فهرست مطالب

فصلنامه زیست شناسی تکوینی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جواد بهارآرا*، سجاد فرخ یار، اکرم عیدی، نسیم حیاتی رودباری صفحات 1-8
    امروزه مشکل ناباروری در دنیا به صورت یک نگرانی اجتماعی درآمده است و می تواند ضربه روانی شدیدی به زوجین وارد سازد. از مهمترین سلول های تخمدان، سلول های گرانولوزا می باشند که رشد و بلوغ اووسیت ها را تحت تاثیر قرار می دهند. اگزوزوم ها یک کلاس ویژه از وزیکول های خارج سلولی می باشند که می توانند با سیگنال رسانی به سلول ها باعث بروز پاسخ های سلولی شوند. هدف از این پژوهش تجربی بررسی ترشح هورمون های استرادیول و تستوسترون در سلولهای گرانولوزای تحت تیمار با اگزوزوم های مترشحه از سلول های بنیادی مغز استخوان می باشد. در این پژوهش سلول های بنیادی مغز استخوان موش کوچک آزمایشگاهی کشت داده شدند و محیط کشت رویی سلول ها که حاوی اگزوزوم بودند جمع آوری گردید. درادامه با استفاده از میکروسکوپ نیروی اتمی، میکروسکوپ الکترونی نگاره حضور و قطر اگزوزوم ها بررسی شد. در نهایت غلظت هورمون های مترشحه از سلول های گرانولوزا با روش الیزا بررسی شد. نتایج بدست آمده توسط میکروسکوپ نیروی اتمی و نگاره حضور اگزوزوم ها با قطر تقریبی 70 نانومتر را تایید کردند و همچنین تیمار سلول های گرانولوزای تخمدان موش کوچک آزمایشگاهی با اگزوزوم های بدست آمده از سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان موش کوچک آزمایشگاهی موجب افزایش ترشح هورمون های استرادیول و تستوسترون توسط این سلول ها شد. نتایج بدست آمده از این مطالعه موید تاثیر اگزوزوم های مشتق شده از مغز استخوان بر ترشح هورمون ها جنسی و تاثیر بر باروری است.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی، اگزوزوم، سلول گرانولوزا، استرودیول، تستوسترون
  • رویا آزادی، مریم کلاهی*، ناهید پوررضا، مهناز دوابی صفحات 9-18

    گیاه شورپسند اشنان با نام علمی Seidlitzia rosmarinous از خانواده اسفناجیان، گیاهی با کاربرد در صنایع مختلف است که اغلب در نواحی شور و قلیایی، بیابان ها و شوره زارها به عنوان گونه ای بومی و سازگار رویش می یابد. در مطالعه حاضر گیاه اشنان با استفاده از سه حلال اتانول، متانول و آب به روش سوکسله عصاره گیری شد، سپس عصاره متانولی مورد بررسی فیتوشیمیایی قرارگرفت. به منظور شناسایی ترکیبات شیمیایی و عناصر موجود در گیاه به ترتیب، آنالیز کروماتوگرافی گازی-طیف سنج جرمی بر روی عصاره متانولی و آنالیز پراش انرژی پرتو ایکس بر روی پودر گیاه اشنان انجام گرفت. سپس محتوای برخی متابولیت های اولیه نظیر: پروتئین، فیبر و کربوهیدرات در پودر گیاه اندازه گیری شد. همچنین فعالیت آنتی اکسیدانی آن با استفاده از آزمون ABTS مورد ارزیابی قرارگرفت. بیشترین راندمان وزنی مربوط به عصاره گیری با حلال آب بود. بررسی های فیتوشیمیایی حضور ترکیبات آلکالوییدی، فلاونوییدی، تاننی، ساپونینی، استروییدی و گلیکوزیدی و عدم حضور ترپنویید ها را نشان داد. آنالیز کروماتوگرافی گازی-طیف سنج جرمی حضور 51 ترکیب شیمیایی، و آنالیز پراش انرژی پرتو ایکس حضور 8 عنصر را در گیاه نشان داد. بیشترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی مربوط به عصاره اتانولی می باشد. براساس نتایج به دست آمده، گیاه اشنان می تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی، در صنایع بهداشتی، دارویی و غذایی مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین وجود عناصر سدیم، کلر و کلسیم فراوان در گیاه نشان از شور پسند بودن گیاه اشنان است که می تواند برای مدیریت مشکلات زیست محیطی و کشت در خاک های شور بسیار حایز اهمیت باشد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان طبیعی، اشنان، متابولیت های اولیه
  • رضا آذربایجانی، لاله پارسا یگانه* صفحات 19-26

    زیست بومهای اکستریم چشمه های آبگرم آنها یک منبع بیولوژیکی مهم برای شناسایی ذخایر ژنتیکی میکروارگانیسم های گرمادوست و ویژگی های بیولوژیکی آنها از نظر تحمل و بقا در دماهای بالا و استفاده از این پتانسیل در صنایع مختلف و بیوتکنولوژی هستند. اگر چه مطالعات متعددی بر روی میکروبیوم این زیست بومها در سالهای اخیر در دنیا صورت گرفته است اما تا کنون مطالعات کمی بر روی چنین محیطهای اکستریم بومی ایران انجام گرفته است. کشور ایران دارای مناطق ژیوترمال و آتشفشانی مختلف بوده و چشمه های آبگرم متعدد و منحصر به فرد دارای خصوصیات ضد میکربی و ضد قارچی، ضد روماتیسم و سایر دردهای عضلانی را در خود جای داده است. در این مطالعه شناسایی ترکیب و تعیین فراوانی تاکسون های مختلف جامعه باکتریایی چشمه آبگرم قینرجه به عنوان یکی از داغترین چشمه های کلرایدی جهان با روش های مستقل از کشت و با استفاده از تکنیکهای نسل جدید توالی یابی انجام گردید. جهت پروفایلینگ کمی جامعه باکتریایی مربوطه و یا اصطلاحا آنالیز متاژنومیکس، ساخت کتابخانه های ژن 16s rRNA از سه ناحیه عملکردی طبقه بندی تاکسونومیک V1 تا V3 و با آغازگر های بارکد شده صورت پدیرفت. با آنالیز بیوانفورماتیکی داده ها با سامانه های MG-RAST و SILVAngs ، تعداد 200 تاکسون مختلف مربوط به خانواده ها و جنس های مختلف باکتریایی مورد شناسایی قرار گرفتند. تاکسون های غالب به ترتیب از بیشترین فروانی شامل Pediococcus acidilactici، uncultured (unclassified) bacterium، Lactobacillus rhamnosus، Thermus scotoductus، Thermus sp. HR13 و Thermus sp. BXR می باشند.

    کلیدواژگان: زیست بوم اکستریم، چشمه آبگرم قینرجه، متاژنومیکس، میکروبیوم
  • مهرداد هاشمی*، فاطمه سادات علوی مقدم، الهام سیاسی صفحات 27-36
    سابقه و هدف

    سرطان ریه یکی از علل عمده مرگ و میر ناشی از سرطان است. فعال سازی سیگنال هایfgf از جمله fgf-9 در بیماری زایی چندین سرطان، از جمله سرطان ریه نقش دارد. همچنینfgf-9 ممکن است یک شاخص برای پیش آگهی باشد و با میزان بقا در بیماران مبتلا به NSCLC مرتبط است. بنابراین در این تحقیق میزان بیان ژن fgf-9 در سرم افراد مبتلا به سرطان ریه بررسی گردید.

    روش بررسی

    در این تحقیق، 50 نمونه سرم افراد سالم و 50 نمونه سرم افراد مبتلا بهNSCLC از مراجعین به بیمارستان مسیح دانشوری تهران تهیه و توسط پرسشنامه هایی، اطلاعات فردی وکلینیکوپاتولوژیکی افراد مورد مطالعه جمع آوری شد. سپس جداسازی پلاسما، استخراج RNA، سنتز cDNA، طراحی پرایمرها انجام و میزان تغییرات بیان fgf-9 درسرم افراد سالم و مبتلا به سرطان ریه توسط روش Real time PCR مورد ارزیابی قرارگرفت. برای آنالیز نتایج از نرم افزار REST استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه در سرم افراد مبتلا به مراحل اول تا سوم متاستاز، بیان ژن fgf-9 اختلاف معنی داری نداشت اما در سرم افراد مبتلا به مرحله چهارم متاستاز، میزان بیان ژن fgf-9 به مقدار 46/4 برابر نسبت به نمونه های نرمال کاهش معنی دار (05/0 <p) داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه، در صورت تایید این نتایج در نمونه های بیشتر، احتمالا درآینده می توان از بررسی میزان بیان ژن fgf-9 موجود در سرم افراد، برای پیش بینی مرحله متاستاز سرطان ریه استفاده نمود.

    کلیدواژگان: سرطان ریه، سرم، متاستاز، ژنfgf-9
  • فرزانه شمسی، علی اصغر باقری*، امیر میرزایی صفحات 37-46

    یکی از تکنولوژی های نوین در فناوری نانو، استفاده از نانوژل ها جهت رهایش بهتر دارو و افزایش اثرات ضدمیکروبی آن می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات ضدمیکروبی عصاره گیاه درمنه [آرتمیزیا دیفوزا] محصور شده در نانوژل هیالورونیک اسید علیه پاتوژن های میکروبی استافیلوکوکوس اوریوس، انتروکوکوس فکالیس، اشریشیا کلی و سودوموناس آیروژینوزا می باشد. در این مطالعه ابتدا عصاره گیاه درمنه با روش ماسراسیون با استفاده از حلال آبی گرفته شد. به دنبال آن عصاره تهیه شده در نانوژل هیالورونیک اسید محصور شده و نانوژل تهیه شده توسط روش های میکروسکوپ الکترونی نگاره (SEM) و DLS و FTIR مورد تایید قرار گرفت. هم چنین رهایش عصاره در زمان، دما و pH های مختلف مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت اثرات ضد میکروبی نانوژل حاوی عصاره علیه پاتوژنهای میکروبی از قبیل استافیلوکوکوس اوریوس، انتروکوکوک فکالیس، اشریشیا کلی و سودوموناس آیروژینوزا توسط روش کمترین غلظت مهارکنندگی (MIC) بررسی شد. نتایج نشان داد که نانوژل سنتز شده دارای ساختار کروی و دارای میانگین اندازه 85 نانومتر بود. هم چنین نتایج FTIR نشان دهنده محصور شدن عصاره داخل ساختار نانوژل بود. میزان رهایش عصاره از الگوی مناسبی برخوردار بود. نتایج ضد میکروبی نشان داد که نانوژل حاوی عصاره دارای MIC کمتری نسبت به عصاره بود. بر اساس یافته های این مطالعه می توان نتیجه گرفت که نانوژل هیالورونیک اسید حاوی عصاره دارای اثرات ضد میکروبی معنادار بوده و در آینده با تحقیقات بیشتر می تواند در صنعت داروسازی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آرتمیزیا دیفوزا، نانوژل هیالورونیک اسید، اثرات ضدمیکروبی
  • پریسا بوستانی، الناز خجسته، چنگیز احمدی زاده* صفحات 47-61

    مطالعه برروی سلول های بنیادی مزانشیمال نشان داد که القای اتوفاژی در MSCsموجب افزایش حساسیت دربرابر استرس اکسیداتیوو مهاراتوفاژی باعث مقاومت MSCs نسبت به استرس های اکسیداتیو وافزایش میزان بقایMSCs در مقایسه با سلول های کنترل می شود . هدف از این مطالعه بررسی تاثیر استرس اکسیداتیو بر مسیر سیگنالینگ سلولی Nrf2 درسلول های بنیادی مزانشیمال می باشد. مطالعه حاضر در مرکز تحقیقات ریز فناوری دارویی علوم پزشکی تبریز، در سال 1396 انجام شده است. در این مطالعه تجربی،سلول های بنیادی مزانشیمی در محیط کشت DMEM-F12 کشت داده شدند و بعد از تریپسینه کردن کشت مجدد انجام و پاساژ سلولی چهارم انتخاب شد. سپس با استفاده از روش MTT assay مورد بررسی قرار گرفت. استخراج DNA از سلول های تیمار شده انجام و تست DNA Ladder assay صورت گرفت و پس از تهیه cDNA میزان بیان ژن های Nrf2در سلول های بنیادی مزانشیمی به روش Real-time PCR مورد سنجش قرار گرفت تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت. نتایج نشان دادند که استرس اکسیداتیو می تواند مسیر سیگنالینگ سلولی Nrf2-Nngoi را فعال کند و سلول های بنیادی میتوانند از طریق این مسیراسترس را مهار نمایند. بنابراین باید برای تقویت این مسیر از طریق آنتی اکسیدانت های غذایی و مکمل به منظور افزایش کارایی سلول درمانی اقدام نمود.

    کلیدواژگان: استرس اکسیداتیو، سلول های بنیادی مزانشیمال، 2- Nrf
  • سیامک یوسفی سیاه کلرودی*، فریده چناری، مینا بابایی، مهیار یوسفی سیاه کلرودی صفحات 61-69
    به منظور شناسایی گونه های دوزیستان بی دم در شهرستان های جنوبشرقی استان تهران از طریق مطالعات بافت شناسی مورد بررسی قرار گرفت. 4 ایستگاه اصلی (پاکدشت، ورامین، قرچک، پیشوا) در جنوبشرق استان تهران انتخاب شد. سپس تعداد 24 عدد نمونه توسط توردستی صید، به ظروف دربدار حاوی فرمالین 10درصد بافر شده منتقل و سپس جهت مطالعات بافت شناسی به آزمایشگاه منتقل گردیدند. بررسیها نشان داد که در یک گروه (وزغ سبز معمولی، Pseudepidalea (Bufo) viridis) غدد مولد سم وجود داشت. در این گروه اپیتلیوم 3 لایه و در زیر آن کروماتوفورها کاملا نمایان بود. در زیر آنها غدد بزرگ مولد سم دیده شد و پس از آن بافت پیوندی و سپس عضلات مخطط قرار داشتند. در گروهی دیگر (قورباغه مردابی معمولی، Pelophylax (Rana) ridibunda)، اپیتلیوم 4 لایه مشاهده گردید که خود به 2زیر گروه تقسبم میشدند: عده ای دارای غدد ترشحی موکوسی و گروهی که فاقد غدد موکوسی بودند، اما در هر دو گروه اخیر، سلولهای کروماتوفور، بافت پیوندی، عضلات مخطط و غضروف دیده شدند. در یک گروه دیگر مشاهده شد که اپیتلیوم 3 لایه بوده ولی نه غدد مولد سم و نه غدد موکوسی وجود نداشتند اما دو نوع ویژگی در مشاهدات بافت شناسی دیده شد، بطوریکه عده ای دارای غضروف و گروهی که فاقد غضروف بودند. این تفاوتها بیانگر احتمال وجود چندریختی در قورباغه مردابی معمولی میباشد. نتایج مطالعات بافت شناسی بیانگر آن بود که برای شناسایی دوزیستان بی دم، علاوه بر مطالعات ریخت سنجی، ریخت شناسی و ژنتیکی، میتوان از مطالعات بافت شناسی هم بهره گرفت.
    کلیدواژگان: شناسایی، دوزیستان بی دم، جنوب شرق تهران، بافت شناسی
|
  • Javad Baharara *, Sajad Farrokhyar, Akram Eidi, Nasim HAYATI Pages 1-8
    The problem of infertility in the world today has become a social concern and can cause severe psychological trauma to couples. One of the most important ovarian cells are granulosa cells that affect the growth and maturation of oocytes. Exosomes are a special class of extracellular vesicles that can trigger cellular responses by signaling to cells. The aim of this experimental study was to evaluate the secretion of estradiol and testosterone in granulosa cells treated with exosomes secreted from bone marrow stem cells. In this study, bone marrow stem cells were cultured and the culture medium of cells containing exosomes was collected. Subsequently, the presence and diameter of exosomes were examined using atomic force microscopy and electron microscopy. Finally, the concentration of hormones secreted from granulosa cells was assessed by ELISA method. The results obtained by atomic force microscopy and electron microscopy confirmed the presence of exosomes with an approximate diameter of 70 nm and also treatment of mice ovarian granulosa cells with exosomes derived from bone marrow mesenchymal stem cells increased the secretion of estradiol and testosterone by these cells. The results of this study confirm the effect of exosomes derived from bone marrow on the secretion of sex hormones and the effect on fertility
    Keywords: stem cells, Exosomes, Granulosa cells, estradiol, Testosterone
  • Roya Azadi, M. Kolahi *, Nahid Pourreza, Mahnaz Davabi Pages 9-18

    The Halophytic plant of Ashanan With Scientific name Seidlitzia rosmarinous From the Chenopodiceae family, Plant with applications in various industries Which often grow in saline and alkaline areas, deserts and salt marsh as indigenous and adapted species. In the present study plant of ashnan Using three solvents, ethanol, methanol and water were extracted by Soxhlet method, Then, the ethanolic extract was examined phytochemically. In order to identify the chemical compounds and elements available in the plant Respectively, GC / MS analysis was performed on methanol extract and EDS analysis on Ashnan powder. also, the content of some of the early metabolites, such as protein, fiber and carbohydrate, was measured in plant powder. Finally, its antioxidant activity was evaluated using the ABTS test. the highest Weighted Efficiency was related to water solvent extraction. Phytochemical studies revealed the presence of alkaloids compounds, flavonoids, tannins, saponins, steroids and glycosides, and the absence of terpenoids. The GC / MSS analysis showed the presence of 51 chemical compounds, and the EDS analysis showed the presence of 8 elements in the plant. The most antioxidant activity is in the ethanolic extract. Based on the results Ashnan plant can be a natural antioxidant, In Sanitary, medicine and food industries. Also, the presence of sodium, chlorine and calcium elements in the plant indicates saltiness of the Ashnan plant. It can be very important to manage environmental problems and cultivate in saline soils.

    Keywords: natural antioxidants, Ashnan, Primary Metabolites
  • Reza Azarbaijani, Laleh Parsa Yeganeh * Pages 19-26

    Hot spring extreme ecosystems are important biological resources for identifying the genetic stocks of thermophilic microorganisms and their biological characteristics in terms of tolerance and survival in high temperatures in order to use of their potential in various industries and biotechnology. Although there have been many studies on the microbiome of these biomass in recent years in the world, so far few studies have been done on such indigenous extreme environments of Iran. Iran has a variety of geothermal and volcanic areas which contained numerous unique springs with antimicrobial and antifungal, anti-rheumatism and other muscle aches properties. In this study, the identification of composition of different taxa of the bacterial community of Qeynarjeh hot spring as one of the hottest chloride springs in the world with the temperature of 86◦ C was performed by independent cultivation methods using next generation sequencing techniques. For quantitative profiling of the relevant bacterial community or so-called metagenomics analysis, 16s rRNA gene libraries were constructed from three functional regions of taxonomic classification V1 to V3 with barcoded primers. By bioinformatics analysis, 200 different taxa belonging to different bacterial families and genera were identified with MG-RAST and SILVAngs systems. The dominant taxa with the most abundant, are respectively: Pediococcus acidilactici، uncultured (unclassified) bacterium، Lactobacillus rhamnosus، Thermus scotoductus، Thermus sp. HR13 و Thermus sp. BXR.

    Keywords: : Extreme ecosystem, Qeynarjeh hot spring, metagenomics, microbiome
  • Mehrdad Hashemi *, Fatemeh Sadat Alavimoghadam, Elham Siasi Pages 27-36
    Background

    Lung cancer is one of the major causes of cancer deaths. The activation of fgf signals, including fgf-9, is involved in the pathogenesis of several cancers, including lung cancer. Also, fgf-9 may be an indicator for prognosis and is associated with survival rates in patients with NSCLC. Therefore, in this study, the rate of fgf-9 gene expression in the serum patients with lung cancer was investigated. Analysis

    method

    In this study, 50 serum samples of healthy subjects and 50 serum samples of NSCLC patients were collected from patients referring to Masih Daneshvari Hospital in Tehran and were collected by questionnaires, individual and clinical data of the subjects. Then, Plasma isolation, RNA extraction, cDNA synthesis, primer design were performed and the rate of changes of fgf-9 expression in the serum of healthy and lung cancer patients was evaluated using Real Time PCR. REST software was used to analyze the results.

    Findings

    In this study, the expression of fgf-9 gene was not significantly different in the serum of patients with the first to third stages of metastasis but in the serum of people with stage IV metastasis the level of expression of fgf-9 gene had a significant reduction of 4.46 (p < 0.05) times than normal samples.

    Conclusion

    According to the results of this study, if these results are confirmed in more samples, the level of the fgf-9 gene expression in the serum of individuals can probably be used in the future to predict the stage of metastasis of lung cancer

    Keywords: Lung Cancer, Serum, Metastasis, fgf-9 gene
  • Farzaneh Shamsi, AliAsghar Bagheri *, Amir Mirzaie Pages 37-46

    One of the new fields in nanotechnology is the use of nanogels to improve the release of drug and increase its antimicrobial effects. The aim of this study was to evaluate the antimicrobial effects of Artemisia diffusa extract encapsulated in hyaluronic acid nanogels against the pathogenic bacteria including Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa. In this study, A. diffusa extract was first obtained by maceration method using aqueous solvent. The extract was then encapsulated in hyaluronic acid nanogels and the nanogels prepared were confirmed by scanning electron microscopy (SEM), Dynamic light scattering (DLS) and Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR) methods. The release of the extract was also investigated at different times, temperatures and pHs. Finally, the antimicrobial effects of nanogels encapsulated extract and free extract against the pathogenic bacteria were investigated by the lowest inhibitory concentration (MIC) method. The results showed that the synthesized nanogels had a spherical structure and an average size of 85 nm. FTIR results also showed that the extract was trapped within the nanogel structure. The release rate of the extract had a good pattern. Antimicrobial results showed that the nanogels encapsulated extract had lower MIC than the extract. Based on the findings of this study, it can be concluded that hyaluronic acid nanogels encapsulated extract have significant antimicrobial effects and it can be used in the pharmaceutical industry in the future with more studies.

    Keywords: Artemisia diffusa, hyaluronic acid nanogel, Antimicrobial Activity
  • Parisa Bostani, Elnaz Khojaste, Changiz Ahmadizadeh * Pages 47-61

    The study of mesenchymal stem cells showed that induction of autophagy in MSCs increased sensitivity to oxidative stress Maharatophagy induced resistance of MSCs to oxidative stress and increased survival of MSCs compared to control cells. The aim of this study was to investigate the effect of oxidative stress on the Nrf2 cell signaling pathway in mesenchymal stem cells. The present study was conducted at the Pharmaceutical Micro-Technology Research Center of Tabriz Medical Sciences in 2017. In this experimental study, mesenchymal stem cells were cultured in DMEM-F12 medium and after trypsinization, re-culture was performed and the fourth cell passage was selected. Then it was examined using MTT assay method. DNA extraction was performed from treated cells and DNA Ladder assay was performed. After cDNA preparation, the expression of Nrf2 genes in mesenchymal stem cells was measured by real-time PCR. Data analysis was performed using SPSS software. done. The results showed that oxidative stress could activate the Nrf2-Nngoi cell signaling pathway and that stem cells could inhibit stress through this pathway. Therefore, it is necessary to strengthen this pathway through dietary antioxidants and supplements to increase the effectiveness of cell therapy.

    Keywords: Oxidative stress, Stem Cells Mesenchymal, Nrf2
  • Siamak Yousefi Siahkalroodi *, Farideh Chenari, Mina Babaei, Mahyar Yousefi Siahkalroodi Pages 61-69
    The identification of Anura amphibians species in the southeastern cities of Tehran province was examined through histological studies. 4 main stations (i.e. Pakdasht, Varamin, Qarchak, Pishva) were selected in the southeast of Tehran province. Then, 24 samples specimens were preserved at 10% formalin solution and transferred to the laboratory for histological studies. Studies have shown that in one group of samples (Green Toad, Pseudepidalea (Bufo) viridis) there were toxin-producing glands. In this group, the 3-layer epithelium and below it the chromatophores were quite visible. Beneath them were large glands that produce toxins, followed by connective tissue and then striped muscles. In a group of amphibians (Marsh frog, Pelophylax (Rana) ridibunda) collected, a 4-layer epithelium was observed that divided itself into two subgroups: some with mucosal secretory glands and some without mucosal glands, but in the latter two groups, chromatophores, connective tissue, striped muscles and cartilage were seen. Another group of amphibians found that the epithelium was three-layered but had no venom-producing glands or no mucosal glands, but two features were seen in histological observations, such as some with cartilage and some without cartilage. The results of histological studies showed that in addition to morphological, morphological and genetic studies, histological studies can be used to identify of Anura. These differences indicate the possibility of polymorphism in the Marsh frog species.
    Keywords: identification, Anura, Tehran province, Histological Studies