فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی
سال پنجاه و سوم شماره 4 (پیاپی 90، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صفورا شاهپوری، علیرضا نوروزی*، سپیده فهیمی فر صفحات 13-34
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر برند شخصی‏ نویسندگان کتاب‏های دانشگاهی در صنعت نشر ایران (مورد مطالعه حوزه علم اطلاعات و دانش‏شناسی) و ارایه مدل مفهومی و ساختاری است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر بر مبنای هدف از نوع کاربردی و از لحاظ روش پژوهش، پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، شامل 122 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد که به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انجام شد. در این پژوهش به منظور گردآوری داده‎ها از دو روش مطالعه اسنادی و پیمایشی استفاده شد.در روش پیمایشی نیز از پرسش‎نامه محقق‎ ساخته‎ ای استفاده شد که با مطالعه مبانی نظری طراحی و میان دانشجویان توزیع شد. پایایی ابزار با استفاده از آلفای کرونباخ برای عوامل موثر بر برند شخصی نویسندگان مقدار 946/0 و برای عوامل موثر بر شایستگی فردی نویسندگان مقدار 921/0 به دست آمد. داده ‎ها با استفاده از روش‎های آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و از نرم‎افزارهای اس.پی.اس.اس و اسمارت پی.ال.اس برای تجزیه و تحلیل داده ‎ها استفاده شد.

    یافته های و نتیجه‏ گیری: 

    یافته‎ ها نشان داد که معیارهای موثر بر برند شخصی نویسندگان به ترتیب اهمیت ضریب مسیر: مولفه فرهنگی (898/0)، تخصصی (875/0) و اجتماعی (620/0) است و معیارهای موثر بر شایستگی فردی نویسندگان به ترتیب اهمیت ضریب مسیر: مولفه مهارت‏ها (898/0)، نگرش (886/0) و دانش (744/0) است. نتایج پژوهش حاکی از برازش مناسب مولفه ‏های فرهنگی، اجتماعی، و تخصصی مبتنی بر مولفه‏ های شایستگی فردی نویسندگان است.

    کلیدواژگان: برند شخصی، ‏ نویسندگان کتاب ‏های دانشگاهی، صنعت نشر ایران، علم اطلاعات و دانش ‏شناسی
  • یعقوب نوروزی*، مسعود رزمی شندی، مهدی علپور حافظی صفحات 34-52

    کتابخانه های دیجیتال در راستای اشاعه خدمات و ارایه ی اطلاعات دیجیتال با سرعت بالا و صرفه اقتصادی برای استفاده یک جامعه یا مجموعه ای از جوامع به امر انتخاب، سازماندهی و تسهیل دسترسی به منابع اطلاعاتی می پردازند و فرآیند تفسیر، توزیع، حفاظت از یکپارچگی اطلاعات دیجیتالی، کنترل اطلاعات و نیز اطمینان از وجود مجموعه ای از آثار دیجیتال در مدت زمان طولانی را مورد توجه قرار می دهند. این مطالعه در تلاش است تا چارچوبی مفهومی برای بکارگیری فناوری اینترنت اشیاء در خدمات کتابخانه های دیجیتال پیشنهاد کند. به این منظور، با روش مرور نظام مند، پس از جستجوی پایگاه های اطلاعاتی از 2010 تا 2018، 1149 رکورد در زمینه بکارگیری اینترنت اشیاء در کتابخانه های دیجیتال شناسایی شدند. پس رکوردهای تکراری و تحلیل ژرف تر، 128 رکورد اطلاعاتی از مقالات بانک های اطلاعاتی و مقالات کنگره ها انتخاب گردید و در نهایت پس از ارزیابی کیفی با استفاده از سیاهه وارسی، 48 رکورد اطلاعاتی برای مطالعه متن کامل انتخاب گردید. یافته های پژوهش نشان می دهند که شش مولفه اصلی (تجهیزات سخت افزاری، امکانات نرم افزاری، زیرساخت های شبکه ای و مخابراتی، استانداردهای مورد نیاز، مسایل امنیتی و حریم خصوصی و ویژگی ها و خصوصیات منابع انسانی) به همراه 114 گویه در بکارگیری اینترنت اشیاء در کتابخانه های دیجیتال موثر هستند. این چارچوب می تواند به جامعه اطلاعاتی در امر تحقیق، توسعه، اجراء و بهبود برنامه های ارایه ی خدمات کتابخانه های دیجیتال در بستر اینترنت اشیاء کمک نماید.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، کتابخانه های دیجیتال، چارچوب مفهومی، مرور نظام مند، خدمات کتابخانه ای
  • مریم خسروی*، بهروز رسولی صفحات 53-77
    هدف

    در سال های اخیر شکل تازه ای از سنجه های ارزیابی پژوهش و پژوهشگران با نام آلتمتریکس (دگرسنجی) طرح شده که به دنبال ردگیری توجه رسانه ای، بازدید، دانلود، و غیره درباره آثار دانشگاهی است. از نهادهای کلیدی که باید از این سنجه های نوظهور آگاهی داشته باشند کتابخانه های دانشگاهی هستند که به پژوهشگران خدمات سنجش پژوهش ارایه می دهند. هدف از این پژوهش آگاهی از میزان آمادگی کتابخانه های دانشگاهی برای ارایه این نوع خدمات تازه است.

    روش/رویکرد: 

    برای دستیابی به اهداف پژوهش از روش پیمایشی بهره برداری شده است. جامعه آماری این پژوهش کتابداران شاغل در کتابخانه های مرکزی دانشگاه های وزارت عتف و بهداشت شهر تهران (شامل 105 نفر) بود. اطلاعات لازم با یک پرسشنامه محقق ساخته، دربردارنده سه بخش و 20 گویه گردآوری شد.

    یافته ها:

     یافته ها نشان می دهند که دانش و استفاده کتابداران برای پاسخگویی به درخواست کاربران کافی نیست و آمادگی این نهادها برای خدمت رسانی در زمینه آلتمتریکس پایین است. هم چنین، هیچ تفاوت معناداری میان میزان دانش و استفاده کتابداران دو وزارت از سنجه های آلتمتریکس نیست. افزون بر این، بیش تر کتابداران نیازمند کارگاهی آموزشی برای یادگیری استفاده از سنجه های آلتمتریکس هستند.

    اصالت/ارزش:

     این اولین پژوهشی است که به دنبال آگاهی از میزان آشنایی و استفاده کتابداران کتابخانه های دانشگاهی ایران از آلتمتریکس است. کاربرد اجرایی: دانش و مهارت کتابداران در کتابخانه های بررسی درباره سنجه های آلتمتریکس کافی نیست و مدیران این کتابخانه ها برای زیست پذیری و مرتبط ماندن با جامعه خود نیازمند توجه جدی تر به آموزش کتابداران در زمینه بکارگیری این خدمات تازه برای کاربران هستند.

    کلیدواژگان: آلتمتریکس (دگرسنجی)، وزارت علوم تحقیقات و فناوری (وزارت عتف)، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی (وزارت بهداشت)، کتابخانه های دانشگاهی، اعضای هیات علمی
  • مریم ناخدا*، علی مرادمند، نادر نقشینه، علیرضا نوروزی صفحات 78-96
    هدف

    این تحقیق با هدف شناسایی عوامل کلیدی پژوهش، تهیه سناریوهای پژوهشی دانشگاه‏ها و تحلیل نقش این سناریوها بر خدمات کتابخانه‏ های دانشگاهی در افق 1413 انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر با رویکرد آینده پژوهی و به روش سناریونویسی GBN انجام شده است. برای شناسایی عوامل کلیدی پژوهش از روش نظرسنجی از متخصصان به شیوه مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شده است. از روش «تحلیل مضمونی» جهت شناسایی مضمون های موجود در داده های کیفی مصاحبه استفاده شده است. برای ارزیابی تاثیر سناریوهای پژوهش بر خدمات کتابخانه های دانشگاهی، از مدیران کتابخانه های دانشگاهی به شکل مکتوب نظرسنجی شده است.

    یافته ها

    در مجموع 24 عامل کلیدی پژوهش براساس نظر متخصصان حوزه پژوهش از طریق تحلیل مضمونی منون مصاحبه ها شناسایی شد. دو عامل شناسایی شده با بیشترین میزان اهمیت و عدم قطعیت جهت تدوین سناریوهای پژوهش عبارتند از: عامل «وضعیت همکاری علمی و پژوهشی بین المللی»، و عامل «رویکرد دولت به پژوهش». چهارسناریو برای پژوهش دانشگاه ها ارایه شده است : 1- رونق پژوهش ملی و بین المللی، سازوکار پژوهش باز در دانشگاه ها را بوجود خواهد آورد؛ 2- عدم توجه به پژوهش ملی، زمینه های رونق پژوهش بین المللی را فراهم خواهد کرد؛ 3 - حمایت از پژوهش ملی؛ و 4- رکود برنامه های پژوهشی ملی و بین-المللی. نظرسنجی از مدیران کتابخانه های مرکزی دانشگاهی نشان داد که سناریوها و برنامه های راهبردی پژوهش بر خدمات کتابخانه-های دانشگاهی تاثیر مستقیم می گذارد.

    اصالت اثر:

     براساس بررسی های نویسندگان مقاله، پژوهش حاضر هم در ایران و هم خارج از ایران برای اولین بار انجام شده و از نوآوری و دانش افزایی لازم برخوردار است.

    کلیدواژگان: سناریوهای پژوهش، برنامه های راهبردی پژوهش، عوامل کلیدی پژوهش، خدمات کتابخانه های دانشگاهی
  • حسین تقوی*، فرشید اختیاری صفحات 97-110
    هدف

    با توجه به اهمیت توانمندی اطلاعاتی در حل مسایل و چالش های دانشگاهی و تاثیرگذاری بر محیط و دیگران، تحقیق حاضر با هدف شناسایی نقش حمایت اجتماعی در بهبود رفتار اطلاع‏یابی دانشجویان علوم رفتاری و انسانی دانشگاه محقق اردبیلی با میانجی‏گری درگیری تحصیلی انجام شده است.

    روش

    تحقیق حاضر از حیث هدف یک تحقیق کاربردی و از حیث نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات همبستگی به شمار می آید. داده‏های مطالعه از 161 دانشجوی علوم رفتار و انسانی دانشگاه محقق اردبیلی و به روش نمونه گیری دردسترس و با لحاظ کردن نسبت لازم در مدلسازی معادلات ساختاری حاصل شد. برای سنجش وضعیت حمایت اجتماعی، درگیری تحصیلی و رفتار اطلاعاتی به ترتیب از زیر مقیاس پرسشنامه رفتار اطلاعاتی بیگدلی، رجبی و نصیری (1394)، مقیاس درگیری تحصیلی سالملا آرو و آپادایا (2012) و مقیاس حمایت اجتماعی لنت و همکاران (2001) استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج تحقیق نشان می‏دهد همبستگی مولفه ها و عامل کلی حمایت اجتماعی با رفتار اطلاع‏یابی بین 37/0 تا 43/0 و همگی معنادار بوده اند. این امر در رابطه بین مولفه‏ ها و عامل کلی درگیری تحصیلی با رفتار اطلاع‏یابی نیز صادق بوده و روابط حاصل شده (بین 35/0 تا 43/0) معنادار هستند. آزمون الگوی روابط بین سه متغیر حاکی از برازش مناسب مدل و معناداری هر یک از پارامترهای برآورد شده برای مسیرها در مدل است. به طورکلی نتایج حاصل شده موید فرضیه های تحقیق و بیانگر نقش قابل توجه حمایت اجتماعی و درگیری تحصیلی در تبیین رفتار اطلاع‏یابی بوده است.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، درگیری تحصیلی، رفتار اطلاع‏یابی، دانشجویان
  • لیلا معصومی، حسین وکیلی مفرد، آرش قدیمی، زهرا رضوی، عباس فتاحی*، حمید تن زده پناه صفحات 111-122
    مقدمه

    هدف از انجام این مطالعه بررسی نقش کتاب درمانی در بهبود شرایط روحی کودکان سرطانی و افزایش امید به زندگی در روند درمان می باشد.

    روش مطالعه

    در این مطالعه 40 کودک مبتلا به سرطان پس از اطلاع رسانی کامل مورد بررسی قرار گرفتند. این کودکان به سه گروه 15، 15 و 10 نفری تقسیم شدند. به دو گروه یک کتاب با محتوای انگیزشی داده شد و به یک گروه بعنوان گروه کنترل کتابی اهدا نشد. پیش از مطالعه کتاب و پس از آن از کودکان خواسته شد تا پرسشنامه امیدواری میلر را پر کنند. در نهایت داده ها با آزمون های t-زوجی و One-Way Anova آنالیز گردید و 0.05 P-Value <به عنوان حد معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     در این مطالعه 40 کودک مبتلا به سرطان (21 پسر و 19 دختر با رنج سنی 9-7 و میانگین سنی 78/0 ± 9/7) شرکت داده شدند. در گروه اول میزان امید به زندگی پس از مطالعه کتاب "سالمونی که جسارت ورزید و بالاتر پرید" نسبت به قبل از مطالعه دارای افزایش چشمگیر بود (P < 0/001). در گروه دوم پس از مطالعه کتاب "خودت را بپذیر" میزان امید به زندگی نسبت به قبل از مطالعه کتاب افزایش یافت (P < 0/01). میزان امید به زندگی در کودکان گروه کنترل بعد از مطالعه نسبت به قبل از مطالعه اندکی افزایش یافت (P < 0/05).

    نتیجه گیری:

     ما در این مطالعه برای اولین بار نشان دادیم که استفاده از کتاب هایی در حوزه روان شناختی کودک و محتوای انگیزشی سبب افزایش امید به زندگی در کودکان می گردد.

    کلیدواژگان: کتاب درمانی، سرطان، کودکان گروه سنی ب
|
  • Safoura Shahpouri, Alireza Noruzi *, Sepideh Fahimifar Pages 13-34
    Purpose

    The aim of this research was to identify, determine, evaluate and prioritize the factors influencing the personal brand pattern of authors of academic books in Iranian publishing industry in the field of library and information science.

    Materials and methods

    The methodology of this applied research was the analytical survey. The population of the research includes 122 out of 139 master degree students in the field of library and information science, enterancing in the public universities in Tehran in 2018. The data were collected through library studies and a questionnaire. In fact, previous studies and the documentary research method were used to review the fundamental factors influencing the personal branding of authors of academic books in Iranian publishing industry in the field of library and information science in order to design the questionnaire based on the research model. Research reliability was evaluated by Cronbach's alpha value that was 0.935 for investigation of factors influencing the personal brand and 0.921 for the personal competence. The collected data were analyzed through descriptive and inferential statistical methods by the SPSS and the Smart PLS softwares.

    Results

    The results showed that factors influencing the personal brand include the following components: cultural component (0.898), specialty (0.875) and social factor (0.620) respectively. The results of the current research indicate that the appropriate fitting of cultural, social and professional components is based on the individual competency components of authors.

    Keywords: Personal branding, Authors, Academic books, publishing industry, library, information science
  • Yaghoub Norouzi *, Masoud Razmi Shendi, Mehdi Alipour Hafezi Pages 34-52

    Digital libraries aim at disseminating high-speed, cost-effective digital information services and services for the use of a community or set of communities to select, organize, and facilitate access to information resources, and the process of interpreting, distributing, protecting the integrity of digital information, And consider making sure that there is a set of digital works over a long period of time. The components of digital libraries of digital information storage include the direct use of communication networks to access and obtain information. This study seeks to explore the conceptual framework of digital library service delivery infrastructure including hardware, software, networking and telecommunication needs, standards, security and privacy issues, and human resource features and features in the Internet of Things using systematic review. This framework can help the information society research, develop, implement, improve digital library service delivery platforms on the IoT. For the first step of research after searching valid databases between 2010 and 2018, 1149 records were identified. A total of 568 records were selected for further analysis after entering data in Endnotes and deleting duplicates. After a preliminary review and preliminary study of the abstracts, 128 database records were selected from database articles and congressional articles on digital library development in the Internet environment and finally after qualitative evaluation using a tool. Valid, 48 data records were selected for full-text study. In the fourth step, read-based and full-text encoding analysis of the articles was performed in the selected records and six main components with 114 items were selected.

    Keywords: Internet of Things, Digital Libraries, Conceptual Framework, Systematic Review, Library Services
  • Maryam Khosravi *, Behrooz Rasuli Pages 53-77

    Purpose :

     In recent years, a new form metrics for evaluating research and researchers, called Altimetrics has been developed that seeks to track media attention, viewing, downloading, and so on about academic works. The key institutions that need to be aware of these emerging metrics are academic libraries that provide researchers with research measurement services. The purpose of this research is to find out how well these libraries are prepared to provide these new services.

    Design/methodology/approach

    To achieve the objectives of the study, a survey method was employed. The statistical population of this study was librarians working in central libraries of universities affiliated to MSRT and MOHME in Tehran (105 librarians). Data were collected using a researcher-made questionnaire including three sections and 20 items.

    Findings

    Findings indicate that librarians' knowledge and use of altmetrics are not sufficient to respond to users' requests and their readiness to serve in this field is low. Also, there is no significant difference between the knowledge and use of librarians in the two ministries. In addition, most librarians need a workshop on learning altmetrics. Originality/value – This is the first study to find out the extent to which librarians in Iranian libraries are familiar with and utilize altmetrics.

    Practical implications 

    librarians' knowledge and use of altmetrics are not sufficient. University librarians need new services for users to be viable and relevant to their communities. The findings of this study are an alarm for them to move quickly to new tools and methods.

    Keywords: Altmetrics, MSRT, MOHME, Librarians, Academic libraries
  • Ali Moradmand, Nader Naghshineh, Alireza Noruzi Pages 78-96
    Objective

    The research aims to identify key research factors, prepare research scenarios for universities and analyze the role of these scenarios on the services of academic libraries in 2034 horizon.

    Method

    The present study was conducted with a futures research approach using the GBN method. Semi-structured interviews were used to identify key factors in the research. Thematic analysis was used to identify the themes in the qualitative data of the interview. To evaluate the impact of research scenarios on the services of academic libraries, academic library manager viewpoints have been surveyed.

    Findings

    A total of 24 key research factors were identified based on the experts' viewpoints through the thematic analysis of the interviews. The two factors identified with the greatest importance and uncertainty for formulating research scenarios are: the status of international scientific and research cooperation, and the "government approach to research". Four scenarios for university research are presented: 1- National and international research boom will create an open research mechanism in universities; 2- Failure to pay attention to national research will provide opportunities for international research boom. 3- Support for national research; and 4- Stagnation of national and international research programs. A survey of university central library managers found that research scenarios and strategic plans had a direct impact on academic library services.

    Originality

    According to the authors, the present study was conducted for the first time both in Iran and abroad and has the necessary innovation and knowledge.

    Keywords: Research Scenarios, Research Strategies, Key Research Factors, Academic Libraries Services
  • Husein Taqavi *, Farshid Ekhtiary Pages 97-110
    Background and purpose

    Paying attention to the importance of information empowerment in solving academic problems and challenges and influencing the environment, the present study aims to investigate the role of social support on information seeking behavior in humanities and behavioral sciences students and academic engagement as mediator.

    Materials and methods

    The present study is an applied research in terms of aim, and is a descriptive-correlation research in terms of data collection. The population of this study consists of humanities and behavioral sciences students, which 161 students were selected using the ratio of "sample size to number of variables" calculation and convenience sampling method. To measure variables, Lent et al’s social support questionnaire (2001), & Salmela-Aro and Upadyaya academic engagement scale (2013) and information seeking behavior subscale (2015) was used.

    Results

    The results showed that the correlation of components and general factor of social support with information seeking behavior were all significant. The correlation analysis indicated that the correlation coefficients of components and general factor of social support and academic, engagement with information seeking behavior were all significant and positive. Examination of the pattern of relations between the three variables shows that the model fits the data and each of the estimated parameters for the paths in the model is significant. Overall, the results support the research hypotheses and illustrate the significant role of social support and academic engagement in explaining information seeking behavior.

    Keywords: Social support, Information seeking behavior, academic engagement, students
  • Liyla Masomi, H. Vakilimofrad, Arash Ghadimi, Zahra Razavi, Abbas Fattahi *, Hamid Tanzadehpanah Pages 111-122
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the role of Bibliotherapy in improving children's mental status and increasing life expectancy in the treatment process.

    Methods

    In this study, 40 children with cancer were fully informed. The children were divided into three groups of 15, 15, and 10. Two groups received a book with motivational content .One group as control group don’t received book. Before and after the reading of book, children were asked to complete the Miller Hope Questionnaire. Finally, the data were analyzed by paired t test and one-way Anova test and P value

    Results

    In this study, 40 children with cancer (21 males and 19 females, age range 7-9 years and mean ± SD= 78 ± 0.97) were recruited. In the first group, the rate of life expectancy was significantly higher than the pre-study of book “Salmone who dared and jumped higher” (P <0.001). In the second group, after reading the book "Doing Yourself", the life expectancy increase compared to before reading the book (P <0.01). The rate of life expectancy in children in control group after intervention was a bit higher than before (P <0.05).

    Conclusion

    In this study, for the first time, we showed that the use of books in the psychological domain of the child and the motivational content increases the life expectancy of children.

    Keywords: Bibliotherapy, cancer, Age group B