فهرست مطالب

مدیریت بهداشت و درمان - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1400)

مجله مدیریت بهداشت و درمان
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سلیمه لطیفی جلیسه*، سعید جعفری نیا صفحات 7-22
    مقدمه

    اهمیت سرعت، هم افزایی و کارایی در ارایه خدمات، پارادایم شبکه ای را به الگوی غالب بسیاری از دستگاه های دولتی و از آن جمله دستگاه متولی بخش سلامت تبدیل کرده است. هدف تحقیق حاضر طراحی الگوی ارزیابی عملکرد حاکمیت شبکه ای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.

    روش پژوهش

    این تحقیق به روش کیفی تحلیل مضمون انجام شده است. جهت گیری پژوهش توسعه ای و رویکرد پژوهش استقرا-قیاس است. مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 14 تن از خبرگان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انجام شد. این تعداد به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. روایی محتوای مضامین استخراجی 0/90 به دست آمد. پایایی بین دو کدگذار نیز87 درصد به دست آمد. تحلیل داده ها با نرم افزار مکس. کیو. دی. ای انجام شد.

    یافته ها

    پس از طی مراحل شش گانه تحلیل مضمون، 52 مضمون پایه و پنج مضمون سازمان دهنده (توسعه شایستگی 10 مضمون، برنامه ریزی موثر 7 مضمون، انعطاف پذیری ساختار و فرایند13 مضمون، تحقق اهداف 12 مضمون، پاسخگویی موثر11 مضمون) احصاء و در نهایت الگوی ارزیابی عملکرد حاکمیت شبکه ای طراحی شد.

    نتیجه گیری

    در الگوی ارزیابی عملکرد حاکمیت شبکه ای، پاسخگویی موثر از مهم ترین مضامین و وجود ساختار پاسخگویی حرفه ای از مهم ترین شاخص های آن است. توانایی همکاری چندجانبه با سازمان های ایجاد کننده شبکه و توانایی ارتباط موثر و تبادل اطلاعات از شاخص های مهم توسعه شایستگی است. توانایی جذب سازمان های جدید به ساختار شبکهوپایداری سیستم از شاخص های مهم انعطاف پذیری ساختار و فرایند است.هم چنین ارایه عادلانه خدمات فراگیر از مهم ترین شاخص های تحقق اهداف در الگوی ارزیابی عملکرد حاکمیت شبکه ای وزارت بهداشت است.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، حاکمیت شبکه ای، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تحلیل مضمون
  • حسین کریمی، میلاد بخشم، مهدی حسین پور* صفحات 23-35
    مقدمه

    امروزه فناوری اطلاعات سبز به عنوان یکی از عوامل کلیدی برای دست یابی به توسعه پایدار زیست محیطی شناخته شده است. هدف از این مطالعه طراحی الگوی آسیب شناسی استقرار فناوری اطلاعات سبز در بیمارستان ها و مراکز درمانی بود.

    روش پژوهش

    این مطالعه ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش شناسی به صورت توصیفی- تحلیلی صورت پذیرفت که در ابتدا داده ها، با مرور مبانی نظری و نظرخواهی از خبرگان، چالش های استقرار فناوری اطلاعات سبز در بیمارستان ها و مراکز درمانی شناسایی شد. سپس از طریق روش دلفی مهم ترین چالش های استقرار فناوری اطلاعات سبز در بیمارستان ها و مراکز درمانی مشخص و برای تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز از مدل سازی تفسیری- ساختاری استفاده گردید.

    یافته ها

    پس از رسیدن اعضا پانل به توافق نظری در دو مرحله، 19 عامل به منظور تجزیه وتحلیل درروش مدل سازی تفسیری ساختاری استخراج گردید. نتایج مطالعه نشان می دهد که دو عامل عدم حمایت مالی دولت با ارایه تسهیلات مالی و نبود بودجه و اعتبارت کافی در سازمان برای استقرار فناوری اطلاعات سبز در کلیدی ترین سطح عوامل مطالعه قرار می گیرند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان  می دهد که بیمارستان ها و مراکز درمانی بدون حمایت دولت استطاعت استقرار زیرساخت های فناوری اطلاعات سبز  و بهره مندی از مزایای آن را نخواهد داشت. دولت می تواند در بعد حمایت مالی از بیمارستان ها و مراکز درمانی در راستای خرید تجهیزات و سایر نیازمندی های استقرار فناوری اطلاعات سبز مثمر ثمر واقع شود.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات سبز، آسیب شناسی، بیمارستان، مراکز درمانی
  • مجتبی نصیری، حسین وظیفه دوست*، محمدعلی نسیمی، حسین دیده خانی صفحات 37-52
    مقدمه

    بحران کرونا چالش عظیمی را بر کسب و کارها تحمیل کرده است، از سوی دیگر به سازمان ها این فرصت هایی را می بخشد تا مدل های جدید تجاری را شناسایی کنند و در این بحران به بقای خود ادامه دهند. این پژوهش با هدف عوامل موثر بر سلامت محوری خرید اینترنتی مشتریان در دوران کرونا با بکارگیری تکنیک فراترکیب و روش بهترین - بدترین انجام شد.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع پژوهش های توسعه ای است. جامعه آماری در بخش کیفی تعداد 126 مقاله مستند بود که در نهایت به 33 مقاله مرتبط با موضوع انتخاب شد و در بخش کمی نیز 5 فروشگاه اینترنتی منتخب که با روش نمونه گیری در دسترس10 نفر به عنوان خبره انتخاب شدند. داده ها با استفاده از هفت گام باروسو و ساندلوسکی در فراترکیب و روش بهترین- بدترین در بخش کمی با استفاده نرم افزارهای مکس کیودا، اس پی اس اس و لینگو تحلیل شد.

    یافته ها

    عوامل موثر بر خرید اینترنتی در 5 مقوله (ویژگی های وب سایت، ویژگی های مشتریان، عوامل محیطی، ادراکات مشتریان، مزیت های خرید اینترنتی) و در16 کد محوری و 81 کد باز معرفی شدند و اولویت بندی آنها به ترتیب (ویژگی های وب سایت 0/427، ویژگی های مشتریان 0/321، عوامل محیطی 0/129، مزیت های خرید اینترنتی 0/08 و ادراکات مشتریان 0/042) ارایه شد.

    نتیجه گیری

    مدیران کسب و کارها با به کارگیری عوامل موثر بر خرید اینترنتی با اولویت سلامت محوری مشتریان در دوران کرونا به عنوان یک اقدام مهم می توانند بر نگرش و ذهنیت مشتریان تاثیر گذاشته و به منظور اقدامی پیشگیرانه، سلامتی آنها را تضمین نمایند.

    کلیدواژگان: خرید اینترنتی، سلامت محوری، فروشگاه های اینترنتی، دوران کرونا، فراترکیب
  • حسین بهرامی، محمد عزیزی*، علی بدیع زاده، هادی رزقی شیرسوار صفحات 53-68
    مقدمه

    صنعت داروسازی امروزه یکی از بزرگ ترین صنایع جهان بوده و با صنایع دیگر ارتباطی تنگاتنگ دارد. این صنعت زمینه های اشتغال بسیاری از متخصصان داروسازی، تکنسین های فنی، کارشناسان بخش بازاریابی، تبلیغات و فروش را ایجاد کرده است. عوامل موثر متعددی بر صادرات پیش روی این صنعت در سطح جهان وجود دارد که برخی از این عوامل مربوط به تولیدات و برخی دیگر مربوط به بازار فروش آن ها می باشد.

    روش پژوهش

    در این پژوهش میزان اثرگذاری و اثرپذیری هر یک از عوامل نهادی موثر بر بین المللی سازی شرکت های فناور داروسازی ایران، مشتمل بر 37 شاخص برگرفته از مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته با صاحب نظران صنعت داروسازی، با بهره گیری از تکنیک دیمتل تعیین گردید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج پژوهش، عوامل اثرگذار و اثرپذیر در بین المللی سازی شرکت های فناور داروسازی در 7 سطح دسته بندی گردید. معیارهایی که کاملا وابسته و تاثیرپذیرند در سطح 1 قرار دارند و در سطح 2 معیارهایی قرار گرفته اند که از سطح اول میزان اثرپذیری کمتری دارند و نسبت به سطح 3 اثرپذیری بیشتری دارند و به همین ترتیب معیارهایی که بیشترین تاثیرگذاری را دارند در سطح 7 قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    معیارهای ثبات سیاست ها و برنامه های بلند مدت دولت برای صادرات دارو، رعایت کیفیت و استانداردهای بین المللی در تولید دارو، پای بندی به مقررات بهداشت و درمان کشورهای هدف و نبود تحریم ها و مشکلات روابط با کشورها که اثرگذارترین شاخص ها بر بین المللی سازی شرکت های فناور داروسازی هستند در بالاترین سطح قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: بین المللی سازی، صنعت داروسازی، عوامل نهادی، شرکت های فناور، اثرگذاری و اثرپذیری
  • ناهیده نانوایی، احد نوروززاده* صفحات 69-78
    مقدمه

    ایجاد تعادل بین کار و زندگی، یکی از دغدغه های کارکنان سازمان ها در عصر کنونی است. یکی از ابزارهای ایجاد تعادل کار و زندگی، ارتباطات اثربخش سازمانی است که تحقیق حاضر در همین راستا و با هدف تحلیل اثر ارتباطات اثربخش سازمانی بر تعادل کار و زندگی با نقش میانجی آسیب های شغلی در بیمارستان سبلان تامین اجتماعی اردبیل انجام شده است.

    روش پژوهش

    از لحاظ هدف، تحقیق حاضر کاربردی، از لحاظ نوع روش، توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان بیمارستان سبلان تامین اجتماعی اردبیل است که تعداد آنها 600 نفر می باشد. برای تعیین حجم نمونه کارکنان از جدول مورگان استفاده و تعداد نمونه برابر 234 بدست آمد که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرها از پرسشنامه آسیب های شغلی دیباج، پرسشنامه ارتباطات اثربخش سازمانی سوسمان و کرینوس و پرسشنامه تعادل کار و زندگی وانگ و کو استفاده شد. داده ها با نرم افزار lisrel و SPSS تحلیل و برای آزمون فرضیه های تحقیق از تحلیل مسیر و معادلات ساختاری و رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد که ارتباطات اثربخش سازمانی با نقش میانجی آسیب های شغلی بر تعادل کار و زندگی کارکنان تاثیر معنی داری دارد. هم چنین ارتباطات اثربخش سازمانی 0/76 و آسیب های شغلی 0/67- تغییرات تعادل کار و زندگی کارکنان را پیش بینی می کند.

    نتیجه گیری

    رابطه بین دو متغیر ارتباطات اثربخش سازمانی و تعادل کار و زندگی کارکنان توسط متغیر آسیب های شغلی تشدید می شود که اگر آسیب های شغلی افزایش یابد این اثر ضعیفتر و اگر آسیب های شغلی ضعیف شود طبیعتا این رابطه قوی خواهد شد.

    کلیدواژگان: ارتباطات اثربخش سازمانی، تعادل کار و زندگی، آسیب های شغلی، بیمارستان
  • نوید ماجدی*، امیرحسین شایق صفحات 79-91
    مقدمه

    محققان مهم ترین عامل در توسعه گردشگری سلامت را چگونگی نگرش گردشگران به مقصد می دانند. از طرفی بازاریابی الکترونیک می تواند موجب ایجاد اعتبار و خوشنامی و هم چنین خلق تصویر مطلوب در ذهن افراد شود. به همین منظور، هدف پژوهش حاضر شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر بازاریابی الکترونیک در ارتقای برند مقاصد گردشگری سلامت می باشد.

    روش پژوهش

    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از حیث جمع آوری داده ها توصیفی - پیمایشی است. ابتدا عوامل موثر براساس مرور متون شناسایی شده و به تایید شامل 15 نفر از خبرگان حوزه ی گردشگری سلامت رسید. سپس پرسش نامه ای ماتریسی تهیه و در اختیار 173 نفر از گردشگران سلامت قرار گرفت و داده ها با استفاده از ابزارها و تکنیک های نگاشت شناختی فازی تحلیل و مدل توسط شبکه های اجتماعی ترسیم شد.

    یافته ها

    عوامل تبلیغات کلامی کاربران، طراحی وب سایت ها با محتوای مناسب و مدیریت دانش و تخصص به ترتیب با مقدار 21/3، 18/15 و 17/6 نسبت به سایر عوامل از مرکزیت بیشتری برخوردار است و در نتیجه به این عوامل باید توجه بیشتری نمود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که 13 عامل موثر بر بازاریابی الکترونیک در ارتقای برند مقاصد گردشگری سلامت به ترتیب اولویت شامل تبلیغات کلامی کاربران، طراحی وب سایت ها با محتوای مناسب، مدیریت دانش و تخصص، آگاهی بخشی و اطلاع رسانی در مورد مقاصد گردشگری سلامت، تصویر ذهنی گردشگران از مقصد، زیرساخت فناوری، ایجاد حس اعتماد و اطمینان به گردشگران، میزان وفاداری گردشگران به مقصد، برقراری تعامل و ارتباط، نوآوری در ارایه خدمات، استفاده از ویدیوهای آموزشی در محیط وب، عوامل سازمانی، عوامل محیطی می باشند.

    کلیدواژگان: بازاریابی، بازاریابی الکترونیک، برند، مقصد گردشگری، گردشگری سلامت
  • محمد یوسفی نیر، علی اکبر فضائلی*، یدالله حمیدی، جلال الدین امیری صفحات 93-101
    مقدمه

    مراکز بهداشت درمانی شهری یکی از مهم ترین مراکز ارایه دهنده خدمات اولیه سلامت هستند که با توجه به  گستردگی مراکز و تعداد خدمات، بخش قابل ملاحظه ای از منابع نظام سلامت جامعه به این مراکز اختصاص می یابد.بنابراین تعیین و پایش مستمر کارایی این مراکز می تواند نقش بسزایی در بهبود کارایی منابع سلامت و جلوگیری از هدررفتن منابع داشته باشد. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی کارایی فنی مراکز خدمات جامع سلامت شهری همدان در سال 1398بوده است.

    روش پژوهش

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی به بررسی کارایی 19 مرکز خدمات جامع سلامت شهری همدان با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها (DEA) پرداخته است. نهاده های مدل  شامل تعداد پزشک و تعداد کارکنان ماما، بهیار و کارشناس مبارزه با بیماری ها ،ستانده ها نیز شامل تعداد معاینه توسط پزشک، خدمات مامایی، واکسیناسیون و تزریقات و پانسمان می باشد.در این پژوهش از نرم افزار Deap2.1 استفاده شده است.

    یافته ها

    در سال 1398 میانگین کارایی فنی مراکز خدمات جامع سلامت مورد مطالعه 0.751، میانگین کارایی مدیریتی 0.85 و میانگین کارایی مقیاس به میزان0.88به دست آمد. از کل مراکز خدمات جامع سلامت مورد مطالعه، 6 مرکز دارای کارایی فنی 1و 13 مرکز دارای کارایی فنی کمتر از 1 می باشد.

    نتیجه گیری

    در مراکزی که دارای کارایی کمتر از 1 می باشند مقادیر اولیه و بهینه باهم متفاوت و مازاد نهاده وجود داشت. از اینرو پیشنهاد می شود مراکز مذکور، در حد امکان مقادیر مازاد نهاده های خود را کاهش دهند تا بتوانند به حداکثر کارایی دست پیدا کنند.

    کلیدواژگان: کارایی فنی، مراکز خدمات جامع سلامت، تحلیل پوششی داده ها
  • زینب افشاربدر، بهارک شیرزاد کبریا*، پرستو خسروی، فرشته کردستانی صفحات 103-114
    مقدمه

    پرفشاری خون سومین علت مرگ و میر در دنیاست. یکی از راهکارهای کنترل بیماری های مزمن بالابردن میزان آگاهی بیماران می باشد که این امر مستلزم بهبود سواد سلامت آنان می باشد. بدین منظور در این تحقیق به ارایه مدل سواد سلامت برای بیماران فشارخون در بیمارستان قلب شهید رجایی پرداخته می شود.

    روش پژوهش

    این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش انجام پیمایشی و ترکیب روش های کیفی و کمی است. جامعه آماری بخش کیفی تمامی خبرگان حوزه بهداشت، درمان و سلامت و در بخش کمی کارکنان دارای مدرک کارشناسی و بالاتر بیمارستان قلب شهید رجایی می باشند. در بخش کیفی بعد از انجام 23 مصاحبه اشباع نظری صورت گرفت و در بخش کمی تحقیق 122 نفر از کارکنان بیمارستان قلب شهید رجایی با روش تمام شماری انتخاب شد. علاوه بر مطالعات کتابخانه ای از روش میدانی و از طریق مصاحبه در بخش کیفی و پرسشنامه در بخش کمی استفاده شده است. روایی پرسشنامه با ضریب CVR و پایایی آن با ضریب آلفای کرنباخ مورد تایید قرار گرفته است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش کدگذاری باز در بخش کیفی و معادلات ساختاری در بخش کمی استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سواد پایه با ضریب 0.923، سواد شناختی با ضریب 0.648، سواد اجتماعی با ضریب 0.585 و سواد فرهنگی با ضریب 0.483 به ترتیب از اهمیت بالایی در سواد سلامت بیماران فشار خون در بیمارستان شهید رجایی دارند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این تحقیق می توان نتیجه گرفت که وجود 4 عامل سواد پایه با مولفه های خواندن و نوشتن و دانش، سواد فرهنگی با مولفه های نگرش، ارزش ها و هنجارها، سواد شناختی با مولفه های کاربرد، ارزیابی، درک و دسترسی، و سواد اجتماعی با مولفه های ارتباطات و تعاملات می توانند سواد سلامت بیماران فشارخون را تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، بیماران فشارخون، بیمارستان
|
  • Salimeh Latifi Jaliseh *, Saeed Jafarinia Pages 7-22
    Introduction

    The importance of speed, synergy, and efficiency in service delivery has made the network paradigm the dominant paradigm for many government agencies, including the health care system. The purpose of the present study is to present a model of network performance evaluation in network governance of the Ministry of Health and Medical Education.

    Methods

    This was a qualitative content analysis study. Semi-structured interviews with exploratory orientation were conducted with 14 experts from the Ministry of Health and Medical Education. These were selected by purposive sampling. Content validity of extracted themes was 0.90. Reliability between the two coders was 87%.

    Results

    After six stages of content analysis, 52 basic themes and five organizing themes (competency development of 10 themes, effective planning of 7 themes, flexibility of structure and process of 13 themes, realization of goals of 12 themes, effective accountability of 11 themes, effective accountability of 11 themes). Network rule was designed.

    Conclusion

    In evaluating the performance of network governance, accountability and system stability are the most important factors. Health managers and policymakers can use the model provided in developing performance appraisal indicators.

    Keywords: Performance Assessment, network governance, Ministry of Health, Medical Education, thematic analysis
  • Hossein Karimi, Milad Bakhsham, Mahdi Hosseinpour * Pages 23-35
    Introduction

    Today, green information technology is recognized as one of the key factors for achieving sustainable environmental development. The aim of this study was to designing pathology pattern of green information technology implementation in hospitals and treatment centers.

    Methods

    This study is applied in terms of purpose and took place in terms of methodology, descriptive – analytic that first, with reviewing the theoretical bases and the opinion of the experts, the challenges of deployment of green information technology in hospitals and treatment centers were identified. Then after identifying these challenges by Delphi method, the main challenges of deployment of green information technology in hospitals and treatment centers were identified and to analyze the data, structural interpretive approach was used.

    Results

    after members of the panel reached a theoretical consensus in two steps, 19 factors were extracted to analyze the structural interpretive modeling. The results of the study show that the two factors of government lack of financial support by providing financial facilities and lack of sufficient budget and credit in the organization to deploy green information technology are at the key level of study factors.

    Conclusion

    The results show that hospitals and health centers without government support will not be able to establish green information technology infrastructure and enjoy its benefits. The government can be fruitful in terms of financial support for hospitals and medical centers in order to purchase equipment and other requirements for the establishment of green information technology.

    Keywords: Green Information Technology, Pathology, Hospital, treatment Centers
  • Mojtaba Nasiri, Hossein Vazifehdoost *, Mohammad Ali Nasimi, Hossein Didehkhani Pages 37-52
    Introduction

    The Corona crisis has posed a huge challenge to businesses, giving organizations the opportunity to identify new business models and survive in the crisis.  The aim of this study was to effective factors online shopping with the approach of customer-health during the Corona spurt using the Meta synthesis technique.

    Methods

    The present study is a type of developmental research in terms of the purpose. In the qualitative section, the statistical society included 126 documentary articles, which were finally selected into 33 articles related to the subject, and in the quantitative section, 5 online stores were selected as experts by using convenience sampling method. Qualitative data were analyzed using the seven-step method of Barros & Sandelowski in Meta synthesis technique and in the quantitative part data were analyzed by the best-worst method (BWM) using MAXQDA, SPSS and LINGO software.

    Results

    Factors affecting online shopping were introduced in 5 categories (website features, customer features, environmental factors, customer perceptions, online shopping advantages), 16 axial codes and 81 open codes and their prioritization were presented (Website features 0.427, customer features 0.321, environmental factors 0.129, online shopping advantages 0.08 and customer perceptions 0.042).

    Conclusion

    Business managers can influence customer's attitude and mentality and ensure their health in order to take preventive action by using the factors affecting online shopping with the priority of customers' health in the Corona spurt as an important action.

    Keywords: online shopping, Health Oriented, Online Stores, spurt the corona, Meta Synthesis
  • Hossein Bahrami, Mohammad Azizi *, Ali Badizadeh, Hadi Rezghih Pages 53-68
    Introduction

    Today, the pharmaceutical industry is one of the largest industries in the world and is closely related to other industries. This industry has created employment opportunities for many pharmaceutical professionals, technical technicians, marketing, advertising and sales experts. There are several factors affecting the industry facing exports worldwide, some of which are related to their products and others to their sales market.

    Methods

    In this study, the effectiveness and influential of each of the institutional factors affecting the internationalization of Iranian pharmaceutical technology companies, including 37 indicators derived from in-depth semi-structured interviews with pharmaceutical industry experts, was determined using the DEMATEL technique.

    Results

    Based on the research results, influential and effective factors in the internationalization of pharmaceutical technology companies were classified into 7 levels. Indicators that are completely dependent and effective are at level 1, and at level 2, there are indicators that are less effective than the first level and more effective than level 3 and similarly, the most influential indicators were at level 7.

    Conclusion

    Indicators of Consistency in government policies and long-term plans for drug exports, Observance of quality and international standards in drug production, and Adherence to the health regulations of the target countries, which are the most influential indicators on internationalization of pharmaceutical technology companies, were at the highest level.

    Keywords: Internationalization, Pharmaceutical industry, Institutional Factors, Technology companies, Influence, effectiveness
  • Nahideh Nanvayi, Ahad Norouzzadeh * Pages 69-78
    Introduction

    Balancing work and life is one of the concerns of employees in organizations today. One of the tools to create work-life balance is effective organizational communication. The present study was conducted in this direction with the aim of analyzing the effect of effective organizational communication on work-life balance with the mediating role of occupational injuries in Sabalan Social Security Hospital in Ardabil.

    Methods

    In terms of purpose, the present applied research is descriptive-survey in terms of method. The statistical population of this study includes the staff of Sabalan Social Security Hospital in Ardabil, whose number is 600 people. Morgan table was used to determine the sample size of employees and the number of samples was 234 which were selected by simple random sampling method. To measure the variables, Dibaj Occupational Injuries Questionnaire, Susman and Krinos Effective Organizational Communication Questionnaire and Wang and Ko Work-Life Balance Questionnaire were used. Data were analyzed and path analysis and structural equations and regression were used to analyze the research hypotheses.

    Results

    Findings show that effective organizational communication with the mediating role of job injuries has a significant effect on work-life balance. Predicts effective organizational communication 0.76 and job injuries -0.67 predict changes in work-life balance of employees.

    Conclusion

    The relationship between the two variables of effective organizational communication and work-life balance of employees is intensified by the variable of occupational injuries if the occupational injuries increase, this effect will be weaker, and if the occupational injuries weaken, this relationship will naturally become stronger.

    Keywords: Effective organizational Communication, work-life balance, Occupational injuries, Hospital
  • Navid Majedi *, Amirhossein Shayegh Pages 79-91
    Introduction

    Researchers consider the most important factor in the development of health tourism as the attitude of tourists to the destination. E-marketing can create credibility and reputation as well as create a good image in people's minds. The purpose of this study is to identify and prioritize the factors affecting e-marketing in promoting the brand of health tourism destinations.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection. The effective factors were identified by 15 experts in the field of health tourism. Then, matrix questionnaires were prepared and provided to 173 health tourists and the data were analyzed and modeled by social networks using fuzzy mapping tools and techniques.

    Results

    The factors of verbal advertising of users, design of websites with appropriate content and management of knowledge and expertise with the amount of 21.3, 18.15 and 17.6, respectively, are more central than other factors and as a result these factors should be paid more attention.

    Conclusion

    The results indicate that 13 factors affecting e-marketing in promoting the brand of health tourism destinations in order of priority include verbal advertising of users, design of websites with appropriate content, knowledge and expertise management, awareness and Information about health tourism destinations, tourists 'mental image of the destination, technology infrastructure, creating a sense of trust and confidence in tourists, tourists' loyalty to the destination, interaction and communication, service delivery innovation, use of educational videos on the web, Organizational factors are environmental factors.

    Keywords: marketing, E-Marketing, Brand, Tourism Destination, Health Tourism
  • Mohamad Yousefi Nayer, Ali Akbar Fazaeli *, Ydolah Hamidi, Jalaleddin Amiri Pages 93-101
    Introduction

    Urban health centers are one of the most important centers for providing primary health services. According to the wide range of health centers and the number of services provided by these centers, a significant portion of the community health system resources are allocated to these centers; therefore, the determination and continuous monitoring of the effectiveness of these centers can play a significant role in improving the efficiency of health resources and preventing waste of resources. The purpose of this study Assessment of Technical Efficiency of Comprehensive Health Services Centers of Hamadan by Data Envelopment Analysis (DEA) in 2019.

    Methods

    This descriptive-analytic study evaluates the effectiveness of Hamedan comprehensive health centers services using the data envelopment analysis method. Inputs include: number of physicians and number of employees (midwife, specialist in the fight against diseases.). Outputs include: number of examinations by physician, midwifery services, vaccinations, injections and dressings.

    Results

    In 2018 the average technical efficiency of the comprehensive health services centers was 0.751, the mean management efficiency was 0.85 and the mean efficiency of the scale was 0.88. Of the total centers of comprehensive health services surveyed, 6 centers have technical capacity of 1 and 13 centers with a technical efficiency of less than 1.

    Conclusion

    In centers with efficiency less than 1, there were initial and optimal values of the same and different inputs. Therefore, it is suggested that these centers reduce their inputs as much as possible so that they can achieve maximum efficiency.

    Keywords: Technical Efficiency, Health Services Centers, Data Envelopment Analysis
  • Zeynab Afshar Badr, Baharak Shirzad Kebria *, Parastoo Khosravi, Fereshteh Korsestani Pages 103-114
    Introduction

    Hypertension is the third leading cause of death in the world. One of the ways to control chronic diseases is to increase patients' awareness, which requires improving their health literacy. For this purpose, in this study, a health literacy model for hypertensive patients in Shahid Rajaei Heart Hospital is presented.

    Methods

    This research is applied in terms of purpose and in terms of survey method and a combination of qualitative and quantitative methods. The statistical population of the qualitative section is all experts in the field of health and treatment, and in the quantitative section the staff has a bachelor's degree or higher from Shahid Rajaei Heart Hospital. In the qualitative part, after conducting 23 theoretical saturation interviews, in the quantitative part of the research, 122 employees of Shahid Rajaei Heart Hospital were selected by counting method. In addition to library studies, the field method has been used through interviews in the qualitative section and questionnaires in the quantitative section. The validity of the questionnaire was confirmed by CVR and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha. In order to analyze the data, open coding method in qualitative part and structural equations in quantitative part have been used.

    Results

    The results showed that basic literacy with a coefficient of 0.923, cognitive literacy with a coefficient of 0.648, social literacy with a coefficient of 0.585 and cultural literacy with a coefficient of 0.483 are of great importance in the health literacy of hypertensive patients in Shahid Rajaei Hospital, respectively.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that the existence of 4 basic literacy factors with reading and writing components and knowledge, cultural literacy with attitude components, values and norms, cognitive literacy with application components, evaluation, comprehension And access, and social literacy with components of communication and interaction can affect the health literacy of hypertensive patients.

    Keywords: Health literacy, Blood Pressure Patients, Hospital