فهرست مطالب

راهبردهای شناختی در یادگیری - پیاپی 16 (بهار و تابستان 1400)

نشریه راهبردهای شناختی در یادگیری
پیاپی 16 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زینب گندمی*، علی اکبر ارجمندنیا، غلامعلی افروز صفحات 1-15
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بسته توان بخشی شناختی مبتنی بر کارکرد های اجرایی بر عملکرد تحصیلی در دانش آموزان دیرآموز انجام شد.

    روش

    این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون به همراه گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان دیر آموز مدارس ابتدایی شهر کاشان در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل دادند. از این جامعه، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس30 دانش آموز که ویژگی های لازم براساس ملاک های ورود را داشتند، انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) جاگماری شدند. گروه آزمایش به مدت 12 جلسه 1 ساعته به صورت فردی تحت آموزش قرار گرفت و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان دادند که بسته توان بخشی شناختی با تاکید بر کارکردهای اجرایی (حافظه فعال، توجه مداوم و بازداری) در گروه آزمایش موجب بهبود عملکرد تحصیلی شده است (05/0>p).

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر می توان نتیجه گیری کرد که بسته توان بخشی شناختی مبتنی بر کارکرد های اجرایی می تواند به عنوان یک روش مداخله ای در افزایش حافظه فعال، به منظور بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان دیرآموز استفاده شود.

    کلیدواژگان: توان بخشی شناختی، عملکرد تحصیلی، دانش آموزان دیرآموز، کارکرد های اجرایی
  • سمیرا عباسی*، فریبرز درتاج صفحات 17-33
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین راهبردهای رویارویی و حمایت اجتماعی ادراک شده با فرسودگی تحصیلی در دانشجویان دانشگاه آزاد، واحد علوم و تحقیقات تهران بود.

    روش

    این پژوهش از نوع همبستگی بوده و جامعه پژوهش از کلیه دانشجویان ارشد دانشگاه علوم تحقیقات تهران در سال تحصیلی 1395 تشکیل شده بود، که از بین آن ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای 300 نفر از دانشجویان دانشکده علوم انسانی انتخاب شدند ابزار پژوهش شامل پرسشنامه فرسودگی تحصیلی برسو همکاران (1997)، پرسشنامه سبک های مقابله با شرایط پر استرس پارکر و اندلر (ClSS) و مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده (MPSSS) بود و تحلیل داده ها با همبستگی پیرسون و رگرسیون انجام شد.

    یافته ها:

     با توجه به نتایج بدست آمده رابطه بین حمایت همسر (فرد خاص) (122/0 = r) در سطح 05/0 با فرسودگی تحصیلی مثبت و معنادار است، راهبردهای رویارویی در مولفه راهبرد مساله مدار (149/0- = r) و راهبرد هیجان مدار (229/0- = r) در سطح 01/0 معنادار می باشد، که البته رابطه راهبرد مساله مدار و فرسودگی مثبت و معنادار و رابطه راهبرد هیجان مدار منفی و معنی دار می باشد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد که روابط منفی معناداری بین راهبردهای رویارویی و حمایت اجتماعی ادراک شده با فرسودگی تحصیلی وجود دارد. پس می توان نتیجه گرفت که بین راهبردهای رویارویی و حمایت اجتماعی ادراک شده با فرسودگی تحصیلی رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: راهبرد های رویارویی، حمایت اجتماعی ادراک شده، فرسودگی تحصیلی، دانشجویان
  • سیما قمری، پروین کدیور*، افسانه قنبری پناه صفحات 35-56
    هدف

    این پژوهش پاسخی به نارسایی تحقیقات در زمینه عوامل فردی و اجتماعی اثرگذار بر گرایش های اجتماعی مطلوب و خودکنترلی است. از این مطالعه پیش بینی خودکنترلی و نگرش اجتماعی مطلوب بر اساس ویژگی های خلقی و حمایت اجتماعی از طریق نقش واسطه ای شایستگی هیجانی اجتماعی و خودکارآمدی در تنظیم هیجان دانش آموزان دختر دبیرستانی بود.

    روش

    روش تحقیق این مطالعه، همبستگی از نوع معادلات ساختاری است. حجم نمونه 495 دانش آموز دوره متوسطه دوم به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های خودکنترلی روزن بام (1980)، گرایش های مطلوب اجتماعی کارلو و راندال (2003)، خلق وخوی بروم (2007)، حمایت اجتماعی واکس و همکاران (1986)، خودکارآمدی در تنظیم هیجان کاپرارا و همکاران (2008)، شایستگی هیجانی اجتماعی دانش آموزان زو و ای (2012) استفاده شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آماری مدل معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها:

     با در نظر گرفتن شاخص های به دست آمده و مقادیر قابل قبول برای کفایت مدل، قابل قبول بودن مدل تضمین شد. بر اساس مدل ارایه شده در این مطالعه، متغیر خودکنترلی 63/0=R2 و متغیر گرایش های اجتماعی مطلوب 48/0=R2 توضیح داده شد.

    نتیجه گیری: 

    شایستگی هیجانی اجتماعی، گرایش های مطلوب اجتماعی و خودکنترلی را تقویت می کند، بنابراین توجه تعلیم و تربیت باید به پرورش شایستگی های دانش آموزان به ویژه در بعد هیجانی اجتماعی معطوف باشد.

    کلیدواژگان: خودکنترلی، گرایش های مطلوب اجتماعی، ویژگی های خلقی، حمایت اجتماعی، خودکارآمدی در تنظیم هیجان، شایستگی هیجانی اجتماعی
  • سهراب عظیم پور*، شهرام واحدی، مرتضی فغفوری صفحات 57-72
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی تاثیر روش های آموزشی تصاویر گرافیکی پویا، ایستا و سنتی در درس هندسه بر نگرش و اضطراب هندسی انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون - پس آزمون بود که از بین دانش آموزان رشته ریاضی مدارس شهر تبریز، سه کلاس از مدارس منطقه یک تبریز به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. مباحث ترسیم هندسی و استدلال، در یکی از کلاس ها به روش پویا (26=n) در کلاس دیگر به روش ایستا (24=n) آموزش داده شد و یک کلاس (27=n) نیز به صورت سنتی آموزش دیدند. به منظور جمع آوری داده ها از آزمون نگرش هندسی دویاتیب و دیوبوز (2007) و آزمون اضطراب هندسی ساغلام، ترکر و اومای (2011) استفاده گردید. داده ها از طریق تحلیل کواریانس چندمتغیره، تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که آموزش هندسه به روش تصاویر گرافیکی پویا و ایستا در مقایسه با روش سنتی، نگرش هندسی مثبت تر و کاهش اضطراب هندسی را موجب شدند؛ اما تفاوت بین دو روش تصاویر گرافیکی پویا و ایستا معنی دار نبود.

    نتیجه گیری:

     نتایج این تحقیق اثربخشی استفاده از روش تصاویر گرافیکی را در بهبود نگرش هندسی و کاهش اضطراب هندسی مورد تایید قرار داد.

    کلیدواژگان: تصاویر گرافیکی پویا و ایستا، نگرش هندسی، اضطراب هندسی
  • شراره السادات میرصفدری*، یعقوب محمدی فر صفحات 73-89
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش ابزار دیجیتال در آموزش مفاهیم شناختی میراث فرهنگی به کودکان بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش متخصصان حوزه میراث فرهنگی بودند که از بین آن ها نمونه ای به حجم 55 نفر براساس ملاک های ورود به صورت هدفمند انتخاب شدند. جهت بررسی و جمع آوری اطلاعات از اسناد و مدارک کتابخانه ای، آخرین پژوهش های حوزه بازی های رایانه ای بهره گرفته شد. همچنین برای جمع آوری اطلاعات از متخصصان میراث فرهنگی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد آموزش مفاهیم میراث فرهنگی به کودکان در چهار زیرشاخه بازی های دیجیتال، پویانمایی، داستان ها و نمایش نامه ها، بازدید از موزه ها و مکان های باستانی قرار گرفت. همچنین از شرکت کنندگان مطالعه 32 نفر (18/58%) بازی های دیجیتال، 13 نفر (64/23%) پویانمایی، 8 نفر (55/14%) داستان ها و نمایش نامه ها و 2 نفر (64/3%) بازدید از موزه ها و مکان های باستانی را به ترتیب اولویت اول تا چهارم زیرشاخه آموزش مفاهیم میراث فرهنگی به کودکان عنوان کردند.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج و در اولویت قرار گرفتن بازی دیجیتال از نظر متخصصان به نظر می رسد که به کارگیری ابزار دیجیتال زیرساخت مناسبی برای درک ملموس مفاهیم انتزاعی را فراهم می کند که کارایی بالایی در انتقال مفاهیم به کودکان دارد.

    کلیدواژگان: میراث فرهنگی، ابزار دیجیتال، مفاهیم شناختی
  • ستاره جهینی، رفیق حسنی*، فردین باتمانی صفحات 91-117
    هدف

    روز به روز بر تعداد دانش آموزانی که بدون کسب دانش و مهارت های زیربنایی از مدارس فارغ التحصیل می شوند افزوده می شود. واقعیت آن است که مدارس تنها به افراد «اطلاعات و دانش» می دهند اما زندگی واقعی به «خرد» و «مهارت» نیاز دارد. آن ها به جای کسب مهارت های ضروری برای زندگی مانند تفکر خلاق و توانایی حل مساله، مدیریت مالی، مهارت مذاکره یا مهارت های ارتباطی و... تنها یاد می گیرند که اطلاعات را به حافظه بسپارند. حافظه ای که چندان هم پایدار نیست، این نظام نیازمند بازبینی و اصلاح است. هدف این پژوهش شناسایی شایستگی ها به ویژه مهارت های غیرشناختی ضروری دانش آموزان دوره متوسطه اول است.

    روش

    در این پژوهش از روش تحقیق کیفی، نظریه زمینه ای استفاده شد. مفاهیم غیرشناختی در مطالعات پیشین و اسناد بالادستی موردمطالعه قرارگرفته و در ادامه با مصاحبه با متخصصان نسبت به تایید و دسته بندی آن ها اقدام شد. جامعه ی آماری تحقیق شامل مدیران، معلمان و معاونان مدارس متوسطه اول می باشد. بنا به ضرورت از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. برای گردآوری داده های تحقیق از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد.

    یافته ها:

     برای تحلیل داده های تحقیق از روش تحلیل کیفی استفاده شده نتایج به کمک نرم افزار مکس کیودا تحلیل شد. کار تحلیل طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی انجام گرفت؛ و تعداد 210 کدباز استخراج شده و پس ازآن در قالب 39 مولفه فرعی و 15 مولفه اصلی (کد محوری) و 2 مقوله فرعی و 2 مقوله اصلی (کد گزینشی) دسته بندی شد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این پژوهش نشان داد مقوله های اصلی عبارت اند از شایستگی های کلیدی و پایه و مقوله های فرعی شامل مهارت های غیرشناختی بین فردی و درون فردی است.

    کلیدواژگان: شایستگی های کلیدی، مهارت های غیر شناختی، مهارت های فردی، مهارت های بین فردی
  • احسان عظیم پور*، نسرین اوضاعی، علیرضا عصاره صفحات 119-138
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل علی برای پیش بینی پیشرفت تحصیلی براساس متغیرهای حل مساله و جرات ورزی دانش آموزان با واسطه گری تاب آوری تحصیلی انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش توصیفی همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر کرج در سال تحصیلی 98-97 بود. شرکت کنندگان پژوهش شامل 380 دانش آموز بود که به شیوه ی نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش، پرسشنامه های تاب آوری تحصیلی، جرات ورزی و حل مساله به کار گرفته شد. برای تجزیه تحلیل داده ها از آزمونه ای آماری همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر جهت بررسی روابط علی بین متغیرها استفاده شد.

    یافته ها: 

    مطابق با یافته های پژوهش، مهارت حل مساله اثر مستقیم بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارد (66/0β= ، 01/0≥P). اثر غیرمستقیم مهارت حل مساله از طریق تاب آوری تحصیلی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان معنادار است (25/0β= ، 05/0≥P). تاثیر مستقیم جرات ورزی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در این پژوهش تایید شد (56/0β= ، 01/0≥P). تاثیر غیرمستقیم جرات ورزی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان از طریق تاب آوری تحصیلی در این پژوهش تایید شد (26β= 0/، 05/0≥P). تاب آوری تحصیلی اثر مستقیم بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارد (55/0β= ، 01/0≥P). نتایج مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOS نشان داد که مدل پژوهش از برازش خوبی برخوردار است. در کل، نتایج این پژوهش شواهدی را برای نقش واسطه ای تاب آوری تحصیلی در رابطه بین حل مساله و جرات ورزی با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان فراهم آورد.

    نتیجه گیری: 

    آموزش مهارت های حل مساله و جرات ورزی می تواند تاب آوری تحصیلی و به دنبال آن پیشرفت تحصیلی را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: حل مساله، جرئت ورزی، تاب آوری تحصیلی، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان
  • امین ابراهیمی، باقر سرداری* صفحات 139-158
    هدف

    مطالعات حاکی از این است که مغز انسان حاوی کاربردهای ویژه ای برای بهبود یادگیری بوده و معلمانی که تیوری های جدید آموزش مبتنی بر مغز را استفاده می کنند، تجارب یادگیری دانش آموزان را تا سطح بالایی افزایش می دهند. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی یادگیری سازگار با مغز بر یادگیری خودتنظیمی و درگیری تحصیلی دانش آموزان متوسطه اول انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه نهم مدارس متوسطه اول شهر ماکو در سال تحصیلی 98-1397 بود. نمونه ای به حجم 30 نفر (15 نفر برای گروه آزمایش و 15نفر برای گروه گواه) به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و گواه  گمارده شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه های درگیری تحصیلی (AES) و راهبردهای انگیزشی برای یادگیری (MSLQ) بود. اساس آموزش مبتنی بر یادگیری سازگار با مغز، پیاده سازی 12 اصل یادگیری مغزمحور کاین و همکاران (2005) بود که مجموعا در 8 جلسه 50 دقیقه ای اجرا شد.  تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس در برنامه SPSS انجام شد.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش نشان داد که آموزش مبتنی بر یادگیری سازگار با مغز منجر به تفاوت معنی دار بین گروه ها در یادگیری خودتنظیمی به میزان 47 درصد و در درگیری تحصیلی به میزان 53 درصد شده است (05/0 <p).

    نتیجه گیری:

     با توجه به یافته ها، یادگیری سازگار با مغز منجر به افزایش میانگین نمرات شرکت کنندگان گروه آزمایش در یادگیری خودتنظیمی و درگیری تحصیلی نسبت به گروه گواه شده است. ازاین رو می توان مطرح کرد یادگیری سازگار با مغز بر یادگیری خودتنظیمی و درگیری تحصیلی دانش آموزان موثر است. به این صورت که در یک محیطی که سرشار از حضور مولفه های مغزمحور باشد یادگیری روند صعودی داشته و به اثرات مثبتی در نگرش، درگیری تحصیلی و خودتنظیمی دانش آموزان می انجامد.

    کلیدواژگان: یادگیری سازگار با مغز، یادگیری خودتنظیمی، درگیری تحصیلی، دانش آموزان متوسطه اول
  • منصور محمودی اقدم، اسماعیل سلیمانی*، علی عیسی زادگان صفحات 159-181
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر و مقایسه توانبخشی حافظه فعال و راهبردهای شناختی - فراشناختی بر روی حافظه تصویری - بینایی و فراخنای حافظه سالمندان بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه موردپژوهش شامل تمامی سالمندانی که در بازه زمانی اردیبهشت ماه تا مردادماه 1398 در مرکز سالمندان شهرستان بوکان ساکن بودند (120=N). از بین این افراد 45 نفر سالمند (سه گروه 15 نفری) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در سه گروه، آزمایشی اول، آزمایشی دوم و گروه کنترل به روش گمارش تصادفی جایگزین شدند. آزمون های حافظه بینایی کیم کاراد و فراخنای حافظه وکسلر در پیش آزمون بر روی گروه ها اجرا شد. سپس توانبخشی حافظه فعال و راهبردهای شناختی - فراشناختی اجرا، در پایان پس آزمون دوباره بر روی گروه ها اجرا شد. داده های به دست آمده از طریق آزمون کوواریانس چند متغیره (مانکوا) با رعایت پیش فرض های آن تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان دادند که توانبخشی شناختی - فراشناختی و توانبخشی حافظه فعال تاثیر مثبت و معناداری بر روی انواع مختلف حافظه دارند (001/> p). همچنین نتایج آزمون بنفرونی جهت مقایسه میانگین ها نشان داد که توانبخشی حافظه فعال اثربخشی بیشتری بر روی متغیر های وابسته در مقایسه با توانبخشی شناختی - فراشناختی دارد (001/> p).

    نتیجه گیری:

     نتایج به دست آمده نشان داد که توانبخشی حافظه فعال و راهبردهای شناختی - فراشناختی بر روی حافظه تصویری و فراخنای حافظه سالمندان تاثیر مثبت و معنی دار داشته و موجب بهبود توانایی های حافظه آن ها شده است.

    کلیدواژگان: حافظه، شناخت و فراشناخت، سالمندان
  • محمد نوریان، مرجان افشاری* صفحات 183-208
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، ارایه الگوی برنامه درسی مبتنی بر یادگیری خودراهبر با رویکرد وارونه به منظور پرورش فراگیرانی واجد شایستگی های یادگیری خودراهبر بود.

    روش

    در این پژوهش به منظور ارایه الگوی برنامه درسی مبتنی بر یادگیری خودراهبر با رویکرد وارونه از روش کیفی پژوهش نظریه ای با هدف خلق و نقد طرح واره های مفهومی برای فهم ماهیت بنیادی و ساختار پدیده ها استفاده شد. بدین سبب با بهره گیری از روش نمونه گیری هدفمند ملاک محور از 147 منبع فارسی و 287 منبع لاتین برای تبیین مبانی نظری و دیدگاه صاحب نظران حوزه یادگیری خودراهبر و برنامه درسی استفاده گردید.

    یافته ها: 

    پس از نقد و واکاوی طرحواره های یادگیری خودراهبر و برنامه های درسی اعم از رویکرد خطی و رویکرد غیرخطی، ابعاد و شاخص ها پدیده ها شناسایی و مورد مقایسه قرار گرفت.

    نتیجه گیری:

     چهار ویژگی استنتاج شده از طرحواره های یادگیری خودراهبر شامل خود نظارتی فراگیران، نقش منعطف معلم، شرایط موقعیت ها و روش های یاددهی و یادگیری، نیازمند استفاده از هر دو نوع طرحواره برنامه درسی خطی و غیرخطی است. در همین راستا با بهره گیری از رویکرد وارونه، طرحواره برنامه درسی مبتنی بر یادگیری خودراهبر با رویکرد وارونه طراحی گردید که ویژگی های طرحواره های یادگیری خودراهبر و طرحواره های برنامه درسی خطی و غیرخطی را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: طرحواره مفهومی یادگیری خودراهبر، روش پژوهش نظریه ای، برنامه درسی وارونه
  • سهیلا ایمان پرور*، عذرا غفاری، وحید فلاحی، شیرین احمدی صفحات 209-222
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه حس انسجام و عادت های مطالعه در دانش آموزان دختر تیزهوش و عادی انجام گرفت.

    روش

    روش این پژوهش علی مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی دانش آموزان دختر تیزهوش و عادی مشغول به تحصیل در نیمه دوم سال 97 در شهرستان پارس آباد بود. 60 دانش آموز دختر تیزهوش به روش نمونه گیری در دسترس و 60 دانش آموز عادی نیز با توجه به ویژگی های جمعیت شناختی سن و جنسیت با گروه تیزهوش همتا شده و به عنوان گروه مقایسه در این پژوهش شرکت کردند. دو گروه به صورت انفرادی و با حضور پژوهشگر به پرسش نامه های حس انسجام آنتونووسکی و عادت های مطالعه پالسانی شارما پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده نیز با استفاده از ابزارهای آمار توصیفی میانگین و انحراف معیار و آزمون تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا) تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که میانگین نمرات دانش آموزان تیزهوش در متغیرهای حس انسجام بالاتر و عادت های مطالعه (مدیریت زمان، شرایط فیزیکی، توانایی خواندن، یاداشت برداری، انگیزش یادگیری، برگزاری امتحان و تندرستی) متفاوت تر از دانش آموزان عادی است (001/0>P).

    نتیجه گیری:

     با توجه به این نتایج می توان گفت حس انسجام و عادت های مطالعه مناسب، با فراهم کردن راه کارهای مقابله ای موثر هنگام روبرو شدن با مسایل در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان و ایجاد انگیزه در آن ها تاثیر می گذارند.

    کلیدواژگان: حس انسجام، عادت های مطالعه، تیزهوش، دانش آموز
  • زهرا روح زاده، حمید لطفی*، بهرام میرزاییان صفحات 223-243
    هدف

    هدف پژوهش بررسی تاثیر اضطراب رگه-حالت بر انتخاب موقعیت «وضوح شناختی» دانشجویان زن مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری است.

    روش

    تعداد 129 نفر با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ماهیت پژوهش، نیمه آزمایشی و طرح آن پس آزمون با گروه کنترل است. ابزار به کاررفته شامل آزمون اضطراب رگه-حالت اسپیلبرگر و یک بسته ی اجرا و سنجش است که بر اساس آن مشارکت جویان به گروه «شناختی» و گروه «غیرشناختی» تقسیم شده و از طریق آزمون تحلیل واریانس یک راهه (ANOVA) در اندازه های نمرات رگه- حالت اسپیلبرگر مورد مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    بین دو گروه شناختی و غیرشناختی در چهار وضعیت اضطراب رگه و حالت تفاوت معنادار مشاهده شد. در مقایسه تفکیکی میانگین ها با استفاده از آزمون تعقیبی توکی (HSD) تنها بین گروه 2 و 3 تفاوت معنادار است.

    نتیجه گیری: 

    در مقایسه میانگین چهار گروه، اضطراب حالت گروه شناختی نسبت به اضطراب رگه گروه غیرشناختی در حد پایین تری قرار دارد؛ افرادی که در موقعیت اضطراب زا به میزان کمتری درگیر هیجانات مرتبط با موقعیت می شوند راه حل ها و مواجهات شناختی را ترجیح می دهند اما کسانی که گروه های غیرشناختی را برمی گزینند، کسانی هستند که وزن اضطراب رگه آن ها نسبت به اضطراب حالت گروهی که موقعیت شناختی را برگزیده، بیشتر است.

    کلیدواژگان: اضطراب رگه، اضطراب حالت، وضوح شناختی
|
  • Zeynab Gandomi *, AliAkbar Arjmandnia, GholamAli Afrooz Pages 1-15
    Objective

    the aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive rehabilitation based on executive functions on the academic performance of slow learners. 

    Method

    the research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest with the control group. The statistical population of the study consisted of all slow learners in Kashan 2018-2019. Using an available sampling method, 30 students with the required criteria based on the inclusion criteria were selected and randomly assigned to experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The experimental group was trained in 12 sessions of 1 hour and the control group did not receive any intervention. ANOVA was used for data analysis.

    Results

    the results showed that cognitive rehabilitation based on executive functions was effective on academic performance (p < 0.05).

    Conclusion

    based on the results of present study, it can be concluded that cognitive rehabilitation based on executive functions can be used as an interventional method to improve academic performance of verbal working memory in slow learners.

    Keywords: Cognitive rehabilitation, slow learners, Academic Performance, executive functions
  • Samira Abbasi *, Fariborz Dortaj Pages 17-33
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the relationship between coping strategies and perceived social support with academic burnout in students of Azad University, Science and Research Branch of Tehran.  

    Method

    This research was a correlational study and the study population consisted of all senior students of Tehran University of Research Sciences in the academic year 2016, from which 300 students of the Faculty of Humanities were selected using multi-stage cluster random sampling.  Bresso et al. (1997) Burnout Questionnaire, Parker and Andler Stress Coping Styles Questionnaire (ClSS) and Multidimensional Perceived Social Support Scale (MPSSS). Data analysis was performed by Pearson correlation and regression. 

    Result

    According to the results, the relationship between spouse support (special person) (r = 0.122) at the level of 0.05 with academic burnout is positive and significant, coping strategies in the problem-oriented strategy component (r = -0.149) and strategy  Excitement (r = -0.222) is significant at the level of 0.01, which of course has a positive and significant relationship between problem-oriented strategy and burnout, and a negative and significant relationship between emotion-oriented strategy.

    Concultion: 

    The results showed that there is a significant negative relationship between coping strategies and perceived social support with academic burnout.  Therefore, it can be concluded that there is a relationship between coping strategies and perceived social support with academic burnout.

    Keywords: Coping Strategies, Perceived Social Support, academic burnout, Students
  • Sima Ghamari, Parvin Kadivar *, Afsaneh Ghanbaripanah Pages 35-56
    Introduction

    This study is a response to the inadequacy of research on individual and social factors affecting desirable social tendencies and self-control. The aim of this study was to predict self-control and desirable social attitudes based on mood characteristics and social support through the mediating role of social emotional competence and self-efficacy in regulating the emotions of female high school students.

    Method

    The research method of this study is correlation of structural equations. The sample size of 495 secondary school students was selected by cluster random sampling. To collect data from Rosenbaum (1980) self-control questionnaire, Carlo and Randall (2003), Moody Brom (2007), Wax et al. (1986), Self-efficacy in emotion regulation of Caprara et al. (2008), Social emotional competence of students Zhu and E (2012) were used. In order to analyze the data, statistical methods of structural equation modeling were used.

    Results

    By considering the obtained indicators and acceptable values for the adequacy of the model, the acceptability of the model was guaranteed. Based on the model presented in this study, the self-control variable R2 = 0/63 and the variable of desirable social tendencies R2 = 0/48 were explained.

    Conclusion

    Social emotional competence strengthens desirable social tendencies and self-control. Therefore, education should be focused on cultivating students' competencies, especially in the social emotional dimension.

    Keywords: Self-control, desirable social tendencies, Personality traits, Social support, self-efficacy in emotion regulation, emotional-social competence
  • Sohrab Azimpour *, Shahram Vahedi, Morteza Fakhfouri Pages 57-72
    Objective

    This study aimed to compare the effects of teaching methods of dynamic and static graphic images with traditional methods on geometric attitude and anxiety.

    Method

    The present study was a quasi-experimental and pre-test-post-test type. Among the students of mathematics in Tabriz Schools, three classes from different schools that were economically and socially close to each other were selected by a purposeful method. The topics of geometric and arithmetic drawings were taught in one class in a dynamic way (n=27), in a second in a static way (n=27), and one class was taught in the traditional way (n=27). To collect data, Duatepe, Ubuz geometric attitude test, and Sağlam, Türker & Umay geometric anxiety test was used. Data were analyzed by Multivariate analysis of covariance analysis.

    Results

    The results showed that teaching geometry by static and dynamic graphic images method resulted in a more positive geometric attitude and less geometric anxiety compared to the traditional method. But the difference between the two graphic images methods was not significant.

    Conclusion

    The results of this study confirmed the effectiveness of using graphical imaging methods in improving geometric attitude and reducing geometric anxiety.

    Keywords: Dynamic, static graphic images, Geometric attitude, Geometric anxiety
  • Sharareh Alsadat Mirsafdari *, Yaghub Mohammadifar Pages 73-89
    Objective

    The aim of the present study was to investigate the role of digital tools in teaching cognitive concepts of cultural heritage to children.

    Method

    The present research method is analytical-descriptive. The statistical population of the study was cultural heritage experts, among them; a sample of 55 persons was selected based on the criteria of entry purposeful. In order to collect information, library documents, the latest research in the field of computer games was used. A researcher-made questionnaire was also used to gather information from cultural heritage experts.

    Results

    The results showed that teaching cultural heritage concepts to children was subdivided into four sub-categories including digital games, animation, stories and plays, visits to museums and ancient sites. Also,  out of participants, 32 (58.18%), 13 (23.64%), 8 (14.55%) and 2 (3.64%) considered digital games,  animation, stories and plays, and visiting museums and ancient sites as their first to fourth priority, respectively, in the subcategory of teaching cultural heritage concepts to children.

    Conclusion

    Based on the results and the priority of digital play according to the experts, it seems that using digital tools, which has a high efficiency in transferring concepts to children, provides a suitable infrastructure for tangible understanding of abstract concepts.

    Keywords: Cultural heritage, Digital tools, Cognitive concepts
  • Setareh Jahini, Rafigh Hasani *, Fardin Batmani Pages 91-117
    Objective

    The number of students graduating from schools without acquiring knowledge and infrastructure skills is increasing day by day. The fact is that schools only give people "information and knowledge", but real life requires "wisdom" and "skill". Instead of acquiring the skills necessary for life, such as creative thinking and problem-solving ability, financial management, negotiation skills or communication skills,. they only learn to memorize information. A memory that is not very stable, this system needs to be reviewed and modified. In this study, non-cognitive concepts in previous studies in this field and upstream documents have been studied and then interviewed with experts with the approval of non-cognitive skills and their classification.  

    Method

    In this research, qualitative research method, contextual theory was used.The statistical population of the research includes principals, teachers and deputies of the first secondary schools. Appropriate target sampling method (interview with 45 people) was required. Semi-structured interview tools were used to collect research data.

    Results

    Qualitative analysis method was used to analyze the research data.The results were analyzed using Maxqda software. For this purpose, the analysis was performed in three stages of open coding, central coding and selective coding; and 210 open codes were extracted and then classified into 46 sub-components and 17 main components (central code) and 3 sub-categories and 2 main categories (selective code).

    Conclusion

    The results of this study showed that the main categories are key and basic competencies and sub-categories include non-cognitive interpersonal and intrapersonal skills.

    Keywords: Key competencies, Non-cognitive skills, Intrapersonal skills, Interpersonal skills
  • Ehsan Azimpour *, Nasrin Ozayi, Alireza Assareh Pages 119-138
    Purpose

    The aim of this study was to provide a causal model for predicting academic achievement based on problem-solving variables and students' aspirations mediated by academic resilience.

    Method

    The method of this research was descriptive correlation and structural equations. The statistical population consisted of all male high school students in Karaj in the academic year 97-98. Participants included 380 students who were selected through multi-stage cluster sampling. To measure the research variables were used the Academic Resiliency Questionnaire, the Assertiveness Questionnaire and the Problem Solving Questionnaire. For data analysis Pearson correlation test and path analysis were used to examine the causal relationships between variables.

    results

    According to research findings, problem solving skills have a direct effect on students' academic achievement (β=0/66, P≤0/01). The indirect effect of problem solving skills through academic resilience on students' academic achievement is significant (β=0/25, P≤0/05). this study was confirmed the direct effect of audacityon students' academic achievement (β=0/56, P≤0/01). this study was confirmed The indirect effect of audacityon students' academic achievement through academic resilience(β=0/26, P≤0/05). Academic resilience has a direct impact on students' academic achievement (β=0/55, P≤0/01). Overall, the results of this study provide evidence for the mediating role of academic resilience in the relationship between problem solving and audacitywith students' academic achievement.

    Conclusion

    Teaching problem-solving and assertiveness skills can increase academic resilience and subsequent academic achievement.

    Keywords: problem solving, audacity, Academic Resilience, Academic achievement, Students
  • Amin Ebrahimi, Bagher Sardari * Pages 139-158
    Objective

    Studies show that the human brain has special performance for improving learning, and teachers who use new theories of brain-based education, enhance students' learning experiences to a high level. The aim of this study was to determine the effectiveness of brain-compatible learning on self-regulated learning and academic engagement in secondary school students.

    Method

    The present study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and a control group. The population of the study included all ninth grade male students of the junior high schools in Mako in the academic year 2019-2020.  Thirty sample (15 people for each group) was selected out of the total population through purposive sampling method and randomly assigned into experimental and control groups. Data collection tools included Academic Engagement Scale (AES) and Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ). The training basis of brain-compatible learning, was the implementation of 12 principles of brain-based learning by Caine et al (2005), which were performed in a total of 8 sessions of 50 minutes. Data analysis was performed using Analysis of Covariance (ANCOVA) in SPSS statistics.

    Results

    Findings showed that brain-based education led to a significant difference between the groups, so that it showed a difference of 47% in self-regulated learning and 53% in academic engagement (p < 0.05).

    Conclusion

    The results showed that brain-compatible learning has led to an increase in the mean scores of experimental group in self-regulated learning and academic engagement, compared to the control group. Therefore, it can be argued that brain-compatible learning is effective on students' self-regulated learning and academic engagement. In an environment full of brain-centered components, learning has an upward trend and leads to positive effects on students' attitudes, academic engagement and self-regulation learning.

    Keywords: Brain-based education, self-regulated learning, Academic Engagement, Secondary School Students
  • Mansour Mahmoudi Aghdam, Esmail Soleymani *, Ali Issazadegan Pages 159-181
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effect of working memory rehabilitation and cognitive-paracognitive strategies on visual memory and memory span in the elderly.

    Method

    The research method of this study was a quasi-experimental in the form of pretest - posttest with control group. The statistical population of this study included all the elderly who lived in Bukan Nursing Home from April to July 2019 (N = 120). Forty-five elderly people (three groups of 15 people) were selected by convenience sampling method and then randomly assigned to three groups: first experimental, second experimental and control group. Kim Karad Visual Memory test and Wechsler Memory Span were performed on groups in pretest. Then working memory rehabilitation and cognitive-metacognitive strategies were performed. The data were analyzed by multivariate analysis of covariance test (MANCOVA) according to its assumptions.

    Results

    The findings showed that cognitive-metacognitive rehabilitation and working memory rehabilitation had a positive and significant effect on different types of memory. (p <0.001). Also the results of Bonferroni test for comparing the means showed that working memory rehabilitation had more effect on dependent variables than cognitive-metacognitive rehabilitation (p <0.001).

    Conclusion

    The results showed that working memory rehabilitation and cognitive-metacognitive strategies had a positive and significant effect on the visual memory and memory span of the elderly and improved their memory abilities.

    Keywords: memory, Cognition, Metacognition, Elderly
  • Mohammad Nourian, Marjan Afshari * Pages 183-208
    Purpose

    Developing learners with self-directed learning competencies is one of the important goals of education. Because self-directed learning is a process through which learners can develop their own knowledge, skills and interests in life.

    Method

    the main purpose of this study was to present a self-directed learning-based curriculum model with an inverted approach that used theories research methodology to present a desirable curriculum model. The purpose of the research is to create theory and critique conceptual schemas that understand the fundamental nature and structure of curriculum phenomena and processes. In this regard, Using targeted sampling method 147 Farsi and 287 Latin sources have been used to design the curriculum schema based on the self-directed learning with an inverted approach.

    Findings

    After critiquing and analyzing conceptual schemas in the field of self-directed learning and syllabuses, both linear and nonlinear, and the important feature of the reversed curriculum, namely the out-of-classroom environment to the in-class environment, the appropriate schemas for optimal curriculum design. Selected and based on selected conceptual schemas in the field of self-directed learning and curriculum, the basic concepts and components were identified for designing the optimal curriculum.

    Conclusion

    Finally, based on the implications made, the characteristics and structural relationships of the elements of the self-directed learning curriculum with the inverse approach were also determined and finally the conceptual schema of the self-directed learning curriculum with the inverse approach was extracted.

    Keywords: Inverted Curriculum, Self-Directed Learning, Theoretical Research Method
  • Soheila Imanparvar *, Ozra Ghafarri, Vahid Fallahi, Shirin Ahmadi Pages 209-222
    Purpose

    The purpose of this study was to compare the sense of coherence and study habits in gifted and normal girl students.

    Method

    This research was a causal-comparative study. The statistical population of this study included all students of gifted and normal girl studying in the second half of 2018 in Pars Abad city. Sixty gifted students were selected by available sampling method and 60 normal students were matched according to the demographic characteristics of age and gender with the gifted group and participated as the comparison group in this study. The two groups, individually and with the presence of the researcher, responded to Antonovsky's questionnaire of Sense of coherence and the Pulmonary Study Habits. The collected data were analyzed by means of descriptive statistics, mean and standard deviation, and multivariate analysis of variance (MANOVA).

    Finding

    The results showed that the mean scores of high school students in higher levels of sense of coherence and study habits (division of time, physical status, ability to read, Noting, learning motivation, exams and wellness) were different than those of students is normal (P <0.001).

    Conclusion

    According to these results, the sense of coherence and proper study habits can be explained by providing effective coping strategies when faced with issues in the student's academic achievement and motivating them.

    Keywords: Sense of coherence, Study Habits, Gifted, Student
  • Zahra Rouhzadeh, Hamid Lotfi *, Bahram Mirzaian Pages 223-243
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the effect of trait-state anxiety on the choice of cognitive clarity in female undergraduate students of Islamic Azad University of Sari.

    Method

    129 subjects were selected by multistage random sampling. The nature of the study is semi-experimental and its design is post-test with control group. The instruments used included spielberger state-trait anxiety test and performance and measurement pakage, according to which participants were divided into cognitive and non-cognitive groups and compared in spielberger state-trait scores by one-way ANOVA.

    Results

    There was a significant difference between the two groups in four trait and state anxiety. there is only a significant difference between groups two and three comparing the means by tukey`s post hoc test (HSD).

    Conclusion

    In comparison with the mean of four groups, state anxiety of cognitive group is lower than trait anxiety of non-cognitive group, those in anxiety situation with less involved emotion related to situation They prefer cognitive solutions and exposures, but those who choose non-cognitive groups are those who have more of trait anxiety than state anxiety in the group that chooses cognitive situation.

    Keywords: trait anxiety, state anxiety, cognitive clarity