فهرست مطالب

تحقیقات دندانپزشکی - سال سوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1393)

نشریه تحقیقات دندانپزشکی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا دانش کاظمی، عبدالرحیم داوری، سید مجید موسوی نسب، محمد احمدی نسب، راهله سادات میرسیفی نژاد* صفحات 272-281
    مقدمه

    یکی از نگرانی های همیشگی در تهیه حفرات ترمیمی، دست اندازی ناخواسته به پالپ است که گاهی واضح و قابل لمس با سوند و همراه با خونریزی است و در پاره ای از موارد هم از نظر کلینیکی، غیر قابل تشخیص است. آگاهی از میزان وقوع اکسپوژرهای میکروسکوپیک و ضخامت عاج باقیمانده می تواند به دندانپزشک در جهت انتخاب روش درمانی مناسب یاری رساند. هدف از این مطالعه تعیین میزان میکرواکسپوژرهای پالپی در حفرات عمیق کلاس V در دندان های پرمولر انسان می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی، 30 دندان پرمولر انسانی با طرح درمان کشیده شدن به منظور درمان ارتودونسی، انتخاب شدند. پس از اخذ رضایت نامه، بر روی سطح باکال دندان ها حفرات کلاس V عمیق، برای ترمیم آمالگام، تراشیده و سپس دندان ها کشیده شدند و ریشه ها و نیمه لینگوالی تاج قطع شد. نمونه ها به وسیله متیلن بلو 2% رنگ آمیزی شده و با استفاده از میکروسکوپ نوری، وجود یا عدم اکسپوژر میکروسکوپی در دیواره اگزیال بررسی شد. همچنین با استفاده از کالیپر دیجیتال انگشتی، ضخامت عاج باقیمانده(RDT) اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16و آزمون آنالیز واریانس و  T test تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    اکسپوژر میکروسکوپی در یک دندان (2/3%) تایید شد. متوسط ضخامت عاج باقیمانده در کل نمونه ها 67/0 میلی متر بود.

    نتیجه گیری

    در 8/96% ازحفرات بسیار عمیق کلاس V فاقد علایم کلینیکی حدود 67/0 میلی متر عاج باقیمانده بود که می تواند به عنوان معیاری جهت پیش بینی ضخامت عاج باقیمانده باشد.

    کلیدواژگان: ضخامت عاج باقیمانده، اکسپوژر کلینیکی، اکسپوژر میکروسکوپیک
  • فاطمه اولیاء، عباسعلی جعفری، حکیمه احدیان، فاطمه حاجی میر* صفحات 282-290
    مقدمه

    ضایعات کاندیدیازیس، به خصوص در افراد دیابتی کنترل نشده می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی و مقایسه میانگین تعداد کلونی کاندیدا در بزاق بیماران دیابتی کنترل شده و کنترل نشده می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد شاهدی روی 40 بیمار دیابتی کنترل شده با 7>HBA1C و 40 بیمار دیابتی کنترل نشده با 7<HBA1C که شرایط ورود به مطالعه را داشتند، انجام شد. نمونه بزاق بیماران هر دو گروه به روش spitting جمع آوری و روی محیط اختصاصی جهت تعیین میزان کلونیزاسیون و نوع گونه کاندیدا کشت داده شد. سپس داده با استفاده از آزمون های آماریT-test  و ضریب همبستگی Spearman تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    میانگین تعداد کلونی کاندیدا در بزاق گروه کنترل شده 3/85±2/54 و در گروه کنترل نشده 9/192±3/186 به دست آمد، که از لحاظ آماری تفاوت معنی داری داشت (0001/0=P-value)، ارتباط آماری معنی داری بین HBA1C  و تعداد کلونی کاندیدا در دو گروه کنترل شده (31/0=P-value) و کنترل نشده (555/0=P-value) یافت نشد. تعداد کلونی کاندیدای جدا شده از نمونه بزاق در گروه کنترل شده (0001/0=P-value) و مردان (042/0=P-value) به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل نشده بود.

    نتیجه گیری

    میانگین تعداد کلونی کاندیدا در بزاق گروه کنترل نشده بیشتر از گروه کنترل شده بود .ارتباط معنی داری بین میزان HBA1C و کلونیزاسیون کاندیدا وجود نداشت.

    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، شمارش کلونی کاندیدا، بزاق
  • احسان توکلی، صنم میربیگی، فاطمه نداف* صفحات 291-301
    مقدمه

    هدف از این مطالعه بررسی اثر زمان های تاخیر متفاوت در اسکن، کیلوولتاژهای متفاوت و شرایط نوری نگهداری بر توانایی تشخیص پوسیدگی بین دندانی درتصاویر دیجیتال تهیه شده توسط PPP: Photostimulable phosphor plates می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی و تحلیلی، از 45 دندان دایمی خلفی بدون حفره با یا بدون پوسیدگی بین دندانی به وسیله سیستم DIGORA®PSP رادیوگرافی تهیه شد. صفحات تحت شرایط 60 و 70 پیک کیلوولتاژ (kVp) اکسپوز شدند. سپس گرافی ها در فواصل زمانی بلافاصله پس از اکسپوژر، 10،30 و 60 دقیقه، 6، 24 و 48 ساعت بعد از اکسپوژر اسکن شدند. صفحات در فاصله بین اکسپوژر تا اسکن به دو دسته تقسیم و در محیط هایی با روشنایی روز و جعبه غیرقابل نفوذ به نور نگهداری شدند. صحت قدرت تشخیصی صفحات به وسیله بررسی تمام تصاویر حاصله بررسی شد. حضور حقیقی پوسیدگی به وسیله برش دندان ها درجهت مزیودیستالی و مشاهده عینی پوسیدگی مشخص گردید. صحت نتایج به صورت سطح زیر نمودار Rock curve(Az)گزارش شد. Azها به وسیله نرم افزار آماری SPSS نسخه 17و آزمون های two-way ANOVA و T-test تجزیه و تحلیل شدند. از آزمون Kappa جهت اندازه گیری میزان توافق هر مشاهده گر به تنهایی و بین تمام مشاهده گران استفاده شد.

    نتایج

    Azهای صفحات اسکن شده بلافاصله در دو اکسپوژر 60 و 70 پیک کیلوولتاژ دارای تفاوت معنی داری نبود (05/0P-value>). Az اسکن بلافاصله اکسپوژر 60 پیک کیلوولتاژ به صورت معنی داری بیشتر از Az اسکن باتاخیرهای 6، 24 و 48 ساعت بود(05/0P-value <). Az اسکن بلافاصله اکسپوژر 70 پیک کیلوولتاژ به صورت معنی داری بیشتر از Az اسکن تاخیرهای 1، 6، 24 و 48 ساعت بود (05/0 <P-value).

    نتیجه گیری

    برای دقت بیشتر تشخیص پوسیدگی های بین دندانی توصیه می شود اسکن صفحات PSP بیش از 30 دقیقه به تاخیر نیفتد. تاخیرهای طولانی تر باعث ازدست رفتن کیفیت تصاویر می شوند.

    کلیدواژگان: رادیولوژی، تصاویردیجیتال، پوسیدگی بین دندانی
  • محمدحسن اخوان کرباسی، احمد حائریان، مطهره باغستانی* صفحات 302-308
    مقدمه

    گرچه دهانشویه کلرهگزیدین، موثرترین آنتی سپتیک جهت کنترل پلاک و پیشگیری از ژنژیویت است، اما بروز برخی عوارض جانبی مانع استفاده پیوسته از آن گردیده است. دهانشویه گیاهی پرسیکا، در سال های اخیر وارد بازار ایران شده است و عوارض جانبی حاصل از مصرف ترکیبات شیمیایی را نداشته است. هدف از این مطالعه، بررسی و مقایسه اثر دو دهانشویه پرسیکا وکلرهگزیدین بر روی خونریزی لثه پس از جرم گیری می باشد، تا دهانشویه مناسب جهت بهبود خونریزی از لثه پس از درمان پریودونتال تعیین گردد.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 39 بیمار مراجعه کننده به بخش پریو دانشکده دندانپزشکی یزد که التهاب لثه خفیف تا متوسط داشتند، به طور تصادفی در 3 گروه با طرح مطالعه موازی و دوسوکور قرار گرفتند. به گروه اول نرمال سالین، گروه دوم دهانشویه کلرهگزیدین 2/0 درصد و گروه سوم دهانشویه پرسیکا تجویز شد. شاخص خونریزی لثه در هنگام شروع مطالعه، دقیقا بعد از مصرف و یک هفته پس از مصرف دهانشویه مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با کمک نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون های Kruskal-Wallis و Mann-Whitney، Wilcoxon و Chi-Square آنالیز شدند.

    نتایج

    نتایج، تاثیر بیشتر پرسیکا در کاهش شاخص خونریزی از لثه نسبت به کلرهگزیدین را نشان داد که این اختلاف، از نظر آماری معنی دار بود(05/0>P-value).

    نتیجه گیری

    استفاده از دهانشویه پرسیکا باعث کاهش معنی دار خونریزی از لثه می گردد. با توجه به یافته های مطالعه، به نظر می رسد بتوان دهانشویه پرسیکا را در درمان بیماری های لثه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: دهانشویه، کلرهگزیدین، پرسیکا، خونریزی لثه
  • امیررضا فتاحی، حسین عقیلی، امید قطب زاده* صفحات 309-316
    مقدمه

    قاعده جمجمه، نقش مهمی در تکامل رشد صورت و جمجمه ایفا می کند. قسمت قدامی قاعده جمجمه با استخوان ماگزیلا در ارتباط است و از آنجایی که چرخش مندیبل می تواند تحت تاثیر استخوان ماگزیلا اتفاق بیفتد؛ رابطه احتمالی بین مال پوزیشن های فکی و شاخص های مرفومتریک قاعده جمجمه، می تواند وجود داشته باشد. هدف از این تحقیق تعیین شاخص های مرفومتریک کرانیالبیس در افراد مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی شهیدصدوقی می باشد.

    روش بررسی

    در این تحقیق توصیفی- مقطعی، 90 نمونه از پرونده بیماران موجود در بخش ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی شهید صدوقی انتخاب شده و به سه گروه ClІ(30 نفر)، ClП(30 نفر) و ClШ(30 نفر) تقسیم شدند. سپس طول قدامی و خلفی کرانیال بیس(SN, SBa) و زوایای قاعده جمجمه(NSBa, NSAr) اندازه گیری شد. برای مقایسه آماری بین سه گروه مطالعاتی از نرم افزارSPSS16  و آزمونMann-Whitney استفاده شد.

    نتایج

    میانگین زاویه NSAr در بیماران ClП بیشتر از بیماران ClІ و در بیماران ClІ بیشتر از بیماران ClШ بود که این تفاوت از لحاظ آماری، معنی دار بود(001/0p-value<). میانگین زاویه NSBa در بیماران ClШ کوچکتر از دو گروه دیگر بود و این تفاوت از لحاظ آماری معنی دار بود(004/0p-value=) میانگین طول قدامی قاعده جمجمه(SN) در بیماران ClШ اندکی بیش از بیماران ClП و ClІ بود اما این تفاوت از لحاظ آماری، معنی دار نبود (336/0p-value=). میانگین طول خلفی قاعده جمجمه SBa در بیماران ClП اندکی بیش از بیماران ClІ و ClШ بود ولی این تفاوت از لحاظ آماری معنی دار نبود (433/0p-value=).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که زاویه NSAr و NSBa با مال اکلوژن های فکی در ارتباط است.

    کلیدواژگان: سفالومتری، مال اکلوژن، ارتودنسی، قاعده جمجمه
  • مهناز حاتمی، علیرضا دانش کاظمی، مریم تقوی پور* صفحات 317-326
    مقدمه

    جدا شدن دندان های مصنوعی از پایه پروتز یکی از مشکلات اساسی بیمارانی است که از دندان مصنوعی استفاده می کنند. با ایجاد و عرضه دندان های مولتی لیتیک این مشکل همچنان پا برجاست. هدف این تحقیق بررسی اثر آماده سازی دندان های مولتی لیتیک به چندین روش به پایه پروتز بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی-آزمایشگاهی 44 دندان مولتی لیتیک مولر اول بالا استفاده شد. نمونه ها به 4 گروه کنترل، کنترل با مونومر، سندبلاست و سندبلاست با مونومر تقسیم شدند، که هر گروه شامل 11 نمونه بود. پس از آکریل گذاری و پخت، نمونه ها تحت نیروی برشی در دستگاه سنجش استحکام اتصال با سرعت 1 میلی متر بر دقیقه قرار گرفتند. داده ها به وسیله آزمون آماری One-way ANOVA و آزمون تکمیلی Post Hoc Tukey در سطح معنی داری 05/0 بررسی شد.

    نتایج

    میانگین استحکام اتصال در گروه کنترل با مونومر (32/45±09/342 نیوتن)از سایر گروه ها بیشتر بود و پس از آن گروه های سندبلاست با مونومر (15/32±09/222 نیوتن)، سندبلاست (78/24±36/177نیوتن) و کنترل (07/21±45/104نیوتن) در رده های بعدی قرار گرفتند و تفاوت معنی داری بین گروه ها مشاهده شد (05/0p-value<). بیشترین نوع شکست،adhesive بود که بیشتر در گروه های کنترل و سندبلاست مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    آماده سازی شیمیایی سطح ریج لپ دندان های مصنوعی با مونومر در قیاس با آماده سازی مکانیکی به تنهایی، استحکام اتصال دندان ها را به رزین آکریلی افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: بیس دست دندان، رزین آکریلی، آماده سازی دندان
  • محمدحسن اخوان کرباسی، حکیمه احدیان، زینب کریمی* صفحات 327-335
    مقدمه

    Exfoliative cheilitis یک وضعیت التهابی است که با پوسته پوسته شدن منظم لایه کراتین سطحی روی لب ها همراه است. ظاهر ناخوشایند و خشکی لب ها در این وضعیت می تواند موجب شکایت و نارضایتی در بیماران شود. هدف از این بررسی مقایسه اثر درمانی وازلین و پماد ویتامین آ استریل چشمی در درمان Exfoliative cheilitis بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 30 نفر از افراد مبتلا به Exfoliative cheilitis شناخته شدند و به طور تصادفی و دوسو کور به 2 گروه ویتامین آ و وازالین تقسیم شدند. بیماران به مدت 1 هفته و 3 بار در روز، دارو را به شکل موضعی و طبق دستور مصرف کردند. بهبودی وضعیت 2 گروه که شامل بررسی شدت و اندازه زخم بود، را در روزهای دوم، چهارم و هفتم سنجیده و داده ها با آزمون Mann-Witney در سطح معنی داری 05/0 آنالیز و مقایسه شدند.

    نتایج

    میانگین و انحراف معیار اندازه ضایعات قبل و بعد از درمان از نظر آماری تفاوت معنی داری نداشت (05/0P-value>). میانگین و انحراف معیار شدت ضایعات بعد از درمان نسبت به قبل از درمان در هر گروه به طور مجزا بطور چشمگیری تفاوت معنی داری داشت (001/0P-value>) ولی در مقایسه 2 گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0P-value>) به جز در روز چهارم که ویتامین آ بهبودی بیشتری نسبت به وازلین نشان داد (029/0P-value=).

    نتیجه گیری

    با در نظر گرفتن محدودیت های این مطالعه، می توان نتیجه گرفت پماد استریل چشمی حاوی ویتامین آ و وازلین هر دو در بهبود شدت ضایعات Exfoliative cheilitis موثرند، اما تاثیر پماد ویتامین آ در بهبود علایم و سیمپتوم ها چشمگیر تر است.

    کلیدواژگان: Exfoliative cheilitis، وازلین، پماد ویتامین آ استریل چشمی
  • علی توکلی، حلیمه ذبیحی مقدم* صفحات 336-346
    مقدمه

    ضایعه ژانت سل گرانولومای محیطی، ضایعه ای واکنشی در حفره دهان به شمار می آید که در جنس مونث شیوع بیش تری دارد. همین مساله، امکان نقش هورمون های جنسی استروییدی (استروژن و پروژسترون) را در پاتوژنز، شکل گیری و رشد ضایعه، مطرح می کند. هدف از انجام این مطالعه، تعیین وجود گیرنده های استروژن و پروژسترون در ژانت سل گرانولومای محیطی حفره دهان بوده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه، مورد- شاهد تعداد 10 عدد بلوک پارافینه ژانت سل گرانولومای محیطی و 10 عدد مخاط طبیعی لثه انتخاب و مقاطع تهیه شده از آنها به روش هماتوکسیلین و ایوزین و سپس با روش رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی با آنتی بادی های استروژن و پروژسترون رنگ آمیزی شد. سپس، تعداد سلول های رنگ گرفته شده با شمارش توسط لنز مدرج چشمی تشخیص داده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 17 و آزمون آماری Chi- Square مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    در هرکدام از 10 نمونه ژانت سل گرانولومای محیطی سلول های ژانت چند هسته ای، سلول های استرومایی، آماسی و اندوتلیال عروق خونی و اپیتلیوم مخاط دهان، هیچ گونه رنگ پذیری با نشانگرهای استروژن و پروژسترون نشان ندادند. نتایج رنگ آمیزی جهت 10 نمونه مخاط لثه نیز منفی بود (250/1p-value ER=، 220/0p-value PR=).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه حاکی از عدم وجود گیرنده استروژن و پروژسترون در ژانت سل گرانولومای محیطی حفره دهان است. بنابراین ممکن است عواملی غیر از هورمون های جنسی در رشد و شکل گیری این ضایعات، نقش داشته باشند.

    کلیدواژگان: ژانت سل گرانولومای محیطی، گیرنده استروژن، گیرنده پروژسترون
|
  • AR Daneshkazemi, AR Davari, M Mousavinasab, M Ahmadinasab, R Mirseifinejad Naini* Pages 272-281
    Introduction

    One of the most important considerations in cavity preparation is undesirable encroachment to pulpo, that is sometimes evident and  touchable by catheter accompanied with bleeding and in some cases, it  is clinically unable to be distinguished. The dentist's  awareness of the remaining dentin thickness as well as presence or absence of microscopic exposures in the cavity can assist in selecting an appropriate treatment. The aim of this study was to determine the incidence of  pulp microexposures in deep class V cavities in the human premolars.

    Methods

    In this descriptive study, 30 human premolar teeth were used scheduled for extraction due to orthodontic reasons. After signing the consent form, deep class V cavities were prepared on the buccal surface of each tooth for amalgam restoration. Then the teeth were extracted and the roots as well as lingual portion of the teeth were sectioned. The samples were immersed in 2% methylene blue solution, then the presence or absence of microscopic exposure was evaluated in the axial wall using light microscopy. Besides, the remaining dentine thickness  was measured by a digital caliper. The study data were analysed using SPSS  software (ver, 16) via  ANOVA and T-test.

    Results

    Presence of microscopic exposure was confirmed in one tooth (3.2%), and the mean remaining dentin thickness in all samples was 0.67mm.

    Conclusion

    In 96.8% of deep class V cavities without clinical symptoms, about 0.67 mm of dentin remained, which may be regarded as a good criteria to predict remaining dentin thickness.

    Keywords: Clinical exposure, Microscopic exposure, Remaining dentin thickness
  • F Owlia, A Jafari, H Ahadian, F Hajimir* Pages 282-290
    Introduction

    Diabetes is the most common metabolic disease, which can cause different lesions in the oral mucosa, among which Candidiasis can be mentioned as one of the most common types of these lesions especially in the uncontrolled diabetic patients. Therefore, the present study aimed to compare Candidia colony count in the saliva of controlled and uncontrolled diabetic patients.

    Methods

    This case control study was conducted on 40 controlled diabetic (HBA1C<7) and 40 uncontrolled diabetic (HBA1C>7) patients, who had the admission criteria for this study. Saliva samples were collected by spitting method and cultured on the special media to determine the colonization and Candida type in both groups. The study results were analyzed using T-test and spearman correlation tests.

    Results

    The mean of Candida colony number was 54.2±85.3 in the controlled group and 186.3±192.9 in the un-controlled group, between which a statistically significant difference was observed (P=0.0001). Moreover, no significant correlation was reported between HBA1C and Candida colony number in both controlled and uncontrolled groups (P= 0.31 in controlled group, and P= 0.555 in un-controlled group). In this study, the Candida colony number separated from saliva samples of the controlled group and males (P=0.042) was significantly lower than the control group (P=000).

    Conclusions

    The mean of Candida colony number in saliva samples of uncontrolled diabetic patients was reported higher compared to the controlled group. There was no significant correlation between HBA1C levels and Candida colonization.

    Keywords: Candida colony count, Diabetes mellitus, Saliva
  • E Tavakoli, S Mirbeigi, F Nadaf* Pages 291-301
    Introduction

    This study aimed to determine the effect of various scan delays, various Kilovotages and light storing conditions on the diagnostic accuracy of proximal caries detection in digital radiographic images obtained by the Photostimulable phosphor plates (PPP).

    Methods

    In this experimental and analytieal study, 45 non-cavitated permanent premolar and molar teeth with or without inter-proximal caries were radiographed using the DIGORA®PSP. The Plates were exposed at 60 (Kvp) and 70 (Kvp) and then were scanned immediately and 10 min, 30 min, 1, 6, 24 and 48h after the exposure. Within the exposure-to-scan priod, the plates were divided into two groups which the first group was stored in daylight and the second group was in a light-tight box. The diagnostic accuracy of caries was performed by scoring all the digital images. The true presence of caries was determined by dividing the teeth into two segments mesiodistally. The accuracy was reported as the area under Rock curve(Az). The Azs were compared using SPSS software (ver, 17) via two-way ANOVA and t-test. Moreover, Kappa was used to measure inter and intraobserver agreement.

    Results

    The study results revealed no significant difference between immediately scanned Azs at 60 and 70 Kvp (P-value >0.05). The immediately scanned Az at 60Kvp was significantly higher than the Azs with 6h, 24h and 48h scan delays (P <0.05). Furthermore, the immediately scanned Az at 70Kvp was significantly higher than the Azs with 1, 6, 24 and 48h scan delays(P-value <0.05).

    Conclusion

    PSP scanning should not be delayed beyond 30 min in order to have an accurate proximal caries diagnosis. Longer delays may cause loss of quality of images.

    Keywords: Digital images, Inter-proximal caries, Radiography
  • MH Akhavan Karbasi, A Haerian, M Baghestani* Pages 302-308
    Introduction

    Although Chlorhexidine mouthwash involves the most effective antiseptic in order to control the plaque as well as to prevent gingivitis, the incidence of some side effects has made an obstacle to use this substance permanently. Persica herbal mouthwash has recently been introduced to Iran’s market demonstrating no side effects of chemical substances consumption. Therefore, this study aimed to compare the effects of two Persica and Chlorhexidine mouthwashes on gingiva bleeding after scaling in order to determine an appropriate mouthwash to improve gingival bleeding after the priodental treatment.

    Methods

    In this clinical trial, 39 patients participated referring to periodontics department of Yazd dentistry school who had slight to moderate gingival inflammation and were randomly classified into three groups by parallel and double blind research design. Normal saline was given to the first group, chlorhexidine 0.2% was provided to the second group and persica was presented to the third group. The gingival bleeding index was evaluated at the beginning of study, precisely immediately and one week after mouthwash use. The collected data were analyzed by SPSS software (ver. 18) via Kruskal-Willis, Mann-Whitney, Wilcoxon and Chi-square tests.

    Results

    The study results demonstrated the higher effect of persica on lowering gingival bleeding index compared to chlorhexidine which this difference proved to be statistically significant (p<0.05).

    Conclusion

    Using persica mouthwash can lead to a significant decrease in gingival bleeding. The study findings revealed that it seems persica mouthwash can be utilized in treatments of gingival diseases.

    Keywords: Chlorhexidine, Gingival bleeding, Mouthwash, Persica
  • AR Fattahi, H Aghili, O Ghotbzadeh* Pages 309-316
    Introduction

    The cranial base plays an important role in craniofacial growth. Since the maxilla is connected with the anterior part of the cranial base and the mandible rotation is influenced by the maxilla, a possible relationship may exist between the cranial base morphometric indices and sagittal jaw malposition. Therefore, the present study aimed to measure cranial base morphometric indices in the patients referred to Shahid Sadoughi faculty of dentistry.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 90 files of patients referring to orthodontic department of Shahid Sadoughi Dentistry School were selected which were divided into skeletal classІ (n=30), class П (n=30), class Ш (n=30). The anterior and posterior cranial base lengths (SN,SBa) and the cranial base angles (NSBa, NSAr) were measured. The SPSS software (ver, 16) was applied utilizing mann-whitney test in order to compare the indices between the three groups.

    Results

    The difference between the NSBa,NSAr mean was statistically significant in three groups, though the anterior and posterior cranial base lengths (SN,SBa) did not show any significant differences.

    Conclusion

    The study findings demonstrated that the saddle angle (NSAr) was highly related to sagittal malposition of the jaw.

    Keywords: Cephalometery, Cranial base, Malocclusion, Orthodontics
  • M Hatami, AR Daneshkazemi, M Taqavipour* Pages 317-326
    Introduction

    Debonding of artificial teeth from denture base resin is regarded as a considerable problem for the patients who wear dentures. Utilizing multilithic teeth has not yet managed to solve this problem. Hence, this study aimed to compare the various surface treatments of multilithic teeth to denture base resin.

    Methods

    In this experimental laboratory study, 44 maxillary first molar were used,whichwere divided intofour groups(n=11): control, control + MMA, sandblast, and sandblast + MMA. After resin packing and polymerization, each of specimens was tested by universal testing machine with cross head speed of 1 mm/min. The study data were analyzed by one-way ANOVA and supplementary Post HocTukey
    tests (P<0.05).

    Results

    The mean bond strength in control + MMA (342.09±45.32 Newton) group was reported higher than the other groups, followed by sandblast + MMA (222.09±32.15 Newton), sandblast (177.36±24.78 Newton) and control (104.45±21.07 Newton) groups, between which a significant difference was observed (P<0.05). Adhesive failure was observed as the most common fracture mode, specifically in the control and sandblast groups.
    Conclusion

    The study findings revealed thatchemical treating of the ridge lap surface of multilithic teeth by methyl methacrylate monomer significantly improved bond strength to denture base resin compared to the mechanical surface treatment.

    Keywords: Acrylic resins, Denture bases, Tooth preparation
  • MH Akhavan-Karbasi, H Ahadian, Z Karimi* Pages 327-335
    Introduction

    Exfoliative cheilitis is an inflammatory condition characterized by regular peeling of keratin superficial layer. The unpleasant appearance and dryness of lips in this condition could be mentioned as the cause of complaint and discontent in patients. Therefore, this study aimed to compare the therapeutic effects of Vaseline and sterile ophthalmic vitamin A ointment on treatment of Exfoliative cheilitis.

    Methods

    In this double-blind clinical trial, 30 patients with Exfoliative cheilitis were identified, who were randomly divided into two groups: Vitamin A and Vaseline. The patients recieved the drugs topically, 3 times per day for 1 week as directed. Improvement in both groups, including severity and size of lesions, were measured on 2nd, 4th and 7th days, and the study data were analyzed applying Mann-Whitney test at significance level of 0.05.

    Results

    The mean and SDs of the lesions size did not reveal any statistically significant differences  before and after treatment (P-value >0.05). The mean and SDs of lesions severity were proved to be significant in each group after the treatment in comparison with before the treatment (P-value< 0.001), though no significant differences were reported comparing the two groups, except the 4th day, that vit A demonstrated more improvement compared to Vaseline.

    Conclusion

    The study findings revealed that both vit A oinment and Vaseline are both effective in improving lesion severity of Exfoliative cheilitis, although vit A oinment is more effective in improving its signs and symptoms.

    Keywords: Exfoliative cheilitis, Sterile ophthalmic vitamin A ointment, Vaseline
  • A Tavakoli, H Zabihi Moghaddam* Pages 336-346
    Introduction

    Peripheral Giant Cell Granuloma (PGCG) is recognized as a reactive lesion in oral cavity which demonstrates a marked gender predilection with more prevalence within females suggesting a possible role for steroid hormones (estrogen and progesterone) in pathogenesis, development and progression of the lesions. Therefore, this study aimed to the investigate the existence and distribution of estrogen and progesterone receptors in PGCG of the oral cavity.

    Methods

    In this case control study, Hematoxylin and Eosin (H&E) and Immunohistochemical staining were performed on 10 PGCG paraffin blocks and 10 samples of normal gingival mucosa using estrogen and progesterone antibodies. The percentage of positive cells was determined using scaled eyepiece. The study data were then analyzed via SPSS software (ver.15) using Chi- square test.

    Results

    In 10 cases of PGCG, estrogen and progesterone receptors demonstrated negative staining in osteoclastic giant cells, stromal cells, blood vessels, endothelial cells and oral mucosal epithelium. The staining for all samples of normal gingival mucosa was reported to be negative, as well (P value PR=0.220,
    P value ER=1.250).

    Conclusion

    The findings of this study revealed no expression of estrogen and progesterone receptors in oral cavity PGCG. As a result, other factors expect for sexual hormones may be effective in progression and development of this lesion.

    Keywords: Estrogen receptor, Peripheral giant cell granuloma, Progesterone receptor