فهرست مطالب

سوخت و احتراق - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 35، تابستان 1400)

نشریه سوخت و احتراق
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 35، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهزاد بایراملو، سید محمد میرنجفی زاده، رحمت ستوده قره باغ* صفحات 1-19

    در این پژوهش، شبیه سازی عددی یک کوره دوار ریخته گری گازسوز 350 کیلوگرمی چدن و بهینه سازی مصرف سوخت آن به روش دینامیک سیالات محاسباتی بررسی می شود. برای شبیه سازی، این کوره به سه ناحیه مجزا تقسیم می شود: الف) ناحیه بار جامد با فاز مایع-جامد، ب) ناحیه احتراقی با فاز گازی و ج) ناحیه جامد دوار یا دیواره ی نسوز کوره. این سه ناحیه به صورت سه بعدی و گذرا با لحاظ برهمکنش های بین فصول مشترک نواحی فوق، شبیه سازی شده اند. در هر ناحیه، شبیه سازی بر مبنای حل هم زمان معادلات هیدرودینامیکی از جمله اتلاف گردابه و معادلات مربوط به واکنش های شیمیایی صورت می گیرد. نتایج شبیه سازی دمای جداره بیرونی بدنه کوره با داده های صنعتی مطابقت دارند که اعتبار مدل عددی را اثبات می کنند. در این شبیه سازی، نرخ ذوب دهی، تولید آلاینده های NOx و CO و مصرف ویژه ی سوخت،. سرعت دورانی، پیش گرمایش هوای احتراق، تغییر درصد هوا و تولید آلاینده های آنها نیز بررسی شد. تغییر پیکره بندی کوره دوار موجب کاهش 5% مصرف سوخت می شود که از نظر بهینه سازی مصرف سوخت و کیفیت آلیاژ تولیدی در این کوره حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: کوره دوار، گاز طبیعی، دینامیک سیالات محاسباتی، احتراق، ذوب
  • محمدحسین شمس الدین سعید، جواد خادم*، سبحان امامی صفحات 21-39

    هدف از این مقاله بررسی عددی تاثیر نسبت انسداد بر مکانیزم های حاکم بر فرایند گذار از شعله به تراک (DDT) در مخلوط غیرهمگن هیدروژن-هواست. محفظه مورد بررسی یک کانال مستطیلی بسته مانع دار است که در سه نسبت انسداد 30،10 و 60 درصد و در فواصل موانع متفاوت مورد مطالعه قرار گرفته است. شبیه سازی عددی حاضر به کمک مدل اغتشاشی SST-K-ω و مدل احتراقی چین خوردگی سطح شعله ولر انجام گرفته و از روش HLLC برای تسخیر موج ضربه ای استفاده شده است. نتایج حاضر نشان می دهد که برای نسبت انسداد 10 درصد گذار به تراک در قسمت بدون مانع کانال و برای نسبت های انسداد 30 و 60 درصد در قسمت مانع دار کانال رخ داده است. با تغییر نسبت انسداد و فاصله موانع مکانیزم های حاکم بر فرایند DDT تغییر می کنند. انعکاس ماخ از دیواره پایینی کانال و شکل گیری ساقه ماخ واکنشی، انعکاس ساقه ماخ از دیواره موانع پایینی و انعکاس موج ضربه ای برخوردی از دیواره موانع بالایی از مهم ترین مکانیزم های حاکم مشاهده شده اند. نتایج حاضر نشان داده اند که با افزایش نسبت انسداد، شتاب گیری شعله و وقوع DDT در کانال سریع تر اتفاق می افتد. سریع ترین حالت آغازش تراک در نسبت انسداد 60 درصد و نسبت فاصله به ارتفاع S/H=2.5 رخ داده است.

    کلیدواژگان: گذار از شعله به تراک، مخلوط غیر همگن، ساقه ی ماخ واکنشی، نسبت انسداد
  • محمد فرشچی*، عطاءالله پورمحمود صفحات 41-61

    یک پژوهش عددی، به منظور شناسایی و ارزیابی مشخصه های پاشش و اختلاط کرایوژنیکی یک انژکتور هم محور برشی واقعی، در شرایط گذربحرانی انجام شده است. بدین منظور، از مدل زیرشبکه ای گردابه-لزجتی دینامیکی (برای شبیه سازی گردابه های بزرگ)، معادله حالت پنگ-رابینسون (برای محاسبه خواص ترمودینامیکی)، پایگاه داده NIST (برای تخمین خواص انتقالی سیال کرایوژنیکی) و الگوریتم PISO (برای کوپلینگ سرعت و فشار در حلگر جریان) برای تحلیل ویژگی های متعدد جریان برشی هم محور آشفته در شرایط گذربحرانی استفاده شده است. همچنین، از نتایج مطالعات تجربی و عددی پیشین برای اعتبارسنجی نتایج عددی پژوهش حاضر استفاده شده که تطابق خوبی بین این نتایج مشاهده می شود. در این پژوهش، ضمن آنکه برای نخستین بار دینامیک فرایند اختلاط در یک انژکتور هم محور برشی واقعی در شرایط گذربحرانی بررسی شده است، با تحلیل کمی و کیفی میدان جریان ورتیکال، فرایند اختلاط بررسی شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که به علت اثرات قابل توجه پدیده های شبه جوشش و لایه بندی چگالی در ممانعت از رشد پایدار لایه اختلاطی مربوط به جت گذربحرانی، هسته پتانسیلی جت چگال داخلی بسیار بزرگ تر از هسته پتانسیلی جت خارجی است. با وجود این، به لطف حساسیت بسیار زیاد ظرفیت گرمایی ویژه به تغییرات دما (در حوالی دمای شبه جوشش)، نوسانات ناچیز دما قادر به کاهش شدید مقادیر ظرفیت گرمایی ویژه و درنتیجه شکست موضعی لایه محافظ حرارتی می شود که به نوبه خود امکان عملکرد موثر سازوکارهای مولد ورتیسیته و درنتیجه بهبود کیفیت فرایند اختلاط را به وجود می آورد.

    کلیدواژگان: انژکتور هم محور برشی، پاشش و اختلاط سیال کرایوژنیکی، شرایط گذربحرانی، لایه اختلاطی، لایه بندی چگالی
  • محمود چهارطاقی*، سروش کلاتی حصاری صفحات 63-86

    در کار حاضر، عملکرد دیگ بخار بازیاب حرارت سه فشاره با گرمایش مجدد ازنظر توان سیکل، بازده و میزان آلایندگی آن در شرایط استفاده از سوخت گازی حاصل از زیست توده توسط عوامل اکسیداسیون اکسیژن، عامل هوا و همچنین بخار، به عنوان سوخت سیکل ترکیبی، بررسی شده اند. علاوه بر این، در شرایط استفاده از این سوخت پارامترهای طراحی آن، نظیر دمای پینچ فشاربالا تا فشارپایین، میزان بخار تولیدشده و فشار بخار مراحل فشاربالا تا فشارپایین دیگ بخار بازیاب و اختلاف دماهای بخار مافوق گرم تولیدشده با جریان گاز، با هدف کسب بیشینه توان و بازده سیکل، با استفاده از الگوریتم ژنتیک، بهینه سازی شده اند. مطابق نتایج، میزان توان و بازده بیشینه سیکل در استفاده از گاز تولیدی از زیست توده توسط عامل بخار نسبت به عامل اکسیژن، به طور میانگین، 117 مگاوات و 24/3% افزایش را نشان می دهد. اما، میزان NOx موجود در گازهای حاصل از احتراق گاز تولیدی از زیست توده توسط عامل اکسیژن نسبت به عامل بخار 790 گرم بر ثانیه کاهش می یابد. درانتها نیز، مقایسه ای میان سوخت مشتق زباله و گاز طبیعی، ازنظر توان، بازده سیکل و میزان آلایندگی، صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: دیگ بخار بازیاب حرارت، گازی سازی، زیست توده، آلاینده های احتراق
  • هادی یونسیان، محسن نظری*، محمدمحسن شاه مردان صفحات 87-100

    مطالعه و بررسی الگوی احتراق در زمان برخورد شعله با موانع برای افزایش ایمنی در صنایع مختلف از اهمیت زیادی برخوردار است. در این مقاله، به بررسی تجربی رفتار خاموشی شعله با حضور موانع متخلخل و صفحات سوراخ دار پرداخته شده است. از یک محفظه بسته با حضور موانع متخلخ و صفحات سوراخ دار 2 میلی متری و از یک دوربین فیلم برداری با سرعت بالا برای تصویربرداری از رفتار انتشار شعله استفاده شده است. تمامی آزمایش ها در فشار اتمسفر انجام شده است. مطابق تصاویر ثبت شده، شعله پس از برخورد به موانع با دو الگوی دیوارجانبی (Side wall) و نوک به نوک (head on) خاموش می شود. در این مطالعه، اثر موقعیت موانع از سیستم جرقه بر فاصله خاموشی شعله، الگوی خاموشی شعله و سرعت انتشار شعله مورد بررسی و آشکارسازی قرار گرفته است. موقعیت موانع متخلخل و صفحات سوراخ دار  2 میلی متری در فاصله خاموشی شعله تاثیرگذار است. هنگامی که صفحه سوراخ دار در فاصله مشخصی از سیستم جرقه قرار دارد، شعله پس از انتشار و  برخورد به صفحه خاموش می شود و در حالتی که مانع متخلخل در همین فاصله از سیستم جرقه قرار داده می شود، شعله پس از برخورد به مانع متخلخل، از مانع عبور می کند. طبق نتایج به دست آمده و عکس برداری های انجام شده، حضور موانع متخلخل در یک محفظه بسته نسبت به صفحات سوراخ دار باعث افزایش فاصله خاموشی و سرعت نوک شعله می شود. با حضور موانع متخلخل نسبت به صفحات سوراخ دار فاصله خاموشی شعله از 16/6 سانتی متر به 25 سانتی متر افزایش می یابد. همچنین، سرعت نوک شعله در محفظه با استفاده از موانع متخلخل با افزایش حدود 128 درصد از 2/5 به 5/7 متر بر ثانیه رسیده است.

    کلیدواژگان: خاموشی شعله، الگوی خاموشی، صفحات سوراخ دار، موانع متخلخل، فاصله خاموشی، مخلوط متان و هوا
  • فرزاد بازدیدی طهرانی*، علیرضا تیموری، مهدی قیاسی صفحات 101-121

    در مقاله حاضر به بررسی و تحلیل تاثیرپذیری آلاینده های NOx وCO در صورت تغییر مشخصه های جت های پایدارکننده درون محفظه احتراق مدل توربین گاز پرداخته شده است. تغییر مشخصه های این جت ها با در نظر گرفتن برهم کنش میان آن ها مورد بررسی و تحلیل واقع شده است. در پژوهش های پیشین، اثر تغییر هم زمان مشخصه ها مورد مطالعه قرار نگرفته بود، لذا، در این مقاله، به این موضوع پرداخته شده است.   برای شبیه سازی جریان دو فاز داخل محفظه احتراق، برای فاز گازی از دیدگاه اویلری و برای پاشش سوخت از دیدگاه لاگرانژی استفاده شده است. برای مدل سازی فرآیند احتراق، رهیافت RANS، مدل آشفتگی Realizable k-ε، مدل انتقال حرارت تشعشعی جهات مجزاء و مدل احتراقی فلیملت پایا استفاده شده است. مدل سازی NOx به صورت پس پردازش و با مدل نرخ محدود انجام گرفته است. با به کارگیری تحلیل حساسیت به مطالعه تاثیرپذیری آلاینده های CO و NOx از متغیرهای ورودی شامل قطر، زاویه و موقعیت جت های پایدارکننده پرداخته شده است. داده های عددی با استفاده از روش طراحی آزمایشات (DOE) و مدل فاکتوریل کامل، مدل سازی و تولید شده است. سپس، نتایج با استفاده از تحلیل واریانس (ANOVA) مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که با در نظر گرفتن برهمکنش میان مشخصه های جت های پایدارکننده، کمترین و بیشترین مقدار خروجی آلاینده  به ترتیب برابر با  5.82 و  26.22 بوده و کمترین و بیشترین مقدار بیشینه تولید آلاینده  به ترتیب برابر با 5.99 و 14.7 کسر مولی است.

    کلیدواژگان: محفظه احتراق مدل توربین گاز، تحلیل حساسیت، آلاینده NOx، آلاینده CO
  • محمدحسن نوبختی *، محمدحسن صدقی، مسعود زارع صفحات 123-145

    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر نسبت سوخت به هوا بر روی مشخصات جریان و آلاینده‌ها درون یک محفظه احتراق دوپیچشی با هندسه مدل است. هوا در این محفظه احتراق به‌صورت معکوس از درون لوله شعله می‌گذرد. در این پژوهش با تعریف شرایط مرزی و تولید شبکه کافی شبیه‌سازی احتراق با استفاده از مدل استاندارد K – Ɛ برای سوخت متان انجام شده است. شبیه‌سازی‌ها در چهار نسبت هم‌ارزی مختلف که تمامی آن‌ها برای فاز رقیق از سوخت اند، انجام‌گرفته است. فیزیک جریان درون محفظه نشان داد که در نسبت هم‌ارزی‌های بالاتر از 1، دبی ورودی هوا برای حفظ برای ایجاد جریان بازگشتی و پایداری شعله کافی نیست. با بررسی گردابه و میزان قدرت هر جریان بازگشتی درون محفظه، نتایج نشان می‌دهد که کاهش نسبت هم‌ارزی باعث افزایش شدت گردابه موجود در محفظه می‌شود. در بحث دمای شعله، مشخص شد که کاهش نسبت هم‌ارزی نه‌تنها باعث کاهش بیشینه دمای شعله می‌شود، بلکه می‌تواند طول شعله را تا حدودی کاهش دهد. درنهایت، با مطالعه تغییرات NOX در طول محفظه، این نتیجه حاصل شد که رفتار تولید NO بسیار به دمای سیال بستگی و نتیجه حاصل از آن تاثیر مثبت و چشم‌گیر کاهش نسبت هم‌ارزی بر روی کاهش تولید آلاینده NO احتراق است.

    کلیدواژگان: اثر نسبت سوخت به هوا، شبیه سازی سه بعدی، محفظه احتراق دوپیچشی، کاهش آلاینده NO
|
  • Behzad Bayramlou, Seyed Mohammad Mirnajafi, Rahmat Sotudeh Gharebagh * Pages 1-19

    In this study, the computational fluid dynamics (CFD) simulation of an experimental 350 kg cast iron rotary furnace was conducted for the aim of optimizing its fuel consumption and pollutants reduction. The furnace is divided into 3 distinct simulation zones: a) solid charge zone with liquid-solid phase, b) combustion zone with gas phase, and c) solid rotating zone or furnace refractory wall. These three zones are three-dimensionally and transiently modeled in terms of the leading phenomena within each zones and interfaces. The simulation in each region is based on the simultaneous solution of hydrodynamic equations, including vortex dissipation and chemical reaction kinetics equations. The simulation results for the outside wall temperature of the furnace body are in close agreement with the data obtained from experimental units. Furthermore, melting rate, NOx and CO pollutant generation, specific fuel consumption, rotating speed, preheating of combustion air, excess air percentage, and pollutant production were all evaluated in this simulation. Changing the furnace configuration decreases fuel consumption by 5%, which is important in terms of improving fuel consumption and alloy product quality in this furnace.  The results of this study can be used to optimize the industrial rotary furnace operations.

    Keywords: rotary furnace, Natural gas, Computational Fluid Dynamics, Combustion, Melting
  • MohammadHosein Shamsadin Saeid, Javad Khadem *, SOBHAN EMAMI Pages 21-39

    This paper aims to numerically investigate the effect of blockage ratio on the mechanisms governing the deflagration to detonation transition (DDT) in inhomogeneous mixtures of H2-air. The study combustion chamber is a closed rectangular cross-section channel with obstacles that have been studied in three blockage ratios of 10, 30, and 60 percent and at different obstacle spacing. The present numerical simulation was performed using the SST-K-ω turbulence model and the combustion model of the Weller flame wrinkling and the HLLC method was used to shock-capturing. The results show that for the 10% blockage ratio, the onset of detonation occurred in the unobstructed part of the channel and for the blockage ratios of 30% and 60% DDT occurred in the obstructed section of the channel. The mechanisms governing the DDT process change as the blockage ratio and obstacle spacing change. The Mach reflection from the lower wall of the channel and the formation of the reactive Mach stem, the reflection of the Mach stem from the wall of the lower obstacles, and the reflection of incident shock from the wall of the upper obstacles are the most important governing mechanisms observed. The results also show that flame acceleration and the occurrence of DDT in the channel occur faster as the blockage ratio increases. The fastest onset of detonation occurred at the blockage ratio of 60% and the space to height ratio of S/H = 2.5.

    Keywords: Deflagration-to-detonation transition, Inhomogeneous mixture, Reactive Mach stem, blockage ratio
  • Mohammad Farshchi*, Ata Poormahmood Pages 41-61

    A numerical study has been performed to evaluate the cryogenic injection and mixing characteristics of a real transcritical bi-shear injector. With this aim, a dynamic one-equation eddy-viscosity subgrid-scale model (for large eddy simulation), the Peng-Robinson equation of state (for calculating the thermodynamic properties), the NIST database (for estimating the transport properties) and the PISO algorithm (for velocity-pressure coupling) have been used to analyze various features of the transcritical turbulent bi-shear flow. Observations indicate that there is a good agreement between the results of the present work and previous experimental and numerical studies. Simulations show that due to the remarkable effects of pseudo-boiling and density stratification phenomena in preventing the sustained growth of the transcritical mixing layer, the potential core of the inner dense jet is much longer than that of the outer jet. However, due to the high sensitivity of isobaric specific heat to temperature, especially around the pseudo-boiling temperature, small temperature fluctuations drastically reduce the isobaric specific heat and in turn result in local distortion and weakening of the thermal shield. Subsequently, the vorticity generating mechanisms, including the baroclinic torque and volume dilatation, catch up and efficiently enhance the mixing quality.
    .

    Keywords: Coaxial shear injector, Cryogenic injection, mixing, Transcritical condition, Density stratification, Mixing layer
  • Mahmood Chahartaghi *, Soroosh Kalati Hesari Pages 63-86

    In this paper, the performance of a triple pressure heat recovery boiler with gaseous fuels from biomass is discussed in terms of power output, efficiency and pollutions at oxygen, air, and steam gasification processes. The main parameters to optimization of heat recovery boiler by using genetic algorithm method are water and steam mass flow rates, high to low pressure pinch points temperatures, and temperature difference between the superheat steam and gas flows. It was found that the use of steam gasification in comparison with oxygen gasification increases the power output and efficiency of cycle 117 MW and 3.24%, respectively. However, the NOx production in oxygen gasification process is 790 gr/s less than steam gasification. Also different types of biomasses are compared in terms of power generation, efficiency and emissions production with each othe.In this paper, the performance of a triple pressure heat recovery boiler with gaseous fuels from biomass is discussed in terms of power output, efficiency and pollutions at oxygen, air, and steam gasification processes. The main parameters to optimization of heat recovery boiler by using genetic algorithm method are water and steam mass flow rates, high to low pressure pinch points temperatures, and temperature difference between the superheat steam and gas flows. It was found that the use of steam gasification in comparison with oxygen gasification increases the power output and efficiency of cycle 117 MW and 3.24%, respectively. However, the NOx production in oxygen gasification process is 790 gr/s less than steam gasification. Also different types of biomasses are compared in terms of power generation, efficiency and emissions production with each othe.

    Keywords: Heat recovery boiler, gasification, Biomass, Combustion pollutants
  • Hadi Younesian, M. M .Shahmardan Pages 87-100

    Investigation the combustion pattern when the flame hits with obstacles is very important to increase safety in various industries. In this paper, the flame quenching behavior with the presence of porous barriers and perforated plates is investigated. In this study, a closed chamber with the presence of porous barriers and 2 mm perforated plates and a high-speed video camera were used to capture the flame propagation behavior process. All experiments were performed at atmospheric pressure. According to the recorded images, the flame quenches in two modes; side wall and head on, after hitting the obstacles. In this study, the effects of the position of obstacles from the ignition system on the flame quenching distance, flame quenching pattern, and flame propagation speed have been investigated. The position of the porous barriers and 2 mm perforated plates is effective in the flame quenching distance. When the perforated plate is 16.6 cm away from the ignition system, the flame quenches after hitting the first obstacle. However, when the porous barrier is located at a distance of 16.6 cm from the ignition system, the flame passes through the barrier after hitting the barrier. According to the results, the presence of porous barriers in a closed chamber compared to perforated plates increases the quenching distance and the speed of the flame tip. For example, with the presence of porous barriers relative to perforated plates, the flame quenching distance increases from 16.6 cm to 25 cm. Also, the flame tip speed has increased by about 128% from 2.5 to 5.7 m/s using porous obstacles.

    Keywords: Flame quenching, quenching pattern, perforated plates, porous barriers, quenching distance, methane, air mixture
  • Farzad Bazdidi Tehrani *, Alireza Teymoori, Mehdi Ghiyasi Pages 101-121

    The purpose of the present study was to investigate the susceptibility of NOx and CO pollutants due to the change of stabilizing jets characteristics in a gas turbine model combustion chamber. The change of stabilizing jet characteristics were analyzied according to their interactions. To simulate the two-phase flow inside the combustion chamber, the Eulerian method was used for gas flow and the Lagrangian method was used for spraying the fuel. For simulating the combustion The purpose of the present study was to investigate the susceptibility of NOx and CO pollutants due to the change of stabilizing jets characteristics in a gas turbine model combustion chamber. The change of stabilizing jet characteristics was analyzed according to their interactions. To simulate the two-phase flow inside the combustion chamber, the Eulerian approach was used for gas flow and the Lagrangian approach was employed for spraying the fuel. For simulating the combustion process inside the combustion chamber, the RANS approach, the Realizable k-ε model for turbulence, Discrete Ordinates Model (DOM) for radiant heat transfer and steady flamelet combustion model were applied. NOx modeling was done by post-processing with a finite rate model. Using a sensitivity analysis, the effects of variations of input variables including diameter, angle and position of the stabilizing jets on output variables were studied. Numerical data were generated by using Design of Experiments (DOE) and full factorial model. The results were inspected by the means of analysis of variance (ANOVA). The results indicated that with considering the interaction among jets characteristics, the trends of pollutants changes could be observed more accurately. Nevertheless, this was not possible without considering the interactions.  The purpose of the present study was to investigate the susceptibility of NOx and CO pollutants due to the change of stabilizing jets characteristics in a gas turbine model combustion chamber. The change of stabilizing jet characteristics was analyzed according to their interactions. To simulate the two-phase flow inside the combustion chamber, the Eulerian approach was used for gas flow and the Lagrangian approach was employed for spraying the fuel. For simulating the combustion process inside the combustion chamber, the RANS approach, the Realizable k-ε model for turbulence, Discrete Ordinates Model (DOM) for radiant heat transfer and steady flamelet combustion model were applied. NOx modeling was done by post-processing with a finite rate model. Using a sensitivity analysis, the effects of variations of input variables including diameter, angle and position of the stabilizing jets on output variables were studied. Numerical data were generated by using Design of Experiments (DOE) and full factorial model. The results were inspected by the means of analysis of variance (ANOVA). The results indicated that with considering the interaction among jets characteristics, the trends of pollutants changes could be observed more accurately. Nevertheless, this was not possible without considering the interactions.  .

    Keywords: Gas turbine model combustion chamber, Sensitivity analysis, Full factorial, NOx, CO
  • Mohamadhasan Nobakhti *, Mohamadhasan Sedghi, Masoud Zareh Pages 123-145

    The purpose of this study is investigating the effect of fuel to air ratio on the flow characteristics and NO emission in a model double swirler combustion chamber. The air in this combustion chamber passes inversely through the liner. In this research, by defining the boundary conditions and producing adequate mesh, and using standard K-Ɛ model for methane fuel, combustion simulations have been performed. The simulations are performed in four different equivalence ratios, all of which are for the dilute phase of the fuel. The physics of the flow inside the chamber showed that in the higher equivalence ratios than 1, the mass flow air in entrance is not enough to keep the vortex breakdown and the stability of the flame, and thus prevents the formation of flame. By examining the vorticity and the amount of power of each vortex breakdown inside the chamber, the results showed that reducing the equivalence ratio increases the intensity of the vortex. It was found that reducing the equivalence ratio not only reduces the maximum flame temperature, but can also reduce the flame length to some extent. Finally, it was concluded that the NO production behavior is highly depend on the fluid temperature and its change graph is very similar to the temperature change diagram in the chamber, which results in a significant positive effect of decreasing the equivalence ratio on reduce the production of combustion emissions.

    Keywords: effect of the air-fuel ratio, Numerical simulation 3D, double swirler combustion chamber, Emission reduction