فهرست مطالب

تئاتر - سال هشتم شماره 84 (بهار 1400)

نشریه تئاتر
سال هشتم شماره 84 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دکتر سید مصطفی مختاباد صفحات 9-12
  • بهادر امیرشاهکرمی، مهدی حامدسقایان، رسول بیدرام صفحات 13-36

    در سال 1396 ،در شهر تهران، 107 سالن تیاتر با مجموع گنجایش 26568 صندلی در حال اجرای نمایش بودهاند، که بخش عمده ی این سالنها توسط شهرداری تهران، دولت و بخش خصوصی افتتاح شده یا توسط این سه نهاد اداره میشوند. در هریک از این سه نهاد پتانسیلها و کاستی هایی در زمینهی ساخت و ادارهی سالنهای تیاتر وجود دارد. در این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع اینترنتی و کتابخانه ای انجام شده است، به این پرسش پاسخ داده می شود که نقش دولت، شهرداری و بخش خصوصی از سال 1357 تا 1396 در شهر تهران در زمینه ی ساخت سالنهای تیاتر به ویژه تیاترهای هنری چه بوده است؟ فرضیه ی اصلی در این مقاله آن است که سیاستهای منفع النهی دولت و شهرداری تهران در زمینه ی ساخت سالنهای تیاتر هنری، در تضادی واضح با حمایت بخش خصوصی و استقبال تماشاگران از این نوع تیاتر قرار دارد. به همین منظور ابتدا اطلاعات سالنهای نمایش فعال تهران در سال 1396 ،شامل سال تاسیس، ظرفیت، نهاد اداره کننده و اجرایی، گردآوری و دسته بندی شده اند. در بخش اول مقاله و در مطالعهای آماری، نوع آثار تعداد صندلیهای تیاتر فعال در هر سال در تهران در بین سالهای 1357 تا 1396 محاسبه شده و روند تغییرات آن در مقایسه با جمعیت تهران در این سالها مورد بررسی قرار گرفته، سپس سهم هریک از بخشهای دولتی و خصوصی در افزایش یا کاهش تعداد صندلی های تیاتر در این سالها مشخص شده است. در بخش دوم مقاله، به معضالت موجود در فعالیت هریک از تماشاخانه های دولتی و خصوصی در تهران پرداخته میشود. در نتیجه گیری مقاله هم تاکید میشود که از میان معدود سالن های تیاتری که دولت در این سالها افتتاح کرده، تقریبا هیچکدام وارد بازار تیاتر هنری نشدهاند. شهرداری تهران باوجود فعالیت موثری که در زمینه ی ساخت سالن داشته، در ساخت سالنهای تیاترهای هنری ناتوان بوده است. پس از سال 1391 و با ورود بخش خصوصی به عرصه ی ساخت تماشاخانه ها، تعداد سالنها و صندلیهای تیاتر هنری در شهر تهران افزایشی چشمگیر داشته، اما درنتیجهی سوءمدیریت، این جریان به تیاتر تهران آسیب بیشتری وارد کردهاست.

    کلیدواژگان: تئاتر تهران، تماشاخانه، تئاتر هنری، تئاتر دولتی، تئاتر خصوصی
  • پیام فروتن یکتا صفحات 37-56

    با ظهور پاندمی کووید 19 ،بسیاری از مشاغل دستخوش تحولات بنیادین شدند. تعطیلی و محدودیتهای مختلف، غالب حرفه های اجتماعی را به تعطیلی کشاند. از جمله این مشاغل، تیاتر و هنرهای نمایشی است. به واسطه ی شیوع هرچه بیشتر این بیماری، سالنهای تیاتر تعطیل شده و هنرمندان عرصه ی تیاتر خانه نشین شدند. در این میان، بسیاری از موسسات تیاتری و هنرمندان، به منظور استمرار فعالیتهای خود و همچنین ادامه ی حیات تیاتر، مبادرت به برگزاری جشنواره های مختلف تیاتری تحتعنوان تیاتر آنالین کردند. جشنواره هایی که همچنان فعال بوده و به کار خود ادامه میدهند. آنچه در این میان مغفول مانده، استفاده از عبارت تیاتر آنالین است. این در حالی است که در تمام اینگونه ارایه آثار که کامال موبایل محور هستند، عدم تطابق فرم با محتوا به چشم میخورد. تمام آثار نمایشی در قالب قاب افقی به تصویر کشیده شده و میشوند؛ درحالی که فرمت رایج قاب در تلفن های همراه و تبلتها، عمودی است. بدین ترتیب، نوعی ناهمگونی میان قاب ارایه و محتوای آن به چشم میخورد. این نوشتار تالش دارد تا شیوهی تازهای در تولید و ارایه ی آثار نمایشی موبایلمحور و آنالین ارایه کند. شیوهای که مبتنی بر قاب 16:9 IGTV بوده و میتواند به حذف حواشی اثر، نظیر کپشنها، نوارهای سیاه، کوچکی تصویر و... منجر شود. طبعا برای دستیابی به این هدف، باید روش های تولید اثر نمایشی نیز تغییر یافته و خود را با قاب جدید و ویژگیهای تلفنهای همراه هوشمند هماهنگ سازند. در همین راستا، پیشنهاداتی که در این مقاله ارایه شده اند، میتوانند به هنرمندان عرصه ی تیاتر موبایل محور، یاری رسانده و باعث شوند آثار متفاوت و جذابتری در معرض تماشای مخاطبان قرار گیرند. این نوشتار در چهارچوب پژوهش علمی کاربردی تهیه و برای نگارش آن از منابع مکتوب اعم از کتابها، مقالات و وبسایت های معتبر بین المللی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: Drama IGTV، تئاتر آنالین، تلفن همراه، کووید 19، ارگونومی
  • محمد هاشمی صفحات 57-80

    در این مقاله تلاش شده است چند اثر ادبی و تاریخی صادق هدایت از دیدگاه تاریخ گرایانه ی جدید مورد مطالعه قرار گیرد. در دورهای که صادق هدایت به نگارش این آثار تاریخی دست زده نوعی باستان گرایی توسط رضاخان در حال ترویج در جامعه بوده است. بنابراین دیدگاه رمانتیک، تلاش میشود افتخارها و بزرگیهایی که در زمان گذشته، در سرزمینی وجود داشته و اکنون وجود ندارد، به یاد آورده شود و اینگونه تبلیغ شود که بازگشت به چنان گذشتهای امکانپذیر است. رمانتیسم باستانگرای رضاخانی از نوع شوونیستی است که تالش میکند با عمال قواعد خودکامه برنامه هایی بلندپروازانه برای بازگشت به چنان شکوه و افتخاری تدارک ا ببیند. متناسب با چنین فضایی که در جامعه به وجود میآید، ابتدا روشنفکران و نویسندگان این دوره نیز به رمانتیسم باستانگرا روی میآورند و بعضی از آنها همچون ذبیح بهروز، متعصبانه در همین مسیر میمانند. برخی دیگر همچون میرزادهی عشقی، هرچند معتقد به نوعی رمانتیسم باستانگرا هستند، اما به هیچ وجه حکومت دیکتاتوری رضاخان را جاده صافکن بازگشت به شکوه و افتخار باستانی نمییابند. در این میانه، صادق هدایت نویسندهای است که در آثار اولیه اش همچون نمایشنامه های پروین دختر ساسان و مازیار توجهی به گذشته ی پرافتخار ایران توجه نشان میدهد. اما رویکرد رمانتیک هدایت متفاوت با رمانتیسم تبلیغ شده توسط رضاخان است. رمانتیسم هدایت سوگوار ایرانی است که ذات پاک آن توسط هجوم عرب به پستی و دنایت آلوده شده است. در این مقاله ویژگیهای درام تاریخی صادق هدایت از منظر تاریخگرایی جدید مورد مطالعه قرار میگیرد. هدف از این مطالعه آن است که رابطه ی درام تاریخی این نویسنده با گفتمان مسلط دوره مورد توجه قرار گیرد، تا نشان داده شود که آیا آثار تاریخی هدایت در جهت گفتمانی که ساختار قدرت خواهان آن بوده حرکت کرده یا در جهت عکس آن. بدین معنی که آیا این آثار، خود، در هیات قدرت درون این گفتمان ظاهر شده اند یا در شکل مقاومتی درون این قدرت گفتمانی مطرح میشوند. فرضیه ی این مقاله چنین خواهد بود که در تناظر بین آثار تاریخی هدایت با جامعه و سیاست، ذیل گفتمان باستانگرایی، گسسته ایی درون متنی و بینامتنی وجود دارد که گفتمان باستانگرایی در این نمایشنامه ها را در مقایسه با همین گفتمان در سیاست و جامعه، متفاوت و از نوع دیگری ساخته است. این پژوهش، پژوهشی کیفی است که به شیوه ی توصیفی تحلیلی و بر مبنای مدارک کتابخانه ای انجام شده است. مدارک مورد استفاده عمدتا مدارک تاریخی مربوط به پهلوی اول و صادق هدایت و آثارش و همچنین، منابع مربوط به رویکرد تاریخگرایی نوین و اصل آثار مورد بررسی هستند.

    کلیدواژگان: تاریخ گرایی جدید، باستان گرایی، صادق هدایت، بوف کور، پروین دخترساسان، مازیار
  • رامین حیدری فاروقی، محمدرضا شریفزاده، سید مصطفی مختاباد، اسماعیل بنیاردالن صفحات 81-112

    رند قلندر مشتاق مالمت اغیار، امکان یکهای برای خلق درام استعالیی ایرانی است. حافظ، دراماتورژی نمونه است و از تیپ، شخصیتی متمایز میسازد که پیوسته آشنا و غریب است؛ حافظ رند را بازتولید و باز تعریف میکند و از این منظر میتوان او را متفکری هنرمند با روحیه ی اگزیستانسیالیستی دانست. اگر بخواهیم شعر حافظ را با درام مقایسه کنیم، شعر او درام استعالیی، نقلی، تاملی و تعاملیست. این درام استعالیی، شخصیتمحور و شاعرانه است. رند، از خوشنودی خالق، در برابر رنج و مالل زیستنی که میتواند وحشتافزا و ترسناک باشد، تجربه ای بدنمند و تنانه دارد. درام شاعرانه یا شعر دراماتیک دیالوگی است از سنخ اگزیستانس موجود فردی تیافته با بارقه هایی از حضور برای درک وجود انسانی که حرص تسخیر جهان را ندارد و مایل است آن را در خود کشف کند. شعر اگر حافظانه باشد، فیلسوف اگر هایدگر باشد و درامپرداز، اگر گابریل مارسل باشد، میشود پرسید: درام اگزیستانسیال چرا درامی شاعرانه و مناسب برای فرارفتن است و چگونه سوابق ما در این زمینه قابل اتکاء است؟ و البته میتوان شواهدی برای مطالعه ی تطبیقی فراتاریخی در اختیار گرفت که به هرمنوتیک حضور معطوف میشود. بررسی تبارشناسانه و تطبیقی پدیدارهای موجود در تحلیل هایدگر از شعر در مثال هولدرلین، رند و گناه و اصالت زیبایی به روایت حافظ و درام فلسفی به نقل از دیالوگ مارسل و پل ریکور، مبنای این پژوهش است. حافظ، با ترسیم چالشهای جهان زیستهی خود، درام حافظانه را بر بستر اسطوره ی آفرینش و درام گناه مقدر، بنیان مینهد و شخصیت رند را در قوارهای فرارونده به فرهنگ ما معرفی میکند؛ و این رند است که میتواند بار سنگین تاسیس درام استعالیی ایرانی را به دوش بکشد. این پژوهش براساس این فرضیه که »شخصیت رند در اشعار حافظ با توجه به ویژگیهای ساختاری و محتوایی، میتواند بستر تولید ساختاری و به ویژه بنمایه های ژرف ساختی بسیاری را در اختیار درام ایرانی قرار دهد«، در پی پاسخ به این پرسشهای اساسی است که: »چگونه میتوان از بنیان های فلسفی شعر حافظ برای تولید محتوای دراماتیک استفاده کرد؟« و »اساسا چه مولفه ها و ویژگی هایی از شخصیت پردازی رند را میتوان در ایدهپردازی، خلق و تولید شخصیتهای دراماتیک مورد استفاده قرار داد؟«، »ظرفیتها و مولفه های شعری شعر حافظ چگونه میتواند بنمایه های اندیشگانی درام امروز ایرانی را ارتقا دهد؟« و بالخره این پرسش مهم که »چگونه میتوان پیوندی تنگاتنگ بین اندیشه ی فلسفی و اندیشه ی دراماتیک ایجاد کرد؟«. براین اساس، این پژوهش ضمن انتخاب درام گابریل مارسل به عنوان نمونه ی موردی، درپی این است تا حرکت از فلسفه به شعر و از شعر به درام را مورد مطالعه و تحقیق قرار دهد. در این مسیر آرا هایدگر به عنوان بنیان نظری پژوهش مورد مطالعه قرار گرفته اند و همچنین مبنای فلسفی خلق درام گابریل مارسل الگوییست که در فرآیند تحقیق الگوهای الزم را در دسترس محقق قرار میدهد. این پژوهش همچنین سعی دارد تا به شیوهی تطبیقی-تحلیلی با استفاده از روش های کتابخانه ای و منابع موجود به اهدافش دست یابد.

    کلیدواژگان: رند، درام شاعرانه، استعالیی، حافظ، اگزیستانسیالیسم، هایدگر، مارسل، ریکور
  • مرجان حسین زاده نمدی، محمدعلی خبری، حسین اردلانی صفحات 113-136

    درام ویتسک با درونمایه ی سوژه گریز و شخصیت هایی احساسگرا، با تاکید بر روانشناسی گشتلات، تکیه بر تجربه ی بالفصل و عقل گریز، امکان مطالعه ی فلسفهی دلوز و روانشناسی پرلز را ممکن ساخته است. این تحقیق قصد دارد تا مفهوم انسان به عنوان سوژهای فراتر از عقلگرایی را از منظر دلوز و پرلز مطرح کرده و با خوانش نمایشنامه ای با محوریت تجربه گرایی و گشتالت درمانی در حیطه ی روانشناسی و فلسفهی تجربه گرایی مطالعه ای تحلیل پذیر از انسان پستمدرن را تبیین نماید. برای تحقیق درباره ی این مهم، نمایشنامه ی ویتسک انتخاب شده که نمونه ی موفقی از تجربه ی ارزیابی مفهوم انسان در درام پست مدرن است. گیورگ بوشنر در ویتسک جایگاه انسان را از منظر روان شناختی و فلسفی ارزیابی نموده و اثبات میکند که جایگاه حس و تجربه فراتر از نگاه عقلگرایان است. این تفکر میتواند به سوژه جرات چیزی فراتر از انسان شدن و یا حتی جرات تبدیل شدن به یک موجود تجربه گرای صرف را بدهد. این مقاله در تلاش است تا به این پرسشهای اصلی پاسخ بدهد: »ویتسک براساس متغیرهای روانشناختی و فلسفی چه دیدگاهی را نسبت به انسان مدرن ارایه میدهد؟«، »با توجه به نگاه روانشناختی از دریچهی گشتالت درمانی جایگاه انسان را به عنوان یک عنصر تجربه گر چگونه میتوان در ویتسک مطالعه کرد؟« و »رویکرد این چنینی نسبت به معنا و مفهوم انسان در درام چگونه میتواند در کیفیت شخصیت پردازی درام بازتاب پیدا کند؟« در این مسیر، تحقیق حاضر ضمن انتخاب درام ویتسک به عنوان نمونه ی موردی، قصد دارد تا مفهوم انسان را براساس معنای فلسفی زیستن و تجربه ی روانشناختی فردیت این مفهوم مورد پژوهش قرار دهد. بخشی از مبانی تیوری تحقیق برپایه ی مبانی نظری مبتنی بر نظریات ژیل دلوز و فریتس پرلز است که به طور مشخص مورد مطالعه قرار میگیرد. سپس به رویکرد فلسفی و روانشناختی مفهوم انسان در درام بوشنر پرداخته میشود که این درام را به نمایشنامهای منحصربه فرد از منظر تجربه گرایی تبدیل کرده است. در این مقاله همچنین تالش خواهد شد تا به شیوهی تطبیقی - تحلیلی با استفاده از روش های کتابخانه ای و منابع موجود به این هدف دست یابیم. نتیجهی تحقیق نشان میدهد که مفهوم انسان از منظر ژیل دلوز در نمایشنامه ی ویتسک با توجه به تعریف وی از موقعیت سوژه، به دلیل عقب رانده شدن سوژه از مرکزیت سوژه گریزی  در فرآیند انسان حیوان شدن است و همینطور تعریف پرلز از موقعیت انسان در روانشناسی گشتالت با تاکید بر امکان تجربهی بالفصل را میتوان در این نمایشنامه مورد خوانش قرار داد.

    کلیدواژگان: دلوز، پرلز، روانشناسی گشتالت، تجربهگرایی، ویتسک، روانشناسی
  • غلامرضا عباسی صفحات 137-157

    ظهور فاشیسم برتولت برشت و آثار والتر بنیامین پس از ظهور فاشیسم از نمونه های این تاثیر است. ظهور فاشیسم و همراهی مردم آلمان با آن، باعث شد تا اعتماد و اعتقاد مطلق به طبقه ی کارگر انقلابی دچار خدشه و شکست شود. برشت به این باور رسید که اعتماد مطلق به مردم و اعتقاد به رهایی از استثمار ناشی از پیشرفت برآمده از دوران روشنگری، به علت ظهور نامنتظرهی فاشیسم، باید مورد تجدیدنظر قرارگیرد. از دیگر عوارض مهم ظهور فاشیسم، جنگ است. گرچه در زمان نوشته شدن نمایشنامه ی آدم، آدم است هنوز جنگ جهانی دوم آغاز نشده بود اما برتولت برشت با روشن بینی، آن را پیشبینی کرد. اعزام اجباری به جنگ فاشیستی، همراهی ناگزیر انسان با جنگ تجاوزکارانه و استحاله ی شخصیت فردی زیر سرکوب نظام فاشیستی، از عناصر اصلی نمایشنامهی آدم، آدم است هستند. آنچه بیش از همه در این نمایشنامه به چشم می آید، فرصت طلبی انسان است. تقریبا همه ی شخصیت های نمایشنامه، قادر نیستند از استحاله ی خود جلوگیری کنند و این همان فاجعه ی همه گیرشدن خصلت فاشیسم است که دیگر محدود به رهبران و حزب نازی نیست و همه ی مردم را در برمیگیرد. نمایشنامه ی آدم، آدم است یک نمایشنامه ی اپیک است که میکوشد از طریق تکنیکهایی از قبیل فاصله گذاری، بیان تمثیلی، همسرایان پیشگو، شکستن دیوار چهارم بین بازیگر و تماشگر، دگردیسی سفر قهرمان، حوادث اتفاقی، اعلامیه های افشاکننده ی آینده و... تاحد ممکن نمایشنامه را به شکل آموزشی درآورده و از جنبه ی سرگرم کننده یا کاتارسیسی آن بکاهد و تماشاگر را از وضعیت خلسه به موقعیت آگاه شوندگی ارتقاء دهد. تداخل کمدی و تراژدی از خصلت های مهم تیاتر اپیک است. تیاتر اپیک اجازه نمیدهد تا کاتارسیس و ترس و تنبه ناشی از حوادث و شخصیت ها فرد را از عواقب مبارزه با تقدیر بترساند. دراین پژوهش درخواهیم یافت که برتولت برشت در نمایشنامه ی آدم، آدم است به پیروزی تقدیر فاشیسم بر انسان صحه میگذارد؛ گرچه پایان باز نمایشنامه میتواند مفری برای رهایی و بازگشت انسان از دام فاشیسم تلقی شود.

    کلیدواژگان: فاشیسم، برتولت برشت، والتر بنیامین، جنگ، آدم، آدم است
|
  • Bahador Amirshahkarami, Mehdi Hamedsaghaian, Rasoul Bidram Pages 13-36

    In 2017, in the city of Tehran, 107 theaters with a total capacity of 26,568 seats have been performing continuously, most of which have been opened by the municipality of Tehran, the government and the private sector or by these three the department is managed. In each of these three institutions, there are potentials and shortcomings in the building and management of theaters. This research, has been written in a descriptive-analytical method using libraries and Internet resources. The main question in this research is how active the government, the municipality of Tehran and the private sector have been in building theaters in Tehran from 1978 to 2017? The main hypothesis in this article is that the passive policies of the government and the municipality of Tehran in the field of building artistic theater halls are in clear contradiction with the support of the private sector and the audience’s acceptance of this type of theater. For this purpose, first the information of Tehran active theater halls in 2017, including the year of establishment, capacity, managing institution and type of executive works have been collected and categorized. In the first stage of the analysis, the number of active theater seats per year in Tehran between 1978 and 2017 has been calculated and the trend of changes in comparison with the population of Tehran in these years has been examined, Then, the contribution of each of these three institutions in increasing or decreasing the number of theater seats in these years has been determined. In the second stage of the analysis, we have dealt with the issue of how many of the constructed theaters have been dedicated to the performance of art theaters, and we have identified the gaps in the activities of each of these three sections. The article concludes that none of the few theaters that the government has opened in recent years have entered the art theater market. Despite its effective activity in the field of theater construction, Tehran Municipality has been incapable of constructing artistic theater halls, and after 2012, with the entry of the private sector into the field of hall construction, the number of Art theater halls and chairs in Tehran have increased significantly in a short period of time.

    Keywords: Theater Hall, Theater Economics, Theater, Art Theater, Private Theater
  • Payam Foroutan Yekta Pages 37-56

    With the appearance of Covid-19 pandemic, many jobs have encountered fundamental transformations. Termination and various limitations, has forced a majority of social professions to suspend. Theaters and performing arts are also among these professions. Due to the increasing prevalence of this disease, all theater halls have been shut down and artists have forced to stay in lock down. Meanwhile, many of theatrical institutions and artists, for the purpose of the continuity of their activities as well as the subsistence of theater, intended to hold various theater festivals under the title of “Online Theater”. The kind of festivals that are active and still running. The neglected matter in between, is the usage of “Online Theater” phrase. Whereas the whole kind of this presentation is based on smartphone platforms, there is an imbalance between the form and the content. All performing pieces have been presenting in a horizontal frame and they are still proceeding to be so; However, the commonly used format in smartphones and tablets is a vertical style. Thus, there is an incongruity of the frame presentation and its content. This article attempts to present a new method in production and presentation of online and smartphone-based performances. A method which is based on IGTV 9:16 and capable of removing the nonessential aspects of a piece such as captions, black borders, small size of the image and etc. as a result. Evidently, there is a need for changing the performance production methods to achieve this purpose according to smartphone features. In this regard, there are suggestions in this article to assist the smartphone-based performance artists and motivate them to produce unique and more attractive creations for the audience. This article is prepared, based on scientific applied research and reliable resources including books, articles and international creditable news agencies were used as its writing sources.

    Keywords: IGTV Drama, Online Theatre, Cellphone, Instagram, Covid-19, Ergonomic
  • Mohammad Hashemi Pages 57-80

    This study was an attempt to examine some of Sadegh Hedayat’s literary and historical works from the perspective of new historicism. Sadegh Hedayat wrote these works in a period when Reza Shah Pahlavi was promoting a type of archaism in Iranian society. Based on this romantic view, it is attempted to recall the glories that a country once used to enjoy, and thus, to propagate that it is possible to return to such a past. In his early years of writing career and in such plays as Parvin, Sassan’s Daughter and Māzīyār, Sadegh Hedayat addressed Iran’s glorious past. However, Hedayat’s romantic approach was different from the romanticism promoted by Reza Shah Pahlavi. Hedayat’s romanticism is a lamentation for an Iran whose pure nature has been contaminated with humiliation and degeneracy by the Arab invasion. An ancient Iranian first resists this invasion but gradually surrenders. Arab’s wretched nature increasingly penetrates into the Iranian’s pure and sublime nature, and finally, in Blind Owl historical nowel, the pure nature is metamorphosed and destroyed within this ignoble nature. Hence, in Hedayat’s works, one can identify a course of destruction of the Iranian identity, which is irreversible, while Reza Shah Pahlavi’s romanticism considers the possibility of the restoration of the glorious ancient time. In addition to these intertextual dissociations, there are other dissociations that can be observed in Hedayat’s works in terms of the encounter between the ancient Iranians and the invading Arabs.

    Keywords: New Historicism, Archaism, Sadegh Hedayat, RezaShah, Blind Owl, Parvin, Sassan’s Daughter, Māzīyār
  • Ramin Heidari Farooqi, MohammadReza SharifZadeh, Seyed Mostafa Mokhtabad, Esmael BaniArdalan Pages 81-112

    A poetic drama or dramatic poem is a dialogue of the existential type of individualized existence with sparks of presence to understand the existence of a human being who has no greed to conquer the world and wants to discover it in himself. Why existential drama is poetic drama and is appropriate to transcend and how reliable our experiences are in this field? And, Of course, evidences can be found for a transhistorical comparative study that focuses on the hermeneutics of presence. The genealogical and comparative study of the existing phenomena in Heidegger’s analysis of «in the example of Holder Lane», Rend and Sin and the Originality of Beauty narrated by Hafez and the philosophical drama quoted by Marcel and Paul Ricoeur are the basis of this research. Hafez, by depicting the challenges of his living world, bases his drama on the myth of creation and the drama of destined sin, and introduces Rend’s character in a transcending shape to our culture; and this is only the Rend who can bear the heavy burden of establishing a transcendental Iranian drama. This study based on the hypothesis that “the Rend’s character in Hafez’s poems, according to its structural and content features, can provide a platform for structural production, especially many deep structural themes, for Iranian drama”, seeks to answer these basic questions: “How can the philosophical foundations of Hafez poetry be used for dramatic content?” “How can the capacities and poetic components of Hafez improve the ideological foundations of today’s Iranian drama?” And “Basically, what components and features of the Rend’s characterization can be used in the ideation, creation, and production of dramatic characters?” And finally, the important question, “How can a close connection be made between philosophical thought and dramatic thought?” Accordingly, while selecting Gabriel Marcel’s drama as a case study, this study seeks to study and research the movement from philosophy to poetry and from poetry to drama. In this respect, Heidegger’s views were studied as the theoretical basis of this research, and also the philosophical basis for the creation of Gabriel Marcel’s drama is a case study that provides the necessary models in the research process. This research also tries to achieve its goals in a comparative analytical way using library methods and available resources.

    Keywords: Rend, Poetic Drama, Transcending, Hafez, Existentialism
  • Marjan Hosseinzadeh Namadi, MohammadAli Khabari, Hossein Ardalani Pages 113-136

    This research intends to introduce the concept of man as a subject beyond rationalism from the perspective of Deleuze and Perls and to explain an analytical reading of postmodern man by reading a play centered on empiricism and Gestalt therapy in the field of psychology and the philosophy of empiricism. To investigate this, woyzeck’s play was selected as a successful example of the experience of evaluating the human concept in postmodern drama. In woyzeck, Georg Büchner evaluates the position of man from a psychological and philosophical point of view and proves that the place of sense and experience is beyond the view of rationalists. This thinking can give the subject the courage to go beyond something human or even the courage to become a mere empiricist. This article seeks to answer these key questions: “What is woyzeck’s view of modern man based on psychological and philosophical variables?” And “How can such an approach to the relation of human meaning and concept in drama be reflected in the quality of the characterization of the drama?” In this direction, the present study, while choosing woyzeck drama as a case study, intends to study the concept of man based on the philosophical meaning of living and the psychological experience of the individuality of this concept. Part of the foundations of research theory is based on theoretical foundations based on the theories of Jill Deleuze and Fritz Perls, which are specifically studied. I then turn to the philosophical and psychological approach to the human concept in Buchner’s drama, which has turned the drama into a unique play from an empiricist perspective. This paper will also attempt to achieve this goal in a comparativeanalytical manner using library methods and available resources. The results of the research show that the concept of man from the perspective of Jill Deleuze in Woyzeck’s play according to his definition of the subject position which is due to the subject being pushed back from centrality (subjectivism) in the human-animal process and Perls’s definition of human position in Gestalt psychology Emphasizing the possibility of immediate experience can be read in this play.

    Keywords: Deleuze, Perls, Gestalt psychology, empiricism, woyzeck
  • Gholamreza Abbassi Pages 137-157

    The rise of fascism has had a profound effect on European literature, especially in Germany. Bertolt Brecht’s plays and the works of Walter Benjamin after the rise of fascism are examples of this influence. The rise of fascism and the German people’s association with it caused the absolute trust and belief in the revolutionary working class to be damaged and defeated. Brecht believed that absolute trust in the people and the belief in liberation from exploitation arising from the “progress” of the Enlightenment due to the unexpected emergence of fascism should be reconsidered. Another important consequence of the rise of fascism is war. Although World War II had not yet begun at the time of writing The Man Is a Man, Bertolt Brecht foresaw it with foresight. Forced deployment to the fascist war, the inevitable association of man with the aggressive war, and the transformation of the individual character under the repression of the fascist system are among the main elements of the play “Adam is Adam.” What stands out most in this play is human opportunism. Almost all the characters in the play are unable to prevent their transformation, and this is the catastrophe of the spread of fascism, which is no longer limited to the leaders and the Nazi party and encompasses all people. The play “Adam is Adam” is an epic play that tries through techniques such as distance, allegorical expression, prophetic companions, breaking the fourth wall between actor and spectator, metamorphosis of the hero’s journey, accidental events, revealing announcements of the future and. .. As much as possible, make the play educational and reduce its entertaining or cathartic aspect and raise the spectator from a state of ecstasy to a state of awareness. The overlap of comedy and tragedy is an important feature of epic theater. Epic theater does not allow catharsis and the fear and punishment of events and characters to frighten one of the consequences of the struggle against destiny. In this study we will find that Bertolt Brecht in the play “Adam is Adam” confirms the victory of the fate of fascism over man, although the open end of the play can be considered a way to free man and return from the trap of fascism.

    Keywords: Fascism, Bertolt Brecht, Adam is Adam