فهرست مطالب

روانشناسی پیری - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 25، تابستان 1400)

نشریه روانشناسی پیری
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 25، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فهیمه زراعت حرفه*، رضوان احمدیان رنجبر صفحات 93-106

    بیماری کرونا، بیماری همه گیری است که اثرات اجتماعی، اقتصادی و روان شناختی طولانی مدتی داشته است. این بیماری به سرعت در جهان در حال گسترش است و به علت نامعلوم بودن و رفتارهای پیچیده و متفاوت ویروس کووید 19، ترس و اضطراب زیادی در میان مردم ایجاد شده است. سالمندان از جمله گروه های خاصی هستند که این ترس و نگرانی را به میزان بیشتری تجربه می کنند. زیرا افراد مسن به شدت در برابر بیماری کرونا آسیب پذیر هستند و این بیماری برای آنان خطرناک تر و با پیامدهای گوناگونی همراه است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی پیامدهای منفی شیوع ویروس کرونا بر زندگی سالمندان صورت گرفت. روش مطالعه، کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود. نمونه، 15 نفر از سالمندان شهرستان رفسنجان بودند که با روش هدفمند انتخاب شدند. سپس مصاحبه های نیمه ساختار یافته عمیقی با آنان صورت گرفت و با روش کلایزی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل مصاحبه ها نشان داد که شیوع ویروس کرونا، پیامدهای منفی متعددی برای سالمندان به همراه داشته است که در شش مقوله قرار می گیرند. این مقوله ها شامل مشکلات روحی و روانی، احساس ترس ناشی از اخبار مرتبط با کرونا، عدم مراجعه یا کاهش مراجعه به مراکز بهداشتی و درمانی، تضعیف وضعیت اقتصادی، قطع کامل فعالیت های ورزشی و وسواس در رعایت مسایل بهداشتی بودند. بنابراین پیشگیری و مدیریت چنین مشکلاتی، از اهمیت زیادی برخوردار است. همچنین توجه ویژه به سالمندان در انجام مداخلات روان شناختی و مداخلات دیگر ضروری است و برنامه های ویژه ای برای کاهش مشکلات آنان لازم است.

    کلیدواژگان: سالمند، پیامدهای ویروس کووید 19، مطالعه کیفی
  • محمد عسگری*، عسگر چوبداری، شیوا سخایی صفحات 107-123

    بیماری کرونا سلامت مردم دنیا به ویژه سالمندان را به خطر انداخته و آسیب های روانی-اجتماعی زیادی را موجب شده است. بنابراین، هدف از این پژوهش واکاوی تجارب روان شناختی سالمندان در همه گیری بیماری کرونا بود. روش پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسی با استفاده از تکنیک تحلیل مضون بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی سالمندان ساکن در منطقه 6 شهر تهران در سال 1399 بود. تعداد 15 نفر از افراد سالمند (60 سال و بالاتر) که تجربه شرایط قرنطینه و فاصله گذاری فیزیکی بدون ابتلا به بیماری کرونا را داشتند به عنوان نمونه با روش نمونه گیری هدفمند و تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و برای تحلیل آنها از تحلیل کولایزی استفاده شد. یافته های حاصل از مصاحبه ها در 6 مضمون اصلی (تجربه آشیانه خالی، بیش نگرانی، آزردگی روان شناختی، مشکلات درون فردی، مشکلات بین فردی و تنش ناشی از شرایط موجود) و 26 مضمون فرعی استخراج و طبقه بندی شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که شیوع بیماری کرونا تمامی ابعاد سلامت روان سالمندان را به شدت تحت تاثیر خود قرار می دهد و اثرات جدی آن بر ابعاد مختلف زندگی فردی، بین فردی و اجتماعی تاثیر گذار بوده است. بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که سالمندان با چالش هایی در زمان شیوع بیماری کرونا مواجه هستند و نیازمند دریافت اقدامات و مداخلات روان شناختی مناسب هستند.

    کلیدواژگان: تجارب روان شناختی، بیماری کرونا، سالمندان، واکاوی، پدیدارشناسانه
  • مریم رحیمیان، زهرا دشت بزرگی* صفحات 125-135

    علایم کرونا در افراد سالمند تظاهرات بالینی جسمی و روانی شدیدتر و بیشتری دارند. بر این اساس سالمندان یکی از گروه های اصلی در معرض خطر برای بیماری ویروس کرونا هستند. هدف از پژوهش حاضر پیش بینی اضطراب کرونا بر اساس سبک های مقابله با استرس و فرانگرانی بود. طرح پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل سالمندان شهر اهواز و نمونه شامل 300 نفر بودند که از میان آنها به روش نمونه گیری در دسترس به صورت آنلاین انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های اضطراب کرونا علیزاده و همکاران، سبک های مقابله ای لازاروس و فلکمن و فرانگرانی ولز بود. برای تحلیل داده ها از روش رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته ها نشان داد که سبک مقابله ای مساله مدار (401/0-=r) با اضطراب کرونا در سالمندان رابطه منفی و معنی دار و سبک مقابله ای هیجان مدار (281/0=r) و فرانگرانی (429/0=r) با اضطراب کرونا رابطه مثبت و معنی دار دارد (01/0>P). همچنین متغیرهای سبک مقابله ای مساله مدار و سبک مقابله ای هیجان مدار و فرانگرانی به طورمعنی داری توانستند 5/31 درصد از تغییرات اضطراب کرونا در سالمندان را پیش بینی نمایند که سهم فرانگرانی بیشتر از سایر متغیرها بود (01/0>P). با توجه به توانمندی سبک مقابله ای و فرانگرانی در پیش بینی اضطراب کرونا سالمندان، برای کاهش اضطراب کرونا می توان برنامه های آموزشی جهت افزایش سبک مقابله ای مساله مدار و کاهش سبک مقابله ای هیجان مدار و فرانگرانی طراحی و از طریق کارگاه های آموزشی مجازی ارایه کرد.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، سبک های مقابله با استرس، فرانگرانی
  • مجید یوسفی افراشته*، شمسی رضایی صفحات 137-151

    با توجه به رشد فزاینده جمعیت سالمندی، مطالعه عوامل مرتبط با سلامت افراد سالمند که مرتبط با کیفیت زندگی آنان است، ضروری می نماید. پژوهش های اخیر نشان می دهد معنویت، خودشفقت ورزی و حس انسجام، ممکن است سلامت را در این جمعیت ارتقاء بخشد. بنابراین هدف از این مطالعه مدل یابی کیفیت زندگی بر مبنای معنویت از طریق نقش میانجی خودشفقت ورزی و احساس انسجام بود. جامعه پژوهش شامل سالمندان شهر زنجان بود که از بین آنها 370 نفر به شیوه در دسترس انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه معنویت پارسیان و دونینگ، پرسشنامه فرم کوتاه خودشفقت ورزی ریس و همکاران، پرسشنامه حس انسجام آنتونووسکی و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی بود. برای تحلیل مدل علی از تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشانگر برازش کامل مدل با داده ها بود. همچنین نتایج تاثیر مستقیم و معناداری را بین معنویت (05/0> pو 28/0=β)، خودشفقت ورزی (05/0>p و 23/0=β) و حس انسجام (05/0>p و 40/0=β) با کیفیت زندگی نشان داد. همچنین تحلیل نقش میانجی چندگانه با رویکرد پرچهر و هایز، میانجیگری خودشفقت ورزی و احساس انسجام را در رابطه بین معنویت و کیفیت زندگی تایید کرد. این نتایج به دانش نظری در مورد اینکه معنویت چگونه بر کیفیت زندگی در جمعیت سالمند تاثیر می گذارد، کمک می کند. یافته ها نشان داد معنویت بواسطه خودشفقت ورزی و حس انسجام، توان لازم برای پیش بینی کیفیت زندگی در بین سالمندان را دارد؛ هر سه متغیر پیش بین قابل ارتقاء هستند و می توانند در مداخلات ارتقای کیفیت زندگی در جمعیت سالمند مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: خودشفقت ورزی، احساس انسجام، معنویت، کیفیت زندگی، سالمندان
  • وحید احمدی*، حدیث ولی زاده صفحات 153-166

    سالمندی پدیده ای جهانی است که در آینده نزدیک به عنوان یکی از مهم ترین چالش های اجتماعی و رفاهی کشورهای در حال توسعه مطرح خواهد گردید و سعی در رفع مشکلات سالمندان از جمله مشکلات روانی شان ضروری به نظر می رسد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی و اضطراب مرگ سالمندان شهرکرمانشاه انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه سالمندان شهر کرمانشاه در سال 1399 بودند. حجم نمونه پژوهش شامل 30 نفر از سالمندان (60 تا 70 سال) بود که با روش نمونه گیری دردسترس و با توجه به ملاک های ورود و خروج مطالعه انتخاب شدند. گروه آزمایش مداخله آموزشی را 10 جلسه 90 دقیقه ای (هر هفته دو جلسه) دریافت نمودند و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه های کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت و اضطراب مرگ کالت-لستر بودند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس تک متغیری در نرم افزار SPSS نسخه 25 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که گروه آزمایش از نظر هر دو متغیر کیفیت زندگی و اضطراب مرگ تفاوت معنی داری با گروه کنترل داشتند. به عبارت دیگر، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث بهبود کیفیت زندگی و کاهش اضطراب مرگ در سالمندان شد (05/0>P). با توجه به نتایج پژوهش حاضر، درمانگران و متخصصان مرتبط با سلامت می توانند از روش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای مداخله های مرتبط با سلامت به ویژه برای بهبود کیفیت زندگی و کاهش اضطراب مرگ در سالمندان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، کیفیت زندگی، اضطراب مرگ، سالمندان
  • مرتضی عندلیب کورایم*، سعید محمودی نیا صفحات 167-179

    امروزه با توجه به افزایش شاخص طول عمر و امید به زندگی، مساله مهمی تحت عنوان چگونگی گذران عمر و به عبارتی کیفیت زندگی مطرح شده است. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف پیش بینی کیفیت زندگی سالمندان بر اساس تاب آوری و ذهن آگاهی انجام شد. روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل سالمندان ساکن در شهر تهران در بهار 1399 بوده ‍اند که با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 400 نفر از سالمندانی که در مراکز عمومی (تفریحی، آموزشی، پارک ها و غیره) و مراکز روزانه سالمندان شهر حضور داشتند، انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسش نامه های تاب آوری کونور و دیویدسون، ذهن آگاهی براون و ریان و کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت استفاده شده است. داده ها با روش تحلیل رگرسیون خطی ساده با استفاده از نسخه 25 نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که هم ذهن آگاهی و هم تاب آوری به عنوان متغیرهای پیش بین قادر به تبیین کیفیت زندگی در سالمندان است. این یافته ها دارای تلویحات عملی برای متخصصان حیطه روان شناسی سالمندی فراهم آورده است، بدینگونه که با افزایش ظرفیت های ذهن آگاهی و تاب آوری در سالمندان می توان کیفیت زندگی را در سالمندان افزایش داد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تاب آوری، کیفیت زندگی، سالمندان
  • نسرین دیناروند، زیبا برقی ایرانی* صفحات 181-197

    با افزایش سن و شروع سالمندی، به دلیل وجود فقدان های متعدد مانند همسر، اقوام، دوستان، شغل، موقعیت اجتماعی و اقتصادی، باورها و اعتقادات و همچنین کاهش کارکردهای فیزیولوژیکی و قدرت تحرک، افراد بیش از پیش در معرض ابتلا به اختلالات روانی از جمله احساس تنهایی، اضطراب و افسردگی قرار دارند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی فراشناخت درمانی و معنویت درمانی بر ناهماهنگی شناختی و احساس تنهایی سالمندان مقیم سرای سالمندان انجام شد. روش پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه سالمندان سنین 75-60 سال ساکن سراهای سالمندان شهر تهران بود که از میان آنها سرای سالمندان کهریزک به صورت در دسترس انتخاب شد. به این ترتیب، 30 فرد سالمند (سه گروه 10 نفره) با میانگین سنی 75-60 سال با روش در دسترس و بر اساس معیارهای ورود و خروج مطالعه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند. فراشناخت درمانی ولز و معنویت درمانی بوالهری و همکاران در 8 جلسه 90 دقیقه ای (2 جلسه در هفته) برگزار شد. پس از گذشت یک ماه از پس آزمون، آزمون پیگیری به عمل آمد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های ناهماهنگی شناختی هارمون-جونز و احساس تنهایی دهشیری و همکاران استفاده شد. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس تک متغیری و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد بین گروه فراشناخت درمانی و کنترل در مولفه ناهماهنگی شناختی و احساس تنهایی و بین گروه معنویت درمانی و کنترل در مولفه ناهماهنگی شناختی و احساس تنهایی در پس آزمون و پیگیری تفاوت معنادار وجود دارد (05/0>P)؛ اما بین دو گروه فراشناخت درمانی با معنویت درمانی در مولفه های ناهماهنگی شناختی و احساس تنهایی تفاوت معنادار وجود ندارد (05/0<P). با توجه به یافته های این پژوهش، آموزش فراشناخت درمانی و معنویت درمانی می توانند در کاهش ناهماهنگی شناختی و احساس تنهایی سالمندان موثر واقع شوند.

    کلیدواژگان: فراشناخت درمانی، معنویت درمانی، ناهماهنگی شناختی، احساس تنهایی، سالمند
|
  • Fahimeh Zeraat Herfeh *, Rezvan Ahmadian Ranjbar Pages 93-106

    Coronavirus disease (COVID-19) is a pandemic disease that has caused long-term social, economic and psychological effects. This disease is spreading rapidly all around the world and has led to a great deal of fear and anxiety among the people due to the unknown, complex and different behaviors of COVID-19. The elderly seems to be one of the special groups who experience this fear and anxiety largely, because they are highly vulnerable to COVID-19 and this disease appears to be more dangerous for them and leads them to experience various consequences. Hence, the present study aims to investigate the negative consequences of COVID-19 outbreak on the life of the elderly. This was a qualitative study of phenomenological type. The study sample consisted of 15 elderly people in Rafsanjan, Iran, selected by purposive sampling method and interviewed using an in-depth semi-structured. Data were analyzed using Colaizzi method. The results obtained from the analysis of the interviews indicated thatthe outbreak of COVID-19has had negative consequences for the elderly, which can be categorized into six components. These components included psychological problems, feeling of fear caused by hearing/reading COVID-19-related news, the reduction or absence of referral to health centers, weakening of the economic status, complete cessation of sports activities and obsession in observance of health issues. Therefore, the prevention and management of such problems are of great importance. Moreover, special attention should be paid to the elderly in performing psychological and other interventions, and special plans are needed to reduce their problems.

    Keywords: elderly, COVID-19 consequences, qualitative study
  • Mohammad Asqari *, Asgar Choobdari, Shiva Sakhaei Pages 107-123

    Coronavirus disease (COVID-19) has endangered people’s health, especially that of the elderly, worldwide, and has caused many psychosocial damages. Therefore, the current study aims to investigate the psychological experiences of the elderly during the pandemic of COVID-19. This was a qualitative study of phenomenological type, in which the content analysis method was used. Fifteen elderly (60 years and older) experiencing quarantine conditions and physical distancing without COVID-19 infection were selected as the study sample using purposive sampling method. Sampling was continued until theoretical saturation was reached. Data were collected using semi-structured interviews and Colaizzi analysis was used to analyze them. Extracted findings from the interviews were classified into 6 main themes (empty nest experience, hypersensitivity, psychological distress, personal problems, interpersonal problems and tension resulted from conditions) and 26 sub-themes. The results of this study indicated that the prevalence of COVID-19 has strongly affected all aspects of mental health in the elderly and that the serious effects of this pandemic have influenced the various aspects of their individual, interpersonal and social life. Therefore, it can be concluded that the elderly face many challenges during the outbreak of COVID-19 and need to receive appropriate psychological interventions.

    Keywords: Psychological experiences, coronavirus disease, elderly, phenomenology
  • Maryam Rahimyan, Zahra Dasht Bozorgi * Pages 125-135

    Coronavirus symptoms have more severe physical and psychological clinical manifestations in the elderly. Accordingly, the elderly seem to be one of the main groups at risk for Coronavirus disease. The aim of this study was to predict Coronavirus anxiety based on coping styles with stress and meta-worry. The research design was correlational. The statistical population included all the elderly living in Ahvaz, among whom 300 were selected as the study sample using online convenience sampling method. The research instruments included Alizadeh et al.'s Corona Anxiety, Lazarus and Falkman's Coping Styles, and Wells's meta-worry Inventory. Used to analyze the data was a multiple regression method. The results indicated that problem-oriented coping style (r-=0.401) had a negative and significant relationship with corona anxiety in the elderly and emotion-centered coping style (r=0.281) and meta-worry (r=0.429) have a positive and significant relationship with corona anxiety (p < 0.01). Besides, the variables of problem-oriented coping style, emotion-centered coping style and meta-worry were able to predict 31.5% of the changes in corona anxiety in the elderly, which the share of meta-worry was more than other variables (p < 0.01). Considering the capability of coping style and meta-worry in predicting Coronavirus anxiety in the elderly, training programs can be designed and represented through virtual workshops to increase problem-oriented coping style and to decrease emotion-centered coping style and meta-worry, in order to reduce Coronavirus anxiety.

    Keywords: coronavirus anxiety, coping styles with stress, meta-worry
  • Majid Yousefi Afrashteh *, Shamsi Rezaei Pages 137-151

    Given the growing population of the elderly, it appears necessary to study the health-related factors of the elderly, which seem to be related to their quality of life (QOF). Recent researches have shown that spirituality, self-compassion, and sense of cohesion may improve health in this population. Therefore, this study aims to determine the model of QOF based on spirituality through mediating role of self-compassion and sense of cohesion in the elderly. The study population included all the elderly living in Zanjan, Iran, among which 370 were selected using convenience sampling method. The measures applied in the current study consisted of Parsian and Dunning’s Spirituality, Raes et al.’s Self-compassion, Antonovsky’s sense of coherence and The World Organization QOF Questionnaires. Path analysis was used to analyze the causal model. The results indicated the fit of the model with the data. The results also showed a direct and significant effect between spirituality (β=0.28, p < 0.05), self-compassion (β=0.23, p < 0.05) and sense of cohesion (β=0.40, p < 0.05) with the QOF. Moreover, the analysis of the role of multiple mediators using Preacher and Hayes’s approach confirmed the mediating role of self-compassion and sense of cohesion in the relationship between spirituality and QOF. These results contribute to the theoretical knowledge regarding how spirituality affects QOF in the elderly. The findings illustrated that spirituality has the power to predict QOF among the elderly through self-compassion and sense of cohesion. All the three above-mentioned predictor variables are thought to be extensible and can be applied in the form of interventions using to improve QOF in the elderly.

    Keywords: Self-Compassion, sense of cohesion, Spirituality, quality of life, the elderly
  • Vahid Ahmadi *, Hadis Valizadeh Pages 153-166

    Aging appears to be a global phenomenon that will be considered as one of the most important social and welfare challenges in developing countries in the near future, and it seems necessary to try to solve the problems of the elderly, namely their psychological problems. Therefore, the present study was conducted to determine the effectiveness of acceptance and commitment-based therapy (ACT) on the quality of life and death anxiety in the elderly living in Kermanshah, Iran. This was a quasi-experimental study with pretest-posttest and control group design. The statistical population included all the elderly living in Kermanshah in 2020. The sample size included 30 aged people (60 to 70 years old) selected by convenience sampling method and according to the inclusion and exclusion criteria of the study. The experimental group received ten 90-minute sessions of ACT, twice a week, and the control group assigned to a waiting list for the treatment. The measures used in this study included the WHO Quality of Life Questionnaire and Cult-Leicester’s Death Anxiety Questionnaire. Data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA) in SPSS-25. The results indicated that there is a significant difference between experimental and control groups in terms of both quality of life and death anxiety. In other words, ACT caused an improvement in quality of life and a reduction in death anxiety in the elderly (p < 0.05). Given the results of the present study, therapists and health-related practitioners can take advantages of ACT in conducting health-related interventions, particularly in order to improve the quality of life and to reduce the death anxiety in the elderly.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, quality of life, death anxiety, elderly
  • Morteza Andalib Kourayem *, Saeed Mahmoodi Nia Pages 167-179

    Nowadays, due to increase of lifetime and life expectancy, important issues such as how to spend a lifetime and, in a sense, quality of life have been mentioned. Accordingly, the aim of this study was to predict the quality of life in the elderly based on resiliency and mindfulness. This was a descriptive study of correlational type. The population of the study included all the elderly living in Tehran in the Spring of 2020. The statistical sample of the study consisted of the elderly who were present in public centers (such as recreational centers, educational centers, parks, etc.) and day centers for the elderly. Data were collected using Connor & Davidson’s Resilience, Brown & Ryan’s Mindfulness, and the World Health Organization Quality of Life Questionnaires and analyzed using simple simple linear regression analysis in SPSS-25. Results demonstrated that both mindfulness and resiliency are able to predict quality of life in the elderly as a significant predictor variable. The mentioned results have implications for specialist working in the field of aging psychology. That is, quality of life in the elderly can be improved through increasing their mindfulness and resiliency capacities.

    Keywords: Mindfulness, Resiliency, quality of life, elderly
  • Nasrin Dinarvand, Ziba Barghi Irani * Pages 181-197

    With age and the onset of the elderly, people are more prone to mental disorders including feeling of loneliness, anxiety, and depression, due to numerous losses such as loss of spouse, relatives, friends, occupation, social and economic status, beliefs, etc., as well as due to the reduction of physiological functions and mobility. Accordingly, this study aims to compare the effectiveness of metacognitive therapy and spiritual therapy on cognitive dissonance and feeling loneliness in the elderly living in nursing homes. This was a quasi-experimental study with pretest-posttest follow-up (PPF) and control group design. The statistical population consisted of all the elderly, aged from 60 to 75 years living in nursing homes of Tehran, Iran, among which Kahrizak nursing home was selected using convenience sampling method. In this way, 30 aged people (three groups of 10) with an average age of 60-75 years were selected using convenience sampling along with inclusion and exclusion criteria, and were randomly assigned into two experimental and one control groups. Participants were exposed to eight 90-minute sessions (2 sessions a week) of Wells’ metacognitive therapy and Boalhari’s spirituality therapy. The follow-up step was conducted one month after the posttest step. Utilized to collect data were Harmon-Jones ‌dissonance arousal reducing questioner and Dehshiri et al.’s loneliness questionnaires. Data were analyzed using univariate analysis of covariance (ANCOVA) and Bonferroni post-hoc test in SPSS-22. The results demonstrated that both metacognitive therapy and spiritual therapy groups had a significant difference with control group in terms of the components of cognitive dissonance and feeling of loneliness in posttest and follow-up steps (p < 0.05). However, there was no significant difference between two groups of metacognitive therapy and spiritual therapy in terms of the components of cognitive dissonance and loneliness (P>0.05). Given the findings of this study, metacognitive therapy and spiritual therapy can be effective in reducing cognitive dissonance and loneliness in the elderly.

    Keywords: metacognitive therapy, Spirituality Therapy, cognitive dissonance, Loneliness, elderly