فهرست مطالب

سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب) - پیاپی 64 (شهریور 1400)

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 64 (شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علیرضا حبیبی، عبدالله حسن زاده میرعلی* صفحات 1-16
    هدف و زمینه

    آنچه بعنوان بنمایه و درونمایه در اشعار آیینی کهن وجود داشت، بیشتر بر اسطوره‌ها و سنتها و آداب و رسوم فرهنگی تاکید میکرد، اما از دوره اسلامی و بخصوص حکومت شیعی صفوی، رنگ‌وبوی مذهبی گرفت و به آیینهای ملی و مذهبی توجه میشد. تحولات اجتماعی مشروطه، جنبشهای اجتماعی و تجددخواهی باعث تقویت حس وطن‌دوستی و باستان‌گرایانه در شعر و ادبیات در دوران قاجار، پهلوی اول و دوم شد. پیروزی انقلاب اسلامی و دوران جنگ و دفاع مقدس، محتوا و مسیر شعر آیینی را تغییر داد که میتوان از آن به دوره نوزایی در شعر آیینی یاد کرد. شعر انقلاب و دفاع مقدس با بهره‌مندی از مفاهیم آیینی و استمداد از مکتب اهل ‌بیت (ع) و اعتقادات دینی و مذهبی در قالبهای شعری کهن، نیمایی و حتی سپید دوره نوگرایی شعر مذهبی و آیینی را پدید آورد. پژوهش حاضر با هدف بررسی آیینها و مناسک ایرانی و اسلامی و تبلور آنها در شعر معاصر ایران با تاکید بر چهار دهه اخیر انجام گرفته است. در این پژوهش تلاش میشود به پیشینه، مبانی، مولفه‌ها، درونمایه‌ها، تحولات سبکی و جامعه‌شناختی این گونه شعر فارسی در دوره معاصر پرداخته شود.

    روش مطالعه

    این پژوهش به شیوه اسنادی و کتابخانه‌ای و در مواردی به شیوه مصاحبه با صاحبنظران انجام گرفته است.

    یافته‌ها

    شعر آیینی همچون دیگر انواع شعر و قلمرو ادب فارسی در گذر زمان گسترش یافته و سپهر تازه‌ای فراروی خویش گشوده است. روشن است که پدیده‌های نو، تحولات دوره معاصر، تغییر و تحول زبان، اندیشه‌ها و مضامین نو، همه و همه اتفاقاتی جدید را در شعر آیینی معاصر ایران رقم زده است و این گونه شعری را باید چندساحتی و با مضامین متنوع نگاه کرد.

    نتیجه‌گیری

    بررسی و شناخت آیینها و مناسک ایرانی و اسلامی در دوره معاصر در قالب سنتهای ملی و مذهبی و شعر و ادب آیینی با تحولات فرهنگی و اجتماعی و گاهی سیاسی همراه است. در واقع میتوان گفت ادبیات آیینی بستری برای انتقال مفاهیم و ارزشهای انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و مناسبتهای ملی و مذهبی و آداب و سنن شده است.

    کلیدواژگان: آیینها و مناسک، شعر معاصر، فرهنگ و هویت ایرانی، انقلاب اسلامی و دفاع مقدس
  • محمد مولایی، وحید مبارک *، غلامرضا سالمیان، فاطمه کلاهچیان صفحات 17-34
    زمینه و هدف

    اسناد بعنوان یکی از مهمترین منابع تحقیقات تاریخی، از اهمیت خاصی برخوردارند؛ زیرا یکی از ابزارهای ارتباطی مطمین حال با گذشته بشمار می‌آیند. این پژوهش با هدف دستیابی به لایه‌های زیرین معنایی و ایدیولوژیکی، یافتن گفتمان غالب و تبیین نمود عوامل فرهنگی، اجتماعی و موقعیتی در وقف‌نامه‌های متعلق به دوره قاجار در استانهای مرکزی و کرمانشاه به بررسی و تحلیل این متون پرداخته ‌است. پژوهنده بر این باور است که وقف‌نامه‌ها اسناد بسیار باارزشی هستند؛ ولیکن بدلیل در دسترس ‌نبودن، تاکنون مورد غفلت پژوهشگران و محققان قرار گرفته‌اند؛ درحالیکه تحقیق و پژوهش بر روی این متون میتواند علاوه‌بر روشن نمودن ابعاد گوناگون مسئله وقف، اطلاعات ارزشمند دیگری را در اختیار پژوهشگران و علاقه‌مندان به تحقیق بر روی متون تاریخی قرار دهد. در حقیقت این پژوهش در پی پاسخ به چند سوال اصلی است؛ از جمله اینکه کلمات به ‌لحاظ ایدیولوژیک واجد چه ارزشهایی هستند؟ آیا در وقف‌نامه‌ها ارتباط بین لفظ و معنا وجود دارد؟ گفتمان حاکم بر وقف‌نامه‌ها و مهمترین انگیزه‌های واقفان آن دوره چیست؟ و آیا عوامل فرهنگی، اجتماعی و جغرافیایی در وقف‌نامه‌ها نمودی داشته ‌است؟

    روش مطالعه

    جامعه آماری این پژوهش وقفنامه‌های متعلق به دوره‌ قاجار موجود در مرکز اسناد ادارات کل اوقاف و امور خیریه استانهای مرکزی و کرمانشاه به تعداد 361 نسخه است که 196 وقف‌نامه آن متعلق به استان مرکزی و 165 سند آن متعلق به استان کرمانشاه است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی تحلیلی است که در مرحله توصیف کلمات از حیث روش و چارچوبهای تحلیلی، کمی است. در مرحله تفسیر به جنبه‌های کیفی متن نیز توجه میشود.

    یافته‌ها

    وقف‌نامه‌ها در سطوح توصیف و تفسیر با یکدیگر در تعامل هستند؛ زیرا ادبیات و سخندانی در خدمت اهداف سیاسی، اجتماعی و مذهبی قرار گرفته و اعتقادات ایدیولوژیک در ساختار زبان ظاهر شده است.

    نتیجه‌گیری

    در سطح توصیف کلمات، کاربرد شمول معنایی و تقابل معنایی، در بالا بردن ایجاد روابط معنایی در ساختار زبانی بسیار کارآمد عمل کرده است. گفتمان غالب در مقدمه اکثر وقف‌نامه‌های مورد پژوهش را میتوان گفتمانهایی فلسفی، کلامی، فقهی و مذهبی و در قسمت توصیف و بیان جزییات و چگونگی استفاده از موقوفات و نگهداری از آنها گفتمانی اجتماعی و فرهنگی تلقی کرد. در لایه تفسیر بیشترین تاثیرپذیری متن وقف‌نامه‌ها از قرآن کریم و احادیث بوده‌ است.

    کلیدواژگان: سطح توصیف، سطح تفسیر، وقف نامه های کرمانشاه، وقف نامه های استان مرکزی
  • فروغ منصوری، علیرضا یوسفی *، نرگس کشتی آرای صفحات 35-58
    زمینه و هدف

    در میان سخنوران بزرگ فارسی اعم از متقدمان و متاخران کمتر کسی را میتوان یافت که همانند مولانا جلال‏الدین محمد مولوی به نقش و تاثیر تمثیل در تفهیم و انتقال مفاهیم به مخاطب پی ‏برده و از آن، به هوشمندانه‏ترین و موثرترین شیوه استفاده کرده باشد. هدف پژوهش حاضر، تحلیل محتوای مثنوی معنوی جهت استنتاج اصول تربیت اخلاقی در حکایات تمثیلی مولاناست.

    روش مطالعه

    روش پژوهش تحلیلی و از نوع تحلیل محتوای کیفی و استنتاج قیاسی است. بدین صورت که ابتدا با تحلیل محتوای حکایات و تماثیل اخلاقی دفاتر اول، دوم و سوم مثنوی معنوی به مفاهیم اخلاقی پرداخته میشود، سپس به استنتاج اصولی برای تربیت اخلاقی و دسته‌بندی آنها خواهیم پرداخت.

    یافته‌ها

    ابیات تمثیلی تعلیمی مثنوی را میتوان ذیل هفده عنوان یا اصل دسته‌بندی کرد: بعنوان مثال آخرتگرایی، ابتلا، استعانت از خداوند، حقیقت‌جویی، زیست اجتماعی، خودشناسی. ذیل هر عنوان، تفکیکهای جزییتری ارایه شده و نمونه‌هایی بعنوان شاهد مثال در اثبات مدعای تحقیق آورده شده است.

    نتیجه‌گیری

    فلسفه اخلاق مولانا از نظر قالب بیان، در دو سطح آرمانگرا و واقعیتگراست. اخلاق آرمانگرای مولانا، واقعیت‎گریز و ملکوتگرا بوده و رو به ناکجاآباد تجریدی دارد، اما اخلاق واقعیتگرای او از متن عقل معاش و عینیت ملموس اجتماعی نشیت میگیرد و متاثر از فرهنگ جنگزده و انسانیت مسخ‌شده‎ای است که رهاورد تازش مغولان و نوعی تسلیم‎جویی گزیزناپذیر، جهت سازگاری محتاطانه با وضع موجود است.

    کلیدواژگان: مثنوی معنوی، مولانا، اصول اخلاقی، تمثیل
  • موسی صباغیان، محمدرضا شریفی *، سعید خیرخواه صفحات 59-77
    زمینه و هدف

    ترکیب‌سازی یکی از مهمترین حوزه‌هایی است که شاعران در راستای تازگی زبان و ایجاد خلاقیت در آن وارد شده‌اند. البته باید دانست که استعداد ترکیب‌سازی شعرا با هم متفاوت است؛ قدرت ترکیب‌سازی شاعران یک دوره یکسان نیست و این یکسان نبودن، در ادوار مختلف شدیدتر است. در سبک هندی مسئله بالا بودن بسامد ترکیب، خود عاملی سبک‌شناسانه است. با ترکیباتی که در سبک هندی در شعر شاعران بعنوان مجموعه‌ای از کلمات و تعابیر مبهم روبرو هستیم، دچار نوعی سردرگمی و ناآشنایی میشویم که نمیتوانیم به عمق مفهوم و منظور بیت راه یابیم. هدف این مقاله بررسی ترکیبات جدید و خاص در شعر شاعران سبک هندی و کارکردهای هنری آن است.

    روش مطالعه

    روش پژوهش در این مقاله براساس اهداف تعیین‌شده به شیوه کاربردی، یادداشت‌برداری و بر مبنای تجزیه و تحلیل داده‌ها، تحلیلی توصیفی و گردآوری اطلاعات (استفاده از منابع و اسناد کتابخانه، مقالات علمی و ادبی، پایان‌نامه‏ها و سایتها)، فیش‌برداری، تنظیم و طبقه‌بندی آنهاست. تحقیق از نوع نظری است.

    یافته‌ها

    پژوهش حاضر بطور عملی و علمی نشان میدهد «ترکیبات خاص و جدید» از مهمترین عوامل غموض زبان در اشعار شاعران سبک هندی بوده و پیچیدگی زبان آنها را دوچندان کرده است. مضامین این ترکیبات عمدتا در دو گروه مفاهیم انتزاعی و عینی طبقه‎بندی شده‌اند. براساس داده‌های حاصل از پژوهش، عناصر عینی ترکیبات در سبک هندی در مقایسه با عناصر انتزاعی بسامد بالاتری را به خود اختصاص داده است.

    نتیجه‌گیری

    این پژوهش با بررسی عناصر مضمون آفرین ترکیبات جدید در شعر شاعران سبک هندی نشان میدهد عناصر ترکیبات عینی و انتزاعی را میتوان در سه گروه «طبیعت، اشیاء و حیوان» طبقه‌بندی کرد. گروه اول شامل اشیاء 40 درصد از کل ترکیبات جدید در سبک هندی را دربر میگیرند، در مرتبه دوم طبیعت 35 درصد و در مرتبه سوم ترکیبات جدید مضمون حیوانی 25 در صد از کل ترکیبات را به خود اختصاص داده‌اند.

    کلیدواژگان: ترکیب سازی، سبک هندی، ترکیبات انتزاعی، ترکیببات عینی
  • حسین محمدصادقی، زهرا باباسالاری*، مریم پرهیزکاری، نغمه حسینی صفحات 79-95
    زمینه و هدف

    این مقاله به بررسی شناختی مجاز در اشعار شاعر معاصر ایران، محمدتقی بهار میپردازد. در این پژوهش، با اتخاذ دیدگاه شناختی مجاز (لیتلمور، 2015) که برای مجاز از دیدگاه شناختی نقشهای ارجاعی مستقیم، برجسته‌سازی و تفسیری، ارجاع درون‌متنی و انسجام، ارجاع برون‌متنی، کنش گفت غیرمستقیم، رابطه‌سازی و ایجاد گروه های گفتمانی، حسن تعبیر، اغراق، کنایه، ابهام، ارزیابی، ایدیولوژی، موضع گیری و خلاقیت قایل شده است، به تحلیل انتقادی شناختی مجاز در اشعار ملک‌الشعرا بهار پرداخته میشود تا مشخص شود کدام مجازهای مفهومی با چه بسامدی در اشعار او بکار رفته است.

    روش مطالعه

    در این پژوهش، تقسیم‌بندی دوازده‌گانه علاقه‌های مجاز براساس چهارچوب نظری لیتلمور (2015) از دیدگاه شناختی در دیوان اشعار محمدتقی بهار با روش تحلیلی توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد. همچنین در پژوهش حاضر، در امر توصیف، از توزیع فراوانی و درصد استفاده شده است.

    یافته‌ها

    براساس شواهد موجود از اشعار بهار، تمامی دوازده نقش مجاز در ابیات ملاحظه گردید. این موضوع، تاییدی بر گفته زبانشناسان شناختی است که معتقدند مجاز در سراسر زبان جاری و ساری است. بهار در مجموعه اشعار خود، به میزانهای مختلفی از هریک از دوازده نقش مجاز بهره برده است.

    نتیجه گیری

    نتیجه این بررسی نشان میدهد سه نقش پربسامد در اشعار بهار «نقش ارجاعی مستقیم»، «برجسته‌سازی و تفسیری» و «کنش‌گفت غیرمستقیم» و کم‌بسامدترین نقش مجاز «رابطه‌سازی و ایجاد گروه‌های گفتمانی» است.

    کلیدواژگان: زبانشناسی، معنی شناسی، مجاز، محمدتقی بهار، لیتلمور
  • نسرین امیدی، مرتضی رزاق پور *، سیاوش مرادی صفحات 97-112
    زمینه و هدف

    متون نثر بخش وسیعی از ادبیات فارسی را تشکیل میدهد و وسعت میدان آن برای بیان هرگونه فکری مناسبتر از کلام منظوم است. موضوعات و مفاهیم بکاررفته در نثر بطور کلی به مفاهیم علمی و عقلی و معانی وصفی و نقلی و خبری تقسیم میشوند که هرکدام بلحاظ اسلوب نگارش متمایز از دیگری است که دربرگیرنده موضوعاتی از قبیل مسایل دینی و مذهبی، مفاخر ملی، داستانها و قصص، تاریخ نجوم، اندرز و موعظه، ترسل، تصوف و عرفان، و علوم ادبی هستند. این مقاله به بررسی سبک‌شناسی آثار فارسی منثور ابن سینا از منظر نحوی خواهد پرداخت.

    روش مطالعه

    این مقاله براساس مطالعات کتابخانه‌ای و به شیوه توصیفی تحلیلی انجام شده است.

    یافته‌ها

    اگرچه عمده آثار ابن سینا به زبان عربی نگاشته شده است، وی هشت اثر: دانشنامه علایی، رگ‌شناسی، قراضه طبیعیات، رساله در حقیقت و کیفیت سلسله موجودات و تسلسل اسباب و مسببات، کنوز المعزمین، معیارالعقول، و ظفرنامه را به زبان فارسی تالیف کرده است. این آثار مربوط به دوره رشد و تکوین زبان فارسی و دوره اولیه نثر فارسی هستند که از آن بعنوان سبک نثر مرسل یاد میشود. آثار نثر مرسل در دوره اولیه زبان فارسی عموما از ویژگیهای ادبی خالی هستند؛ همچنین بعلت موضوعات علمی آثار ابن سینا، سطح فکری در این آثار نیز جلوه چندانی نخواهد داشت.

    نتیجه‌گیری

    افعال ساده و جملات کوتاه، ایجاز لفظ، سادگی زبان و روان بودن، کوتاهی جملات و خالی بودن از تکلفات و صنایع لفظی، پرهیز از ایراد سجع و موازنه و دوری از کاربرد کلمات نامانوس عربی و اشتمال بر اصطلاحات فنی از ویژگیهای مهم کتب فارسی منثور ابن سینا هستند.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، ابن سینا، آثار منثور، آثار فارسی، سطح نحوی
  • زهرا قدسی، بتول فخراسلام*، مهدی نوروز، اکبر شعبان صفحات 113-129
    زمینه و هدف

    بررسی آثار ادبی با نظرداشت مبانی مکتبهای ادبی، در ارایه تحلیلهای نوین، دسته بندی آثار و تبیین کیفیت قلم صاحب اثر سودمند است. شاهنامه فردوسی از مهمترین آثار ادبی به زبان فارسی است که واکاوی داستانهای آن بویژه رویدادهای مرتبط با کیخسرو با عنایت به مولفه های مکاتب ادبی، در بازشناسی توان ادبی فردوسی و خوانشی نوین از مبانی فکری او موثر است. در تحقیق حاضر براساس مولفه های ریالیسم جادویی، که برآمده از مکتب ریالیسم است، شخصیت کیخسرو و شیوه روایتگری فردوسی در ارتباط با او کاویده شده است.

    روش مطالعه

    پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و به شیوه استقرایی انجام گرفته است.

    یافته‌ها

    درآمیختن واقعیت و خیال و شکل‌گیری بخشی از روایت در عالم رویا و خواب، رفتارشناسی کیخسرو مبتنی بر جادو و سحر، اسطوره‌انگاری کیخسرو و ارایه تصاویر مبالغه‌آمیز در چهارچوب واقعیتها از جمله مولفه‌هایی هستند که امکان خوانش رویدادهای مرتبط با کیخسرو را براساس مبانی نظری ریالیسم جادویی محقق کرده‌اند.

    نتیجه‌گیری

    نتایج تحقیق نشان میدهد فردوسی رویدادهای مربوط به کیخسرو را در بستر واقعیتهای جامعه ایرانی روایت کرده است. البته او برای ایجاد فراز و نشیب روایی، جذب توجه مخاطب، نشان دادن پیچیدگی و رمزوارگی شخصیت کیخسرو، از عناصر جادویی و ماورای طبیعت در سطحی محدود و هدایت شده استفاده کرده است.

    کلیدواژگان: شاهنامه، کیخسرو، رئالیسم جادویی، تخیل، واقعیت
  • ژیلا اسدی، جلیل مشیدی*، زهرا رجبی صفحات 131-148
    زمینه و هدف

    صفت واژه ای است که موصوف خود ‌را مقید میکند و توضیحی درباره آن میدهد. شاعران برای بیان عمیقترین احساسات خود از ابزاری قدرتمند به نام صفت بهره میگیرند. در آثار ادبی، بویژه شعر، صفات بیش از آنکه از حیث دستوری اهمیت داشته باشند، در بلاغت آن نقش داشته و نکات پوشیده ذهنی نویسندگان را آشکار میکنند. صفات بیانی در غزلیات عطار ارزش بلاغی، زیباشناسی و سبک‌شناسی بسیاری دارند که هم از نظر محتوایی و انسجام متن و هم از نظر تعیین سبک غزلیات حایز اهمیت هستند.

    روش مطالعه

    پژوهش پیش رو مطالعه ای نظری است که به شیوه توصیفی - تحلیلی به بررسی توصیفی این ابهامات، تحلیل کارکردهای هنری زیبایی‌شناسی، و پیجویی تناسب بین این کارکردها و سبک شخصی عطار پرداخته است. بدین منظور صفات بیانی 400 غزل نخست از غزلیات وی، براساس کارکردهای بلاغی سبک‌شناسی مورد مطالعه قرار گرفته شده است.

    یافته ها

    غزلیات عطار از جمله آثار فاخر ادبی است که در آنها ترکیبات وصفی در عین سادگی، ابهاماتی رمزگونه دارند که درک آنها را مشکل میسازد. در این پژوهش نمودهایی از کاربردهای زیبایی‌شناسی صفت در شعر مانند صفت تسویه، صفت مفروق و غیره بدست آمده که تاکنون در آثار ادبی و پژوهشهای دستوری بلاغی صفت بدان اشاره نشده و شایسته تامل است.

    نتیجه گیری

    سبک غزلیات عطار در کاربرد هنری صفات، سبکی بینابین از درونه و برونه زبان است و بارزترین کاربرد بلاغی آن در ایجاد جلوه‌های موسیقایی است. مجازها همچنین در این غزلیات، نقش اساسی در انسجام محور طولی دارند؛ بگونه ای که دریافت درست مفهوم در گرو دریافت درست از مجازها است.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، زیبایی شناسی، بلاغت، صفت، عطار، غزلیات
  • جلیل مسعودی فرد* صفحات 149-166
    زمینه و هدف

    مولانا با سرودن مثنوی در پی درمان روان انسانها و کاهش آلام آنهاست. او برای رشد و تربیت انسان و تعالی روح او به شیوه‌های مختلفی روی می‌آورد که از آن میان سه شیوه مهم و عملی او قصه‌درمانی، رنج‌درمانی و اجتماع‌درمانی است. قصه‌درمانی یکی از روش های اساسی اوست. او با بیان قصه و تمثیل به مداوای بیمار میپردازد و برای سلامت روحی و روانی او راهکار مییابد. هدف اصلی قصه‌های او هدایت انسان ‌بسوی معنویت و کمال است. همچنین او رنج و درد را برای تصفیه روح و پاکی درون ضروری میداند. از نظر او لطف مطلق خدا برای آزمایش و ابتلای انسان، او را به ‌رنج می‌افکند. همچنین حضور در خانقاه و جمع سالکان و پیران را برای رشد و کمال انسان ضروری میداند. هدف این پژوهش بررسی ابعاد مختلف روش های درمانی مولانا در دفتر اول مثنوی است.

    روش مطالعه

    روش پژوهش این مقاله روش توصیفی و تحلیلی و بر پایه مطالعات کتابخانه‌ای است.

    یافته‌ها

    متون ادبی دینی با الهام از جهان بینی دینی و تاثیرگذاری بر هر دو قلمرو شناختی و عاطفی مخاطب خود میتوانند کاربرد فراوان داشته باشند. مثنوی یکی از شاخصترین و کارآمدترین متون عرفانی فارسی در این زمینه است.

    نتیجه‌گیری

    روایت قصه، پذیرش رنج و معنایابی برای آن، و حضور در جمع خانقاهیان جزو شگردهای روان‌درمانی در مثنوی معنوی است. مولوی با پرورش مبانی و اصول عرفان و تصوف و بکارگیری آن در جهت درمان آلام روحی بشر، یکی از بزرگترین اندیشمندانی است که روان‌درمانگران میتوانند از آرا و اندیشه‌های او در این زمینه بهره گیرند.

    کلیدواژگان: مولانا، مثنوی، روان درمانی، قصه درمانی، رنج درمانی، اجتماع درمانی
  • مارینا مریخی*، محمود مدبری، محمدصادق بصیری صفحات 167-184
    زمینه و هدف

    موتیف یکی از مهمترین عناصر قوامبخش در آثار روایی است که از نظر ساختاری و معنایی میتواند بر متن تاثیر بگذارد و بسبب تکرار در موقعیت روایی، زیبایی و جاذبه و برجستگی معنایی ایجاد میکند. موتیفها در حماسه‌ها نیز حلقه‌ها‌ی ارتباطی بین حماسه‌های سروده‌شده هستند که بیشتر آنها بازآفرینی موتیفهای آثار متقدمتر هستند و میتوان آنها را به عناوین اصلی چون اشخاص، حوادث، مکانها، اشیاء، مفاهیم تقسیم کرد و برای هر عنوان زیرعنوانهای متعددی درنظر گرفت. این پژوهش با هدف یافتن موتیفهای پربسامد در حماسه‌های منتخب و بیان شباهت و تفاوت آنها و اثرگذاری آنها در روند و نتیجه حماسه‌هاست.

    روش مطالعه

    پژوهش حاضر با روش تحلیلی- توصیفی در ابتدا با بررسی آثار منظوم منتخب همچون غازاننامه، جروننامه، گشم‌نامه، ظفرنامه، همایون‌نامه، شرفنامه و تیمور‌نامه، موتیفها استخراج شده، سپس پربسامدترین آنها با زیرمجموعه‌های مختلف و نامگذاریهای مربوط بررسی شدند.

    یافته‌ها

    موتیفهایی چون علل جنگ، تدبیر، تاکتیک، پیمان و پیام، پربسامدترین موتیفهای آثار حماسی تاریخی پژوهش هستند. موتیف جنگ با عللی چون کینه‌جویی، اسلام‌گستری، قدرت‌جویی و قدرت‌نمایی با بیشترین بسامد در آثار حضور دارد. تدبیرهای حفاظتی، فریبکارانه و مخرب و تاکتیکها به شیوه‌های مختلفی چون شبیخون، سپاه‌آرایی، مانع‌گذاری، مانع‌گشایی، ترس‌افکنی و نفوذ در سپاه دشمن اعمال میشود. پیمانها از نوع وفادارانه، حفاظتی، اجباری، منفعت‌طلبانه، معکوس، و قاتل هستند. پیامها در دسته‌بندیهای مکتوب، شفاهی، پیشگویی، و خواب قرار میگیرند.

    نتیجه‌گیری

    موضوع اثر، سراینده، جهان‌بینی و نگرش او و خلاقیت زبانی و بیانی او در موتیفها تاثیر گذاشته و از نظر معنایی آنها را دچار تحول کرده است و بر کمیت و چگونگی حضور و نحوه کاربرد آنها در بستر تاریخی و مذهبی حماسه‌ها اثرگذار بوده است. موتیفها با وجود تنوع موضوعی، روایت حماسی را پیش میبرند و آگاهی خواننده را در عوامل بروز جنگ، دلایل شکست، پیروزی، و انگیزه‌‌های جنگ افزونتر میکنند.

    کلیدواژگان: موتیف، حماسه، جنگ، تدبیر، تاکتیک، پیمان، پیام
  • محمد یاوری* صفحات 185-203
    زمینه و هدف

    فرخی سیستانی یکی از شاعران برجسته و توانمند سبک خراسانی و از قصیده‌پردازان بزرگ ادب فارسی است که از دیرباز اشعار او به داشتن صفت سهل و ممتنع مشهور بوده است. دیوان وی شامل قصیده، ترجیع‌بند، قطعه، غزل و رباعیات است که نود و دو درصد آن را قصاید تشکیل میدهد. در این نوشتار به بررسی سبک‌شناسی دیوان شاعر در دو سطح زبانی و ادبی پرداخته شده است. هدف اصلی این مقاله بررسی و تبیین ویژگیهای اشعار فرخی در دو سطح موردنظر بوده است.

    روش مطالعه

    این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

    اشعار فرخی سیستانی در ده بحر مختلف عروضی سروده شده و پنج درصد از قافیه‌های اشعار او را قوافی فعلی تشکیل داده و چهارده قصیده مردف در دیوان او وجود دارد. همینطور بهره‌گیری از آرایه‌های بدیع لفظی بخصوص انواع گوناگون جناس، افعال و واژگان کهن فارسی، لغات و واژگان عربی و ترکیب‌سازی از جمله ویژگیهای زبانی فرخی بشمار می‌آید.

    نتیجه گیری

    در سطح ادبی، شاعر تشبیهات مختلف را در اشعار خود بطور گسترده بکار برده که بیشترین آنها را تشبیهات حسی به حسی تشکیل میدهد. پس از آن انواع استعاره موردتوجه فرخی بوده و بعد از آن نیز کنایه و مجاز به ترتیب در کانون توجه شاعر بوده است. انواع صنایع بدیع معنوی نیز در کلام فرخی بکار گرفته شده است که بیشترین فراوانی را آرایه تضاد و کمترین را آرایه تضمین تشکیل میدهد.

    کلیدواژگان: فرخی سیستانی، سبک شناسی، سطح زبانی، سطح ادبی، دیوان، قصیده
  • مریوان حسین فرحان*، سید احمد پارسا صفحات 205-219
    زمینه و هدف

    ادبیات پایداری آینه انعکاس واکنشهای ملتهای تحت ستم و نارضایتی آنان از وضع موجود است؛ از همین رو ادب پایداری علیرغم تفاوتهای زبانی، زمانی، فرهنگی، دینی، جغرافیایی و مواردی از این دست، رسالت واحدی را دنبال میکند و آن بیداری توده‌های مردم و تهییج آنان دربرابر اشغالگران سرزمینشان یا حاکمان ستمگر آن بوده است. موضوع پژوهش حاضر تحلیل مولفه‌های سبکی در سروده‌های پایداری میرزاده عشقی و محمدتقی بهار است.

    روش مطالعه

    روش پژوهش توصیفی تحلیلی است؛ داده‌ها به شکل کتابخانه‌ای گردآوری و به شیوه تحلیل محتوا تجزیه و تحلیل شده‌اند.

    یافته ها

    موتیفهای شعری دوران مشروطه در شعر شاعران آن عصر تقریبا مشترک است اما رویکرد هریک از آنان با دیگری متفاوت و حاکی از جهان‌بینی خاص او است. این قضیه در موتیف پایداری نیز صدق میکند.

    نتیجه گیری

    بهره‌گیری فراوان میرزاده عشقی از مظاهر فولکلور در بیان مفاهیم و موضوعات پایداری باعث شده فولکلور نقش برجسته‌ای بعنوان یک شاخصه سبکی در اینگونه از اشعار وی ایفا کند. بازتاب باورهای عامیانه و استفاده از اصطلاحات، کنایات، تشبیهات و مثلهای عامیانه، مهمترین جلوه‌های فولکلور در شعرهای پایداری میرزاده عشقی بشمار میرود. در مقابل، بهار در شعرهای پایداری چندان از جلوه‌های فولکلور بهره نبرده و بیشتر با زبانی سخته و ادبی مفاهیم پایداری را بیان کرده است. از نظر فکری عشقی رادیکالتر از بهار است. گفتمان بهار در آغاز، صرف‌نظر از پختگی زبانی او، همانند عشقی دارای زبانی توفنده است و گفتمانی تسلیم‌ناپذیر و سراسر اعتراض را در دوره احمد شاه تا آغاز دوره رضاشاه نمایندگی میکند. اما خیلی زود و بعد از زندانی کردنش، این گفتمان تغییر میکند و انتقاد جای خود را به ستایش از رضاشاه میدهد. به عبارت دیگر پایداری در شعر بهار جای خود را به تسلیم و سکوت میدهد.

    کلیدواژگان: ادب پایداری، سبک شناسی، فولکلور، میرزاده عشقی، ملک الشعرای بهار
|
  • A. Habibi, A. Hassanzadeh Mir Ali* Pages 1-16
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    What was the basis and theme in ancient religious poems, emphasized more on myths, traditions and cultural customs, but from the Islamic period, especially the Safavid Shiite government, took on a religious color and attention was paid to national and religious rituals. Constitutional social developments, social movements and modernism strengthened the sense of patriotism and archeology in poetry and literature during the Qajar period, the first and second Pahlavi. The victory of the Islamic Revolution and the era of war and holy defense changed the content and direction of ritual poetry, which can be referred to as the renaissance period in ritual poetry. The poetry of the revolution and the holy defense, using the religious concepts and the help of the school of Ahl al-Bayt (AS) and religious beliefs in the form of ancient, half and even white poetry, created the period of modernity of religious and ritual poetry. The present study aims to investigate Iranian and Islamic rituals and ceremonies and their crystallization in contemporary Iranian poetry with emphasis on the last four decades. In this research, an attempt is made to deal with the background, principles, components, themes, stylistic and sociological developments of this type of Persian poetry in the contemporary period.

    METHODOLOGY

    This research has been done by documentary and library methods and in some cases by interviewing experts.

    FINDINGS

    Ritual poetry, like other types of poetry and the realm of Persian literature, has expanded over time and a new sphere has opened before it. It is clear that new phenomena, developments of the contemporary period, changes in language, ideas and new themes have all marked new events in contemporary Iranian ritual poetry, and this type of poetry should be viewed in several ways and with different themes.

    CONCLUSION

    The study and recognition of Iranian and Islamic rituals and ceremonies in the contemporary period in the form of national and religious traditions and ritual poetry and literature are associated with cultural, social and sometimes political developments. In fact, it can be said that ritual literature has become a platform for transmitting the concepts and values of the Islamic Revolution, sacred defense, national and religious occasions, and customs and traditions.

    Keywords: Rituals, Contemporary Poetry, Iranian Culture, Identity, Islamic Revolution, HolyDefense
  • M. Molaei, V. Mubarak*, Gh. Salemian, F. Kolahchian Pages 17-34
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Documents as one of the most important sources of historical research are of special importance; Because they are one of the most reliable means of communication with the past. This study aims to achieve the semantic and ideological underlying layers, find the dominant discourse and explain the cultural, social and situational factors in the endowments belonging to the Qajar period in the central provinces and Kermanshah to study and analyze these texts. The researcher believes that endowments are very valuable documents; However, due to their unavailability, they have been neglected by researchers and researchers; While research on these texts can not only clarify the various dimensions of the issue of endowment, but also provide other valuable information to researchers and those interested in research on historical texts. In fact, this study seeks to answer a few key questions; Including what values do words have ideologically? Is there a connection between word and meaning in endowments? What is the discourse that governs the endowments and the most important motivations of the endowments of that period? And were cultural, social, and geographical factors reflected in the endowments?

    METHODOLOGY

    The statistical population of this study is 361 copies of endowments belonging to the Qajar period in the Documentation Center of the General Endowments and Charities of Markazi and Kermanshah provinces, of which 196 endowments belong to Markazi province and 165 documents belong to Kermanshah province. The research method in this research is descriptive-analytical, which is quantitative in the stage of describing words in terms of method and analytical frameworks. In the interpretation stage, the qualitative aspects of the text are also considered.

    FINDINGS

    Endowments interact with each other at the levels of description and interpretation; Because literature and rhetoric serve political, social, and religious purposes, ideological beliefs have emerged in the structure of language.

    CONCLUSION

    At the level of word description, the use of semantic inclusion and semantic contrast has been very effective in enhancing the creation of semantic relationships in the linguistic structure. Dominant discourse in the introduction of most of the endowments studied can be considered philosophical, theological, jurisprudential and religious discourses and in the description and expression of details and how to use and maintain endowments, it can be considered a social and cultural discourse. In terms of interpretation, the text of endowment letters has been most influenced by the Holy Quran and hadiths.

    Keywords: level of description, level ofinterpretation, endowments ofKermanshah, endowments ofMarkazi province
  • A. Yousefi*, N. Keshtiaray Pages 35-58
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Among the great Persian speakers, both early and late, there are few who, like Maulana Jalaluddin Mohammad Rumi, understand the role and effect of allegory in understanding and transmitting concepts to the audience. Used in the most intelligent and effective way. The purpose of the present study is to analyze the content of the spiritual Masnavi to deduce the principles of moral education in Rumi's allegorical anecdotes.

    METHODOLOGY

    The research method is analytical and qualitative content analysis and deductive inference. In this way, first by analyzing the content of anecdotes and moral allegory of the first, second and third books of the spiritual Masnavi, moral concepts are dealt with, then we will infer principles for moral education and classify them.

    FINDINGS

    The allegorical allegorical verses of Masnavi can be classified under seventeen titles or principles: for example, heresy, affliction, seeking help from God, truth-seeking, biosocial, self-knowledge. Under each heading, more detailed distinctions are provided and examples are given as examples to prove the research claim.

    CONCLUSION

    Rumi's philosophy of ethics in terms of expression is on two levels: idealistic and realistic. Rumi's idealistic morality is realistic and kingdomoriented and has nowhere to be abstracted, but his realistic morality derives from the text of subsistence reason and tangible social objectivity and is influenced by the war-torn culture and distorted humanity that leads to the Mongol conquest and a kind of submission. Inevitability is a matter of careful adjustment to the status quo.

    Keywords: Masnavi Manavi, Rumi, Ethical Principles, Allegory
  • M. Sabbaghian, M.R. Sharifi*, S. Kheyrkhah Pages 59-77
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Composition is one of the most important areas in which poets have entered in order to innovate the language and create creativity. Of course, it should be known that the talent of composing poets is different; The power of composing the poets of a period is not the same; And this inequality is more severe in different periods; In the Indian style, the issue of high compositional frequency is itself a stylistic factor. With the combinations that we encounter in the Indian style in the poetry of poets, as a collection of vague words and expressions, we become so confused and unfamiliar that we cannot get to the depth of the meaning of the verse. The purpose of this article is to study new and special compositions in the poetry of Indian style poets and its artistic functions.

    METHODOLOGY

    The research method in this article is based on the objectives set in a practical way, taking notes and based on data analysis, analyticaldescriptive and data collection (use of library resources and documents, scientific and literary articles, dissertation). And sites), taking notes, setting and classifying them. The research is theoretical.

    FINDINGS

    The present study practically and scientifically shows that "special and new compounds" are one of the most important factors in the ambiguity of language in the poems of Indian style poets and have doubled the complexity of their language. The themes of these compounds are mainly classified into two groups of abstract and objective concepts. According to the research data, the objective elements of the compounds in the Indian style have a higher frequency compared to the abstract elements.

    CONCLUSION

    This study by examining the thematic elements of new compositions in the poetry of Indian style poets shows that the elements of objective and abstract compositions can be classified into three groups "nature, objects and animals". The first group, objects 40% of all new compositions They comprise the Indian style, in the second order of nature, 35%, and in the third place, the new compositions of animal theme, 25% of the total composition.

    Keywords: composition, Indian style, abstract compounds, objective compounds
  • H. Mohammad Sadeghi, Z. Babasalari*, M. Parhizkari, N. Hosseini Pages 79-95
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The present article is going to make a survey on methonemy in Bahar’s Poems based on Littlemore’s (6413) point of view. From this cognitive model, 12 functions are mentioned for metonymy: 1. Referential; 2. Highlighting and construal; 3. Illocutionary functions of metonymy; 4. Relationship; 5. Anaphoric reference, cohesion and coherence; 6. Exophoric reference building and the establishment of discourse communities; 7. euphemism; 8. Hyperbole; 9. irony; 10. Vagueness; 11. Evaluation, ideology, and positioning; & 12.Creativity

    METHODOLOGY

    This study has been done based on critical_discreptive method. In this study, all methonymy’s functions are surveyed in Bahar’s Poems and then calculated, in order to identify which conceptual methonomy with how much frequency has been used.

    FINDINGS

    The result showed that the poet has been used all 12 metonymies in his poems with different percentage.

    CONCLUSION

    We found three most used roles “referential functions, highlighting and construal, illocutionary functions” and the least used one with the least frequency “relationship-building and the establishment of discourse communities”. The other finding showed that these methonymies are used for transferring poet’s messages like patriotic value and religious ideas, for different group of addressees.

    Keywords: Cognitive linguistics, Cognitive Semantics, Metonymy, Malk Alshoara Bahar, Poem
  • N. Omidi, M. Razzaqpour *, S. Moradi Pages 97-112
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Prose texts constitute a large part of Persian literature and its breadth is suitable for expressing any thought more than the words of the poem. The topics and concepts used in prose are generally divided into scientific and intellectual concepts, descriptive, narrative and news meanings, each of which is different from the other in terms of writing style, which includes topics such as religious issues, national celebrities, Stories and stories, history of astronomy, advice and sermons, Tersel, Sufism and mysticism, literary sciences, etc. This article will examine the stylistics of Persian works of Ibn Sina prose from a syntactic perspective.

    METHODOLOGY

    This article is based on library studies and has been done in a descriptive-analytical manner.

    FINDINGS

    Although most of Ibn Sina's works are written in Arabic; But he has written eight works in Persian: Alaei encyclopedia, radiology, scrap of nature, treatise on the truth and quality of the order of beings and the sequence of causes, Kunuz al-Mu'azmin, the criterion of the intellect, and Zafarnameh in Persian. These works are related to the period of language development. Persian and the early period of Persian prose are known as Mursal prose style. Mursal's prose works in the early period of the Persian language are generally devoid of literary features; Also, due to the scientific topics of Ibn Sina's works, the intellectual level in these works will not have much prominence.

    CONCLUSION

    Simple verbs and short sentences, word brevity, simplicity of language and fluency, short sentences and emptiness of tasks and verbal cues, avoiding rhyme and balance and avoiding the use of unfamiliar Arabic words and inclusion of technical terms are important features of books. Persian is the prose of Ibn Sina.

    Keywords: Stylistics, Ibn Sina, prose works, Persian works, syntactic level
  • Z. Ghodsi, B. Fakhraslam*, M. Norouz, A. Shabani Pages 113-129
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The study of literary works with regard to the principles of literary schools is useful in presenting new analyzes, classifying works and explaining the quality of the author. Ferdowsi's Shahnameh is one of the most important literary works in Persian language. The analysis of its stories, especially the events related to Kaykhosrow, with regard to the components of literary schools, is effective in recognizing Ferdowsi's literary power and a new reading of his intellectual foundations. In the present study, based on the components of magical realism, which derive from the school of realism, Kaykhosrow's character and Ferdowsi's narrative style have been explored in relation to him.

    METHODOLOGY

    The present study was performed by descriptive-analytical method and inductive method.

    FINDINGS

    Combining reality and fantasy and forming a part of narrative in the world of dreams, Keykhosrow's behavior based on magic, Keykhosrow mythology and presenting exaggerated images in the context of facts are among the components that make it possible to read events based on Keykhosrow theory. They have done magic.

    CONCLUSION

    The results of the research show that Ferdowsi has narrated the events related to Kaykhosrow in the context of the realities of Iranian society. Of course, he has used magical and supernatural elements in a limited and guided level to create the ups and downs of the narrative, to attract the audience's attention, to show the complexity and mystery of Kaykhosrow's character.

    Keywords: Shahnameh, Kaykhosrow, magical realism, imagination, reality
  • Zh. Asadi, J. Mashidi*, Z. Rajabi Pages 131-148
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    An adjective is a word that binds noun to itself and explains about it. Poets use a powerful tool called adjective to express their deepest feelings. In literary works, especially poetryو The adjectives appear in rhetoric rather than in grammar, and reveal the hidden points of the writers mental. Expressive adjectives in Attar's lyric poems have many rhetorical, aesthetic and stylistic values that are important both in terms of content and coherence of the text and in terms of determining the style of lyric poems.

    METHODOLOGY

    The present research is a theoretical study that has studied these ambiguities in a library manner, analyzing artistic-aesthetic functions, find out a proportional relationship between these functions and Attar's personal style. For this purpose, the expressive adjective of the first 400 his lyric poems have been studied based on the rhetorical functions of stylistics.

    FINDINGS

    The Attar's lyric poetry is one of the most glorious literary works in which descriptive compositions, while simple, have cryptic ambiguities that make them difficult to understand. In this research, have been found some manifestations of the aesthetic applications of adjectives in poetry, such as the equivalent adjective, the distinctive adjective, and so on, which have not been mentioned in literature works and grammatical-rhetorical researches of adjectives and worth considering.

    CONCLUSION

    The results show that the Attar's style lyrics in artistic application of adjectives, has been an intermediate style between a content and expression styles of the language and it has the most obvious rhetorical application to creation musical effects. Also the allegories in these lyric poems have an essential role in the coherence of the longitudinal axis; In such a way that the correct receipt of the concept depends on the correct receipt of the allegories.

    Keywords: Stylistics, Aesthetics, Rhetoric, Adjective, Attar, Lyrics
  • J. Masoudi Fard* Pages 149-166
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    By composing Masnavi, Rumi seeks to cure human psyche and reduce their pain. He turns to the growth and education of man and the exaltation of his soul in various ways, among which his three important and practical methods are story therapy, suffering therapy and community therapy. Story therapy is one of his basic methods. He treats the patient by telling stories and allegories and finds a solution for his mental health. The main purpose of his stories is to guide man towards spirituality and perfection. He also considers suffering necessary to purify the soul and purity within. In his view, God's absolute grace to test and afflict man hurts him. He also considers the presence in the monastery and the gathering of seekers and elders necessary for human growth and perfection. The purpose of this study is to investigate the different dimensions of Rumi's treatment methods in the first book of Masnavi.

    METHODOLOGY

    The research method of this article is descriptive and analytical and based on library studies.

    FINDINGS

    Religious literary texts inspired by religious worldview and influencing both cognitive and emotional domains of their audience can have many applications. Masnavi is one of the most significant and efficient Persian mystical texts in this field.

    CONCLUSION

    Narration of the story, acceptance of suffering and meaning for it, and presence in the monastery are among the psychotherapy techniques in the spiritual Masnavi. Rumi is one of the greatest thinkers by psychotherapists who can benefit from his views and ideas in this field by cultivating the principles of Sufism and Sufism and using it to treat human spiritual pain.

    Keywords: Rumi, Masnavi, psychotherapy, story therapy, suffering therapy, community therapy
  • M. Merikhi*, M. Modabberi, M. Sadegh Basiri Pages 167-184
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Motif is one the most important elements in consolidating narratives. It can affect the narrative both structurally and syntactically and due to repetition creates beauty, attraction and semantic salience in narrative situations. In epics, too, they are the links between the written epics, most of which are recreating the motifs of earlier works. They can be divided into main titles such as people, events, places, objects, concepts, and several subheadings can be considered for each title. The aims of this research are these: finding high frequency motifs in the selected epics, declaring their similarities and differences and specifying their effects in the processes and results of epics.

    METHODOLOGY

    Analytical-descriptive in which poetic books such as Ghazan Nameh, GaoonNameh, ZafarNameh, HomayounNameh, SharafNameh and TimurNmeh were studied as the first step. Then their motifs were extracted and the most frequent motifs and their different subclasses were specified and named.

    FINDINGS

    Motifs like causes of war, tact, tactics, treaty and message are the most frequent motifs of epic-historical works of this research. The motif of war with causes such as malice, Islamophobia, power-seeking and display of power is present in the works with the most frequency. Defensive, deceptive and destructive measures and tactics are applied in various ways such as ambush, corps formation, obstruction, deterrence, intimidation and influence in the enemy corps. Covenants are loyal, protective, coercive, utilitarian, reverse, murderous. Messages fall into the categories of written and oral, prophecy, and sleep.

    CONCLUSION

    In historical and religious dimensions. The subject of the work, the poet, his worldview and attitude, and his linguistic and expressive creativity have influenced the role of motifs.and changed them semantically. It has affected the quantity and manner of their presence and the manner of their use. The motifs, despite the variety of themes, advance the epic narrative and increase the reader's awareness of the causes of war, the reasons for defeat, victory, and the motives of war.

    Keywords: motif, epic, war, tact, tactic, covenant, message
  • M. Yavari* Pages 185-203
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Farrokhi Sistani is one of the prominent and capable poets of Khorasani style and one of the great composers of Persian literature, whose poems have long been known for their easy and restrained character. His divan includes ode, preference, piece, lyric and quatrain, of which ninety-two percent are owed. This article examines the stylistics of the poet's divan at both linguistic and literary levels. The main purpose of this article was to study and explain the characteristics of Farokhi poems at two levels.

    METHODOLOGY

    This research was conducted in a descriptive-analytical manner.

    FINDINGS

    Farrokhi Sistani's poems have been composed in ten different seas of prosody and five percent of the rhymes of his poems are current rhymes and there are fourteen verses of Morddaf in his divan. Also, the use of novel word arrays, especially various types of puns, ancient Persian verbs and words, Arabic words and phrases, and composition are among Farrokhi's linguistic features.

    CONCLUSION

    At the literary level, the poet has widely used various similes in his poems, most of which are sensory to sensory similes. After that, Farokhi was considered as a type of metaphor, and after that, irony and permission were in the center of the poet's attention, respectively. A variety of innovative spiritual industries have also been used in Farrokhi's speech, with the highest frequency being the array of contradictions and the lowest being the array of guarantees.

    Keywords: Farrokhi Sistani, Stylistics, Linguistic level, Literary level, Divan, Ode
  • M. Hossein Farhan *, S.A. Parsa Pages 205-219
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Sustainability literature is a reflection of the reactions of oppressed nations and their dissatisfaction with the current situation; Therefore, the literature of stability, in spite of linguistic, temporal, cultural, religious, geographical and similar differences, pursues a single mission, and that has been the awakening of the masses of the people and their incitement against the occupiers of their land or its oppressive rulers. The subject of the present study is the analysis of stylistic components in the poems of Mirzadeh Eshghi and Mohammad Taghi Bahar.

    METHODOLOGY

    The research method is descriptive-analytical; The data were collected in the form of libraries and analyzed by content analysis.

    FINDINGS

    The poetic motifs of the constitutional era are almost common in the poetry of the poets of that era, but the approach of each of them is different from the other and indicates his own worldview. This is also true of the sustainability motif.

    CONCLUSION

    Mirzadeh Eshghi's extensive use of the manifestations of folklore in expressing the concepts and issues of sustainability has caused folklore to play a prominent role as a stylistic feature in such poems. The reflection of folk beliefs and the use of idioms, allusions, similes and proverbs are the most important manifestations of folklore in the poems of Mirzadeh Eshghi. In contrast, Bahar has not used much of the effects of folklore in his poems on sustainability and has expressed the concepts of sustainability more in harsh and literary language. Intellectually, love is more radical than spring. In the beginning, Bahar's discourse, regardless of his linguistic maturity, is like a love with a cracking language, and it represents an unyielding discourse and all the protests in Ahmad Shah's period until the beginning of Reza Shah's period. But very soon after his imprisonment, this discourse changed and criticism gave way to praise of Reza Shah. In other words, stability in spring poetry gives way to submission and silence.

    Keywords: Sustainability Literature, Stylistics, Folklore, Mirzadeh Eshghi, Mohammad Taghi Bahar