فهرست مطالب

پژوهش در آموزش شیمی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1399)

نشریه پژوهش در آموزش شیمی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا احمد آبادی* صفحات 1-4
  • حمیده حقیقت*، مهرانگیز فتحی نیا صفحات 5-23

    نظریه های یادگیری مناسب ترین راهبردها، ابزارها و روش ها را برای موقعیت های متفاوت یادگیری تعیین می کنند. توجه و استفاده از هر یک از آن ها به مدرس و نگرش های وی، شرایط یادگیری، خصوصیات فراگیران و اهداف آموزشی بستگی دارد. در این مقاله با هدف مرور این نظریات با آوردن نمونه هایی از آثار پژوهشی به کاربردهای آموزشی آن ها در آموزش شیمی پرداخته شده است. روش مورد مطالعه، جستجو در پایگاه های اطلاعاتی فارسی و بررسی مقالات، کتب و پایان نامه های مرتبط با آموزش شیمی در بکارگیری از این نظریات در بازه زمانی در نظر گرفته شده از سال 1387 تاکنون بوده است. نتایج این مطالعه نشان داد که هر یک از این نظریات بر نوع خاصی از یادگیری تاکید دارند و از کاربردهای مهم این نظریات در آموزش شیمی می توان به آموزش مفاهیم و مهارت های فرایندی با استفاده از بازی ها و شبیه سازهای رایانه ای (رویکرد رفتارگرایی)، استفاده از پیش سازمان دهنده و نقشه مفهومی (رویکرد شناخت گرایی)، بهره گیری از یادگیری اجتماعی (رویکرد فراشناخت گرایی) و استفاده از روش های یادگیری فراگیر محور، آموزش مبتنی بر حل مسئله و یادگیری موقعیتی (رویکرد ساختن گرایی) اشاره کرد. مدرسان شیمی با آشنایی با مجموعه این نظریات می توانند بر حسب موقعیت و محتوای آموزش از رویکرد یا رویکردهای مناسب و به دنبال آن از راهبردی مشخص در آموزش شیمی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: نظریه های یادگیری، آموزش شیمی، کاربرد آموزشی، مرور متون
  • زهرا احمد آبادی* صفحات 25-40
    دانش آموزان در درس شیمی با تعریف ها و الگوهایی مختلف برای توجیه تشکیل پیوندها و ترکیب های شیمیایی رو به رو می شوند و معلمان انتظار دارند، دانش آموزان آنها را به خاطر بسپرند و بتوانند به کار برند. در این پژوهش میزان درک و توانایی در کاربرد این تعریف و الگوها  و همچنین کشف کج فهمی های دانش آموزان در مورد پیوندهای شیمیایی مورد بررسی توصیفی- تحلیلی قرار  می گیرد. ابتدا با استفاده از الگوی ارایه در سطوح چندگانه جانستون، برنامه ای در مبحث پیوندهای شیمیایی، برای تعیین میزان فهم دانش آموزان  طراحی شده و سپس از سوی "ده" گروه "سه نفره " از دانش آموزان پایه دوازدهم مورد بررسی قرار گرفت . نتیجه این بررسی نشان می دهد گرچه اغلب دانش آموزان می توانند توضیح و شرح درستی از پیوندهای یونی، کووالانسی ارایه نمایند و حتی ساختار لوویس و  نمایش نقطه ای را رسم و یا مدل هایی را بسازند اما در تجزیه و تحلیل این مدل ها دارای تصوراتی اشتباه هستند. دلیل این یادگیری با عمق کم و ناپایدار می تواند به حجم بالای مطالب درسی در هر  پایه آموزشی، به کارگیری روش غیر فعال مانند سخنرانی، عدم ایجاد انگیزه  و شوق یادگیری در فراگیران از جمله مواردی است که می تواند در یادگیری ضعیف و ایجاد کج فهمی ها موثر باشد.
    کلیدواژگان: پیوند شیمیایی، پیوند کوالانسی، پیوند یونی، کج فهمی، تفکر چند سطحی جانستون
  • الهام منوچهری زاده* صفحات 41-56
    این مقاله به بیان و تحلیل یک تجربه آموزشی در رابطه با آموزش و تدریس شکل هندسی مولکول ها و قاعده ی VSEPR (نظریه دافعه زوج الکترون لایه ظرفیت) به کمک مدل سازی به روش ایبسه (آموزش کاوش محور علوم) پرداخته است و رویکردی کیفی دارد.نگارنده در این نوشتار سعی دارد تا با ذکر تجربه زیسته و معلمی خود به معرفی فعالیت مدل سازی ساده ای بپردازد که علاوه بر افزایش تنوع فعالیت های آموزشی که برای تدریس شکل هندسی مولکول ها طراحی شده است، محرکی برای بحث درباره ایده هایی فراتر از "قانون هشتایی" را فراهم کند. در نتیجه ی این دست ورزی، درک بیشتر و بهتری از پیوند کووالانسی و شکل هندسی مولکول ها برای فراگیر حاصل می شود بدون آن که نیاز به حفظ کردن مطلب و یا فرمولی باشد. همچنین، هزینه کم، دسترسی آسان به وسایل و مواد مورد نیاز، قابلیت حمل و نقل، رویکرد روانشناختی، توجه به تفاوت های فردی و سبک های یادگیری مختلف، جلب توجه مخاطب و... از مزایای این روش محسوب می شود.
    کلیدواژگان: مدل سازی، قاعده VSEPR، شکل هندسی مولکول ها، روش ایبسه
  • یاور احمدی* صفحات 57-67
    هدف از این پژوهش مطالعه و شناسایی نگرش غلط معلمان مدارس ابتدایی درباره حالات فیزیکی ماده است. جامعه آماری پژوهش، معلمان ابتدایی در مدارس شهرستان مرند و نمونه آماری پژوهش 50 نفر می باشد. از شرکت کنندگان خواسته شد تا به یک سوال بازپاسخ درباره ی تفاوت بین حالت های فیزیکی جامد، مایع و گازی مواد از جنبه های مختلف مورد توجه خودشان پاسخ دهند. در تحلیل داده های پژوهش، از روش های تحلیل توصیفی استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که معلمان مدارس ابتدایی مرند، برداشت های غلطی درباره حالتهای فیزیکی مواد دارند. برخی از کج فهمی های آنها عبارتند از: شکل جامدات تغییر نمی کند، هیچ فضایی بین ذرات جامد وجود ندارد، گازها تحت تاثیر جاذبه قرار نمی گیرند و مانند مواد جامد و مایعات از بین نمی روند، ذرات جامدات از ذرات مایعات بزرگتر هستند و ذرات مایعات از ذرات گازها بزرگتر هستند.
    کلیدواژگان: حالت های فیزیکی ماده، کج فهمی، معلم مدارس ابتدایی، آموزش شیمی
  • علیرضا خدایی* صفحات 69-99

    با توجه به گسترش شیوه های آموزشی برای تمامی علوم مطالعاتی در قرن حاضر، لزوم آشنایی آموزش از طریق عمل و آزمایش بیش از پیش در روند آموزشی احساس می شود. آزمایش های عرصه علوم تجربی سطح گسترده ای از اندیشه ی وسیع و درک واضح را برای اندیشمندان و محصلان این حیطه به ارمغان می آورد. اقدام عملی و آزمایش تجربی گامی مشخص و ملموس در حل چالش ها و مشکلات انتزاعی آموزش و درک شیمی است و راه حلی بصری و متقاعد کننده که فراسوی تصورات فکری بشر را در بستری قابل فهم و قابل مشاهده عرضه می کند. طی پژوهش پیش رو در قالب تجربیات معلمی به بررسی، مرور و عرضه آزمایش هایی آموزشی که براساس اقدامات عملی تهیه و رویکرد اجرای آن برای آموزش شیمی مورد تایید است می پردازیم. هدف از ارایه پژوهش حاضر مناسب کردن برخی از آزمایش های دانشگاهی برای دانش آموزان و ارایه چند نمونه آزمایش به همراه فصولی از کتب درسی که ارایه آزمایشها در آن ها مناسب تر است، می باشد. همچنین به تفکیک، توضیحاتی درباره فعالیت های آزمایشگاهی ارایه شده است. استفاده از آزمایش های طراحی شده برای دانش آموزان مفیدتر و برای دانشجویان مثمرثمرتر خواهد بود. در قسمت پایانی مقاله چند توصیه کاربردی برای انجام آزمایش ها ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آموزش شیمی، فعالیتهای آزمایشگاهی، یادگیری، طراحی آزمایش شیمی، آزمایشگاه شیمی
  • معصومه قلخانی*، علی شیرعلی پور صفحات 101-129

    سازمان همکاری و توسعه ی اقتصادی از سال 2000 هر سه سال یک بار با استفاده از آزمون سواد علمی پیزا (PISA)، عملکرد دانش آموزان 15 ساله کشورهای عضو را با تاکید بر توانایی آنها برای مقابله با مسایل دنیای واقعی و چالش های زندگی آینده، مورد سنجش قرار می دهد.سنجش پیزا، تنها بر پایه ی بازتولید آن چیزی نیست که دانش آموزان آموخته اند، بلکه برای آزمودن این است که دانش آموزان چگونه می توانند آموخته های خود را در موقعیت های جدید، چه در مدرسه، چه خارج از آن به کار ببرند. آزمون پیزا در راستای پاسخ به این سوالات است که آیا دانش آموزان برای مقابله با چالش های زندگی آینده به خوبی آماده می شوند؟ در این پژوهش ضمن تشریح سیستم ارزیابی پیزا، ابعاد مختلف سواد علمی در قالب این سیستم مورد تحلیل قرار گرفته است. مقایسه کلی ساختار نشان داد که آزمون پیزا مهارت خواندن، علوم، ریاضیات و حل مساله را با تمرکز بر ویژگی های دانش آموزان، انگیزه و نگرش آنها به یادگیری و استراتژی های یادگیری مورد ارزیابی قرار می دهد، درحالی که آزمون های تیمز و پرلز به مطالعه روند آموزش ریاضی و علوم و پیشرفت سواد خواندن، به ترتیب، با محوریت برنامه درسی و با تمرکز بر رفتارهای کلاسی معلمان و فعالیت های مدارس می پردازند.

    کلیدواژگان: آزمون پیزا، سواد علمی، شیمی، یادگیری
|
  • Hamideh Haghighat *, Mehrangiz Fathinia Pages 5-23

    Learning theories determine the most appropriate strategies, tools, and methods for different learning situations. The attention and use of each depends on the teacher and his or her attitudes, learning conditions, learner characteristics, and educational goals. In this article, while reviewing these theories, by bringing examples of research works, their educational applications in chemistry education are discussed. The period of time considered from 2008 until now has been used by applying these theories searching in Persian databases and reviewing articles, books and dissertations related to chemistry education. The results of this study showed that each of these theories emphasizes a specific type of learning and one of the important applications of these theories in chemistry education is to teach concepts and process skills using games and computer simulators (behaviorism approach), use of pre-organizer and concept map (cognitive approach), use of social learning (metacognitive approach) and use of inclusive learning methods, problem-based education and pointed to situational learning (constructivist approach).  It is recommended that chemistry instructors be fully acquainted with this set of theories and use a specific approach based on the situation and content of the training, followed by appropriate strategies. In general, behavioralism is suitable for teaching goals in the field of psychomotor and cognitiveism and metacognition and constructivism is suitable for teaching goals in the field of cognitive and metacognitive.

    Keywords: Theories of learning, Teaching chemistry, Educational application, Text review
  • Zahra Ahmadabadi * Pages 25-40
    Students faced with various definitions and patterns in chemistry to justify the formation of chemical bonds and compounds. Teachers expect the students to memorize and apply all these concepts. This descriptive-analytical study investigated the understanding, ability for using these definitions and patterns, and the misapprehension of students regarding chemical bonds. First, a plan was developed concerning chemical bonds utilizing the Johnston learning model to determine the understanding of students. The plan was assessed for ten groups of three grade 12 students. The results demonstrated that although most of the students can give a good explanation of ionic and covalence bonds and even draw the structure of Lewis or fabricate models, they have incorrect assumptions for the analysis of these models. The reason for this shallow and unstable learning can be attributed to the high volume of teaching material in each educational level and this factor itself can cause more misunderstandings. Using passive methods such as lecturing, lack of motivation and enthusiasm for learning in learners which can be effective in poor learning and misunderstandings.
    Keywords: Chemical bonds, Covalence bond, Ionic bond, Misunderstanding, Johnston's triangle multilevel thought model
  • Elham Manoochehrizadeh * Pages 41-56
    This article describes and analyzes an educational experience related to teaching the geometric shape of molecules and the VSEPR rule using IBSE modeling (Inquiry-Based Science Education) and has a qualitative approach. In this article, the author tries to mention her lived teaching experience to introduce a simple modeling activity, which in addition to increasing the variety of educational activities designed to teach the geometric shape of molecules, is a stimulus to discuss ideas beyond the "octet rule. As a result of this handwork, a greater and better understanding of the covalent bond and geometric shape of molecules is obtained for the learner without the need to memorize the material and the formula. Also, low cost, easy access to the necessary tools and materials, psychological approach, attention to individual differences and different learning styles, attracting the audience's attention, etc. are the advantages of this method.
    Keywords: Modeling, VSEPR rule, Geometric shape of molecules, IBSE method
  • Yavar Ahmadi * Pages 57-67
    The purpose of this study is to identify the misconceptions of primary school teachers about the states of matter. The statistical population of the study was primary school teachers in Marand, and the statistical sample of the research included 50 people. Each participant was asked to answer the open-ended question about the difference between the states of matters, solid, liquid, and gas. In research data analysis, descriptive analysis techniques have been used. Findings in research indicate that Marand primary school teachers have misconceptions such as: The shape of solids does not change, there is no space between the particles of solids, gases are not affected by gravity, and do not disappear like solids and liquids, the size of solid particles are larger than liquid ones, and liquid particles are larger than gas particles.
    Keywords: States of matter, Misconception, Primary school teacher, Chemistry Education
  • Alireza Khodaei * Pages 69-99

    Due to the expansion of educational methods for all study sciences in the present century, the need to instruction through practice and experimentation is felt more than ever in the educational process. Experiments in the field of experimental sciences bring a wide range of thought and clear understanding to thinkers and students in this field. Practical action and experimental experimentation is a clear and tangible step in solving the challenges and abstract problems of teaching and understanding chemistry, and a visual and convincing solution that offers beyond human imagination in an understandable and observable context. During this research in the form of teacher experiences, we will review, brows and offer educational experiments that are prepared based on practical measures, and the implementation approach for chemistry education is approved. The purpose of this study is to make some academic tests suitable for students and to provide some examples of tests along with chapters of textbooks in which it is more appropriate to present the tests. Also, descriptions of laboratory activities are provided separately. In conclusion, the use of designed experiments will be more useful for school students and more fruitful for college students. There are also some practical recommendations at the end of the research.

    Keywords: Chemistry Education, laboratory activities, learning, chemistry experiment design, Chemistry laboratory
  • Masoumeh Ghalkhani *, Ali Shiralipour Pages 101-129

    Since 2000, the Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) measures the performance of 15-year-old students using the Pisa Scientific Literacy Test (PISA) in member countries every three years, emphasizing their ability to deal with real-world issues and future life challenges. PISA assessment is not just about reproducing what students have learned, but also about testing how students can apply their learning in new situations, both at school and outside. The PISA test answers questions about whether students are well prepared to face the challenges of a future life. In this research, while describing the PISA evaluation system, different dimensions of scientific literacy in the template of this system have been analyzed. A general comparison of the structure of the PISA test with the trends in the international mathematics and science study (TIMSS) and progress in international reading literacy study (PIRLS) tests was done in terms of objective, type of questions, and process. The PISA test assesses the skills of the reading, science, mathematics, and problem solving by focusing on students' characteristics, motivation, and attitudes toward learning and learning strategies, while the TIMSS and PIRLS study the mathematics and science education and reading literacy progress, respectively, with curriculum orientation and with focusing on curriculum and teachers' classroom behaviors and school activities.

    Keywords: PISA assessment, Scientific literacy, chemistry, learning