فهرست مطالب

راهبردهای مدیریت در نظام سلامت - سال ششم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1400)

نشریه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت
سال ششم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/29
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا گودرزی، خلیل کلوانی* صفحات 80-82
  • مرضیه آزادیان، عباس وثوق مقدم*، علی فرهادی محلی صفحات 87-102
    زمینه و هدف

    حکمرانی خوب در دو دهه اخیر توجه محافل علمی و بین المللی جهان را به خود معطوف نموده است. نوعی حکمرانی که متعهد به حمایت و ارتقاء سلامت انسان است. برای تحقق حکمرانی خوب مولفه هایی مشخص شده اند که بی شک آگاهی از وزن و اهمیت هر مولفه برای دست یافتن به نتایج مطلوب در سیاستگذاری نظام سلامت ایران ضروری است. هدف مطالعه، تحلیل سلسله مراتبی فازی مولفه های حکمرانی خوب در سیاستگذاری نظام سلامت ایران بود.

    روش پژوهش

    این تحقیق از نظر هدفگذاری و از لحاظ روش شناسی توصیفی -پیمایشی بود. از روش چند مرحله ای طبقه ای و در دسترس بودن به منظور نمونه گیری و از قاعده اشباع نظری برای تعیین حجم نمونه استفاده شد. به منظور تعریف و تبیین مفهوم مولفه های حکمرانی خوب و سیاستگذاری سلامت از روش کتابخانه ای و مرور منابع مرجع استفاده گردید. از روش پیمایشی با ابزار چک لیست (محقق ساخت (مقایسات زوجی)) از 100 نفر از مدیران و کارشناسان ستادی در وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی گلستان، مازندران و نیشابور نظرخواهی گردید. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی بهبود یافته چانگ و نرم افزار Expert choice استفاده شد.

    یافته ها

    از بین مولفه های حکمرانی خوب (برای فرایند سیاستگذاری نظام سلامت ایران) بیشترین اهمیت به مولفه حاکمیت قانون تعلق گرفت. پس از حاکمیت قانون، اجماع محوری و وفاق، شفافیت، پاسخگویی، عدالت و انصاف، اثربخشی و کارایی و اخلاق در رتبه های بعدی قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    حکمرانی خوب روایتی نو از مفاهیمی همچون دموکراسی، حقوق بشر و عدالت است تا اهداف توسعه انسانی با محوریت مردم دنبال شود. رتبه های به دست آمده از تحلیل های این تحقیق نشان دهنده نیاز توجه بیشتر به حاکمیت قانون در چرخه سیاستگذاری سلامت است. پیشنهاد می شود که در طراحی بخش سلامت برنامه هفتم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به راهکارهای اجرایی برای تقویت مولفه های حکمرانی خوب به ترتیب اهمیت توجه شود.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، نظام سلامت، تحلیل سلسله مراتبی فازی، سیاستگذاری
  • منظر امیرخانی، شهره قربان شیرودی*، محمدرضا زربخش بحری، سید احمد سیدعلی نقی صفحات 103-116

    زمینه و

    هدف

    بیماران مبتلا به HIV در معرض بسیاری از مشکلات روانشناختی از جمله انعطاف ناپذیری روانشناختی می باشند. به نظر می رسد مداخلات روانشناسی می تواند در بهبود وضعیت روانشناختی این بیماران موثر باشد. لذا این پژوهش با هدف مقایسه درمان های مبتنی بر شفقت با کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی روی انعطاف پذیری روانشناختی بیماران مبتلا به HIV بیمارستان امام خمینی انجام پذیرفت.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود که به صورت مداخله ای در بازه زمانی اردیبهشت تا دی ماه سال 1398 روی 54 بیمار مبتلا به HIV مراجعه کننده به مرکز مشاوره بیماری های رفتاری واقع در بیمارستان امام خمینی شهر تهران انجام شد. نمونه های مورد بررسی به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در 3 گروه 18 نفری درمان مبتنی بر شفقت، درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و گروه کنترل قرار گرفتند. هر درمان به مدت 10 جلسه به طور هفتگی به 2 گروه آزمایش ارایه شد و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. انعطاف پذیری روانشناختی بیماران توسط پرسشنامه پذیرش و عمل-نسخه دوم در 3 مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری ارزیابی شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 23 و تحلیل کوواریانس، آزمون بنفرونی و تحلیل واریانس یکطرفه استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد که درمان مبتنی بر شفقت و درمان کاهش مبتنی بر استرس بر افزایش انعطاف پذیری  روانشناختی بیماران مبتلا به HIV موثر بود (0/01< p). مقایسه اثربخشی 2 روش درمانی نشان داد که درمان مبتنی بر شفقت باعث افزایش بیشتری بر شاخص انعطاف پذیری روانشناختی شد (0/01< p). تغییرات ایجاد شده در پیگیری 3 ماه بعد از درمان نیز همچنان پایدار باقی ماند (0/01< p).

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه نشان داد استفاده از درمان های این پژوهش می تواند در طرح ریزی مداخلات روانشناسی جهت ارتقاء و بهبود سلامت روان در بیماران مبتلا به HIV موثر باشد.

    کلیدواژگان: HIV، ذهن آگاهی، شفقت، استرس، درمان
  • محمدامین بهرامی، حسن جعفری، سارا جام برسنگ، سمانه انتظاریان اردکانی* صفحات 117-132
    زمینه و هدف

    ترجیحات بیمار برای تصمیم گیری به معنی تمایل وی به مشارکت در مدیریت مراقبت از خود و تصمیم گیری می باشد. هدف این مطالعه، بررسی ترجیحات تصمیم گیری و مشارکت ادراک شده بیماران در مراقبت و ارتباط این دو با متغیرهای زمینه ای در بیمارستان های منتخب آموزشی یزد بود.

    روش پژوهش

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی بود که در سال 1398 انجام گردید. جامعه آن را بیماران بستری در بخش های زنان، داخلی و جراحی بیمارستان های آموزشی یزد تشکیل دادند. حجم نمونه 195 نفر محاسبه شد و روش نمونه گیری به صورت طبقه ای-تصادفی بود. داده های مورد نیاز به وسیله پرسشنامه های استاندارد "کنترل ترجیحات دگنر و اسلوان" و "مشارکت ادراک شده بیماران در مراقبت لرمن و همکاران" جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 20 و با توجه به نرمال نبودن داده ها، از معادل های ناپارامتری آزمون ها (من ویتنی، کروسکال والیس، دقیق فیشر، همبستگی اسپیرمن) استفاده گردید.

    یافته ها

    49/20 درصد از مشارکت کنندگان در پژوهش، نقش نسبتا منفعل در تصمیم گیری را ترجیح دادند؛ یعنی تمایل داشتند که پزشک در مورد مراقبت پزشکی ایشان، تصمیم گیرنده اصلی باشد. 36/40درصد نیز تمایل داشتند که تصمیم گیری در مورد مراقبت پزشکی شان به صورت مشارکتی باشد. تفاوت درصدها بین انواع ترجیحات تصمیم گیری بیماران بر اساس متغیرهای زمینه ای فقط بر حسب سطح تحصیلات، نوع بیمارستان و بخش بستری، نوع بیمه پایه، معنی دار بود (0/05 ≥ p). میانگین نمره مشارکت ادراک شده بیماران در مراقبت نیز به طور کلی 14/92 ± 62/08 به دست آمد. تفاوت مشاهده شده در میانگین نمره مشارکت ادراک شده بیماران در مراقبت بر حسب متغیر های زمینه ای در یک یا چند بعد مشارکت تنها از لحاظ جنسیت، نوع بیماری، نوع بیمارستان، سابقه بستری، نوع بیمه پایه معنی دار بود (0/05 > p).

    نتیجه گیری

    درصد زیادی از بیماران در مطالعه حاضر نقش نسبتا منفعل در تصمیم گیری را ترجیح دادند، بنابراین ارایه دهندگان خدمات سلامت بهتر است اطلاعات قابل فهم راجع به گزینه های درمانی موجود و مزایا / خطرات مرتبط با آن انتخاب ها را برای بیماران ارایه دهند. همچنین، مداخلات لازم برای ارتقاء تصمیم گیری مشترک به ویژه برای کمک به بیماران زن و بیمارانی که بیماری حادتری دارند و نیز حمایت از ارایه دهندگان خدمات سلامت برای مشارکت در فرایند تصمیم گیری مشترک با بیماران از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: ترجیحات تصمیم گیری، مشارکت ادراک شده در مراقبت، بیمارستان، بیمار
  • رامین صادقیان* صفحات 133-144
    زمینه و هدف

    ابزارهای کنترل ویروس کووید-در سطح جامعه رعایت اصول بهداشتی ازقبیل رعایت فاصله اجتماعی، زدن ماسک، شستن دست ها، رعایت نظافت، رعایت لوازم شخصی و غیره نمونه هایی از این دست هستند. در سطح کلان، دولت ها برای مقابله با این ویروس اقداماتی از جمله تعطیلی شهرها، خرید واکسن، آموزش های رعایت اصول بهداشتی و غیره را مدنظر قرار داده اند. با توجه به هزینه های کلانی که تعطیلی شهرها در سطوح مختلف و خرید واکسن برای دولت ها دارد و دولت ها شاید تمایل داشته باشند جهت کنترل مرحله ای این ویروس ادغامی از این ها را انتخاب و استفاده نمایند، این مقاله با در نظر گرفتن این 2 عامل به عنوان 2 رقیب در اثربخشی کنترل ویروس کووید-19 به دنبال یافتن نقطه تعادلی جهت کنترل این ویروس بود.

    روش پژوهش

    با درنظر گرفتن میزان تعطیلی شهرها بر حسب نفر-روز و میزان خرید واکسن بر حسب نفر که هر 2 دارای فضای پیوسته و نامحدود هستند، یک بازی 2 نفره نامحدود تعریف شد. از طرفی معیار اساسی قابل توجه برای دولت ها می تواند هزینه و تعداد مبتلایان به بیماری باشد. از اینرو بازی موردنظر به صورت 2 معیاره تعریف شد. جهت شفافیت موضوع یک مطالعه موردی نیز مورد حل قرار گرفت.

    یافته ها

    دولت می بایست برای اینکه به اهداف مدنظر از بابت هزینه و کاهش ابتلا به بیماری برسد، حداقل 12روز ادارات را تعطیل نموده و به حدود 28 میلیون نفر 2 دوز واکسن تزریق نماید.

    نتیجه گیری

    با حل مدل ارایه شده مشخص گردید که جهت کنترل اولیه بیماری، خرید و تزریق واکسن می تواند موثرتر باشد ولیکن درجهت کاهش و کنترل بیشتر بیماری بهتر است از ابزار تعطیلی مشاغل نیز استفاده گردد. همچنین تحلیل ها نشان داد دولت هایی که تمایل کمتری به هزینه کرد در مورد کنترل بیماری دارند، می توانند به تعطیلی مشاغل روی آورند.

    کلیدواژگان: ویروس کووید-19، بازی 2 نفره، بازی 2 معیاره، تعطیلی مشاغل، خرید واکسن
  • زهرا قاسمی، فرزاد پیرویان، محمدرضا رحیم، نازیلا یوسفی* صفحات 145-157
    زمینه و هدف

    تامین داروها، در هر کشور امری حیاتی است و دسترسی به داروهای مناسب با جلوگیری از گسترش قاچاق، سلامت آن جامعه را تضمین می کند. مطالعه ی حاضر سیاست های فعلی ایران در جهت تامین داروها از مسیر واردات را ارزیابی کرده و سعی بر بررسی کاربرد روش ABC-VED در کمک به تصمیم گیری های سیاستگذاران در امر واردات داروها دارد.

    روش پژوهش

    مطالعه پژوهشی حاضر در دو فاز کیفی و کمی انجام شد. در فاز کیفی به روش نمونه گیری هدفمند با 13 نفر از خبرگان حوزه سلامت در زمینه تولید و واردات داروها مصاحبه رو در رو انجام و "تحلیل مضمون" آن ها با استفاده از نرم افزار MaxQDA 18 صورت گرفت. در فاز کمی تعیین ماهیت اقلام دارویی وارداتی با استفاده از ماتریکس آنالیز ABC-VED یا (Always, Better, Control- Vital, Essential, Desirable) و اطلاعات موجود در آمارنامه دارویی سال 1397 انجام شد. سپس نحوه ی توزیع داروها در هریک از دسته های ماتریکس مشخص گردید.

    یافته ها

    در فاز کیفی مطالعه، خبرگان به تاثیر سیاست های بازدارنده در امر واردات داروها در کاهش دسترسی، افزایش قاچاق، کاهش نوآوری، تضعیف بازاریابی و کاهش کیفیت و افزایش قیمت داروهای تولید داخل اشاره کردند. در فاز کمی نیز با استفاده از ماتریکس ABC-VED مشخص شد که داروهای دسته AV شامل 36 دارو، AE 145 دارو، AD 85 دارو، BV شامل 31 دارو، BE 240 دارو، CV 126 دارو، CE 970 دارو، و CD شامل 672 دارو بودند. در نهایت 5/21 درصد از داروها در دسته I که اقلام حیاتی و گران قیمت، 7/20 درصد در گروه II  که اقلام دارویی ضروری با قیمت متوسط هستند و 1 درصد در گروه III که داروهای مطلوب و ارزان قیمت هستند دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    طبق نظر خبرگان صنعت داروسازی کشور، سیاست ایران برای واردات داروها، همواره انقباضی بوده و اگرچه در مواردی منجر به کاهش قیمت ها و افزایش سطح دسترسی بیماران به داروها شده، اما عوارضی را برای نظام دارویی داشته است: از جمله این عوارض می توان به کمبودهای مقطعی دارو در طول زمان اشاره کرد. سیاستگذاران می توانند به اعمال محدودیت در واردات داروهای پرهزینه و با تعداد کم اقدام کرده و بودجه بیشتری را به تامین داروهای حیاتی اختصاص بدهند. آنالیزهای به کار رفته نمی توانند به تنهایی معیار تصمیم گیری باشند و تنها می توانند نشان دهنده اولویت های دارویی در شرایط کمبود بودجه باشند و باید در یک چارچوب تصمیم گیری چند معیاره تصمیم گیری نمایند.

    کلیدواژگان: سیاست دارویی، روشABC-VED، دسترسی، کیفیت، داروهای وارداتی
  • نادر توکلی، مهنار سادات حسینی، رضا جهانگیری، سمانه سرخوش، رضا شیرانی، سعید باقری فرادنبه* صفحات 158-166
    زمینه و هدف

    پذیرش و اعزام بین بیمارستانی بیماران به عنوان بخشی از فرآیند درمان بیماران محسوب می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت و اثرات درآمدی پذیرش و اعزام بیماران نیازمند سرویس جراحی عروق در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال 1397 انجام شده است.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی از نوع مقطعی بود که در آن چک لیستی بر اساس شاخص های سامانه ستاد هدایت تدوین گردیده و اطلاعات مورد نیاز در خصوص موارد پذیرش و اعزام بیماران در دانشگاه از سامانه (Medical Care Monitoring Center) MCMC استخراج شد. جهت استخراج درآمد خدمات مربوط به سرویس جراحی عروق از میانگین درآمد هر پرونده بیمار نیازمند این سرویس از بیمارستان های دانشگاه استفاده شد. روش نمونه گیری به صورت سرشماری بود و تعداد 14481 بیمار که پذیرش و اعزام شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. روش تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آمار توصیفی و ابزار مورد استفاده نیز نرم افزار Excel بود.

    یافته ها

    تعداد کل ثبتی های اعزام سرویس جراحی عروق 605 مورد بود که 378 مورد آن موفقیت آمیز بوده است؛ از این تعداد 145 مورد از بیمارستان های تابعه دانشگاه به بیمارستان های خصوصی و بیمارستان های تحت پوشش سایر دانشگاه ها بوده، 233 مورد پذیرش های جراحی عروق و 227 مورد نیز مربوط به عدم اعزام و فوت بوده است. درآمد از دست رفته بیمارستان های دانشگاه به دلیل اعزام بیماران برابر 4.875.100.680 ریال، همچنین بیمارستان های دانشگاه با جذب و عدم اعزام این بیماران درآمدی معادل 7.833.782.472 ریال به دست آورده اند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه موارد اعزام بیماران نیازمند سرویس جراحی عروق باعث از دست رفتن درآمد به اندازه 4.875.100.680 ریال و وجود تسهیلات درمانی در زمینه پذیرش این بیماران موجب کسب درآمد برای به اندازه 7.833.782.472 ریال برای این دانشگاه شده است.

    کلیدواژگان: اعزام بیمار، جراحی عروق، درآمد، دانشگاه علوم پزشکی ایران
  • پیوند باستانی، عاطفه گلریز، رامین روانگرد، زهرا کاوسی، ریتا رضایی، ویدا کشتکاران، محمدامین بهرامی* صفحات 167-179
    زمینه و هدف

    بازنگری برنامه های درسی مبتنی بر نیازسنجی از ذی نفعان از جمله کارکردهای ضروری و مستمر نظام های آموزشی است. هدف این پژوهش، نیازسنجی آموزشی دوره کارشناسی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی از دیدگاه آموزش گیرندگان بود.

    روش پژوهش

    این مطالعه مقطعی در سال های 99-1398 در دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد. نمونه گیری به صورت طبقه ای-تصادفی از ورودی های سال های مختلف انجام شد. 40 نفر از دانشجویان کارشناسی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی در پژوهش شرکت کردند. داده ها، با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. روایی و پایایی پرسشنامه، در یک مطالعه پایلوت مورد تایید قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از آماره های توصیفی و نرم افزار SPSS 21 انجام گرفت.

    یافته ها

    64/1 درصد از مشارکت کنندگان، رشته تحصیلی خود را بدون آشنایی قبلی و یا با آشنایی کم انتخاب کرده بودند. بیش از 60 درصد آن ها، صرفا جهت استفاده از مزایای مدرک تحصیلی این رشته را انتخاب کرده بودند. تنها 22/5 درصد از شرکت کنندگان، دارای رضایت زیاد و خیلی زیاد از تحصیل در رشته مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی بودند. در عین حال، 65 درصد از آن ها قابلیت کارآفرینی دانش آموختگان این رشته را در حد متوسط و بیش از آن ارزیابی کردند. اکثریت پاسخ دهندگان، آموزش در عرصه را در برآورده کردن نیازهای شغلی مفید دانسته اما معتقد بودند که دوره های آموزش در عرصه نیازمند اصلاح است. محتوای آموزشی مورد نیاز دانشجویان کارشناسی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی شناسایی و در 18 حیطه طبقه بندی گردید.  

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان داد که برنامه درسی دوره کارشناسی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی نیازمند بازنگری و اصلاح می باشد.

    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، آموزش پاسخگو، برنامه درسی، مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی
|
  • Reza Goudarzi, Khalil Kalavani* Pages 80-82
  • Mina Aghaei, Masud Yunesian* Pages 83-86
  • Marziyeh Azadiyan, Abbas Vosoogh Moghaddam*, Ali Farhadi Mahalli Pages 87-102
    Background

    Good governance in the last two decades attracted the attention of scientific and international circles around the world. It is a type of governance that is committed to supporting and promoting human health. In order to achieve good governance, components have been identified that knowledge of the weight and importance of each component is undoubtedly necessary to achieve the desired results in the policy-making of the Iranian health system.

    Methods

    This research is descriptive-survey in terms of goal setting and methodology. The multi-stage stratification and availability method was used for sampling and the theoretical saturation rule was used to determine the sample size. In order to define and explain the concept of components of good governance and health policy-making, the library method and review of reference sources were used. 100 survey managers and experts in the Ministry of Health and Golestan, Mazandaran and Neishabour Universities of Medical Sciences were interviewed using a survey method and using a checklist tool (researcher-made (pairwise comparisons)). To analyze the data, Changchr('39')s improved fuzzy AHP method and Expert choice software were used.

    Results

    Among the components of good governance (for the policy-making process of the Iranian health system), the rule of law included the most important component. After the rule of law, consensus and agreement, transparency, accountability, justice and fairness, effectiveness and efficiency and ethics were in the next ranks.

    Conclusion

    Good governance is a new narrative of concepts such as democracy, human rights and justice to pursue people-centered human development goals. The rankings obtained from the analyses of this research indicate the need to pay more attention to the rule of law in the health policy-making cycle. It is suggested that in designing the health sector of the seventh economic, social and cultural development plan, executive strategies are paid attention to strengthening the components of good governance, respectively.

    Keywords: Good governance, Health system, Fuzzy AHP, Policy-making
  • Manzar Amirkhani, Shohreh Ghorbanshiroudi*, Mohammadreza Zarbakhsh Bahri, Seyed Ahmad Seyed Alinaghei Pages 103-116
    Background

    HIV patients are exposed to many psychological problems, including psychological inflexibility. It seems that psychological interventions can be effective to improve the psychological state of these patients. Therefore, in this study, we aimed to compare the effectiveness of interventions with 2 methods of Compassion-Focused Therapy (CFT) and Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) program on psychological flexibility of HIV patients in Imam Khomeini Hospital.

    Methods

    The present study was a descriptive-analytical study that was performed as an intervention in the period from May to January in 2020 on 54 HIV patients referred to Voluntary Counseling and Testing (VCT) center of Imam Khomeini Hospital Complex. The samples of the study mode were selected by available sampling and randomly divided in 3 groups of 18 people based on CFT, MBSR session and the control group. Each treatment was presented to 2 experimental groups for 10 sessions per week and the control group was placed on a waiting lists. Patientschr('39') psychological flexibility was assessed by the Acceptance and Action Questionnaire- II "AAQ-II" in 3 stages: pre-test, post-test and follow-up. SPSS 23 software and analysis of covariance, bonferoni test and one-way analysis of variance were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that CFT and MBSR were effective on increasing psychological flexibility of HIV patients (p < 0.01). Comparison of the effectiveness of the 2 therapies showed that CFT caused a further increase on increasing psychological flexibility (p < 0.01). Changes in follow-up 3 months after treatment also remained stable (p < 0.01).

    Conclusion

    Findings of the study show that the use of therapies in this study can be effective in planning psychological interventions to promote and improve mental health in HIV patients.

    Keywords: HIV, Mindfulness, Compassion, Stress, Therapeutics
  • Mohamad Amin Bahrami, Hasan Jafari, Sara Jambarsang, Samane Entezarian Ardakani* Pages 117-132
    Background

    Patientchr('39')s preferences in decision-making procedure are defined as the patientchr('39')s willingness to participate in self-care management and decision-making. The aim of present study was to assess patientschr('39') preferences in decision-making procedure and perceived participation in care and their relationship with demographic in selected educational hospitals of Yazd in 2019.

    Methods

    The study was conducted on 195 inpatients of the gynecology, internal medicine and surgery wards of teaching hospitals in Yazd of Iran. The inpatients were selected through stratified sampling method. The data was collected by 2 questionnaires: Degner and Sloanchr('39')s control preferences scale and patientschr('39') perceived involvement in care scale of Lerman et al. parametric and non-parametric tests used to analyze the data.

    Results

    In general, 49.20 % of patients preferred a relatively passive role in the decision-making process, and 36.40 % of them had high level of willingness to participate in their medical care decisions. The difference between the types of patients chr('39')decision-making preferences was significant for education level, type of hospital and type of inpatient ward, type of basic insurance (p ≤ 0.05). The mean score of Patientschr('39') perceived participation was 62.08 ± 14.92. The difference observed in the mean score of patientschr('39') perceived participation in care for gender, type of disease, type of hospital, history of hospitalization, type of basic insurance was significant (p < 0.05).

    Conclusion

    A large percentage of patients in the present study preferred a relatively passive role in decision-making, so it is best for health care providers to provide patients with understandable information about available treatment options and the benefits / risks associated with those choices. Also, the necessary interventions to promote shared decision-making, especially to help female patients and patients with more acute illnesses, as well as to support health care providers to participate in the shared decision-making process with patients, are of particular importance.

    Keywords: Decision making preferences, Perceived participation in care, Hospital, Patient
  • Ramin Sadeghian* Pages 133-144
    Background

    The tools to control COVID-19 virus and this epidemic have been tested in all countries and at different levels. At the community level, they include observing hygienic principles, such as observing social distance, wearing masks, washing hands, observing cleanliness, observing personal belongings, and etc. Also at the macro level, governments have taken measures to combat the virus, such as closing cities, purchasing vaccines hygiene training. Given the high costs of closing cities and purchasing vaccines for governments, they may be willing to select and use a combination of them to control the virus. Considering these 2 factors as 2 competitors in the effectiveness of COVID-19 control, this study sought to find an equilibrium point to control the virus.

    Methods

    An infinite 2-player game was defined by considering the number of cities closed per person-day and the number of vaccine purchased per person, both of which have continuous and infinite space. On the other hand, a significant basic criterion for governments can be the cost and number of patients with the disease. Hence, the game was defined based on 2 criteria. A case study was also solved for the sake of clarity.

    Results

    The government must close offices for at least 12 days and inject 2 doses of the vaccine to about 28 million people in order to achieve its goal of reducing costs and reducing the incidence of the disease.

    Conclusion

    By solving the proposed model, it was found that for the initial control of the disease, the purchase and injection of vaccines can be more effective, but in order to further reduce and control the disease, it is better to close jobs. Analyses also showed that governments that are less willing to spend money on disease control could close jobs.

    Keywords: Covid-19 virus, 2-player game, Bi-criteria game, Jobs closing, Vaccine purchasing
  • Zahra Ghasemi, Farzad Peiravian, Mohammadreza Rahim, Nazila Yousefi* Pages 145-157
    Background

    The supply of medicines in every country is vital in any country, and access to appropriate medicines ensures the health of that community by preventingthe spread of smuggling. The present study aimed to evaluate the current policies of Iran to supply medicines through importation and examine the application of the ABC-VED (Always, Better, Control-Vital, Essential, Desirable) method in assisting policymakers in making decisions on the medicine importation.

    Method

    The present research study was conducted in qualitative and quantitative phases. In the qualitative phase, face-to-face interviews were conducted with 13 health experts in the field of production and import of medicine and their "content analysis" was done using MaxQDA 18 software.In the quantitative phase, to determine the nature of imported drug items, the ABC-VED analysis matrix and the information available in the pharmaceutical statistics of 2019 were used. Then, the distribution of drugs in each of the matrix categories was determined.

    Result

    In the qualitative phase of the study, experts pointed to the impact of restrictive policies on importation of medicines, reducing access to medicines, increasing smuggling, reducing innovation, weakening marketing, and reducing the quality and increasing price of domestically produced medicines. In the quantitative phase, it was found that AV category consists of 36, AE 145, AD 85, BV 31, BE 240, CV 126, CE 970, and CD 672 type of medicines using the ABC-VED matrix. Finally, 21.5 % of medicines were categorized in group I belonging to vital and expensive medicines, 7.2 % in group II that are essential medicnies with moderate prices, and finaly 1 % were categorized in group III which are desirable medicines with lower prices.

    Conclusion

    According to the opinions of experts in the country pharmaceutical industry, Iranchr('39')s policy on drug importations has always been contractionary. Although it has led to lower prices and increased patientschr('39') access to medicines, it made side effects on the pharmaceutical system. Thses side effects includ sectional medical shortages over time. Policymakers can restrict the import of expensive and small quantities of drugs and allocate more funds to the supply of vital drugs. The analyses used cannot be the criterion for decision alone and can only indicate drug priorities in budget shortages and must make decisions within a multi-criteria decision framework.

    Keywords: Pharmaceutical policies, ABC-VED method, Access, Quality, Imported medicines
  • Nader Tavakoli, Mahnazalsadat Hoseini, Reza Jahangiri, Samaneh Sarkhosh, Reza Shirani, Saeed Bagherifaradenbeh* Pages 158-166
    Background

    Admission and dispatch of patients is considered as part of the patient treatment process. The aim of this study was to investigate the status and income effects of admission and dispatch of patients in need of vascular surgery in hospitals of Iran University of Medical Sciences in 2018-2019.

    Methods

    The present study is a descriptive cross-sectional study in which a checklist was compiled and the required information about admission and dispatch of patients in Iran University of Medical Sciences was extracted from the MCMC (Medical Care Monitoring Center) system. In order to extract the income of services related to vascular surgery service from the average income of each patient file in need of this service, university hospitals were used. The sampling method was census and 14,481 patients admitted and dispatched were examined. The data were analyzed by descriptive statistics using Excel software.

    Results

    The total number of registrations for dispatch of vascular surgery service was 605, 378 of which were successful. Of these, 145 were from hospitals affiliated to private hospitals and other hospitals affiliated to other medical universities, 233 were related to vascular surgery admissions, and 227 patients were related to failure to dispatch and death. The lost income due to dispatching patients is equal to 4,875,100,680 Rials. Also, the hospitals affiliated to the university have gained income equal to 7,833,782,472 Rials by admitting and not dispatching these patients.

    Conclusion

    The findings showed that the lost income due to dispatching patients requiring vascular surgery is 4,875,100,680 Rials. Also, the earned income resulting from the existence of medical facilities in the field of the patients’ admission to the hospitals affiliated to the university is 7,833,782,472 Rials.

    Keywords: Patient dispatch, Vascular surgery, Income, Iran university of medical sciences
  • Peivand Bastani, Atefeh Golriz, Ramin Ravangard, Zahra Kavosi, Rita Rezaee, Vida Keshtkaran, Mohammad Amin Bahrami* Pages 167-179
    Introduction

    Curriculum revision based on stakeholderschr('39') needs assessment is one of the essential and continuous functions of educational systems. The aim of this study was to assess the educational needs of bachelor degree of healthcare management from the perspective of students.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2019 at Shiraz University of Medical Sciences. 40 undergraduate students of healthcare management were selected by stratified-random sampling. The data were collected using a researcher-made questionnaire. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed in a pilot study. Data analysis was done using descriptive statistics and SPSS 21 software.

    Results

    64.1 % of the participants had chosen their field of study without or with little prior familiarity. More than 60 % of them had chosen the field solely to take advantages of their degree. Only 22.5 % of the participants had high and very high satisfaction with this field of study. However, 65 % of them assessed the entrepreneurial ability of the graduates of this field as moderate and above. The majority of respondents considered field training useful in meeting job needs but believed that the current field training courses need to be improved. The educational content required for bachelorchr('39')s degree of healthcare management was identified and classified into 18 categories.

    Conclusion

    The findings showed that the current curriculum of the bachelorchr('39')s degree of healthcare management needs to be revised and improved.

    Keywords: Educational need assessment, Responsive education, Curriculum, Healthcare management