فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه ناحیه ای - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 35، پاییز و زمستان 1399)

نشریه جغرافیا و توسعه ناحیه ای
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 35، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • لیدا علیزاده*، حمید شایان، مریم قاسمی صفحات 1-32
    اهداف

    از سیاست های مهم بخش کشاورزی، تاکید بر کشت محصولات استراتژیک متناسب با اقلیم مناطق مختلف است. چرا که، کشت این محصولات نه تنها برای کشاورزان و روستاییان می تواند پایداری اقتصادی را به وجود آورد، بلکه قادر است جایگاه اقتصادی و سیاسی ویژه ای برای کشور تعریف نماید. هدف کلی پژوهش حاضر بررسی و تحلیل عوامل تاثیرگذار درگسترش کشت پسته و تغییر الگوی کشت در سه بعد اقتصادی، محیطی و حمایت های دولتی در بین پسته کاران است.

    روش

    محدوده مورد مطالعه بخش مرکزی شهرستان سبزوار بوده و واحد تحلیل 131 کشاورز پسته کار در شش روستای بخش مرکزی شهرستان سبزوار است که به مرحله برداشت محصول رسیده اند. ابزار اصلی برای سنجش عوامل توسعه کشت پسته، پرسش نامه سازمان یافته و از پیش آزمون شده بود. برای روایی پرسش نامه از روایی محتوایی استفاده شد. جهت تعیین اعتبار عوامل انگیزشی تاثیرگذار بر تغییر الگوی کشت از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید که مقدار آن 0.72 به دست آمد.

    نتایج

    حاصل از آزمون تی استیودنت نشان داد که بعد اقتصادی با میانگین 4.06 موثرترین عامل در گسترش کشت پسته بوده است. بعد محیطی با 3.76 در رده دوم قرار دارد،حمایت های دولتی با میانگین 1.65 در گسترش کشت پسته اثر بسیار کمی داشته است.

  • نسرین جعفری، حمید برقی*، یوسف قنبری صفحات 33-54

    امروزه حکمروایی در مناطق روستایی به عنوان فرایندی نوین در حکومت با دارا بودن شاخص های خاص خود می تواند مباحث نوینی در زمینه مدیریت محلی در مناطق روستایی مطرح کند و سبب توانمندسازی ساکنین نواحی روستایی در زمینه های متفاوت اعم از تصمیم سازی، اجرا و ارزیابی گردد که در این میان متاثر از عوامل و مولفه هایی است که این مولفه ها می توانند محیطی، اقتصادی، اجتماعی و نهادی باشند. بنابراین هدف پژوهش حاضر تببین مولفه های موثر بر حکمروایی در مدیریت محلی شهرستان زنجان است. با توجه به اهمیت موضوع مورد مطالعه، نوع تحقیق کاربردی، روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی و جهت گردآوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای و مطالعات میدانی استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق 25588 خانوار و مدیران محلی منطقه مورد مطالعه است که از طریق فرمول کوکران تعداد نمونه خانوارهای روستایی 382 خانوار محاسبه شد. از میان مدیران محلی نیز 50 نفر از دهیاران روستاهای نمونه و رییسان شوراهای اسلامی به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t تک نمونه ای، همبستگی اسپیرمن و پیرسون و رگرسیون استفاده شد که نتایج آزمون t تک نمونه ای نشان داده، حکمروایی در منطقه مورد مطالعه در سطح متوسطی قرار دارد و آزمون همبستگی نشان داد که بین تمامی مولفه ها و حکمروایی به جز مولفه های فاصله از شهرستان، جنسیت دهیار، تجهیزات آتش نشانی، مالکیت زمین و ساختمان توسط دهیاری رابطه معناداری وجود دارد. در رابطه با میزان تاثیرگذاری مولفه ها، سرمایه اجتماعی (412/0) بیشترین تاثیرگذاری را بر حکمروایی در منطقه مورد مطالعه داشته است، بنابراین می توان جهت بالا بردن حکمروایی در منطقه نسبت به تقویت هر چه بیشتر سرمایه اجتماعی در کنار توجه به سایر عوامل اقدام نمود.

    کلیدواژگان: حکمروایی روستایی، مدیریت محلی، سرمایه اجتماعی، شهرستان زنجان
  • هادی رفیعی دارانی*، علی رهنما، آزاده استادفرد صفحات 55-86
    در دهه های اخیر، گردشگری به یکی از سریع ترین و رو به رشدترین بخش های صنعتی دنیا تبدیل گردیده است. برای رسیدن به درآمد بالای گردشگری، کشورها نیازمند داشتن فضای مناسب سرمایه گذاری می باشند. این فضا تحت تاثیر مجموعه ای از عوامل مرتبط با قانون گذاری، نظارتی، سازمانی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و دیگر عوامل تعیین کننده شرایط فعالیت سرمایه گذاری در یک کشور، منطقه یا شهر مشخص می گردد. در این مطالعه به بررسی تاثیر فضای سرمایه گذاری بر درآمد گردشگری در کشورهای منتخب خاورمیانه پرداخته می شود. شاخص های متعددی بر فضای سرمایه گذاری تاثیرگذارند که در این تحقیق شاخص های کنترل فساد، حاکمیت قانون، کیفیت مقررات، کارایی دولت، حق اظهار نظر و پاسخگویی، ثبات سیاسی و شاخص کلی فضای کسب و کار در نظر گرفته شده است. همچنین سهم درآمدهای گردشگری از GDP به عنوان شاخصی از درآمد گردشگری در نظر گرفته شده است. تجزیه و تحلیل داده‎ها با استفاده از ‎ روش پنل دیتا در بازه زمانی 2016-2006 برای 13 کشور منتخب منطقه خاورمیانه انجام شده است. نتایج نشان داد که کیفیت مقررات و اثربخشی دولت تاثیر مثبت و معنی دار و کنترل فساد، شاخص فضای کسب و کار تاثیر منفی و معنی دار بر سهم درآمدهای گردشگری از GDP در کشورهای منتخب خاورمیانه دارد. با توجه به نتایج به دست آمده می‎توان این طور بیان کرد که بهبود فضای سرمایه گذاری یکی از عوامل مهمی است که باید در زمینه گردشگری به آن توجه کرد. به عبارت دیگر، در صورت فراهم بودن فضای مناسب سرمایه گذاری در یک کشور، بخش گردشگری و زیربخش های مرتبط با آن همچون حمل و نقل، هتل داری بهبود خواهد یافت که نتیجه آن افزایش سهم درآمدهای گردشگری از GDP می باشد. در صورت فراهم بودن شاخص های حکمرانی خوب (ثبات سیاسی، کیفیت مقررات، کنترل فساد، حق اظهار نظر و پاسخگویی، اثربخشی دولت و حاکمیت قانون)، فضای سرمایه گذاری و به تبع آن درآمدهای گردشگری بهبود می یابد.
  • الهام تاجریزی، اسد الله زمانی پور*، کوروش روستا، جواد میکانیکی صفحات 87-111
    یکی از مهمترین زمینه هایی که می تواند موجبات رسیدن به توسعه روستایی را فراهم آورد کارآفرینی روستایی و توسعه آن در سطح این جوامع می باشد. اما توسعه کارآفرینی مستلزم توجه به انگیزه های افرادی است که تصمیم به کارآفرینی می گیرند. بی شک انتخاب مسیر کارآفرینی و به دنبال آن خطر کردن و رویارویی با انواع موانع و مشکلات نیاز به انگیزه ها و محرک های قوی دارد. مطالعه حاضر با هدف شناسایی عوامل انگیزه های کششی و رانشی درک شده توسط کارآفرینان صنایع دستی روستایی انجام گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر را کارآفرینان روستایی در بخش صنایع دستی استان خراسان جنوبی تشکیل می دهد که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی 22 نفر به صورت هدفمند انتخاب شده و داده های مورد نیاز از طریق مصاحبه انفرادی نیمه ساختارمند و در محدوده زمانی 20/8/96 تا 2/4/97 از آنان جمع آوری گردیده است. در نتیجه تجزیه و تحلیل یافته ها با استفاده از روش کلایزی، هفت تم اصلی شامل مشکلات اشتغال، موانع اجتماعی، بهره وری نامطلوب منابع به عنوان انگیزه های رانشی و انگیزه های اجتماعی، دستیابی به رشد اقتصادی، تسهیلگر اشتغال و ویژگی های فردی روانشناختی به عنوان انگیزه های کششی شناسایی شدند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که کارآفرینان بومی به دلیل داشتن فاکتور مهم علاقه به زادگاه و فرهنگ خود و جلوگیری از منسوخ شدن صنایع دستی منطقه، علی رغم وجود امکانات محدود در روستا و رویارویی با مشکلات متعدد از انگیزه بالایی برای انجام فعالیت های کارآفرینانه برخوردار می باشند، لذا پیشنهاد می گردد که مسیولان با توجه ویژه به کارآفرینی صنایع دستی در نواحی روستایی از طریق تسهیل شروع کسب و کار و اعطای تسهیلات ویژه فعالان این بخش از اشتغال مولد آنها و حفظ هنر و فرهنگ در این مناطق حمایت بیشتری نمایند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، انگیزه های کششی و رانشی، نواحی روستایی، صنایع دستی
  • تورج جمشیدی خزلی، عباس رنجبر سعادت آبادی*، محمدعلی نصراصفهانی، سحر تاجبخش مسلمان، علیرضا محب الحجه صفحات 113-137
    در دوره آماری 2018-1987 بارش بی سابقه ای در اکتبر 2015 در بازه زمانی 72 ساعته به مقدار 320 میلی متر در ایلام ثبت شد. این بارش سنگین از دیدگاه دورپیوندی، شار فعالیت موج راسبی و همچنین از نظر همدیدی-دینامیکی مورد بررسی قرار گرفته است. برای بررسی کمیت های هواشناختی از داده های بازتحلیل ERA5 با تفکیک افقی 25/. درجه استفاده شده است. برای تعیین پیش بینی پذیری بارش فوق، مدل WRF برای سه حوزه تودرتو با تفکیک افقی به ترتیب 36، 12 و 4 کیلومتر اجرا و سپس مقادیر بارش شبیه سازی با دیدبانی مقایسه شدند. نتایج نشان می دهن که براساس شار فعالیت موج راسبی، فعالیت این سامانه از عرض های میانی تامین شده است. همچنین ترکیب دو سامانه کم فشار قوی سودان و مدیترانه، تاثیر توفان حاره ای چاپالا به عنوان عامل تزریق رطوبت مضاعف به منطقه، بندال ایجاد شده در سطوح میانی جو، پشته شکل گرفته در عرض های جنوبی ایران و همچنین تاثیر رشته کوه زاگرس از عوامل تاثیرگذار بر این بارش سنگین است. نتایج بررسی دورپیوندی نشان داد که شاخه نزولی النینوی متوسط تا قوی مانع حرکت هسته همرفتی فاز 2 و قوی MJO به سمت شرق بوده است. هنگامی که MJO در فاز 2 قرار داشته، بر روی مناطق جنوبی ایران یک بندال و گسترش پشته در سطوح بالا رخ داده و هم زمان با فاز مثبت NAO نیز یک واگرایی در سطوح بالا بر روی دریای مدیترانه (شکل گیری چرخند در شرق دریای مدیترانه) مشاهده شده است. بر طبق نتایج شبیه سازی مدل WRF، ضریب همبستگی 88% با سطح معنی داری 95% و درصد خطای 8% بین مقدار بارش شبیه سازی با دیدبانی نشان دهنده توانایی مدل در پیش بینی این بارش است.
    کلیدواژگان: ایلام، بارش شدید، دورپیوند، تحلیل همدیدی-دینامیکی، مدلWRF
  • مهدی مودودی ارخودی*، محمد ایزد بخش، عصمت نجفی ارخودی صفحات 139-168
    این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر وفاداری گردشگران نسبت به اقامتگاه های بوم گردی شهرستان های بیرجند، سربیشه، و خوسف انجام پذیرفته است. پژوهش حاضر، از نوع پژوهش های کمی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، مبتنی بر داده های کتابخانه ای و میدانی (از طریق پرسش نامه) بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل گردشگرانی است که در اقامتگاه های بوم گردی شهرستان های بیرجند، سربیشه، و خوسف اقامت داشته اند. حجم نمونه در این پژوهش250 نفر با استفاده از روش کوکران، در نظر گرفته شده است. در این تحقیق به منظور تحلیل داده ها، علاوه بر شاخص های آمار توصیفی همچون توزیع فراوانی، آزمون های آماری استنباطی به کار گرفته شده است. به طورکلی نتایج نشان داد عوامل محسوس (با آماره پیرسون 0.678)، عامل اعتبار (با آماره پیرسون 0.586)، عامل اطمینان (با آماره پیرسون 0.146)، عامل پاسخگویی (با آماره پیرسون 0.485)، عامل همدلی (با آماره پیرسون 0.586)، و عامل وفاداری (با آماره پیرسون 0.394) بر وفاداری گردشگران نسبت به اقامتگاه های بوم گردی به طور مثبت و معنادار است. در این تحقیق، عوامل موثر بر وفاداری گردشگران نسبت به اقامتگاه های بوم گردی شهرستان های بیرجند، سربیشه، و خوسف بر اساس مولفه های شش گانه عوامل محسوس، اعتبار، اطمینان، پاسخ گویی، همدلی، و وفاداری ارزیابی گردید. باتوجه به اینکه رابطه معنی داری بین عوامل اطمینان و وفاداری مشتری وجود دارد، نیاز به دوره های آموزشی برای بهبود رفتار کارکنان ضروری است همچنین عامل پاسخگویی بیشترین تاثیر را بر وفاداری مشتری دارد، اقامتگاه ها باید برای حفظ جایگاه  این عامل را تقویت نمایند.گرچه رابطه بین وفاداری گردشگران و عامل اطمینان نسبت به بقیه عوامل کمتر است، با این وجود برای حفظ و بهبود این جایگاه، مستلزم اقداماتی در جهت جلب اطمینان گردشگران می باشد. ارایه خدمات مطلوب به گردشگران، موجب بهبود ارزش ادراک شده خدمات گردیده و از این طریق رضایت گردشگران فراهم می گردد و در نهایت وفاداری آن ها را به اقامتگاه افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: وفاداری، گردشگری، بوم گردی، اقامتگاه بوم گردی
  • سمانه مسیبی* صفحات 169-199

    توسعه گردشگری سلامت به عنوان یکی از منابع مهم اقتصادی می تواند نقش مهمی در ایجاد اشتغال، درآمد و ارتقای رفاه اجتماعی در سطح ملی، منطقه ای، محلی و نقشی موثر در توسعه اجتماعی اقتصادی به طور عام و مناطق روستایی به طور خاص ایفا نماید. هدف از تحقیق حاضر بررسی نقش و تاثیر گردشگری سلامت در ارتقای ظرفیت های اقتصادی فضاهای روستایی شهرستان مشگین شهر می باشد. جهت شناخت گردشگری سلامت در شهرستان مشگین شهر از مطالعات اسنادی استفاده شد. سپس اثرات آن در ارتقای ظرفیت های اقتصادی فضاهای روستایی به کمک پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده به دست آمد. در مرحله بعدی تعدیل های لازم براساس استخراج مشترکات انجام شد. اثرات نهایی شده به عنوان مهم ترین اثرات توسعه گردشگری سلامت در ارتقای ظرفیت های اقتصادی، در قالب پرسشنامه محقق ساخته تدوین شدند. این تحقیق نشان داد که اثر مستقیم شاخص تولید بر ارتقای ظرفیت های اقتصادی کمتر از ابعاد دیگر بوده و شاخص تنوع اقتصادی نیز بیشترین تاثیر مستقیم را داشته است. افزون بر این، شاخص تنوع اقتصادی بر همه شاخص ها تاثیر داشته و از طریق همه شاخص ها به طور غیرمستقیم بر ارتقای ظرفیت های اقتصادی موثر بوده است. توسعه مجتمع های آبگرم در شهرستان مشگین شهر موجب جاری شدن سرمایه های مختلف بومی و غیربومی در این مکان ها شده است. همچنین حضور گردشگران در این محدوده موجب بهبود زیرساخت های روستایی، افزایش تولیدات روستاییان در زمینه های مختلف و ایجاد زمینه های شغلی غیرکشاورزی و به طور کلی تنوع اقتصاد روستایی شده است.

    کلیدواژگان: گردشگری سلامت، ظرفیت های اقتصادی، اقتصاد روستایی، مشگین شهر
  • مسعود تقوایی، سیده سمیه حسینی* صفحات 201-238

    دانش توسعه گردشگری پزشکی با مزیت رقابتی به عنوان یکی از زیر بخش های مهم گردشگری هنوز محدود است با توجه به جایگاه و قابلیت های مهم صنعت گردشگری پزشکی ایران در منطقه، پژوهش حاضر با هدف تدوین تعیین کننده ها و ارایه راهبردهای توسعه گردشگری پزشکی با رویکرد رقابت پذیری مقاصد در قالب دهکده سلامت در کلان منطقه پنج سلامت (استان فارس) می باشد. در این مطالعه ترکیبی از روش های کیفی و کمی استفاده شد. در مرحله اول تحلیل محتوا به مثابه استراتژی تحقیق انتخاب و از نرم افزار 18 MAXQDA برای‏ تجزیه و تحلیل داده ها بهره گرفته شد، سپس داده های گردآوری شده در قالب پرسش نامه و مصاحبه در اختیار خبرگان قرار گرفت و به نهایی شدن شاخص ها منجر شد. در مرحله دوم، شاخص های شناسایی شده، جهت ارزیابی وضعیت موجود منطقه با استفاده از تکنیک SWOT ، مورد بررسی قرار گرفت و با ترکیب دو تکنیک SWOT و DEMATEL فازی در راستای هدف تحقیق انواع راهبردها مشخص و با استفاده از تکنیک AHP الویت بندی شدند. بر اساس چارچوبی از شاخص ها با رویکرد رقابت پذیری مقصد از جنبه های مختلف وضعیت موجود منطقه درراستای هدف تحقیق در قالب عوامل داخلی و خارجی و ارایه راهبردها با رویکرد یکپارچه سازی خدمات دسته بندی و الویت بندی شد. این پژوهش جهت رشد کیفی در جهانگردی پزشکی و ایجاد یک بازار پایدار با توجه به شاخص های مطرح شده است. در این راستا به ایجاد مزیت رقابتی از طریق ارایه خدمات یکپارچه و تدوین، طراحی و پیاده سازی راهبردهای این صنعت در آیمزه های مختلف در قالب 8 استراتژی (تهاجمی، تنوع، بازنگری و تدافعی) با توجه به عوامل شناسایی شده و ارتباط بین آنها پرداخته که لزوم توجه مسوولان امر حوزه گردشگری سلامت شیراز را به نتایج این پژوهش در برنامه ریزی های آتی می طلبد.

    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، رقابت پذیری مقاصد، تحلیل محتوا، تکنیک SWOT، تصمیم گیری چند شاخصه
  • بهمن صحنه*، عبدالمجید نورتقانی صفحات 239-272
    وقوع فزاینده حوادث فاجعه بار به خصوص وقوع سیل یکی از مهمترین نگرانی ها در دهه های اخیر بوده و تاثیر آن بر ساکنان نواحی سیل زده نامتناسب و ساکنان نواحی روستایی به خاطر وابستگی به معیشت کشاورزی صدمات فراوانی می بینند. این مطالعه سعی دارد تاثیر سیل بر سرمایه های معیشتی خانوارهای روستایی را تحلیل نماید. پژوهش از نوع کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر پیمایش بوده و جامعه آماری آن را خانوارهای ساکن در 8 روستای شهرستان آق قلا تشکیل می دهد و 346 خانوار به عنوان حجم نمونه با فرمول کوکران تعیین گردید. به منظور تحلیل آسیب پذیری سرمایه های معیشتی از 43 متغیر در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فیزیکی، طبیعی و انسانی در قالب طیف لیکرت استفاده شد. ابزار جمع آوری داده ها مبتنی بر پرسشنامه محقق ساخته که روایی محتوایی آن توسط اساتید و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ برابر 89/0 به دست آمده است. پرسشنامه ها با کمک آزمون های آماری فریدمن، کای اسکویر و کروسکال والیس در محیط نرم افزاری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته ها نشان می دهد که کشاورزی منبع اصلی درآمد این منطقه است و سیل بر سرمایه معیشتی مانند زمین، آبیاری، دام ها، واحدهای مسکونی، زیرساخت ها و فرصت های شغلی تاثیر نامطلوب گذاشته و منابع درآمدی را تضعیف نموده است. نتایج آزمون فریدمن بیانگر آن است که بیشترین آسیب پذیری به ترتیب درباره سرمایه های فیزیکی، اقتصادی، انسانی، اجتماعی و طبیعی بوده است. استراتژی همکاری بخش های دولتی و خصوصی می تواند به مقاومت سیل زده ها کمک کند. علاوه بر این، ایجاد سیستم هشدار سریع و ظرفیت سازی برای مقابله با بلایا مفید خواهد بود و این اقدامات باید در مناطق مستعد سیل انجام شود.
  • نسیم حاجی خانی، جعفر معصوم پور سماکوش*، فیروز مجرد صفحات 273-301

    هدف اصلی پژوهش حاضر آشکارسازی نقش همزمانی سردچال های جوی عرض های میانه و رودبادهای سطح پایین[1] در تداوم بارش های روزانه غرب و شمال غرب ایران است. این مقاله از معیار نیتو و روبیتا برای شناسایی سردچال و معیار بونر برای رودباد سطح پایین بهره گرفته است. بدین منظور از نقشه های ارتفاع ژیوپتانسیل، ضخامت جو، تاوایی، سرعت قایم هوا (امگا)، رطوبت ویژه، باد مداری و نصف النهاری استفاده گردیده است. داده های مورد نیاز این پژوهش از دو پایگاه داده های مرکز ملی پژوهش های جوی و داده های مرکز پیش بینی میان مدت اروپا اخذ شده است. داده های روزانه بارش برای دوره 2014-1995 از سازمان هواشناسی کشور دریافت شده اند. نتایج نشان داد که از مجموع دوره های بارشی، شصت مورد با سردچال های جوی ارتباط مستقیم دارند. این سردچال ها از نظر موقعیت مکانی در سه منطقه شرق دریای مدیترانه، خاورمیانه و شرق دریای سیاه قرار گرفته اند. بیشترین فراوانی وقوع این پدیده مربوط به فصل زمستان و با یک بیشینه در ماه ژانویه است. سردچال های با تداوم دو روز، بیشترین فراوانی را دارا می باشند و در اکثر موارد با رودبادهای سطح پایین همراه می باشند. بیشینه این رودبادها در تراز 925 هکتوپاسکال مشاهده شده که اکثر آنها از نوع ضعیف بوده اند. محاسبه مقدار انتقال رطوبت جوی (شار رطوبت) نشان داد که اقیانوس هند و بعد از آن به ترتیب اقیانوس اطلس، دریای مدیترانه، دریای سرخ، دریای عرب و دریای سیاه، منابع اصلی رطوبت دوره های بارشی تداومی ناشی از سردچال هستند. در مواقع رخداد بارش های تداومی، پدیده سردچال در تراز 500 هکتوپاسکال، شرایط صعود و ناپایداری را فراهم می کند، و همزمان با آن، رودبادهای سطح پایین در تراز 925 هکتوپاسکال، از یک سو سبب تشدید همگرایی سطحی شده و از طرف دیگر باعث افزیش انتقال رطوبت به سطوح میانی جو می شوند. همراهی و همزمانی این دو پدیده، نهایتا تشدید و تداوم بارش تداومی را در منطقه غرب و شمال غرب ایران به دنبال داشته است.

    کلیدواژگان: تداوم بارش روزانه، رودباد سطح پایین، سردچال های جوی، شار رطوبت، شمال غرب و غرب ایران
  • ریحانه صالح آبادی، افشین متقی*، مریم تکروستا صفحات 303-332
    حوضه های آبریز مشترک در ایجاد تنش های هیدروپلیتیکی در مناطق مختلف دارای اهمیت روزافزونی هستند. بنابراین توجه به این موضوع و بررسی آن از ابعاد مختلف دارای اهمیت است. زیرا در طی یک دهه آینده براساس تغییرات زیست محیطی گسترده ما شاهد گسترش روزافزون سدها جهت بهره برداری های مختلف از سوی کشورها در مناطق مختلف جهان خواهیم بود. در این مقاله هدف بررسی سد ایلیسو و تاثیرات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی فرهنگی و زیست محیطی ساخت سد توسط ترکیه بر کشورهای پایین دست رود دجله (عراق، سوریه و ایران) می باشد. باتوجه به اینکه در منطقه خاورمیانه معاهدات منطقه ای جهت بهره برداری مناسب از منابع آبی مشترک وجود ندارد، اینگونه اقدامات از سوی کشور ترکیه به عنوان کشور بالادست رود دجله می تواند زمینه ساز بحران های زیست محیطی و... برای کشورهای پایین دست و در نتیجه بروز تنش ها و حتی جنگ آب در منطقه را تشدید نماید. در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی به جمع آوری داده ها از طریق بررسی مقالات فارسی و انگلیسی و... پرداخته شده است و سپس با استفاده از نرم افزار Super Decision به بررسی تاثیرات سد بر کشورهای پایین دست رود پرداخته شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که بروز درگیری های سیاسی با وزن 0.11026، نابودی امنیت غذایی با وزن 0.13774، جابجایی جمعیت با وزن 0.09788، خشک شدن تالاب هورالهویزه-هورالعظیم با وزن 0.09843، و نفوذ آب شور به خلیج فارس 0.09337 دارای بیشترین تاثیرپذیری از احداث سد هستند و همچنین این عوامل بیشترین تاثیر را بر افزایش تنش بین کشورهای بالادست و پایین دست در کوتاه مدت خواهد داشت. جهت حل مشکلات و معضلات ناشی از احداث سدها بر روی رودها فرامرزی نیاز به تصویب و تدوین معاهدات منطقه ای بین کشورهای حوزه های مشترک هستیم.
    کلیدواژگان: سد ایلیسو، هیدروپلیتیک، کشورهای پایین دست، نرم افزار Decision Super
  • داود جمینی*، علیرضا جمشیدی صفحات 333-368
    بررسی و تحلیل درک معنایی جوامع محلی از پیامدهای تخصیص آب سدها به سکونتگاه های روستایی در استان کردستان هدف اصلی پژوهش حاضر است که به صورت مطالعه موردی، در دو روستای لگزی (برخوردار از آب سد شهید کاظمی) و گل تپه (محروم از آب سد) واقع در شهرستان سقز، انجام گرفته است. برای جمع آوری اطلاعات میدانی تکیه اصلی محققان بر مصاحبه های فردی و گروهی بوده است و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل تماتیک استفاده شده است. به این صورت که در روستای لگزی 6 مصاحبه عمیق فردی و سه نشست گروهی و در روستای گل تپه 7 مصاحبه عمیق فردی و سه نشست گروهی انجام گرفته است. لازم به ذکر است، روش نمونه گیری تمامی مصاحبه ها، به صورت هدفمند بوده و مبنای اتمام مصاحبه ها، اشباع نظری بوده است. نتایج نشان داد تخصیص آب سد به ساکنان روستای لگزی تداعی کننده مضامین فراگیر مثبتی مانند «پایداری اقتصاد محلی»، «پایداری اجتماع محلی»، «شکوفایی انگیزه موفقیت» و «افزایش سازگاری با محیط» بوده است که در نهایت مضمون کلان توسعه پایدار روستایی را شکل داده است. برعکس، ادراک ساکنان روستای گل تپه از عدم تخصیص آب سد به آن ها با مضامین منفی و بعضا ایجاد تحول کارکردی در روستا مانند «احساس محرومیت نسبی»، «شکنندگی اقتصاد محلی»، «ناپایداری اجتماع محلی» و «خدماتی شدن مشاغل روستا»، همراه بوده که منجر به شکل گیری مضمون کلان ناپایداری روستایی شده است. نتایج حاصل شده نشان می دهد اتخاذ و اجرای سیاست های دوگانه تخصیص/ عدم تخصیص آب سدها به جوامع روستایی، می تواند با تداعی مفاهیم کلان پایداری/ ناپایداری توسعه روستایی، در تحولات کارکردی-ساختاری روستاها اثرگذار باشد. بنابراین به نظر می رسد تجدید نظر در سیاست های تخصیص منابع آبی در کشور یک ضرورت غیرقابل انکار است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار روستایی، مدیریت منابع آب، سد، تحلیل تماتیک، شهرستان سقز
|
  • Lida Alizade *, Hamid Shayan, Maryam Ghasemi Pages 1-32
    Purposes

    The important agricultural sector policies, emphasis on strategic crops adapted to climate regions. The cultivation of these crops not only for farmers and villagers can bring economic stability, but also economic and political position in the country define special. General Purpose.This study reviews and analyzes the factors affecting the cultivation of pistachios and change cropping patterns in three dimensions: economic, environmental and public support is the pistachio.

    Methodology

    The study area of the central city of Sabzevar and analysis unit 131 pistachio farmer working in the central city of Sabzevar six villages that have reached the stage of harvesting. The main tool for assessing the development of pistachio orchards, and pre-tested questionnaire was organized. For validity, content validity of the questionnaire was used. Validity motivational factors affecting cropping patterns Cronbach's alpha coefficient was used to change the value of 0.72 was obtained.Results of Student's t-test showed that the economic dimension with an average of 4.06 was the most influential factor in the development of pistachio cultivation. After 3.76 in the second highest environmental, public support with an average of 1.65 in the cultivation of pistachios had very little effect.

  • Nasrin Jafari, Hamid Barghi *, Yousef Ghanbari Pages 33-54

    Nowadays, rural governance as a new process in government with its own indicators can raise new discussions on local governance in rural areas and empower rural residents in different areas of decision making, implementation and evaluation. These are affected by factors such as environmental, economic, social and organizational factors. Therefore, the purpose of this study is to investigate the factors affecting governance in local management of Zanjan Township. Considering the importance of the subject matter, the type of research is applied and the method is descriptive-analytic. To collect data, two methods of library and field studies were used. The statistical population of this research is 25588 households and local managers of the study area, which was calculated through a sample of rural households of 382 households. Among the local managers, 50 people of the sample village municipality and heads of Islamic councils were selected as samples. To analyze the data, one-sample t-test, Spearman and Pearson correlation and regression were used. The results of the one sample t-test showed that the governance in the study areas is at a moderate level and a correlation test   showed that there is a significant relationship between all components and governance except for the components of distance from the city, the gender of the dignitary, the fire fighting equipment, the ownership of the land, and the building by asistant. Regarding the impact of the components, social capital has had the greatest impact on governance in the study area, so it can be said that in order to improve governance in the region, social capital should be strengthened as much as possible, along with other factors.

    Keywords: rural governance, Local Management, Social capital, Zanjan Township
  • Hadi Rafiei Darani *, Ali Rahnama, Azadeh Ostad Fard Pages 55-86
    In recent decades, tourism has become one of the most growing industrial sectors in the world. Countries need to have a suitable investment climate. It is characterized by a set of factors related to legislation, regulatory, organizational, economic, social, political, and other factors that determine the conditions of investment activity in a country, province, or city. This study examines the impact of investment climate on tourism revenue in selected Middle East countries. Numerous factors can affect the investment climate. In this study, numerous factors such as corruption control, rule of law, quality of regulations, government efficiency, the right to comment and accountability, political stability, and the general index of the business environment were considered. The share of tourism revenues in GDP is also considered as an indicator of tourism revenues. Data analysis was done using the panel-data method in the period 2016-2006 for 13 selected countries of the Middle East. The results showed that the quality of regulations and the effectiveness of government have a positive and significant effect on the share of tourism revenues from GDP and control of corruption, business climate index have a negative and significant effect on the share of tourism revenues from GDP in selected Middle East countries. With respect to results, it can be said that improvement to the investment climate is one of the important factors that should be considered in the field of tourism. In the other words, if there is a suitable investment climate in a country, the tourism sector and related sub-sectors such as transportation and hotel management will develop. Finally, suitable investment climate can increase the share of tourism revenues in GDP. If the indicators of good governance (such as political stability, quality of regulation, control of corruption, the right to comment and respond, the effectiveness of government, and the rule of law) improve, the investment climate and, consequently, tourism revenues will improve.
    Keywords: Investment Climate, Middle East, Tourism Revenues, Panel Data
  • Elham Tajrizi, Asadollah Zamanipour *, Kuroush Roosta, Javad Mikaniki Pages 87-111
    One of the most important factors that result in rural development is preparing good conditions for rural entrepreneurship. The development requires enough attention to the motivations of those who intend to start entrepreneurship. Choosing entrepreneurship, taking risks, dealing with different problems, and tackling obstacles necessitate very strong motivations. The study was conducted to identify the pull and push motivations perceived by rural entrepreneurs of handicrafts. The statistical population of the study was rural entrepreneurs of handicrafts sector in South Khorasan Province, from among of which 22 participants were selected using snowball sampling. The data were collected through semi-structured interviews from November 2017 to June 2018. Analyzing the data using Colaizzi method let to seven major theme: Job problems, social barriers, improper resources productivity as push factors and social motivations, achieving economic progress, facilitating employments, and personal-psychological characteristics as pulling motivations. The results show that local entrepreneurs having the significant factor of interest in their own hometown and culture and preventing forgetting the handicrafts of the regions, are so motivated to do entrepreneurial works in spite of various problems. So, it is recommended that officials support productive employment and maintain art and culture in rural areas by facilitating starting new jobs and giving especial facilities to the active people of the sector.
    Keywords: Entrepreneurship, Pull, Push Motivations, rural areas, Handicrafts
  • Toraj Jamshidi Khezeli, Abbas Ranjbar Saadatabadi *, Mohammad Ali Nasr-Esfahani, Sahar Tajbakhsh Mosalman, Alireza Mohebalhojeh Pages 113-137
    In the 1987–2018 statistical period, unprecedented rainfall amounts of about 320mm in 72 hours were recorded at Ilam in October 2015. This heavy rainfall was studied from the perspective of teleconnection, the flux of the Rossby wave activity and synoptic-dynamical analysis. To investigate meteorological quantities, the ERA5 data with horizontal resolution of 0.25 degrees were used. To determine the predictability of the above precipitation, the WRF model was run for three nested domains with respectively 36, 12 and 4 km horizontal resolutions and then simulated rainfall values were compared with the observations. The results show that based on the flux of the Rossby wave activity, the system is received Rossby-wave activity mainly from the middle latitudes. Moreover, the combination of the strong Sudanese and Mediterranean low-pressure systems, the impact of the Chappala tropical storm as a source of injecting moisture into the region, the blocking created in the middle troposphere, the ridge formed in the southern latitudes of Iran, and the impact of the Zagros Mountains are the main factors affecting this heavy rainfall event. The results of teleconnection study showed that the moderate to strong descending branch of the El Nino prevented the eastward movement of the phase 2 and strong MJO convection. The MJO phase 2 activity has extended and strengthened the ridge in the southern latitudes of Iran, leading to several days of system persistence and continuous rainfall in the study area. Further, the positive NAO phase has led to strong pressure gradients and cyclonic reinforcement in the eastern Mediterranean. The simulation results of WRF model also showed correlation coefficients of 88% with 95% significance level. The 8% error rate between simulation and observation precipitation showed the remarkable model's ability to predict this rainfall.
    Keywords: Ilam, heavy rainfall, Teleconnection, Synoptic-Dynamic Analysis, WRF model
  • Mehdi Mododi Arkhodi *, Mohamad Ezadbahksh, Esmat Najafi Arkhodi Pages 139-168
    The purpose of this study was to identify the factors affecting customers’ loyalty to the ecolodges of Birjand, Sarbisheh, and Khosf. The study was a survey and used library and questionnaire for collecting data. The statistical population of the study includes tourists who resided in the ecolodges of Birjand, Sarbisheh, and Khosf. The sample size in this study was 250 people, using Cochran method. In addition to descriptive statistics like frequency distribution, inferential statistical tests were used to analyze the data. The results showed tangible factors (with Pearson statistic 0.678), credibility factor (with Pearson statistic 0.586), confidence factor (with Pearson statistic 0.146), accountability factor (with Pearson statistic 0.485), empathy factor (with Pearson statistic 0.586), and the factor of loyalty (Pearson statistic 0.394) on the loyalty of tourists to ecotourism resorts is positive and significant. In this study, the factors affecting the loyalty of tourists to ecotourism resorts in Birjand, Sarbisheh, and Khosaf were evaluated based on the six components of tangible factors: credibility, reliability, responsiveness, empathy, and loyalty. Given that there is a significant relationship between customer confidence and loyalty factors, training courses are needed to improve employee behavior. Also, the responsiveness factor has the greatest impact on customer loyalty. The relationship between tourist loyalty and the factor of confidence is less than other factors, however, to maintain and improve this position, measures are needed to gain the confidence of tourists. Providing desirable services to tourists improves the perceived value of services and thus provides tourists with satisfaction and ultimately increases their loyalty to the residence.
    Keywords: Loyalty, Tourism, Ecotourism, Ecolodge
  • Samaneh Mosayebi * Pages 169-199

    Health tourism development can play an important role in creating jobs and enhancing social welfare at national and local levels; it can also positively influence socioeconomic development in general and rural regions in particular. The purpose of this study is examining the role and effect of health tourism on improving the economic capacities of rural areas around Meshgin Shahr Township. Document studies were used to gain an understanding of health tourism. Next, the effects of such tourism on improving the economic capacities of rural environments were obtained using questionnaires, interviews, and observations. Then, the necessary adjustments were made based upon the extracted commonalities. The finalized effects were compiled in the form of author-made questionnaires as the most important effects of health tourism development on improving economic capacities. Based on the findings, the direct effect of the production index on economic capacity improvement was found to be lower than other dimensions while the economic diversity index involved the highest direct effect. Moreover, the economic diversity index affects all indices and has been indirectly effective in the improvement of economic capacities through all indices. The development of spa complexes in Meshgin Shahr paved the way for the inflow of various local and non-local capitals to these areas. Furthermore, the presence of tourists in this region has resulted in the improvement of rural infrastructure, increase in the productions of rural residents in different areas, creation of non-agricultural jobs, and rural economic diversity.

    Keywords: Health tourism, Economic Capacities, Rural economy, Meshgin Shahr
  • Masoud Taghvaei, Sayedeh Somayeh Hosseini * Pages 201-238

    As one of the major sub-sectors of tourism, the knowledge on medical tourism development with a competitive advantage is still limited. Considering the significant position and capabilities of the Iranian medical tourism industry in the region, the aim of this study was to compile the determinants and introduce the strategies for the development of medical tourism taking destination competitiveness approach in Health Macro-region No. 5 (Fars Province). This study was conducted by a combination of both qualitative and quantitative techniques. In the first phase, the content analysis was selected as the research strategy and MAXQDA software 18 was used for data analysis. In the second phase, the identified indexes were examined for evaluating the status quo of the region using SWOT technique. To do so, by combining SWOT and fuzzy DEMATEL techniques, different strategies were identified and prioritized using AHP technique. In this research, a framework of indexes was compiled and evaluated taking the destination competiveness approach from different aspects. Accordingly, the current status of the region in question was identified and finally, different strategies were proposed. This research was conducted with the aim of qualitative growth of medical tourism and development of a sustainable market based on the identified indexes. In this line, creating competitive advantage through integrated services and compiling, designing and implementing the strategies of this industry in different combinations in Shiraz was taken into account. It can be argued that authorities of health tourism field are required to pay due attention to the results of this research in future planning.

    Keywords: Medical tourism, destination competiveness, Content analysis, SWOT technique, Multi-criteria decision making
  • Bahman Sahneh *, Abdolmajid Nourtaghani Pages 239-272
    Recently increasing cases of disastrous events especially flood has been one of the biggest concerns. The effects of flood on the resident of flood-stricken regions are inappropriate; and the settlers of rural areas suffer a lot from damages because their livelihood depends on agriculture. This study tried to analyze the effects of flood on the livelihood capitals of rural families. The applied study uses a descriptive-analytical method. It is a survey study. The statistical population includes settlers of eight villages around the city of Aq Qala out of which 346 families were selected as the sample size, using Cochrane formula. In order to analyze vulnerability of livelihood capitals, 43 variables were used using Likert scale from the economic, social, physical, natural and human aspects. Data collection tool was a researcher-made questionnaire. Content validity of questionnaire was approved by professors and experts, and its reliability was achieved 89% using Cronbach alpha. Questionnaires were analyzed using Freidman, Chi-square and Kruskal Wallis statistical tests in the SPSS software. Results show that agriculture is the main source of income in this region and flood has had inappropriate effects on livelihood capitals such as land, irrigation, livestock, houses, infrastructures, jobs, etc. and has weakened sources of income. Freidman test results show that most vulnerability belongs to physical, economic, human, social and natural capitals. Cooperation strategy of governmental and private sectors can help the flood-stricken people to resist. Designing a rapid warning system and creating capacity in order to fight against disasters will be useful. These preparations should be made in the regions susceptible to flooding.
    Keywords: Flood, sustainable livelihood, Security, rural areas, Aq Qala
  • Nasim Hajikhani, Jafar Masoompour Samakosh *, Firouz Mojarrad Pages 273-301

    With the aim of revealing the at revealing the synchronic role of mid-latitude atmospheric cut-off lows and low-level jets in the continuation of daily rainfall of the west and northwest in Iran, maps of geopotential height, thickness, vorticity, vertical motion (omega), specific humidity, zonal and meridional winds of ECMWF and NCEP has been used. Daily rainfall data for the period 1995-2014 have been received from the Iran Meteorological Organization. Nieto and Reboita methods and Bonner criterion have been used to identify cut-off low and low-level Jet, respectively.  The results showed that out of the total rainfall periods, 60 cases are directly related to atmospheric cut-off lows. These cut-off lows were located in three regions East of the Mediterranean Sea, the Middle East and East of the Black Sea. The highest frequency of this phenomenon was related to winter and was identified with a maximum in January. In the study of the life cycle of these systems, it was found that cut-off lows with a duration of two days have the highest durability and in the days of the occurrence of the cut-off low, low-level Jets accompanied them in 58 occurrences. Low level Jets, by intensifying the convergence in the low levels of the atmosphere, on the one hand, provide the conditions for intensifying the upper-level divergence caused by the cut-off low phenomenon and on the other hand, increasing the moisture transport, so that the intensification of low level Jets, intensifies the instability caused by the cut-off lows.The amount of atmospheric moisture transport reveals that the main sources of moisture in Continuous rainfall periods caused by cut-off Low are Indian Ocean, Atlantic Ocean, Mediterranean Sea, Red Sea, Arab Sea and Black Sea respectively.

    Keywords: Continuation of Daily Rainfall, Low-Level Jets, Cut-off Lows, Moisture Flux, the Northwest, West of Iran
  • Reyhaneh Salehabadi, Afshin Mottaqi Dastanaei *, Maryam Takrosta Pages 303-332
    Common catchment areas are becoming increasingly important in the development of hydropolitic stresses in different areas. Based on widespread environmental change, we will see an ever-expanding array of dams for various exploitation by countries in different regions of the world in the next decade. The purpose of this study was to examine the Illslu Dam and the political, economic, socio-cultural and environmental impacts of Turkey's dam construction on the downstream Tigris (Iraq, Syria and Iran). Given that there are no regional treaties for the proper utilization of shared water resources in the Middle East region, such actions by Turkey as an upstream country can lead to environmental crises for downstream countries, exacerbate tensions, and even water wars in the region. The study used descriptive-analytical method. Super Decision software was used to study the impacts of dam on downstream countries of Tigris. Findings show that the incidence of political conflicts with a weight of 0.11026, the destruction of food security with a weight of 0.13774, population displacement with a weight of 0.09788, drying of Horalhvizeh-Horalazim wetland with a weight of 0.09843, infiltration of saline water into the Persian Gulf 0.09337 have the most impact The construction of dams and also these factors will have the greatest impact on increasing tensions between upstream and downstream countries in the short term. In order to solve the problems and difficulties arising from the construction of dams on trans-boundary rivers, we need to ratify and formulate regional treaties between the countries of the common areas.
    Keywords: Illslu Dam, Hydropolitics, Downstream Countries, Super Decision
  • Davood Jamini *, Alireza Jamshidi Pages 333-368
    The main purpose of this study is to investigate and analyze the understanding the meaning of local communities of the consequences of allocating dam water to rural settlements in Kurdistan province. This case study was conducted in two villages of Legzi (with dam water) and Gol Tappeh (deprived of dam water) located in Saqez Township. For collecting field data, the main reliance of researchers was on individual and group interviews and thematic analysis method was used to analyze the data. In this way, in Legzi village were conducted 6 in-depth interviews and three panel sessions and in Gol Tappeh village, 7 in-depth interviews and three panel sessions. It should be noted that the sampling method was purposeful and the basis for completing the interviews was theoretical saturation. The results showed that the allocation of dam water to the residents of Legzi village evokes positive themes such as “sustainability of local economy”, “sustainability of local community”, “flourishing motivation for success”, and “increasing environmental compatibility”, which has ultimately formd the macro theme of “sustainable rural development”. On the contrary, the perception of the inhabitants of Gol Tappeh village of no allocation of dam water to them has been associated with negative themes and sometimes creating functional changes in the village, such as "feeling of relative deprivation", "fragility of the local economy", "instability of the local community" and "serviceability of rural jobs", which have led to the formation of the"rural instability" macro theme. The results show that adoption and implementation of dual policies of allocation/non-allocation of dam water to rural communities can be effective in functional-structural changes in villages by associating macro concepts of sustainability/instability of rural development. Therefore, it seems that the revision of water allocation policies in the country is an undeniable necessity.
    Keywords: Sustainable rural development, water resources management, Dam, Thematic Analysis, Saqez Township