فهرست مطالب

مجله دندانپزشکی کودکان ایران
پیاپی 32 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قاسم انصاری صفحه 0
  • امجد محمدی بلبان آباد*، سیده پویا مروتی، مهدی نوری، شکوفه کریمی صفحات 1-16
    مقدمه

    یکی از مهم ترین اصول اولیه درمان دندانپزشکی در کودکان، کنترل ترس و اضطراب در طی اعمال دندانپزشکی است. هدف این مطالعه ارزیابی ترس دندانپزشکی و  برخی عوامل مرتبط با آن در کودکان 8 تا 12 ساله در سال 1398 بود.

    مواد وروش ها

    این مطالعه به صورت مقطعی برروی 300 نفر از کودکان 8 تا 12 ساله شهرسنندج انجام گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد ترس کودکان- زیر شاخه دندانپزشکی (CFSS-DS) بود. از جداول توصیفی و آزمون های  t-test و ANOVA برای مقایسه میانگین نمرات ترس بین گروه ها استفاده شد. تحلیل ها داده ها با کمک نرم افزار SPSS نسخه 24 صورت گرفت.

    یافته ها:

     میانگین کلی ترس دندانپزشکی کودکان برابر 3/37 بود. بین جنسیت و نمره ترس دندانپزشکی، ارتباط معنی داری وجود داشت و ترس دندانپزشکی دردختران به شکل معناداری بیشتر بود (045/0p =value) بین نمره ترس دندانپزشکی با سن کودکان، تحصیلات والدین، شغل والدین، بعد خانوار، سابقه مراجعه به دندانپزشک، مدت زمان سپری شده از آخرین مراجعه به پزشک و دندانپزشک ارتباط معنی داری مشاهده نشد (05/0<p value)

    نتیجه گیری

    ترس دندان پزشکی در کودکان 8 تا 12 ساله شهر سنندج کمتر از متوسط بود و در دختران ، بیش تر از پسران مشاهده شد. بیشترین میزان ترس به ترتیب  در" دیدن مته دندانپزشک (وسیله تراش دندان) "  و " آمپول زدن "گزارش شد. کمترین میزان ترس، مربوط به "افرادی که روپوش سفید پوشیده اند." بود.

    کلیدواژگان: ترس دندانپزشکی، اضطراب دندانپزشکی، کودکان، CFSS-DS
  • مرضیه صالحی شهرابی، علیرضا حیدری، حسین افشار، فاطمه الماسی* صفحات 17-26

    هنگامی که مولر دوم  شیری به طور زودرس از دست برود ، جابه جایی وشیفت مزیالی مولر اول دایمی اغلب اتفاق می افتد. این یکی از دشوارترین مواردی است که دندانپزشک متخصص کودکان با ان روبرو میشود در این موارد استفاده از فضا نگهداری که مولر اول دایمی را به موقعیت طبیعی خود هدایت می کند اندیکاسیون دارد. در مواردی با از دست دادن زودرس دو طرفه دندان های مولر شیری ، اپلاینس  دیستال شو نیاز به تغییراتی دارد.در این مقاله ، ما استفاده  از اپلاینس دیستال شو تغییر یافته را گزارش می دهیم  که به نظر می رسد استفاده ازاپلاینس  دیستال شو تغییر یافته  میتواند انتخاب خوبی  برای نگهداری فضا در بیماران با از دست دادن دو طرفه دندان های مولر شیری باشد.

    کلیدواژگان: فضانگهدار- دیستال شو- دندانپزشکی کودکان -کشیدن دندان
  • فاطمه شکارچی، فاطمه لاهوتی اشکوری، سمیه خرمیان طوسی* صفحات 27-44
    مقدمه

    یکی از شیوه های مرسوم آموزشی در دانشکده های دندانپزشکی، تدریس واحد درسی توسط چند استاد است که نقاط قوت و ضعفی دارد. هدف این پژوهش ارزیابی دیدگاه دانشجویان و اساتید دانشکده دندانپزشکی البرز در خصوص این شیوه تدریس در سال 1399 بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش توصیفی تحلیلی به صورت مقطعی در میان دانشجویان و اساتید دانشکده دندانپزشکی البرز انجام شد. با استفاده از فرمول حجم نمونه برای برآورد یک نسبت در جمعیت و با در نظر گرفتن مقدار P=0.51 و q=0.49 و دقت 05/0 ، حجم نمونه 385 نفر محاسبه شد که  398 نفر از دانشجویان وارد مطالعه شدند. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه انجام شد و از طریق شاخص های آمار توصیفی و استنباطی نظیر آزمون t مستقل در نرم افزار spss نسخه 25 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    نظر اساتید و دانشجویان این بود که تدریس توسط چند استاد، از یک یا چند رشته تخصصی، به طور معنی داری باعث جذابیت و تنوع مطالب درسی و ارتقاء کیفیت آموزش است (p<0.05) در مقابل آن ها این شیوه تدریس را عامل افزایش حجم بی مورد مطالب درسی می دانستند. (p<0.05) اساتید بر خلاف دانشجویان بر روی برخی از پیامدهای مثبت و منفی تدریس توسط چند استاد از یک رشته تخصصی نسبت به چند رشته تخصصی اختلاف نظر داشتند.

    نتیجه گیری:

     تدریس توسط چند استاد، هم از نظر دانشجویان و هم از دیدگاه اساتید، به طور معنی داری باعث افزایش تنوع و جذابیت مطالب درسی و در مقابل عامل افزایش حجم مطالب درسی می شود.

    کلیدواژگان: دندانپزشکی، روش تدریس گروهی، دانشجویان، اساتید
  • نیلوفر حلوانی، فائزه فتوحی، سحر رجائی* صفحات 45-57
    مقدمه

    این مطالعه با هدف بررسی تغییرات کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان کودکان دارای پوسیدگی های شدید دندانی که تحت بیهوشی درمان دندانپزشکی دریافت کرده اند، طراحی و اجرا شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، 60 کودک 2تا 6 سال تحت درمان دندانپزشکی با بیهوشی عمومی در مراکز مجهز به اتاق عمل جهت ارایه خدمات دندانپزشکی در شهر یزد برای مطالعه انتخاب شدند. از پرسشنامه (ECOHIS(Early Childhood Oral Health Impact Scale  جهت ارزیابی کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان و دندان کودکان و جهت بررسی تاثیر وضعیت دهان و دندان کودک بر خانواده وی از پرسشنامه FIS استفاده شد.  شاخص dmft با استفاده از آینه و سوند ثبت شد. پرسشنامه ها قبل و  4 هفته بعد از درمان توسط والدین تکمیل گردیدند. داده ها با استفاده از SPSS  ویرایش 17و آزمون آماری t-test تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه 50 درصد کودکان دختر و 50 درصد پسر بودند. متوسط سنی کودکان 01/1±02/4 سال بود. میانگین نمره کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان بدست آمده از هر دو پرسشنامه ECOHIS  008/0=P-value و FIS (000/0=P-value) بعد از درمان بطور معنی داری کاهش یافته بود. میانگین نمره در حیطه های عملکرد کودک (001/0=P-value) و خودشناسی کودک و روابط اجتماعی او  (023/0=P-value) در پرسشنامه ECOHIS و میانگین نمره در کلیه حیطه های پرسشنامه FIS بعد از درمان بطور معنی داری کاهش یافته بود(005/0>P-value).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایح مطالعه، درمان های دندانپزشکی تحت بیهوشی عمومی می توانند سبب بهبود قابل توجهی در کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و دندان کودکان وخانواده انها شوند.

    کلیدواژگان: بیهوشی عمومی، پوسیدگی های زودرس دندانی، درمان دندانپزشکی، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و دندان، کودکان، والدین
  • پرستو نامدار، آتنا شیوا، فرزانه لعل علیزاده، طهورا اعتضادی* صفحات 58-69
    مقدمه

    مال اکلوژن یکی از مهمترین ناهنجاری های دندانی فکی است که می تواند روی ظاهر و فانکشن و اعتماد به نفس فرد تاثیرگذار باشد.از طرفی آگاهی از میزان شیوع می تواند در پیشگیری و درمان مناسب کمک موثری باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی شیوع انواع مال اکلوژن در کودکان 12-14 ساله شرق مازندران می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی مقطعی 1369 دانش آموز 12 تا 14ساله از 18 مدرسه در 5 منطقه مختلف شرق  استان مازندران در سال تحصیلی 96-97  به طور تصادفی انتخاب شدند. از طبقه بندی انگل جهت تعیین شیوع انواع مال اکلوژن های دندانی در جامعه تحت مطالعه استفاده گردید. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها وارد نرم افزار SPSS22 شدند و از آنالیز های آماری Chi-square استفاده شد.

    یافته ها

    از بین 1369 دانش آموز وارد شده به مطالعه ، مال اکلوژن کلاس I با 2/69 درصد (948 نفر) بیشترین میزان شیوع را در بین دانش آموزان (پسران 8/73 درصد و دختران 6/67 درصد) داشت. هم چنین میزان شیوع مال اکلوژن کلاس II و III در بین دانش آموزان به ترتیب برابر 163 نفر (9/11 درصد) و 61 نفر (5/4 درصد) بود. تنها 4/14 درصد (197 نفر) از دانش آموزان اکلوژن نرمال داشتند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه ما، مال اکلوژن کلاس I شایعترین و مال اکلوژن کلاس III  از کمترین شیوع در بین دانش آموزان 14-12 ساله شرق مازندران  برخوردار بود.

    کلیدواژگان: کراودینگ، مال اکلوژن، شیوع، ارتودنسی
  • آتوسا جانشین*، ارمغان حجتی ثابت، سیروس میردامادی صفحات 70-80
    مقدمه

    رفتار غذایی در دوران کودکی میتواند در ایجاد پوسیدگی دندانی تاثیرگذار باشد، هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر ناهنجاری های رفتار غذایی بر پوسیدگی دندانی زودرس در کودکان 3 تا 6 سال بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بر روی 53 کودک دارای پوسیدگی دندانی زودرس(گروه مورد) و53 کودک بدون پوسیدگی دندانی زودرس (گروه شاهد) انجام گرفت. معاینه کلینیکی کودکان جهت تعیین شاخص  های پوسیدگی در مدرسه انجام شد. از پرسشنامه رفتار غذایی کودکان که در اختیار والدین قرار گرفت، به منظور بررسی ناهنجاری های رفتار های تغذیه ای استفاده شد. نرم افزار مورد استفاده جهت آنالیز آماری spss ورژن 24 بود و سطح معناداری در تمام آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد مورد بررسی در مطالعه 05/1 ± 82/4 سال بود. نتایج نشان داد که میانگین میزان پاسخ به غذا ، میزان لذت از غذا ، میزان پرخوری هیجانی، پاسخ های سیری، آهستگی در خوردن غذا، کم خوری هیجانی و بهانه گیری در مورد غذا در دو گروه دارای پوسیدگی دندانی زودرس و بدون پوسیدگی دندانی زودرس تفاوت معناداری ندارد. همچنین میانگین میزان تمایل به نوشیدنی های شیرین در دو گروه مورد بررسی تفاوت معناداری دارد (002/0=P). بین شاخص dmft و تمایل به نوشیدنی های شیرین نیز ارتباط معناداری وجود داشت (33/0=r، 001/0>p). همچنین بین شاخص dmfs و تمایل به نوشیدنی های شیرین ارتباط معناداری وجود داشت (35/0=r، 001/0>p).

    نتیجه گیری

    تمایل به نوشیدنی های شیرین در گروه دارای پوسیدگی دندانی زودرس بالاتر بود. همچنین با افزایش تمایل به نوشیدنی های شیرین میزان dmft و dmfs نیز افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: پوسیدگی دندانی، رفتار غذایی، کودک، تغذیه
  • شکوفه نوبهار، لیلا سیمائی*، صبا حشمتی، سودابه اسکندری صفحات 81-97
    مقدمه

    پوسیدگیهای دندانی به عنوان یکی از گسترده ترین بیماریهای مزمن و یکی از شایعترین بیماریهای دوران کودکی به خصوص در میان جمعیتهای با شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی نامطلوب است. هدف از انجام این مطالعه تعیین ارتباط بین کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و دندان (CPQ) با شاخص)  PUFAپاپول، زخم، فیستول (در کودکان 10-8 سال  شهر کرمانشاه در سال 1397 بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تحلیلی مقطعی 559 دانش آموز از نواحی 2،1 و 3 آموزش پرورش شهر کرمانشاه در سال 1397 با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات از طریق فرم اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه CPQ و معاینه ی بالینی انجام گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار  SPSS نسخه 25 وآماره های توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد و آزمون همبستگی پیرسون، تی مستقل و تحلیل واریانس یکطرفه) انجام شد.

    یافته ها

    بین مقیاس CPQ با شاخص PUFA و dmft ارتباط مستقیم و معناداری وجود داشت (p<0.05). بین شاخص PUFA و  dmft نیز ارتباط مستقیم و معناداری مشاهده شد  (p<0.05) .براساس یافته ها بین شاخص PUFA و DMFT ارتباط معناداری یافت نشد. بین میانگین CPQ برحسب جنسیت نیز اختلاف معناداری وجود داشت. کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و دندان در دانش آموزان دختر بالاتر بود.

    نتیجه گیری

    بررسی همبستگی بین کیفیت زندگی کودکان و میزان dmft و PUFA نشان می دهد که هرچه نمره CPQ و مشکلات سلامت دهان و دندان بیشتر می شود میزان dmft و PUFA  افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: کودکان، کیفیت زندگی، سلامت دهان و دندان، dmft، PUFAکرمانشاه
|
  • A .Mohamadi Bolbanabad*, P .Morovati, M .Nouri, Sh. Karimi Pages 1-16
    Introduction

    One of the most important principles of dental treatment in children is the control of anxiety and fear during dental procedures. The aim of this study was to evaluate dental fear and some related factors in children aged 8 to 12 years old during 2019.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on 300 children aged 8 to 12 years old in Sanandaj. Data collection tool was the Children’s Fear Survey Schedule- Dental Subscale (CFSS-DS) questionnaire. Descriptive tables, t-test and ANOVA were used to compare the mean scores of fear among groups. Data analysis was performed using SPSS software version 24.

    Results

    The overall mean of childrenchr('39')s fear score was 37.3. There was a significant relationship between gender and dental fear score, which was significantly higher in girls (p value = 0.045). There was no significant relationship between dental fear score and children age, parents chr('39')education, parentschr('39') occupation, family size, dental appointment history, and the time elapsed since last medical and dental visit (p value> 0.05).

    Conclusion

    Dental fear in children aged 8 to 12 years in Sanandaj was lower than average, and was more common in girls than boys. The highest level of fear was observed in “the sight of the dentist drilling’ “and “injection” respectively.  The lowest level of fear was related to “people in white uniforms”.

    Keywords: Dental fear, Dental anxiety, Children, CFSS-DS
  • M .Salehi Shahrabi, A. Heidari, H. Afshar, F .Almasi* Pages 17-26

    When the second primary molar is lost prematurely, permanent first molar displacement and mesial shift often occur. This is one of the most difficult cases to manage in pediatric dentistry. In these cases, using space maintainer that guides the first permanent molar to its natural position is indicated. In this article, we report the use of modified bilateral distal shoe in cases with premature bilateral loss of deciduous second molars.

    Keywords: Space Maintenance, distal shoe, Pediatric Dentistry, Tooth Extraction
  • F. Shekarchi, F. Lahouti Ashkevary, S .Khoramian Tousi* Pages 27-44

    Introduction:

     One of the common teaching methods in dental schools is teaching a course by several professors, which has strengths and weaknesses. The purpose of this study was to evaluate the views of students and professors of Alborz Dental School regarding this teaching method in 2020.

    Materials and Methods

    This Analytical descriptive cross-sectional study was conducted among students and professors of Alborz Dental School. Using the sample size formula to estimate a ratio in the population and considering the value of P = 0.51, q = 0.49 and accuracy of 0.05, the sample size of 385 people was calculated and 398 students were included in the study. Data were collected through a questionnaire and analyzed through descriptive and inferential statistical indicators such as independent t-test in SPSS software version 25.

    Results

    The opinion of professors and students was that teaching by several professors from one or more specialized disciplines significantly makes the curriculum attractive and diversifies and improves the quality of education (p <0.05). In contrast, this teaching method causes an unnecessary increase in volume. They knew the curriculum (p <0.05). Unlike students, professors disagreed on some of the positive and negative consequences of teaching by several professors from one specialized field to several specialized fields.

    Conclusion

    Teaching by several professors, both from the students chr('39')point of view and from the professorschr('39') point of view, significantly increases the diversity and attractiveness of the curriculum and in contrast increases the volume of the curriculum sessions.

    Keywords: Dentistry, Team teaching method, Students, Professor
  • N. Halvani, F .Ftoohi, S. Rajaei* Pages 45-57
    Introduction

    The aim of This study was to evaluate the effect of dental treatments under general anesthesia on the quality of life related to oral health of children with early dental caries and their parents.

    Materials and Methods

    In this descriptive–cross sectional study, 60 children with the age range of 2-6 years who were going to experience dental treatment under general anesthesia were included. ECOHIS(Early Childhood Oral Health Impact Scale) questionnaire was used to assess the quality of life related to childrenchr('39')s oral health and FIS questionnaire was used to assess the impact of oral health on their families. These questionnaires were completed by parents before and 4 weeks after treatment. Data were analyzed by SPSS ver.17 and T-test.

    Results

    In this study 50% of the children were female and 50% were male. The mean age of the children was 4.02±1.01 years. The mean score of quality of life related to oral health was significantly decreased in both ECOHIS (P-value = 0.008) and FIS (P = 0.000) questionnaires after treatment. The mean score of child performance (P-value = 0.001) and child self-knowledge and social relations domains (P-value = 0.023) in ECOHIS questionnaire and the mean score in all domains of FIS questionnaire, after treatment was significantly reduced (P-value <0.005).

    Conclusion

    According to the results of the study, dental treatments under general anesthesia can significantly improve the quality of life related to oral health of children and their families.

    Keywords: General Anesthesia, Early Childhood Caries, Dental Treatment, Quality of Life Related to Oral Health, Children, Parents
  • P. Namdar, A. Shiva, F. Lal Alizadeh, T. Etezadi* Pages 58-69
    Introduction

    Malocclusion is one of the most important dental malformations that can affect a personchr('39')s appearance and function and self-confidence. On the other hand, knowing the prevalence can be an effective aid in proper prevention and treatment. The aim of this study was to investigate the prevalence of malocclusion in children aged 14-12 years in East Mazandaran.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional descriptive study, 1369 students aged 12 to 14 years old from 18 schools in 5 different regions of East Mazandaran province in the academic year of 1996-97 were randomly selected. Angles classification was used to determine the prevalence of dental malocclusions in the study population. After collecting data, data were entered into SPSS 22 software and Chi-square statistical analysis was used.

    Results

    Among the 1369 students included in the study, class I malocclusion with 69.2% (948 people) had the highest prevalence among students (73.8% boys and 67.6% girls). Also, the prevalence of class II and III malocclusion among students was 163 (11.9%) and 61 (4.5%), respectively. Only 14.4% (197 people) of students had normal occlusion.

    Conclusion

    Based on the findings of our study, class I malocclusion was the most common and class III malocclusion was the least common among girls aged 12-14 years in East Mazandaran.

    Keywords: Crowding, Malocclusion, Prevalence, Orthodontics
  • A .Janeshin*, A. Hojjati Sabet, S. Mirdamadi Pages 70-80
    Introduction

    Eating behavior in childhood has been implicated in the development of dental caries. Thus, the purpose of this study was to investigate the effect of problematic eating behavior and its association with early childhood caries (ECC) among 3-6 years-old children

    Materials and methods

    This study was performed on 53 children with ECC (case group) and 53 children without ECC (control group). Clinical examination of children was performed to determine the caries indices. Subsequently, the parents of children in both groups were requested to complete the Childrenchr('39')s Eating Behavior Questionnaire (CEBQ). The statistical analysis was performed with SPSS 24. P-values less than 0.05 were considered statistically significant.

    Results

    The mean age of the subjects in this study was 4.82±1.05 years. The results showed that the food responsiveness, enjoyment of food, emotional overeating, satiety responsiveness, slowness in Eating, emotional undereating and food fussiness were not significantly different between the two groups with ECC and without ECC. Also, based on the results, it was found that the desire for sugary drinks in the two groups was significantly different (P=0.002) as the tendency for sugary drinks was higher in the ECC group. There was a significant relationship between the dmft (r=0.33, p<0.001) and dmfs (r=0.35, p<0.001) indices and the desire for sugary drinks.

    Conclusion

    The present study showed that the desire for drink could been implicated in the development of early childhood caries. So that with increasing tendency to use sugary drinks, the dmft and dmfs level also increases.

    Keywords: Dental caries, eating behavior, child, diet
  • Sh. Nobahar, L. Simaei*, S. Heshmati, S. Eskandari Pages 81-97
    Introduction

    Dental caries are recognized as one of the most common chronic diseases and one of the most common childhood diseases, especially among populations with unfavorable social, economic and cultural conditions. The aim of this study was to determine the relationship between oral and dental health (CPQ) quality of life with PUFA (Pulpal involvement, ulceration, fistula and abscess) in children aged 8-10 years in Kermanshah in
    2018 year.                                      

    Materials and Methods

    In this analytical cross-sectional study, 559 students from 1,2,3 educational districts in Kermanshah city in 2012 were selected by multistage sampling. Data were gathered through a demographic information form, a CPQ questionnaire, and a clinical examination. Data were analyzed using SPSS software version 25 and descriptive statistics (mean, standard deviation, frequency and percent), Pearson correlation, independent t-test and one-way ANOVA.

    Results

      There was a direct and significant correlation between CP Q and PUFA and dmft index (P <0.05). There was a direct and significant correlation between PUFA and dmft (P <0.05). No significant relationship was found between PUFA and DMFT(P >0.05). There was a significant difference between the average CPQ in terms of sex. The quality of life associated with oral health was higher in male students.

    Conclusion

    The correlation between the quality of life of children and the level of dmft and PUFA showed that the higher CPQ score, and oral health problems, such as pain, eating and talking, increase the levels of dmft and PUFA.

    Keywords: Children, Quality of Life, Oral Health, dmft, PUFA, KermanshahIn