فهرست مطالب

سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب) - پیاپی 65 (مهر 1400)

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 65 (مهر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کسری بقائی پور، بهرام پروین گنابادی* صفحات 1-15
    زمینه و هدف

     مخزن الانشاء کتابی در تعلیم ترسل و نامه نگاری، اثر محمدرضا کلهر، یکی از کاتبان خوش‌قریحه اما گمنام قرن سیزدهم است. بررسی سبکی و محتوایی و ویژگیهای آن موضوع اصلی این پژوهش است. در این مقاله سعی شده است به بررسی سبکی و محتوایی «مخزن الانشا» از سه منظر زبانی، ادبی و فکری پرداخته و میزان توفیق و مهارت نویسنده در سنت ترسل و نامه‌نگاری عهد ناصری سنجیده شود.

    روش مطالعه

     پژوهش پیش رو، مطالعه ای نظری است که به شیوه توصیفی-تحلیلی انجام شده است. محدوده و جامعه موردمطالعه کتاب چاپ سنگی مخزن الانشاء نوشته محمدرضا کلهر است که نسخه منحصربفرد این کاتب و نویسنده به شماره 3970 درکتابخانه آستان قدس رضوی و به شماره 25683 در کتابخانه ملی موجود است. این کتاب شامل مجموعه نامه‌های اخوانیات و سلطانیات و منشآت مربوط به بزرگان آن دوره است.

    یافته ها

     ازجمله ویژگیهای سبکی شعرهای این کتاب مواردی مانند بکارگیری ماهرانه صنایع ادبی، تلاش در آفرینش واژه‌های خوش‌آوا، و واژه‌آفرینی گویا و تاثیرگذار است. نثر آن نیز آهنگین و استفاده از انواع سجع، حذف فعل به قرینه، حروف اضافه مضاعف، واژه‌های کهن و... در آن بسامد بالایی دارد. علاوه بر اینها، کاربرد آیات قرآنی و احادیث، شعرهای عربی و ضرب‌المثلها این کتاب را ازجمله کتابهایی قرار داده که از نظر ادبی و سبکی حایز اهمیت هستند.

    نتیجه گیری

     نویسنده این اثر در نگارش کتاب خود به سبک نویسندگانی ازجمله قایم‌مقام و سعدی نظر داشته است. همچنین با بررسی مخزن الانشاء میتوان توانمندی کلهر را بعنوان یکی از نویسندگان موفق در انعکاس ساختار فکری، زبانی و ادبی دوره خود به اثبات رسانید.

    کلیدواژگان: محمدرضا کلهر، مخزن الانشاء، ترسل، تحلیل سبکی و محتوایی
  • مریم علایی، مریم یوزباشی*، زهره نورایی نیا صفحات 17-32
    زمینه و هدف

     مضامین تربیتی و مفاهیم ارزشی، نقش انکارناپذیر و بسزایی در شکل دادن به شخصیت، ذهن و جهان‌بینی کودک دارد. لیکن یکی از گسترده‌ترین و زیباترین انواع ادبی کودک در ایران بویژه در دوره معاصر، جلوه ادبیات تعلیمی در آثار کودک است؛ بگونه‌ای که بسیاری از شاعران کودک و نوجوان از میان انواع ادبی، به این نوع ادبی توجه شایانی کرده‌اند. «اسدالله شعبانی»، «جعفر ابراهیمی» و «افسانه شعبان‌نژاد» از شاعران شاخص و مطرح حوزه ادبیات کودک و نوجوان هستند که به نقش و اهمیت این مفاهیم پی برده و از آن بعنوان ابزاری برای پرورش نسلی پویا، توانمند و ژرف‌اندیش بهره گرفته‌اند. هدف پژوهش حاضر، بررسی و بازنمایی عناصر و مولفه‌های اجتماعی و تربیتی در آثار و اشعار شاعران یادشده است.

    روش مطالعه

     پژوهش پیش رو، مطالعه‌ای نظری است که به شیوه پژوهش کتابخانه‌ای و روش توصیفی تحلیلی انجام شده است.

    یافته‌ ها: 

    یافته‌های پژوهش نشان میدهد اشعار شاعران موردبررسی، مبتنی بر مضامین و مولفه‌های اجتماعی و تربیتی همچون همدلی، نوع‌دوستی، صلح‌طلبی، روحیه تلاشگری و وطن‌دوستی است. و مفاهیم اجتماعی تربیتی ازجمله مفاهیم کاربردی این سه شاعر است. براساس بررسی انجام یافته، مولفه «همدلی» با 34./. در اشعار جعفر ابراهیمی، «نوع‌دوستی» با 33./. در آثار افسانه شعبان‌نژاد، «صلح‌طلبی» با 35./. و «وطن‌دوستی» با 22./. در اشعار اسدالله شعبانی، و «تلاشگری» با 19./. بطور مشترک در آثار جعفر ابراهیمی و اسدالله شعبانی بسامد بیشتری دارند.

    نتیجه‌گیری:

     ادبیات تعلیمی نقش مهم و موثری در پرورش کودکان و نهادینه کردن ارزشهای تربیتی، اخلاقی و اجتماعی دارد. این نوع ادبی محور توجه شاعران کودک بوده و بیشتر شاعران معاصر حوزه ادبیات کودک و نوجوان درجهت پیشبرد اهداف آموزشی و تربیتی در قالب شعر تلاش کرده‌اند. لیکن شعر معاصر کودک علاوه بر ارزشهای هنری، ابزاری برای آموزش و تربیت است و آموزه‌های تعلیمی در اشعار این دوره، در جایگاه بالایی قرار دارد.

    کلیدواژگان: شعر کودک، مفاهیم اجتماعی و تربیتی، اسدالله شعبانی، جعفر ابراهیمی، افسانه شعبان نژاد
  • علی اکبر عطائی، عبدالرضا مدرس زاده *، اصغر دادبه صفحات 33-49
    زمینه و هدف

    صادق هجری تفرشی یکی از حکیمان و شاعران گمنام دوره فترت و از پیشگامان بازگشت ادبی است که در اواخر دوره صفویه و دوره افشاریه میزیسته است. دیوان هجری شامل مثنویات، غزلیات، قطعات، یک قصیده در منقبت علی (ع)، رباعیات و مفردات است. در این مقاله به بررسی سبکی و محتوایی اشعار شاعر از سه منظر فکری، زبانی و ادبی پرداخته شده است.

    روش مطالعه

    پژوهش پیش رو، مطالعه ای نظری است که به شیوه توصیفی-تحلیلی انجام شده است. محدوده و جامعه موردمطالعه، نسخ خطی اشعار صادق هجری تفرشی است که به کوشش پژوهشگر از کتابخانه های مختلف گردآوری شده است.

    یافته ها

    تصویرسازیهای زیبا، بکارگیری استادانه از صنایع ادبی، انتخاب اوزان مختلف، بکارگیری ردیفهای فعلی که غنای شعر و کمال مفهوم قافیه را در پی دارد و نیز استفاده بجا و شاعرانه از صنایع ادبی در حوزه بدیع لفظی و بدیع معنوی از ویژگیهای شعری هجری تفرشی است.

    نتیجه گیری

    با تحلیل سبکی و محتوایی اشعار صادق هجری تفرشی میتوان وی را بعنوان یکی از سرایندگان خوش‌قریحه دوره بازگشت در پیروی از شاعران سبکهای پیش از خود دانست و موفقیت وی را در انعکاس ساختار فکری، زبانی و ادبی آنها در اشعار خود مورد تایید قرار داد. کلمات کلیدی

    کلیدواژگان: صادق هجری تفرشی، نسخه های خطی اشعار، دوره بازگشت، تحلیل سبکی و محتوایی
  • فریدون آرزومند، سعید فرزانه فرد *، ایمان مهری بیگدیلو صفحات 51-64
    زمینه و هدف

     بجهت غنی بودن آثار فریبا وفی از مسایل گوناگون اجتماعی از قبیل فقر، اختلاف طبقاتی، مفاسد اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی و مشکلات زنان که بوفور در جامعه رمانهای او بتصویر کشیده شده است، پژوهش حاضر بر آن شد آثار داستانی او را از نظر تطابق با ریالیسم بررسی کند.

    روش مطالعه

     پژوهش حاضر به روش کتابخانه‌ای و توصیفی-تحلیلی ریالیسم را در پرنده من و رویای تبت از فریبا وفی بررسی و تحلیل میکند.

    یافته ها

     وفی همچون دیگر نویسندگان مکتب واقع گرایی، تنها به بازگویی صرف واقعیت نمیپردازد، بلکه اندیشه تحلیل‌گرانه خود را نیز در آن دخیل میکند، در عین حال تفسیر جدیدی از ریالیسم نیز ارایه داده است. جهت حرکت قلم فریبا وفی را نگرش ایدیولوژیک، نمایش تصویر واقعی فقر، تضادهای طبقاتی، آنتاگونیسم اجتماعی، هویت خدشه دار زنان در جامعه مردسالار، طلاق عاطفی، خشونت جنسی علیه زنان (و دختران خردسال)، خیانت در برابر اعتماد،‌ زبان محاوره، تشریح جزییات وقایع، تاویل و تفسیر وقایع تلخ جامعه، بیان سطح فرهنگ جامعه، پس زمینه مناسب و نمود صنایع ادبی و... شکل میدهد. آثار وفی، سرشار از زنانی است که قربانی جامعه مردمحور و مردسالار شده و هویت خود را ازدست داده اند؛ زنانی که تاریخ انقضای شادیهایشان به دست مردان رقم میخورد و رنگ میبازد. در واقع وفی هنر را استخدام میکند که تاریخ و واقعیت را طوری در قالب داستان بریزد که همه در باور مخاطبش واقعی جلوه کند. یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن است که آثار وفی، بحری مواج از مباحث ریالیستی است.

    نتیجه گیری

     وفی با شیوه ای هنری به بازنمایی وقایع میپردازد و در هر مرحله از بیان مباحث، نشانه هایی از واقع گرایی را بگونه ای نمودار میسازد که احتمال تخیلی یا غیرواقعی بودن اثر را از ذهن خواننده دور میکند. از طرفی راوی اول شخص بودن نویسنده، خواننده را به قبول ریال بودن اثر مجبور میکند. نیز صنایع ادبی و بلاغی، و مهمتر از همه تشبیه و اصطلاحات کنایی رنگ وبوی ادبی به اثر بخشیده است.

    کلیدواژگان: رمان، مکتبهای ادبی، رئالیسم، پرنده من، رویای تبت، فریبا وفی
  • اصغر سلیمانی، رقیه رضایی *، ناهید اکبری صفحات 65-82
    زمینه و هدف

    روایت‌شناسی از دیدگاه ساختارگرایان به مطالعه طبیعت، شکل و نقش روایت میپردازد و میکوشد توانایی و فهم متن روایت را نشان دهد. در همه ادیان آسمانی متناسب با تلقی و درک انسانها از دین، شیوه‌هایی برای رازونیاز با معبود فراهم شده است. شاعران بعنوان دارندگان روحهای لطیف و حساس، در لابلای اشعار خود مناجاتهایی نغز و دلنشین گنجانده‌اند که از لطیفترین فرازهای آثارشان است. دیدگاه روایت‌شناختی نیایش باعث آشنا شدن با جلوه‌های هنری این نوع ادبی میشود‌ و بر ارتباطات ممکن میان نیایشها و متن روایی، بویژه «نظم و ترتیب، تداوم و بسامد، وجه و آوا» میپردازد. جستار حاضر به بررسی جایگاه روایت‌شناسی نیایش‌ در اشعار شاعران (سنایی، نظامی و عطار) پرداخته است.

    روش مطالعه

    این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و با بررسی شماری از روایتهای نیایش این شاعران براساس مباحث «نظم، تداوم، بسامد، وجه و آوا» در چهارچوب نظریه روایت‌شناسی است. در آغاز این مباحث مبانی نظری تحقیق، تبیین میشوند، سپس نمونه‌های فراوانی از اشعار نیایشی بررسی و ارزیابی میگردند.

    یافته‌ ها:

     شاعران قرن ششم یا همان سبک عراقی، دارندگان روح و احساسات لطیف و حساس شعر فارسی هستند، آنچه در اشعار این شاعران میدرخشد‌، استفاده از نیایش و مناجات بعنوان گریزگاه احساسی است. نیایش و مناجات، جدا از بیان کردن احساسات، میتواند ابزاری برای گریز از احساسات، بیان تعلیق، نظم و ترتیب، تداوم، بسامد، وجه یا آوا باشد.

    نتیجه‌گیری: 

    استفاده از نیایش و مناجات در اشعار این شاعران گاهی در مفهومی غیر از معنای اصلی خود بکار رفته است؛ اشعار نیایشی این شاعران از طریق سفر به زمان گذشته و آوردن آن به زمان حال، علاوه بر زیبایی‌آفرینی و تاثیرگذاری، آدمی را به نامیرایی و تسلط بر زمان، امیدوار میکنند و با تطبیق بین زمان نیایش و حجم نیایش، با ضرب‌آهنگ و شتابی نسبتا بالا، موجب رسایی و تاثیر نیایش در ذهن روایت‌نیوشان میشوند. همچنین رابطه بین دفعات تکرار یک حادثه در داستان و دفعات روایت شده در اشعار این سه شاعر، بیشتر بصورت بسامد مفرد بیان میشوند. فاصله‌گیری سطوح داستان،گزارش و حضور اندک راوی در اشعار نیایشی این شاعران، گاهی سبب شده است که جزییات و اطلاعات نسبتا بیشتری ارایه شوند.

    کلیدواژگان: روایت شناختی، نیایش، سنایی، نظامی، عطار
  • فائزه افتخاری روزبهانی، محمدعلی شفائی*، معصومه خدادادی مهاباد، مجتبی انصاری شهیدی صفحات 83-98
    زمینه و هدف

    روانشناسی و ادبیات ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند. از آنجاکه شخصیتهای یک منظومه غنایی، به نوعی پهنه رویارویی عواطف بشری و آفرینشی است که از درون فرد و بستر اجتماع برخاسته است، در این پژوهش، با نگاهی بر گستره روانشناسی و ادبیات، به آن پرداخته شده است که این امر به فراهم آمدن زمینه مطالعه ادبیات به شیوه‌ای علمی و ژرف، یاری رسانده است. یکی از درونمایه‌های موجود در منظومه‌های غنایی، بویژه در فرهنگ ایرانی، احساس شرم است. انعکاس و برآیند این عنصر، منجر به واکنشهای گوناگونی از سوی شخصیتهای منظومه غنایی و تجلی انواع شرم میگردد. در پژوهش حاضر با پرداختن به منظومه ویس و رامین و با بهره‌مندی از نقد برونی ادبیات و نگرش روانشناسی، ابعاد شرم و رویکردهای آن بدقت مورد کاوش قرار گرفته است.

    روش مطالعه

    با استفاده از تحلیل مفهومی بازتاب شرم و نیز انتخاب کلیدواژه‌هایی، به بررسی این ویژگی پرداخته و پس از گردآوری یافته‌ها، جهت روشنگری بیشتر با استفاده از شیوه‌های آمار توصیفی، بررسی تحلیلی انجام گرفته است.

    یافته‌ ها:

     ویس و رامین دارای انواع شرم هستند و بازنمایی آن، با حالات و نشانه‌های گوناگونی همراه است و همچنین توسط انواع سازوکارهای دفاعی سعی در مقابله با آنها دارند که از این دیدگاه نیز مورد بررسی قرار گرفته است.

    نتیجه‌ گیری: 

    ویس و رامین، دو مفهوم شرم و بی‌شرمی را همزمان تجربه میکنند. ویس، شخصیتی همواره شرمگین دارد و حتی عملکردهای بی‌شرمانه او نیز واکنشی وارونه به شرمی است که در ژرفای جان او رخنه کرده است. او که در ابتدا با عوامل ایجادکننده حس شرم، بشکل سالم مقابله میکند، پس از ناکامی، به شیوه‌ای ناسالم جهت مقابله با شرم خود، اقدام به سرکشی و طغیان میکند. در کنار این شیوه به وسیله‌های دفاعی دیگری نیز دست مییازد.

    کلیدواژگان: شعر غنایی، منظومه ویس و رامین، نقد روانشناسی شرم، شخصیت، ویس و رامین
  • احمد علیزاده* صفحات 99-118
    زمینه و هدف

     برای شناخت و تحلیل دقیق اشعار یک شاعر، مهمترین شیوه، تدقیق و ارزیابی سبک‌شناسانه آثار اوست. موضوع این مقاله بررسی سبکی دیوان نرگسی ابهری، از سه ساحت زبانی، فکری و ادبی است. در این مقاله کوشش شده ضمن مشخص کردن سبک سخنوری شاعر، اثرپذیری او از سعدی و بویژه از حافظ با ذکر شواهد متعدد شعری نمایان شود و نیز جایگاه و اهمیت شعر این شاعر در عرصه شعر پایان قرن نهم و میانه قرن دهم نشان داده شود.

    روش مطالعه

     پژوهش حاضر، مطالعه‌ای است نظری که به شیوه مطالعه کتابخانه‌ای انجام شده است. محدوده و جامعه موردمطالعه، دیوان نرگسی ابهری به تصحیح حمیدرضا قلیچ‌خانی است که توسط نشر روزنه منتشر شده است.

    یافته‌ ها:

     شعر نرگسی، ساده و روان و عاری از تعقیدات لفظی و معنوی است. سبک او وقوعی است و بیان عشق مجازی و ذکر جزییات دقیق این عشق در شعر او مشهود است. شعر او تصویری است تا بدیعی و تشبیه حسی اصلیترین ایماژ دیوان اوست. اندوه غربت و مفاهیم اخلاقی از موضوعات دیگر شعر اوست که در قیاس با موضوع اصلی (عشق مجازی) حضور کمرنگی دارند. نشانه‌های سبکی شعر قرون نهم و دهم در شعرش نمایان است.

    نتیجه‌ گیری:

     گرایش به شیوه وقوع و اقتضای بیان دقیق جزییات عشق، دلیل روی آوردن شاعر به زبان و بیان ساده و روان است که در آن تشبیهات حسی از مهمترین ابزارهای بیانی است. اثرپذیری او از حافظ مثل اکثر شاعران قرن نهم و اوایل قرن دهم به پیروی از سنت شعری زمانه بوده است. اندوه غربت در شعرش ناشی از مهاجرت او از موطن اصلی و مفاهیم اخلاقی برخاسته از روحیات لطیف شاعرانه و انسانی اوست. در شعر او تازگی و ابتکار دیده نمیشود و خود شاعر هم مدعی آن نیست. غریب‌گوری و همعصر بودن با شاعران برجسته دلایل گمنامی اوست.

    کلیدواژگان: نرگسی ابهری، دیوان، تحلیل سبکی، سطح زبانی، سطح فکری، سطح ادبی
  • محبوبه حیدری، سعید حاج ابراهیمی * صفحات 119-136
    زمینه و هدف

     زبان عامیانه یکی از جلوه‌های نظام زبان است. بخشی از مخاطبان عرفا، عامه مردم بودند. مولانا بعنوان بزرگترین شاعر عارف ایران، در مثنوی از عناصر زبان عامیانه برای انتقال مفاهیم والای اخلاقی و عرفانی بسیار بهره گرفته است. هدف این پژوهش، استخراج و بررسی عناصر زبان عامیانه مثنوی، در سه سطح فرایندهای آوایی، واژه ها و جملات است.

    روش مطالعه

    این پژوهش نظری است و به شیوه مطالعات کتابخانه‌ای انجام شده است. جامعه آماری دفتر اول تا سوم مثنوی بوده است.

    یافته ها

     در بین فرایندهای آوایی، حذف و ابدال بیشترین فراوانی را داشتند. در بخش اسمهای عامیانه، اسمهای اتباع، اسم صوت و اسامی مربوط به لهجه های محلی، بخش عمده ای از اسمها بودند. در بخش فعلها، فعلهای پیشوندی، فعلهای مرکب و گروه های فعلی، بیشترین میزان را داشتند. بخش عمده ای از صفتهای عامیانه را دشنامها، صفتهای کنایی و صفتهای متعلق به لهجه های محلی تشکیل میدادند. قیدها فراوانی کمی داشتند و حروف و ضمیر نیز بسیار کم در سه دفتر مشاهده شد. ضرب المثلها بعنوان نماد جملات عامیانه، فراوانی بالایی داشتند. در قصه ها به تناسب شخصیتهایی که از طبقه عوام جامعه هستند، میزان استفاده از عناصر زبان عامیانه بیشتر بود.

    نتیجه‌ گیری:

     مولانا در دفتر اول تا سوم مثنوی از زبان عامیانه در فرایندهای آوایی، واژه ها و جملات استفاده کرده است و زبان خویش را به زبان عوام جامعه نزدیک کرده تا اشتیاق مخاطب را برانگیزد و او را بسوی فهم بهتر لطایف و دقایق مثنوی رهنمون سازد.

    کلیدواژگان: مولانا، مثنوی، زبان عامیانه، فرایندهای آوایی، واژه، جمله
  • کامبیز فتحی لوشانی، شکرالله پورخالص*، خدابخش اسدالهی صفحات 137-155
    زمینه و هدف

     عوامل طبیعت از دیر باز مورد توجه بسیاری از شعرای زبان فارسی بوده است. در این میان، صبح و سحر بخاطر ظرفیتهای زیبایی شناسانه، هنری و معنایی بیش از دیگر عوامل در شعر شاعران بتصویر کشیده شده است. این پژوهش بر آن است به بررسی کاربرد این واژه ها از نظر ترکیبهای اضافی، استعاری و تصاویر شعری، در شعر شاعران بزرگ زبان فارسی تا قرن هشتم بپردازد.

    روش مطالعه

    در این پژوهش با روش تحلیل نظری و مطالعه کتابخانه ای به بررسی کاربرد واژه صبح و سحر در ابعاد مختلف در شعر شاعران بزرگ زبان فارسی چون رودکی، فردوسی، منوچهری، ناصرخسرو، مسعودسعد سلمان، خیام، سنایی، انوری، خاقانی، نظامی، عطار، مولوی، و سعدی پرداخته است.

    یافته ها

     تصویر صبح و سحر در شعر شاعران زبان فارسی، ابتدا بصورت واقع گرایانه و زیبایی شناسانه بوده ولی بعد از راهیابی عرفان به زبان شعر که سنایی آن را شروع کرد، صبح و سحر نیز بواسطه خلوت شبانه و زمان مکاشفات و تجلیات عارفانه و از طرفی، قرار دادن ظرفیت زمانی دعا و مناجات و استغفار در قرآن، بسامد بالایی در شعر عرفانی پیدا کرد. بعد از سنایی در میان شعرا خاقانی، مولوی، و حافظ بیشترین کاربرد معنایی و استعاری را با صبح و سحر بکار برده اند.

    نتیجه گیری

     این واژه ها ابتدا بواسطه شعر عرفانی در زبان فارسی گسترش پیدا کرده و در نهایت هم در سطح معنایی و هم در سطح زبانی باعث گسترش واژگانی و غنای زبان فارسی شده‌اند تا جایی که کمتر شاعری را میتوان یافت که به تصویرسازی با این واژه نپرداخته باشد.

    کلیدواژگان: صبح، سحر، نور، شعر فارسی، ادبیات منظوم
  • شهین وجدی زاخردی، خیرالله محمودی *، اکبر صیادکوه صفحات 157-171
    زمینه و هدف

    مثنوی مولوی از مهمترین آتار ادبیات تعلیمی است. برترین تجلی انتقال آموزه های اخلاقی در این اثر سترگ در بهره‌مندی از آرایه امثال سایره جلوه گری مینماید. سلطان ولد فرزند مولوی نخستین ادیبی است که در مثنویهای خود به تبیین و توضیح مثنوی معنوی پرداخته و آثار وی تحت تاثیر زبان و محتوای این اثر سترگ قرار دارد. در این پژوهش ضرب المثلهای بکاررفته در ابتدانامه سلطان ولد که تاکنون گردآوری نشده، گزینش شده و جایگاه آنها با کاربری در مثنوی مولوی مقایسه گردیده است.

    روش مطالعه

    روش تحقیق در این رساله توصیفی- تحلیلی و تحقیق به گونه متن‌پژوهی با ابزار کتابخانه ای و با مطالعه مثنوی ابتدانامهبه تصحیح استاد جلال‌الدین همایی (1376) و مثنوی مولوی به تصحیح نیکلسون (1366) انجام یافته است.

    یافته ها

    با بررسی لایه بلاغی ساختار در مثنویها، انواع مثل که بهترین ابزار برای انتقال آموزه های اخلاقی است، دیده میشود. بسبب کارکرد فراوان امثال سایره برای تفهیم امور انتزاعی، واژه های ذهنی و حسی در کنار هم بکار برده شده است. در لایه ایدیولوژیک شاهد بازتاب اندیشه های تعلیمی عرفانی مولوی در مثنوی ولدنامه هستیم. در لایه نحوی کاربرد ترکیب ساختار نحوی فارسی و عربی در ضرب المثلها، قابل توجه است. گاهی در دیدگاه و کاربرد مثل در این دو مثنوی اختلافاتی دیده میشود. بسیاری از مصاریع ارزشمند مثنوی های سلطان ولد پتانسیل مثل سایر را دارند.

    نتیجه گیری

    گرچه اندیشه و دیدگاه سلطان ولد استمرار تفکرات مولوی در مثنوی است و سلطان ولد، مانند پدر، برای تبیین دیدگاه های اخلاقی و عرفانی، پیوسته در بینابین تمثیلهای خویش، از امثال سایره بهره برده و در آثار سلطان ولد وجوه تشابه بسیاری با این اثر سترگ وجود دارد، جایگاه و کیفیت کاربرد بسیاری از امثال در ولدنامه با مثنوی معنوی متفاوت است.

    کلیدواژگان: سلطان ولد، ولدنامه، مولوی، مثنوی معنوی، ضرب المثل، واژه های حسی، واژه های ذهنی
  • محمد یاوری* صفحات 173-195
    زمینه و هدف

    مطالعات سبک‌شناسانه امروزه بعنوان یکی از روش های دقیق و کاربردی بررسی متون ادبی در دوره‌های مختلف محسوب میشود. در این مقاله به معرفی و تحلیل سبک‌شناسانه اشعار یکی از شاعران قرن یازده هجری با نام زیب‌النساء بیگم، متخلص به «مخفی» پرداخته شده است.

    روش مطالعه

    این پژوهش به شیوه تحلیل محتوا و روش مطالعه کتابخانه ای انجام شده است.

    یافته‌ ها:

     زیب‌النساء بیگم متخلص به مخفی ،(1048-1114 ه.ق) از شاعران دوره صفوی در سرزمین هند است. برخی او را بعلت زندگی در عصر صفوی و وجود برخی ویژگیهای سبک هندی در اشعارش، پیرو سبک هندی میدانند ولی ویژگیهای سبک هندی مانند حس‌آمیزی، و اسلوب معادله بسامد قابل توجهی در اشعار وی ندارد.

    نتیجه‌ گیری: 

    زیب‌النساء شاعری غزلسراست و مضامین شعری او بیشتر عاشقانه و عرفانی است، ولی مضامین اخلاقی و حکمی نیز در اشعارش وجود دارد. همچنین شکواییه در اشعار وی بسامد قابل توجهی دارد که یکی از موضوعات آن شکایت از هند و آرزوی سفر به ایران است که زیب‌النساء آن را بعنوان وطن خود معرفی میکند. اوزان رمل و هزج بسامد بیشتری نسبت به دیگر اوزان در اشعار وی دارند که با موضوعات اشعار وی تناسب و همخوانی دارند. همچنین لغات محلی و ترکیبات لفظی مربوط به سرزمین هند در اشعار وی دیده میشود. وی از آرایه‌های تلمیح و تشبیه بیشتر از دیگر آرایه‌ها استفاده کرده ‌است.

    کلیدواژگان: زیب النساء بیگم، مخفی، سبک شناسی، سطح زبانی، سطح ادبی، سطح فکری
  • شهلا سنگ سفیدی، علی گراوند *، علیرضا شوهانی صفحات 197-217
    زمینه و هدف

    کتاب استوانامه، نسخه ای خطی و مهم از آثار حروفیان در قرن نهم است. هدف از این پژوهش، معرفی ویژگیهای چهار نسخه خطی موجود این اثر در ایران و ترکیه و بررسی سبکی آن از جنبه آوایی، واژگانی و نحوی است.

    روش‌ مطالعه:‌

     پژوهش پیش رو، مطالعه‌ای نظری است که به شیوه توصیفی- تحلیلی و اسنادی بر اساس منابع کتابخانه‌‌ای صورت گرفته است.

    یافته‌ ها:

     بررسی زبان استوانامه نشان میدهد که این کتاب به نثر مرسل قرن نهم نوشته شده و حرکتی است از نثر متکلف بسوی ساده‌نویسی که بسیاری از ویژگیهای نثر دوران مغول و تیموری را دربردارد. علاوه بر آن در مواردی نیز سبک شخصی نویسنده بچشم میخورد. در مجموعه میتوان سبک نثر این اثر را بینابین دانست.

    نتیجه‌گیری: 

    استوانامه، نوشته غیاث الدین محمد استرآبادی، اثری است براساس عقاید پیروان نخستین حروفیه که علاوه بر بیان باورهای مذهبی این فرقه، به تبیین گوشه هایی از حوادث اجتماعی عصر تیموری کمک میکند. آنچه استوانامه را از دیگر آثار حروفی متمایز میکند اطلاعات موثقی است که نگارنده این اثر درباره بزرگان این فرقه و چگونگی تحول اندیشه های آنان ارایه میکند. بخش پایانی استوانامه ما را با آداب عبادی خاص حروفیان آشنا میکند.

    کلیدواژگان: غیاث الدین محمد استرآبادی، استوانامه، نسخه خطی، سبک شناسی، سطح زبانی
|
  • K. Baghaeipour, B. Parvin Gonabadi* Pages 1-15
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Makhzan al-Ensha is The Repository of a Book in Teaching Tradition and Correspondence, by Mohammad Reza Kalhor, is one of the gifted but anonymous scribes of the thirteenth century. The study of style and content and its features is the main subject of this research. In this article, an attempt has been made to study the style and Makhzan alEnsha Repository" from three linguistic, literary and intellectual perspectives, and to measure the degree of success and skill of the author in the tradition of translating and writing the Nasiri era.

    METHODOLOGY

    The present study is a theoretical study that has been done in a descriptive-analytical manner. The study area is the lithographic book of Makhzan al-Ensha written by Mohammad Reza Kalhor. The unique version of this writer and author is available in the library of Astan Quds Razavi and number 25683 in the National Library under number 3970. This book contains a collection of letters from the Brotherhood and the kingdoms and sources related to the elders of that period.

    FINDINGS

    Among the stylistic features of the poems in this book are such things as skillful use of literary industries, effort in creating pleasant words, and expressive and effective word creation. Its prose is also melodic and the use of rhymes, omission of symmetrical verbs, double suffixes, ancient words, etc. has a high frequency in it. In addition, the use of Quranic verses and hadiths, Arabic poetry and proverbs make this book one of the books that are important in terms of literature and style.

    CONCLUSION

    The author of this work has written in the style of writers such as Ghaem Magham and Saadi in writing his book. Also, by examining the Repository, we can prove Kalhor's ability as one of the successful writers in reflecting the intellectual, linguistic and literary structure of his period.

    Keywords: Mohammad Reza Kalhor, Makhzan al-Ensha, The art ofwriting, stylistic, contentanalysis
  • M. Alaei, M. Yuzbashi *, Z. Nourainia Pages 17-32
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Educational themes and value concepts play an undeniable role in shaping a child's personality, mind and worldview. However, one of the most widespread and beautiful types of children's literature in Iran, especially in the contemporary period, is the manifestation of educational literature in children's works. In such a way that many children and adolescent poets have paid much attention to this type of literature. "Assadollah Shabani", "Jafar Ebrahimi" and "Afsaneh Shabannejad" are prominent poets in the field of children's literature. Who have realized the role and importance of these concepts and have used it as a tool to cultivate a dynamic, capable and profound generation. The purpose of this study is to study and represent the social and educational elements and components in the works and poems of the mentioned poets.

    METHODOLOGY

    The present research is a theoretical study that has been done by library research method and descriptive-analytical method.

    FINDINGS

    Findings show that the poems of the studied poets are based on social and educational themes and components such as: empathy, altruism, pacifism, hardworking spirit and patriotism. And socio-educational concepts are among the practical concepts of these three poets. According to the study, the component of "empathy" with 34./. In the poems of Jafar Ebrahimi, "Altruism" with 33./. In the works of the legend of Shaban Nejad, "peace-seeking" with 35./., And "patriotism" with 22./. In the poems of Assadollah Shabani, and the component of "effort" with 19./. Jointly in the works of Jafar Ebrahimi and Assadollah Shabani; They have more frequency.

    CONCLUSION

    Educational literature has an important and effective role in raising children and institutionalizing educational, moral and social values. This type of literature has been the focus of children's poets and most of the contemporary poets in the field of adolescent children's literature have tried to advance the educational goals in the form of poetry. But contemporary children's poetry, in addition to artistic values, is a tool for education and training and educational teachings are in a high position in the poems of this period.

    Keywords: Children's poetry, Social andeducational concepts, AssadollahShabani, Jafar Ebrahimi, AfsanehShabannejad
  • A. Ataei, A. Modarreszadeh *, A. Dadbeh Pages 33-49
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Sadegh Hijri Tafreshi is one of the wise but unknown poets of the Fitrat period and one of the pioneers of literary return who lived in the late Safavid and Afshari periods. Hijri's divan consists of masnavi, ghazals, pieces, an ode praising Imam Ali (AS), quatrains and singular lines (mofradat). In this article, we have tried to examine the style and content of the poems from three perspectives: intellectual, linguistic and literary.

    METHODOLOGY

    The present research is a theoretical study that has been done in the style of documentary research. Manuscripts of Sadegh Hijri Tafreshi's poems which has been collected from different libraries by the efforts of the researcher is the research scope and population.

    FINDINGS

    The poetic features of Hijri Tafreshi are such things as beautiful images, masterful use of figurative language, selection of different meters, use of verbal radifs that enrich the poetry and perfection of rhyme concept, as well as proper and poetic use of figurative language in the field of rhetoric and novelty.

    CONCLUSION

    By analyzing the style and content of Sadegh Hijri Tafreshi's poems, he can be considered as one of the eloquent poets of the return period following the poets of his predecessors and confirmed his success in reflecting their intellectual, linguistic and literary structure in his poems.

    Keywords: Sadegh Hijri Tafreshi, Manuscripts of Poems, Return Period, Stylistic, Content Analysis
  • F. Arzoomand, S. Farzanehfard *, I. Mehri Bigdilo Pages 51-64
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Due to the richness of Fariba Wafi's works on various social issues such as poverty, differences, social, cultural, and moral corruption, and women's problems that are abundantly portrayed in her novels, the present study decided to review Wafi fiction and Examine its compliance realism.

    METHODOLOGY

    The present study, compiled by library and descriptiveanalytical methods, examines and analyzes realism in parandeye man and royaye tabbat by Fariba Wafi.

    FINDINGS

    Wafi, like other realist writers, not only recounts reality, but also incorporates his own analytical thinking, but at the same time offers a new interpretation of realism. To move Fariba Wafi's pen, the ieological approach is to show the true picture of poverty, class antagonism, social antagonism, the harmful identity of women in patriarchal society, emotional divorce, sexual violence against women (and young girls), betrayal of trust, colloquial language describing the details of events, interpreting and interpreting the bitter events of society, the manifestation of the period of life, the expression of the level of society's culture, the appropriate background and the manifestation of literary industries, etc. are formed. Wafi's work is full of women who have fallen victim to a patriarchal, patriarchal society and have lost their identity; women whose happy expiration dates are drawn to men and painted. Wafi employs art to shape history and reality into a story that makes everyone believe in its audience. The findings of the present study indicate that Wafi's works are a wave of realistic discussions.

    CONCLUSION

    Wafi uses artistic representations to represent events, and at each stage of the discussion, graphs sign of realism that remove the possibility of the work being imaginary or unreal. On the other hand, being the first narrator, being the author, forces the reader to accept that the work is real. Literary and rhetorical industries, and most importantly metaphors and metaphorical terms, are also realistic signs that have influenced the color and smell of literature.

    Keywords: Novel, Literary Schools, Realism, Parandeye man, Royaye tabbat, Fariba Waf
  • A. Soleimani, R. Rezaei*, N. Akbari Pages 65-82
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Narrative studies from the perspective of structuralisms studies the nature, form and role of narrative and tries to show the ability and understanding of the narrative text. In all heavenly religions, according to human perception of religion, there are ways to reconcile with the deity. Poets, as possessors of gentle and sensitive souls, have included in their poems sweet and pleasant prayers, which is one of the most delicate phrases of their works. The narrative-cognitive perspective of prayer acquaints itself with the artistic manifestations of this type of literature, and deals with possible connections between prayers and the narrative text, especially "order, continuity and frequency, aspect and sound". The present article examines the place of the narratology of prayer in the poems of poets (Sanai, Nezami and Attar).

    METHODOLOGY

    This research is a descriptive-analytical method and examines a number of narrations of the prayers of these poets based on the topics of "order, continuity, frequency, aspect and sound" in the framework of narratological theory. At the beginning of these discussions, the theoretical foundations of the research are explained, then many examples of prayer poems are reviewed and evaluated.

    FINDINGS

    The poets of the sixth century, or the Iraqi style, have the delicate and sensitive spirit and emotions of Persian poetry. What shines in the poems of these poets is the use of prayer and supplication as an emotional escape Prayers and supplications, apart from expressing emotions, can be a means of escaping emotions, expressing suspension, order, continuity, frequency, aspect or sound.

    CONCLUSION

    The use of prayers and supplications in the poems of these poets is sometimes used in a concept other than its original meaning; The prayer poems of these poets, by traveling to the past and bringing it to the present, in addition to being beautiful and influential, give people hope for immortality and mastery of time, and by adapting the time of prayer and the volume of prayer, with relatively high rhythm and acceleration. Cause the reach and effect of prayer in the minds of their narrators. Also, the relationship between the number of repetitions of an incident in the story and the number of times narrated in the poems of these three poets is mostly expressed as a single frequency. The distancing of the levels of the story, the report and the small presence of the narrator in the prayer poems of these poets, have sometimes caused relatively more details and information to be provided.

    Keywords: Cognitive Narrative, Prayer, Sanai, Nezami, Attar
  • F. Eftekhari Roozbehani, M.A Shafaei *, M. Khodadadi Mahabad, M. Ansari Shahidi Pages 83-98
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Psychology and literature are closely related. Since the characters of a lyrical system are a kind of confrontation between human and creative emotions that have arisen from within the individual and the context of society, in this study, with a look at the scope of psychology and literature, it has been addressed that this provides the ground The study of literature in a profound scientific way has helped. One of the themes in lyrical poems, especially in Iranian culture, is the feeling of shame. The reflection and result of this element leads to various reactions from the characters of the lyrical system and the manifestation of all kinds of shame. In the present study, the dimensions of shame and its approaches have been carefully explored by dealing with Weiss and Ramin's system and benefiting from external criticism of literature and psychological attitude.

    METHODOLOGY

    Using the conceptual analysis of shame reflection and also selecting keywords, this feature was investigated and after collecting the findings, for further enlightenment using descriptive statistics, an analytical study was conducted.

    FINDINGS

    Weiss and Ramin have different types of shame and its representation is associated with various states and symptoms and also try to deal with them by various defense mechanisms, which has also been examined from this perspective.

    CONCLUSION

    Weiss and Ramin both experience the concepts of shame and shamelessness. Weiss is always a shy character, and even his rude actions are an inverse reaction to the shame that has crept into his soul. He, who at first confronts the factors that create a sense of shame, in a healthy way, after failure, rebels and rebels in an unhealthy way to confront his shame. In addition to this method, he also uses other means of defense.

    Keywords: lyrical poetry, Vis, Rāmin poem, the psychological criticism ofshame, Rāmin characters
  • A. Alizadeh* Pages 99-118
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    To know and analyze a poet's poems accurately, the most important method is to critique and evaluate the stylistics of his works. The subject of this article is the study of the style of Abhari nargesi Divan from in three linguistic, literary and intellectual levels. In this article, while specifying the poet's eloquence style, his influence on Saadi and especially Hafez is shown by mentioning numerous poetic evidences and also the position and importance of this poet's poetry in the field of poetry of the late ninth and middle tenth centuries is shown.

    METHODOLOGY

    The present study is a theoretical study that has been done by library research method. The study area is Nargesi Abhari Divan edited by Hamidreza Ghelichkhani, published by Rozaneh Publishing.

    FINDINGS

    Nargesi's poem is simple, fluent and free of cacosyntheten and metalepsis hyperbations. His style is voguie and the expression of secholar love and mentioning the exact details of this love is evident in his poem. His poetry is an imaginative rather than a rhetorically and a tangible simile is the main image of his divan. The sorrow of exile and moral concepts are other themes of his poetry that have a small presence in comparison with the main theme (secholar love). The stylistic signs of ninth and tenth century poetry are visible in his poetry.

    CONCLUSION

    The tendency to the vogue and necessity of accurate expression of the details of love is the reason for the poet to turn to language and simple and fluent expression in which tangible similes are one of the most important means of imagery. His passion from hafez has been following the poetic tradition of the time. The sorrow of exile in his poetry is due to his migration from his original homeland and moral concepts arising from his delicate poetic and human spirits. There is no novelty or initiative in his poetry and the poet himself does not claim it. Being tomb far away from home and contemporary of prominent poets is one of the reasons for his few fame.

    Keywords: Nargesi Abhari, Divan, Stylisticanalysis, Linguistic level, Intellectual level, Literary level
  • M. Heidari *, S. Haj Ebrahimi Pages 119-136
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Colloquialism is one of the manifestations of the language system. Some of mystics' audiences were the common people. Mowlana, as a greatest mystic poet of Iran, has widely used colloquial language elements in Masnavi to convey high moral and mystical concepts. The purpose of this research is extraction and analysis of colloquial language elements in books1-3 of Masnavi.

    METHODOLOGY

    Leading research is a theoretical study conducted in the style of library research. The population was the first to third books of Masnavi.

    FINDINGS

    Among phonological processes, elimination and mutation had the highest frequency. Nouns including onomatopoeia and nouns related to local accents form the main part of the noun category. In the verb section prefixed verbs, compound verbs and verb phrase which were generally ironical, had the highest frequency. In addition, the main part of the colloquial adjectives is curses, ironical expressions and adjectives belonging to local accents. The clauses especially interjections had also constituted a relatively significant number of the colloquial vocabulary in Masnavi. Adverbs were less common and prepositions, conjunctions, and pronouns have only minor occurrence. There was also a high frequency of proverbs as a symbol of colloquial sentences. In stories based on the charactersthe frequency of colloquialism elements usage is high.

    CONCLUSION

    Mowlana has used colloquial language elements at three levels of phonological processes, vocabulary, and sentences. He has brought his language closer to the language of the common people in order to arouse the desire of the audience and guide him towards a better understanding of the complex concepts of Masnavi.

    Keywords: Mowlana, Masnavi, colloquialism, phonological processes, vocabulary, sentence
  • K . Fathi Loshani, Sh. Pourkhales *, Kh. Asadollah Pages 137-155
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The factors of nature have long been considered by many Persian language poets. In the meantime, morning and dawn have been depicted in the poetry of poets more than other factors due to their aesthetic, artistic and semantic capacities. This study intends to investigate the use of these words in terms of additional combinations, metaphors and poetic images in the poetry of great Persian poets up to the eighth century.

    METHODOLOGY

    In this research, with the method of theoretical analysis and library study, the use of the word morning and dawn in different dimensions in the poetry of great Persian poets such as Rudaki, Ferdowsi, Manouchehri, Naser Khosrow, Masoud Saad Salman, Khayyam, Sanai, Anvari, Khaghani , Nezami, Attar, Rumi, and Saadi.

    FINDINGS

    The image of morning and dawn in the poetry of Persian poets was at first realistic and aesthetic, but after the introduction of mysticism to the language of poetry that Sanai started, morning and dawn due to night solitude and the time of revelation and Mystical manifestations and, on the other hand, the inclusion of the temporal capacity of prayer and supplication in the Qur'an, found a high frequency in mystical poetry. After Sanai, among the poets Khaghani, Rumi, and Hafez, they used the most semantic and metaphorical uses with morning and dawn.

    CONCLUSION

    These words were first developed by mystical poetry in Persian language and finally, both in semantic level and in linguistic level, they have expanded the vocabulary and richness of Persian language to the extent that few poets can be found who illustrate with This word is not paid

    Keywords: Morning, dawn, light, Persian poetry, poetic literature
  • Sh. Vajdi Zakherdi, Kh. Mahmoudi *, A. Sayadkooh Pages 157-171
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Rumi's Masnavi is one of the most important works of educational literature. The best manifestation of the transmission of moral teachings in this great work is manifested in the benefit of the arrangement of the likes of others. Sultan Valad, the son of Rumi, is the first writer to explain the spiritual Masnavi in his Masnavi and his works are influenced by the language and content of this great work. In this research, the proverbs used in the introduction of Sultan Valad, which have not been collected so far, have been selected and their position has been compared with the usage in Rumi's Masnavi.

    METHODOLOGY

    The research method in this descriptive-analytical dissertation and research has been done as a textual research with library tools and by studying Masnavi, the first letter corrected by Jalaluddin Homayi (1997) and Rumi's Masnavi corrected by Nicholson (1987).

    FINDINGS

    By examining the rhetorical layer of structure in Masnavi, proverbs can be seen that are the best tools for transmitting moral teachings. Due to the many functions of the likes of others, mental and sensory words have been used together to understand abstract matters. In the ideological layer, we see the reflection of Rumi's mystical educational ideas in Masnavi Valdnameh. In the syntactic layer, the use of the combination of Persian and Arabic syntactic structure in proverbs is remarkable. Sometimes there are differences in view and usage, as in these two Masnavi. Many valuable passages of Sultan Valad Masnavi have the same potential as others.

    CONCLUSION

    Although Sultan Valad's thought and point of view is a continuation of Rumi's thoughts in Masnavi and Sultan Valad, like his father, constantly used other parables to explain his moral and mystical views, and in Sultan Valad's works there are many similarities with There is this great work, the position and quality of use of many proverbs in the birth certificate is different from the spiritual Masnavi.

    Keywords: Sultan Valad, birth certificate, Rumi, spiritual Masnavi, proverb, sensory words, mental words
  • M. Yavari* Pages 173-195
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Stylistic studies is considered today as one of the most accurate and practical methods of studying literary texts in different periods. In this article, the stylistic analysis of the poems of one of the poets of the eleventh century AH, named Ziba al-Nisa Begum, nicknamed "makhfi", has been introduced.

    METHODOLOGY

    This research has been done by content analysis and library.

    FINDINGS

    Ziba al-Nisa Begum, nicknamed Makhfi (1048-1114 AH) is one of the poets of the Safavid period in India. Some consider him to have an Indian style due to his life in the Safavid era and the existence of some features of Indian style in his poems, but the frequency of features of Indian style such as sensuality, equation style, etc. does not have a significant frequency in his poems.

    CONCLUSION

    Ziba Al-Nisa is a lyric poet and his poetic themes are more romantic and mystical, but there are also moral and legal themes in his poems. Complaints also have a considerable frequency in his poems, one of the subjects of which is the complaint against India and the desire to travel to Iran, which Ziba al-Nisa introduces as his homeland. The weights of Raml and Hazj are more frequent than the other weights in his poems, which are in harmony with the themes of his poems. Also local words and word combinations related to the land of India can be seen in his poems. He has used allusions and similes more than other arrays.

    Keywords: Ziba al-Nisa Beigum, secret, stylistics, linguistic level, literary level, intellectual level
  • Sh. Sangsefidi, A. Garavand*, A. Shohani Pages 197-217
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The Ostovanameh Book is an important manuscript of the ninth century. The purpose of this study is to introduce the features of four existing manuscripts of this work in Iran and Turkey and to study its style in terms of phonetics, lexicon and syntax.

    METHODOLOGY

    The present study is a theoretical study that has been done in a descriptive-analytical and documentary manner based on library sources.

    FINDINGS

    A study of the language of the Ostovanameh shows that this book was written to the unrhythmic prose of the ninth century and is a movement from compulsive prose to simplification that includes many features of the prose of the Mongol and Timurid eras. In addition, in some cases, the personal style of the author can be seen, in general, the prose style of this work can be considered as intermediate.

    CONCLUSION

    The Ostovanameh written by Ghiasuddin Mohammad Astarabadi is a work based on the beliefs of the fist followers of the Hurufism sect, which in addition to expressing the religious beliefs of this sect, helps to explain some aspects of the social events of the Timurid era. What distinguishes the Ostovanameh from other Hurufism works is the reliable information that the author of this work provides about the elders of this sect and how their thoughts evolved. The final part of the Ostovanameh introduces the special rituals of the Hurufism to us.

    Keywords: Ghiasuddin MohammadAstarabadi, Ostovanameh, Manuscript, Stylistics, Linguistic level