فهرست مطالب

روان شناسی مدرسه - سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1400)

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا امینی، ذبیح پیرانی*، داود تقوایی صفحات 7-25

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی نظارت و راهنمایی (سوپرویژن) آموزشی مدیران بر احساس کارآمدی، کارآمدی جمعی و اشتیاق شغلی معلمان مدارس ابتدایی انجام شد. روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل نابرابر بود. جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان مقطع ابتدایی شهر اراک بودند (697 نفر) که از بین آن ها 40 نفر که بالای 15 سال سابقه کار و مدرک تحصیلی فوق لیسانس و بالاتر داشتند انتخاب شدند و در دو مرحله ی پیش آزمون، پرسشنامه های احساس کارآمدی، کارآمدی جمعی و اشتیاق شغلی را تکمیل کردند. نمونه پژوهش به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفره جایگزین شدند. گروه اول،  مدیران آنها تحت آموزش بسته نظارت و راهنمایی  (سوپرویژن) آموزشی قرار گرفتند و  مدیران گروه دوم هیچ مداخله ای دریافت نکردند. نتایج  نشان داد که شرکت مدیران در دوره نظارت و راهنمایی (سوپرویژن) آموزشی  بر احساس کارآمدی، کارآمدی جمعی و اشتیاق شغلی  معلمان تاثیرگذار است (05/0p<). بنابراین می توان از این راهبرد مداخله ای در بهبود کارایی و اشتیاق شغلی معلمان مدارس ابتدایی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بسته نظارت و راهنمایی آموزش مدیران، احساس کارآمدی، کارآمدی جمعی، اشتیاق شغلی، معلم مدارس ابتدایی
  • رحیم بدری گرگری، شهروز نعمتی، شهرام واحدی، زهره نوری* صفحات 26-43

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش والدگری ذهن آگاهانه بر اضطراب کودکان 7 تا 12 ساله دارای اختلال نقص توجه و بیش فعالی بود. روش پژوهش آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه شامل 30 نفر از مادران کودکان 7 تا 12 ساله دارای اختلال نقص توجه و بیش فعالی (براساس مصاحبه بالینی و تکمیل مقیاس کانرز والدین) بود که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل گمارده شدند و در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون پرسشنامه  مقیاس اضطراب اسپنس را تکمیل نموده اند. مداخله درمانی، بسته آموزشی والدگری ذهن آگاهانه برای مادران بود که این آموزش در هشت جلسه دو ساعته انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و با روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که والدگری ذهن آگاهانه  موجب کاهش میزان اضطراب کودکان دارای نقص توجه و بیش فعالی می شود (01/0>P). باتوجه به موثر بودن این برنامه در کاهش اضطراب کودکان دارای اختلال نقص توجه/بیش فعالی، طراحی و مداخله این برنامه برای والدین دارای کودکان با این اختلال و سایر گروه های نارسایی های تحولی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، والدگری ذهن آگاهانه، اختلال نقص توجه، بیش فعالی
  • بهزاد سعادت زاده حصار، رسول عبدی*، حیدر محمدزاده سالطه، محمد نریمانی صفحات 44-66

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش مولفه های سوگیری شناختی در رفتار سرمایه گذاران (معلم) در بورس اوراق بهادار تهران انجام گردید. روش پژوهش توصیفی همبستگی است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه معلمان سرمایه گذار در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در نظر گرفته شد که به روش نمونه گیری در دسترس 384 نفر انتخاب شد. ابزارهای اندازه گیری نیز شامل پرسشنامه های محقق ساخته بوده اند که پس از طراحی و اعتبارسنجی روایی و پایایی آن توسط اساتید و روش های آماری مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور شناسایی و مقایسه شدت و جهت تاثیر مولفه های سوگیری شناختی از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان استفاده شد. نتایج نشان داد که به جز تعصب شدید همه مولفه های اعتماد به نفس، محافظه کاری، ابهام گریزی، حسابداری ذهنی، استرس، بی نظمی رفتاری و رویدادگرایی (پس بینی) بر رفتار سرمایه گذاران تاثیر داشته و وارد مدل رگرسیون شد (01/0>p). با توجه به اینکه سطح معنی داری، این مولفه ها سهم معنی داری در پیش بینی رفتار سرمایه گذاران دارند. باید توجه داشت که تصمیم گیری های غیر منطقی و متاثر از سوگیری های شناختی، موجب عدم کارایی بازار های مالی از طریق ایجاد حباب های قیمتی و در نهایت زیان تمامی سرمایه گذاران می گردد.

    کلیدواژگان: سوگیری شناختی، رفتار، سرمایه گذاران، بورس اوراق بهادار
  • نسترن سیداسماعیلی قمی*، پرویز شریفی درآبادی، سعید رضایی، علی دلاور صفحات 67-84

    پژوهش حاضر با هدف تدوین و ارزیابی اثربخشی برنامه‏ی نقاشی درمانی مبتنی بر ذهن‏آگاهی بر مهارت های اجتماعی دانش آموزان اوتیسم با عملکرد بالا انجام گرفت.این پژوهش از لحاظ روش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان اوتیسم با عملکرد بالای مدارس استثنایی شهر اردبیل در سال تحصیلی 98-1397 تشکیل دادند که از میان آنها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 کودک اوتیسم با عملکرد بالا انتخاب شده و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و گروه (15 نفر) جایگزین شدند. پژوهش در دو مرحله انجام گرفت. در مرحله ی اول برنامه‏ی نقاشی درمانی مبتنی بر ذهن‏آگاهی براساس ادبیات نظری، پیشینه های پژوهشی و برنامه های موجود در ده جلسه تدوین شده و روایی محتوایی آن توسط اساتید و متخصصان مورد ارزیابی و تایید قرار گرفت. سپس شرکت کنندگان گروه آزمایش، 10 جلسه برنامه ی تدوین شده نقاشی درمانی مبتنی بر ذهن‏آگاهی را دریافت نمودند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی مهارت های اجتماعی الیوت و گرشام استفاده شد. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که دانش آموزان اوتیسم با عملکرد بالا گروه آزمایش نسبت به دانش آموزان اوتیسم با عملکرد بالا گروه کنترل در پس آزمون، به طور معناداری، مهارت های اجتماعی بیشتری داشتند (01/0>p).بنابراین، می توان نتیجه گرفت که استفاده از برنامه‏ی تدوین شده ی نقاشی درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند موجب افزایش مهارت های اجتماعی دانش آموزان اوتیسم با عملکرد بالا شود.

    کلیدواژگان: نقاشی درمانی، ذهن‏آگاهی، مهارت های اجتماعی، دانش آموزان اوتیسم، عملکرد بالا
  • متینه عبادی، علیرضا روشنی خیاوی، سلیم کاظمی، ساناز عینی*، رسول رضایی ملاجق صفحات 85-102

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی اعتیاد به فضای مجازی براساس ازخودبیگانگی تحصیلی و آشفتگی روان شناختی (اضطراب، افسردگی و استرس) در دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان اردبیل بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و نمونه پژوهش شامل 150 دانش آموز دبیرستانی بود که در سال تحصیلی 99-1398 در دبیرستان های شهرستان اردبیل مشغول به تحصیل بودند و به صورت نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت یانگ، ازخودبیگانگی تحصیلی دیلون و گروات  و افسردگی، اضطراب و استرس (DAS-21) استفاده شد و با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که اعتیاد به فضای مجازی با ازخودبیگانگی تحصیلی و آشفتگی روان شناختی (اضطراب، افسردگی و استرس) رابطه مثبت داشته است. به عبارتی ازخودبیگانگی تحصیلی و آشفتگی روانشناختی قادر به پیش بینی اعتیاد به فضای مجازی بودند (01/0>p). بنابراین روان شناسان با آموزش تدابیر مناسب در راستای کاهش مشکلات روان شناختی و ارتباطی در دانش آموزان باید اقدامات لازم را انجام دهند تا از شدت اعتیاد به فضای مجازی در این قشر آسیب پذیر از جامعه کاسته شود.

    کلیدواژگان: اعتیاد به فضای مجازی، ازخودبیگانگی تحصیلی، آشفتگی روانشناختی
  • نوشین فایضی، حسین نجفی، آتکه کرمدوست، یاسر حبیبی، عیسی محمدی* صفحات 103-118

    هدف مطالعه، بررسی نقش خود دلسوزی، هوش معنوی و خودآگاهی شناختی در پیش بینی نگرش مثبت به بزهکاری در دانش آموزان مقطع متوسطه بود. روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه ی دانش آموزان مقطع متوسطه اول و دوم شهر اردبیل که در نیمسال اول سال تحصیلی 1394-1395 مشغول تحصیل بودند (17500=N). از این جامعه، نمونه ای به حجم 300 نفر(78 نفر دختر، 222 نفر پسر)، با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شده و داده های مورد نیاز با استفاده از مقیاس سنجش نگرش به رفتارهای بزهکارانه فضلی، پرسشنامه هوش معنوی سالوی و مایر، مقیاس خود دلسوزی نف، پرسشنامه خود آگاهی شناختی ریلو والیک جمع آوری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج نشان داد که بین خود دلسوزی، هوش معنوی و خود آگاهی شناختی با نگرش مثبت به بزهکاری رابطه منفی معنادار وجود دارد (05/0>p). نتایج نشان داد که خود دلسوزی، هوش معنوی و خود آگاهی شناختی با تبیین 6 درصد از واریانس نمره کل نگرش مثبت به بزهکاری و 11 درصد از واریانس خرده مقیاس های خود دلسوزی قابلیت پیش بینی متغیر ملاک را دارد (05/0>p). این یافته ها ضرورت توجه جدی برنامه ریزان، مشاوران و مسیولین امر را به موضوع نگرش مثبت به بزهکاری دانش آموزان نشان داده و تلویحاتی را برای استفاده از مداخلات مربوط به خود دلسوزی، هوش معنوی و خود آگاهی شناختی جهت پیشگیری از پیامدهای منفی نگرش مثبت به بزهکاری به دنبال دارد.

    کلیدواژگان: نگرش مثبت به بزهکاری، خود دلسوزی، هوش معنوی، خود آگاهی شناختی
  • حسینعلی قنادزادگان، مژگان سپاه منصور، رویا کوچک انتظار، مهدیه صالحی* صفحات 119-137

    هدف این پژوهش بررسی مدل یابی اعتیاد به اینترنت براساس حمایت اجتماعی با میانجی گری ناگویی خلقی در دانش آموزان دبیرستانی بود. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش را، کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر ساری در سال تحصیلی 96-95 تشکیل دادند. 361 دانش آموز (178 دختر و 183 پسر) به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و مقیاس حمایت اجتماعی زیمت، مقیاس ناگویی خلقی تورنتو و مقیاس اعتیاد به اینترنت کیمبرلی یانگ را تکمیل نمودند. نتایج حاصل از معادلات رگرسیونی نشان داد که حمایت اجتماعی بر اعتیاد به اینترنت اثر مستقیم و با میانجی گری ناگویی خلقی اثر غیر مستقیم دارد. ناگویی خلقی با اعتیاد به اینترنت رابطه مثبت و معنادار دارد. همچنین حمایت اجتماعی با ناگویی خلقی رابطه منفی و معنادار را نشان می دهد (05/0>p). در مجموع متغیرهای پیش بین مدل 21/0 واریانس اعتیاد به اینترنت را پیش بینی کردند. بنابراین، در زمینه اعتیاد به اینترنت در دانش آموزان، بایستی متغیرهای حمایت اجتماعی و ناگویی خلقی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، حمایت اجتماعی، ناگویی خلقی
  • هدی ملک زاده، عزت دیره*، ناصر امینی، محمد نریمانی صفحات 138-154

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر بخشی آموزش اصلاح  سبک فرزند پروری  به مادران بر نشانه های نافرمانی مقابله ای در دانش آموزان 8 تا 11 سال شهر شیراز بود. مطالعه حاضر از نوع آزمایشی بودکه در آن از طرح پیش آزمون  - پس آزمون  با گروه کنترل و پیگیری 3 ماهه استفاده شد. تعداد 40 نفر از مادران دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی در سال تحصیل 99-1398 شهر شیراز که حدود 6789 نفردانش آموز در 32 دبستان دولتی پسرانه مشغول به تحصیل بودند  انتخاب و به طور تصادفی در گروه آزمایش (اصلاح  سبک فرزند پروری) و کنترل گماشته شدند. کلیه شرکت کنندگان پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه نشانه های اختلال نافرمانی سیاهه رفتاری کودک آخنباخ را در سه مرحله تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و همچنین آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شدند. نتایج نشان داد میانگین متغیر نشانه های اختلال نافرمانی در مرحله پیش آزمون بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود ندارد که نشانگر همگن بودن دو  گروه پژوهش در مرحله پیش آزمون است، اما تفاوت بین دو گروه در مراحل پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی داری بود که می تواند حاکی از اثربخشی مداخله بر متغیرهای  ذکر شده و نیز پایداری اثربخشی در مرحله پیگیری بوده است.  نتایج این پژوهش نشان داد که درمان مذکور می تواند در کاهش نشانه های نافرمانی مقابله ای در دانش آموزان 8 تا 11 سال به عنوان مداخلات روانشناسی استفاده شود با توجه به اثر بخشی اصلاح  سبک فرزند پروری  این درمان در اولویت درمانی قرار داده شود.

    کلیدواژگان: سبک فرزند پروری، اختلال نافرمانی مقابله ای، مقطع ابتدایی
  • حسین نیک اندام کرمانشاهی، ایرج صفائی راد*، نصرالله عرفانی، یحیی یاراحمدی صفحات 155-179

    هدف از انجام این پژوهش نقش کمال گرایی منفی، دشواری تنظیم هیجانی و خودناتوان سازی در پیش بینی دلزدگی تحصیلی دانش آموزان پسرمتوسطه دوره دوم شهر کرمانشاه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام دانش آموزان مشغول به تحصیل پسر در دوره دوم متوسطه  شهر کرمانشاه بود (3821= n). 600 نفر به عنوان نمونه با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های دلزدگی تحصیلی پکران و همکاران، خودناتوان سازی جونز و رودوالت، مقیاس کمال گرای منفی تری شورت و همکاران و پرسشنامه دشواری های تنظیم هیجانی استفاده شد. نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین ابعاد دشواری های تنظیم هیجانی، کمال گرایی منفی و خودناتوان سازی با دلزدگی تحصیلی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (001/0≥P). همچنین نتایج رگرسیون چندگانه به روش گام به گام نشان داد که 65 درصد از واریانس دلزدگی تحصیلی توسط مولفه های دشواری های تنظیم هیجانی و خودناتوان سازی تبیین می شود. بنابراین پیشنهاد می گردد هماهنگی لازم بین مراکز مشاوره و مشاورین مدارس مورد تاکید بیشتری قرار گیرد تا ضمن بهبود تنظیم هیجان و خودناتوان سازی و کمال گرایی، زمنیه کاهش دلزدگی تحصیلی فراهم گردد.

    کلیدواژگان: کمال گرایی منفی، دشواری تنظیم هیجانی، خودناتوان سازی، دلزدگی تحصیلی، دانش آموز
  • محمد وطن خواه محمد آبادی، سید موسی کافی*، عباس ابوالقاسمی، ایرج شاکرنیا صفحات 180-203

    هدف این پژوهش اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی  بر کارکردهای اجرایی و تنظیم هیجان در نوجوانان چاق و دارای اضافه وزن می باشد. طرح پژوهش حاضر از نوع آزمایشی است که به صورت پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان پسر چاق و دارای اضافه وزن شهر اصفهان است که در سال 1397 به مراکز بهداشت این شهرستان مراجعه نموده اند. نمونه پژوهش 36 دانش آموز پسر چاق و دارای اضافه وزن بود که به صورت  نمونه گیری  در دسترس از میان  مراجعه کنندگان به مراکز سلامت شهر اصفهان انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه دشواری تنظیم هیجان گراتز و رومر، آزمون ویسکانسین و استروپ جهت سنجش کارکردهای اجرایی بود. نتایج پژوهش  نشان داد که  شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر سطح توده بدنی، تنظیم هیجان و کارکردهای اجرایی (001/0 p<)  موثر است اما در تعامل با سطح توده بدنی معنی دار نبود(05/0 p>). این یافته ها می تواند در جهت سودمندی استفاده رویکردهای ذهن آگاه بر چاقی نوجوانان از طریق اثر گذاری برکارکردهای اجرایی مغز و تنظیم هیجان نوجوانان  تبیین شود.

    کلیدواژگان: چاقی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، کارکردهای اجرایی مغز، تنظیم هیجان
|
  • Z Amini, Z Pirani *, D Taghvaei Pages 7-25

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of educational supervision and guidance (supervision) of principals on the sense of efficiency, collective efficiency and job motivation of primary school teachers. The experimental research method was unequal with the control group with the pretest posttest design. The statistical population of the study was all primary school teachers in Arak (697 people) from which 40 people with more than 15 years of work experience and master's degree and above were selected. Completed. The research sample was randomly replaced in two groups of 20 people. The first group, their managers were trained in training supervision and supervision (supervision) and the managers of the second group did not receive any intervention. The results showed that the participation of managers in the educational supervision and guidance (supervision) course has an effect on teachers' sense of efficiency, collective efficiency and job motivation (p <0.05). Therefore, this intervention strategy can be used to improve the efficiency and job motivation of primary school teachers.

    Keywords: Supervisor, guidance package for principal education, Feeling of efficiency, Collective efficiency, Job motivation, Primary school teacher
  • R Badri Gargary, Sh Nemati, Sh Vahedi, Z Nouri * Pages 26-43

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of mindful parenting training on anxiety in children aged 7 to 12 years with attention deficit hyperactivity disorder. The research method was experimental with a pretest-posttest design with a control group. The sample consisted of 30 mothers of children aged 7 to 12 years with attention deficit hyperactivity disorder (based on clinical interview and completion of the Connors Parent Scale) who were selected by convenience sampling and randomly assigned to experimental and control groups. Pre-test and post-test stages completed the Spence Anxiety Scale. The therapeutic intervention was a mindfulness parenting training package for mothers that was conducted in eight two-hour sessions. Data were analyzed using SPSS software and analysis of covariance. The results showed that mindful parenting reduces the anxiety of children with attention deficit hyperactivity disorder (P <0.01). Due to the effectiveness of this program in reducing anxiety in children with attention-deficit / hyperactivity disorder, the design and intervention of this program are recommended for parents of children with this disorder and other groups of developmental disabilities.

    Keywords: anxiety, Mindful parenting, Attention-Deficit, Hyperactivity Disorder
  • B Saadatzadeh Hesar, R Abdi *, H Mohammadzadeh Salteh, M Narimani Pages 44-66

    The aim of this study was to investigate the role of cognitive bias components in the behavior of investors (teachers) in the Tehran Stock Exchange. The research method is descriptive-correlation. The statistical population of the study included all teachers investing in companies listed on the Tehran Stock Exchange, which was selected by available sampling method 384 people. Measurement tools also included researcher-made questionnaires that after design and validation, its validity and reliability were evaluated by professors and statistical methods. Pearson correlation coefficient and simultaneous regression analysis were used to identify and compare the severity and effect of cognitive bias components. The results showed that except for severe bias, all components of self-confidence, conservatism, ambiguity, mental accounting, stress, behavioral disorder and eventfulness (retrospective) affected the behavior of investors and entered the regression model (p<0.01). Given the level of significance, these components play a significant role in predicting investor behavior. It should be noted that irrational decisions, influenced by cognitive biases, cause the inefficiency of financial markets by creating price bubbles and ultimately to the detriment of all investors.

    Keywords: Cognitive bias, Behavior, Investors, Stock exchanges
  • Nastaran Seyedesmaili Ghomi *, P Sharifidaramadi, S Rezai, A Delavar Pages 67-84

    The purpose of this study was to developing and assessing the effectiveness of painting therapy program based on mindfulness on social skills of high-functioning autism students. This study was experimental with pretest-posttest design with control group.Statistical population of the study all students with high function autism the exceptional schools of Ardebil city in the academic year of 2018-2019, among which 30 students with high function autismwere selected through available sampling method and was replaced randomly assigned to the experimental group (n= 15) and control group (n= 15). The research was conducted in two stages. In the first stage, a painting therapy based mindfulness program based on theoretical literature, research backgrounds, and programs was developed in ten sessions and its content validity was evaluated and validated by professors and experts. Participants in the experimental group received 10 sessions of painting therapy based on mindfulness. Eliot and Gresham Social Skills Questionnaire was used to collect data. Data were analyzed using statistical analysis of MANCOVA. The results showed that students with high function autism in the experimental group compared to students with high function autism in the control group had significantly more social skills in post-test (p<0.01). Therefore, it can be concluded that the use of developing program painting therapy based on mindfulness can increasing social skills of students with high function autism.

    Keywords: Painting Therapy, mindfulness, social skills, Autistic Students, High Function
  • M Ebadi, A.R Roshani Khiavi, S Kazemi, S Eyni *, R Rezayi Pages 85-102

    The aim of this study was to predict cyberspace addiction based on academic alienation and psychological distress students. The method of study was correlational and the sample consisted of 150 high school students of Ardabil city selected by cluster sampling in 2020. To collect data, the questionnaires of Yang's Internet Addiction Questionnaire, Dillon and Grout's Educational Alienation, and Depression, Anxiety, and Stress (DAS-21 (were used and the collected data were analyzed using the Pearson correlation and multiple regression analysis. The results indicated Addiction to cyberspace has been positively associated with academic alienation and psychological distress (anxiety, depression, and stress). In other words, academic alienation and psychological distress were able to predict cyberspace addiction (P<0.01). Therefore, psychologists by teaching appropriate measures in order to reduce psychological and communication problems in students should take necessary actions to reduce the severity of addiction to cyberspace in this vulnerable group of society.

    Keywords: Cyberspace addiction, Academic alienation, psychological distress
  • N Fayezi, H Najafi, A Karamdoost, Y Habibi, I Mohammadi * Pages 103-118

    The aim of study was to prediction of positive attitude to delinquency based on Self-Compassion, spiritual intelligence and cognitive self-awareness of high school students. The method of research was descriptive correlational. The study population included all high school students who were first and second grade in the first semester of the academic year 95-1394, (N=17500). were studying in schools in Ardabil. From this population, sample of 300 subjects (78 females, 222 males) were selected by cluster sampling method and required data were collected using a scale to measure attitudes toward criminal behavior of Fazli, Spiritual Intelligence Questionnaire of Salovey and Mayer, self-compassion scale of Neff and cognitive self-awareness of RilooValik questionnaires. Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis were used to analyze the data. The results showed that there is a significant negative correlation between Self-Compassion, spiritual intelligence, cognitive self-awareness and a positive attitude to crime (p<0.05). Regression analysis showed that Self-Compassion, cognitive self-awareness and spiritual intelligence by explanation of 6% of the variance of total score positive attitude to delinquency and 11% of the variance of subscale of Self-Compassion, it has predictability of the criterion variable (p<0.05). These findings have shown needs to serious attention of planners, consultants and authorities to issue of a positive attitude to crime of students. And it has implications for the use of interventions related to self-compassion, spiritual intelligence, cognitive self-awareness to prevention negative consequences of positive attitude to delinquency.

    Keywords: Positive attitude to delinquency, Self- Compassion, Spiritual intelligence, Cognitive self-awareness
  • H.A Ghanadzadegan, M Sepah Mansour, R Kochak Entezar, M Salehi * Pages 119-137

    The aim of this study was to investigate the modeling of Internet addiction based on social support with mediation alexithymia in high school students. The method of the present study was descriptive and structural equation modeling. The statistical population of this study consisted of all high school students in Sari in the academic year of 2014-2015. 361 students (178 girls and 183 boys) were randomly selected and completed the Zimt Social Support Scale, the Toronto Mediation Alexithymia Scale, and the Kimberly Young Internet Addiction Scale. The results of regression equations showed that social support has a direct effect on Internet addiction and indirectly mediation alexithymia. alexithymia have a positive and significant relationship with Internet addiction. Also, social support shows a negative and significant relationship with alexithymia (p <0.05). In total, the predictor variables predicted the 0.21 variance of Internet addiction. Therefore, in the field of Internet addiction in students, the variables of social support and alexithymia should be considered.

    Keywords: Internet addiction, social support, Alexithymia
  • H Malekzadeh, E Deyreh *, N Amini, M Narimani Pages 138-154

    The present study was conducted with the effectiveness of parenting style modification training to mothers on the signs of coping disobedience in children aged 8 to 11 years in Shiraz. The present study was a quasi-experimental study in which the pre-test-post-test design was performed with the control group by baseline assessment after intervention and 3-month follow-up with the control group. A total of 40 mothers of male primary school students in the school year of 1399-99 in Shiraz, about 6789 students were studying in 32 public boys' primary schools, were randomly selected to test (correct parenting style) and control were assigned. All participants completed the Demographic Questionnaire, the Symptoms of Disobedience Questionnaire on Achenbach's Behavioral Inventory in three stages. Hypotheses related to the effectiveness of research interventions were analyzed using mixed analysis of variance as well as Bonferroni post hoc post hoc tests. The results of the present study showed that the mean of the symptoms of disobedience disorder in the pre-test stage was not significantly different between the two groups, which indicates the homogeneity of the two groups in the pre-test stage, but the difference between the two groups in the post-test and follow-up stages was significant. Which can indicate the effectiveness of the intervention on the mentioned variables and the stability of effectiveness in the follow-up stage. The results of this study showed that the mentioned treatment can be used as a psychological intervention in reducing the symptoms of confrontational disobedience in children aged 8 to 11 years. Due to the effectiveness of parenting style, this treatment can be prioritized.

    Keywords: Parenting style, Oppositional Defiant Disorder (ODD), Elementary school
  • H Nik Andam Kermanshahi, I Safaei Rad *, N Erfani, Y Yar Ahmadi Pages 155-179

    The purpose of this study is the role of negative perfectionism, difficulty in emotional regulation and self-disability in predicting academic boredom of high school male students in the second year of Kermanshah. The statistical population of the study included all students studying in the second year of high school in Kermanshah (n=3821). 600 people were selected as a sample using multi-stage cluster sampling. To collect data from the Packran et al. Academic Boredom Questionnaire, the Jones & Rodwalt  Self-Disability Questionnaire, the Terry Short et al. Negative Perfectionism Scale, and the Emotional Regulation Difficulty Questionnaire Graz and Roemer was used. The results of Pearson correlation coefficient showed that there is a positive and significant relationship between the dimensions of emotional regulation difficulties, negative perfectionism and self-disability with academic boredom (P≥0.001). Also, the results of multiple regression by stepwise method showed that 65% of the variance of academic boredom is explained by the components of emotional regulation difficulties and self-disability. Therefore, it is suggested that the necessary coordination between counseling centers and school counselors be emphasized more while improving emotion regulation, self-disability and perfectionism, to provide the ground for reducing academic boredom.

    Keywords: Negative perfectionism, Difficulty in emotional regulation, Self-disability, academic boredom, Student
  • M Vatankhah, S. M Kafi *, A Abolghasemi, I Shakernia Pages 180-203

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on executive functions and emotion regulation in overweight and obese adolescents. The present study is a pre-test, post-test with control group. The statistical population of the study consisted of obese and overweight male students in Isfahan who referred to health centers in Isfahan city in 1397. The sample consisted of 36 obese and overweight male students who were selected by convenience sampling from those referring to health centers in Isfahan. Research tools including Graz and Romer emotion regulation difficulty questionnaire, Wisconsin and Stroop test were used to measure executive functions. The results showed that mindfulness-based cognitive therapy was effective on BMI, emotion regulation and executive functions (p <0.001) but was not significant in interaction with BMI (p> 0.05). These findings may explain the utility of mindfulness-based approaches to adolescent obesity by influencing the executive functions of the brain and emotion regulation of adolescences.

    Keywords: Obesity, Mindfulness-Based Cognitive Therapy, Brain executive functions, emotion regulation