فهرست مطالب

تحقیق در علوم دندانپزشکی - سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 69، پاییز 1400)

مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 69، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فاطمه اربابی کلاتی*، فرناز معانی، سعیده سلیمی صفحات 161-166
    سابقه و هدف

    امروزه استفاده از تلفن همراه بسیار رواج یافته است و سبب ایجاد نگرانی هایی در مورد اثر آن بر سلامت افراد شده است. برخی مطالعات نشان داده اند که استفاده از تلفن همراه سبب کاهش توان آنتی اکسیدانی بزاق می شود، بنابراین مطالعه ی حاضر با هدف بررسی تاثیر لیکوپن بر میزان فعالیت آنزیم های سوپراکسید دسموتاز ، گلوتاتیون پراکسیداز و ظرفیت کلی آنتی اکسیدان در بزاق استفاده کنندگان از تلفن همراه صورت گرفته است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 20 فرد داوطلب بدون بیماری دهانی استفاده کننده از تلفن همراه در دانشکده دندانپزشکی زاهدان انجام شد . بزاق داوطلبان قبل و بعد از مصرف یک ماهه لیکوپن جمع آوری گردید و فعالیت دو آنزیم سوپراکسید دسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز و همچنین ظرفیت کلی آنتی اکسیدان در بزاق بررسی شد. یافته ها در نرم افزار  SPSS 21وارد شد و جهت مقایسه دو گروه از تستWilcoxon sign  استفاده گردید.

    یافته ها

    سطح فعالیت سوپراکسید دسموتاز به ترتیب قبل و بعد از مصرف دارو) 22/8±108/37(و) 20/8 ±138/16ml/u (بود که از لحاظ آماری تفاوت معنا داری داشت. (0/001=Pسطح فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز قبل از مصرف و بعد از مصرف دارو به ترتیب) 90/5± 693/063ml/u (و) 63/45±676/65 ml/u (و ظرفیت کلی آنتی اکسیدان  قبل و بعد از مصرف دارو(156/64 ± 267/72) و (120/63±147/83) µmol /l بود که از لحاظ آماری تفاوت معنی دار بود. (0/001=P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد، استفاده از لیکوپن در استفاد کنندگان تلفن همراه سبب بهبود فعالیت قسمتی از سیستم آنتی اکسیدانی می گردد و امکان حذف رادیکالهای آزاد را توسط بزاق را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: تلفن همراه، سوپراکسید دسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز، لیکوپن
  • محمدامین اقتصاد، مهرداد برکتین*، امین صیدی صفحات 167-173
    سابقه وهدف

    پوسیدگی دندان یک نوع بیماری عفونی مزمن در نتیجه یک روند دینامیک از حمله (دمینرالیزاسیون) و جبران (رمینرالیزاسیون) ماده دندانی است .هدف از این مطالعه بررسی اثر ضد باکتریایی دو ماده حساسیت زدای عاجی bifluoride 10  و MI paste  بر باکتری های پوسیدگی زای استرپتوکوک موتانس، استرپتوکوک سابرینوس  و لاکتوباسیل اسیدوفیلوس بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی از  نمونه باکتری های استرپتوکوک موتانس، استرپتوکوک سابرینوس و لاکتوباسیل اسیدوفیلوس استفاده شد. از هریک از ترکیبات Bifluoride 10   و MI paste،  3 دیسک و 6 محیط کشت برای  هر باکتری  تهیه شد پس از خشک شدن و استریل شدن دیسک ها، عملیات کنترل کیفی دیسک ها انجام گرفت و در محیط های مناسب، کشت داده شده و دردمای 37 درجه سانتیگراد به مدت 48 ساعت قرار گرفتند. با توجه به هاله اطراف هر دیسک و اندازه گیری آن، رشد یا عدم رشد باکتری بررسی شد. داده ها با استفاده از آزمون های t-testو two way ANOVA تجزیه و تحلیل شدند

    یافته ها

      در مهار باکتری استرپتوکوک موتانس ماده Bifluoride 10  به طور معنی داری موثر بود (0/029=P) و در باکتری استرپتوکوک سابرینوس ماده Paste MI موثرتر بود. (0/003= P)

    نتیجه گیری: 

    استفاده از  bifluoride و MI paste  بر قطر هاله عدم رشد باکتری های پوسیدگی زای استرپتوکوک موتانس، استرپتوکوک سابرینوس و لاکتوباسیل  اسیدوفیلوس موثر هستند  ولی MI paste  تاثیر بیشتری در از میان بردن باکتری های پوسیدگی زا دارد

    کلیدواژگان: استرپتوکوک موتانس، استرپتوکوک سابرینوس، لاکتوباسیل اسیدوفیلوس، حساسیت عاجی
  • پرستو صفانیا، احمدرضا طلایی پور* صفحات 174-181
    سابقه و هدف

    یکی از مشکلاتی که در دندانپزشکی مطرح است، تشخیص پوسیدگی های ثانویه زیر ترمیم های کلاس II پرشده با کامپوزیت فلو می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی قدرت رادیوگرافیconventional(بایت وینگ) در تشخیص پوسیدگی ثانویه زیر ترمیم های کامپوزیتی در حفرات کلاس II با بیس کامپوزیت flowable انجام گرفت.

    مواد و روش ها

     مطالعه حاضر به روش تجربی-آزمایشگاهی و از نظر هدف کاربردی که جامعه آماری مطالعه شامل 32 دندان کشیده شده ی پرمولار فک بالا انسان ،که از این تعداد 64 سطح پروگزیمال سالم به عنوان نمونه انتخاب و به 4 گروه مساوی که هرگروه دربرگیرنده 16 سطح پروگزیمال است،شامل:شاهد،مورد1،مورد2، مورد3 تقسیم شدند و روش نمونه گیری مبتنی بر هدف بود. سطوح مورد مطالعه جهت ترمیم کلاسII  آماده سازی و با بیس کامپوزیتflowable  ترمیم شدند. پوسیدگی های مصنوعی به روش PH cycling  به وسیله ی محلول های کاریوژنیک (cariogenic solution) ایجاد شد. سپس دندان در بلوک های پوتی به صورت دوبه دو، مانت شدند و رادیوگرافی هایی تهیه شد. تصاویر به صورت random وblind در اختیار مشاهده گر (یک رادیولوژیست فک وصورت و یک متخصص ترمیمی) قرار داده و بررسی شد و وجود یا عدم وجود پوسیدگی در فرم های اطلاعاتی به صورت(دارد-ندارد-نامشخص) تعیین شد. پس از انجام بررسی ها و مشاهدات فوق، تصاویر به دو گروه، ppv  وnpv محاسبه گردیده و با آزمون، نسبت ها مورد قضاوت قرار گرفتند و با استفاده از گزینه ی pair sensitivity power analysis نرم افزار PASS18  مقایسه گردید.

    یافته ها

    نتایج در این تحقیق نشان داد که رادیوگرافی دیجیتال تعداد10 نمونه یا 15/6٪ و رادیوگرافی آنالوگ در 12نمونه یا 18/7٪ تشخیص ناصحیح (F.P+F.N) داشته اند و آزمون نسبت ها نشان داد که این اختلاف در این دو روش رادیوگرافی به لحاظ آماری معنی دار نبود. (0/9>P)

    نتیجه گیری

      درتشخیص پوسیدگی ثانویه زیر ترمیم های کامپوزیتی در حفرات کلاس II با بیس کامپوزیتflowable   رادیوگرافی دیجیتال وConventional دارای قدرت مشابه می باشند.

    کلیدواژگان: conventional bitewing، پوسیدگی ثانویه، کامپوزیت flowable
  • سعیده خالصی، لاله ملکی*، فهیمه ابراهیمی صفحات 182-188
    سابقه و هدف

    کیستها و تومورهای ادنتوژنیک اپیتلیالی از اپیتلیوم ادنتوژنیک و پوشش اپیتلیالی سطحی مخاط دهان منشا میگیرند. تفاوت در پرولیفراسیون جزایر اپیتلیالی نقش مهمی در پاتوژنز این ضایعات دارد. هدف از این مطالعه، ارزیابی مقایسه ای فراوانی اپی تلیوم ادنتوژنیک در  بافت همبندکیست دنتی ژروس و ادنتوژنیک کراتوسیست در نمونه های ثبت شده در آرشیو بخش آسیب شناسی  دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، تعداد 30 نمونه OKC و  30 نمونه کیست دنتی ژروس که به روش بیوپسی اکسیژنال تهیه شده بودند، انتخاب و اطلاعات بالینی شامل سن، جنسیت و مکان ضایعه از پرونده های آرشیو بخش آسیب شناسی دهان، فک و صورت دانشکده دندانپزشکی اصفهان استخراج و ثبت گردید. سپس لام های هیستوپاتولوژی جهت تایید تشخیص و شمارش جزایر و نوارهای اپیتلیوم ادنتوژنیک در بافت همبند ضایعات توسط دو پاتولوژیست مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات حاصل وارد نرم افزار SPSS23 شد و توسط آزمونهای دقیق فیشر، من ویتنی و کروس کالوالیس و تی تست مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    تعداد نمونه های دارای جزایر اپیتلیالی بزرگ، کوچک و نوارهای اپیتلیالی بطور معنی دار در OKC بیشتر از کیست دنتی ژروس بود (0/014 =P). بین میانگین تعداد جزایر اپیتلیالی بزرگ، کوچک و نوارهای اپیتلیالی براساس جنسیت و مکان در دوگروه تفاوت معنادار مشاهده نشد (0/05<P) درحالیکه با میانگین سنی بیماران رابطه معکوس و معنادار داشت (0/035=P) 

    نتیجه گیری

    به نظر میرسد نمونه های دارای جزایر اپیتلیالی بزرگ، کوچک و نوارهای اپیتلیالی ادنتوژنیک بطور معنی داری در OKC بیشتر از کیست دنتی ژروس بوده است و شاید این تفاوت در رفتاربیولوژیک و عود متفاوت این دو ضایعه نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: کیست دنتی ژروس، ادنتوژنیک کراتوسیست، کیست ادنتوژنیک
  • ماندانا کریمی، محسن دالبند، آزیتا تهرانچی، مهدی اخلاصمند کرمانی، زهره آهنگری، مهسا ملک محمدی، مریم صادقی پور* صفحات 189-197
    سابقه و هدف

    ویروس COVID-19  از ابتدای سال 2020 به صورت یک پاندمی شیوع پیدا کرده و باعث ایجاد خطرات و نگرانی های زیادی شد این ویروس عموما از طریق مسیر تنفسی و آیروسل های آلوده منتقل می شود که تولید این آیروسل ها هنگام درمان های دندان پزشکی، باعث بالا رفتن خطر ابتلای کادر درمان و بیماران است. مطالعه حاضر به بررسی میزان فراوانی ابتلا به ویروس COVID-19 در بیماران مراجعه کننده به دانشکده ی دندان پزشکی شهیدبهشتی در یک دوره 3 ماهه می پردازد.

    مواد  و روش ها

    این تحقیق توصیفی و مقطعی، پس از بازگشایی مراکز دندان پزشکی در ایام شیوع COVID-19 از خرداد تا  شهریورماه سال 1399 در شهر تهران بر روی 193 بیمار انجام شد. از بیماران سوالاتی درباره وضعیت سلامت عمومی و شرایط ایشان در هنگام مراجعه به دانشکده به روش مصاحبه تلفنی پرسیده و داده های حاصل از آن ثبت شد.

    یافته ها: 

    حدود 17درصد از بیماران مبتلا به بیماری سیستمیک بودند و نزدیک به 60 درصد آنان مصرف منظم ویتامین D داشتند. بیشترین گروه خونی متعلق به گروه های O وA بود. تعداد کمی از بیماران (6/20%) اعلام کردند که در نزدیکان خود ابتلا به کرونا داشته اند. حدود 8% بیماران نیز بیان کردند پس از مر اجعه به دانشکده جهت درمانهای دندانپزشکی به کرونا مبتلا گشته اند اما از علت ابتلا مطمین نبودند. رضایت بیماران از رفتارهای بهداشتی و حفاظت فردی دانشکده بالا بود (99%).

    نتیجه گیری:

     نتایج این مطالعه شیوع عوامل موثر بر بروز و شدت بیماری کرونا در میان مراجعین به کلینیک درمانی دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی را عنوان میکند. با توجه به عدم قطعیت های موجود در مورد ماهیت این ویروس، نمی توان پروتکل های حفاظتی کاملا موثر ارایه داد، با این حال، رعایت پروتکل های حفاظتی موجود در کاهش سرایت بیماری می تواند سودمند باشد.

    کلیدواژگان: کووید-19، دندان پزشکی، ویروس کرونا
  • فاطمه خوراکیان، ترانه موحد، امیر یعقوبی، زهرا محمدزاده* صفحات 198-208
    سابقه و هدف

    هدف این مطالعه تحلیل پیامهای مرتبط با سلامت دهان و دندان در بین پر بازدید ترین کانالهای شبکه اجتماعی تلگرام بود.

    مواد و روش ها

    نوع مطالعه توصیفی بوده و از نوع تحلیل محتوا می باشد. محتوای پیامهای کانالهای پربازدید حیطه پزشکی و سلامت توسط سازمان فضای مجازی در اختیار محققین قرار گرفت. نمونه آماری تحقیق پیامهای متنی، تصویری و ویدیویی مرتبط با سلامت دهان و دندان در اسفند ماه سال 1396 (قبل از فیلترینگ)  بود. نمونه گیری انجام شده غیر احتمالی (با توجه به انتخاب کانالها براساس تعداد بازدید) با حجم نمونه 23 هزار پیام بود. روش تحلیل محتوای استقرایی (قراردادی) استفاده شد. مقوله بندی و کدگذاری داده های پژوهش به کمک نرم افزار 2010 MAXqda انجام شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها منجر به استخراج 5 مقوله یا طبقه اصلی شامل بهداشت دهان، بیماریهای دهان، زیبایی، تغذیه و سایر موارد و 21 زیرطبقه گردید. در بین حدود 23 هزار پیام تبلیغاتی و سلامتی، 244 پیام یا (1/06 درصد) مرتبط با سلامت دهان و دندان بودند. فراوانی داده ها به ترتیب از بیشترین به کمترین مربوط به زیبایی، بیماریهای دهان (اتیولوژی، پیشگیری و درمان)، بهداشت دهان، تغذیه و سایر موارد بود. در بین تمام پیامها تنها حدود یک پنجم مطالب منطبق با شواهد علمی بودند

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد پیام های مرتبط با سلامت دهان ودندان در شبکه اجتماعی تلگرام حدود یک درصد بوده و میزان اندکی مطابق با شواهد علمی می باشد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، آنالیز محتوا، تحقیق کیفی، سلامت دهان
  • سمیه حکمت فر، مریم اسدی فر* صفحات 209-214
    سابقه و هدف

    هیپودنشیا یک آنومالی دندانی است که به غیبت مادرزادی کمتر از 6 دندان اشاره دارد. این اختلال تحت تاثیر الگوهای ژنتیکی و عوامل محیطی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی عدم تقارن در تکامل دندانهای دایمی سمت راست و چپ در کودکان مبتلا به هیپودنشیا است که می تواند در برنامه ریزی درمان جامع برای این بیماران کمک کننده باشد.

    مواد و روش ها

      در این مطالعه توصیفی-مقطعی نمونه های مورد بررسی از بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی اردبیل در سال های 97 و 98 انتخاب شدند.3 معیار برای ورود افراد به مطالعه در نظر گرفته شد:.بیمارانی با سن 5 تا 14 سال که برای ادامه درمان به تهیه رادیوگرافی پانورامیک نیاز داشتند ، سابقه مشکلات پزشکی، سندرم های کرانیوفیشیال و شکاف در ناحیه صورت و دهان وسابقه درمان ارتودنسی نداشتند.از معیار توصیفی Häävikko برای تعیین میزان تکامل دندان های دایمی استفاده گردید. عدم تقارن دو طرفه در تکامل هر دندان در کودکان مبتلا به هیپودنشیا و کودکان سالم در همان بازه سنی مقایسه گردیدوبرای آنالیز داده ها از آزمون فیشر و رگرسیون لجستیک استفاده شد. از آزمون دقیق فیشر جهت بررسی ارتباط بین وجود یا عدم وجود missing و وجود یا عدم وجود آسیمتری نمونه های تحت بررسی استفاده شد. سطح معنی داری آزمون 0/05 بود.

    یافته ها

    از مجموع 1604 رادیوگرافی پانورامیک بیماران مورد بررسی،162مورد مبتلا به هیپودنشیا بودند. بر این اساس شیوع هیپودنشیا در جمعیت مورد بررسی 10/16% بود.بیشترین شیوع غیبت دندانی به ترتیب در دندان های پرمولر دوم مندیبل و لترال ماگزیلا بود. نتایج این بررسی نشان داد شانس وجود آسیمتری در بیماران مبتلا به هیپودنشیا 11/54برابر سایرین است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد احتمال وجود آسیمتری در تکامل دندانی کودکان مبتلا به هیپودنشیا بیشتر از افراد سالم است

    کلیدواژگان: هیپودنشیا، تکامل دندانی، آسیمتری
  • آیدا حبیب زاده، ساره فرهادی، افشین حراجی*، دنیا صدری صفحات 215-227
    سابقه و هدف

    شیوع اپیدمی Covid-19 بسیاری از مدارس و دانشگاه ها را وادار به تغییر رویکردهای سنتی آموزش و ترغیب به سمت آموزش مجازی نموده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی نگرش اعضای هیات علمی و دانشجویان دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران  نسبت به آموزش  مجازی دروس نظری در دوران اپیدمی بیماری COVID-19 در سال 1399انجام شد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه توصیفی- تحلیلی تعداد 300  نفر از اعضا هییت علمی و دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران با رعایت معیارهای ورود و خروج وارد مطالعه شدند. روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با گروه های سهمی بود. ابزار جمع اوری اطلاعات پرسشنامه الکترونیکی بود که روایی محتوای آن در مطالعه طباطبایی و همکاران تایید شده و پایایی ان به روش test re-test  با الفای کرونباخ 7/0 تایید شد. سپس یافته ها با ازمون اماریIndependent sample T-test و کای-دو تحلیل شد.

    یافته ها

    از بین افراد مورد مطالعه 96 نفر (32%) هیات علمی و 204 نفر(68%) دانشجو بودند. از بین اعضا هیات علمی 40 نفر (41/7%) مرد و 56 نفر (58/3%) زن و از بین دانشجویان نیز 86 نفر (42/2%) مرد و 118 نفر(57/8%) زن بودند. از تعداد 204 دانشجو 83 نفر(40/7%) از آن ها در دوره علوم پایه و 121 نفر(59/3%) در دوره بالینی بودند. در خصوص آموزش مجازی دروس نظری در مورد اثر بخشی آموزش ،عوامل مرتبط با تدریس و یادگیری و همینطور عوامل ذهنی- عاطفی نگرش هیات علمی با دانشجویان اختلاف معنی داری نشان داد(p<0.01). در حالی که نگرش ایشان در خصوص چالشهای آموزش مجازی تفاوت معنی داری نداشت.(p>0.05)

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد نگرش اعضای هیات علمی به آموزش مجازی شرایط مساعد تری نسبت دانشجویان دارد.  عدم ارتباط چهره به چهره استاد و دانشجو و مشکلات سخت افزاری به عنوان موانع جدی در نگرش دانشجویان در نظر گرفته شده است.

    کلیدواژگان: covid-19، آموزش مجازی، دندانپزشکی، نگرش
  • مهرنوش مشکوه السادات، آرزو علایی*، سمیه علیرضایی صفحات 228-240
    سابقه و هدف

    زروستومیا، علامت مزمن و شایعی از خشکی دهان است که بسیاری از بیماران در مراجعه به پزشک یا دندانپزشک خود یا بهداشتکار دهان و دندان اظهار می کنند. با فراگیر شدن ویروس کرونا، اتیولوژی جدیدی برای این عارضه شناخته شده است. کاهش بزاق، عوارض گسترده ای از جمله تخریب و آسیب مخاط دهان و حلق، کاهش حس چشایی، اختلال در بلع و دشواری تکلم را سبب می شود. هدف این مطالعه بررسی مقالات  مرتبط با شیوع خشکی دهان در بیماران مبتلا به covid-19 به عنوان یک عارضه مهم و شایع شناخته شده و ملاحظات مرتبط با آن، بررسی و مقایسه درمان های متداول و نوظهور آن می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری، با جستجوی کلیدواژه های COVID-19,Therapeutics; Xerostomia در پایگاه های اطلاعاتی pubmed; Google scholar; scopus; SID ; net ،40مقاله  منتشر شده در بازه زمانی 2016 تا 2021  که با فاکتور های ورود و خروج مطالعه مطابقت داشتند، استخراج شدند.

    یافته ها

    پس از اختلال در حس چشایی (59/5%)، خشکی دهان (45/9%) ، یکی از شایع ترین عوارض ناشی از ابتلا به covid-19 می باشد. 74/5% از افراد مبتلا به covid-19 که تجربه ی خشکی دهان نیز داشتند، بیان کردند که قبل از تشخیص قطعی بیماری، خشکی دهان احساس شده بود. داروهای ضدویروسی (رمدیسویر و ریتوناویر) و داروهای آنتی موسکارینی مورد استفاده در درمان بیماری covid-19، باعث خشکی دهان می شوند. درمان های خشکی دهان طیف گسترده و کارایی های متفاوتی دارند. درمان های نوظهور نیز بر درمان خشکی دهان موثر واقع بودند و نتایج امیدوارکننده ای را نشان دادند.

    نتیجه گیری

    ویروس covid-19 با اثرگذاری مستقیم و غیرمستقیم بر فعالیت غدد بزاقی، تغییراتی در کمیت و کیفیت بزاق ایجاد می‎کند که نتیجه مهم و قابل توجه آن، بروز خشکی دهان می باشد. این امر می‎تواند ثانویه به فعالیت های تخریبی ویروس، یا ثانویه به مصرف داروهای درمانی باشد. با توجه به عوارض گسترده خشکی دهان بر کیفیت زندگی بیماران، اقدام و توجه به درمان همزمان خشکی دهان مبتلایان به covid-19 یا بیمارانی که سابقه ابتلا به آنرا در گذشته بیان می کنند، بسیار حایز اهمیت است.

|
  • Fateme Arbabi Kalati*, Farnaz Maani, Saede Salimi Pages 161-166
    Background and Aim

    At present cellular phones have become very popular, raising concerns about their effect on the health of users. Some studies have shown that use of cellular phones gives rise to a decrease in salivary antioxidative potential. Therefore, the present study was undertaken to evaluate the effect of lycopene on salivary superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPX) activities and the total antioxidative capacity (TAC) of the saliva in cellular phone users.

    Material and Methods

    The present clinical trial was conducted on 20 volunteers with no oral diseases, who used cellular phones in Zahedan Dental faculty at 2017. The subjects’ salivary samples were collected before and one month after taking lycopene and the activities of salivary superoxide dismutase and glutathione peroxide and the total antioxidative capacity of the saliva were evaluated. Data were analyzed with SPSS 21. Wilcoxon signed rank was used to compare before and after measurmenrs.

    Results

    The superoxide dismutase levels before and after taking lycopene were 108.37±16.18 and 138.16±20.8, respectively, with a statistically significant difference (P=0.001). The glutathione peroxidase levels before and after taking lycopene were 693.06±9.05 and 676.65±63.45 u/mL, respectively with a statistically significant difference (P=0.001), total antioxidant capacity before and after taking lycopene were 267.72±156.64 and 147.83±120.63 μmol/lit respectively with a statistically significant difference (P=0.001)

    Conclusion

    It seems that, use of lycopene in cellular phone uses resulted in an improvement of salivary antioxidative system, increasing the odds of elimination of free radicals by the saliva.

    Keywords: Cellular phone, superoxide dismutase, glutathione peroxidase, lycopene
  • MohammadAmin Eghtesad, Mehrdad Barekatain*, Amin Seidy Pages 167-173
    Background and Aim

    Dental caries is an infections disease leading as dynmic process with attack (demineralization and compensation (remineralization) of dental material.The aim of this study to evaluate the antibacterial effect of two dentin desensitizers, Vocco Bifluoride 10 and MI paste, on the cariogenic bacteria Streptococcus mutans, Streptococcus sabrinus and Lactobacillus acidophilus.

    Materials and Methods

    In this experimental laboratory study, samples of Streptococcus mutans, Streptococcus sabrinus and Lactobacillus acidophilus were used. From each of the compounds of Bifluoride 10 and MI paste 3 discs and 6 culture media for each bacterium were prepared. After drying and sterilizing the disks, the quality control operations of the disks were performed and cultured in culture media at 37 ° C for 48 hour. According to the antimicrobial halo around each disk, its measurement the growth or non-growth of bacteria was examined. Data were analyzed using t-test and two-way ANOVA

    Results

    In inhibition of streptococcus mutans, Biflooride 10 was more effective, significant. (P=0.029) and in line with streptococcus sabrinus, poste ml was more effective (P=0.003).

    Conclusion

    The use of Bifluoride and MI paste is effective on diameter of the non-growth halo of cariogenic bacteria Streptococcus mutans, Streptococcus sabrinus and Lactobacillus acidophilus and therefore but MI paste had more effect in elimination of carigenic bacteria.

    Keywords: Streptococcus mutans - Streptococcus sabrinus - Lactobacillus acidophilus - Dentin Sensitivity-
  • Parastou Safania, Ahmadreza talaeipour* Pages 174-181
    Background and Aims

    One of the problems in dentistry is the diagnosis of secondary caries following Class II restorations filled with flow composite. Radiographs are an appropriate and non-invasive method for diagnosing caries that is not clinically obvious.

    Materials and Methods

    The study was performed diagnostically on 64 proximal surfaces belonging to completely healthy premolars. The studied surfaces were prepared for Class II restoration and repaired with flowable composite base. Artificial caries was created by PH cycling method with cariogenic solutions. Then the teeth in the putty blocks were mounted in pairs and radiographs were taken. The images were randomly and blindly provided to the observer (a maxillofacial radiologist and a restorative specialist) and the presence or absence of caries in the information forms was examined     ( Has-not-unspecified) was determined.

    Results

    The study was performed on 32 premolars that were mounted in pairs, which is a total of 64 samples. The results of this study showed that digital radiographs had 10 analog samples or15.6% radiographs in 12 samples or18.7% incorrect diagnosis(F.P+F.N) and the ratio test showed that this difference in these two radiographic methods was not statistically significant.(P<0.9)                                                          

    Conclusion

    In the diagnosis of secondary caries, composite restorations in Class II cavities with flowable composite digital and conventional radiographic bases have the same power.

    Keywords: conventional bitewing, secondary decay, flowable composite
  • Saeedeh Khalesi, Laleh Maleki*, Fahimeh Ebrahimi Pages 182-188
    Background & Aim

    Epithelial odontogenic cysts and tumors originate from the odontogenic epithelium and superficial epithelial lining of the oral mucosa. Differences in the proliferation of epithelial cell islands play an important role in the pathogenesis of these lesions. The aim of this study was to compare the frequency of odontogenic epithelium in the connective tissue of dentigerous cysts and odontogenic keratocysts from registered samples of oral pathology archive, dental dental faculty Isfahan University of Medical Sciences.

    Material and Methods

    In this cross-sectional descriptive study, 30 odontogenic keratocysts and 30 dentigerous cysts prepared by excisional biopsy were selected and clinical information including age, sex and location was obtained from the archives of patients referred to the Oral and Maxillofacial Pathology Department of Isfahan Dental School. Histopathological slides were examined by two pathologists to confirm the diagnosis and evaluation of odontogenic epithelial islands and cords in the connective tissue of the lesions. The data were entered into SPSS23 software and statistically analyzed by Fisherchr('39')s exact test, Mann-Whitney, Kruskal-Wallis and T-test.

    Results

    The number of specimens with large and small epithelial islands and epithelial cords was significantly higher in odontogenic keratocysts than dentigerous cysts (p-value = 0.014). There was no significant difference between the mean number of large and small epithelial islands and cords in connective tissue based on gender and location in each group (p-value >0.05). There was a significant inverse relationship between the mean number of large and small islands of odontogenic epithelium and epithelial cords in the connective tissue of the two lesions with the mean age of patients (p-value = 0.035).

    Conclusion

    It seems that the samples with large and small epithelial islands and epithelial cords were significantly higher in OKCs than dentigerous cysts and this difference may play a role in the different  biological behavior and recurrence of these two lesions.

    Keywords: Dentigerous cyst, Odontogenic keratocyst, Odontogenic cyst
  • Mandana Karimi, Mohsen Dalband, Azita Tehranchi, Mehdi Ekhlasmand Kermani, Zohre Ahangari, Mahsa Malek Mohammadi, Maryam Sadeghipour* Pages 189-197
    Background and Aims

    COVID-19 virus has spread like a pandemic from the beginning of 2020 and has caused many dangers and concerns. The virus is commonly transmitted through the respiratory tract and infected aerosols, the production of these aerosols during dental treatment increases the risk of infection among staff and patients. The present study investigates the prevalence of the COVID-19 virus in patients referred to Shahid Beheshti Dental School.For 3 months duration.

    Materials and Methods

    This descriptive and cross-sectional study was performed on 193 patients after the reopening of the dental clinic during the outbreak of COVID-19 from June to September 2020 in Tehran. Patients were asked questions about their general health status and condition when visiting the faculty by telephone interview and the data were recorded.

    Results

    About 17% of patients had a systemic disease and about 60% of them had regular vitamin D intake. Most blood groups belonged to groups O and A. A small number of patients (6.20%) reported having corona virus-infected individuals in their family members. About 8% of patients also reported having corona disease but were unsure of the cause. Patientschr('39') satisfaction with health behaviors and personal protection of the faculty was high (99%).

    Conclusion

    The results of this study indicate the prevalence of factors affecting the incidence and severity of Covid-19 disease among patients referred to the clinic of the faculty of dentistry. Given the uncertainties surrounding the nature of the virus, it is not possible to provide fully effective protection protocols; however, adhering to protective protocols can reduce the spread of the disease.

    Keywords: Covid-19, Dentistry, Corona virus
  • Fateme Khorakian, Tarane Movahhed, Amir Yaghubi, Zahra Mohammadzadeh* Pages 198-208
    Background and  Aims

    The aim of this study was content analysis to examine the content of oral health messages present in the most viewed channels of telegrams as social network.

    Materials and Methods

    This  study was a descriptive anelytical one. The content of the most viewed health channels provided by the cyberspace organisation to the researchers. Our sample included oral health messages as texts, depicts, and videos during 4 weeks period in winter of 2018. Befor filtering  We conducted an inductive content analysis of a non random sample of 23000 messages, and coding was done by the MAXqda 2010 software.

    Results

    Analysis of the oral health messages resulted in 21 subcategories and 5 main categories.
    Including and health , oral disease, esthethic, nutrition and others. Among 23,000 commerical and health massage, 244 ones (1.06%) was correlated with dental and oral health. Freguency of data in decending order were related to esthetic, oral disease (etiology, prevention and treatment), oral health, nutrition and others. Between all massages, only one fifth was corresponded to scientific evidence.

    Conclusion

    It seems, related massages of dental and oral health in telegram social network was on percent and had little accordance to scientific evidence.

    Keywords: Qualitative study, Oral health, Social network, Content analysis
  • Somayeh Hekmat Far, Maryam Asadi Far* Pages 209-214
    Background and Aims

    Hypodontia is a dental anomaly which indicates the maternal missing of less than 6 teeth in the dentition. This anomaly is affected by the genetics and environmental factors. The purpose of this study was to evaluate the asymmetric developing of left and right sides permanent teeth in children with hypodontia. This can be useful for comprehensive treatment in these patients.

    Material and Methods

    In this cross-sectional study, the samples were taken from the patients of the dentistry department of Ardabil in years 97-98. The 3 intrusion criteria were: 1- The patients aged 5-14 years who needed OPG for continuing their treatments. 2- No history of medical disease, craniofacial syndromes and clefts in orofacial area. 3- No history of orthodontic treatment. The 12 description levels of Haavikko were used to determine the amounts of permanent teeth development. The bilateral asymmetry of each tooth in children with hypodontia and normal children were compared in the same age. The fischer test and the logistic regression were used to analyze the data with the level of significant p<0/05.

    Results

    From the 1604 number of OPG radiographs, 162 had hypodontia. According to this, the prevalence of hypodontia in the population is 10.16%. The most prevalent missed teeth are the mandibular second premolars, and maxillary lateral incisors. The results showed that the ratio of asymmetry in patients with hypodontia is 11.54.

    Conclusion

    The possibility of asymmetric developing of teeth in children with hypodontia is more than the normal children.

    Keywords: Hypodontia, Tooth development, Asymmetry
  • Aida Habibzadeh, Sareh Farhadi, Afshin Haraji*, Donia Sadri Pages 215-227
    Background and Aim

    The prevalence of the coronavirus (COVID-19) pandemic has thus far forced most schools and universities to change their conventional teaching methods and to encourage virtual education. The present study aimed to investigate the attitudes of faculty members and students of dentistry, at Islamic Azad University, Tehran Medical Science, towards virtual education of theoretical courses during the COVID-19 pandemic.

    Material and Methods

    In this study, a total number of 300 faculty members and students of dentistry, at Islamic Azad University, Tehran Medical Science, meeting the inclusion and exclusion criteria were recruited. The sampling was also performed using proportional stratified random sampling technique. The data were further collected by an electronic designed questionnaire which its validity and reliability were approved referred to Tabatabaee et. Al study with Cronbach α=0.7 using test-retest method. The results were analysed via the independent-samples t-test and Q-square test.

    Results

    Among the participants, 96 cases (32%) were faculty members and 204 individuals (68%) were students of dentistry. Of the faculty members, there were 40 men (41.7%) and 56 women (58.3%). With regard to the students’ gender, 86 respondents (42.2%) were male and 118 cases (57.8%) were female. Out of 204 students, 83 cases (40.7%) were enrolled in the basic science courses and 121 respondents (59.3%) were taking clinical ones. With regard to the virtual education of theoretical courses, the attitudes of the faculty members and the students of dentistry in terms of the effectiveness of virtual education and the associated factors as well as the subjective-emotional factors demonstrated a significant difference (p<0.05), Nevertheless, the attitudes of the faculty members and the students on the challenges of virtual education were not significantly different (p>0.05).

    Conclusion

    According to the study results, virtual education can be practiced as favorable among faculty members compared with students of dentistry. Failure to establish face-to-face communication between teachers and students along with hardware problems can be thus deemed as barriers in this respect.

    Keywords: COVID-19, Virtual Education, Dentistry, Attitude
  • Mehrnoosh Meshkat Sadat, Arezoo Alaee*, Somayeh Alirezaei Pages 228-240
    Background and Aim

    Xerostomia, is a chronic and common symptom of dry mouth that many patients report when they meet their doctor or dentist or oral hygienist. As far as Corona virus spreading widely, it is khown as one of the latest etiology for this complication. Salivary reduction causes serious damages to the oral and pharyngeal mucosa due to dryness, Same as oral and pharyngeal mucosa discontinuity. The aim of this study was to evaluate dry mouth and its necessary treatment considerations in related articles in  patients with Covid19, as important and know complicate.

    Material and Methods

    by searching the keywords, COVID-19; Therapeutics; Xerostomia; Salivary glands in data bases such as pubmed; Google scholar; scopus; SID; net,  40 articles that published between the years 2016-2020, which are conformed with our inclusive and exclusive factors ,were selected.

    Results

    Secondary to taste dysfunction (59.5%), Xerostomia (45.9%) is the most prevalent condition related to corona infection. 74.5% of corona infected who experience Xerostomia, announced that they have had the signs of Xerostomia before covid-19 diagnosis. Some medications used in the treatment of Covid-19, such as antiviral drugs (Remdesivir and Ritonavir) and antimuscarinic drugs, also causes dry mouth. There is a wide range and different efficiencies of dry mouth treatments. The new emerged therapies have also been effective in treating dry mouth and have shown promising results.

    Conclusion

    The corona virus can affected salivary glands function, directly and indirectly. It cause changes in amount and quality of saliva, the important and significant result of which is dry mouth. It could be secondary to the destructive activity of the virus, or secondary to the use of therapeutic drugs. Due to the widespread effects of dry mouth on patientschr('39') quality of life, It is important to consider concomitant treatment of dry mouth in patients who affected by covid-19 currently or in past.

    Keywords: SARS-CoV-2, COVID-19, Dentistry, xerostomia, dry mouth, therapeutics