فهرست مطالب

نشریه گردشگری و توسعه
سال دهم شماره 2 (پیاپی 27، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 19
|
  • محمد نجارزاده، هوشمند باقری قره بلاغ*، محسن عین علی صفحات 1-9

    بی شک صنعت گردشگری از حساس ترین و آسیب پذیرترین صنایع در بحران ها به شمار می رود. حوادث عمده ای همچون بحران های طبیعی، اپیدمی ها، حملات تروریستی و مدیریت نادرست فشارهایی را به این صنعت تحمیل می کنند. همچنین صنعت گردشگری همواره تحت تاثیر اجتماع و مبتنی بر تعاملات بین مردم است. شیوع ویروس کرونا بخش گردشگری جهان را با چالشی اساسی مواجه کرده است؛ بنابراین هدف از پژوهش حاضر تاثیر ویروس کرونا در صنعت گردشگری و هتل داری و ارایه راهبردهای بازاریابی در طی و بعد از بحران کروناست. مطالعه حاضر از نوع مروری است که برپایه اطلاعات جمع آوری شده از جست وجوهای متعددی از منابع اینترنتی در پایگاه های انگلیسی زبان ازجمله گوگل اسکولار، امرالد، ساینس دایرکت و اسپرینگر با استفاده از واژگان کلیدی انگلیسی همچون Post-corona marketing strategies، COVID-19، COVID-19's effect on the hotel industry و COVID-19 pandemic on hospitality industry انجام شده است. گفتنی است سیزده مقاله به منزله منابع مربوطه و نهایی با هدف بررسی این موضوع انتخاب شد. داده ها پس از جمع آوری از سایت سازمان گردشگری جهانی برحسب اهداف مطالعه تحلیل کیفی شده طبقه بندی شدند. نتایج مطالعات انجام شده حاکی از آن است که گردشگری ورودی جهان با 3 تا 4 درصد رشد در سال 2020 مواجه خواهد شد؛ اما با توجه به سناریوی بیماری سارس و گسترش ویروس کرونا و پیش بینی تاثیرات اقتصادی آن، این سازمان با تغییر در پیش بینی خود، احتمال داد گردشگری جهانی در سال 2020 با رشدی معادل 1 تا 3 درصد مواجه شود.

    کلیدواژگان: کوید 19، صنعت گردشگری و هتل داری، راهبرد های بازاریابی، کرونا
  • محسن مطیعی، امیرمحمد خانی* صفحات 11-24

    با شیوع ویروس کرونا، موضوع گردشگری مجازی یکی از مباحث مهم در صنعت گردشگری به شمار می آید. با گسترش این بیماری و متاثرشدن صنعت گردشگری از شرایط جدید، اهمیت توجه به گردشگری واقعیت مجازی (VR) بیش از پیش مشخص شده است. با توجه به این که تاکنون پژوهش های اندکی در این حوزه انجام شده است، به منظور تبیین شرایط کرونایی، بر اساس روش پژوهش جدید، سناریوهایی که فرد در آن موقعیت قرار گرفته و بر اساس آن استنباط خود را ارایه کرده بیان شده است. در پژوهش حاضر، با استفاده از نظریه های انتشار نوآوری و آزمون آن، تاثیر نوآوری و رضایتمندی در بهزیستی ذهنی و قصد رفتاری در گردشگری واقعیت مجازی در شرایط کرونا بررسی شده است. همچنین نقش تعدیل کننده آمادگی فناوری گردشگری مجازی بین رفاه ذهنی و قصد رفتاری نیز بررسی شده است. داده های این پژوهش کاربردی، بر اساس روش توصیفی پیمایشی با مشارکت 141 نفر از افرادی که دست کم یک بار سابقه استفاده از فعالیت های واقعیت مجازی را داشتند ، با رویکرد نمونه گیری در دسترس از طریق راه های ارتباطی مجازی فعال در این حوزه گردآوری شده است. داده های جمع آوری شده، با استفاده از معادلات ساختاری و به کار گیری روش حداقل مربعات جزیی (PLS) مدل سازی شدند. نتایج نشان داد بهزیستی ذهنی تحت تاثیر ویژگی های انتشار نوآوری و ویژگی های استفاده و رضایتمندی قرار دارد. همچنین نقش تعدیل گری آمادگی فناوری پذیرفته نشده است. گفتنی است برای اولین بار در کشور، مدیران برنامه ریز در صنعت گردشگری و فناوری ارتباطات می توانند از این نتایج استفاده کنند.

    کلیدواژگان: گردشگری مجازی، ویروس کرونا، انتشار نوآوری، بهزیستی ذهنی، استفاده و رضایتمندی
  • عباس عباسی، سحر سادات محمدی* صفحات 25-40

    صنعت گردشگری امروزه به سبب همه گیری بیماری کوید 19 با شرایط خاصی مواجه است. برای عبور از این بحران، نمی توان فقط به اقدامات دولت اتکا کرد. ایده اصلی این تحقیق، بهره گیری از مفاهیم و آموزه های گردشگری مسیولانه و پیشنهاد رویکردی تحت عنوان گردشگری راهبرانه  مسیولانه برای مقابله با تبعات کروناست. در این رویکرد، نقش دولت، به منزله راهبر، با نقش بدنه گردشگری، درحکم مسیول، ترکیب شده، بیان می شود که چگونه رفتار مسیولانه در اقدام در سطح فردی و سازمانی، به مفهوم راهبری در سطح کلان کمک می کند. تحقیق حاضر، تحقیقی کیفی از نوع اکتشافی به شمار می رود. برای تدوین راهکارها، از روش تحلیل محتوی کیفی و برای نهایی سازی آن ها از غربالگری استفاده شده است و درنهایت راهکارها با توجه به دو بعد قابلیت پیاده سازی و کمک به دستیابی اهداف، اولویت بندی شده اند. نتایج نشان می دهد که همه عناصر درگیر، اعم از دولت، بخش صنعت، گروه های اجتماعی، حتی مردم و گردشگران، در عبور سریع تر از این بحران نقش بسزایی دارند و باید سهم خود را ادا کنند.

    کلیدواژگان: کوید 19، مدیریت گردشگری، گردشگری مسئولانه، گردشگری راهبرانه مسئولانه
  • یزدان شیرمحمدی*، زهرا نادعلی پور، مریم مختار جوزانی صفحات 41-54

    در عصر کرونا، بسیاری از صنایع جهان فناوری واقعیت مجازی را به خدمت گمارده و از آن بسیار بهره برده اند. صنعت گردشگری نیز از این امر مستثنا نبوده است و به کمک آن توانسته قابلیت گردشگری با استفاده از واقعیت مجازی را خلق کند. در تحقیق پیش رو تاثیرات گردشگری با واقعیت مجازی در عصر کرونا بر توسعه گردشگری واقعی در عصر پساکرونا با توجه به نقش تعدیل گری بازدیدکننده ها (افرادی که قبلا از مقصد بازید کردند) و غیربازدیدکننده ها (افرادی که قبلا از مقصد بازید نکردند) بررسی شده است. حجم نمونه، با استفاده از فرمول کوکران، 384 نفر تعیین شده است که با روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس گزینش شده اند. تحلیل های آماری نیز در دو بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی با روش تحلیل مسیر و مدل یابی معادلات ساختاری انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، کاربران شبکه های اجتماعی اینستاگرام و فیسبوک در کشورهای آلمان و فرانسه اند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که گردشگری با استفاده از واقعیت مجازی در عصر کرونا در افزایش تعداد گردشگران واقعی در عصر پساکرونا تاثیر مثبت معناداری دارد. همچنین نتایج نشان می دهد که گردشگری با استفاده از واقعیت مجازی در عصر کرونا به نوعی نقش بازاریابی و تبلیغات را برای مقصدهای گردشگری در عصر پساکرونا ایفا می کند.

    کلیدواژگان: گردشگری، واقعیت مجازی، ویروس کرونا، مدل پذیرش سیستم انگیزش لذت جویانه
  • مهدیه زحمتکش سردوراهی*، یاسمین برومندزاد، جواد غریب زاده، محمد سیادتان، آرام آردیان صفحات 55-66

    بازاریابی برای سازمان هایی که به دنبال حضوری آگاهانه در بازارند ضرورت دارد. هدف از بازاریابی تامین نیازها و خواسته های مشتری به شکلی بهتر از رقباست. متفاوت بودن نیازهای مشتریان از صنعتی به صنعت دیگر، موجب اتخاذ رویکردی متفاوت شده است. صنعت هتل داری از تجملی ترین بخش های گردشگری است و به رغم اهمیت آن در افزایش سودآوری، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش تحقیقی  کیفی حاضر به منظور بررسی تاثیر بازاریابی در برند صنعت هتل داری انجام شده است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از حیث جمع آوری داده ها توصیفی است. بدین منظور، پس از بیان موضوع و بررسی پیشینه پژوهش، چارچوب مفهومی مدل مشخص و داده ها با استفاده از ابزارها و تکنیک های نگاشت شناختی فازی و تحلیل شبکه های اجتماعی تحلیل شدند. یافته ها نشان دهنده آن است که باید به عوامل محصول، شواهد فیزیکی و نیروی انسانی بیش از سایر عوامل توجه شود. برای افزایش وفاداری، تعهد و دل بستگی مشتریان باید روش های بازاریابی را ارتقا و شواهد فیزیکی متنوعی ارایه دهند تا ذهنیت مثبتی از برند برای مشتریان ایجاد کنند. همچنین پیشنهادهایی به منظور ارتقای برند صنعت هتل داری در این پژوهش ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بازاریابی، برند، صنعت هتل داری، نگاشت شناختی فازی، تحلیل شبکه های اجتماعی
  • حامد فلاح تفتی* صفحات 67-79

    با توسعه صنعت گردشگری و رشد کسب وکارهای مرتبط، کسب اطلاعات به روز در برنامه ریزی صحیح و برآورد دقیق تعداد گردشگران، به منظور به کارگیری کارآمد منابع با هدف توسعه زیرساخت ها و افزایش درآمد، ضروری است. وجود برنامه های دقیق درنهایت به ارتقای سطح رضایت گردشگران ورودی منجر می شود. با توسعه فرهنگ جست وجوگری اطلاعات، گردشگران معمولا پیش از آغاز سفر، به جست وجوی اطلاعات مربوط به اقامتگاه ها و خدمات گردشگری موجود در مقصد، از طریق منابع اینترنتی، اقدام می کنند. در پژوهش حاضر، با استفاده از داده های منتخب مربوط به پرس وجوهای کاربران سراسر جهان در موتور جست وجوی گوگل درمورد امکانات و توانمندی های گردشگری شهر یزد، تعداد گردشگران آتی این شهر پیش بینی شده است. داده های پژوهش را آمارهای جست وجوی کاربران تشکیل می دهد که از سامانه گوگل ترندز پایین گذاری شده و با استفاده از روش یادگیری ماشینی مدل پیش بینی، طراحی و اعتبارسنجی شده است. پس از آماده سازی و تحلیل داده ها، مشخص شد که پرس وجوهای ثبت شده در گوگل ترندز، قدرت فراوانی (بیش از 95 درصد) در پیش بینی تعداد گردشگران شهر یزد در بازه زمانی سال 2014 تا 2019 در مقاطع ماهانه دارد.

    کلیدواژگان: پیش بینی تعداد گردشگران، تقاضای گردشگری، گوگل ترندز، یادگیری ماشینی، شهر یزد
  • عبدالله فرجی، مهدی چراغی*، لیلا مظفری صفحات 81-92

    زیرساخت ها یکی از الزامات اساسی برای رشد و توسعه فعالیت های گردشگری در همه نقاط اند. هدف از این پژوهش شناخت توزیع فضایی و رتبه بندی میزان کارایی نسبی زیرساخت های گردشگری شهرستان های استان زنجان است. پژوهش از نوع کاربردی و با ماهیت است. اطلاعات با روش کتابخانه ای گردآوری شده و تجزیه و تحلیل نیز با روش های توصیفی و استنباطی (تحلیل پوششی داده ها) انجام شده است. بر اساس نتایج به دست آمده از رتبه بندی کارایی زیرساخت های گردشگری در شهرستان های استان زنجان، میانگین کلی کارایی زیرساخت های گردشگری این استان برابر با 440/0 است که در سطح ضعیف قرار دارد. هیچ کدام از شهرستان های استان وضعیت مطلوب ندارند. شهرستان های زنجان، ابهر و خرم دره در سطح متوسط، خدابنده و طارم و سلطانیه در سطح ضعیف و ماه نشان و ایجرود فاقد کارایی هستند. در سطح شاخص های موردمطالعه، بالاترین سطح کارایی در شاخص حمل ونقل، اقامتی، فرهنگی، مذهبی، بهداشتی  درمانی و تجهیزات تغذیه مربوط به شهرستان زنجان، در شاخص تفریحی شهرستان خرم دره و در شاخص تجهیزات تغذیه مربوط به شهرستان طارم است.

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، زیرساخت، توزیع فضایی، استان زنجان
  • خدیجه قائم مقامی تبریزی، اصغر مشبکی اصفهانی*، عبدالله نعامی، ناصر آزاد صفحات 93-108

    امروزه، برندسازی ابزاری محبوب و قدرتمند برای خلق جاذبه های احساسی و ایجاد تمایز بین مکان های مشابه در بازارهای رقابتی گردشگری به شمار می رود. در بین مکان ها، جزایر اغلب تجربه های منحصربه فردی در مقایسه با سرزمین اصلی گردشگران فراهم می کنند. برای رقابت جزیره کیش با دیگر جزایر گردشگری جنوب غربی آسیا برندسازی لازم است تا بتوان از پتانسیل ویژه آن برای تبدیل شدن به برترین مقصد گردشگری بهره مند شد. هدف از این تحقیق طراحی مدلی مبتنی بر حس تعلق برای برندسازی جزیره کیش است. ازآنجا که درباره برندسازی جزایر گردشگری مطالعات اندکی انجام گرفته است، برای نظریه پردازی و شناسایی ابعاد مدل از تیوری زمینه ای مبنی بر رهیافت نظام مند استراوس و کوربین استفاده شده است. داده های این تحقیق از طریق مصاحبه های عمیق نیمه ساختارمند با استفاده از نمونه گیری نظری از متخصصان و خبرگان حوزه های بازاریابی، برند و گردشگری گردآوری شده است. پس از استخراج مفاهیم اولیه و کدگذاری باز، محوری و انتخابی، مفاهیم با نسخه 18 نرم افزار مکس کیودا استخراج و تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که فرایند برندسازی مبتنی بر حس تعلق به برند جزیره کیش تحت تاثیر شرایط علی که مدیریت راهبردی (استراتژیک) برند نامیده می شوند شکل می گیرد. سپس، با استفاده از راهبردهای بازاریابی مکان محور، اقتصادی و حس تعلق به مکان به پیامدهای مطلوب آن، دلبستگی به مکان، ارزش مکان و توسعه اقتصادی  فرهنگی می انجامد. این فرایند در شرایط زمینه ای عوامل محیطی  قانونی و فرهنگی  اجتماعی تقویت شده و با چالش های برندسازی روبه رو است.

    کلیدواژگان: برندسازی، حس تعلق به برندمکان، مقصد گردشگری، جزیره کیش، نظریه داده بنیاد
  • وحید امامی کیا*، داود مختاری، شهرام روستایی صفحات 109-122

    هر مقصد گردشگری، برای رسیدن به مزیت رقابتی بالا، باید تضمین کند که تمامی جذابیت ها و تجربه های گردشگری که تاکنون ارایه داده است با مقاصد دیگری که گردشگر قصد سفر به آن را دارد متفاوت است. بنابراین کیفیت مقصد گردشگری یکی از اساسی ترین مزیت های رقابتی برای جذب گردشگر و توسعه پایدار گردشگری در آن است. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی و مفهوم پردازی کیفیت ژیومورفوسایت های منتخب از سوی شهروندان کلان شهر تبریز در استان آذربایجان شرقی است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری اطلاعات توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شهروندان ساکن در کلان شهر تبریز به تعداد 384 نفر بوده و برای تعیین حجم نمونه از الگوی کوکران استفاده شده است. جمع آوری داده ها برای انتخاب ژیومورفوسایت های برجسته با روش مصاحبه و ابزار اندازه گیری پرسش نامه محقق ساخته با سوالات بسته برای 28 مقصد گردشگری برندمحور انجام شده است. بر اساس پرسش نامه های مرجوعی، دوازده مقصد ژیوتوریستی برای بررسی و ارزیابی نهایی کیفیت آن انتخاب شدند. برای پایایی پرسش نامه از ضریب آلفای کرونباخ و برای روایی آن از دیدگاه صاحب نظران و استادان برجسته این رشته استفاده شده است. در ارزیابی کیفیت ژیومورفوسایت های منتخب از روش پارامتر کمی VQE استفاده شده است. بنابر نتایج پژوهش، از بین دوازده ژیومورفوسایت منتخب، ژیومورفوسایت آسیاب خرابه (منطقه جلفا) با ارزش وزنی 854/0، کوه عون ابن علی تبریز (عینالی) با ارزش وزنی 823/0 و گردنه پیام (منطقه مرند) با ارزش وزنی 806/0 به ترتیب در رتبه های اول تا سوم از نظر مطلوبیت در کیفیت ژیومورفوسایت قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: کیفیت مقاصد ژئوتوریستی، استان آذربایجان شرقی، شهروندان کلان شهر تبریز، روش ‏VQE
  • درسا نوری خواجوی، عزیزالله جعفری* صفحات 123-136

    پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر رقابت پذیری زنجیره تامین پایدار گردشگری پزشکی انجام شده است. در این پژوهش، ابتدا با مرور ادبیات مرتبط، عوامل موثر بر پایداری زنجیره تامین استخراج شد. سپس، با استفاده از نظر خبرگان، از میان عوامل مذکور، 27 عامل که در رقابت پذیری زنجیره تامین پایدار گردشگری پزشکی ایفای نقش می کنند تعیین شد. در مرحله بعد، با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی، معیارها و زیرمعیارها رتبه بندی شدند. علاوه برآن، با به کارگیری روش دیمتل، میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری معیارهای اصلی (اقتصادی، اجتماعی فرهنگی، زیست محیطی و نهادی) تعیین شد. نتایج نشان داد که به ترتیب معیارهای مهارت کادر درمانی و امنیت کشور از مهم ترین عوامل در رقابت پذیری زنجیره تامین پایدار گردشگری پزشکی هستند. همچنین، با استفاده از روش دیمتل مشخص شد که به ترتیب عوامل اقتصادی و نهادی (حاکمیتی) در دسته عوامل تاثیرگذار، و عوامل اجتماعی  فرهنگی و زیست محیطی در دسته عوامل تاثیرپذیر قرار می گیرند. در پایان، پیشنهادهایی مبتنی بر نتایج و نیز پیشنهادهایی برای تحقیقات آتی در حوزه موردنظر ارایه شده است.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، گردشگری پزشکی، رقابت پذیری، پایداری
  • سیاوش ایمنی قشلاق*، زهرا طباطبایی قمی صفحات 137-148

    توسعه گردشگری تغییراتی را در نظام اجتماعی  فرهنگی جامعه میزبان ایجاد می کند. با توجه به تنوع روزافزون گردشگری، شناخت تاثیرات متعدد انواع گردشگری بر جامعه میزبان و درک تفاوت ها و تشابهات موجود بین اثرات آنها از ضروریات برنامه ریزی و مدیریت آگاهانه و اصولی گردشگری است. این تحقیق به منظور درک تفاوت ها و تشابهات آثار اجتماعی  فرهنگی دو نوع قدیمی و اصلی گردشگری (مذهبی و تاریخی) در شهرهای قم و اصفهان انجام شده است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی  تحلیلی است و به صورت پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق دربردارنده ساکنان شهرهای قم و اصفهان است که 384 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ای انتخاب شده اندند. داده ها با پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری شده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون یو  من ویتنی و برای اولویت بندی تاثیرات اجتماعی  فرهنگی آن ها از آزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که در زمینه اجتماعی، گردشگری در شهر قم بر انحرافات اجتماعی و در شهر اصفهان بر سبک زندگی جامعه میزبان بیشترین تاثیر داشته است. درمورد شاخص های فرهنگی در دو جامعه تفاوت معناداری وجود نداشته است. اولویت تاثیرات اجتماعی در شهر قم به ترتیب، تاثیر در انحرافات اجتماعی، سبک زندگی و کیفیت زندگی، و در شهر اصفهان، تاثیر در سبک زندگی، انحرافات اجتماعی و کیفیت زندگی است. اولویت تاثیرات فرهنگی در هر دو شهر به ترتیب، تاثیر در ارزش ها و باورها، الگوهای رفتاری، نگرش و آداب ورسوم بوده است.

    کلیدواژگان: تاثیرات اجتماعی فرهنگی، گردشگری مذهبی، گردشگری فرهنگی، گردشگری تاریخی، قم، اصفهان
  • محمد اکبرپور*، سهیلا باختر صفحات 149-160

    گردشگری روستایی نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی دارد و مورد تاکید محققان است و به‏منزله رویکرد اقتصادی پویا ویژگی‏های منحصربه‏فرد و بارزی دارد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیرات گردشگری در کیفیت زندگی جامعه میزبان انجام شده است. پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، رویکرد حاکم بر آن کمی، و بر اساس ماهیت توصیفی  تحلیلی است. جامعه آماری شامل روستاهای هدف گردشگری استان کرمانشاه است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 380 نفر برآورد شده است که متناسب با تعداد جمعیت روستاها بین آن‏ها توزیع شده است. داده ‏های لازم به دو شیوه کتابخانه‏ای و میدانی گردآوری شده است. به‏منظور تحلیل موضوع، چارچوبی از شاخص‏های کیفیت زندگی (اوقات فراغت، رفاه، زیرساخت و دسترسی، اشتغال و درآمد، بهداشت و محیط، ایمنی و امنیت، مسکن و آموزش) در قالب 45 گویه استفاده شده است. نتایج تجزیه و تحلیل یافته‏ ها بیانگر این موضوع است که بین گردشگری و کیفیت زندگی رابطه‏ای مثبت و معنی‏دار وجود دارد و 677/0 از تغییرات کیفیت زندگی از طریق گردشگری تبیین می‏شود. نتایج حاصل از تکنیک کوداس نیز نشان می‏دهد که از بین چهارده روستای هدف گردشگری، سه روستای شمشیر و حریر و حجیج بزرگ از لحاظ شاخص‏های کیفیت در بالاترین سطح و سه روستای فش و سراب هرسم و نجوبران در پایین‏ترین سطح قرار دارند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، گردشگری روستایی، کیفیت زندگی، تکنیک کوداس، استان کرمانشاه
  • احمد رومیانی*، حمید شایان، حمدالله سجاسی قیداری، محمدرضا رضوانی صفحات 161-184

    برنامه‏ ریزی فضایی و توسعه پایدار گردشگری، به علت داشتن هدف مشترک، برای مفهوم برنامه ریزی به منزله سازمان دهی زندگی آینده جوامع با مقررات و طراحی روابط اجتماعی و اقتصادی در آینده و دقت در استفاده از فضای فیزیکی به منظور رسیدن انسان به رفاه بدون تخریب محیط، نوعی تلاقی فلسفی محسوب می شوند. هدف از این پژوهش ارایه الگویی برای توسعه پایدار مقصدهای گردشگری روستایی با رویکرد برنامه ‏ریزی فضایی در شرق استان مازندران است. بدین منظور، برای ارایه الگوی تحقیق، با بهره گیری از چهارده شاخص برای بررسی وضعیت برنامه ریزی فضایی توسعه پایدار گردشگری در بین چهار شهرستان استان مشخص شد. داده های لازم از طریق بازدیدهای میدانی به وسیله پرسش نامه گردآوری شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که ابعاد و شاخص های برنامه ریزی فضایی در تبیین توسعه پایدار مقصدهای گردشگری روستاها موثرند. شاخص‏ های انتخاب شده، با توجه به شرایط و مقتضیات مناطق روستایی، قابلیت آزمون پذیری و عملیاتی در سطح روستاهای مشابه را دارند. بنابراین، مهم ترین عامل در فرایند برنامه ‏ریزی فضایی توسعه پایدار مقصدهای گردشگری روستایی در گام نخست شناخت ظرفیت ‏های مکان (محیطی و کالبدی) شامل تنوع جاذبه ‏های طبیعی، کیفیت جاذبه‏ ها، موقعیت استقرار جاذبه ‏ها، بعد انسان (‏اجتماعی فرهنگی) شامل فرهنگی و سیاسی، مشارکت مردم محلی و آموزش، بعد فعالیت (کارکردها) شامل خدمات اقامتی، پذیرایی‏، توزیع خدمات و اطلاع‏ رسانی، سرمایه‏ گذاری، اشتغال و درآمد‏زایی است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، برنامه ریزی فضایی، مقصدهای گردشگری، شرق مازندران
  • فاطمه سپهوند*، سعید کریمی، سعید غلامرضایی صفحات 185-199
    این تحقیق با هدف ارایه راهکارهای توسعه اکوتوریسم پایدار مبتنی بر قابلیت های جوامع محلی منطقه گردشگری کهمان در شهرستان سلسله و در سال 1399 صورت گرفته است. ماهیت تحقیق اکتشافی و از لحاظ هدف کاربردی است که در سه گام انجام شده است. در گام اول و بخش کمی تحقیق، 241 نفر از مردم روستایی منطقه گردشگری کهمان از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و منافع حاصل از صنعت اکوتوریسم در جوامع محلی مورد ارزیابی قرار گرفت. در گام دوم، با مطالعات کتابخانه ای، بررسی اسناد و مدارک موجود در سازمان های مرتبط و نیز مصاحبه با برخی افراد کلیدی و آشنا به منطقه، قابلیت های بالفعل و بالقوه در منطقه گردشگری کهمان شناسایی شد. در گام آخر، راهکارهای توسعه اکوتوریسم پایدار بر پایه قابلیت منطقه شناسایی و تحلیل شد که در این قسمت از روش دلفی فازی بهره برده شده است. در این گام، حجم نمونه شامل 21 نفر از کارشناسان مرتبط بود که به روش هدفمند گلوله برفی انتخاب شدند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که ساکنان روستاهای مذکور عمدتا (4/89 درصد) منافع اقتصادی را منافع غالب بر اثر توسعه اکوتوریسم در منطقه گردشگری کهمان می دانند. راهکارهای ارایه شده دربرگیرنده راهکارهای زیرساختی  فرهنگی با پنج راهکار فرعی، آموزشی  زیست محیطی با شش راهکار فرعی و راهکارهای اقتصادی با نه راهکار فرعی است. بر اساس نظر کارشناسان، راهکارهای زیرساختی در اولویت بالاتری از سایر راهکارها قرار دارد که دربرگیرنده راهکارهای فرعی همچون برقراری امنیت، تبلیغ گسترده و اطلاع رسانی از طرق گوناگون به منظور آشنایی با منطقه، توسعه تسهیلات بهداشتی در منطقه و تصویب قوانین و مقررات حمایتی از این صنعت است.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، اکوتوریسم، پایداری، روش دلفی فازی، منطقه گردشگری کهمان
  • فاطمه ابراهیمی فینی، حجت ورمزیاری*، خلیل کلانتری صفحات 201-2014

    بوم گردی توجهی اساسی به پایداری دارد و منافع اقتصادی و اجتماعی فراوانی برای جوامع محلی به ارمغان می ‏آورد. جلب مشارکت مردم محلی یکی از اصول بوم گردی است. سازمان های غیر دولتی نقش برجسته ای در توسعه بوم گردی مبتنی بر مشارکت جوامع محلی دارند و در بیشتر موارد، به علت حفاظت از تنوع زیستی و محیط زیست یا توسعه پایدار زندگی مردم محلی، در موضوع بوم گردی تاثیر بسزایی می گذارند. در این پژوهش، با توجه به ضرورت توسعه بوم گردی و با به کارگیری روش نظریه زمینه ای، چالش ها و مشکلات پیش روی سازمان های غیر دولتی فعال در حوزه بوم گردی ایران بررسی شد. نمونه مطالعه شده دربردارنده 37 نفر از متخصصان بوم گردی و مدیران و کارشناسان سازمان های غیر دولتی فعال در حوزه بوم گردی، مدیران دولتی و اقامتگاه داران و ساکنان جامعه محلی است که با استفاده از راهبردهای نمونه ‏گیری نظری، استقرای تحلیلی و حداکثر واریانس انتخاب شده اند. پرسش‏های مصاحبه ‏های نیمه‏ ساختاریافته پیرامون سوالات اساسی تحقیق تدوین شده و پاسخ های افراد تحلیل و در سه مرحله کد گذاری شده است. نتایج نشان داد که تعدد سازمان های متولی بوم گردی و نبود دیدگاه صحیح درباره بوم گردی و سازمان های غیر دولتی، از کدهای فضای کلان موثر بر کارکرد این سازمان ها است. بر اساس یافته‏‎  های تحقیق، پیشنهادهایی به منظور بهبود نقش ‏آفرینی سازمان‏های غیردولتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بوم گردی، سازمان های غیردولتی، چالش ها، نظریه زمینه ای
  • شیوا دانشگر، سید مرتضی غیور باغبانی* صفحات 215-229

    صنعت گردشگری تاثیر بسزایی در اقتصاد کشورها دارد. هتل داری به منزله یکی از ارکان این صنعت مطرح است. در بازاریابی خدمات، پیش بینی رفتار مشتریان در رویارویی با شرایط نامساعد و دور از انتظار اهمیت فراوانی دارد، زیرا در واکنش های رفتاری تاثیر مستقیم می گذارد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر ارزیابی اولیه در رفتارهای تقابلی فعالانه و منفعلانه مشتریان با نقش میانجیگری عوامل شناختی و احساسی در هتل بین المللی قصر طلایی مشهد است که به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی  پیمایشی است. جامعه آماری را مشتریان هتل بین المللی قصر طلایی مشهد تشکیل داده اند. به منظور جمع آوری داده ها 300 پرسش نامه به شیوه غیراحتمالی در دسترس توزیع شد که در طی تحقیق تعداد 221 پرسش نامه برگشت داده شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بومی سازی شده مبتنی بر پژوهش کای و همکاران بوده است که روایی محتوایی بر اساس نظر خبرگان و روایی سازه بر اساس تحلیل عامل تاییدی و پایایی آن به روش آلفای کرونباخ تایید شده است. برای بررسی فرضیه ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که ارزیابی اولیه در عوامل شناختی و عوامل احساسی اثرگذار است، درحالی که ارزیابی اولیه در رفتارهای تقابلی فعالانه و منفعلانه تاثیرگذار نیست. بنابر نتایج فرضیه ها، تاثیر عوامل شناختی بر رفتارهای تقابلی منفعلانه و فعالانه و همچنین تاثیر عوامل احساسی در رفتار تقابلی فعالانه تایید می شود. در نهایت، نتایج فرضیه های میانجی نشان می دهد که عوامل شناختی و احساسی از نوع میانجی کامل اند.

    کلیدواژگان: ارزیابی اولیه، عوامل شناختی، عوامل احساسی، مقابله منفعلانه، مقابله فعالانه
  • جواد مصطفایی، فرزام فرزان، افشار هنرور* صفحات 231-250

    پژوهش های بسیاری در حوزه گردشگری ورزشی در کشور انجام شده است. اکنون زمان آن است که نگاهی کلی به وضعیت این پژوهش ها و یافته ها و رویکردهای کلی آن ها بشود. این مطالعه با هدف مرور نظام مند مقاله های مرتبط با گردشگری ورزشی انجام شده است. روش تحقیق به لحاظ ماهیت کیفی، از نظر هدف کاربردی و از جنس مطالعات ثانویه با رویکرد مرور نظام مند بوده است. نمونه پژوهش شامل مقاله های چاپ شده در نشریه های علمی پژوهشی داخل کشور در بازه زمانی 1388 تا 1398 به تعداد 104 مورد بود که از بانک های اطلاعاتNoormags ،Magiran ،Sid  و Ensani استخراج شده است. مقاله ها براساس ابعاد کلی وضعیت شناختاری، ساختاری، عملکردی، و استنادی مرور شدند. ابزار جمع آوری داده ها فهرست محقق ساخته بود که روایی آن به دست خبرگان و پایایی آن از طریق پایایی مصححان تایید شد و برای تجزیه وتحلیل داده ها از بسته های نرم افزاری آی مایند مپ 9 و اس پی اس اس 21 استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که روند چاپ مقاله های بررسی شده سیر صعودی داشته است و موضوع گردشگری ورزشی بیشتر مدنظر پژوهشگران مرد با تحصیلات مدیریت ورزشی بوده است. غالب پژوهش های انجام شده در کشور در ارتباط با گردشگری ورزشی فاقد بخش مجزای مبانی نظری بوده و عمدتا با بهره گیری از روش های کمی و با نظرسنجی از مدیران ارشد و کارشناسان انجام شده است. عمده مقاله ها به بررسی موضوع مدیریت و برنامه ریزی گردشگری ورزشی پرداخته اند و لازم است به سایر حوزه ها بیشتر پرداخته شود. همچنین لازم است بیشتر به منشا پژوهشی مقالات نگارش شده، وجود مبانی نظری مشخص و مستدلل، و انجام پژوهش های آمیخته، توجه شود.

    کلیدواژگان: مرور نظام مند، گردشگری ورزشی، شناختاری، ساختاری، عملکردی، استنادی
  • ندا زرندیان*، محمدرضا فرزین، علی اصغر شالبافیان، اکبر پورفرج، سید مجتبی محمودزاده صفحات 251-276

    مشارکت عمومی خصوصی از دغدغه‌های ذهنی ‌محققان در حوزه‌های مختلف ازجمله صنعت گردشگری بوده است. از یک سو، محدودیت منابع، کمبود سرمایه، نبود تخصص، نبود دسترسی به نیروی انسانی و از سوی دیگر، وظیفه دولت‌ها در تامین نیازهای عمومی سبب شده است تا دولت‌ها بخش خصوصی را شریکی قابل‌تامل بدانند. آنچه مسلم است، شناخت ابعاد مختلف این شراکت میان دو بخش خصوصی و دولتی احتمال موفقیت آن‌ها در هر صنعتی ازجمله گردشگری را افزایش خواهد داد. از این منظر، هدف از پژوهش حاضر طراحی چارچوبی برای مشارکت عمومی خصوصی در گردشگری بنابر یافته‌های مطالعات پیشین است. بهترین روش برای یک‌پارچه‌سازی تفاسیر یافته‌های پیشین روش فراترکیب است. بنابراین از روش مزبور با پیگیری شش گام بهره گرفته شده است. جامعه آماری این پژوهش مطالعات انجام‌شده در زمینه مشارکت عمومی خصوصی بوده که با جست‌وجو در برترین پایگاه‌های اطلاعاتی مرتبط، 244 مقاله در دسترس شناسایی شده است. پس از آن، مقالات بر اساس عنوان و چکیده و محتوا غربال شده‌اند. در نهایت، متن مقاله‌های منتخب (41 مقاله)، با استفاده از نسخه 10 نرم‌افزار مکس کیودا (MAXQDA)، تحلیل و کدگذاری شده است. بنابر نتایج می‌توان عوامل موثر بر مشارکت عمومی خصوصی در گردشگری را در قالب دو مقوله اصلی عوامل درونی و عوامل بیرونی مدنظر قرار داد. عوامل درونی با مشارکت عمومی خصوصی ارتباط مستقیم دارند و دربردارنده مفاهیمی همچون محتوای مشارکت، ذی‌نفعان، اهداف، وظایف و منافع طرفین‌اند. عوامل بیرونی دخالت مستقیم ندارند و در کنترل این شکل از مشارکت نیستند. عوامل بیرونی عوامل فناورانه اطلاعاتی، اجتماعی فرهنگی، قانونی حقوقی، مالی اقتصادی، محیطی و سیاسی دولتی را دربر می‌گیرند

    کلیدواژگان: مشارکت عمومی- خصوصی، گردشگری، فراترکیب
  • منیژه احمدی*، فریبا عباسی صفحات 277-296

    گردشگری روستایی با توجه به کارکردهای متنوع و نیز توانایی بالا در برقراری ارتباط با سایر بخش‌های اقتصادی به‌منزله راهبردی برای توسعه مناطق روستایی مطرح شده است. هدف از تحقیق حاضر، واکاوی موانع اقتصادی توسعه گردشگری در نواحی روستایی با استفاده از نظریه بنیانی در روستاهای هدف گردشگری استان زنجان است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، توسعه‌ای کاربردی و از نظر پارادایم در گروه تحقیقات کیفی قرار می‌گیرد و از بعد روش، از نظریه بنیانی بهره برده است. برای گردآوری اطلاعات از اسناد کتابخانه‌ای، تهیه عکس و فیلم، مصاحبه عمیق و مشاهده مستقیم و غیرمشارکتی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش را مدیران محلی (کارشناسان حوزه گردشگری، دهیاران و اعضای شوراهای اسلامی) هشت روستای هدف گردشگری استان زنجان‌ تشکیل می‌دهند. روش نمونه‌گیری به‌صورت روش گلوله برفی (36 نفر) تا رسیدن به اشباع تیوریک انجام شده است. برای تامین روایی تحقیق، از روش ارزیابی گوبا و لینکولن (شامل چهار مرحله قابلیت اعتبار، انتقال‌پذیری، قابلیت ثبات، تاییدپذیری، معقول‌بودن) استفاده شده است. داده‌های جمع‌آوری‌شده از طریق تحلیل محتوایی واکاوی شدند. با پیونددادن کدها (کدگذاری باز)، مفاهیم (کدگذاری محوری)، مقوله‌ها (کدگذاری انتخابی) و تایید اعتبار مفاهیم به‌دست‌آمده تحقیق از شیوه روش کانونی به‌دست خبرگان، مدل مفهومی تحقیق ترسیم شد و تایید نظر کارشناسان نیز به مدل اعتبار بخشید. نتایج تحقیق نشان می‌دهد که روستاهای هدف گردشگری استان زنجان در مقوله اقتصادی، با مشکلات اساسی مواجه‌اند. این مشکلات عبارت‌اند از: محدودیت فصول گردشگری، آسیب‌پذیری اقتصاد کشاورزی، ضعف توانمندی‌های فردی، فضای نامناسب اقتصادی، فقدان ریسک‌پذیری، فقدان شناخت بازار و ضعف دانش فنی کسب‌وکار

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، موانع گردشگری، موانع اقتصادی، نظریه بنیانی، روستاهای هدف گردشگری، استان زنجان
|
  • Mohammad Najjarzadeh, Hooshmand Bagheri Garbollagh *, Mohsen Eynali Pages 1-9

    Undoubtedly, the tourism industry is one of the industries, most sensitive and vulnerable to crises. Major events such as natural disasters, epidemics, terrorist attacks, mismanagement, etc. put pressure on the industry. On the other hand, the tourism industry is always influenced by society and based on interactions between people. The outbreak of the COVID-19 has posed an important challenge to the world’s tourism sector. The objective of the present study is to examine the effect of COVID-19 on the tourism and hospitality industry and to present marketing strategies during and after the Corona crisis. The present study is a review study based on information collected from several searches of Internet sources in English language databases including Google Scholar, Emerald, Science Direct and Springer using English keywords such as Post-corona marketing strategies. COVID-19, COVID-19's effect on the hotel industry and COVID-19 pandemic on hospitality industry were performed. It should be noted that 13 articles were selected as relevant and final sources to investigate this issue. Data were collected from the site of the World Tourism Organization and categorized according to the objectives of the study. Studies show that inbound tourism will grow by 3 to 4 percent in 2020. However, given the SARS scenario and the spread of the Corona virus and the prediction of its economic effects, the organization changed its forecast and predicted that global tourism will grow by 1 to 3 percent in 2020.

    Keywords: COVID-19, Tourism, Hospitality industry, Marketing Strategies, corona
  • Mohsen Motiei, Amir Mohammad Khani * Pages 11-24

    With the outbreak of Corona virus, the issue of virtual tourism is one of the most important issues in the tourism industry, and with the spread of this disease and the impact of the tourism industry on new conditions, the importance of paying attention to virtual reality (VR) tourism became more and more clear. Given that little research has been done in this area so far; In order to explain the coronary conditions based on a new research method, scenarios are defined in which the person is in that situation and based on which he presents his inference. With the help of innovation dissemination theories and testing it, the effect of innovation and satisfaction on mental well-being and behavioral intention in virtual reality tourism in Corona was investigated. The moderating role of virtual tourism technology readiness between mental well-being and behavioral intention was also examined. The data of this applied research have been collected based on a descriptive survey method with the participation of 141 people who have at least once used virtual reality activities, with a sampling approach available through virtual communication channels active in this field. The collected data were modeled using structural equations and partial least squares (PLS) method. The results show that mental well-being is influenced by the dissemination characteristics of innovation and the characteristics of use and satisfaction. Also, the moderating role of technology readiness is not accepted, and these results can be used by planning managers in the tourism and communication technology industry .

    Keywords: Virtual Tourism, Coronavirus, Dissemination of innovation, mental well-being, use, satisfaction
  • Abbas Abbasi, Sahar Sadat Mohamadi * Pages 25-40

    Nowadays, the tourism industry is facing special conditions due to the Pandemic of COVID-19 disease. To overcome this crisis, cannot rely on the actions of the government alone. The main idea of this research is to use the concepts of responsible tourism and to propose an approach called directional-responsible tourism to deal with the consequences of COVID -19. In this approach, the role of the government as a leader is combined with the role of the tourism body as a responsible and it is stated how responsible behavior in action at the individual and organizational level contributes to the concept of leadership at the macro level. The present study is a qualitative exploratory research. Qualitative content analysis method was used to formulate the solutions and screening was used to finalize them. Finally, the solutions were prioritized according to the two dimensions of implementation capability and helping to achieve the goals. The results show that all stakeholders, including government, industry, social groups, and even people and tourists, have a key role to play in overcoming this crisis faster and must play their part.

    Keywords: COVID-19 coronavirus, Responsible Tourism, Tourism Management
  • Yazdan Shirmohammadi *, Zahra Nadalipour, Maryam Mukhtar Jozani Pages 41-54

    In the age of Corona, many industries around the world have adopted and benefited greatly from virtual reality technology. The tourism industry is no exception to this and with its help has been able to create tourism capabilities using virtual reality. The present study investigates the effects of virtual reality tourism in the Corona era on the development of real tourism in the post-Corona era with respect to the moderating role of visitors (people who have already visited the destination) and non-visitors (people who have not visited the destination before). The sample size was determined using Cochran's formula, 384 people who were selected using non-random sampling method. Statistical analyzes have been performed in two sections of descriptive statistics and inferential statistics using path analysis and structural equation modeling. The statistical population of the study is users of social networks Instagram and Facebook in Germany and France. Findings indicate that tourism using virtual reality in the Corona era has a significant positive effect on increasing the number of real tourists in the post-Corona era. The findings also showed that tourism using virtual reality in the Corona era plays a role in marketing and advertising for tourism destinations in the post-Corona era.

    Keywords: Tourism, Virtual Reality, corona virus, hedonic motivation system acceptance model
  • Mahdieh Zahmatkesh Saredorahi *, Yasamin Boroumandzad, Javad Gharibzadeh, Mohammad Siadatan, Aram Ardian Pages 55-66

    The use of marketing is essential for organizations looking for an informed presence in the market. The goal of marketing is to meet the needs and wants of customers better than their competitors. Different customer needs from one industry to another have led to a different approach. The hotel industry is one of the most luxurious sectors of the tourism industry, and despite its importance in increasing profitability, it has received less attention. In this research, a qualitative research has been conducted on the impact of marketing on the hotel brand. This study is applied in terms of purpose and descriptive in terms of data collection. For this purpose, after explaining the topic and reviewing the research background, the conceptual framework of the specific model and data were analyzed using fuzzy cognitive mapping tools and social network analysis techniques. The findings indicate that product factors, physical evidence, and manpower should be considered more than other factors. To increase customer loyalty, commitment and engagement, they must promote marketing techniques and provide a variety of physical evidence to create a positive brand mentality for customers.

    Keywords: : Marketing, Brand, Hotel Industry, Fuzzy cognitive mapping, social network analysis
  • Hamed Fallah Tafti * Pages 67-79

    With the development of the tourism industry and the growth of related businesses, the need for up-to-date information in proper planning and accurate estimation of the number of tourists is essential for the efficient use of resources to develop infrastructure and increasing revenue. The existence of detailed plans will eventually lead to an increase in the satisfaction of incoming tourists. With the development of information search culture, tourists usually search for information about accommodation and tourism services in the destination through online resources before starting the trip. In the present study, using selected data related to user queries around the world in the Google search engine, about the tourism facilities and capabilities of Yazd, the number of future tourists in this city has been predicted. For this purpose, the research data consists of user search statistics, which were downloaded from the Google Trends system, and a prediction model was designed and validated using the machine learning method. After preparing and analyzing the data, it was found that the queries registered in Google Trends have a lot of power (more than 95%) in predicting the number of tourists in Yazd in the period from 2014 to 2019 in monthly periods.

    Keywords: Tourists Quantity Forecasting, Tourism demands, Google Trends, Machine Learning, Yazd city
  • Abdollah Faraji, Mehdi Cheraghi *, Liela Muzaffari Pages 81-92

    Infrastructure is one of the basic requirements for the development and development of tourism activities in different locations. The aim of the present study was to recognize the spatial distribution and ranking of the relative efficiency of tourism infrastructure in Zanjan province.From among the provincial cities, none of the cities has a favorable situation. The cities of Zanjan, Abhar andو Khoram Darreh are moderate, and the za komekKhodabandeh, Tarom and Soltanieh at low levels and in the moon kk and Eidrud are lacking in efficiency. At the level of the studied indices, the highest level of efficiency in the transport, efficiency in the transport, accommodation, cultural, religious, health and nutrition indexes related to Zanjan city, is in the recreational index of Khoramdereh city and in the index of nutrition related to Tarom city.The cities of Zanjan, Abhar and Khoram Darreh are moderate, Khodabandeh, Tarom and Soltanieh at low levels and in the moon and Eidrud are lacking in efficiency. At the level of the studied indices, the highest level of efficiency in the transport, accommodation, cultural, religious, health and nutrition indexes related to Zanjan city, is in the recreational index of Khoramdereh city and in the index of nutrition related to Tarom city.Infrastructurestudy was to recognize the spatial distribution and ranking of the relative efficiency of tourism infrastructure in Zanjan province.From among the provincial cities, none of the cities has a favorable situation.

    Keywords: Tourism Development, infrastructure, spatial distribution, Zanjan Province
  • Khadijeh Ghaemmaghami Tabrizi, Asghar Moshabaki Esfahani *, Abdollah Naami, Naser Azad Pages 93-108

    Nowadays, branding is a popular and powerful tool which cause distinction amid similar places in the competitive tourism market. Among the places, Islands create unique experiences for tourists due to their mainland. Kish Island needs branding to compete with other tourist islands of Southwest Asia to use its special potential to become the top tourist destination.This research aim to proposing a model of branding based on brand attachment for Kish Island.Since very few studies have been done on the branding of tourist islands, grounded theory (Systematic GTM)with the approach of Strauss and Corbin used for theorizing and identifying dimensions of the model.Theoretical sampling was used through deep semi-structured interview of experts in the field of tourism, marketing and brand. After extracting the initial concepts, open, axial and selective coding of the concepts were performed by Maxqda 18 software.The outcome of the research model indicated that the process of branding was affected by the casual condition which named as strategic brand management. Thus, place-oriented marketing, economic and place brand action strategies lead to desirable result such as place attachment, place value, cultural-economical development of Kish Island. The process was strengthened by contextual conditions such as environmental-legal factors and cultural- social factors as well as encountering with branding challenges.

    Keywords: Branding, Place Brand attachment, Tourism Destination, Kish Island, Grounded theory
  • Vahid Emamikia *, Davood Mokhtari, Shahram Roostaei Pages 109-122

    A tourist destination for achieve a high competitive advantage, must be ensure that all the tourist attractions and experiences it has offered so far are different from other destinations that a tourist intends to experience. Therefore, the quality of a tourist destination is one of the most basic competitive advantages for attracting tourists and sustainable tourism development. The purpose of this study, is to evaluate and conceptualize the quality of selected geomorphosites by the citizens of Tabriz metropolis in East Azerbaijan province. This research is applied in terms of purpose and in terms of collecting information descriptive and survey. The statistical population of the study was 384 citizens living in the metropolis of Tabriz and the Cochran pattern was used to determine the sample size. To collect data to select prominent geomorphoses, the interview method was used and a survey questionnaire was used to measure the closed-ended questionnaire for 28 tourism-oriented brands. Based on, 12 geotouristic destinations were selected for review and final evaluation of its quality based on reference questionnaires. For reliability of the questionnaire from Cronbach's alpha coefficient and For the narration, the views of prominent experts and professors in this field have been used. The results of this study showed From 12 selected geomorphosites, Asyab kharabe (Jolfa region) Geomorphosite with a weight of 0.854, Aoun Ibn Ali mountain of Tabriz  (Ainali) with a weight of 0.823 and Payam pass  (Marand region) with a weight of 0.806, The first to third ranks in terms of desirability in the quality of geomorphosites.

    Keywords: Quality of geotouristic destinations, East Azarbaijan Province, Tabriz metropolitan ‎citizens, VQE method
  • Dorsa Nouri Khajavi, Azizollah Jafari * Pages 123-136

    In recent years, on the one hand, with considering progress was achieved in tourism field and on the other hand, with noticing Iran’s price competitive advantage as a cheap destination for tourism and treatment, medical tourism discussion was become one of the most important issues in tourism industry. meanwhile some issues such as Competitiveness and sustainability also are counted as a modern topic and it is criteria in evaluation of criterion in different parts of tourism industry. This research has been conducted to determine contributory factors to the competitiveness sustainable medical tourism supply chain. In the current research, First of all, the factors affecting sustainable supply chain were aquired through reviewing related literature. Then, determined factors playing more important role in sustainable medical tourism supply chain were selected by applying Delphi technique. In next the stage, by using Analytical Hierarchy Process (AHP) method, factors and sub factors were ranked. Moreover, the impact of the main factors (financial, social-cultural, environmental and institutional) were measured by usage of Dematel method. The results indicated that treatment staffs’ skills and safety of country are the most important factors in Competitiveness of Sustainable Medical Tourism Supply Chain respectively. Also, Dematel method, indicated that financial and institutional factors fall into the “effective factors” category. In a same way, social-cultural and enviromental factors can be included in “impressive factors” category. finally, several recommendations have been proposed.

    Keywords: Supply chain, Medical tourism, Competitiveness, Sustainability
  • Siavash Imeni Gheshlagh *, Zahra Tabatabaei Qomi Pages 137-148

    the host community. Due to the increasing diversity of tourism, recognizing the effects of various types of tourism on the host community and understanding the differences and similarities between their effects is a necessity of planning and informed and normative management of tourism. This study aims to analyze the socio-cultural effects of religious and historical tourism in the cities of Qom and Isfahan to understand the differences and similarities. The research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method, which has been done as a survey. The statistical population of the study was the residents of Qom and Isfahan where 384 people were selected by cluster sampling. Data were collected using a researcher-made questionnaire and U-Mann-Whitney test was used to analyze the data and Friedman test was used to prioritize their socio-cultural effects. The results show that in terms of social effects, tourism has had the greatest impact on social deviations in Qom and on the lifestyle of the host community in Isfahan. There was no significant difference between the two societies in terms of cultural indicators.

    Keywords: Socioal effects, Cultural effects, religious tourism, Cultural Tourism, Historical tourism, Qom, Isfahan
  • Mohammad Akbarpour *, Sohwyla Bakhtar Pages 149-160

    Rural tourism is one of the factors that play an important role in improving the quality of life and is emphasized by researchers and has unique and salient features as a dynamic economic approach. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effects of tourism on the quality of life of the local community. The present study is applied in terms of purpose and based on descriptive-analytical nature. The sample size was estimated at 380 people according to the Cochran's formula, which was relatively proportional to the number of rural populations distributed among them.The required data were collected by library and field methods (questionnaire). analyze the framework topic (security and material welfare, housing quality, environmental health, quality of infrastructure and trade, employment and income and education). 45 items were used. The results of the analysis of the findings indicate that there is a positive and significant relationship between tourism and quality of life and 0.677 of the changes in quality of life through tourism is explained. The results of the analysis of the findings indicate that according to the theories presented by the local community, tourism in all dimensions has a positive impact on the quality of life and has the most impact on the index of security and material well-being and It had the least effect on the education index.The results of Kodas technique also showed that among the 14 target villages for tourism, 3 villages of Shamshir, Harir and Sarab Hormsam were in the highest level in terms of quality indicators and 3 villages of Fash, Hajij Bozorg and Najvbaran were also in the lowest level and finally the correlation coefficient. Pearson showed a positive and significant relationship between rural tourism and quality of life.

    Keywords: Quality of Life, Rural tourism, sustainable development, tourism target villages, Koadas technique
  • Ahmad Roumiani *, Hamid Shayan, Hamdollah Sojasi Qeidari, Mohammad Reza Razvani Pages 161-184

    Spatial planning and sustainable development of tourism, due to having a common goal, for the concept of planning as organizing the future life of societies with regulations and designing social and economic relations in the future and careful use of physical space in order to achieve human welfare without destroying the environment, are considered as a kind of philosophical confluence. purpose of this study was to provide a Pattern for sustainable development of rural tourism destinations with spatial planning approach in the east of Mazandaran province. For this purpose, to present the research model, 14 indicators were identified using 14 indicators to investigate the spatial planning status of sustainable development of tourism among the four cities of the province. necessary data were collected through field visits by a questionnaire.The results show that spatial planning dimensions and indicators are effective in explaining the sustainable development of rural tourism destinations. The selected indicators, according to the conditions and requirements of rural areas, can be tested and operational at the level of similar villages. Therefore, the most important factor in the spatial planning process of sustainable development of rural tourism destinations in the first step is recognition of location capacities (environmental and physical) including diversity of natural attractions, quality of attractions, location of attractions, human (socio-cultural) dimension including cultural and political, participation of local people and education, activity dimension (functions) including accommodation services, catering, distribution of services and information, investment, employment and income.

    Keywords: sustainable development, Spatial planning, Tourism destinations, East of Mazandaran
  • Fatemeh Sepahvand *, Saeid Karimi, Saeid Gholamrezaaei Pages 185-199
    The purpose of this study is Sustainable ecotourism development strategies "based on the potentials of local communities in Kahman tourist area in Selseleh County" This research was conducted in 2020. This is exploratory research and is applied in terms of purpose. This research has been done in three steps. In the first step and quantitative part of the research, 241 people from Kahman tourism area were selected through random sampling and the benefits of ecotourism industry in local communities were evaluated. In the second step, by examining the documents and interviewing some key people, the actual and potential potentials in the Kahman tourist area were identified. In the last step, the strategies for the development of sustainable ecotourism based on the potential of the region were identified and analyzed, in which the fuzzy Delphi method has been used. In this step, the sample size was 21 related experts who were purposefully selected by snowballs. The results of this study show that most rural residents (89.4%) have gained economic benefits. Suggested solutions are: Infrastructure-cultural solutions with five sub-solutions, Educational-environmental with six sub-strategies and economic solutions with nine sub-solutions. According to experts, infrastructure solutions are a higher priority than other solutions (Establish security, Advertising to get to know the area, Development of health facilities and pass industry protection laws).
    Keywords: Rural development, Ecotourism, Sustainability, Fuzzy Delphi Method, Kahman Tourism Area
  • Fateme Ebrahimi Fini, Hojjat Varmazyari *, Khalil Kalantari Pages 201-2014

    Ecotourism has a fundamental focus on sustainability and brings many economic and social benefits to local communities. Facilitating the participation of local people is one of the principles of ecotourism. Non-governmental organizations have a prominent role in ecotourism development. They promote local communities’ participation, and in most cases, play a crucial role in ecotourism development via conserving biodiversity and environment or the developing sustainable local livelihood. In this research, considering the necessity of ecotourism development and using the grounded theory method, the challenges and problems faced by active non-governmental organizations in the field of ecotourism in Iran were investigated. The study sample consists of 37 experts of ecotourism, managers and experts of active non-governmental organizations in the field of ecotourism, government managers, owners of lodges, and dwellers of the local community who were selected using strategies including theoretical sampling, analytical induction and maximum variance. The questions of the semi-structured interviews were formulated around the main research questions and the answers of the interviewees were analyzed and coded in three stages. The results showed that the multiplicity of organizations in charge of ecotourism and the lack of correct views about ecotourism and non-governmental organizations are among the macro-environment codes affecting the functioning of these organizations. Based on the research findings, some suggestions have been made to improve the role of non-governmental organizations.

    Keywords: Ecotourism, Non-governmental Organizations, Challenges, Grounded theory
  • Shiva Daneshgar, Seyed Morteza Ghayour Baghbani * Pages 215-229

    The tourism industry has a significant impact on the economies of countries. Hotel management is one of the pillars of this industry. In service marketing, predicting customer behavior in the face of unfavorable and unexpected conditions is very important, because it has a direct effect on behavioral reactions. The purpose of this study was to investigate the effect of primary appraisal on active and passive coping behaviors of customers with the mediating role of cognitive and emotional factors in the Ghasr Talaee International Hotel in Mashhad, which is practical in terms of purpose and descriptive-survey method. The statistical population consists of customers of Ghasr Talaee International Hotel in Mashhad. In order to collect data, 300 questionnaires were distributed in non-probabilistic ways and during the research, 221 questionnaires were returned. Data collection tool is a localized questionnaire based on Cai et al that Content validity was confirmed through expert opinion and structural validity using confirmatory factor analysis and its reliability by Cronbach's alpha method. To test the hypotheses, structural equation modeling method and Smart PLS software have been used. The results show that the primary appraisal is effective in cognitive and emotional factors, while the primary appraisal is not effective in active and passive coping behaviors. According to the results of hypotheses, the effect of cognitive factors on passive and active coping behaviors and the effect of emotional factors on active coping behavior is also confirmed. Finally, the results of mediating hypotheses show that cognitive and emotional factors are of the full mediating type

    Keywords: Primary appraisal, cognitive factors, emotional factors, Passive coping, Active coping
  • Javad Mostafaei, Farzam Farzan, Afshar Honarvar * Pages 231-250

    There are lots of researches which have been done in the field of sports tourism in Iran. Now is the time to look at the status, findings and approaches of these studies. The purpose of this research was systematic review of articles related to sport tourism. The nature of the research method was qualitative, applied, and as secondary studies with a systematic review approach. Samples of the research included published articles in internal scientific journals between years 2009 to 2019 that were 104 cases extracted from Noormags, Sid, Magiran, and Ensani databases. Articles were reviewed based on general dimensions of cognitive, structural, functional and citation status. Data collection tool was a researcher-made checklist that experts confirmed its validity, its reliability was confirmed through examiners reliability and iMindMap9, and SPSS21 software packages were used for data analysis. Rresults showed that the trend of publishing articles on sports tourism is on the rise, the topic of sports tourism has been favored by male researchers with a degree in sport management. Most of the researches were without a separate section of theoretical foundations and mostly were done by using quantitative methods and with a survey of senior managers and experts. Most articles have addressed the issue of sport tourism management and planning and there are needs for more attention to other fields. In addition, it is necessary to pay more attention to the research origin of the written articles, the existence of well-defined theoretical foundations, and the conduct of mixed researches.

    Keywords: Systematic review, Sport tourism, cognitive, Structural, Functional, Citation
  • Neda Zarandian*, AliAsghar Shalbafian, Akbar pourfaraj, Seyed Mojtaba Mahmoudzadeh Pages 251-276

    Public-private partnerships have been a concern for researchers in a variety of fields, including the tourism industry. On the one hand, limited resources, lack of capital, lack of expertise, lack of access to manpower, etc., and on the other hand, the duty of governments to meet public needs has led governments to view the private sector as a significant partner. Meanwhile, what is certain is that recognizing the different dimensions of this partnership between the private and public sectors will increase their chances of success in any industry - including tourism. From this perspective, the aim of this study is to provide a framework for public-private partnership in tourism based on the findings of previous works. The best way to integrate the interpretations of previous findings is Meta-synthesis. Therefore, this method was utilized by following six steps. The statistical population of this study was the studies conducted in the field of tourism private public-private partnership, which identified by searching in the top related databases; 244 articles were available. After that, the articles were screened based on the title, abstract and content. Finally, the text of the selected articles (41 articles) was analyzed and coded using MAXQDA10 software. The findings showed that a set of factors affecting public-private participation in tourism can be considered in the form of two main categories of internal and external factors. Internal factors are directly related factors to public-private partnership. Internal factors include concepts such as the content of the partnership, the stakeholders, the goals, the duties of each party, and their interests. But external factors are controllable and not directly involved. External factors include technological-information factors, socio-cultural factors, legal factors, financial-economic factors, environmental factors and political-governmental factors.

    Keywords: public-private partnership, Tourism, Meta-Synthesis
  • Manijeh Ahmadi *, Fariba Abbasi Pages 277-296

    Rural tourism has been suggested as a strategy for the development of rural areas due to its diverse functions and high ability to communicate with other sectors of the economy. The purpose of the present study is to analyze the economic barriers to tourism development in rural areas using the basic theory of tourism target villages in Zanjan province. The present study is a qualitative research group in terms of purpose, development-applied and paradigm. Library documents, photo and video preparation, in-depth interviewing and direct and non-participatory observation were used to collect information. The statistical population of this study is local managers (experts in tourism, villagers and members of Islamic councils) in eight villages of Zanjan province. The purposive sampling method (36 people with snowball method) was performed until theoretical saturation. Guba and Lincoln's evaluation method (including four stages of validity, portability, stability, verifiability, reasonableness) was used to validate the research. The collected data were analyzed through content analysis. By linking open source coding, concepts (axial coding), categories (selective coding) and validating the concepts obtained from the focal method research, the conceptual model of the research was drawn by experts and validated by the experts to validate the model. . The results show that tourism target villages of Zanjan province are facing economic challenges such as: restricting tourism seasons, vulnerability of agricultural economy, weakness of individual abilities, inappropriate economic environment, lack of risk-taking, lack of recognition. The market is faced with a lack of technical business knowledge.

    Keywords: Rural tourism, Tourism Barriers, Economic Barriers, basic theory, tourism target villages, Zanjan Province