فهرست مطالب

مجله پیاورد سلامت
سال پانزدهم شماره 2 (خرداد و تیر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عاطفه حلمی سیاسی، ناهید بیژه*، الهام حکاک دخت، غلام رسول محمدرحیمی صفحات 107-117
    زمینه و هدف

    مطالعات اخیر نشان می دهد که افزایش ذخایر آهن بدن با افزایش شیوع عدم تحمل گلوکز و دیابت نوع 2 همراه است. فریتین مهمترین پروتئین ذخیره کننده ی آهن در بدن است که برای ارزیابی اختلالات متابولیسم آهن مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر هشت هفته تمرین هوازی بر سطح فریتین سرمی، شاخص های گلیسمی و لیپیدی در زنان مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    روش بررسی

    تعداد 20 نفر از زنان دیابتی با دامنه سنی 55-45 سال به طور داوطلبانه انتخاب و به دو گروه تجربی (10 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی در برنامه ی هشت هفته ای تمرین هوازی، با تواتر سه جلسه در هفته، هر جلسه به مدت 60 دقیقه و با شدت 65-55 درصد ضربان قلب ذخیره شرکت کردند. گروه کنترل در مدت مداخله در هیچ فعالیت ورزشی شرکت نکردند. فریتین سرمی، شاخص های گلیسمی و لیپیدی قبل و بعد از هشت هفته، بررسی و سپس داده ها با نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها:

     در گروه تجربی فریتین (0/012=P)، انسولین (0/004=P)، گلوکز ناشتا (0/041=P)، شاخص مقاومت به انسولین (0/012=P)، کلسترول کل (0/041=P) و تری گلیسرید (0/005=P) به طور معناداری کاهش یافتند؛ از طرفی لیپوپروتئین پرچگال به طور معناداری افزایش یافت (0/012=P). همچنین نتایج نشان داد که تغییرات فریتین (0/002=P)، انسولین ناشتا (0/014=P)، شاخص مقاومت به انسولین (0/001=P) و تری گلیسرید (0/010=P) بین دو گروه تجربی و کنترل از نظر آماری معنادار بود.

    نتیجه گیری:

     زنان مبتلا به دیابت نوع 2 می توانند از برنامه ی تمرینات هوازی با شدت متوسط برای بهبود پروفایل لیپیدی و وضعیت گلایسمی و همچنین اختلالات متابولیسم آهن سود ببرند.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، فریتین، مقاومت به انسولین، لیپید، دیابت نوع دو
  • فایزه مهدیزاده، فاطمه مهدیزاده، مریم تاتاری، مصطفی شیخ الطایفه* صفحات 118-126
    زمینه و هدف

    دانشجویان علوم پزشکی به عنوان بزرگ ترین گروه ارایه دهنده ی خدمات سلامت باید بتوانند با تلفیق مهارت های فنی و دانش حرفه ای خود مشکلات بیماران را تشخیص دهند و با به کارگیری آن گامی بزرگ در جهت کاهش خطا و افزایش کیفیت مراقبت بردارند. به همین دلیل مطالعه ای با هدف بررسی ارتباط سواد سلامت و سواد رایانه ای در بین دانشجویان علوم پزشکی تربت حیدریه در سال 1397 انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه ی مقطعی با رویکردی توصیفی-تحلیلی در نیمه اول سال 1397 روی 201 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه که با روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شده بودند، انجام گرفت. داده ها با استفاده از پرسش نامه ی سواد سلامت بزرگسالان ایرانی و پرسش نامه ی سواد رایانه ای جمع آوری شد. سپس داده ها با کمک نرم افزار SPSS  و با به کارگیری آمار توصیفی و آزمون کای دو تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    در این مطالعه 175 نفر از شرکت کنندگان (1/87%) خانم و بقیه آقا بودند. میانگین و انحراف معیار سن 30/1±52/21 و معدل 99/0±11/17 می باشد. نتایج حاصل از رگرسیون خطی چندمتغیره نشان می دهد که ابعاد متغیر سواد رایانه ای می تواند تا 63 درصد تغییرات نمره سواد سلامت دانشجویان را پیش بینی نماید. نتایج نشان داد که ابعاد مهارت پایه، فراوانی استفاده از رایانه و خودارزیابی مهارت کار با ویندوز ارتباط معناداری با سواد سلامت دانشجویان دارند (05/0>P). 

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج مطالعه، پیشنهاد می شود که تمهیدات لازم جهت افزایش سواد رایانه ای دانشجویان با برگزاری کارگاه ها و بروزرسانی محتوای درسی در دانشگاه ها صورت گیرد، تا گامی در جهت افزایش سواد رایانه ای و به تبع آن افزایش سواد سلامت دانشجویان برداشته شود.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، سواد رایانه ای، رابطه
  • شراره میرسعیدی فراهانی، احمد ودادی*، علی رضائیان صفحات 127-141
    زمینه و هدف

    با عنایت به اهمیت و جایگاه  بخش سلامت در جامعه و با توجه به این که این روزها در دوران انقلاب صنعتی چهارم، از یک سو با اشاعه ی فناوری های نوین (هوشمند) درحوزه های مختلف روبرو بوده و از سویی دیگر با ادغام مراقبت های بهداشتی-درمانی و فناوری به عنوان یک تحول بزرگ دراین مسیر مواجه هستیم، استفاده از فناوری های هوشمند می تواند بسیاری از محدودیت های حوزه سلامت را برطرف سازد. هدف از انجام پژوهش حاضر، ارایه مدلی مناسب به منظور استقرار خدمات هوشمند در بخش سلامت کشور ایران می باشد.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع مطالعات کیفی و مبتنی بر رویکرد تحلیل مضمون در سال 1399 انجام شد، و برای استخراج داده ها، از بررسی ادبیات و پیشینه پژوهش و مصاحبه با خبرگان استفاده گردید، که در آن 15 نفر از خبرگان براساس نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و نمونه گیری تا اشباع کامل ادامه پیدا کرد. داده ها با استفاده از مصاحبه ی عمیق نیمه ساختاریافته جمع آوری شد. پیاده سازی مصاحبه ها در نرم افزار MAXQDA انجام شده و سپس تجزیه و تحلیل شد و در نهایت مدل کیفی ارایه گردید.

    یافته ها:

     بر اساس یافته های این پژوهش، 202 کد باز استخراج شد و 23 مضمون پایه(ساب تم) برای طراحی مدل استقرار خدمات هوشمند در بخش سلامت ایران شناسایی گردید که به هفت مضمون سازمان دهنده (تم اصلی) شامل «برنامه ریزی استقرار»، «مدیریت اجرا»، «سازمان کار»، «آمادگی ملی»، «فراهم سازی زمینه ها»، «تمهیدات سازمانی» و «مدیریت مقاومت» دسته بندی شد. سپس با توجه به مضامین فوق مدل مضمونی ارایه گردید که از برازش مناسبی برخوردار است (0/934 :IFI؛ 0/959 :NFI؛ 0/080 :RMSEA).

    نتیجه گیری

    ارایه مدل استقرار سلامت هوشمند و به کارگیری فناوری های فوق به ارتقای کیفیت ارایه خدمات درمانی، بهبود دسترسی به این خدمات، کاهش هزینه ها و در نتیجه ارتقای سلامت جامعه کمک چشمگیری می نماید.

    کلیدواژگان: فناوری های نوین(هوشمند)، سلامت هوشمند، دیجیتال، تحول در مراقبت های بهداشتی درمانی، استراتژی استقرار، پژوهش کیفی، تحلیل مضمون، نرم افزار MAXQDA
  • اسما ملکی، زهرا کاشانی خطیب، شعبان علیزاده، امیرعلی حمیدیه، علی اکبر پورفتح الله* صفحات 142-155
    زمینه و هدف

    بدخیمی های خونی به عنوان یکی از شایع ترین سرطان های جهان، سالانه موجب مرگ ومیر تعداد فراوانی از بیماران می شوند. عوامل ارثی و اکتسابی زیادی در ایجاد این بیماری دخیل می باشند. اگزوزوم ها مدل بسیارکوچکی از سلول ها هستند که توسط اکثر سلول های بدن در شرایط فیزیولوژیک و پاتولوژیک ترشح می شوند. از طرفی به دلیل ساختار بسیارکوچک و زیست پذیری که دارند، در درمان این بیماری نیز جایگاه ویژه ای پیدا کرده اند. 

    روش بررسی

    این پژوهش یک مقاله ی مروری نظام مند است. به منظور انجام این مطالعه، پایگاه های الکترونیکی Pubmed ،Scopus و Web of Science بررسی گردید و تعداد 110 مقاله ی مروری و اصیل در بازه ی سال های 2020-2000 میلادی مطالعه گردید. از کلمات کلیدی اگزوزوم، بدخیمی های خونی و ایمونوتراپی به عنوان کلمات کلیدی اصلی همراه با تعدادی از اصطلاحات مرتبط دیگر همچون ریزمحیط تومور، لوکمی میلوییدی حاد، لوکمی لنفوییدی حاد، لوکمی لنفوییدی مزمن و مالتیپل میلوما (Exosome AND Cancer ،Leukemia AND Immunotherapy ،Exosome AND Leukemia ،AML AND Exosome) برای جستجو در این پایگاه ها استفاده گردید. در نهایت، تعداد 51 مقاله ی مرتبط با اگزوزوم و بدخیمی های خونی میلوییدی و لنفوییدی مورد استفاده قرارگرفت.

    یافته ها:

     در شرایط بیماری پروفایل ژنومی سلول های بدخیم و ریزمحیط تومور تغییر می کند. محتویات اگزوزوم های آزادشده توسط سلول های لوکمیک ازجمله پروتئین های آنتی آپاپتوتیک، میکرو RNA های مختلف، عوامل آنژیوژنیک، پروتئین های شوک حرارتی و انکوژن ها که در ایجاد یک فنوتایپ التهابی در سلول های هدف نقش دارند، به عنوان عوامل دخیل در پاتوژنز لوکمی شناخته می شوند. تنوعی از مواد درمانی ازقبیل دارو های ضدالتهاب، پروتئین های نوترکیب، siRNA ومهارکننده ی میکروRNA های مختلف نیز می توانند به شکل اگزوزوم از چندین روش مختلف بسته بندی و در درمان لوکمی مورد استفاده قرار گیرند.

    نتیجه گیری:

     اگزوزوم های ترشح شده از سلول های بدخیم با تغییر ریزمحیط تومور نقش مهمی در رشد و تکثیر، آنژیوژنز، متاستاز، مقاومت به داروهای شیمی درمانی و نیز فرار سلول های سرطانی از سیستم ایمنی ایفا می کنند. نقش اگزوزوم ها در ایجاد و کمک به رشد و پیشرفت  بدخیمی های خونی اثبات شده است. بنابراین استفاده از آن ها در درمان این اختلالات در شکل های مختلف، احتمالا بسیار کمک کننده و امیدبخش خواهد بود.

    کلیدواژگان: اگزوزوم، لوکمی، ایمونوتراپی
  • حسین درگاهی*، فاروق نعمانی، محمدرحیم قهستانی صفحات 156-167
    زمینه و هدف

    آگاهی کافی مدیران در زمینه ی قوانین و مقررات و موازین حقوقی مرتبط با نظام سلامت موجب عملکرد مطلوب آنها در سازمان ها می شود. لذا این پژوهش با هدف تعیین میزان آگاهی مدیران ارشد از موازین، قوانین و مقررات حقوقی مرتبط با نظام سلامت در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است.

    روش بررسی: 

    مطالعه ی حاضر به صورت توصیفی-تحلیلی و از نوع مقطعی در سال 1396 انجام شد. نمونه ی پژوهش شامل مدیران ارشد دانشگاه بود که با روش سرشماری به تعداد 75 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه ی محقق ساخته بود که روایی صوری آن با استفاده از نظرات تعداد 7 نفر از متخصصان و صاحب نظران رشته های حقوق پزشکی، و مدیریت خدمات بهداشتی درمانی و پزشکی به تایید رسید و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ برابر %89 و روش آزمون-بازآزمون برابر %79 به دست آمد. تحلیل داده ها با بهره برداری از روش های آمار توصیفی شامل فراوانی مطلق و نسبی و آمار استنباطی شامل آزمون های همبستگی پیرسون و کا اسکویر با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها: 

    سطح آگاهی مدیران مورد مطالعه در اکثر حیطه های قانونی و موازین حقوقی مرتبط به نظام سلامت زیرمتوسط بود. بین سطح آگاهی از حیطه های تشکیلاتی، مالی و معاملاتی، و اداری و استخدامی مدیران با گذراندن دوره های آموزشی مرتبط ارتباط معکوس و معنی داری وجود داشت (0/01=P و 0/04=P). 

    نتیجه گیری: 

    سطح آگاهی مدیران ارشد دانشگاه علوم پزشکی تهران در حیطه های سه گانه ی قوانین و مقررات و موازین حقوقی، مالی، تشکیلاتی و اداری در سطح متوسط و متوسط روبه پایین قرار دارد. انجام تمهیدات لازم همچون برگزاری دوره های آموزشی با روش های جدید مانند شبیه سازی، سناریونویسی، موردنگاری و تجربه نگاری و استفاده از فناوری های جدید مانند مدیریت دانش هیبریدی و یکپارچه سازی فناوری به منظور ارتقای آگاهی مدیران پیشنهاد می شود. هم چنین ایجاد نظام شایستگی راهبردی مدیران در سطوح مهارت های عمومی و اختصاصی همراه با آموزش های مستمر و نظارت بر پاسخ گویی و بازخوردهای ارایه شده در فرایندهای مدیریتی، انجام اصلاحات آتی را تضمین خواهد کرد.

    کلیدواژگان: آگاهی مدیران، قوانین و مقررات و موازین حقوقی نظام سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • محمدرضا مهرگان، شاهرخ یوسف زاده، علیرضا حاتم سیاهکل محله* صفحات 168-187
    زمینه و هدف

    هدف کلی بخش درمان تدوین و مدیریت یک زنجیره تامین کارا و اثربخش می باشد. بی ثباتی ذاتی و غیرقابل پیش بینی بودن نیازها در حوزه ی درمان، مستلزم زنجیره ی تامین انعطاف پذیراست. چابکی نشان دهنده ی پاسخ گویی بیمارستان در هنگام مواجهه با تغییرات محیطی است و بیمارستان های چابک توانایی ارایه خدمات مناسب به بیماران را دارند. چابکی مدیریت زنجیره ی تامین بیمارستانی نیازمند یافتن ابعاد اصلی و تاثیرگذار در این رابطه و برقراری ارتباط بین آنها و تحلیل این ابعاد نسبت به هم می باشد. هدف از اجرای این پژوهش مدل سازی تفسیری-ساختاری و تحلیل ابعاد مدیریت زنجیره ی تامین چابک بیمارستانی می باشد.

    روش بررسی

    طرح پژوهش از نوع آمیخته توصیفی-پیمایشی با رویکرد اکتشافی نسبت به آینده است. جامعه آماری این پژوهش، پزشکان، پرستاران و کارکنان شاغل در دانشگاه علوم پزشکی گیلان تشکیل هستند. برای تعیین ابعاد چابکی از تکنیک دلفی و برای تحلیل و مدل سازی از رویکرد مدل سازی تفسیری-ساختاری استفاده گردید. 

    یافته ها: 

    مدل نهایی مدیریت زنجیره ی تامین چابک بیمارستانی با 16 بعد، دارای 8 سطح بود که در بالاترین سطح کاهش هزینه و در پایین ترین سطح تعهد رهبری سازمان قرار گرفت. نتایج تحقیق بیانگر این است که تعهد رهبری زیربنای چابکی زنجیره ی تامین در بیمارستان می باشد. متغیر مدیریت دانش، دارای تاثیرگذاری و تاثیرپذیری پایین بوده و به عنوان متغیر اهرمی ثانویه شناخته شد. نتایج بیانگر این است که بیشتر ابعاد و عوامل اصلی مدیریت زنجیره ی تامین چابک ارتباطات پیچیده و متقابل دارند و این اهمیت توجه به ابعاد چابکی در بیمارستان را نشان می دهد.

    نتیجه گیری:

     تحلیل و تفسیر کارکردی از لحاظ تاثیرگذاری و تاثیرپذیری ابعاد چابکی در محیط بیمارستانی نشان داد که ابعاد برنامه ریزی استراتژیک، توسعه منابع انسانی و آموزش مهارتهای کارکنان، مدیریت منابع انسانی و رضایت کارکنان، مدیریت فرایندها، ادغام فرایندها و تحول سازمانی، انعطاف پذیری، توسعه ارتباطات سازمانی و یکپارچکی مدیریت اطلاعات، مدیریت کیفیت خدمات و بهبود مستمر، پذیرش تکنولوژی نوین و ارایه ایده های جدید، سرعت در ارایه خدمات، رضایت و درک بیمار، پایش، پاسخ گویی تقاضا و حساسیت بازار، در ناحیه راهبردی قرار دارند و باعث ناپایداری مدل می گردند و با اثرگذاری بالا و اثرپذیری بالا نقش مهم در چابکی مدیریت زنجیره ی تامین بیمارستانی دارند.

    کلیدواژگان: زنجیره ی تامین بیمارستانی، چابکی، مدلسازی تفسیری -ساختاری، تکنیک دلفی
  • سعید میرزائیان*، خلیل خاشعی ورنامخواستی صفحات 188-196
    زمینه و هدف

    سرطان پستان به منزله ی یکی از شایع ترین انواع سرطان و دومین علت شایع مرگ ناشی از سرطان در زنان است. در مطالعه حاضر، اثر لیگوستیلید (ماده موثر کلوس) بر روی رده ی سلول های سرطان پستان MCF-7 در مقایسه با رده ی سلول های طبیعی فیبروبلاست انسانی HDF1BOM مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت.

    روش بررسی

    سلول های رده ی MCF-7 و HDF1BOM پس از کشت، با غلظت های مختلف لیگوستیلید (Z)-3-butylidene-4,5-dihydrophthalide (Z-Ligustilide) (0، 50، 100، 150 و 200 میلی گرم/ میلی لیتر) به مدت 48 و 72 ساعت تیمار شدند. سپس توانایی زیستی با استفاده از دستگاه الایزا ریدر با روش رنگ سنجی MTT و میزان وقوع آپوپتوز با استفاده از دستگاه فلوسیتومتری و کیت انکسین-پروپیدیوم یدید (Annexin-PI) در دو زمان بررسی گردید. تحلیل آماری با استفاده از نرم افزارهای SPSS و FlowJo و آزمون های ANOVA و Huynh-Feldt انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج آزمون MTT برای رده سلولی MCF-7 کاهش درصد توانایی زیستی در همه غلظت ها را نشان داد(در تیمار 48 ساعته؛ از 70/60% (mg/ml  50) به 6/80 % (mg/ml 200)، در تیمار 72 ساعته؛ از 61/95% (mg/ml 50) به 5/84% (mg/ml 200)). همچنین نتایج آزمون Annexin نشان داد که میزان القای آپوپتوز وابسته به زمان و غلظت نبوده و در بیشتر گروه ها افزایش یافته است. بیشترین درصد آپوپتوز در تیمار 48 ساعته؛ 98/3% (mg/ml 50) و در تیمار 72 ساعته؛ 97/4% (mg/ml 100) بود. نتایج آزمون MTT برای رده سلولی HDF1BOM کاهش درصد توانایی زیستی در هر دو زمان نسبت به گروه کنترل را نشان داد(در تیمار 48 ساعته؛ از 97/24% (mg/ml 50) به 5/97% (mg/ml 200)، در تیمار 72 ساعته؛ از 90/93% (mg/ml 50) به 5/26% (mg/ml 200)). همچنین طبق نتایج آزمون Annexin سلول هایی که در مرحله ابتدایی آپوپتوز قرار دارند درصد بیشتری را نشان می دهد(در تیمار 48 ساعته؛ 4/21% (mg/ml 150)، در تیمار 72 ساعته؛ 1/67% (mg/ml 200)). لیگوستیلید سمیت سلولی قابل توجهی را در سلول های HDF1BOM نشان نداد.

    نتیجه‏ گیری: 

    با توجه به اینکه لیگوستیلید از طریق القای آپوپتوز اثر مهاری بر رشد، تکثیر و تهاجم سلول های سرطانی دارد؛ به نظر می رسد آن می تواند برای کاهش تکثیر سلولی در سرطان پستان استفاده شود.

    کلیدواژگان: لیگوستیلید، آپوپتوز، توان زیستی، انکسین، سرطان پستان، سلول های فیبروبلاستی
  • سیمین مومن زاده، عاطفه زارعی*، سید علی اکبر فامیل روحانی، لیلا دهقانی صفحات 197-211
    زمینه و هدف

    هدف اصلی تحقیق، پیشنهاد معماری متناسب برای طراحی سیستم های اطلاعاتی یکپارچه و انعطاف پذیردر معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز است. 

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع کاربردی که در آن از روش تلفیقی برنامه ریزی سیستم کسب و کار (Business System Planning) و الگوی James Martin برای طراحی سیستم های اطلاعاتی استفاده شده است. جامعه پژوهش شامل 27 نفر از مدیران و کارشناسان معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی اهواز بود که از روش سرشماری استفاده شد و ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه ی ساختارمند و همچنین مشاهده و تحلیل اسناد بود. جهت تحلیل اطلاعات از ماتریس تقابلی استفاده گردید. 

    یافته ها: 

    در مجموع، 53 فرایند و 60 کلاس داده شناسایی گردید. با بهره گیری از یک الگوی معماری چندلایه (ارایه، فرایند، داده و زیرساخت) نتایج در قالب معماری پیشنهادی ارایه گردید. در معماری پیشنهادی 12 زیرسیستم و ارتباطات بین آن ها شناسایی شد که دربرگیرنده ی زیرسیستم کتابخانه، فعالیت های پژوهشی، فرصت مطالعاتی، همایش، پژوهانه، انتشارات، نوآوری و فناوری، اطلاعات آزمایشگاهی، پایان نامه ها، برنامه وبودجه و زیرسیستم اجتماعی و شبکه های مدیریت دانش بود. همچنین نتایج نشان داد که میزان پوشش فرایندها، کلاس داده ها و اهداف توسط سیستم های اطلاعاتی موجود به ترتیب %53، %50 و %55 می باشد که در حالت پیشنهادی یا مطلوب به پوشش کامل افزایش یافته است.

    نتیجه گیری: 

    در این پژوهش با شناسایی سیستم های اطلاعاتی موردنیاز، امکان برنامه ریزی دقیق و به کارگیری موفق این سیستم ها فراهم می شود. نتایج این پژوهش می تواند برای پیاده سازی معماری سیستم های اطلاعاتی سایر معاونت های  تحقیقات و فناوری دانشگاه های علوم پزشکی در ایران استفاده گردد، که در صرفه جویی به لحاظ هزینه و زمان تاثیر بسزایی دارد.

    کلیدواژگان: معماری اطلاعات، سیستم های اطلاعاتی، دانشگاه علوم پزشکی اهواز، برنامه ریزی سیستم کسب و کار، برنامه ریزی استراتژیک، سیستم های اطلاعاتی یکپارچه
|
  • Atefeh Helmi Siyasi, Nahid Bijeh*, Elham Hakak Dokht, GholamRasul Mohammad Rahimi Pages 107-117
    Background and Aim

    Recent studies indicate that increased body iron stores have been associated with the development of glucose intolerance and type 2 Diabetes. Ferritin is the most important iron storage protein in the body, which is used to evaluate disorders associated with iron metabolism. The aim of this study was to examine the effect of eight weeks of aerobic training on serum ferritin level, glycemic and lipid indices in women with type 2 Diabetes.

    Material and Methods

    Twenty Diabetic women aged 45-55 years were selected voluntarily and divided into experimental (n=10) and control (n=10) groups. The experimental group participated in the aerobic training program for eight weeks, three 60-minutes sessions per week with an intensity of 55-65% of heart rate reserve. The control group did not participate in any activity during the intervention period. Serum ferritin, glycemic and lipid indices were evaluated before and after eight weeks and then data were analyzed by SPSS software.

    Results

    Ferritin (P=0.012), insulin (P=0.004), fasting glucose (P=0.041), insulin resistance index (P=0.012), total cholesterol (P=0.041), and triglyceride (P=0.005) significantly decreased, while the mean of HDL(P=0.012) significantly increased in the experimental group. Moreover, the results showed that changes in ferritin (P=0.002), insulin (P=0.014), insulin resistance index (P=0.001) and TG (P=0.010) were statistically significant between the experimental and control groups.

    Conclusion

    Women with type 2 Diabetes can benefit from moderate-intensity aerobic exercise programs to improve their glycemic and lipid profile, as well as iron metabolism abnormalities.

    Keywords: Aerobic Training, Ferritin, Insulin Resistance, Lipid, Type 2 Diabetes
  • Faezeh Mahdizadeh, Fatemeh Mahdizadeh, Maryam Tatari, Mostafa Sheykhtayefeh* Pages 118-126
    Background and Aim

    Medical students, as the largest group of health care providers, should be able to combine their technical skills and professional knowledge to diagnose patientschr('39') problems and use it to take a big step towards reducing errors and increase the quality of care. For this reason, a study was conducted to investigate the relationship between health literacy and computer literacy among medical students in Torbat Heydariyeh in 2018.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study with a descriptive-analytical approach was performed in the middle half of 2018 on 201 students of Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences (THUMS), who were selected by multi-stage sampling method. Data were collected using the Iranian Adult Health Literacy Questionnaire (HELIA) and the Computer Literacy Questionnaire. Then, the data were analyzed with SPSS software, using descriptive statistics and Chi-square test.

    Results

    In this study, 175 subjects (87.1%) were female and the rest were male. The mean and standard deviation of age were 21.52±1.30 and 17.11±0/99, respectively. The results of multivariate linear regression showed that the variable dimensions of computer literacy could predict up to 63% of changes in studentschr('39') health literacy score. The results also showed that the dimensions of basic skills, frequency of computer use and 
    self-assessment of working skills with Windows had a significant relationship with studentschr('39') health literacy (P<0.05).

    Conclusion

    Considering the results, it is suggested that the necessary measures be taken to increase studentschr('39') computer literacy by holding workshops and Update educational content in universities; in this way, a step towards increasing computer literacy and consequently, increasing the health literacy of students can be taken.

    Keywords: Health Literacy, Computer Literacy, Relationship
  • Sharareh Mirsaeidi Farahani, Ahmad Vedadi*, Ali Rezaeian Pages 127-141
    Background and Aim

    Due to the importance and position of the health sector in society and consideration of industry 4.0 during these days, we witness an increase in the spread of state-of-the-art (smart) technologies in various fields, on one hand, and an evolutionary development by integrating healthcare and technology, on the other hand. Thus, the application of smart technologies can help to overcome many of the healthcare sector limitations. This study aimed to propose an appropriate model for deploying smart services in the Iranian healthcare system.

    Material and Methods

    This was a qualitative research study based on thematic analysis in 2020. The required data were extracted by literature review and expert interviews. A sample of 15 experts were selected using purposive sampling. Sampling was continued until full data saturation was reached. The data were collected using semi-structured interviews. The interviews were implemented and analyzed in MAXQDA. Finally, a qualitative method was developed.

    Results

    Based on the findings of this research, 202 open codes were extracted and 23 basic themes (sub- themes) were identified to design the model of deployment smart services in the Iranian health sector which categorized in seven organizing themes (main themes) consist deployment planning, execution management, task organization frame work, national preparedness, stage-setting, organizational interventions, and resistance management. Then, according to the above themes, the thematic model was provided which has a suitable model fitness (IFI: 0.934, NFI: 0.959, RMSEA: 0.080).

    Conclusion

    Providing the model for deploying smart health care and use of these technologies help to significantly improve the quality of health services, improve access to these services, reduce costs and thus improve health of society.

    Keywords: Modern Technologies (Smart), Digital, Smart Health, Transformation in Health Care, Deployment Strategy, Qualitative Research, Thematic Analysis, MAXQDA Software
  • Asma Maleki, Zahra Kashani Khatib, Shaban Alizadeh, AmirAli Hamidieh, AliAkbar Pourfatollah* Pages 142-155
    Background and Aim

    Blood malignancies, one of the most common cancers in the world, cause a large number of deaths each year. Many inherited and acquired factors are involved in the development of this disease. Exosomes are a very small model of cells that are secreted by most cells in the body under physiological and pathological conditions. On the other hand, they have found a special place in the treatment of these diseases because of their very small structure and biodegradability. 

    Materials and Methods

    This study is a systematic review article. For this study, the electronic databases such as PubMed, Scopus and Web of Science were reviewed and 110 original and review articles were studied from 2000 to 2020. Exosome, blood malignancies and immunotherapy were used as keywords along with a number of other related terms such as tumor microenvironment, acute myeloid leukemia, acute lymphoid leukemia, chronic lymphoid leukemia and multiple myeloma (Exosome AND Leukemia, Leukemia AND Immunotherapy, Exosome AND Cancer, AML AND Exosome) to search in these databases. Finally, 51 sources that related to exosomes and myeloid and lymphoid blood malignancies were used.

    Results

    The genomic profile of malignant cells and tumor microenvironment changes in the conditions of the disease. The contents of exosomes released by leukemic cells, including anti-apoptotic proteins, various microRNAs, angiogenic agents, heat shock proteins and oncogenes involved in the development of inflammatory phenotype in the target cells, are known as factors involved in the pathogenesis of leukemia. A variety of therapeutic materials such as anti-inflammatory drugs, recombinant proteins, siRNA and the inhibitor of various microRNAs can also be packaged in the exosomes with several ways and used to treat leukemia.

    Conclusion

    Exosomes derived from malignant cells play the important role in the growth and proliferation, angiogenesis, metastasis, resistance to chemotherapeutic agent, and the escape of cancer cells from the immune system by the modification of tumor microenvironment. The role of exosomes in the creation and development of blood malignancies has been proven. Therefore, using of them will probably be very helpful and promising in the treatment of these disorders with various forms.

    Keywords: Exosome, Leukemia, Immunotherapy
  • Hossein Dargahi*, Farugh Nomani, MohammadRahim Ghohestani Pages 156-167
    Background and Aim

    Managers’ sufficient awareness about rules and regulations and the legal issues of health system may lead to their optimal performance in organizations. Therefore, this study is conducted to determine senior managers’ level of knowledge about legal rules and regulations related to the health system in Tehran University of Medical Sciences (TUMS).

    Materials and Methods

    The present descriptive-analytical cross-sectional study was conducted in 2017. The sample consisted of 75 senior managers. The research tool was a researcher-made questionnaire whose face validity was confirmed using the opinions of 7 specialists and experts in the field of medical law, health care and medical services management; besides, regarding its reliability, Cronbachchr('39')s alpha and test-retest reliability coefficients were 0.89 and 0.79, respectively. With SPSS software, data analysis was performed using descriptive statistics including absolute and relative frequency and inferential statistics including Pearson and Ka-square correlation tests.

    Results

    The level of knowledge of the studied managers was below average in most legal areas and legal standards related to the health system. There was a significant inverse relationship between the level of knowledge of organizational, financial and transactional areas, and administrative and employment of managers with passing relevant training courses (P=0.01 and P=0.04).

    Conclusion

    TUMS senior managerschr('39') level of knowledge in the three areas of organizational, financial, and rules and regulations is at medium and lower than medium levels. To raise the awareness of managers, necessary arrangements such as holding training courses with new methods such as simulation, screenwriting, case study and experimentation and using new technologies such as hybrid knowledge management and technology integration are suggested. Also, creating managerschr('39') strategic competency system at the levels of general and specific skills, along with continuous training and monitoring the accountability and feedback provided in management processes, will ensure future reforms.

    Keywords: Awareness of Managers, Laws, Regulations, Legal Standards of the Health System, Tehran University of Medical Sciences
  • MohammadReza Mehregan, Shahrokh Yousefzadeh, AliReza Hatam Siahkal Mahalle* Pages 168-187
    Background and Aim

    The overall goal of the medical department is to develop and manage an efficient and effective supply chain. Intrinsic instability and unpredictability of treatment needs to require a flexible supply chain. Agility reflects the hospitalchr('39')s response to environmental changes, and agile hospitals are able to provide appropriate services to the patients. Hospital supply chain management agility needs to find the main aspects affecting the relationship and communication between them and to analyze the dimensions together. The purpose of this study was interpretive-structural modeling and analysis of dimensions of agile hospital supply chain management.

    Materials and Methods

    The research design combined descriptive - survey exploratory approach to the future. The population study were doctors, nurses and staff at the University of Medical Sciences. The Delphi technique was used to determine the dimensions of agility and the interpretive-structural modeling approach was used for analysis and modeling. Mick Mac software was used to analyze the dimensions of agility.

    Results

    The final model of agile hospital supply chain management with 16 dimensions had 8 levels, which was at the highest level of cost reduction and at the lowest level of organizational leadership commitment. The results indicate that leadership commitment is the foundation of supply chain agility in the hospital. Knowledge management variable had low impact and effectiveness and was known as a secondary leverage variable. The results showed that most agile supply chain management aspects of the main causes of complex communication and interaction, and the importance of agility in the hospital of the show. 

    Conclusion

    The analysis and interpretation of functional from the aspect of Impact and Influence of agility dimensions in hospital environment Showed that, Dimensions of strategic planning, human resource development and staff skills training, human resource management and employee satisfaction, process management, process integration and organizational transformation, flexibility, organizational communication development and information management integration, service quality management and continuous improvement, acceptance of new technology and new ideas, speed of service, patient  understand and satisfaction, monitor, find best responds demand and market sensitivity in the strategic area are located and They cause model instability and With high impact and high influence, They play an important role in the agility of hospital supply chain management.

    Keywords: Hospital Supply Chain Management, Agility, Interpretive-Structural Modeling, Delphi Technique
  • Saeid Mirzaeian*, Khalil Khashei Varnamkhasti Pages 188-196
    Background and Aim

    Breast cancer is one of the most common types of cancer and the second leading cause of cancer death in women. The effect of ligustilide - isolated from the Kelussia on MCF-7 breast cancer cell line compared with human fibroblast cell line (HDF1BOM) was evaluated in the present study.

    Materials and Methods

    MCF-7 and HDF1BOM cell lines were treated for 48 and 72 hours with different concentrations (0, 50, 100, 150 and 200 mg/ml) of Z-ligustilide ((ligustilide (Z)-3-butylidene-4,5-dihydrophthalide)). Then, bioavailability was analyzed by ELISA reader using MTT kit and Apoptosis was assessed by flow cytometry using an Annexin V-FITC/PI kit in two times. Statistical analysis was accomplished by ANOVA and Huynh-Feldt tests using SPSS and FlowJo software. 

    Results

    The results of MTT test showed reduce bioavailability of MCF-7 cell line in all concentrations (from 70.60% in 50 mg/ml to 6.80% in 200 mg/ml  (for 48 h of treatment), from 61.95% in 50 mg/ml  to 5.84% in 200 mg/ml  (for 72 h of treatment)). Also, the results of the Annexin test showed that the induction of apoptosis is not time and concentration dependent manner, and it had increased in most groups. highest percentage of apoptosis were; 98.3% in 50 mg/ml (for 48 h of treatment), and 97.4 % in 100 mg/ml  (for 72 h of treatment). The results of MTT test showed reduce bioavailability of HDF1BOM cell line in both times compared to the control group (from 97.24% in 50 mg/ml  to 5.97% in 200 mg/ml  (for 48 h of treatment), from 90.93% in 50 mg/ml  to 5.26% in 200 mg/ml (for 72 h of treatment)). Also, according to the results of Annexin, early apoptotic cells show a higher percentage (4.21% in 150 mg/ml (for 48 h of treatment), 1.67% in 200 mg/ml  (for 72 h of treatment)). Ligustilide did not show considerable cytotoxicity in HDF1BOM cells.

    Conclusion

    Due to the fact that ligustilide has an inhibitory effect on the growth, proliferation and invasion of cancer cells by inducting apoptosis, it seems that ligustilide can be used to reduce cell proliferation of breast cancer.

    Keywords: Ligustilide, Apoptosis, Bioavailability, Annexin, Breast Cancer, Fibroblast Cells
  • Simin Momenzadeh, Atefeh Zarei*, Seyed AliAkbar Famil Rouhany, Leila Dehghani Pages 197-211
    Background and Aim

    This study aimed to propose a consistent architecture to design integrated and flexible information systems for the Vice-Chancellor for Research and Technology of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences (AJUMS). 

    Materials and Methods

    This applied research employed an integrated design based on business system planning (BSP) and James Martinchr('39')s model for the design of information systems. The statistical population of this study included 27 managers and experts of AJUMS Vice-Chancellorship department for Research and Technology. Data collection was carried out using structured interview, observation, and document analysis. A contrast matrix was then used for data analysis.

    Results

    In total, 53 processes and 60 data classes were identified. Using a multi-layered architectural model (presentation, process, data and infrastructure), the results were presented in the form of a proposed architecture. In the proposed architecture, 12 subsystems and the relationships among them were identified; such subsystems as library, research activities, sabbatical leave, conference, fellowship, publication, innovation and technology, laboratory information, theses, budget and planning, social subsystem and knowledge-management networks. The results also showed that the level of coverage of the processes, data classes, and objectives by existing information systems were 53%, 50%, and 55%, respectively, and increased to full coverage in proposed or optimal modes.

    Conclusion

    By identifying the required information systems, it is possible to accurately plan and successfully use these systems in this study. The results of the present study can be used to implement the architecture of information systems of Research and Technology Departments of other universities of medical sciences (UMSs) in Iran, which can have a significant effect on saving cost and time.

    Keywords: Information Architecture, Information Systems, Ahvaz University of Medical Sciences, Business System Planning (BSP), Strategic Planning, Integrated Information Systems