فهرست مطالب

خانواده و پژوهش - سال هجدهم شماره 2 (تابستان 1400)

فصلنامه خانواده و پژوهش
سال هجدهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا ودادیان، حمیدرضا آقامحمدیان*، حسین کارشکی صفحات 7-22

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی گروه - درمانی مبتنی بر هدف، بر ایجاد سبک فکری هدفمند در نوجوانان سال آخر دبیرستان بوده است. پژوهش از نوع کاربردی و جامعه آماری آن همه دانش آموزان دختر سال آخر دبیرستانهای دولتی شهر بجنورد بودند. نمونه پژوهش شامل 34 دانش آموز داوطلب شرکت در طرح پژوهشی بود. آزمودنیها در سه گروه مداخله، مداخله نما و کنترل به تصادف جایگزین شدند و از طریق مصاحبه نیمه ساخت یافته هدف در جوان (2006)، در سه مقطع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمودنیهای گروه آزمایش در معرض طرح مداخله ای ده جلسه ای گروه- درمانی چندخانواه ای متمرکز بر هدف قرار گرفتند و آزمودنیهای گروه مداخله نما در ده جلسه گروهی بدون دریافت مداخله شرکت کردند. داده های حاصل از مصاحبه با روش های آمار توصیفی و مشخصه آماری خی دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که گروه- درمانی چندخانواده ای با تمرکز بر هدف، با بهره گیری از نیروی درونی خانواده ها و جهت دهی سبک ارتباطی والد-نوجوان، می تواند به طور موثری به ایجاد سبک فکری هدفمند در نوجوان بینجامد. درحالی که آزمودنیهای گروه مداخله نما با اینکه به دلیل حضور در جلسات گروهی، کاهش جزیی در تعارض با والدین خود را تجربه کرده بودند، اما این تغییر به حدی نبود که سبک فکری آنها را متاثر سازد و آزمودنیهای گروه کنترل نیز تغییری در روابط خانوادگی یا سبک فکری خود نشان ندادند.

    کلیدواژگان: گروه- درمانی چندخانواده ای، هدفمندی، نوجوان
  • یوسف ادیب، سهراب محمدی پویا*، سیامند قادری، داود اژدری صفحات 23-40

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه گرایش به تفکر انتقادی و خوش بینی تحصیلی با فلسفه آموزشی معلمان دوره متوسطه دوم است. برای بررسی هدف پژوهش با گرد آوری داده ها از معلمان دوره متوسطه دوم نظری به شیوه تصادفی - طبقه ای و با بهره مندی از روش توصیفی - همبستگی به تحلیل داده ها پرداخته شد. ابزار پژوهش شامل سه پرسشنامه گرایش به تفکر انتقادی(ریکتس، 2003)، خوش بینی تحصیلی بیرد و همکاران(2010) و فلسفه های آموزشی (سادکر و سادکر، 1997) بود که روایی و پایایی آنها تایید شد. برای تجزیه وتحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزار SPSSv25 در قالب آمار توصیفی و استنباطی بهره گرفته شد. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که میان بعد کارآمدی در مولفه خوش بینی تحصیلی با فلسفه آموزشی پایدارگرایی، پیشرفت گرایی و فلسفه آموزشی بازسازی گرایی و میان بعد اعتماد به والدین و دانش آموزان با فلسفه های آموزشی ضرورت گرایی، پایدارگرایی، پیشرفت گرایی و وجودگرایی، همچنین میان بعد تاکید تحصیلی با فلسفه آموزشی پیشرفت گرایی و بازسازی گرایی ارتباط مثبت و معنادار وجود دارد. از دیگر یافته های پژوهش می توان به ارتباط مثبت و معنا دار مولفه نوآوری از متغیر گرایش به تفکر انتقادی با فلسفه های آموزشی پایدارگرایی، پیشرفت گرایی و بازسازی گرایی، همچنین بعد بالیدگی با فلسفه های آموزشی ضرورت گرایی، پایدارگرایی و وجودگرایی و نیز بعد تعهد از مولفه گرایش به تفکر انتقادی با فلسفه های آموزشی ضرورت گرایی، پایدارگرایی، پیشرفت گرایی، بازسازی گرایی و وجودگرایی اشاره کرد. بر اساس یافته های پژوهش مشخص شد که سهم مولفه های تعهد(0/040) و اعتماد به والدین و دانش آموزان (0/260) از سایر مولفه های گرایش به تفکر انتقادی و مولفه های خوش بینی تحصیلی در تبیین فلسفه آموزشی بیشتر است.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، خوش بینی تحصیلی، فلسفه آموزشی
  • سید عین الله طیموری فرد، مجید ضرغام حاجبی*، نادر منیرپور صفحات 41-58

    هدف از پژوهش حاضر سنجش اثربخشی نسخه فارسی برنامه تقویت خانواده بر سلامت روان و کیفیت زندگی در مدرسه و انطباق این برنامه با فرهنگ ایرانی برای استفاده در گروه نوجوانان 14-10 سال بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه های آزمایش و گروه کنترل است. جامعه پژوهش، همه دانش آموزان پایه های چهارم، پنجم و ششم کشور بودند که در سال تحصیلی 98 - 1397 مشغول به تحصیل بودند.  نمونه پژوهش به روش تصادفی ساده و خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شد که شامل 691 دانش آموز (331 پسر و360 دختر) و 691 والد (334 پدر و357 مادر) بود. گروه های نمونه 387 دانش آموز و 774 واالدین گروه آزمایش و 304 دانش آموز و 608 والدین گروه کنترل بودند که از هفت استان (اصفهان، فارس، خراسان رضوی، لرستان، شهرستانهای تهران، سیستان و بلوچستان و تهران) انتخاب شدند. والدین و نوجوانان به طور همزمان تحت آموزش یازده جلسه ای (هفت جلسه اصلی و چهار جلسه تقویتی) برنامه تقویت خانواده برای والدین و نوجوانان  قرار گرفتند. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش در پیش و پس آزمون، از پرسشنامه های ارزیابی برنامه تقویت خانواده برای نوجوانان (مولگارد و اسپوت، 2001)، مشکلات و تواناییها (گودمن، ملتزر و بیلی، 2003) و کیفیت زندگی در مدرسه (اندرسون و بورک،2000) استفاده شد. یافته های حاصل از تحلیل کوواریانس چندمتغیره بیانگر این بودند که آموزش گروهی برنامه تقویت خانواده بر بهبود تواناییها و مشکلات نوجوانان، مشکلات برونی سازی و درونی سازی، کیفیت زندگی مدرسه ای و همچنین کارکردهای مطلوب خانوادگی نوجوانان اثربخش است. لذا می توان بسته آموزش برنامه تقویت خانواده را به عنوان برنامه ای برای بهبود وضعیت سلامت روان شناختی، اجتماعی و خانوادگی نوجوانان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش برنامه تقویت خانواده، برنامه پیشگیری از اعتیاد، نوجوان، سلامت روان، کیفیت زندگی در مدرسه
  • زهرا خندقی خامنه* صفحات 59-72

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی خانواده- درمانی شناختی- رفتاری بر بهبود روابط والدین و نوجوانان مبتلا به اختلال وسواسی- جبری صورت پذیرفته است. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل  بود. جامعه آماری همه نوجوانان و والدین نوجوانان مبتلا به اختلال وسواسی- جبری بودند که به روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری(کنترل و آزمایش) قرار گرفتند. گروه آزمایش در 8 جلسه تحت  درمان خانواده- محور به شیوه شناختی- رفتاری (CBFT)منطبق بر مدل فریمن و گارسیا(2009) قرار گرفت و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. پیش و پس از مداخله، برای سنجش رابطه والد-فرزندی از پرسشنامه ارزیابی رابطه والد - فرزند (PCRS) (فاین و همکاران، 1983) استفاده شد. برنامه پیگیری 6 ماهه بر اساس گزارشات خانواده- درمانگر و ارزیابی مستقل از شرایط اختلال صورت گرفت. داده های پژوهش از طریق آزمونهای تحلیل کوواریانس تک متغیری و چندمتغیری تحلیل شدند. نتایج نشان داد که خانواده- درمانی به شیوه شناختی- رفتاری بر بهبود اختلال و ارتباط میان والدین و نوجوانان مبتلا به اختلال وسواسی- جبری موثر است(0/05>p). نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که خانواده- درمانی به شیوه شناختی- رفتاری در ابعاد عاطفه مثبت، آزردگی - سردرگمی نقش، همانندسازی و ارتباط یا گفت و شنود بر بهبود ارتباط والدین و نوجوان مبتلا به اختلال وسواسی- جبری موثر است (0/05>p)و پیگیری 6 ماهه نشان داد که در روابط 66/7% والدین و فرزندان نوجوان آنان بهبود جدی ایجاد شده است.

    کلیدواژگان: خانواده- درمانی، ارتباطات والدین و نوجوانان، اختلال وسواسی- جبری
  • منصوره سیدشریفی، شکوه نوابی نژاد*، ولی الله فرزاد صفحات 73-88

    هدف این پژوهش تعیین و مقایسه اثربخشی رویکرد هیجان - مدار و طرحواره- درمانی بر مشکلات برونی سازی فرزندان (دانش آموزان) مادران سرپرست خانوار بود. این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را زنان سرپرست خانواری تشکیل دادند که حداقل یک فرزند دانش آموز داشتند. از این جامعه بعد از غربالگری، 45 نفر با روش در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه 15 نفری آزمایشی 1، گروه آزمایشی 2 و گروه کنترل، جایگزین شدند. یافته های مورد نیاز از طریق پرسشنامه نشانگان برونی سازی آخنباخ در سه نوبت پیش آزمون، پس آزمون و آزمون پیگیری گردآوری شدند و با نرم افزار SPSS و آزمونهای اندازه گیری مکرر مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان دادند که میانگین برونی سازی نمره گروه هیجان - مدار از 46/13 به 35/15 و گروه طرحواره -درمانی از 46/00 به 35/26  کاهش پیدا کرده و نتایج تحلیل اندازه گیری مکرر نشان داده است که هر دو درمان هیجان - مدار و طرحواره- درمانی بر کاهش مشکلات برونی سازی فرزندان مادران سرپرست خانوار اثربخش است (p<0.001). نتایج مقایسه زوجی، نشان داد که میان اثربخشی دو درمان تفاوت معنا دار وجود ندارد.

    کلیدواژگان: نشانگان برونی سازی فرزندان، مادران سرپرست خانوار، رویکرد هیجان- مدار، طرحواره- درمانی
  • عظیم کوهی جناقرد، توران سلیمانی*، عادل زاهد بابلان، اعظم راستگو صفحات 89-106

    امروزه همه خانواده ها برای ثبت نام و تحصیل فرزندان خود در پی یافتن مدرسه مطلوب هستند. مدرسه مطلوب مدرسه ای است که همه ابعاد و مولفه های آن از جمله منابع انسانی، فضا، تجهیزات و فناوری و برنامه های آموزشی دارای ویژگیهای موردنظر ذینفعان باشد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد، مولفه ها و ویژگیهای مدرسه مطلوب از نظر ذینفعان (دانش آموزان پایه ششم و اولیای دانش آموزان) مدارس دوره ابتدایی شهر اردبیل با روش تحقیق کیفی از نوع گروه های کانونی و مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفته است. جامعه آماری، دانش آموزان پایه ششم ابتدایی سال تحصیلی 98- 1397 شهر اردبیل و اولیای دانش آموزان بوده است که نمونه ای به حجم 64 نفر در قالب 8 گروه شامل دانش ‏آموزان (16 پسر و 16 دختر) پایه ششم ابتدایی و اولیای آنان (16 مادر و 16 پدر)، به صورت هدفمند انتخاب شده اند و حد کفایت نمونه اشباع نظری و اطلاعاتی بود. ابزار  پژوهش از نوع فن مصاحبه عمیق بود که گروه های کانونی در گروه های هشت نفری مورد مصاحبه قرار گرفتند و به سوالاتی پیرامون ویژگیهای مدرسه مطلوب (ویژگیها و شایستگیهای مدیر، معلمان، کارکنان، دانش آموزان و اولیا، ویژگیهای فضا، ابزارهای آموزشی و برنامه  های آموزشی) پاسخ دادند. برای روایی و اعتبار پژوهش از نظر متخصصان و مصاحبه شوندگان کمک گرفته شد که نتایج مورد تایید آنها قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها بر مبنای کدگذاری عرفی در قالب کدگذاری آزاد، محوری و ویژه انجام شده است. نتایج حاصل از این تحلیل نشان داد که مدرسه مطلوب دارای 6  بعد، 16 مولفه و 169 ویژگی است که براساس یافته ها مدل مفهومی مدرسه مطلوب به دست آمد.

    کلیدواژگان: مدرسه مطلوب، ذینفعان، گروه های کانونی، ویژگی
  • علی اکبر غفاری چراتی، حسینعلی قنادزادگان*، رمضان حسن زاده، قدرت الله عباسی صفحات 107-120

    طلاق عامل از هم گسیختگی ساختار بنیادی ترین بخش جامعه، یعنی خانواده است. طلاق اتفاق تلخی است که پیامدهای روانی و اجتماعی بسیاری دارد و با دامنه ای از پیامدهای منفی موجب عدم پذیرش اجتماعی و احساس تنهایی در بانوان می شود. پدیده طلاق یکی از مسایل پراسترس در جهان امروز از جمله جامعه در حال گذار ایران است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش مهارتهای مبتنی بر پذیرش و تعهد بر میزان پذیرش اجتماعی و احساس تنهایی در بانوان بوده است. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل بانوان مراجعه کننده به مراکز مشاوره دانشگاه جامع علمی- کاربردی واقع در غرب شهر تهران بودند که از میان آنها 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایشی و گروه گواه (هر گروه شامل 15 نفر) جایگزین شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه پذیرش اجتماعی مارلو و کراون (1960) و پرسشنامه احساس تنهایی راسل، پپلاو و فرگوسن (1978)، بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شدند. یافته ها نشان دادند که آموزش مهارتهای مبتنی بر پذیرش و تعهد بر میزان پذیرش اجتماعی و احساس تنهایی در بانوان موثر است. در نتیجه این تاثیر در پذیرش اجتماعی نمود بیشتری داشته است. لذا این روش آموزشی به مثابه یک روش غیر دارویی و تاثیرگذار می تواند در جهت بهبود وضعیت اجتماعی و روانی بانوان آسیب پذیر و سایر بانوان در این حوزه به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: مهارتهای مبتنی بر پذیرش و تعهد، پذیرش اجتماعی، احساس تنهایی، بانوان
  • مریم کرمی*، فرشاد محسن زاده، کیانوش زهراکار صفحات 121-126

    هدف از این پژوهش، پیش بینی قصه های عشق و سبکهای عشق ورزی براساس طرحواره های ناسازگار اولیه در معلمان متاهل شهر تهران بود. روش پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی است. جامعه آماری مورد نظر همه معلمان متاهل آموزش و پرورش مناطق 2 و 5 استان تهران بودند که در سال تحصیلی 98-1397 مشغول به تدریس بودند. 300 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه طرحواره های ناسازگاراولیه یانگ (2005)،  مقیاس قصه عشق استرنبرگ (2001) و سبکهای عشق ورزی لی (1986) است. برای تحلیل داده های گردآوری شده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل آماری نشان داد که میان طرحواره های ناسازگار اولیه و قصه های عشق و سبکهای عشق ورزی رابطه معنادار وجود دارد. همچنین متغیر طرحواره های ناسازگار اولیه قادر به پیش بینی قصه های عشق و سبکهای عشق ورزی می باشد. با توجه به یافته ها می توان گفت، طرحواره ها با تاثیری که بر شکل گیری قصه های عشق و سبکهای عشق ورزی می گذارند، مشخص می کنند که چه نوع طرحواره هایی در افراد سبب شکل گیری چه نوع قصه های عشق و سبکهای عشق ورزی در آنها می شوند و براساس آن شریک زندگی خود را انتخاب می کنند.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، قصه های عشق، سبکهای عشق ورزی
|
  • Z. Vedadian, H. R. Aghamohammadian, Ph.D.*, H. Kareshki, Ph.D. Pages 7-22

    This research set out to examine the effectiveness of purposeful-based Multiple Family Group Therapy in development of purposeful thinking among adolescents. The statistical population of the study was comprised of all female 12th graders studying in public high schools in Bojnord. The research sample consisted of 34 volunteers who were randomly assigned to three groups of experimental, sham-control and control groups and were administered the Youth Purpose Survey in three the stages of the research, i.e., pretest, posttest, and follow-up. Subjects in the experimental group were given the 10-session purposeful-based MFGT intervention and the subjects in the sham-control group participated in 10 group sessions without any intervention protocol. The data were analyzed via descriptive methods and chi-square in three stages of assessment. Results indicated that purposeful-based MFGT can effectively develop purposeful thinking among adolescents through taking advantage of the inner strength of families and directing the communication style of the adolescent-parent. Subjects in the sham-control group had experienced a slight reduction in their intra-family conflicts due to attending group sessions; however, this change was not significant enough in such a way that it could influence their thinking style. And finally, subjects in the control group did not experience any change in their family relationships and thinking styles.

    Keywords: Multiple Family Group Therapy (MFGT), purposefulness, adolescent
  • Y. Adib, S. Mohammadipouya*, S. Ghaderi, D. Azhdari Pages 23-40

    This study was undertaken to investigate the relationship between critical thinking tendency, academic optimism, and teaching philosophy among senior secondary school teachers. The research design was descriptive-correlational and random stratified sampling method was utilized to draw the sample (114 subjects). The research instruments consisted of Critical Thinking Disposition Questionnaire (Ricketts, 2003), Academic Optimism Scale (Beard et al., 2010), and Educational Philosophy Survey (Sadker & Sadker, 1997) whose validity and reliability were confirmed. The collected data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multivariate regression. Results demonstrated that there was a positive, significant relationship between the efficiency dimension of the component of academic optimism and educational philosophies of Perennialism, Progressivism, and Reconstructionism, and between the dimension of trust in parents and students and educational philosophies of Essentialism, Perennialism, Progressivism, and Existentialism, as well as between the dimension of academic emphasis and educational philosophies of Progressivism and Reconstructionism. Furthermore, it was found that there was a positive, significant relationship between innovativeness component of critical thinking tendency and educational philosophies of Perennialism,  Progressivism, and Reconstructionism, and between the dimension of cognitive maturity and educational philosophies of Essentialism, Perennialism, and Existentialism, as well as between the engagement dimension of commitment from the component of critical thinking tendency and educational philosophies of Essentialism, Perennialism, Progressivism, Reconstructionism, and Existentialism. Based on the findings, the share of the components of commitment (0.40) and trust in parents and students (0.260) was more than other components of critical thinking tendency and academic optimism in the explanation of the philosophies of education.

    Keywords: critical thinking, academic optimism, educational philosophy
  • S. E. Teimourifard, M. Zargham Hajebi, Ph.D.*, N. Monirpour, Ph.D. Pages 41-58

    This research was carried out to examine the impact of training in Strengthening Families Program on mental health and quality of school life of teenagers aged 10-14. This experimental study had a pretest-posttest control group design. The statistical population of the study comprised all Iranian 4th, 5th, and 6th graders enrolled in school year 2018-19. The research sample which was drawn by simple random and multi-stage cluster sampling methods, consisted of 691 students (331 boys, 360 girls) and 691 parents (334 fathers, 357 mothers). The experimental groups were comprised of 387 students and 774 parents and the control groups included 304 students and 608 parents. The subjects were selected from seven provinces of Isfahan, Fars, Razavi Khorasan, Lorestan, Tehran, Tehran Counties, and Sistan and Baluchestan. Parents and adolescents received 11 training sessions (seven main sessions and four remedial sessions) in Strengthening Families Program. The research instruments included Strengthening Families Program Survey (Molgaard & Spoth, 2001), Strengths and Difficulties Questionnaire (Goodman, Meltzer, & Bailey, 2003), and Quality of School Life Questionnaire (Anderson & Bourke, 2000). Results of multivariate analysis of covariance (MANCOVA) showed that group training in SFP was effective in improving teenagers’ abilities, quality of school life, and the optimal family functions. Moreover, it reduced teenagers’ externalizing and internalizing problems. Hence, Strengthening Families Program (SFP) can be utilized to improve the psychological, social, and family health status of adolescents.

    Keywords: Strengthening Families Program (SFP), drug prevention program, teenager, mental health, quality of school life
  • Z. Khandaghi Khameneh* Pages 59-72

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of family-based cognitive-behavioral therapy in improving the relationships between adolescents with obsessive-compulsive disorder and their parents. The research method was semi-experimental with pretest-posttest control group design. The statistical population of the study comprised all adolescents with obsessive-compulsive disorder in Tehran’s Imam Hossein Hospital and their parents from among whom 30 subjects were selected through convenience sampling method and then were randomly assigned to two groups of 15 (control and experimental). The experimental group received Cognitive-Behavioral Family Treatment based on Freeman and Garcia Intervention Model in eight sessions and the control group did not receive any intervention. The research instrument included Parent-Child Relationship Survey (Fine et al., 1983). The 6-month follow-up was based on family therapist reports and independent evaluations. The data were analyzed via ANCOVA and MANCOVA. Results showed that family-based cognitive-behavioral therapy was effective in improving the relationships between adolescents with obsessive-compulsive disorder and their parents (p<0.05). In addition, the results of multivariate covariance analysis demonstrated that in dimensions of positive affect, distress/role confusion, replication, and communication or dialogue family-based cognitive-behavioral therapy was effective in improving the relationships between parents and adolescents with obsessive-compulsive disorder (p<0.05). The 6-month follow-up results revealed drastic improvement in parents-adolescent relationships (66.7%).

    Keywords: family-based therapy, parental-adolescent relationships, obsessive-compulsive disorder
  • M. Seyed Sharifi, S. Navabinejad, Ph.D.*, V. Farzad, Ph.D. Pages 73-88

    This study sought to compare the effectiveness of emotionally focused and schema therapies in reducing externalizing problems of children (students) in female-headed households. This quasi-experimental research had a pretest-posttest control group design. The statistical population of the study consisted of single mothers who predominantly head one-parent families and have at least one schoolchild. After screening, 45 women were selected by convenience sampling method and were randomly assigned to three groups: 15 subjects in experimental group 1, 15 subjects in experimental group 2, and 15 subjects in control group. The data were collected by using Achenbach Child behavior checklist in three stages of pre-test, posttest and follow-up and were analyzed via SPSS software and repeated measures tests. The results revealed that the mean score of the emotionally focused therapy group decreased from 46.13 to 35.15 and the mean score of schema therapy group reduced from 46.00 to 35.26. Moreover, the results of repeated measurements showed that both emotionally focused and schema therapies were effective in reducing externalizing problems of adolescents (p<0.001). And finally the results of a pairwise comparison demonstrated that there was no significant difference between the two therapies as to their effectiveness.

    Keywords: externalizing problems, female-headed households, emotionally focused therapy, schema therapy
  • A. Kouhi Janaghard, T. Soleimani, Ph.D.*, A. Zahed Babelan, Ph.D., A. Rastgou Pages 89-106

    Today, all families look for good schools to enroll their children in. A desirable school is the one whose dimensions and components, including human resources, space, equipment, technology and educational programs, have the desired characteristics of the beneficiaries. The aim of this study was to identify the dimensions, components and characteristics of the desirable school from the point of view of beneficiaries (sixth grade students and their parents) in Ardabil primary schools. The study was undertaken using qualitative research method via focus groups and semi-structured interviews. The statistical population of the study comprised 6th grade elementary school students in Ardabil and their parents in school year 2018-19. A sample of 64 individuals was drawn via purposive sampling method in the form of 8 groups including 6th graders (16 boys and 16 girls) and their parents (16 mothers and 16 fathers). The sample adequacy threshold was theoretical and informational saturation. The research instrument was in-depth interview technique in which the focus groups were interviewed in groups of 8 and answered questions about the characteristics of desirable schools (characteristics and competencies of the principal, teachers, staff, students, parents, space, educational tools, and educational programs). The validity and reliability of the results were confirmed by experts. The data were analyzed based on open, axial, and selective coding. The results revealed that the desirable school has 6 dimensions, 16 components, and 169 characteristics. Based on the findings, the conceptual model of the desirable school was obtained.

    Keywords: desirable school, beneficiaries, focus groups, characteristic
  • A. A. Ghaffari Cherati, H. A. Ghannadzadehghan, Ph.D.*, R. Hasanzadeh, Ph.D., G. Abbasi Pages 107-120

    Divorce causes disintegration of family as the most fundamental part of a society. Divorce is a sad event with numerous psychological and social impacts and it leads to social rejection and feeling of loneliness in women. The aim of this study was to examine the impact of acceptance and commitment therapy (ACT) on social acceptance and loneliness of women. This quasi-experimental research had a pre-test posttest control group design. The statistical population of the study was comprised of women who had been referred to Counseling Centers of University of Applied Science and Technology in west of Tehran from among whom 30 individuals were selected via purposive sampling method and were assigned to experimental (N=15) and control groups (N=15). The research instruments included Marlowe-Crowne Social Desirability Scale (1960) and UCLA Loneliness Scale (Russell, Peplau & & Ferguson, 1978). Data were analyzed by covariance analysis and SPSS software version 21. The results revealed that acceptance and commitment therapy was effective in social acceptance and loneliness of women and this impact was more tangible for social acceptance. In fact, this effect is well-demonstrated in social acceptance. Thus, acceptance and commitment therapy can be utilized as an effective non-pharmaceutical method for improving psychological and social status of vulnerable women.

    Keywords: acceptance, commitment therapy, social acceptance, loneliness, women
  • M. Karami*, F. Mohsenzadeh, K. Zahrakar Pages 121-126

    The purpose of this research was to predict love stories and love styles based on early maladaptive schemas. The research method was descriptive and correlational. The statistical population comprised all married teachers in Tehran (Districts 2 and 5) in school year 2018-19. Random multi-stage cluster sampling method was utilized and 300 teachers were selected. The instruments consisted of Young Schema Questionnaire-Short Form (2005), Sternberg Love Story Scale (2001), and Lee Love Attitude Scale (1986). Pearson correlation coefficient and multivariate regression were utilized to analyze the data. Results showed that there was a significant relationship between early maladaptive schemas, love stories, and love styles. Moreover, early maladaptive schemas can predict love stories and love styles. Accordingly, it can be stated that types of schema have an impact on the formation of love stories and love styles based on which individuals choose their partners.

    Keywords: early maladaptive schemas, love stories, love styles