فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی پارس
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 57، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • الهام اکبریان دهکردی، لیلا روحی*، حسین سازگار، خلیل خاشعی ورنامخواستی صفحات 1-8
    مقدمه

    سرطان پستان به عنوان یکی از شایع ترین بدخیمی ها در بین زنان شناخته شده است. استفاده از روش ها و داروهای جدیدتر برای مبتلایان بسیار ضروری می باشد، چرا که بسیاری از آنها به علت عود ناشی از بیماری فوت می کنند. ریز جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس با داشتن مقادیر زیادی از ترکیبات فراسودمند در درمان بسیاری از بیماری ها از جمله سرطان کاربرد دارد. از اینرو در تحقیق حاضر اثرات سایتوتوکسیسیتی و پروآپوپتوزی عصاره اسپیرولینا پلاتنسیس بر سلول های آدنوکارسینومای پستان ارزیابی شد.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی، با تیمار سلول های سرطانی پستان رده ی SKBR-3 در چهار گروه آزمایشی با غلظت های 400، 200، 100 و 50 میکروگرم/ میلی لیتر از عصاره اسپیرولینا و انکوباسیون در زمان های 24 و 48 ساعت، میزان سایتوتوکسیسیتی با روش MTS و میزان القا آپوپتوز با کیت آنکسین- پروپیدیوم یدید (Annexin-PI) طبق دستورالعمل کیت در هر دو زمان انکوباسیون مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 18، نرم افزار  FlowJoو آزمون ANOVA و تست دانکن انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تست MTS کاهش توان زیستی سلول ها در زمان انکوباسیون 48 ساعته را برخلاف تیمار 24 ساعته در سایر گروه های آزمایشی نشان می دهد. این کاهش در غلظت های 200، 100 و 50 میکروگرم/ میلی لیتر عصاره اسپیرولینا نسبت به گروه کنترل معنی دار است (044/0 P=). القای آپوپتوز در هر دو زمان انکوباسیون 24 ساعته  (036/0 P=) و 48  ساعته (032/0 P=)، در سایر گروه های آزمایشی نسبت به گروه کنترل افزایش معنی دار داشت.

    نتیجه گیری

    عصاره اسپیرولینا پلاتنسیس می تواند به عنوان منبعی برای تولید داروهای ضد سرطان علیه سرطان پستان بکار رود.

    کلیدواژگان: اسپیرولینا پلاتنسیس، سایتوتوکسیسیتی، آپوپتوز، آدنوکارسینومای پستان، رده سلولی، SKBR-3
  • مسیح الله شاکری، حشمت الله شاکری، ژیلا رحمانیان، فریده مقرب، نوید کلانی*، شهرام شفا، حسین علی رستمی پور فرد صفحات 9-13
    مقدمه

    مسمومیت حاد یک مشکل بزرگ جهانی و یکی از علل عمده مرگ و میر است. آلومینیوم فسفید (ALP) که در ایران به قرص برنج معروف است کشندگی بسیار بالایی دارد. مسمومیت با ALP انتی دوت خاصی ندارد. با این حال، مطالعات قبلی برخی از روش های درمانی مانند شستشوی معده با بی کربنات سدیم و مصرف زغال را پیشنهاد کرده اند. مطالعه حاضر به گزارش یک مورد درمان موفقیت امیز مسمومیت ناشی از قرص برنج پرداخته است.

    معرفی بیمار

    بیمار خانم شصت ساله با درد شدید شکم به اورژانس بیمارستان پیمانیه جهرم مراجعه نمود. در معاینات بالینی بیمار مشخص شد که بیمار به دلیل مصرف قرص برنج با درد شکم همراه با تهوع استفراغ بدون هماچوری مواجهه شده است. در هنگام مراجعه بیمار به طور کامل هوشیار بود و علایم حیاتی BP 110/70 _RR: 20_PR: 86_O2SAT: 92 ثبت شد. بیمار ابتدا NPO شد و لوله بینی- معده ای برای بیمار گذاسته شد و به ای سیو منتقل شد. 150 سی سی نرمال سالین با روغن زیتون از طریق NG به مریض داده شد. آمپول پنتوپرازول، ویتامین سی،آمپول انداسترون، 8 واحد انسولین رگولار به همراه دکستروز واتر(DW) 5% و یک گرم سفتریاکسون و کلسیم گلوکونات به بیمار تزریق شد و با توجه به میزان آلبومین8/2 بیمار، دو ویال آلبومین به صورت وریدی statو سپس یک ویال هر 8 ساعت و ده قرص NAC به صورت خوراکی برای بیمار درخواست شد. به دلیل دهیدره بودن بیمار 3000 سی سی سرم قندی - نمکی همراه با 40 میلی اکی والان پتاسیم کلرید به بیمار تزریق شد. برای بیمار کاتترادراری گذاشته شد که با توجه به آزمایشات اولیه PH:7/136 _ PCO2:36/2_ HCO3:12/2، 300 سی سی سدیم بی کربنات در 500 سی سی نرمال سالین در طی دو ساعت و هم چنین 60 سی سی سدیم بی کربنات در لیتر به بیمار داده شد. در ادامه NG بیمار خارج و طبق دستور متخصص ای سیو و مراقبت های ویژه با توجه به ازمایش VBG یک ویال سدیم بی کربنات برای بیمار شروع شد. با بهبود وضعیت، بیمار به بخش منتقل شد.

    نتیجه گیری

    در بیماران با مسمومیت ناشی از قرص برنج با توجه به عدم وجود انتی بادی اختصاصی در درمان این گروه از بیماران نیاز به تشخیص سریع و درمان های حمایتی میباشد. نتایج این مطالعه نشان داد که تخلیه سریع و رقیق سازی محتویات معده، تجویز روغن زیتون، بی کربنات، تثبیت پتانسیل غشاء سلولی و سایر اقدامات درمانی میتوانند به خوبی زندگی بیماران را نجات دهند.

    کلیدواژگان: درمان، مسمومیت، قرص برنج
  • محسن علی پور، اباذر روستازاده* صفحات 14-19
    مقدمه

    پاندمی کووید 19 عده کثیری را مبتلا نموده و متاسفانه موجب مرگ و میر بسیاری نیز شده است. مکانیسم دقیق عمل ویروس عامل آن در بدن مشخص نیست. هدف از مطالعه کنونی بررسی و آنالیز داده های ریز آرایه و بررسی عملکرد بود تا بتوانیم به مکانیسم های جدید نحوه عملکرد این ویروس در سلول های انسان دست یابیم.

    روش کار

    داده های ریزآرایه استخراج شده از NCBI توسط GEO2R و نرم افزار R مورد آنالیز قرار گرفت. ژن هایی که افزایش بیان و کاهش بیان داشتند استخراج شدند و سپس آنالیز عملکرد در مورد آنها صورت گرفت .

    یافته ها

    . نتایج نشان داد که در سطح لگاریتم پایه دو تغییر بیان بزرگتر از 3 و کوچکتر از 3- ترانس کریپتوم، 319 و 573 ژن افزایش بیان یافته به ترتیب در گروه بیماران کووید خفیف و کووید شدید وجود دارند. همچنین 156 و 590 ژن کاهش بیان یافته به ترتیب در گروه بیماران کووید خفیف و کووید شدید وجود دارند. نتایج GO نشان داد که الگوی ژن های تفاوت بیان یافته در گروه بیماران کووید با فرم شدید با ژن ATP13A2 مرتبط است.

    نتیجه گیری

    ویروس کووید 19 احتمالا در تعامل با عواملی چون ATP13A2 شرایط بقای خود در داخل سلول را تنظیم می نماید.

    کلیدواژگان: کووید 19، ریز آرایه، ATP13A2، آنالیز عملکرد
  • شعله اصالت، نوید کلانی* صفحات 20-21

    سردبیر محترم
    همانگونه که مستحضر هستید یکی از دغدغه ها و تنش های اصلی پرسنل و پزشکان بیهوشی در هنگام اینتوبیشن بیماران مراجعه کننده به اتاق عمل شیوه مراقبت از خودشان در مقابل بیماری و جلوگیری از ابتلا به آن می باشد. از آنجایی که ابتلا به بیماری کووید -19 در میان سایر بیماری های تنفسی شناخته شده، علایم و عوارض شدیدی را می تواند به همراه داشته باشد و حتی می تواند جان فرد را تهدید نماید، توجه به مسایل حفاظتی و نحوه پیشگیری موثر از ابتلا به بیماری از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. برآن شدیم تا با ساخت یک محفظه اینتوبیشن، سبب ایمنی سازی پرسنل هوشبری در برابر آلودگی ویروس کوید 19 شویم. در حال حاضر در جهان با پاندمی ناشی از کوید 19 مواجه هستیم که همه جهان از ابتلا به آن در هراس هستند. یک راه انتقال این ویروس از طریق انتشار قطره ای در هوا می باشد که این مساله باعث شده است که کادر درمانی در زمان مواجهه با بیمار، نیاز به استفاده از اقلام محافظتی مانند ماسک N95 یا شیلد داشته باشد. اصول محافظتی ذکر شده برای پرسنل بیهوشی خصوصا در زمان اینتوبیشن که با راه های تنفسی بیمار به صورت مستقیم در ارتباط است، اهمیت ویژه ای دارد و ممکن است در زمان جاگذاری لوله تراشه در مسیر راه هوایی بیمار، با ذران تنفسی آلوده به ویروس کوید 19 مواجه و منجر به مبتلا شدن فرد شود.

    کلیدواژگان: کرونا
  • آرین خانی، سارا خانی، صفر زارعی، حسنعلی عابدی، نجمه صادقی، افسانه رنجبر* صفحات 22-29
    مقدمه

    در طب سنتی  گزارشاتی از اثرات ضد دردی  برویز یا مروک با   نام علمی Salvia macrosiphon وجود دارد. این مطالعه  برای بررسی مکانیسم  اثر ضد دردی  عصاره متانولی گیاه مروک  با استفاده از اتروپین (آنتا گونیست گیرنده موسکارینی) و نالوکسان (آانتاگونیست گیرنده اپیوییدی) طراحی گردید.

    روش کار

      در این مطالعه تجربی  از 64 سر نر بالغ از نژاد ویستاربا وزن  متوسط10± 180گرم  استفاده شد. رت ها به طور تصادفی به هشت گروه هشت تایی تقسیم شدند.عصاره متانولی مروک به روش پر کولاسیون تهیه وبا دوز 500و1000و2000میلی گرم بر کیلوگرم و سالیسیلات سدیم با دوز 300میلی گرم بر کیلوگرم به صورت داخل صفایی تزریق شد . برای بررسی اثر ضد دردی و مکانیسم های درگیر از آزمون فرمالین در حضور و عدم حضور اتروپین با دوز2 میلی گرم بر کیلوگرم  و نالوکسان با دوز6/1 میلی گرم بر کیلوگرم استفاده شد .

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد  که دوز 2000میلی گرم بر کیلوگرم عصاره  به طور معنی داری باعث کاهش درد در آزمون فرمالین می شود(P<0/05). همچنین  اثر ضد دردی عصاره در حضور اتروپین و نالوکسان کاهش یافت (P<0/05).

    بحث و نتیجه گیری

    مکانیسم اثر ضد دردی عصاره متانولی مروک احتمالا  بواسطه گیرنده های اپیوییدی و  موسکارینی صورت می گیرد .

    کلیدواژگان: درد، عصاره متانولی مروک، سالسیلات سدیم، آتروپین، نالوکسان
  • مهرداد ملک شعار، معصومه غلامی، محید وطن خواه* صفحات 30-38
    مقدمه

    درد بعد از اعمال جراحی یک تجربه ی ناخوشایند است. این فرایند باعث می شود اختلالات فیزیولوژیک در تمام سیستم های بدن بوجود آید. کلونیدین به عنوان یک داروی الفا دو آگونیست یکی از داروهای مورد استفاده جهت کنترل درد بعد از عمل جراحی کله سیستکتومی لاپاراسکوپی می باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر کلونیدین خوراکی بر کنترل درد و میزان مصرف مخدرها بعد از عمل جراحی کله سیستکتومی لاپاراسکوپی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده دو سویه کور 50 بیمار با کلاس بیهوشی I و  II تحت عمل جراحی کله سیستکتومی لاپاراسکوپی قرار گرفتند. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه کلونیدین خوراکی و کنترل تقسیم شدند. فشار خون سیستول و دیاستول، فشار متوسط شریانی و ضربان قلب حین عمل ثبت شد. میزان درد در ریکاوری، 6، 12 و 24 ساعت پس از عمل انداره گیری شد.

    نتایج

    بین گروه های کلونیدین  و کنترل از لحاظ درد در زمان های صفر، 6 ساعت، 12 ساعت و24 ساعت تفاوت معنی دار وجود داشت. (001/0> P). نتایج آزمون کای دو نشان داد که تفاوت معناداری بین دو گروه کنترل و کلونیدین در دریافت داروی پتدین وجود داشت. (021/0= P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که کلونیدین خوراکی اثر بخشی بهتری در کنترل شدت درد و میزان مصرف مخدر نسبت به گروه کنترل دارد. بنظر می رسد در اعمال جراحی کله سیستکتومی لاپاراسکوپی کلونیدین خوراکی اثربخشی خوبی در کنترل درد و میزان مصرف مخدر پس از عمل داشته باشد.

    کلیدواژگان: کلونیدین درد، کوله سیستکتومی، لاپاراسکوپی، مصرف مخدر
  • مسیح الله شاکری، حانیه رزاق زادگان، کرامت الله رحمانیان، فاطمه ستوده جهرمی، عبدالرضا ستوده جهرمی* صفحات 39-44
    مقدمه

    افرادی که دریافت مکرر فراورده های خونی دارند مانند بیماران تالاسمیک در معرض خطر ابتلای ویروس هپاتیت جی هستند. این مطالعه با هدف تعیین شیوع سرولوژیک ویروس هپاتیت جی و عوامل همراه با آن در بیماران بتا-تالاسمی ماژور شهرستان جهرم انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی-توصیفی در سال 1400 بر روی 91 بیمار تالاسمی  ماژور شهرستان جهرم انجام شد. وجود آنتی بادی ضد ویروس هپاتیت جی در سرم تمام شرکت کنندگان به روش الیزا بررسی شد. موارد اطلاعات دموگرافی، میانگین سابقه زمان دریافت خون و مقادیر سرمی آنزیم های کبدی را از پرونده بیماران استخراج شد. نتایج حاصل از آزمایشات و بررسی پرونده بیماران با نرم آفزار آماری نرم آفزار آماری SPSS-16 و با استفاده از آمار توصیفی، T testو مربع کای مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    شیوع آنتی بادی های IgG و IgMعلیه ویروس هپاتیت جی به ترتیب برابر 17درصد و 5درصد بود. موارد مثبت آزمایشات الایزا با مدت زمان سابقه دریافت خون و میانگین سطح سرمی ALT, AST, ALP ارتباط آماری معنی داری داشت (P<0.05) و با میانگین سن بیماران و جنسیت بیماران ارتباط آماری معنی داری نداشت  (P>0.05).

    نتیجه گیری

    ویروس هپاتیت جی یکی از عوامل هپاتیت و افزایش سطح سرمی آنزیم های کبدی در بیماران بتا-تالاسمی جهرم است.

    کلیدواژگان: ویروس هپاتیت جی، سرواپیدمیولوژی، تالاسمی، ایران
  • زینب ابوطالبی اردکانی، محمدامین عدالت منش* صفحات 45-53
    مقدمه

    مونوسدیم گلوتامات (MSG) سبب القاء سمیت تحریکی و آسیب سلولی در نواحی مختلف مغز به ویژه هیپوکامپ می‌گردد. مطالعه حاضر به ارزیابی اثر ضد التهابی و حفاظت عصبی کوانزیم Q10 (Co-Q10) بر آسیب سلولی هیپوکامپ در موش‌های صحرایی تحت تیمار با MSG می‌پردازد.

    روش کار

    تعداد 40 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به صورت تصادفی در 4 گروه کنترل، MSG، MSG+Q10-10 و MSG+Q10-20 قرار گرفتند. MSG (gr/kg 3، به روش دهانی) و Co-Q10 (mg/kg 20 و mg/kg 10، درون صفاقی) روزانه و به مدت 4 هفته تجویز شد. پس از 4 هفته، حیوانات قربانی شدند و هیپوکامپ مغز به سرعت بر روی یخ جدا شد. سطح هیپوکامپی فاکتور نکروز دهنده توموری آلفا (TNF-α)، اینترلوکین 1 بتا (IL-1β) و اینترلوکین 6 (IL-6) به روش الایزا ارزیابی شد و در پایان، تراکم نورون‌های تیره در نواحی مختلف هیپوکامپ به روش استریولوژی سنجیده شد.

    یافته ها

    در مقایسه با گروه MSG، تیمار با Co-Q10 سبب کاهش معنا‌دار فاکتورهای التهابی (TNF-α، IL-1β و IL-6) در هیپوکامپ موش‌های صحرایی گروه‌های تیمار با Co-Q10 گردید (05/0>p). تراکم نورون‌های تیره در نواحی CA1، CA2، CA3 و ژیروس دندانه ای هیپوکامپ در گروه‌های دریافت کننده Co-Q10 در مقایسه با گروه MSG کاهش معناداری داشت (05/0˂p).

    نتیجه‌گیری

    ویژگی ضد التهابی کوانزیم Q10 احتمالا مسیول عملکرد حفاظت عصبی آن در هیپوکامپ است و سمیت عصبی ناشی از MSG را در موش‌های صحرایی بهبود می‌بخشد.

    کلیدواژگان: یوبی کوئینون، مونوسدیم گلوتامات، هیپوکامپ، التهاب عصبی، موش صحرایی
  • علیرضا یوسفی، رضا اینالو، حسین حکیم الهی* صفحات 54-58
    مقدمه

    تومور بیضه از نادرترین تومورهاست به طوری که 2-1 درصد از تومورهای مردان را شامل می شود و 95% آنها از نوع سلول های زایا هستند. مطالعه حاضر به گزارش یک مورد توده اسکروتوم اولین تظاهر بالینی مولتیپل میلوما پرداخته است.

    معرفی بیمار: 

    بیمار اقای 48 ساله با مشکل توده بزرگ بدون درد در اسکروتوم چپ به درمانگاه ارولوژی مراجعه نمود. در معاینه بالینی بیمار درد های استخوانی، بی حالی و ضعف وجود نداشت. علایم حیاتی، معاینات قلب و ریه و شکم همگی نرمال بودند. در سونوگرافی انجام شده، توده بزرگ ایزواکو با قطر 10 سانتیمتر در همی اسکروتوم چپ همراه با التهاب و ادم دیواره اسکروتوم گزارش گردید. با تشخیص تومور بیضه چپ تصمیم به انجام عمل جراحی گرفته شد. روز چهارم پس از عمل بیمار دچار هماتوم بزرگ در همی اسکروتوم چپ شد که مجدد عمل جراحی انجام و هماتوم تخلیه شد.

    نتیجه گیری

     در این بیمار احتمالا اختلال انعقادی و بدنبال آن ترومای خفیف به بیضه که البته بیمار به یاد نمی آورد، موجب خونریزی در بیضه و ایجاد توده در آن شده است. البته وجود آنمی باید سایر تشخیص های افتراقی را مطرح نماید.

    کلیدواژگان: توده، اسکروتوم، مولتیپل میلوما
|
  • Elham Akbarian Dehkordi, Leila Rouhi*, Hossein Sazgar, Khalil Khashei Pages 1-8
    Introduction

    Breast cancer is known as one of the most common malignancies among women. Due to Induced death of the disease recurrence in many patients, use of novel methods and drugs is very important for them. The microalgae Spirulina platensis is used in the treatment of many diseases, including cancer, due to its large amounts of beneficial compounds. Therefore, in the present study, cytotoxic and pro-apoptotic effects of spirulina platensis extract on SKBR-3 breast adenocarcinoma cell line assessed.

    Materials and Methods

    In the present experimental study, the SKBR-3 breast cancer cells were treated in four experimental groups with 400, 200, 100 and 50 μg / ml extract of spirulina and incubated at 24 and 48 hours. Cytotoxicity was analyzed by MTS kit and apoptosis was analyzed by flow- cytometry using an Annexin V-FITC/PI kit according to the manufacturer protocol in both times. Statistical analysis was accomplished by ANOVA and Duncan tests using FlowJo and SPSS 18 softwars.

    Results

    The MTS results indicate decrease in bioavailability of cells in 48h incubation time in contrary to 24h incubation time in other experimental groups. This decrease is significant at concentrations of 200, 100 and 50 μg / ml of spirulina extract compared to the control group (P=0.044). The induction of apoptosis at both incubation times; 24 h (P=0.036) and 48h (P=0.032) was significantly increased in other experimental groups compared to the control group.

    Conclusion

    Extracts of Spirulina platensis can be used as a source to develop anticancer drugs against breast cancer.

    Keywords: Spirulina Platensis, Cytotoxicity, Apoptosis, breast adenocarcinoma, cell line, SKBR-3
  • Masih Shakeri, Heshmatollah Shakeri, Zhila Rahmanian, Farideh Mogharab, Navid Kalani *, Shahram Shafa, Hossein Ali Rostami Pourfard Pages 9-13
    Introduction

    Acute poisoning is a major global problem and one of the leading causes of death. Aluminum phosphide (ALP), which is known as rice pellet in Iran, has a very high lethality. ALP poisoning has no specific antidote. However, previous studies have suggested some treatments such as gastric lavage with sodium bicarbonate and charcoal consumption. The present study reported a case of successful treatment of rice pill poisoning.

    Introduction of the patient

    The patient, a 60-year-old woman, referred to the emergency room of Motahhari Hospital due to abdominal pain. Clinical examination of the patient revealed that the patient had experienced abdominal pain due to vomiting without hematuria due to taking rice pills. The patient was fully conscious at the time of admission and vital signs BP 110/70 _RR 20_PR 86_O2SAT 92 were recorded. The patient was first NPO and a nasopharyngeal tube was inserted. 150 cc of normal saline with olive oil was given to the patient via NG. Pantoprazole_vitamin C ampoule, indasterone ampoule, 8 units of regular insulin with 50% dextrose water and one gram of ceftriaxone and calcium gluconate were injected into the patient.

    Conclusion

    In patients with rice pill poisoning due to the lack of specific antibodies in the treatment of this group of patients need rapid diagnosis and supportive therapies. The results of this study showed that rapid emptying and dilution of gastric contents, administration of olive oil, bicarbonate, stabilization of cell membrane potential and other therapeutic measures can save the lives of patients.

    Keywords: Treatment, Poisoning, Rice Pills
  • Mohsen Alipour, Abazar Roustazadeh * Pages 14-19
    Introduction

    Unfortunately, a lot of people infected with and died due to covid-19. The exact mechanism of causative virus in human body is unknown. The aims of the study were to survey and analysis the microarray data and to perform functional analysis to unveil the new mechanisms of this virus in regarding to human cells.

    Methods

    NCBI microarray extracted data were analyzed by GEO2R and R package. Up- and down-regulated genes were extracted and functional analysis was performed.

    Results

    results showed that in Log of expression greater than 3 and lesser than -3 of transcriptome, there were 319 and 573 up-regulated genes in mild and severe covid-19 patients, respectively. Also there were 156 and 590 down-regulated genes in mild and severe covid-19 patients, respectively. GO analysis showed that deferentially expressed gene pattern in severe covid-19 patients is related to ATP13A2

    Conclusion

    Covid-19 probably regulates its vitality in human cells through interplay with factors such as ATP13A2

    Keywords: Covid-19, Microarray, ATP13A2, Functional analysis
  • Shole Esalat, Navid Kalani* Pages 20-21

    Dear Editor
    As you are aware, one of the main concerns and tensions of anesthesiologists and physicians when intubating patients to the operating room is how to take care of themselves against the disease and prevent it. Since Covid-19 disease, among other known respiratory diseases, can have severe symptoms and complications and can even be life-threatening, pay attention to protective issues and how to effectively prevent the disease. The disease is of considerable importance. We set out to build an intubation chamber to immunize anesthesia personnel against the Quid 19 virus. We are currently facing a pandemic caused by Quid 19 in the world that the whole world is afraid of. One way of transmitting the virus is by spreading a drop in the air, which makes the medical staff need to use protective items such as N95 mask or shield when dealing with the patient. These protective principles are of particular importance to anesthesia personnel, especially during intubation when they are in direct contact with the patient's airways, and may be associated with respiratory particles contaminated with Quid virus when placing the endotracheal tube in the patient's airway. Encounter and lead to infection.

    Keywords: covid 19
  • Aryan Khani, Sara Khani, Safar Zarei, Hassanali Abedi, Najmeh Sadghi, Afsaneh Ranjbar* Pages 22-29
    Introdution

    There are several reports on the analgesic effects salvia macrosiphon in traditional medicine. In this study the effects of Salvia macrosiphon methanol   extracton pain in presence and absence of  atropine (muscarinic receptor  antagonist  )and  naloxone (opioid  receptor   antagonist )were  investigated.

    Methods

    In this experimental study , sixty  eight mature male Wistar rats with average weight of 180 ± 10g  were  randomly divided into  eight groups of eight each . The methanol extract of Salvia macrosiphon were prepared using percolation method. Various doses of extract (500/1000/2000 mg/ kg i. p ) and sodium  salicylate (300 mg/kg i. P) were injected . The analgesic activity was assessed using  formalin test in presence and absence of  atropine  (2mg/kg i. P)and naloxone (1.6mg/kg i. P).

    Results

    Dose 2000 mg/ kg i. p of Salvia macrosiphon methanol extract and Sodium Salicylate had analgesic  effect than control group in  formalin test (P<0.05).Also, the analgesic effect of this extract was decreased   by atropine and naloxone (P<0.05).

    Conclusion

    These finding suggest that salvia macrosiphon methanol extract induces its inhibitory effect on  pain that may be via muscarinic and opioid receptors.

    Keywords: Salvia macrosiphon extract- pain- sodium salicylate, atropine, naloxone
  • Mehrdad Malekshoar, Masomeh Gholami, Majid Vatankhah* Pages 30-38
    Introduction

    Postoperative pain is an unpleasant experience. This process causes physiological disorders in all systems of the body. Clonidine as an alpha dual agonist is one of the drugs used to control pain after laparoscopic cholecystectomy. Therefore, this study was performed to evaluate the effect of oral clonidine on pain control and opioid use after laparoscopic cholecystectomy.

    Methods

    In this randomized double-blind clinical trial study, 50 patients with class I and II anesthesia underwent laparoscopic cholecystectomy. Patients were randomly divided into oral and control clonidine groups. Systolic and diastolic blood pressure, mean arterial pressure and intraoperative heart rate were recorded. Pain was measured in recovery, 6, 12 and 24 hours after surgery. Postoperative drug use was recorded in both groups. Data analysis was performed using SPSS software version 21 and using descriptive and inferential statistical tests.

    Results

    The studied groups are similar in terms of demographic variables of age, weight, height, body mass index and gender. The results of chi-square test showed that there was a significant difference between clonidine and control groups in terms of pain at zero, 6 hours, 12 hours and 24 hours. (P<0.001). The results of chi-square test showed that there was a significant difference between the control and clonidine groups in receiving pethidine.

    Conclusion

    The results of the present study showed that oral clonidine is more effective in controlling pain intensity and drug use than the control group. Oral clonidine laparoscopic cholecystectomy surgery seems to be effective in controlling pain and postoperative drug use.

    Keywords: Clonidine, Pain, Cholecystectomy, Laparoscopy, Opioid analgesics
  • Masihollah Shakeri, Karamatollah Rahmanian, Sotoodeh Jahromi, Abdolreza Sotoodeh Jahromi* Pages 39-44
    Introduction

    People who have multiple transfusions, such as Beta-thalassemia patients, are at risk for the hepatitis G virus (HGV) infection. The aim of the study was the determination of serological prevalence of HGV and its associated factors in beta-thalassemia major patients in Jahrom-Iran.

    Material and Methods

    This cross-sectional study, was done on 91 beta-thalassemia patients referring to the thalassemia center, Jahrom-Iran, 2021. Blood samples were collected from the patients and anti-HGV antibodies were evaluated by ELISA methods. Serum levels of ALT, AST, ALP and demographic data were extracted from patients' medical records. Descriptive analysis, X2, and T-test were used for statistical analyses by SPSS-16.

    Results

    The prevalence anti-HGV IgG and IgM were 17% and 5%, respectively. There were significant relationships between the frequencies of anti-HGV antibodies and serum level of ALT, ASL, ALP and also with the history time of transfusion (P<0.05). But, there were no significant relationships between the frequencies of anti-HGV antibodies with patients' sex and the mean of age (P>0.05).

    Conclusions

    HGV is one of the etiologic factors of hepatitis in thalassemia patients in Jahrom. Further comprehensive and molecular-based studies are recommended to explore the prevalence of HGV and its role in hepatitis thalassemia patients.

    Keywords: Hepatitis G virus (HGV), Sero-prevalence, thalassemia, Iran
  • Zeynab Abutalebi Ardakani, Mohammad Amin Edalatmanesh * Pages 45-53
    Introduction

    Monosodium glutamate (MSG) induces excitotoxicity and cell damage in different areas of the brain, especially the hippocampus. The present study evaluated the anti-inflammatory and neuroprotective effects of coenzyme Q10 (Co-Q10) on hippocampal cell damage in MSG-treated rats.

    Materials and Methods

    Forty adult male Wistar rats were randomly divided into 4 groups: control, MSG, MSG+Q10-10 and MSG+Q10-20. MSG (3 gr/kg, orally) and Co-Q10 (20 mg/kg and 10 mg/kg, intraperitoneally) were administered day after day for 4 weeks. After 4 weeks, the animals were sacrificed and the brain hippocampus was isolated quickly on ice. Hippocampal levels of tumor necrosis factor-alpha (TNF-α), interleukin-1 beta (IL-1β) and interleukin-6 (IL-6) were estimated by ELISA technique. Finally, the density of dark neurons in different areas of the hippocampus was measured by stereology method.

    Results

    In comparison with MSG group, Co-Q10 treatment significantly reduced inflammatory factors (TNF-α, IL-1β and IL-6) in the hippocampus of Co-Q10-treated rats (p <0.05). The density of dark neurons in CA1, CA2, CA3 and dentate gyrus regions of the hippocampus was significantly reduced in the Co-Q10 group compared with the MSG group (p˂0.05).

    Conclusion

    The anti-inflammatory properties of coenzyme Q10 may be responsible for its neuroprotective function in the hippocampus and ameliorates MSG-induced neurotoxicity in rats.

    Keywords: Ubiquinone, Monosodium glutamate, Hippocampus, Inflammation, Rat
  • Alireza Yousefi, Reza Inaloo, Hossein Hakimellahi * Pages 54-58
    Introduction

     Testicular tumor is one of the rarest tumors that accounts for 1-2% of male tumors and 95% of them are germ cells. The present study reported a case of scrotum mass, the first clinical manifestation of multiple myeloma.

    Case Report: 

    The patient was a 48-year-old man with a large mass without pain in the left scrotum and referred to a urology clinic. There was no bone pain, lethargy, or weakness on clinical examination. Vital signs, heart, lung, and abdominal examinations were all normal. Ultrasound showed a large 10-cm-diameter Izuaco mass in the left hemiscrotum with inflammation and edema of the scrotum wall. With the diagnosis of a left testicular tumor, the decision was made to perform surgery.

    Conclusion

     In this patient, coagulation disorder and subsequent mild trauma to the testicle, which the patient does not remember, may have caused bleeding in the testicle and a mass in it. Of course, the presence of anemia should suggest other differential diagnoses. However, the lack of tumor reporting in the sample sent to the laboratory necessitates further investigation. Recurrent hematoma at the site of surgery in this patient and the impossibility of determining blood type raised the suspicion of high proteins in the blood, which together with high ESR serum despite the relatively young age of the patient led us to the diagnosis of multiple myeloma.

    Keywords: Mass, Scrotum, Multiple Myeloma