فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران - سال پنجاه و دوم شماره 3 (پاییز 1400)

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال پنجاه و دوم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/22
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حمیدرضا بشیری، سید نعمت الله موسوی*، بهاء الدین نجفی صفحات 441-455

    امروزه کمبود آب به عنوان عامل مهم بازدارنده توسعه کشاورزی می باشد. اتخاذ سیاست های مناسب برای پایداری این منبع به یک موضوع مهم و استراتژیک در کشور تبدیل شده است. از جمله سیاست های قابل اجرا در بخش کشاورزی جهت پایداری منابع آب، سیاست تغییر الگوی کشت و کاهش سطح زیر کشت محصولات آب بر از الگو و افزایش راندمان آبیاری می باشد. بر این اساس، هدف این مطالعه تعیین میزان اثربخشی کاهش تدریجی سطح زیر کشت برنج به همراه افزایش راندمان آبیاری بر شاخص های اقتصادی و زیست محیطی شامل میزان مصرف آب، بهره وری آب و بازده برنامه ای در هر هکتار در شهرستان مرودشت بود. برای این منظور، یک مدل برنامه ریزی ریاضی مثبت (PMP) مورد استفاده قرار گرفت و نسبت به داده های مربوط به سطح کشت محصولات در سال پایه 1396-1397 کالیبره گردید. روش در نظر گرفته شده برای جمع آوری داده های این مطالعه مبتنی بر مطالعات پیمایشی، اسنادی و استفاده از نظرات و تجربیات کارشناسی بوده است. نتایج مطالعه نشان داد اعمال سیاست مدیریت تقاضای آب در چارچوب سناریو های مختلف کاهش سطح زیر کشت محصول برنج، علی رغم کاهش در منافع اقتصادی بخش کشاورزی منطقه باعث بهبود شاخص بهره وری اقتصادی منابع آب و کاهش تقاضای آب  به میزان 26 درصد می شود. بنابراین، جهت پایداری منابع آب سطحی و زیرزمینی در شهرستان مرودشت، تغییر الگوی بهینه کشت در جهت کاهش سطح زیرکشت محصولات آب بر و اعطای تسهیلات به کشاورزان برای تجهیز مزارع به سیستم های نوین آبیاری توصیه می شود. با توجه به کاهش بازده برنامه ای در نتیجه اعمال این سیاست، حمایت از کشاورزان می تواند در موفقبت اجرای این سیاست موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع آب، برنامه ریزی ریاضی مثبت، الگوی کشت، راندمان آبیاری، مرودشت
  • نرگس کفایتی، خلیل قربانی*، غلامحسین عبدالله زاده صفحات 457-468
    اگرچه ابزارهای زیادی مبتنی بر شاخص برای ارزیابی آسیب پذیری کشاورزی در دهه های گذشته توسعه یافته است، اما تلاش قابل توجهی برای اعتبار سنجی آنها انجام نشده است. بنابراین، این مطالعه با هدف شناسایی و اعتبارسنجی شاخص های مناسب برای ارزیابی آسیب پذیری مناطق کشاورزی در شرایط خشک سالی در استان گلستان انجام شده است. در مرحله اول با بررسی ادبیات موضوع در زمینه آسیب پذیری در شرایط خشک سالی تعداد 64 شاخص در سه بعد "در معرض قرار گرفتن"، "حساسیت" و "سازگاری" تدوین و انتخاب شد. به منظور اعتبارسنجی در معرض قضاوت 30 کارشناس خبره که از میان اعضای هیات علمی گروه های مهندسی آب، زراعت و اصلاح نباتات، ترویج و آموزش کشاورزی و اقتصاد کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و کارشناسان شرکت مهندسین فعال در زمینه آب انتخاب شده بودند، قرار گرفت. به منظور دستیابی به توافق جمعی کارشناسان نمونه و تعیین سطح اعتبار شاخص ها، آماره های میانگین، انحراف معیار و ضریب تغییرات برای هرکدام از شاخص ها محاسبه گردید. جهت بررسی این فرضیه که امتیاز شاخص های مورد نظر بیش تر از حد میانگین است، از آزمون t تک نمونه ای استفاده شده است. نتایج نشان داد که، به جز یک شاخص، بقیه شاخص ها از نظر کارشناسان برای ارزیابی آسیب پذیری مناطق کشاورزی در شرایط خشک سالی مناسب می باشند.
    کلیدواژگان: شاخص های آسیب پذیری، آسیب پذیری منطقه ای، در معرض قرار گرفتن، حساسیت، سازگاری
  • روح الله رضایی*، آرزو مختاری، حسین شعبانعلی فمی صفحات 469-487

    یکی از سازوکارهای اصلی در مدیریت بهینه مصرف آب در کشاورزی، استفاده از فناوری های مرتبط برای دستیابی به بهره وری بالا است. در سال های اخیر فناوری آبیاری کم فشار به عنوان یکی از روش های نوین بهبود راندمان آبیاری سطحی مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به اهمیت عوامل روانشناختی بر رفتار کشاورزان در به کارگیری فناوری های نوین، پژوهش حاضر با هدف تحلیل عوامل روانشناختی موثر بر رفتار کشاورزان در به کارگیری سامانه آبیاری کم فشار در استان آذربایجان شرقی انجام شده است. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر طرح تحقیق، پژوهش کمی است. جامعه آماری تحقیق، کشاورزان استان آذربایجان شرقی به تعداد 112010 نفر بودند که بر اساس فرمول کوکران، نمونه 393 نفری از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS20  و AMOS21 استفاده شد. نتایج تجربی پژوهش با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که متغیرهای نگرش، خودکارآمدی، هنجارهای اخلاقی، کنترل رفتاری و تمایل بر به کارگیری فناوری آبیاری کم فشار، 57 درصد از واریانس متغیر کاربرد آبیاری کم فشار را تبیین کردند. همچنین، بر اساس نتایج مشخص شد که متغیر هنجارهای اخلاقی، پیش بینی کننده قوی تری برای متغیر تمایل به کاربرد آبیاری کم فشار بود.

    کلیدواژگان: مدیریت مصرف آب، سامانه آبیاری کم فشار، عوامل روانشناختی
  • فاطمه ملکی فرد، رضوان قنبری*، سعید غلامرضایی، محمدرضا پاکروان چروده صفحات 489-505

    امنیت غذایی به عنوان شاخص جهانی در سطح خانوار برای رفاه افراد به ویژه در کشورهای در حال توسعه شناخته شده است. از طرفی، درآمد حاصل از فعالیت های کارآفرینی زنان در نواحی روستایی تاثیر به سزایی بر افزایش درآمد درون خانوار و همچنین، دسترسی به موادغذایی با کیفیت و متناسب با ترجیحات خانوار را فراهم می آورد. مطالعه پیش رو با هدف تعیین سطح امنیت غذایی خانوارهای زنان کارآفرین و غیر کارآفرین مناطق روستایی صورت گرفت. مطالعه پیش رو در محدوده زمانی سال 98-1397 و با استفاده از پرسشنامه استاندارد بین المللی (HFIAS) و برخی از پرسش های مرتبط با عوامل فردی زنان کارآفرین روستایی و عوامل اقتصادی- اجتماعی خانوارها انجام گرفت. نتایج نشان داد، فقط 6/23 درصد خانوارهای منطقه هدف دارای امنیت غذایی هستند، در حالی که میزان ناامنی غذایی (خفیف، متوسط و شدید) خانوارها به ترتیب (9/13، 8/23 و 7/38) است. میزان ناامنی غذایی خانوارهای زنان کارآفرین و غیرکارآفرین روستایی به ترتیب 79 و 9/73 درصد محاسبه شد. همچنین، نتایج نشان داد که احتمال برقراری امنیت غذایی خانوارهای زنان کارآفرین با فعالیت تولیدات کشاورزی و صنایع دستی بالاتر از صنایع تبدیلی و خدماتی است. نتایج حاصل از برآورد الگوی لاجیت نشان داد که متغیرهای سابقه فعالیت کارآفرینی، تحصیلات سرپرست خانوار، اشتغال سرپرست خانوار، درآمد حاصل از فعالیت کارآفرینی، درآمد سرپرست خانوار و پس انداز شخصی ارتباط مستقیم و معنی داری و فاصله از مراکز خرید ارتباط معکوس و معنی داری با امنیت غذایی خانوارهای روستایی شهرستان خرم آباد دارد. لذا، بهبود فرصت های شغلی و فعالیت های تولیدی درآمدزای سرپرست خانوارها، برگزاری کلاس های آموزشی، ارایه تسهیلات کم بهره در جهت توانمندی اقتصادی و رونق فعالیت تولیدی برای خانوارهای کارآفرین پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، کارآفرینی، الگوی لاجیت، خرم آباد
  • ژاله کورکی نژاد* صفحات 507-523
    سرمایه اجتماعی به عنوان عامل تولیدی کیفی، ابزاری برای اصلاح کارایی و بهره وری کشاورزان است. یکی از راه های نیل به توسعه توجه کردن به سرمایه اجتماعی و توانمندسازی و آگاه کردن کشاورزان از طریق تقویت ابعاد مختلف این نوع سرمایه می باشد. پسته به عنوان طلای سبز نقش مهمی در بخش کشاورزی شهرستان سیرجان دارد. یکی از بزرگ ترین مشکلات کشاورزان تولیدکننده پسته، محدودیت شدید منابع آبی است. با این وجود، تعداد زیادی از کشاورزان از روش سنتی به آبیاری می پردازند. در این تحقیق، ابتدا 285 کشاورز تولیدکننده پسته در شهرستان سیرجان براساس فرمول کوکران انتخاب شدند و براساس نوع روش آبیاری (سنتی یا مدرن) به دو گروه تقسیم شدند. سپس، ابعاد مختلف سرمایه اجتماعی براساس نظر Putnum در این دو گروه ارزش گذاری شد و در حضور این عامل کارایی نهاده آب محاسه شد. با استفاده از مدل توبیت عوامل موثر بر کارایی آب و با کاربرد مدل لاجیت فاکتورهای تاثیرگذار بر پذیرش تکنولوژی آبیاری نوین با تاکید بر نقش سرمایه اجتماعی مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از ابزار پرسشنامه در سال 98-1397 جمع آوری شدند. با توجه به نتایج، شاخص سرمایه اجتماعی در هر دو گروه مورد بررسی، براساس ابعاد اعتماد و هنجارها و انسجام اجتماعی در سطح متوسط و از نظر مشارکت و شبکه های اجتماعی در سطح پایین ارزیابی شد. میانگین کارایی آب (CRS) با احتساب سرمایه اجتماعی و بدون احتساب آن در بین کشاورزانی که از روش آبیاری سنتی استفاده می کنند، به ترتیب 31 و 27 درصد و این مقادیر در گروه کشاورزانی که با روش های جدید با آبیاری می پردازند به ترتیب 67 و 58 درصد تعیین شد. یافته ها نشان داد متغیرهای شرکت در برنامه های صرفه جویی آب، تحصیلات، سرمایه اجتماعی، قیمت آب و نوع آبیاری تاثیر مثبت بر کارایی فنی آب دارند. به علاوه متغیرهای دسترسی به اعتبارات بانکی، میزان درآمد، سرمایه اجتماعی و قیمت آب بیشترین تاثیر مثبت بر پذیرش آبیاری نوین توسط کشاورزان داشتند. توصیه می شود دولت با تشویق کشاورزان جهت تجمیع پس اندازهای کشاورزان خرد و یکپارچه سازی باغات از طریق تعاونی های کشاورزی و آب بران که مهم ترین منبع تشکیل و تقویت سرمایه اجتماعی در بین کشاورزان است، در جهت افزایش کارایی آب و گسترش استفاده از سیستم آبیاری نوین گام بردارد.
    کلیدواژگان: آبیاری نوین، پذیرش، پسته، سرمایه اجتماعی، کارایی آب
  • ناصر سیف اللهی* صفحات 525-539

    در دنیای رقابتی امروزه با انواع مختلف محصولات، موفقیت هر محصول در فروش، مستلزم این است که بسته بندی و ظاهر محصول بتواند ارتباط موثری را با خریداران برقرار کند و زمینه جلب نظر مشتری را فراهم سازد. با توجه به نقش و اهمیت بسته بندی در رفتار خرید مصرف کننده، هدف این پژوهش، بررسی تاثیر ابعاد بسته بندی محصولات کشاورزی (طراحی بسته بندی، نوع قلم، رنگ بسته بندی، مواد بسته بندی و اطلاعات چاپی) بر قصد خرید مصرف کننده است. نوع پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت روش کار توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، شامل مصرف کنندگان محصولات بسته بندی شده کشاورزی (مواد غذایی) هستند که به دو فروشگاه زنجیره ای رفاه موجود در شهر اردبیل مراجعه می کنند. حجم نمونه آماری با توجه به جدول مورگان و کرجسی 384 نفر محاسبه و با روش نمونه گیری تصادفی ساده (در دسترس) انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها دو پرسشنامه استاندارد بود که روایی آن ها با استفاده از اعتبار صوری و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ تایید شده است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Spss21  و PLS صورت گرفت نتایج تحقیق نشان داد که رنگ بسته بندی، طراحی، نوع فونت، کیفیت مواد بسته بندی و اطلاعات چاپ شده بر قصد خرید مصرف کننده تاثیر معنی داری دارند و در بین ابعاد بسته بندی محصولات کشاورزی رنگ و طراحی بسته بندی بیشترین تاثیر را بر قصد خرید مصرف کننده دارند. یافته های این پژوهش می تواند در برنامه ریزی تولیدکنندگان محصولات مواد غذایی به سمت توجه بیشتر به ابعاد بسته بندی و تقویت قصد خرید مصرف کنندگان موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: بسته بندی محصولات کشاورزی، قصد خرید مصرف کننده، محصولات کشاورزی(مواد غذایی)
  • اکبر خدابخشی*، رضا گلستانی نسب صفحات 541-552

    غذا و تغذیه از جمله نیازهای بنیادی جامعه بشری است که مفهومی فراتر از تامین فیزیکی غذا دارد. امنیت غذایی تضمین کننده سلامت جامعه و بهبود کیفیت سرمایه انسانی است و بهبود کیفیت سرمایه انسانی منجر به توسعه انسانی و درنهایت قرار گرفتن جامعه در مسیر بلندمدت توسعه خواهد شد. از سوی دیگر تجارت بین الملل به عنوان یکی از ساز و کارهای موثر در تامین امنیت غذایی کشورها نقش تعیین کننده و کلیدی را ایفا می کند. تجارت بین الملل با آزادسازی تجاری، تولید و مصرف مواد غذایی را به هم مرتبط و محدودیتهای واردات و صادرات مواد غذایی را به حداقل می رساند. این تحقیق یک پژوهش تحلیلی-توصیفی است که برای انجام آن از مدل اقتصادسنجی پنل دیتا نامتوازن و از آزمون های متناسب با اطلاعات و داده های گردآوری شده بهره گیری شد. جهت تخمین مدل، تحلیل داده ها، برآورد، بررسی و آزمون فرضیات مطرح شده از نرم افزار Eviews10، استفاده گردید. نتایج این پژوهش، وجود رابطه مثبت و معنی دار درجه آزادسازی تجاری، ارزش افزوده کشاورزی، درآمد نفتی و جمعیت روستایی بر امنیت غذایی را تایید کرد. اما بین متغیر بیکاری و امنیت غذایی رابطه منفی و معنی داری را نشان داد. یافته های حاصل از برآورد و آزمون های مدل نشان داد که مدل تخمین زده شده از برازش نسبتا بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: ارزش افزوده، تجارت باز، پانل دیتای نامتوازن
  • شهرام مقدس فریمانی*، مهدیه السادات میرترابی صفحات 553-567

    هدف از این پژوهش شناسایی و تحلیل مولفه های تسهیل کننده توانمندی اقتصادی زنان روستایی در استان سمنان بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان روستایی عضو صندوق های اعتبارات خرد در استان سمنان بودند (1646=N) که 112 نفر از آنان با توجه به فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب شدند. این تحقیق از نوع پیمایشی بوده و برای جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. پایایی پرسشنامه با محاسبه آلفای کرونباخ (برابر با 939/0) و روایی پرسشنامه توسط پنل متخصصان مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از رتبه بندی نشان داد "اعتماد به توانایی خود در انجام کارها"، "انگیزه و تمایل به کسب درآمد توسط خودم" و "عضویت در صندوق اعتبارات خرد زنان روستایی" در رتبه های اول تا سوم مهمترین مولفه های تسهیل کننده توانمندی اقتصادی زنان روستایی قرار داشتند. همچنین، طبق نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، مهم ترین تسهیل کننده های توانمندی اقتصادی زنان روستایی در شش عامل: بستر فرهنگی جامعه روستایی، مشارکت در فعالیت های اجتماعی و آموزشی، مشارکت های خانوادگی و اقتصادی، دارایی و سرمایه های مشهود و نامشهود، حمایت خانواده و روحیه استقلال طلبی مالی خلاصه شدند. این عوامل در مجموع 76/65 درصد از واریانس کل گویه ها را تبیین نمودند.

    کلیدواژگان: زنان روستایی، توانمندی، صندوق اعتبارات خرد، مشارکت اقتصادی، استان سمنان
  • مریم روستایی، علی اسدی*، خلیل کلانتری صفحات 569-589

    تغییر اقلیم یکی از بزرگترین چالش های پیش روی بشر در قرن حاضر است که ادامه آن تهدید بزرگی برای آینده بشری و محیط زیست خواهد بود. کشاورزی به علت وابستگی زیاد به شرایط اقلیمی، بیش از سایر بخش ها در معرض خطرهای تغییرات اقلیمی قرار دارد و از آن جا که کشورهای در حال توسعه به شدت به کشاورزی وابسته اند، تاثیر تغییراقلیم بر تولیدات این کشورها مخاطرات جدی را  به همراه خواهد داشت. بهبود امنیت غذایی همزمان با کنترل تغییر اقلیم و حفظ اکوسیستم های حیاتی، نیازمند گذار به سوی سامانه های پربازده تر تولید محصولات کشاورزی می باشد که نهاده ها را به شکلی کاراتر مصرف کنند، نوسان کمی دارند، دارای پایداری بیشتری در تولیدات هستند و در مقابل تغییرات ناگهانی و بلندمدت اقلیم انعطاف بیشتری از خود نشان دهند. سازمان خواروبار جهانی الگویی را موسوم به کشاورزی اقلیم هوشمند به عنوان یک نظام کشاورزی تاب آور و مولد جهت مدیریت بهتر منابع در شرایط تغییر اقلیم معرفی کرده است. این الگو سه اصل ایجاد ظرفیت تاب آوری و سازگاری با شرایط تغییر اقلیم، افزایش پایدار بهره وری و درآمد در بخش کشاورزی و کاهش یا حذف انتشار گازهای گلخانه ای در صورت امکان را مدنظر قرار می دهد. هدف از این پژوهش شناسایی و استخراج روابط متقابل (تاثیرگذار یا تاثیرپذیر، روابط علی و معلولی) مولفه های کشاورزی اقلیم هوشمند و میزان تعامل آن ها با این نظام کشاورزی است. پژوهش از نوع کاربردی و روش پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش خبرگان و اساتید توسعه کشاورزی، ترویج و آموزش کشاورزی، اقلیم و  خاکشناسی دانشگاه تهران بودند  که 15 نفر از آن ها از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه می باشد که روایی (ظاهری و محتوایی) آن بر اساس نظر اساتید دانشگاه تهران تایید گردید. در این تحقیق برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Excel و تکنیک دیمتل استفاده گردیده است. روش دیمتل از روش های تصمیم گیری چند معیاره بر اساس مقایسه های زوجی است.  از یافته های این تحقیق، دو مدل روابط کلی بین مولفه ها و مدل روابط بین زیرمولفه ها استخراج گردید. با توجه به نتایج تحقیق اثرگذارترین متغیر در بین مولفه های اصلی کشاورزی اقلیم هوشمند، افزایش سازگاری با شدت اثر 34/0 و اثرپذیرترین متغیر، پایداری درآمد با شدت اثر 44/0- می باشد و همچنین کشاورزی اقلیم هوشمند با ضریب 18/11 بیشترین تعامل (هم اثر می گذارد و هم اثر می پذیرد) و پایداری درآمد با ضریب 63/8 کمترین تعامل را با سایر مولفه ها و خود نظام کشاورزی دارد. نتایج حاکی از این است که در بین زیرمولفه های اصلی کشاورزی اقلیم هوشمند اثرگذارترین متغیر، بهبود مدیریت آب با شدت اثر 59/0 و اثرپذیرترین متغیر، حفظ کاربری اراضی با شدت اثر 53/0- می باشد و از لحاظ تعامل، کشاورزی اقلیم هوشمند با ضریب 14/3 بیشترین و بیمه محصولات کشاورزی با ضریب 55/0 کمترین تعامل را با سایر زیرمولفه ها و خود نظام کشاورزی دارد. در انتها با توجه به نتایج و یافته ‏های حاصل از تحقیق، پیشنهادهای لازم در قالب سه بخش افزایش سازگاری، پایداری درآمد و کاهش گاز گلخانه ای بیان شده است.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، کشاورزی اقلیم هوشمند، تکنیک DEMATEL
  • ترانه صرامی فروشانی، حمید بلالی*، رضا موحدی صفحات 591-615

    منابع آب زیرزمینی از دیرباز به عنوان یکی از منابع حیاتی تامین آب مصرفی و رفع نیازمندی های جوامع بشری مورد توجه بوده است. حکمرانی منابع آب زیرزمینی در بخش کشاورزی از طریق اجماع عوامل دولتی، خصوصی و مردمی درصدد یافتن چالش ها و خلاءهای موجود و ارایه راهکارهایی به منظور ارتقا و بهبود شرایط در جهت استفاده پایدار از منابع آب و بخصوص منابع آب زیرزمینی می باشد. در این مطالعه به منظور بررسی و ارزیابی حکمرانی منابع آب زیرزمینی دشت همدان بهار از چارچوب حکمرانی منابع آب OECD, 2015 استفاده گردید که شامل 3 بخش اصلی بهره وری، اثربخشی، اعتماد و تعامل و 12 رده فرعی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل 86 نفر از کارشناسان و مسیولان سازمان های مرتبط با مسایل آب در بخش کشاورزی بودند. روش جمع آوری داده ها با استفاده از روش میدانی و ابزار پرسشنامه انجام پذیرفت و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و 3.Smart PLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج بر اساس مقادیر اثر F2 نشان داد از میان سازه ها، سازه سیاست گذاری، بودجه و تامین مالی، اطلاعات و داده به ترتیب با مقادیر 0/422، 356/0 و 326/0 دارای اثر بزرگ بر متغیر مکنون برونزا می باشند و سایر سازه ها دارای اثر متوسط می باشند (اندازه اثر  F2 بین مقادیر 15/0و 35/0 نشان دهنده اثر بزرگ می باشند). نتیجه برازش مدل کلی بر اساس معیار GOF عدد 29/0 را بدست آمد که نشان از برازش خوب و قابل قبول مدل می باشد. همچنین نتایج حاصل از آماره آزمون t و ضرایب مسیر (β) نشان داد که سازه های سیاست گذاری و اقدامات نوآورانه و بودجه و تامین مالی بیشترین و قویترین تاثیر را بر حکمرانی منابع آب زیرزمینی دشت همدان - بهار دارا می باشند. بنابراین، وجود اطلاعات شفاف، دقیق و به موقع در سیاست گذاری صحیح منابع آب زیرزمینی باعث تصویب قوانین و اقدامات نوآورانه مناسب و سازگار با شرایط منطقه، جلب مشارکت ذینفعان و به طور کلی، ایجاد یک چرخه حکمرانی مناسب و موثر خواهد شد.

    کلیدواژگان: چارچوب OECD، بهرهوری، اثربخشی، اعتماد و مشارکت، توسعه کشاورزی
  • پریسا مرادیان، فرحناز رستمی*، شهپر گراوندی صفحات 617-629

    در دهه های گذشته طرح های توسعه ای متعددی در بخش کشاورزی کشور اجرا شده است که یکی از مهم ترین این طرح ها، طرح توسعه باغات و مطرح شدن شبکه ایستگاه های پمپاژ آب می باشد. با توجه به این که هزینه و بودجه زیادی برای این پروژه تخصیص یافته ، شواهد و مستندات اداره جهاد کشاورزی حاکی از این است که پروژه مذکور در رسیدن به اهداف مورد نظر با ناکامی مواجه بوده و به شکست منجر شده است. پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحلیل ریشه ای به بررسی علل رکود پروژه ایستگاه پمپاژ آب روستای پاسار هرسین در استان کرمانشاه پرداخته است. به منظور گردآوری اطلاعات از مصاحبه عمیق، گروه متمرکز و مشاهده مستقیم محقق استفاده شد که تجزیه و تحلیل این داده ها از طریق تحلیل محتوا صورت گرفت. جامعه مورد مطالعه این پژوهش  کارشناسان درگیر در پروژه و بهره برداران روستای پاسار می باشند. همچنین در انجام مصاحبه ها از تکنیک های نمونه گیری هدفمند در جهت رسیدن به اشباع نظری و غنای مفهومی بهره گرفته شده است. بر اساس یافته های پژوهش محور اصلی علل رکود این پروژه، نامناسب بودن جو و فضای حاکم در زمان پروژه حاصل شد.  نتایج تحلیل ریشه ای  نشان می دهد این عامل زمینه ساز مشکلات کلیدی دیگری گردیده که در قالب رابطه علی-معلولی در رکود پروژه پاسار نقش به سزایی داشته اند، از جمله این موارد می توان به کمبود منابع مالی پروژه، برنامه ریزی ضعیف و ناکارآمد، عدم توجه به تنوع درآمدی در طی اجرای طرح، نامناسب بودن جو و فضای حاکم در زمان پروژه، طولانی شدن پروژه، عدم آموزش به بهره برداران، عدم ثبات مسئولیت و مدیریت، سازماندهی و کارگزینی ضعیف پروژه، انتخاب پیمانکاران ناکارآمد و عدم امکان سنجی قبل از اجرای پروژه اشاره کرد.

    کلیدواژگان: طرح توسعه ای، ایستگاه پمپاژ، منابع آبی، دلایل رکود پروژه
  • مرضیه امین روان، سید مجتبی مجاوریان، سید علی حسینی یکانی*، رامتین جولایی، داوید ویاجی صفحات 631-641

    تعیین الگوی کشت و ترکیب بهینه محصولات از طریق ایجاد تنوع، با توجه به مسایل اقتصادی و فرصت ها و منابع موجود، یکی از ابزارهای مقابله با ریسک درآمدی است که به عنوان برآیند دو ریسک قیمت و عملکرد، از مهم ترین ریسک های پیش روی کشاورزان است. در پژوهش حاضر الگوی کشت بهینه محصولات زراعی کشاورزان شهرستان گرگان برای سال 1397 در جهت مقابله و کاهش ریسک درآمدی با به کارگیری معیارهای ریسک و بازدهی تعیین شد، که برای این منظور از مدل تحلیل پوششی سازگار با تنوع بر مبنای معیار فاصله جهت دار استفاده گردید. نتایج برآورد حاکی از کاهش به ترتیب 05/0 و 11 درصدی در معیارهای ریسک ضریب تغییرات و ارزش در معرض خطر شرطی و افزایش 24 درصدی معیار سود انتظاری در الگوی کشت بهینه نسبت به الگوی فعلی است. همچنین در الگوی کشت بهینه سطح زیرکشت محصولات برنج دانه متوسط مرغوب، برنج دانه بلند پرمحصول و کلزا افزایش و سطح زیرکشت گندم و سیب زمینی کاهش می یابد. با توجه به سهم 60 درصدی ارقام برنج دانه بلند پرمحصول و دانه متوسط مرغوب در الگوی کشت بهینه، اقداماتی نظیر بیمه درآمدی و پرداخت های جبرانی به منظور ترویج بیشتر کشت این محصول در منطقه توصیه می شوند.

    کلیدواژگان: الگوی کشت، تحلیل پوششی داده ها، ریسک درآمدی، شهرستان گرگان
  • فرشاد محمدیان، احمد سام دلیری* صفحات 643-654

    روش انتقال منافع برای دستیابی به نتایجی درباره ارزش کالاها و خدمات محیط زیستی در موقعیت های مختلف، از اطلاعات اقتصادی استفاده می کند که در موقعیت زمانی و مکانی بخصوصی جمع آوری شده است. از مسایل مهم در استفاده از روش انتقال منافع، توجه به اعتبار و قابلیت اطمینان این روش با اندازه گیری میزان خطای ایجاد شده است. بر این اساس و به منظور محاسبه میزان خطای موجود در روش انتقال منافع، در این پژوهش به تعیین و مقایسه ارزش تفرجی رودخانه سردآبرود شهرستان چالوس با دو روش انتقال تابع منافع و ارزشگذاری اصلی با روش مشروط پرداخته شد. مطالعه قبلی (1392) مورد استفاده در این پژوهش، ارزش تفرجی رودخانه چالوس می باشد. اندازه گیری خطای انتقال در این تحقیق با استفاده از آزمون اعتبار همگرایی انجام گردید. در این آزمون مقادیر خطا زمانی قابل محاسبه است که تحقیقات اصلی ارزشگذاری در مکان جدید انجام و با مقادیر ناشی از انتقال منافع مقایسه شود. نتایج این مطالعه نشان داد متوسط تمایل به پرداخت استفاده کنندگان برای هر بازدید تفرجی از رودخانه سردآبرود با روش انتقال منافع برابر 57679 ریال و در روش ارزشگذاری مشروط (تحقیق اصلی در مکان جدید) 59041 ریال برای هر خانوار در سال 1393 می باشد. در این مطالعه خطای ایجاد شده در روش انتقال منافع برابر 34/2 درصد محاسبه شده است. با توجه به صحت علمی و غنای مطالعه قبلی، خطای بوجود آمده عمدتا ناشی از خطای انتقال منافع بوده و خطای اندازه گیری سهم ناچیزی در آن دارد. مقدار کم خطای بدست آمده نشان از قابلیت اطمینان بالای روش انتقال منافع در این مطالعه دارد.

    کلیدواژگان: انتقال تابع منافع، ارزش تفرجی، خطای ارزشگذاری مشروط، منابع آبی
|
  • HamidReza Bashiri, Seyed Nematollah Mousavi *, Bahaoddin Najafi Pages 441-455

    Water scarcity is a major deterrent to agricultural development. Adopting appropriate policies to sustain this resource has become an important strategic issue in the country. One of the policies implemented in the agricultural sector for sustainable water resources is the policy of changing the pattern of cropping and reducing the level of water crop cultivation based on the pattern and increasing irrigation efficiency. Accordingly, the aim of this study was to determine the effectiveness of gradual reduction of rice cultivation area along with increasing irrigation efficiency on economic and environmental indices in Marvdasht County. For this purpose, a Positive Mathematical Planning Model (PMP) and calibrated based on crop area data for the year 2017-2018 used. The method used for data collection was based on survey, documentary studies and the use of expert opinions and experiences. The results of this study showed that the application of water demand management policies in the context of different scenarios of reducing rice crop area, in spite of the decrease in the economic benefits of the agricultural sector, improves the economic efficiency index of water resources and decreases the water demand. Therefore, in order to stabilize surface and ground water resources in Marvdasht city, it recommend to change the optimum cropping pattern, in order to reduce the cultivation level of water crops and provide farmers with facilities to equip their farms with new irrigation systems.

    Keywords: Water management, PMP, Crop Pattern, irrigation efficiency, Marvdasht
  • Narges Kefayati, Khalil Ghorbani *, Gholamhossein Abdollahzadeh Pages 457-468
    Although many indicator-based vulnerability assessing tools for agriculture have been developed in the last decades, considerably less effort has been put on their validation. The aim of this study was to identify and validate appropriate indicators to assess the vulnerability of agricultural areas in drought conditions in Golestan province. In the first stage, by examining the literature on vulnerability in drought conditions, 64 indicators in three dimensions of "exposure", "sensitivity" and "adaptability" were developed and selected. In order to be judged, 30 experts were selected from among the faculty members of the Departments of Water Engineering, Agriculture and Plant Breeding, Agricultural Extension and Education and Agricultural Economics, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, and experts from the Water Engineers Company. In order to reach the collective agreement of the sample experts and to determine the validity level of the indicators, the average statistics, standard deviation and coefficient of variation were calculated for each of the indicators. To test the hypothesis that the score of the desired indicators is higher than the average, a sample t-test was used. The results showed that, except for one indicator, all other indicators were suitable by experts to assess the vulnerability of agricultural areas in drought conditions.
    Keywords: Vulnerability indicators, regional vulnerability, exposure, Sensitivity, Compatibility
  • Roholla Rezaei *, Arezo Mokhtari, Hosain Shababali Fami Pages 469-487

    One of the main mechanisms in optimizing water consumption management is the use of related technologies to achieve high productivity level. In recent years, low-pressure irrigation system has been considered as one of the new methods to improve efficiency of surface irrigation. This study aimed to analyze the psychological factors affecting farmers' behavior in using low-pressure irrigation system. This qualitative study is performed in East Azarbaijan province. The statistical sample population consists of 393 farmers out of 112010 farmers of East Azarbaijan province. This seems to be a sufficient sample of farmers due to the use of Cochran's formula and multi-stage sampling method. The SPSS version 20 and AMOS version 21 were used to analyze the data. The results of using structural equation modeling showed that the variables of attitude, self-efficacy, mental norms and behavioral control were explained 57% of the variance changes. The variable of ethical norms has been a stronger predictor of the tendency to use low-pressure irrigation.

    Keywords: Water consumption management, Low-Pressure Irrigation System, psychological factors
  • Fatemeh Maleki Fard, Rezvan Ghanbari *, Saeed Gholamrezai, MohammadReza Pakravan Charvadeh Pages 489-505

    Food security is introduced as a global indicator of the welfare level of households worldwide, ‎especially in developing countries. Also, income extracted from the entrepreneur of women in ‎the rural area affects the total income of the household and their access to high-quality foods based on ‎their preferences. In this study, the association ‎between food security and the entrepreneur of women was investigated in the rural area in ‎Khorramabad county in 2019-2020. Data ‎were collected via face-to-face interview and the status of food security was assessed by using ‎Household Food Insecurity Access Scale (HFIAS). The results showed that about 23.6% of ‎households were food secure while 13.9%, 23.8% and 38.7% of them were marginal, moderate ‎and severe food insecure, respectively. Also, about 79% of households who have an ‎entrepreneural woman faced food insecurity, while about 73.9 of those who don't have faced ‎food insecurity. The results showed that the probability of being food secure in ‎households with a female entrepreneurial member who is activated in agricultural production and ‎handicraft activities was higher than that of conversion and service industries. The results of ‎the logistic regression model showed that some factors including the background of ‎entrepreneurship activity, household income, entrepreneural income, occupation of head of ‎household and personla saving were directly associated with food security. While distance from ‎the central market was inversely associated with food security. So, distributing inexpensive raw ‎materials, providing subsidized inputs, improving job opportunities, holding educational classes, ‎providing low-interest facilities for economic empowerment and stimulating productive activity ‎for entrepreneurial households was suggested.‎

    Keywords: Food security, Entrepreneurship, Logistic regression, Khorramabad
  • Jaleh Kurkinejad * Pages 507-523
    Social capital as a qualitative factor of production is a tool to improve efficiency and productivity of farmers. One ways to achieve development is pay attention to social capital and empowerment and inform farmers by strengthening the various dimensions of this type of capital. Pistachio as a green gold has an important role in the agricultural sector of Sirjan. One of the biggest problems for pistachio farmers is the severe limitation of water resources. However, many farmers use the traditional method of irrigation. In this study, 285 pistachio farmers in Sirjan city were selected based on Cochran's formula. Then, they divided into 2 groups based on the type of irrigation method (traditional or modern). After that, different dimensions of social capital were evaluated based on Putnum (2000) and in the presence of this factor, the efficiency of water input was calculated. In addition, using the Tobit model, the factors affecting water efficiency and using the logit model, the factors affecting the adoption of new irrigation technology with emphasis on the role of social capital were studied. Data were collected using a questionnaire in 2018-19. According to the results, the social capital index in both groups was evaluated based on the dimensions of trust and norms and social cohesion at a medium level and in terms of participation and social networks at a low level. The average water efficiency (CRS) with and without social capital among farmers who use traditional irrigation methods were 31% and 27%, respectively. These values in the group of farmers who use new methods of irrigation were determined 67% and 58%, respectively. In addition, it was found that the variables of participation in water saving programs, education, social capital, water price and type of irrigation have a positive effect on water technical efficiency. The variables of access to bank credit, income, social capital and water price had the most positive effect on the acceptance of new irrigation by farmers. It is recommended that by consolidating the savings of small farmers and integrating orchards through agricultural cooperatives and water user associations, which are the most important sources of formation and strengthening social capital among farmers, steps can be taken to increase water efficiency and expand the use of modern irrigation system.
    Keywords: new irrigation, acceptance, Pistachio, Social capital, Water Efficiency
  • Naser Seifollahi * Pages 525-539

    In today's competitive world with different types of products, the success of any product in sales requires that the packaging and appearance of the product can establish an effective relationship with buyers and provide the customer's attention. Considering the role and importance of packaging in consumer buying behavior, the purpose of this study is to investigate the effect of packaging dimensions of agricultural products (packaging design, font type, packaging color, packaging materials and printed information) on consumer purchasing intent. The type of research is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of the nature of the method. The statistical population of the study includes consumers of packaged agricultural products (food). According to Morgan and Krejcie table, 384 people as a sample size by simple random sampling method (available) who referred to two convenience stores in Ardabil (food purchase). They were elected. Data collection tool is two standard questionnaires (Belo and Lachan (2012) that validity has been confirmed using face validity and its reliability has been confirmed using Cronbach's alpha. Data analysis has been performed using Spss21and PLS software. He said that color packaging, design, font type, quality of packaging materials and printed information have a significant effect on consumer intention to buy, and among the dimensions of packaging of agricultural products, color and packaging design have the greatest impact on consumer intention.

    Keywords: Packaging of agricultural products, Consumer intention to buy, Agricultural products
  • Akbar Khodabakhshi *, Reza Golestaninasab Pages 541-552

    Food and nutrition is one of the basic needs of human society and its provision lies in the comprehensive category and concept of food security. It is important to study the food security situation of countries in the present era because of its prominent role in the flourishing of human capital. Food security has an undeniable impact on the physical, social and psychological well-being of society, and this has led to the issue of food security going beyond the literal concept of "food security". On the other hand, international trade, as one of the effective mechanisms in ensuring food security of countries, plays a decisive and key role. International trade links food production and consumption with trade Openness and thus plays an important and effective role. Trade Openness minimizes restrictions on food imports and exports and motivates food-producing countries. Among all the rights given to individual’s community in the basic household needs, food security is one of the most important individual needs that governments are responsible for providing and has a broad and complex concept that is determined by the interaction of a set of biological, economic and social factors. The importance of food security is such that the eradication of poverty and hunger has been considered as one of the development goals in the third millennium. The World Bank has also identified food security as one of the important indicators of development and equated it with per capita income, equitable income distribution, employment rate, environmental protection and respect for human rights.

    Keywords: Value Added, Trade openness, Unbalanced Data Pane
  • Shahram Moghaddas Farimani *, Mahdieh Sadat Mirtorabi Pages 553-567

    The purpose of this research was identification of Economic Empowerment Facilitators of economic empowerment among rural women. The statistical population of the study consisted of all members of rural women's Micro-Credit Funds in the province of Semnan that 112 of them were selected according to Cochran formula as sample size. This research was a survey and a researcher-made questionnaire was employed to data collection. Reliability of the questionnaire by calculating Cranach's alpha (α= 0.939) and validity of the questionnaire was confirmed by four experts of Institute of agricultural education and extension. The results of ranking the determinants of economic empowerment of rural women showed," Trust in your ability to do things", " Motivation and desire to earn money by myself ", "Membership in rural women's microfinance fund", in the first to third ranks and there are the most important factors of the economic empowerment of rural women in Semnan province. Also, according to the results of exploratory factor analysis the most important factors affecting the economic empowerment of rural women in Semnan province were classified into six factors: 1- Cultural context of rural community, 2- Participation in social and educational activities, 3- Economic and and households participations, 4- Tangible and intangible assets, 5- Family support and 6- The spirit of financial independence. In total, these factors could explain 65.76% of the total variance.

    Keywords: rural women, Empowerment, micro-credit funds, economic participation, Province of Semnan
  • Maryam Rustaee, Ali Asadi *, Khalil Kalantari Pages 569-589

    Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) has introduced climate-smart agriculture as a resistant and productive agriculture for better management of resources. This study aimed to recognition and obtaining the affecting or undergoing (cause and effect, and mutual relationship) components of climate-smart agriculture. DEMATEL technique was employed to identify and extract the Mutual relationships (effective or influential, causal and causal relationships) of the components of the climate-smart agriculture and the extent to which they interact with this agricultural system. The research was applied to a descriptive-survey method. The statistical population of the study was 15 experts in agricultural development, Agricultural extension and education, meteorology and soil science, University of Tehran. The research instrument was a questionnaire whose validity (its appearance and content) was confirmed by the opinion of professors of Tehran University. In this research, Excel software and DEMETLIC technique have been used to analyze the data. According to the results of the research, the most effective variable among the main components of agriculture in the climate-smart agricultural, increase in adaptability with effect intensity of 0.34 and the most effective the influence variable is, income sustainability with the effect intensity of 0.44, and also climate-smart agriculture with 11.18 highest interaction (both effect And effect sustainability) and income sustainability with a coefficient of 8.63 has the least interaction with other components and the agricultural system itself. The results indicate that among the main sub-components of agriculture, climate-smart agricultural is the most effective variable, improvement of water management with the intensity of 0.59 and the most effective variable, maintaining land use with the intensity of 0.53, and in terms of interaction, agricultural climate with a coefficient 3.14. The highest and 0.55 percent of agricultural insurance products have the least interaction with other subspecies and the agricultural system itself.

    Keywords: climate change, Climate-smart agriculture, DEMATEL technique
  • Taraneh Sarami Froushani, Hamid Balal *, Reza Movahedi Pages 591-615

    Groundwater resources have long been considered as one of the vital sources of water supply and meeting the needs of human societies. Groundwater resources governance through the consensus of public, private and public actors in a participatory perspective seeks to find existing challenges and gaps, formulate, and provide solutions to improve and improve the conditions for sustainable use of water resources, especially groundwater resources. Therefore, in this study, in order to study and evaluate the governance of groundwater resources in the Hamadan-Bahar plain, the water resources governance framework presented by the OECD in 2015 was used. The present study was evaluated using field method, survey technique and questionnaire tools and using SPSS software and 3.Smart PLS in order to evaluate the governance indicators of groundwater resources from the perspective of 86 experts and officials of relevant organizations. For this purpose, the OECD governance framework (2015), which includes 3 main sections of productivity, effectiveness, trust and interaction and 12 sub-categories are divided. The results of F2 effect size showed that among the structures, policy structure, optimal use of resources, information and data with values of 0/422 0/356 and 0/326, respectively, based on F2 effect size criteria between 0/15 and 0/35 have a large effect on the latent variable exogenous And other structures have a moderate effect. In addition, the result of the fit of the general model ‌ GOF standard is 0/29, which indicates a good and acceptable fit. In addition, the results of t-test and path coefficients (β) showed that policy structures, Innovation, and Financial have the greatest and strongest impact on the governance of groundwater resources in the Hamadan-Bahar plain.

    Keywords: OECD Framework, Efficiency, Effectiveness, Trust, Engagement, agriculture development
  • Parisa Moradiyan, Farahnaz Rostami *, Shahpar Geravandi Pages 617-629

    In the past decades, several development projects have been implemented in the country, one of the most important of which is the garden development plan and the network of water pumping stations. Considering the high cost and budget allocated for this project, the evidence and documentation of the Agricultural Jihad Office indicate that the project has failed to achieve the desired goals and has led to failure. The present study, with a qualitative approach and using root analysis method, investigated the causes of stagnation in Pasar Harsin village water pumping station project. In order to collect data, in-depth interviews, focus group and direct observation of the researcher were used and analyzed by content analysis. The study population of this study is experts involved in the project and beneficiaries of Pasar village. Also, in interviews, purposive sampling techniques have been used to achieve theoretical saturation and conceptual richness. Based on the research findings, the main causes of the stagnation of this project were inappropriate atmosphere and the prevailing atmosphere during the project. The results of root-e-analysis show that this factor has led to other key problems that have played a major role in the stagnation of pasar project in the form of causal-handicapped relationship, including the lack of financial resources of the project. Poor and inefficient planning, lack of attention to income diversity during the implementation of the project, inappropriate atmosphere and prevailing space during the project, prolongation of the project, lack of training to beneficiaries, instability of responsibility and management, poor organization and recruitment of the project, selection Inefficient contractors and impossibility before the project were noted.

    Keywords: Development Plan, pumping station, water resources, reasons for project stagnation
  • Marzieh Aminravan, Mojtaba Mojaverian, Seyed Ali Hosseini Yekani *, Ramtin Joolaie, Davide Viaggi Pages 631-641

    Determination of the cropping pattern and optimal combination of crops by diversification of cultivation, as an approach to reduce income risk given the economic issues and resources. Income risk as combination of price and performance risks is one of the most important risks for farmers. In this study optimal cropping pattern of crops was determined to reduce income risk by applying risk and return measures in Gorgan County in 2018. For this purpose, the diversification-consistent DEA model based on directional-distance criterion was used. The results showed that 0.05 and 11 percent decreases, respectively, in the risk measures of the coefficient of variation and conditional value at risk. Also, a 24 percent increase of the expected profit measure in the optimal cropping pattern compared to the current pattern. Furthermore, the share of more profitable crops such as medium and long rice grain with high quality and rapeseed increased in the optimal cropping pattern and share of crops such as wheat and potatoes decreased. Due to the 60 percent share of medium and long rice grain with high quality in the optimal pattern, it is recommended to use tools such as income insurance and compensating for the development of rice cultivation in the region.

    Keywords: Cropping pattern, Data Envelopment Analysis, Income risk, Gorgan county
  • Farshad Mohammadian, Ahmad Samdeliri * Pages 643-654

    Benefits transfer method (BTM) uses economic data collected in a specific temporal and spatial situation to draw results about the value of goods and environmental services in another situation. One important consideration in the use of BTM is the validity and reliability of the method in estimating the error. Accordingly, the present study compared the entertainment value of the Sardab Rud River in Chalus, Iran estimated by BTM and main valuation by the contingent method to find out the error of BTM. The error is usually measured by convergent validity test. According to this test, the error is measurable when the main valuation research is carried out in a new location and is compared with the values derived from benefit transfer. In this study, It was found that the consumers’ mean willingness to pay for each recreational visit in the Sardab Rud River was estimated at 57679 IRR by BTM and 59,041 IRR by CVM (the main research in a new context) per family in 2014. Thus, BTM exhibited an error of 2.34%. Given the scientific validity of the previous study, this error is mainly caused by the error in the transfer of benefits and the measurement error has a negligible role. This low error implies the high reliability of the method

    Keywords: Benefit Function Transfer, Recreational value, error of contingent valuation, aquatic resource