فهرست مطالب

پژوهش های قرآنی - سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 98، بهار 1400)

نشریه پژوهش های قرآنی
سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 98، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدجواد منصورسمایی*، محمدعلی مهدوی راد، حامد پوررستمی صفحات 5-26

    نظریه توسعه معنایی الفاظ قرآن که به دیدگاه «روح معنا» معروف شده، به واسطه تجرید امور مادی و حسی، چنان معنای وسیعی به لفظ می بخشد که بسیاری از استعمالات معقول و غیرمحسوس آن را نیز حقیقت می شمارد. غفلت از بررسی ادله این نظریه، موجب سوء فهم های متعددی از سوی پژوهشگران گردیده است. در این مقاله ادله دو تن از بزرگ ترین مطرح کنندگان نظریه، یعنی فیض و علامه طباطبایی بررسی گردیده است. هیچ کدام از این دو اندیشمند این نظریه را به ممنوعیت استعمال مجاز در قرآن و یا تطابق عوالم مستند ننموده اند. هردو اندیشمند باوجود تفاوت در بیان نظریه و دلایل مطروحه، در استناد این نظریه به ادله عقلی و ظواهر برخی متون آیات و روایات اشتراک دارند. از استدلال بیان شده توسط ایشان معلوم می گردد این نظریه تنها در برخی الفاظ به کاررفته در آیات و روایات جاری است و اشکالاتی که برخی به زعم اجرای این نظریه در تمامی الفاظ مطرح نموده اند، موجه نخواهد بود.

    کلیدواژگان: روح معنا، گوهر معنا، توسعه معنایی، فیض کاشانی، علامه طباطبایی
  • پیام محمودی نصر*، سمیه میرزایی، محسن موسوی صفحات 27-46
    مفاهیم آیات الهی هدف اصلی نزول قرآن کریم است و به همین دلیل، مفسران سعی در کشف هرچه بیشتر مفاهیم آیات الهی کرده اند. برای این منظور یکی از مسایلی که همواره مورد نظر مفسران بوده، شناخت آیات و سوره های مکی و مدنی است. در این میان ابزارهایی همچون احادیث باقیمانده از معصومان، مفاهیم و روابط منطقی بین کلمات و آیات، و دستور زبان عربی همواره در اختیار مفسران بوده، اما با پیشرفت علم رایانه، قرآن کاوی رایانشی ابزار نوینی است که در دهه های اخیر به کمک قرآن پژوهان آمده است. در همین راستا این مقاله روشی جدید برای تعیین سوره های مکی و مدنی مبتنی بر قرآن کاوی رایانشی پیشنهاد کرده است. در روش پیشنهادی ابتدا ابزاری نرم افزاری برای تبدیل متن سوره های قرآن کریم به ماتریس عددی با استفاده از حساب ابجدی ارایه شده، سپس با استفاده از ماتریس به دست آمده، شکل موج سوره ها ترسیم، و در نهایت الگویی برای تشخیص مکی یا مدنی بودن هر یک از سوره ها ارایه گردیده است. نتایج تشخیصی به دست آمده نشان می دهد که روش پیشنهادی حداکثر 16% و حداقل 4% اختلاف نسبت به صورت مکتوب دارد.
    کلیدواژگان: مکی و مدنی، قرآن کاوی رایانشی، ماتریس سوره، شکل موج، حروف ابجد
  • رحیم حاصلی ایرانشاهی*، عبدالکریم بهجت پور، سید محمد نقیب صفحات 47-70

    خدای متعال در آیه 94 سوره مبارکه حجر به رسول اکرم (ص) فرمان داده است که: «فاصدع بما تومر و اعرض عن المشرکین». قرآن پژوهان مسلمان در خصوص نقش این دستور در کیفیت دعوت به اسلام آراء متفاوتی دارند. مقاله حاضر با بررسی و نقد آراء موجود، به استناد قراینی از آیات، روایات، گزارش های تاریخی و مرتبه نزولی سورهای قرآن کریم، به این نتیجه رسیده که رسول اکرم (ص) از ابتدای بعثت، دعوت خویش را به صورت علنی اعلام نمود و در پی آن، مردان و زنانی به اسلام گرویدند؛ اما آن حضرت به دلیل ترس از آزار مشرکان، مشخصات پیروان خویش را آشکار نمی ساخت. این وضعیت ادامه داشت تا زمانی که آزار مشرکان به نهایت رسید و در این هنگام خدای متعال با نزول این آیه، به آن حضرت دستور داد با مشخص کردن جمعیت مومنان، یکپارچگی جامعه شرک را از میان برداشته و جامعه را به دو قسم اقلیت مومن و اکثریت مشرک تبدیل کند. رویکرد این پژوهش، قرآن محوری است که بر مبنای آن، محکمات دینی (عقل، قرآن، سنت، تجربه، ادبیات، سیره عقلا و متشرعه و...) بر محور قرآن کریم داور اندیشه ها و عملکردهای دینی است.

    کلیدواژگان: «فاصدع بما تومر»، پیامبر (ص)، ترتیب نزول، اختفا و اعلان دعوت
  • علی اوسط خانجانی*، فاطمه عظیمی فرد صفحات 71-92
    «واژه» عنصر بنیادین هر زبان و ماده اصلی ساختار سخن است. این عنصر اساسی در قرآن کریم از شکوه ویژه اعجازین برخوردار بوده، کارویژه های گوناگونی دارد. یکی از کارویژه های واژگان قرآنی «هم نویسه» (Homograph) بودن برخی از اسم ها و فعل های آن است. این چگونگی بسامد قابل توجهی در قرآن کریم داشته، در فرآیند ترجمه و تفسیر تاثیر فراوانی دارد. مقاله پیش رو پژوهشی نظری است که به روش تحلیلی- توصیفی، واژه های هم نویسه موجود در این متن وحیانی را مورد بررسی قرار داده، پژوهشگران از رهگذر پردازش داده ها به نتایج زیر دست یافته است: 1. وجود واژه های هم نویسه در قرآن کریم نشانه روشن ظرفیت منحصربه فرد این کتاب آسمانی و زبان عربی در اختصاص الفاظ مناسب با معنا و مقتضای حال است. 2. برخی از واژگان قرآن کریم «هم نویسه نما» بوده واجد شرایط واژگان «هم نویسه» نیستند. 3. خاستگاه واژگان «هم نویسه» موجود در قرآن کریم کارکرد های متفاوت معنایی، تعدد گویش و نیز دگرگونی های عارض بر واژگان در فرآیند تصریف است.
    کلیدواژگان: قرآن، هم نویسه، تعدد گویش، هم نویسه نما
  • مجتبی محمدی انویق*، عبدالهادی فقهی زاده صفحات 93-116

    مقیاس های قرایی همواره در راستای انتخاب قرایت یا قرایات صحیح، مورد توجه دانشمندان اسلامی قرار گرفته است. این مقیاس ها در طول تاریخ به دو گونه کلی قاری محور و قرایت محور وجود داشته است. مقیاس قاری محور در درجه اول، به گزینش قاریان و نه قرایات می پردازد، اما مقیاس قرایت محور به بررسی تک تک کلمات اختلافی در قرایت قرآن بدون در نظر گرفتن قاریان آنها توجه دارد. به طور کلی، مقیاس های قرایی اعم از قاری محور و قرایت محور، سه دوره مهم را در تاریخ قرایات سپری کرده اند: الف- دوره انتخاب قرایت با مقیاس قرایت محور؛ ب- دوره انتخاب قاری با مقیاس قاری محور؛ ج- دوره انتخاب قاری با مقیاس قرایت محور. پژوهش حاضر پس از دسته بندی دوره های مختلف تاریخی در این باره، به بررسی این دوره ها با رویکرد توصیفی تحلیلی پرداخته است.

    کلیدواژگان: مقیاس های قرائی، مقیاس قرائت محور، مقیاس قاری محور، قرائات مشهور، قرائات شاذ
  • سید محمدحسن جواهری* صفحات 117-136

    زمان نزول یکی از قراین مهم تفسیری است که از گذشته های دور، جسته و گریخته مورد توجه مفسران بوده و در عصر حاضر با اقبال بیشتری روبه رو شده است. این قرینه (و نه مبنای) تفسیری را می توان از راه های متعددی به دست آورد و یکی از اصلی ترین راه های دستیابی به آن از دیدگاه شماری از مفسران، روایات ترتیب نزول است. روشن است اگر فهرستی که این روایات گزارش کرده اند دچار آسیب باشد، برداشت مفسرانی که با اتکای به آنها سراغ قرآن می روند، با خلل روبه رو خواهد بود. بنابراین، در گام نخست باید اعتبار و حجیت این روایات از جهات مختلف، ازجمله محتوا بررسی شود. نگارنده در این مقال می کوشد این روایات را از جهت محتوا به بوته نقد برده، با واکاوی محتوایی، اعتبار آنها را بسنجد و بدین منظور، بررسی چینش درون سوره ای و بین سوره ای برخی آیات، به ویژه آیات حجاب (به لحاظ شفافیت و استواری قراین موجود در آنها) را در دستور کار قرار می دهد. فرضیه نگارنده این است که چینش آیات درون برخی سوره ها با توجه به شان نزول و موضوعات آنها و نیز قراین روشن آیات حجاب در دو سوره نور و احزاب با جایگاه سوره ها در فهرست نزولی همخوانی ندارد و بر عدم اعتبار فهرست های روایات ترتیب نزول سوره ها دلالت می کند.

    کلیدواژگان: ترتیب نزول، روایات، قرینه تفسیری، تفسیر تنزیلی
  • حمید ایماندار*، زهرا قاسم نژاد، ابراهیم حسین خانی صفحات 137-156
    جمال الدین قاسمی صاحب تفسیر محاسن التاویل، مفسری منتسب و مشهور به سلفی گری است. رویکرد وی نسبت به بحثی چون فتح باب اجتهاد و استنادات گسترده به سلفی ها در تالیفات وی موید این امر است. هرچند رویکرد نه چندان هماهنگ وی با سلفیه در موضوعاتی چون تصوف و بدعت نیز در این راستا می تواند مورد توجه قرار گیرد. پژوهش حاضر با توجه به اندیشه ها و آراء متعددی که پیرامون انتساب جمال الدین قاسمی به سلفیه وجود دارد، تفسیر محاسن التاویل وی را با روش توصیفی- تحلیلی، با هدف بررسی اندیشه توحیدی مفسر و میزان هماهنگی اندیشه وی با سلفیه، مورد مطالعه و واکاوی قرار داده تا به طور یقین بتوان پیرامون سلفی یا غیر سلفی بودن تفسیر سخن گفت. یافته های حاصل از پژوهش حکایت از آن دارد که وی در حوزه توحید به عنوان مهم ترین مولفه مورد تاکید سلفیه، همسویی قابل توجهی با اتباع این جریان دارد، به گونه ای که در تبیین توحید الوهی و ربوبی و لوازم آن کاملا همسو با سلفیه اظهار نظر نموده است، اما در حوزه توحید صفاتی به سبب گرایش به مجاز و صنایع ادبی و دلبستگی به نظر مفسرانی چون زمخشری و آلوسی، برخلاف سلفی ها، به سمت تاویل گرایی صفات خبریه میل نموده است.
    کلیدواژگان: محاسن التاویل، توحید، جمال الدین قاسمی، سلفیه
|
  • MuhammadJavad Mansur Samaee *, MuhammadAli Mahdavi Rad, Hamed Pour Rostami Pages 5-26

    The theory of "Semantic Expansion of the Qur'an" which has been known as the "gist of meaning", imparts such expansive meaning to the wording due to the abstractness of the material and sensible affairs that would consider many of its rational and non-sensible applications as truth. Negligence of studying the arguments of this theory has caused various misunderstandings by researchers. In this article, the arguments of two of the greatest providers of this theory, i.e., Fayḍ and Ṭabāṭabā’ī, are examined. None of these two thinkers has attributed this theory to the prohibition of permitted application in the Qur'an or conformity of realms. Despite their difference in expressing the theory and the arguments raised, both thinkers are common in attributing this theory to the rational reasons and the external aspects of some texts of the verses and narrations. It is revealed from the arguments expressed by them that this theory is common in only some words used in the verses and narrations and that the objections raised by some to the credit of applying this theory in all words, would not be justified.

    Keywords: gist of meaning, The essence of meaning, Fayḍ Kāshānī, ‘Allāma Ṭabāṭabā’ī
  • Payam Mahmoudi Nasr *, Somayye Mirzaee, Mohsen Mousavi Pages 27-46
  • Rahim Haseli Irnashahi *, AbdAlKarim Bahjatpour, Sayyid Muhammad Naqib Pages 47-70

    In verse 94 of the blessed Sūrat al-Ḥijr, the Almighty God has commanded the Holy Prophet, ﴾Faṣda‘ bi mā tu‘mar﴿ (so proclaim that which thou art commanded). The Qur'an researchers are of different opinions concerning the function of this command in the quality of the calling to Islam. Examining and critically reviewing the existing opinions and based on the evidences from the Qur'an, traditions, historical reports, and the revelation order of the chapters of the Holy Qur'an, the present article has concluded that the Holy Prophet (S.A.W.) had openly announced his religious mission from the very beginning of his Prophetic mission (bi‘tha), following which some men and women converted to Islam, but due to the fear from the persecution from the polytheists, his holiness did not unveil the specifications of his followers. This situation continued until the polytheists' persecution reached to its highest level and at this point the Almighty God revealed the above verse and ordered the Prophet to remove the integrity of the polytheists' community by specifying the population of the believers and turn the community into two types of the believers' minority and the polytheists' majority. The approach of this research is Qur'an-oriented, according to which the religious unequivocal (intellect, the Qur'an, sunna, experience, literature, the intellectuals' attitudes, religionists, etc.) based on the Holy Qur'an, are the arbitrators for the religious thoughts and functions.

    Keywords: Faṣda‘ bi mā tu‘mar, the Prophet (S.A.W.), revelation order, concealment, announcement of the Prophetic mission
  • Ali Osat Khanjani *, Fateme Azimifard Pages 71-92
    "Word" is the fundamental element of any language and the main element of the speech structure. This basic element has been of especially miraculous magnificence in the Holy Qur'an and has various functions. One of the functions of the Qur'anic words is the homographic feature of some of its nouns and verbs. This feature has had considerable frequency in the Holy Qur'an and is of great impact on the process of translation and interpretation. The present article is a theoretical research, which, through the analytical-descriptive method, has studied the homographic words existing in this Revealed text and the researchers have reached the following conclusions by way of processing the data: The existence of homographic words in the holy Qur'an is a clear indication of the exclusive capacity of this Revealed Book and the Arabic language in designation of appropriate words consistent with the meaning and state of affairs. Some of the words are pseudo-homographic and are not qualified as homographic words. The origin of the homographic words existing in the Qur'an is the various semantic functions, variety of discourse, as well as the transformation affecting the words in the process of inflection (taṣrīf).
    Keywords: the Qur'an, homograph, variety of discourse, pseudo-homographic
  • Mojtaba Muhammadi Anwiq *, Abd AlHadi Feqhizadeh Pages 93-116

    The Qur'anic Measurements have always been of interest to the Muslim scholars in line with choosing the sound reading (qarā’at) or readings (qarā’āt). This measurement have thorough history existed in two overall types of qārī-oriented and qarā’at-oriented. The qārī-oriented measurement deals in the first place with the selection of the qārīs and not the qarā’at; but the qarā’at-oriented measurement is concerned with every single controversial word in the qarā’at of the Qur'an regardless of their qārīs. Generally speaking, the reading (qarā’ī) measurements, either qārī-oriented or qarā’at-oriented, have spent three important periods in the history of qarā’at: a. the period of selecting qarā’at with the qarā’at-oriented measurement; b. the period of selecting qārī with the qārī-oriented measurement; c. the period of selecting qārī with the qarā’at-oriented measurement. Upon categorizing different historical periods in this respect, the present research has dealt with studying these periods with a descriptive-analytical approach.

    Keywords: the Qur'anic Measurements, qarā’at-oriented measurement, qārī-oriented measurement, renowned qarā’āt, uncommon qarā’āt
  • Sayyid MuhammadHasan Javaheri * Pages 117-136

    The revelation time is one of the significant exegetical evidences that has since long ago been occasionally of interest to the interpreters and has drawn more attention in the present era. This exegetical evidence (and not basis) can be obtained in various ways. One of the major ways of attaining it, according to a number of interpreters' attitude, is the narrations of revelation order. Obviously, if the list reporting these narrations is damaged, the impressions of the interpreters who refer to the Qur'an with reliance on them would face disruption. Therefore, in the first step, the validity and authenticity of these narrations should be examined from various aspects, including the content. In this research, the writer tries to put these narrations to critique in terms of content and to assess their validity by contextual exploration. To this end, he puts the study of intra-chapter and inter-chapter arrangement of some verses on the agenda, especially the verses of ḥijāb (due to the transparency and consistency of the evidences in them). The author's assumption is that the arrangement of the verses within some chapters do not comply with the status of the chapters in the revelation list with respect to their revelation occasion and themes as well as the clear evidences of the verses of ḥijab in two chapters of al-Nūr and al-Aḥzāb, and denotes the non-validity of the list of the narrations of the revelation order of the chapters.

    Keywords: revelation order, Narrations, exegetical evidence, revelatory interpretation
  • Hamid Imandar *, Zahra Qasemnezhad, Ebrahim Hosayn Khani Pages 137-156
    Jamal al-Din Qasemi, the author of Tafsīr maḥāsin al-Ta’wīl, is an interpreter attributed to and popular for Salafism. His approach to such a discourse as broaching the subject of ijtihad and his widespread reference to the Salafis in his writings confirms this matter. However, his rather inconsistent approach to the Salafism concerning such subjects as Sufism and innovations in this respect can be taken into consideration. In respect to various thoughts and ideas that exist concerning the attribution of Jamal al-Din Qasemi to Salafism, the present research has examined his Tafsīr maḥāsin al-Ta’wīl with the descriptive-analytical method aiming at studying the interpreter's monotheistic thought and the degree of his thought's conformity with the Salafis so that one can talk with certainty about the interpretation to be Salafi or non-Salafi. The findings yielded from the research suggest that in the field of monotheism as the most important component asserted by the Salafis, he considerably conforms to the followers of this trend, to the extent that in explanation of the Divinity and Lordship monotheism and its essential concomitants he has commented quite consistent with the Salafis. However, in the field of attributive monotheism, contrary to the Salafis, he has inclined toward declarative attributes hermeneutics due to his tendency toward allegory and literary imagery and attachment to such interpreters as Zamakhsharī and Ālūsī.
    Keywords: Maḥāsin al-ta’wīl, monotheism, Jamal al-Din Qasemi, Salafism