فهرست مطالب

مجله ارگونومی
سال نهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غزاله صادق زاده، سمیه رحمتی، فاطمه صادقی، امجد محمدی بلبان آباد، ابراهیم درویشی* صفحات 1-16
    مقدمه

    پاندمی و بحران ناشی از کرونا با به چالش کشیدن تشکیلات و تمهیدات بهداشتی و درمانی، باعث تلفات انسانی ناگواری در سطح جهان و ایران گردید. هدف این مطالعه ارزیابی بار کار ذهنی و فرسودگی شغلی کارکنان درمانی در دوران پاندمی کووید-19 در ایران می باشد.

    روش کار

     پژوهش توصیفی تحلیلی حاضر بر روی 510 نفر از کارکنان درمانی و تشخیصی در سه شهر تهران، اصفهان و سنندج انجام شد. ارزیابی فشار روانی کار و فرسودگی شغلی به ترتیب با استفاده از نرم افزار  NASA-TLX و فرسودگی شغلی ماسلاچ انجام شده است. از آزمون های آماری t-test، ANOVA و رگرسیون خطی چندمتغیره برای تجزیه وتحلیل داده ها با کمک بسته نرم افزاری STATA14  استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین بار کار ذهنی در کارکنان دارای ارتباط با بیماران مبتلا به کرونا،1/8 ± 7/83 و در افراد بدون ارتباط، 6/9 ±9/79 برآورد شد که از نظر آماری معنی دار بود. میانگین فرسودگی شغلی در آن ها، به ترتیب 2/16 ±6/79 و 9/16 ±7/79 بود. نتایج حاصل از رگرسیون خطی نشان داد که  متاهل بودن (57/6-=coefficient، 003/0=P-value)، اشتغال به صورت طرحی (71/12-=coefficient، 002/0=P-value) رابطه معکوس و کار در بیمارستان های اصفهان (21/12=coefficient، 001/0< P-value) رابطه مستقیمی با فرسودگی شغلی داشتند. جنسیت زن (61/3=coefficient، 001/0< P-value)، داشتن ارتباط با بیماران کرونایی (9/5=coefficient، 001/0< P-value) رابطه مستقیمی با میزان کار ذهنی داشتند.

    نتیجه گیری

    همه گیری کووید-19 توانسته است بر ابعاد مختلف فیزیکی و روانی کاری کارکنان درمانی به ویژه زنان و کارکنان متاهل تاثیر بگذارد. از این رو انجام مداخلات روان شناختی و اقدامات حمایتی در جهت حفظ سلامتی کارکنان در طی دوران همه گیری و بعد از آن ضروری است.

    کلیدواژگان: کووید-19، بار کاری ذهنی، فرسودگی شغلی، کارکنان درمانی
  • سعید ایل بیگی*، محسن ابراهیمی، محمداسماعیل افضل پور، هادی موذنی صفحات 17-29
    مقدمه

    هدف این تحقیق بررسی ارگونومی دستگاه های زیربغل و هوانورد فضای باز (پارکی) بر اساس آنتروپومتری کاربران مرد بود.

    روش کار

    از بین کاربران مرد این دستگاه ها، 120 نفر از شهر تهران و در محدوده سنی بالای 20 سال (27/16 ± 38/48)، به عنوان نمونه انتخاب شدند. متغیرهای تحقیق، ابعاد دستگاه های مورد نظر و آنتروپومتری (ارتفاع رکبی، طول کفل رکبی و پهنای کفل) کاربران مرد بود. از شاقول، متر مهندسی، خط کش ، گونیا و کیت آنتروپومتر استاتیک (کولیس)، برای اندازه گیری ابعاد دستگاه ها و آنتروپومتری کاربران (طبق دستورالعمل فیزنت) استفاده شد. سپس با توجه به استانداردهای ارگونومی و بدن سازی، علم بیومکانیک حرکتی و نحوه استقرار بر روی دستگاه ها، تناسب دستگاه ها مورد ارزیابی قرار گرفت. از آمار توصیفی برای توصیف داده ها و از آزمون های t تک گروهه (آمار پارامتری) و دوجمله ای (آمار ناپارامتری) برای آزمون فرضیه ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین اکثر ابعاد مورد نظر از دستگاه ها با ابعاد مربوطه و بهینه کاربران، تفاوت  معنی داری وجود دارد (0/05>P). بنابراین این دستگاه ها از نقطه نظر آنتروپومتری کاربران مرد ارگونومیک نبوده و اتخاذ روشی جهت استانداردسازی این دستگاه ها ضروری به نظر می رسد.

    نتیجه گیری

    اکثر ابعاد دستگاه های زیربغل و هوانورد فضای باز از نقطه نظر آنتروپومتری کاربران مرد، ارگونومیک نیست. این عدم تناسب می تواند عوارض و آسیب های جسمانی کاربران را به همراه داشته باشد. بنابراین کاربران در هنگام استفاده از این دستگاه ها باید دقت لازم را به عمل آورده و از فعالیت با دستگاه هایی که متناسب با ابعاد بدنی آن ها نیست، دوری نمایند.

    کلیدواژگان: ارگونومی، آنتروپومتری، دستگاه های بدنسازی فضای باز، کاربران مرد
  • عزیزه پاشایی یوسف کندی*، محمد حسنی صفحات 30-41
    مقدمه

    پرستاران به عنوان بزرگ ترین منبع نیروی انسانی، جایگاه ویژه ای در امور درمانی دارند و عملکرد آنان به عنوان فعالیتی اثربخش، با مراقبت مستقیم بیمار تعریف می شود، بنابراین بررسی عوامل موثر بر عملکرد آن ها ضروری است. لذا، هدف پژوهش حاضر، واکاوی نقش مولفه های روان شناختی مرتبط با کار در رابطه عوامل سازمانی موثر بر عملکرد شغلی پرستاران می باشد.

    روش کار

    این تحقیق با توجه به نحوه گردآوری داده ها تحقیق توصیفی- همبستگی از نوع معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل تمام پرستاران بیمارستان سیدالشهدا (ع) شهر ارومیه به تعداد 265 نفر می باشد که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 155 نفر به عنوان نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شد. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شد و پس ازمحاسبه روایی و پایایی ابزارها، تجزیه و تحلیل توصیفی و استنباطی داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و PLS انجام گرفت.

    یافته ها

    نتیجه تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که، ارزش های سازمانی، رضایت از ارتباطات و رهبری فرهمند با مقادیر آماره تی بیشتر از 96/1 (p<0.05) با میانجیگری عوامل روان شناختی بر عملکرد شغلی پرستاران تاثیر مثبت و معناداری دارند.

    نتیجه گیری

    ارزش ها، اهداف، رهبری و ارتباطات اموری هستند که فراتر از یک موقعیت خاص عمل کرده و باعث ایجاد حس رضایت و بهبود عملکرد می شوند. مدیران با تبیین آشکار اهداف و ایجاد جو مناسب برای بیان دیدگاه ها، با مشارکت دادن در انجام امور حس تعهد و مالکیت و با برگزاری دوره های آموزشی، توانمندی و قابلیت پرستاران را افزایش داده و زمینه ارتقای عملکرد آنان را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: مولفه های روانشناختی، ارزش های سازمانی، رضایت از ارتباطات، رهبری فرهمند، عملکرد شغلی، پرستاری
  • رشید حیدری مقدم، علی اکبر خاصه، حسین وکیلی مفرد، عباس فتاحی، محمدرضا امیری* صفحات 42-57
    مقدمه

    هر فعالیت علمی نیازمند آگاهی از فعالیت های مرتبط پیشین است به گونه ای که جنبه های مختلف آن بهتر بررسی شود تا بتوان به میراث فکری غنی تری دست یافت. از این رو هدف این پژوهش، شناسایی سیر تکاملی و تاریخی پژوهش های حوزه ارگونومی با استفاده از دو تکنیک علم سنجی RPYS و RPYSCO است.

    روش کار

    این پژوهش کاربردی با روش علم سنجی انجام شده است که از نظر گردآوری اطلاعات از نوع توصیفی می باشد. داده های پژوهش از 31239 مقاله در حوزه ارگونومی که بین سال های 2000 تا پایان 2019 در پایگاه web of science نمایه شده اند، بدست آمده است. برای تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش همه آثاری که در فهرست منابع این مقالات مورد استناد قرار گرفته بودند، با استفاده از نرم افزار CRExplorer مورد تحلیل قرار گرفت. 

    یافته ها

    براساس داده های حاصل از این پژوهش، در حوزه ارگونومی، از سال 1700 تا 2000 به طور کلی 19 جهش در دو بازه زمانی 1900-1700 و 2000-1900 رخ داده است. مقاله Fitts با عنوان «The Information Capacity Of The Human Motor System In Controlling The Amplitude Of Movement» در سال 1954 به عنوان اثر قدیمی و شاخص شناسایی شد. بر اساس نتایج روش RPYS-CO بیشتر تاثیر در هم استنادی مربوط به آثار سال های 1997 و 2004 می باشد که در مورد قانون  Fittsبوده و بیشترین هم استنادی با مقاله شاخص را داشتند. 

    نتیجه گیری

    در سالهای 1900-1700 اثرهای تاثیرگذار در حوزه روان شناسی، بیولوژی و اقتصاد بوده و در سال های 2000-1900  اثرهای تاثیرگذار در حوزه تیوری های روان شناسی، محیط کار و متدولوژی تحقیق بودند.

    کلیدواژگان: ارگونومی، تحلیل استنادی، علم سنجی
  • محسن عارف نژاد، فریبرز فتحی چگنی*، مصطفی امیدنژاد صفحات 58-68
    مقدمه

    شغل پرستاری اساسا دارای ماهیتی استرس زا می باشد. در این بین شیوع ویروس همه گیر کرونا و انتشار سریع آن در سطح کشور باعث هجوم بیش از حد نرمال بیماران ناشی از این ویروس به بیمارستان ها و افزایش استرس کاری پرستاران شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر استرس ابتلا به کرونا بر فرسودگی شغلی پرستاران با نفش تعدیل گر سرمایه روان شناختی در بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از حیث جمع آوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی از شاخه مطالعات میدانی به شمار می آید که روش انجام آن به صورت پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش تعداد 230 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد بود که بر اساس جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه ای به تعداد 140 نفر به روش تصادفی طبقه ای از میان آن ها انتخاب گردید. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه ای که شامل سه بخش استرس ابتلا به کرونا، فرسودگی شغلی و سرمایه روان شناختی بود، استفاده شده است. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ و روایی آن با استفاده از روایی همگرا به تایید رسید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Spss و PLS استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده این است که در سطح اطمینان 95 درصد استرس ابتلا به کرونا اثر مثبت و معنی داری بر فرسودگی شغلی پرستاران دارد (681/0 =β ؛P<0/05) و سرمایه روان شناختی در رابطه استرس ابتلا به کرونا و فرسودگی شغلی پرستاران نقش تعدیل گر دارد (167/0- =β ؛P<0/05).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان گفت که استرس ابتلا به کرونا نقش بارزی در افزایش فرسودگی شغلی پرستاران دارد و در این میان پرستاران با سرمایه روان شناختی قوی تر دچار فرسودگی شغلی کمتری نسبت به پرستاران با سرمایه روان شناختی ضعیف تر می شوند، لذا نیاز است تا با تقویت سرمایه روان شناختی در پرستاران که یک مولفه آموزش پذیر می باشد و همچنین مجهز کردن پرستاران به بهترین تجهیزات حفاظتی، استرس ابتلا به کرونا را در آن ها کاهش داد.

    کلیدواژگان: کووید-19، پرستاران، فرسودگی شغلی، سرمایه روان شناختی
  • مجید لشگری*، محمدرضا عرب، محسن نجفی، علی ملکی صفحات 69-81
    مقدمه

    به دلیل وجود صدای ناشی از انواع ماشین ‏ها و ادوات در بخش ‏های مختلف کشاورزی، ارزیابی مستمر ایمنی و سلامت شغلی افراد شاغل در این بخش کاملا ضروری به نظر می ‏رسد. بی‏ شک با آگاهی کامل از تاثیرات صدا بر سلامت و عملکرد افراد می ‏توان آثار زیان ‏بار صدا را به نحو مطلوب‏ تری‏ کاهش داد.

    روش کار

    در این تحقیق از یک تراکتور باغی مدل گلدونی 341 استفاده شد. تعداد 16 داوطلب در معرض صدای تراکتور قرار گرفته و نوار مغزی هر یک از آنان در چهار دور مختلف موتور ثبت شد. سپس از دو روش هیگوچی و کاتز برای محاسبه بعد فرکتال سیگنال‏ های صدا و همچنین سیگنال ‏های مغزی استفاده شد.

    یافته ‏ها

    نتایج نشان داد که با افزایش دور موتور، مقادیر بعد فرکتال صدا در دو روش هیگوچی و کاتز افزایش داشته ‏اند. همچنین نتایج حاکی از افزایش بعد فرکتال سیگنال‏ های مغزی در اثر افزایش دور موتور بود. نتایج رگرسیون نیز نشان داد که همبستگی بالایی بین دو سیگنال مغزی و صدا وجود دارد به طوری که ضریب تبیین 896/0 و 859/0 به ترتیب در دو روش هیگوچی و کاتز به دست آمد.

    نتیجه‏ گیری

    این بررسی نشان داد که واکنش افراد هنگامی که در معرض صدا قرار دارند، با استفاده از بعد فرکتال قابل پیش ‏بینی است. بنابراین برآورد خصوصیات سیگنال‏ های مغزی بدون ثبت آن ها که غالبا هزینه ‏بر و زمان‏ بر هستند امکان‏ پذیر است.

    کلیدواژگان: نوار مغزی، هیگوچی، کاتز، تراکتور، صدا
  • زهرا لطفی*، محمد حسنی، مهدی نجاری صفحات 82-94
    مقدمه

    جو اخلاقی و فرسودگی کارکنان به عنوان مسالهای مهم برای مدیریت سازمان مطرح است و مدیریت باید نقشی اساسی در بهبود عملکرد کارکنان و سازمان داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف مدل یابی ساختاری ارتباط جو اخلاقی و فرسودگی هیجانی با رضایت شغلی و تمایل به ترک شغل انجام گرفت.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نظر هدف، پژوهش کاربردی و از نظر شیوه جمع آوری داده ها از نوع توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری شامل 125 نفر از کارکنان ستادی شرکت گاز آذربایجان غربی است که به شیوه سرشماری مورد پژوهش قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه است. جهت بررسی روایی و پایایی ابزارهای اندازه گیری از تحلیل عاملی تاییدی و روش آلفای کرونباخ استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار Smart PLS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج ضرایب تعیین نشان داد که جو اخلاقی قادر به تبیین بیش از 22 درصد از تغییرات فرسودگی هیجانی است. همچنین فرسودگی هیجانی قادر به تبیین بیش از 44 درصد از تغییرات رضایت شغلی و 18 درصد از تغییرات تمایل به ترک شغل است. ضریب تاثیر جو اخلاقی بر رضایت شغلی با واسطه فرسودگی هیجانی نیز برابر با 07/0 بود. و ضریب تاثیر جو اخلاقی بر تمایل به ترک شغل با واسطه فرسودگی هیجانی نیز برابر با 09/0- بود.

    نتیجه گیری

    بهبود جو اخلاقی سازمان و کاهش فرسودگی هیجانی کارکنان باعث رضایت شغلی و تعهد کارکنان می شود و در نتیجه عملکرد کارکنان و سازمان بهبود پیدا می کند.

    کلیدواژگان: جو اخلاقی، فرسودگی هیجانی، رضایت شغلی، تمایل به ترک شغل
  • سمیرا برکات، حبیب الله دهقان، حسین ابراهیمی، بهنام مرادی* صفحات 95-106
    مقدمه

    احساس حرارتی یک حس مستقیم از درجه حرارت هوا نیست بلکه مربوط به چگونگی احساس افراد و یک تجربه حسی و یک پدیده روانی است که می تواند بر عملکرد، بهره وری، نگرش و احساس رضایت آنان تاثیرگذار باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین احساس حرارتی ذهنی و ارتباط آن با استرس، اضطراب، افسردگی و عملکرد شناختی دانشجویان انجام شد.

    روش کار

    مطالعه توصیفی - تحلیلی حاضر روی 167 نفر از دانشجویان پسر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. احساس حرارتی ذهنی دانشجویان در یک مقیاس هفت نقطه ای و دمای محیط و رطوبت در اتاق مربوط به هر دانشجو اندازه گیری شد. برای سنجش استرس، اضطراب از پرسشنامه DASS-42 و عملکرد شناختی از دستگاه "Reaction Timer" استفاده شد. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS نسخه20 تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    میزان استرس، اضطراب و افسردگی دانشجویان به ترتیب 40%، 3/47% و 3/41% بود. میانگین دمای محیط خوابگاه 0C 326/20، میانگین رطوبت نسبی %78/56 و احساس حرارتی ذهنی 9/29% دانشجویان از دمای محیط در مقیاس خنثی بود. ارتباط معنی داری بین احساس حرارتی ذهنی دانشجویان با استرس، اضطراب و میانگین زمان واکنش تشخیصی انتخابی رنگ ها، صداها و تعداد خطاها در بخش تشخیصی و انتخابی صدا به دست آمد.

    نتیجه گیری

    احساس ذهنی دانشجویان از دمای محیط اطراف خود به عنوان فاکتور بسیار مهم و تاثیرگذار به دست آمد زیرا علاوه بر اینکه بر استرس و اضطراب موثر بود بر زمان واکنش تشخیصی و انتخابی آنان نیز تاثیر به سزایی داشت.

    کلیدواژگان: احساس حرارتی ذهنی، استرس، اضطراب، افسردگی، زمان واکنش
|
  • Ghazale Sadeghzade, Somaye Rahmati, Fatemeh Sadegghi, Ebrahim Darvishi* Pages 1-16
    Introduction

    The pandemic and the crisis caused by the COVID-19 have challenged health care organizations around the world, causing human casualties and health concerns around the world and in Iran. The purpose of this study was to evaluate the mental workload and job burnout of medical employees during the Covid-19 pandemic in Iran.

    Method

    The present descriptive-analytic research has been conducted on 510 medical and diagnostic staff in the cities of Tehran, Isfahan, and Sanandaj. The mental workload and the job burnout of staff have been evaluated using NASA-TLX software and the job burnout Maslach, respectively. Statistical tests including t-test, ANOVA, and multivariate linear regression were used to analyze the data using a STATA-14 software package.

    Results

    The mean mental workload of employees associated with patients suffering COVID-19 and those who were not associated was estimated at 83.7±8.1 and 79.9±9.6 respectively. The mean of job burnout was estimated at 79.6±16.2 and 79.7±16.9, respectively, which were not statistically significant. The results of linear regression showed that being married (coefficient = -6.57, P-value = 0.003), employment as a Tarh (coefficient = -12.71, P-value = 0.002), inverse relationship and Work in Isfahan hospitals (coefficient = 21.21, P-value <0.001) was directly related to burnout. Women (coefficient = 3.61, P-value <0.001), having a relationship with COVID-19 patients (coefficient = 5.9, P-value <0.001) had a direct relationship with the amount of mental work.

    Conclusion

    The mental workload and job burnout in medical employees during the Covid-19 pandemic are high and warning and the mental workload in employees who are associated with patients suffering COVID-19 is higher than other employees.

    Keywords: COVID-19, Mental workload, Job burnout, Medical staff
  • Saeed Ilbeigi*, Mohsen Ebrahimi, M.Esmaeil Afzalpour, Hadi Moazeni Pages 17-29
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the ergonomics of armpits and aviators outdoor (park) based on anthropometry parameters of male users.

    Methods

    Among male users of these outdoor park equipment, 120 people from Tehran and in the age range over 20 years (48.38 16 27.27) were selected as a sample. The research variables were the dimensions of the devices and the anthropometry of the male users. The plumb line, engineering meter, ruler, goniometer and static anthropometer kit (caliper) were used to measure the dimensions of the devices and the anthropometry of the users (according to Pheasant instructions). Then, according to the standards of ergonomics and bodybuilding, the science of motor biomechanics and the way of installation on the devices, the fit of the devices was evaluated. Descriptive statistics were used to describe the data and single-group t-test (parametric statistics) and binomial statistics (non-parametric statistics) were used to test the hypotheses.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between most of the desired dimensions of the devices with the relevant and optimal dimensions of users (P <0.05). Therefore, from the anthropometric point of view, these devices are not ergonomic for male users, and it is necessary to adopt a method for the standardization of these devices.

    Conclusion

    Most dimensions of underarms and outdoor aviators are not ergonomic from the anthropometric point of view of male users. This mismatch can lead to complications and physical injuries to users. Therefore, users should be careful when using these devices and avoid working with devices that do not fit their physical dimensions.

    Keywords: Ergonomics, Anthropometry, Outdoor bodybuilding machines, male users
  • Azizeh Pashaei Yousef Kandi*, Mohammad Hassani Pages 30-41
    Introduction

    Nurses, as the largest source of manpower, have a special place in medical affairs and their performance is defined as an effective activity with direct patient care, so it is necessary to study the factors affecting their performance. Therefore, the aim of this study was to investigate the role of work-related psychological components in relation to organizational factors affecting nurses' job performance.

    Methods

    This research is a descriptive-correlational study of structural equations according to the data collection method. The statistical population of the present study includes all nurses of Seyed Al-Shohada (AS) Hospital in Urmia, 265 people. Using Krejcie and Morgan table, 155 people were selected as a statistical sample using the Relative stratified random sampling method. A questionnaire was used to collect information and after calculating the validity and reliability of the instruments, descriptive and inferential analysis of the data was performed using SPSS and PLS software.

    Results

    The results of data analysis show that organizational values, communication satisfaction and charismatic leadership with t-values ​​greater than 1.96 (p <0.05) mediated by psychological factors have a positive and significant effect on nurses' job performance.

    Conclusion

    Values, goals, leadership, and communication are things that go beyond a specific situation and create a sense of satisfaction and performance improvement. Managers increase the ability and capability of nurses by clearly explaining the goals and creating a suitable atmosphere for expressing views, by participating in the affairs of the sense of commitment and ownership, and by holding training courses, and provide the ground for improving their performance.

    Keywords: Psychological components, organizational values, communication satisfaction, charismatic leadership, job performance, nursing
  • Rashid Heidarimoghadam, Ali Akbar Khasseh, Hosien Vakilimofrad, Abbas Fattahi, Mohammad Reza Amiri* Pages 42-57
    Introduction

    Every scientific activity needs to needs to know the previous related scientific activities so that its various aspects can be better investigated in order to obtain a richer intellectual heritage. So this article aims to identify and analyze the historical origins of ergonomics using two scientometric techniques named RPYS and RPYS-Co.

    Methods

    This applied research was conducted in a scientometrics method. The research data consists of 31239 articles in the field of Ergonomics which are indexed over the 20-year period (2000-2019) in the web of science database. After extracting all the references of these articles, the results were analyzed using the CRExplorer software.

    Results

    Results showed that in the field of ergonomics, from 1700 to 2000, a total of 19 mutations occurred in the two periods of 1900-1700 and 2000-1900. The article "the information capacity of the human motor system in controlling the amplitude of movement" by Fitts (1954) was recognized as an outstanding and index work. According to RPYS-CO results the most co-citations with index work are related to the works of 1997 and 2004, which are on Fitts Law.

    Conclusion

    In the period of 1700 to1900 influential works were related to the field of psychology, biology and economics, and in the period of 1900-2000 influential works were related to the field of psychological theories, work environment and research methodology.

    Keywords: Ergonomics, Citation analysis, Scientometrics
  • Mohsen Arefneghad, Fariborz Fathi Chegeni*, Mostafa Omidneghad Pages 58-68
    Introduction

    The nursing profession is basically stressful in nature. In the meantime, the spread of the coronavirus and its rapid spread throughout the country has caused the over-normal influx of patients infected with this virus to hospitals and increased nurses' work stress. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of Coronavirus Stress on Job burnout in nurses with the moderating role of psychological capital in Khorramabad Shohadaye Ashayer Hospital.

    Methods

    The present study is a descriptive research in the field of field studies in terms of applied purpose and in terms of data collection, the method of which was survey. The statistical population of the study was 230 nurses working in Khorramabad Shohadaye Ashayer Hospital. Based on Krejcie and Morgan table, a sample size of 140 people was selected by stratified random sampling method. To measure the variables of the research, a questionnaire was used which included three sections of Coronavirus Stress, Job burnout and psychological capital. The reliability of the questionnaire was confirmed using Cronbach's alpha method and its validity was confirmed using convergent validity. For data analysis, structural equation modeling and Spss and PLS software have been used.

    Results

    The results show that at the 95% confidence level, Coronavirus Stress has a positive and significant effect on nurses' Job burnout and psychological capital has a moderating role in relation to Coronavirus Stress and Job burnout. 

    Conclusion

    According to the findings, it can be said that Coronavirus Stress has a significant role in increasing nurses' Job burnout, and in the meantime, nurses with stronger psychological capital suffer less burnout than nurses with weaker psychological capital. Therefore, it is necessary to reduce the stress of Coronavirus disease by strengthening the psychological capital of nurses, which is a teachable component, and also equipping nurses with the best equipment.

    Keywords: Covid 19, Nurses, Job Burnout, Psychological Capital
  • Majid Lashgari*, Mohammadreza Arab, Mohsen Nadjafi, Ali Maleki Pages 69-81
    Introduction

    Due to the sound caused by various machines and tools in different sectors of agriculture, occupational safety and health should be continuously evaluated. Certainly, the harmful effects of sound can be better reduced when the effects of sound on people's health and performance are fully known.

    Methods

    In this study, a garden tractor was used. Sixteen volunteers were exposed to the sound of the tractor and their EEG was recorded at four different engine speeds. Then, Higuchi and Katz methods were used to calculate the fractal dimension of sound signals as well as brain signals.

    Results

    The results showed that with increasing engine speed, the values ​​of the fractal dimension in both Higuchi and Katz methods increased. The results also showed an increase in the fractal dimension of brain signals due to an increase in engine speed. The regression results also showed that there is a high correlation between the two brain signals and the sound. The coefficient of explanation was 0.896 and 0.859 in Higuchi and Katz methods, respectively.

    Conclusion

    This study showed that people's reactions, when exposed to sound, can be predicted using the fractal dimension. Therefore, it is possible to estimate the characteristics of brain signals without recording them, which are often costly and time-consuming.

    Keywords: EEG, Higuchi, Katz, Tractor, Sound
  • Zahra Lotfi*, Mohammad Hassani, Mahdi Najjari Pages 82-94
    Introduction

    Ethical atmosphere and burnout of employees is an important issue for the management of the organization and management should play a key role in improving the performance of employees and the organization. The present study aimed to model the structural relationship between the ethical atmosphere and emotional exhaustion with job satisfaction and turnover intention.

    Methods

    The present study is applied research in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of the data collection method. The statistical population includes 125 employees of the West Azerbaijan Gas Company who were surveyed by the census method. The data collection tool was a questionnaire. Confirmatory factor analysis and Cronbach's alpha method were used to evaluate the validity and reliability of measuring instruments. Structural equation modeling using Smart PLS software was done to analyze the data.

    Results

    The results of the determined coefficients showed that the ethical atmosphere was able to explain more than 22% of the changes in emotional exhaustion. Also, emotional exhaustion can explain more than 44% of the changes in job satisfaction and 18% of the changes in the desire to leave the job. The coefficient of morale's impact on job satisfaction with emotional exhaustion was also 0.07. And the impact coefficient of the ethical atmosphere on the desire to leave the job with emotional exhaustion was also -0.09.

    Conclusion

    Improving the ethical atmosphere of the organization and reducing the emotional burnout of employees leads to job satisfaction and commitment of employees, and as a result, the performance of employees and the organization improve.

    Keywords: Ethical Atmosphere, Emotional Exhaustion, Job Satisfaction, Turnover Intention
  • Samira Barakat, Habibollah Dehghan, Hossein Ebrahimi, Behnam Moradi* Pages 95-106
    Introduction

    Thermal sensation is not a direct sense of air temperature but is related to how people feel and a sensory experience and a psychological phenomenon that can affect their performance, productivity, attitude and sense of satisfaction. The aim of this study was to determine the subjective thermal sensation and its relationship with stress, anxiety, depression and students' cognitive function.

    Methods

    This study was descriptive-analytical that was performed on 167 male students of Isfahan University of Medical Sciences. Students' subjective thermal sensation was measured on a seven-point scale and ambient temperature and humidity were measured in each student's room. The DASS-42 questionnaire was used to measure stress and anxiety and the "Reaction Timer" device was used to measure the cognitive function. The collected data were analyzed by SPSS software version 20.

    Results

    Students' stress, anxiety and depression were 40%, 47.3% and 41.3%, respectively. The mean temperature of the dormitory was 20.326 ° C, the mean relative humidity was 56.78% and the subjective thermal sensation of 29.9% the students were neutral from the ambient temperature. There was a significant relationship between students' subjective thermal sensation and stress, anxiety and mean diagnostic reaction time, color selection, sound selection, number of errors in the diagnostic section and sound selection.

    Conclusion

    Students' subjective sensation of ambient temperature was obtained as a very important and influential factor because in addition to affecting stress and anxiety, it also had a significant effect on their time of diagnostic reaction and selection.

    Keywords: Subjective Thermal Sensation, Stress, Anxiety, Depression, Reaction Time