فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی زابل
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 10، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الهام شهرکی، منصور شکیبا، سیده یاسمن قاسمی علی آباد صفحات 1-6
    مقدمه

     اضطراب و افسردگی، از شایع‌ترین اختلات روانی در بیماران مزمن، از جمله بیماران همودیالیزی می‌باشد که با عوامل مختلفی ارتباط داشته و می‌تواند بر ابعاد مختلف زندگی این افراد اثرگذار باشد. این مطالعه با هدف بررسی میزان افسردگی و اضطراب در بیماران همودیالیزی زاهدان و عوامل مرتبط با آن انجام شده است.

    شیوه‌ی مطالعه: 

    این مطالعه توصیفی مقطعی در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در سال 1397 انجام شد. روش نمونه گیری سرشماری بوده که تعداد 200 بیمار مورد بررسی قرارگرفتند. با استفاده از نرم افزار SPSS و با دو روش آمار توصیفی و استنباطی تجزیه وتحلیل انجام شد.

    یافته‌ ها:

     در این بررسی فراوانی افسردگی در بیماران 92 درصد با 6/7 درصد افسردگی خفیف 2/40 درصد افسردگی متوسط و 1/52 درصد افسردگی شدید را گزارش کردند. شیوع اضطراب نیز در جمعیت مورد مطالعه 5/80 درصد بود. نتایج نشان داد که بین افسردگی و اضطراب با جنسیت ارتباطی وجود ندارد اما با تعداد سالهای دیالیز ، مدت زمان دیالیز در هفته و سن ارتباط معنی داری دارد.

    نتیجه‌ گیری:

     نتایج این مطالعه فراوانی بالای افسردگی و اضطراب را در بیماران تحت همودیالیز مزمن زاهدان نشان داد. این مساله نیاز به برنامه ریزی ورسیدگی جدی دارد.

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، بیماران همودیالیزی
  • مریم قلع جهی، فریده نجاری صفحات 7-13
    مقدمه

     فرایند جوشکاری از جمله گسترده‌ترین و پرکاربردترین فعالیت‌ها در محیط‌های صنعتی طبقه‌بندی می‌گردد. جوشکاری، یکی از حرفه‌های توام با خطر است و کارگران شاغل در این بخش در معرض مخاطرات فراوان قرار دارند. شناسایی و ارزیابی ریسک زهای موجود و مدیریت آن‌ها، نقش بسزایی در حفظ سلامت کارگران و سالم‌سازی محیط کار آنان دارد. هدف از انجام مطالعه‌ی حاضر، شناسایی و ارزیابی خطرات ناشی از استفاده‌ی دستگاه‌ها در فرایند جوشکاری با استفاده از متد FMEA (Failure mode and effect analysis) در کارگاه‌های جوشکاری شهر زابل در سال 1399 بود.

    شیوه‌ی مطالعه:

     این مطالعه‌ی تحلیلی- مقطعی، بر روی 77 کارگاه جوشکاری شهر زابل انجام گرفت. در این پژوهش در قدم اول، عوامل خطر اصلی در کارگاه‌های جوشکاری شناسایی شده و بر اساس منطق FMEA برای هر ریسک ناشی از دستگاه‌ها سه شاخص شدت، احتمال و تشخیص آسیب‌پذیری مشخص گردید. سپس معیار اولویت‌بندی تعیین شده و بر اساس عدد حاصل از شاخص RPN (Risk priority number) نسبت به اولویت‌بندی ریسک‌ها اقدام گردید.

    یافته‌ ها: 

    یافته‌های این مطالعه نشان داد که از نظر اولویت ریسک در کارگاه‌های جوشکاری بالاترین عدد اولویت ریسک (RPN) با میزان 175 مربوط به انبر جوشکاری (و داغ شدن دسته به علت از بین رفتن عایق دسته) و دریل (شکستن مته به علت استفاده از مته نامناسب و فشار زیاد به دستگاه) و کم‌ترین عدد اولویت ریسک (RPN) با میزان 12 مربوط به دسته‌ی سنگ فرز (هرز شدن پیچ اتصال دسته به بدنه به علت عدم سرویس به موقع) بود. همچنین نتایج نشان داد که میزان اولویت ریسک عوامل مختلف موثر بر میزان شدت خطر شامل شکستن تیغه‌ی اره‌ی آتشی، سوختن سیم پیچ تراش جوش و برخورد انبر به دست در دستگاه جوش نیز از اولویت‌های نسبی بالایی برخوردار بودند.

    نتیجه‌ گیری: 

    نتیجه‌ی پژوهش نشان داد که بر اساس عدد ریسک حاصله، تدوین برنامه‌ی زمان‌بندی شده و منظم توسط بازرس‌های کار و مراکز بهداشتی- درمانی و سایر سازمان‌های زیربط جهت اجرای اقدامات کنترلی مهندسی شامل کنترل عوامل شیمیایی، فیزیکی، ایمنی و ارگونومیکی در محیط کارگاه‌های جوشکاری، آموزش به کارفرمایان کارگاه‌ها جهت آشنایی با مفاد قانون کار در جوشکاری و رعایت قوانین الزامی، لزوم استفاده از تجهیزات حفاظت فردی، در لیست برنامه‌های استراتژیک و کاربردی قرار داده شود.

    کلیدواژگان: شناسایی ریسک، تحلیل ریسک، ایمنی، تکنیک تجزیه و تحلیل حالات و اثر شکست، کارگاه جوشکاری
  • حامد طاهری، محبوبه دوستکامی، ریحانه خیاطی، افسانه ریگی، الهام الهیاری صفحات 14-18
    مقدمه

     با توجه به اهمیت سلامت معنوی در بیماران مبتلا به تالاسمی و تاثیرات مثبت و بسزایی که در بهبود روند درمان و شرایط روحی، روانی و اجتماعی این بیماران دارد و با توجه به نتایج مطالعات قبلی که بیماران مبتلا به تالاسمی از سلامت معنوی بالایی برخوردار نبودند و کمبود مطالعات انجام شده در این زمینه، مطالعه‌ی حاضر با هدف تعیین سلامت معنوی در نوجوانان مبتلا به تالاسمی ماژور انجام شد.

    شیوه‌ی مطالعه:

     این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و بر روی 100 نوجوان مبتلا به تالاسمی ماژور انجام شد. نمونه‌گیری به صورت در دسترس انجام گردید. سلامت معنوی بیماران با استفاده از پرسش‌نامه‌ی سلامت معنوی پولتزین و الیسون اندازه‌گیری شد. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آمار توصیفی و ارتباط میانگین سلامت معنوی با میانگین سن بیماران با آزمون ضریب همبستگی Pearson، ارتباط آن با جنس و محل سکونت با آزمون t و ارتباط آن با وضعیت اقتصادی با آزمون آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شد.

    یافته‌ ها: 

    میانگین و انحراف معیار نمره‌ی سلامت معنوی بیماران 11/45 ± 23/23 بود که سطح متوسط سلامت معنوی را نشان داد. 12 درصد بیماران (12 نفر) سلامت معنوی پایین، 84 درصد (84 نفر) سلامت معنوی متوسط و 4 درصد (4 نفر) از بیماران سلامت معنوی بالا را گزارش کردند. بین سلامت معنوی با مشخصات جمعیت‌شناختی، ارتباط معنی‌داری یافت نشد
    (0/05 < p value).

    نتیجه‌ گیری: 

    با توجه به نتایج این مطالعه که نشان داد نوجوانان مبتلا به تالاسمی، دارای سطح متوسطی از سلامت معنوی هستند و با توجه به اهمیت بالای سلامت معنوی در بهبود روند درمان، تبعیت از رژیم درمانی، امید به زندگی و سلامت روحی- روانی بیماران، لازم است که اقدامات مناسبی برای بهبود سلامت معنوی این بیماران انجام داد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، تالاسمی، بتاتالاسمی ماژور
  • فاطمه محبتی، سید پوریا هدایتی، سمیه باقری، ناصر هاشمی، ابوالفضل قوم دوست نوری صفحات 19-24
    مقدمه

     در محیط رقابتی امروز، ارتباط مستمر و بلندمدت با مشتری، اساسی‌ترین کلید برای رسیدن به موفقیت سازمان‌های بهداشتی و درمانی است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی مدیریت ارتباط با مشتری در بیمارستان‌های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زابل انجام گرفته است.

    شیوه‌ی مطالعه:

     این پژوهش، کاربردی و از نظر روش، توصیفی بود. جامعه‌ی آماری شامل کارکنان بیمارستان‌های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زابل است که تعداد 205 نفر به روش نمونه‌گیری طبقه‌ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها شامل پرسش‌نامه‌ی دو قسمتی (دموگرافیک و مدیریت ارتباط با مشتری) می‌باشد. پس از جمع‌آوری داده‌ها، با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 18، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته‌ ها: 

    در این مطالعه، میانگین امتیاز مدیریت ارتباط با مشتری، 3/16 بود. میانگین امتیاز هر یک از بعدهای جذب، حفظ و گسترش روابط با مشتری، بعد زیرساختاری و بعد مشتری‌گرایی به ترتیب 3/1، 2/9 و 3/48 امتیاز می‌باشد.‌

    نتیجه‌ گیری:

     با توجه به یافته‌های این مطالعه، مدیریت ارتباط با مشتری و هر یک از ابعاد آن، در وضعیت متوسط قرار داشت. بنابراین مدیران سازمان‌های بهداشتی و درمانی، باید اقداماتی جهت ارتقاء هر یک از ابعاد مدیریت ارتباط با مشتری به منظور وفاداری روزافزون مشتریان خود و بهره‌وری سازمان داشته باشند.

    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، بیمارستان، دانشگاه علوم پزشکی زابل
  • طاهره حاجیان، مریم رضوی، علی داشی پور صفحات 25-31
    مقدمه

     این مطالعه با هدف بررسی اثر داروی ترانگزامیک اسید و عوارض آن در پیشگیری از خون‌ریزی پس از زایمان طبیعی، در مراجعین به بیمارستان علی‌ابن‌ابیطالب (ع) زاهدان در سال 1399-1400 طراحی گردید.

    شیوه‌ی مطالعه:

     در این مطالعه، بیماران به دو گروه 85 نفره تقسیم شدند. علایم حیاتی و همچنین عوارض دارویی مطرح شده در مورد ترانگزامیک، در ساعت اول، هر 15 دقیقه و در ساعت دوم، هر 30 دقیقه یک‌بار کنترل و ثبت شد. همچنین طی 6 ساعت بعد زایمان، از بیماران، نمونه‌ی خون جهت سنجش هموگلوبین و هماتوکریت گرفته شد. تعداد و اختلاف وزن دروشیت‌های استفاده شده طی 2 ساعت پس از زایمان نیز اندازه‌گیری گردید. همچنین میزان موارد PPH (Postpartum hemorrhage) در دو گروه با معاینه‌ی مکرر فوندوس رحم، در طی 2 ساعت اول و بعد از 6 هفته چک شد.

    یافته‌ ها: 

    از نظر تعداد زایمان و افت بیشتر سطح هموگلوبین در گروه شاهد در مقایسه با گروه مداخله، اختلاف آماری معنی‌داری وجود ندارد. عارضه‌ی تهوع، استفراغ، سرگیجه در گروه مداخله، مشاهده شد و ترومبوز در هیچ گروهی مشاهده نشد. بر اساس آزمون Independent samples t، بین میانگین حجم خون از دست رفته در دو گروه، اختلاف آماری معنی‌داری وجود دارد. میانگین افت هماتوکریت در بین دو گروه، از نظر آماری معنی‌دار بود. در هیچ یک از بیماران، ترانسفیوژن فرآورده‌های خونی مشاهده نشد.

    نتیجه‌ گیری: 

    آمپول ترانگزامیک اسید، می‌تواند به طور موثری در کاهش خون‌ریزی پس از زایمان و از کاهش هموگلوبین و هماتوکریت مادر، به دنبال این عارضه جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: ترانگزامیک اسید، زایمان طبیعی، خون ریزی بعد زایمان
  • هانیه غفاری نظری، سمیرا کرمی، لیلا نورآذر امامچای، سایه پرخیده، الهام روشندل، مسعود سلیمانی صفحات 32-43
    مقدمه

     مسیر سیگنالینگ PI3K/Akt/mTOR، به عنوان تنظیم‌کننده‌ی چرخه‌ی سلولی، یکی از مسیرهای سیگنالینگ مهم درون سلولی می‌باشد. ارتباط مستقیم این مسیر با مکانیسم‌های مهمی همچون خفتگی، تکثیر سلولی و طول عمر سلول‌ها به اثبات رسیده است. فعالیت بیش از حد مسیر PI3K با کاهش آپوپتوز و افزایش تکثیر سلولی، در آسیب‌زایی بسیاری از سرطان‌ها از جمله بدخیمی‌های خونی نظیر لوسمی است.

    شیوه‌ی مطالعه: 

    بررسی‌های آزمایشگاهی نشان داده است که در تنظیم مسیر سیگنالینگ PI3، عوامل مختلفی از جمله miRNAها نقش دارند. این مولکول‌ها با دخالت در سرکوب و یا افزایش بیان mRNAها، فاکتورهای رونویسی و یا تحریک رونویسی از برخی ژن‌ها می‌توانند تغییر دهنده‌ی سرنوشت سلول باشند. در این مطالعه به بررسی نقش miRNAها در تنظیم مسیر PI3K/Akt/mTOR و تاثیر آن بر پیشرفت لوسمی و شکست درمان پرداخته می‌شود.‌

    نتیجه‌گیری:

     امروزه مشخص شده است که miRNAها، یکی از علل شکست درمان سرطان‌ها و یا عود آن‌ها هستند.

    کلیدواژگان: مسیر پیام رسانی PI3K، بدخیمی های خونی، miRNAs
|
  • Elham Shahraki, Mansoor Shakiba, Seyedeh Yasaman Ghasemi Aliabadi Pages 1-6
    Background

    Chronic renal failure is a disabling condition with multiple complicationsuch as depression and anxiety; they are common in hemodialysis patients and have negatively effect on quality of life. In this study we investigate the prevalence of depression and anxiety in Zahedan hemodialysis patients.

    Methods

    A total 200 patients undergoing regular hemodialysis for more than six months included in this descriptive cross-sectional study. After consent The Hamilton Rating Scale for Depression and anxiety (HAM-D7) in a version translated into and adapted to Persian, were used.

    Results

    The patients median age was (43.06 ± 16.11) years and 38.5% was male. Mild depression was observed in (15) 7.5%, moderate in (81) 40.5% and sever depression in (104) 52% of patients. In this study 19.5% (39) of patients has moderate anxiety and 80.5% (161) patients with sever anxiety.A significant correlation was found between duration of dialysis, older age and depression. But there wasn’t any relationship between age and duration of dialysis with anxiety. Anxiety and depression found without any significant differences in both males and females.

    Conclusion

    We found high level of depression an anxiety in Zahedan hemodialysis patients

    Keywords: Depression, Anxiety, Hemodialysis
  • Maryam Ghaljahi, Farideh Najjari Pages 7-13
    Background

    Welding process is classified as one of the most widespread and widely used activities in industrial environments. Welding is one of the risky professions and the workers working in this sector are exposed to many risks. Identifying and evaluating the existing risks and managing them plays an important role in maintaining the health of workers and making their work environment healthier. The purpose of this study was to identify and evaluate the hazards caused by the use of devices in the welding process using the FMEA method in welding workshops in Zabol in 2021.

    Methods

    This cross-sectional analytical study was performed on 77 welding workshops in Zabol. In this study, in the first step, the main risks in welding workshops were identified and based on FMEA logic, for each risk caused by the machines, three indicators of severity, probability and vulnerability were identified. Specified. Then the prioritization criterion was determined and based on the number obtained from the RPN index, the risks were prioritized.

    Results

    The findings of this study showed that in terms of risk priority in welding workshops, the highest risk priority number (RPN) with 175 is related to welding pliers (and heating of the handle due to loss of handle insulation) and drill (breaking the drill due to use Improper drill and high pressure to the machine) and the lowest risk priority number (RPN) with a value of 12 related to the millstone handle (wasting of the screw connecting the handle to the body due to lack of timely service). The results also showed that the risk priority factor various factors affecting the severity of the hazard, including: breaking the saw blade, burning the welding lathe and hitting the pliers by hand in the welding machine also had high relative priorities.

    Conclusion

    The results showed that based on the number of risks, a scheduled and regular schedule by labor inspectors and health centers and other related organizations to implement engineering control measures including control of chemical, physical,safety and ergonomic factors in the environment of welding workshops. Educate the employers of the workshops to get acquainted with the provisions of the labor law in welding and observe the mandatory laws, the need to use personal protective equipment, to be included in the list of strategic and practical programs.

    Keywords: Risk identification, Risk analysis, Safety, Case analysis technique, failure effect, Welding workshop
  • hamed Taheri, Mahboubeh Dostkami, Reyhaneh Khayati, Afsaneh Rigi, Elham Allahyari Pages 14-18
    Background

    Due to the importance of spiritual health in patients with thalassemia and its positive and significant effects on improving the treatment process and mental, psychological and social conditions of these patients and according to the results of previous studies, patients with thalassemia have high spiritual health. The lack of studies in this field, the present study was conducted to determine the spiritual health of adolescents with thalassemia major.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 100 adolescents with thalassemia major. Sampling was done by available means. Patients' spiritual health was measured using the Poltzin and Ellison spiritual health questionnaire. Data were analyzed using descriptive statistics tests and the relationship between mean spiritual health and mean age of patients with Pearson correlation coefficient test, its relationship with gender and place of residence with independent t-test and its relationship with economic status with ANOVA.

    Results

    The mean and standard deviation of patients' spiritual health score was 74.23 ± 11.45, which showed a moderate level of spiritual health. 12% of patients (12 patients) reported low spiritual health, 84% (84 patients) reported moderate spiritual health and 4% (4 patients) reported high spiritual health.There was no significant relationship between spiritual health and demographic characteristics (p value > 0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study which showed that adolescents with thalassemia have a moderate level of spiritual health and due to the high importance of spiritual health in improving treatment, adherence to treatment regimen, life expectancy and mental health of patients, It is necessary to take appropriate measures to improve the spiritual health of these patients.

    Keywords: Spiritual health, Thalassemia, Beta thalassemia major
  • Fatemeh Mohabati, Seyed Pouria Hedayati, Somayeh Baqheri, Naser Hashemi, Abolfazl Qoum Dust Nouri Pages 19-24
    Background

    In today's competitive environment, continuous, continuous and long-term relationship with the customer is the key to achieving the success of healthcare organizations. Therefore, this study was conducted to survey customer relationship management in affiliated hospitals of Zabol University of medical sciences.

    Methods

    This study is applied and descriptive in terms of method. The statistical population includes the staff of hospitals that 205 people were selected by simple random sampling method. The data collection tool was a two-part questionnaire (demographic and customer relationship management). Research data were analyzed using SPSS 18 software.

    Results

    In this study, the average score of customer relationship management was 3.16 points. The average scores of each of the dimensions of attracting, maintaining and expanding customer relations, infrastructure dimension and customer orientation dimension were 3.1, 2.9 and 3.48 points, respectively.

    Conclusion

    According to the findings, customer relationship management and each of its dimensions was in a moderate position. Therefore, managers of health care organizations should take steps to improve each of the dimensions of customer relationship management in order to increase the loyalty of their customers and the productivity of the organization

    Keywords: Customer relationship management, Hospital, Zabol University of Medical Sciences
  • Tahereh Hajian, Maryam Razavi, Ali Dashipour Pages 25-31
    Background

    This study was designed to investigate the effect of tranexamic acid and its side effects in preventing postpartum hemorrhage in patients referred to Ali ibn Abitaleb Hospital in Zahedanduring 2020-2021.

    Methods

    Patients were divided into two groups of 85 patients. Vital signs as well as drug side effects related to tranexamicity are monitored and recorded every 15 minutes in the first hour and every 30 minutes in the second hour. Also, blood samples are taken from patients to measure hemoglobin and hematocrit within 6 hours after delivery. The number and weight difference of droschitis used during 2 hours after delivery are also measured. In addition, PPH (Postpartum hemorrhage) cases in both groups were checked by repeated examination of the uterine fundus during the first 2 hours and after 6 weeks.

    Results

    There was no statistically significant difference between the two groups in terms of the number of deliveries and further decrease in hemoglobin levels in the control group compared to the intervention group. Nausea, vomiting, and dizziness were observed in the intervention group and thrombosis was not observed in any group. According to the independent samples t-test, there was a statistically significant difference between the mean blood volume lost between the two groups. The mean hematocrit drop was statistically significant between the two groups. No blood transfusion was observed in any of the patients.

    Conclusion

    Tranxamicacid injections can effectively reduce postpartum hemorrhage and reduce maternal hemoglobin and hematocrit following this complication.

    Keywords: Transoxalic acid, Vaginal delivery, Postpartum hemorrhage
  • Haniyeh Gaffari Nazari, Samira Karami, Leila Noorazar, Sayeh Parkhideh, Elham Roshandel, Masoud Soleimani Pages 32-43
    Background

    The PI3K/Akt/mTOR signaling pathway is one of the most important intracellular signaling pathways by regulating the cell cycle process. The direct relationship of this pathway with important mechanisms such as cell quiescence, longevity, and proliferation has been established. The overactive PI3K pathway with decreased and increased apoptosis and cell proliferation respectively is involved in pathogenesis of many cancers, including blood malignancies such as leukemia.

    Methods

    Laboratory findings have shown that different factors, such as miRNAs, play a role in regulating PI3K signaling pathway. These molecules can alter the fate of a cell by interfering in suppression/overexpression of mRNA, transcription factors or stimulating the transcription of some genes. In this article, we reviewed the role of miRNAs in regulating the PI3K/Akt/mTOR pathway and its effect on leukemic progression and treatment failure.

    Conclusion

    At present, miRNAs are known to be one of the causes of treatment failure and relapse in cancers.

    Keywords: PI3K, Blood malignancies, miRNAs