فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی زابل
سال سوم شماره 4 (پیاپی 9، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الهام الهیاری، محبوبه دوستکامی، ناهید میر، افسانه ریگی، صادق دهقان مهر صفحات 152-158
    مقدمه

     بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور تحت ترانسفوزیون مکرر خون، در معرض عارضه‌ی گران‌باری آهن قرار دارند که بر ارگان‌های مختلف بدن تاثیرات منفی می‌گذارد. مطالعه‌ی حاضر با هدف تعیین گران‌باری آهن در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور انجام شد.

    شیوه‌ی مطالعه:

     این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود و بر روی 75 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور که جهت انجام ترانسفوزیون به بخش تالاسمی بیمارستان امام خمینی (ره) مراجعه کرده و شرایط ورود به مطالعه را دارا بودند، انجام شد. سطح فریتین سرم با روش الیزا و با دستگاه tecan a-5582 و کیت ایده‌آل فرتین مورد ارزیابی قرار گرفت. داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی و با نرم‌افزار آماری SPSS نسخه‌ی 19 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته‌ ها: 

    میانگین سنی شرکت‌کنندگان برابر با 14/34 سال با انحراف معیار 3/97 بود. 41 نفر (54/7 درصد) از واحدهای پژوهش، مرد و بقیه زن بودند. در بررسی سطح فریتین سرم بیماران، میانگین فریتین سرم در آن‌ها 3288/62 نانوگرم در دسی‌لیتر با انحراف معیار 1540/7 بود.

    نتیجه‌ گیری: 

    با توجه به نتایج این مطالعه و سایر مطالعات، می‌توان نتیجه گرفت که بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور تحت درمان با ترانسفوزیون مکرر خون، در معرض عوارض مختلف گران‌باری آهن در ارگان‌های مختلف بدن می‌باشند، لذا درمان با داروهای شلات‌کننده و آموزش رژیم غذایی و استفاده از موادی که باعث کاهش جذب آهن می‌شوند و آموزش پیگیری مکرر و بررسی مداوم از نظر بروز عوارض، توصیه می‌شود.

    کلیدواژگان: تالاسمی، بتا تالاسمی ماژور، گران باری آهن
  • پروانه اصفهانی، آزاده حیدری، فهیمه خوشابی صفحات 159-166
    مقدمه

     بیماری دیابت به عنوان یکی از شایع‌ترین، مزمن‌ترین و کشنده‌ترین بیماری‌های ناشی از اختلالات متابولیسم و یکی از علت‌های مهم مرگ و ناتوانی در سراسر دنیا محسوب می‌شود. میزان آگاهی و رفتارهای تغذیه‌ای، نقش حیاتی در پیشگیری و درمان این بیماری دارد. لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان آگاهی و رفتارهای تغذیه‌ای بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 در شهرستان زابل انجام شد.

    شیوه‌ی مطالعه:

     این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، بر روی 144 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه‌کننده به مرکز دیابت و مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان زابل انجام شد و از روش نمونه‌گیری تصادفی ساده استفاده گردید. ابزار جمع‌آوری داده‌ها، پرسش‌نامه‌ی محقق‌ساخته بود. داده‌های پژوهش با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 20 و با آزمون‌های آماری توصیفی و استنباطی تحلیل شدند.

    یافته‌ ها: 

    میانگین زمان ابتلای به بیماری شرکت‌کنندگان حدود 5/74 ± 7/81 سال بود. میانگین میزان آگاهی تغذیه‌ای افراد برابر با 4/32 ± 36/02 از 60 امتیاز و در حد متوسط بود. بیشترین میزان آگاهی مربوط به سوال تماس با پزشک
    (0/49± 1/59) و کم‌ترین میزان آگاهی مربوط به سوال تهوع و استفراغ و قطع اندام (0/11 ± 1/01) بود. میانگین میزان رفتار مطلوب تغذیه‌ای در این افراد برابر با 30/52 از کل نمره‌ی 70 و در حد متوسط بود. از بین متغیرهای دموگرافیک، تنها منبع کسب اطلاعات با میزان آگاهی، ارتباط معنی‌داری داشت (0/005 = p value).‌

    نتیجه‌ گیری: 

    با توجه به نتایج این مطالعه، میزان آگاهی و رفتارهای تغذیه‌ای بیماران مبتلا به دیابت نوع دو در حد متوسط می‌باشد. بنابراین، سیاستگذاران و مدیران سلامت باید اقداماتی به منظور کاهش بروز و عوارض آن انجام دهند.

    کلیدواژگان: آگاهی، رفتارهای تغذیه ای، دیابت نوع 2
  • نگین عالی، سیما سراوانی، حلیمه عالی، مهرانگیز غفاری، مریم مجاهدتقی، الهه حقیقت منش صفحات 167-175
    مقدمه

     استفاده از گیاهان دارویی و ترکیبات آن‌ها از زمان‌های گذشته برای درمان بیماری‌ها مورد استفاده قرار گرفته است. از جمله به دلیل وجود آلکالوییدها و ترکیبات فنلی در عصاره‌ی گیاه گواوا و با وجود تحقیقاتی که در مورد خواص این گیاه انجام شده و گسترش بیماری‌های خونی، ولی در مورد اثرات آن، بر روی سلول‌های خونی، تحقیقات کمتری صورت گرفته است. لذا ما را بر آن داشت تا، اثر عصاره‌ی هیدروالکلی برگ گیاه پسیدیوم گواوا را بر روی سلول‌های خونی در موش صحرایی بررسی کنیم.

    شیوه‌ی مطالعه:

     پس از عصاره‌گیری برگ گیاه گواوا، 40 سر موش صحرایی بالغ نر به چهار گروه تقسیم شدند. که شامل شاهد، (حیواناتی که، در طول مطالعه، درمانی در آن‌ها صورت نگرفت) و گروه‌های آزمایش (حیواناتی که، به مدت 3 ماه، عصاره‌ی هیدروالکلی برگ پسیدیوم گواوا با دوزهای مختلف، به صورت روزانه دریافت کردند) قرار گرفتند. پس از پایان دوره‌ی آزمایش، شمارش گلبول‌های قرمز، سفید، هموگلوبین، هماتوکریت و پلاکت‌های خون انجام گرفت.

    یافته‌ها:

     نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که عصاره‌ی هیدروالکلی افزایش دهنده‌ی گلبول‌های سفید خون و گلبول قرمز بوده است اما تغییر معنی‌دار مشاهده نشد، که این افزایش در میزان هماتوکریت در گروه دریافت کننده‌ی عصاره‌ی هیدروالکلی با دوز 5000 میلی‌گرم بر کیلوگرم نسبت به گروه شاهد معنی‌دار می‌باشد.

    نتیجه‌ گیری:

     نتیجه‌ی این مطالعه،‌ تاثیر مثبتی بر روی سلول‌های خونی نشان داد. همچنین عدم سمیت سلولی با دوزهای بالای عصاره‌ی این گیاه به معنای استفاده‌ی ایمن از آن در طب سنتی است.

    کلیدواژگان: پسیدیوم گواوا، سلول های خون، موش صحرایی
  • زهرا یزدانپور، حمید واعظ صفحات 176-182
    مقدمه

     کلبسیلا پنومونیه، از مهم‌ترین پاتوژن‌های شناخته شده است و با عفونت‌های مختلف مانند عفونت‌های ادراری، خونی، زخم و سیستم تنفسی در ارتباط می‌باشد. ظهور جدایه‌های حامل انتگرون برای سیستم‌های بهداشتی در سراسر جهان اهمیت بسیاری دارد. هدف از این مطالعه، شناسایی الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی و شیوع انتگرون کلاس یک در کلبسیلا پنومونیه‌های جدا شده از عفونت‌های ادراری می‌باشد.

    شیوه‌ی مطالعه:

     در این مطالعه، مقاومت آنتی‌بیوتیکی 70 جدایه‌ی کلبسیلا پنومونیه به دست آمده از عفونت ادراری با استفاده از دستورالعمل‌های استاندارد مورد بررسی قرار گرفت. شناسایی الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی با استفاده از روش دیسک دیفیوژن انجام شد. شناسایی انتگرون کلاس یک با استفاده از روش PCR (Polymerase chain reaction) انجام گردید.

    یافته‌ ها: 

    بیشترین میزان مقاومت در برابر آمیکاسین، 34/3 درصد و سفتریاکسون، 31/4 درصد دیده شد. همچنین بیش از 95 درصد جدایه‌ها در برابر ایمی‌پنم و مروپنم حساس بوده و بر اساس نتایج PCR (14/2 درصد) 10 جدایه حامل انتگرون کلاس یک بودند.

    نتیجه‌ گیری:

     بر اساس نتایج مطالعه‌ی حاضر، فراوانی جدایه‌های مقاوم به آمیکاسین نسبتا بالا می‌باشد و استفاده از آن‌ها باید محدود شود. همچنین با توجه به شیوع انتگرون‌های کلاس یک و به منظور کنترل عفونت‌های مقاوم به درمان، پایش مداوم الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی و مکانیسم‌های مقاومت آنتی‌بیوتیکی ضروری است.

    کلیدواژگان: کلبسیلا پنومونیه، مقاومت آنتی بیوتیکی، انتگرون کلاس یک
  • محمدحسین کمال الدینی، زهرا میرسرگزی، خدیجه سراوانی، ملیحه قرایی صفحات 183-190
    مقدمه

     افرادی که در محیط خانواده زندگی می‌کنند، هر کدام توانایی‌ها و ویژگی‌های مخصوص به خود را نیز دارند. عوامل فردی هم به‌ عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار بر گرایش افراد به اعتیاد، نقش مهمی دارد. هدف از این مطالعه، بررسی نقش سبک زندگی سالم و خودکارآمدی در پیشگیری از سوءمصرف مواد مخدر در میان دانشجویان می‌باشد.

    شیوه‌ی مطالعه: 

    پژوهش حاضر، یک مطالعه‌ی مروری است که بر اساس جستجو در پایگاه‌های اطلاعاتی معتبر علمی و دانشگاهی با استفاده از کلید واژه‌هایی از جمله: سوء مصرف مواد مخدر، سبک زندگی، علل گرایش به مواد مخدر در بین جامعه‌ی دانشجویان و نقش جامعه و خانواده در پیشگیری مصرف انواع مواد مخدر به زبان فارسی و انگلیسی در پایگاه‌های معتبر همچون PubMed، Wiley، Elsevier، Science Direct و SID از سال 1980 تا 2019 انجام شد و مقالات مورد نظر انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند.‌

    نتیجه‌ گیری: 

    پژوهش حاضر نشان داد که گرایش افراد به اعتیاد، تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله عوامل فردی و خانوادگی است. تاثیر خانواده از طریق وراثت و تربیت بر اعضای آن، امری مسلم بوده و نقش مهمی در شکل‌گیری رفتارهای فرزندان دارد. اگر خانواده در مقابل مشکلات متعددی که در طول عمر خود با آن‌ها مواجهه می‌شود، مقاومت و تاب‌آوری داشته باشد، این ویژگی به فرزندان نیز منتقل‌ شده و آن‌ها نیز مواجهه‌ی موثری با موقعیت‌های فشارزا خواهند داشت. در این میان، خانواده مهم‌ترین فاکتور می‌باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، سبک زندگی، دانشجویان، مواد مخدر
  • الهام روشندل، لیلا نورآذر امام چای، بهروز فرهادی حسین آبادی، عباس حاجی فتحعلی صفحات 191-201
    مقدمه

     سایتومگالوویروس (Cytomegalovirus)، ویروسی از خانواده‌ی هرپس ویروس‌ها است که فعال شدن دوباره‌ی آن بعد از دوره‌ی نهفتگی، موجب بروز عفونت و افزایش ریسک مرگ و میر پس از پیوند سلول‌های بنیادی خون‌ساز می‌گردد. بررسی مکانیسم‌های ایمنی دخیل در بروز عفونت سایتومگالوویروس و فعال شدن دوباره‌ی ویروس پس از پیوند، در کنترل عفونت و کاهش اثرات مضر آن در نتیجه‎ی پیوند اهمیت بسیاری دارد.

    شیوه‌ی مطالعه: 

    این مقاله‌ی مروری، پاتوفیزیولوژی سایتومگالوویروس و تاثیر آن بر سیستم ایمنی را توصیف می‌کند و داروهای ضد ویروسی اختصاصی آن را مرور می‎نماید. بدین منظور واژگان کلیدی در پایگاه‎های اطلاعاتی معتبر مانند Google Scholar، PubMed، Scopus و Elsevier از سال 2000 تا 2020 جستجو شدند. در این میان، مطالعاتی که بیشترین ارتباط را با اهداف نگارش این مقاله داشتند، انتخاب و مورد استفاده قرار گرفتند.‌

    نتیجه‌گیری: 

    عفونت با سایتومگالوویروس، همچنان به عنوان یکی از مهم‌ترین عوارض پس از پیوند سلول‌های بنیادی خون‌ساز آلوژن باقی مانده است. پاسخ‌های سلول T در ایجاد مصونیت طولانی‌مدت و جلوگیری از فعال شدن دوباره‌ی ویروس، نقش مهمی ایفا می‎کنند. پس از پیوند، عفونت ابتدایی با ویروس و یا فعال شدن دوباره‌ی عفونت ویروسی نهفته، اثراتی بر پاسخ‌های سیستم ایمنی علیه این عفونت ایجاد می‌کند. یکی از اثرات مهم این ویروس بر سیستم ایمنی، تاخیر در بازسازی سیستم ایمنی پس از پیوند می‌باشد. همچنین با وجود اینکه داروهای ضد ویروسی موجود، اثربخشی مطلوبی در جلوگیری و درمان عفونت سایتومگالوویروسی پس از پیوند نشان داده‌اند، اما ممکن است با افزایش خطر سمیت و مقاومت به دارو به دنبال مصرف طولانی‌مدت نیز همراه باشند. بنابراین ابداع روش‌های درمانی مکمل نوین، ایمن، قابل تحمل و موثر برای پیشگیری، درمان و مقابله با مقاومت دارویی عفونت سایتومگالوویروسی پس از پیوند، مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: سایتومگالو ویروس، پیوند سلول های بنیادی خون ساز، درمان ضد ویروسی، سیستم ایمنی
|
  • Elham Al Hayari, Mahboubeh Dostkami, Nahid Mir, Afsaneh Rigi, Sadegh Dehghan Mehr Pages 152-158
    Introduction

    Patients with thalassemia major under frequent blood transfusions are exposed to iron overload, which has negative effects on various organs of the body. The present study was performed to determine iron overload in patients with thalassemia major.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 75 patients with thalassemia major who referred to the thalassemia ward of Imam Khomeini Hospital for transfusion and were eligible for inclusion in the study. Elisa was evaluated with the tecan a-5582 and the ideal Fertin kit. Data were analyzed using descriptive statistics and SPSS software version 19.

    Findings

    The mean age of participants was 14.34 years with a standard deviation of 3.97. 41 subjects (54.7%) were male and the rest were female. The mean serum ferritin level in patients was 3288.62 ng / dl with a standard deviation of 1540.7.

    Conclusion

    According to the results of this study and other studies, it can be concluded that patients with thalassemia major treated with repeated blood transfusions are exposed to various complications of iron overload in different parts of the body, so treatment with chelating drugs and education Diet and the use of substances that reduce iron absorption, as well as training for frequent follow-up and continuous monitoring for side effects, are recommended.

    Keywords: Thalassemia, Beta thalassemia major, Iron overload
  • Parvaneh Isfahani, Azadeh Heidari, Fahimeh Khoshabi Pages 159-166
    Introduction

    Diabetes is one of the most common, chronic and deadly diseases caused by metabolic disorders and one of the leading causes of death and disability worldwide. Awareness and nutritional behaviors play a vital role in the prevention and treatment of this disease. Therefore, this study was conducted to determine the level of knowledge and nutritional behaviors of patients type 2 diabetic patients in Zabol, Iran.

    Methods

    This descriptive-analytical and cross-sectional study was performed on 144 patients type 2 diabetes referred to the Diabetes Center and health centers in Zabol. Simple random sampling method was used. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. Research data were analyzed using SPSS20 software and appropriate descriptive and inferential statistical tests.

    Findings

    The mean of participants’ illness time was about 7.81 ± 5.74 years. The mean nutritional awareness was 36.02 32 4.32 out of 60 points and was moderate. The highest level of knowledge was related to contacting a doctor question (1.59 ± 0.49) and the lowest level of knowledge was related to the nausea and vomiting and amputation question (1.01 ± 0.11). The average rate of optimal nutritional behavior in these individuals was 30.52 out of a total score of 70 and was moderate. Among the demographic variables, only the source of information had a significant relationship with the level of awareness (p value = 0.005).

    Conclusion

    According to the results of this study, the level of knowledge and nutritional behaviors of patients type 2 diabetes was moderate. Therefore, health policy makers and managers must take actions to reduce its incidence and complications.

    Keywords: Knowledge, Nutritional behaviors, Type 2 diabetes
  • Negin Aali, Sima Saravani, Halimah Aali, Mehrangiz Ghafari, Maryam Mojahed Taghi, Elahe Haghighat Manesh Pages 167-175
    Introduction

    Application of plants and their compounds has long been significant in treating diseases mainly due to their natural potential and lower side effects than chemical drugs and presence of alkaloids, and polyphenols in their extract. Despite research carried out on the properties of such plants and popularity of blood diseases, few studies have been done on its effects on blood cells, thus, it was attempted for the first time to evaluate the effect of hydroalcoholic extract of the Pseudium guava leaf on blood cells in rats.

    Methods

    After extracting the leaves of guava plant, 40 adult male rats were divided into four groups. Which included control (cases with no treatment during the study) and experimental groups (cases receivied of hydroalcoholic extract of Psidium guava leaf, in different doses daily for 3 months). At the end of the test period, blood samples were counted.

    Findings

    The results of this study showed that the hydroalcoholic extract increased White Blood Cells and Red Blood Cells, but no significant change was observed. This increase in hematocrit was significant in the group receiving hydroalcoholic extract at a dose of 5000 mg/kg compared to the control group.

    Conclusion

    The results of the study had a positive effect on blood cells. Also, the lack of cytotoxicity with high doses of the extract of this plant means its safe use in traditional medicine.

    Keywords: Psidium gujava, Blood cells, Rat
  • Zahra Yazdanpour, Hamid Vaez Pages 176-182
    Introduction

    Klebsiella pneumoniae (K. pneumoniae) is a well-known pathogen and contributes to different types of infections including urinary tract infection, blood stream infections, wound infections, and respiratory tract infections. The emergence of Integron-positive K. pneumoniae poses a considerable threat to public health worldwide. The aim of this study was to determine the antibiotic resistance profile and prevalence of class I integron among K. pneumoniae strains isolated from urinary tract infections.

    Methods

    A total of 70 strains of K. pneumoniae isolated from urinary tract infections were evaluated. Antibiotic susceptibility was assessed using Kirby-Bauer’s disk diffusion method and Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) guidelines. Polymerase chain reaction (PCR) method was used to identify class I integron.

    Findings

    The isolates were mostly resistant against amikacin 24 (34.3 %) and ceftriaxone 22 (31.4 %). Also, the isolates had high susceptibility against imipenem and meropenem, with 95% of all isolates being susceptible. Class I integrons was detected in 10 (14.2%) of isolates.

    Conclusion

    The findings of this study revealed that the prevalence of amikacin -resistant isolates is relatively high and its use must be restricted. Also, regarding the prevalence of class I integron and in order to impede dissemination of antibiotic resistant clinical isolates of K. pneumoniae, constant monitoring of antibiotic resistant patterns and mechanisms are necessary.

    Keywords: Klebsiella pneumoniae, Class I integrons, Antibiotic resistance
  • MohammadHossein Kamal Aldini, Zahramir Sargazi, Khadijeh Saravani, Maliheh Gharayi Pages 183-190
    Background

     Individual factors, as one of the factors affecting people's tendency to addiction, play an important role. The aim of this study was to investigate the role of healthy lifestyle and self-efficacy in preventing drug abuse among students.

    Methods

     The present study is a review study based on search in search engines and valid scientific and academic databases using keywords such as drug abuse, lifestyle, causes of tendency to drugs among the students community and the role of society and family in preventing the use of drugs in Persian and English in prestigious databases such as PubMed, Wiley, Elsevier, Science Direct and SID from 1980 to 2019. The articles were selected and reviewed.

    Conclusion

     Research has shown that people's tendency to addiction is influenced by various factors, including individual and family factors. The influence of the family is definite through inheritance and upbringing on its members and plays an important role in shaping children's behaviors. If the family resists multiple problems, this trait is also passed on to children and they, too, will deal effectively with stressful situations. Family is the most important factor.

    Keywords: Addiction, Lifestyle, Students, Drugs
  • Elham Roshandel, Leila Noorazar, Behrouz Farhadihosseinabadi, Abbas Hajifathali, Sayeh Parkhideh Pages 191-201
    Background

    Cytomegalovirus reactivation after latency phase, as a member of herpesvirus family, is a major reason for morbidity and mortality after hematopoietic stem cell transplantation. Investigating immune mechanisms responsible for CMV infection and reactivation following transplantation is essential for managing infection and reducing undesirable effects on transplantation outcome.

    Methods

    This review article describes the cytomegalovirus pathophysiology and its impact on immune system and reviews available CMV- specific antiviral drugs. For this purpose, keywords were searched in reliable databases including, Google Scholar, PubMed, Scopus, and Elsevier from 2000 to 2020. Among potential candidates, those that were more likely to be relevant to the purpose of study were selected and utilized.

    Conclusion

    CMV infection remains a major complication following allogeneic hematopoietic stem cell transplantation (HSCT). T cell response plays a critical role in inducing long-term immunity against CMV infection and preventing CMV reactivation. After transplantation, virus primary infection and/or latent infection reactivation have effects on immune system responses against infection. An important effect of this virus on immune system is delay in immune system reconstitution after transplantation. In addition, although current anti-CMV drugs have demonstrated desirable efficacy in post-transplant CMV infection prevention and treatment, they may be associated with increasing the risk of toxicity and resistance to drugs due to long-term administration. Thus, developing novel, safe, tolerable, and effective alternative therapies to prevent, treat, and overcome drugs resistance of post-transplantation CMV infection.

    Keywords: Cytomegalovirus, Hematopoietic stem cell transplantation, Antiviral therapy, Immune system