فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی زابل
سال سوم شماره 3 (پیاپی 8، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا احمدی، حسین احمدی، محمد سارانی صفحات 102-108
    مقدمه

     پذیرش پرونده‌ی الکترونیک سلامت از سوی ارایه‌کنندگان خدمات، چالشی جدی پیش‌روی تکمیل صحیح آن می‌باشد. بنابراین، شناسایی عواملی که بر پذیرش این سیستم موثرند از اهمیت خاصی برخوردار است. لذا هدف ما بررسی میزان پذیرش سامانه‌ی یکپارچه‌ی بهداشت (سیب) توسط پزشکان خانواده‌ی روستایی و بهورزان می‌باشد.

    شیوه‌ی مطالعه:

     این پژوهش توصیفی- تحلیلی در سال 1399 انجام شد. جامعه‌ی پژوهش شامل کلیه‌ی پزشکان خانواده‌ی روستایی و بهورزان بود که با روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسش‌نامه‌ی محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن به تایید رسید. در این پژوهش از آزمون‌های تی یک نمونه‌ای، تی با دو نمونه‌ی مستقل، آنالیز واریانس و ضریب هبستگی پیرسون و اسپیرمن در نرم‌افزار SPSS استفاده شد.

    یافته‌ ها: 

    در این مطالعه، تعداد 276 نفر شرکت کردند که از این تعداد 36 نفر (13 درصد) پزشک و 138 نفر (50 درصد) زن بودند. میانگین میزان رضایت‌مندی اعضای تیم سلامت در سطح متوسط بود. بین نوع شغل، شهرستان محل خدمت و رضایت‌مندی از سامانه‌ی سیب، تفاوت معنی‌دار وجود داشت (p value = 0/034)، (p value = 0/001). همچنین بین سطح علاقه به برنامه‌ی پزشک خانواده‌ی روستایی و رضایت‌مندی از سامانه‌ی سیب، ارتباط مستقیم معنی‌دار وجود دارد (0/343 = r، 0/001 = p value).

    نتیجه‌ گیری:

     نتایج نشان داد که زیرساخت‌های فنی، یکی از چالش‌های مهم اجرای پرونده‌ی الکترونیک سلامت می‌باشد. پیشنهاد می‌گردد زیرساخت‌های مرتبط با سامانه‌ی سیب جهت رفع مشکل در دسترس بودن سامانه (عدم قطع و وصل) در طول ساعات کار ارتقاء یابد.

    کلیدواژگان: پرونده های الکترونیک سلامت، پزشکان، تیم مراقبت از بیمار
  • جاسم بهرامیان، عباس سامی، داوود حاج خدادادی صفحات 109-117
    مقدمه

     مادران دارای فرزند کم‌توان‌ذهنی با مشکلات و چالش‌های روان‌شناختی متعددی درگیر هستند. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی گروه‌درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش سرخوردگی‌ زناشویی و افزایش رضایت‌زناشویی مادران دارای فرزند کم‌توان‌ذهنی بود.

    شیوه‌ی مطالعه:

     روش این پژوهش از نوع نیمه‌تجربی و با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه شاهد بود. جامعه‌ی پژوهش‌حاضر شامل کلیه‌ی مادران دارای فرزند ‌کم‌توان‌ذهنی در شهر سمیرم در سال 1398 بود که از این میان تعداد 30 نفر به روش نمونه‌گیری هدفمند و در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 15 نفره (آزمایش و شاهد) جایگذاری شدند. دو گروه در دو مرحله‌ی پیش‌آزمون و پس‌آزمون به پرسش‌نامه‌های رضایت‌زناشویی انریچ و مقیاس سرخوردگی زناشویی کایزر پاسخ دادند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کردند؛ درحالی که گروه شاهد مداخله‌ای نگرفت. داده‌های جمع‌آوری شده به وسیله‌ی آزمون تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ ها:

     نتایج تحلیل کواریانس نشان‌گر افزایش میانگین میزان رضایت‌مندی زناشویی و همچنین کاهش سرخوردگی زناشویی مادران در گروه آزمایش، نسبت به گروه شاهد بود.‌

    نتیجه‌ گیری: 

    به نظر می‌رسد که ارایه‌ی مداخله‌های آموزشی و درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد می‌تواند به ارتقای رضایت‌مندی زناشویی و کاهش میزان سرخوردگی زناشویی در مادران دارای فرزند کم‌توان‌ذهنی اثربخش باشد. برگزاری دوره‌های آموزشی و درمانی به مادران دارای فرزند کم‌توان‌ذهنی در مراکز و موسسات توانبخشی توصیه می‌شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، رضایت زناشویی، سرخوردگی زناشویی، کم توان ذهنی
  • منیره شمسایی، محمدجواد شمسایی، پروانه اصفهانی صفحات 118-124
    مقدمه

     طرح تحول نظام سلامت ایران، در اردیبهشت 1393 با اهداف عدالت در دسترسی به خدمات سلامت، ارتقای کیفیت خدمات و حفاظت مالی از بیماران در برابر هزینه‌های بالای خدمات بیمارستانی در بیمارستان‌های دانشگاهی اجرا شد. هدف این پژوهش، مقایسه‌ی شاخص‌های عملکردی بخش اورژانس قبل و بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت در بیمارستانی آموزشی در شهر زابل بود.

    شیوه‌ی مطالعه:

     این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی در سال 1397 در بیمارستانی آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی زابل انجام شد. اطلاعات شاخص‌های عملکردی بخش اورژانس دو سال قبل و دو سال بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت به روش سرشماری انتخاب شدند. داده‌های پژوهش با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 19 و با آزمون آماری تی تحلیل شدند.

    یافته‌ ها:

     نتایج نشان داد که اجرای طرح تحول نظام سلامت بر درصد بیماران تعیین تکلیف شده‌ی کمتر از 6 ساعت موثر بوده است که از نظر آماری معنی‌دار بود (0/004 = p value). با این وجود، اجرای طرح تحول نظام سلامت، تاثیر معنی‌داری بر درصد بیماران تعیین تکلیف شده‌ی کمتر از 12 ساعت، درصد احیای موفق، درصد احیای ناموفق و درصد ترک با مسوولیت شخصی نداشته است (0/05 < p value).

    نتیجه‌ گیری:

     اجرای طرح تحول نظام سلامت باعث بهبود شاخص درصد بیماران تعیین تکلیف شده‌ی کمتر از 6 ساعت شده است. با این وجود، اجرای این طرح بر بیشتر شاخص‌های عملکردی بخش اورژانس بیمارستان مورد مطالعه موثر نبوده است. بنابراین، ضروری است که زیرساخت‌های لازم از جمله تامین منابع مالی و انسانی کافی، برگزاری دوره‌های آموزشی اثربخش در زمینه‌ی نحوه اجرا و پایش دستورالعمل‌های طرح تحول نظام سلامت و اهداف حاصل از آن فراهم گردد.

    کلیدواژگان: طرح تحول نظام سلامت، شاخص عملکردی، بخش اورژانس، بیمارستان
  • رضا ایمانخواه، فاطمه سردشتی بیرجندی، محمد سنچولی صفحات 125-132
    مقدمه

     روان‌درمانی در بیماری‌های طبی، نیاز به استفاده از خدمات پرهزینه‌ی پزشکی را کاهش می‌دهد. طراحی و به کارگیری مداخله هایی مبتنی بر رویکردهای روانشناختی اثربخش و سودمند، در مورد بیماریهای طبی و مزمن، به طور کلی و دیابت به طور خاص، حایز اهمیت است. لذا هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش ریلکسیشن بر افزایش کیفیت زندگی و بهبود شاخص‌های خونی بیماران دیابتیک مراجعه‌کننده به بیمارستان امیرالمومنین (ع) شهرستان زابل بود.

    شیوه‌ی مطالعه: 

    جامعه‌ی آماری مطالعه شامل کلیه‌ی بیماران دیابتیک مراجعه‌کننده به بیمارستان امیرالمومنین (ع) شهرستان زابل در شش ماهه‌ی اول سال 1398 بود. گروه نمونه، شامل 30 بیمار دیابتیک مراجعه‌کننده به بیمارستان امیرالمومنین (ع) شهرستان زابل که با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره قرار گرفتند. به منظور جمع‌آوری داده‌های مربوط به کیفیت زندگی، از پرسش‌نامه‌ی استاندارد کیفیت زندگی توماس (2004) استفاده شد.

    یافته‌ ها: 

    نتایج حاصل از فرضیات مطالعه نشان داد، آموزش ریلکسیشن، بر کیفیت زندگی، بر بهبود شاخص خونی FBS (Fasting blood sugar) و بهبود شاخص خونی A1C بیماران دیابتیک مراجعه‌کننده به بیمارستان امیرالمومنین (ع) شهرستان زابل تاثیر دارد.‌

    نتیجه‌ گیری: 

    این موضوع بیانگر آن است که می‌توان از مولفه‌های روانشناختی به عنوان مکمل در کنار روش‌های دارودرمانی در طول دوره‌ی درمان بیماران دیابتیک استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش ریلکسیشن، کیفیت زندگی، دیابت، شاخص های خونی
  • محسن وظیفه دوست، ثمین جمشیدی، فرناز وظیفه دوست صفحات 133-138
    مقدمه

     امروزه اکثر مطالعات تغذیه‌ای حاکی از آن است که ارتباط مستقیمی بین تغذیه و سلامت افراد جامعه وجود دارد. این امر سبب تولید روزافزون و تمایل بیشتر مصرف‌کنندگان به محصولات فراسودمند شده است. هدف از مطالعه‌ی حاضر، تولید ماست فراسودمند با استفاده از پودر دانه‌ی مرو بود.

    شیوه‌ی مطالعه:

     در پژوهش حاضر، تاثیر افزودن پودر دانه‌ی مرو بر برخی ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی شامل اسیدیته قابل تیتر، آب‌اندازی، خاصیت آنتی‌اکسیدانی، میزان ماده‌ی خشک، چربی و ویژگی‌های حسی ماست طی 14 روز نگهداری در دمای 4 درجه‌ی سانتی‌گراد مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی فرضیه‌ها، از آزمون تجزیه‌ی واریانس و برای بررسی تفاوت تیمارهای مورد نظر، از آزمون تعقیبی دانکن (Duncan) استفاده شد.

    یافته‌ ها:

     افزودن پودر دانه‌ی مرو علاوه بر افزایش فعالیت آنتی‌اکسیدانی، موجب بهبود بافت و کاهش میزان آب‌اندازی و همچنین افزایش مدت زمان نگهداری ماست گردید. با افزایش درصد پودر دانه‌ی مرو، اسیدیته وسینرسیس کاهش، pH، ماده‌ی خشک، میزان چربی و درصد مهار رادیکال‎های آزاد به طور معنی‎داری (0/05 > p value) افزایش یافت. در مورد ارزیابی حسی، بالاترین امتیاز از نظر پذیرش کلی مربوط به نمونه‌ی ماست حاوی 1 درصد پودر دانه‌ی مرو بود.

    نتیجه‌ گیری: 

    شناخت گیاهان تغذیه‌ای و استفاده از آن‌ها در تولید محصولات فراسودمند، می‌تواند گامی بزرگ در افزایش سطح سلامت افراد جامعه باشد.

    کلیدواژگان: ماست، فراسودمند، دانه ی مرو، آنتی اکسیدان، خصوصیات فیزیکوشیمیایی
  • خدیجه سراوانی، محمدحسین کمال الدینی، زهرا میرسرگزی، ملیحه قرایی صفحات 139-151
    مقدمه

     تجاوز، نوعی خشونت جنسی است که معمولا شامل آمیزش جنسی می‌شود و توسط فرد یا افرادی به‌رغم رضایت شخص انجام می‌گردد. این عمل می‌تواند با اجبار فیزیکی، تهدید، سوءاستفاده از مسوولیت یا با فردی که ناتوان یا زیر سن قانونی است رخ دهد. معمولا تجاوز توسط افراد ناشناس از تجاوز توسط افرادی که قربانی آن‌ها را می‌شناسد کمتر شایع است. چند مطالعه عنوان کرده‌اند که تجاوز مذکر به مذکر و مونث به مونث در زندان‌ها بسیار معمول است و احتمال دارد که از سایر موارد کم‌ترین گزارش را داشته باشد. وقتی تجاوز و بردگی جنسی بخشی از عملی گسترده و سازمان‌یافته هستند، تحت عنوان جنایت علیه بشریت و جنایت جنگی شناخته می‌شوند. تجاوز اگر به ‌قصد از بین بردن جزء یا کل گروهی قومی انجام می‌شود عنصری از جنایت نسل‌کشی به شمار می‌آید. هدف این مقاله، بررسی و مروری بر علل رخ دادن تجاوز به کودکان، روش‌های پیشگیری و رفتارهای مناسب در مواجهه با این عمل و قوانین کشورهای مختلف در مورد این عمل می‌باشد.

    شیوه‌ی مطالعه: 

    پژوهش حاضر یک مطالعه‌ی مروری است که بر اساس جستجو با استفاده از کلید واژه‌ها از جمله تجاوز جنسی کودکان، قربانیان جنسی، انواع آثار و نتایج تجاوز جنسی و نقش خانواده و جامعه به زبان فارسی و انگلیسی در پایگاه‌های معتبر از جمله PubMed، Wiley، Elsevier، Science Direct و SID از سال 1980 تا 2019 انجام شد و مقالات مورد نظر انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند.‌

    نتیجه‌ گیری: 

    بیش از نیمی از تجاوزات جنسی، به‌طور خود به خودی اتفاق نمی‌افتند، بلکه حداقل تا اندازه‌ای از پیش برنامه‌ریزی‌شده‌اند. تجاوز جنسی با سلطه و قدرت مرتبط است؛ اکثر تجاوزگران جنسی تنها هنگامی می‌توانند از نظر جنسی تحریک شوند که قربانی را دچار وحشت و خفت نموده باشند؛ عمل جنسی خود اهمیت کمتری دارد. تعدادی از کلیشه‌ها در مورد نقش‌های جنسیتی می‌توانند در توجیه تجاوز نقش ایفا کنند. در مورد تجاوز مرد به زن، این کلیشه‌ها شامل این نظرات است که: قدرت مختص مردان است درحالی‌که زنان به درد سکس می‌خورند و کالایی بیش نیستند، اینکه زنان خواهان سکس اجباری و توسری‌خوری هستند، و اینکه تکانه‌ها و  رفتارهای جنسی مردان غیرقابل‌کنترل است و باید ارضا شود.

    کلیدواژگان: تجاوز جنسی، کودکان، قربانیان جنسی
|
  • Reza Ahmadi, Hosein Ahmadi, Mohammad Sarani Pages 102-108
    Introduction

    Acceptance of EHRs by service providers is serious challenge to its proper completion. Therefore, it is important to identify the factors that affect the acceptance of this system. Therefore, our goal is to investigate the acceptance of the integrated health system (SIB) by rural family physicians and health workers.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted in the spring of 2020. The research population included all rural family physicians and health workers who were selected by census method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were confirmed. In this study, one sample T-test, two independent T-test, analysis of variance and Pearson and Spearman correlation coefficient were used in SPSS software.

    Findings

    The study involved 276 people, of whom 36 (13%) were physicians and 138 (50%) were women. The average level of satisfaction of the health team was moderate. There was a significant difference between the type of job, the city of service and the satisfaction with the SIB system (P = 0.034), (p value = 0.001). There is also a significant direct relationship between the level of interest in the rural family physician program and satisfaction with the SIB system (r = 0.343, p value = 0.001).

    Conclusion

    The results showed that technical infrastructure is one of the most important challenges in implementing EHRs. It is suggested that the infrastructure related to the SIB system be upgraded to solve the problem of system availability (no disconnection and connection) during working hours.

    Keywords: Electronic health records, Patient care team, Physicians
  • Jasem Bahramian, Abbas Sami, Davod Hajkhodadadi Pages 109-117
    Background

    Mothers with mental retarded children deal with a number of psychological problems and challenges. The purpose of this study was to determine the effectiveness of The Effectiveness of Acceptance and Commitment group Therapy on reducing Marital Satisfaction and increasing Marital Disaffection in Mothers with Mentally Retarded Children.

    Methods

    This research had a semi-experimental design and pre-test-posttest with a control group. The research population included all mothers with mentally impaired children in Semirom during year 2019. Thirty were selected by targeting sampling and then randomly assigned to two groups, experimental and control. The two groups responded in two stages: Enrich Marital Satisfaction Questionnaire and the Kaiser marital frustration scale. The experimental group received 8 Acceptance and Commitment Therapy training sessions. Data were analyzed by covariance test.

    Results

    The analysis of covariance showed a significant increase in the mean marital satisfaction as well as a decrease in mothers' marital frustration in the experimental group compared to the control group.

    Conclusion

    According to the research findings, therapeutic and educational Acceptance and Commitment Therapy interventions could improve Marital Satisfaction and Marital Disaffection of mothers with mentally retarded children. This intervention could be recommended by family counselors at rehabilitation centers for mothers with special needs children.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Marital satisfaction, Marital disaffection, Mothers with mentally retarded children
  • Monireh Shamsaei, MohammadJavad Shamsaei, Parvaneh Isfahani Pages 118-124
    Background

    The health sector evolution plan was implemented in 2014with three approach financial protections of people, establishing justice in access to health services and improving quality of services in hospitals. Therefore, this study aimed to comprise performance indicators of emergency department before and after implementation of Health Sector Evolution (HSE) Plan in educational hospital.

    Methods

    This was a descriptive–analytical study that was conducted in educational hospital affiliated to Zabol University of Medical Science in southeast of Iran in 2019. In order to collect data, five performance indices of emergency department were extracted monthly in two 24-month periods before and after implementation of the Health Sector Evolution Plan by referring to the statistics unit of hospital. Data were analyzed via software Statistical Package for Social Sciences (SPSS 19) using paired T-test.

    Results

    The result showed that Health Sector Evolution Plan implementation significantly impacted on percentage of patients who were decided upon within 6 hours (p value = 0.004). However, HSE plan implementation had no significantly effect on percentage of patients who left the emergency department within 12 hours, Successful and unsuccessful recovery percentage, and percentage of patients left emergency department against the medical advice (p value > 0.05).

    Conclusion

    HSE plan implementation has improved percentage of patients who were decided upon within 6 hours. However, implementation his plan did not improve most performance indicators of emergency department of this hospital. Therefore, it is necessary to be provided required infrastructure, including human and adequate financial and human resources, effective training courses on how to implement and follow the guidelines for HSE plan and its goals.

    Keywords: Health sector evolution plan, Performance Indicators, Emergency department, HospitalArticle Details
  • Reza Imankhah, Fatemeh Sardashti Birjandi, Mohammad Sanchooli Pages 125-132
    Background

    Psychotherapy in diabetic patients can improve treatment tolerance, better quality of life, adherence to treatment and lifestyle changes so that improving the quality of life is one of the primary goals of treatment and an important therapeutic indicator in controlling diabetes. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effectiveness of relaxation training on increasing the quality of life and improving blood counts of diabetic patients referred to Amir Al-Momenin Hospital in Zabol, Iran.

    Methods

    The statistical population of the study included all diabetic patients referred to Amir Al-Momenin Hospital in Zabol in the first six months of 2009. The sample group consisted of 30 diabetic patients referred to Amir Al-Momenin Hospital in Zabol who were selected by convenience sampling method and randomly divided into two groups of 15 people. The Thomas's Quality of Life Questionnaire (2004) was used to collect quality of life data.

    Results

    The results of the research hypotheses showed that relaxation training has an effect on the quality of life of diabetic patients referred to Amir Al-Momenin Hospital in Zabol. Also, relaxation training has an effect on improving the A1C blood index of diabetic patients referred to Amir Al-Mo'menin Hospital in Zabol.

    Conclusion

    This indicates that psychological components can be used as a supplement to drug therapy during the treatment of diabetic patients.

    Keywords: Relaxation training, Quality of life, Diabetes, Blood indicators
  • Mohsen Vazifedoost, Samin Jamshidi, Farnaz Vazifedoost Pages 133-138
    Introduction

    Most nutrition studies today suggest that there is a direct relationship between nutrition and the health of people in the community. This has led to increasing production and more consumers' desire for beneficial products. The aim of the present study was to produce functional yogurt using grain powder of Salvia Macrosiphon Boiss.

    Methods

    In the present study, the effect of adding grain powder of Salvia macrosiphon Boiss. On some physicochemical properties including titratable acidity, hydration, antioxidant properties, dry matter content, fat and sensory properties of yogurt during 14 days of storage at 4°C was investigated. Analysis of variance was used to test the hypotheses and Duncan post hoc test was used to examine the differences between the treatments.

    Findings

    The addition of seed powder, In addition to increasing antioxidant activity, Caused tissue improved and syneresis reduced and also the shelf life of yogurt increased. With increasing percentage of grain powder, acidity and syneresis decreased and pH, dry matter, fat content and percentage of free radical inhibition increased significantly (p value < 0.05). Also, in terms of sensory characteristics, the highest score in terms of total acceptance related to yogurt sample contained 1% grain powder.

    Conclusion

    Recognizing nutritional plants and using them in the production of functional products can be a big step in increasing the health of people in the community.

    Keywords: Yogurt, Functional, Salvia macrosiphon Boiss, Antioxidant properties, Physicochemical characteristics
  • Khadijeh Sarvani, MohammadHosein Kamalaldini, Zahra Mirsargazi, Malihe Gharaie Pages 139-151
    Background

    Rape is a form of sexual violence that usually involves sexual intercourse and is perpetrated by a person or persons in person. This can happen with physical coercion, threats, abuse of responsibility, or with a person with a disability or a minor. The term is often defined in criminal law. The person who commits the rape is known as the rapist. Around the world, rape incidents reported by police in year 2008 ranged from 0.1per capita in Egypt to 100.000 per capita in Lesotho to 91.6 per 100.000 capita in Russia. Medium title was variable. Rape is an element of genocide if it is to destroy an ethnic group or group. The purpose of this article is to review the causes of child abuse, the methods of prevention and appropriate behaviors and the laws of different countries.

    Conclusion

    More than half of rapes did not happen spontaneously, somewhat pre-programmed, Rape is associated with domination and power. Most sexual offenders are sexually aroused only when they have been frightened victim, the sexual act itself is less important. A number of stereotypes about gender maps can play a role in justifying rape. In the case of rape of men to women that women want forced and consensual sex, and that men's sexual impulses and behaviors are uncontrollable and must be satisfied. These stereotypes include comments that Power belongs to men, while women enjoy sex and are nothing more than a commodity.

    Keywords: Rape, Children, Sexual Victims