فهرست مطالب

مجله آموزش پرستاری
سال دهم شماره 4 (پیاپی 48، مهر و آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیرحسین بک زاده*، وحیده آقامحمدی، سولماز سعیدی، محمدتقی سوادپور، خدیجه نصیری صفحات 1-8
    مقدمه

    فرآیند پرستاری روشی علمی و هدفمند است که استفاده از آن سبب هماهنگی در ارایه خدمات شده و این امکان را به پرستاران می دهد که از تفکر انتقادی برای قضاوت های بالینی و فعالیت های مراقبتی خود استفاده نمایند. مطالعه حاضر با هدف بررسی موانع اجرای فرآیند پرستاری از دیدگاه پرستاران شاغل در بیمارستان های دانشگاهی اردبیل و خلخال  از خرداد تا آبان ماه سال 1399 انجام شد.

    روش کار

    مطالعه توصیفی مقطعی حاضر بر روی 300 پرستار شاغل در بیمارستان های دانشگاهی اردبیل و خلخال انجام شد. نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام شد. ابزار مورد استفاده پرسشنامه موانع اجرای فرآیند پرستاری می باشد. داده ها با استفاده از نرم افزار  SPSS نسخه 26 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های مطالعه حاضر نشان می دهد که در اجرای فرآیند پرستاری "نداشتن اطلاع کامل از مفهوم فرآیند پرستاری" با 79 درصد بزرگترین مانع فردی و "فراهم نکردن امکان دستیابی به منابع جدید پرستاری توسط مسیولین" با 3/83 درصد بزرگترین مانع مدیریتی از دیدگاه پرستاران می باشد. بین جنسیت و مانع فردی " نداشتن اطلاع کامل از مفهوم فرآیند پرستاری "اختلاف آماری معنی داری وجود داشت (05/0 <p).

    نتیجه گیری

    مجموع یافته های مطالعه حاضر نشادن می دهد که از دیدگاه پرستاران شاغل در بیمارستان های دانشگاهی اردبیل و خلخال مهمترین مانع فردی و مدیریتی به ترتیب شامل عدم آگاهی کامل از مفهوم فرآیند پرستاری و فراهم نکردن امکان دستیابی به منابع جدید پرستاری توسط مسیولین می باشد.

    کلیدواژگان: فرآیند پرستاری، موانع، دیدگاه پرستاران
  • شهناز شهبازگلابی، نسرین الهی*، سیمین جهانی، الهام مراغی صفحات 9-18
    مقدمه

    ارزشیابی یک رکن اساسی هر برنامه آموزشی است که می تواند آموزش را از حالت ایستا به فرایندی پویا هدایت نماید. این امر به شیوه ارزشیابی که منجر به کیفیت پیامدهای یادگیری می شود بستگی دارد. هدف این پژوهش تعیین تاثیر روش ارزشیابی ساختارمند عینی مهارتهای بالینی براضطرب ،رضایتمندی و عملکرد دانشجویان پرستاری در درس بررسی وضعیت سلامت بود.

    روش کار

    این مطالعه نیمه  تجربی دو گروهی از نوع پس آزمون روی 100 دانشجوی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در دو نیمسال 1397 - با روش نمونه گیری دردسترس انجام گرفت. گروه شاهد 52نفر و گروه آزمون  48نفر بودند. در گروه شاهد ارزشیابی روتین و گروه آزمون به روش OSATS انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه رضایتمندی، اضطراب اشپیلبرگر و چک لیست ارزیابی عملکرد بود. جهت تحلیل داده ها از نرم22 SPSS و آزمونهای تی مستقل ، خی دو و من ویتنی استفاده شد. 

    یافته ها

    میانگین نمرات گروه شاهد؛ عملکرد(4/2 ± 02/14)، اضطراب (05/ ± 35/46) و رضایتمندی(8/3 ± 67/17) و در گروه آزمون میانگین نمره عملکرد(06 ±02/14   ، اضطراب (45/6 ±8/43  و رضایتمندی (18 ± 68/18) بدست آمد. همچنین آزمون آماری نشان داد اختلاف آماری معنی داری در نمره عملکرد (001/ 0P=) و اضطراب (047/0=P) دو گروه مشاهده شد. لاکن در نمره رضایتنمندی اختلاف معنی داری دیده نشد (237/0=P).

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت بررسی وضعیت سلامت بیمار در تعیین تشخیص های پرستاری و ارایه مراقبت بهینه و اثربخشی روش ارزشیابی OSATES بر عملکرد و اضطراب دانشجویان پرستاری توصیه می شود در ارزشیابی مهارتهای عملی دانشجویان از روش مذکور استفاده شود.

    کلیدواژگان: ارزشیابی ساختارمند عینی مهارتهای بالینی، اضطراب، رضایتمندی، عملکرد، معاینه فیزیکی
  • میرناصر غیبی، علی زینالی* صفحات 19-21
    مقدمه

    مراقبت یک فرایند مستمر است و رفتارهای مراقبتی پرستاران می توانند نقش موثری در کیفیت ارایه خدمات به بیماران و بهبود عملکرد بیمارستان داشته باشد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش فراحافظه، فراهیجان ها و فراشناخت های مثبت در پیش بینی رفتار مراقبتی پرستاران انجام شد.

    روش کار

     مطالعه حاضر مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های شهر ارومیه در سال 1398 بودند که از بین آنها 370 پرستار با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های فراحافظه، فراهیجان ها و فراشناخت های مثبت و فرم تجدیدنظرشده رفتار مراقبتی پرستاران استفاده شد. داده ها با روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل همزمان در نرم افزار SPSS نسخه نوزدهم تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که میانگین فراحافظه(696/13±705/63)، فراهیجان ها و فراشناخت های مثبت (908/12±727/45) و رفتار مراقبتی (668/33±437/158) در پرستاران بود. همچنین، فراحافظه (531/0=r) و فراهیجان ها و فراشناخت های مثبت (447/0=r) و هر سه بعد فراهیجان ها و فراشناخت های مثبت شامل اعتماد به خاموش سازی افکار و هیجان های پایدار (407/0= r) ، اعتماد به هیجان های خود به عنوان نشانه، جلوگیری از واکنش های فوری و تنظیم ذهن برای حل مساله (432/0=r) و اعتماد به تنظیم سلسله مراتب اهداف انعطاف پذیرو عملی (484/0=r،) با رفتار مراقبتی پرستاران رابطه مثبت و معنادار داشتند (001/0>p). علاوه بر آن، فراحافظه، فراهیجان ها و فراشناخت های مثبت توانستند 7/34 درصد و ابعاد فراهیجان ها و فراشناخت های مثبت توانستند 6/25 درصد از تغییرات رفتار مراقبتی پرستاران را پیش بینی کنند (001/0>P).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج، رفتار مراقبتی پرستاران می تواند از طریق بهبود فراحافظه و فراهیجان ها و فراشناخت های مثبت بهبود یابد. بنابراین، سیاستگذاران بهداشتی و برنامه ریزان بیمارستان ها می توانند از طریق بهبود فراحافظه، فراهیجان ها و فراشناخت های مثبت میزان رفتار مراقبتی پرستاران را ارتقاء دهند.

    کلیدواژگان: فراحافظه، فراهیجان، فراشناخت، مراقبت، پرستاران
  • مینو متقی*، پروانه خراسانی، معصومه کریمیان صفحات 30-39
    مقدمه

    این پژوهش با هدف بررسی و مقایسه اثربخشی برنامه توانمندسازی کارشناسان پرستاری و مراقبین سلامت در آموزش و کنترل دیابت نوع دو انجام شد.

    روش کار

    مطالعه ی حاضر از نوع کارآزمایی شاهددار تصادفی شده دو سوکور برروی 480 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهر اصفهان است که طی یک مطالعه اقدام پژوهی با طرح ارزشیابی لانه گزیده در سال 2018 انجام شده است. بیماران به صورت تصادفی به 4 گروه مساوی در دو گروه آزمون و کنترل با دو زیر گروه پرستاران و مراقبین سلامت تقسیم شدند.  2 گروه مداخله از پرستاران و مراقبین سلامت در 7 جلسه کارگاه توانمندسازی شرکت کرده و آموزش های خودمراقبتی بیماران خود را طی 4 جلسه اجرا کردند. اطلاعات دموگرافیک و هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) بیماران در ابتدای مطالعه و سه ماه بعد از اتمام مداخله با روش های دقیق و قابل اعتماد جمع آوری شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 20 با استفاده از آزمون های مجذور کای، tمستقل، tزوجی، کولموگروف اسمیرنوف و ANOVA در سطح معنی دار 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

     یافته ها: 

    چهار گروه بیماران مداخله و کنترل در دو زیر گروه پرستاران و ارایه دهندگان مراقبت های بهداشتی در ابتدای مطالعه از نظر متغیرهای جمعیت شناختی و  HbA1cتفاوت معنی داری نداشتند (409/0= p). سه ماه پس از مداخله، میانگین اختلاف سطح HbA1c بیماران در دو گروه مداخله (توانمندسازی پرستاران و ارایه دهندگان مراقبت های بهداشتی) در مقایسه با دو گروه کنترل معنی دار بود (003/0 = p) و بهترین تاثیر در گروه مداخله پرستاران مشاهده شد (003/0 = p).

    نتیجه گیری:

      اثربخشی برنامه ی توانمندسازی  و اثر بیشتر آموزش پرستاران در مقایسه با مراقبین سلامت بر بهبود شاخص گلیسمیک بیماران مبتلا به دیابت تایید شد. بنابراین اجرای برنامه توانمندسازی پرسنل بهداشتی و استفاده از نیروهای دوره دیده ی پرستاری  به دلیل نقش مهمی که در رسالت نظام سلامت در جهت بهبود شاخصهای کنترل دیابت دارند پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اقدام پژوهی، اثر بخشی، برنامه توانمندسازی، پرستاران، مراقبین سلامت، آموزش خودمراقبتی، دیابت نوع دو
  • نوید اسدی زیدآبادی، امان الله سلطانی*، زهرا زین الدینی، علیرضا منظری توکلی صفحات 40-48
    مقدمه

    پرستاران می توانند با استفاده از راهبرد حل مسئله نسبت به مدیریت اضطراب و بهبود سلامت روان خود اقدام کنند. پژوهش حاضر با هدف بررسی پیش بینی مهارت حل مسئله بر اساس اضطراب و سلامت روانشناختی پرستاران انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی - مقطعی در بهار 1399 انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه ی پرستاران شاغل در بیمارستان های شهر کرمان بود. بر این اساس 425 پرستار به روش نمونه گیری تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های اضطراب بک (1990)، سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر (1979) و حل مسئله هپنر (1982) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و روش آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (ضریب همبستگی و رگرسیون گام به گام) انجام شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار  اضطراب 80/4±20/22، سلامت روانشناختی 46/5± 46/29 و حل مسئله 43/7± 31/87 به دست آمد. مهارت حل مسئله با اضطراب رابطه منفی و معنادار (412/0- =r) و با سلامت روانشناختی رابطه مثبت و معنادار (534/0=r) داشت. براساس نتایج رگرسیون اضطراب 20% و ترکیب اضطراب و سلامت روانشناختی 36% از واریانس حل مسئله را تبیین کردند (05/0<p).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، مهارت حل مسئله در پرستاران از طریق اضطراب و سلامت روانشناختی قابل پیش بینی است. بنابراین پیشهاد می گردد با تکیه بر آموزش این مولفه و تقویت آن، میزان اضطراب را کاهش و سلامت روانشناختی را در پرستاران افزایش داد.

    کلیدواژگان: اضطراب، حل مسئله، پرستار، سلامت روانشناختی
  • ناهید رهنما، سعید بختیارپور*، ساسان باوی، حمدالله جایروند، زهرا دشت بزرگی صفحات 49-62
    مقدمه

    پرستاری به عنوان حرفه ای با استرس شغلی بالا شناخته شده است که تاثیرات زیان باری بر سلامت و میزان بروز توانایی های پرستاران در محیط کار و کاهش کیفیت زندگی کاری آنان دارد. لذا، این مطالعه با هدف ارایه مدل علی کیفیت زندگی کاری بر اساس استرس شغلی و هوش هیجانی با میانجی گری خستگی در پرستاران مجرد انجام گرفت.

    روش کار

    روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری را کلیه پرستاران مجرد بیمارستان های شهر اهواز در سال 1399 تشکیل دادند که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 203 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بود از؛ پرسشنامه جمعیت شناختی، "پرسشنامه کیفیت زندگی کاری"، "مقیاس استرس شغلی پرستاری"، "پرسشنامه هوش هیجانی" و "مقیاس خستگی". ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل مسیر انجام گرفت.

    یافته ها:

     نتایج پژوهش نشان داد تمام مسیرهای مستقیم به جز مسیر هوش هیجانی (039/0 =β و 05/0p) به کیفیت زندگی کاری معنادار شدند. مسیرهای مستقیم استرس شغلی (252/0- =β و 01/0P<) و خستگی (270/0- =β و01/0<p) به کیفیت زندگی کاری، همچنین مسیرهای مستقیم استرس شغلی (413/0=β و01/0<p) و هوش هیجانی (164/0- =β و 05/0p) به خستگی از لحاظ آماری معنی دار بود.مسیرهای غیرمستقیم استرس شغلی (119/0- =β و 01/0<p) و هوش هیجانی (034/0=β و  05/0p)  نیز از طریق خستگی با کیفیت زندگی کاری معنادار شدند. نسبت روایی محتوا و پایایی با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ انجام شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و AMOS نسخه 24 استفاده شد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این پژوهش، الگوی پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار است و گام مهمی در جهت شناخت عوامل موثر بر کیفیت زندگی کاری پرستاران محسوب می شود. پیشنهاد می شود با برنامه ریزی و اجرای مداخلات آموزشی در زمینه استرس شغلی، هوش هیجانی و خستگی قدمی مثبت در جهت افزایش کیفیت زندگی کاری پرستاران برداشته شود.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، هوش هیجانی، کیفیت زندگی کاری، خستگی، پرستاران
  • راضیه طالبی، لیلا جویباری، غلامرضا محمودی شن* صفحات 63-72
    مقدمه

    مراقبت از کودکان و ارتقای سلامت آنها همواره یکی از دغدغه های مهم نظام سلامت است. بنابراین توجه به کیفیت برنامه های آموزشی پرستاری کودکان اهمیت ویژه ای دارد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه ی تطبیقی برنامه دوره ی کارشناسی ارشد پرستاری کودکان در ایران و دانشکده پرستاری اینگرام دانشگاه مک گیل کانادا انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر بر اساس رویکرد تطبیقی و با استفاده از الگوی برودی در سال 1399 صورت گرفت و طی آن اجزای اصلی و شاخص های مهم برنامه های درسی مورد نظر بر اساس چهار مرحله توصیف، تفسیر، همجواری، و مقایسه، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    محتوای دروس در اینگرام کانادا بسیار تخصصی و بالینی، متمرکز بر رویکردهای مشارکتی و توانمندسازی پرستار، مددجو و خانواده است. جذب دانشجو در سطح بین المللی و به طور مستقل توسط دانشکده اینگرام صورت می گیرد. در ایران برنامه بر اساس ارزش های فرهنگی و اسلامی تدوین شده است. پذیرش دانشجو به صورت متمرکز و از طریق آزمون سراسری می باشد. ساختار دوره به لحاظ محتوایی تمرکز کمتری روی تخصص بالینی، مراقبت خانواده محور و نقش رهبری دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به ماهیت بالینی دوره کارشناسی ارشد پرستاری کودکان متمرکز ساختن برنامه بر روی تخصص بالینی فراگیران از طریق بازبینی در تعداد واحدهای بالینی مطلوب به نظر می رسد. همچنین همسو ساختن عناوین دروس برنامه با رسالت، اهداف و نقش های تعریف شده برای دانش آموختگان و استفاده از رویکردهای جدید مراقبتی و خانواده محور پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، پرستاری کودکان، آموزش، پرستاری، کانادا، ایران
  • کوروش فتحی، مسعود شهبازی*، امین کرایی، محمد ملک زاده صفحات 73-84
    مقدمه

    امروزه سرطان به عنوان مهم ترین عامل مرگ ومیر انسان ها مورد توجه بسیاری در دنیا قرار گرفته است، به طوری که تعداد زیادی از مطالعات روان شناسی را به خود اختصاص داده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی روان درمانی مثبت نگر بر پذیرش درد و کنترل عواطف بیماران مبتلا به سرطان انجام شده است.

    روش کار

    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده همراه با پیش آزمون پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش را مردان مبتلا به سرطان شهرستان کهگیلویه در سال 98-1397 تشکیل دادند. نمونه آماری 26 بیمار مبتلا به سرطان بود که به روش هدفمند انتخاب و به روش تصادفی (قرعه کشی) در دو گروه روان درمانی مثبت نگر (13 بیمار) و گروه کنترل (13 بیمار) تقسیم شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس McCracken & Walls برای سنجش درد و مقیاس Williams & Chambers برای سنجش کنترل عواطف استفاده شد. گروه آزمایش طی هشت جلسه 90 دقیقه ای روان درمانی مثبت نگر را دریافت کرد، اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل MANCOVA و ANCOVA در نرم افزار SPSS نسخه 25 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که روان درمانی مثبت نگر بر تمایل به درد، مشارکت فعال و نمره کلی پذیرش درد، خشم، خلق افسرده، اضطراب، عاطفه مثبت و نمره کلی کنترل عواطف در مرحله پس آزمون موثر بوده است (05/0>p)، اما ماندگاری اثر نداشته است (05/0<p).

    نتیجه گیری:

     روان درمانی مثبت نگر بر پذیرش درد و کنترل عواطف بیماران مبتلا به سرطان موثر بوده و روان شناسان می توانند از نتایج پژوهش حاضر جهت مداخلات درمانی مبتنی بر روان درمانی مثبت نگر افزایش پذیرش درد و کنترل عواطف بیماران مبتلا به سرطان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: روان درمانی مثبت نگر، پذیرش درد، کنترل عواطف، بیماران مبتلا به سرطان
|
  • Amirhossein Backzadeh*, Vahideh Aghamohammadi, Solmaz Saeeidi, Mohammadthaghi Savadpoor, Khadijeh Nasiri Pages 1-8
    Introduction

    The nursing process is a scientific and purposeful method that its use leads to coordination in the provision of services and allows nurses to use critical thinking for their clinical judgments and care activities. This study aimed to investigate the barriers to the implementation of the nursing process from the perspective of nurses working in Ardabil and Khalkhal University Hospitals from May to October 2020.

    Methods

    The cross-sectional descriptive study was performed on 300 nurses working in Ardabil and Khalkhal university hospitals. Sampling was done simply randomly. The instrument used is the Nursing Process Barriers Questionnaire. Data were analyzed using SPSS/26 software.

    Results

    The findings of the present study show that in the implementation of the nursing process, "lack of complete knowledge of the concept of the nursing process" with 79% of the most individual barrier and "lack of access to new nursing resources by officials" with 83.3% and the most barriers of Management barrier is from the perspective of nurses. There was a statistically significant difference between gender and individual barrier "lack of complete knowledge of the concept of nursing process" (P <0.05).

    Conclusion

    The sum of the findings of the present study shows that from the perspective of nurses working in Ardabil and Khalkhal University Hospitals, the most important individual barrier is the lack of full knowledge of the concept of the nursing process and the most important managerial barrier is the lack of access to new nursing resources by officials.

    Keywords: Nursing process, Barriers, Nurses’ Viewpoint
  • Nasrin Elahi*, Simin Jahani, Elham Maraghi Pages 9-18
    Introduction

    Evaluation is an essential element of any training program that can guide training from a static to a dynamic process. It depends on the evaluation method that leads to the quality of the learning outcomes. This study aimed to determine the effect of structured objective evaluation of clinical skills on anxiety, satisfaction, and performance of nursing students in the course of health assessment

    Methods

    This quasi-experimental study of two post-test groups was performed on 100 nursing students of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences in 2017-2018 with an available sampling method in two semesters. The control group was 52 people and the experimental group was 48 people. The routine evaluation was performed in the control group and the OSATS method in the experimental group. Data collection tools included the Satisfaction Questionnaire, Spielberger Anxiety, and Performance Score. By SPSS20 and independent and Chi-square and Mann-Whitney t-tests were used to analyze the collected data.

    Results

    Mean scores of the control group; Performance (14.02 ± 2.4), anxiety (46.35 ± 0.05) and satisfaction (17.67 ± 3.8) and in the experimental group the average performance score (14.02 ± 06, anxiety (43.8±6.45) and satisfaction (18.68 ± 18) was obtained. Statistical tests also showed a statistically significant difference in performance scores (P = 0.001) and anxiety (P = 0.047) between the two groups, but no significant difference was observed in satisfaction scores (P = 0.237).

    Conclusion:

     Due to the importance of assessing the patient's health status in determining nursing diagnoses and providing optimal care and effectiveness of OSATES evaluation method on the performance and anxiety of nursing students, it is recommended to use this method in evaluating students' practical skills.

    Keywords: Objective structured evaluation of clinical skills, Anxiety, satisfaction, performance, physical exam
  • Mirnaser Gheybi, Ali Zeinali* Pages 19-21
    Introduction

    Care is a continuous process and caring behaviors of nurses can play an effective role in the quality of service to patient and improving hospital performance. Therefore, present research aimed to investigate the role of meta-memory, positive meta-cognitions and meta-emotions in predicting caring behavior of nurses.

    Methods

    The method of present study was cross-sectional from type of correlation. The research population was nurses of Urmia hospitals in 2019 year, which from them 370 nurse were selected by cluster random sampling method. To collected data used from the questionnaires of meta-memory, positive meta-cognitions and meta-emotions and revised form of caring behavior of nurses. Data were analyzed by Pearson correlation and multiple regression with enter model in SPSS version 19 software.

    Results

    The results showed that the mean of meta-memory was (63.705±13.696), positive meta-cognitions and meta-emotions was (45.727±12.908) and caring behavior was (158.437±33.668) in nurses. Also, meta-memory (r=0.531)  and positive meta-cognitions and meta-emotions (r=0.447) and all three dimensions of positive meta-cognitions and meta-emotions include confidence in extinguishing perseverative thoughts and emotions (r=0.407), confidence in interpreting own emotions as cues, restraining from immediate reaction and mind setting for problem solving (0.432) and confidence in setting flexible and feasible hierarchies of goals (0.484) had a positive and significant relationship with caring behavior of nurses (P<0.001). In addition, meta-memory, positive meta-cognitions and meta-emotions could explain 37.4 percent and dimensions of positive meta-cognitions and meta-emotions could predict 25.6 percent of variance of caring behavior of nurses (P<0.001).

    Conclusions

    Based on the results, caring behavior of nurses can be improved by improving the meta-memory and positive meta-cognitions and meta-emotions.Therefore health policymakers and hospital planners can via improving the meta-memory, positive meta-cognitions and meta-emotions promoting the caring behavior of nurses.

    Keywords: Meta-memory, Meta-emotion, Meta-cognition, Caring, Nurses
  • Minoo Motaghi*, Parvaneh Khorasani, Masoume Karimian Pages 30-39
    Introduction

    The study aimed to compare the effectiveness of empowerment program for nurses and health care providers on glycosylated hemoglobin in middle-aged people with type 2 diabetes.

    Methods

    A double-blind randomized controlled trial was performed on 480 patients covered by health centers in Isfahan during an action research using nested evaluation design in 2018. Patients were divided into 4 equal groups of 120 cases in 4 groups of intervention and control in two divided groups of nurses and health-care providers. Intervention groups of nurses and health care provider participated in 7 sessions of empowerment workshop, then they thought their patients in 4 sessions about self-care issues based on their needs assessment. Patients' data and glycosylated hemoglobin (HbA1c)at first and 3 months after intervention were collected by accurate and reliable methods. Data were analyzed in SPSS software version 20 with Kolmogorov-Smirnov, ANOVA, chi-square, independent t-test and paired t-test at a significant level of 0.05.

    Results

    Four groups of patients in the intervention and control subgroups of nurses and health care providers did not differ significantly in demographic variables and before the intervention(p=0.409). Three months after the intervention, mean difference of  the patients'  HbA1c level between the two groups of empowerment (nurses and health care providers) were significant (p=0.003) compared with their control groups. Best effectiveness was seen in the nurses' intervention group (p=0.003).

    Conclusion

    The effectiveness of the empowerment program on patients' glycemic control was confirmed in both groups with higher effect of nurses' education for A1c control in diabetic patients. Therefore, the implementation of this empowerment programs for health personnel and the use of trained nursing staff is recommended due to their important role in health system mission to improve diabetic control.

    Keywords: Action research, Empowerment program, Health-care providers, Nurses, Self-care education, Type 2 Diabetes
  • Navid Asadi, Amanollah Soltani*, Zahra Zeinadini, Alireza Manzari Tavakoli Pages 40-48
    Introduction

    Depending on their job conditions, nurses experience various psychological problems that require problem-solving skills to solve them. Problem-solving helps manage anxiety and improve psychological health. Therefore, this study was conducted to investigate the prediction of problem-solving skills based on anxiety and the psychological health of nurses.

    Methods

    This study was a cross-sectional and correlational study. The statistical population of the present study consisted of all nurses in Kerman hospitals in 2019-2020. The sample consisted of 425 people who were selected by random sampling method and answered Beck Anxiety Inventory (1990), Goldberg and Hiller General Health Questionnaire (1979), and Heppner Problem Solving Questionnaire (1982). Subjects' scores were analyzed using descriptive (mean, standard deviation), and inferential statistics (correlation coefficient and linear regression) by SPSS-22.

    Results

    Mean and standard deviation was in anxiety 22.20±4.80, mental health 29.46±5.46, and problem-solving 87.31± 7.43. The results showed that problem-solving skills had a significant negative relationship with anxiety (r= -0.412) and a positive and significant relationship with psychological health (r= -0.534). Anxiety 20% and mental health explained 16% of the variance of problem-solving (P <0.05).

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, problem-solving skills in nurses can be predicted through anxiety and psychological health. Therefore, it is suggested that relying on training this component and strengthening it, reduce the level of anxiety and increase psychological health in nurses.

    Keywords: Anxiety, Problem-solving, Nurses, Psychological health
  • Nahid Rahnama, Saeed Bakhtiyarpour*, Sasan Bavi, Hamdollah Jayervand, Zahra Dashtbozorgi Pages 49-62
    Introduction

    Nursing is known as a profession with high job stress that has detrimental effects on health and the incidence of nurseschr('39') abilities in the workplace and reduce their quality of working life. Therefore, this study aimed to provide a causal model of quality of work life based on job stress and emotional intelligence mediated by fatigue in single nurses.

    Methods

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population consisted of all single nurses in Ahvaz hospitals in 1399 that 203 people were selected as the sample by available sampling method. The research tools were; demographic questionnaire "Quality of Work-Life Questionnaire", "Nursing Job Stress Scale", "Emotional Intelligence Questionnaire" and the Fatigue Scales. The evaluation of the proposed model was performed using the path analysis method.

    Results

    The results showed that all direct routes to the Island of Emotional Intelligence (β = 0.039 and p = 0.05) were significant for quality of work life. Direct paths of job stress (β = -0.225 and P <0.01) and characteristics (β = -0.270 and P <0.01) to quality of work life, as well as direct paths of job stress (β = 0.413 and P <0.01) and emotional intelligence (β = -0.164 and p = 0.05) were statistically significant.Indirect paths of job stress (β = -0.119 and P <0.01) and emotional intelligence (β = 0.034 and p = 0.05) are also significant through quality of life. Content validity and reliability ratios were calculated by Cronbachchr('39')s alpha coefficient. SPSS and AMOS version 24 software were used for data analysis

    Conclusion

    Based on the results of this study, the proposed model has a good fit and is an important step in recognizing the factors affecting the quality of the work-life of nurses. It is suggested that by planning and implementing educational interventions in the field of job stress, emotional intelligence, and fatigue, a positive step be taken to increase the quality of  the work-life of nurses.

    Keywords: Job stress, emotional intelligence, quality of work life, fatigue, nurses
  • Razieh Talebi, Leila Jouybari, GholamReza Mahmoodi Shan* Pages 63-72
    Introduction

    Caring for children and promoting their health is always one of the important concerns of the health system. Therefore, paying attention to the quality of pediatric nursing education programs is of special importance. This aimed to compare the master's degree program in pediatric nursing in Iran and the Ingram School of Nursing, McGill University, Canada.

    Methods

    The present study was conducted based on a comparative approach and using the Bereday model in 2020, during which the main components and important indicators of the curriculum are analyzed based on four stages of description, interpretation, proximity, and comparison.

    Results

    The content of the courses in Ingram Canada is highly specialized and clinical, focusing on participatory approaches and empowerment of nurses, clients ,and families. Student recruitment is done internationally and independently by Ingram College. In Iran, the program is based on cultural and Islamic values. Student admission is centralized through a national exam. The content of the course is less focused on clinical specialization, family-centered care, and leadership role.

    Conclusions

    Considering the clinical nature of the Master of Pediatric Nursing course, it seems desirable to focus the program on the clinical expertise of the learners by reviewing the number of clinical units. It is also suggested to align the titles of the program courses with the mission, goals ,and roles defined for the graduates and to use new care and family-oriented approaches.

    Keywords: Curriculum, Pediatric Nursing, Nursing Education, Canada, Iran
  • Kourosh Fathi, Masoud Shahbazi*, Amin Koraei, Mohammad Malekzadeh Pages 73-84
    Introduction

    Today, cancer as the most important cause of human mortality has received much attention in the world so that it has a large number of psychological studies. The aim of this study was to determine the effectiveness of positive psychotherapy on accepting pain and controlling the emotions of cancer patients.

    Methods

    This study was a randomized clinical trial with a pretest-posttest and follow-up. The statistical population of this study consisted of men with cancer in Kohgiluyeh city in 2018-2019. The statistical sample consisted of 26 cancer patients who were purposefully selected and randomly divided into two groups of positive psychotherapy (13 patients) and the control group (13 patients). The McCracken & Walls scale was used to collect data to measure pain acceptance and the Williams & Chambers scale was used to measure emotion control. The experimental group received positive positivity during eight 90-minute sessions of psychotherapy, but the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using MANCOVA and ANCOVA analysis in SPSS-25 software.

    Results

    The results showed that positive psychotherapy was effective on pain tendency, active participation, and the overall score of acceptance of pain, anger, depressed mood, anxiety, positive emotion, and the overall score of emotion control in the post-test phase (P <0.05), but persistence had no effect (p>0.05).

    Conclusion

     Positive psychotherapy is effective in accepting pain and controlling the emotions of cancer patients and psychologists can use the results of the present study for therapeutic interventions based on positive psychotherapy to increase pain acceptance and control the emotions of cancer patients.

    Keywords: Positive Psychotherapy, Pain Acceptance, Emotion Control, Cancer Patients