فهرست مطالب

مطالعات تاریخی قرآن و حدیث - سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 69، بهار و تابستان 1400)

نشریه مطالعات تاریخی قرآن و حدیث
سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 69، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عمیدرضا اکبری*، محمد قندهاری صفحات 13-48

    اسماعیل بن ابی زیاد سکونی (د حدود 180ق) در برخی منابع متقدم امامیه، عامی دانسته شده است. علاوه بر تصریح رجالیان اهل سنت به قاضی بودن سکونی، قراین متعددی حکایت از ارتباط او با دربار عباسی دارد که این مسئله در کنار نحوه روایتگری او از امام صادق (ع)، نوع گرایش عامی او را نشان می دهد؛ اما فراوانی روایات او در منابع امامی، مضامین برخی از روایاتش و آشنایی اندک امامیه با او موجب شده تا در چند قرن اخیر، کسانی دیدگاه متقدم در مورد مذهب سکونی را رد کرده و او را نه تنها از امامیه، که از اصحاب رازدار و ثقه امام صادق (ع) بشمرند. این مقاله بعد از ارایه دلایلی جدید بر گرایش عامی سکونی، نشان داده است که برخی از روایات سکونی که به خاطر نوع خطاب امام با راوی پیش تر شاهد امامی بودن سکونی تلقی می شدند، روایاتی هستند که سکونی یا راویان او آن ها را از دفاتر دیگران گرفته اند، و گاه از اساس نسبت آن ها به سکونی نیز اشکالاتی دارد. هم چنین، سکونی روایات زیادی با مضامین عامی و خلاف اعتقاد امامیه دارد؛ مانند اخبار همسو با فقه جریان های حاشیه ای عامه و حتی مناقب خلفا. جمعی از راویان عامه نیز از سکونی آثاری مانند تفسیر سکونی را روایت کرده اند، که فضایی عامی دارد.

    کلیدواژگان: اسماعیل بن ابی زیاد سکونی، مذهب راویان، راویان سنی امام صادق، روایات عامی، فقه عامه
  • زهرا سرباز، مرتضی ایروانی*، سهیلا پیروزفر صفحات 49-68

    هشام بن سالم از محدثان مورد اعتماد شیعه و از اصحاب امامان صادق و کاظم علیهماالسلام است که صاحب اصل و کتاب های تفسیر و معراج و حج بوده است. برخی، کتاب های او را از منابع کلینی تلقی کرده اند؛ مثلا کتاب تفسیر او را از منابع تفسیری کتاب کافی برشمرده اند. در حالی که به نظر می رسد احادیث او به واسطه-ی تصنیفات و جوامع بعدی به دست کلینی رسیده باشد. بررسی سند تمامی احادیث هشام بن سالم در کتاب کافی و تهذیب الاحکام شیخ طوسی ما را به قراینی در سند این روایات می رساند که نشان می دهد هیچ کدام از کتاب های هشام بن سالم منبع کلینی در اخذ حدیث نبوده است، بلکه روایات او به واسطه ی کتاب های دیگر مثل کتاب های محمدبن ابی عمیر، حسن بن محبوب، حسین بن سعید و احمد بن محمد بن عیسی در دسترس کلینی قرار گرفته است. این راویان به کتاب های هشام بن سالم دسترسی داشته و احادیث آن را در کتاب های خود استنساخ نموده اند. در عین حال احادیثی به طور شفاهی از هشام بن سالم به ایشان رسیده که در کتاب های خود مکتوب نموده اند اما تعداد آن اندک است.

    کلیدواژگان: هشام بن سالم، مصادرالکافی، میراث مکتوب، کتاب هشام بن سالم
  • زهرا زارعی*، الهه شاه پسند صفحات 69-92

    برخی قرایت ها از مصحف رسمی ماهیتی کاملا شیعی دارند و همین موجب طرح اتهاماتی به شیعه در خصوص اعتقاد به تحریف قرآن شده است؛ اهمیت بررسی چنین قرایاتی از همین جا روشن می شود. به همین منظور، این مقاله به بررسی موردی قرایت منسوب به امام صادق(ع) از آیه 2 سوره معارج پرداخته که مشتمل بر افزوده «ولایه علی(ع)» است. این پژوهش در دو بخش الف) تاریخ گذاری روایت با استفاده از روش تحلیل اسناد-متن و ب) تحلیل تاریخی روایت به منظور رسیدن به انگیزه های نشر آن، به بررسی ماهیت این قرایت پرداخته و به این نتیجه رسیده است که تاریخ نشر این روایت در حوالی سال 148 قمری است. دقت در فضای تاریخی و گفتمانی تاریخ به دست آمده نیز نشان می دهد که این روایت در فضای مبارزه فرهنگی و سیاسی علیه عباسیان و به منظور افزایش بصیرت جامعه در تشخیص مصداق واقعی «ولی» منتشر شده است. 

    کلیدواژگان: قرائات منسوب به ائمه(ع)، سوره معارج، شان نزول، واقعه غدیر
  • محمد عافی خراسانی*، روح الله شهیدی صفحات 93-114

    تدلیس یکی از پدیده های قابل توجه در فرآیند نقل و انتقال احادیث بوده است که عدم توجه به آن، اعتبارسنجی سندهای حدیثی را دچار خدشه می سازد. این پدیده در تاریخ حدیث ریشه دار بوده و بسیاری از محدثان در سطوح مختلف، مرتکب آن شده اند. از مسئله های مهم در بررسی این پدیده، روش کشف آن در سندهای حدیثی و همچنین شناخت انگیزه های محدثان از انجام آن است. در این مقاله، با تکیه بر یک نمونه عینی به این مهم پرداخته شده است؛ این نمونه تعبیرهای نامتعارفی است که دارقطنی، برای نام بردن از استاد خویش محمد بن عمر جعابی ذکر نموده است. با تحلیل موردی تک تک این تعبیرها، نخست اثبات شد که همه آنها در واقع درباره جعابی به کار رفته اند؛ سپس نامتعارف بودن این تعبیرها درباره جعابی و در نتیجه، تدلیس دارقطنی در یادکرد از وی ثابت شد. در پایان، فرضیه های گوناگونی در تحلیل انگیزه احتمالی دارقطنی از این تدلیس بیان شد که از مهم ترین آنها، بدگمان شدن او نسبت به جعابی در اواخر عمر وی است، به گونه ای که احتمالا با تغییر در روش نام بردن از جعابی، وانمود کرده است که از او زیاد روایت نمی کند.

    کلیدواژگان: مناسبتات روایی اسلامی، تدلیس، روش کشف تدلیس، انگیزه های تدلیس، جعابی، دارقطنی، تمییز مشترکات، توحید مختلفات، علم رجال، تاریخ حدیث
  • یحیی میرحسینی*، زهرا هاشمی صفحات 115-134

    «سلسله الذهب» مهمترین و مشهورترین سخن هشتمین امام شیعه است؛ جمله ای که به سال 200 هجری در نیشابور، به درخواست جمع زیادی از غیر شیعیان به ویژه اصحاب حدیث، صادر شد. بواسطه بازتاب روایت در منابع شیعه و اهل سنت، سلسله الذهب بسیار محل بحث و گفتگو بوده است. مروری بر پژوهش های بسیاری که درباره این حدیث سامان یافته، نشان می دهد برداشت های ایدیولوژیکی همچون توحید و امامت بیش از همه مورد توجه و تاکید بوده است. نوشتار حاضر می کوشد به روش تحلیل تاریخی و با نظرداشت شرایط گفتمانی و تاکید بر هرمنوتیک قصدگرای مولف محور، هدف و قصد امام رضا (ع) را از انتخاب و بازگفت این حدیث تبیین نماید. نتایج تحقیق نشان می دهد این گزینش کاملا هدفمند بوده است تا مسلمانان و فراتر از آن ادیان توحیدی را به همگرایی دعوت کرده، از آنان بخواهد از تکفیر همدیگر دست بشویند. تتمه حدیث در روایات شیعی که بر شرط امامت تکیه کرده نیز در پی ایفای این مقصود است که برای دستیابی به مراتب والای توحید باید به معارف اهل بیت علیهم السلام چنگ زد.

    کلیدواژگان: سلسله الذهب، امام رضا (ع)، توحید، وحدت، تکفیر، فضای صدور
  • حیدر دباغی* صفحات 135-151

    واژه رافضه در نوشته های مسلمانان در گذر تاریخ به فراوانی دیده می شود. عنوان رافضه درباره شیعیان بسیار بکار رفته است. این اصطلاح همچون لقبی برای بدنامی شیعه در جامعه بکار رفته است. کاربرد این اصطلاح با گذر زمان گسترش یافته است و رفته رفته شناسه ویژه امامیه درآمد. در این مقاله تلاش شده با بهره گیری از شیوه توصیفی - تحلیلی و روش های رایج رجالی، حدیثی و تاریخی به واکاوی معنای عنوان رافضه در احادیث پرداخته شود. موضوع اصلی این نوشتار شناسایی معنای عنوان رافضه در روایت های منابع روایی سه سده نخست بوده و اثبات این فرضیه که رافضه عنوان جریان فکری بوده که از غالیان و شیعیان تندرو شکل گرفته است. عنوانی که ابتکار مروانیان بوده و برای واپس زنی شیعیان بکار می رفت. این پیشامد با نقل روایت هایی از پیامبر خدا (ص) آغاز شد و شیعیان در واکنش به آن با بازخوانی معنای رفض احادیثی را از امامان (ع) نقل کردند.

    کلیدواژگان: رفض، رافضه، روافض، غالیان، امامیه، زیدیه، اهل سنت
  • مهدی ندائی*، محمدرضا هدایت پناه صفحات 152-172

    منطقه اهواز در سده دوم و سوم، دوران شکوفایی علمی خود را داشته است و توانست مرکز حدیثی توانایی را رقم زند. محدثانی مانند فضاله بن ایوب اهوازی و حسن بن سعید و حسین بن سعید بن حماد اهوازی، خاندان مهزیار اهوازی و حضینی اهوازی از راویان مطرح در این مرکز حدیثی هستند. آنها علاوه بر نقش وکلای ایمه اطهار(ع)، حضوری تاثیرگذار در مراکز مهم علمی شیعه را نیز داشته اند. برخی از آنان مانند برادران حماد اهوازی، با تدوین کتب سی گانه فقهی از طهارات تا دیات نقش تعیین کننده ای در تطور جامع نگاری فقه شیعه داشته اند تا آنجا که جامع حدیثی ایشان ملاک و مقیاس تالیفات دیگر محدثان و فقهای شیعه قرار گرفت. از آنجا که این مرکز حدیثی در کتب تاریخ شیعه مغفول مانده است، این نوشتار با تبیین مولفه های مرکز حدیثی، در پی آن است تا حوزه علمی اهواز را به عنوان یک مرکز حدیثی شیعه به آزمون بگذارد و نقش آن را در جامع نگاری فقهی بیان نماید.

    کلیدواژگان: مرکزحدیثی، برادران حماد، خاندان مهزیار اهوازی، کتب سی گانه
  • سکینه انصاری*، علی عادل زاده صفحات 173-205

    میان سنت های روایی گوناگون همواره تعامل و یا تقابل-هایی رخ نموده است. سنت حدیثی امامیه نیز به عنوان یکی از سنت های حدیثی قدرتمند، در طول تاریخ بر دیگر سنت ها اثرگذار بوده، همان گونه که تاثراتی نیز پذیرفته است. مقاله-ی حاضر عهده دار کشف و تبیین روابط و تعاملات حدیثی شیخ صدوق به عنوان یکی از ارکان حدیث شیعه با سنت تصوف در قرن چهارم هجری است. صدوق از مهم ترین و تاثیرگذارترین محدثین شیعه است که سفرهای بسیاری به نقاط مختلف داشته است. از جمله سفرهای مهم صدوق سفر به خراسان و اقامت در آن دیار است. در آن دوران تصوف بخشی مهم از ساختار معنوی جامعه ی خراسان بوده است. با توجه به پیش فرض این پژوهش در تعامل و تاثرات متقابل سنت های حدیثی گوناگون بر یکدیگر، و نیز اقامت طولانی مدت صدوق در خراسان، پرسش اصلی مقاله این است که آیا بین شیخ صدوق به عنوان یکی از محدثان صاحب سبک شیعی، با سنت حدیثی اهل تصوف پیوندی برقرار است؟ نتایج این پژوهش نشان می دهد که شیخ صدوق در برخی آثارش روایاتی را گزارش کرده که منشاء صوفیانه داشته است. تشابهات متنی، وجود الفاظ و مفاهیم مختص به متصوفه در متن برخی روایات، همچنین حضور روات و مشایخی در اسناد احادیث که گرایش صوفیانه ی آنان محرز است، موید این مطلب است.

    کلیدواژگان: شیخ صدوق، انتقال احادیث اهل تصوف، تاویلات ابن طیفور دامغانی، حاکم مروزی، عبدالله بن حامد بن محمد، ابوجعفر محمد بن علی بن نصر البخاری
  • حسین خوشدل مفرد*، محمد ناصحی، مهدی ستوده کویری آرانی صفحات 206-222

    یکی از فرق اسلامی که در حیات هزار و سیصد ساله خود اهتمامی ویژه به حدیث داشته فرقه اباضیه است؛ اباضیه فرقه ای منشعب شده از پیکره خوارج است که تاکنون به حیات سیاسی - عقیدتی خود ادامه داده و پیروان متعددی دارد. در میان آثار حدیثی اباضی جایگاه برجسته ربیع بن حبیب اباضی بر محققان و پژوهشگران آشکار است. روایاتی که از ربیع در کتاب المسند نقل شده طی قرون متمادی به عنوان یکی از منابع اصلی و مورد وثوق در فقه اباضی مطرح بوده است. در این مقاله علاوه بر آشنایی با این فرقه، به اعتبار سنجی "المسند ربیع" در نزد متقدمین و متاخرین و وثاقت مولف و منهج روایی ایشان می پردازیم.نداشتن جامعیت مطالب فقهی، به هم ریختگی هایی نظیر آوردن مطالب کلامی ذیل ابواب و همچنین درج روایات غیر مرتبط به موضوع هر باب و مرسل و منقطع بودن روایات و همچنین تقطیع آنان برای کتابی که به "المسند " شناخته شده، ضعف بزرگی شمرده می شود؛ اثبات جعلی بودن مسند بسیار دشوار است و همچنین به احتمال زیاد، ربیع مدون المسند نبوده بلکه این کار توسط یکی از شاگردان او انجام شده است.

    کلیدواژگان: حدیث، اباضیه، ربیع بن حبیب اباضی، المسند، الجامع الصحیح
  • مرضیه اسرافیلی، سید حسین سیدموسوی*، علیرضا آزاد، شهلا شریفی صفحات 223-243

    واژه «اب» 46 مرتبه به صورت مفرد در قرآن به کار رفته است. مفسران(شیعه و سنی) در دو آیه 74 انعام و 78 حج، در خصوص معنای آن دیدگاهی متفاوت دارند. برخی از آنها «اب» در آیه 74 انعام را به معانی«عمو یا جد پدری و مادری» و در آیه 78 حج به معانی«جد و پدرروحانی» دانسته اند. از آنجا که این دسته از مفسران اغلب بدون توجه به ظرافت های معنایی وگاهی با دخالت دادن برخی پیش فرض ها دست به تفسیر زده اند، دراین مقاله با استفاده از روش ریشه شناسی زبان های سامی، در پی آن هستیم تا به معنایی دقیق از واژه در این دوآیه دست یابیم.با پی جویی ریشه «اب» در زبان های سامی-حامی، عربی، عبری، اکدی، سریانی،آرامی،سبیی، حبشی به وجود اشتراک معنوی در این واژه و 14 معنا دست یافتیم که معنای محوری آن «ایجادکردن، قدرت داشتن و محور بودن» است. سپس با استناد به قراینی جهت تعیین مناسب ترین معنای حاصل از ریشه شناسی، به معنای «بزرگ و رییس قوم» در آیه 74انعام و معنای «بنیانگذار و موسس» در آیه 78 حج دست یافتیم.

    کلیدواژگان: معناشناسی تاریخی، ریشه شناسی، زبان های سامی، اب، آیه 74 انعام، آیه 78حج، مفسران متقدم و متاخر
  • حمزه شریفی دوست* صفحات 244-256

    در این نوشتار سیر مواجهه مفسران فریقین درباره تفسیر واژه «کوثر» بررسی شده و تطور تاریخی گرایش مفسران به اقوال مربوط به «کثرت نسل» انعکاس یافته است. توسعه معنایی و مصداقی واژه «کوثر» که به تدریج در قالب نظریه به کتب تفسیری راه یافته، حاکی از این است که مفسران به مصادیق روایی کوثر که همان نهر بهشتی است، اکتقاء نکرده و با کاوش در معنای لغوی و قراین موجود در سوره و بخصوص سیاق سوره کوثر، مصادیق وسیعتری از جمله کثرت نسل را برای تفسیر واژه کوثر پذیرا شده-اند. لذا هرچه به قرون اخیر نزدیکتر میشویم، توجه مفسران به مصادیق عینی تر از جمله خیر نسلی» بیشتر شده و به تدریج بر تعداد این دسته از مفسران افزوده شده است. کثرت نسل پیامبر بعنوان یکی از مصادیق خیر کثیر» از این حیث که ملازم با توجه به دختر گرامی پیامبر بوده، در قرون اخیر مفسران را به تامل بیشتر در فقرات سوره و بهره گیری از شواهد تاریخی واداشته و در نتیجه فاطمه نه تنها بعنوان واسطه و مجرای این خیر، بلکه فاطمه زهرا بعنوان مصداق اتم کوثر به صورت نظریه ای مطرح به منابع تفسیری راه یافته است. تکثیر کمی و کیفی نسل پیامبر و انتساب آن به حضرت فاطمه از این نظر که مستند به قراین لغوی، معنایی و تاریخی میباشد نشان دهنده منزلت قرآنی حضرت زهرا نیز تلقی میشود.

    کلیدواژگان: تطور تاریخی، تفسیر فریقین، کوثر، کثرت نسل، خیر کثیر، حضرت فاطمه (س)
  • سید علی ربانی موسویان*، علی اصغر عوض پور کوشک صفحات 257-280

    بازداشت و حبس از دیرینه تاریخ همواره یکی از مجازات های معمول نسبت به متخلفین از قوانین و مقررات ملل و نحل مختلف بوده است و در کنار آن همیشه بازداشت هایی غیرقانونی- به معنای اعم آن که شامل بازداشت به روش غیرقانونی و بازداشت بی گناهان است - رخ داده و یا امکان حدوث آن بوده است. از بهترین منابع جهت مطالعه این موضوع در همه دورانها سند قطعی الصدور قرآن کریم است. همچنین برای بررسی این موضوع در عصر صدور حدیث یعنی عصر حضور معصومین از پیامبر اکرم تا آغاز زمان غیبت، تاریخ و منابع روایی است. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی به دنبال میزان، کیفیت، مقایسه و جستجوی علل بازداشتهای غیرقانونی عصر مذکور است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که به استثناء دوران حکومت نبی و وصی، اهم بازداشت های غیرقانونی در این دوران آغاز شده و با گذشت زمان رو به فزونی داشته و نسبت به بازداشت مذکور قرآنی در زمان انبیاء گذشته چون یوسف شدت عمل داشته و بیشتر جنبه و علل سیاسی داشته است.

    کلیدواژگان: بازداشت غیرقانونی، بازداشت در قرآن، تاریخ بازداشت، حبس سیاسی. عصر صدورحدیث، مهمترین بازداشت
|
  • Amidreza Akbari *, Mohammad Qandehari Pages 13-48
  • Zahra Sarbaz, Mortaza Iravany *, Soheila Pirouzfar Pages 49-68

    Hisham Ibn Salem is one of the most trusted Shiite narrators and he is one of the companions of Sadegh and Kazem Imams (as). He was the author of the asl and books of Tafsir, Ascension and Hajj. Some have considered his books as koleini sources. For example, his commentary book has been considered as one of the alkaffi commentary sources. it seems His hadiths have reached Kolini through later works. Examining the sanad of all the hadiths of Hisham Ibn Salem in the kafii book and Tahdhib Al-Ahkam of Sheikh Tusi shows that None of Hisham Ibn Salem's books has been a kolini source in obtaining hadith Rather, his narrations have been made available to Kolini through other books such as the books of Muhammad ibn Abi Umayr, Hasan ibn Mahboob, Husayn ibn Sa'id and Ahmad ibn Muhammad ibn Isa. These narrators had access to the books of Hisham bin Salem and The hadiths have reproduced in their books. Also Hadiths have been narrated to them orally by Hisham bin Salem and They have written in their books. But its number is small.

    Keywords: Hisham Ibn Salem, alkafii sources, Written heritage, Hisham Ibn Salem book
  • Zahra Zarei *, Elaheh Shahpasand Pages 69-92

    Analysis of reading attributed to Imaam Sadeq from the second verse of “Maʿāriǧ”Some readings on formal volumes have a pure Shiite essence that led to accusations against shia toward interpolation of Quran. And this shows the importance of examination of these readings.This article does a case study on the reading akin to Imaam Sadeq from the second verse of “Maʿāriǧ” chapter that consists of the run-in term “Wilāya ʿAlī”.This research in two sections: a. Dating of narration based on “isnaad-qum-matn” analysis, b. Historical analysis of narration in order to finding the motivation of distribution, tends to study characteristics of this reading and concluded that distribution date of this reading is around year 148 of lunar calendar. Examining historical and disputation atmosphere of the era obtains that this reading distributed in the aura of political and cultural warfare against “ʿAbbāsiyān” house for improving vision of the society toward distinguish of the real instance of “Walī”.

    Keywords: readings akin to Imaams, &ldquo, Maʿāriǧ&rdquo, chapter, dignity of descent, event of Ghadir
  • Mohammad Afi Khorasani *, Rouhollah Shahidi Pages 93-114

    Tadlis has been one of the significant phenomena in the process of transmitting hadiths, and not paying attention to it will damage the validity of hadith Sanads. This phenomenon is rooted in the history of hadith and many narrators at different levels have committed it. One of the important issues in studying this phenomenon is the method of discovering it in hadith Sanads as well as recognizing the motivations of narrators to do it. In this article, based on an objective example, this important issue has been addressed; This is an example of the Unusual names that Darqotni has used to name his master Muhammad ibn 'Umar Je'abi. A case-by-case analysis of each of these names first proved that they were all in fact refer to Ji'abi; Then the unusualness of these names about Ji'abi and, as a result, Darqotni's Tadlis in mentioning him was proved. In the end, various hypotheses were expressed in Darqotni's possible motives for the Tadlis, the most important of which was his suspicion of Ji'abi at the later period of his life, which may have been pretended not to narrate much from him by changing the method of naming Jiabi.

    Keywords: Islamic Narrative Relations, Tadlis, Tadlis detection method, Motivations of Tadlis, Ji', abi, Darqotni, Distinguish narrators with the same name, Proof of the union of two narrators with different names, Science of Rijal, History of Hadith
  • Yahya Mirhoseini *, Zahra Hashemi Pages 115-134

    The "Golden Chain" is the most important and famous speech of the eighth Shiite Imam; The sentence was issued in 200 AH in Neishabour, at the request of a large number of non-Shiites, especially the companions of hadith. Due to the reflection of the narration in Shiite and Sunni sources, the Golden Dynasty has been much debated. A review of the many researches that have been organized on this hadith shows that ideological concepts such as monotheism and Imamate have been the most emphasized. The present article tries to explain the purpose and intention of Imam Reza (as) from the selection and retelling of this hadith by the method of historical analysis and considering the discourse conditions and emphasizing the author-oriented hermeneutics. The results of the research show that this choice was completely purposeful in order to invite Muslims and beyond the monotheistic religions to converge and ask them to stop excommunicating each other. In order to prove this hypothesis, we showed that the completion of the hadith in Shiite narrations that rely on the condition of Imamate is different from the first part in terms of narrator and purpose.

    Keywords: Golden Series, Imam Reza (AS), monotheism, unity, convergence, export space
  • Heydar Dabbaghi * Pages 135-151

    The word Rāfīḍa is seen abundant into books' Muslims. The term Rāfīḍa has been used about Shiite numerous. That term has been used as a title for cursing Shiite into society. The usage of that term developed over time and became a special tag for the Imāmiyya gradually. This article tried to use the describing - analyzing method and common Rijal, Hadith, and Historical ways for analyzing of the Rāfīḍa meaning into the accounts. The main subject of the article is to discover the term Rāfīḍa meaning into the traditions of the sources of the traditions in the first three centuries and to prove the idea what the Rāfīḍa was a title of a theological movement that it has made by Ghulāt and extremist Shiites. It has invented by the Marwanid and was used to repel the Shiites. That event began by relating the traditions’ Prophet Mohammad (AS) and versus the Shiites responded it by remake the Rafḍ meaning and they related some traditions of the Imams (AS).

    Keywords: Rafḍ, Rāfīḍa, Rawāfīḍ, Ghulāt, Imāmiyya, Zaydiyya, Sunnīs
  • Mehdi Nedaei *, Mohammad Reza Hedayatpanah Pages 152-172

    Ahvaz region has had its period of scientific flourishing in the second and third centuries AH and recorded as the Central of Hadis competence.Muhaddiths like Faddala b. Ayyub, Hassan Ibn Saeed and Hussein Ibn Saeed Hamad Ahwazi, Ali ibn Mahziar Ahvazi, and Hazini Ahvazi are among the scholars who, apart from their roles as representatives of a'imma, had effective bearings in significant Shi'i scientific schools ( Hawza'Ilmiyya), and some of them such as Hammad brothers Ahvazi had defining roles in revolution in holism of Shii Fiqh by compiling thirty-way Fiqhi books about topics from purification to blood money. As long as, their holism on Hadis was determined as criteria for other Shii Muhaddith and Mujtahids.This hadith center has been neglected in Shiite history books. This paper aims to examine Hawza Ilmiyya ( Scientific religious school) in Ahvaz as a Shii Hadis center And express its role in Holism of Jafari Jurisprudence.

    Keywords: Hadisi Center, Hammad brothers, Mahziar Ahvazi dynasty, thirty-way books
  • Sakine Ansari *, Ali Adelzadeh Pages 173-205

    among the different narrative traditions , interaction has always been done. the hadith tradition is also seen as one of powerful hadith traditions influenced the other traditions throughout history as impressions have already taken place. The present article will undertake the discovery and explanation of the relations and the interaction of sheikh sadugh . as one of the pillars of shia hadith with tasavof tradition in the fourth century. saduq is one of the most important and influential Shia Muslims , with many trips to various points .It is one of the most important voyages of travel to khorasan and to dwell therein .Sufism had been an important part of the spiritual structure of the Khorasan community in that time according to the default of this study , in the interaction and the mutual impressions of various hadith traditions as well as long - term stay in khorasan the main question of this paper is whether between sheikh saduq as one of the scholars of the shia style is linked to a hadith tradition of mysticism .The results of the study show that Sheikh saduq in some of his works reported that he had been a mystic source.

    Keywords: Sheikh Saduq, transfer of motesavefe tradition, tavilat Damghani ebne teyfour, Hakem marvzi, Abdolah ebne Hamed ebne Mohamad, Abu jafar Mohamad ebne Alii ebne Nasre Bokhari
  • Mohammad Nasehi, Mohammad Sotodeh Pages 206-222

    One of the Islamic sects that has paid special attention to hadith in its 1,300-year life is the Ibadiyya sect; Ibadiyya is a sect branching out from the Kharijite body, which has continued its political-ideological life and has many followers. Therefore, it is necessary to validate and examine the method of ensuring the issuance of these hadiths, which has a history similar to the era of hadith issuance. Among Ibadi's hadith works, the prominent position of Rabi 'ibn Habib Ibadi is obvious to scholars. The narrations narrated by Rabi 'in the book "Al-Musnad" have been considered as one of the main and reliable sources in Ibadi jurisprudence for many centuries. In this article, in addition to getting acquainted with this sect, we will examine the validity of "Al-Musnad Rabi" in the eyes of the earlier and later ones and the authenticity of the author and his method of narration. Lack of comprehensiveness of jurisprudential content, confusions such as bringing theological content under the chapters, as well as inserting narrations unrelated to the subject of each chapter and messenger and the interruption of narrations, as well as their fragmentation for a book known as "Al-Musnad", is considered a great weakness.

    Keywords: Hadith, Ibadiyya, Rabi ', ibn Habib Ibadi, Al-Musnad, Al-Jame', Al-Sahih
  • Marziyeh Esrafili, Sayyed Hossain Sayyed Mosavi *, Ali Reza Azad, Shahla Sharifi Pages 223-243
  • Hamzeh Sharifidoost * Pages 244-256

    In this article historical context of the encounter of the famous commentators of two sects regarding the interpretation of the word Kawthar is analyzed and the historical evolution of the commentators' tendency towards the views of Multiplicity of Generations is reflected.The semantic and exemplary development of the word Kawthar which has gradually found its way into commentary books in the form of probability indicates that the commentators have not been satisfied with the narrative examples of Kawthar which is the stream of paradise and by exploring the lexical meaning and evidences in Surah and especially the context of Surah Kawthar they have accepted wider examples such as Multiplicity of Generations to interpret the word Kawthar.The multiplicity of the Prophet's generation as one of the examples of multiple goodness in the sense that it is associated with the daughter of the Prophet in recent centuries has forced commentators to think more about the verses of the surah and use historical evidence, as a result, Fatemeh, not only as a mediator of this good, but also Fatemeh as a perfect example of Kawthar has found its way to interpretive sources as a theory.The quantitative and qualitative reproduction of the Prophet's generation and its attribution to Fatima, in terms of being documented in lexical, semantic and historical contexts, also shows the Quranic status of Zahra.

    Keywords: Historical evolution, interpretation of the two sects, Kawthar, multiplicity of generations, Abundant goodness, Hazrat Fatemeh (as)
  • Syyed Ali Rabbani Mousavian *, Aliasghar Avazpoor Pages 257-280

    Date of illegal detention in the Quran and the era of hadith issuanceArrest and imprisonment have always been one of the common punishments for violators of the laws and regulations of different nations and sects, and in addition to that, there have always been illegal detentions, including illegal detentions and the detention of innocents. Occurred or the possibility of its occurrence. One of the best sources for studying this subject in all times is the definitive document of the issuance of the Holy Quran.Also, to investigate this issue in the era of hadith issuance, ie the era of the presence of the infallibles from the Holy Prophet to the beginning of the time of absence, history and narrative sources. The findings of the study indicate that with the exception of the reign of the Prophet and the guardian, the most important illegal detentions began during this period and increased over time. And had political causes.

    Keywords: Illegal Detention, Quran Detention, Date of Detention, Political Imprisonment. The era of hadith issuance, the most important arrest