فهرست مطالب

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال بیست و دوم شماره 6 (پیاپی 114، بهمن و اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی ملک* صفحات 449-453

    انجمن پزشکی آمریکا (AMA) سه مشخصه را برای تعریف بیماری در نظر گرفته که شامل نقص در عملکرد طبیعی بخشی از بدن است که همراه با علایم مشخصی بروز کرده و باعث ناخوشی (موربیدیتی) در فرد می شود. از نظر نقص در عملکرد طبیعی بخشی از بدن، در چاقی اختلال در تنظیم اشتها و عملکرد سیستم غددی وجود دارد که باعث به هم خوردن تعادل انرژی در بدن می گردد. نمود بالینی این اختلال افزایش چربی بدن است که به صورت افزایش نمایه توده بدنی و چاقی شکمی نمایان می شود. این وضعیت می تواند با درد مفاصل و مشکلات حرکتی همراه بوده و باعث افزایش خطر بروز دیابت، بیماری های قلبی عروقی، سرطان، آپنه در هنگام خواب و بسیاری عوارض دیگر گردد. اساس چاقی تجمع پاتوژنیک بافت چربی می باشد که در افراد مستعد از نظر ژنتیکی و محیطی بروز یافته و منجر به پاسخ نامناسب آندوکرین، التهابی و عوارض جدی در فرد می گردد. غیر از عوارض متابولیک، چاقی فی النفسه نیز یک بیماری ناتوان کننده در بسیاری از افراد می باشد که  موجب رفلاکس گوارشی، استیوآرتریت، اختلالات روانی مانند اضطراب، افسردگی و کاهش توانایی در انجام امور فیزیکی و کاهش کیفیت زندگی فرد می شود. از سوی دیگر، کاهش 5 تا ده درصدی وزن بدن می تواند بسیاری از عوارض مرتبط با چاقی را کاهش دهد. لذا به نظر می رسد چاقی یک بیماری مزمن واقعی، پیچیده و چندعاملی بوده که در زمینه استعداد ژنتیک فرد، وجود فاکتورهای التهابی، نقص عملکرد سیستم هورمونی و اختلال رفتاری بروز می کند. لذا، مبارزه و مهار چاقی مانند دیگر بیماری های مزمن؛ هم چون دیابت، نیازمند برنامه ریزی جدی برای پیشگیری و درمان طولانی مدت می باشد؛ تا از میزان بروز رو به افزایش آن جلوگیری شده و در صورت بروز مانند هر بیماری مزمن دیگر تحت درمان های موثر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: چاقی، نمایه توده بدنی، عوارض چاقی
  • مجید ولی زاده* صفحات 454-458

    با توجه به شیوع فزاینده چاقی در جهان و عوارض ناشی از آن؛ بسیاری معتقدند تا زمانی که چاقی  به عنوان بیماری پذیرفته نشود، تلاش همگانی برای پیشگیری و درمان آن صورت نخواهد پذیرفت. از این رو بسیاری از سازمان ها و متخصصین این حوزه با برچسب بیماری برای چاقی موافقند. ولی آیا چاقی واقعا یک بیماری است؟ شکی نیست که چاقی مفرط یک بیماریست، لیکن در اینجا؛ انواع خفیف تر، که شایع تر هستند و خود درجات مختلفی را شامل می شوند، مورد نظرهستند. در این نوشتار با سه رویکرد متفاوت به این موضوع پرداخته خواهد شد و نشان داده خواهد شد که با رویکرد علمی و قانونی این سیوال قابل پاسخ دادن نیست. در رویکرد فایده گرایانه نیز؛ لازم است ابتدا حوزه های متاثر از این موضوع مورد بررسی و توجه قرار گیرند و در هر حوزه شرایط خاص هر کشور؛ از جمله رویکرد سیستم بهداشتی درمانی آن، مورد توجه قرار گیرد. لازم است متخصصین حوزه های مختلف در مورد سود و زیان این برچسب، با توجه به شرایط خاص هر جامعه، نظر دهند تا پس از جمع بندی نظرات مشخص شود که آیا پذیرفتن چاقی به عنوان یک بیماری به صلاح عموم است یا نه. بنابراین بحث درباره این موضوع باز خواهد ماند.

    کلیدواژگان: چاقی، بیماری، رویکرد فایده گرایانه
  • عاطفه عزتی، سیروان آتشک*، رضا رشدی بناب صفحات 459-468

    مقدمه:

     چاقی و سبک زندگی بی تحرک با بروز استرس اکسایشی و بیماری های مرتبط با آن همراه است. با این حال نتایج پژوهش ها بیان گر این است که، انجام تمرین های ورزشی منظم نقش مهمی در کاهش سطوح استرس اکسایشی ناشی از چاقی دارد. بنابراین هدف از مطالعه ی حاضر مقایسه ی تاثیر آرایش تمرین های ترکیبی بر نشانگرهای استرس اکسایشی زنان چاق بی تحرک بود.

    مواد و روش ها

    در مطالعه ی نیمه تجربی 45 زن چاق بی تحرک (40-25 سال) به طور تصادفی در یکی از سه گروه کنترل، ترکیبی مقاومتی+استقامتی (R+E) و ترکیبی استقامتی+مقاومتی (E+R) قرار گرفتند. برنامه های تمرینی دوازده هفته و سه جلسه در هفته انجام شد، به طوری که بخش فعالیت استقامتی شامل دویدن روی تردمیل (با شدت 75-55 درصد HRmax) و بخش فعالیت مقاومتی بر روی ایستگاه های منتخب مقاومتی (با شدت 75-55 درصد 1RM) انجام گرفت. نمونه های خونی و ترکیب بدنی آزمودنی ها در دو مرحله قبل و بعد از تمرین مورد اندازه گیری قرار گرفت. برای بررسی داده ها، آزمون های آماری تحلیل کواریانس و بونفرونی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که دوازده هفته تمرین ورزشی ترکیبی باعث کاهش معنادار سطوح مالون دی آلدیید (MDA) و افزایش معنا دار نشان گرهای آنتی اکسیدانی سوپراکسیددسموتاز (SOD) و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام پلاسما (TAC) در زنان چاق می شود (0/05>P). با این حال، تفاوتی بین دو آرایش E+R و R+E مشاهده نشد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه نشان داد که انجام تمرین ورزشی ترکیبی (مستقل از آرایش اجرای فعالیت) روش درمانی موثری برای تعدیل استرس اکسیداتیو ناشی از چاقی در زنان چاق بی تحرک است.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، تمرینات ورزشی، چاقی، استرس اکسایشی، زنان
  • ملیحه فرامرزی، محسن شمسی*، محبوبه خورسندی، امیر الماسی حشیانی صفحات 469-477

    مقدمه :

     نارسایی کلیه یکی از مهم ترین عوارض دیررس بیماری دیابت است و بیش از نیمی از افرادی که در انتظار پیوند کلیه هستند؛ افراد مبتلا به دیابت می باشند. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای مراقبت از کلیه ها؛ در بیماران دیابتی نوع 2 انجام پذیرفته است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به صورت نیمه تجربی بر روی 88 نفر از بیماران دیابتی نوع 2، که به صورت نمونه گیری خوشه ای انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمون و شاهد (هر کدام 44 نفر) تقسیم شدند، اجرا شده است. گردآوری داده های مربوط به رفتارهای مراقبت از کلیه ها با پرسش نامه ی روا و پایا، بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی صورت پذیرفت. قند خون ناشتای بیماران قبل از آموزش برای هر دو گروه سنجیده شد و سپس اعضاء گروه آزمون به مدت یک ماه بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی تحت آموزش قرار گرفتند. پس از سه ماه؛ سنجش رفتارهای مراقبت از کلیه ها و اندازه گیری قند خون ناشتا تکرار شد و اطلاعات با استفاده از آزمون های کای دو، t زوجی، t مستقل و آزمون  ANCOVAتجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    سه ماه بعد از مداخله آموزشی، عملکرد بیماران دیابتی در زمینه ی پیشگیری از عوارض کلیوی در گروه مداخله افزایش معنی دار (0/001>p) و شاخص قند خون ناشتا کاهش اندک داشت.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که با آموزش بیماران دیابتی و نیز انجام پی گیری های فعال و تلاش در رفع موانع درک شده بیماران می توان مهارت های آنان را در زمینه رفتارهای مرتبط با سلامت کلیوی بالا برد و موجب کاهش بروز عوارض در بیماران شد.

    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، نارسایی کلیوی، بیماری دیابت
  • مینا ماهری، فاطمه دارابی*، محسن الهی، مهدی یاسری صفحات 478-489

    مقدمه :

    رفتارهای ارتقادهنده سلامت مجموعه ای از رفتارهای بهداشتی هستند که به حفظ و ارتقای سلامت، خودشکوفایی و کمال فردی می انجامند.  با توجه به اهمیت تبعیت از رفتارهای ارتقادهنده سلامت توسط بیماران دیابتی و لزوم شناسایی عوامل موثر بر اتخاذ این رفتارها، مطالعه حاضر با هدف بررسی و ارزیابی این رفتارها و عوامل مرتبط با آن در میان بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 اجرا شد. 

    مواد و روش ها

    مطالعه مقطعی حاضر بر روی 427 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به کلینیک دیابت بیمارستان قایم شهر اسدآباد انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه دموگرافیک و پرسش نامه ارتقاء سلامت دیابت ملیتوس نوع 2 استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS  و به کارگیری آمار توصیفی و تحلیلی صورت گرفت.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر میانگین نمره کل رفتارهای ارتقادهنده سلامت 10/03±51/95 به دست آمد. از بین 6 بعد تحت بررسی، بیشترین میانگین نمره مربوط به مدیریت استرس (59/15 از 100نمره)  و لذت بردن از زندگی (58/66 از 100 نمره)  بود. کمترین میانگین نیز مربوط به ابعاد کاهش ریسک پذیری (37/83 از 100نمره)  و مسئولیت پذیری در قبال سلامتی خود (37/57 از 100نمره) بود. بین رفتارهای ارتقادهنده سلامت کلی با سن، سال های سپری شده با دیابت، میزان تحصیلات، وضعیت اشتغال، وضعیت درآمد خانواده و نمایه توده بدنی ارتباط معنی دار وجود داشت (0/05>p).

    نتیجه گیری

    کسب میانگین نمره کلی 10/03±51/95 از رفتارهای ارتقادهنده سلامت توسط بیماران نشان می دهد که بیماران تحت بررسی از نظر انجام این رفتارها در سطح متوسط قرار دارند. بنابراین طراحی و اجرای انواع مداخلات آموزش بهداشت و ارتقا سلامت به منظور بهبود وضعیت رفتارهای ارتقادهنده سلامت بیماران دیابتی با تمرکز بر ابعادی که ضعیف هستند و هم چنین با تمرکز بر عوامل مرتبط با این رفتارها، در بهبود وضعیت سلامتی آنان کمک کننده می باشد.

    کلیدواژگان: رفتارهای ارتقادهنده سلامت، خودمراقبتی، بیمار دیابتی، دیابت نوع 2
  • مهدی میرزایی علویجه، فرزاد جلیلیان، معصومه واعظی، سید حمید موسوی، محمد فتاحی، محمد مجبوبی* صفحات 490-498

    مقدمه :

    پرفشاری خون یک مساله مهم بهداشت عمومی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین کارآمدی برنامه آموزشی ارتقاء رفتارهای خودمدیریتی کنترل فشارخون در میان بیماران مبتلا به پرفشاری خون در جنوب غربی ایران انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه شبه تجربی بود که در میان بیماران مبتلا به پرفشاری خون در روستاهای شهرستان شادگان، در جنوب غربی ایران، طی ماه های خرداد تا مهر سال 1398 انجام گرفت. شرکت کنندگان بطور تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل (هر گروه 355 نفر) تقسیم شدند و به مدت 3 ماه مورد پی گیری قرار گرفتند. مداخله آموزشی بر اساس ساختارهای نظریه رفتار برنامه ریزی شده طراحی شد. داده ها با انجام مصاحبه از میان شرکت کنندگان با استفاده از پرسش نامه کتبی جمع آوری شد. داده ها در نرم افزار SPSS ویرایش 16 و با بهره گیری از آزمون های تی مستقل دو گروهی، مجذور کای و تحلیل واریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج آزمون کواریانس چند متغیره نشان داد، برنامه پیاده سازی شده بر نگرش، هنجارهای ذهنی، کنترل رفتار درک شده، قصد رفتار و خودمدیریتی کنترل پرفشاری خون بیماران گروه مداخله تاثیر معنی داری دارد (0/001>P).

    نتیجه گیری

    پیاده سازی مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده در میان بیماران مبتلا به پرفشاری خون در ارتقاء رفتارهای خودمدیریتی کنترل پرفشاری خون موثر بود.

    کلیدواژگان: پرفشاری خون، خودمدیریتی، آموزش، نظریه رفتار برنامه ریزی شده
  • محمد رعنائی، ثریا خفری، علی اشکان شاهی پور* صفحات 499-505

    مقدمه:

     کارسینوم پاپیلری تیرویید (PTC) شایع ترین فرم بدخیمی های غدد درون ریز می باشد. با توجه به اهمیت افتراق کارسینوم پاپیلری تیرویید از سایر ضایعات خوش خیم تیروییدی مقلد آن، در این پژوهش ارزش تشخیصی نشانگر  CD10در افتراق PTC از ضایعات خوش خیم مقلد آن مانند انواع گواتر بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، بلوک پارافینی 70 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان آیت اله روحانی بابل با ندول تیروییدی با تشخیص پاتولوژیک در دو گروه 35 نفره بدخیم PTC و ضایعات خوش خیم تیروییدی بررسی شدند. در تمام بیماران اطلاعات دموگرافیک (شامل سن و جنس) و نتایج سونوگرافی (شامل سایز و تعداد ندول ها) ثبت شد و بعد از بازبینی اسلایدهای بیماران، موجود در آرشیو، بلوک های پارافینه به روش ایمونوهیستوشیمی (IHC) از لحاظ نشانگر CD10 بررسی گردید.

    یافته ها

    در این تحقیق میانگین سن در گروه خوش خیم برابر با 9/08±49/3 سال و در گروه بدخیم برابر با 16/1±45/6 سال بود. در دو گروه 9 بیمار مذکر و 26 بیمار مونث بودند. PTC کلاسیک در 26 بیمار و کارسینوم پاپیلاری از نوع فولیکولار واریانت در 9 بیمار مشاهده شد. مثبت بودن نشانگر CD10 در بین گروه ها با تعداد ندول (0/030=p) ارتباط معنادار آماری داشته است، در حالی که سایز ندول و مثبت بودن نشانگر CD10  (0/310=p) بین دو گروه ارتباط معنادار آماری نداشته است. در بررسی ارزش تشخیصی نشانگر CD10 در افتراق PTC و ضایعات خوش خیم مقلد آن بر حسب سایز ندول (0/310 =p) ارتباط معنادار آماری وجود نداشته است در حالی که این شاخص با سن (0/005=p)، جنسیت (0/030=p) و تعداد ندول (0/030=p) بیماران ارتباط معنادار آماری داشته است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این تحقیق، ارزش تشخیصی نشانگر  CD10در افتراق PTC و ضایعات خوش خیم تیرویید از لحاظ آماری معنادار بوده و می تواند در ارزیابی بیماران مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تشخیص، نشانگر CD10، کارسینوم پاپیلری تیروئید، گواتر
  • مرجان خزان، مهدی هدایتی* صفحات 506-520

    چاقی یک بیماری مزمن و زمینه ساز ابتلا به بیماری های دیگری مانند دیابت، پرفشاری خون ، بیماری های قلبی-عروقی، سندرم متابولیک و سکته مغزی می باشد. هم زمان با شیوع گسترده ی چاقی؛ مصرف محصولات گیاهی لاغری به عنوان درمان های جایگزین چاقی افزایش یافته است. دلیل پدیده ی اخیر؛ باور عمومی مبنی بر بی خطری محصولات گیاهی برای سلامتی انسان است. بررسی ترکیب محتوای محصولاتی که به عنوان داروی گیاهی عرضه می شدند، منجر به شناسایی تعداد زیادی داروی غیرمجاز و غیراستاندارد گردید که به دلیل عوارض جانبی جدی و پتانسیل بالای اعتیاد، از بازار دارویی خارج شدند. از آنجا که مواد موثر موجود در این ترکیبات بر روی برچسب محصولات ذکر نمی شوند، مصرف کنندگان از خطرات و عوارض آن ها بی اطلاع باقی می مانند، در حالی که این محصولات پتانسیل ایجاد عوارض جانبی جدی برای سلامتی را، در صورت سوء مصرف اتفاقی، استفاده بیش از حد، یا برهم کنش با سایر داروها دارا می باشند. داروهای غیرمجاز اضافه شده معمولا شامل؛ محرک ها (افدرین، کافیین)، ضد اشتهاها (آمفتامین و آنالوگ هایش)، ضد افسردگی ها (سیبوترامین، فلوکستین)، ضد اضطراب ها (بنزودیازپین ها)، ادرارآورها (بومتانید)، ملین ها (فنل فتالیین)، ریمونابانت، اورلیستات و هورمون های تیرویید می باشند. هدف از این مطالعه ی مروری، بررسی طبقات مختلف این ترکیبات صناعی است، که اغلب به طور غیرقانونی به محصولات گیاهی لاغری اضافه می شوند.

    کلیدواژگان: داروی غیراستاندارد، داروهای ضد چاقی غیرمجاز، محصولات لاغری گیاهی، لاغری، داروهای ضد چاقی، کاهش وزن
|
  • Mojtaba Malek* Pages 449-453

    The American Medical Association (AMA) defines "disease" based on three features, including a defect in the normal function of any part of the body associated with specific signs and symptoms and leading to morbidity. Obesity can be considered a disease because there are some abnormalities in the regulation of appetite and function of the endocrine system, leading to abnormal energy balance and the accumulation of adipose tissue manifested as higher levels of body mass index (BMI) and central obesity indices. This condition is associated with an increased risk of diabetes, cardiovascular diseases, cancer, sleep apnea, arthralgia, walking disability, and many other complications. Obesity results from the interaction of genetic and environmental factors leading to energy imbalance and fat deposition. This condition eventually promotes abnormal endocrine and inflammatory responses and arouses severe complications. Obesity is a debilitating disease that, other than metabolic complications, would emerge as gastrointestinal reflex, osteoarthritis, psychiatric disorders such as anxiety, depression, decreased physical activity, and decreased quality of life. On the other hand, about 5-10% weight loss decreases many obesity-related complications; hence, obesity seems to be a real, complex disease that occurs in the context of a person's genetic predisposition and a combination of inflammatory, hormonal and behavioral factors. Similar to other chronic diseases such as diabetes, a fundamental plan is necessary to prevent its increasing incidence and treat it with effective medications.This article is the counterpart of another article (Whether obesity is a disease? It is too early to say yes) in this issue.

    Keywords: Obesity, Body mass index, Obesity complications
  • Majid Valizadeh* Pages 454-458

    Obesity is an increasing health problem worldwide, accounting for many comorbidities. Many experts believe that preventive and therapeutic strategies cannot be practical if obesity is not recognized as a disease. Accordingly, a majority of organizations and authorities agree with classifying obesity as a disease. However, it is not really known whether obesity is a disease. There is no doubt that excessive obesity is a disease; however, this debate focused on milder classes of obesity, which are more common and involve varying degrees. The study dealt with this issue by adopting three different approaches, showing the impossibility of answering this question based on scientific and legal approaches. In the utilitarian approach, it is necessary to first examine areas affected by this issue and then consider the specific conditions of each country, including the healthcare system's approach, in each area. Experts in various fields need to comment on the benefits and harms of labeling obesity a disease, depending on the specific circumstances of each community, to determine whether it is benefical to the greater good to accept obesity as a disease. Therefore, this issue will remain open for discussion.
    This article is the counterpart of another article (Is Obesity a Disease? Yes) in this issue.

    Keywords: Obesity, Disease, Utilitarian approach
  • Atefeh Ezzati, Sirvan Atashak*, Reza Roshdi Bonab Pages 459-468
    Introduction

    Obesity and a sedentary lifestyle are associated with oxidative stress and its resulting diseases. However, previous studies have indicated that regular exercise training plays a vital role in reducing obesity-induced oxidative and diseases. Accordingly, this study aimed to investigate and compare the effects of concurrent training order on oxidative stress biomarkers in sedentary obese women.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental study, 45 sedentary obese women (25-40 years) were randomly assigned to the control (control; n=15), resistance+endurance training (R+E; n=15), and endurance+resistance training (E+R; n=15) groups. The 12-week concurrent program was performed three sessions a week. Each session consisted of endurance training on Treadmill (intensity 55-75% HRmax), and strength training (intensity: 55-75% 1RM). The blood samples and body composition of all participants were measured before and after the training program. Moreover, the collected data were analyzed using the analysis of covariance and Bonferroni tests.

    Results

    The results indicated that twelve weeks of exercise training intervention significantly decreased MDA and increased the concentrations of SOD and TAC in obese women (p<0.05). However, no significant difference was observed between the two E+R and R+E groups (p>0.05).

    Conclusion

    The findings indicated that concurrent training (independent of the exercise order) is an effective therapeutic method in modulating oxidative stress in sedentary obese women.

    Keywords: Antioxidant, Exercise Training, Obesity, Oxidative Stress, Women
  • Maliheh Faramarzi, Mohsen Shamsi*, Mahboobeh Khorsandi, Amir Almasi Hashiani Pages 469-477
    Introduction

    Kidney failure is one of the mainlate complications of diabetes so that more than half of patients waiting for a kidney transplant are suffering from diabetes as well. This study aimed to determine the effect of education underpinned by the health belief model on kidney care behaviors in type 2 diabetic patients.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was performed on 88 type 2 diabetic patients, who were selected using the cluster sampling method and were randomly divided into experimental and control groups (44 patients per group). The required data were collected using a valid and reliable questionnaire underpinned by the health belief model and fasting blood sugar of patients before training for both groups, and then the experimental group was then trained for one month based on the health belief model and again after three months. Kidney and fasting blood care behaviors were measured, and the collected data were analyzed using chi-squared test, paired sample t-test, independent sample t-test, and ANCOVA.

    Results

    Three months after the educational intervention, the performance of diabetic patients regarding the prevention of renal complications increased significantly in the intervention group (p<0.001), and the fasting blood sugar index decreased slightly.

    Conclusion

    This study showed that  after training diabetic patients and having active follow-ups and efforts to facilitate patients' perceived barriers, their skills in kidney health-related behaviors can be improved to reduce the incidence of complications in patients.

    Keywords: Health Belief Model, Kidney Failure, Diabetes
  • Mina Maheri, Fatemeh Darabi*, Mohsen Elahi, Mehdi Yaseri Pages 478-489
    Introduction

    Given the importance of adhering to health-promoting behaviors by patients with diabetes and the need to detect factors affecting the adoption of this behavior, this study aimed to assess the health-promoting behaviors and relevant factors among Type 2 Diabetic Patients in Asadabad, Iran.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study included 427 type 2 diabetic patients referred to the diabetes clinic of Ghaem hospital in Assadabad. The data collection tool was a two-section questionnaire addressing the participants’ demographic information and Type 2 Diabetes Mellitus Health Promotion. Data analysis was performed with SPSS software version 16 using descriptive and analytical statistics. In this study, p<0.05 was set as the significance level.

    Results

    The participants’ mean score of total health-promoting behaviors was 51.95±10.03. Of the six dimensions, the highest mean score was obtained for stress management and enjoy-life, and the lowest mean score was related to risk-reducing and health responsibility. There was a significant relationship between total health-promoting behaviors with age, years spent with diabetes, level of education, employment status, family income status, and body mass index.

    Conclusion

    The diabetic patients’ health-promoting behaviors were not at an acceptable level; hence, it is necessary to develop and implement various health education and health promotion interventions to improve the health-promoting behaviors of diabetic patients by focusing on the low-level dimensions and factors associated with such behaviors.

    Keywords: Health Promoting Behaviors, Self-Care, Diabetic Patient, Type 2 Diabetes
  • Mehdi Mirzaei Alavijeh, Farzad Jalilian, Masoumeh Vaezi, Sayed Hamid Mousavi, Mohhamad Fatahi, Mohammad Mahboubi* Pages 490-498
    Introduction

    Hypertension is a significant public health problem. This study aimed to determine the efficacy of hypertension self-management behaviors promotion programs among patients in southwest Iran.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental study performed among patients with hypertension in the villages of Shadegan County, in southwest Iran, from May to October, 2019. The participants were randomly assigned to the intervention and control groups (n=355 per group) and were followed up for three months. The educational intervention was developed based on the constructs of the theory of planned behavior. Data were collected using interviews with participants in the form of a written questionnaire. The collected data were analyzed in SPSS software version 16 using independent sample t-test, chi-squared test, and Multivariate Analysis of Covariance (MANCOVA).

    Results

    The findings of MANCOVA analysis showed that the program implementation had a significant effect on attitude, subjective norms, perceived behavior control, behavioral intention, and hypertension self-management behaviors of the patients in the intervention group (p<0.001).

    Conclusion

    The implementation of an educational intervention based on the theory of planned behavior among patients with hypertension effectively promoted self-management behaviors such as hypertension control.

    Keywords: Hypertension, Self-management, Education, Theory of Planned Behavior
  • Mohammad Ranaei, Soraya Khafry, Ali Ashkan Shahipour* Pages 499-505
    Introduction

    Papillary thyroid carcinoma (PTC) is the most common endocrine malignancy. The present study aimed to determine the diagnostic value of the CD10 marker in differentiating PTC from its benign mimicries (i.e. different types of goiter).

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, the paraffin-embedded blocks of 70 patients referred to Rouhani Hospital in Babol with a thyroid nodule based on pathologic report and review were divided into two groups, including 35 benign and 35 malignant lesions. The participants’ demographic information (namely age and gender) and ultrasound results (size and number of nodules) were recorded in the study checklist. Thyroid paraffin-embedded blocks and stained slides of all patients were collected from the archive and, after reviewing the slides, they were examined immunohistochemically for the CD10 marker.

    Results

    We evaluated 70 patients in both benign and malignant groups and assessed the status of the CD10 marker. The mean age was 49.3±9.08 years in the benign group and 45.6±16.1 years in the malignant group. Regarding the participants’ gender, in each group, nine patients were male, and 26 patients were female. Classic PTC was noticed in 26 patients and there were the follicular variants of PTC in nine patients. The CD10 positivity was significantly correlated with several nodules (p=0.030), whereas the nodule size and CD10 positivity were not significantly different between the two groups (p=0.310). The diagnostic value of the CD10 marker in differentiating PTC and benign thyroid lesions was not significantly correlated in terms of nodule size (p=0.310), and there was a statistically significant relationship between age (p=0.005) and gender (p=0.03) with the number of nodules (p=0.030).

    Conclusion

    According to the study results, the diagnostic value of the CD10 marker in differentiating papillary thyroid carcinoma from the goiter subtypes is statistically significant.

    Keywords: Diagnosis, Antigen, CD10, Papillary thyroid carcinoma, Goiter
  • Marjan Khazan, Mehdi Hedayati* Pages 506-520

    Obesity, a chronic disease, is associated with comorbidities such as diabetes, hypertension, cardiovascular diseases, metabolic syndrome, and stroke. In this context, the consumption of natural weight-loss ingredients as alternative obesity treatments has been increasing because of the common idea indicating that they as natural products pose no risks to human health. (Simultaneously with the widespread prevalence of obesity; the use of herbal slimming products as an alternative treatment for obesity has increased. Because, the general belief is that plant products are safe for human health.) The analyses (analysis) of phytotherapeutic formulations showed increasing numbers of counterfeit drugs, as adulterants, withdrawn from the market due to significant side-effects and a high potential for addiction threatening public health. Because the drugs used in the products are not listed on the labels, consumers do not become aware of the risks. (Because the active ingredients in these products are not listed on the label, consumers remain unaware of their risks and side effects.) These products can cause serious health side-effects due to accidental abuse, overuse, or interaction with other drugs. The illegally added adulterants are commonly including stimulants (ephedrine, caffeine), anorexic (amphe tamine and its analogs), antidepressants (sibutramine, fluoxetine), anxiolytics (benzodiazepines), diuretics (bumetanide), laxatives (phenolphthalein), rimonabant, orlistat, and thyroid hormones. This review study aimed to describe various categories of synthetic drugs frequently added illegally into natural weight loss products as adulterants,

    Keywords: Drug Adulterated, Illegal anti-obesity medicine, Herbal weight-loss products, Slimming, Anti-obesity drugs, Weight loss