فهرست مطالب

مدیریت بهداشت و درمان - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 40، تابستان 1400)

مجله مدیریت بهداشت و درمان
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 40، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمدالله منظری توکلی، نوید فاتحی راد، زهرا شکوه، مرضیه خدایی* صفحات 7-16
    مقدمه

    یکی از مهم ترین عملکردهای مدیریتی و سیاست گذاری، در حوزه سلامت، اعتباربخشی بیمارستانی است که نقش به سزایی در افزایش اعتماد مردم به کیفیت خدمات ارایه شده در این سازمان ها دارد.

    روش پژوهش

    پژوهش کیفی حاضر با توجه به هدف پژوهش در دسته تحقیقات کاربردی و از لحاظ طرح پژوهش جزو پژوهش های مقطعی بود. در این پژوهش از فن دلفی برای ارایه مدل مناسب استفاده گردید. در نهایت مدل پیشنهادی با 4 محور و 26 حیطه و 106 استاندارد تعیین گردید. روایی و پایایی پرسشنامه نهایی مورد سنجش قرار گرفت. قابلیت اجرایی آن توسط بهترین صاحب نظران در بیمارستان های دولتی استان کرمان مورد بررسی مقدماتی قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه مدل پیشنهادی مورد ارزیابی قرار گرفت. میانگین متغیر اعتباربخشی0/34±4/21 بود. اعتباربخشی و حیطه های آن و محورهای مربوط به هر حیطه در سطح قوی قرار گرفتند. برای رتبه بندی ابعاد متغیر اعتباربخشی از آزمون فریدمن استفاده شد. مولفه «پیشگیری، بهداشت و سلامت اجتماعی» با میانگین 2/78 بالاترین رتبه را داشت و مولفه های «مراقبت و درمان»، «حقوق گیرنده خدمت» و «رهبری و مدیریت» با میانگین 2/56، 2/44 و 2/23، به ترتیب در رده های دوم، سوم و چهارم قرار داشتند. 87/20 درصد خبرگان اثربخشی الگو را تایید کردند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش موید مناسب بودن مدل پیشنهادی و ارتباط قوی بین متغیرها و مولفه های آن بود. با توجه به اثبات اثربخشی الگوی پیشنهادی می توان گفت مدل حاضر میتواند گام ارزشمندی در جهت کارآمدی و اثربخشتر نمودن سیستم اعتباربخشی کشور و متعاقبا بهبود مستمر کیفیت خدمات در بیمارستان ها بردارد.

    کلیدواژگان: اعتباربخشی، استاندارد، بیمارستان
  • رشید تورجی، صمد جباری اصل*، نوروز ایزدپناه صفحات 17-30
    مقدمه

    این مطالعه با هدف ارایه مدلی برای انتصاب مدیران با تاکید بر مدیریت استعداد در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انجام پذیرفت.

    روش پژوهش

    این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش توصیفی - پیمایشی است و از نظر ابزار جز تحقیقات کیفی-کمی می باشد. گردآوری اطلاعات در سه مرحله طراحی مدل، سنتز مطالعات،  انتخاب معیارهای مطلوب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انجام گردید و به صورت میدانی در بین 351  مدیر و کارکنان دانشگاه های علوم پزشکی کشور اجرا گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار Spss و Amos نسخه 18 استفاده گردید.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها انتصاب مدیران با تاکید بر مدیریت استعداد در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در 5 بعد مورد بررسی است که متغیر توسعه استعداد با ضریب استاندارد  0/981 بالاترین رتبه و به ترتیب حفظ و نگهداری استعداد با ضریب استاندارد 0/944 در رتبه دوم و به کارگیری استعداد با ضریب استاندارد 0/934 در رتبه سوم و جذب و استخدام نیروی مستعد با ضریب استاندارد 0/876 در رتبه چهارم و شناسایی و تفکیک کارکنان مستعد با ضریب استاندارد 0/649 در رتبه پنجم قرار دارد.

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر مدل انتصاب مدیران با در نظر گرفتن مدیریت استعداد در پنج بعد توسعه استعداد، حفظ و نگهداری استعداد، به کارگیری استعداد، جذب و استخدام نیروی مستعد و شناسایی و تفکیک کارکنان مستعد برای سیاست گذاری ها و تصمیمات مدیران ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: انتصاب مدیران، مدیریت استعداد، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
  • احد نوروززاده*، خلیل علی محمد زاده صفحات 31-43
    مقدمه

    هدف از این پژوهش تعیین مطالعه بررسی نقش تعدیل گر حمایت اجتماعی بر رابطه بین مهارت های اجتماعی و سلامت اجتماعی کارکنان و پرستاران شبکه بهداشت و درمان استان گیلان است.

    روش پژوهش

    از روش کتابخانه ای و پرسشنامه ای جهت گردآوری اطلاعات استفاده شده است. جامعه ی آماری این تحقیق شامل کلیه کارکنان و پرستاران شبکه بهداشت و درمان استان گیلان به تعداد 594 نفر می باشد. تعداد نمونه با استفاده از روش هومن 245 نفر به دست آمد و از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای برای توزیع پرسشنامه ها استفاده شد. برای بررسی فرضیه های تحقیق و تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی، تحلیل مسیر و هم چنین مدلسازی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار SPSS وAmos  استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد بین مهارت های اجتماعی و سلامت اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد، یعنی با افزایش میزان مهارت های اجتماعی، سلامت اجتماعی افزایش می یابد و بالعکس. ضریب مسیر مهارت اجتماعی و سلامت اجتماعی در دو حالت بالاتر (0/229) و پایین تر از حد متوسط (0/506) و هم چنین ارزش احتمال (0/002) بدست آمد. بنابراین می توان نتیجه گرفت با افزایش حمایت های اجتماعی از متوسط به بالا ارتباط میان مهارت های اجتماعی و سلامت اجتماعی کاهش و یا تعدیل می شود که در این صورت حمایت های اجتماعی در ارتباط میان مهارت های اجتماعی و سلامت اجتماعی نقش تعدیلگر دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، مشاهده شد که بر طبق نتایج حاصل از گروه بندی، در دو حالت بالاتر و پایین تر از حد متوسط حمایت اجتماعی در رابطه بین مهارت های اجتماعی و سلامت اجتماعی اثر تعدیل گر دارد.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، مهارت های اجتماعی، سلامت اجتماعی، بیمارستان
  • سیده مریم موسوی*، رضا میرزایی، احمد حیدری، سیده نگار اسعدی صفحات 45-55
    مقدمه

    مطالعه حاضر به منظور ارزیابی تاثیرات طراحی بیوفیلیک در محیط های درمانی در راستای ارتقای شاخصه های سلامت بیماران صورت گرفت. تکیه بر طراحی بیوفیلیک در راستای تعامل انسان و محیط در جهت افزایش کیفیت محیطی و اثرگذاری بلحاظ روانشناختی بر بیماران،  می تواند امری ضروری باشد.

    روش پژوهش

    در این پژوهش سه بعد اصلی از طراحی بیوفیلیک به همراه مولفه های آن در قالب پرسشنامه مورد سنجش قرار گرفت. افراد شرکت کننده در این نظر سنجی شامل سه گروه: معماران، بیماران و کادر درمان بوده که در برخی بیمارستان های شهر مشهد انجام شد. داده های گردآوری شده از روش های مناسب آماری توسط نرم افزارSPSS ، آزمون T و آزمون ANOVA مورد سنجش قرار گرفته اند. هدف این پژوهش مقایسه عوامل تاثیر گذار طراحی بیوفیلیک بر ارتقای شاخصه های سلامتی در محیط درمانی می باشد.

    یافته ها

    طبق داده ها و آزمون های انجام شده در در هر سه گروه، میزان عامل تجربه مستقیم طبیعت بالاترین امتیاز به مقدار 68 درصد و بعد از آن عامل تجربه غیر مستقیم طبیعت با تاثیر 28 درصد و ماهیت مکان و فضا با تاثیر 19 درصد بوده است که نشان دهنده اثربخشی بالای عامل تجربه مستقیم طبیعت به صورت مشترک در میان گروه ها با وجود اختلاف نظر، می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحلیلی این پژوهش، بیانگر تاثیر بیشتر وجود طبیعت در محیط انسان ساخت می باشد و خود نشان گر ارتباط مثبت میان بیمار و طبیعت و بهبود کیفیات زیستی محیط درمانی می باشد. بنابراین طراحی محیط درمانی بیوفیلی می تواند منجر به ارتقای شاخصه های سلامت بیمار شود.

    کلیدواژگان: طراحی بیوفیلیک، شاخصه های سلامت، محیط درمانی، تعامل انسان و محیط، کیفیت زیستی محیط
  • مریم حسن پور، سجاد قربانی زاده، زهرا اسدی پیری، رسول محمدی، ثریا نورایی مطلق* صفحات 57-69
    مقدمه

    ارزیابی و سنجش کمیت منابع بخش سلامت و نحوه توزیع در بین مناطق باید به صورت مداوم و پیوسته توسط سیاست گذاران و برنامه ریزان نظام سلامت صورت گیرد. لذا این مطالعه با هدف بررسی وضعیت و روند نابرابری در توزیع دندانپزشکان شهرستان های استان لرستان در دوره زمانی 1390-1398 انجام شد. 

    روش پژوهش

    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، وضعیت و روند نابرابری در توزیع دندانپزشکان با استفاده از منحنی لورنز و ضریب جینی بررسی گردید. در سال 1398، ضریب جینی توزیع دندانپزشکان شاغل در دانشگاه علوم پزشکی و دندانپزشکان بخش خصوصی نیز مقایسه گردید. کلیه محاسبات با استفاده از نرم افزار STATA14 و افزونه dasp در نرم افزار استاتا انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد در بخش دولتی، شهرستان خرم آباد با 4/52 و شهرستان کوهدشت با 1/66 دندانپزشک به ازای صد هزار نفر جمعیت، به ترتیب بیشترین و کمترین تعداد را دارند. شهرستان خرم آباد در هر دو بخش دولتی و خصوصی بیشترین تعداد دندانپزشک به ازای صدهزار نفر جمعیت را دارد. مقدار ضریب جینی در بخش دولتی در دوره مورد بررسی از 0/357 در سال 1390 تا 0/56 در سال 1398 متغیر بوده است. مقدار ضریب جینی در دو بخش خصوصی و دولتی به ترتیب برابر 0/53 و 0/567 می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج توزیع دندانپزشکان در استان لرستان در طول سال های مورد مطالعه ناعادلانه بوده است. علیرغم افزایش میانگین تعداد دندانپزشکان، نابرابری در توزیع دندانپزشکان روند افزایشی داشته است. بنابراین پیشنهاد می گردد سیاست های توزیعی اصلاح گردد تا در آینده شاهد کاهش میزان نابرابری و شکاف موجود بین شهرستان ها باشیم.

    کلیدواژگان: توزیع، دندانپزشکان، نیروی انسانی، ضریب جینی
  • فاطمه معاشی ثانی، مصطفی حاجی آقایی*، یوسف قلی پور کنعانی، فاطمه هرسج صفحات 71-85
    مقدمه

    عدم برنامه ریزی درست در تامین خون ممکن است ضررهای جبران ناپذیری برای انسان به دنبال داشته باشد. هدف از این تحقیق تعیین برنامه بهینه اهدا، انبارش و ارسال خون به بیمارستان ها در هر دوره است به طوری که میزان هزینه های راه اندازی و طراحی زنجیره تامین خون و نیز مدت زمان تحویل آن را کمینه کند.  

    روش پژوهش

    این مطالعه ازنظر هدف کاربردی و از نظر روش شناسی توصیفی - تحلیلی می باشد . مدل با رویکرد عدم قطعیت با استفاده از روش محدودیت اپسیلون و در نرم افزار GAMZ حل شد. برای ارزیابی صحت مدل، مطالعه موردی در 5 منطقه از استان مازندران صورت گرفت و با انجام تحلیل حساسیت بر روی پارامترهای کلیدی، اثر آن بر هزینه کل و زمان چرخه دریافت و انتقال خون بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه حاکی از دقت بالای مدل با امکان ارسال جانبی بین بیمارستان ها می باشد . بطوری که با کاهش 5 درصدی در زمان حمل و نقل تا 15 درصد، کاهش زمان چرخه خون و کاهش 25 درصدی این زمان، کاهش 26 % کل فرآیند انتقال خون را به همراه دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج عددی نشان می دهد استفاده از این مدل منجر به کاهش هزینه های راه اندازی و طراحی زنجیره تامین خون و نتیجتا کاهش مدت زمان دریافت و انتقال آن به بیمارستان ها می گردد. علت اصلی کاهش وجود سه مرکز سیار خون می باشد که وظیفه نگهداری و انتقال خون به بیمارستان ها را دارد. در نتیجه استفاده از مدل های با امکان ارسال جانبی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: شبکه زنجیره تامین خون، عدم قطعیت، انتقال جانبی، بیمارستان
  • مهناز خاتم، علی یعقوبی پور*، محمد منتظری صفحات 87-98
    مقدمه

    توجه به نگاه دوگانه شهروندان به خدمات عمومی، همان فوبیای بوروکراسی است که به معنای تصویر منفی بخش دولتی در ذهن شهروندان و بی‌اعتمادی آنان به بخش دولتی می‌باشد. این تحقیق به دنبال تحلیل روابط بین پیشایندهای موثر بر فوبیای بوروکراسی دریکی از دانشگاه های علوم پزشکی است.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر کیفی وازحیث هدف کاربردی و از نظر جمع‌آوری داده‌ها توصیفی است.روش انتخاب نمونه بصورت هدفمند و گلوله برفی می‌باشد. برای غربالگری داده‌ها ازمیانگین نظرخبرگان برمنطق فازی استفاده شد، پرسشنامه‌ای با ساختاری ماتریسی برای کشف روابط علی میان عوامل تهیه شد. پس از حصول اطمینان ازعدم وجود رابطه معنادار میان شاخص‌های خبرگی و شاخص‌های پیچیدگی و دامنه مورد اتفاق خبرگان مبتنی بر روابط به نسبت قوی میان عوامل اقدام شد.

    یافته‌ ها

     از میان عوامل، فساد اداری، اصلی‌ترین عامل محسوب می شود و ایجاد تغییرات سازنده در آن می تواند به کاهش فوبیای بوروکراسی کمک کند. همچنین دو عامل قواعد و رویه‌های سخت و انعطاف‌ناپذیر و عدم اطلاع‌رسانی دقیق فرآیندها، اثرگذارترین عوامل درمیان دیگرعوامل بوده است، اثرپذیرترین شاخص، عدم اطلاع‌رسانی دقیق فرآیندهاست. معیار بی‌انگیزگی کارکنان بیشترین تعامل را با سایر معیارهای مورد مطالعه دارد. معیار وجود باندبازی در ادارات از کمترین تعامل با سایر معیارها برخوردار است.

    نتیجه‌ گیری

    براساس نتایج سیاست‌مداران و مدیران باید تدابیری بیندیشند که ساختار بوروکراسی را از جهت داشتن سلسله مراتب و تقسیم کار با الگوی عقلایی هم‌جهت کنند؛ به لحاظ پیروی از قوانین و مقررات و توجه به تخصص و نظام شایستگی، با این الگو فاصله نداشته باشد و برای کاهش این سلسله مراتب تلاش شود.

    کلیدواژگان: فوبیای بوروکراسی، فساد اداری، رضایت شهروندان، دانشگاه علوم پزشکی
  • آذر سلیمانی، هادی رزقی شیرسوار*، حمید شفیع زاده صفحات 99-111
    مقدمه

    عامل مهمی که به اساتید کمک می‌کند تا شرایط را برای یادگیری موثر آماده کنند توجه به نوع سبک یادگیری دانشجویان است. هدف این مقاله طراحی الگوی آموزش اثربخش مبتنی بر سبک‌های یادگیری در آموزش علوم پزشکی است.

    روش پژوهش

    روش انجام این پژوهش با رویکرد آمیخته (کیفی - کمی) است. در این پژوهش علاوه بر مطالعه اسنادی، از تکنیک تحلیل مضمون با نرم‌افزار MAXQDA12، برای شناسایی ابعاد و مولفه‌ها و شاخص‌ها استفاده شده است. جامعه آماری در بخش کیفی تمام خبرگان در حوزه آموزش و علوم پزشکی بودند که بعد از انجام مصاحبه 15 نفر از خبرگان اشباع نظری صورت گرفت که پس از تحلیل مصاحبه‌ها و استفاده از روش تحلیل مضمون مضامین باز، محوری و انتخابی استخراج گردید. در جهت اعتبار بخشی الگو نیز از تحلیل عاملی تاییدی و از طریق نرم‌افزار smart pls3  استفاده شده است. نمونه آماری بخش کمی شامل387 نفر از اساتید دانشگاه علوم پزشکی شهر تهران می‌باشند.

    یافته‌ ها

     یافته‌ها در بخش کیفی شامل 3 بعد 9 مولفه و 43 شاخص استخراج گردید.یافته‌های بخش کمی نشان داد که از بین ابعاد مورد بررسی، فرآیند یاددهی و یادگیری با ضریب 0.700 و در بین مولفه‌ها، آمادگی یادگیرنده با ضریب 0.875 و در نهایت طراحی آموزشی دروس پزشکی با ضریب 0.930 از بین شاخص‌ها بیشترین سهم را در طراحی آموزش اثربخش مبتنی بر سبک یادگیری برخوردارند.

    نتیجه‌ گیری

     نتایج نشان داد، برای ترسیم الگوی آموزش اثربخش مبتنی بر سبک‌های یادگیری در آموزش علوم پزشکی باید در اولویت به فرآیندهای آموزشی، برون دادها و در نهایت به درون دادها توجه ویژه شود.

    کلیدواژگان: سبک های یادگیری، طراحی آموزشی، علوم پزشکی شهر تهران
|
  • Hamdollah Manzari Tavakoli, Navid Fatehi Rad, Zahra Shokooh, Marzieh Khodaei * Pages 7-16
    Introduction

    One of the most important management and policy-making functions in the health system is hospital accreditation, which plays an important role in increasing public confidence in the quality of services.

    Methods

    The present research is qualitative, applied in terms of purpose and is part of cross-sectional research. In this study, Delphi technique was used to present a suitable model. Finally, the proposed model was determined with 4 axes, 26 areas and 106 standards. The validity and reliability of the questionnaire were assessed and its applicability was evaluated by the best experts in public hospitals in Kerman province.

    Results

    In this study, the proposed model was evaluated. The mean of accreditation variable was 4.21±0.34. Accreditation and its domains and axes related to each domain were at a strong level. Friedman test was used to rank the dimensions of the validation variable. The component of "prevention, health and social health" had the highest rank with an average of 2.78 and the components of "care and treatment", "service recipient" and "leadership and management" with an average of 2.56, 2.44 and 2.23, they were in the second, third and fourth ranks, respectively. 87.20% of the experts confirmed the effectiveness of the model.

    Conclusion

    The results of the study confirmed the appropriateness of the proposed model and the strong relationship between its variables and components. Considering the proof of the effectiveness of the proposed model, it can be said that it can take all the same value in providing and providing services and services in hospitals.

    Keywords: Accreditation, Standard, Hospital
  • Rashid Toraji, Samad Jabbari Asl *, Novroz Ezadpanah Pages 17-30
    Introduction

    This study was conducted with the aim of providing a model for the appointment of managers with an emphasis on talent management in the Ministry of Health and Medical Education.

    Methods

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of method and a qualitative-quantitative research in terms of tools. Data were collected in three stages: model design, synthesis of studies, selection of desirable criteria of the Ministry of Health and Medical Education, and conducted among 351 managers and staff of medical universities. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the data using SPSS and Amos software version 18.

    Results

    The appointment of managers with emphasis on talent management in the Ministry of Health, Treatment and Medical Education is examined in 5 dimensions. The variable of talent development with a standard coefficient of 0.981 is the highest rank and respectively the maintenance of talent with a standard coefficient of 0.944 in the second rank and the use of talent with a standard coefficient of 0.934 in the third rank and the recruitment of talented people with a standard coefficient of 0.876 is in the fourth rank and identification and segregation of talented employees with a standard coefficient of 0.649 is in the fifth rank.

    Conclusion

    In present study model of appointing managers by considering talent management in five dimensions of talent development, talent retention, talent utilization, recruitment of talented and identification and segregation of talented employees for policies and decisions managers' is presented.

    Keywords: Appointment of Managers, talent management, Ministry of Health, Treatment, Medical Education
  • Ahad Norouzzadeh *, Khalil Alimohammadzadeh Pages 31-43
    Introduction

    The aim of this study was to determine the study of the moderating role of social support in the relationship between social skills and social health of staff and nurses in the health network of Guilan province.

    Methods

    Library method and questionnaire will be used to collect information. The statistical population of this study includes all the staff and nurses of Guilan Health Network in the number of 594 people. The number of samples was 245 using Hooman method and stratified random sampling method was used to distribute the questionnaires. To test the research hypotheses and analyze the data, descriptive statistics, path analysis and structural equation modeling using SPSS and Amos software were used.

    Results

    The results show that there is a significant relationship between social skills and social health, ie with increasing the level of social skills, social health increases and vice versa. The coefficient of social skill and social health path coefficient was obtained in two cases higher (0.229) and lower than average (0.506) as well as probability value (0.002). Therefore, it can be concluded that by increasing social support from medium to high, the relationship between social skills and social health is reduced or adjusted, in which case social support has a moderating role in the relationship between social skills and social health.

    Conclusion

    According to the findings, it was observed that according to grouping results, in two cases, higher and lower than average social support has a moderating effect on the relationship between social skills and social health.

    Keywords: Social Support, Social skills, social health, Hospital
  • Seyede Maryam Moosavi *, Reza Mirzaei, Ahmad Heydari, Seyede Negar Asaadi Pages 45-55
    Introduction

     The present study was conducted to evaluate the effects of biophilic design in therapeutic environments in order to improve patients' health characteristics. It may be necessary to rely on biophilic architecture in terms of human-environment interaction to increase environmental quality and psychological impact on patients.

    Methods

    In this study, three main dimensions of biophilic design with its components were assessed in the form of a questionnaire. Participants in this survey included three groups: architects, patients and medical staff, which was conducted in some hospitals in Mashhad. The collected data were analyzed by appropriate statistical methods by SPSS software, t-test and ANOVA test. The aim of this study was to compare the effective factors of biophilic design on the promotion of health characteristics in the therapeutic environment.

    Result

    According to the data and tests performed in all three groups, the rate of direct experience of nature was the highest score of 68%, followed by indirect experience of nature with an impact of 28% and the nature of place and space with an impact of 19%. Demonstrates the high effectiveness of the direct experience of nature commonly shared among groups despite differences.

    Conclusion

    The analytical results of this study indicate that the existence of nature in the human environment has a greater impact and shows the positive relationship between the patient and nature and the improvement of the biological quality of the treatment environment. Therefore, designing a biophilic treatment environment can lead to improved patient health characteristics.

    Keywords: Biophilic design, health characteristics, therapeutic environment, human-environment interaction, Environmental quality
  • Maryam Hasanpuor, Sajad Ghorbanizadeh, Zahra Asadi Piri, Rasool Mohammadi, Soraya Nouraeimotlagh * Pages 57-69
    Introduction

    Assessing and quantifying the resources of the health sector and how it is distributed among the regions should be done continuously by policy makers and planners of the health system. Therefore, this study was conducted to investigate the status and trend of inequality in the distribution of dentists in the cities of Lorestan province in the period 2011-2019.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, the status and trend of inequality in the distribution of dentists were investigated using Lorenz curve and Gini coefficient. In 2011, the Gini coefficient of distribution of dentists working in the University of Medical Sciences and private sector dentists was also compared.

    Results

    The results showed that in the public sector, Khorramabad city with 4.52 and Koohdasht city with 1.66 dentists per 100,000 populations, have the highest and lowest numbers, respectively. Khorramabad city has the highest number of dentists per 100,000 people in both public and private sectors. The Gini coefficient in the public sector in the period under review ranged from 0.357 in 2011 to 0.56 in 1398. The Gini coefficient in both private and public sectors is 0.53 and 0.567, respectively.

    Conclusion

    According to the results of the distribution of dentists in Lorestan province during the years under study has been unfair. Despite the increase in the average number of dentists, inequality in the distribution of dentists has been increasing. Therefore, it is suggested that distribution policies be reformed to reduce inequality and gaps between cities in the future.

    Keywords: distribution, Dentists, Manpower, Gini Coefficient
  • Fatemeh Maashisani, Mostafa Haji Aghaeai *, Yousef Gholipour Kanani, Fatemeh Harsej Pages 71-85
    Introduction

    Lack of proper planning in blood supply may lead to irreparable damage of humans. The purpose of this study is to determine the optimal plan for donating, storing and sending blood to hospitals in each period to minimize the cost of set up and design a blood supply chain and its delivery time.

    Methods

    This study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical methodology. The model was solved with the uncertainty approach using the Epsilon constraint method in GAMZ software. To evaluate the accuracy of the model, a case study was conducted in 5 regions of Mazandaran province and by performing sensitivity analysis on key parameters, its effect on total cost and time of blood transfusion cycle was investigated.

    Results

    The results of this study indicate the high accuracy of the model with the possibility of lateral delivery between hospitals. With a 5% reduction in transport time to 15%, a reduction in blood cycle time and a 25% reduction in this time has 26% reduction in the total blood transfusion process.

    Conclusion

    Lateral blood delivery between hospitals was used as a solution to increase the model's ability to respond hospital's demand and also reduce shortages costs and lack of blood in the blood supply chain. Also, the important parameters of the problem such as blood supply, demand, capacity of each center and related costs in the blood supply chain and the possibility of lateral delivery of blood products were analyzed to validate the model.

    Keywords: Blood supply chain network, Uncertainty, lateral delivery, Hospital
  • mahnaz khatam, ali Yaghoubipoor *, mohammad montazeri Pages 87-98
    Introduction

    Paying attention to the dual view of citizens on public services is the phobia of bureaucracy, which means a negative image of the public sector in the minds of citizens and their distrust of the public sector. This study seeks to analyze the relationships between backgrounds affecting bureaucratic phobia in one of the universities of medical sciences.

    Methods

    The present study is qualitative and applied in terms of purpose and descriptive in terms of data collection. The method of sample selection is purposeful and snowball. To screen the data, the average opinion of experts on fuzzy logic was used. A questionnaire with a matrix structure was prepared to explore causal relationships between factors. Agents took action.

    Results

    Among the factors, corruption is the main factor and making constructive changes in it can help reduce the phobia of bureaucracy. Also, two factors of strict and inflexible rules and procedures and lack of accurate information of processes have been the most effective factors among other factors, the most effective indicator is the lack of accurate information of processes. The criterion of employees' motivation has the most interaction with other criteria studied. The criterion of gang play in offices has the least interaction with other criteria.

    Conclusion

    Based on the results, politicians and managers should think of measures to align the structure of the bureaucracy in terms of having a hierarchy and division of labor with a rational model; In terms of following the rules and regulations and paying attention to expertise and competency system, do not distance yourself from this model and try to reduce this hierarchy.

    Keywords: Bureaucracy Phobia, Corruption, Citizen Satisfaction, University of Medical Sciences
  • azar solimani, hadi rezghi shirsavar *, hamid shafizadeh Pages 99-111
    Introduction

    An important factor that helps teachers to prepare the conditions for effective learning is to pay attention to the type of learning style of students. The purpose of this article is to design an effective teaching model based on learning styles in medical education.

    Methods

    The method of this research is mixed (qualitative-quantitative) approach. In this research, in addition to the documentary study, the content analysis technique with MAXQDA12 software has been used to identify the dimensions, components and indicators. The statistical population was in the qualitative section of all experts in the field of education and medical sciences. In order to validate the model, confirmatory factor analysis has been used through smart pls3 software. The statistical sample of the quantitative section includes 387 professors of Tehran University of Medical Sciences.

    Results

    Findings were extracted in the qualitative section including 3 dimensions of 9 components and 43 indicators. The findings of the quantitative section showed that among the studied dimensions, teaching and learning process with a coefficient of 0.700 and among the components, learner readiness with a coefficient of 0.875 and finally Educational design of medical courses with a coefficient of 0.930 among the indicators have the largest share in the design of effective education based on learning style.

    Conclusion

    The results showed that in order to draw an effective training model based on learning styles in medical education, special attention should be paid to educational processes, outputs and finally to inputs.

    Keywords: learning styles, educational design, Medical sciences in Tehran