فهرست مطالب

فرآوری و نگهداری مواد غذایی - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1400)

نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/18
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علی صابریان، محمد گلی* صفحات 1-14
    سابقه و هدف

    طی سال های اخیر تقاضا برای محصولات غذایی رژیمی و در عین حال با ارزش غذایی بالا افزایش چشمگیری داشته است. شیرینی مسقطی یکی از شیرینی های سنتی ایران است که به دلیل میزان ساکارز و کالری بالایی که دارد مصرف آن برای افراد مبتلا به چاقی و دیابت محدودیت دارد. غنی سازی محصولات غذایی ابزار مهمی جهت جلوگیری از کمبودهای تغذیه ای خاص می باشد و از بیماری های مزمن جلوگیری می نماید. شیرین کننده طبیعی استویوزید حدودا 300 برابر از ساکارز شیرین تر با خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی برای بهبود سلامتی می باشد. ایزومالت تنها جایگزین قند است که بطور انحصاری از ساکارز ساخته شده است. فواید سیانوباکتریوم رشته ای اسپیرولینا برای سلامتی انسان عمدتا بدلیل ترکیبات شیمیایی آن شامل پروتیینها، کربوهیدراتها، اسیدهای آمینه ضروری، مواد معدنی (بویژه آهن)، اسیدهای چرب ضروری، ویتامین ها، و رنگدانه ها است. نشاسته ذرت قدرت غلیظ کنندگی بالایی دارد و در بسیاری از خمیرهای حاوی مواد جامد بالا با قابلیت تشکیل ژل های نرم مورد نیاز می باشد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر جایگزینی شکر با استویوزید- ایزومالت، نشاسته گندم با نشاسته ذرت و استفاده از جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس، به عنوان یک ترکیب عملگرا، بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی شیرینی مسقطی رژیمی دیابتی بود.

    مواد و روش ها

    اسپیرولینا پلاتنسیس در پنج سطح (0، 25/0، 5/0، 75/0 و 1 درصد)، جایگزینی شکر با استویوزید-ایزومالت در پنج سطح (0، 25، 50، 75 و 100 درصد) و جایگزینی نشاسته گندم با نشاسته ذرت در پنج سطح (0، 25، 50، 75 و 100 درصد) مورد بررسی قرار گرفت. برای بدست آوردن نقاط بهینه، 19 آزمایش توسط نرم افزار دیزاین اکسپرت، روش سطح پاسخ طرح مرکب مرکزی با یک تکرار در نقاط محوری و فاکتوریال و پنج نقطه مرکزی با آلفای 2 پیشنهاد گردید.

    یافته ها

    افزایش جایگزینی استویوزید-ایزومالت با شکر سبب کاهش سختی و افزایش شاخص b* و شاخص قهوه ای شدن بافت گردید. در مقابل افزایش جایگزینی نشاسته گندم با نشاسته ذرت سبب افزایش سختی و کاهش قابلیت ارتجاعیت بافت مسقطی رژیمی شد. افزایش میزان اسپیرولینا سبب کاهش شاخص b* و شاخص قهوه ای شدن بافت گردید. اثر متقابل افزایش جایگزینی استویوزید-ایزومالت با شکر و نشاسته گندم با نشاسته ذرت سبب افزایش صمغیت، شاخص a* و شاخص قهوه ای شدن گردید. اثر متقابل افزایش جایگزینی استویوزید-ایزومالت با شکر و افزودن اسپیرولینا سبب افزایش چسبندگی، قابلیت ارتجاعیت و قابلیت جویدن بافت مسقطی شد. اگرچه، اثر متقابل افزایش جایگزینی نشاسته گندم با نشاسته ذرت و افزودن اسپیرولینا سبب کاهش شاخص a* شد.

    نتیجه گیری

    نمونه های بهینه مسقطی رژیمی دیابتی شامل فرمول بهینه اول (59 درصد جایگزینی استویوزید-ایزومالت با شکر، 87 درصد جایگزینی نشاسته گندم با نشاسته ذرت و 83/0 درصد افزودن اسپیرولینا پلاتنسیس) و فرمول بهینه دوم (69 درصد جایگزینی استویوزید-ایزومالت با شکر، 19 درصد جایگزینی نشاسته گندم با نشاسته ذرت و 15/0 درصد افزودن اسپیرولینا پلاتنسیس) پیشنهاد شدند.

    کلیدواژگان: شیرینی مسقطی، اسپیرولینا پلاتنسیس، بافت سنجی، رنگ سنجی، روش سطح پاسخ
  • سهیل ریحانی پول*، علیرضا عالیشاهی صفحات 15-30
    سابقه و هدف

    مهم ترین روش نگهداری میگو، انجماد است. اما این تکنیک بسته به نوع روش انجماد، نوسانات دمایی، سرعت انجماد و یخ گشایی ممکن است خصوصیات کیفی محصول را در پایان دوره دستخوش تغییراتی کند. از طرفی هم، برخی از مصرف کنندگان تمایل به مصرف میگوی غیرمنجمد (دمای یخچالی) دارند. همچنین استفاده از نگهدارنده های شیمیایی به دلیل مضربودن، نگرانی هایی در مصرفکنندگان ایجاد میکند. بنابراین مطالعه پیرامون استفاده از نگهدارنده هایی که هم طبیعی باشند و هم بتوانند در بازه زمانی کوتاه کیفیت میگو را در شرایط غیرانجماد حفظ کنند، ضروری به نظر می رسد. پژوهش حاضر به منظور بررسی و مقایسه کارایی سه نوع پوشش کازیینات سدیم- آویشن، آلژینات سدیم- آویشن و ژلاتین- آویشن در حفظ و نگهداری خصوصیات شیمیایی و میکروبی فیله میگوی وانامی در دمای یخچال (1±4 درجه سانتی گراد) انجام گرفت.

    مواد و روش

    فیله میگوهای تازه صیدشده از گمیشان (استان گلستان) در ظروف حاوی یخ پس از گذشت 3 ساعت به آزمایشگاه منتقل و پس از سرزنی، پوست گیری و شستشو، در شرایط مناسب ذخیره شدند. پس از تهیه فیلم های مورد نظر، فیله های میگو به روش غوطه وری پوشش دهی و در قالب چهار تیمار 1 (فیله، شاهد)، 2 (فیله+ آلژینات سدیم 4%- آویشن %5/1)، 3 (فیله+ کازیینات-سدیم 4%- آویشن %5/1) و 4 (فیله+ ژلاتین 4%- آویشن %5/1) در دمای یخچال (1±4) نگهداری شدند. به منظور بررسی خصوصیات کیفی فیله های میگو و مقایسه قدرت آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریالی فیلم ها، شاخص های PV، TVN-B، FFA، pH، باکتری های مزوفیل هوازی و سرماگرا برای تیمارها در روزهای صفر، 3، 6 و 9 اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    استفاده از این سه نوع پوشش توانست تا پایان دوره خصوصیات کیفی فیله را حفط کند اما به صورت کلی و به خصوص در روزهای پایانی، فیله ای که با فیلم آلژینات سدیم- آویشن پوشش داده شده بود، به صورت معنی داری در تمامی شاخص های شیمیایی و میکروبی مقادیر کمتری نسبت به سایر پوشش ها ارایه کرد (05/0p<). در ادامه، نتایج حاکی از آن بود که قدرت آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریالی پوشش کازیینات سدیم- آویشن نسبت به پوشش ژلاتین- آویشن به صورت معنی داری بیشتر است (05/0p<). لازم به ذکر است که تیمار شاهد اگر چه در روزهای صفر و 3 از نظر شاخص های کیفی در حد استاندارد بود اما اکثر شاخص های شیمیایی و میکروبی این تیمار با رسیدن به روزهای پایانی نگهداری از حد مجاز عبور کرد.

    نتیجه گیری

    هر سه نوع پوشش مورد استفاده در تحقیق توانستند تا پایان دوره نگهداری، خصوصیات شیمیایی و میکروبی فیله را نسبت به شاهد در حد استاندارد حفظ کنند. اما ترکیب آلژینات سدیم و آویشن شیرازی برای حفظ کیفیت میگو در بازه زمانی کمتر از 10 روز در دمای یخچال نسبت به پوشش های کازیینات سدیم- آویشن و ژلاتین- آویشن از قدرت بالاتر و کارایی بیشتری برخوردار بود.

    کلیدواژگان: میگو، آلژینات سدیم، کازئینات سدیم، ژلاتین، آویشن شیرازی
  • مهسا درخشیده، سمیه رحیمی* صفحات 31-44
    سابقه و هدف

    پسماند کشاورزی و صنایع غذایی جزو منابع بسیار ارزشمند و غنی از ترکیبات مغذی هستند که متاسفانه بدون هیچ گونه مصرفی، دفع شده و یا به عنوان خوراک دام مصرف می شوند. از سوی دیگر، در تهیه انواع آب میوه ها نیز بخش اعظم ترکیبات زیست فعال نظیر فیبرهای رژیمی که تحقیقات متعدد خواص سلامتی بخش آن ها را تایید نموده اند، وارد تفاله و پسماند می شوند. تفاله هویج به دلیل غنی بودن از فیبر رژیمی و بتاکاروتن، می توانند گزینه مناسبی جهت غنی سازی محصولات غذایی باشند؛ از این رو، در این پژوهش به بررسی امکان کاربرد تفاله هویج همراه با شیرین کننده کم کالری استویا در فرمولاسیون سس گوجه فرنگی پرداخته شده است.

    مواد روش ها

    پس از جمع آوری پسماند ناشی از آبگیری هویج، تفاله هویج خشک و آسیاب شده و میزان رطوبت، pH، خاکستر، فیبر کل، اندازه ذرات و فعالیت آبی آن اندازه گیری شد. سپس از پودر تفاله هویج در سطوح 0، 10، 20 و 30 درصد و استویا در سطوح 0، 50 و 100 درصد در فرمولاسیون سس گوجه فرنگی استفاده گردید. جهت بررسی اثرات افزودن پودر تفاله هویج و استویا در فرمولاسیون بر ویژگی های کیفی سس گوجه فرنگی، پارامترهایی شامل رطوبت، pH، قوام، گرانروی ظاهری، کالری، شاخص های رنگ سنجی (L*، b*، a* و TCS)، آب اندازی، شمارش کپک و مخمر و ارزیابی حسی بررسی شدند. هم چنین، به منظور پایش ویژگی های کیفی فوق طی دوره نگهداری درون یخچال (4C °)، کلیه پارامترها طی روزهای 0، 15 و 30 مورد ارزیابی قرار گرفتند

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که استفاده از پودر تفاله هویج به طور معنی داری باعث افزایش pH، گرانروی ظاهری و قوام و از سوی دیگر، کاهش میزان رطوبت، آب اندازی و شمارش کپک و مخمر در نمونه های سس گوجه فرنگی گردید (05/0≥p). هم چنین، از نظر شاخص های رنگی نیز، L*، a* و TCS کاهش یافته در حالی که میزان زردی (b*) به سبب حضور تفاله هویج در فرمولاسیون، افزایش یافت. قابل توجه است که به سبب ناچیز بودن مقدار استویای مورد استفاده، علیرغم روند کاهشی مشاهده شده در میزان کالری، تغییرات آن معنی دار نبود (05/0<p) و افزودن استویا، هیچ گونه اثر سویی بر ویژگی های کیفی نمونه های سس گوجه فرنگی نداشت. هم چنین، از نظر شاخص های رنگی نیز، L*، a* و TCS کاهش یافته در حالی که میزان زردی (b*) به سبب حضور تفاله هویج در فرمولاسیون، افزایش یافت. قابل توجه است که به سبب ناچیز بودن مقدار استویای مورد استفاده، علیرغم روند کاهشی مشاهده شده در میزان کالری، تغییرات آن معنی دار نبود (05/0<p) و افزودن استویا، هیچ گونه اثر سویی بر ویژگی های کیفی نمونه های سس گوجه فرنگی نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به پارامترهای مورد بررسی و تغییرات آن ها طی نگهداری یک ماهه و به طور ویژه، نتایج به دست آمده از ارزیابی حسی، می توان نتیجه گیری نمود که استفاده از پودر تفاله هویج در مقادیر کمتر از 10 درصد همراه با شیرین کننده استویا، می تواند در فرمولاسیون سس گوجه فرنگی توصیه شود.

    کلیدواژگان: سس گوجه فرنگی، تفاله هویج، استویا، پسماند
  • صدیف آزادمرد دمیرچی*، مهناز منافی دیزج یکان، محمدحسین حداد خداپرست، هادی ولیزاده، فریده طباطبایی یزدی صفحات 45-55
    سابقه و هدف

    عصاره برگ زیتون به عنوان یکی از منابع گیاهی غنی از ترکیبات فنلی دارای اثرات آنتی اکسیدانی، درمانی و ضد میکروبی قابل توجهی است. امروزه، بخاطر ویژگی های منحصر به فرد برگ زیتون، کاربرد زیادی در زمینه داروسازی پیدا کرده است و علاقه زیادی به استفاده از آن در محصولات غذایی نیز ایجاد شده است. اما افزودن مستقیم آن به مواد غذایی به علت دارا بودن طعم تلخ چندان رضایت بخش نیست و می تواند اثر منفی بر کیفیت محصول بگذارد. درون پوشانی با نانولیپوزوم یکی از تکنیک های مفیدی است که برای حمل مواد زیست فعال مانند ترکیبات فنولی می تواند مورد استفاده قرارگیرد. کره محصولی با مصرف بالا است که بخاطر ماهیت امولسیونی آن و وجود فاز آبی بالا در ترکیب آن، سریع می-تواند رنسید و فاسد شود. لذا هدف از این پژوهش بررسی تاثیر افزودن نانولیپوزوم های حامل عصاره برگ زیتون در پایداری کره بود.

    مواد و روش ها

    ابتدا نانولیپوزوم عصاره برگ زیتون تهیه و به نمونه های کره در غلظت های صفر (نمونه کنترل) 50، 100، 200 و 400 پی پی ام افزوده شد و در دمای یخچال به مدت 80 روز نگهداری شدند و تحت آزمون های فیزیکی شیمیایی (تعیین مقدار رطوبت، چربی و پروفایل اسیدهای چرب، عدد اسیدی و عددی پراکسید) ، میکروبی (شمارش کلی میکروارگانیسم ها سرماگرا) و حسی (از لحاظ طعم تلخی، تندی و پذیرش کلی) قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد که افزودن نانولیپوزوم های حامل عصاره برگ زیتون تاثیر معنی داری روی ترکیب کره از لحاظ مقدار رطوبت و چربی و پروفایل اسیدهای چرب نداشت. دادهای حاصل از اندازه گیری عدد اسیدی و پراکسید نشان داد که افزودن نانولیپوزوم حاوی عصاره برگ زیتون می تواند از لیپولیز و تولید اسیدهای چرب آزاد و اکسیداسیون چربی کره و تولید پروکسیدها در طول نگهداری جلوگیری کند. از سوی دیگر، شمارش میکروارگانیسم های سرماگرا در نمونه های کره با افزودن بیشتر نانولیپوزوم کاهش بیشتری نشان داد. ارزیابی حسی هم قابلیت بالای انکپسولاسیون به شکل نانولیپوزوم برای جلوگیری از بروز طعم تلخ عصاری برگ زیتون و اثر بازدارندگی آن روی گسترش طعم تندی را تایید کرد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که عصاره برگ زیتون می تواند بصورت مناسبی به روش نانولیپوزوم درون پوشانی شود و در فرمولاسیون محصولات حساس به اکسیداسیون استفاده شود. نانولیپوزومهای حاوی عصاره برگ زیتون در فرمولاسیون کره استفاده شد و از تاثیر منفی بر ویژگی های ارگانولپتیکی آن نگذاشت. غنی سازی کره با نانولیپوزومهای حاوی ترکیبات فنولی عصاره برگ زیتون توانست از فساد شیمیایی و میکروبی کره جلوگیری کند و موجب افزایش ماندگاری آن است.

    کلیدواژگان: کره، نانولیپوزوم، برگ زیتون، ترکیبات فنولی
  • سیما مهاجر خراسانی، مهران اعلمی*، مهدی کاشانی نژاد، هدی شهیری طبرستانی صفحات 57-70
    سابقه و هدف

    برنج یکی از غلات مناسب جهت تهیه فرآورده های بدون گلوتن برای بیماران مبتلا به سلیاک می باشد و اکثر فرآورده های بدون گلوتن بر پایه برنج تهیه می شوند. برنج دارای خواص تغذیه ای منحصربه فرد، حاوی مقادیر کم سدیم، پروتئین، چربی و مقادیر زیادی کربوهیدرات های با قابلیت هضم بالاست اما از آن جا که در فرآیند شالیکوبی به منظور تهیه برنج سفید بخش قابل توجهی از فیبر و مواد معدنی از دست می رود، در تهیه فرآورده های بدون گلوتن از آرد برنج، بایستی از آرد سایر غلات و یا افزودنی های مجاز استفاده نمود تا فرآورده حاصل به لحاظ مواد مغذی از تعادل مطلوبی برخوردار بوده و نیاز بیماران سلیاکی را تامین نماید. ارزن غنی از فیبرهای غذایی، پروتئین، موادمعدنی و ویتامین بوده و می تواند نیاز بیماران سلیاکی را از این لحاظ تامین کند. صمغ زانتان نیز از متداولترین افزودنی های مجاز در تولید فرآورده های بدون گلوتن می باشد و به بهبود کیفیت و خواص فیزیکوشیمیایی کیک بدون گلوتن کمک می کند. هدف از این پژوهش جایگزینی آرد برنج با استفاده از آرد ارزن در ترکیب با صمغ زانتان در تولید کیک بدون گلوتن بر پایه برنج به منظور منظور ارایه یک فرمولاسیون جدید می باشد.

    مواد و روش ها

    در پژوهش حاضر، کیک بدون گلوتن بر پایه آرد برنج و با جایگزینی مقادیر 50، 75 و100 درصد آرد برنج با آرد ارزن و استفاده از مقادیر 0/15 و 0/3 درصد صمغ زانتان تولید شد. سپس خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی خمیر و کیک بدون گلوتن شامل ویسکوزیته، افت پخت، حجم مخصوص، تخلخل، سفتی بافت، محتوی رطوبت و پذیرش کلی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل نشان داد با افزایش مقدار آرد ارزن، ویسکوزیته خمیر، رطوبت ، حجم، تخلخل و نرمی بافت کیک کاهش یافت اما با افزودن صمغ زانتان این ویژگی ها افزایش یافت. همچنین مشخص شد ترکیبی از مقدار مناسب آرد ارزن و صمغ زانتان از طریق ایجاد ویسکوزیته مناسب می تواند باعث بهبود ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی خمیر و کیک گردد. با افزودن آرد ارزن به میزان 50درصد و صمغ زانتان به میزان 0/15 درصد خواص فیزیکوشیمیایی کیک بهبود یافت اما با افزایش بیشتر از این مقدار (75 و100 درصد آرد ارزن و 3/0 درصد صمغ زانتان) از کیفیت کیک حاصل کاست. نمونه حاوی 50 درصد آرد ارزن و 50 درصد آرد برنج به همراه 15/0 درصد صمغ زانتان دارای بالاترین میزان حجم، تخلخل و پذیرش حسی و همچنین کمترین میزان سفتی طی دوره نگهداری بود.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج به دست آمده، استفاده از 50 درصد آرد ارزن در ترکیب با 0/15 درصد صمغ زانتان توانست ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی خمیر و کیک را تا حد نمونه کنترل (100 درصد آرد برنج) بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: ارزن، برنج، بدون گلوتن، صمغ زانتان، کیک
  • تیوا کفیلی*، محمد برزگر قاسمی صفحات 71-87
    سابقه و هدف

    در دهه اخیر تولید فیلم های فعال زیستی حاوی ضایعات ارزان قیمت کشاورزی بدلایل ملاحظات محیطی، اقتصادی و سلامتی مورد توجه محققان بسیاری قرار گرفته است. در این تحقیق علاوه بر تولید یک فیلم طبیعی زیست سازگار بر پایه کیتوزان، تاثیر دو نحوه متفاوت نشاندن لیپوزم حاوی عصاره پوست سبز پسته بر ویژگی های فیزیکومکانیکی، شیمیایی و آنتی اکسیدانی و نحوه رهایش ترکیبات آنتی اکسیدان مورد مطالعه قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    ترکیبات فنلی پوست سبز پسته پس از استخراج و خالص سازی در لیپوزوم ها ریزپوشانی شد. ده نمونه فیلم بر پایه کیتوزان حاوی درصدهای مختلف (2 و 5/1، 1، 0) نانولیپوزوم حاوی ppm1000 عصاره پوست سبز پسته تولید شد. نانولیپوزوم ها به دو صورت لایه ای و آمیخته در بافت فیلم تلقیح شدند. محتوای فنل تام عصاره، ابعاد لیپووزم، کارآیی ریزپوشانی و مقاومت مکانیکی، مدول الاستیسیته، خواص نوری، ظرفیت آنتی اکسیدانی، طیف سنجی مادون قرمز و نحوه رهایش عصاره پوست سبز پسته از نمونه های فیلم مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد با این که کلیه نمونه فیلم های تولید شده دارای مقاومت مکانیکی مطلوبی بودند اما فیلم های دارای 5/1 و 2 درصد لیپوزوم خصوصا فیلمی که لیپوزوم ها به روش آمیخته تلقیح شده بودند، دارای قدرت مکانیکی معنی دار بالاتری بود. نتایج بررسی ظرفیت آنتی اکسیدانی نشان داد که فیلم های حاوی 5/1 و 2 درصد لیپوزوم دارای بالاترین قدرت آنتی اکسیدانی وابسته به غلظت بودند. بررسی و مقایسه پیک های طیف تبدیل فوریه مادون قرمز FTIR نشان داد پیک های حاصله با پیک های اختصاصی ترکیبات سازنده فیلم مطابقت داشته همچنین پیوند الکتروستاتیک کیتوزان و کربوکسی متیل سلولز قابل تشخیص بود. مقایسه پیک فیلم دارای لیپوزوم و فیلم شاهد نشان دهنده عدم برهم کنش میان ترکیبات فیلم و لیپوزوم بود. در داده های نوری هیچ تفاوت معنی داری دیده نشد که بیانگر عدم کاهش شفافیت فیلم با افزایش درصد لیپوزوم ها به بافت آن بود. آزمون رهایش، تشابه نسبی کینتیک رهایش فیلم حاوی عصاره آزاد و فیلم دارای لیپوزوم های سطحی را نشان داد که این امر تاییدی بر رهایش ترکیبات فعال بدون تاخیر و درگیر شدن در رشته های پلیمری بود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان نتیجه گرفت با وجود این که نمونه فیلم حاوی 2 درصد لیپوزوم تلقیح شده در هر دو روش لایه ای و آمیخته دارای بالاترین ظرفیت آنتی اکسیدانی و مقاومت مکانیکی بودند، اما نمونه فیلم حاوی لیپوزوم های سطحی دارای کینتیک رهایش بدون تاخیر و کارآمدتر آنتی اکسیدان ها بود. بنابراین روش بررسی شده در این تحقیق می تواند برای تولید یک فیلم فعال زیست تخریب پذیر پیشنهاد و به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: PGHE، فیلم فعال، آنتی اکسیدان، خواص مکانیکی، نانولیپوزوم
  • شیوا ودائی*، اعظم اعرابی صفحات 89-101
    سابقه و هدف

    سیاه دانه یکی از دانه های روغنی است، که نقش رژیم غذایی مکمل را در بسیاری از نقاط جهان ایفا می کند. در میان جدید ترین روغن های خوراکی به دلیل نقش مهم روغن سیاه دانه در تغذیه، سلامتی، اسیدهای چرب ضروری و ترکیبات زیست فعال بسیار مورد توجه قرار گرفته است. همچنین این روغن دارای مقادیر قابل ملاحظه ای از ترکیب آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی است. سیاه دانه گیاهی یکساله بومی مناطق جنوب و جنوب غربی آسیا بوده و دانه ی این گیاه حاوی 30 تا 40 درصد روغن می باشد. بتا سیتوسترول، استیگماسترول و کمپسترول سه ترکیب استرول عمده در روغن سیاه دانه می باشد. در این پژوهش به منظور بررسی اثر نوع روش استخراج بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، آنتی اکسیدانی و ترکیب اسیدهای چرب روغن سیاه دانه دو روش پرس سرد و سوکسله (با سه حلال پترولیوم اتر، دی اتیل اتر و هگزان به منظور تعیین بیشترین بازده) برای استخراج روغن سیاه دانه استفاده و راندمان تعیین شد.

    مواد و روش ها

    ترکیب اسیدهای چرب روغن بوسیله کروماتوگرافی گازی تعیین گردید. ویژگی های فیزیکوشیمیایی روغن ها از جمله اسیدیته، عدد پراکسید، عدد یدی و عدد صابونی محاسبه شد. به منظور اندازه گیری خاصیت آنتی اکسیدانی، ترکیبات فنل تام به روش فولین سیوکالتیو و مهار رادیکال آزاد به روش 2 و2 دی فنیل-1-پیکریل هیدرازیل (DPPH) در طول موج 517 نانومترتعیین شد. برای اندازه گیری میزان فنل کل، مقدار کل ترکیبات فنولی عصاره با استفاده از منحنی استاندارد اسید گالیک در دامنه صفر تا 1000 میکروگرم بر میلی لیتر محاسبه گشت. نتایج بر اساس میلی گرم هم ارز گالیک اسید در گرم وزن خشک بیان شد. طول موج جذب در 760 نانومتر انداز گیری شد. کلیه ی آزمایشات در سه تکرار انجام شد.

    یافته ها

    دانه ی سیاه دانه مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل 25%/3 رطوبت، % 18/71 پروتئین، % 16/5 خاکستر و % 53/37 چربی بود. براساس نتایج به دست آمده استخراج روغن با حلال پترولیوم اتر با سطح معنی داری (05/0>p) بیشترین راندمان استخراج و در عین حال پایین ترین ویژگی آنتی اکسیدانی را نشان داد. میزان ترکیبات فنولیک کل در پرس سرد 50/114 و در حلال 16/26 میلی گرم گالیک اسید در کیلو گرم روغن بود و میزان مهار رادیکال آزاد در پرس سرد % 4/74 و در سوکسله %42/44 بود. بر اساس نتایج بدست آمده در این تحقیق روغن سیاه دانه در هر دو روش استخراج حاوی مقدار قابل توجهی از اسیدهای چرب اشباع نشده از جمله اسید لینولییک و اسید اولییک بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد بطورکلی راندمان استخراج روغن سیاه دانه در روش سوکسله بیشتر از پرس سرد بود ولی روغن استخراجی به روش پرس سرد از خصوصیت تغذیه ای و کیفی بالاتری برخوردار بود.

    کلیدواژگان: روغن سیاه دانه، فعالیت آنتی اکسیدانی، ترکیب اسیدهای چرب، خصوصیات فیزیکوشیمیایی
  • لیلا ناطقی*، عماد یوسفی، نازنین زند صفحات 103-114
    سابقه و هدف

    رنگ در مواد غذایی از نظر پذیرش مصرف کنندگان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پیگمان (ترکیبات رنگ دهنده طبیعی) از ایمن ترین رنگها برای استفاده خوراکی محسوب می شوند. آنتوسیانین ها مهم ترین گروه از رنگدانه های طبیعی بعد از کلروفیل هستند که غیرسمی و محلول در آب بوده و در سطح وسیعی در سیتوپلاسم گیاهی وجود دارند. این رنگدانه های فلاونوییدی مسیول رنگ های قرمز، آبی و بنفش در بسیاری از میوه ها، سبزی ها و گل ها می باشند. گیاه گاوزبان در ایران و بسیاری از نقاط دنیا به منظور استفاده های دارویی کشت می شود و ازگل و برگ این گیاه استفاده های زیادی می شود. هدف کلی از این پژوهش، بهینه سازی شرایط استخراج رنگدانه آنتوسیانین از گلبرگ گل گاوزبان بود.

    مواد و روش ها

    به منظور تعیین شرایط بهینه بالاترین میزان استخراج رنگدانه آنتوسیانین از گلبرگ گل گاوزبان به روش خیساندن در حلال (متانول/آب) اثرات سه متغیر دما (60، 50 و 40 درجه سانتی گراد)، زمان (3، 4 و 5 ساعت) و نسبت وزنی گلبرگ گل گاوزبان به حلال (3 و 5 گرم) مورد بررسی قرار گرفت. بنابراین 18 تیمار مطابق با طراحی فاکتوریل کامل طراحی گردید. متانول و آب به نسبت 5/0 به 5/1 درصد حجمی/حجمی با هم مخلوط گردیدند. شرایط استخراج مطابق با جدول طراحی تیمارها در نظر گرفته شد. میزان آنتوسیانین عصاره استخراج شده از هر تیمار با استفاده از روش pH افتراقی توسط دستگاه اسپکتروفتومتر اندازه گیری شد. با استفاده از نتایج بدست آمده از آزمونها بهترین شرایط برای استخراج عصاره از گلبرگ گل گاو زبان با بالاترین میزان آنتوسیانین پیش بینی شد. تجزیه و تحلیل های آماری در نرم افزار مینی‎تب 16 به صورت طرح فاکتوریل کامل انجام شد.

    یافته ها

    اثرات خطی دما، زمان و نسبت وزنی گلبرگ گل گاوزبان به حلال بر تغییرات میزان آنتوسیانین معنی دار بود. اثرات متقابل و درجه دوم دما، زمان و نسبت وزنی گلبرگ گل گاوزبان به حلال بر تغییرات آنتوسیانین معنی دار نبود. نتایج نشان داد با افزایش دما، زمان و نسبت وزنی گلبرگ گل گاوزبان به حلال میزان آنتوسیانین استخراجی افزایش معنی داری داشت. شرایط بهینه در جهت استخراج بیشترین میزان آنتوسیانین استخراج شده از گلبرگ گل گاو زبان (131/219 میلی گرم/لیتر) به ترتیب در دما، زمان و نسبت وزنی گلبرگ گل گاوزبان به حلال در 60 درجه سانتی گراد، 5 ساعت و 5 گرم پیش بینی شد. شرایط بهینه پیش بینی شده برای استخراج رنگدانه از گلبرگ گل گاو زبان به صورت عملی در آزمایشگاه انجام گردید. نتایج نشان داد اختلاف معنی داری بین میزان آنتوسیانین استخراج شده در شرایط پیش بینی شده و تجربی مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    با جایگزین کردن رنگهای طبیعی به جای رنگهای مصنوعی متداول در مواد غذایی می توان گامی مثبت در جهت سلامت بخشی و ایمنی مواد غذایی برداشت. طراحی فاکتوریل کامل روشی مطمین برای پیش بینی شرایط استخراج رنگدانه گیاهان می باشد.

    کلیدواژگان: گل گاوزبان، آنتوسیانین، استخراج، بهینه سازی
  • منیره رنجبر* صفحات 115-123
    سابقه و هدف

    بروز برخی از بیماری ها به دلیل ازدیاد رادیکال های آزاد تولید شده درحین متابولیسم عادی بدن ایجاد می گردند. برای مقابله با این رادیکال ها ترکیباتی تحت عنوان آنتی اکسیدان ها شناسایی شده اند. این ترکیبات که در میوه ها و سبزیجات نیز یافت می شوند از فعالیت رادیکال های آزاد ممانعت نموده و مانع تخریب سلول های حیاتی بدن می شوند. آنتی اکسیدانها از اکسید شدن روغنها جلوگیری می کنند. اما با توجه به اینکه آنتی اکسیدانهای سنتزی امکان ایجاد اثرات نامطلوبی را در بدن دارند بنابراین تهیه و تولید انواع طبیعی آنها ضروری است. یکی از گیاهان با ظرفیت آنتی اکسیدانی بالا اسطوخودوسL. Lavandula officinalis متعلق به تیره Lamiaceae است.

    مواد و روش ها

    سرشاخه های گلدار تازه گیاه در خرداد ماه 96 ازمرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان تهیه و در محلی تاریک و دمای اتاق خشک گردید. اسانس به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج شد. عصاره های آبی، متانولی)متانول 80%) و هگزانی(هگزان 95%) با روش خیساندن تهیه شد. برای سنجش میزان فنل، فلاونویید و ترپنویید عصاره ها به ترتیب از روش های فولین -سیوکالتو، روش رنگ سنجی کلرید آلومینیوم و جدا سازی در اتر استفاده گردید. برای بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی هر عصاره از روش DPPH استفاده شد. عملکرد هریک از عصاره ها سنجش شد. اجزای اسانس اسطوخودوس با GC-MS تعیین گردید. اثر عصاره ها در به تاخیر انداختن فساد اکسیداتیو در روغن آفتابگردان تصفیه شده از طریق اندازه گیری اندیس پراکسید، اندیس آنیزیدین، اندیس توتوکس و زمان مقاومت به اکسیداسیون نمونه ها تعیین شد.

    یافته ها

    عصاره متانولی دارای میزان فنل، فلاونویید و ترپنویید بیشتر نسبت به دو عصاره دیگر بود.. اثرمهارکنندگی رادیکال های آزاد توسط عصاره متانولی وآبی بیشتر از عصاره هگزانی و مشابهBHT بود. در عصاره هگزانی اثر مهارکنندگی ضعیف تر بود. عملکرد عصاره آبی از سایر عصاره ها بالاتر بود.ترکیبات مهم شناسایی شده اسانس توسط GC-MSعبارتند ازلینالول، لینالیل استات،بورنیول، کامفور و ژرانیل استات. عصاره متانولی با کمترین میزان اندیس پراکسید، آنیزیدین و توتوکس و بیشترین زمان پایداری در برابر اکسیداسیون، بهترین تاثیر را در جلوگیری از اکسیداسیون روغن آفتابگردان داشت. اثر عصاره آبی و اسانس گیاه مشابه آنتی اکسیدان سنتزی بود. تاثیر عصاره هگزانی کمتر از آنتی اکسیدان سنتزی بود.

    نتیجه گیری

    با مقایسه سه عصاره می توان نتیجه گرفت که متانول بهترین حلال جهت استخراج فنل، فلاونویید و ترپنوییدها است. از طرفی عصاره متانولی درصد مهارکنندگی بیشتری نسبت به عصاره های دیگر دارد. همچنین عصاره متانولی با اثر ضد رادیکالی بسیار خوبی که دارد می تواند جایگزین BHT در روغن آفتابگردان شود. از عصاره آبی و اسانس این گیاه نیز بعنوان آنتی اکسیدان مشابه با آنتی اکسیدانهای سنتزی می توان بهره برد.

    کلیدواژگان: اسانس، اسطوخودوس، روغن آفتابگردان، فلاوونوئید، فنل
  • صفورا کریمی، سلیمان محمدی، نرگس لایقی نیا، حبیب الله عباسی* صفحات 125-138
    سابقه و هدف

    در طب سنتی، از جوشانده ‏ی برگ و میوه‏ ی گیاه مورد برای رفع مشکلاتی از قبیل بیماری‏های معده استفاده می‏شود. میوه ها و سبزیجات به دلیل داشتن میزان رطوبت بالا، به شدت به فساد میکروبی حساس هستند. به همین دلیل، روش خشک ‏کردن به منظور جلوگیری از فساد میکروبی آنها گسترش یافته است. هوای گرم، رایج‏ترین روش خشک ‏کردن می‏باشد، اما به منظور رفع معایب این فرایند از قبیل پایین بودن سرعت خشک ‏کردن و بالابودن مصرف انرژی، ترکیب این روش با روش‏هایی از قبیل مایکروویو توسعه یافته است. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر روش ترکیبی امواج مایکروویو- هوای گرم بر سینتیک خشک ‏کردن میوه‏ ی مورد و یافتن بهترین شرایط آزمایشی خشک ‏کردن از نظر زمان، سرعت و انتقال جرم انجام شد.

    مواد و روش‏ها

    در مطالعه حاضر فرآیند خشک ‏کردن میوه مورد به روش ترکیبی امواج مایکروویو-هوای گرم تحت پیش‏تیمار امواج مایکروویو مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشات در توان‏های ترکیبی 180، 300 و 450 وات با سه دمای هوای گرم 60، 70 و 80 درجه سانتی‏گراد تحت پیش‏تیمار امواج مایکروویو در سه توان 300، 450 و 600 وات و در یک دستگاه مایکروویو خانگی انجام شد. به منظور بررسی سینتیک خشک ‏کردن میوه مورد، داده های آزمایشی بر روی 10 مدل ریاضی برازش شدند. همچنین، کیفیت برازش معادلات با استفاده از پارامترهای ضریب برازش (R2) و مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE) مورد بررسی قرار گرفت. اثر روش ترکیبی بر ضریب انتقال جرم و انرژی فعالسازی نمونه ها نیز مطالعه شد.

    یافته ها

    بررسی سینتیکی فرآیند نشان داد که از بین 10 مدل سینتیکی متداول، مدل دو جمله‏ای نمایی به خوبی توانسته روش ترکیبی حاضر را در محدوده ی توان مذکور مدل کند. نتایج نشان داد که در یک دمای مشخص با افزایش توان ترکیبی امواج مایکروویو، ثابت سرعت خشک ‏کردن (k) مربوط به معادله دوپارامتری نمایی، افزایش یافته است. براساس نتایج، در یک دمای مشخص، با افزایش توان ترکیبی مایکروویو، زمان خشک ‏کردن کاهش و سرعت خشک‏شدن افزایش یافته است. بیشترین زمان خشک کردن در توان ترکیبی 180 وات و دمای 60 درجه سانتی‏گراد و برابر 46 دقیقه بود. کمترین زمان خشک کردن مربوط به توان ترکیبی 450 وات و دمای 80 درجه سانتی‏گراد برابر 19 دقیقه به دست آمد، که در مقایسه با بیشترین زمان خشک کردن، کاهش 7/58 درصد حاصل شد. همچنین، نتایج نشان داد که با افزایش توان ترکیبی امواج مایکروویو در یک دمای مشخص، ضریب نفوذ موثر رطوبت میوه مورد افزایش و انرژی فعالسازی کاهش یافته است. بیشترین ضریب نفوذ موثر رطوبت و کمترین انرژی فعالسازی، برای شرایط ترکیبی 450 وات و دمای 80 درجه سانتی‏گراد به ترتیب برابر 8-10×59/11 مترمربع بر ثانیه و برابر 14/13 کیلوژول بر مول به دست آمد.

    نتیجه ‏گیری

    دما و توان ترکیبی امواج مایکروویو دو عامل اثرگذار اصلی بر خشک ‏کردن میوه مورد هستند. افزایش توان ترکیبی امواج مایکروویو در یک دمای مشخص و همچنین افزایش دمای هوای گرم در یک توان ترکیبی مشخص، باعث کاهش چشمگیر زمان و افزایش قابل توجه سرعت خشک ‏کردن شد. خشک کردن میوه‏ ی مورد کاملا در مرحله نزولی رخ داده است. توان امواج مایکروویو بر ثابت سرعت خشک ‏کردن نیز تاثیر گذار بود، به طوری که با افزایش توان ترکیبی افزایش یافت. علاوه براین، افزایش توان ترکیبی امواج مایکروویو انتقال جرم و در نتیجه ضریب نفوذ موثر رطوبت را افزایش داد.

    کلیدواژگان: انرژی فعال سازی، سینتیک خشک‏ کردن، امواج مایکروویو-هوای گرم، میوه مورد، نفوذپذیری رطوبت
  • کورش رحمانی، حبیب الله میرزایی*، امان محمد ضیایی فر، مهدی کاشانی نژاد، سید مهدی جعفری، ناصر همدمی صفحات 139-154
    مقدمه

    یکی از نواقص رایج پنیر فتای فرآپالایش عمل آوری شده در داخل ظروف بسته بندی، ایجاد بافت نرم است. این نقص عمدتا در دماهای پایین و میزان نمک کم، رخ می دهد. در صنعت با افزایش میزان تراوش لخته در داخل بسته، تا حدی از این نقص جلوگیری می شود. تراوش یا جذب علاوه بر تاثیر به روی نرمی بافت ، در کمیت و کیفیت محصول نهایی نیز موثر است. در اثر تراوش یا جذب، مقدار رطوبت ماتریس پنیر تغییر کرده و بنابراین سایر ترکیبات و ویژگی های فیزیکی ماتریس پروتئینی دچار تغییرات اساسی می شوند. مهم ترین عوامل موثر در ویژگی های بافتی و تراوش شامل دما، غلظت کلرید سدیم و یون کلسیم هستند. اصولا هر عاملی که باعث افزایش تجمع پروتئین ها در ماتریس پنیر شود تراوش و سختی بافت را افزایش داده و برعکس تورم ماتریس سبب افزایش جذب می-شود.

    مواد و روش ها

    در تحقیق حاضر، میزان سختی بافت، تراوش و یا جذب در شش غلظت کلرید سدیم شامل 0، 2، 8، 10، 18 و 26 درصد و در سه سطح یون کلسیم شامل 200، 1700 و 3200 میلی گرم در کیلوگرم (18 تیمار) و در چهار دمای 3، 11، 19 و 27 درجه سانتی گراد (72 تیمار) در قالب طرح واحدهای خردشده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی، در سه تکرار انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اثر هر یک از متغیرهای دما، غلظت نمک و یون کلسیم به تنهایی، اثر متقابل دوبه دو این عوامل و نیز برهم کنش هر سه متغیر (p<0.01) در میزان سختی بافت، تراوش یا جذب، معنی دار بود. نتایج پژوهش نشان دهنده وقوع پدیده جذب در غلظت-های کمتر از حدود 8 درصد نمک و دماهای پایین 11 درجه سانتی گراد بود. در غلظت های بیش از 8 درصد نمک و دماهای بیش از 11 درجه سانتی گراد، تراوش و سختی بافت به تدریج افزایش یافت. بیشترین تورم بافت در محدوده 8 تا 10 درصد نمک اتفاق افتاد. افزایش کلسیم سبب کاهش جذب در تمامی دماهای مورد آزمون و نیز تغییر بیشینه تورم به سمت غلظت های پایین شد. همچنین نتایج سختی بافت و رطوبت پنیر، تاییدکننده تغییرات چروکیدگی و تورم بافت بود.

    نتیجه گیری

    برهم کنش اثرات دما، غلظت کلرید سدیم و کلسیم دارای دو مدل متفاوت در تغییرات ویژگی های بافتی و تراوش پنیر فتای فرآپالایش است. در دماهای کمتر از 11 درجه سانتی گراد، با افزایش غلظت نمک تا 8 درصد، بافت متورم و نرم می شود ولی با افزایش دما و غلظت نمک بیش از این محدوده، چروکیدگی و سختی بافت افزایش می یابد. همچنین افزایش کلسیم سبب کاهش تورم و افزایش سختی در تمام دماها و غلظت های نمک می شود. بنابراین برای جلوگیری از نرمی بافت این نوع پنیر باید فرآیند تولید و انبارش صنعتی به نحوی طراحی شود تا از شرایط بهینه تورم بافت، اجتناب کرد.

    کلیدواژگان: پنیر، فرآپالایش، کلسیم، کلرید سدیم، تراوش
  • سمیه لقمانی فر*، لیلا روزبه نصیرایی، حمیدرضا نوری، سارا جعفریان صفحات 155-170
    سابقه و هدف

    مطالعات اپیدمیولوژیک توانسته اند بین مصرف مواد غذایی با منشا گیاهی و گستره ای از مزایای سلامت بخشی رابطه برقرار کنند. ترکیبات حاوی سولفور در گیاهان خانواده سیر از مهم ترین مواد زیست فعال گیاهی هستند که در رژیم غذایی وجود دارند و خواص سلامت بخشی دارند. اما بوی نامطبوع این ترکیبات سبب عدم تمایل به استفاده از سیر خواهد بود. یکی از راه های پوشاندن عطر سیر و همچنین حفظ ترکیبات موثر آن، انکپسولاسیون می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه از بتاسیکلودکسترین جهت ریزپوشانی و از روش خشک کن پاششی و خشک کن انجمادی استفاده گردید. نمونه ها از لحاظ ارزیابی حسی، خواص آنتی اکسیدانی و مورفولوژی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها و نتایج

    نتایج نشان داد نمونه های خشک شده با خشک کن پاششی بیشترین خواص آنتی اکسیدانی را در خود حفظ نموده و دارای بالاترین کارایی کپسولاسیون بودند. همچنین نتایج ارزیابی حسی نشان داد که این روش بهترین میزان پوشش دهی را از لحاظ عطر و طعم دارا بود.

    کلیدواژگان: آلیسین، انکپسولاسیون، آنتی اکسیدان، بتاسیکلودکسترین
  • شکوفه طاهری*، علیرضا رحمان، ابراهیم حسینی صفحات 169-186
    سابقه و هدف

    با توجه به آگاهی مصرف کننده در خصوص مضرات آنتی اکسیدانی های سنتزی، امروزه استفاده از پلی فنل های موجود در پسآب عصاره زیتون بعنوان آنتی اکسیدان طبیعی در ماده غذایی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. لذا هدف از این تحقیق، ابتدا شناسایی نوع و میزان پلی فنل های موجود در پسآب زیتون رقم روغنی طارم و سپس استفاده از آن بعنوان آنتی اکسیدان طبیعی در پایداری اکسیداتیو گوشت چرخ شده خام و پخته گوساله بود.

    مواد و روش ها

    برای این منظور میوه های زیتون از شهرستان طارم بصورت دستی تهیه و بعد از روغن کشی و تهیه پسآب، نوع و میزان پلی فنول های آن به روش HPLC شناسایی شدند. عصاره بدست آمده در مقادیر 10، 20 و 30% به گوشت چرخ شده گوساله خام و پخته (پخته شده در آب به مدت 30 دقیقه) افزوده شد. به منظور بررسی پایداری اکسیداتیو عدد پراکسید، تیوباربیتوریک و پیوند دوگانه مزدوج نمونه ها ارزیابی شد. در نهایت تیمارها از نظر پذیرش کلی مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    میزان پلی فنل های موجود در پسآب زیتون به ترتیب بیشتر به کمتر شامل اولیوروپین (ug/g42/20)، فلوریک اسید (ug/g 91/17)، p- کوماریک اسید (ug/g 76/11)، کافییک اسید (ug/g 75/3)، آپی ژنین (ug/g 5/2) و سینامیک اسید (ug/g 75/1) بود. بررسی پراکسید بعنوان محصولات اولیه اکسیداسیون اختلاف معنادار بین دو گروه خام و پخته را نشان داد و روند افزایشی در هر دو گروه مشاهده شد (تیمارهای حاوی عصاره پلی فنلی در مقایسه با نمونه شاهد میزان کمتری، افزایش نشان دادند) که در تیمارها به دلیل تجزیه هیدروپراکسیدهای اولیه به ترکیبات فرار و غیر فعال کمتر بود. بررسی تیوباربیتوریک اسید بعنوان محصول ثانویه اکسیداسیون نیز در گوشت خام و پخته روند افزایشی را با گذشت زمان نگهداری در هر دو نمونه خام و پخته نشان داد که تیمارهای حاوی پسآب این میزان روند افزایشی در سطح معناداری کمتر بود (p<0.05). میزان تیوباربیتوریک اسید در نمونه پخته شده گوشت احتمالا به دلیل پراکسیداسیون لیپیدها و افزایش سطح مالون آلدیید بالاتر از نمونه همتای خام خود بود (p<0.05). نتایج بررسی دی ان مزدوج روند افزایش در هر دو گروه با افزایش مدت زمان نگهداری را نشان داد افزایش کمتر این پارامتر در تیمارهای حاوی عصاره پسآب زیتون نشان دهنده این است که پسآب زیتون بعنوان آنتی اکسیدان در مقایسه با گروه کنترل مقاومت در برابر اکسایش را افزایش داد. طی بررسی پذیرش کلی تیمارها نشان داد که در تمامی موارد تیمار پخته شده امتیاز بالاتری نسبت به همتای خام خود کسب کردند (p<0.05)، و تیمار حاوی 30% پسآب تا 8 روز بیشترین امتیاز را کسب کردند (p<0.05).

    نتیجه گیری کلی

    تحقیقات نشان داد که میزان اکسیداسیون لیپیدی در گوشت پخته بیشتر از گوشت خام است زیرا فرآیند پختن ترکیبات آنتی اکسیدانی را دچار تغییر کرده، به ساختار سلول آسیب وارد می کند و غشاء لیپیدی را در معرض محیط قرار می دهد و استفاده از عصاره تفاله زیتون بصورت فن آوری جدید در صنعت گوشت و فرآورده های گوشتی معرفی می گردد

    کلیدواژگان: پایداری اکسیداتیو، پسآب زیتون، گوشت گوساله، طارم
|
  • Ali Saberian, Mohammad Goli * Pages 1-14
    Background and Objectives

    In recent years, the demand for diet foods with high nutritional value has significantly increased. Masghati is one of the traditional sweets of Iran, which due to its high amount of sucrose and calories, its consumption is limited for people with obesity and diabetes. Food fortification is an important tool to prevent certain nutritional deficiencies and prevent chronic diseases. Stevioside is approximately 300 times sweeter than sucrose and exhibit broad health-promoting, anti-oxidative, and antimicrobial properties. Isomalt is the only sugar substitute made exclusively from sucrose. Potential health benefits of filamentous cyanobacterium, i.e., Spirulina platensis is mainly due to its chemical composition, which includes proteins, carbohydrates, essential amino acids, minerals (especially iron), essential fatty acids, vitamins, and pigments. Corn starch has a high thickening power and is required in many pastes containing high solids with the ability to form soft gels. The aim of this study was to investigate the effect of sucrose substitution with stevioside-isomalt, wheat starch with corn starch and the use of Spirulina platensis algae as a functional compound on the physicochemical, textural and sensory properties of diabetic dietary Masghati sweet.

    Materials and Methods

    The Spirulina platensis at five levels (0, 0.25, 0.5, 0.75 and 1%), sucrose replacement with stevioside-isomalt at five levels (0, 25, 50, 75 and 100%) and replacement of wheat starch with corn starch was tested at five levels (0, 25, 50, 75 and 100%). For obtaining the optimal formulas, 19 experiments proposed by Design Expert software, the central composite design (CCD) by response surface methodology (RSM) with one repetition in axial and factorial points and five central points with alpha two.

    Results

    Increase in the stevioside-isomalt replacement with sucrose resulted in decreasing the hardness and increasing the b* and browning index. The hardness and springiness, with increasing wheat starch replacement with corn starch, increased and decreased, respectively. The increase in Spirulina content resulted in a decrease in the b* value and browning index. The interaction effect of increase in replacing sucrose with stevioside-isomalt and wheat starch with corn starch caused an increase in gumminess, a* value and browning index of the samples. The interaction effect of increase in replacing sucrose with stevioside-isomalt and Spirulina addition caused an increase in adhesiveness, springiness and chewiness of the samples. Although, the interaction effect of increase in replacing wheat starch with corn starch and Spirulina addition caused a decrease in a* value.

    Conclusion

    Two optimal formulas of diabetic dietary Masghati sweet, i.e., the optimal formula-1 (59% stevioside-isomalt replacement with sucrose, 87% wheat starch replacement with corn starch and 0.83% Spirulina platensis addition) and the optimal formula-2 (69% stevioside-isomalt replacement with sucrose, 19% wheat starch replacement with corn starch and 0.15% Spirulina platensis addition) were suggested.

    Keywords: Masghati Sweet, Spirulina platensis, Textural analysis, Color assessment, Response Surface Methodology
  • Soheyl Reyhani Poul *, Alireza Alishahi Pages 15-30
    Background and objectives

    The most important way to keep shrimp is freezing. But this technique may change the quality of the product at the end of the period, depending on the method of freezing, temperature fluctuations, freezing rate. On the other hand, some consumers tend to consume non-frozen shrimp (refrigerator temperature). Also the use of chemical preservatives raises concerns for consumers because they are harmful. Therefore, it is necessary to study about the use of preservatives that are both natural and able to maintain shrimp quality in a short period of time under non-freezing conditions. The present study was carried out to evaluate and compare the performance of three coating of soduim caseinate- thyme, soduim alginate- thyme and gelatine- thyme in preserving the chemical and microbial properties of Litopenaeus vanamei fillets at refrigerated temperatures (4±1ºC).

    Materials and methods

    Fresh shrimp fillets from Gomishan (Golestan province) was transferred to the laboratory after 3 hours in ice containers and stored under appropriate conditions after being cut, peeled and washed. After preparation of the films, shrimp fillets were coated with Immersion method and were stored at refrigerator temperature in the form of four treatments of 1 (fillet, control), 2 (fillet + sodium alginate 4% - thyme 1.5%), 3 (fillet + sodium caseinate 4% - thyme 1.5%) and 4 (Fillet + gelatin 4% -thyme 1.5%). In order to study the quality properties of shrimp fillets and to compare the antioxidant and antibacterial power of films, PV, TVN-B, FFA, pH, aerobic mesophilic and psychrophilic bacteria were measured for treatment at 0, 3, 6 and 9 days.

    Results

    The use of these three types of coatings was able to preserve the quality of fillets until the end of the period in refrigeration temperature. But in general and especially in the final days, the fillet coated with sodium alginate-thyme showed significantly lower values in all of chemical and microbial indices than two more covers (p<0.05). In addition, the results indicated that the antioxidant and antibacterial power of sodium caseinate- thyme coating was significantly higher than gelatin- thyme coating, especially in the final days (p<0.05). It should be noted that although the control sample was at standard level in term of qualitive indexes in days 0 and 3, but the most of chemical and microbial indices of this treatment exceeded the allowed limit in the end of maintenance days.

    Conclusion

    According to the results, all three types of coatings used in the study were able to maintain the chemical and microbial properties of the fillets at the standard level until the end of the storage period. However, the combination of sodium alginate and thyme was more potent and efficient in maintaining shrimp fillets quality than caseinate-thyme and gelatin-thyme coatings (in less than 10 days at refrigerated temperature).

    Keywords: Shrimp, Sodium alginate, sodium caseinate, Gelatin, Shirazi thyme
  • Mahsa Derakhshideh, Somayeh Rahimi * Pages 31-44
    Background and objectives

    Agricultural wastes and food industry’s byproducts are such a high valuable sources of nutrients which unfortunately, they are omitted without any usage or consumed as feeds. On the other hand, huge amounts of bioactive components like dietary fiber in fruit or vegetable pomace after juicing are considered as waste whereas a lot of researches confirmed their various health effects. Carrot pomace is full of dietary fiber and beta-carotene which can be used for food enrichment, hence this research is studied the possibility of applying carrot pomace along with low calorie sweetener, Stevie, in formulation of tomato sauce.

    Materials and methods

    After juicing the carrots, pomace well dried, milled and it was evaluated for moisture, pH, ash, total fiber, particle size and aw. It was used at 0, 10, 20 and 30% and Stevie at 0, 50, and 100% in the formulation of tomato sauce. For studying the effects of these materials on quality of tomato sauce, some properties such as moisture, pH, consistency, apparent viscosity, calorie, colorimetric indices (L*, b*, a* and TCS), syneresis, mold and yeast colony count and sensory evaluation were measured. Also all of the properties were monitored during storage at days 0, 15 and 30.

    Results

    The results showed that using of carrot pomace increased pH, apparent viscosity and consistency, significantly and on the other hand, it caused to decrease in moisture, syneresis and mold and yeast colony count in tomato sauce samples (p≥0.05). Also, the colorimetric indexes such as, L*, a* and TCS decreased while b* increased due to present of carrot pomace. It is noticeable that because of low amounts of stevia used in the formulations, instead of lowering manner in calorie, its variation wasn’t significant (p>0.05) and adding stevia hadn’t any side effects on qualitative parameters of tomato sauce samples.Also, the colorimetric indexes such as, L*, a* and TCS decreased while b* increased due to present of carrot pomace. It is noticeable that because of low amounts of stevia used in the formulations, instead of lowering manner in calorie, its variation wasn’t significant (p>0.05) and adding stevia hadn’t any side effects on qualitative parameters of tomato sauce samples.

    Conclusion

    According to studied parameters and their variations during one month, and specially the results of sensory evaluation, it can be concluded that using of carrot pomace at less than 10% along with stevia, is recommended for the formulation of tomato sauce.

    Keywords: Tomato sauce, Carrot pomace, Stevia, Wastes
  • M. Manafi Dizajyekan, M.H. Hadad Khodaparast*, S. Azadmard-Damirchi, H. Valizadeh, F. Tabatabaei Yazdi Pages 45-55
    Background and objectives

    Olive leaf extract as a rich source of phenolic compounds has significant anatioxidant and antimicrobial properties, but its direct addition to foods has disadvantages due to bitter taste. Encapsulation by nanoliposomes is one of the useful methods to carry bioactive compounds such as phenols. Therefore, aim of this study was to evaluate addition of nanoliposomes carrying olive leaf extract to butter stability.

    Materials and methods

    First nanoliposomes of olive leaf extract was prepared and at 0 (control sample), 50, 100, 200 and 400 ppm spiked to butter samples, then stored in refrigerator for 80 days, and their physicochemical properties (moisture and fat content, fatty acid profile, acidity and peroxide value), microbial properties (total sycrotroph content) and organoleptic properties (bitter taste, rancidity and general acceptance) evaluated.

    Results

    Obtained results showed that addition of olive leaf extract nanoliposomes had no effect on butter composition, however, it could prevent from increasing of acidity and peroxides. Microbial analysis also showed that nanoliposomes spiking could prevent from microbial deterioration of butter samples. Organoleptic tests also showed nanoliposomes effect on prevention of olive leaf bitter taste exposure and also rancid taste development of butter samples.

    Conclusion

    Encapsulation as nanoliposomes is a advanced and useful methods to fortify butter with phenolic compounds of olive leaf and prevention from chemical and microbial spoilage and enhancement of its shelf life.

    Keywords: Butter, nanoliposomes, olive leaf, phenolic compounds
  • Sima Mohajer Khorasani, Mehran Aalami *, Mahdi Kashaninejad, Hoda Shahiri Tabarestani Pages 57-70
    Background and objectives

    Rice is one of the most suitable cereals for the production of gluten free products for patients with celiac disease and most gluten-free products are prepared based on rice. Rice has unique nutritional properties, contains low sodium, protein, fat and high amounts of digestible carbohydrates, But since in the milling process, in order to produce white rice, a significant portion of fiber and minerals are lost, in the production of gluten-free products from rice flours, we must use of other cereals flour or authorized additives in order to achieve the desired nutrient in terms of nutrients and provide the needs of patients with celiac disease. Millet is rich in dietary fiber, protein, minerals and vitamins and can meet the needs of patients with celiac disease. Xanthan gum is also one of the most commonly used additives in the production of gluten free products, and helps to improve the quality and physicochemical properties of gluten-free cakes. The purpose of this research is to replace rice flour using millet flour combined with xanthan gum in the production of gluten-free cake to provide a new formulation.

    Materials and methods

    In the present study, gluten-free cake was prepared based on rice flour, replacing 50, 75 and 100% rice flour with millet flour and using 0.15 and 0.3% of xanthan gum.Then, physicochemical and sensory properties of gluten-free batter and cake including viscosity, cooking loss, specific volume, porosity, texture, moisture content and total acceptance were evaluated.

    Results

    The results showed that the amount of millet flour increased, the viscosity of the dough, moisture content, porosity and softness of the cake texture decreased but these properties increased with the addition of xanthan gum. But these properties increased with the addition of xanthan gum. It was also found that combining the appropriate amount of millet and xanthan gum with proper viscosity can improve the physicochemical and sensory properties of the dough and cake. By adding 50% millet flour and 0.15% xanthan gum, the physicochemical properties of cake were improved, but by increasing this amount (75 and 100% millet flour and 0.3% xanthan gum), the cake quality was reduced. The sample containing 50% millet flour and 50% rice flour with 0.15% xanthan gum had the highest volume, porosity and sensory acceptance, as well as the least firmness during the storage period.

    Conclusion

    According to the results, using 50% millet flour in combination with 0.15% Xanthan gum could improve the physico-chemical and sensory properties of the dough and cake to the control sample (100% rice flour).

    Keywords: Millet, Rice, Xanthan gum, Cake, Gluten-free
  • Tiva Kafili *, Mohammad Barzegar Ghasemi Pages 71-87
    Background and objective

    In recent decade, developing natural biodegradable films carrying bio active material extracted from cheap agricultural wastes have fostered many attentions. This is due to increasing economic and environmental and health conservations. The purpose of this study first, is the production of an active biodegradable film based on chitosan and carboxymethyl cellulose and second, is the investigation of two different ways of incorporating nanoliposomes loaded with Pistachio green hall extract into the film on its physico-mechanical, chemical, antioxidant capacity and release properties.

    Materials and methods

    Phenolic component of Pistachio green hall were extracted and purified and encapsulated into nanoliposomes. 10 film samples based on chitosan, carboxymethyl cellulose and glycerol as plasticizer incorporated with 0, 1, 1.5, %2 w/w layered and dispersed nanoliposome carrying 1000 ppm PGHE were developed. Total phenol content of PGHE, liposome dimension, loading efficiency, and mechanical resistance, optical property, antioxidant capacity and release property of extract of film samples were studied. Also FTIR analysis of the film samples was studied to search about probable interactions among film ingredients and liposomes.

    Results

    All film samples showed desirable mechanical properties. However, film samples with 1.5 to 2% w/w liposome especially the sample containing dispersed liposomes significantly presented higher mechanical strength and the percentage of elongation. Also, the film samples with 1.5 to 2% w/w liposome demonstrated a high and concentration dependent antioxidant potential. The FTIR studies showed the specific peaks of the blank film components, indicating no probable interactions among the film ingredients and liposomes. Also, and electrostatic interaction of chitosan and carboxymethyl cellulose was detectable. The spectra of two both film samples containing liposome were similar to blank film sample, indicated no probable interactions among the film ingredients and liposomes. There was no significant difference among optical data showing that incorporating liposomes had no effect on the clarity of film samples. The release test showed the similar release kinetic between the sample with layered and the film sample incorporated with free extract. This finding cleared that antioxidant components could release without any delay and struggling with film polymer strands.

    Conclusion

    Although all prepared film samples had notable optical, mechanical and tensile strength and antioxidant features, the film samples with %2 layered liposome besides exhibiting desire physico-mechanical, optical and antioxidant activity showed more efficient release kinetic of antioxidants. So, it could be concluded that the proposed method in this research could be a promising way for developing active biodegradable films.

    Keywords: PGHE, Active film, Antioxidant, Mechanical properties, Nanoliposome
  • Shiva Vedaei *, Azam Aarabi Pages 89-101
    Background and objectives

    Black cumin which is known as Nigella sativa L. is an oilseed that plays the role of complementary food regime in many countries and it is even favorite in non-productive countries. Black cumin is an annual herbaceous plant, native to south and southwest Asia , is the important sources of nutrients. It is so popular among the newest edible oils as its important role in nutrition and health of human beings and the fatty acid and fat soluble bioactive compounds also black cumin seeds contain 30 to 40 percent oil. There are several reports illustrate that black cumin oil is source of antioxidant and anti-cancer activity. Beta-cytosterol, stigmasterol and compressor are major sterol compounds in black cumin oil. In order to investigate the extract method on physicochemical and antioxidant properties and fatty acid profile of Black cumin oil, two methods of cold press and soxhlet were used and the output were determined. In soxhlet method, the solvents were petroleum ether, Diethyl ether and hexane and after that the oil with the most extract output as the sample for soxhlet method in other experiments were used. Fatty acid compound of extracted black cumin oil was determined after being methylated by

    Material and methods

    chromatography device. Physicochemical properties of extracted oils like acidity, Peroxide content, iodine index and soap number were calculated. In order to measure the antioxidant properties, total phenol compounds were measured by Folin's phenol reagent method and free radical inhibition were measured by 2 and 2-diphenyl-1-picyril hydrazyl (DPPH) which is a Lipophile radical and has the most absorption at wave length of 517 nm. For measuring the total phenol in Folin's phenol reagent method, standard curve of gallic acid was used and the results are expressed in equivalent grams of gallic acid in grams of dry matter the most absorption was measured at wave length of 760 nm with a UV– vis spectrophotometer. also all the analyses were done in triplicate.

    Results

    In this study, nigella seeds content of 3.8% moisture, 33.4% ash, 20.4% protein and 38.8% fat. Extracting oil by petroleum ether had the most output in extraction compared to other solvents in soxhlet and cold press methods, but with a decrease in antioxidant properties compared to cold press sample. Total phenol compounds in cold press were 114/50 and in solvent 26/16 mg of gallic acid in kg oil and the amount of free radical inhibition in press oil was 74.40% and in soxhlet oil was 44/42%. Physicochemical and nutritional properties of every oilseed is affected by its fatty acid compound. This oil contains significant amounts of unsaturated fatty acids such as linoleic acid (18: 2n-6) and oleic acid (18: 1n-9) and in both methods, these two fatty acids were dominant. linoleic acid is a favorable nutrient in oil.

    Keywords: black seed oil, Antioxidant activity, fatty acid profile, physicochemical properties
  • Emad Yousefi, Nazanin Zand Pages 103-114
    Background and objectives

    Color is one of the most important properties for consumer acceptance. Pigments (natural dye compounds) are the safest dyes for oral use. Anthocyanins are the most important group of natural pigments after chlorophyll that are non toxic, water soluble and widely present in plant cytoplasm. These flavonoid pigments are responsible for the colors of red, blue and purple in many fruits, vegetables and flowers. Echium Amoenum is one of the most important medicinal plants in the country. This plant is cultivated in many parts of the world for therapeutic purposes and uses many flowers and leaves of this plant. The general objective of this research was to optimize the conditions for extraction of anthocyanin pigment from the Echium Amoenum petals.

    Materials and Methods

    In order to determine the optimum conditions for the highest extraction of anthocyanin pigment from Echium Amoenum petals by solvent soaking (methanol/water) effects of three variables of temperature (60, 50 and 40 °C), time (3, 4 and 5 h) and the weight ratio of Echium Amoenum petals to the solvent (3 and 5 g). Therefore, 18 treatments were designed in accordance with a complete full factorial design. Methanol and water were mixed at 0.5 to 1.5% volumetric/volumetric ratio. Extraction conditions were considered in accordance with the design of table treatments. The amount of anthocyanin extracted from each treatment was measured by differential pH method by spectrophotometer. Using the results of the tests, the best conditions for extracting the extract from Echium Amoenum petals were predicted with the highest anthocyanin level. Statistical analyzes were done in Minitab 16 software as a full factorial design.

    Results

    The linear effects of temperature, time and weight ratio of Echium Amoenum petals to the solvent on anthocyanin content were significant. Interaction and quadratic effects of temperature, time and weight ratio of Echium Amoenum petals on anthocyanin changes were not significant. The results showed that extracted anthocyanin content increased significantly with increasing temperature, time and weight ratio of Echium Amoenum petals to the solvent. Optimal conditions to extract the highest amount of anthocyanin extracts from Echium Amoenum petals (229.191 mg/l) were predicted at temperature, time and weight ratio of Echium Amoenum petals at 60 °C, 5 h and 5 g, respectively. The optimal predictive conditions for extraction of pigment from Echium Amoenum petals were performed in the laboratory. The results showed that there was no significant difference between predicted and experimental extraction conditions.

    Conclusion

    By replacing natural dyes instead of conventional synthetic dyes in foods, can take a positive step towards the health and safety of food. A full factorial design is a safe way to predict the conditions for the extraction of pigments from plants.

    Keywords: Echium Amoenum, Anthocyanin, Extraction, Optimization
  • Monireh Ranjbar * Pages 115-123

    The onset of some diseases is due to the increased free radicals produced during normal body metabolism. To confront these radicals, compounds known as antioxidants have been identified. Antioxidants that there are in fruits and vegetable, prevent the free radicals from doing activity and damage the vital cells. Antioxidants prevent oxidation of oils. However, with regard to synthetic antioxidants may cause undesirable effects in the body, the preparation and production of natural antioxidants is necessary. One of the plants with high antioxidant capacity is Lavandula officinalis L. belongs to the Lamiaceae.

    Materials and methods

    The fresh shoots of Lavender were harvested from the Agricultural and Natural Resources Research Center of Isfahan in June 2017 and dried in a dark place and room temperature. Essential oil was extracted by water distillation method using Clevenger's apparatus. Extract of water, methanol (80% methanol) and hexane (hexane 95%) was prepared by maceration method. The phenols, flavonoids and terpenoids amount of extracts was determined respectively by Folin-Ciocalteu, aluminum chloride and separation colorimetric in ether methods. The antioxidant capacity of each extract was analyzed by DPPH method. Essential oil composition of lavender were determined by GC-MS. The effect of extracts on delaying oxidative degradation in Purified sunflower oil was determined by measuring the peroxide index, anisidine index, totox index and oxidation resistance time of the samples.

    Results

    Phenol, flavonoid and terpenoid contents of methanol extract was higher than the other two extractions. Free radical scavenging of methanol and water extracts were higher than hexane extract and were similar to BHT. Inhibition percent of hexane extract was less than the other extracts. The performance of aqueous extracts was higher than other extracts. The major compounds identified by GC-MS are linalol, linal acetate, boronol, camphor and geranyl acetate. Methanolic extracts had the lowest levels of peroxide index, anisidine index and totox index and the highest oxidation stability time. Methanol extract had the best effect in preventing the oxidation of sunflower oil. The effect of the aqueous extract and essential oil were similar to the synthetic antioxidant.Coclution: By comparing the three extracts it can be concluded that methanol is the best solvent for the extraction of phenol, flavonoids and terpenoid. On the other hand, methanolic extract had a higher inhibitory effect than other extracts. The methanol extract with high anti-radical effect can be replaced by BHT in sunflower oil in the food industry. The aqueous extracts and essential oils of this plant can also be used as antioxidants similar to synthetic antioxidants.

    Keywords: Essential oil, Flavonoid, Lavender, Phenol, Sunflower oil
  • Safoora Karimi, Solayman Mohammadi, Narges Layeghiniya, Habib Abbasi * Pages 125-138
    Background and objectives

    A decoction of leaves and fruit of Myrtus is used to solve problems such as stomach ailments at the folk medicine. Fruits and vegetables are highly susceptible to microbial spoilage due to their high moisture content. For this reason, drying method have been expanded in order to prevent microbial spoilage of them. The most common method is hot air drying, but combination of this method with other such as microwave drying is developed to solve hot air method disadvantages such as low drying rate and high energy consumption in this method. Therefore, the aim of this study was to investigate effect of combined microwave-hot air method on mass transfer and drying kinetics of Myrtus fruit and to find the best experimental drying conditions in terms of time, rate and mass transfer.

    Materials and methods

    In present study, drying process of the Myrtus fruit by combined microwave-hot air under microwave pretreatment was investigated. Drying experiments were performed at combined powers of 180, 300 and 450W and three temperatures of 60°C, 70°C and 80°C under microwave pretreatment at powers of 300, 450 and 600W in a domestic microwave device. Experimental data were fitted to 10 mathematical models to study drying kinetics of Myrtus fruit. Also, fitting quality of equations was evaluated by using coefficient detemination (R2) and root mean square error (RMSE). The effect of the combined method on mass transfer coefficient and activation energy of samples was also investigated.

    Results

    kinetic analysis of process showed that among 10 common kinetic models, exponential Two-term model fits well the present combined method in mentioned power range. The results showed that at a certain temperature with increasing microwave power, drying rate constant (k) of exponential two-parameter equation describing drying behavior of the Myrtus fruit increased. According to results, at a certain temperature, with increasing microwave power, drying time decreased and drying rate increased. The highest drying time was obtained 46 minutes at combined power of 180W and temperature of 60 °C. The lowest drying time was obtained at 450W and 80°C equal to 19min, which was 58.7% lower than the maximum drying time. The results revealed that with increasing microwave power at a certain temperature, diffusion coefficient of Myrtus fruit increased and activation energy decreased. The highest effective moisture diffusivity and lowest activation energy was obtained at 450W and 80°C and it was 11.59 ×10-8 (m2/s) and 13.14 (kj/mol), respectively.conclution: Temperature and combined power are two main factors affecting Myrtus fruit drying. Increasing the combined microwave power at a certain temperature as well as increasing the hot air temperature at a specific combined power have dramatically reduced time and significantly increased drying rate. The drying of the Myrtus fruit occured at falling rate. Microwave power also affect drying rate constants and it increased with increasing combined power. In addition, increasing combined microwave power increases mass transfer and thus effective diffusion coefficient of moisture.

    Keywords: Activation energy, Drying kinetics, Microwave-hot air, Myrtus fruit, moisture diffuisivity
  • Korosh Rahmani, Habiballah Mirzaei *, Aman Mohammad ZIAIIFAR, Mahdi Kashaninejad, Seid Mahdi Jafari, Naser Hamdami Pages 139-154
    Background and objectives

    One of the common defects in the processing of Feta cheese made in package is softening of texture. This defect occurs mainly at low temperatures and salt levels. In the industry, by increasing the amount of syneresis from the curd, some of this defect is prevented.In addition to texture softening, quantity and quality of UF –Feta cheese affected by expulsion or absorption phenomena. Reducing or increasing moisture content of cheeses matrix effected on other compositions and physical properties of cheeses protein matrix. The most important factors that play role on syneresis and textural properties are temperature, NaCl concentration and calcium level. The mechanism of this factors is different, but in summary, any factor that increase protein aggregation in cheeses matrix, grain hardness and syneresis, and in contrast, expanding cheese matrix occur.

    Materials and methods

    In this research, hardness and syneresis or absorption amount measured in six brine concentration consist 0, 2, 8, 10, 18 and 26 in 3 (200, 1700 and 3200 ppm) calcium ions levels (18 treatments) at 3, 11, 9 and 27°C (72 treatments). The 3 replicates were analyzed in triplicate. Data were analyzed using a split-plot design.

    Results

    Temperature, brine composition (NaCl and calcium ions) and interaction between this factors (Salt× Ca++, T× Salt and T× Ca++) and Salt× Ca++×T, was significant effects (p<0.01) on hardness and syneresis. The absorption phenomena occur in a salt concentration and temperature less than about 8% and 11°C, respectively. At more than 8% NaCl and 11°C, gradually, hardness and syneresis improved. The most swelling was observed in range 8-10% salt. Increasing of Ca++ was shifted maximum absorption to lower brine concentration. When Ca++ ions increased, the maximum swelling was shifted to lower brine concentration. Also, the hardness results and moisture content of cheese confirmed shrinkage and swelling of the cheese matrix.

    Conclusion

    The interaction of temperature, Nacl and calcium have two different models on syneresis and textural properties in UF-Feta cheese. At below 11°C, when Nacl concentration enhanced up to 8-10%, softening and swelling cheese matrix increased, but Increasing Nacl concentration and temperature above this rang improve shrinkage and hardness cheese matrix. Also, grain in calcium ion concentration reduced swelling and softening in UF- feta cheese at all temperature and Nacl concentrations. Therefore, in order to avoid the softness of the texture of this type of cheese, the process of industrial production and storage should be designed in such a way as to prevent optimal swelling of cheese matrix.

    Keywords: Cheese, Ultrafiltration, Calcium, NaCl, syneresis
  • Somayyeh Loghmanifar *, Leila Roozbeh Nasiraei, Hamidreza Nouri, Sara Jafarian Pages 155-170
    Background and objectives

    Epidemiological studies have been able to establish a link between food intake with plant origin and a range of health benefits. Sulfur-containing compounds in garlic family plants are one of the most important plant bioactive substances present in the diet and have health benefits. But the unpleasant odor of these compounds will make you reluctant to use garlic. Encapsulation is one of the ways to cover the aroma of garlic and preserve its effective compounds.

    Materials and methods

    In this study β-cyclodextrin was used for micro-coating and spray drying and freezing dryers. Samples were evaluated for sensory evaluation, antioxidant properties and morphology. Results and

    Conclusion

    The results showed that spray-dried samples retained the highest antioxidant properties and had the highest encapsulation efficiency. The results of sensory evaluation also showed that this method had the best coverage in terms of flavor.

    Keywords: Allicin, Encapsulation, Antioxidant, β- cyclodextrin
  • Shokoofeh Taheri *, Alireza Rahman, Ebrahim Hoseini Pages 169-186
    Background

    According to consumer awareness of the disadvantages of synthetic antioxidants, today the use of polyphenols in the mill olive wastewater (MOW) as a natural antioxidant in food is highly regarded. Therefore, this study aimed to identify the type and amount of polyphenols present in mill olive wastewater of Tarom culture and then use it as a natural antioxidant in oxidative stability of raw and cooked beef.

    Material and Method

    For this purpose, olive fruits were prepared manually from Tarom city, after oiling and milling, the type and amount of polyphenols were determined by the HPLC method in mill olive wastewater . The extract added to raw and cooked beef (cooked in water for 30 min) at 10, 20 and 30%. Thiobarbituric Acid, Peroxide value and conjugated dienes were measured for sample oxidative stability. Finally, the samples evaluated for overall acceptability.

    Finding

    The type and amount of polyphenols present in OMW were Oleuropein (20.42 ug/g), fluoric acid (17/91 ug /‌g), p-coumaric acid (11/76 ug /‌g), caffeic acid (3.75 ug/‌g), apigenin (2.5 ug/-g), and cinnamic acid (1.75 ug /‌g). Analysis of peroxide value as primary oxidation products showed a significant difference between the raw and cooked groups and an increasing trend observed in both groups (Treatments containing polyphenolic extract showed less increase compared to the control sample) which were due to decomposition of primary hydroperoxides into volatile and inactive compounds was lower. Evaluation of thiobarbituric acid as a secondary oxidation product in raw and cooked meat showed an increasing trend over storage time in both groups. The amount of thiobarbituric acid in cooked meat samples was higher than the raw counterpart (P<0.05), probably was due to lipid peroxidation and increased levels of malondialdehyde. The results of conjugates dienes analysis showed an increasing trend in both groups with an increased shelf life. The lower increase of this parameter in the treatment samples containing mill olive wastewater showed that the mill olive wastewater as antioxidant increased oxidative resistance compared to the control group. Overall acceptance of treatments showed that all cooking treatments had higher scores than their raw counterparts (p <0.05), and samples contain 30% extract) achieved the highest score for up to 8 days.

    Result

    research has shown that the rate of lipid oxidation in cooked meat is higher than raw meat because it changes the cooking process of antioxidant compounds, damages the cell structure, and exposes the lipid membrane to the environment.

    Keywords: Oxidative stability, Olive mill Wastewater, beef meet, Tarom