فهرست مطالب

امنیت ملی - پیاپی 40 (تابستان 1400)

نشریه امنیت ملی
پیاپی 40 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 13
|
  • امیرمسعود سعادتمند*، محمدرضا کریمی قهرودی، حافظ محمدی، محمد بابک صفحات 37-66

    با توسعه و گسترش فضای سایبر، وجوه مختلف زندگی شهروندان به گونه ای روشن با این فضا درآمیخته و هر گونه ناامنی و چالش در این فضا به طور مستقیم یا غیر مستقیم بر زندگی و رفتار شهروندان تاثیر خواهد گذاشت. بنابراین امنیت فضای سایبری یکی از مولفه های امنیت ملی است که باید به طور جدی مورد توجه واقع شده و به صورت پیوسته مورد ارزیابی قرار گیرد. ارزیابی مناسب امنیت سایبری باعث شناسایی نقاط قوت و ضعف سیستم ها و شبکه ها در حوزه های مختلف می-شود و با برنامه ریزی و ارایه راهبردهای لازم، در نهایت موجب ارتقاء امنیت سایبری می گردد. بر این اساس نیازمند تبیین و بکارگیری شاخص هایی بمنظور انجام ارزیابی هستیم. بررسی تطبیقی شاخص های ارزیابی امنیت سایبری می تواند ضمن توسعه ادبیات و ارتقاء دانش و فهم مشترک ابعاد و مولفه ها و احصاء ویژگی های آنها، در تدوین شاخص های بومی ارزیابی امنیت سایبری کشورمان مورد استفاده قرار گیرد. در همین راستا هدف این تحقیق انجام مطالعه تطبیقی به منظور ارایه مهم-ترین شاخص های ارزیابی امنیت سایبری مطرح در سطح جهان و منطقه می باشد. این پژوهش از نوع کاربردی بوده و با استفاده از روش مطالعه تطبیقی و استناد به منابع کتابخانه ای، به بررسی گزارش های ارایه شده از سوی مراجع بین المللی معتبر در حوزه ارزیابی امنیت سایبری پرداخته است و در نهایت با انتخاب هفت الگوی ارزیابی معتبر و مقایسه تطبیقی معیارهای آنها نظیر حوزه تمرکز، اهداف، ابعاد و رویکرد نتایج حاصل در قالب مجموعه شاخص های ارزیابی امنیت سایبری ارایه شده اند .

    کلیدواژگان: امنیت سایبری، امنیت ملی، فضای سایبر، مطالعه تطبیقی
  • محمد میرعبدلی*، رضا خراسانی، داود غرایاق زندی صفحات 67-96
    امروزه جهان درگیر معضلی به نام تروریسم شده است که مرکز ثقل خود را عمدتا در منطقه خاورمیانه قرار داده و با تلفیق اقدامات خود با مباحث دینی، نوعی از تروریسم مذهبی را تحت عنوان تروریسم تکفیری ایجاد نموده است که حوزه فعالیت و اقدامات آن تنها به منطقه خاورمیانه محدود نمانده و با استفاده از شیوه ها و ابزارهای گوناگون تلاش کرده است اهداف خود را از سطوح محلی، ملی، و منطقه ای به حوزه جهانی تسری داده و نظم و امنیت بین الملل را تحت تاثیر قرار دهد. لذا با توجه به فرامرزی شدن خطرات و تهدیدات تروریسم تکفیری، پژوهش حاضر تلاش دارد به این پرسش بپردازد که چه عواملی موجب سیالیت و گسترش فعالیت های سلفیان تکفیری از سطح ملی به سطوح منطقه ای و بین المللی شده است؟. فرضیه پژوهش بر آن است که بخشی از بین المللی شدن اقدامات تروریسم تکفیری جنبه دینی و ایدیولوژیک(درونی) دارد از جمله مفاهیم اسلامی مانند جهاد، خلافت، جاهلیت و هجرت؛ و بخش دیگری از آن ناشی از عوامل محیطی و بین المللی(بیرونی) همچون جهانی شدن، پست مدرنیسم، اقدامات خصمانه کشورهای غیرمسلمان و وجود دولت های ضعیف می باشد. یافته های پژوهش ضمن تایید فرضیه فوق بیانگر این مطلب می باشد که در بررسی گروه های تکفیری بویژه مبحث بین المللی شدن آنها می بایست از نگاه های تک بعدی حذر داشت و با نگاهی جامع آنها را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. پژوهش حاضر بر اساس روش توصیفی-تحلیلی نگاشته شده است.
    کلیدواژگان: تروریسم تکفیری، فضای بین المللی عوامل ذهنی، عوامل عینی
  • اکرم ناصری فر، بهرام بیات*، منصوره نیکوگفتار صفحات 97-120
    هوشمندسازی یا هوشمند شدن زندگی جمعی از موضوعات فراگیر در عصر حاضر است که به دغدغه ای برای ساختارهای مدیریتی تبدیل شده است.در حوزه هوشمند سازی مشارکت مردمی در آن یکی از ضمانت های نیل به موفقیت ارزیابی می شود . هدف مقاله تبیین عوامل موثر بر مشارکت زنان در هوشمند سازی شهر تهران در بحران کرونا است که با روش پیمایش و با جامعه آماری کلیه زنان 18 سال به بالای مناطق 7 و 8 تهران است که با روش نمونه گیری خوشه ای تعداد 384 نفر انتخاب شده است. برای تبیین نظری موضوع و استخراج فرضیه ها از نظریه های مشارکت، سرمایه اجتماعی، جامعه شبکه ای بهره گرفته شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که متغیرهای شبکه های اجتماعی و سودمند انگاری هم به طور مستقیم و هم به شکل غیر مستقیم بر متغیر وابسته(هوشمندسازی) تاثیر گذار می باشند. متغیر اعتماد اجتماعی فقط به طور مستقیم بر متغیر وابسته(هوشمندسازی) تاثیر گذار می باشد. همچنین تاثیر کل متغیر اعتماد اجتماعی بر متغیر هوشمندسازی شهر برابر 571/0 می باشد و تاثیر کل متغیر شبکه اجتماعی بر متغیر هوشمندسازی شهر برابر 531/0 می باشد.و تاثیر کل متغیر سودمندانگاری بر متغیر هوشمندسازی شهر برابر 479/0 می باشد.
    کلیدواژگان: هوشمند سازی، اعتماد، مشارکت، سودمند انگاری، شبکه های اجتماعی
  • هاتف رسولی، چنگیز والمحمدی*، ناصر آزاد، قنبر عباس پور اسفدن صفحات 121-154
    هویت دیجیتال به عنوان یکی از زیرساخت های اصلی و اساسی فضای سایبر باعث تقویت امنیت و حاکمیت کشور در فضای سایبر می شود. مدیریت هویت دیجیتال یکی از راهبردی ترین بحث های امنیت سایبری و پایه و اساس ایجاد اعتماد در فضای سایبر است. هدف این مقاله شناسایی و اولویت بندی معیارها و شاخص های هویت دیجیتال در قالب چارچوبی جامع برای مدیریت هویت دیجیتال در فضای سایبر کشور است. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی با رویکرد بنیادین و روش انجام توصیفی- اکتشافی است. روش گردآوری اطلاعات، مطالعات کتابخانه ای و میدانی از طریق پرسشنامه و مصاحبه می باشد. با مرور ادبیات نظری تحقیق، عوامل اثرگذار شناسایی و سپس به روش دلفی- فازی غربالگری شد. جهت تعیین روابط بین عوامل اصلی و عوامل فرعی و همچنین وزن دهی و اولویت بندی آنها از روش ترکیبی فرآیند تحلیل شبکه و دیمتل استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که عامل "برنامه ریزی راهبردی" تاثیرگذارترین عامل در مدیریت هویت دیجیتال است. در حل مسئله به روش ترکیبی فرآیند تحلیل شبکه و دیمتل نیز "مدیریت دسترسی" در عوامل اصلی و " کنترل دسترسی به کلیه منابع و اطلاعات صرفا از طریق سیستم مدیریت هویت دیجیتال " در عوامل فرعی اولویت اول را کسب کردند.
    کلیدواژگان: هویت دیجیتال، مدیریت هویت دیجیتال، فضای سایبر، مدیریت هویت، احراز هویت
  • محمدرضا ولوی، علی نیک نفس* صفحات 155-182

    با توسعه فضای سایبر و کاربردهای روزافزون آن که زندگی فردی و اجتماعی و ابعاد مختلف امنیت ملی و عمومی را تحت الشعاع خود قرارداده، بروز رخدادهای پیش بینی نشده ای در حوزه های سیاسی، امنیتی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و تاثیرات غافلگیر کننده ناشی از آن، شکل گیری ساختارهای رصدی بصورت پراکنده و جزیره ای به منظور رصد، پایش و هشداردهی بر اساس نیاز و ماموریت سازمان های مختلف کشور گردیده است. با تشکیل شورای عالی فضای مجازی و سایر ساختارهای سطوح عالی در جهت یکپارچه سازی فعالیت ها، نظام مند نمودن حوزه رصد، پایش و هشداردهی نیز در دستور کار قرار گرفته است؛ بطوری که بمرور تا حدودی این نظام در سطح کشور شکل گرفته و در حال توسعه می باشد. ماهیت فضای سایبر و لزوم هم افزایی در مواجهه با آن ضرورت توجه به توسعه و حرکت به سمت بلوغ این نظام را در سطح ملی اجتناب ناپذیر می سازد. بدین منظور و در این تحقیق به سنجش وضعیت بلوغ و تحلیل شکاف بین وضعیت موجود و مطلوب و ارایه مدل بلوغ نظام رصد، پایش و هشداردهی سایبری کشور پرداخته ایم. مدل های بلوغ یک رویکرد قابل کنترل برای ارزیابی سطح رشد سامانه یا سازمان ارایه می دهند. این مدل ها نقاط قوت و ضعف سازمان ها را به خوبی نشان می دهند. نتایج تحقیق نشان می دهد که از بین 14 شاخص انتخاب شده، به ترتیب شاخص های چابکی فرایندها، یکپارچگی فرایندها و تعریف فرایندها در سیر بلوغ نظام دارای اهمیت ویژه و نیازمند توجه بیشتری هستند. در انتها نیز مدل بلوغ پیشنهادی تحقیق در قالب نمودار راداری وضعیت موجود و مطلوب ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مدل بلوغ، نظام رصد، پایش و هشداردهی، فضای سایبری، شاخص های بلوغ
  • سیما طیاری، سولماز زرداری*، افشین حمدی پور صفحات 183-218
    امروزه نقش تولید علم واطلاعات به مثابه قدرت، موردتوجه کشورهای سراسر جهان و پیشروان آن قرار دارد. یکی از نمودهای تولید علم، انتشار آن در قالب مجلات و مقاله های مندرج در آن ها است. ازاین رو سنجش اعتبار منابع وماخذ مندرج در مقالات علمی و ارزیابی آن ها با رویکردی به نام تحلیل استنادی در ادبیات علم موردتوجه برخی از پژوهشگران است. در این راستا، هدف از پژوهش حاضر بررسی بروندادهای علمی در "فصلنامه امنیت ملی" و استخراج الگوی رفتار استنادی نویسندگان مقالات آن در طی 9 سال(1390- 1398) از انتشار مجله است. برای این منظور، 5937 استناد از 236 مقاله منتشره در فصلنامه مذکور بررسی شدند. در تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار اکسل استفاده گردید. یافته ها نشان داد که میانگین تعداد استناد درهر مقاله 26 منبع است. همچنین دربین انواع قالب های رایج ازمنابع اطلاعاتی کتابها، مقالات مندرج در پیایندها ومنابع الکترونیکی بیشترین استنادها را به خود اختصاص دادند. ازطرفی دیگر یافته ها نشان داد که بیشتر مقالات به صورت همکاری دونفری نوشته شده است. از هفت نوع جایگاه علمی اظهارشده در وابستگی سازمانی، اغلب نویسندگان از لحاظ مرتبه علمی، عضو هییت علمی دانشگاه های مختلف بوده اند. علاوه بر این در این پژوهش آیت الله سیدعلی خامنه ای، اصغر افتخاری وامام خمینی به ترتیب پراستنادترین و هشت نویسنده در سه رتبه برتر پرتولیدترین نویسندگان معرفی گردیدند. نگاهی کلی به مقالات واستنادهای فصلنامه امنیت ملی نشان داد که نویسندگان مقالات آن در تدوین مطالب خود نسبت به نتایج دیگر پژوهشها در حدکمتری به منابع استناد می کنند و با توجه به ضریب همکاری محاسبه شده به کار گروهی گرایش دارند.
    کلیدواژگان: فصلنامه علمی امنیت ملی، تحلیل استنادی، منابع اطلاعاتی هسته، نویسندگان هسته، رفتار استنادی
  • عاطفه فرازمند، ابوذر عربسرخی*، محسن آقایی، نجمه آزادوار صفحات 245-276
    در سال های اخیر و با رشد تعداد رمزارزها و کاربردهای مختلف آن در فضای سایبر، این موضوع به یکی از موضوعات اصلی در حوزه اقتصاد و خصوصا در صنعت مالی تبدیل شده است. با توجه به رشد روزافزون رمزارزها در دنیا، طراحی اکوسیستم رمزارزها بیش از پیش حایز اهمیت می باشد. یکی از مهم ترین اقدامات در مسیر طراحی این چارچوب، جستجو، شناخت، انتخاب و استقرار بازیگران کلیدی در هریک از قلمروهای فعالیت اکوسیستم زنجیره بلوکی است. در اکوسیستم یک رمزارز، بازیگران زیادی به ایفای نقش می پردازند. برخی از بازیگران نقش اصلی و تصمیم سازی دارند و تعدادی نیز با عملکرد خود موجب جهت دهی به این اکوسیستم می شوند. پژوهش حاضر پژوهشی کاربردی با رویکرد کیفی-اکتشافی می باشد که با هدف شناسایی بازیگران کلیدی رمزارز -با کمک مطالعه موردی چندگانه- صورت گرفته است. در این پژوهش و به لحاظ نظری، چارچوب جامعی برای شناسایی بازیگران و ذی نفعان رمزارز ارایه شده و مشخص گردیده است که چه هویت هایی در این اکوسیستم دارای قدرت هستند. این چارچوب همچنین می تواند برای شناسایی بازیگران اصلی و ذی نفعان رمزارز در کشور راه گشا باشد. نتایج این پژوهش در قالب چارچوب مفهومی با هشت بعد مهم، به عنوان بازیگران و ذینفعان اکوسیستم رمزارز با عناوین: ارایه دهندگان زیرساخت، پردازنده های پرداخت، نوآوران، صرافی ها، ماینرها، توسعه دهندگان، ترویج دهندگان و تنظیم کنندگان استاندارد ارایه شده است.
    کلیدواژگان: رمزارز، بازیگران رمزارز، ذی نفعان، چارچوب مفهومی، تحلیل اکوسیستم
  • تقی جعفری، علی محمد حقیقی*، امین روانبد صفحات 277-304
    اصلی ترین دغدغه دولت ها تامین امنیت ملی با تاکید بر حفظ سرمایه اجتماعی است زیرا امنیت ملی، حاصل رضایتمندی شهروندان و گروه هاست که می توان آن را در چهره سرمایه اجتماعی قوی مجسم کرد. بی تردید توجه به اهمیت سرمایه اجتماعی ناشی از اهمیت شاخص هایی مانند مشارکت، انسجام و اعتماد در نظام های اجتماعی است. چنان که در طول تاریخ دولت ها همیشه نگران این مهم بودند که تا چه میزان می توانند بر همکاری جامعه تکیه نمایند تا با این پشتوانه عظیم فعالیت ها و راهبردهای دولت را پیش ببرند؛ بنابراین پرواضح است بدون سرمایه اجتماعی بخش قابل توجهی از منابع هدر می رود و هزینه ها باید صرف تامین ثبات، توافق و همکاری ها شود. بر این اساس می توان عنوان نمود که سرمایه اجتماعی در یک دوره طولانی و به سختی ایجاد می شود ولی تخریب آن به سرعت انجام می گیرد که ثمره آن جز تزلزل امنیت ملی نمی باشد. حال در پژوهش حاضر با روش آمیخته (کمی و کیفی) و با استفاده از ابزارهای کتابخانه‏ ای و پرسشنامه که با حجم نمونه 384 نفر در میان کارکنان سازمان عقیدتی سیاسی آجا در سال 1398 به انجام رسیده است به دنبال پاسخ به این پرسش اصلی هستیم که سرمایه اجتماعی چه تاثیری بر امنیت ملی در دولت دوازدهم دارد؟ مهم ترین نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها در این پژوهش نشان از آن است که سرمایه اجتماعی تاثیر معناداری بر امنیت ملی دارد و تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه گواه بر این است که سرمایه اجتماعی در دولت دوازدهم در سطح متوسطی قرار دارد که تاثیر مستقیم بر امنیت ملی گذاشته است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد، مشارکت و انسجام اجتماعی، امنیت ملی، دولت دوازدهم
  • حمیدرضا محمدشاهی*، محمد اخباری، علی بیژنی صفحات 305-330
    همواره سازمان دهی سیاسی فضا فرآیندی است که طی آن بخشی از سطح زمین به وسیله مرزهای جغرافیایی محدود و برای ایفای نقش های سیاسی سازمان دهی می شوند.در سال های اخیر حوادث و تغییرات ژیوپلیتیکی ناگواری در مرزهای ایران رخ داد که در این راستا کشور ایران به خصوص نواحی غربی آن را تحت تاثیر قرار داد که از آن جمله می توان به نفوذهای سیاسی بیگانگان و دشمنان جمهوری اسلامی ایران ، بلایای طبیعی افزایش تحرکات گروهک های تروریستی و قاچاقچیان مواد مخدر به ویژه در کردستان و آذربایجان غربی می توان اشاره نمود . در این راستا پژوهش حاضر در راستای سازماندهی سیاسی فضا با استفاده از قابلیت های ژیوپلیتیکی در راستای کاهش بحران های غربی کشور خواهد پرداخت.جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه کارشناسان ، صاحب نظران و اساتید دانشگاه تشکیل دادند و حجم نمونه تعداد 50 نفر تخمین زده شد. نتایج نشان داد که در زمینه مهمترین چالش های سازماندهی سیاسی فضا در استان های غربی ، نتایج نشان داد که چالش های زیادی در این زمینه در سطح استان های غربی وجود دارد که در این میان فعالیت های اشرار و گروه های تروریستی در نواحی غربی ، چالش های مرتبط با بلایای طبیعی نظیر زلزله و پیامدهای پس از آن و اختلافات نژادی میان اقوام و حکومت نقش پررنگ تری در این زمینه دارند و همچنین عوامل محیط زیستی ، اقتصادی ، اجتماعی و سیاسی از جمله مهمترین عوامل تهدید کننده ژیوپلیتیک امنیت و توسعه در استان های غربی محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: سازمان دهی سیاسی فضا، نواحی غربی، قابلیت های ژئوپلیتیکی، امنیت، توسعه
  • منصور رحمتی*، سمیه محمدی حمیدی صفحات 331-360

    پایدارترین امنیت در یک کشور برابری در توسعه و تعادل در برخودار از منابع و امکانات توسعه در مناطق آن کشور می باشد. بطورکلی توسعه در ابعاد مختلف اجتماعی و اقتصادی زمینه ساز و بستر ایجاد امنیت می باشد و خود نیز از آن تاثیر می پذیرد. اهمیت این امر در مرزهای کشور دوچندان می باشد. این مناطق با توجه به موقعیت جغرافیایی و سیاسی خود همواره بستر ناامنی و بروز اختلافات بوده است. مرزهای غربی کشور نیز از این قاعده مثتثنی نبوده و همواره از عدم امنیت رنج میبرند. در این راستا در این مقاله به بررسی شاخص های معرف توسعه در شهرستان های مرزی غرب کشور پرداخته ایم. نوع تحقیق کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات نیز از روش تصمیم گیری چند معیاره ویکور و محیط نرم افزای ARC GIS بهره گرفته شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد، بیشتر شهرستان های غرب کشور به توجه به شاخص های مورد مطالعه وضعیت بهتری ندارند. همچنین این شهرستانها در مقایسه با دیگر شهرستانهای استانهای مورد نظر نیز دارای وضعیت بهتری نبودند. مقایسه تطبیقی شهرستانهای محروم در سال 1381 با وضعیت کنونی شهرستانها نیز نشان داد این شهرستانها بعد از گذشت چندین سال هنوز هم از محرومیت و نبود امکانات توسعه رنج می برند. بدن ترتیب بستر ناامنی در این مناطق حساس از کشور فراهم میگردد. علاوه براین این امر باعث عدم تعادل توسعه در میان مناطق کشور گردد. لذا جهت جلوگیری از عدم تعادل در مناطق کشور لزوم توجه جدی مسولین به این مناطق اعطای تسهیلات و بودجه های مکفی جهت پیشرفت اقتصادی و اجتماعی

    کلیدواژگان: توسعه، امنیت، مرز، ویکور
  • یاسر معرب*، اسماعیل صالحی، محمدجواد امیری، حسن هویدی صفحات 361-394

    در عصر حاضر، انسان ها با چالش های بی سابقه و متعددی در عرصه های محیط زیستی مواجه هستند. صاحب نظران و متخصصان محیط زیست اعتقاد بر این دارند که فشار اقتصادی بر منابع طبیعی بیش از پیش رو به افزایش است. افزایش جمعیت به همراه الگوی مصرف ناپایدار منابع، فشار بسیار زیادی را بر زمین، آب، انرژی و سایر منابع ضروری زمین وارد می کند. اهمیت این موضوع زمانی دو چندان می شود که مساله و معضل شهرنشینی و تغییرات ساختاری پوشش/ کاربری زمین مطرح می شود. بنابراین، اثر تغییر پوشش/ کاربری زمین بر ساختار و عمکلرد اکوسیستم شهری طی دوره های مختلف با رویکرد امنیت اکولوژیک بسیار مهم می باشد. در سال های اخیر مطالعات بسیاری در زمینه امنیت اکولوژیکی در سطح جهان انجام شده است. همچنین ابزارهای مختلفی در این زمینه طراحی و استفاده شده اند. اما بنابر پیچیدگی زیاد مساله، این تحقیقات و ابزارها همچنان در یک مسیر روبه جلو در حال توسعه و پیشرفت می باشند. در واقع باید گفت که نیاز به یک چارچوب جامع که بتواند به طور یکپارچه فاکتورهای تاثیرگذار و مهم در یک سیستم پیچیده شامل محیط، جوامع انسانی و ارتباطات آنها را ببیند و در راستای پایداری به کار بگیرد، همچنان احساس می شود. در این راستا هدف اصلی این پژوهش توسعه یک زنجیره فرآیندی برای بررسی ساختار و عملکرد اکوسیستم در شهرها می باشد. تا امنیت اکولوژیکی شهرها با استفاده از مدل های ریاضی و جغرافیایی، نظارت، تجزیه و تحلیل و پیش بینی شود.

    کلیدواژگان: امنیت اکولوژیک، اکوسیستم شهری، برنامه ریزی کاربری زمین، مدل شبکه علیت
  • رضا عبدالرحمانی*، جعفر حسین پور، میثم جباری صفحات 395-418
    زمینه و هدف

    امروزه با گسترش فناوری های نوین ارتباطی؛ فضای مجازی به ابزاری بدل شده که از خلال به اشتراک گذاری انواع فراورده ها، گسترش ارتباطات و...به راه اندازی انواع جنبش ها، تظاهرات، بحران ها و اغتشاشات کمک کرده است. بر همین اساس در این مقاله تلاش شده رابطه استفاده از (پیام های) فضای مجازی با گرایش به اغتشاشات بررسی و تحلیل شود.

    روش تحقیق

    این پژوهش، از نوع پیمایشی برحسب هدف کاربردی است. جامعه آماری عبارت است از 384 نفر از جوانان کاربر شهر سنندج که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. روش گرداوری اطلاعات میدانی و ابزار آن پرسشنامه محقق ساخته بوده است. روایی تحقیق از طریق روایی صوری و پایایی آن به وسیله ضریب آلفای کرونباخ به دست امده است که ضریب همه متغیرهای مستقل و وابسته بالاتر از 70/0 بوده است.

    یافته ها و نتایج

    یافته ها حاکی از وجود رابطه معنی دار بین رابطه استفاده از پیام های فضای مجازی با گرایش به اغتشاشات درمیان جوانان بوده است. از بین متغیرها، افزایش مطالبات اجتماعی در فضای مجازی با ضریب 976/0 بیشترین رابطه مثبت، ترغیب مردم با ضریب 964/0رتبه دوم، حمایت بین المللی ازمعترضان با ضریب 950/0رتبه سوم، بزرگنمایی و سراسری جلوه دادن اعتراضات با ضریب 931/0 در رتبه چهارم، سیاه نمایی و القای وجود فساد گسترده در کشور با ضریب 890/0 در رتبه پنجم و نهایتا ارایه اخبار دروغین و شایعات با ضریب 829/0 کمترین رابطه را با گرایش به اغتشاشات در میان جوانان سنندج داشته است.

    کلیدواژگان: سیاه نمایی، القای وجود فساد، اخبار دروغین و شایعات، اغتشاشات، جوانان
  • مصطفی قادری حاجت* صفحات 419-452
    فرم های فضایی به صورت کلی ناشی از فرایندهای فضایی شکل دهنده آن ها است. شکل گیری بنیان های توسعه نامتوازن متاثر از بی عدالتی فضایی به عنوان فرم فضایی غالب کشورهای در حال توسعه نتیجه فرایندهای اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی آن ها در طی زمان است. بی تردید مهم ترین هدف سازمان دهی و مدیریت سیاسی فضا در هر کشوری، در وهله نخست ارایه بهینه خدمات به حداکثر شهروندان و استفاده حداکثری از قابلیت ها و فرصت های ملی در جهت رفاه و توسعه فضای جغرافیایی است. با توجه به الزامات عصر جدید و پیچیدگی های آن، ضرورت توجه به عدالت فضایی در نهادینه شدن مدیریت بهینه سیاسی فضا به عنوان یکی از الزامات کشورداری است. مقاله حاضر با روش توصیفی و تحلیلی در پی تبیین نقش عدالت فضایی به عنوان شاخصی اثرگذار و پویا در راستای ارزیابی عملکرد سیستم حکمرانی به عنوان موتور محرکه اصلی اداره امور کشور است. واقعیت این است که تا به یک اجماع کلی در خصوص ارزیابی حکمرانی سامان سیاسی فضایی حاصل نشود، نمی توان درصدد الگوسازی حکمرانی بهینه سیاسی فضا اقدام کرد. بر همین مبنا عدالت فضایی/ جغرافیایی به عنوان سنگ محک معتبری برای ارزیابی بهینه مدیریت سیاسی فضا به حساب می آید.
    کلیدواژگان: عدالت فضایی، حکمرانی، مدیریت سیاسی بهینه فضا، سامان سیاسی
|
  • AMIR MASOD SAADATMAND *, Mohammad Reza Karimi Ghohrodi, Hafez Mohammadi, Mohammad Babak Pages 37-66

     With the development and expansion of cyberspace, various aspects of citizens' lives are clearly intertwined with this space, and any insecurity and challenges in this space will directly or indirectly affect the lives and behavior of citizens. Therefore, cybersecurity is one of the components of national security that should be seriously considered and evaluated on an ongoing basis. Proper assessment of cyber security identifies the strengths and weaknesses of systems and networks in various areas, and by planning and providing the necessary strategies, ultimately promotes cyber security. Accordingly, we need to explain and use indicators to perform the evaluation. Comparative study of cyber security evaluation indicators can be used in compiling local indicators of cyber security evaluation in our country, while developing the literature and promoting common knowledge and understanding of their dimensions and components and enumerating their characteristics. In this regard, the purpose of this study is to conduct a comparative study to provide the most important indicators of cyber security assessment in the world and the region. This research is of applied type and using the method of comparative study and citing library resources, has reviewed the reports provided by reputable international authorities in the field of cyber security evaluation and finally by selecting seven valid evaluation models and Comparative comparison of their criteria such as focus, objectives, dimensions and approach of the results are presented in the form of a set of cyber security evaluation indicators.

    Keywords: Cyber Security, national security, Cyberspace, Comparative study
  • Mohammad Mirabdoli *, Reza Khorasani, Davood Gharayagh Zandi Pages 67-96
    Today, the world is facing a problem called terrorism, which places its center of gravity mainly in the Middle East, and by combining its actions with religious debates, it has created a kind of religious terrorism called Takfiri terrorism. of course, the scope of its activities and actions are not restricted only to the Middle East and it has tried with various techniques and tools, extends its goals from the local, national, and regional levels to the global arena and affects international order and security. Therefore, considering the transboundary risks and threats of Takfiri terrorism, the present study attempts to answer the question of what factors have led to the fluidity and expansion of Takfiri Salafi activities from the national level to regional and international levels?. The research hypothesis shows that part of the internationalization of Takfirist terrorist acts has a religious and ideological aspect among the Islamic concepts such as Jihad, Caliphate, Ignorance, and Emigration and another is due to environmental and international factors such as globalization, postmodernism, hostile actions of non-Muslim countries and the existence of the weak state. The findings of the research, while confirming the above hypothesis, suggest that in the study of takfiri groups, especially the issue of their internationalization, should avoid one-dimensional perspectives and analyze them with a comprehensive look. The present study was conducted using the descriptive-analytical method.
    Keywords: Takfiri terrorism, International space, subjective factors, objective factors
  • Akram Naserifar, Bahram Bayat *, Mansoreh Kogooftar Pages 97-120
    The smartening or smartening of collective life is one of the pervasive issues in the present age that has become a concern for management structures. In the field of smartening, public participation is considered as one of the guarantees of success. The purpose of this article is to explain the factors affecting women's participation in smartening the city of Tehran in the corona crisis. By survey method and with the statistical population of all women 18 years and older in districts 7 and 8 of Tehran, 384 people were selected by cluster sampling. . Theories of participation, social capital, and network society have been used to explain the subject theoretically and extract the hypotheses. Findings show that social network variables and utilitarianism directly and indirectly affect the dependent variable (intelligence). The variable of social trust only directly affects the dependent variable (intelligence). Also, the total effect of social trust variable on city smartness variable is equal to 0.571 and the total effect of social network variable on city smartness variable is equal to 0.531. And the total effect of utility variable on city smartness variable is equal to 0.547
    Keywords: intelligence, Trust, Participation, utilitarianism, Social Networks
  • Hatef Rasouli, Changiz Valmohammadi *, Naser Azad, Ghanbar Abbaspour Esfeden Pages 121-154
    Digital Identity management is considered as an important and crucial infrastructure which reinforce national governance and security in cyberspace. Digital identity management is one of the most strategic discussions of cybersecurity as the foundation of creating trust in cyberspace. The aim of the research is the recognition and prioritization of criteria and indexes of national digital identity management in the integrated framework to manage digital identity. This applied research with a fundamental approach has a descriptive-explanatory method. Data collection is conducted with library and field methods through questionnaires and interviews. By reviewing the theoretical literature of the research, effective factors were identified and screened by the Fuzzy Delphi method. To determine the relations between major and sub-factors and also to weigh and prioritize the FDANP hybrid method was used. The results of the collected data suggested that the factor of “strategic planning” is the most effective in digital identity management. To solve the problem with the FDANP method, “access management” in major factors and “access control of all resources and information only through the digital identity management systems” in sub-factors took the priority.
    Keywords: Digital Identity, Digital Identity Management, Cyberspace, Identity Management, Authentication
  • Mohammad Reza Valavi, Ali Niknafs * Pages 155-182

    With the development of cyberspace and its increasing applications that have affected individual and social life and various aspects of national and public security, the occurrence of unforeseen events in the political, security, economic, social and cultural spheres and the surprising effects arising From that, it has created scattered observation structures for observation, monitoring and alerting based on the needs and mission of various organizations and institutions in the country. With the establishment of the High Council on Cyberspace and other coordinating structures at the highest levels and their efforts to integrate activities, systematization of the field of observation, monitoring and warning is also on the agenda, At least this system has been developed at the national level. The nature of cyberspace and the need for synergy in the face of it make it unavoidable to pay attention to the development and maturation of this system at the national level. In this study, we have analyzed the maturity status and gap between the current and desired situation and presented the maturity model of this system. Maturity models provide a controllable approach to assessing the level of growth of a system or organization. These models illustrate the strengths and weaknesses of organizations. The results show that among the 14 selected indicators, the agility indicators, process integration and process definitions are of special importance and need more attention in the maturity of the system. Finally, the proposed maturity model of the research is presented in the form of a radar diagram.

    Keywords: Maturity Model, Observation System, Monitoring, Warning, Cyberspace, Maturity Indicators
  • Sima Tayari, Solmaz Zardary *, Afshin Hamdipour Pages 183-218
    Nowadays, countries all over the world show a growing interest in the role of scientific productions as a power. One representation of scientific productions is its publication in the form of journals and their papers. Therefore, the appraisal of the sources and references validity used in scientific papers is regarded by some researchers with an approach called citation analysis in the literature of science. On this point, this study investigates scientific outputs in Jornal of National Security (JNS) and extracts the citation behaviors’ pattern of its authors for nine years (2011-2020). For this purpose, 5937 citations have been reviewed from 236 papers published in that quarterly. Excel was employed to analyze the data. Findings showed that the average number of citations per paper was 26. Also, books, journal papers, and electronic sources had the most number of citations among the common types of information sources. On the other hand, the results of this study showed that most of the papers were dyad authored as collaboration patterns. Most of the authors of this journal were faculty members of different universities. Also, Ayatollah Seyyed Ali Khamenei, Asghar Eftekhari, and Imam Khomeini are the most cited authors respectively, and the eight persons were ranked as the most three productive authors in this study. Finally, an overview of the papers and their citations in JNS Quarterly showed that authors of its papers in compiling their contents cite references less, also they tend to work in groups according to the calculated coefficient of cooperation.
    Keywords: Jornal of National Security (JNS), Citation Analysis, Core Information Resources, Core Authors. Citation behavior
  • Atefeh Farazmand, Abouzar Arabsorkhi *, Mohsen Aghae, Najme Azadvar Pages 245-276
    In recent years, with the growth of cryptocurrencies and their various applications, this issue has become one of the main issues in the field of economics and especially in the financial industry. Due to the growing number of cryptocurrencies in the world, the design of cryptocurrency ecosystems is becoming increasingly important. One of the most important steps in designing this framework is to search, identify, select, and deploy key actors in each of the domains of the blockchain ecosystem. In a cryptocurrency ecosystem, many actors play a role. Some actors play a key role in decision-making, and some work to guide the ecosystem. The present study is an applied research with a qualitative-exploratory approach that has been conducted with the aim of identifying the key actors of Ramzarz with the help of multiple case studies. In this research, and theoretically, a comprehensive framework for identifying the actors and stakeholders of Ramzarz is presented and it is determined who has the power in this ecosystem. This framework can also be a way to identify the main and stakeholders of Ramzarz in the country. The results of this research are in the form of a conceptual framework with eight important dimensions, as actors and stakeholders of the Ramzarz ecosystem with the following titles: infrastructure providers, payment processors, innovators, exchanges, miners, developers, promoters and regulators.
    Keywords: Ramzarz, Ramzarz actors, Stakeholders, Conceptual framework, Ecosystem analysis
  • Taghi Jafari, Ali Mohammad Haghighi *, Amin Ravanbod Pages 277-304
    The main concern of governments is to ensure national security by emphasizing the preservation of social capital because national security is the result of the satisfaction of citizens and groups that can be embodied in the face of strong social capital, no doubt the importance of social capital Features such as participation, cohesion and trust in social systems. As throughout history, governments have always been concerned about the extent to which they can rely on the cooperation of society to advance the activities and strategies of government with this enormous support. Clearly, without social capital, a significant portion of resources is wasted, and costs must be spent on stability, agreement, and cooperation. Based on this, it can be said that social capital is created in a long period and with difficulty, but its destruction is done quickly, the result of which is not part of the faltering of national security. And qualitative) and using library tools and a questionnaire with a sample size of 384 people among AJA employees in 1398, we seek to answer the main question of what effect social capital has on national security in the twelfth government has it? The most important results of testing the hypotheses in this study show that social capital has a significant effect on national security and the analysis of the questionnaire data shows that social capital in the twelfth government is at a moderate level that the impact It has a direct impact on national security.
    Keywords: social capital, Trust, Participation, Social Cohesion, national security, Twelfth Government
  • Hamidreza Mohammadshahi *, Mohammad Akhbari, Ali Bijani Pages 305-330
    Political space organization has always been a process in which part of the earth's surface is limited by geographical boundaries and organized to play political roles. In particular, the western regions were affected, including the political influences of foreigners and enemies of the Islamic Republic of Iran, natural disasters, increased mobility of terrorist groups and drug traffickers, especially in Kurdistan and West Azerbaijan. In this regard, the present study will focus on the political organization of space using geopolitical capabilities in order to reduce the western crises in the country. . The results showed that in the context of the most important challenges of political space organization in the western provinces, the results showed that there are many challenges in this field in the western provinces, among which the activities of miscreants and terrorist groups in the western regions, the challenge. Disasters related to natural disasters such as earthquakes and their aftermath and racial differences between relatives and the government play a more prominent role in this regard, as well as environmental, economic, social and political factors, including the most important geopolitical threats to security and development in the provinces. They are considered Western.
    Keywords: Political Space Organization, Western Areas, Geopolitical Capabilities, Security, Development
  • Mansor Rahmati *, Somayeh Mohammadi Hamidi Pages 331-360

    The most stable security in a country is equality in development and balance in having resources and development facilities in the regions of that country. In general, development in various social and economic dimensions is the basis and bedrock of creating security and is also affected by it. This is doubly important at the country's borders. Due to their geographical and political location, these areas have always been a breeding ground for insecurity and conflicts. The western borders of the country are no exception to this rule and always suffer from insecurity. In this regard, in this article, we have studied the indicators of development in the western border cities of the country. The type of applied research and its method is descriptive-analytical. Vikor multi-criteria decision making method and ARC GIS software environment have been used to analyze the data and information. The research findings show that most of the western cities of the country are not in a better situation according to the studied indicators. Also, these cities did not have a better situation compared to other cities in the provinces. Comparative comparison of deprived cities in 2002 with the current situation of cities also showed that after several years, these cities still suffer from deprivation and lack of development facilities. The body provides the bed of insecurity in these sensitive areas of the country. In addition, this will cause an imbalance of development among the regions of the country. Therefore, in order to prevent imbalances in the regions

    Keywords: Development, security, Borders, Vikor
  • Yaser Moarab *, Esmail Salehi, Mohamadjavad Amiri, Hasan Hoveidi Pages 361-394

    In the present age, humans face numerous unprecedented environmental challenges. Environmentalists believe that the economic pressure on natural resources is on the rise. Population growth, along with the pattern of unstable resource use, puts enormous pressure on land, water, energy and other essential land resources. The importance of this issue is doubled when the issue of urbanization and the structural changes of land cover / land use are raised. Therefore, the impact of land cover / land use change on the structure and functioning of urban ecosystems during different periods with an ecological security approach is very important. In recent years, many studies have been conducted on ecological security worldwide. Various tools have also been designed and used in this field. But due to the complexity of the problem, these research and tools are still being developed in a forward direction. In fact, the need for a comprehensive framework that can seamlessly address the influential factors in a complex system including the environment, human societies and their communications and work towards sustainability remains to be seen. In this regard, the main purpose of this research is to develop a process chain to examine the structure and function of ecosystems in cities. To monitor, analyze, and predict the ecological security of cities using mathematical and geographical models.

    Keywords: Ecological Security, Urban ecosystem, Landuse planning, Causality Network Model
  • Reza Abdolrahmani *, Jafar Hiseynpoor, Meysam Jabbari Pages 395-418
    Background and Aim

    Today, with the development of new communication technologies, cyberspace has become a tool that has helped launch a variety of movements, demonstrations, crises and disturbances through the sharing of all kinds of products, communication and more. . Accordingly, this paper attempts to analyze and analyze the relationship between the use of (messaging) cyberspace and the tendency to disturb.

    Materials and Methods

    This research is a survey based on applied purpose. The statistical population consists of 384 young people from Sanandaj city who were selected through multi-stage cluster sampling. The method of collecting field information and its tool was a researcher-made questionnaire. The validity of the research was obtained through face validity and its reliability was estimated by Cronbach's alpha coefficient, which was higher than 0.70 for all independent and dependent variables.

    Findings and Results

    Findings indicated a significant relationship between the use of cyberspace messages and the tendency for youth disturbances. Among the variables, increasing social demands with a coefficient of 0.976 had the most positive relationship, encouraging people with a coefficient of 0.964 to rank second, international support for protesters with a coefficient of 0.950, magnifying and nationwide demonstrating a coefficient of 0.931. Fourth, blackout and induction of widespread corruption in the country with a coefficient of 0.890 and fifth with the false and rumor coefficient of 0.829 had the least relationship with the tendency to disturb among the youth in Sanandaj.

    Keywords: Neglect, incitement to corruption, fake news, rumors, riots, Youth
  • Mustafa Qader Hajat * Pages 419-452
    Spatial forms are generally the result of the spatial processes that shape them. The formation of the foundations of unbalanced development affected by spatial injustice as the dominant spatial form of developing countries is the result of their social, political, cultural and economic processes over time. Undoubtedly, the most important goal of organizing and managing the political space in any country is, in the first place, to provide optimal services to the maximum number of citizens and to make maximum use of national capabilities and opportunities for the welfare and development of geographical space. Given the requirements of the new age and its complexities, the need to pay attention to spatial justice in The institutionalization of optimal political management of space is one of the requirements of governance. The present article seeks to explain the role of spatial justice as an effective and dynamic indicator in order to evaluate the performance of the governance system as the main driving force of the country's affairs with a descriptive and analytical method. The fact is that until there is a general consensus on the evaluation of the governance of the spatial political order, we can not try to model the optimal political governance of the space. Accordingly, spatial / geographical justice is considered as a valid benchmark for the optimal evaluation of the political management of space.
    Keywords: Spatial justice, Governance, optimal political management of space, political order