فهرست مطالب

زنان مامائی و نازائی ایران - سال بیست و چهارم شماره 6 (شهریور 1400)

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و چهارم شماره 6 (شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیده اعظم پورحسینی، سارا میرزائیان*، لیدا جراحی، مهدیه عارفی صفحات 1-9
    مقدمه

    چسبندگی غیر طبیعی جفت اغلب با خونریزی های شدید تهدید کننده حیات همراه است که نیاز به هیسترکتومی اورژانس حوالی زایمان پیدا می کند و می تواند خطر عوارضی مانند (انعقاد داخل عروقی منتشر) (DIC)، دیسترس تنفسی و نارسایی کلیوی را در مادر افزایش دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوارض مادری و نوزادی در بیماران مبتلا به چسبندگی غیر طبیعی جفت انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی در سال 97-1396 بر روی 70 زن باردار مبتلا به چسبندگی غیرطبیعی جفت در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام گرفت. بیماران مبتلا به چسبندگی غیرطبیعی جفت که با داپلر یا MRI تشخیص داده شده و هنگام جراحی سزارین تشخیص کلینیکی داده شده و سپس در جواب پاتولوژی چسبندگی غیر طبیعی جفت اثبات شده بود، وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها چک لیست محقق ساخته بود. بر اساس نمونه پاتولوژی، بیماران در 3 گروه چسبندگی غیرطبیعی جفت قرار گرفتند و میزان عوارض مادری و نوزادی برای هر گروه از چسبندگی بر اساس میزان و درجه چسبندگی بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه، کروسکال والیس و کای دو انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    شایع ترین عارضه مشاهده شده در هر سه گروه، چسبندگی خونریزی پیش از زایمان بود که بین سه گروه تفاوت معنی داری وجود نداشت (571/0=p). همچنین از نظر آسیب به دستگاه ادراری (294/0=p) و نیاز به ترانسفوزیون (29/0=p) در سه گروه انواع چسبندگی تفاوت معنی داری وجود نداشت. عوارض نوزادی شامل بستری در NICU و مرگ و میر نوزادی هم بین سه گروه تفاوت معنی داری نداشت (44/0=p).

    نتیجه گیری

    چسبندگی غیرطبیعی جفت یک اورژانس مامایی بوده و می تواند منجر به هیسترکتومی حوالی زایمان شود. بین سه گروه چسبندگی از نظر میزان موربیدیتی اختلاف معنی داری وجود نداشت.

    کلیدواژگان: چسبندگی غیرطبیعی جفت، عوارض مادری، عوارض نوزادی
  • مرضیه لری پور، مرضیه نجار محی آبادی*، پوران الله بخشی نسب، احمدرضا صیادی صفحات 10-16
    مقدمه

    صدمه به پرینه، یک عارضه شایع در زایمان واژینال بوده که می تواند سلامت جسمی، روانی و اجتماعی زنان را تحت تاثیر قرار دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع پارگی های درجه 3 و 4 پرینه حین زایمان و برخی عوامل مرتبط با آن انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی گذشته نگر، اطلاعات از پرونده های مادران زایمان کرده در طی سال های 96-1394 استخراج شد. گروه کنترل 129 نفر از افرادی که دچار پارگی شدید نبوده و با روش نمونه گیری سیستماتیک از بین زایمان های انجام شده در طی سال های مورد نظر انتخاب شدند. پس از جمع آوری اطلاعات مربوط به عوامل مرتبط با پارگی پرینه، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 18) و آزمون های کای دو، دقیق فیشر و تی مستقل انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از 8814 زایمان واژینال انجام شده در طی سال های مربوطه، پارگی های درجه سه و چهار پرینه 32 مورد (363/0%) بود که از این تعداد، 22 مورد نولی پار (8/68%) بودند. در مقایسه بین دو گروه مورد (32) و کنترل (129)، سابقه کار عامل زایمان (02/0=p)، زایمان ابزاری (023/0=p) و مدت زمان مرحله دوم زایمان (0001/0>p) گروه مورد بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    پارگی های درجه 3 و 4 پرینه با مرحله دوم زایمان طولانی تر و زایمان ابزاری که نیازمند به حضور عامل زایمان با سابقه کاری بالاتر است، ارتباط دارند.

    کلیدواژگان: پارگی، پرینه، زایمان
  • میترا احمدیان، لیلا پورعلی*، عطیه وطنچی، حسن مهراد مجد، صدیقه آیتی، مرضیه لطفعلی زاده صفحات 17-24
    مقدمه

    کبد چرب حاد بارداری (AFLP) به دلیل مرگ و میر بالای مادر و جنین مورد توجه است. با این حال، علت و پاتوژنز کبد چرب حاد بارداری نامشخص است و عدم وجود علایم خاص مانع تشخیص زودرس و درمان موثر می گردد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی پیامدهای بارداری در مبتلایان به کبد چرب حاد بارداری انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی- توصیفی از سال 97-1392 انجام شد. پرونده 1475 بیمار مشکوک به کبد چرب حاد بارداری، سندرم هلپ، پره اکلامپسی شدید و پورپورای ترومبوسیتوپنیک ترومبوتیک که در بیمارستان های دانشگاهی مشهد بستری شده بودند، انتخاب و مورد بازبینی قرار گرفت. فاکتورهای مختلفی از قبیل شکایت اصلی بیماران هنگام مراجعه، علایم آزمایشگاهی و پیامدهای مادری و نوزادی از پرونده ها استخراج و مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 23) انجام شد.

    یافته ها

    تعداد 34 پرونده با تشخیص AFLP وارد مطالعه شدند. تهوع و استفراغ (11/94%)، درد شکمی (11/94%) و فشارخون بالا (94/52%) سه شکایت اصلی بودند. آزمایشات نشان دهنده افزایش بیلی روبین، آنزیم های کبدی، تست های انعقادی و کراتینین و نیز کاهش آلبومین و تعداد پلاکت ها بود. میانگین سن حاملگی در زمان ختم بارداری 04/2±2/34 هفته بود. 5 مورد مرگ ومیر مادر و 4 مورد مرگ و میر نوزاد مشاهده شد. میانگین مدت زمان بهبودی 53/2±03/6 روز بود.

    نتیجه گیری

    کبد چرب بارداری با مرگ و میر مادر و عوارضی مانند نارسایی مولتی ارگان، انعقاد داخل عروقی منتشر، خونریزی بعد زایمان، زایمان زودرس و مرگ و میر نوزادی همراه می باشد. از آنجا که در این مطالعه تهوع و استفراغ و درد شکمی، شایع ترین علایم بیماران مبتلا به کبد چرب حاد بارداری بود، توصیه می شود زنان بارداری که در سه ماهه سوم با این علایم مراجعه می کنند، حتما از نظر کبد چرب بارداری بررسی شوند.

    کلیدواژگان: استفراغ، پیامد بارداری، درد شکم، کبد چرب حاد بارداری
  • بابک روزبهان، حسین عابد نطنزی*، خسرو ابراهیم، فرشاد غزالیان صفحات 25-35
    مقدمه

    سرطان پستان از شایع ترین سرطان ها بوده و بیشترین میزان مرگ ومیر را در جهان دارد. افزایش عوامل اکسایشی و کاهش آنتی اکسیدان ها، از عوامل اصلی بروز این سرطان هستند. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر 8 هفته تمرین هوازی و مصرف آب انار بر سطح سرمی برخی آنزیم های مرتبط با سیستم اکسایشی/ضداکسایشی زنان نجات یافته از سرطان پستان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی یک سورکور در سال 1398 بر روی 40 زن مبتلا به سرطان پستان در شهرستان رشت انجام شد. افراد به طور تصادفی به چهار گروه 10 نفره تمرین هوازی، مصرف آب انار، تمرین هوازی همراه با مصرف آب انار و کنترل تقسیم شدند. گروه های تمرینی طی 8 هفته و هر هفته 3 جلسه، تمرینات هوازی به مدت 90-60 دقیقه با شدت 70-50% حداکثر ضربان قلب انجام دادند. گروه های مصرف کننده آب انار نیز قبل از هر جلسه تمرین، 100 سی سی آب انار مصرف کردند. جهت بررسی متغیرهای پژوهش (مالون دی آلدیید، گلوتاتیون پراکسیداز، سوپر اکسید دسموتاز) 48 ساعت قبل و بعد از اجرای پروتکل تمرینی از شرکت کنندگان خونگیری به عمل آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون های تحلیل واریانس یک طرفه، کوواریانس و آزمون تعقیبی بنفرونی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، 8 هفته تمرین هوازی همراه با مصرف آب انار، باعث کاهش معنی دار در سطح مالون دی آلدیید (0001/0=p) و افزایش معنی دار در سطوح سوپراکسید دیسموتاز (0001/0=p) و گلوتاتیون پراکسیداز (0001/0=p) زنان مبتلا به سرطان پستان گردید. تمرین هوازی بدون مصرف آب انار تنها باعث کاهش معنی دار در سطح مالون دی آلدیید (0001/0=p) شد و با مصرف آب انار بدون تمرین، هیچ گونه تغییر معنی داری در سطوح سه متغیر مورد بررسی در زنان مبتلا به سرطان پستان مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

     تمرین هوازی و مصرف آب انار به طور همزمان باعث کاهش عوامل اکسایشی و افزایش عوامل ضداکسایشی در زنان نجات یافته از سرطان پستان گردید.

    کلیدواژگان: آب انار، آنتی اکسیدان، تمرین هوازی، رادیکال های آزاد، سرطان پستان
  • الهه پوراکبران، بهنوش لشکری منش، مرتضی روستایی، آنیتا رمضانی، حمیده صمدی* صفحات 36-44
    مقدمه

     دیسپارونی یا درد در حین مقاربت، از جمله مشکلاتی است که برخی زنان تجربه می کنند و این مساله به ویژه در دوران بارداری شدت می یابد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی دیسپارونی و رابطه آن با تغییرات استروژنی و اختلال عملکرد جنسی در زنان باردار انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی مقطعی در طی سال های 98-1397 بر روی 50 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به مطب های متخصصین زنان و زایمان و نیز روان شناسان بالینی شهر مشهد که با مشکل دیسپارونی مراجعه کرده بودند به عنوان گروه مورد و 50 نفر از زنان باردار عادی و غیرمبتلا به عنوان گروه شاهد انجام شد. زنان باردار در حد فاصل ماه های چهارم تا پنجم بارداری قرار داشتند. ابزار گردآوری داده ها شامل اطلاعات جمعیت شناختی، ابزار اندازه گیری مصاحبه بالینی ساختار یافته برای اختلالات محور I و II و DSM-IV، پرسشنامه استاندارد عملکرد جنسی FSFI و نیز اطلاعات مربوط به بیماری در چک لیست محقق ساخته بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون ضریب همبستگی پیرسون انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین نمره کل عملکرد جنسی در گروه بالینی 65/5±84/6 و نمره دیسپارونی (مقاربت دردناک) 22/4±46/5 بود که نمرات گروه مورد به مراتب بالاتر از گروه شاهد بود. همچنین میزان استروژن در زنان باردار مبتلا به دیسپارونی نسبت به زنان باردار بدون دیسپارونی کاهش یافته بود و در گروه مورد 04/12±68/21 و در گروه شاهد 12/18±21/36 بود که تفاوت معناداری به لحاظ تغییرات استروژنی در این دو گروه یافت شد (05/0<ح).

    نتیجه گیری

    کمتر بودن سطح استروژن در ایجاد دیسپارونی موثر است. همچنین سابقه دیسپارونی با اختلال عملکرد جنسی مرتبط بود؛ به طوری که نمره کل عملکرد جنسی و استروژن در گروه بیمار کمتر از گروه عادی بود. آنچه شیوع دیسپارونی را بیشتر می کند، سابقه اختلال در عملکرد جنسی می باشد. به طور کلی زنان در نمونه شاهد در عملکرد جنسی نمرات بهتر و در مقاربت دردناک، نمرات پایین تری گرفته و مشکل خاصی نداشتند.

    کلیدواژگان: استروژن، دیسپارونی، زنان باردار، عملکرد جنسی
  • مینا عرب زاده، محبوبه احمدی دولابی*، صدیقه امیر علی اکبری، ملیحه نصیری صفحات 45-57
    مقدمه

    خواب از مهم ترین نیازهای زندگی فرد است که نقش اساسی در سلامت دارد. خشونت خانگی به خصوص نوع فیزیکی بر کیفیت خواب اثر دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه خشونت فیزیکی و اختلالات کیفیت خواب زنان باردار انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی در سال 1398 بر روی 200 زن باردار مراجعه کننده به مراکز تابعه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران انجام شد. اطلاعات جمعیت شناختی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته دموگرافیک- مامایی و اطلاعات مربوط به خشونت خانگی با استفاده از پرسشنامه خشونت خانگی برگرفته از سازمان جهانی بهداشت و کیفیت خواب با پرسش نامه پیترزبورگ جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 23) و آزمون های آماری تی مستقل، کای دو و ضریب همبستگی اسپیرمن انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

     در این مطالعه 70 نفر (2/35%) نمونه ها دارای کیفیت خواب نامطلوب بودند و بیشترین و کمترین فراوانی خشونت فیزیکی هل دادن (16%) و داغ کردن (4%) بود. بین کیفیت خواب و میزان خشونت فیزیکی ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (001/0<p). ضریب همبستگی خشونت فیزیکی با اختلالات کیفیت خواب 149/0=r بود (049/0=p).

    نتیجه گیری

     با توجه به رابطه مثبت خشونت فیزیکی با اختلالات خواب، توصیه به غربالگری و شناسایی موارد خشونت خانگی در دوران بارداری در کسانی که با شکایت اختلال خواب مراجعه می کنند، می گردد. بنابراین مشاوره، تدوین و اجرای برنامه های توانمند سازی زنان در مواجهه با خشونت، موجب ارتقاء سلامت آنان می شود.

    کلیدواژگان: بارداری، خشونت فیزیکی، کیفیت خواب
  • دینا آبادی باویل، صدیقه شریعت مغانی*، محمدحسن رشیدپور، جمشید جمالی صفحات 58-68
    مقدمه

     یکی از بحرانی ترین مراحل زندگی زنان، دوران یایسگی می باشد. با این وجود دوره گذار از یایسگی و دوره یایسگی با بحران های احساسی و اجتماعی توام می باشد. آرام سازی بنسون بر علایم و نشانه های جسمی و روانی تاثیر می گذارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی روش آرام سازی بنسون در زنان بر عوارض یایسگی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده بر روی 80 زن یایسه مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهر مشهد در سال 1398 انجام شد. افراد به دو گروه 40 نفره مداخله و کنترل تخصیص شد. برای گروه مداخله علاوه بر مراقبت معمول، تمرین روش آرام سازی بنسون در 8 جلسه (هفته ای یک بار) و گروه کنترل، مراقبت روتین انجام گردید.پرسشنامه ها برای هر دو گروه در ابتدای مداخله و یک هفته بعد از پایان آخرین جلسه تکمیل شد. ابزارها پرسشنامه شدت علایم یایسگی، عملکرد جنسی و کیفیت زندگی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزارSPSS (نسخه 16) و آزمون تی مستقل، من ویتنی، کای دو یا فیشر، ویلکاکسون انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج آزمون من ویتنی، بین دو گروه آزمون و کنترل قبل از مداخله نمره شدت علایم یایسگی (164/0=p) و عملکرد جنسی (172/0=p) تفاوت آماری معناداری وجود نداشت و دو گروه همگن بودند. در مقابل، گروه آزمون و کنترل در کیفیت زندگی (002/0=p) تفاوت آماری معناداری داشتند. بر اساس نتایج آزمون من ویتنی، بین دو گروه آزمون و کنترل بعد از مداخله نمره شدت علایم یایسگی (001/0>p)، عملکرد جنسی (021/0=p) و کیفیت زندگی (001/0=p) تفاوت آماری معناداری وجود داشت و در گروه مداخله بهتر بود.

    نتیجه گیری

    مداخله آرام سازی بنسون نقش مهمی در افزایش کیفیت زندگی و کاهش علایم یایسگی و عملکرد جنسی دارد و روشی بی خطر، مفید و بدون هزینه در کنترل علایم زنان یایسه می باشد.

    کلیدواژگان: آرام سازی بنسون، زنان، کیفیت زندگی، عملکرد جنسی، یائسگی
  • الهه جسمانی، سمیرا ابراهیم زاده ذگمی*، سید رضا مظلوم، حسن رخشنده صفحات 69-79
    مقدمه

    یبوست یکی از رایج ترین مشکلات گوارشی در زنان باردار است که عموما در همراهی با همورویید مشاهده می شود. عدم تبعیت بیماران از توصیه های اصلاح سبک زندگی، درمان به وسیله این روش را با شکست مواجه می کند. اگرچه خواص درمانی روغن نارگیل بر یبوست مطرح شده، اما مستندات علمی آن گزارش نشده است، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر پماد روغن نارگیل بر علایم یبوست در زنان باردار مبتلا به همورویید انجام شد.

    روش کار

    این مطالعهکارآزمایی بالینی در سال 98-1397 بر روی 60 زن باردار که به مراکز خدمات جامع سلامت مشهد مراجعه کردند، انجام شد. افراد واجد شرایط به دو گروه تقسیم شدند. گروه کنترل فقط توصیه های اصلاح سبک زندگی را دریافت کردند، در حالی که گروه مداخله علاوه بر این توصیه ها، یک اپلیکاتور از پماد روغن نارگیل را روزی 2 بار به مدت 2 هفته استفاده کردند. سنجش بهبود علایم یبوست شامل نیاز به زور زدن هنگام دفع، دفع مدفوع سفت و سخت و اجابت مزاج کمتر از 3-2 بار در هفته، با استفاده از پرسشنامه یبوست در بارداری گردآوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های آماری کای اسکویر، دقیق فیشر و کوکران انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    فراوانی نیاز به زور زدن هنگام دفع در روز چهاردهم پس از مداخله در زنان باردار در گروه پماد روغن نارگیل به صورت معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (05/0>p). در مقایسه درون گروهی، در گروه پماد روغن نارگیل تفاوت نیاز به زور زدن هنگام دفع و دفع مدفوع سفت و سخت برحسب روز سنجش، تفاوت معنی داری داشت (001/0>p)، در حالی که در گروه کنترل تفاوت نیاز به زور زدن هنگام دفع و دفع مدفوع سفت و سخت برحسب روز سنجش معنادار نبود (05/0>p). در بررسی درون گروهی، اجابت مزاج کمتر از 3-2 بار در هفته اگرچه از لحاظ بالینی در گروه پماد روغن نارگیل با کاهش همراه بود، اما این کاهش از نظر آماری معنی دار نبود (050/0=p).

    نتیجه گیری

    پماد روغن نارگیل بر بهبود علایم یبوست در زنان باردار مبتلا به همورویید موثر است، لذااستفاده از آن در این افراد پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: بارداری، روغن نارگیل، هموروئید، یبوست
  • لیلا کوچکی نژاد ارم ساداتی، عنایت الله همایی راد، نصریه خلعتبری سلطانی، معصومه فروتن، نعیما خدادادی حسن کیاده* صفحات 80-89
    مقدمه

    تروما اولین علت مرگ و میر زنان باردار به دلایل غیر از بارداری است. دانش محدودی درباره مکانیسم های ترومای بارداری وجود دارد، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی، نوع و پیامدهای تروما در دوران بارداری در مراجعین مرکز بزرگ ترومای گیلان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- مقطعی و گذشته نگر، با استفاده از داده های ثبت شده در تریاژ مرکز آموزشی- درمانی پورسینا واقع در استان گیلان از زمان شروع به کار این سیستم ثبت یعنی از تاریخ تیر ماه 1396 انجام شد و به صورت تمام شماری، تمام مادران تروما دیده تا تیر ماه 1398 که 138 نفر بودند، وارد مطالعه شده و سپس با استفاده از مصاحبه تلفنی، پیامدهای بعد از ترخیص مادر و جنین پرسش شد که در مجموع 77 مادر پاسخگو بودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سن مصدومین 25/5±24/29 سال و میانگین سن بارداری آنها 12/10±92/20 هفته بود. شایع ترین مکانیسم تروما سقوط (5/35%) و پس از آن به ترتیب حوادث ترافیکی (9/31%)، سایر مکانیسم ها (فرورفتن جسم نوک تیز در اندام ها، افتادن جسم خارجی بر روی فرد، سگ گاز گرفتگی و...) (21%)، خشونت و نزاع (9/10%) و خودزنی (7/0%) بود. بیشترین پیامدهای جنینی گزارش شده به ترتیب فراوانی، بدون پیامد (87%)، تولد زودرس (8/7%) و سقط (2/5%) بود و بیشترین پیامدهای مادری به ترتیب فراوانی، بدون عارضه (5/67%)، خونریزی (7/11%)، شکستگی استخوان (7/11%)، انقباضات رحمی و باز شدن دهانه رحم (1/9%) گزارش شده بود.

    نتیجه گیری

     شایع ترین نوع تروما در دوران بارداری سقوط بود. تولد زودرس و سقط از پیامدهای جنینی و خونریزی، شکستگی استخوان، انقباضات رحمی و باز شدن دهانه رحم از پیامدهای مادری خطرناکی بودند که گزارش شدند. در برنامه های بعدی باید پیشگیری از این تروماها در بارداری و پیگیری پیامدهای بعد از ترخیص مادران از مراکز تروما در الویت باشد.

    کلیدواژگان: بارداری، پیامد جنینی، پیامد مادری، تروما
  • رقیه بایرامی، رکسانا جان قربان* صفحات 90-101
    مقدمه

    زایمان طبیعی برای اکثر زنانی که سزارین قبلی با برش عرضی داشته اند، یک روش زایمانی ایمن محسوب می شود. با این حال اکثر زنان که سزارین قبلی داشته اند، به ندرت زایمان طبیعی را انتخاب می کنند. مطالعه حاضر با هدف تبیین باور زنان با سابقه سزارین قبلی در زمینه زایمان طبیعی پس از سزارین، به منظور ارایه برخی پیشنهادات در مورد مداخلات آتی جهت افزایش زایمان طبیعی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کیفی با چارچوب تیوری رفتار برنامه ریزی شده از فروردین تا اسفند ماه 1397 در بیمارستان های دولتی ارومیه انجام یافت. داده ها با انجام 24 مصاحبه نیمه ساختار یافته عمیق انفرادی جمع آوری شد. مشارکت کنندگان از طریق نمونه گیری مبتنی بر هدف تا رسیدن به اشباع اطلاعات از بین زنان باردار و زایمان کرده با سابقه سزارین انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوای کیفی از نوع هدایت شده با نرم افزار MAXqda (نسخه 10) انجام شد.

    یافته ها

    از تحلیل داده ها، سه درون مایه "نگرش نسبت به زایمان طبیعی پس از سزارین" (زایمان طبیعی روشی سریع و مقرون به صرفه، احساس خطر از آسیب مادری- جنینی)، "باورهای هنجاری نسبت به زایمان طبیعی پس از سزارین" (تاکید افراد مهم برای انجام زایمان طبیعی پس از سزارین، برداشت زنان در مورد زایمان طبیعی پس از سزارین در اجتماع) و "باورهای کنترلی نسبت به زایمان طبیعی پس از سزارین" (موانع و تسهیل کننده های فردی و اجتماعی) حاصل شد.

    نتیجه گیری

    نگرش، هنجارهای انتزاعی و باورهای کنترلی زنان در انتخاب زایمان طبیعی پس از سزارین تاثیر دارد.  آموزش های مبتنی بر تیوری رفتار برنامه ریزی شده می تواند با هدف گسترش زایمان طبیعی پس از سزارین مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تئوری روان شناختی، رفتار، زایمان واژینال پس از سزارین، مطالعه کیفی
  • میترا صوابی اصفهانی، حدیثه صفی نژاد، محبوبه غلامی، فاطمه شقاقی، لیلا اسدی، زهرا محبی دهنوی* صفحات 102-119
    مقدمه

     سندرم تخمدان پلی‏‏کیستیک شایع‏ترین اختلال غدد درون ریز میان زنان در سنین باروری و شایع‏ترین علت ناباروری ناشی از عدم تخمک گذاری است. جهت درمان عوارض ناشی از این بیماری طیف گسترده ای از داروهای شیمیایی تجویز می شود. امروزه به دلیل اثربخشی داروهای گیاهی در کنار عوارض کم آنها، تمایل به استفاده از داروهای گیاهی افزایش یافته است. بدین منظور مطالعه مروری حاضر با هدف تعیین نقش داروهای گیاهی در سندرم تخمدان پلی کیستیک در مطالعات حیوانی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مروری پایگاه های اطلاعاتی Science direct، Google Scholar، Web of science، EMBASE،Pubmed ، Scopus و ProQuest با استفاده از کلیدواژه های فارسی سندرم تخمدان پلی کیستیک، گیاهان دارویی، بررسی سیستماتیک، طب سنتی، کارآزمایی بالینی، کنترل موردی، ناباروری زنان و معادل انگلیسی آنها در بازه زمانی 2020-1990 مورد جستجو قرار گرفتند. در ابتدا 875 مقاله یافت شد که در نهایت 38 مقاله که مطابق با اهداف مطالعه بودند، به طور کامل بررسی و از این میان 14 مقاله مرتبط وارد مطالعه شدند و مورد نقد و بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج مورد بررسی، داروهای گیاهی متعددی از جمله گیاه پنج انگشت، رازیانه، زیره سیاه، کاسنی، شیرین بیان، صبر زرد، چای کوهی، چای سبز، هسته انگور، سیاه دانه و کالیگونوم کوموسوم می توانند در درمان بسیاری از مشکلات ایجاد شده به دلیل سندرم تخمدان پلی کیستیک موثر باشند.

    نتیجه گیری

    استفاده از گیاهان دارویی با خاصیت آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی و تعادل هورمونی می توانند به عنوان جانشین یا مکمل داروهای شیمیایی موثر بر سندرم تخمدان پلی کیستیک مورد استفاده قرار گیرند و یک عامل اصلی در درمان یا کاهش عوارض از بیماری سندرم تخمدان پلی کیستیک باشند.

    کلیدواژگان: داروهای گیاهی، سندرم تخمدان پلی کیستیک، طب سنتی
  • پروانه لایق، محدثه طاهری نژاد*، سیده حورا موسوی واحد صفحات 120-123
    مقدمه

    اکینوکوکوس گرانولوزوس، شایع ترین عامل کیست هیداتید در جهان است. معمولا اولین ارگان درگیر در این بیماری کبد می باشد که شایع ترین تظاهرات گوارشی شامل: درد شکم، بزرگی کبد، بی اشتهایی، تهوع و زردی می باشد. درگیری اولیه حفره لگن در این بیماری نادر است و علایم بیماران معمولا ناشی از اثرات فشاری بر ارگان های مجاور نظیر مثانه و رکتوم و روده ها است.

    معرفی بیمار

     در این مطالعه خانم 22 ساله با علایم بی اشتهایی و درد شکم در بیمارستان امام رضا (ع) مشهد بستری شد که در سونوگرافی شکم و لگن تصویر کانون کیستیک حاوی سپتا و اکوی داخلی و در سی تی اسکن به صورت کانون کیستیک دارای دانسیته چربی در حفره لگن با منشا احتمالی تخمدان چپ رویت شد که بیمار با تشخیص احتمالی کیست درمویید تحت جراحی قرار گرفت، ولی در حین عمل جراحی و تایید پاتولوژی، تشخیص کیست هیداتید داده شد.

    نتیجه گیری

    در مناطق شایع از نظر هیداتید، کیست هیداتید باید در تشخیص افتراقی هر ضایعه کیستیک در هر ارگانی در بدن مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اکینوکوکوس گرانولوزوس، کیست درموئید، کیست هیداتید
|
  • Seyedeh Azam Pourhoseini, Sara Mirzaeian *, Lida Jarahi, Mahdiyeh Arefi Pages 1-9
    Introduction

    Abnormal placental adhesion is often associated with severe life-threatening bleeding that requires peri-delivery emergency hysterectomy and can increase the risk of complications such as Disseminated intravascular coagulation, respiratory distress and renal failure for mother. This study was performed with aim to investigate the maternal and neonatal complications in patients with abnormal placental adhesion.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 70 pregnant women with abnormal placental adhesion in the educational hospitals of Mashhad University of Medical Sciences in 2017-2018. Patients with abnormal placental adhesions who were diagnosed through Doppler or MRI and given a clinical diagnosis during cesarean section and then confirmed in pathology results entered the study. Data collection tool was a researcher-made checklist. Based on the pathology sample, the patients were divided into 3 groups of abnormal placental adhesions. Maternal and neonatal complications were evaluated for each group based on the amount and degree of adhesion. Qualitative data were reported as frequency and percentage. Chi-square test was used to compare their frequency distribution. One-way analysis of variance and Kruskal-Wallis tests were used to compare the means of quantitative variables. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The most common complication in all three groups was prepartum hemorrhage that the difference between three groups was not significant (p=0.571). There was no significant difference between three forms of adhesion groups in urinary system complications(p=0.294) ,transfusion(p=0.29), neonatal NICU admission and death(p= 0.44).

    Keywords: Abnormal placental adhesion, Maternal Complications, Neonatal complications
  • Marzieh Loripour, Marzieh Najar Mohiabadi *, Pooran Allahbakhshi Nasab, Ahmadreza Sayadi Pages 10-16
    Introduction

    Perineal injury is a common complication of vaginal delivery that can affect women's physical, mental and social health. This study was performed with aim to determine the prevalence of third and fourth degree of perineal laceration during delivery and some related factors.

    Methods

    In this retrospective analytical -descriptive study, information was extracted from the records of mothers who gave birth during 2015-2017. The control group consisted of 129 mothers who did not have severe rupture and were selected by systematic randomization among vaginal deliveries performed during the mentioned years. After collecting information about the factors related to the perineal laceration, data were analyzed by SPSS software (version 18) and Chi-square and Fisher Exact and independent t tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Among 8814 vaginal deliveries performed during the relevant years, there were 32 cases of third and fourth degree of perineal laceration (0.363%), of these, 22 cases were noli par (68.8%). In comparison between the case (n=32) and control (n=129) groups, the work experience of the delivery agent (p<0.02), instrumental delivery (p<0.023) and the duration of the second stage of labour (p<0.0001) were more in the case group.

    Conclusion

    Third and fourth degree of perineal lacerations are associated with the second stage of longer labour and instrumental labour that requires the presence of a labour agent with a longer work experience.

    Keywords: Delivery, Laceration, Perineum
  • Mitra Ahmadian, Leila Pourali *, Atiyeh Vatanchi, Hasan Mehrad-Majd, Sedigheh Ayati, Marziyeh Lotfalizadeh Pages 17-24
    Introduction

    Acute fatty liver of pregnancy (AFLP) has been noticed due to high mortality rate for mother and fetus. However, the cause and pathogenesis of AFLP are unclear, and the absence of specific symptoms precludes early diagnosis and effective treatment. Therefore, this study was performed with aim to investigate the pregnancy outcomes in patients with acute fatty liver of pregnancy.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was performed in 2013-2018. A total of 1475 records of women suspected to acute fatty liver of pregnancy, HELLP syndrome, severe pre-eclampsia and Thrombotic Thrombocytopenic Purpura (TTP) who were hospitalized in the university hospitals of Mashhad were selected and evaluated. Chief complaints at admission, laboratory data and pregnancy outcomes were evaluated. Data were analyzed by SPSS software (version 23).

    Results

    A total of 34 records with diagnosis of AFLP were included in this study. Nausea and vomiting (94.11%), abdominal pain (94.11%) and hypertension (52.94%) were three main complaints in these patients, respectively. Laboratory test showed an increase in bilirubin, liver enzymes, coagulation tests, creatinine and a decrease in albumin and platelet count. Mean gestational age at the time of pregnancy termination was 34.2±2.04 weeks. We found 5 cases of maternal and 4 cases of neonatal mortality. Mean recovery time was 6.03±2.53 days.

    Conclusion

    AFLP is associated with maternal mortality and the complications like multi organ failure, Diseminated intravascular coagulation, preterm labor, postpartum hemorrhage, and neonatal mortality. Since in this study, the most common complications of patients with AFPL were nausea, vomiting and abdominal pain, it is recommended to evaluate all pregnant women in third trimester who refer with these symptoms for diagnosis of AFLP.

    Keywords: Abdominal pain, acute fatty liver of pregnancy, Pregnancy outcomes, vomiting
  • Babak Rouzbehan, Hossein Abed Natanzi *, Khosro Ebrahim, Farshad Ghazalian Pages 25-35
    Introduction

    Increasing oxidative factors and reducing antioxidants is one of the main causes of breast cancer.The purpose of this study was to investigate the effect of eight weeks of aerobic exercise and pomegranate juice on serum enzyme levels related to the Oxidant-Antioxidant system of women saved from breast cancer.

    Methods

    In this blinded randomized control trial which was conducted in rasht in 2019, 40 women with breast cancer were selected who were randomly were assigned into four equal groups control groups (n=10), pomegranate juice (n=10), aerobic exercise (n=10) and aerobic exercise and pomegranate juice (n=10). The aerobic exercise group and the aerobic exercise and pomegranate juice group, performed training programs including 8 weeks and 3 sessions per week with intensity 50 to 70% of the maximal heart rate for 60 to 90 minutes of training. Two groups of pomegranate juice consumers received 100 cc of pomegranate juice before each training session. In order to investigate the variables of research (MDA, SOD, GPX), blood samples were collected 48 hours before and after the intervention in fasting state. The obtained data was analyzed using of one-way analysis of variance (ANOVA) and bonferroni post hoc test analysis. The significant level was P<0/05

    Results

    The results showed that 8 weeks of aerobic exercise caused a significantly decreased MDA levels and significantly increased SOD and GPX levels in women with breast cancer (P = 0/0001).aerobic exercise without use of pomegranate juice, only led to a significant decrease in MDA (P=0.0001) level, and pomegranate juice consumption alone, no significant changes were observed at the three variables investigated in women with breast cancer.

    Conclusion

    According to the results, Aerobic exercise and consumption of pomegranate juice simultaneously, reduce oxidative factors and increase anti-oxidant factors in women Rescued from Breast Cancer

    Keywords: aerobic exercise, pomegranate juice, Antioxidants, Free radicals, Breast Cancer
  • Elahe Pourakbaran, Behnoosh Lashkarimanesh, Morteza Roustaei, Anita Ramezani, Hamideh Samadi * Pages 36-44
    Introduction

    Dyspareunia or pain during intercourse is one of the problems which some women experience. This problem becomes more severe during pregnancy. Therefore, this study was performed with aim to investigate dyspareunia and its relationship with estrogen changes and sexual dysfunction in pregnant women.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed in 2018-2019 on 50 pregnant women referring to obstetrics and gynecology clinics and also clinical psychologists in Mashhad who had dyspareunia as the case group and 50 normal and non-infected pregnant women as the control group. Also, pregnant women were at the interval between the fourth and fifth months of pregnancy. Data collection tool included demographic information, the structured clinical interview measurement tool for disorders I and II and DSM-IV, the standard Female Sexual Function Index sexual performance questionnaire, and disease-related information included in the researcher-made checklist. Data were analyzed using SPSS statistical software (version 16) and Pearson correlation coefficient test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The results showed that the mean score of total sexual function in the clinical group was 6.84±5.65 and the score of dyspareunia was 5.46±4.22; the scores of the case group were much higher than the control group. Also, the level of estrogen in pregnant women with dyspareunia decreased compared to pregnant women without dyspareunia and was 21.68±12 12.04 in the case group and 36.21±18.12 in the control group that significant difference was found between the two groups in terms of estrogenic changes.

    Conclusion

    Low estrogen level is effective in causing dyspareunia. Also, the history of dyspareunia was associated with sexual dysfunction; so that the total score of sexual function and estrogen level was lower in the patient group than the normal group. What increases the prevalence of dyspareunia is a history of sexual dysfunction. In general, women in the control group had better score in sexual function and lower score in painful intercourse, and had no particular problem.

    Keywords: Dyspareunia, Estrogen, Pregnant Women, Sexual function
  • Mina Arabzadeh, Mahbobeh Ahmadi Doulabi *, Sedigheh Amir Ali Akbari, Maliheh Nasiri Pages 45-57
    Introduction

    Sleep is one of the most important life needs which plays an essential role in health. Domestic violence, especially physical violence, affects sleep quality. This study was performed with aim to determine the relationship between physical violence and sleep quality disorders in pregnant women.

    Methods

    This cross-sectional study was performed in 2019 on 200 pregnant women referred to the affiliated centers of Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Tehran. Demographic data were collected using researcher-made Demographic-Midwifery Questionnaire, data related to domestic violence using World Health Organization Domestic Violence questionnaire and data related to sleep quality using Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire. Data were analyzed by SPSS software (version 23) and Independent t-test, Chi-square and Spearman correlation coefficient. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    In this study, 70 samples (35.2%) had poor sleep quality and the highest and lowest frequency of physical violence was: pushing (16%) and heating (4%). There was a statistically significant relationship between sleep quality and physical violence (p<0.001). The correlation coefficient of physical violence with sleep quality disorders was r = 0.149 (p=0.049).

    Conclusion

    Considering the positive relationship between physical violence and sleep disorders, it is recommended that screen and identify the cases of domestic violence during pregnancy in those who refer with complaints of sleep disorders. Therefore, counseling, formulating and implementing the women's empowerment programs in the case of violence will promote their health.

    Keywords: physical violence, pregnancy, Sleep Quality
  • Dina Abadibavil, Sedigheh Shariat Moghani *, MohammadHasan Rashidpour, Jamshid Jamali Pages 58-68
    Introduction

    One of the most critical stages of women's life is menopause. However, Menopause is associated with emotional and social crises. Benson sedation affects physical and mental signs and symptoms. This study was performed with aim to determine the effectiveness of Benson relaxation method on menopausal complications in women.

    Methods

    This randomized clinical trial study was performed on 80 postmenopausal women who referred to the health centers in Mashhad in 2019. The subjects were randomly assigned to two groups of intervention and control (n=40 in each group). The intervention group, in addition to routine care, practiced Benson relaxation method in 8 sessions (once a week), and the control group received routine care. The questionnaires were completed for both intervention and control groups at the beginning of the intervention and one week after the end of the last session. The tools were the questionnaire of the severity of menopausal symptoms, sexual function and quality of life. Data were analyzed by SPSS software (version 16) and Independent t-test, Mann-Whitney, Chi-square or Fisher, and Wilcoxon test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    According to Mann-Whitney test, there was no statistically significant difference between the experimental and control groups before the intervention in terms of the score of severity of menopausal symptoms (p= 0.164) and sexual function (p= 0.172) and the two groups were homogeneous. In contrast, the experimental and control groups had a statistically significant difference in terms of quality of life (p= 0.002). Mann-Whitney test showed a statistically significant difference between the experimental and control groups after the intervention in terms of the score of severity of menopausal symptoms (p <0.001), sexual function (p = 0.021) and quality of life (p = 0.001). It was better in the intervention group.

    Conclusion

    Benson relaxation intervention has an important role in increasing the quality of life and reducing menopausal symptoms and sexual function. It is a safe, effective, and inexpensive way to control the symptoms of postmenopausal women.

    Keywords: Bensonrelaxation, Menopause, Quality of life, Sexual function, Women
  • Elahe Jesmani, Samira Ebrahimzadeh Zagami *, Seyed Reza Mazloum, Hassan Rakhshandeh Pages 69-79
    Introduction

    Constipation is one of the most common digestive problems in pregnant women which is commonly associated with hemorrhoids. Patients' non-compliance with lifestyle modification recommendations leads to failure of treatment with this method. Although therapeutic properties of coconut oil on constipation are discussed, but its scientific documentation has not been reported; therefore, this study was performed with aim to determine the effect of coconut oil ointment on the symptoms of constipation in pregnant women with hemorrhoids.

    Methods

    This randomized clinical trial study was performed on 60 pregnant women who referred to Mashhad Comprehensive Health Service Centers in 2018-2019. Eligible individuals were divided into two groups. The control group received only lifestyle modification recommendations, while the intervention group in addition to these recommendations used an applicator of coconut oil ointment twice a day for two weeks. The improvement of constipation symptoms including need for straining during defecation, hard stools and defecation less than 2 to 3 times a week was assessed using the Constipation Questionnaire in Pregnancy. Data were analyzed using SPSS software (version 16) and Chi-square, Fisher exact and Cochran tests. P< 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The frequency of need for straining during defecation on the fourteenth day after the intervention in pregnant women in the coconut oil ointment group was significantly lower than the control group (p <0.05). In the intragroup comparison, it was found that in the group of coconut oil ointment, the difference in the need for straining during defecation and hard stools according to the day of measurement was significantly different (P <0.001), while in the control group, the difference in the need for straining during defecation and hard stools according to the day of measurement was not significant (p <0.05). In the intragroup comparison, defecation less than 2 to 3 times a week, although clinically was associated with a decrease in the coconut oil ointment group, but this decrease was not statistically significant (p=0.050).

    Conclusion

    Coconut oil ointment is effective in improving the symptoms of constipation in pregnant women with hemorrhoids, so its use is recommended in these people.

    Keywords: Constipation, Coconut oil, Hemorrhoids, pregnancy
  • Leila Kouchakinejad Eramsadati, Enayatollah Homaie Rad, Nasrieh Khalatbari Soltani, Masoumeh Foroutan, Naema Khodadadi Hassankiadeh * Pages 80-89
    Introduction

    Trauma is the first cause of mortality due to non-obstetric causes in pregnant women. There is a limited knowledge on mechanisms of trauma in pregnancy. Therefore, this study was performed with aim to determine the frequency, type and outcomes of trauma in pregnancy period in patients referring to the major trauma center in Guilan.

    Methods

    This retrospective cross-sectional study was conducted using the data registered in triage unit of Poursina Teaching center, Guilan from July 2017 when the Hospital Information System was being implemented for the first time. Using complete enumeration, all mothers with trauma histories until July 2018 (n=138) were entered into the study. They were then interviewed via telephone about the maternal and fetal outcomes after discharge, and 77 mothers answered. Data were analyzed using SPSS software (Version 21).

    Results

    The mean of maternal age was 29.24±5.25 years and mean gestational age was 20.92±10.12 weeks. The most common mechanism of trauma was falling (35.5%) and then traffic accidents (31.9%), other mechanisms (sharp objects penetrating in the limbs, falling of the object on the person, dog bite, etc.) (21%), violence (10.9%) and self-immolation (0.7%). In terms of frequency, the most reported fetal outcomes were without outcome (87%), preterm birth (7.8%) and abortion (5.2%), respectively; the most common maternal outcomes were reported as uncomplicated (67.5%), bleeding (11.7%), bone fractures (11.7%), uterine contractions and cervical dilatation (9.1%).

    Conclusion

    The most common type of trauma during pregnancy was falling. Preterm birth and abortion were the fetal outcomes and vaginal bleeding, bone fracture, uterine contraction, and cervical opening were dangerous maternal outcomes which are reported. Future programs should prioritize trauma prevention in pregnancy and follow-up of maternal outcomes after discharge from trauma center.

    Keywords: Fetal outcome, Maternal outcome, pregnancy, Trauma
  • Roghieh Bayrami, Roksana Janghorban * Pages 90-101
    Introduction

    Vaginal birth is considered a safe mode of birth for most women who have had a prior caesarean with a transverse incision. However, most women who had a previous caesarean rarely choose vaginal delivery. The present study was performed with aim to explain the beliefs of women with a history of previous cesarean section regarding vaginal birth after cesarean in order to provide some suggestions for future interventions to increase vaginal delivery.

    Methods

    This qualitative study framed by the Theory of Planned Behavior was conducted in the governmental hospitals of Urmia, Iran in March-February 2017. Data were collected using 24  in-depth semi-structured individual interviews.  Participants were selected among  pregnant and postpartum women with a history of cesarean section through purposeful sampling, until data saturation was reached. Data were analyzed through directed content analysis approach using the MAXqda software (version 10).

    Results

    The findings were grouped into three themes namely: "attitude towards vaginal birth after cesarean" (Vaginal birth as a fast and cost-effective method of delivery, sense of danger about maternal-fetal harm), "normative beliefs towards vaginal birth after cesarean" (the emphasize of important people towards vaginal birth after cesarean, women's impression of vaginal birth after cesarean in the community) and "control beliefs towards vaginal birth after cesarean" (Individual and social barriers and facilitator).

    Conclusion

    Women's attitudes, subjective norms, and control beliefs influence choosing vaginal childbirth after cesarean section. Education based on the theory of planned behavior could be considered with the aim of promoting vaginal delivery after cesarean section.

    Keywords: Behavior, Psychological theory, Qualitative research, Vaginal Birth after Cesarean
  • Mitrai Savabi Esfahan, Hadiseh Safinezhad, Mahboubeh Gholami, Fatemeh Shaghaghi, Leila Asadi, Zahra Mohebi Dehnavi * Pages 102-119
    Introduction

    Polycystic ovary syndrome is the most common endocrine disorder among women of childbearing age and the most common cause of infertility due to anovulation. To treat the side effects of this disease, a wide range of chemical drugs are prescribed. Today, due to the effectiveness of herbal medicines and their low side effects, the tendency to use herbal medicines has increased. This study was performed with aim to determine the role of herbal medicines in polycystic ovary syndrome in animal studies.

    Methods

    In this review study, the databases of Web of Science, Google Scholar, ScienceDirect, Scopus, PubMed, ProQuest, and EMBASE were searched using Persian and English keywords of polycystic ovary syndrome, medicinal herbs, systematic review, traditional medicine, clinical trial, case control, and female infertility in the period of 1990-2020. Initially, 875 articles were found, and finally, 38 articles which were in accordance with the objectives of the study were fully evaluated, and among them, 14 related articles were included in the study, and were reviewed.

    Results

    According to the results, several herbal medicines such as five-fingered plant, fennel, black cumin, chicory, licorice, yellow aloe, mountain tea, green tea, grape seed, black seed, and Caligum comosum can be effective in treatment of many problems caused by polycystic ovary syndrome.

    Conclusion

    The use of medicinal herbs with antioxidant, anti-inflammatory and hormonal balance can be used as a substitute or supplement for chemical drugs effective in polycystic ovary syndrome and a major factor in the treatment or reduction of complications of polycystic ovary syndrome.

    Keywords: Herbal medicines, Polycystic ovary syndrome, Traditional Medicine
  • Parvane Layegh, Mohadeseh Taherinezhad *, Seyede Houra Mousavi Vahed Pages 120-123
    Introduction

    The common etiology of hydatid cysts in the world is Echinococcus granulosus. The first organ that is usually involved is liver, and the common GI manifestations are abdominal pain, hepatomegaly, anorexia, vomiting and jaundice. Pelvic cavity is rarely involved initially and the symptoms that patients often present are because of the pressure to adjacent organs such as bladder or rectum and bowel.

    Case presentation

    A 22 years old woman with anorexia and hypogastric pain was admitted in Imam Reza hospital in Mashhad. In abdominopelvic sonography, a cystic lesion with fine septa and low level echoes was seen in pelvic cavity and in CT scan a cystic lesion with fat density was seen in pelvic cavity. The patient was taken to operating room with possibly diagnosis of dermoid cyst of left ovary, but during operation, hydatid cyst was seen in pelvic cavity and was confirmed by pathology.

    Conclusion

    In endemic countries for hydatid disease, the hydatid cyst should be considered in differential diagnosis of any cystic lesion in any organ.

    Keywords: Dermoid cyst, Echinococcus granulosus, Hydatid Cyst