فهرست مطالب

مدیریت سرمایه اجتماعی - سال هشتم شماره 3 (پاییز 1400)

مجله مدیریت سرمایه اجتماعی
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین رحمتی*، فاطمه نجفی صفحات 347-373

    با توجه به نقش و اهمیت حکومت های محلی در اداره امور اجتماعی، در این تحقیق ظرفیت های حکومت محلی (شوراها و شهرداری ها) برای توسعه سرمایه اجتماعی در ایران بررسی شد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش توصیفی است. شیوه گردآوری داده‏ها در این تحقیق بررسی اسناد و مدارک و مصاحبه بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از تکنیک تحلیل مضمون استفاده شد. این تحقیق، که در زمره تحقیقات کیفی دسته بندی می شود، در دو فاز کلی انجام شد. در فاز اول این پژوهش (مطالعات کتابخانه ای) متون ناظر به شرح وظایف شوراهای اسلامی شهر و روستا و شهرداری ها بررسی شد و در فاز دوم (مطالعات میدانی) با خبرگان ، شامل صاحب نظران شورای شهر و شهرداری قم، به تعداد 18 نفر، مصاحبه به عمل آمد که در این تعداد مصاحبه اشباع نظری حاصل شد. حاصل مطالعات دو فاز 58 مضمون پایه بود که در 12 مضمون سازمان دهنده و 5 مضمون فراگیر طبقه بندی شدند. مضامین فراگیر شناسایی شده عبارت ند از: اعتماد سازمانی، اعتماد سیاسی، ایجاد حس همدلی، تقویت حس اعتماد اجتماعی، ساماندهی مسایل اجتماعی. در نهایت، با استفاده از چهار رویکرد، ظرفیت های شناسایی شده اعتبارسنجی شد.

    کلیدواژگان: حکومت محلی، سرمایه اجتماعی، شورای اسلامی شهر و روستا، شهرداری، ظرفیت
  • حسین محمدی*، سید محمد موسوی مقدم صفحات 375-398
    ایده  موضوع اصلی سرمایه اجتماعی «رابطه» است. خانواده، به منزله نخستین جایگاه ارتباط متعهدانه انسان، نقشی تعیین کننده در تولید سرمایه اجتماعی دارد. هدف اصلی در این پژوهش تحلیلی بر سرمایه اجتماعی خانواده در قرآن با تاکید بر روابط همسری و صورت بندی آن در سه مولفه شناختی و ساختاری و ارتباطی بود. رهیافت به این هدف با روش کیفی و تحلیل مضمون آیات قرآن صورت گرفت. مولفه شناختی بر مبنای الگوهای ذهنی افراد در زمینه هدف از ارتباط زن و مرد شکل می گیرد که از منظر قرآن دستیابی به آرامش و تداوم نسل انسان است. این موضوع زمینه همگرایی و تمایل به ارتباط در قالب ساختار زوجیت را فراهم می آورد. زوجیت مولفه ساختاری سرمایه اجتماعی خانواده است. در قرآن، زوجیت به سه گونه زوجیت در بستر ارتباط نامشروع، زوجیت در بستر ارتباط دوستی، زوجیت در بستر نکاح متصور شده است که گونه سوم مورد تاکید است و از بقیه گونه ها نهی شده است. تداوم ساختار زوجیت در گرو توجه به مولفه‏های ارتباطی «مودت» و «رحمت»، به منزله دو رویکرد اصلی در ساماندهی رفتارهای متقابل زوجین، است. مودت به معنای اظهار محبت و رحمت به معنای تلاش مهربانانه برای برطرف کردن نواقص و کمبودهای طرف مقابل است.
    کلیدواژگان: آرامش، خانواده، رحمت، زوجیت، سرمایه اجتماعی، قرآن کریم، مودت
  • مهدی دیهیم پور* صفحات 399-424
    عوامل محیطی یکی از چالش های مخرب، تهدیدکننده، و تاثیرگذار بر ارکان و عملکرد سازمان های دولتی به شمار می رود که از آن به جریان های شکافنده سازمانی تعبیر می شود. سازمان ها برای مواجهه با این پدیده می توانند از مفاهیم شفافیت سازمانی و سرمایه اجتماعی استفاده کنند. پژوهش حاضر با هدف مدیریت جریان های شکافنده سازمانی با تاکید بر متغیرهای سرمایه اجتماعی و شفافیت سازمانی انجام شد که از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را تعدادی از کارکنان سازمان های دولتی استان مازندران تشکیل دادند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای تعداد 191 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود که پایایی و روایی آن ها با محاسبه آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی و توسط استادان و خبرگان آشنا به موضوع تایید شد. تجزیه وتحلیل داده ها نیز به وسیله آزمون همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری به وسیله نرم افزارهای SPSS و PLS انجام گرفت. یافته های مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد همه مسیرها از سرمایه اجتماعی و شفافیت سازمانی بر مدیریت جریان های شکافنده سازمانی و همچنین از مسیر سرمایه اجتماعی از طریق متغیر میانجی شفافیت سازمانی بر مدیریت جریان های شکافنده سازمانی معنادار است و روابط بین آن ها تایید می شود و می توان نتیجه گرفت سرمایه گذاری بر سرمایه اجتماعی در کنار شفافیت سازمانی می تواند به مدیریت جریان های شکافنده سازمانی کمک کند.
    کلیدواژگان: جریان های شکافنده سازمانی، سرمایه اجتماعی، شفافیت سازمانی
  • حسن دانایی فرد، زینب مولوی*، آرزو سهرابی صفحات 425-449
    در بیشتر پژوهش ها در زمینه سرمایه اجتماعی به جنبه های مثبت و مزایای آن پرداخته شده است؛ حال آنکه روابط غیررسمی و شبکه های مبتنی بر اعتماد حاصل از سرمایه اجتماعی دسترسی به اطلاعات و اطمینان و اعتماد را میان افراد تقویت می کند و امکان بروز فساد را افزایش می دهد. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش سرمایه اجتماعی در تمایل به فساد اداری بود. پژوهش به روش توصیفی همبستگی اجرا شد. جامعه آماری همه کارکنان سازمان های دولتی بود که نمونه ای به حجم 391 نفر به روش در دسترس از میان آن ها انتخاب شد. ابزار پژوهش پرسشنامه بود که از پرسشنامه های ناهاپیت و گوشال برای بررسی وضعیت سرمایه اجتماعی و از پرسشنامه گارسیرا و همکارانش (2018) برای بررسی انگیزاننده های فساد و تمایل به فساد استفاده شد. نتایج نشان داد وجود سرمایه اجتماعی میان کارکنان بخش دولتی شدت تاثیر انگیزاننده های فساد بر تمایل به فساد را افزایش می دهد و چنانچه افراد و گروه ها سرمایه اجتماعی بالایی داشته باشند احتمال اینکه انگیزاننده های فساد در آن ها منجر به فساد اداری شود به طور قابل توجهی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: انگیزاننده های فساد، تمایل به فساد، سرمایه اجتماعی، فساد اداری
  • سید مهدی قریشی، سید محمود هاشمی*، زین العابدین امینی سابق، احسان ساده صفحات 451-476

    این پژوهش با هدف طراحی الگوی سرمایه اجتماعی بین سازمانی در دستگاه های اجرایی با استفاده از روش کیفی و استراتژی داده بنیاد بر اساس رهیافت گلیزر انجام شد. در این تحقیق، که یک پژوهش بنیادی از نوع توصیفی اکتشافی است، ابزار اصلی پژوهش مصاحبه های نیمه ساختاریافته با افراد آگاه و متخصص در حیطه موضوع پژوهش بود و نمونه گیری به صورت گلوله برفی از میان مدیران دستگاه های اجرایی و اعضای هییت علمی دانشگاه، که ویژگی های مورد نظر را داشتند، انجام شد. پس از 17 مصاحبه و جمع آوری اطلاعات، کدهای به دست آمده در بخش های مختلف تجزیه وتحلیل شدند و در مراحل سه گانه کدگذاری باز و محوری و انتخابی برخی مفاهیم و مقوله ها و فرامقوله های رویش یافته از درون داده ها تا رسیدن به اشباع شناسایی شدند. در نهایت، الگوی سرمایه اجتماعی بین سازمانی در 5 طبقه اصلی با مقولات اعتماد بین سازمانی، وفاق و همدلی، مشارکت بین سازمانی، تعلق حاکمیتی به عنوان مشخصه های سرمایه اجتماعی بین سازمانی؛ عوامل تقویتی با فرامقوله های عوامل سازمانی، عوامل آموزشی، عوامل ایدیولوژیک، عوامل فرهنگی؛ طبقه پیشایندها شامل ویژگی های فردی، ویژگی های سازمانی، اهداف مشترک، ارتباطات فراگیر بین سازمانی؛ طبقه پیامدها شامل پیامدها در سطح سازمانی و ملی؛ طبقه موانع شکل گیری شامل موانع درون سازمانی و موانع برون سازمانی به دست آمد. با استفاده از الگوی ارایه شده می توان سرمایه اجتماعی را در دستگاه های اجرایی ایجاد و تقویت کرد و از پیامدهای آن بهره گرفت.

    کلیدواژگان: ارتباطات سازمانی، اعتماد، داده بنیاد، سرمایه اجتماعی، سرمایه اجتماعی بین سازمانی
  • بهرام نیک بخش* صفحات 477-500
    هدف از تحقیق حاضر مدل یابی عوامل ساخت سرمایه اجتماعی قبل و بعد از فراگیری بیماری کووید-19 با تاکید بر عامل قومیت در استان خوزستان بود. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا توصیفی است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ساختارمند بود. جهت سنجش روایی پرسشنامه از شاخص روایی ملاک به منظور تحلیل عاملی مدل تحقیق استفاده شد. جامعه آماری شهروندان استان خوزستان بودند که در یک نمونه آماری 1536 نفری شهرستان های بالای 150000 نفر با روش تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. برای آنالیز داده ها از آزمون هایی نظیر تحلیل تشخیصی، رگرسیون لجستیک، واریانس و کواریانس چندمتغیره، و تحلیل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افرارهای SPSS-24 و PLS-SAMART-3 استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از این بود که عوامل چهارگانه سرمایه اجتماعی نظیر عوامل نهادی، عوامل طبیعی، عوامل خودجوش، عوامل بیرونی بر حسب متغیر وابسته «قومیت» در «دوران قبل و بعد از شیوع کرونا» کاملا متفاوت و متغیر بوده اند؛ به گونه ای که کل عوامل سرمایه اجتماعی«قبل و بعد از شیوع کرونا» نسبت به متغیر وابسته قومیت، بیشترین همبستگی و در حالت« قبل از شیوع کرونا»کمترین همبستگی را در مدل تابع تشخیصی داشته اند همچنین عوامل نهادی سرمایه اجتماعی از طریق تحلیل معادلات ساختاری به صورت میانگین بیشترین تفاوت را با عامل «قومیت» داشتند.
    کلیدواژگان: استان خوزستان، سرمایه اجتماعی، قومیت، ویروس کرونا
|
  • MohammadHossein Rahmati *, Fatemeh Najafi Pages 347-373

    Due to the role and importance of local governments in the administration of social affairs, this study set out to examine the capacities of local governments (i.e., city councils and municipalities) to develop social capital in Iran. The study at hand was applied in terms of purpose and descriptive in terms of research method. The data was collected using document analysis and interviews. In order to analyze the obtained data, thematic analysis technique was applied. This qualitative study was carried out in two phases. In the first phase – i.e., library research– the texts about the legal duties of city and village Islamic councils and municipalities were probed. Then, in the second phase – i.e., field study – interviews were made with 18 experts, including Qom City Council and Municipality experts up to the point that saturation was achieved. The second phase provided 58 subthemes, which were classified into 12 organizing themes and 5 overarching ones. The overarching themes were organizational trust, political trust, the creation of sympathy, the enhancement of social trust feeling, and the organization of social issues. At the end, four approaches were used to validate the identified capacities.

    Keywords: Local government, Social capital, City, village council, Municipality, Capacity
  • Hossein Mohammadi *, Seyyed Mohammad Musavi Moqaddam Pages 375-398
    The main point in social capital is “relationship.” As the first place in which the human experiences committed relationship, family has a key role in the production of social capital. The main purpose of this study was to carry out an analysis of the family social capital as represented in the Qur’ān with an emphasis on the marital relationships and its classification into cognitive, structural, and relational factors. This was approached through a qualitative approach, i.e., a thematic analysis of the qur’ānic verses. The cognitive factor was found to be formed based on the mental models of the individuals guided by their perceptions about the purpose of the relationship between man and woman. From the viewpoint of the Qur’ān, this purpose is the attainment of peacefulness and the continuation of the human species existence. This paves the ground for convergence and the tendency to having relationship as a couple. Coupleness is the structural factor of family social capital. In the Qur’ān, coupleness is said to have three types, i.e., illegitimate coupleness, friendly coupleness, and marital coupleness. Only the third type is corroborated by the Qur’ān and the other two forms are prohibited by it. The continuation of the coupleness structure depends on the communicative factors of “amity” and “grace” as the two main factors in the organization of the couple’s mutual behaviors. Amity means showing affection and grace means kind efforts to remove the shortcomings and lacks of the other parts.
    Keywords: Peacefulness, family, Grace, Coupleness, Social capital, Noble Qur’an, Amity
  • Mehdi Deyhimpour * Pages 399-424
    Environmental factors are deemed as destructive, threatening, and actual challenges facing the foundations and performance of governmental organizations, and this has led some to call them the organizational rip currents. In order to counter this phenomenon, organizations can use organizational transparency and social capital concepts. The study at hand was carried out to manage organizational rip currents with an emphasis on the social capital and organizational transparency variables. The study was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of research method. The statistical population of the study regarded some of employees of governmental organizations in Mazandaran province, out of which a sample of 191 individuals was selected using cluster random sampling method. The data collection instrument was a questionnaire whose reliability and validity was confirmed through Chronbach’s alpha and combined validity by the professors and experts familiar with the topic. The data analysis was done by Pearson correlation coefficient and structural equation modeling using SPSS and PLS software packages. The findings of the structural equation modeling demonstrated that all paths from social capital and organizational transparency to organizational rip currents management and from social capital through the organizational transparency as a mediating variable to organizational rip currents management were significant and the relationship between them could be confirmed. Then, it could be concluded that the investment on social capital along with social transparency can help manage organizational rip currents.
    Keywords: Organizational rip currents, Organizational Transparency, Social capital
  • Hassan Danaee Fard, Zeinab Molavi *, Arezo Sohrabi Pages 425-449
    Most research on social capital has stressed its positive aspects and advantages, while informal relations and trust-based networks shaped based on social capital can enhance individual’s access to information, improve their trust and confidence, and increase the possibility of corruption. Taking this into account, the present paper aimed at studying the role of social capital in the tendency to administrative corruption through a descriptive-correlational research method. The statistical population was consisted of all governmental organizations’ employees, out of which 391 individuals were selected using convenience sampling technique. The questionnaire by Nahapiet and Ghoshal (1998) was used to investigate the social capital conditions, and the questionnaire by Gorsira et al (2016) was applied to study corruption motivators and tendency to corruption. Findings indicated that the existence of social capital among employees in the public sector intensifies the corruption motivators’ impact on the tendency to corruption, and if such individuals and groups have high levels of social capital, the possibility that corruption motivators could lead to administrative corruption is significantly increased.
    Keywords: Social capital, Administrative corruption, Tendency to corruption, Corruption motivators
  • Seyed Mahdi Ghoreishi, Seyed Mahmood Hashemi *, Zeinolabedin Amini Sabegh, Ehsan Sadeh Pages 451-476

    This study was carried out to design an inter-organizational social capital model in the Iranian executive organizations using qualitative method and grounded theory based on Glaser’s approach. The main research instrument of this pure, descriptive-exploratory study was semi-structured interviews with the informed and expert individuals who were active in the intended domain of the study. Sampling was done using snowball sampling to select participants from among the executive organizations’ managers and university professors who had the intended characteristics. After conducting 17 interviews and collecting data, the obtained data was coded. In the tripartite coding stages – i.e., open, axial, and selective coding – some concepts, categories, and themes were derived from the data, and this process continued up until theoretical saturation was achieved. At the end, the inter-organizational social capital model was designed in five main levels that included factors such as inter-organizational trust, congruence and sympathy, inter-organizational cooperation, and sovereign belonging as the characteristics of inter-organizational social capital, the enhancing factors including themes such as organizational factors, educational factors, ideological factors, and cultural factors, the antecedent factors including individual characteristics, organizational characteristics, common goals, and extensive inter-organizational communications, the consequences level including consequences at the organizational and national levels, and the formation barriers level including intra-organizational and extra-organizational barriers. The provided model can be used to create and enhance social capital among executive organizations and benefit from the consequences.

    Keywords: Social capital, inter-organizational social capital, trust, organizational communication, Grounded theory
  • Bahram Nikbakhsh * Pages 477-500
    The purpose of this study was to model the social capital building factors before and after the outbreak of COVID-19 with an emphasis on the ethnicity factor in Khuzestan province, Iran. The study was applied in terms of purpose and descriptive in terms of research method. The data was collected using a structured questionnaire. In order to assess the validity of the questionnaire, the criterion-referenced indicator was used in line with the factor analysis of the research model. A statistical sample of 1536 participants was selected using systematic random sampling method from among the inhabitants of the cities of the province with populations over 150 thousand people. In order to analyze the data, tests such as discriminant analysis, logistic regression, multivariate variance and covariance, and structural equation modeling were carried out using SPSS 24 and SmartPLS 3.  The findings of the study indicated that the four factors of social capital – namely institutional, natural, spontaneous, and external factors – are different based on the dependent variable of “ethnicity” in the periods “before and after COVID outbreak.” That is to say, social capital in general had the highest correlation with “ethnicity” “before and after COVID outbreak,” while social variable had the lowest correlation “before COVID outbreak” in the discriminant index. Moreover, in the structural equation modeling, the institutional factors of social capital had on average the biggest difference with the “ethnicity” factor.
    Keywords: Social capital, Ethnicity, Corona virus, Khuzestan Province