فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری - سال نهم شماره 2 (تابستان 1400)

فصلنامه پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری
سال نهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • آناهیتا طبائیان، سید عبدالهادی دانشپور، احمد خلیلی* صفحات 287-311

    پیاده روی اصلی ترین الگوی جابه جایی در کانون های زیستی به شمار می رود که به دلیل هزینه کم، دردسترس بودن و وابسته نبودن به عنصری خاص، احیای فضاهای شهری و زندگی اقتصادی و اجتماعی را به همراه داشته است. خیابان فردوسی شاهین شهر به دلیل نبود فضای شهری مناسب برای حضور شهروندان از یک سو و غلبه فضاهای سواره بر پیاده از سوی دیگر، عرصه را برای حضور شهروندان تنگ و حیات اجتماعی شهروندان را مختل کرده است. مقاله حاضر با بازخوانی معیارهای طراحی پیاده راه و تلفیق آن با کیفیت حضورپذیری، ابتدا چارچوب مفهومی پیاده راه حضورپذیر را تبیین می کند و درنهایت یک نظام سیاست گذاری فضایی و الگوی مداخله در پیاده راه های حضورپذیر شهری ارایه می دهد. این پژوهش کاربردی و روش آن ترکیبی است. در بخش کیفی با مطالعه متون معتبر جهانی در زمینه طراحی پیاده راه و کیفیت حضورپذیری، چارچوب تحقیق استخراج شد. در بخش کمی، با روش تحلیل عاملی اکتشافی، مولفه های سیاست گذاری فضایی پیاده راه حضورپذیر در محور مربوطه مشخص و با استفاده از تحلیل رگرسیونی، الگوی مداخله در محور مذکور ارایه شد. نتایج تحلیل عاملی و رگرسیونی، چهارده عامل را به عنوان مولفه های اصلی موثر بر سیاست گذاری فضایی در پیاده راه حضورپذیر فردوسی شاهین شهر بیان می کند. نفوذپذیری و حس تعلق، بیشترین تاثیر و دسترسی به خدمات شهری و کارایی، کمترین تاثیر را بر حضورپذیری محور فردوسی داشته اند. عوامل شفافیت، امنیت و انعطاف پذیری نیز بر حضورپذیری محور بدون تاثیر هستند.

    کلیدواژگان: الگوی مداخله، پیاده راه حضورپذیر، خیابان فردوسی شاهین شهر، سیاست گذاری فضایی
  • طاهره متقی، مجتبی رفیعیان*، حمیدرضا صارمی صفحات 313-334

    بافت های تاریخی شهری به مثابه سند زنده تاریخ گذشتگان و عامل هویت بخشی اجتماعات، عرصه سکونت و فعالیت گستره وسیعی از ذی نفعان با اهداف و منافع متفاوت و بعضا متضاد و بستر دو نیروی متعارض «توسعه» و «حفاظت» هستند که زمینه بروز انواع مختلف تعارض را فراهم آورده اند. هدف پژوهش حاضر، واکاوی و شناخت تعارضات موجود در برنامه ریزی بافت های تاریخی شهری است تا از رهگذر آن، زمینه مدیریت و حل تعارض فراهم شود. این پژوهش از نوع کیفی است که داده های موردنیاز آن با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی، تحلیل اسنادی و مصاحبه عمیق گردآوری و در چارچوب نظریه زمینه ای تحلیل شده است. یافته ها نشان می دهد مهم ترین تعارضات فراروی برنامه ریزی بافت تاریخی شهرری، «تعارض توسعه و حفاظت»، «تعارض منافع ذی نفعان»، «تعارض فضایی-کالبدی»، «تعارض زیست محیطی» و «تعارض اجتماعی» است که در سه دسته کلان «تعارضات درونی»، «تعارضات ناشی از برنامه های حفاظت» و «تعارضات ناشی از طرح های توسعه شهری» طبقه بندی می شوند. ضعف نظام برنامه ریزی حفاظت و مدیریت بافت تاریخی کشور و ناکارآمدی نظام برنامه ریزی و مدیریت توسعه در بافت تاریخی در سطح تصمیم گیری، مهم ترین علل بروز تقابل نیروهای حفاظت و توسعه در بافت های تاریخی هستند که به ظهور تعارضات ثانویه در سطح عملیاتی منجر می شوند. شناخت تعارضات و علل بروز آن، گذار از رویکردهای حفاظت شهری قدرت مبنا به سمت رویکردهای ذی نفع مبنا، به کارگیری رویکردهایی نظیر حفاظت حساس به تعارض، حق به میراث و یکپارچگی حفاظت شهری در بستر گسترده تر برنامه ریزی شهری در سطح سیاست گذاری می تواند به حل تعارضات موجود و تحقق توسعه تعاملی حفاظت گرا در بافت های تاریخی منجر شود.

    کلیدواژگان: بافت تاریخی شهر ری، بافت تاریخی شهری، تعارض، توسعه و حفاظت شهری، نظریه زمینه ای
  • علی حسینی*، محسن عباس نژاد جلوگیر، امیررضا اخوان انوری، سید علی اکبر سجادی صفحات 335-359

    فضاهای شهری پیاده پاسخی به نیاز متعالی انسان در شهر است. در دهه های اخیر، ایده پیاده راه سازی و سپس ایده پیاده راه مداری در راستای زیست پذیرکردن هرچه بیشتر شهرها و کمک به بهبود کیفیت فضاهای شهری مطرح شده است. درواقع این جنبش ها ایده ای برای انسانی ترشدن شهرها، احیای مراکز و سرزندگی شهری بوده است. هدف این تحقیق تحلیل شاخص های پیاده مداری در پیاده راه صف (سپهسالار) به عنوان نمونه عینی پیاده راه شهری و بهره گیری از این شاخص ها برای ارزیابی خیابان سی تیر است که ماهیت شبه پیاده راهی در بخش مرکزی شهر تهران دارد. برای این منظور از شاخص مبلمان شهری، زندگی شبانه، امنیت، تنوع، کاربری، زیبایی شناختی و مقیاس انسانی برای تحلیل و سنجش دو مورد مطالعه استفاده شد. به دلیل ناپارامتریک بودن داده ها، برای مقایسه تفاوت ارزیابی وضعیت پیاده مداری از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف دونمونه ای، به منظور ارزیابی وضعیت برای دو گروه زنان و مردان از آزمون ناپارامتریک مقایسه ای دو گروه مستقل و برای سنجش گروه های سنی در استفاده از این دو فضا از آزمون کروکسال والیس بهره گرفته شد. درنهایت برای سنجش میزان رضایت از وضعیت پیاده مداری، از رگرسیون ترتیبی استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد میزان رضایت استفاده کنندگان از شاخص های موردبررسی در خیابان سی تیر، بیشتر از پیاده راه صف است. همچنین رضایت مردان از وضعیت پیاده مداری در پیاده راه صف بیشتر از زنان است. این در حالی است که در خیابان سی تیر، تفاوت معنی داری بین جنسیت مشاهده نمی شود. وضعیت پیاده مداری برای گروه های سنی در هر دو فضای مورداستفاده تفاوت معنی داری را نشان نمی دهد. به طورکلی در رضایت از شاخص های پیاده مداری در خیابان سی تیر، با وجود ماهیت شبه پیاده راهی از نمونه اجراشده یعنی پیاده راه صف تا حد زیادی موفق عمل کرده است. خیابان سی تیر از بین متغیرهای موردبررسی فقط در متغیر مقیاس انسانی دچار ضعف است که یکی از دلایل آن، عبور خوردرو از داخل این پیاده راه است و در صورت ترددنکردن وسایل نقلیه، قابلیت ایجاد پیاده راه مطلوبی در بخش مرکزی تهران را خواهد داشت. درحالی که پیاده راه صف در متغیرهایی مانند زندگی شبانه، مبلمان شهری، تنوع و زیبایی شناختی دچار ضعف است و به دلیل تجاری بودن کاربری آن، وضعیت اقتصادی آن رو به رکود است.

    کلیدواژگان: پیاده راه، پیاده راه صف (سپهسالار)، پیاده مداری، خیابان سی تیر، شهر تهران فضاهای، عمومی شهری
  • سارا میرزاحسین، ملیحه احمدی*، کیانوش ذاکرحقیقی صفحات 361-385

    در چند دهه گذشته، رشد فناوری و اجرای مبانی مدرنیته در ساخت شهرها موجب روند کاهشی در زیست پذیری شهرها شده است که به اثراتی نامطلوب در فضاهای شهری منجر شده است. یکی از برجسته ترین این اثرات که می توان از آن به عنوان آسیب شهری نام برد، افول ارزش های مرتبط با حس تعلق به مکان در شکل گیری این فضاها است. این امر در کلان شهرها جلوه بیشتری دارد که طبیعتا رشد فناوری در آن ها سرعت بیشتری داشته است. این پژوهش با هدف تخمین زیست پذیری، با در نظر گرفتن عوامل مرتبط با متغیر حس تعلق به مکان در منطقه 1 شهر تهران انجام شده است. در این خصوص، یک مدل تخمین گر جدید با ترکیب سیستم استنتاج فازی تطبیق یافته و ژنتیک الگوریتم تهیه شده است. برای این منظور، متغیرهای مبتنی بر حس تعلق به مکان شامل کالبد، معنا، فعالیت، سرمایه اجتماعی، حس مکان و کیفیت زندگی به عنوان متغیرهای تخمین گر استفاده شده است. نتایج نشان داد مدل سیستم استنتاج فازی تطبیق یافته ژنتیک شامل همه متغیرهای ورودی (926/0=R)، بهترین مدل تخمین گر زیست پذیری است. همچنین شاخص سرمایه اجتماعی تاثیر بسیار کمی در زیست پذیری دارد. اهمیت شاخص کیفیت زندگی ذهنی به طور معنادارتری از سایر شاخص ها بیشتر است و می تواند بیشتر از سایر عوامل به بهبود زیست پذیری مناطق منجر شود.

    کلیدواژگان: حس تعلق به مکان، زیست پذیری، سیستم استنتاج فازی، منطقه یک شهر تهران
  • ایوب منوچهری میاندوآب* صفحات 387-415
    بین شهرنشینی و تولید فضا رابطه دیالکتیکی و چندمقیاس وجود دارد. از یک سو شهرنشینی سریع نه فقط فضای فیزیکی از جمله محیط ساخته شده کاربری اراضی و چشم اندازها را تغییر می دهد، بلکه فضای تخیلی و ذهنی و فضای تولیدشده کل فرایند شهرنشینی را نیز تغییر می دهد. هدف این مطالعه تحلیل فرایند تولید فضای شهری در دوره ایران مدرن است. شهر تهران به عنوان مطالعه موردی انتخاب شده است. به منظور رسیدن به هدف پژوهش، مهم ترین اقدامات شهرسازی، نیروهای تاثیرگذار، اهداف و نتایج اقدامات صورت گرفته در شهر تهران تجزیه وتحلیل شده است. روش تحقیق توصیفی- پس رویدادی بوده است. ابزار گردآوری داده ها به صورت اسنادی بوده است. نتایج پژوهش نشان می دهد اهداف تغییر و تولید فضای جدید شهری متفاوت بوده و در سه دوره مهم اتفاق افتاده است. در دوره اول مهم ترین هدف از تغییر فضای شهری، کنترل فضا و درنهایت بسط سرمایه داری بوده است. دولت به شکل هوسمانیسم به دنبال تغییر فیزیکی و ذهنی فضا بوده است. در دوره دوم مهم ترین هدف در تولید فضای شهری، انباشت سرمایه بوده است که دولت و ارکان دیگر یعنی سرمایه و حکومت محلی، با کاهش موانع فضایی بسترهای لازم را برای انباشت سرمایه در شهر تهران فراهم آورده اند. دولت با تزریق پول های نفتی، با سرمایه گذاری در بخش صنعت مونتاژ و تا حدودی در زمین و مسکن و شهرداری نیز با تخریب فضاهای قدیمی و ایجاد خیابان ها، بزرگ راه ها و اتوبان ها در تلاش برای به رسیدن به این هدف بودند. در دوره سوم دولت با هدف کاهش هزینه ها، از تامین بودجه شهرداری عقب نشینی و قانون خودکفایی شهرداری را تصویب کرد که شهر را در اختیار بورژوازی مستغلات و شهرداری گذاشت. توافق بین بورژوازی مستغلات و شهرداری سبب شد فضا برای مبادله و کسب سود ایجاد شود و شهرداری به صورت مستقیم و غیرمستقیم اقدام به حذف موانع فضایی برای انباشت بیشتر سرمایه و افزایش ارزش افزوده کند. درنهایت نیز بورژوازی مستغلات شهر تهران را به یک کالای ارزشمند حجیم تبدیل کرده است.
    کلیدواژگان: تهران، تولید فضا، سرمایه داری، فرایند
  • حمید محمدی*، میلاد بهبودی سعدآباد صفحات 417-437

    حفاظت از بافت های با ارزش تاریخی تحت تاثیر عوامل اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و سیاسی قرار دارد که با شناسایی این عوامل می توان تاثیرات واردشده بر بافت های با ارزش تاریخی را شناخت و برای هر شرایطی برنامه ریزی کرد. حفاظت از بافت های تاریخی و میراثی، از ضرورت های برنامه ریزی برای این نوع بافت ها است، اما وجود محیطی پیچیده و در حال تغییر، حفاظت را دچار چالش می کند که ازجمله این چالش ها می توان به تداوم فرسودگی و ازدست دادن جمعیت بومی اشاره کرد. استفاده از روش های نوآورانه آینده پژوهی، این امکان را برای برنامه ریزان شهری فراهم می کند تا با چالش ها و عدم قطعیت های محیطی مقابله کنند؛ بنابراین، به منظور تدوین ادبیاتی آینده محور برای مواجهه و حفاظت از بافت های تاریخی، این تحقیق با به تصویرکشیدن آینده های بافت تاریخی شهر، ابتدا به شناسایی عوامل کلیدی موثر بر حفاظت بافت تاریخی یزد می پردازد. سپس با تجزیه وتحلیل این عوامل و استفاده از روش تحلیل اثر متقابل، سناریوهای آینده بافت تاریخی را تدوین می کند. روش جمع آوری اطلاعات، اسنادی و میدانی (مصاحبه) است. با استفاده از نمونه گیری هدفمند، 10 نفر از متخصصان شناسایی شدند که دارای دانش و تجربه در موضوع تحقیق هستند. این افراد شامل اعضای هییت علمی (در حوزه شهرسازی، مرمت و آینده پژوهی)، مهندسان مشاور در حوزه بازآفرینی و مرمت بافت تاریخی یزد، اعضای پرونده ثبت جهانی و مسیولان در پایگاه بافت تاریخی یزد و مسیولان بافت تاریخی در شهرداری یزد هستند. با بررسی مطالعات اسنادی و توصیفی، عوامل کلیدی موثر بر حفاظت بافت تاریخی یزد شناسایی و با نظر متخصصان تحقیق، این عوامل کلیدی تدوین و تنظیم شدند. 22 عامل کلیدی شناسایی شده به وسیله متخصصان تحقیق، ارزش گذاری شد که به کمک نرم افزار میک مک، داده های تحقیق از نظر تاثیرگذاری و تاثیرپذیری تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان می دهد مهم ترین پیشران های موثر بر آینده بافت تاریخی، میزان وابستگی درآمد دولت به اقتصاد نفتی، توان رقابت پذیری بین المللی و الگوی مصرف است که از برخورد این پیشران ها، هشت سناریو برای بافت تاریخی یزد می توان متصور شد. با درنظرداشتن منطق هر سناریو، فضای موجود در آن سناریوها تدوین شده است که در این میان، ارکان شهرسازی بافت تاریخی یزد (حفاظت، دسترسی، حفظ عملکردهای با ارزش، توسعه کالبدی، پویایی اجتماعی-فرهنگی، بهبود اقتصادی، هم زیستی با محیط زیست و حفظ ارزش های انسانی) در هر سناریو بررسی شد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، بافت تاریخی، شناسایی پیشران&rlm، های موثر بر توسعه، سناریونویسی، عرصه ثبت جهانی یزد
  • آرمان حمیدی، علی اکبر سالاری پور*، مهدی حسام صفحات 439-461

    شهر رشت در سال 1394 به عنوان شهر خلاق خوراک شناسی انتخاب و عضوی از شبکه شهرهای خلاق یونسکو شد. با وجود گذشت چندین سال از کسب این عنوان، به نظر می رسد مسیر تحقق برند شهر خلاق رشت با چالش هایی مواجه شده و موفقیت های چشمگیری در برندسازی شهری کسب نشده است. هدف اصلی این پژوهش، ارزیابی عملکرد مدیریت شهری در برندسازی شهری و ارایه پیشنهاد هایی به منظور ترویج برند شهر خلاق رشت است. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات توصیفی-کمی و کاربردی است. برای جمع آوری اطلاعات پژوهش، 410 پرسشنامه به وسیله ساکنان و شهروندان این شهر تکمیل شده است. داده های به دست آمده با بهره گیری از آزمون های آماری همبستگی پیرسون، دوجمله ای و تحلیل عاملی اکتشافی ارزیابی شدند. نتایج تجزیه وتحلیل پرسشنامه نشان داد شاخص حمایت مالی و تسهیل گری مدیریت شهری از فعالیت طبقه خلاق در میان سایر شاخص ها پایین ترین سطح را دارد. همچنین نبود تعامل دوسویه و مشارکت شهروندان در تحقق این برند در شهر از دیگر مواردی است که مدیریت شهری به آن بی توجه بوده است. درنتیجه اختصاص حمایت های مالی و تسهیلات لازم برای طبقه خلاق و ایجاد نهاد ارتباطی موثر و همین طور استفاده از ظرفیت بستر اینترنت و فضاهای مجازی، از اولویت های مدیریت شهری در تحقق برند شهر خلاق خوراک شهر رشت است.

    کلیدواژگان: برندسازی شهری، برند شهر خلاق، توسعه شهری، شهر خلاق، مدیریت شهری
  • مریم خستو*، تارا کیائی صفحات 463-486

    امروزه سلامت یکی از شاخص های اصلی توسعه یافتگی جوامع به حساب می آید. شهرهای کنونی ایران نسبت به گذشته پیاده مداری کمتری دارند و این به ویژه در مناطق شهری جدید، بر بسیاری از ابعاد زندگی شهرنشینان حتی جوانان تاثیر منفی گذاشته است. هدف این پژوهش بررسی ارتباط پیاده مداری مناطق شهری بر سلامتی قشر جوان است. روش تحقیق به لحاظ ماهیت، آمیخته است. سلامت عمومی شامل چهار حوزه جسمی، اضطراب و اختلال خواب، کنش اجتماعی و افسردگی می شود. برای سنجش سلامت عمومی ساکنان، از پرسشنامه جی اچ کیو استفاده شد. روش نمونه گیری تصادفی هدفمند بود و پرسشنامه بین جوانان توزیع شد. از سوی دیگر، به لحاظ کالبدی-فضایی، دو مولفه اصلی کاربری زمین و شبکه ارتباطی برای سنجش پیاده مداری در این پژوهش درنظر گرفته شدند که به روش میدانی مورد سنجش قرار گرفتند. مهم ترین یافته های پژوهش بیانگر آن است که با توجه به رتبه های مناطق در زمینه پیاده مداری و سلامت عمومی، مشاهده می شود که این یک ارتباط کاملا مستقیم نیست و متغیرهای پنهانی در این میان وجود دارد و در هر چهار مقیاس سلامت عمومی، این رابطه تفاوت دارد. پیاده مداری مناطق شهری بیش از اینکه بر سلامت جسمی جوانان تاثیرگذار باشد، بر سلامت روان آن ها اثرگذار است؛ به طوری که مناطقی که دارای بیشترین حد پیاده مداری هستند، جوانان آن ها در بالاترین درجه سلامت روان تنی هستند. با وجود این، ارتباط مستقیمی بین پیاده مداری کالبدی-فضایی مناطق شهری و سلامت عمومی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: پرسشنامه جی اچ کیو، پیاده مداری، سلامت جسم و روان، سلامت عمومی، قزوین
  • حسین منصوریان*، مریم نقدی زادگان جهرمی، زینت گومه صفحات 487-506
    رشد شتابان جمعیت شهری جهان در چند دهه اخیر، سبب گسترش فیزیکی و تغییرات اساسی در فرم شهرها شده است. فرم شهری به عنوان آرایش فضایی عناصر فیزیکی شهر، آثار معناداری بر فعالیت و سلامت جسمی و روانی، الگوهای حمل ونقل، تعاملات اجتماعی، کیفیت زیست محیطی، تغییرات اقلیمی و بهزیستی انسان دارد؛ بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر، تحلیل فضایی-زمانی فرم شهری در کلان شهرهای ایران است. داده های جمعیتی و تصاویر ماهواره ای لندست برای استخراج تحولات جمعیت و اراضی شهری در هشت کلان شهر تهران، مشهد، اصفهان، شیراز، تبریز، کرج، قم و اهواز در سه مقطع زمانی 1366، 1379 و 1396 استفاده شد. متریک های سیمای سرزمین برای کمی سازی فرم شهری، تحلیل مولفه های اصلی برای شناسایی ابعاد فرم شهری و تحلیل خوشه برای دسته بندی کلان شهرها براساس ویژگی های فرم شهری به کار برده شد. یافته های پژوهش نشان داد در اغلب کلان شهرهای ایران، میان رشد جمعیت و رشد اراضی شهری، تناسبی وجود ندارد. در سه دهه اخیر، کلان شهرهای شیراز و تبریز بیشترین میزان پراکنده رویی شهری را تجربه کرده اند. نتایج تحلیل مولفه های اصلی، سه بعد شکل، چشم انداز و تراکم را برای فرم کلان شهرهای ایران شناسایی کرد. کلان شهرهای کرج و شیراز با ویژگی های پیچیدگی نسبتا پایین در شکل پچ های شهری، پیچیدگی بالا در چشم انداز شهری، تعدد پچ های کوچک، ارزش پایین متریک میانگین فاصله میان پچ های مجاور، تراکم بالای پچ های شهری و سهم پایین تر بزرگ ترین پچ شهری، به رشد پراکنده و بی نظم متمایل هستند. کلان شهرهای تهران و قم با ویژگی های پیچیدگی پایین در شکل پچ های شهری، پیچیدگی نسبتا بالا در چشم انداز شهری، تراکم پایین پچ های شهری و سهم بالای بزرگ ترین پچ از مساحت کلان شهر، متمایل به فرم شهری فشرده تر و منظم تر در مقایسه با سایر کلان شهرهای ایران هستند. سایر کلان شهرها به لحاظ فرم شهری، حد واسط الگوی فشرده و منظم کلان شهر تهران و الگوی پراکنده و بی نظم کلان شهر کرج قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: ایران، رشد شهری، فرم شهر، کلان شهر، متریک های سیمای سرزمین
  • سعید امانپور*، امید سعیدی، سیده معصومه رضوی صفحات 507-528

    یکی از مضامین مرتبط با مزاحمت های اجتماعی، مضمون راهبردهای زنان در واکنش به مزاحمت است که محققان آن را به دو دسته کلی واکنش های فعال یا صریح و واکنش های غیرفعال یا غیرصریح تقسیم می کنند. هدف پژوهش حاضر، سنجش واکنش زنان نسبت به مزاحمت های اجتماعی هنگام استفاده از وسایل حمل ونقل عمومی در کلان شهر اهواز است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی-تحلیلی است. اطلاعات موردنیاز تحقیق از طریق مطالعات کتابخانه ای، مصاحبه با مردم و کارشناسان گردآوری شده است. برای رتبه بندی واکنش ها، از روش تصمیم گیری ARAS استفاده شد. همچنین به منظور پهنه بندی این واکنش ها در سطح شهر اهواز، مدل درون یابی کریجینگ به کار رفت. نتایج نشان می دهد واکنش زنان به مزاحمت های اجتماعی در هریک از شیوه های حمل ونقل عمومی با هم متفاوت است؛ به طوری که رتبه بندی واکنش ها به مزاحمت ها و درخواست کمک از دیگران در رتبه های نخست این تحلیل قرار می گیرند. مقایسه هریک از واکنش ها در شیوه های مختلف حمل ونقل عمومی بیانگر آن است که مجموع مزاحمت ها و نوع واکنش زنان، هنگام پیاده روی بیشتر است. تنوع واکنش ها همچنین مشخص می کند شکایت کردن و پیگیری روال قضایی مزاحمت ها در همه شیوه های حمل ونقل عمومی بیشتر است. این تفاوت در سطح شهر هم مشهود است؛ زیرا بعد از ترسیم نهایی نقشه واکنش زنان، مشخص شد منطقه 2 دارای بیشترین طیف خیلی کم و منطقه 4 دارای بیشترین طیف خیلی زیاد است.

    کلیدواژگان: حمل ونقل عمومی، زنان، شهر اهواز، مزاحمت های اجتماعی
  • علی رضا صادقی، اصلان پیرودین، مهدی خاک زند* صفحات 529-553

    یکی از روش های حل مشکل رشد بی رویه شهرها، برنامه انتقال حق توسعه TDR [1] است. در این پژوهش، مناطق مختلف شهر شیراز که با چالش گسترش ناموزون و تخریب گسترده باغ ها و فضاهای سبز مواجه است، در چارچوب مفهوم انتقال حق توسعه مطالعه شده است. روش پژوهش در این مطالعه، توصیفی-تحلیلی است که در آن عوامل موثر بر تحقق رویکرد انتقال حق توسعه به منظور حفظ اراضی باارزش کشاورزی و تاریخی شهر شیراز شناسایی و همچنین نواحی مناسب برای اجرای این پروژه در شهر با توجه به شاخصه های رویکرد انتقال حق توسعه تعیین شدند. حجم نمونه برای اولویت بندی و ارزیابی معیارها با روش گلوله برفی تعیین و تعداد 15 پرسشنامه به وسیله کارشناسان برنامه ریزی شهری آشنا با بافت شهر شیراز تکمیل شد. در تحلیل داده ها، از روش های توصیفی و مقایسه ای و برای مکان یابی نواحی مناسب این رویکرد نیز از مدل تحلیل سلسله مراتبی فازی استفاده شد. نتایج این تحقیق، پهنه بندی نواحی مستعد توسعه در شهر شیراز است. این مهم از برهم نهادن نقشه های شاخص های تعداد طبقات، متوسط اندازه قطعات و دانه بندی، میزان نزدیکی پهنه ها به شبکه شریانی درجه 1 و درجه 2 شهری، میزان نزدیکی به نواحی خدمات شهری و مراکز تجاری، روند گرایش ساخت وسازها به وسیله توسعه دهندگان در پهنه های مختلف شهری، روند گرایش سکونت مردم در پهنه های مختلف شهری، بررسی طرح های بالادست و سیاست های کلان توسعه انجام شده است. همچنین ضوابط مرتبط با شاخص های پیش گفته به منظور تحقق پروژه های انتقال حق توسعه در شهر شیراز نیز ارایه شده است. از جمله این ضوابط می توان به ارایه تراکم تشویقی در صورت تجمیع قطعات ریزدانه بافت فرسوده، بازنگری منطقه بندی محدودیت طبقات در نواحی میانی، گسترش ارایه خدمات به صورت محلی و ناحیه ای در پهنه های جنوبی و شرقی و ایجاد نواحی خدماتی و مراکز جاذب جمعیت در پهنه شرقی شهر اشاره کرد.

    کلیدواژگان: انتقال حق توسعه، پهنه مستعد توسعه، شهر شیراز، نواحی ارسال، نواحی دریافت
  • حسن کامران دستجردی، کرامت الله زیاری*، رامین قربانی صفحات 555-587

    انتزاع و گسیختگی سیاسی و کالبدی-فضایی مقدمه بحث درباره حکومت های کلان شهری به انضمام تعداد زیادی از قلمروهای حکومتی و مدیریتی درون یک منطقه کلان شهری عملکردی بدون هیچ مرجع حکومتی واحد برای تصمیم گیری و عمل در گستره کل منطقه کلان شهری بوده است. بر این مبنا، یکی از چالش های موردبحث در نظام مدیریت منطقه ای ایران به ویژه در دهه اخیر، مسئله تقسیم کالبدی و انتزاع فضایی سرزمین در سطوح ملی، میانی و محلی بوده است. استان البرز سی ویکمین استان زایشی ایران است که در سال 1389 به طور رسمی شکل گرفت. تبعات فضایی چنین زایشی محدود به تقسیمات رده ملی و میانی نیست و در سال 1391شکل گیری شهر فردیس و انتزاع کالبدی این هسته از دو هسته دیگر (کرج و مهرشهر) آغاز شد. در این پژوهش، ضمن ارزیابی ماهیت این تصمیم و تبعات فضایی-کالبدی آن، به بیان مهم ترین پیشنهاد ها و بازخوردهای التزام به رویکرد مدیریت یکپارچه در منطقه کلان شهری تهران و کرج پرداخته می شود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش شناختی توصیفی-تحلیلی است. برای انجام این پژوهش از روش پیمایش، تکنیک دلفی و همچنین تلفیق مدل SWOT-MetaSWOT استفاده شد. نتایج این پژوهش ضمن بازخوردهایی منفی درباره گسست فضایی منطقه نظیر تراکم بالای جمعیت، ناهمگونی بافت جمعیتی مناطق و محله ها، بروز اختلاف در سطح محدوده ها و نامشخص بودن حریم را نشان می دهد. همچنین مطابق نتایج، نهاد برنامه ریزی و مدیریتی یکپارچه در یک کل به هم پیوسته با دوازده منطقه شهرداری با سه هسته به هم پیوسته کرج قدیم، مهرشهر و فردیس و به صورت نیمه دولتی که فرای مدیریت محلی قرار می گیرد، دارای انعطاف پذیری و پویایی ذاتی است. این نهاد دارای حوزه های عملکردی معین در سطح منطقه کلان شهری یکپارچه است و ابزار کافی را برای اطمینان از اجزای تصمیمات خود دارد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، شهر کرج و فردیس، مدیریت یکپارچه، منطقه کلان شهری، نقشه راهبردی
|
  • Anahita Tabaeian, Seyed Abdolhadi Daneshpour, Ahmad Khalili * Pages 287-311

    Walking is recognized as the main model of movement within human-dwelling centers. Ferdowsi Street has, due to the lack of befitting urban space for the presence of citizens on the one hand and the dominance of motorways over pedestrian zones spaces on the other hand, tightened the noose around citizens wishing to show up in public spaces and disrupted their social life. In the present study attempts are made to review the pedestrian zone design criteria and mix them with attendance quality factors in order to delineate the framework of attendance-inducing pedestrian zones and finally provide a spatial policy system and a model of intervention for the attendance-inciting pedestrian zones of a city. The present study falls within the category of mixed applied studies. In the qualitative phase, content analysis method was used to investigate the theoretical foundations and extract the research framework. Quantitative phase, exploratory factor analysis was used to analyze 300 questionnaires and identify the components of spatial policies related to attendance-inducing pedestrian zones. In the next step, regression analysis was used to present an intervention model for the design of the attendant-inducing pedestrian zones on Ferdowsi Street.14 factors can be recognized as the main components affecting spatial policies related to attendance-inducing pedestrian zones in the Ferdowsi street. Permeability and sense of belonging were found to have the greatest impact on attendance of people in the pedestrian zones of the Ferdowsi and access to urban services and efficiency turned out to have the least significant impact on that.

    Keywords: Presentable Pedestrian Street, Intervention Model, Spatial Policy-Making, Ferdowsi Street
  • Tahereh Motaghi, Hamidreza Saremi Pages 313-334

    Urban historic area as a living witness of the history of the past and the main factor in community identity is a context for residency and activities of a wide range of stakeholders with different and sometimes conflicting goals and interests and a platform for conflicting forces of "development" and "conservation" that leads to different types of conflicts. This paper tries to identify and analyze conflicts toward planning of urban historic areas as a basis for conflict management. This study is qualitative that the required data has been collected by snowball sampling, record/document analysis and in-depth interviews and analyzed based upon grounded theory. Findings show that the key conflicts toward planning of urban historic area of Rey include “conflict between conservation and development”, “stakeholder conflict”, “spatial conflict”, “environmental conflict” and “social conflict” that can be classified in three categories including “conflicts in urban historic areas”, “conflicts through conservation plans” and “conflicts through urban development plans”. The weakness of conservation planning and management system and the inefficiency of development planning and management system in historic areas at decision-making level are the key factors in the confrontation of development and conservation that lead to the emergence of secondary conflicts at operational level. Identifying conflicts and causes, moving from power-based urban conservation approaches toward stakeholder-based approaches, using approaches like conflict-sensitive conservation, right to heritage and integrating urban conservation into broader context of urban planning at policy-making level can result in conflict resolution and conservation-led integrative development at operational level in historic areas.

    Keywords: Urban Historic Area, Conflict, Urban Development, Conservation, Historic Area of Rey City
  • Ali Hosseini *, Mohsen Abbasnejad Jelogir, Amireza Akhavan Anvari, Seyed Aliakbar Sajjadi Pages 335-359

    Urban spaces on ware a response to the transcendent human need in the city. In recent decades, the idea of pedestrian orientation has been proposed in order to make cities viable and help improve the quality of urban spaces. These movements were an idea to make cities more humane, revitalize the centers and revitalize the city. The purpose of this study is to evaluate the pedestrian characteristics in the Saf (Sepahsalar) as an objective example of an urban pedestrian with 30Tir Street, which has a quasi-pedestrian nature in the central district of Tehran. Two-sample Kolmogorov-Smirnov test was used to compare the difference in satisfaction with the pedestrian status. Other methods include non-parametric comparison of two independent groups and Croxall-Wallis test. Sequential regression was used to measure the satisfaction of pedestrian status. The results showed that the level of citizens' satisfaction with the studied indicators on the 30 Tir is higher than the Saf pedestrian. Men were also more satisfied with pedestrian status than women. However, no significant difference was observed for the gender group on the 30 Tir . Pedestrian status for age groups in both cases did not show a significant difference. The results showed that among the studied variables the 30Tir is weak only in the human scale variable, which is due to the car crossing this pedestrian. While Saf pedestrian is weak in variables such as nightlife, urban furniture, diversity and aesthetics, and due to the commercial nature of its use, its economic situation is declining.

    Keywords: pedestrian, Urban Spaces, Urban revitalization, Si-Tire, Saf (Sepahsalar) Tehran
  • Sara Mirzahossein, Maliheh Ahmadi *, Kianoush Zaker Haghighi Pages 361-385

    In the last few decades, a decreasing trend is observed in livability of cities due to growth of technology and applying the modernity concept in the construction of cities, which causes the adverse effects on urban spaces. One of the most prominent of these effects, which can be called urban damage, is the decline of values associated with the sense of place in the formation of these spaces. This concern is especially highlighted in metropolises where technology has naturally grown faster. This study provides a framework to estimate the livability in Tehran metropolitan district 1 by considering the sense of place factors. In this way, a novel predictive model is developed based on the integration of Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System (ANFIS) and Genetic Algorithm (GA). To this end, several variables based on the sense of place including physical body, meaning, activity, social capital, sense of place, and mental quality of life are considered as predictive variables. Results indicate that the ANFIS-GA model (R=0.926) is the most accurate predictive model when all input parameters are included. Besides, the social capital index has very little effect on livability and the importance of mental quality of life index is more significantly than other indices and can lead to more improvements in livability of regions than other factors.

    Keywords: livability, Sense of Place, Fuzzy inference system, Genetic Algorithm
  • Ayoub Manouchehri Miandoab * Pages 387-415
    There is a dialectical relationship between urbanization and the production of space. On the one hand, rapid urbanization not only changes the physical space, including the built environment, land use, and landscapes; It also changes the imaginary and mental space, on the other hand, the produced space changes the whole urbanization process. The purpose of this study is to analyze the process of urban space production in contemporary Iran. The city of Tehran has been selected as a case study.In order to achieve the research goal, the most important urban planning measures, influential forces, goals and results of measures taken in Tehran have been analyzed.The research method was descriptive-post-event. The data collection tool was documentary. The results show that the goals of changing and producing new urban space are different and have occurred in three important cycles.In the first cycle, the most important goal of urban change was to control space, and ultimately the expansion of capitalism.In the second cycle, the most important goal in the production of urban space has been the accumulation of capital, which the government and other elements, namely capital and local government, by reducing spatial barriers provided the necessary bases for capital accumulation in Tehran.In the third cycle, the government withdrew from financing the municipality with the aim of reducing costs, and passed a law on municipal self-sufficiency, which effectively gave the city to the capital and the municipality.Finally, the capital of Tehran has become a valuable commodity.
    Keywords: cycle, Production, Space, city, Tehran
  • Hamid Mohammadi *, Milad Behboodi Sadabad Pages 417-437

    The preservation of historical texture is affected by economic, social, environmental, and political factors that can identify the impacts on historical valuable tissues and can be programmed to identify these factors. Using Innovative Future Methods Research enables urban planners to address environmental challenges and uncertainties. This study attempts to depict the future of the historical context of the city, first identifying the key factors influencing the development and formulate future scenarios of the historical context by analyzing these factors using the cross-impact analysis method. The method of data collection is the Literature Review and interview. Targeted sampling identified 10 experts who have knowledge and experience in the field of research and analyzed the data with the help of Micmac software. The results show that the factors affecting the future of the historical context are the extent of the government's dependence on the oil economy, international competitiveness, and consumption patterns. Eight scenarios for the historical context of Yazd can be deduced from the impact of these key factors. With the logic of each scenario, the atmosphere in that scenario has been developed, among which the urban planning elements of Yazd historical context (conservation, access, preservation of valuable functions, physical development, socio-cultural dynamics, economic recovery, coexistence with the environment And the preservation of human values) in each scenario.

    Keywords: Foresight, historical texture, key factors development, Scenario, world heritage core zone Yazd
  • Arman Hamidi, Aliakbar Salaripour *, Mehdi Hesam Pages 439-461

    Rasht was selected as a creative gastronomy city in 2015 and became a UNESCO Creative Cities network member. Despite several years since winning this title, the path to realizing the brand of Rasht creative city has faced challenges, and the relevant institutions have not been able to achieve significant success in urban branding at the national and international levels. However, Rasht city can become a global brand due to its appropriate historical and cultural capacities. This study's primary purpose is to evaluate urban management's performance in urban branding and provide suggestions to promote the brand of the creative city of Rasht. The present study is descriptive-quantitative and applied research. Residents and citizens of this city have completed 410 questionnaires. The obtained data were evaluated and analyzed using Pearson correlation, binomial test, and exploratory factor analysis in SPSS software. The analysis results showed that the index of financial support for the creative class activity and facilitation of urban management has the lowest level among other indicators. Bilateral interaction and citizen participation in realizing this brand in the city is another issue that city management has ignored. Therefore, allocating the necessary financial support and facilities for the creative class, creating an influential communication institution, and using the Internet and cyberspace's capacity will be priorities in branding Rasht as a creative city.

    Keywords: urban branding, urban development, creative city, Creative city brand, Urban Management
  • Maryam Khastou *, Tara Kiaei Pages 463-486

    In recent years, the benefits of walkability in the field of public health are such that the ability of urban walkability has become a key issue in the program of healthy cities of the world. The two main questions in this study are “What is the effect of walkability of urban areas on physical and mental health (public health) of the youth?” and "Will the general health of the young people increase with improving the walkability?" The research method is applied in terms of purpose, cross-section in terms of time, and mixed in terms of nature. The concept of walkability was introduced as an independent variable along with the explanation of its criteria. In a survey, a 28-item GHQ questionnaire was used to assess general health in young people. This questionnaire consists of four criteria with seven questions in each of them. These four criteria are: physical symptoms, anxiety symptoms and sleep disorders, social action and depressive symptoms. Then, in a field study, the following measures were used to assess the walkability: mixed uses, pedestrian attractive zones, pedestrian and bicycle network connection, access to mass transit, road safety and security. According to the ranks of the regions in terms of walkability and public health, it is observed that this is not a completely direct relationship and in all four scales of general health, this relationship is different. It is concluded that walkability in urban areas affects the mental health of young people more than it affects their physical health.

    Keywords: Pedestrian Walkability, Physical, Mental Health, General Health, GHQ questionnaire, Qazvin City
  • Hossein Mansourian *, Maryam Naghdizadegan, Zinat Gomeh Pages 487-506
    With the increase in the number of people living in urban areas, urban expansion is increasing all over the world. The rapid expansion of cities as a major factor in the evolution of urban forms in recent decades has become an important issue in spatial planning and urban management. Spatio-temporal measurement and analysis of urban forms can provide a good basis for making decisions about cities and regions with rapid physical growth. Urban form as spatial configuration of fixed elements in metropolitan area has significant effects on physical and mental activity and health, transportation patterns, social interactions, environmental quality, climate change, and human well-being. Accordingly, the main purpose of this study is to analyze the Spatio-temporal evolution of urban form in metropolitan areas of Iran.The General Census of Population and Housing from 1986 to 2016 and Landsat satellite images in 1987,2000 and 2017 have been used in this study. The general population and housing censuses were used to study demographic changes and Landsat satellite imageries were used to generate urban land maps in the study area. 24 Landsat TM and OLI images were used to generate urban land maps using the Maximum Proximity algorithm in ENVI software.
    Keywords: Urban Growth, Urban form, Landscape metrics, Metropolis, Iran
  • Saeid Amanpour *, Omid Saeedi, Seyedeh Masomeh Razavi Pages 507-528

    One of the themes associated with harassment is the theme of women's strategies in response to harassment, which researchers divide into two general categories of active or explicit reactions and passive or non-explicit reactions. Therefore, this study aimed to measure women's reaction to harassment during the use of public transportation in Ahvaz metropolis. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The required data were collected through library studies, surveys, and interviews with people and experts. Aras' decision-making method has been used to rank the reactions, and in order, to zoning, these reactions in Ahvaz city, crying interstitial model in ARC GIS 10.3 software has been used. The results show that women's reactions to harassment when using public transportation are different in each of the different ways, this difference is also evident in the city because, after the final drawing of the women's reaction map, it was determined that zone 2 has the highest very low zone and zone 4 has the largest area very high

    Keywords: Women's reaction, Harassment, public transportation, Ahvaz
  • Ali Reza Sadeghi, Aslan Peyrovedin, Mehdi Khakzand * Pages 529-553

    Different methods have been considered to solve the problem of uncontrolled growth of cities, one of which is the TDR. in this study, different areas of Shiraz, which are currently facing the challenge of uneven expansion and widespread destruction of gardens and green spaces, have been studied in the context of TDR concept. Using the principles of this approach, receiving and sending areas are identified and a location and zoning map and areas prone to development is presented as research output. The research method in this study is descriptive-analytical. In it, the effective factors on the realization of the transfer right transfer approach in order to preserve valuable agricultural and historical lands of Shiraz were identified. Also, suitable areas for the implementation of this project in the city were determined according to the characteristics of TDR approach. In this regard, the required information has been collected through library information and survey studies (questionnaire and observation)The results of this study provide a zoning map of areas prone to development in Shiraz by juxtaposing maps related to the indicators of number of floors, average plot size and granulation, the proximity of zones to the 1st and 2nd degree urban arterial network, the degree of proximity to urban service areas and commercial centers, the trend of construction tendencies by developers in different urban areas, the trend of housing in different urban areas, review of upstream plans and Macro-policies have been development and identification of valuable areas and other unsuitable areas for development.

    Keywords: TDR, Sending Areas, Receiving Areas, Development-Potential Area, Shiraz
  • Hasan Kamran, Keramatollah Ziari *, Ramin Ghorbani Pages 555-587

    The discussion of metropolitan governments, as well as a large number of governmental and managerial domains within a metropolitan area, has functioned without any single governmental authority to decide and act throughout the metropolitan area. Based on this, one of the challenges always discussed in the regional management system of Iran, especially in the last decade, has been the issue of physical division and spatial abstraction of land at the national, middle and local levels. Alborz province is the 31st reproductive province of Iran, which was officially formed in 2010. On the other hand, the spatial consequences of such reproduction are not limited to national and middle class divisions, and in 2012, the formation of Ferdis city and the physical abstraction of this nucleus from the other two core (Karaj cores and Mehrshahr cores ) began. To conduct this research, the survey method, Delphi technique and also the combination of SWOT-MetaSWOT model have been used. The results of this study, while providing negative feedback on the spatial disintegration of the region, such as high population density and heterogeneity of population texture of regions and neighborhoods and differences in the level of boundaries and uncertainty of the area, believes that integrated planning and management in a total of 12 municipal districts with three cores Old Karaj, Mehrshahr and Ferdis are interconnected and semi-governmental beyond local management, have inherent flexibility and dynamism, have specific functional areas at the metropolitan area, and have sufficient tools to ensure their decision components.

    Keywords: integrated management, metropolitan area, Strategic Planning, strategic plan, Ferdis, Karaj