فهرست مطالب

نشریه روانشناسی بالینی و شخصیت
سال پانزدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/24
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مریم فرهادی، محمدمهدی پسندیده* صفحات 7-15
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی (ام. بی. اس. آر.) در کاهش استرس، اضطراب، افسردگی و افزایش خودکار آمدی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس صورت گرفت.

    روش

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری عبارت از کلیه بیماران مونث مبتلا به بیماری ام اس در شهر رشت می باشد. نمونه آماری 30 نفر از بیماران به صورت فراخوان ثبت نام گردیدند و به طور تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه تقسیم شدند. سپس با پرسشنامه (دی. ای. ای. اس. - 21) و پرسشنامه خودکارآمدی (جی. اس. ای. - 10) در دو مرحله (پیش آزمون و پس آزمون) مورد بررسی قرار گرفتند. گروه آزمایش در 8 جلسه ی دو ساعت و نیم تحت آموزش درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند ولی گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند.

    نتایج

    نتایج تحلیل واریانس نشان داد که روش درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش استرس (0.01>P) اضطراب(0.05>P) ، افسردگی (0.05>P) تاثیر مثبت داشته است و در مورد افزایش کارآمدی با اینکه خودکارآمدی گروه آزمایش افزایشی را نشان می دهد ولی تفاوت معنادار بین دو گروه معنادار نبوده است (0.05>P).

    بحث و نتیجه گیری

    دستاوردهای این پژوهش از اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش استرس، اضطراب و افسردگی حمایت می کند و نشان می دهد که این نوع درمان روان شناختی در کاهش استرس، اضطراب و افسردگی زنان مبتلا به بیماری ام اس موثر بوده است و در مورد مولفه خودکارآمدی اگرچه افزایشی را در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه شاهد هستیم ولی این اثربخشی معنادار نبوده است.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس (ام. اس.)، ذهن آگاهی، استرس، اضطراب، افسردگی، خودکارآمدی
  • سمانه میری، احمد منصوری* صفحات 17-26
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کمال گرایی و اضطراب امتحان دانشجویان انجام شد.

    روش

    در یک پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل، 26 نفر از دانشجویان دختر مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. افراد گروه آزمایش در معرض مداخله 8 جلسه ای درمان پذیرش و تعهد (هیز، استروسال و ویلسون، 2003) قرار گرفتند، در حالی که گروه کنترل در معرض چنین مداخله ای قرار نگرفتند. پرسشنامه اضطراب امتحان ساراسون و مقیاس کمال گرایی چندبعدی تهران در مورد شرکت کنندگان اجرا گردید. داده های پژوهش به کمک نرم افزار آماری «اس. پی. اس. اس.» و با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث کاهش میزان کمال گرایی و اضطراب امتحان دانشجویان دختر گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل می شود.

    بحث و نتیجه گیری

     گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد تاثیر بسزایی در کاهش میزان کمال گرایی و اضطراب امتحان دانشجویان دارد و درمانگران می توانند از این رویکرد درمانی جهت بهبود کمال گرایی نابهنجار و اضطراب امتحان دانشجویان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد، کمال گرایی، اضطراب امتحان
  • فریدون رمضانی، مسعود حجازی* صفحات 27-36
    هدف

    در این پژوهش نقش تاب آوری و سرسختی روانشناختی در سلامت روانی افراد ورزشکار و غیر ورزشکار بررسی شد.

    روش

    روش تحقیق پژوهش حاضر توصیفی(همبستگی) است. تعداد 300 نفر (150 ورزشکار و 150 غیر ورزشکار) به روش نمونه گیری در دسترس بعنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تاب آوری کونور و دیویدسون، سرسختی روانشناختی اهواز و سلامت عمومی استفاده شد. داده ها با ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون تحلیل شد.          

    نتایج

    نتایج نشان داد بین تاب آوری، سرسختی روانشناختی و سلامت روانی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین میزان تاب آوری به همراه سرسختی روانشناختی افزایش سلامت روانی افراد ورزشکار و غیر ورزشکار را پیش بینی و تبیین نمود.

    بحث و نتیجه گیری

     یافته های این پژوهش گویای اصالت و اهمیت سرسختی روانی و تاب آوری در پیش بینی سلامت روانی افراد ورزشکار و غیر ورزشکار بود. لذا برنامه ریزی لازم در جهت ترویج فرهنگ ورزش در جامعه به جهت اهمیت و نقش موثری که ورزش در ارتقای شاخص های مهم سلامت روانشناختی دارد پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سرسختی روان شناختی، سلامت روانی، ورزش
  • سمانه محمدپور، مرجان شاهی، فخری تاجیک زاده* صفحات 37-50
    مقدمه

    توجه به حالات روان شناختی بیماران مبتلا به صرع به دلیل تاثیر نیرومند بر سیر و پیش آگهی و درمان بیماری بسیار مهم است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودارزشیابی مرکزی، بهزیستی روان شناختی و امیدواری بیماران مبتلا به صرع انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون و دوره پیگیری (1 ماه) و گروه گواه بود که از آبان تا بهمن 1394 انجام شد. در این پژوهش 30 نفر از بیماران مبتلا به صرع مراجعه کننده به مراکز سلامت شهرستان شیراز به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند و با استفاده از پرسشنامه جمعیت شناختی، مقیاس بهزیستی روان شناختی فرم کوتاه (پی. دبلیو. بی.)، مقیاس امیدواری میلر (1988) و مقیاس خودارزشیابی مرکزی (سی. اس. ای. اس.) مورد پیش آزمون قرار گرفتند. سپس گروه (ام. بی. سی. تی.) به مدت 8 جلسه تحت آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفت و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. در پایان هر دو گروه مورد پس آزمون قرار گرفتند و داده ها با استفاده از نرم افزار «اس. پی. اس. اس. - 21» و روش تحلیل واریانس مکرر چندمتغیری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که بین دو گروه آزمایش و گواه پس از اجرای شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی تفاوت معناداری وجود دارد. به طوری که میانگین نمره خودارزشیابی مرکزی، بهزیستی روان شناختی و امیدواری گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل افزایش یافت (p <0.001).

    بحث و نتیجه گیری

     با توجه به نتایج پژوهش که نشان داد شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در افزایش بهزیستی روان شناختی، امیدواری و خودارزشیابی مرکزی بیماران مبتلا به صرع موثر می باشد، می توان پیشنهاد داد که به منظور بهبود حالات روان شناختی مثبت این بیماران غربالگری روان شناختی انجام گردد و در صورت نیاز کارآزمایی های بالینی و مدل های مداخله مناسب مورد توجه قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: صرع، خودارزشیابی مرکزی، بهزیستی روان شناختی، امیدواری، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی
  • مریم بیات، سید کاظم رسول زاده طباطبایی*، محمدعلی بشارت، علی عسگری صفحات 51-64
    مقدمه

    به دلیل محدودیت ها و نارسایی های هر یک از دو روش بازی درمانگری و خانواده درمانگری به تنهایی در درمان مشکلات کودکان، پژوهش حاضر با هدف تلفیق دو مدل خانواده درمانگری و بازی درمانگری برای درمان مشکلات برونی سازی شده کودکان بر پایه پژوهش کیفی و تحلیل محتوا انجام شد.

    روش

    اطلاعات لازم برای تدوین محتوا، فنون و ساختار مدل تلفیقی از دو منبع به دست آمد. نخست، رویکردهای اصلی خانواده درمانگری و بازی درمانگری مرور شد و مفاهیم و مولفه های اصلی و نیز فنون هر رویکرد استخراج شد و اشتراکهای بین رویکردها به دست آمد. در مرحله بعدی، با 10 نفر از متخصصان حیطه خانواده و کودک، 14 کودک مبتلا به مشکلات برونی سازی شده و والدین آنها در مورد علل و عوامل خانوادگی مشکلات برونی سازی شده و نیز آنچه باید در مداخله مورد توجه قرار گیرد، مصاحبه شد.

    نتایج

    با استفاده از اطلاعات به دست آمده مدل بازی درمانگری خانوادگی در قالب 8 جلسه تدوین شد که در بخش نخست هر جلسه کل خانواده و در بخش دوم والدین بدون حضور کودک شرکت داشتند. محتوای جلسه های خانواده ارتقای خودپیروی و تفکیک خود در اعضا، صمیمت خانواده و اصلاح شیوه های مختلف پیام رسانی و بهبود تعامل اعضا، مدیریت هیجان خشم و اعمال انضباط و محتوای جلسه والدین آشنا کردن والدین با ویژگیها و نیازهای کودک، برخی مهارتهای ارتباط با کودک (کلامی، غیرکلامی، زمان کیفی) و ایجاد هماهنگی بین والدین بود. مهمترین فنون مورد استفاده در این شیوه تلفیقی، بازی، فعالیت و نمایش به عنوان قالب اصلی، پرسشگری، بازتاب دادن احساسات و رفتار، نامگذاری مجدد، ردگیری و هدایت از راه پیروی بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    فعالیتها و بازیهای مورد استفاده در هر جلسه و نیز محتوای هر جلسه به تفکیک معرفی شده اند. مبنای تلفیق، ویژگیهای مدل بازی درمانگری خانوادگی طراحی شده و شباهتها و تفاوتهای آن با رویکردهای مشابه مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: خانواده درمانگری، بازی درمانگری، بازی درمانگری خانوادگی، مشکلات برونی سازی شده
  • زهرا استادیان خانی*، ملیحه فدایی مقدم، فرزانه احمدی صفحات 65-73
    مقدمه
    یکی از جنبه های مهم رشد انسان، فرآیند اجتماعی شدن اوست. ذاتی بودن زندگی اجتماعی در انسان ها ضرورت تماس با دیگران را به عنوان امری گریزناپذیر جلوه می دهد. رشد اجتماعی متضمن ارتباط سالم و منطبق با موقعیت در افراد است. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی عوامل اجتماعی پیش بینی کننده اشتیاق برقراری روابط در دانشجویان بود، این فاکتورها شامل شایستگی، حل مساله و حمایت اجتماعی بودند.
    روش
    جامعه مورد پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز بود که از این میان نمونه 200 نفر به شیوه تصادفی انتخاب شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه 12 سوالی اشتیاق برقراری روابط مک کروسلی، پرسشنامه 47 سوالی شایستگی اجتماعی فلنر، پرسشنامه حل مساله اجتماعی (SPSI-R) دزوریلا 25 سوالی و پرسشنامه حمایت اجتماعی 23 سوالی فیلیپس بود. طرح تحقیق حاضر از نوع همبستگی بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شد.  
    نتایج
    نتایج تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل رگرسیون همزمان نشان داد که متغیر سبک اجتنابی بر اشتیاق برقراری دارای رابطه معکوس و معنادار است (p <0/05). همچنین متغیرهای حمایت اجتماعی و شایستگی اجتماعی در تبیین اشتیاق برقراری روابط موثر بودند (p <0/05).  
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان داد دانشجویانی که از سبک اجتنابی برای حل مسایل اجتماعی استفاده می کنند اشتیاق کمتری برای برقراری روابط دارند و هرچه از حمایت اجتماعی بیشتر و شایستگی اجتماعی بالاتری برخوردار باشند اشتیاق بیشتری برای برقراری روابط دارند.
    کلیدواژگان: اشتیاق برقراری روابط، شایستگی اجتماعی، حل مساله اجتماعی، حمایت اجتماعی
  • فاطمه قربانی، بابک پرافکند، اسحاق حیدری، سجاد علمردانی صومعه*، حدیث حیدری راد صفحات 75-84
    مقدمه

    اعتیاد ابتلای اسارت آمیز فرد به ماده یا داروی مخدر است، به گونه ای که او را از نظر جسمی و روانی به خود وابسته می کند و کلیه رفتارهای فردی و اجتماعی او را تحت الشعاع قرار می دهد. هدف از انجام پژوهش حاضربا هدف بررسی رابطه تنظیم هیجان و منبع کنترل با خودکنترلی شناختی در افراد وابسته به مواد بوده انجام گردید.

    روش

    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد وابسته به مواد مراجعه کننده به مرکز ترک اعتیاد شهرستان فامنین در نیمه دوم سال 1393 بوده است. تعداد 110 نفر از این افراد به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه های تنظیم هیجان، منبع کنترل و خودکنترلی شناختی پاسخ دادند. داده های بدست آمده نیز با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه با استفاده از نسخه 16 نرم افزار «اس. پی. اس. اس.» تجزیه و تحلیل شد.  

    نتایج

    نتایج نشان داد که خودکنترلی شناختی با مولفه های منفی تنظیم هیجان و منبع کنترل بیرونی ارتباط منفی و با مولفه های مثبت تنظیم هیجان و منبع کنترل درونی ارتباط مثبت داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    این نتایج تلویحات مهمی در آسیب شناسی سوء مصرف مواد دارد. بر این اساس متخصصان بالینی می توانند از راهبردهای تنظیم هیجان و منع کنترل درونی برای مقابله با سوء مصرف مواد استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، منبع کنترل، خودکنترلی شناختی، وابستگی به مواد
  • زینب علوی، عزت الله قدم پور*، فیروزه غضنفری صفحات 85-96
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش خوش بینی به روش قصه گویی بر اختلالات رفتاری دانش آموزان پسر پایه پنجم دوره ابتدایی شهر خرم آباد بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع طرح نیمه آزمایشی پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه پنجم دوره ابتدایی شهر خرم آباد در سال تحصیلی 95-1394 بود که از میان آنان 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، به عنوان گروه آزمایش و گواه انتخاب شدند. به منظور سنجش اختلالات رفتاری دانش آموزان از  پرسشنامه اختلال رفتاری راتر-فرم معلم (1967) استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و از آزمون های آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس چند متغیره و تحلیل کوواریانس تک متغیره) استفاده گردید.  

    نتایج

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که آموزش خوش بینی به روش قصه گویی باعث کاهش اختلالات رفتاری دانش آموزان در گروه آزمایش، در مقایسه با گروه گواه شد.

    بحث و نتیجه گیری

    مشاهدات حاضر موید اثربخشی آموزش خوش بینی به روش قصه گویی در کاهش اختلالات رفتاری در دانش آموزان است، یعنی آنچه که باعث اثربخشی بیشتر آموزش خوش بینی بر دانش آموزان پسر دوره ابتدایی شده است، استفاده از شیوه قصه گویی است زیرا قصه، شیوه ای کارآمد برای جذب دانش آموزان خصوصا دانش آموزان ابتدایی است (0.001>p).

    کلیدواژگان: خوش بینی، قصه گویی، اختلالات رفتاری، دانش آموزان دوره ابتدایی
  • سارا کریمی*، رحیم یوسفی، مهران سلیمانی صفحات 97-109
    مقدمه

    زندگی مشترک نیز مانند هر امر و پدیده ی دیگر، آسیب ها و آفت های خاص خود را دارد و یکی از آسیب های عمده ی زندگی مشترک، مسئله ی خیانت زوجین است. خیانت زناشویی در تعهد زناشویی آسیب زننده ترین مشکلی است که تمامی رابطه زناشویی را متاثر از خود می سازد

    پیش زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش صفات بنیادی شخصیت در پیش بینی مولفه های خیانت زناشویی می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال تحصیلی 94-93 می باشد. که 400 نفر به طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده های مورد نیاز به وسیله پرسشنامه خیانت زناشویی (آی.ان،اف، کیو) و پرسشنامه صفات بنیادی شخصیت(ان، ای، ا- اف، اف، آی) جمع آوری شدند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه همزمان تجزیه و تحلیل شده است.

    نتایج

    نتایج حاصل از مدل رگرسیون نشان داد، که مولفه روان رنجوری و باوجدان بودن بیشترین نقش را در پیش بینی مولفه های خیانت زناشویی داشتند.

    بحث و نتیجه گیری

     در تبیین یافته های پژوهش حاضر می توان این گونه نتیجه گیری کرد که صفات بنیادی شخصیت با مولفه های خیاتت زناشویی مرتبط هستند. بنابراین می توان  گفت که  مسئله ی خیانت زوجین  پیوند تنگاتنگی با مفهوم شخصیت دارد و از مسایل مهم و پیچیده ای است که باید موردتوجه قرار بگیرد. در واقع ریشه خیانت افراد را می شود در ویژگی های شخصیتی آنها جست وجو کرد.

    کلیدواژگان: رابطه زناشویی، خیانت زناشویی، صفات بنیادی شخصیت
  • ایرج شاکری نیا*، فریدون رمضانی، حسین واحد چوکده، محمد دوستار صفحات 111-119
    مقدمه
    روان شناسان صنعتی و سازمانی با در نظر داشتن نظام بهره وری رفتارها و افکار کارکنان را مطالعه می کنند.
    روش
    در این پژوهش متغیرهای هوش هیجانی، حمایت سازمانی ادراک شده و رضایت شغلی کارکنان دانشگاه گیلان مورد بررسی واقع  شده است. جامعه آماری تحقیق کارکنان رسمی و پیمانی دانشگاه گیلان(337 نفر) بودند. با استفاده از جدول مورگان، تعداد 179 نفر بعنوان نمونه پژوهش تعیین و به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. روش پژوهش توصیفی و از نظر روابط بین متغیرها از نوع همبستگی می باشد. ابزار تحقیق پرسشنامه های حمایت سازمانی ادراک شده آیزنبرگر و همکاران(1986)، هوش هیجانی شوت و همکاران (1998) و رضایت شغلی اسمیت، کندال و هالین (1988) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.
    نتایج
    نشان داد بین حمایت سازمانی ادراک شده با رضایت شغلی، حمایت سازمانی ادراک شده و هوش هیجانی و بین هوش هیجانی با رضایت شغلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. از طرفی نتایج رگرسیون نشان داد که دو متغیر حمایت سازمانی ادراک شده و هوش هیجانی می توانند 53% رضایت شغلی را تبیین نمایند.
    بحث و نتیجه گیری
    سازمانها می توانند با توجه به نیازهای روان شناختی کارکنان از ظرفیتهای آنها در راهبرد های بهر وری سازمانی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، حمایت سازمانی، رضایت شغلی، کارکنان دانشگاه گیلان
  • ساره عباسپور، سیده فاطمه موسوی* صفحات 121-131
    مقدمه

    مطالعه ی حاضر با هدف مقایسه ی مولفه های سلامت روان و افسردگی در کودکان عادی و همشیرهای کودک اوتیست انجام شد.

    روش

    روش پژوهش از نوع توصیفی و علی - مقایسه ای است. روش نمونه گیری، نمونه گیری غیراحتمالی و از نوع در دسترس بوده، با مراجعه به کلینیک ها و موسسه های نگهداری کودکان اوتیست، 34 کودک دارای خواهر یا برادر اوتیست و از طریق مراجعه به مدارس ابتدایی و دوره ی اول متوسطه 34 کودک عادی، هردو گروه با ترکیب جنسی و سنی 16-9 سال از دو شهر البرز و تهران انتخاب گردید. ابزار سنجش شامل پرسشنامه سلامت روان کودکان (پی. اس. سی.) و پرسشنامه افسردگی کودکان (سی. دی. آی.) بود. داده های به دست آمده، در دو بخش توصیفی و آزمون تی. گروه های مستقل و آزمون خی دو مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که بین ابعاد سلامت روان و مولفه های افسردگی جز مولفه ی بی لذتی تفاوت معناداری بین دو گروه همشیرهای کودک اوتیست و کودکان عادی تفاوت معناداری از نظر آماری وجود ندارد، با این حال، نتایج آزمون خی دو، نشان داد که میزان اختلالات روانی در همشیرهای کودک اوتیست در مقایسه با کودکان عادی، از حیث بالینی و تشخیصی معنادار است.

    بحث و نتیجه گیری

     حضور کودک اوتیست در خانواده، موجب اغتشاش در تبادلات رفتاری، عاطفی، گفتاری و اجتماعی بین سایر اعضای خانواده با یکدیگر و با کودک اوتیست گردیده، ضرورت شناساندن این اختلال و آموزش تعاملات ویژه با چنین کودکانی در خانواده، در کاهش پیامدهای نامطلوب روانی و عاطفی در ارتباطات بین اعضای خانواده را برجسته می سازد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، افسردگی، همشیرهای کودک اوتیست
  • زهرا رعنایی*، علی غنایی چمن آباد، سیدعلی کیمیایی، احمد منصوری صفحات 133-142
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانی عقلانی هیجانی رفتاری بر کنش های اجرایی و سلامت روان مادران کودکان مبتلا به نقص توجه-بیش فعالی انجام شد.

    روش

    در یک پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل و مداخله نما، تعداد 30 مادر کودک مبتلا به نقص توجه-بیش فعالی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر بجنورد طی مدت چهار ماه و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و همچنین به صورت تصادفی در سه گروه آزمایش، کنترل و مداخله نما قرار گرفتند. مادران گروه آزمایش در معرض مداخله 8 جلسه ای گروه درمانی عقلانی هیجانی رفتاری قرار گرفتند، درحالی که گروه کنترل و مداخله نما در معرض چنین مداخله ای قرار نگرفتند. باوجوداین، گروه مداخله نما به مدت 8 جلسه نرم افزار ورد-ویندوز را آموزش دیدند. پرسشنامه سلامت عمومی و آزمون برج لندن در مورد شرکت کنندگان اجرا گردید. داده های پژوهش به کمک نرم افزار آماری «اس. پی. اس. اس.» و با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.

    نتایج

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که گروه درمانی عقلانی هیجانی رفتاری باعث بهبود سلامت روان و کنش های اجرایی گروه آزمایش نسبت به گروه های کنترل و مداخله نما می شود.

    بحث و نتیجه گیری

     گروه درمانی عقلانی هیجانی رفتاری نقش مهمی در بهبود کنش های اجرایی و افزایش سلامت روان مادران کودکان مبتلا به نقص توجه-بیش فعالی دارد. درمان گران می توانند از این روش درمانی جهت بهبود کنش های اجرایی و افزایش سلامت روان مادران کودکان مبتلا به نقص توجه-بیش فعالی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: گروه درمانی عقلانی هیجانی رفتاری، کنش های اجرایی، سلامت روان، نقص توجه - بیش فعالی
  • سهراب امیری*، اسماعیل سلیمانی، زهرا رفیعی صفحات 143-153
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر بررسی ابعاد آسیب های روانی شامل مشکلات درون سازی و برون سازی بر اساس ابعاد سیستم فعال ساز رفتاری و سیستم بازداری رفتاری بود.

    روش

    به این منظور، ابتدا 270 نفر از دانش آموزان نوجوان (شامل پسران و دختران) مقطع دبیرستان از طریق نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای از مدارس متوسطه سطح شهر اراک انتخاب شدند. پس از تحلیل نتایج اولیه تعداد 80 نفر از آنان بر اساس نمرات انتهایی توزیع انتخاب شده و در نهایت به منظور آزمون فرضیه های پژوهش، شرکت کنندگان جهت سنجش مشکلات درون سازی و برون سازی از طریق پرسشنامه های سیستم های مغزی/رفتاری، اضطراب چندگانه، افسردگی، پرخاشگری و بیش فعالی مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره، واریانس تک متغیره و آزمون های تعقیبی تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که بین چهار گروه شخصیتی در ابعاد مشکلات درون سازی و برون سازی تفاوت های معناداری وجود دارد. به طوری که گروه حساسیت سیستم بازداری بالا و حساسیت سیستم بازداری پایین بیشترین میزان خشم و تهاجم را داشتند (0.05>P). در علایم درون سازی شامل اضطراب اجتماعی و علایم جسمانی اضطراب گروه حساسیت سیستم فعال ساز بالا  تفاوت معناداری با گروه های دیگر نشان دادند (0.05>P).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که بیش فعالی و کم فعالی سیستم های مغزی/رفتاری می تواند نوجوانان را مستعد آسیب های روان شناختی سازد. یافته های پژوهش حاضر نشان داد که سطوح حساسیت بالا و پایین سیستم های مغزی-رفتاری منجر به اختلال های روان شناختی می گردد.

    کلیدواژگان: درون سازی، برون سازی، سیستم فعال ساز رفتاری، سیستم بازداری رفتاری
  • امید سلیمانی فر*، فرزانه شعبانی، زهرا رضایی، نجمه نیکوبخت صفحات 155-166
    مقدمه

    تفکر انتقادی عنصری کلیدی در سلامت روان است. هدف این مطالعه بررسی رابطه گرایش به تفکر انتقادی، عزت نفس، ابراز وجود، اضطراب اجتماعی و نگرانی در قالب یک مدل علی بود.

    روش

    مطالعه حاضر، طرحی توصیفی همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشگاه پیام نور آبدانان بود. تعداد 290 دانشجو  با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب و نتایج با استفاده از روش همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تفسیر شد. در این پژوهش از پرسشنامه گرایش تفکر انتقادی کالیفرنیا (1992)، مقیاس عزت نفس روزنبرگ (1965)، نسخه ی ساده مقیاس ابراز وجود راتوس (1984)، مقیاس فوبی اجتماعی (2000)، پرسشنامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا (1990) استفاده شد.

    نتایج

    گرایش به تفکر انتقادی به ترتیب با ضرایب 0.14-  و 0.11-  اثر کاهشی بر اضطراب اجتماعی  و نگرانی داشت، درحالیکه با عزت نفس (0.24) و ابراز وجود (0.21) اثر مثبتی نشان داد. همچنین، بین عزت نفس با اضطراب اجتماعی (0.29-) و نگرانی (0.30-) و بین ابراز وجود با  اضطراب اجتماعی (0.31-) و نگرانی (0.15-) رابطه منفی مشاهده شد. نتایج تحلیل مسیر حاکی از آن بود که گرایش به تفکر انتقادی به واسطه ی عزت نفس و ابراز وجود بر اضطراب اجتماعی (0.22-) و نگرانی (0.28-) اثر غیر مستقیم معنادار دارد.

      بحث و نتیجه گیری

     گرایش به تفکر انتقادی به دلیل تاثیر مثبتی که بر عزت نفس و ابراز وجود دارد، می تواند منجر به کاهش اضطراب و نگرانی شود. این مدل به طور بالقوه در چهارچوب روش درمان شناختی رفتاری  ، می تواند پیامدهای درمانی برای بیماران مبتلا به اختلالات روانی، از جمله افسردگی و اختلالات اضطرابی داشته باشد.

    کلیدواژگان: گرایش تفکر انتقادی، عزت نفس، ابراز وجود، اضطراب اجتماعی، نگرانی، مدل علی
  • مهدی اکبری* صفحات 167-177
    مقدمه

    اختلال وسواسی - اجباری، با سیر مزمن، ناهمگنی در علایم و مقاومت در برابر تغییر و همچنین به عنوان یکی از ناتوان کننده ترین اختلال های اضطرابی، لزوم پرداختن فزاینده به ماهیت آسیب شناسی چندبعدی، پیچیده و فراتشخیصی این اختلال را نمایان می سازد. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر، بررسی سهم فرآیندهای فراتشخیصی همچون عدم تحمل بلاتکلیفی، همجوشی شناختی و عدم تحمل آشفتگی در پیش بینی اختلال وسواسی - اجباری در جمعیت بالینی است.

    روش

    در پژوهش همبستگی - مقطعی حاضر، 155 آزمودنی مبتلا به اختلال وسواسی - اجباری مراجعه کننده به درمانگاه های بیمارستان روانپزشکی روزبه، بیمارستان آیت الله طالقانی (بخش روانپزشکی) و بیمارستان روانپزشکی ایران، به روش در دسترس انتخاب شدند و نسخه تجدیدنظر شده پرسشنامه وسواسی - اجباری، مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی، مقیاس تحمل آشفتگی و پرسشنامه همجوشی شناختی را تکمیل کردند. داده های پژوهش با روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که عدم تحمل بلاتکلیفی، همجوشی شناختی و عدم تحمل آشفتگی با اختلال وسواسی - اجباری، رابطه معناداری داشتند. همچنین بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون، متغیرهای مذکور به طور کلی قادر به پیش بینی 69 درصد از واریانس اختلال وسواسی - اجباری شدند که از این میان، نقش تبیین کنندگی همجوشی شناختی نسبت به سایر متغیرها بیشتر بود.

    بحث و نتیجه گیری

    طبق یافته های پژوهش حاضر، سازه های فراتشخیصی همچون عدم تحمل بلاتکلیفی، همجوشی شناختی و عدم تحمل آشفتگی قادر به پیش بینی اختلال وسواسی - اجباری هستند و این یافته می تواند گام مهمی در پیشبرد و توسعه پروتکل های فراتشخیصی در درمان این اختلال محسوب شود.

    کلیدواژگان: اختلال وسواسی - اجباری، عدم تحمل بلاتکلیفی، همجوشی شناختی، عدم تحمل پریشانی
  • خسرو رشید*، گلاویژ علیزاده، آزاده مرادی صفحات 179-188
    مقدمه

    نگرش به زمان به هیجانات افراد و ارزیابی احساسی آن ها نسبت به گذشته، حال و آینده اشاره دارد و می تواند بر شادی و بهزیستی روان شناختی افراد تاثیرگذار باشد؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ی شادی و بهزیستی روان شناختی با نگرش به زمان در دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا همدان بود.

    روش

    طرح پژوهش از نوع همبستگی بود و جامعه ی آماری این پژوهش شامل تمامی دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا همدان است که تعداد آن ها 16000 نفر بوده و از میان آن ها بر اساس جدول کرسچی مورگان 302 دانشجو با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های شادی آکسفورد، بهزیستی روان شناختی ریف و نگرش به زمان میللو و وورل پاسخ دادند. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار «اس. پی. اس. اس.» ویراست 18 و روش های آماری همبستگی، تحلیل رگرسیون چندگانه به روش هم زمان تجزیه وتحلیل شدند.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که بین نگرش به زمان و 4 بعد آن با شادی و بهزیستی روان شناختی همبستگی معنادار وجود دارد (0.001>P). بعد حال نگر مثبت قادر به پیش بینی شادی و بهزیستی روان شناختی در دانشجویان بود (0.001>P) ولی بعد آینده نگر مثبت فقط قادر به پیش بینی شادی دانشجویان بود (0.001>P). همچنین بعد حال نگر منفی و آینده نگر منفی قادر به پیش بینی شادی و بهزیستی روان شناختی در دانشجویان بودند (0.001>P).

    بحث و نتیجه گیری

     بر اساس یافته ها می توان گفت که نگرش دانشجویان به زمان می تواند پیش بینی کننده ی خوبی برای شادی و بهزیستی روان شناختی آنان باشد؛ بنابراین با رشد و بهبود نگرش های مثبت در دانشجویان می توان انتظار افزایش شادی و بهزیستی روانی آنان را داشت.

    کلیدواژگان: شادی، بهزیستی روانشناختی، نگرش به زمان
  • فاطمه مسگریان، پرویز آزادفلاح*، حجت الله فراهانی، نیما قربانی صفحات 193-204
    مقدمه

    روابط موضوعی جایگاه ویژه ای درگستره نظری روان تحلیل گری دارد و آماده سازی نسخه فارسی مقیاسی برای سنجش آن مسیر پژوهش های تجربی را در این حوزه هموارتر می سازد. از اینرو مطالعه حاضر بررسی ساختار عاملی، روایی و اعتبار مقیاس روابط موضوعی بل را هدف خود قرار داده است.

    روش

    نمونه پژوهش حاضر را 558 نفر از دانشجویان دانشگاه تهران تشکیل می دادند که با شیوه نمونه گیری در دسترس از رشته های تحصیلی مختلف انتخاب شدند. نسخه فارسی مقیاس روابط موضوعی بلپس از طی مراحل ترجمه-بازترجمه، تنظیم و همراه باپرسشنامه سبک های دفاعی اجرا گردید. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون، تحلیل عامل اکتشافی و موازی انجام شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل عاملی مقیاس روابط موضوعی بل چهار عامل خودمحوری، بیگانگی، دلبستگی ناایمن و بی کفایتی اجتماعی را به دست داد. اعتبار عوامل آن با استفاده از محاسبه آلفای کرونباخ 0.66-0.77، ضریب اعتباردونیمه کردن 0.60-0.77 و تتای ترتیبی کل مقیاس 0.86 به دست آمد. همبستگی های معنادار بین ابعاد روابط موضوعی و سطوح مکانیزم های دفاعی نیز روایی همگرا و واگرای مقیاس روابط موضوعی بل را تایید کرد.

    بحث و نتیجه گیری

     به طور کلی می توان گفت نسخه فارسی مقیاس روابط موضوعی بل ساختاری 4 عاملی داشته و از روایی و اعتبار لازم برای کاربرد در پژوهش های روان شناختی با نمونه ایرانی برخوردار است.

    کلیدواژگان: روابط موضوعی، مقیاس روابط موضوعی بل، روایی، اعتبار، ساختار عاملی
  • زهرا زنجانی، حمید یعقوبی*، لادن فتی، محمدرضا شعیری، محمد غلامی فشارکی صفحات 205-214
    مقدمه

    چندش، یکی از شش هیجان اولیه ای است که توسط داروین معرفی شد. از جمله ابزارهای سنجش این هیجان، مقیاس حساسیت و گرایش به تجربه چندش است. این مطالعه با هدف بررسی ساختار عاملی و ویژگی های روان سنجی این مقیاس در جامعه ایرانی صورت گرفت.

    روش

    این مطالعه از نوع پژوهش های توصیفی محسوب می گردد. نمونه مورد مطالعه شامل 391 دانشجوی دانشگاه شاهد بود که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده مقیاس حساسیت و گرایش به تجربه چندش، مقیاس تجدیدنظر شده چندش و مقیاس وسواس پادوآ بود. ساختار عاملی پرسشنامه با استفاده از روش تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، اعتبار همگرا و پایایی بازآزمایی و همسانی درونی مقیاس مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج حاصل از تحلیل عامل اکتشافی، حاکی از چهار عامل گرایش به تجربه هیجان چندش، حساسیت به هیجان چندش، گرایش به اجتناب از محرک های چندش آور و حساسیت به نتایج هیجان چندش، در این مقیاس بود. تحلیل عامل تاییدی، الگوی چهار عاملی حاصله و الگوی دوعاملی فرم 12 سوالی را تایید کرد. همچنین، اعتبار همگرا و پایایی این مقیاس نیز خوب بود.

    بحث و نتیجه گیری

     نتایج پژوهش حاضر مبین آن است که این مقیاس در نمونه دانشجویی ایرانی از ساختاری عاملی و پایایی و اعتبار مطلوبی برخوردار است. لذا می توان از این مقیاس در نمونه های ایرانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مقیاس حساسیت و گرایش به تجربه چندش، ویژگی های روان سنجی، ساختار عاملی
  • سیده فاطمه بهرامیان*، ذکرالله مروتی، مجید یوسفی افراشته، محسن امیری صفحات 215-226
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر، بررسی ساختار عاملی تاییدی و ویژگی های روان سنجی مقیاس خودکارآمدی مقابله ای (چسنی، نیلاند، چامبرز، تایلر و فولکمن 2006) در بین دانشجویان ایرانی  بود.

    روش

    این مطالعه از نوع پژوهش های توصیفی محسوب می گردد، گروه نمونه در این پژوهش شامل 250 نفر از دانشجویان دانشگاه پیام نور دهدشت در سال تحصیلی 94-1393 بود که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها، از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، روایی همگرا، آزمون t برای گروه های مستقل و همبستگی پیرسون استفاده گردید.

    نتایج

    در تحلیل عاملی اکتشافی سه عامل استخراج گردید که 61.84 درصد از واریانس مشترک نمرات را تبیین می کند. تحلیل عامل تاییدی نیز از ساختار سه عاملی مقیاس خودکارآمدی مقابله ای در نمونه به کار گرفته شده حمایت می کند. این مقیاس با مقیاس خودکارآمدی عمومی نیز همبستگی مثبت نشان داد. همچنین، ضرایب پایایی عوامل مقیاس به روش آلفای کرونباخ و تنصیف (اسپیرمن-براون و گاتمن) بین 0.63 تا 0.91 به دست آمده است.

    بحث و نتیجه گیری

    به طور کلی، نتایج پژوهش حاضر نشان داد که این مقیاس در نمونه دانشجویان ایرانی، از ساختار سه عاملی و روایی و پایایی مطلوبی برخوردار است؛ بنابراین، می توان از مقیاس خودکارآمدی مقابله ای در نمونه های ایرانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مقیاس خودکارآمدی مقابله ای، ساختار عاملی، تحلیل اکتشافی، روایی و پایایی
  • زهرا صالح زاده عین آباد*، محمدرضا شعیری صفحات 229-237
    تنظیم هیجانی به عنوان شیوه هایی عمدی و خودکار قلمداد شده است که افراد از رهگذر آن، احساساتشان را مدیریت می کنند. پژوهش های روزافزونی بر اهمیت تاثیرات راهبردهای تنظیم هیجانی بر متغیرهایی همچون بهزیستی روان شناختی و گستره ای از اختلالات روان شناختی اشاره دارند. آن دسته از افرادی که قادر به استفاده از راهبردهای تنظیم هیجانی سازگارانه و موفق نیستند با پیامدهای منفی گوناگونی نظیر اختلالات خلقی و اختلالات اضطرابی مواجه می شوند. راهبردهای سرکوب فکر، بازداری هیجانی و پذیرش است که در پیشینه های نظری و پژوهشی موردتوجه و مطالعه قرارگرفته اند. پژوهشگران درصد یافتن اثرات راهبردهای تنظیم هیجانی نامبرده بر سایر پدیده های روان شناختی هستند. در این راستا، بایستی از دستورالعمل هایی برای القای این راهبردها استفاده شود. نه تنها پژوهش ها بر اثرات عاطفی، شناختی و اجتماعی راهبردهای تنظیم هیجانی مهر تایید زده اند، بلکه پژوهش های بین فرهنگی حاکی از آن هستند که این راهبردها تا حد چشمگیری از فرهنگ متاثر می شوند. از سوی دیگر، برای به کارگیری این راهبردها در مطالعات ایرانی، در درجه نخست لازم است دستورالعمل های مرتبط با این متغیرها معرفی شود. در مقاله ی پیش رو، در عین مروری بر این راهبردها، دستورالعمل های به کاربرده شده در هر مورد که در پژوهش های تجربی به کار گرفته شده اند، معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: سرکوب فکر، بازداری هیجانی، پذیرش، راهبردهای تنظیم هیجانی
|
  • Maryam Farhadi, MohmmadMehdi Pasandideh * Pages 7-15

     The present research had been done with the aim of assessing the impact of … on decreasing of the stress, anxiety, depression, and increasing of self-efficiency in patients who suffers from multiple sclerosis (MS). This semi-experimental research with the design of pre-test post-test and control group was held in Rasht, with a public call for female members of Guilan MS society. Then the volunteers were accidentally divided into experimental and witness groups and did (DASS-21) and (GSE-10) questioners.  The experimental group was trained for MBRS for eight sessions of two hours and a half, but the control group had no training. Then they again did the post-tests for (DASS-21) and (GSE-10) questioners. Descriptive and … statistics were used for analyzing the information.  In descriptive statistics ANCOVA was used. The results show that, 1. Training with MBRS had a meaningful impact in level of 99% on decreasing stress in MS patients, 2. Training with MBRS had a meaningful impact in level of 95% on decreasing anxiety in MS patients, 3.Training with MBRS had a meaningful impact in level of 95% on increasing self-efficiency in MS patients. All the statistical analysis in this research were done by SPSS software. The findings of this research clearly showed that mindfulness prevents thinking about past and future by keeping the mind focused on present time and helps the patient to manage their emotions and functions and accelerate mental and functional welfare.

    Keywords: multiple sclerosis (MS), Mindfulness, Stress, anxiety, Depression, self- efficiency
  • Samane Miri, Ahmad Mansouri * Pages 17-26

    The aim of present study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment group therapy on the perfectionism and test anxiety in students. For this purpose, in a quasi-experimental study, 26 female undergraduate students in Islamic Azad Uniuersity of Neyshabur were selected by purposive sampling method and then randomly designed into two experimental and control groups. The experimental group participated in 8 sessions of acceptance and commitment therapy (Hayes, Strosahl & Wilson, 2003), while control group was not in any treatment. The participants completed Test Anxiety Questionnaire (TAQ) and Tehran Multidimensional Perfectionism Scale (TMPS). Data were analyzed by SPSS22 software, using Multivariate analysis of covariance (MANCOVA). The findings showed that acceptance and commitment group therapy decreases the perfectionism and test anxiety. In sum, result showed that acceptance and commitment group therapy might be an efficient way to decrease perfectionism and test anxiety. Also, therapists can use this therapeutic approach for improving abnormal perfectionism and test anxiety.

    Keywords: Acceptance, commitment group therapy, Perfectionism, Test anxiety, Students
  • Fereydon Ramazani, Masood Hejazi * Pages 27-36
    Objective

    This research was conducted with aim of assessment role of resilience and hardiness in mental health in samples of athletes and non-athletes .

    Method

    This research was done via causal-comparitive sampling 300 men and female including 150 athletes and 150 non-athletes in age of 14-50 who were selected through convenience sampling .The participants' resilience was checked through Conner-Davidson Resilience Scale while their hardiness was measured by Ahvaz Hardiness Inventory meanwhile their mental health was assessed by utelizing General Health Questionnaire.The data were analyzed computing Independent Test , Pearson Correlation Coefficient , MANOVA , Multiple Regression.

    Results

    The results showed the resilience, hardiness and mental health There is a significant relationship. Resiliency is also increased hardiness with mental health of athletes and non-athletes were predicting.

    Conclusion

    The findings of this study suggest that the originality and importance of mental toughness and resiliency in predicting mental health of athletes and non-athletes.. Therefore, planning is necessary in order to promote sports culture and its role in society to the importance of sport in promoting mental health indicators is recommended.

    Keywords: Resilience, Hardiness, Mental Health, Sport
  • Samaneh Mohamadpour, Marjan Shahi, Fakhri Tajikzadeh * Pages 37-50

    Attending to psychological state in patients with epilepsy because of strong influence on Incidence, progression and prognosis and Treatment of this disease is very important. The aim of present study was investigating the Effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on core self-evaluations, psychological well- being and hope in patients with epilepsy. This research was semi-experimental with pretest-posttest and follow-up (1 Month) from October to February in 2016. In this study 30 Patients with epilepsy who attended to Shiraz health centers were selected by convenience sampling method and randomly were assigned in 2 experimental group and control group and Demographic Questionnaire, psychological well- being scale (PWBS), The Miller Hope Scale, Core Self Evaluations Scale (CSES) were administrated as pretest. The MBCT group received 8 sessions of mindfulness based cognitive therapy and the control group received no intervention. At the end, post-test was administrated on two groups and, repeated measure multi-variable was used for data analysis by spss-21 software. The results of the present study indicated that there were significant differences between the experimental groups and control group after administrated MBCT. So that, the mean of core self- evaluations, psychological well-being and hope of experimental group increased (p < 0.001). Considering the result of study that showed mindfulness-based cognitive therapy is effective in increases psychological well- being, hope, core self-evaluations in patients with epilepsy Therefore, In order to improve the positive psychological state in this patients psychological screening be performed and if needed clinical trials and appropriate intervention be considered.

    Keywords: mindfulness-based cognitive therapy, psychological well- being, hope, core self evaluations, Epilepsy
  • Pages 51-64

    This study was aimed to combine family therapy and play therapy in order to treatment children’s externalizing problems based on qualitative research and content analysis. Needed information for constructing content, techniques and structure was obtained from two sources. First, by reviewing main perspectives of family therapy and play therapy, basic concepts and component of every perspectives were extracted and similarities between them were gained. Secondly, 10 professionals of family and child, 14 children with externalizing problems and their parents were interviewed about familial factors and intervention considerations. Using information gathered, family play therapy model was constructed in 8 sessions so that whole family participate in first part of each session and parent would be present in second part without children. Content of first part was consist of increasing all member self-differentiation and autonomy and intimacy, correcting improving members interaction, anger management and discipline and content of second part was giving information about child’s characteristics and needs, skills for better relation with child (verbal, non-verbal, quality time) and creating parent coordination. Main techniques of family play therapy were reflection of emotions and behaviors, game, activity and drama, questioning, relabeling, tracing. Games and activities for each session are introduced and finally the basis of eclecticism were discussed in following.

    Keywords: family therapy, play therapy, family play therapy, externalizing problems
  • Zahra Ostadian Khani *, Malihe Fadae Moghadam, Farzaneh Ahmadi Pages 65-73
    Introduction
    One of the important aspects of human development, his socialization process. The inherent necessity of social life in humans can make contact with others as inevitable. Social development involves a healthy relationship is based on the position of the people. The purpose of this study, Social Factors predicting passion of relationships among students. these factors include: Competence, problem-solving and support (social).
    Methods
    The study population included all students of Islamic Azad University, Tehran was the center of which was randomly selected sample of 200 people. Instruments included 12-item questionnaire passion relationship Mac Crossley, Social Competence Questionnaire 47 questions, Social Problem Solving Inventory (SPSI-R) Dzurilla 25 questions and Social support questionnaire had 23 questions Phillips. This study was correlational. To analyze the data, Pearson correlation and multivariate regression was used.
    Results
    Data analysis using stepwise regression analysis showed that style the avoidance of contact enthusiasm has been a significant relationship (p < 0/05). The variables of social support and social competence relationships were effective in explaining passion (p < 0/05).  
    Conclusion
    The results showed that students who use avoidance to solve social problems virgin Less enthusiasm for the relationship with And more and more social support and have higher social competence are more enthusiastic relations.
    Keywords: passion relations, social competence, problem-solving, social support
  • Pages 75-84

    bondage risk of addiction or drug of the matter is, the species that gives him both physically and psychologically dependent on individual and social behavior undermines all this. The aim of this study was to investigate the relationship between emotion regulation and cognitive self-control source was drug-dependent individuals. This descriptive study was correlational. Anyone with a drug addiction treatment center in the second half of 1393 to visit the city famenin treated, formed the study population. A total of 110 subjects selected by simple random sampling method and then to questionnaires emotion regulation, locus of control and self-reported cognitive response. Data obtained by using Pearson correlation and multiple regression analysis using spss software (version 16) were analyzed. The results showed that negative emotion regulation and cognitive control with external locus of control components associated with the negative and positive components of emotional regulation and internal locus of control had a positive relationship. These results have important implications in the pathology of substance abuse. Accordingly, clinicians can-can prohibit emotion regulation strategies and internal controls to deal with substance abuse use.

    Keywords: Emotion Regulation, Locus of control, Self-Control, Cognitive, Drug addiction
  • Zeynab Alavi, Ezatollah Ghadampour *, Firoozeh Ghazanfari Pages 85-96

    The purpose of the present study was to investigate the effect of optimism using story telling on behavioral disorders of the fifth grade male students of elementary school in the city of "Khoramabad". The method applied was pre-test, post-test with a control group. The participants were all the elementary male students from a school in "Khoramabad", from among whom thirty were selected using "random sampling" as members of control and experimental group. Rutter behaviour disorders Questionnaire-teachers form (1967) was used to measure the students' behavioral disorders. For data analysis, descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (multivariate and univariate analysis of covariance) were applied. Results indicate that education of optimism through storytelling leads to a decrease in behavioral disorders of the fifth grade students in experimental group compared to control group. Current observations confirm the positive impact of optimism, through storytelling, upon the decrease in students' behavioral disorder, Therefor The use of more effective methods of storytelling optimism training on elementary school students, because storytelling efficient way to attract students, especially elementary students(p < 0/001).

    Keywords: optimism, storytelling, Behavioral disorders, elementary school students
  • Sara Karimi *, Rahim Yusefi, Mehran Soleymani Pages 97-109
    Introduction

    Common life is also like any other phenomenon, damage or pest damage of its own and one of the major common life, the issue of infidelity couples. Infidelity in a marriage commitment is the most damaging form that relationship affects all of them.

    Background & Aims

    This study was an attempt to determine the role of personality traits in predicting beliefs about marital infidelity.

    Materials& Methods

    The study is descriptive  correlation. The population comprised all the students of AzarbaijanShahidMadani University, Iran, in the academic year 2014-2015. Considering the size of the population, 400 students were selected as sample through stratified random sampling. Data were collected using infidelity questionnaire (INFQ), and Neo Five Factor Inventory questionnaire (NEO-FFI). Pearson’s correlation coefficient and multiple regressions analysis were used in data analysis.

    Results

    The results of the regression model, the components of neurosis and conscientiousness had the most important role in predicting marital infidelity components .

    Conclusions

    In explaining the findings of the study it can be concluded that the basic personality traits associated with marital  Infidelity components. So can say that the issue of Infidelity couples are closely linked to the concept of personality, And the important and complex issues that must be considered, In fact, Infidelity the people in their personality probed.

    Keywords: Marital relationship, Marital infidelity, Personality traits
  • Iraj Shakerinia *, Fereydon Ramazani, Hossin Vahed Chokdeh, Mohammad Dostar Pages 111-119
    Abstract In This research the relation between “emotional intelligence”, “perceived organizational support “ & “job satisfaction” of staff in Guilan University. The research population includes the entire staff equal with 337 members. Kregci and Morgan’s table was used for sampling and 179 members were chosen randomly. In this survey research, we used descriptive method of research with correlation among the indexes.  Research tools are three questionnaires of perceived organizational support of Eisenberg et al (1986), Scoutet al’s Emotional Intelligence (1998) and Smith, Kendall and Hulin’s job satisfaction. To analyze the data we used descriptive indexes and statistical tests of Pearson’s correlation coefficient and regression analysis. The result showed that a positive and meaningful relation exists between perceived organizational support and job satisfaction and between perceived organizational support and emotional intelligence There also exists a meaningful and positive relation between emotional intelligence and job satisfaction . The results gained by regression demonstrate that the two variables “organizational support” and “emotional intelligence” are just a %53 of the observed variables in job satisfaction. Key words: Emotional Intelligence, Organizational Support, Job satisfaction, Staff of university of guilan.
    Keywords: Emotional intelligence, Organizational Support, job satisfaction, Staff of university of guilan
  • Sareh Abbaspoor, Seiyedeh Fatemeh Mousavi * Pages 121-131
    Introduction

      This research was done with the purpose of the comparative study of dimensions of mental health and depression in normal children and siblings of children with autism.

    Methods

    The research method was descriptive and the design was ex post facto. The 34 siblings of children with autism and 34 normal children were selected by convenience sampling from Clinics and care institutions for children with autism and primary and secondary schools in range 16-9 years of age from Alborz and Tehran cities. For data collection, Pediatric Symptom Checklist (PSC) and Children's Depression Inventory (CDI) were used. Data were analyzed by using independent t and Chi square tests.

    Results

    Results showed no statistically significant difference between mental health and depression components except anhedonia in two groups of normal children and siblings of children with autism. However, chi-square test results showed clinical and diagnostic significant difference between the rate of mental disorders in normal children and siblings of children with autism.

    Conclusion

    The presence of children with autism in the family causes cause abnormalities in behavioral, emotional, social and verbal-nonverbal communication between children with autism and other family members. So to reduce the adverse mental and emotional consequences of communication between family members, the importance of recognition of this disorder and educational needs for special interactions with autism children in the family is obvious.

    Keywords: Mental Health, Depression, Siblings of children with autism
  • Zahra Ranaee *, Ali Ghanaei Chamanabad, Seyed Ali Kimiaee, Ahmad Mansouri Pages 133-142
    Introduction

    The aim of present study was to investigate the effectiveness of Rational Emotive Behavior Group (REBG) therapy on the executive functions and mental health in mothers of children with attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD).

    Method

    In a quasi-experimental study, 30 mothers of children with ADHD referred to counseling centers in the city Bojnurd, during four months, were selected by available sampling method and then randomly designed into three experimental, placebo and control groups. The experimental group participated in 8 sessions of rational emotive behavior group therapy, while placebo and control groups were not in any treatment. However, the placebo group participated in 8 sessions of Word-Windows software training. The participants completed General Health Questionnaire (GHQ) and Tower of London Test (TOL). Data were analyzed by SPSS22 software, using analysis of covariance (MANCOVA).

    Results

    The findings showed that REBG leading to improving the executive functions and increase mental health in experimental group than placebo and control groups.

    Discussion and conclusion

    The results showed that REBG might be an efficient way to improving executive functions and increase mental health in mothers of children with ADHD. Also, therapists can use this therapeutic approach for improving executive functions and increase mental health.

    Keywords: Attention-deficit, hyperactivity disorder, Executive functions, Mental Health, rational emotive behavior group therapy
  • Sohrab AMIRI * Pages 143-153

    The aim of the present study was to investigate psychological damage aspects, including the Internalizing and externalizing problems based on the dimensions of behavioral activation system (BAS) and behavioral inhibition system (BIS). For this purpose, first, 270 persons of high school adolescent students (including boys and girls) of arak's schools were selected through a multistage cluster sampling. Then Brain / behavioral Systems questionnaire were distributed among them to be answered. After initial data analysis, 64 of them, based on final score distribution (Z Standard) in Brain / behavioral Systems questionnaire were chosen. Finally, in order to test the hypothesis of this study, participants were have studied to measure Internalizing and externalizing problems, Through Brain / behavioral, Multiple anxiety, depression, aggression and hyperactivity questionnaires. The collected data were analyzed using a Multivariate analysis of variance, ANOVA and post hoc tests. Results showed that are significant difference between the four personality groups in Internalizing and externalizing problems. So that, High sensitivity of behavioral inhibition system (HBIS) and Low sensitivity of behavioral inhibition system (LBIS) group, had the highest anger and aggression had the highest anger and aggression (p < 0/05). In symptoms of of social anxiety and physical symptoms of anxiety, high sensitivity Behavioral Activation System (HBAS), showed a significant difference with other groups (p < 0/05). The results showed that the more active and less active of brain/ behavioral systems can make adolescents vulnerable to psychological damages. The results showed that high and low levels of brain-behavioral systems sensitivity, leading to psychological disorders.

    Keywords: internalizing, externalizing, Behavioral activation system, Behavioral inhibition system
  • Omid Soliemanifar *, Farzaneh Shaabani, Zahra Rezaei, Najmeh Nikoubakht Pages 155-166
    Introduction

    Critical thinking is a key element of mental health. The aim of this study was to investigate the relationship critical thinking disposition, self-esteem, assertiveness, Social anxiety and worry within the framework a causal model.

    Methods

    The Present study was a descriptive correlational design of a type path analysis. The study population included all students of the Abdanan Payame Noor University. 290 students selected by multistage random sampling method and results were interpreted using Pearson correlation and path analysis. In this study, the California Critical Thinking Disposition Inventory (1992), Rosenberg self-esteem (1965), simplified version of Rathus Assertiveness Schedule (1985), Social Phobia Inventory (2000), Penn State Worry Questionnaire (1990) were used.

    Results

    critical thinking disposition had a decreasing effect on Social anxiety and worry with coefficients -0.14 and -0.11 respectively, whereas demonstrated a positive correlation with self-esteem (0.24) and assertiveness (0.21). Also, a negative correlation between self-esteem with Social anxiety (-0.29) and worry (-0.30) and assertiveness with Social anxiety (-0.31) and worry (-0.15) were observed. Path analysis results indicated that Critical thinking Disposition have a significant indirect effect on Social anxiety (-0.22) and worry (-0.28) by the mediation of self-esteem and assertiveness.

    Conclusion

    critical thinking disposition اhave a positive impact on self-esteem and assertiveness may lead to reduction of Social anxiety and worry. This model is potentially within the framework of CBT, it could be have therapeutic implications for patients with mental disorders, including depression and anxiety disorders

    Keywords: Critical thinking disposition, Self-esteem, assertiveness, Social anxiety, Worry, A causal model
  • Mehdi Akbari * Pages 167-177
    Introduction

    Obsessive compulsive disorder with chronic course, heterogeneity in symptoms and resistance to change as well as one of the most debilitating anxiety disorders, it’s necessary the need for increasingly to investigation of multidimensional nature of pathology, complex and transdiagnostic. Accordingly, the aim of this study was to investigate the contribution of transdiagnostic processes such as intolerance of uncertainty, cognitive fusion and distress intolerance to prediction of obsessive compulsive disorder in clinical population.

    Method

    In correlation- cross sectional current study, 155 subjects with obsessive compulsive disorder referred to clinics Roozbeh Psychiatric Hospital, Ayatollah Taleghani Hospital (department of psychiatry) and Iran Psychiatric Hospital, selected by available sampling method and completed Obsessive Compulsive Inventory– Revised (OCI-R), Intolerance Uncertainty Scale (IUS), Distress Tolerance Scale (DTS) and Cognitive Fusion Questionnaire (CFQ). The gathered data was analyzed using Pearson correlation and multiple regression.

    Results

    The results showed that intolerance of uncertainty, cognitive fusion and intolerance distress were correlated with the Obsessive compulsive disorder. Based on regression analysis, the variables are generally able to predict 69% of the variance in obsessive-compulsive disorder, among which, the role of predicted of cognitive fusion was higher than other variables.

    Conclusion

    According to the findings of this study, transdiagnostic constructs, such as intolerance of uncertainty, cognitive fusion and distress intolerance able to predict obsessive-compulsive disorder and this finding may be an important step in the advancement and development of transdiagnostic protocols be considered in the treatment of this disorder.

    Keywords: Obsessive compulsive disorder, intolerance of uncertainty, cognitive fusion, distress intolerance
  • Khosro Rashid *, Galavizh Alizade, Azadeh Moradi Pages 179-188

    This study aimed at studying the relationship between time attitude and it’s sub-scales( present positive and negative, and future positive and negative)with happiness and psychological well- in students. It was a survey study which some questionnaires were used. The population was all of students in Bu Ali Sina University in 2012-2013 academic years. Research sample was 302 girls and boys students which were selected by using simple random sampling method. The instruments were Axsford Happiness Scale, Ryff’s 18-items Psychological Well-Being questionnaire and Mello and Worrell’s Time Attitude Scale. The data collected from the sample were put into SPSS- 18 and were analysed using statistical methods, correlation coefficient and multipleregression. The findings show that students have more future positive attitudes, and are more positive than negative, in general. Moreover, the results show that there are meaningful relationships between happiness and psychological well-being with time attitude students (p < 0.001).Also time attitude (Present Positive) can predict the changes related to the happiness and psychological well-being positively and significantly (p < 0.001) but Future Positive can predict only the changes related to the happiness(p < 0.001). Also both Present Negative and Future Negative can predicts the changes related to the happiness and psychological well-being negatively and significantly (p < 0.001) According to the findings, their student’s time attitude can predict moderately their happiness and psychological well-being. However, by increasing student’s positive time attitudes developing the level of their happiness and psychological well-being could be anticipated.

    Keywords: : happiness, psychological well-being, time attitude
  • Fatemeh Mesgarian, Parviz Azadfallah *, Hojatollah Farahani, Nima Ghorbani Pages 193-204

    Object relations have A key role in psychoanalytic approach. Thus providing a persian version of a scale to assess object relations is helpful for elaborating empirical studies in this approach. the  aim  of  the present study is  to  investigate  validity,  reliability,  and factorial  structure  of  the Persian  version  of  the Bell object relations inventory (BORI).  convenience sampling is used  to  select 558 students  from the university of Tehran. First, by the method of  translation- back  translation, the  Persian  version  of  BORI is prepared. then BORI and defense mechanism questionnaire (DSQ) are completed by the sample. Data analysis  is  performed  by  using  of  Pearson correlation coefficients, parallel, and exploratory  factorial  analysis. Factorial  analyses show  four  factors named egocentricity, alienation, insecure attachment, and social incompetence. Cronbach Alpha  and split-half coefficients  are 66/0-77/0 and 60/0-77/0, respectively. significant correlations between object relations and defense mechanisms shows convergent and divergent validity of BORI. Accordingly, the reliability and construct validity of the Persian  version  of BORI are confirmed. Therefore, BORI for psychological research among Iranian samples is suitable.

    Keywords: object relations, Bell object relations inventory, Validity, reliability, factorial structure
  • Zahra Zanjani, Hamid Yaghubi *, Ladan Fata, Mohamadreza Shairi, Mohamad Gholami Fesharaki Pages 205-214

    Disgust was one of six basic emotions was introduced by Darwin. Disgust propensity and sensitivity scale is one of assessment tools of disgust. The aim was the survey of the factor structure and psychometric properties of this scale in Iranian population.

    Method

    This study was Descriptive research. The sample was consisted of 391 students of Shahed University that were selected by cluster sampling method. The used tools were disgust propensity and sensitivity scale, disgust scale- revised and Padoa scale. The Exploratory and Confirmatory factor analysis was used for survey of factor structure of this scale. Also, convergent validity, test-retest reliability and internal consistency of the scale were evaluated.

    Results

    The Exploratory factor analysis showed four factors: disgust emotion propensity, disgust emotion sensitivity, propensity for avoidance of disgusting stimuli, sensitivity for results of disgust. The Confirmatory factor analysis confirmed four factors and two factors version. Also, convergent validity and reliability of the scale were good.

    Conclusion

     These findings showed this scale has a favorable factor structure, convergent validity and reliability. Therefore, it can be used in Iranian samples.

    Keywords: disgust propensity, sensitivity scale, psychometric properties, Factor structure
  • Hakimeh Bahramiyan * Pages 215-226
    Introduction

    The objective of this study investigated factorial structure for the coping self-efficacy scale (CSE) among Iranian students.

    Method

    This study was Descriptive research. The sample was consisted of 250 graduate student  of payam noor university, who were selected through selected randomly sampling. For data analysis, exploratory and confirmatory factor analysis, convergent validity, t-test for independent groups and Pearson correlation was used.

    Results

    The exploratory factor analysis, three factors were extracted by 61/84 of the common variance explained scores. Confirmatory factor analysis of the three-factor structure of coping self-efficacy scale used in the sample gives support. The scale also showed a positive correlation with general self-efficacy scale. the Cronbach alpha as 0.63-0.91 of CSE factors was estimated and it was acceptable.

    Conclusion

     The results showed that the scale of Iranian students, the three-factor structure and has good reliability and validity. So, coping self-efficacy scale can be used in Iranian samples.

    Keywords: The coping self-efficace, factorial structure, exploratory factor analysis, Reliability, Validity
  • Zahra Salehzadeh Einabad *, Mohammadreza Shairi Pages 229-237
    Emotion regulation is considered as the intentional and automatic ways through which individuals manage the feelings that they have. Increasingly researches indicate the importance of emotion regulation strategies in variables such as psychological well being and numerous psychological disorders. Individuals who are not able to use adaptive emotion regulation strategies face many negative consequences. Strategies, including thought suppression, emotional inhibition and acceptance have been widely studied in the theoretical and research literature. Researchers seek to find the effects of diverse emotion regulation strategies on other psychological variables. In line with this, some instructions should be used to induce these strategies. Not only do researches support the emotional, cognitive, and social effects of aforementioned strategies, but also cross-cultural findings indicate that these strategies are highly affected by culture. On the other hand, to use these strategies in Iranian studies it is necessary to introduce related instructions. In this paper, we will review these strategies and present the instructions related to each emotion regulation strategies in experimental studies.
    Keywords: Thought suppression, emotion inhibition, acceptance, Emotion Regulation Strategies