فهرست مطالب

نشریه روانشناسی بالینی و شخصیت
سال بیست و یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مهرنوش سادات سیدی، محبوبه داستانی* صفحات 1-12
    مقدمه

    مراقبت از کودک عقب مانده ذهنی خود استرس زا است و به طور خاص مادران کودکان مبتلا به کم توانی ذهنی از سلامت جسمانی، روابط اجتماعی و سلامت روانی ضعیف تری نسبت به والدین کودکان عادی برخوردار هستند. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر سرمایه های روان شناختی و سلامت روان مادران کودکان ناتوان ذهنی است.

    روش

    تحقیق از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش اجرا آزمایشی با یک گروه آزمایش و یک گروه گواه به همراه پیش آزمون پس آزمون بود. جامعه آماری شامل کلیه مادران دارای فرزند ناتوان ذهنی مراجعه کننده به مدارس استثنایی و موسسات توان بخشی شهر قم بود. از بین آن ها 26 نفر که دارای معیارهای ورود بودند، به شیوه تصادفی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و در دو گروه 13 نفری آزمایش و گواه جای گذاری شدند. گروه آزمایش درمان شناختی رفتاری را در 8 جلسه 60 دقیقه ای دریافت کرد. طی این مدت گروه گواه در لیست انتظار قرار داشت و مداخله ای دریافت نکرد. برای گردآوری داده ها از فهرست تجدیدنظرشده علایم روانی (SCL90-R) «دراگوتیس» و همکاران (1984) و پرسشنامه سرمایه روان شناختی (PCQ) لوتانس و همکاران (2007) استفاده شد. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره صورت گرفت.

    نتایج

    یافته ها نشان داد بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش و گواه در نمرات متغیرهای سرمایه های روان شناختی و سلامت روان تفاوت معناداری وجود دارد (0001/0>p). بدین معنا که درمان شناختی رفتاری منجر به بهبود سلامت روان و ارتقاء سرمایه های روان شناختی در گروه آزمایش شد.

    بحث و نتیجه گیری

    بر این اساس درمان شناختی رفتاری می تواند به عنوان الگویی مناسب، مطمین و اثربخش در پیشگیری مشکلات روانی و ارتقاء سرمایه های روان شناختی مادران دارای فرزند عقب مانده ذهنی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی رفتاری، سرمایه های روان شناختی، سلامت روان، ناتوان ذهنی
  • یاور توپچی، رسول روشن چسلی*، مسعود جان بزرگی صفحات 13-26
    مقدمه

    با توجه به نقش مهم دوران ابتدایی تحول در شکل گیری نیرومندی من، پژوهش حاضر با هدف شناسایی نقش سبک های دل بستگی در پیش بینی نیرومندی من و خرده مقیاس های آن (امید، اراده، هدف، شایستگی، وفاداری، عشق، مراقبت و خرد) انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. شرکت کنندگان شامل 250 نفر از دانشجویان دانشگاه های تهران و شاهد که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های سبک دل بستگی کولینز و رید و پرسشنامه نیرومندی من مارکستروم استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج حاصل همبستگی نشان می دهد که بین متغیرهای سبک های دل بستگی و نیرومندی من، همبستگی معنادار وجود دارد و رگرسیون چندگانه هم نشان می دهد که این مدل رگرسیونی 3/33 درصد از تغییرات واریانس نیرومندی من را پیش بینی کند. نتایج پیش بینی خرده مقیاس ها و درصد واریانس تغییر به ترتیب عبارت اند از امید: 7/30، اراده: 9/23، هدف 31، شایستگی: 3/25، وفاداری: 9/13، عشق: 3، مراقبت: 9، خرد: 5/26 است.

    بحث و نتیجه‏ گیری: 

    نتایج نشان می دهد که سبک دل بستگی ایمن، نیرومندی من و خرده مقیاس های آن را با جهت مثبت و سبک دل بستگی اجتنابی و اضطرابی نیرومندی من و خرده مقیاس های آن را با جهت منفی پیش بینی می کند. این یافته ها، اهمیت بحث دل بستگی سالم در پیش بینی نیرومندی من را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: سبک های دل بستگی، دل بستگی ایمن، دل بستگی اجتنابی، دل بستگی اضطرابی، نیرومندی من
  • مارال ذکری، فریده نرگسی* صفحات 27-38
    مقدمه

    بر اساس یکسری از مطالعات قبلی، اختلال شخصیت خودشیفتگی همبودی با اختلال وسواسی جبری و اعتیاد به اینترنت همراه است؛ اما تحقیقات دیگر نتایج متناقضی دارد؛ در نتیجه برای رفع این ابهام انجام پژوهش های بیشتر الزامی است. هدف پژوهش حاضر مقایسه میزان تفاوت علایم اختلال وسواسی جبری و اعتیاد به اینترنت در افراد دارای علایم اختلال شخصیت خودشیفتگی و افراد عادی است.

    روش

    نمونه پژوهش حاضر شامل 66 نفر دانشجو، 32 نفر دانشجو دارای علایم اختلال شخصیت خودشیفتگی و 34 نفر فاقد این علایم بودند که با پر کردن پرسشنامه اختلال شخصیت خودشیفتگی، پرسشنامه اختلال وسواسی جبری ونکوور و پرسشنامه اعتیاد به اینترنت در پژوهش شرکت کردند. طرح تحقیق از نوع علی- مقایسه ای بود و برای بررسی فرضیه ها از تحلیل واریانس چند متغیره استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها حاکی از این بود که بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود دارد (96/24, F= 001/0 p<). افراد دارای علایم اختلال شخصیت خودشیفتگی نسبت به افراد فاقد این علایم در مولفه های اختلال وسواسی جبری از جمله آلودگی، وارسی، افکار وسواسی، احتکار، کمال گرایی و دقت، تردید و اعتیاد به اینترنت دارای میانگین بیشتری بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    در نتیجه افراد دارای علایم اختلال شخصیت خودشیفتگی در مولفه های اختلال وسواسی جبری از جمله آلودگی، وارسی، افکار وسواسی، احتکار، کمال گرایی و دقت، تردید و اعتیاد به اینترنت در مقایسه با افراد عادی تفاوت معنی داری داشتند.

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت خودشیفتگی، اختلال وسواسی جبری، مولفه های اختلال وسواسی جبری و اعتیاد به اینترنت
  • راشن عبداللهی*، ابوالقاسم عیسی مراد، ایما عبدی صفحات 39-48
    مقدمه

    روابط فرا زناشویی آسیب جبران ناپذیری بر زندگی مشترک و روابط میان فردی زوج ها تحمیل می نماید. ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف «بررسی اثربخشی مشاوره سیستمی «بوین» بر قلدری و فرصت های رفتاری در خانواده های آسیب دیده از روابط فرا زناشویی» انجام شد. 

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی است و برای گرد آوری اطلاعات از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است.جامعه آماری پژوهش را کلیه زوج های مراجعه کننده به مرکز مشاوره و روان شناسی آرامش شهر تهران در شش ماه دوم سال 1400 تشکیل دادند که از بین آن ها 32 نفر (16 زوج) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل به طور تصادفی (8 زوج در هر گروه) گمارده شدند. گروه آزمایش مشاوره سیستمی بوین را در هشت جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند.ابزارهای مورد استفاده در پژوهش شامل پرسشنامه های «چهار سوار کارگاتمن» (2012) و مقیاس قلدری «الویوس» (1996) بود که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون مورد استفاده قرار گرفتند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 در دو بخش توصیفی و استنباطی (کوواریانس) صورت پذیرفت.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که مشاوره سیستمی بوین در مرحله پس آزمون تفاضل میانگین نمرات قلدری و فرصت های رفتاری در دو گروه آزمایش و کنترل معنادار بود (01/0>p).

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش، مشاوره سیستمی بوین مداخله ای کاربردی در کاهش قلدری و ایجاد فرصت های رفتاری در زوج های آسیب دیده از روابط فرا زناشویی است.

    کلیدواژگان: روابط فرا زناشویی، فرصت های رفتاری، قلدری، مشاوره سیستمی بوئن
  • اسما آزادی*، سعیده سنجرانی، علیرضا بخشایش صفحات 49-58
    مقدمه

    سوءاستفاده جنسی در کودک یکی از مشکلات عمده بهداشت عمومی و از مهم ترین عوامل تهدید کننده سلامت روان در کودکان است. کودکی که سوءاستفاده جنسی را تجربه می کند، در معرض خطر بیشتری برای سایر تجارب منفی در دوران کودکی است.

    روش

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تجربه زیسته دختران از سوءاستفاده جنسی در دوران کودکی انجام گرفته است. در همین راستا، 8 نفر از دخترانی که سوءاستفاده جنسی را در دوران کودکی تجربه کرده بودند به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته مورد مطالعه قرار گرفتند. لازم به ذکر است که نمونه گیری تا زمان اشباع داده ها ادامه یافت. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها. ابتدا داده ها، ثبت شدند و با استفاده از روش گلایزری کدگذاری شدند و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج تحلیل تجربه زیسته دختران در مورد سوءاستفاده جنسی در چهار مضمون: خیانت، خودسرزنش گری، انگ زدن و آسیب روانی جای گرفت.

    بحث و نتیجه ‏گیری: 

    این مطالعه بر اهمیت اقدامات پیشگیرانه و توجه بیش ازپیش خانواده ها و نهاد های اجتماعی در حمایت از کودکان و پیشگیری از سوءاستفاده جنسی در دختران تاکید دارد.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، سوءاستفاده جنسی، کودکان، دختران
  • خدیجه سادات باقرزاده، خدابخش احمدی*، شکوه نوابی نژاد صفحات 59-72
    مقدمه

    اثرات هیجانی و رفتاری افشای خیانت بر هر یک از زوجین درگیر فوق العاده مخرب است؛ به گونه ای که اختلال استرس حاد اولین و مهم ترین بازخورد در مواجهه با آن است. در این زمینه، طرح واره ها همانند چهارچوبی برای پردازش اطلاعات با ایجاد تغییرات عمیق در نگرش به خود، دیگران و جهان می توانند در سطح تجربه استرس حاد موثر باشند. هدف از این پژوهش بررسی نقش طرح واره های ناسازگار در اختلال استرس حاد ناشی از خیانت همسر بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری را زوج های درگیر در خیانت زناشویی تشکیل داد که طی سال های 1399 و 1400 به دادگاه ها و مراکز مشاوره خانواده شهرهای تهران و ساوه مراجعه کرده بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 172 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها عبارت بودند از پرسشنامه واکنش استرس حاد استنفورد (کاردنیا و همکارن، 2000) و نسخه کوتاه پرسشنامه طرح واره یانگ (1998). داده ها توسط نرم افزار SPSS24 و با استفاده از شاخص های توصیفی و آزمون های آماری ضریب همبستگی «پیرسون» و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل گردید.

    نتایج

    نتایج نشان داد میزان واکنش های استرس حاد همسر نسبت به خیانت با طرح واره های ناسازگار اولیه (46/0=r) و حوزه های آن، یعنی بریدگی و طرد (40/0=r)، خودگردانی و عملکرد مختل (34/0=r)، دیگر جهت مندی (29/0=r)، گوش به زنگی بیش ازحد و بازداری (44/0=r) و محدودیت های مختل (25/0=r) رابطه مثبت معنی داری دارند (01/0<p).انواع واکنش های استرس حاد، یعنی نشانگان تجزیه ای، تجربه مجدد، اجتناب، اضطراب و بیش انگیختگی و اختلال در کارکرد نیز با طرح واره های ناسازگار اولیه و حوزه های آن رابطه مثبت معنی داری داشتند (05/0<p). 33% از کل واریانس اختلال استرس حاد توسط حوزه های طرح واره های ناسازگار اولیه تبیین گردید (01/0<p).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد طرح واره های ناسازگاری که به دلیل خیانت همسر ایجاد می شوند، زمینه بروز اختلال استرس حاد پس از افشای خیانت را فراهم می سازند.

    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگار اولیه، اختلال استرس حاد، خیانت زناشویی، افشای خیانت
  • عزت الله احمدی*، حسن بافنده، محمد محکی صفحات 73-86
    مقدمه

    نقش عوامل روانی و شخصیتی در پیش بینی و درمان سندرم روده تحریک پذیر بسیار حایز اهمیت بوده، در سال های اخیر توجه خاصی را از سوی پژوهشگران و درمانگران به خود جلب کرده است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش صفات شخصیت در پیش بینی سندرم روده تحریک پذیر با واسطه گری حساسیت اضطرابی بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان سال آخر دبیرستان های شهرستان اسکو بودند که از میان آن ها 292 دانش آموزان به عنوان نمونه پژوهش با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و پرسشنامه های سندرم روده تحریک پذیر (EISSS)، شخصیتی نیو NEO-FFI  و فهرست تجدیدنظر شده حساسیت اضطرابی ASI-R  توسط آن ها تکمیل گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار Amos نسخه 21 استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد صفات شخصیتی روان رنجوری، گشودگی به تجربه و وظیفه شناسی به طور مستقیم و نیز با واسطه گری حساسیت اضطرابی رابطه مثبت و معنی دار با سندرم رودهتحریک پذیر دارد و صفات شخصیتی توافق پذیری و برون گرایی به طور مستقیم و با واسطه گری حساسیت اضطرابی رابطه منفی و معنی دار با سندرم روده تحریک پذیر دارند. در کل نتایج نشان داد صفات شخصیتی با واسطه گری حساسیت اضطرابی بر سندرم رودهتحریک پذیر تاثیر معنی داری دارند و شاخص مربعات خطای برآورد (05/0= RMSEA) و نیکویی برازش (91/0= GFI) مطلوب محاسبه شدند.

    بحث و نتیجه ‏گیری:

     با توجه به شواهد به دست آمده در خصوص نقش عوامل روان شناختی در شکل گیری، راه اندازی و تشدید یا تخفیف علایم، به نظر می رسد هیچ راهکار درمانی برای بیماران IBS نمی تواند بدون در نظر گرفتن نقش عوامل روانی به موفقیت دست یابد.

    کلیدواژگان: صفات شخصیتی، حساسیت اضطرابی، سندرم روده تحریک پذیر
  • مریم دلدار گوهردانی*، منصوره ستوده، کسری بیک محمدی، امید امانی صفحات 87-104
    مقدمه

    کیفیت خواب یک ساختار بالینی مهم است و خواب ضعیف به طور فزاینده ای در افراد، به ویژه دانشجویان شایع است؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف رابطه بین انعطاف پذیری شناختی و شفقت به خود با کیفیت خواب با توجه به نقش میانجی تنظیم هیجان در بین دانشجویان انجام شد.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی دانشجویان دانشگاه گیلان تشکیل می دادند. به این منظور نمونه ای به حجم 384 نفر به روش نمونه گیری غیر تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه جمعیت شناختی محقق ساخته، پرسشنامه کیفیت خواب «پیتزبورگ بویس» و همکاران (1989)، پرسشنامه شفقت به خود «نف» (2003)، پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی دنیس و «واندر وال» (2010)، پرسشنامه تنظیم هیجان «گراس و جان» (2003) استفاده شد. تحلیل داده ها با روش همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزارهای SPSS-27 و Amos-24 انجام شد.

    نتایج

    نشان داد که رابطه معناداری بین سه متغیر انعطاف پذیری شناختی، شفقت به خود و تنظیم هیجان به ویژه خرده مقیاس ارزیابی مجدد باکیفیت خواب وجود دارد (05/0>p). به علاوه رابطه معناداری بین دو متغیر مستقل انعطاف پذیری شناختی و شفقت به خود با ارزیابی مجدد وجود دارد، همچنین رابطه بین انعطاف پذیری شناختی و سرکوبی معنادار بود (05/0>p). علاوه بر این رابطه بین کیفیت خواب و سرکوبی معنادار نبود و رابطه ای معناداری نیز بین شفقت به خود و سرکوبی مشاهده نشد (05/0<p). متغیرهای انعطاف پذیری شناختی، شفقت به خود و ارزیابی مجدد توانستند 14 درصد از متغیر وابسته کیفیت خواب را تبیین کنند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، تنظیم هیجان به ویژه خرده مقیاس ارزیابی مجدد رابطه بین انعطاف پذیری شناختی و شفقت به خود را باکیفیت خواب میانجی گری می کند؛ لذا بهره مندی از توانایی تنظیم هیجان به ویژه خرده مقیاس ارزیابی مجدد می تواند به عنوان یک راهکار درمانی موثر در جهت بهبود کیفیت خواب دانشجویان موردتوجه قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، تنظیم هیجان، شفقت به خود، کیفیت خواب
  • راضیه اعتصامی پور*، خدیجه رمضان زاده مقدم صفحات 105-116
    مقدمه

    افراد مبتلا به اضطراب کرونا ممکن است از نشخوار به عنوان یک راهبرد مقابله ای ناکارآمد در مقابله با تجارب هیجانی استفاده کنند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی پارادوکس درمانی بر نشخوار خشم افراد مبتلا به اضطراب ناشی از بیماری کرونا صورت گرفت.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش کلیه افراد دارای اضطراب کرونا شهرستان جهرم در سال 1400 بودند که از بین آنان 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: پرسشنامه اضطراب کووید-19 (علی پور و همکاران) و نشخوار خشم ساکودولسکی، گلاب و کرومول. پارادوکس درمانی در 8 جلسه دوساعته و هفته ای یک جلسه برای گروه آزمایش اجرا شد. تجزیه وتحلیل داده های پژوهش با آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد.

    نتایج

    نتایج مقایسه های زوجی تفاوت میانگین های نشخوار خشم و مولفه های آن نشان می دهد در گروه آزمایش میانگین نمرات در مرحله پس آزمون در همه متغیرها به جز مولفه افکار تلافی جویانه در هم سنجی با پیش آزمون کاهش معنادار داشته است (05/0>p). این کاهش تا مرحله پیگیری نیز تداوم داشته است (001/0=p).

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که پارادوکس درمانی، می تواند به عنوان یک روش مداخله ای موثر در کاهش نشخوار خشم ناشی از اضطراب بیماری کرونا استفاده شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، بیماری کرونا، پارادوکس درمانی، نشخوار خشم
  • سید مهدی موسویان، فروغ اسرافیلیان*، حجت الله فراهانی صفحات 117-128
    مقدمه

    هدف، بررسی روابط ساختاری متغیرهای خودتفسیری مستقل، خودتفسیری وابسته و آشفتگی شخصی با همدلی بود.

    روش

    روش پژوهش از نظر هدف، بنیادی بود و از لحاظ گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی، با استفاده از مدل یابی معادله ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان دختر و پسر مقطع کارشناسی دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی و دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران بود که در سال تحصیلی 1401-1400 مشغول به تحصیل بودند. نمونه پژوهش حاضر را 280 نفر از دانشجویان دانشکده های مذکور تشکیل می دادند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان در پژوهش، پرسشنامه های واکنش بین فردی، بهره همدلی، خودتفسیری و تکالیف شناختی ذهن خوانی از طریق چشم و بازشناسی هیجانات چهره را پاسخ دادند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از مدل یابی معادله ساختاری در نرم افزارهای ایموس نسخه 24 و اس پی اس اس نسخه 24 استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد خودتفسیری مستقل اثر مثبت و معنادار بر همدلی دارد (001/0> P، 349/0 =β)، آشفتگی شخصی اثر منفی و معنادار بر همدلی دارد (001/0> P، 430/0- =β) و خودتفسیری وابسته اثر معنادار بر همدلی ندارد. مدل ساختاری با داده های گردآوری شده برازش مطلوب داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاکی از اهمیت متغیرهای خودتفسیری مستقل و آشفتگی شخصی در حیطه همدلی است و در زمینه مداخلات مربوط به ارتقای همدلی می توان نقش آنها را مورد بررسی قرار داد.

    کلیدواژگان: آشفتگی شخصی، خودتفسیری مستقل، خودتفسیری وابسته، همدلی
  • سیده ملیحه انواری، احمد منصوری* صفحات 129-138
    مقدمه

    خودزنی غیر خودکشی و رفتارهای خودکشی جزو مشکلات شایع در بین نوجوانان سرتاسر جهان هستند. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه بین قربانی شدن قلدری سایبری با خودزنی غیر خودکشی و رفتارهای خودکشی نوجوانان با توجه به نقش میانجی تنظیم هیجان بود.

    روش

    این پژوهش از پژوهش های بنیادی و توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری متشکل از تمامی نوجوانان شهر مشهد در سال 1401 بود. نمونه پژوهش شامل 551 نوجوان بود که به صورت آنلاین به ابزارهای این پژوهش یعنی سیاهه خود آسیب رسانی آگاهانه و تعمدی، پرسشنامه رفتارهای خودکشی تجدیدنظر شده، پرسشنامه تنظیم هیجان و مقیاس قربانی شدن سایبری پاسخ دادند. داده های پژوهش با نرم افزارهای spss و «لیزرل» و همچنین روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که بین قربانی شدن قلدری سایبری و تنظیم هیجان با خودزنی غیر خودکشی و رفتارهای خودکشی رابطه وجود دارد (05/0 >p). مدل نقش میانجی تنظیم هیجان در رابطه بین قربانی شدن قلدری سایبری با خودزنی غیر خودکشی و رفتارهای خودکشی نوجوانان از برازش خوبی برخوردار است (96/0 =CFI، 97/0 =NFI، 97/0 =IFI، 93/0 =GFI، 077/0 =RMSEA). اثر غیرمستقیم قربانی شدن قلدری سایبری با میانجی گری راهبرد تنظیم هیجان سرکوبی بر رفتارهای خودکشی معنادار است (05/0 =p).

    بحث و نتیجه‏ گیری: 

    نتایج نشان داد که تنظیم هیجان نقش غیرمستقیمی در افزایش اثر قربانی شدن قلدری سایبری بر رفتارهای خودکشی دارد. توجه به این سازه ها در حوزه آسیب شناسی روانی و تدوین برنامه های پیشگیری و مداخله ای در مورد آن ها می تواند مفید باشد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، خودزنی، قربانی شدن قلدری سایبری، نوجوانان
  • مرضیه هاشمی* صفحات 139-148
    مقدمه

    اختلال اضطراب فراگیر با اضطراب و نگرانی بیش ازحد در مورد چند دامنه یا فعالیت مشخص می شود. تاثیرات والدین اضطرابی و به خصوص والد دارای اختلال اضطراب فراگیر تاثیرات مخربی بر فرزندانشان دارد. در این پژوهش به بررسی تجربه زیسته فرزندان والدین دارای اختلال اضطراب فراگیر پرداخته شد.

    روش

    این پژوهش از نوع کیفی و پدیدارشناسی بود. شرکت کنندگان در این پژوهش 15 نفر از فرزندان افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بودند که به صورت هدفمند و گلوله برفی از مراکز مشاوره شهر تهران انتخاب شدند. اطلاعات حاصل از مصاحبه ها با استفاده از روش هفت مرحله ای «کلایزی» مورد تفسیر قرار گرفت.

    نتایج

    چهار مضمون اصلی از مصاحبه ها استخراج شد که شامل شرایط زندگی، تاثیرات اضطراب والد بر زندگی فرد، فقدان مهارت های جریت ورزی و تاثیرات روان شناختی بر فرد بود. شرایط زندگی دارای 4 زیرمضمون زندگی سخت، پراسترس، تجربه خشم نسبت به والد و خستگی فراوان بود. تاثیرات اضطراب والد بر زندگی فرد شامل 4 زیرمضمون تمایل به مهاجرت (جهت فرار)، همیشه در دسترس بودن جهت اطمینان دهی، گزارش دهی و عشق بود. فقدان مهارت های جریت ورزی با 3 زیرمضمون ناتوانی در نه گفتن، قبول مسیولیت های فوق تحمل فرد و توجه و تاکید بر نیازهای سایرین بود. تاثیرات روان شناختی اضطراب والد بر فرد با 5 زیرمضمون کمال گرایی، اضطراب عملکرد/ اضطراب اجتماعی، اضطراب، فوبیای رانندگی و سایر فوبیاهای خاص و اعتماد به نفس و عزت نفس پایین بود.

    بحث و نتیجه گیری

    تاثیرات سوء اختلالات اضطرابی والدین می تواند سبب ایجاد مشکلات برای فرزندان شود که بررسی آن ها اهمیت بسیاری دارد.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، تجربه زیسته، فرزندان، کیفی
  • سمیه زارع نژاد، سکینه سلطانی کوهبنانی* صفحات 149-164
    مقدمه

    در دوران کودکی یکی از عناصر مهم زمینه ساز مشکلات رفتاری و هیجانی خلق وخو است. هدف از پژوهش حاضر اعتباریابی و رواسازی شاخص واکنش پذیری عاطفی: ارزیابی تحریک پذیری توسط درمانگر در شهر مشهد بود.

    روش

    روش پژوهش از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش شامل 300 نفر از والدین و دانش آموزان پسر 8 تا 15 ساله شهر مشهد، مبتلا به اختلال بی نظمی خلق اخلال گر مراجعه کننده به کلینیک های روا ن شناسی و مشاوره فعال در زمینه کودک و نوجوان در شهر مشهد بود که بر اساس مصاحبه بالینی و مصاحبه تشخیصی نیمه ساختاریافته K-SADS-PL (2016) توسط روان شناس بالینی تشخیص اختلال بی نظمی خلق اخلال گر را دریافت نموده که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه واکنش پذیری عاطفی بالینی (ارزیابی تحریک پذیری) پاسخ دادند.

    نتایج

    جهت بررسی پایایی با استفاده از نرم افزار SPSS به روش آمیخته (کیفی کمی) از روش همسانی درونی به شیوه آلفای کرونباخ و بازآزمایی وجهت بررسی روایی سازه از نرم افزار Lisrel از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و جهت بررسی روایی همگرا از روش شاخص روایی همگرا (AVE) استفاده شد. مقادیر آلفای کرونباخ برای کل ارزیابی بالینی واکنش پذیری عاطفی برابر با 77/0 و برای خرده مقیاس های طغیان خلق، خلق وخوی تحریک پذیر و آسیب پذیری به ترتیب 85/0، 63/0، 72/0 و نتایج بازآزمایی برابر با 73/0 به دست آمد. نتایج اجرای تحلیل عاملی تاییدی نیز نشان داد که ساختار 3 عاملی مقیاس ارزیابی بالینی خلق و تحریک پذیری از برازش مناسبی برخوردار است. (92/0NFI=،90/0NNFI=، 91/0CFI=، 93/0IFI=، 96/0GFI=،93/0 AGFI=، 059/0 RMSEA=، 127df=، 08/362 X2=، 85/2= X2/df).

    بحث و نتیجه ‏گیری:

     یافته های این پژوهش نشان داد که پرسشنامه ارزیابی بالینی واکنش پذیری عاطفی ابزاری مناسب جهت ارزیابی اختلال بی نظمی خلقی اخلال گرانه کودکان خواهد بود و ابزاری معتبر و روا در ایران است.

    کلیدواژگان: خلق وخو، بی نظمی خلقی اخلالگرانه، تحریک پذیری، ویژگی های روان سنجی
  • مهدی وفانوش، کیومرث فرح بخش*، حسین سلیمی بجستانی، نورعلی فرخی صفحات 165-192
    مقدمه

    درک مفهوم بهزیستی از دیدگاه سالمندان و مشخص کردن عوامل مهم آن می تواند نقش بسزایی در افزایش کیفیت و رضایت خاطر در دوران سالمندی داشته باشد. هدف پژوهش حاضر «طراحی و اعتبار یابی الگوی ارتقاء بهزیستی سالمندان بر مبنای تجارب زیسته و بررسی اثربخشی آن بر بهزیستی روان شناختی سالمندان» بوده است.

    روش

    در این مطالعه از روش پدیده شناسی توصیفی برای جمع آوری داده ها و از روش «کلایزی» برای تحلیل داده ها در بخش کیفی استفاده شده است. تعداد مشارکت کنندگان بر اساس اشباع نظری بیست سالمند زن و مرد ساکن در استان تهران بود. اطلاعات از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته جمع آوری شد. داده های به دست آمده برای تبیین عوامل بهزیستی در دوران سالمندی مورد تحلیل قرار گرفت. برنامه حاصل شده از مرحله کیفی جهت ارتقاء بهزیستی سالمندان به شش سالمند داوطلب بر اساس طرح تک موردی AB آموزش داده شد و نتایج از طریق پرسشنامه بهزیستی «ریف» مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده های کمی در طی روش های شاخص تغییر پایا، تحلیل دیداری و معناداری بالینی با استفاده از فرمول درصد بهبودی و روش های ناهمپوش برای مشخص شدن اثربخشی برنامه صورت پذیرفت

    نتایج

    پنج مضمون از یافته ها در بخش کیفی استخراج شد که شامل سرزندگی، سلامتی و پویایی، رشد و غنای فردی، روابط بین فردی، نیرومندی است . تحلیل داده ها نشان داد که برنامه بهزیستی به دست آمده برای چهار نفر از داوطلبین این برنامه دارای اثربخشی است . لازم به ذکر است در طرح های تک آزمودنی هنگامی پژوهشگر می تواند از احتمال رابطه کاربردی بین متغیر وابسته و مداخله صحبت بکند که این رابطه حداقل برای سه شرکت کننده تکرار شود.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش می تواند برای استفاده بسیاری از روان شناسان، مشاوران و متخصصان حوزه سالمندی در زمینه نحوه مشاوره و آموزش سالمندان در برای افزایش بهزیستی سالمندان مورد استفاده قرار بگیرد. علاوه بر آن مسیولین و متولیان امر سالمندی می توانند با عملی نمودن برنامه بهزیستی سالمندان، بهزیستی را در جامعه سالمندی گسترش بدهند که این امر خود باعث کاهش اثرات نامطلوب پیری و شادابی و نشاط بیشتر در بین آنان می گردد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، سالمندی، تجارب زیسته
  • مریم ولی محمدی، امید شکری*، مهرانگیز شعاع کاظمی، محسن احمدی طهور سلطانی صفحات 193-204
    مقدمه و هدف

    خودآسیب رسانی تعمدی بیانگر تخریب عمدی بافت سالم بدن، بدون قصد خودکشی است. با توجه به افزایش فزاینده نرخ رفتارهای خودآسیب زای غیرمنتهی به خودکشی در میان نوجوانان، تحلیل نظام دار عوامل خطر و مراقبتی معطوف بر چنین رفتارهایی، نیازمند دسترسی به ابزارهایی است که از مشخصه های فنی روایی و پایایی برخوردار باشند. بر این اساس، مطالعه حاضر با هدف تحلیل ویژگی های روان سنجی نسخه کوتاه سیاهه غربالگری خودآسیب زنی برای نوجوانان انجام شد.

    روش

    در این مطالعه پیمایشی، 300 نوجوان تیزهوش شهر کاشان که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، به نسخه کوتاه سیاهه غربالگری خودآسیب زنی برای نوجوانان (کیم و همکاران، 2022)، مقیاس افسردگی، اضطراب و تنیدگی (لوی باند و لوی باند، 1995) و مقیاس رضایت از زندگی (دینر، ایمونس، لارسن و گریفین، 1985)، پاسخ دادند.

    یافته ها

    نتایج روش آماری تحلیل عاملی تاییدی از ساختار تک عاملی مفروض نسخه کوتاه سیاهه غربالگری خودآسیب زنی برای نوجوانان، حمایت کرد. مدل اندازه گیری تک عاملی، برازش مطلوبی با داده ها نشان داد. همچنین نسخه کوتاه سیاهه غربالگری خودآسیب زنی برای نوجوانان، از همسانی درونی خوبی برخوردار بود (89/0=α). علاوه بر این، همبستگی مثبت و معنادار خودآسیب زنی با مقیاس های اضطراب (31/0)، افسردگی (36/0) و استرس (34/0) و همبستگی منفی و معنادار خودآسیب زنی با رضامندی از زندگی (29/0-)، شواهد قابل دفاعی را در حمایت از روایی ملاکی نسخه کوتاه سیاهه غربالگری خودآسیب زنی برای نوجوانان فراهم آورد.

    نتیجه گیری

    در مجموع نتایج نشان داد که نسخه کوتاه سیاهه غربالگری خودآسیب زنی برای نوجوانان برای غربالگری رفتارهای خودآسیب زا در میان نوجوانان، از روایی و پایایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: رفتارهای خودآسیب زای تعمدی، نوجوانان، ویژگی های روان سنجی، تیزهوشی
  • حجت الله فراهانی*، لیلا موثق، عباسعلی الهیاری، رسول روشن چسلی، فاطمه دهقانی آرانی صفحات 205-221

    فرا تحلیل و فرا ترکیب فنون مدرنی هستند که در آن ها داده های کمی و کیفی از پژوهش های متعدد ترکیب و تحلیل می شوند. این ترکیب و تحلیل برای رسیدن به برآوردی پایا و جامع یا اندازه اثر میان متغیرها است. این روش ها ابزاری برای مرور نظام مند و ترکیب یافته های حاصل از پژوهش های کمی و کیفی برای نتیجه گیری هایی خدشه ناپذیرتر و جامع تر است. این دو روش با درآمیختن گستره ای وسیع از اطلاعات در شناسایی الگوهای باثبات کمک رسانده اند. نیل به نتیجه ای جامع و گویا در پژوهش های کیفی هدف پژوهشی بسیار مهمی است تا از رهگذر نویابی و اکتشافی مفهومی بینشی جدیدتر خلق شود. ترکیب آماری یافته های پژوهش های کمی خود نیز هدفی بلند در بینش یابی نوین علمی است. در این روش، اندازه اثر کلی بر پایه پژوهش های کمی پیشین مجزا در حوزه ای خاص محاسبه می شود. یافتن این اندازه اثر کلی برای پژوهشگر علوم روان شناختی یا دیگر پژوهشگران خود، پژوهشی ژرف است. هدف از این مقاله، توضیح فرا ترکیب و فرا تحلیل در عمل است. فرا ترکیب کاملا توضیح داده شده، مثالی برای آن آورده شده است و فرا تحلیل نیز با کاربست R.4.3.1 با مثالی عددی توضیح داده شده است.

    کلیدواژگان: فرا ترکیب، فرا تحلیل، طرح کمی، طرح کیفی، علوم روان شناختی
|
  • Mehrnoosh Sadat Seidi, Mahbuobeh Dastani * Pages 1-12
    Introduction

    Taking care of a mentally retarded child can be stressful. In particular, mothers of children with intellectual disabilities experience poorer physical health, social relationships, and mental well-being compared to parents of typically developing children. This research aims to examine the impact of cognitive-behavioral therapy on the psychological well-being and mental health of mothers with mentally disabled children.

    Method

    The research was applied with a specific purpose and executed experimentally, using both an experimental group and a control group, as well as pre-test and post-test measures. The statistical population included all mothers with mentally disabled children who were attending exceptional schools and rehabilitation institutions in Qom. Among them, 26 individuals who met the entry criteria were randomly selected as the research sample and divided into two groups, each consisting of 13 people. The experimental group received eight 60-minute sessions of cognitive-behavioral therapy. During this period, the control group was placed on the waiting list and did not receive any intervention. To collect data, the Revised Inventory of Psychological Symptoms (SCL90-R) by Derogatis et al. (1984) and the Psychological Capital Questionnaire (PCQ) by Luthans et al. (2007) were used. Data analysis was conducted using SPSS software, employing a multivariate analysis of the covariance test.

    Results

    The study revealed a significant difference between the average pre-test and post-test scores of the experimental and control groups in the areas of psychological capital and mental health variables (p<0.0001). This indicates that cognitive-behavioral therapy resulted in improved mental health and enhanced psychological capital in the experimental group.

    Discussion and Conclusion

    Based on this, cognitive-behavioral therapy can be considered a suitable, reliable, and effective model for preventing psychological problems and enhancing the psychological well-being of mothers with mentally challenged children.

    Keywords: Cognitive behavioral therapy, Psychological capital, Mental Health, mentally disabled
  • Yavar Toopchi, Rasol Roshan Chesl *, Masoud Janbozorgi Pages 13-26
    Introduction

    Given the significant impact of the early developmental period on the formation of EGO strength, this study aimed to investigate the predictive role of attachment styles in relation to EGO strength and its subscales, including hope, will, purpose, competence, fidelity, love, care, and wisdom.

    Method

    This research employs a descriptive correlation methodology. The participants included 250 students from Tehran University and Shahed University who were selected using the convenience sampling method. The Collins and Reid Attachment Style Questionnaires and Markstrom's Ego Strength Questionnaire were used to collect data. Data were analyzed using the Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis.

    Result

    The correlation results indicate a significant relationship between attachment styles and EGO strength. Furthermore, the multiple regression analysis reveals that this model can predict 33.3% of the variance in EGO strength. The prediction results for the subscales and percentage of change variance are as follows: Hope: 7.30, Will: 9.23, Purpose 31, Competence: 3.25, Fidelity: 9.13, Love: 3, Care: 9, Wisdom: 5.26.

    Discussion and Conclusion

    The results indicate that the secure attachment style positively predicts EGO strength and its subscales, while the avoidant and anxious attachment styles negatively predict EGO strength and its subscales. These findings demonstrate the significance of secure attachment in predicting ego strength.

    Keywords: Attachment style, Secure Attachment, Anxious Attachment, Avoidant Attachment, ego strength
  • Maral Zekri, Farideh Nargesi * Pages 27-38
    Introduction

    Based on a series of previous studies, narcissistic personality disorder has been found to have comorbidity with obsessive-compulsive disorder and Internet addiction. However, other research has produced conflicting results, indicating the need for further investigation to resolve this ambiguity. The purpose of this study is to compare the differences in the symptoms of obsessive-compulsive disorder and internet addiction in individuals exhibiting symptoms of narcissistic personality disorder and those without such symptoms.

    Method

    The sample for this study comprised 66 students, with 32 exhibiting symptoms of narcissistic personality disorder and 34 without such symptoms. who participated in the research by completing the Narcissistic Personality Disorder Questionnaire, the Vancouver Obsessive Compulsive Disorder Questionnaire, and the Internet Addiction Questionnaire. The research design was of the comparative causal type, and multivariate analysis of variance was used to test the hypotheses.

    Results

    The findings indicated a significant difference between the two groups (F=24.96, P<0.001). Individuals exhibiting symptoms of narcissistic personality disorder showed a higher average in the components of obsessive-compulsive disorder, such as contamination fears, checking behaviors, obsessive thoughts, hoarding, perfectionism, precision, doubt, and internet addiction, compared to those without symptoms of narcissistic personality disorder.

    Conclusion and Discussion

    The findings indicated a significant difference between the two groups (F=24.96, P<0.001). Individuals exhibiting symptoms of narcissistic personality disorder showed a higher average in the components of obsessive-compulsive disorder, such as contamination fears, checking behaviors, obsessive thoughts, hoarding, perfectionism, precision, doubt, and internet addiction, compared to those without symptoms of narcissistic personality disorder.

    Keywords: narcissistic personality disorder, Obsessive-compulsive disorder, components of obsessive-compulsive disorder, Internet addiction
  • Rashin Abdollahi *, Abolqasem Isa Morad, Ema Abdi Pages 39-48
    Introduction

    Extramarital relationships cause irreparable damage to the shared life and interpersonal relationships of couples. The present study was conducted to investigate the effectiveness of Boen's systemic counseling in addressing bullying and behavioral issues within families affected by extramarital relationships.

    Method

    The present study used a quasi-experimental approach and a pre-test-post-test design with a control group to gather data. The study's statistical population comprised all couples who sought services at the Counseling and Psychology Center Exir of Tehran during the second half of 2022. Among them, 32 people (16 couples) were selected using the available sampling method and then randomly assigned to the experimental and control groups (8 couples in each group). The experimental group received eight 90-minute sessions of Bowen's systemic counseling, while the control group remained on the waiting list. The study utilized the four-horse rider questionnaire (2012) and the Olweus bullying questionnaire (1996) as instruments. These were administered in two stages: pre-test and post-test. Data analysis was conducted using SPSS software version 26, with two sections for descriptive and inferential (covariance) analysis.

    Result

    Bowen's systemic counseling reduced bullying and improved behavioral opportunities in affected families dealing with extramarital affairs.

    Discussion and conclusion

    Based on the results of this study, Bowen systemic counseling is an effective intervention for reducing bullying and creating behavioral opportunities in couples affected by extramarital relationships.

    Keywords: Extramarital Relationships, Behavioral Opportunities, bullying, Bowen's Systemic Counseling
  • Asma Azadi *, Saeede Sanjarany, Alireza Bakhshayesh Pages 49-58
    Introduction

    Child sexual abuse is a significant public health issue and a major threat to the mental well-being of children. A child who experiences sexual abuse is at a greater risk of facing other negative childhood experiences. Understanding the risk factors and effects of sexual abuse is crucial for accurately assessing and preventing this issue.

    Method

    The present study aimed to investigate the lived experience of girls who have experienced childhood sexual abuse. In this study, 8 girls who had experienced childhood sexual abuse were selected using purposive sampling and were interviewed using semi-structured interviews. It should be noted that sampling continued until data saturation was achieved. The data were initially recorded, coded, and then analyzed using the Colaizzi method in order to conduct the analysis.

    Result

    The analysis of girls' experiences of sexual abuse yielded four themes: lack of betrayal, self-blame, stigmatization, and psychological trauma.

    Discussion and Conclusion

    This study emphasizes the importance of preventive measures and increasing the attention of families and social institutions in supporting children and preventing sexual abuse in girls.

    Keywords: lived experience, Sexual Abuse, Children, Girls
  • Khadijeh Sadat Bagherzadeh, Khodabakhsh Ahmadi *, Shokoh Navabinejad Pages 59-72
    Introduction

    The emotional and behavioral effects of disclosing infidelity on each of the couples involved are extremely destructive. This often leads to acute stress disorder, which is the primary and most significant response to such a situation. In this context, schemas, acting as a framework for information processing, can be effective in managing acute stress by bringing about profound changes in attitudes towards oneself, others, and the world. The aim of this study was to investigate the impact of maladaptive schemas on acute stress disorder resulting from spousal infidelity.

    Method

    The research method used was descriptive-correlational. The study's statistical population comprised couples engaged in marital infidelity who sought assistance from courts and family counseling centers in Tehran and Saveh cities between 2020 and 2021. A sample of 172 individuals was selected using the purposeful sampling method. Data collection tools included the Stanford Acute Stress Reaction Questionnaire (Cardena et al., 2000) and the Young Schema Questionnaire-Short Form (1998). The data were analyzed using SPSS24 software, which employed descriptive indicators such as frequency, frequency percentage, mean, standard deviation, skewness, and kurtosis. Statistical tests including Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis were also conducted.

    Results

    The study findings revealed a significant positive relationship (p<0.01) between acute stress reactions to a spouse's infidelity and early maladaptive schemas, including disconnection and rejection (r=0.40), impaired autonomy and performance (r=0.34), other-directedness (r=0.29), overvigilance and inhibition (r=0.44), and impaired limits (r=0.25). Various types of acute stress reactions, including dissociative symptoms, re-experiencing, avoidance, hyperarousal, and functional disorder, were found to have a significant positive relationship with early maladaptive schemas and their domains (p<0.05). The domains of early maladaptive schemas accounted for 33% of the total variance in acute stress disorder (p<0.01).

    Discussion and conclusion

    The research results indicate that maladaptive schemas formed as a result of spousal infidelity serve as the foundation for the development of acute stress disorder following the revelation of the infidelity.

    Keywords: Early maladaptive schemas, Acute Stress Disorder, Marital infidelity, Disclosure of Infidelity
  • Ezzat Allahe Ahmadi *, Hasan Bafandeh, Mohammad Mahaki Pages 73-86
    Introduction

    The significance of psychological and personality factors in predicting and treating irritable bowel syndrome has garnered special attention from researchers and therapists in recent years. The aim of this study was to examine the influence of personality traits on predicting irritable bowel syndrome, with anxiety sensitivity as a mediating factor. 

    Method

    The current study is descriptive and correlational. The statistical population of the present study included all final-year high school students in Osku city. A sample of 292 students was selected using the multi-stage cluster sampling method, and they were administered irritable bowel syndrome questionnaires (EISSS) and the NEO Personality Inventory. The participants completed the NEO-FFI and the revised Anxiety Sensitivity Inventory (ASI-R). Amos version 21 software was used for data analysis.

    Results

    The results indicate that the personality traits of neuroticism, openness to experience, and conscientiousness are positively and significantly associated with irritable bowel syndrome, both directly and through the mediation of anxiety sensitivity. Conversely, the personality traits of agreeableness and extroversion are negatively and significantly related to irritable bowel syndrome, both directly and through the mediation of anxiety sensitivity. Overall, the results indicate that personality traits, mediated by anxiety sensitivity, have a significant impact on irritable bowel syndrome. The squared index of estimation error (RMSEA = 0.05) and the goodness of fit (GFI = 0.91) were calculated.

    Discussion and Conclusion

    According to the evidence obtained on the role of psychological factors in the formation, initiation, aggravation, or mitigation of symptoms, it appears that no treatment strategy for IBS patients can succeed without considering the influence of psychological factors

    Keywords: Personality traits, Anxiety Sensitivity, Irritable bowel syndrome
  • Maryam Deldar Gohardani *, Mansore Sotode, Kasra Bik Mohammadi, Omid Amani Pages 87-104
    Introduction

    The quality of sleep is a crucial aspect of clinical health, and poor sleep quality is becoming more prevalent among individuals, particularly students. Therefore, this study was conducted to investigate the relationship between cognitive flexibility and self-compassion with sleep quality among students, taking into account the mediating role of emotion regulation.

    Method

    This research is a descriptive correlational study. The statistical population for this study included all students at Guilan University. For this purpose, a sample of 384 people was selected using a non-random sampling method. In order to collect data, a researcher-made demographic questionnaire was used along with Pittsburgh Boyce et al.'s sleep quality questionnaire (1989), Neff's self-compassion questionnaire (2003), Dennis and Vander Wall's cognitive flexibility questionnaire (2010), and Gross and John's emotion regulation questionnaire (2003). Data analysis was conducted using the Pearson correlation method and path analysis with SPSS-27 and Amos-24 software. 

    Results

    The analysis revealed a significant relationship among the three variables of cognitive flexibility, self-compassion, and emotion regulation, particularly with the sleep quality re-evaluation subscale (p<0.05). Additionally, a significant relationship exists between the two independent variables of cognitive flexibility and self-compassion with reappraisal. Furthermore, the relationship between cognitive flexibility and suppression was found to be significant (p<0.05). Furthermore, there was no significant relationship between sleep quality and repression, and no significant relationship was found between self-compassion and repression (p>0.05). The variables of cognitive flexibility, self-compassion, and reappraisal could account for 14 percent of the variance in sleep quality.

    Discussion and Conclusion

    The research results indicate that emotion regulation, particularly the reappraisal subscale, mediates the connection between cognitive flexibility and self-compassion with sleep quality. Therefore, leveraging emotion regulation abilities, especially the reappraisal subscale, can be an effective therapeutic approach to enhance the sleep quality of students.

    Keywords: Cognitive flexibility, Emotion Regulation, Self-Compassion, Sleep quality
  • Razieh Eatesamipour *, Khadijeh Ramazanzade Moghadam Pages 105-116
    Introduction

    People experiencing anxiety due to the coronavirus may resort to rumination as an ineffective coping strategy for dealing with their emotional experiences. The present study aimed to assess the effectiveness of paradox therapy in reducing anger rumination in individuals with anxiety related to the coronavirus disease.

    Method

    The research method used in the present study was semi-experimental, employing a pre-test-post-test design with a control group and a follow-up stage. The study focused on individuals experiencing anxiety related to COVID-19 in Jahrom in 2021. Thirty participants were selected using convenience sampling and were randomly assigned to either the experimental or control group. The research utilized the Corona Anxiety Scale (Alipour et al) and Sakudolsky's, Gulab, and Cromwell's. Paradox Therapy was conducted over 8 sessions, with each session lasting 90 minutes, and the experimental group met once a week. To analyze the data, we used a repeated measures analysis of variance (ANOVA).

    Result

    The results of pairwise comparisons of the mean differences in anger rumination and its components indicate that, in the experimental group, the mean scores in the post-test stage for all variables, except the retaliatory thoughts component, have significantly decreased (p<0.05) compared to the pre-test. This reduction continued until the follow-up stage (p = 0.001).

    Discussion and Conclusion

    Based on the results, the paradox of therapy can be utilized as an effective intervention method for reducing anger rumination caused by anxiety related to the coronavirus disease.

    Keywords: anger rumination, anxiety, Illness on corona, Paradox Therapy
  • Seyed Mahdi Mousavian, Forough Esrafilian *, Hojjatollah Farahani Pages 117-128
    Introduction

    This study aimed to examine the structural relationships between independent self-construal, interdependent self-construal, personal distress, and empathy.

    Method

    The methodology was essential for achieving its purpose. It involved descriptive and correlational data collection, utilizing structural equation modeling. The statistical population consisted of male and female undergraduate students from the faculties of psychology and social sciences at Tehran University during the 2021-2022 academic year. The sample consisted of 282 students from the faculties mentioned, who were selected using the convenience sampling method. The research participants completed the Interpersonal Reactivity Index, Empathy Quotient, Self-construal Scale, and cognitive tasks including the Reading the Mind in the Eyes Test and the Test of Reading Faces. To analyze the data, structural equation modeling was conducted using AMOS version 24 and SPSS version 24 software.

    Results

    The study findings indicated that independent self-construal positively and significantly influences empathy (p < .001, β = 0.349), while personal distress negatively and significantly affects empathy (p < .001, β = -0.430). Additionally, interdependent self-construal was found to have no significant effect on empathy. The structural model fit well with the collected data.

    Discussion and Conclusion

    The results indicate the significance of the independent self-construal variable and personal distress variable in the realm of empathy. Their roles can be further explored in the context of enhancing empathy.

    Keywords: empathy, Independent self-construal, Interdependent self-construal, Personal distress
  • Seyedeh Malihe Anvari, Ahmad Mansouri * Pages 129-138
    Introduction

    Non-suicidal self-injury and suicidal behaviors are prevalent issues among adolescents globally. The main objective of the present study was to investigate the mediating role of emotion regulation in the relationship between cyberbullying victimization and non-suicidal self-injury and suicide behaviors among adolescents.

    Method

    This research was fundamental and descriptive-correlational. The statistical population consisted of all adolescents in Mashhad city in 2022. The research sample comprised 551 adolescents who completed the research instruments online. They completed the Deliberate Self-Harm Inventory (DSHI), Suicide Behaviors Questionnaire-Revised (SBQ-R), Emotion Regulation Questionnaire (ERQ), and Cyberbullying Victimization Scale (CVS). Research data were analyzed using SPSS and Lisrel software, as well as the structural equation modeling method.

    Result

    The study findings indicated a significant correlation between being a victim of cyberbullying and the regulation of emotions with non-suicidal self-injury and suicidal behaviors (p < 0.05). The model examining the mediating role of emotion regulation in the relationship between cyberbullying victimization and non-suicidal self-injury and suicide behaviors among adolescents demonstrates a good fit (CFI= 0.96, NFI= 0.97, IFI= 0.97, GFI= 0.93, RMSEA= 0.077). The indirect impact of cyberbullying victimization on suicide behaviors, mediated by the suppression emotion regulation strategy, is significant (p < 0.05).

    Discussion and conclusion

    The results indicate that emotion regulation indirectly amplifies the impact of cyberbullying victimization on suicidal behaviors. Paying attention to these structures in the field of psychopathology and formulating prevention and intervention programs for them can be beneficial.

    Keywords: Adolescents, Victim of Cyberbullying, Emotion Regulation, Self-injury
  • Marzie Hashemi * Pages 139-148
    Introduction

    Generalized Anxiety Disorder is characterized by excessive anxiety and worry about various aspects of life or activities. The impact of anxious parents, particularly those with generalized anxiety disorder, can have devastating effects on their children. In this study, we examined the life experiences of children with parents who have generalized anxiety disorder.

    Methods

    This research employed qualitative and phenomenological approaches. Participants in this study were 15 children of individuals with generalized anxiety disorder who were purposefully selected using the snowball method from counseling centers in Tehran. The information gathered from the interviews was analyzed using the Colaizzi seven-step method.

    Result

    Four main themes were extracted from the interviews, including living conditions, the effects of parental anxiety on the individual's life, lack of assertiveness skills, and psychological effects on the individual. The living conditions encompassed four sub-themes: difficult life, stress, feelings of anger towards parents, and fatigue. The impact of parental anxiety on an individual's life can lead to a desire to migrate (as a means of escape), a constant need to be available for reassurance, a tendency to report to the parent, and a longing for love. Lack of assertiveness skills with three sub-themes included inability to say no, accepting overly tolerant responsibilities, and prioritizing the needs of others over one's own. The psychological effects of parental anxiety on individuals include five sub-themes: perfectionism, functional anxiety/social anxiety, driving phobia and other specific phobias, and low self-esteem.

    Discussion and Conclusion

    Parental anxiety disorders can have a significant impact on children. It is crucial to study them.

    Keywords: Generalized anxiety disorder, lived experience, Children, Qualitative
  • Somayeh Zarenezhad, Sakineh Soltani Kouhbanani * Pages 149-164
    Introduction

    In childhood, mood is one of the important factors underlying behavioral and emotional problems. The aim of the present study was to validate and standardize the Emotional Reactivity Index for assessing irritability by a therapist in Mashhad.

    Method

    The research employed a survey methodology. The research's statistical population comprised 300 parents and male students aged 8 to 15 in Mashhad who were diagnosed with disruptive mood disorder and sought treatment at psychological and counseling clinics specializing in children and adolescents in the area. The participants were diagnosed with disruptive mood dysregulation disorder based on the clinical interview and the semi-structured diagnostic interview K-SADS-PL (2016) conducted by a clinical psychologist selected through convenience sampling. They also completed the clinical emotional reactivity questionnaire (irritability assessment).

    Result

    In order to assess reliability using SPSS software, the internal consistency method was employed through Cronbach's alpha. To evaluate construct validity using Lisrel software, exploratory and confirmatory factor analyses were conducted. Convergent validity was assessed using the convergent validity index (AVE) method. The Cronbach's alpha values for the entire clinical assessment of emotional reactivity were 0.77, and for the subscales of mood outburst, irritable mood, and vulnerability, the values were 0.85, 0.63, and 0.72, respectively. The retest results yielded a value of 0.73. Came. The results of the confirmatory factor analysis also indicated that the 3-factor structure of the clinical evaluation scale for mood and irritability has a good fit. (NFI=0.92, NNFI=0.90, CFI=0.91, IFI=0.93, GFI=0.96, AGFI=0.93, RMSEA=0.059, df=127, X2=362.08, X2/df=2.85).

    Discussion and Conclusion

    The research findings indicate that the Emotional Reactivity Clinical Evaluation Questionnaire is a suitable and valid tool for assessing disruptive mood disorder in children in Iran.

    Keywords: Mood, Disruptive Mood Disorder, irritability, psychometric properties
  • Mahdi Vafanoush, Kyomarth Farah Bakhsh *, Hossein Salimi Bejstani, Noor Ali Farrokhi Pages 165-192
    Introduction

    Understanding the concept of well-being from the perspective of the elderly and identifying its important factors can play a significant role in increasing the quality and satisfaction of the elderly. The purpose of the current research was "to design and validate a model for promoting the well-being of the elderly based on lived experiences and to examine its effectiveness on the psychological well-being of the elderly". 

    Method

    In this study, the descriptive phenomenology method was used to collect data and the Claysey method was used to analyze the data in the qualitative part. The number of participants was based on theoretical saturation of twenty elderly men and women living in Tehran province. Data were collected through semi-structured in-depth interviews. The obtained data were analyzed to explain the well-being factors in old age. The program obtained from the qualitative phase to improve the well-being of the elderly was taught to six elderly volunteers based on the AB single-case plan, and the results were evaluated through the RIF well-being questionnaire. Quantitative data analysis was done during the methods of stable change index, visual analysis and clinical significance using the recovery percentage formula and non-overlapping methods to determine the effectiveness of the program.

    Results

    Five themes were extracted from the findings in the qualitative section, which include vitality, health and dynamism, Personal growth and enrichment, interpersonal relationships, and strength. Data analysis showed that the welfare program obtained for four volunteers of this program is effective. It should be noted that in single-subject designs, when the researcher can talk about the possibility of a functional relationship between the dependent variable and the intervention, this relationship is repeated for at least three participants.

    Discussion and conclusion

    The results of this research can be used by many psychologists, counselors and experts in the field of geriatrics in the field of how to advise and educate the elderly in order to increase the well-being of the elderly. In addition, the officials and trustees of the elderly can expand the welfare in the elderly society by implementing the elderly welfare program, which will reduce the adverse effects of aging among them and make them more cheerful and energetic.

    Keywords: psychological well-being, old age, lived experiences
  • Maryam Valimohammadi, Omid Shokri *, Mehrangiz Shoaa Kazemi, Mohsen Ahmadi Tahour Soltani Pages 193-204
    Introduction

    Deliberate Self-Harm (DSH) is the intentional destruction of healthy body tissue without the intent to commit suicide. Given the rapidly increasing prevalence of non-suicidal self-injury (NSSI) among adolescents, it is essential to conduct a systematic analysis of the risk and protective factors associated with these behaviors using tools that demonstrate validity and reliability. Therefore, the current study was conducted to analyze the psychometric properties of the abbreviated version of the Self-Harm Screening Inventory for adolescents.

    Method

    In this survey study, 300 gifted adolescents were selected using the convenience sampling method. They completed the short version of the Self-Harm Screening Inventory for Adolescents (Kim et al., 2022), the Depression, Anxiety and Stress Scale (Lovibond & Lovibond, 1995), and the Satisfaction with Life Scale (Diener, Emmons, Larsen, & Griffin, 1985).

    Results

    A confirmatory factor analysis supported the hypothesized one-factor structure. The one-factor model had a good fit. The SHSI also demonstrated good internal consistency (Cronbach's alpha = 0.89). Additionally, the Subjective Happiness Scale Inventory (SHSI) was positively correlated with the Depression, Anxiety, and Stress Scale, and negatively correlated with the Satisfaction with Life Scale. These correlations support the criterion validity of the abbreviated version of the Self-Harm Screening Inventory for adolescents.

    Discussion and Conclusion

    The findings suggest that the SHSI is a reliable and valid tool for screening self-harm behaviors among adolescents.

    Keywords: Deliberate Self-Harm Behaviors, Adolescents, psychometric properties, Gifted
  • Hojjatollah Farahani *, Leila Movasagh, Abbasali Allahyari, Rasol Roshan Chesli, Fateme Dehghani Arani Pages 205-221

    Meta-analysis and meta-synthesis are sophisticated statistical techniques that combine and analyze data from multiple independent studies to obtain a more comprehensive and reliable estimate of the relationship or effect size between variables. Systematic reviews provide a method for thoroughly reviewing and synthesizing findings from individual quantitative and qualitative studies to derive more reliable conclusions and comprehensive results. By integrating and analyzing a wide range of information, meta-analysis and meta-synthesis help in identifying consistent patterns. Achieving a comprehensive and adequate understanding in qualitative research is a significant goal, as it allows for the discovery of new research insights through conceptual exploration. Combining the quantitative results is also a worthy goal in finding scientific insights. Meta-analysis provides an overall effect size based on individual quantitative research studies. This phenomenon represents a research gap for a psychological sciences researcher or other researchers. This paper aims to explain the practical application of meta-synthesis and meta-analysis. The meta-analysis was illustrated with a numerical example using R 4.3.1.

    Keywords: Meta Synthesis, Meta-analysis, quantitative, qualitative designs, Psychological Sciences