فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال سی‌ام شماره 6 (پیاپی 285، شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح ره صفحه 5

    حاصل سخنان امام محمدباقر علیه السلام به جابربن‌ یزید جعفی چنین بود: مومن در این دنیا مشغول مبارزه و کشتی ‌گرفتن با نفس است. گاه خداوند متعال توفیق می‌دهد و او بر نفسش غالب می‌شود و گاه نفس چیره می‌شود و او را زمین‌گیر می‌کند. خداوند متعال باز هم یاری می‌کند و مومن را به صحنه مبارزه بازمی‌گرداند تا با تصمیم جدی‌تر نبرد را از سر گیرد. این فرآیند تا پایان زندگی ادامه دارد. حضرت برای تقویت عزم و اراده انسان برای مبارزه با نفس و درباره لغزشگاه‌هایی هشدار داده‌اند که شیطان می‌تواند انسان را به ‌سوی آنها سوق دهد و به کمک هوای نفس موجب سقوط انسان شود. حضرت درباره لغزش‌هایی که در گذشته از انسان سر زده است، فرمودند که باید پرونده گناهان را بازخوانی کرد و درصدد توبه و جبران آنها برآمد. فرض کلام امام علیه السلام، انسان مومن بود. کسی که ایمانش استوار است و وارد میدان مبارزه با نفس شده است، باید دقت کند تا شکست نخورد و بر نفس چیره شود. اکنون این پرسش مطرح می‌شود که ایمان چیست؟ چه مولفه‌هایی دارد؟ چگونه به دست می‌آید و حفظ می‌شود؟ البته بین ایمان و عمل رابطه تنگاتنگی برقرار است؛ اگر عمل انسان درست باشد، یعنی از کارهای حرام و خطا پرهیز کند و عملی را انجام دهد که رضای خداوند متعال را جلب می‌کند، ایمان نیز استوار می‌شود. از‌آنجاکه امام باقر علیه السلام در سخنانشان به این مباحث تصریح نکرده‌اند، برای تکمیل بحث از روایتی علوی در نهج البلاغه بهره‌مند می‌شویم.

    کلیدواژگان: ایمان، چیستی ایمان، عمل امیرمومنان علیه السلام، ایمان و عمل
  • سید علی حسینی زاده، زهرا زارعی محمودآبادی* صفحه 11

    از شیوه‌های تربیتی موثر در فرایند یادگیری و آموزش، روش پرسش و پاسخ است. آیا از این شیوه در قرآن و سیره ایمه اطهار استفاده شده است؟ در این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی با تحلیل آیات و روایات و سیره معصومان به دنبال بررسی جزییات این روش هستیم. محتوای قرآن و روایات گویای آن است که قرآن، نه‌تنها شیوه‌ پرسیدن را رد نمی‌کند؛ بلکه مردم را به آن دعوت می‌کند و با ظرافت بیان می‌دارد که باید از اهل علم پرسید. در قرآن گاهی مردم می‌پرسند و گاهی سوال از ناحیه خداوند و به هدف تبلیغ معارف دین، برانگیختن تفکر و... است. روایات متعددی در مورد اهمیت پرسش‌گری وجود دارد، با مراجعه به روایات در حوزه‌های فقهی مشخص‌ می‌شود که پیدایش آنها بر پایه پرسش‌گری بوده است. پرسیدن، سبب بالا بردن سطح معلومات، کاهش جهل و نادانی، درک بهتر موضوع و... شده؛ با ایجاد انگیزه، فرد را به سمت کشف ناشناخته‌ها و پیشرفت سوق می‌دهد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، پرسش و پاسخ، روش های تربیتی، تربیت اسلامی، تربیت دینی
  • سید محمد اسماعیلی*، حسین کماسی صفحه 19

    ترس به دو قسم ارزشی و ضدارزشی تقسیم می‌شود. ترس ارزشی نقش اساسی در تربیت انسان دارد. با شناخت و توجه بیشتر به ترس ارزشی، زمینه هدایت انسان هموارتر می‌گردد. در این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی، ترس ارزشی و چهار همنشین آن در قرآن «مقام رب، رحمن، دعا و عذاب»، مورد بررسی قرار گرفته است. ترس از «مقام رب» انسان را از هوا و هوس بازمی‌دارد؛ زیرا با شناخت عظمت الهی، انسان در برابر او خاضع می‌گردد. آمدن ترس در کنار «رحمان» یعنی مومنان درحالی‌که از خدا هراس دارند، به رحمت او امیدوارند. «خوف» در عبادت، یعنی انسان از قصور در انجام عباداتش ترس داشته باشد که مبادا این قصور مانع اجابت شود. بیشترین ترس غالب بر دل نیکان، ترس از عذاب است. ترس ارزشی دارای آثاری است؛ مانند: ورود به بهشت، تعجیل در خیرات، هدایت و رحمت، پذیرش انذار، بودن از محسنان، کمک به نیازمندان، پذیرایی و احترام در باغهای بهشت.

    کلیدواژگان: ترس، ترس ارزشی، اقسام ترس ارزشی، آثار ترس ارزشی
  • صادق کریم زاده، حسن نجفی، ابوالفضل نیکونظر* صفحه 29

    پژوهش حاضر با هدف بررسی جایگاه مولفه‌های عاطفه دینی در کتاب‌های هدیه‌های آسمان دوره ابتدایی و با روش تحلیل محتوا (کمی) انجام شد. حجم نمونه منطبق بر جامعه آماری و شامل همه کتاب‌های درسی هدیه‌های آسمان پایه دوم تا ششم ابتدایی در سال تحصیلی 13981399 بود. برای گردآوری داده‌ها از روش سندکاوی (کتاب‌های درسی) استفاده شده و ابزار آن، سیاهه تحلیل محتوای ساخته پژوهش‌گر است که براساس مولفه‌های عاطفه دینی، مبتنی بر مطالعه خدایاری‌فرد و همکاران، (1391) تنظیم شد. روایی ابزار پژوهش براساس داوری متخصصان تعلیم و تربیت قابل قبول بود، و اعتبار آن براساس فرمول هولستی مورد محاسبه قرار گرفت و ضریب 83/. به ‌دست آمد. نتایج پژوهش نشان داد که مولفان، بیش‌ترین اهتمام را به دو مولفه محبت به خدا و محبت به اولیای خدا داشته‌اند. فراوانی مولفه بیزاری از دشمنان خدا و بیزاری از دشمنان اولیای خدا، کم‌تر از حد انتظار بوده ‌است. همچنین، در شکل ارایه محتوا بیش‌ترین استفاده از کلمات و گزاره‌های متن و کم‌ترین استفاده از تصاویر صورت گرفته است. بیش‌ترین توجه به مولفه‌های عاطفه دینی در کتاب پایه ششم دیده شد.

    کلیدواژگان: عاطفه دینی، کتاب درسی، هدیه های آسمان، دوره ابتدایی، تحلیل محتوا
  • سیف الله فضل الهی قمشی، زهره شیبانی* صفحه 41

    مسئله هویت دینی جوانان با توجه به نقش کلیدی و سازنده جوانان در جامعه و آینده کشور، اهمیتی بس ویژه و قابل تامل دارد. از سوی دیگر، هویت دینی در منابع دینی ما پایه و اساس دیگر هویت‌هاست و می‌توان گفت که قوام این هویت باعث قوام سایر هویت‌ها و زوال آن موجب چالش در دیگر هویت‌ها خواهد شد. ازاین‌رو، هدف این پژوهش تبیین عوامل تاثیرگذار بر هویت دینی جوانان است. روش تحقیق تحلیل اسناد و توصیف آیات و روایاتی است که به اهمیت دوران جوانی در میان ادوار مختلف زندگی اشاره کرده‌اند و همچنین به مسئله هویت دینی و عوامل موثر بر شکل‌گیری آن پرداخته‌اند. یافته‌ها حاکی از آن هستند که نه‌تنها عوامل فردی و خودشناسی، بلکه عوامل اجتماعی نظیر خانواده، گروه همسالان و رسانه‌ها نیز در تکوین هویت دینی سهمی بسزا و چشم‌گیر دارند.

    کلیدواژگان: جوان، هویت دینی، خانواده، همسالان، رسانه
  • رضا ابراهیمی نیا، محمود نوذری*، حسن نجفی صفحه 55

    آموزش مفاهیم دینی، مخصوصا معرفت، محبت و اطاعت از امام علیه السلام به کودکان، مانند هر علم دیگری نیازمند شناسایی و به‌کارگیری اصول و روش‌های صحیح، کارآمد و موثر است. بنابراین همان‌گونه که شناخت خصوصیات و توانایی‌های کودکان در بهینه‌سازی آموزش مفاهیم دینی امری مسلم است؛ شناخت اصول و روش‌های مربوط به آموزش مفاهیم دینی به کودکان نیز ضرورت دارد. ما با استفاده از روش تحلیلی استنباطی، به پژوهش درباره ارایه الگوی آموزشی امامت به کودکان پرداختیم. از مهم‌ترین یافته‌های نگارش حاضر این است که توانستیم الگوی آموزشی امامت را طراحی و اعتباریابی کنیم و آن را برای اعتباریابی، در اختیار متخصصان حوزه‌های مختلف مثل مطالعات برنامه درسی، تربیت دینی، روان‌شناسان تربیتی و معلمان قرار دادیم که موفق شد با میانگین بالا توافق جمعی ایشان را کسب و مورد تایید قرار گیرد. این الگو، کودکان را در جهت کسب معرفت، محبت و اطاعت شایسته این ذوات مقدس هدایت می‌کند؛ تا آنان مسیر کمال و قرب الهی را بهتر، مطمین‌تر و سریع‌تر طی کنند و از مسیر اهل‌بیت به سعادت دنیا و آخرت نایل شوند.

    کلیدواژگان: تربیت دینی غیررسمی، آموزش امامت، کودکان 6 تا 12 سال، طراحی برنامه درسی
  • یزدان جعفری*، سید علی حسینی زاده صفحه 67

    از مهم‌ترین ابعاد تربیتی زیارت، که نقش بسزایی در رشد و ارتقای عاطفی و انگیزشی زایر ایفا کرده و زمینه‌ساز ایجاد کنش‌ها و رفتارهای بهنجار او را فراهم می‌آورد، تربیت عاطفی است که بازتاب این نوع از تحریک عواطف و انگیزش‌سازی را می‌توان در زیارت‌نامه‌های معصومان علیها السلام پی‌گیری و مشاهده کرد. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی، کارکرد زیارت در رشد و ارتقای تربیت عاطفی زایر را در خلال بیان گونه‌های مختلف تربیت عاطفی، با بررسی دیدگاه اسلام و روان‌شناسی معرفی کرده، و به تحلیل آیات و احادیث و نیز یافته‌های علمی جدید در این زمینه در ضمن زیارت جامعه کبیره پرداخته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که زیارت به‌عنوان واقعیتی دینی با تحریک عواطف و ایجاد انگیزه، روح و روان فرد را مورد تاثیر قرار داده و زمینه را برای خلق عواطف سالم، همچون آرامش، احساس امنیت، امیدآفرینی و همچنین مهار احساسات غلط و زدودن عواطف ناسالم همچون وابستگی‌های غلط و احساس تنهایی فراهم می‌کند.

    کلیدواژگان: زیارت، تربیت، عاطفی، زیارت جامعه کبیره، اهل بیت علیها السلام، نفش تربیتی زیارت
  • محمدعلی محیطی اردکان، سمانه کارگر شورکی* صفحه 79

    صبر در ادبیات مقاومت جایگاه والایی دارد. معارف اسلامی نیز سرشار از دعوت به‌سوی اقسام صبر، ازجمله صبر هنگام مصیبت است. در این مقاله به عوامل بینشی صبر حضرت زهرا سلام الله علیها بر مصیبت می‌پردازیم؛ عواملی که بی‌تردید نقشه راه تقویت پایداری هنگام مصیبت را پیش‌روی رهروان آن حضرت ترسیم خواهد کرد. این پژوهش با استفاده از روش کتابخانه‌ای و با رویکرد توصیفی تحلیلی به دنبال استخراج عوامل بینشی صبر حضرت زهرا سلام الله علیها هنگام مصیبت و تحلیل آنهاست. بدین منظور، پس از توضیح مبادی تصوری بحث، علل بینشی صبر حضرت زهرا سلام الله علیها هنگام مصیبت را در چهار حوزه خداشناسی، خودشناسی، دنیاشناسی و فرجام‌شناسی بررسی می‌کنیم. یقین به خداوند متعال، درک حضور و معیت الهی، درک محبت الهی و قرب او در حوزه خداشناسی، معرفت بالا و والای حضرت نسبت به خویش در حوزه خودشناسی، و اموری مانند شناخت طبیعت زندگی دنیا در حوزه دنیاشناسی و آگاهی نسبت به پیامدهای اخروی صبر و معادباوری در حوزه فرجام‌شناسی، از مهم‌ترین علل بینشی صبر حضرت زهرا سلام الله علیها هنگام مصیبت است. امید آنکه بتوان با الگوگیری از این بانوی معصوم، صراط مستقیم را طی کرد و به قرب الهی رسید.

    کلیدواژگان: صبر بر مصیبت، حضرت زهرا سلام الله علیها، ساحت بینشی، خداشناسی، خودشناسی، دنیا شناسی، فرجام شناسی
  • اسماعیل خارستانی* صفحه 89

    فضای معنوی حاکم بر بقاع متبرکه، زایران را آماده پذیرش تربیت‌های اسلامی و معنوی می‌کند و برطرف کردن دغدغه‌های افراد جامعه می‌تواند انگیزه آنها را برای حضور در این مراکز بیشتر کند. ازاین‌رو، هدف اصلی تحقیق بررسی راه‌های تبدیل بقاع متبرکه به قطب فرهنگی با تقویت و ارتقا جایگاه تربیتی آنهاست، که به روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. بهره‌گیری از مربیان توانمند و متخصص در بقاع متبرکه، فضاسازی و برنامه‌ریزی برای انجام مراسمات مناسب با شرایط سنی، ازجمله مهم‌ترین راه‌کارهای تقویت و ارتقا بعد تربیتی بقاع متبرکه، تقرب به خدا، تقویت روحیه امید در فرد و جامعه، امنیت روانی فرد و جامعه، ازجمله آثار تربیتی حضور افراد در بقاع متبرکه و زیارت امام‌زاد‌گان است که در این تحقیق احصا و بررسی گردید. نتیجه تحقیق نشان می‌دهد که بقاع متبرکه به‌عنوان کانونی برای تربیت و تزکیه انسان‌هاست و لازم است تا برنامه‌ریزی‌های هدفمند از این ظرفیت آن‌گونه که شایسته است، بهره‌گرفته شود.

    کلیدواژگان: بقاع متبرکه، جایگاه تربیتی، قطب فرهنگی، فرهنگ
|
  • Ayatollah Allame MohammadTaqi Mesbah Page 5

    From the total advices of Mohammad Bagher (PBUH) to Jabir b. Yazid al-Ju’fi, which was discussed in previous papers, it can be concluded that, the believer in this world is engaged in a struggle with the soul. In this battle, by the grace of Allah Almighty, the believer sometimes overcomes his or her soul, but sometimes he or she loses the battlefield. Of course, with the help of Allah Almighty, the believer returns to the battlefield and resumes the battle. This process continues for the rest of his or her life. In order to strengthen the human will in the struggle against the soul, Imam (PBUH) has warned of catastrophes of the path and said, Satan, with the help of carnal desires, can cause man to fall. Regarding man's past mistakes, his holiness said: Man must review his sins and seek repentance and compensation for them. Imam's remarks were about a believer. A believer whose faith is firm and has entered the battlefield against the soul must be careful to overcome the soul. The question now is, what is faith? What are its components? How can it be obtained and protected? Of course, there is a close relationship between faith and action; If human action is right, faith will also be established i.e., avoiding forbidden deeds and mistakes and performing deeds that are pleasing to God will strengthen the faith. Since Imam Bagher (PBUH) did not specify these issues in his remarks, we will use the statements of Amir al-Mu'minin Ali (PBUH) in Nahj al-Balaghah to complete the discussion.

    Keywords: faith, the whatness of faith, the action of Amir al-Mu'minin Ali (PBUH), action
  • Seyed Ali Hussainizadeh, Zahra Zare'ie Mahmoudabadi* Page 11

    The question-and-answer method is one of the effective educational methods in the process of learning and teaching. Has this method been used in the Qur'an and the life of the infallible Imams? Using a descriptive-analytical method this paper analyzes the verses of the Holy Qur'an and the conduct of the infallible Imams to clarify the details of this method. The content of the Qur'an and the Collections of narrations show that the Qur'an not only does not reject this method; rather, they delicately invite people to adopt this method as they invite people to ask their questions from the People of the Reminder. In order to promote the teachings of religion and stimulate thinking, the questions of the Qur'an are of two types: sometimes people ask and sometimes the question is from God. Jurisprudential narrations also show that many of them were based on questioning. Questioning raises human knowledge and reduces ignorance. Besides, questioning leads to a better understanding as it leads one to discover the unknown.

    Keywords: the Holy Qur'an, question, answer, educational methods, Islamic education, religious education
  • Seyed Mohammad Isma'ili*, Hosayn Komasi Page 19

    Fear is divided into two types of valued-fear and anti-valued-fear. Valued-fear plays an essential role in human education since the greater the knowledge of valued-fear, the smoother the ground for human guidance. Using a descriptive-analytical method this paper studies the valued-fear and its four companions in the Qur'an are "the station of the Lord, the Merciful, the prayer and the torment." Fearing the "station of Lord" enables man to control his carnal desires; because knowing the divine Majesty raises the spirit of submission to Allah in man. Mentioning the word fear next to "the Merciful" indicates that believers, while fearing God Almighty, also hope for His mercy. "Fear" in worship means that one should be afraid of any negligence in his worship so that this negligence does not prevent his or her prayer. The greatest fear that prevails in the hearts of the righteous is the fear of torment. Valued-fear has some effects, such as entering heaven, hastening in charity, guidance and mercy, accepting warnings, being among the benefactors, helping the needy and enjoying the gardens of paradise

    Keywords: fear, valued-fear, types of valued-fear, valued-fear effects
  • Sadegh Karimzade, Hassan Najafi, Abolfazl Nikonzar * Page 29

    Using a content analysis (quantitative) method, this paper seeks to analyze the components of religious emotion in the book "Gifts of Heaven" of the elementary school. The sample size corresponds to the statistical population and includes all textbooks of "Gifts of Heaven" from the second to the sixth grade in the academic year 2019-2020. Using the content analysis and document analysis method (textbooks), this paper studied the components of religious emotion, based on the research study of Khodayarifard and his colleagues (2012-2013). The validity of the research tool was acceptable based on the judgment of education experts and its validity was calculated based on Holsti formula and the coefficient of %83 was obtained. The results showed that the authors paid the most attention to the two components of love for God and love for God's saints. The frequency of hatred of God's enemies and hatred of the enemies of God's saints was less than expected. Also, in the form of presenting the content of these books, they have used more words and textual propositions, but they have used fewer visual attractions. Most attention was paid to the components of religious emotion in the sixth-grade book

    Keywords: religious emotion, textbook, heavenly gifts, elementary, content analysis
  • Seifaleh Fazlolahi Ghomshi, Zohre Sheibani * Page 41

    Given the key and constructive role of youth in society and the future of the country, the issue of youth religious identity is of particular importance. On the other hand, religious identity is the basis of other identities in our religious sources and it can be said that the consistency of this identity will cause the consistency of other identities and its decline will challenge the other identities. Using a descriptive-analytical method and focusing on the verses of the Holy Qur'an and narrations this paper studies the factors affecting the religious identity of the youth. Findings indicate that not only individual and self-knowledge factors, but also social factors such as family, same age group and media have a significant role in the formation of religious identity.

    Keywords: youth, religious identity, family, same age group, media
  • Reza Ebrahiminia, Mahmoud Nozari *, Hassan Najafi Page 55

    Teaching religious concepts, especially knowledge, love and obedience to the Imam to children, like any other science requires correct, efficient and effective principles and methods. Therefore, just as recognizing the characteristics and abilities of children in optimizing the teaching of religious concepts is a matter of course; it is also necessary to recognize the principles and methods of teaching religious concepts to children. Using a descriptive- inferential method this paper studies the educational model of Imamate to children. For validation, the findings of this study were made available to experts in various fields, including curriculum studies, religious education, educational psychologists, and teachers and finally, it was approved with a high average. This model institutionalizes knowledge, love and obedience to the Ahl al-Bayt (PBUH) in children and provides the ground for their sure and fast perfection and nearness to God in this world and the hereafter.

    Keywords: informal religious education, imamate education, children 6-12 years old, curriculum design
  • Yazdan Jafari *, Seyed Ali Hussainizadeh Page 67

    One of the most important educational aspects of pilgrimage, which plays a significant role in the emotional development and motivation of the pilgrim and provides the basis for his or her normal actions and behaviors is emotional education, which, the reflection of this type of education, can be observed in the Ziyara-text of the infallible Imams. Using a descriptive-analytical method and focusing on the verses of the Holy Qur'an as well as the narrations and psychology this paper studies the role of pilgrimage to the Ahl al-Bayt (PBUT) on the emotional education of the pilgrim with emphasis on Ziyara al-Jami'a al-Kabira. The results show that pilgrimage as a religious reality affects the emotions of pilgrims and provides the basis for the formation of healthy emotions such as peace, feelings of security, hope and control of wrong feelings and the elimination of unhealthy emotions such as wrong attachments and feelings of loneliness.

    Keywords: pilgrimage, education, emotional, Ziyara al-Jami'a al-Kabira, Ahl al-Bayt (PBUT), educational role of pilgrimage
  • MohammadAli Mohiti Ardakan, Samaneh Kargar Shooraki* Page 79

    Patience has a high status in the literature of resistance. Islamic teachings are also full of invitations to all kinds of patience, including patience in times of adversity. In this article, we discuss the insightful factors of Hazrat Zahra's (PBUH) patience over adversity. The factors that will undoubtedly draw the roadmap for strengthening the stability in the time of adversity before the companions of that Hazrat. Using a desk-research and analytical-descriptive method this paper s to extract and analyze the insight factors of Hazrat Zahra's (PBUH) patience during adversity. Explaining the imaginary principles of the discussion, we examine the insightful causes of Hazrat Zahra's (PBUH) patience during adversity in four areas: theology, self-knowledge, cosmology, and eschatology. In the field of theology, certainty to God Almighty, recognizing God's presence and support, recognizing divine love and nearness; in the field of self-knowledge the high and sublime knowledge of the Hazrat towards himself; in the field of cosmology knowing the nature of the life; and awareness of the afterlife consequences of patience and resurrection in the field of eschatology are among the most important reasons for the insight of Hazrat Zahra's (PBUH) patience during adversity.

    Keywords: Patience in adversity, Hazrat Zahra (PBUH), insight, theology, self-Knowledge, cosmology, eschatology
  • Ismail Kharestani * Page 89

    On the one hand, the spiritual atmosphere of the holy shrines prepares the pilgrims to receive Islamic and spiritual education, and on the other hand, resolving their concerns can increase their motivation to attend these centers. Using a descriptive-analytical method this paper studies the ways to turn the holy shrines into a cultural hub by strengthening and improving the educational status. Utilizing capable instructors in the holy shrines, creating a suitable atmosphere and planning for performing ceremonies according to the age conditions of the people, is one of the most important ways to strengthen and promote the educational dimension of the holy shrines. Closeness to God, strengthening the spirit of hope in the individual and society, psychological security of the individual and society, are among the educational effects of the presence of people in the holy shrines. The results show that the holy shrines are the center of education and cultivation of human beings and it is necessary to make purposeful plans to benefit from these capacities.

    Keywords: holy shrines, educational status, cultural hub, culture