فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات سلامت - سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 79، امرداد و شهریور 1400)

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 79، امرداد و شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا سوداگر *، حمیده رضایی، امین سودمند، موسی الرضا اسحاق پور رضایی صفحات 95-96
  • فرزانه حسینی، افشین صرافی نژاد*، محمدمهدی قائمی صفحات 97-102
    مقدمه

    پزشکان نیاز به ابزارهای شخصی سازی شده دارند که با دسترسی مناسب به اطلاعات بیماران، به آن ها در اتخاذ مناسب ترین تصمیم بالینی کمک نماید. هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی اقلام داده ای مهم برای طراحی پنل میز کار الکترونیکی پزشک در سیستم اطلاعات بیمارستانی بود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی در بیمارستان های تحت پوشش دو دانشگاه علوم پزشکی کرمان و زاهدان انجام شد. جامعه تحقیق، کلیه پزشکان در سطوح مختلف بودند. روش نمونه گیری طبقه ای و تصادفی با حداقل حجم نمونه 3 تا 5 نفر در هر گروه تخصصی در نظر گرفته شد. طی دو فاز پیاپی، ابتدا حداقل داده های ضروری از طریق مراجع معتبر مورد شناسایی قرار گرفت و سپس نظرات از طریق مصاحبه و پرسش نامه جمع آوری گردید.

    یافته ها

     298 متغیر به عنوان اقلام داده ای شناسایی و در پرسش نامه های اختصاصی در 18 گروه پزشکی و از 70 نفر پزشک نظرخواهی گردید. از کل اقلام، 57 قلم داده ای از نظر همه پزشکان مشترک بود و سایر اقلام غیر مشترک بین 5 تا 45 مورد انتخاب و در سه سطح اولویت بندی شد. 

    نتیجه گیری

    دسترسی به داده های بالینی بیماران برای پزشکان اهمیت فراوانی دارد و لازم است پنل میز کار پزشک به شکل یک ابزار روزمره برای آن ها قابل استفاده گردد.

    کلیدواژگان: سیستمهای اطلاعات بیمارستان، نیازسنجی، انفورماتیک بالینی، داشبورد بالینی
  • سهیل اصغری *، سید عباس یزدانفر، ساناز لیتکوهی صفحات 103-109
    مقدمه

    توجه به مفاهیم جدید در حوزه برنامه ریزی و طراحی مراکز بهداشتی- درمانی، امر بسیار مهمی به شمار می رود. یکی از گونه هایی که در سال های اخیر مطرح و کارایی آن مورد تاکید قرار گرفته است، میکروبیمارستان ها هستند که با توجه به قابلیت آن ها در ایجاد عدالت اجتماعی جهت توزیع خدمات بهداشتی- درمانی، استخراج و اولویت بندی مولفه های مرتبط با ساخت چنین مجموعه هایی در کشور ضروری به نظر می رسد.

    روش بررسی

    در این پژوهش کتابخانه ای- توصیفی، نمونه ها شامل 16 نفر از مهندسان متخصص بیمارستان سازی به روش هدفمند انتخاب شدند. پس از بررسی 53 منبع و انجام مطالعات کتابخانه ای مربوط به میکروبیمارستان، به منظور مقایسه تطبیقی این مراکز با مراکز درمانی موجود در کشور، مولفه های مرتبط با احداث میکروبیمارستان مورد بررسی و استخراج قرار گرفت و اولویت بندی آن ها در قالب فرایند تحلیل سلسله مراتبی AHP (Analytic Hierarchy Process) توسط جامعه آماری انجام شد.

    یافته ها

    دو مولفه «دسترسی آسان تر برای استفاده کنندگان و افزایش بازده شغلی کارکنان به دلیل کمتر بودن تعداد مراجعان»، بیشترین اهمیت را در بین مولفه های مرتبط با احداث میکروبیمارستان در ایران کسب نمودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحلیل داده ها دسترسی آسان تر، امکان جذب مراجعان در مقیاس محلی و سرعت و بازده عملکردی بیشتر کارکنان در کنار هزینه ساخت کمتر به علت کوچک مقیاس بودن مجموعه، اولویت های اول در بین مولفه های مرتبط با ساخت میکروبیمارستان در کشور است و به نظر می رسد این ایده می تواند پاسخ مناسبی برای ارتقای سطح خدمات رسانی درمانی در کشور باشد.<

    کلیدواژگان: میکروبیمارستان، بیمارستان محلی، تحلیل سلسله مراتبی
  • احمدرضا رئیسی، نسرین شعربافچی زاده، خاطره دبیرزاده صفحات 110-116
    مقدمه

    بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، مراقبت های تسکینی باید در اولویت برنامه های سلامت عمومی و مدیریت بیماری ها قرار گیرد. هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه خدمات مراقبت تسکینی در کشورهای منتخب و ارایه پیشنهاد هایی برای ارایه این خدمات در ایران بود.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش کتابخانه ای و تطبیقی در سال 1400-1399 انجام شد. اطلاعات به روش بررسی متون و با استفاده از کلید واژه های «مراقبت تسکینی و صعب العلاج»، از پایگاه های اطلاعاتی انگلیسی زبان PubMed، Web of Scince، ISI (Institute for Scientific Information) و Scopus و پایگاه های فارسی SID (Scientific Information Database) و Magiran در کشورهای انگلستان، ایالات متحده آمریکا و ترکیه جمع آوری گردید.

    یافته ها

    انگلستان و ایالات متحده آمریکا به عنوان کشورهای پیشرو در ارایه مراقبت تسکینی، خدمات جامع و گسترده ای را به بیماران صعب العلاج ارایه می دهند. ترکیه نیز در سال های اخیر پیشرفت زیادی در زمینه خدمات تسکینی داشته و جمعیت زیادی را تحت پوشش قرار داده است. در ایران بسیاری از خدمات مورد نیاز بیماران صعب العلاج هنوز به کارگیری نشده است یا مراکز ارایه این خدمات بسیار محدود می باشد. صاحب نظران در حیطه خدمات تسکینی اعتقاد دارند که در کشور ایران نسبت به انگلستان، ایالات متحده آمریکا و ترکیه، توجه کمتری به سازماندهی این گونه مراکز شده است.

    نتیجه گیری

    با استفاده از تجارب کشورهای پیشرو و اقدامات کشورهای در حال پیشرفت در زمینه های ساختار سازمانی، تامین و حمایت مالی، نظارت بر ارایه خدمات، مراقبت توسط گروه های بین رشته ای، نیازسنجی مراقبت ها، آموزش و جذب نیروی انسانی، می توان چارچوبی برای ایران تهیه کرد.

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، مراقبت تسکینی، بیماران صعب العلاج
  • محمدحسین مشتاقی، سمیه حسام*، اباسط میرزایی صفحات 117-123
    مقدمه

     افزایش فشار بر روی سرمایه های موجود در بخش مراقبت های بهداشتی به خصوص بیمارستان ها، نیاز به تحلیل استراتژی های مختلف را در شرایط اقتصادی تقویت می کند. یکی از راه حل ها برای استفاده بهینه از منابع مالی و امکانات بالقوه در بیمارستان ها و مراکز مراقبت بهداشتی، استفاده از عناصر آمیخته بازاریابی است. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین مولفه های مرتبط با ترجیح بیماران در انتخاب بیمارستان بر اساس الگوی بازاریابی آمیخته بود.

    روش بررسی

    این مطالعه در سال 1399 در بیمارستان فرهیختگان تهران انجام شد. 243 نمونه به روش غیر تصادفی از بخش های بستری، سرپایی و پاراکلینیکی انتخاب شدند. داده ها به وسیله پرسش نامه محقق ساخته دو بخشی (متغیرهای جمعیت شناختی و ابعاد هفت گانه آمیخته بازاریابی) دارای روایی و پایایی مناسب، جمع آوری گردید. آزمون های t و Friedman به منظور رتبه بندی ابعاد و مولفه ها و آزمون ANOVA جهت مقایسه نظرات طبقات مختلف جامعه، مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

     تمام ابعاد هفت گانه بازاریابی آمیخته، تاثیر معنی دار و متفاوتی بر ترجیح بیماران در انتخاب بیمارستان فرهیختگان داشت و بعد نیروی انسانی با میانگین رتبه ای 20/5 و بعد ترویج با میانگین رتبه ای 37/2، به ترتیب مهم ترین و کم اهمیت ترین ابعاد بازاریابی آمیخته بودند. در میان مولفه های بازاریابی آمیخته، تخصص کافی، درامد خانواده، خوش نام بودن بیمارستان، نحوه برخورد پزشک، سرعت انجام خدمات، توصیه پزشک و میزان تنوع، جدید بودن و پیشرفته بودن وسایل و تجهیزات، مرتبط ترین مولفه هر بعد بازاریابی آمیخته شناسایی گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به تغییر نیاز مخاطبان سلامت، مدیران بیمارستان می توانند نیازهای بیماران را مطابق با اصول بازاریابی آمیخته شناسایی نمایند. با توجه به اهمیت نیروی انسانی در یافته های تحقیق، مدیران می توانند با فرهنگ سازی و تهیه راهنمای عملی در نحوه برخورد مناسب، توجه بیماران را جلب کنند.

    کلیدواژگان: یمارستانها، بازاریابی آمیخته، ترجیح بیماران، بازاریابی خدمات سلامت
  • لیلا نعمتی انارکی *، محمدرضا علی بیک، رضیه زینلی نصرآبادی صفحات 124-130
    مقدمه

     از آن جا که وب به یک منبع مهم جهت کسب اطلاعات تبدیل شده است و ابزارهای جستجو به منظور بازیابی اطلاعات در وب استفاده می شوند، شناسایی توانایی ها و محدودیت های این ابزارها از اهمیت فراوانی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف تعیین عملکرد موتورهای جستجو و پایگاه های اطلاعاتی تخصصی پزشکی بر اساس چهار مقوله «معیارهای جستجو، نمایش، راهبری و کاربرپسندی» در بازیابی سرطان های شایع انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی بود. پنج کلید واژه آزاد و کنترل شده سرطان های شایع، از سرعنوان موضوعی پزشکی MeSH (Medical Subject Headings) انتخاب و در پنج موتور جستجوی تخصصی پزشکی و سه پایگاه اطلاعاتی تخصصی پزشکی جستجو گردید. به منظور بررسی عملکرد آن ها، از سیاهه وارسی محقق ساخته استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، درصد و میانگین) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در قسمت معیارهای جستجو و نمایش، موتور جستجوی Trip و پایگاه های اطلاعاتی PubMed و Embase بیشترین امتیاز را کسب کردند. در قسمت معیارهای راهبری موتورهای جستجوی Trip و WebMD و پایگاه اطلاعاتی Embase و از لحاظ معیارهای کاربرپسندی نیز موتور جستجوی MedlinePlus و پایگاه اطلاعاتی Embase بیشترین امتیاز را به دست آوردند.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از تحقیق می تواند برای پژوهشگران وکاربران حوزه سلامت به ویژه حوزه سرطان که هدف از جستجوی آن ها دستیابی به بازیافت (جامعیت) یا دقت (مانعیت) در حوزه سرطان می باشد، بر اساس شرایط خود که مبتنی بر نیاز، دانش و... است، مفید باشد. طراحان و سیاست گذاران موتورها و پایگاه های اطلاعاتی هم می توانند از نقاط قوت و ضعف مطرح شده استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: موتور جستجو، پایگاه اطلاعاتی، علم اطلاعات پزشکی، سرطانها
  • زهرا کاظم پور، حسن اشرفی ریزی صفحات 135-137
|
  • Hamidreza Sodagar*, Hamideh Rezaei, Amin Soodmand, Moosareza Eshaghpour Rezaee Pages 95-96
  • Farzaneh Hoseini, Afshin Sarafi Nejad *, MohammadMehdi Ghaemi Pages 97-102
    Introduction

    Physicians need personalized tools to make the best and most appropriate clinical decision through proper access to patients' data and information. This study was performed to identify important data items for designing an electronic physician desk panel in a hospital information system (HIS).

    Methods

    This descriptive study was performed with the participation of physicians of hospitals under the auspices of Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran and Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran. The study population included all physicians at different levels who were recruited by stratified and simple random sampling method. In two consecutive phases, first the minimum necessary data were identified through reputable authorities and then the opinions of the physicians were collected through interviews and structured questionnaires.

    Results

    298 variables were identified as data items and 70 physicians in 18 medical groups were interviewed about them in specific questionnaires. Of the total items studied, 57 data items were common to all physicians and other non-common items between 5 and 45 items in different specialties were selected and prioritized at three levels.

    Conclusion

    Access to patients' clinical data is important for physicians and the physician's desk panel needs to be used as a daily tool by them.

    Keywords: Hospital Information Systems, Needs Assessment, Clinical Informatics, Clinical Dashboard
  • Soheil Asghari *, Seyed Abbas Yazdanfar, Sanaz Litkouhi Pages 103-109
    Introduction

    New concepts in the field of planning and design for healthcare centers are noteworthy. One of the types of healthcare centers which was brought up and emphasized in terms of efficiency in recent years is micro-hospitals. Considering the ability of micro-hospitals to provide effective availability of healthcare services, elicitation and prioritization of related factors in establishment of these healthcare centers in the country seems necessary.

    Methods

    In this descriptive-survey study, the statistical population consisted of 16 professional experts in hospital planning and design who were selected using the purposive sampling method. After reviewing 53 resources and conducting library studies related to the micro-hospitals in order to compare them with the existing healthcare centers in Iran, the related factors in establishment of micro-hospitals were selected and prioritized in an analytic hierarchy process (AHP) by statistical population.

    Results

    The two factors of “easy access for users and the increased job efficiency of healthcare employees (due to the low number of patients)” were the ones with the highest importance.

    Conclusion

    Given the of data analysis, better access, the possibility of attracting patients on a local scale, as well as higher speed and job efficiency of employees, along with lower construction costs (due to the small scale of the complex), have been the highest priorities among the related factors. Thus, it seems that this idea can be a responsive solution to promote the healthcare service level in Iran.

    Keywords: Micro Hospital, Community Hospital, Analytic Hierarchy Process
  • Ahmadreza Raesi, Nasrin Sharbafchizadeh, Khatereh Dabirzadeh Pages 110-116
    Introduction

    Palliative care should be a top priority in public health and disease management programs. This study aimed to compare the palliative care services in selected countries and provide a framework for Iran.

    Methods

    This study was conducted with a descriptive and comparative approach in 2019. Data were collected through literature review of the databases of the relevant organizations in the selected countries.

    Results

    Findings suggest that the United Kingdom and the United States are leading countries in palliative care and provide comprehensive services to end stage Ill patients. Turkey has also made significant progress in palliative care and has covered a large population in recent years. In Iran, many services required for end stage patients have not yet been implemented or the centers for providing these services are very limited. Experts in palliative care also believe that in Iran, less attention has been paid to the organization of such centers than the United Kingdom, the United States, and Turkey.

    Conclusion

    Based on the results of this study, it is suggested to benchmark the experiences of leading countries and initiatives and proceedings of the developing countries, considering organizational structure, financing and support services, supervision of services, interdisciplinary teams, patient care need assessment, training and recruitment as a framework for Iran.

    Keywords: Comparative Study, Palliative Care, Incurable Patients
  • MohammadHossein Moshtaghi, Somayeh Hessam *, Abasat Mirzaei Pages 117-123
    Introduction

    Increasing pressure on available capitals in health care section, especially hospitals, underlines the need for analyzing different strategies in economic terms. One of the solutions for the optimal use of financial resources and potentials in hospitals and healthcare centers is using components of the marketing mix. This study endeavored to determine the related factors on patients' preference in choosing a hospital based on the mixed marketing model.

    Methods

    This study was conducted in Farhikhtegan Hospital in Tehran, Iran, in 2020. Simple random sampling was employed to select the sample from among 243 inpatients, outpatients, and clients of the hospital. A bi-part researcher-made questionnaire was used to gather the data (demographics and seven aspects of marketing mix); whose validity and reliability were deemed appropriate. Regarding the data analysis, one-sample t-test and Friedman test were used to rank dimensions and components and the analysis of variance (ANOVA) was used to compare the views of different classes of society.

    Results

    All seven dimensions of the mixed marketing had a significant and different effect on the preference of the patients in choosing the Farhikhtegan Hospital. Manpower and promotion dimensions were the most and the least important dimensions, respectively. Among the mixed marketing components, sufficient expertise, family income, hospital’s reputation, physicians’ attitude, pacing of services’ provision, doctors' advice and degree of diversity, novelty, and advanced equipment came out to be the most effective components of each dimension of mixed marketing.

    Conclusion

    Considering the changes in the needs of the audiences in the health field, hospital managers can identify the patients' needs in accordance with the principles of marketing mix. Regarding the importance of manpower in the findings of this study, managers can attract the attention of patients with culture making and preparing practical guidance in appropriate treatment of employees.

    Keywords: Hospitals, Mixed Marketing, Patient Preference, Marketing of Health Services
  • Leila Nemati Anaraki*, Mohammadreza Alibeyk, Raziyeh Zeinali Pages 124-130
    Introduction

    Since Internet is an important source of information and search tools are used to retrieve information on the web, it is important to identify the capabilities and limitations of these tools. The aim of this study was to compare the performance of search engines and specialized medical databases based on four categories of search criteria, display, navigation, and user-friendliness in the field of recovery of common cancers.

    Methods

    This was a descriptive study. Based on the data collected and their content description, the performance of search engines and specialized medical databases in the recovery of common cancers was compared. Five free and controlled keywords for common cancers were selected from the Medical Subject Headings (MeSH) and were searched in five specialized medical search engines and three specialized medical databases. In order to evaluate the performance of search engines and specialized medical databases, a researcher-made checklist was used and data were described using descriptive statistics (frequency, percentage, and average) and Excel software.

    Results

    In the search engine and database performance and display criteria, the Trip search engine and PubMed-Embase database, in terms of navigation criteria, the Trip and WebMD search engines and Embase database, and in terms of user-friendliness, the Medlineplus search engine and Embase database scored the highest.

    Conclusion

    According to the results of the present study, the performance of search engines and specialized medical databases in recovering common cancers was different based on different criteria and users can use any of them according to their needs.

    Keywords: Search Engine, Database, Medical Information Science, Neoplasms
  • Gholamreza Nasiri * Pages 131-134

    In recent decades, achieving strategic supply chain goals including reducing costs and improving revenue and profitability has attracted the attention of many researchers. Although these efforts have yielded successful practices, the prevalence of coronavirus disease-2019 (COVID-19) and its disorders led to the consideration of other indicators. Therefore, factors including increasing higher level of access to the product, diversification of goods and services, increasing the flexibility to deal with the uncertainties to improve adaptability and resilience in the supply chain need more consideration. Since healthcare research into Covid-19 vaccines seems to have acceptable results, much more attention needs to be paid to the supply chain planning regarding the large scale of demand, supply, storage, and logistics components. In this article, specia l considerations including needs to phase out vaccination, prioritizing people, organization and coordination, communications, effective planning control, and track consignments are discussed. Finally, a proposed framework for the main contents of the supply chain of the Covid-19 vaccination program is provided.

  • Zahra Kazempour, Hasan Ashrafi Rizi Pages 135-137

    In the information world, humans are faced with valid and invalid information (misinformation and disinformation); however, the general tendency of humans is to use valid information. But sometimes individuals get caught up in producing and using invalid information for different reasons. On the other hand, changing any behavior always has consequences and individuals choose a path depending on their attitudes and beliefs. Ensuring the right choice depends on accessing and using valid information and avoiding invalid information. Now what should one do if he/she wants to save oneself from the swamp of invalid information? In this article, identifying the knowledge gap, searching and acquiring information, evaluating information, and deciding to avoid misinformation are suggested as steps for avoiding misinformation and disinformation in health context.