فهرست مطالب

پاتوبیولوژی مقایسه ای - سال هفدهم شماره 69 (پاییز 1399)

فصلنامه پاتوبیولوژی مقایسه ای
سال هفدهم شماره 69 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهروز اکبری آدرگانی*، سمیرا اسدالهی فرد، امیرعلی انوار، فائزه شیرخان صفحات 3275-3286

    در این پژوهش اثربخشی عصاره الکلی گل سرخ بر زنده مانی باکتری های پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (La-5) و بیفیدوباکتریوم لاکتیس (Bb-12) در دوغ مورد بررسی قرار گرفت. باکتریهای پروبیوتیک بیفیدوباکتریوم بیفیدوم و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به نمونه های دوغ بدون عصاره الکلی گل سرخ (شاهد) و حاوی عصاره الکلی گل سرخ (درسطوح 1% و 2%) تلقیح و دوغ های تولید شده طی مدت زمان چهار هفته نگهداری در یخچال در دمای C◦ 4 در طول یک هفته از نظر شمارش میکروبی، تغییرات pH، اسیدیته و بقا در دوران ماندگاری بررسی و خصوصیات ارگانولپتیک محصول مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل آماری حاکی از معنیدار بودن اختلاف درصد بقای باکتری La-5  و Bb-12 بین  دوغ معمولی و دوغ های حاوی عصاره الکلی گل سرخ بود(05/0≥p). در خصوص طعم نتایج این بررسی نشان داد بین انواع دوغ از لحاظ طعم اختلاف معنیداری وجود دارد (05/0p<) و بررسی خصوصیات ارگانولپتیک در دوغ های حاوی عصاره الکلی گل سرخ نشان داد طعم دوغ ها نسبت به دوغ های معمولی ارتقا یافت. طی مدت زمان نگهداری pH کاهش و اسیدیته افزایش جزیی داشت. بیشترین و کمترین میزان pH به ترتیب مربوط به نمونه حاوی 1% و 2 % عصاره بود. همچنین بررسی اثر اصلی مقدار عصاره بر میزان اسیدیته نشان داد که بیشترین و کمترین میزان اسیدیته به ترتیب مربوط به نمونه حاوی2% و 1% بود. بنابراین تولید و مصرف دوغ حاوی عصاره گل سرخ با حفظ ویژگی های ارگانولپتیک به همراه باکتری های پروبیوتیک به عنوان یک محصول غذایی عملگرا توصیه می شود.

    کلیدواژگان: لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، بیفیدوباکتریوم لاکتیس، عصاره الکلی گل سرخ، پروبیوتیک، زنده مانی
  • سحر محمدعلی پور، ایرج پوستی*، سعید حصارکی صفحات 3287-3297

    پژوهش حاضر به منظور، مقایسه آناتومی بافت کلیه و بافت شناسی لوله های پروکسیمال(I وII) و دیستال در دو گونه ماهی قزل آلای رنگین کمان و اسکار انجام شد. قزل آلای رنگین کمان(Rainbow trout)، با نام علمی Oncorhynchus mykiss، از خانواده Salmonidae که جز ماهیان پرورشی و سرد آبی است و اسکار(Oscar) با نام علمی Astronotus ocellatus ، از شناخته شده ترین ماهی های زینتی از خانواده Chichlidae است که از لحاظ تجاری باارزش می باشد. پنج قطعه از هر دو گونه ماهی به صورت تصادفی انتخاب و خصوصیات ماکروسکوپیک و اندازه گیریهای مورفومتریک آنها (Morphometric measurement) ثبت شد. نمونه ها در فرمالین بافر10% فیکس و برشها با ضخامت پنج میکرون آماده سازی شدند و سپس به روش هماتوکسیلن و ایوزین و پریودیک اسید شیف رنگ آمیزی و توسط میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفتند. داده های حاصل از آزمایش، با نرم افزار SPSS و آزمون آماری T-Test  (P<0/05)مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.  لوله های پروکسیمال و دیستال شناسایی و متغیرها مورد اندازه گیری قرار گرفتند. اندازه هسته سلولهای لوله پروکسیمال I و اندازه قطر خارجی آن در بین دو گونه اختلاف معناداری وجود دارد(P<0/001). از نظر تعداد، اندازه سلول، اندازه هسته، اندازه قطر خارجی و قطر داخلی (لومن) لوله های پروکسیمال  II اختلاف معناداری وجود دارد (P<0/001). در بین تعداد و اندازه سلول لوله های دیستال اختلاف معناداری وجود دارد(P<0/001). در هر دو گونه ماهی اندازه هسته، قطر خارجی و داخلی (لومن) لوله های دیستال اختلاف معناداری وجود دارد (P<0/001). با توجه به نتایج بدست آمده، آناتومی و بافت شناسی بافت کلیه در ماهی قزل آلای رنگین کمان و اسکار تفاوت دارد.

    کلیدواژگان: بافت شناسی، آناتومی، کلیه، قزل آلای رنگین کمان، اسکار
  • حامد تفضلی، علی شریف زاده* صفحات 3299-3304

    تری تریکوموناس فتوس ، تک یاخته ای است که معمولا در گاو بیماری تولیدمثلی ایجاد کرده و باعث ناباروری و سقط جنین می گردد. روش مرسوم برای تشخیص آلودگی ، مشاهده مستقیم میکروسکوپی و درصورت زمان محدود برای بررسی،انتقال به محیط انتقالی یا محیط کشت است . هدف از این بررسی تنظیم روش مولکولی برای تشخیص آلودگی تریکوموناسی وتعیین میزان آلودگی درکشتارگاه اصفهان بود. در این بررسی از دو کشتارگاه متفاوت در شهرستان اصفهان 73 گاونر و27 گاوماده موردبررسی قرارگرفتند. با استفاده از سرنگ انسولین استریل و سواپ از رحم و مخاطات تناسلی نمونه گیری صورت گرفت. برای استخراج DNA براساس دستورالعمل شرکت سازنده کیت اقدام گردید(شرکت سیناژن - ایران). آزمایش واکنش زنجیره ی پلیمرازی (Nested PCR)، با بکارگیری پرایمرهای اختصاصیRNA  ریبوزومی تری تریکوموناس فتوس  برای توالی جنس(TFR 1-2) وگونه(TFR3-4) صورت پذیرفت. همه نمونه ها با انجام آزمون Nested PCR  مورد بررسی قرارگرفتند . تعداد 6 گاونر(2/8%)و2 گاوماده (4/7%) با نشان دادن باند372 بازی آلودگی به جنس و2 گاونرنیز آلودگی به گونه فتوس تری تریکوموناس راباباند374 بازی نشان دادند.سایر نمونه ها با گونه هایی غیر از گونه فتوس مرتبط بودند. بنابراین بر اساس نتایج این تحقیق، شیوع جنس تری تریکوموناس و خصوصا تری تریکوموناس فتوس در نمونه ها ، تاییدکننده لزوم توجه جدی به آزمایشهای غربالگری در گاو به خصوص گاوهای نر می باشد.

    کلیدواژگان: تری تریکوموناس فتوس، نشخوارکنندگان، کشتارگاه، Nested PCR
  • سیامک امیری، بهار شمشادی*، شیرزاد فلاحی، سالومه شیرعلی صفحات 3305-3312

    یکی از بیماری های مشترک بین انسان و حیوان فاسیولیازیس می باشد. در ایران فاسیولازیس حیوانی تاریخچه ای طولانی داشته و همواره به عنوان یک مشکل مهم دامپزشکی مورد توجه بوده است. روش های مختلفی برای تشخیص آن استفاده می شود که یکی از این روش ها، روش LAMP است. این مطالعه برای اولین بار به مقایسه ی روش های PCR و LAMP برای تشخیص فاسیولا هپاتیکا در نمونه مدفوع جمعیت گوسفندی استان لرستان پرداخت. طی مدت 3 ماه، مجموعا 195 نمونه مدفوع ازگوسفندان استان لرستان با روش تصادفی کلاسیک جمع آوری شد. نمونه های هر بخش جهت تکنیک LAMP تا زمان استخراج DNA در فریزر منفی 20 درجه نگهداری شدند. نمونه ها توسط روش های LAMP و PCR بررسی شدند. داده های این مطالعه توسط روش کای-اسکوار از نرم افزار SPSS نسخه 19، تحلیل شدند و ضریب کاپا برای توافق بین روش ها استفاده شد. نتایج نشان داد که تکنیک LAMP اختلاف معنی-داری با تکنیک PCR دارد و تکنیک LAMP به شکل کارآمدتری عفونت با فاسیولا هپاتیکا را تشخیص داد (11 نمونه در روش LAMP و 7 نمونه در روش PCR). نتایج ضریب کاپا نشان داد که توافق معنی داری بین دو روش با ضریب 65/0 و ارزش معنی داری کمتر از 001/0 وجود دارد. همچنین روش LAMP از حساسیت بیشتری برخوردار می باشد. در مجموع نتایج نشان داد که روش LAMP از حساسیت و دقت بیشتری در مقایسه با روش PCR برخوردار بود و بنابراین این روش می تواند برای تشخیص فاسیولا هپاتیکا بعنوان یک روش کارآمدتر می تواند استفاده شود.

    کلیدواژگان: حساسیت، تشخیص، دیژن، انگل
  • عبدالمجید شیخی*، غلامرضا نیکبخت بروجنی، سعید چرخکار صفحات 3313-3318

    بیماری لکه سیاه قناری در سالیان اخیر گسترش زیادی یافته است. عوامل عفونی گوناگونی از جمله سیرکوویروس ها، مایکوپلاسما و انگل های مختلف در بروز این بیماری دخالت دارند. علایم بارز ابتلا به سیرکوویروس در جوجه قناری ها وجود لکه سیاه در محوطه بطنی، بزرگ شدن کیسه صفرا، مرگ در اواخر دوره جنینی و یا تولد جوجه های بیمار حامل ویروس است. در قناری های بالغ علایم شامل  بی اشتهایی، افسردگی، ژولیدگی پرها و به ندرت تلفات می شود. در این مطالعه، از 10 گله قناری با جمعیتی بین 89 تا 500، و از هر گله 3 تا5 نمونه به منظور ردیابی ویروس اخذ شد. از واکنش زنجیره ای پلی مراز برای جستجوی ژنوم سیرکوویروس و مایکوپلاسما، و کشت میکروبی برای تشخیص سایر عفونت های باکتریایی و قارچی استفاده شد. از گسترش روده برای تشخیص آلودگی انگلی استفاده شد. ویروس در 4 گله تشخیص داده شد و عوامل بیماریزای دیگری یافت نشد.  با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه  مشخص شد که سیرکوویروس قناری ممکن است عامل بوجود آورنده  لکه ای باشد که به صورت یک طرفه و در سمت راست بدن پرنده ظاهر شده و در اثر اتساع کیسه صفرا به شکل لکه سیاه دیده می شود. این تحقیق برای اولین بار وجود ویروس سیرکوویروس قناری را در ایران تایید می نماید.

    کلیدواژگان: قناری، سیرکویروس قناری، بیماری لکه سیاه
  • مریم کریمی دهکردی*، فرید رضایی، شهرام پورنظری صفحات 3319-3330

    آرگاس پرسیکوس در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر دنیا دیده می شود. ماکیان، کبوتر، اردک، غاز و سایر پرندگان اهلی و وحشی و حتی انسان میزبان آن هستند. علاوه بر بروز کم خونی، این کنه می تواند بیماری های اسپیروکتوز پرندگان، اژیپسیانلوزیس و وبای ماکیان را نیز انتقال دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات فیزیولوژیک و رفتاری ناشی از تغذیه لارو کنه آرگاس پرسیکوس بر روی موش سفید آزمایشگاهی انجام شد. پس از جمع آوری کنه ها و تولید لاور های کنه در محیط آزمایشگاه، موش‎ها در تیمارهای مختلف به وسیله ی تعداد مورد نظر لارو کنه آرگاس پرسیکوس آلوده شدند و علایم فیزیولوژیک ایجاد شده به صورت روزانه بررسی و ثبت شد. نتایج مطالعه حاضر حاکی از ایجاد اختلال و تغییرات فیزیولوژیک در موش های آلوده با لارو این کنه بود. همچنین علایم اولیه پوستی حاکی از التهاب مختصر پوست در محل اتصال نوزادها بود و براساس تعداد کنه های که به منظورآلوده کردن موش ها استفاده شده بود متفاوت بود همچنین تغییرات وزنی در آلودگی با دوزهای مختلف لارو حاکی از تاثیر این کنه در وزن بود. با توجه به اثرات منفی این لاور و زیان های اقتصادی ناشی از این کنه بررسی بیشتر تاثیرات این کنه در ماکیان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آرگاس پرسیکوس، لارو، فیزیولوژیک، موش آزمایشگاهی، ماکیان
  • روح الله حسن پور دهنوی، مریم گنجعلی*، فریبرز شریعتی شریفی صفحات 3331-3336

    یکی از بیماری های مشترک بین انسان و حیوان فاسیولیازیس می باشد. در ایران بابزیا یکی از مهمترین تک یاخته های خونی منتقله توسط کنه ها در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری است. بیماری بابزیوز به وسیله گونه های مختلف جنس بابزیا ایجاد می شود که میزبان های مهره دار گوناگون شامل حیوانات اهلی، وحشی و انسان را آلوده می نماید. بابزیا موتازی و بابزیا اویس به عنوان گونه های بیماریزا و شایع درگوسفندان و بزها در ایران شناخته شده اند وگاهی عفونت مضاعف هردوی آنها در یک میزبان گزارش شده است. در ایران بابزیوز هرساله در فصول گرم سال بخصوص اواخر بهار سبب بروز تلفات در گوسفندان می گردد. از آنجایی که بابزیوز در دام ها باعث بروز زیان های اقتصادی به صنعت دامپروری کشور می شود، این پژوهش با هدف شناسایی مولکولی گونه های بابزیا در جمعیت گوسفند و بز استان سیستان و بلوچستان انجام شد. بدین منظور نمونه های خون دامهای مشکوک (گوسفند و بز) در شهرستان های زاهدان، میرجاوه، خاش، سراوان و ایرانشهر همراه با کنه های سطح بدن دام اخذ گردید.از 100 نمونه خون جمع آوری شده با استفاده از روش PCR، 2 مورد بابزیا و 34 مورد تیلریا تشخیص داده شد، همچنین 1مورد آلودگی همزمان بابزیا و  تیلریا (در مجموع 3موردمثبت بابزیا و 35 مورد مثبت تیلریا) را نشان داد و با روش  Semi nested PCR فقط گونه بابزیا اویس شناسایی گردید و با استفاده از کلید های معتبر تشخیصی کنه های هیالوما آناتولیکوم آناتولیکوم، هیالوما آسیاتیکوم آسیاتیکوم، رپی سفالوس سانگویینوس و رپی سفالوس تورانیکوس از سطح بدن دامهای آلوده جداسازی و شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: بابزیا، PCR، سیستان و بلوچستان
|
  • Akbari-Adergani B * Pages 3275-3286

    In this research, the effect of Rose alcoholic extract on the viability of probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus (La-5) and Bifidobacterium lactis (Bb-12) in Doogh was studied. Probiotic bacteria Bifidobacterium bifidum and Lactobacillus acidophilus were inoculated into Doogh without Rose alcoholic extract (control) and containing Rose alcoholic extract (1% and 2%). Doogh produced during 4 weeks of storage in a refrigerator at 4° C during a week was investigated for microbial count, pH changes, acidity and survival during the shelf life and the organoleptic characteristics of the product were studied. The results of the statistical analysis indicated that the difference in survival percentage of La-5 and Bb-12 between the ordinary Doogh and the Doogh containing Rose alcoholic extract was significant (p≥0.05). Regarding taste, the results of this study showed that there is a significant difference between the types of Doogh in terms of taste (p<0.05). The study of organoleptic characteristics of Doogh containing Rose alcoholic extract showed that the flavor of this Doogh was improved compared to ordinary Doogh. The pH decreased during the shelf life and the acidity increased slightly. The highest and lowest levels of pH were respectively observed for samples containing 1% and 2% extract. Also, the effect of extract amount on acidity showed that the highest and lowest levels of acidity were in the samples containing 2% and 1% extract, respectively. Therefore, the production and consumption of Doogh containing Rose extract by maintaining organoleptic characteristics together with probiotic bacteria as a pragmatic food product are recommended.

    Keywords: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Rose alcoholic extract, Probiotic, Viability
  • Mohammadalipour. S* Pages 3287-3297

    The present study was conducted to compare the histology of renal proximal tubules (I) and (II) in two species (Rainbow trout and Oscar). Rainbow trout, known as Oncorhynchus mykiss scientific name from the Salmonidae family which is cultivated and freshwater. Oscar fish, the scientific name is Astronotus Ocellatus, which is one of the most well-known ornamental fish of the Chichlidae family. Five piece of the two fish species were selected randomly and their macroscopic specification and morphometric measurements were recorded. Samples were fixed in %10 formalin buffer and the cuts were prepared with a thickness of five micron and then they were stained by Hematoxylin and eosin and Periodic acid–Schiff method and studied by light microscopy. The data were analyzed with SPSS software and T-Test statistical test (P <0.05). Proximal and distal tubes were detected and the variables were measured. The size of the cell nucleus and the outer diameter of the proximal (I) had a significant difference (P<0.01). There has been significant difference in the number and the size of cell and its nucleus, the inner and outer diameter of the proximal II between two species (P<0.001). The number, cell size of the distal tubules has been significant difference between two species (P<0.01). The size of the cell nucleus, the inner and outer diameter of the distal tubules have been significant difference between two species (P<0.001). According to the results, the anatomy and histology of kidney tissue are different in the Rainbow trout and Oscar fish.

    Keywords: histology, Anatomy, Kidney, Oncorhynchus mykiss, Astronotus Ocellatus
  • Tafazzoli H Pages 3299-3304

    Tritrichomonas foetus is a protozoan parasite that has been traditionally identified as a cause of reproductive tract disease in cattle and may lead to Infertility and abortion. The most common and widely used method of T. foetus detection is direct microscopic examination. When specimens cannot be tested immediately after collection it is necessary to use transport medium or culture medium. This survey aimed to review the current status of Tritrichomonas foetus in Isfahan,Iran By Molecular Assay. Tritrichomonas foetus infection was investigated in 73 Bulls and 27 cows slaughtered in two abbattoir different. Mucus samples were obtained from the vagina and from the vagina and uterus, respectively, using a "screw-head scraper rod". Extraction of DNA from samples was carried out using a DNA extraction kit (Cinnagen, Iran), according to the manufacturer’s instructions. All samples were analyzed by Nested PCR technique using T. foetus-specific primers of Genus (TFR 1–2) and specie (TFR 3–4). All samples were analyzed by Nested PCR technique with the two sets of primers, respectively. Amplification products of 372 bp were observeded in 6 Bulls (8.2%) and 2 Cows (7.4%) isolates, with the genus specific primers and in 2 bulls also T. foetus yielded amplification products of the expected size (347 bp) showed. Other samples were related to non-T. foetus organisms. Therefore, based on the results of this survey, prevalence of Tritrichomonas genus and especially Tritrichomonas foetus in samples confirmed serious attention to screening test in bulls.

    Keywords: Tritrichomonasfoetus, Cattle, abbatoir, Nested PCR
  • Amiri S Pages 3305-3312

    Fascioliasis is a zoonotic disease with long history in Iran. Different methods are used for detection of the disease and one of methods is LAMP. The present study was conducted to compare the LAMP and PCR methods for detection of Fasciola hepatica in fecal samples of sheeps in Lorestan province. During 3 months, 195 samples were collected by classical randomized method. The samples were stored in -20ºC for future investigations by LAMP and PCR. The samples were investigated by LAMP and PCR. The data were analyzed by SPSS software and Chi-square and Kappa coefficient was used. The results showed that LAMP technique showed significant difference with LAMP and detected infected samples (11 samples in LAMP and 7 samples in PCR). The results for kappa showed a strong agreement between the both methods with coefficient of 0.65 and P=0.001). The LAMP method showed higher sensitivity. In sum, LAMP method showed higher sensitivity compared to other methods and can be used for detection of F. hepatica.

    Keywords: Sensitivity, Diagnosis, digene, Parasite
  • Sheikhi A* Pages 3313-3318

    Black spot disease has been spreading over the past few years in canary flocks. The disease can be caused by various infectious agents including Circovirus, mycoplasma, and various parasites. Symptoms in neonatal canaries include black spot in the abdomen, abdominal enlargement, gall bladder congestion, death in the late period of the embryo, or the birth of the chicks carrying the virus. In adult canaries disease characterized by dullness, anorexia, lethargy and feather disorder, depression, fever, and rarely death. To conduct this study, samples collected from 10 canary flocks, each flock between 89 and 500 canaries. Specific PCR test was used for detection of canary Circovirus and Mycoplasma. Mmicrobial cultures were used for other bacterial or fungal infections. Intestinal smears were used for the detection of parasites infestations. Canary Circovirus was detected in 4 flocks. No other infections or infestations were found. According to the results of this study, canary Circovirus is a potential ethological agent for unilateral black spot on the right side of the bird body. It is a black spot due to the gall bladder congestion. This is the first report for the detection of canary Circovirus virus in Iran.

    Keywords: Canary, Canary circovirus, Black spot
  • Karimi-Dehkordi M * Pages 3319-3330

    Argus persicus is found in tropical and subtropical regions of the world. Poultry, pigeons, ducks, geese, and other domestic and wild birds and even humans are its hosts. In addition to causing anemia, the mite can also transmit avian Spirochetosis and Pasteurellosis. The aim of this study was to investigate the physiological and behavioral effects of feeding Argas persicus larvae on rats. After collecting Argas persicus larvae, rats were infected with the desired number of Argas persicus tick larvae in different treatments, and physiological symptoms were examined and recorded daily. The results of the present study indicated abnormalities and physiological changes in rats infected with the larvae of this tick. Early skin signs also indicated a slight inflammation of the skin at the junction of the infants and varied according to the number of ticks used to infect the rats. Also, weight changes in infection with different doses of larvae indicated the effect of the tick on weight. Considering the negative effects of this tick and the economic losses caused by this tick, further investigation of the effects of this tick in poultry seems necessary.

    Keywords: Argus persicus, Larvae, mice, Physiologic, Poultry
  • Dehnavi Hassanpour R Pages 3331-3336

    Babesia is one of the most important haemoparasites protozoa in tropical and subtropical parts of the world. Babesiosis is caused by different species of the genus Babesia, which infects a variety of vertebrates including domestic and wild animals and humans. Babesia motasi and Babisia ovis have been known as Pathogenic and common species in sheep and goats in Iran, also sometimes mixed infection has been reported in one host. In Iran, annually, Babesia causes heavy losses in sheep in warm seasons of the year, especially in late spring. Due to the serious problems of animal husbandry caused by Babesiosis in many parts of Iran, the aim of this study has been the molecular detection of Babesia species in sheep and goats and the identification of vector ticks to prevent disease. Blood and tick samples of suspected animals have been collected from different regions of Sistan and Baluchestan province included in Zahedan, Mirjaveh, Khash, Saravan and Iranshahr. The results of PCR have shown 2 samples which have infected with Babesia and 34 samples of total 100 samples with Theileria specious. Also one case of the study has demonstrated mixed infection. Results of Nested PCR have shown the infection with Babesia ovis only. Hyalomma asiaticum asiaticum, Hyalomma anatolicum anatolicum, Rhipicephalus turanicus and Rhipicephalus sanguineus have been isolated from infected animals and identified using available diagnostic keys.

    Keywords: Babesia, PCR, Sistan, Baluchestan