فهرست مطالب

مجله فرهنگ و ارتقای سلامت (فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران)
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/30
  • تعداد عناوین: 20
|
  • بهرام عین الهی* صفحات 136-142
    زمینه و هدف

    از فداکاری برای آرمان های اسلامی و انقلابی بسیار ارزشمند است؛ به طوری که تا وقتی این خصلت همگانی نشود و محدوده فراگیری آن گسترش نیابد، همواره خطرات فراوانی، امنیت و آرامش عمومی را تهدید می کند. همگان مدیون فداکاری و از خودگذشتگی نسلی پویا و جان برکفیم. نسلی که در طول تاریخ از کیان مملکت دفاع کردند و جانبازی های فراوانی برای دفاع از میهن انجام دادند. در این نوشتار به بررسی موضوع ایثار جامعه سلامت در دوران کرونا به مانند ایثار دفاع مقدس اشاره خواهیم کرد.

    روش

    مقاله حاضر به صورت مرور اسناد انجام شده است و مستندات مرتبط از پایگاه های معتبر استخراج و مورد تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها: 

    فرشتگان سفیدپوش حوزه سلامت که همانند دوران دفاع مقدس از آسایش خود و خانواده گذشتند و در خط مقدم نبرد نابرابر ایستادند، نمونه ای نسل فداکار هستند.

    نتیجه گیری: 

    مقایسه دوران دفاع مقدس و مبارزه با کرونا نمایانگر شباهت های فراوان این دوره ها با یکدیگر و تلاش کادر درمان و پرستاران است که بررسی این دو مقطع می تواند نقشه راهی برای آینده کشور هم در حوزه سرمایه انسانی و هم علمی باشد.

    کلیدواژگان: ایثارگری، جنگ ایران و عراق، کووید-19، کارکنان بهداشت و درمان، کادر پزشکی
  • کامران لنکرانی*، مریم خیام زاده صفحات 143-151
    زمینه و هدف

    درحال حاضر فوری ترین مسئله اغلب کشورهای جهان، جهان گیری کووید-19 است. هرچند واکسیناسیون در کشورهایی که توانستند پوشش وسیع و سریع جمعیتی را فراهم کنند افق های روشنی را گشود، ولی بیم آن می رود که با افزایش ظرفیت باز تولید واریان های جدید این ویروس و کاهش رفتار پیشگیرانه در جامعه، باز هم شاهد طغیان بیشتر بیماری در جهان و کشورمان باشیم. مهار این بیماری، نیازمند همکاری بخش های دولتی و غیردولتی و نیز اعتماد و مشارکت مردم است. به همین دلیل ضروری است در فرایندی پویا و به طور مداوم، اصلاح و پایش سیاست ها، برنامه ها و اقدامات لازم برای مهار کرونا صورت پذیرد.

    روش

     در این پژوهش، از روش ترکیبی شامل میزگرد خبرگان و صاحبنظران وارزیابی منابع علمی و بررسی تجربیات سایر کشورها برای دستیابی به گلوگاه هایی که به ارتقای برنامه ملی مهار کرونا بیانجامد، استفاده گردید.

    یافته ها: 

    نتایج این مطالعه نشان داد اصلاح موارد زیر می تواند در کنترل و مهار این همه گیری کمک کننده باشد. تقویت ستاد ملی، استانی و شهرستانی و بخشی کرونا و برخورد فرابخشی، بهبود اطلاع رسانی و مراوده خطر، نظارت بر انجام و تسهیل قرنطینه، تقویت نقش آفرینی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شامل اصلاح ستاد-گسترش واکسیناسیون-اصلاح راهنماهای درمان و مسیر خدمت- نقش آفرینی بیمه ها-ارتقای نظام مراقبت و بیماریابی فعال-مطالعات مستمر اپیدمیولوژیک واستفاده هوشمندانه از طب سنتی. برای بازگشایی مدارس و مراکز آموزشی و خوابگاه های دانشجویی باید برنامه ریزی همه جانبه شامل پوشش واکسیناسیون، پایش مداوم و بیماریابی فعال و بهبود محیط های آموزشی همراه با تلاش برای رفع آثار تعطیلی طولانی مدت و تغییرات سبک زندگی را مدنظر داشت.

    نتیجه گیری:

     هرچند کووید-19 واکسن دارد اما برای مهار آن نمی توان فقط به واکسیناسیون اکتفا کرد. برای موفقیت در مهار همه گیری کووید-19 لازم است افزون بر پوشش وسیع واکسیناسیون، هم نظام سلامت به اصلاح درونی خود بپردازد و هم با جلب اعتماد و مشارکت مردم و هماهنگی بین بخشی در بالاترین سطوح، همه امکانات کشور را هوشمندانه به میدان آورد.

    کلیدواژگان: اطلاع رسانی، بازگشایی مدارس، کنترل، کووید-19، ملی، واکسیناسیون، وزرات بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
  • صفحات 152-156

    همه گیری کووید-19 بر تمامی ابعاد سلامت افراد و شرایط اجتماعی اقتصادی و فرهنگی جامعه تاثیر گذاشته است. مهار بیماری نیازمند اتخاذ تدابیر، راهبردها و اقدامات چندجانبه و مبتنی بر شواهد علمی توسط دولت سیزدهم است. در این مستند 15راهبرد کلان پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: برنامه های بهداشت ملی، کووید-19
  • الهام صمدانی، مهدی شعبان نیا منصور* صفحات 157-165
    زمینه و هدف

    امروزه سلامت انسان و محیط زیست از اهمیت به سزایی برخوردار است. تهدیدات بیولوژیک و بیوتروریسم از تهدیدات مهم حوزه سلامت هستند. متاسفانه در عصر حاضر به علت نبود سازوکاری قدرتمند برای جلوگیری از تولید، ذخیره سازی و استفاده از تسلیحات بیولوژیک، امکانات جدیدی برای تولید آسان و متنوع آنها فراهم آمده است. در این مقاله برآنیم که اثرات بیوتروریسم بر سلامت انسان را ارزیابی کرده و در راستای جلوگیری از این اثرات اطلاعاتی را در اختیار عموم قرار دهیم.

    روش

    در مقاله پیش رو، اطلاعات به شکل کتابخانه ای و از منابع و ماخذ، اعم از کتاب ها، مقالات و سایت ها به شیوه توصیفی و تحلیلی گردآوری شده است.

    یافته ها: 

    چند دهه ای است که تنها سلاح های میکروبی و بیولوژیک نیستند که خطرات فراوانی را برای جوامع به همراه داشته بلکه علاوه بر آنها محصولات تراریخته و پروژه بیوتروریسم آرایشی و بهداشتی نیز عواقب خطرناکی را در حوزه سلامت عمومی، برای همگان به ویژه زنان به دنبال دارند. از یک طرف بیوتروریسم آرایشی یک جمعیت را دانسته و یا ندانسته مورد هدف و تحت تاثیر قرار می دهد. و از طرف دیگر دستکاری ژنتیکی، به اصطلاح تراریخته، بر روی محصولات دامی و کشاورزی به دلیل ایجاد صرفه اقتصادی، تولید این گونه محصولات را رواج داده است.

    نتیجه گیری: 

    تاکنون قوانین بسیاری در چارچوب سازوکارهای گوناگون برای مقابله با تسلیحات بیولوژیک و حفظ سلامت عمومی وضع شده است که پایبندی تمام دولت ها و ضمانت اجرایی قوی را می طلبد. از طرفی حمایت مالی و حقوقی سازمان های بین المللی در جهت رفع بحران احتمالی در حوزه سلامت و نظارت دقیق در این حوزه دور از انتظار نیست. تقویت زیرساخت های بهداشت عمومی، اطلاع رسانی و آموزش، وضع قوانین و برنامه ریزی برای مقابله با پدیده بیوتروریسم نیز از دیگر راهکارهای مقابله با این مهم است.

    کلیدواژگان: بهداشت همگانی، بیوتروریسم، زنان، مواد آرایشی، نوترکیبی ژنتیکی
  • نرگس تبریزچی* صفحات 166-170
    زمینه و هدف

    توجه به آموزش سلامت در مدارس با هدف فرهنگ سازی و نقش آن در ارتقای سلامت دانش آموزان، اولیای مدرسه و خانواده ها زمینه ساز تاسیس مدارس مروج سلامت بود؛ اما در شرایط کنونی که همه گیری کووید-19 گریبان گیر جهان شده است، مدارس چگونه باید عمل کنند؟

    روش

    مقاله حاضر مروری-تحلیلی است و با جستجوی کلمات کلیدی مدرسه، سلامت، ارتقا، آموزش، مدارس مروج سلامت در پایگاه های اطلاعاتی داخلی SID, Magiran و Irandoc و معادل انگلیسی کلمات کلیدی فوق به همراه کلمه ایران درپایگاه های اطلاعاتی خارجی Web of Science، Scopus، Pubmed، Google Scholar مقالات شناسایی شدند.

    یافته ها: 

    ارزیابی اجرای برنامه مدارس مروج سلامت درکشور تشریح و چالش های موجود در دو سطح سیاست گذاری و اجرای برنامه شناسایی گردید و 11 راهکار به منظور دستیابی مدارس به اهداف در نظر گرفته شده پیشنهاد شد.

    نتیجه گیری:

     مدارس مروج سلامت و زیرساخت آن از سالیان قبل در ایران پایه گذاری شده است. با وجود اشکالات و ضعف هایی که در برنامه ریزی و اجرای آن وجود دارد؛ انتظار می رود مدارس مروج سلامت در برابر سلامت جامعه مسیولانه تر و فعالانه تر عمل کنند و در شرایط همه گیری کووید-19، به آموزش نکات بهداشتی، انتقال پیام های پیشگیرانه و اطلاعات به روز و علمی به منظور ارتقای آگاهی دانش آموزان و خانواده هایشان و کارکنان مدرسه اهتمام ورزند و در مسیر تطابق جامعه با شرایط جدید و تغییر سبک زندگی نقش پررنگ تری ایفا کنند.

    کلیدواژگان: ترویج بهداشت، خدمات بهداشت مدرسه ها، خدمات بهداشتی پیشگیرانه، کووید-19
  • فرشاد هاشمیان*، محمدرضا شانه ساز صفحات 171-176
    زمینه و هدف

    اغلب مشاهده شده است که برنامه های آموزش مداوم، دارای نتایج هدف گذاری شده نیستند. هدف از طرح حاضر، ارایه راهکارها، پیشنهادها و مدل هایی از برنامه آموزش مداوم برای گروه متخصصان حوزه پزشکی و داروسازی است.

    روش

    فرمت و مدل های برنامه های آموزش مداوم ارایه شده به گروه متخصصان حرفه ای شاغل در حوزه پزشکی و داروسازی در کشور و نیز کشورهای مطرح جهان که تجربه موفق تری در این خصوص داشته اند بررسی شد. داده های میدانی از چندین انجمن علمی مرتبط، مراکز برگزارکننده برنامه های آموزش مداوم و مرکز آموزش مداوم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در قالب پرسشنامه، جمع آوری و آنالیز شد. همچنین، مطالعات تطبیقی و مقایسه ای الگوها و راهکارهای مورد استفاده در کشورهای پیشرو در حیطه آموزش مداوم انجام شد.

    یافته ها:

     درصد بالایی از هر دو گروه پزشکان و داروسازان موافق این موضوع بودند که «استفاده از موارد کمک آموزشی اعم از عکس، فیلم، ویدیو و اسلاید باعث بهبود یادگیری شرکت کنندگان می شود». در مقابل، درصد کمی از هردو گروه پزشکان و داروسازان معتقد بودند که «میزان بازدهی شرکت کنندگان در دوره های مجازی نسبت به دوره های حضوری بیشتر است».

    نتیجه گیری: 

    در خصوص تلفیق مدل های موفق بازآموزی و مدل های ارتقای کیفیت در برنامه های آموزش مداوم رشته های پزشکی و داروسازی، روش های قطعی و راهکارهای اجرایی شامل شخصی سازی برنامه های آموزش مداوم از طریق data mining، استفاده از واقعیت مجازی و هوش مصنوعی ارایه شد.

    کلیدواژگان: آموزش بین حرفه ای، برنامه های آموزش مدام، حرفه ای گرایی، شیوه های مبتنی بر عملکرد، یادگیری مادام العمر
  • فرید قاسملو* صفحات 177-183
    زمینه و هدف

    سال 1399 یکصدمین سالگرد راه اندازی انستیتو پاستور ایران بوده است و به این بهانه کوشیده ایم نشان دهیم این موسسه مهم بهداشتی- درمانی کشور به مثابه یک موسسه تمدنی بهداشتی- درمانی کشور اکنون تبدیل به یک سنت علمی در کشور شده و در پرتوی این سنت می تواند، و باید اقداماتی موثرتر در زمینه بهداشت و درمان کشور از خود نشان دهد.

    روش

    این مقاله یک پژوهش تاریخ محور است که می کوشد در قالب داده های کتابخانه ای به بسط یک نظریه با عنوان «موسسات تمدنی بهداشت و درمان کشور» بپردازد. این مقاله نخستین خروجی درباره این نظریه است.

    یافته ها: 

    براساس ساختارشناسی انستیتو پاستور تهران، می توان به این نتیجه رسید که براساس یک رویکرد تدریجی اما جامعه نگر، این موسسه درطول زمان و در پاسخ به نیازهای اجتماعی دچار تغییر ساختار شده است. این موضوعی است که به عنوان یک الگوی تاریخی لازم است بیش از پیش بدان پرداخته شود.توجه به نیازهای اجتماعی اما در عین حال توجه به آینده و تمرکز بیشتر بر روی موضوع آینده پژوهشی در عرصه بهداشت و درمان کشور،به عنوان یک الگوی اولیه برای ساختار بعضی موسسات تمدنی بهداشت و درمان کشور ضروری به نظر می رسد.

    نتیجه گیری:

     انستیتو پاستور تهران در پی کشتار آنفولانزای 1918 در ایران و در پی یک درخواست اجتماعی پایه گذاری شد. بررسی ها نشان می دهد بسیاری دیگر از موسسات تمدنی کشور نیز در پرتوی گونه ای از همین درخواست های اجتماعی پدید آمده اند. اکنون این موسسه وارد دومین قرن فعالیت خود شده و با تکیه بر این سنت علمی از آن توقع می رود با نگاه به آینده بتواند نقش مهمی در پژوهش های عرصه سلامت کشور داشته باشد.

    کلیدواژگان: انستیتو پاستور ایران، تاریخ پزشکی
  • محمدجعفر کندی، حمیدرضا آراسته*، بیژن عبدالهی، عبدالرحیم نوه ابراهیم، فاطمه رجبی صفحات 184-194
    زمینه و هدف

    توجه به مدیریت منابع انسانی باعث مزیت رقابتی و ارایه کیفی خدمات آموزشی، پژوهشی و درمانی می شود. مسئله ماندگاری منابع انسانی متخصص که برای جذب و پرورش آن ها هزینه های هنگفتی شده است از دغدغه های سازمان ها است. به منظور بررسی وضعیت ماندگاری اعضای هییت علمی، این پژوهش کیفی به تبیین الگوی ماندگاری اعضای هییت علمی دانشگاه های علوم پزشکی کشور پرداخته است.

    روش :

     در این مطالعه کیفی پنج دانشگاه علوم پزشکی که کمترین میزان ماندگاری اعضای هییت علمی را دارا می باشند به صورت هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. با توجه به روش سه سویه سازی اطلاعات و با روش نمونه گیری هدفمند با 25 نفر ازاعضای هییت علمی مصاحبه نیمه ساختارمند عمیق انجام شد. کدگذاری با سه روش باز، محوری و انتخابی و با استفاده از نرم افزار ATLAS.ti و با رعایت تمامی استاندارد ها برای رسیدن به الگوی ماندگاری انجام شد و سپس پایایی و روایی الگو مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها:

     با تحلیل محتوای مصاحبه ها 1197 کدباز استخراج شد. پس از پنج مرحله پالایش کد ها، 12 مقوله در سه بعد و با 60 مولفه حاصل شد. براساس اطلاعات به دست آمده الگوی ماندگاری طراحی شد. در سنجش روایی الگو بعد عوامل و انگیزه های فردی بالاترین عامل برای ماندگاری در کشور مشخص شد.

    نتیجه گیری: 

    توجه به عوامل ماندگاری باعث حفظ نیرو هایی متخصص می شود. لازم است با توجه به سه عامل درون سازمانی، برون سازمانی و عوامل فردی دانشگاه ها به طراحی برنامه استراتژیک برای افزایش کیفی ماندگاری بپردازند.

    کلیدواژگان: ابقای کارکنان، آموزش پزشکی، کادر آموزش پزشکی، مدیریت کارکنان
  • ابوالقاسم عیسی‎مراد، فضل الله حسنوند*، زهرا قلمی صفحات 195-204
    زمینه و هدف

    سلامت معنوی به عنوان یکی از مولفه های سلامت انسان به شمار می رود که دارای تاثیری چشم گیر بر دیگر ابعاد نیز هست و از این رو، از دیرباز در میان پژوهشگران از اهمیت خاصی برخوردار است. این پژوهش با هدف فراترکیب پژوهش های انجام شده در حوزه سلامت معنوی در ایران انجام شده است.

    روش

    روش پژوهش براساس هدف، کاربردی، و از نظر شیوه گردآوری و ماهیت تحقیق، فراترکیب بود که براساس روش هفت مرحله ای فراترکیب ساندلوفسکی و باروسو انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل مجموعه پژوهش های انجام شده (چاپ شده) در جوامع علمی ایران، یعنی مقالات و پایان نامه ها طی 15 سال اخیر بود که براساس روش نمونه گیری هدفمند مبتنی بر ملاک های ورود و خروج به انتخاب نمونه مناسب اقدام شد. ابزار پژوهش شامل فرم وارسی بود. گردآوری داده ها در پایگاه های اطلاعاتی ایران صورت گرفت. فرآیند تجزیه و تحلیل براساس کدگذاری باز، کدگذاری محوری و ایجاد طبقات در نرم افزار maxquda انجام گرفت. روایی از طریق روایی درونی یا دیدگاه متخصصان مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش نشان داد که مجموعه مطالعات و تحقیقات انجام شده در ایران در هشت حوزه طبقه بندی شده اند: متغیرهای پسایند سلامت معنوی، متغیرهای پیشایند سلامت معنوی، اثربخشی انواع مداخله براساس سلامت معنوی، اثربخشی انواع مداخله روان شناختی بر سلامت معنوی، ساخت ابزار و اعتباریابی ابزارهای خارجی در این زمینه، شناسایی مولفه ها، مقایسه و وضعیت سنجی میزان سلامت معنوی در ایران. این مجموعه پژوهش در حوزه های درمانی، تحصیلی، شغلی، خانوادگی، حوزه عمومی، زندگی سالمندی، زندگی جوامع خاص، آسیب شناسی و نظامی به انجام رسیده اند.

    نتیجه گیری: 

    می توان گفت که پژوهش های سلامت معنوی در ایران به صورت ناهمگن در جوامع مختلف و در ارتباط با متغیرهای خاص به انجام رسیده و نیازمند توجه بیشتر به برخی جوامع و متغیرهای جدید است.

    کلیدواژگان: رمزگذاری، سلامت معنوی، فراترکیب
  • فاطمه حامی کارگر*، محسن نیازی، ایوب سخایی، آزاد امیدوار، ندا خداکرمیان گیلان صفحات 205-214
    زمینه و هدف

    موضوع سلامت اجتماعی و متغیرهای تاثیرگذار بر آن از موضوعات مورد توجه در دهه های اخیر است، یکی از متغیرهای مهم شبکه اجتماعی و تاثیر آن بر سلامت اجتماعی ایرانیان می باشد. هدف از پژوهش حاضر، به کارگیری روش فراتحلیل به منظور تحلیل و ترکیب نتایج مطالعات پیشین درباره رابطه میان شبکه اجتماعی و سلامت اجتماعی، برای مقایسه دقیق و علمی پژوهش های صورت گرفته و ایجاد نگرشی جامع درباره تاثیر شبکه اجتماعی بر سلامت اجتماعی است.

    روش

    به منظور انجام فراتحلیل حاضر، از میان پژوهش های صورت گرفته 14 پژوهش از سال 89 تا 99 براساس معیارهای درون گنجی انتخاب شدند. و از نسخه دوم نرم افزار CMA2 برای نشان دادن ضریب تاثیر و بررسی مطالعات استفاده شد.

    یافته ها

    بررسی ها نشان از ناهمگنی اندازه اثر و عدم سوگیری انتشار مطالعات مورد بررسی داشت. نتایج حاصل از مطالعات نشان داد که اندازه اثر یا ضریب تاثیر شبکه اجتماعی بر سلامت اجتماعی براساس مدل اثرات تصادفی 384/0 است که برحسب نظام تفسیری کوهن، این میزان، تاثیری در حد متوسط ارزیابی می شود. با توجه به ناهمگنی مطالعات، براساس اطلاعات موجود در پژوهش ها، متغیرهای محل انجام پژوهش، تحصیلات و زمان انجام پژوهش به عنوان متغیر تعدیل گر انتخاب و بررسی شدند.

    نتیجه گیری

    متغیر شبکه اجتماعی تاثیری متوسط بر سلامت اجتماعی ایرانیان داشته هرچند با گذشت زمان اهمیت بیشتری یافته و با توجه به محل زندگی و تحصیلات نیز دستخوش تغییرات در اثر بر سلامت اجتماعی می شود.

    کلیدواژگان: بهداشت همگانی، تاثیر رسانه های اجتماعی، ترویج بهداشت، سوگیری نشر، فراتحلیل
  • زهرا حسنی، مریم شریفی، مرآت بخششی، مینا سادات میرشجاع* صفحات 215-220
    زمینه و هدف

    همه گیری کرونا ویروس امروزه سراسر جهان را درگیر کرده و باعث استرس مداوم بر درمانگران می شود؛ هدف از مطالعه حاضر، بررسی رابطه رضایت شغلی و فرسودگی شغلی میان کاردرمانگران و فیزیوتراپیست های شاغل در بخش کرونا ویروس است.

    روش

    یک مطالعه توصیفی همبستگی بر روی 90 نفر از کاردرمانگران و فیزیوتراپیست های شاغل و غیرشاغل در بخش کروناویروس در دو گروه مورد و شاهد انجام شد. فرسودگی شغلی با پرسشنامه مسلش و جکسون و رضایت شغلی با پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا سنجیده شد. اطلاعات جمعیت شناختی، فرم رضایت آگاهانه و متن هر کدام از پرسشنامه ها به صورت مجازی بارگذاری شدند و در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 21 تحلیل شد.

    یافته ها:

     در این مطالعه، 90 درمانگر به طور تصادفی در دو گروه مورد و شاهد به تعداد 45 نفر در هر گروه شرکت کردند. میانگین سنی (سال) کل افراد شرکت کننده 54/6 ± 42/31 و میانگین سابقه کاری (سال) 082/5 ± 13/7 بود. ضریب همبستگی پیرسون بین رضایت شغلی مینه سوتا/ فرسودگی شغلی مسلش در گروه مورد و شاهد به ترتیب 328/0- و 387/0، و سطح معناداری آن ها 034/0 و 009/0 گزارش شد.

    نتیجه گیری:

     این مطالعه نشان داد بسیاری از کاردرمانگران و فیزیوتراپیست ها در معرض خطر فرسودگی شغلی و کاهش رضایت شغلی قرار دارند.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، فرسودگی شغلی، فیزیوتراپیست ها، کاردرمانگر، ویروس کرونا
  • حسین اسماعیل زاده*، سید علی حسین زهرایی، نگار مرتضوی، سید علی دستغیب صفحات 221-227
    زمینه و هدف

    اپی ژنتیک به عنوان تغییرات و اصلاحات ارثی رخ داده در بیان ژن، بدون تغییر واقعی در توالی DNA ژنی، تعریف می شود. اصلاحات اپی ژنتیکی شامل تغییرات بیوشیمیایی کروماتین، DNA یا هیستون ها هستند که از نظر عملکردی به هم مرتبط می باشند، اما توالی نوکلیوتیدی ژنوم را تحت تاثیر قرار نمی دهند.

    روش

    در پایگاه های داده ای Pubmed و Google scholar در بازه زمانی 20 سال اخیر با استفاده از واژه های کلیدی “Epigenesis, Autoimmune Diseases and allergic disease” جستجو صورت گرفت و نتایج به وسیله نویسندگان مورد بررسی و تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    بیماری های آلرژیک و خودایمنی مانند آسم، مولتیپل اسکلروزیس (MS)، لوپوس (SLE) یا آرتریت روماتویید (RA) به دلیل پاسخ ایمنی نامناسب نسبت به آلرژن های خارجی بی خطر (بیماری آلرژیک) یا علیه آنتی ژن های خودی بدن (بیماری خودایمنی) ایجاد می شوند. مکانیسم های اپی ژنتیک اخیرا بسیار مورد بررسی قرار گرفته اند، زیرا این مکانیسم ها تحت تاثیر محیط بوده و می توانند به شیوه ای مشابه پلی مورفیسم روند بیماری ها را تغییر دهند. اصلاحات اپی ژنتیکی اثرات مختلف محیطی بر ژنوم را تحت تاثیر قرار می دهند یا تحت تاثیر محیط قرار می گیرد. همچنین اپی ژنتیک می تواند در برابر فرآیندهای آلرژی و خود ایمنی محافظت ایجاد کند و هم ممکن است آنها را افزایش دهد.

    نتیجه گیری: 

    تغییر در الگوهای متیلاسیون DNA ممکن است استعداد ابتلا به بیماری را قبل از شروع آن پیش بینی کند و یا با عدم واکنش به مواد حساسیت زا و خود ایمنی ارتباط داشته باشد. رویکردهای نوین فناوری مانند ویرایش اپی ژنتیک و DNAzymes مسیرهای جدیدی را برای درمان بیماری های آلرژیک و خود ایمنی فراهم می کند. تغییرات اپی ژنتیک به واسطه سبک زندگی ناسالم، فشارهای محیطی و آسیب های روانی اجتماعی می توانند از طریق DNA به نسل های بعدی انتقال پیدا کنند.

    کلیدواژگان: اپی ژنتیک، بیماری های خودایمنی، حساسیت شدید
  • فاطمه بهاءالدینی، معصومه رشیدی نژاد، یونس جهانی، طیبه اقبالی، منصوره عزیززاده فروزی* صفحات 228-236
    زمینه و هدف

    پرستاران به عنوان خط مقدم مراقبت از بیمار باید توانایی برقراری ارتباط با بیماران از فرهنگ های مختلف را داشته باشند. مطالعه حاضر به منظور بررسی رابطه هوش فرهنگی با تعامل اجتماعی در پرستاران شاغل در دانشگاه علوم پزشکی صورت گرفت.

    روش

    این پژوهش مطالعه ای توصیفی همبستگی است که تعداد 352 نفر از کادر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهر کرمان در آن شرکت کردند. ابزار مورد استفاده شامل پرسشنامه هوش فرهنگی و تعامل اجتماعی بود، و اطلاعات پس از جمع آوری با استفاده از شاخص های مرکزی و پراکندگی ضریب همبستگی و آزمون های تی و واریانس یکطرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج به دست آمده نشان داد که میانگین نمره هوش فرهنگی کادر پرستاری (22/23 ±)83/79و در حد متوسط بوده است. میانگین نمره تعامل اجتماعی آنان (71/6 ±)79/18 و در سطح پایینی بوده است. همچنین بین میانگین نمره هوش فرهنگی و تعامل اجتماعی کادر پرستاری رابطه مثبت و معناداری وجود داشته است. (001/0 <P). بنابراین پرستارانی که هوش فرهنگی بیشتری داشتند نمره تعامل اجتماعی نیز در آن ها بالاتر بود. همچنین در نتایج این پژوهش مشخص شد که نمره کلی هوش فرهنگی و تعامل اجتماعی در مردان بالاتر از زنان بود.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج حاصل از پژوهش برنامه ریزی و انجام مداخلات حین خدمت و توجه بیشتر در طول تحصیل برای افزایش هوش فرهنگی و تعامل اجتماعی دانشجویان ضروری به نظر می رسد، که می تواند بر ارتباط بین بیمار و پرستار تاثیرگذار بوده و در نتیجه مراقبت با کیفیت بالاتری ارایه شود.

    کلیدواژگان: آموزش پرستاری، روابط اجتماعی، کادر پرستاری، هوش فرهنگی
  • عباس پسندیده* صفحات 237-240
    زمینه و هدف

    سلامت اجتماعی از ابعاد مهم سلامت انسان است و در این میان، از مهم ترین مسایل آن، موقعیت های اجتماعی است که مولفه های سلامت اجتماعی در آن ها بروز می یابد. هدف این پژوهش، بررسی موقعیت های سلامت اجتماعی در منابع اسلامی است.

    روش

    در این پژوهش از روش ترکیبی استفاده شده: روش توصیفی - تحلیلی کلاسیک در بررسی منابع دینی، و روش میز گرد خبرگان برای تعیین اعتبار یافته ها.

    یافته ها: 

    یافته پژوهش آن است که بیست و چهار مفهوم اصلی سلامت اجتماعی در ده موقعیت اجتماعی زمینه بروز می یابند: 1) داشته های دیگران، 2) محرومیت دیگران، 3) سرنوشت دیگران، 4) خوبی دریافت شده، 5) بدی دریافت شده، 6) تکریم دریافت شده، 7) عواطف بین فردی، 8) هیجان ارتباطی، 9) پیمان های اجتماعی، 10) قالب ارتباط. این موقعیت ها، یا معطوف به فرد است که ماهیتی کنشی دارد و یا معطوف به دیگران است که ماهیتی واکنشی دارد و یا معطوف به اصل رابطه و تعامل است که ماهیتی طرفینی و کنش - واکنشی دارد.

    نتیجه گیری:

     نتیجه این که با تمرکز بر این ده موقعیت و برنامه ریزی متمرکز بر کنش فردی، واکنش به رفتار دیگران و تنظیم رفتار درباره اصل تعامل، می توان سلامت اجتماعی را ارتقا داد.

    کلیدواژگان: اسلام، برنامه ریزی بهداشتی، روابط اجتماعی، عوامل اجتماعی سلامت، وضعیت بهداشت و تندرستی
  • مصطفی قانعی*، سعیده لطیفی صفحات 247-254
    زمینه و هدف

    در پزشکی امروز معنای ظاهری و اولیه برای «مرگ» در انسان یا موجود زنده، توقف فعالیت طبیعی یا فیزیولوژیک برای همیشه است. در علوم پایه پزشکی برای کلمه «مرگ» می توان اپوپتوزیس را یافت.

    روش

    این مطالعه با استفاده از مروربرخی مستندات وتحلیل شواهد صورت گرفته است.

    یافته ها:

     فرمان موت در کلیه مخلوقات در زمان خلقتشان در درون آنها نهادینه شده است و این دو مخلوق یعنی موت و حیات کار خود را از ابتدا با هم آغاز می کنند ولی فرامین موت در پایان کار بیشتر فعال است و فرامین حیات در ابتدای امر فعالیت بیشتری دارد. اگر همه چیز به روال طبیعی پیش رود با اجل مسمی روبه رو خواهیم شد و اگر عواملی مرگ را تسریع کنند با اجل معلق روبرو خواهیم شد. رشد علمی انسان می تواند به انسان قدرتی ببخشد که عوامل تسریع کننده موت را به حداقل برساند و تنها رقم زننده اجل مسمی باشد. در حقیقت آنچه موجب تسریع در مرگ ما می شود به دست خود ما و ناشی از جهل ما است. مشکلات ناشی از عدم تعادل در موت و حیات نظیر تقسیم بیش ازاندازه سلول ها و کاهش آپوپتوز سلول ها می تواند مرگ برنامه ریزی سلولی را از برنامه ریزی خارج کند. در مراحل مختلف تشکیل جنین شاهد هستیم که موت و حیات دریک تعادل مدیریت شده، برنامه تشکیل یک بدن سالم را پیش می برند. بنابراین، برنامه مرگ برخی از سلول ها به موازات حیات بخشیدن به سایر سلول ها باید از قبل نوشته شده باشد. لذا موت باید قبل از حیات طراحی شده باشد تا بتواند قبل از شکل گیری سلول های زنده عمل خود را انجام دهد.

    نتیجه گیری:

     آنچه بیان شد تعبیری از موت و حیات در سطح طبیعت است.تغییر رویکرد از مواد شیمیایی به مواد زیستی در حال انجام است زیرا نوعی تخریب پذیری بدون عارضه در تولیدات زیستی نهفته است. لذا طراحی مرگ در زمان تولید یک محصول برخاسته از حکمت است و وقتی معتقدیم که خداوند حکیم مطلق است می توان عالی ترین مظاهر این طراحی را در خلقت خداوند مشاهده کرد.

    کلیدواژگان: آپوپتوزیس، حیات، رشد جنین، مرگ، مطالعه تطبیقی
  • داریوش فرهود* صفحات 255-257
  • فرزین باقری شیخانگفشه، علی فتحی آشتیانی* صفحات 258-259
|
  • Bahram Einollahi* Pages 136-142
    Background

    Sacrifice is very valuable for Islamic and revolutionary ideals;if this is not a universal characteristic and the scope is not expanded, public security and peace will be threaten.We are all indebted to the sacrifice of a dynamic and dedicated generation.The generation that has defended the country throughout history and has made many sacrifices to defend the homeland.In this article, we will refer to the issue of self-sacrifice of the health community in the Corona era as well as the self-sacrifice of the holy war.

    Methods

    This article is a review of documents;  related documents have been extracted from reliable databases and analyzed.

    Results

    The white-clad angels in the field of health, wholike in the holywar era sacrificed their comforts and stood at the forefront of the unequal battle, are examples of a selfless altruistic generation.

    Conclusion

    Comparison of the holy defense era and the fight against Corona shows the many similarities between them and the efforts of the medical staff and nurses. The study of these two periods can be a roadmap for the future of the country in both human and scientific capital.

    Keywords: COVID-19, Health Personnel, Iran-Iraq War, Medical Staff, Self-sacrifice
  • Kamran Bagheri Lankarani *, Maryam Khayamzadeh Pages 143-151
    Background

    The COVID-19 pandemic is now the most important and the most urgent challenge in most countries of the world. Although rapid and massive vaccination in most countries have enlightened the path of control of this pandemic but even in these countries the high replication capacity of the new variants of this virus and reduced sensitivity in compliance to preventive measures may lead to infections and death. Control of this pandemic depends not only on rapid and massive vaccination but also on cooperation of governmental and non-governmental sectors, as well as community engagement. There is a continuous need for dynamic approaches in improving the policies, programs and interventions to control the pandemic.

    Methods

    In this study, a mixed method including focus group discussion and experts panels and review of scientific references as well as the best practices at global and national levels were used to find the bottle necks for improvement in the control of this pandemic .

    Results

    Strengthening the headquarters for the COVID-19 pandemic at national, provincial and county level with decentralization of power and multisectoral approach, improvement of communication and community engagement, monitoring and facilitation of quarantine, strengthening the role of the Ministry of Health, reform of clinical pathways and rapid expansion of programs for universal health coverage decentralization, enhancing rapid access to vaccination, updating the guidelines, reforming disease control centers, continuous epidemiological studies and intelligent use of traditional medicine were found to be the most important foci to be improved. Reopening of schools and educational institutes should be a dynamic process with consideration of not only the health of the attendees but also their social and mental needs.

    Conclusion

    Although rapid and massive vaccination arethe mainstays to control this pandemic, other interventions are needed to improve the control policies, programs and interventions in a dynamic manner.

    Keywords: Case Finding, Control, Control Disease Center, Covid 19, Reopening of Schools, Risk Communication, Vaccination
  • Pages 152-156

    The COVID-19 epidemic has affected all aspects of human health and the socio-economic and cultural conditions of society. Disease control requires multidisciplinary and evidence-based measures, strategies and actions by the 13th government. In this documentary, 15 macro strategies are proposed.

    Keywords: COVID-19, National Health Programs
  • Elham Samadani, Mehdi Shabannia Mansour * Pages 157-165
    Background

    Today, health and welfare are important issues. Biological issues and bioterrorism are major health threats. Unfortunately, in the present era, new facilities for convenient and diverse production of biological weapons have been developed due to the lack of a powerful mechanism to prevent their production, storage, and use of these weapons. In the present article, the effects of bioterrorism on health and environmental welfare were evaluated .

    Methods

    In the present article, data collection was performed through library investigation of books, articles, and websites and references. All data were descriptively analyzed.

    Results

    Not only do microbial and biological weapons impose danger on communities, but also transgenic products and bioterrorism in cosmetics mayhave dangerous consequences on public health, especially in women who use them. Bioterrorism in cosmetics targets and affects a population intentionally or unintentionally.

    Conclusion

    Although there have been  legislation to combat biological weapons and maintain public health, this issue requires serious government commitment and WHO enforcement. Activities in the public health infrastructure, information, education, legislation, and planning to combat bioterrorism are the other majorissues to deal with.

    Keywords: Bioterrorism, Cosmetics, Genetic Recombination, Public Health, Women
  • Narges Tabrizchi* Pages 166-170
    Background

    Attention to health education in schools and its impact on improving the health of students, school staff and families were the basis of the initiative of health promoting schools (HPS). But nowadays incoronavirus disease (COVID-19) outbreak we sought to assess what should HPS do.

    Methods

    This analytical- review article.assessedhealth at schools andhealth promoting schools via keywords in Farsi in Iranian databases namely: SID, Magiran and Irandoc andin English in foreign databases namely: Web of Science, Scopus, PubMed, Google Scholar articles.

    Results

    Evaluation of health promoting schools' programsin Iran describedchallenges  in two levels: policy making and implementation. Eleven actions were introduced to support schools inachieving their goals.

    Conclusion

    Health promoting schools and its infrastructure have been established in Iran for many years.Despite shortcomings and weaknesses in planning and implementation of programs, it is expected that HPS choose a more active and responsible role in community health.For example,in the context of the coronavirus disease (COVID-19) outbreak,schools take actions in the fields of hygiene education, preventive measures,andraise the awareness of students, their families and school staff.

    Keywords: COVID-19, Health Promotion, Preventive Health Services, School Health Services
  • Farshad Hashemian *, Elnaz Roohi, Mohammadreza Shanesaz Pages 171-176
    Background

    It has often been observed that continuing medical education (CME) programs offered to medical specialists did  not meet the expected  results. The purpose of this study was to evaluate current CME programs and provide solutions, suggestions and novel models to improve CME programs for professionals in the fields of medicine and pharmacy.

    Methods

    The format and models of CME programs held for professionals working in the fields of medicine and pharmacy were assessedat the Continuing Education Center of the Ministry of Health and Medical Education inIran and in several prominent which claimed to have more successful results. Moreover, comparative studies of the patterns and strategies used in various countries were assessed.

    Results

    A high proportion of both physicians and pharmacists agreed that use of media such as films, videos and slides will lead to enhanced learning. A low proportion of both physicians and pharmacists believed that virtual classes are more productive.Conclusions were drawn after analyzing the obtained results and reviewing the strategies and models used by various countries in the region and  abroad.

    Conclusion

    Consequently, the use of virtual reality and personalization of CME programs based on Artificial Intelligence and Data Mining were proposed.

    Keywords: Interprofessional Education, Medical Education, Professionalism, Professional Practice
  • Fared Ghassemlou* Pages 177-183
    Background

    The year 2020 was the 100th anniversary of the  Pasteur Institute of Iran, and under this pretext we sought to show theimportance of this  institute.

    Methods

    This article is a history-based research that sought  to develop a theory in the form of library data.

    Results

    There are now sufficient  data and articles of the Pasteur Institute in the light of which one can take an in-depth look at this institute. It can be shown how this important national institution has changed its structure based on the health situation of the country.

    Conclusion

    The Pasteur Institute of Tehran was established following the 1918 flu massacre in Iran and increasing the social demand. Studies show that many other  institutions in the country have emerged in the light of some similaar social demands.  Now this institute has entered the second century of its activity and based on this scientific tradition, it is expected that with a view into the future, it can play an important role in health research.

    Keywords: PasteurInstitute of Iran, Medical history
  • Mohammadafar Kandi, HamidReza Arasteh *, Bijan Abdollahi, Abdorahim Nave Ebrahim, Fateme Rajabi Pages 184-194
    Background

    Attention to human resource management leads to more qualitative educational, research and medical services. The purpose of this study was to investigate the factors affecting the retention of faculty members for whom the universities have invested am enormous sum of money for recruiting, employment and training.

    Methods

    Five medical science universities were purposefully chosen. Using data triangulation and semi-structured in-depth interviews, 25 faculty members were interviewed. Coding was done using ATLAS.ti software. Adhering to all standards and protocols, open, axial and selective coding were used. Following 5 stages of refining codes and designing the initial model, the reliability and validity of the model were measured.

    Results

    1197 open codes were extracted. Using open and axial and selective coding, 60 components in 12 categories and 3 dimensions were recognized. Based on the findings of the content analysis, personal motivations was the most important reason for retention of faculty members.

    Conclusion

    The findings of this study showed strategic planning with special attention to intra and extra-organizational motivating factors can enhance the retention of faculty members.

    Keywords: Employee Retention, Medical Education, Medical Faculty, Personal Monagement
  • Abolghasem Isamorad, Fazlollah Hasanvand*, Zahra Ghalami Pages 195-204
    Background

    Spiritual health is considered as one of the components of general  health and has a significant impact on other parameters and therefore, has long been of particular importance among researchers. This study was conducted with the aim of Meta-synthesis of researchs studies in the field of spiritual health in Iran.

    Methods

    The research method was applied based on the purpose and meta-synthesisof data collection based on the seven-stage meta- synthesis method of Sandlowski and Barroso. The statistical population of the study included the collection of studies conducted in the Iranian scientific community, ie articles and dissertations during the last 15 years, which were selected based on purposeful sampling method and entry and exit criteria. The research tool included a check list form. Data were collected in Iranian databases. The analysis process was based on open coding, axial coding and creating categories and domains in maxquda software.Validity was confirmed by internal validity or expert opinion.

    Results

    Findings showed that the set of studies and researches conducted in iran were classified into eight areas: outcome variables of spiritual health, the effectiveness of various interventions based on spiritual health, the effectiveness of psychological intervention on spiritual health, constructing and validation of a questionnaire, identification of components, comparison and assessment of spiritual health in various communities.

    Conclusion

    It can be said that spiritual health research in Iran has been conducted heterogeneously in different societies and in relation to specific variables and requires more attention to  new societies and variables.

    Keywords: Coding, Meta-synthesis, Spiritual health
  • Fateme Hami Kargar*, Mohsen Niazi, Ayub Sakhaei, Azad Omidvar, Neda Khodakarmian Gilan Pages 205-214
    Background

    The issue of social health and the variables affecting it is among the topics of interest in the recent decade; one of the variables to be considered by social networks and its impact on the social health of Iranians is to use meta-analysis to analyze and combine the results of previous studies on the relationship between social network and social health, to accurately and scientifically compare the research toassess the impact of social network on social health.

    Methods

    Meta-analysis was done assessing 14studies from 2010 to 2020; they were selected based on internal criteria. The second version of CMA2 software was used to assess the impact factor and review the studies.

    Results

    The studies showed heterogeneity of effect size and lack of publication bias in the assessed studies. Theresultsof thestudies showed that the size of the effect or coefficient of impact of social networks on social health based on the random effects model was 0.384, which according to Cohen's interpretive system, this amount is considered a moderate effect.

    Conclusion

    The social network variable had a moderate effect on the social health of Iranians; however, over time it becomes more important depending on the place of residence and education level; and it undergoes changes and affects social health.

    Keywords: Health promotion, Influence of Social media, Meta-analysis, Public health, Publication bias
  • Zahra Hassani, Maryam Sharifi, Merat Bakhshi, Mina Sadat Mirshoja* Pages 215-220
    Background

    The Coronavirus is affecting the entire world causing constant stress on therapists. The aim of this study was to seek the relationship between job satisfaction and burnout in occupational therapists and physiotherapists working in the coronavirus departments.

    Methods

    A descriptive correlational study assessed occupational therapists and physiotherapists employed and unemployed in the coronavirus wards; both case and control groups were assessed.In this study, 90 therapists were randomly divided into case and control groups with 45 people in each group. Job burnout was measured by the Maslash and Jackson questionnaire and job satisfaction was measured by the Minnesota Job Satisfaction Questionnaire. Demographic information, informed consent form and the texts of  questionnaires were uploaded virtually and the data were analyzed using SPSS software version 21.

    Results

    The mean age (years) of  participants was 31.42 with a standard deviation of 6.54 and the average work experience (years) was 7.13 and the standard deviation was 5.082. Pearson correlation coefficient between Minnesota job satisfaction / Maslash burnout in case and control groups were -0.328 and 0.387, respectively, and their significance levels were reported to be 0.034 and 0.009, respectively.

    Conclusion

    This study showed that many occupational therapists and physiotherapists are at risk of burnout and reduced job satisfaction.

    Keywords: Coronavirus, Job Satisfaction, Occupational Therapist, Physical therapists, Protessional Burnout
  • Hossein Esmaeilzadeh *, Seyed Alihossein Zahraie, Negar Mortazavi, Seyed Ali Dastgheib Pages 221-227
    Background

    Epigenetics is the study of how your behaviors and environment can cause changes that affect the way your genes work. Unlike genetic changes, epigenetic changes are reversible and do not change your DNA sequence, but they can change how your body reads a DNA sequence.Epigenetics is defined as inherited changes in gene expression, without actual changes in gene DNA sequence. Epigenetic modifications are biochemical changes in chromatin, DNA, or histones that are functionally related but do not affect the nucleotide sequence of the genome.Epigenetics  and its role in  autoimmune diseases and allergies were sought.

    Methods

    : Pubmed and Google Scholar databases were searched using the key words: Epigenesis, autoimmune diseasesand allergic diseases for the past twenty years. Related articles were assessed and reviewed by the authors.

    Results

    Allergic and autoimmune diseases such as asthma, multiple sclerosis (MS) or rheumatoid arthritis (RA)can developed due to inappropriate immune responses to harmless foreign allergens (allergic disease) or to autoantigens (autoimmune disease).

    Conclusion

    Epigenetic mechanisms have recently been studied more extensively because they are environmentally influenced and can alter disease polymorphisms in a similar way.Epigenetic modifications affect (or are affected by) various environmental factors that both protect against allergies and transmit allergies.Changes in DNA methylation patterns may predict disease susceptibility prior to onset and be associated with a lack of persistent response to allergens.New technological approaches such as epigenetic editing and DNAzymes provide new methods for the treatment of allergic diseases

    Keywords: Autoimmune Diseases, Epigenomies, Genetic Epigenesis, Hypersensitivity
  • Fatemeh Bahaadini, Masoumeh Rashidinejad, Yunes Jahani, Tayebeh Eghbali, Mansooreh Azizzadeh forouzi * Pages 228-236
    BacKground

    Nurses are the front line of patient care and must be able to communicate with patients of different cultures. This study assessed the relationship between nurse’s cultural intelligence and social interaction.

    Methods

    This study was a descriptive correlation study wherein 352 nurses working in hospitals of Kerman University of Medical Sciences participated. The instruments used included demographic, cultural intelligence and the fundamental Interpersonal Relations Orientation- Behavior. The collected data were entered into SPSS software, version 22, and descriptive statistics, correlation, independent t-test, ANOVA and Scheffe post hoc tests were used for analysis.

    Results

    The results showed that the mean score of cultural intelligence in nurses was 79.83 and mediocre. Mean score of social interaction was 18.79 and low. Also, between the mean score of cultural intelligence and social interaction in nurses a positive and significant correlation existed (P<0.001). The results of this study also showed that the overall score of cultural intelligence and social interaction was higher in men than in women.

    Conclusion

    There is a significant correlation between social interactions and cultural intelligence in nurses. Thus enhancing the cultural intelligence can increase their social interaction in patients with cultural diversity.

    Keywords: Cultural Intelligence, Nursing Staff, Nursing Education, Social Interaction
  • Abbas Pasandideh* Pages 237-240
    Background

    Social health is one of the most important aspects of human health, and among these, one of the most important issues is the social situations in which the components of social health occur. The purpose of this study is to investigate social health situations in Islamic sources.

    Methods

    In this research, a combined

    method

    the classical descriptive-analytical method in the study of religious sources, and a panel of experts to determine the validity of the findings  were used.

    Results

    The research finding is that the twenty-four main concepts of social health appear in ten social situations namely: 1) The possessions of others, 2) the deprivation of others, 3) the fate of others, 4) the good received, 5) the bad received, 6) the honor received 7) interpersonal emotions, 8) communication excitement, 9) social covenants, 10) communication format. These situations are either directed at the person who has an active nature, or at others who have a reactive nature, or has a reciprocal and action-reactive nature.

    Conclusion

    The result is that social health can be improved by focusing on these ten situations and planning focused on individual action, reacting to the behavior of others, and adjusting behavior to the cause of interaction.

    Keywords: Islam, Health Planning, Health Status, Social determinants of health, Social Interaction
  • Mostafa Ghanei *, Saeedeh Latifi Pages 247-254
    Background

    In medicine, the primary meaning for "death" in a human or living being is the cessation of natural or physiological activity forever. The term apoptosis can be found for "death" in the basic medical sciences.

    Methods

    This study was conducted by reviewing some documents andinterpretation of evidence.

    Results

    The command of death is institutionalized in all creatures at the time of their creation, and these two creatures, namely death and life, started their work together from the beginning, but the commands of death are more active at the end of the creature's work, and the commands of life are more active at the beginning.We will faceAjalMusamma, if everything goes normally, and if the factors accelerate death, we will face AjalMu'allaq.Scientific development can give man the power to minimize the accelerating factors of death and only lead to AjalMusamma.In fact, what accelerates our death is in our own hands and due to our ignorance. Problems with the imbalance in life and death, such as increased cell proliferation, decreased cell apoptosis, can be capable of disrupting cell death.At different stages of embryo formation, death and life are involved in development of program of forming a healthy bodyin a managed balance.Therefore, the death plan of some cells must be pre-written in parallel with the survival of other cells.Therefore, death must be designed before life so that it can act before the formation of living cells.

    Conclusion

    What has been said is an interpretation of death and life at the level of naturee. The shift from chemicals to biomaterials is happening because there is a degradability in bioproducts without any complication. Therefore, the design of death at the time of production of a product has arisen from wisdom. When we believe that God is the absolute wise, we can see the highest manifestations of this design in God's creation.

    Keywords: Apoptosis, Comparative Study, Death, Life, Fetal Development
  • Dariush Farhoud* Pages 255-257
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe, Ali Fathi Ashtiani* Pages 258-259