فهرست مطالب

حکومت اسلامی - سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 100، تابستان 1400)

نشریه حکومت اسلامی
سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 100، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدصادق رجبی صفحات 5-22

    بلایای طبیعی و برخی بیماری‌های واگیردار، قدمتی به پهنای تاریخ بشر دارد. مقابله با برخی حوادث اجتماعی و علاج آن؛ مانند سیل، زلزله و بیماری‌های همه‌گیر نظیر کرونا، تنها از عهده افراد بر نمی‌آید و نیازمند تصمیمات کلان و امکانات گسترده است که در اختیار افراد نیست و باید از اختیارات حکومتی و ابزارهای در اختیار آن بهره برد. اما آیا حکومت در این شرایط، وظایف و مسوولیت‌هایی را بر عهده دارد، یا فقه هیچ مسوولیتی را متوجه حکومت نکرده است؟ بر اساس طایفه‌ای از روایات، اهتمام به امور مسلمین و دفع ضرورت از آن‌ها بر همگان از جمله حکومت لازم و واجب است. همان گونه که برخی از فقها تصریح کرده‌اند، با توجه به قراینی، به نظر می‌رسد امور عام مسلمین مراد روایات است و با توجه به این‌که در حوادث اجتماعی بیش از هر زمان دیگری مسلمین نیاز به کمک‌رسانی دارند، این امر جز از حکومت ساخته نیست. هم‎چنین با توجه به این که اقدامات دولت جزء مصالح قطعی جامعه به شمار می‎رود، بر طبق عنصر مصلحت در فقه، وظایف و اختیاراتی بر عهده حکومت است.

    کلیدواژگان: فقه حکومتی، اختیارات حکومتی، بلایا، بلایای طبیعی، بیماری های واگیردار
  • علی محمد حکیمیان، محمدجواد ارسطا صفحات 23-46

    یکی از بنیان‌های حکومت اسلامی، مشروعیت قوانین و نظام حقوقی آن حکومت است. قوانین جامعه نیز زمانی مشروع است که حداقل مغایرتی با احکام شرعی نداشته باشد و این فقها هستند که احکام شرعی را در قالب فتاوای فقهی از ادله شرعی استنباط می‌کنند. بنابراین، قانونی مشروع است که مغایرتی با این فتاوا نداشته باشد، ولی فتاوای فقها در موضوع واحد می تواند متفاوت باشد. حال این سوال مطرح است که کدام یک از این فتاوا، در قانون‎گذاری معیار است؟ این نوشتار با تمسک به روش توصیفی تحلیلی بر این عقیده است که بسیاری از احتمالاتی که در حوزه فتوای معیار مطرح می‌شود، دچار خلط مبحث شده‌اند؛ به‌گونه‌ای که فقه فردمحور را بستر بحث خود قرار داده‌اند؛ در صورتی که به انگاره‌ این نوشتار، فقه جامعه‎محور باید بستر بازشناسی فتوای معیار قرار بگیرد. در همین راستا این نوشتار می‎کوشد تا با بیان مولفه‎های فقه جامعه‌محور، آن را بستر اصلی استنباط فتوای معیار معرفی کند. هم‎چنین به این مطلب اشاره دارد که هیچ فتوایی به ‌طور انحصاری نمی‎تواند به عنوان معیار در قانون‎گذاری مطرح شود و تنها فتوایی معیار است که برآمده از فقه جامعه‎محور بوده و سه ویژگی منسجم‎بودن با دیگر فتاوا، توانایی حل معضلات و مطابقت با مقاصد شریعت را دارا باشد.

    کلیدواژگان: فتوای معیار، قانون‎گذاری، ولی ‎فقیه، فقه جامعه محور
  • طاها زرگریان، احسان شهسوار، سید ابوالقاسم حسینی زیدی صفحات 47-74

    مطالعات علوم سیاسی، حاکی از آن است که توسعه در جامعه منوط به تحقق امنیت؛ اعم از مرزهای خاکی، آبی و هوایی است. محافظت از مرزها در نظام سیاسی اسلام از اهمیت به سزایی برخوردار است. آیات و روایاتی در آموزه های اسلامی وجود دارد که مستقیما دستور به صیانت از مرزهای مسلمانان می دهد. اهمیت مرزبانی در فقه امامیه مشهود است. لکن علی رغم جایگاه ویژه مرزبانی در نظام سیاسی اسلام، موضوع مرز در فقه امامیه در حد یک حکم فقهی غالبا مستحب باقی مانده است. اما ناظر بر گستردگی و اهمیت بحث حفظ مرزها در اسلام، می‎توان این موضوع را در قامت یک قاعده فقهی بحث کرد. از جمله مواردی که در دست فقیه جامع الشرایط به مثابه ابزار وضع حکم کاربرد دارد، استفاده از «قاعده فقهی» است. ویژگی مهم قاعده فقهی به دایره شمول آن باز می گردد. با دردست-داشتن قاعده فقهی، می توان مسایل مختلف را بر این قواعد، عرضه و تطبیق کرد تا سریع-تر به کشف حکم شرعی رسید. در مقاله حاضر تلاش شده است، مبتنی بر روش توصیفی تحلیلی و بر اساس منابع قرآنی، روایی، عقلایی و کلام فقهی، علاوه بر اثبات وجوب مرزداری در نظام فقهی امامیه، به «قاعده‌انگاری حفظ ثغور مسلمین در حکومت اسلامی» پرداخته شود.

    کلیدواژگان: حفظ ثغور، حکومت اسلامی، امنیت مرزها، مرزبانی در فقه امامیه
  • علی اصغر نصیری، نجف لک زایی، سید محمدتقی آل غفور صفحات 73-96

    مهم ترین موضوع محوری که قوام‎دهنده به دیگر موضوعات در مطالعات امنیتی است، مرجع امنیت می‎باشد. هر یک از مکاتب امنیتی با توجه به نظام فرهنگی و ارزشی خود، بر موضوعی به ‎عنوان مرجع امنیت تاکید می‎کنند. در این بین، امنیت سیاسی یکی از مهم‌ترین ابعاد امنیت می‎باشد که پژوهش‎هایی توسط اندیشمندان اسلامی در جهت بررسی مرجع آن مبتنی بر دو روی‎کرد فردمحور و دولت‎محور صورت گرفته است. این مقاله نیز در راستای تکمیل تحقیقات مذکور در صدد است تا بر اساس روی‎کرد دولت‎محور، مبانی قرآنی و روایی مرجع امنیت سیاسی را در نظام امنیتی اسلام تبیین نماید. برای دست‌یابی به این هدف، با استفاده از روش تحلیلی استنباطی و در چارچوب نظریه امنیت سیاسی بوزان، گزاره‎های قرآنی و روایی ناظر بر نمودهای سه‏گانه امنیت سیاسی استخراج گردید. یافته‎های این مقاله مبتنی بر مولفه‎های روی‎کرد دولت‎محور در امنیت سیاسی نشان می‎دهد که در قرآن کریم و روایات اسلامی گزاره‎هایی وجود دارد که به ‌صورت ایجابی و سلبی قواعدی را مطرح می‎کند که بر تقویت نمودهای سه‎گانه دولت اسلامی به‎ عنوان مرجع امنیت سیاسی؛ یعنی ایدیولوژی اسلامی، نهادهای حکومتی اسلامی، دارالاسلام و نیز دفع و رفع هرگونه تهدید از آن‌ها دلالت دارد.

    کلیدواژگان: امنیت سیاسی، نظام امنیتی، فقه سیاسی، حکومت اسلامی
  • علی اسدی صفحات 97-124

    اسلام برای حفظ فرهنگ دینی و هویت جامعه اسلامی، دو راهبرد ایجابی و سلبی (تولی و تبری) را طراحی کرده است. هدف راهبرد نخست، هم بستگی اجتماعی و مقاوم سازی فرهنگ اسلامی از درون و هدف راهبرد دوم حفظ موجودیت و استقلال آن در برابر عوامل تهدیدکننده بیرونی است. راهبرد سلبی، با راه‎کارهای مثبت و منفی مختلفی عملیاتی می شود و اغلب راه‎کارهای منفی آن مبتنی بر مقاومت منفی است. هدف پژوهش تبیین راه‎کارهای مقاومت منفی و دخالت‎دادن آن در سیاست گذاری های جامعه اسلامی است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی می باشد. راه‎کارهای مقاومت منفی از گونه های مختلف فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و نظامی تشکیل می شود. از جمله مهم ترین نمونه های آن عبارتند از: تحریم رسانه ها و فراورده‎های فرهنگی ضد دینی و غیر اخلاقی، تحریم تشابه فرهنگی و الگوپذیری از بیگانگان و نفی نمادهای فرهنگی آن‎ها، مهاجرت فرهنگی، پایداری تا پای جان، حکم به نجاست بت‎پرستان، تحریم ازدواج با مشرکان، عدم تکریم اجتماعی، ایجاد محدودیت‎های اجتماعی و تحریم سلطه اجتماعی بیگانگان، تحریم وابستگی به بیگانگان و جاسوسی برای آن‎ها، تحریم روابط تجاری و نظامی تقویت کننده دشمن.

    کلیدواژگان: راهبرد مقاومت منفی، راه‎کار مقاومت، مقاومت منفی، تولی و تبری
  • غلامحسین الهام، سید صولت مرتضوی، عباس کعبی صفحات 126-152

    نظر به این که حکومت اسلامی از سابقه اجرایی چندان طولانی برخوردار نیست، بررسی بایسته‌های ساختاری خبرگان با توجه به مفروض ولایت ‌فقیه، ضروری به نظر می‌رسد. اصول 107 و 109 قانون اساسی مبین اهمیت عمل کرد خبرگان در کلیت نظام اسلامی است. این اصول با معرفی کارکرد خبرگان در زمینه انتخاب و معرفی رهبری، نشان‌دهنده ماهیت موسع مفهوم کارشناسی یا خبرویت صرف هستند. «نظارت» که در حقیقت و به مفهوم صحیح‌تر به لحاظ مبانی فقهی و قانونی، در صیانت از استمرار و تداوم صفات رهبری معنا داشته و «ولایت» خبرگان که در خصوص مسایل مربوط به اعلام اجتهاد نسبت به مردم بوده و نوعی ولایت تعلیقی است، ارتباط وثیقی با ماهیت کارکردی و تبیین جایگاه خبرگان و ولی ‌فقیه در نظام اسلامی دارد. هم‌چنین تشکیل هیات اندیشه‌ورز بنا به توصیه مقام معظم رهبری به مجلس خبرگان و تبیین راهبردهای اساسی و مهمی از جمله در امور بنیادین نظام و ملت و ترغیب این نهاد به ایفای نقش فعال‌تر و راهبردی از مواردی است که در تبیین روی کرد این مقاله اثرگذار است. در همین راستا، تلاش نویسنده بر آن است تا مواردی را جهت ارتقای هدف‌گرای خبرگان مطرح سازد تا این نهاد هر چه بیش‌تر به بنیان‌های اسلامی خود نزدیک شود.

    کلیدواژگان: مجلس خبرگان، فقه حکومتی، قانون اساسی، ولایت فقیه، هیات اندیشه ورز
  • احمد رهدار، مهدی نیک بین * صفحات 153-177

    اصل یکصد و شصت و هفت قانون اساسی قاضی را مکلف می‏کند که در صورت مواجهه با قصور قانون به فتاوای معتبر و منابع دینی مراجعه کند. به این اصل ابهامات و اشکالاتی مبنایی گرفته شده که مبتنی بر نگاه فرمالیستی به حقوق و قانون است. فرمالیسم حقوقی مبتنی بر مکتب حقوق پوزیتویستی و فلسفه حقوق مکانیکی، تنها روش صحیح استدلال حقوقی را استدلال شکل‏گرایانه بدون توجه به هر عامل خارجی می‏داند و حاکمیت قانون را منوط به تحقق این روش استدلال می‏نماید. اما پروفسور هربرت هارت به عنوان یکی از مهم ترین تیوری‎پردازان حقوق مدرن، نظریه حقوق مکانیکی را رد کرده و ضمن پذیرش قصور قانون، قایل به خلاقیت قضایی و نوعی صلاحیت قانون گذاری برای قضات می‏باشد. از این روی، این مقاله بر اساس مبنای هارت، تفسیری از حاکمیت قانون ارایه نموده که اشکالات فرمالیستی به اصل یکصد و شصت و هفتم قانون اساسی مرتفع شده و می‏توان آن را یک راه‌کار مترقی در مواجهه با قصور قانون تلقی نمود.

    کلیدواژگان: هربرت هارت، اصل یکصد و شصت و هفت قانون اساسی، فرمالیسم حقوقی، مکتب حقوق پوزیتویستی، خلاقیت قضایی، قصور قانون
|
  • mohammadsadegh raiabi Pages 5-22

    Natural calamities and certain epidemic diseases are as old as the human history. Nobody alone can cope with natural events such as floods, earthquakes, and epidemic diseases like Coronavirus disease. To cope with them, firm decisions must be made and all governmental facilities should be made use of. The question arises whether the Islamic government undertake responsibilities and perform its duties in these conditions or not. Or the case may be that fiqh does not place any responsibility for these things on the government. According to a set of traditions (riwÁyÁt), it is incumbent upon everybody, including members of the government, to make all their efforts to take care of Muslims’ affairs and resolve their problems. As some Muslim jurists (fuqahÁ) have explicitly stated, taking care of the general affairs of the Muslims are intended by the traditions, and in view of the fact that in the case of social or natural events, Muslims are in more need of help than any other time, they cannot be helped but by their government. Furthermore, regarding the fact that the measures taken by the state are definitely part of the public interests, according to the principle of expediency in Islamic fiqh, the government should assume responsibilities for ensuring public interests.

    Keywords: governmental jurisprudence, governmental authorities, calamities, natural calamities, epidemic diseases
  • ali mohammad hakimian, mohammadjavad arasta Pages 23-46

    One of the foundations of the Islamic government is the legitimacy of its laws and legal system. The governing laws in society are legitimate as long as they have no least inconsistency or contradiction with the religious prescripts (laws) and the Muslim jurists are those who deduce the religious prescripts from legal evidence and issue them in the form of jurisprudential fatwas. Therefore, a law is legal when it does not contradict with the judicial decrees(fatwas). However, the judicial decrees of the Muslim jurists as regards to a single subject-matter can be different. Now the question arises as to which of these judicial decrees can be a standard or criterion in legislation. Drawing upon the descriptive-analytic method, this article holds the view that many possibilities in the realm of the standard judicial decrees may fall into the state of confusion in such a way that scholars have put the individualistic jurisprudence the subject of their discussion while according to the thesis raised in this essay, the society-based jurisprudence should constitute the basis for the recognition of a standard judicial decree. In this connection, this article seeks to introduce the society-based jurisprudence as the main context for deducing standard judicial decree. It also makes mention of this issue that no judicial decree can be set as a criterion for legislation and that the judicial decree can be a standard one when it is derived from the society-based jurisprudence and can thus be characterized as being consistent with other judicial decrees, being able to resolve the problems and being in correspondence with the objectives of the Law (shariÝah).

    Keywords: standard judicial decree, legislation, the Muslim guardian jurist, society-based jurisprudence (fiqh)
  • Ṭāhā Zargariān, Ehsan Shahsavar, Sayyed Abulqāsem Husseini Zeidī Pages 47-74

    Political science studies indicate that the development of a society depends upon the following factor: ensuring security, whether of land, water or air borders. Preserving borders in the Islamic political system is of great significance. There exist Qur’anic verses and traditions in Islamic doctrines that directly ask Muslims to preserve borders (frontiers) of Muslim countries. ImÁmiyyah or Twelvers’ figh attaches great importance to border guards and maintenance of Muslim territories. However, despite the eminent position of border guards in the political system of Islam, the issue in question has remained a jurisprudential rule at the level of a recommended one. However, in view of the wide-ranging and important discussion of border guards in Islam, the issue can be discussed as a jurisprudential rule. From among the cases where a qualified competent Muslim jurist can exercise his authority in enacting laws is the use of ‘jurisprudential rule’. The important feature of this jurisprudential rule lies in its wide application. With this jurisprudential rule in hand, various issues can be tested against this rule which, in turn, helps to discover the desired legal prescript (judgement) in the least possible time. Drawing upon the descriptive-analytic method and based on the Qur’anic, traditional, rational sources as well as jurisprudential discourses, in this article an attempt has been made to stablish the fact that protecting borders (border guards) is considered obligatory in the ImÁmiyyah jurisprudential system and to cast light on the discussions raised on the rule of border guards of Islamic countries.

    Keywords: border guards, Islamic government, ensuring security of borders, border guards in ImÁmiyyah jurisprudence
  • AliAsghar Naṣirī najaf lakzaee, s.m.t aleghafour Pages 73-96

    The most important issue underlying other subjects of discussions in the field of security is the source of security. Each of the security schools lays emphasis on a subject as the source of security as far as their cultural and value system are concerned. In the meantime, political security is one of the most important aspect of security into which researches have been conducted by Muslim scholars to explore the sources of security on the basis of the individualistic and state-oriented approaches. To further the aforementioned researches, this article seeks to explain the Qur’anic and traditional foundations of the source of security in the security system of Islam on the basis of the two approaches mentioned above. Drawing upon analytical-inferential method and with regard to the theory of Barry Buzan’s political security, the Qur’anic and traditional statements concerning the three elements (representations) of political security have been deduced. The findings of this article, which are based on the constituents of the state-oriented approach to political theory, show that in the Holy Qur’Án and in Islamic traditions there are statements which propose positive and negative rules that provide evidence of the consolidation of three representations of the Islamic state as the source of political security which can be summarized as Islamic ideology, Islamic governmental institutions, Dar al-Islam, and countering or eliminating any threat to them.

    Keywords: political security, security system, political jurisprudence, Islamic government
  • ali asadi Pages 97-124

    To preserve the religious culture and the identity of the Islamic society, Islam had developed two approaches: positive and negative, i.e. association (friendship; tawallÁ)) and disassociation (tabarrÁ). The first approach aims to establish social correlation and to consolidate Islamic culture from within and the aim of the second one is to preserve Islamic culture and its independence against any external threatening factors. The negative approach becomes operative through varying positive and negative strategies and almost all negative strategies are based on passive resistance. The aim of this research work is to cast light on the passive resistance strategies and to apply this kind of resistance in the process of policy-making in the Islamic society. The method upon which this research is based is descriptive- analytic. Passive resistance strategies take different cultural, political, social, economic, and military forms. From among the most important forms of passive resistance, one can refer to boycotting media and anti-religious and immoral cultural products, boycotting cultural resemblance, refusing to adopt models from foreigners, rejecting their cultural symbols, cultural migration, building up resistance at any price, issuing judgement on the impurity of the idolators (atheists), forbidding to marry the atheists, showing social disrespect, imposing social restriction, rejecting foreigners’ social dominance, forbidding dependence on foreigners and spying for them, imposing sanctions against trade or military relations with the enemies if these relations may strengthen them.

    Keywords: passive resistance approach, resistance strategy, passive resistance, association (tawallÁ), disassociation (tabarrÁ)
  • Gholāmhusein Ilhām, seyed solat mortazavi baba heidari, Abbās Ka ̒ bī Pages 126-152

    Regarding the fact that the Islamic Government in Iran has not enjoyed longstanding executive experience, it seems to be necessary to study the structural requirements of the Assembly of Experts for the Leadership. The articles 107 and 109 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran make clear that, on the whole, the functions of the Experts are important as far as the Islamic system is concerned. Identifying the functions of the Experts in the field of electing and declaring the Supreme Leader, the mentioned articles in the Costitution show how significant and extensive the concept of expertise is in the Constitution. “Supervising”, which, in fact, finds its real, or rather, legal and jurisprudential expression in monitoring the current leader to make sure he continues to meet all the criteria listed in the Constitution, has a close relationship with the functional nature of the Experts and with the explanation of the position of the Experts, as they have been authorized by the laws to vet candidates for ijtihÁd proficiency, as well as the Muslim Guardian Jurist (wali-e faqih) in the Islamic system. The authority of the Assembly of Experts for the leadership is that of a suspensive (taÞliqÐ) kind. Likewise, the establishment of the think tank as suggested to the Assembly of Experts by the Grand Leader, AyatullÁh Khamenei, and the explanation of the major and significant approaches, including approaches to the fundamental issues of the government and the nation as well as the encouragements to this institution to play a more active and strategic role, are among the cases which help to explain the adopted approach to the issues in this article. In this connection, the writer tries to cast light on some points which make clear the objectives the Assembly of Experts follows to come closer to its Islamic foundations as much as possible.

    Keywords: Assembly of Experts (for the Leadership), governmental jurisprudence, Constitution, the, the guardianship of a Muslim jurist, the body (structure) of the think tank
  • Ahmad Rahdar, mahdi nikbin * Pages 153-177

    According to the article 167 of the Constitution, “the judge is bound to endeavor to judge each case on the bases of the codified law. In case of absence of any such law, he has to deliver his judgement on the basis of authoritative Islamic sources and authentic judicial decrees (fatwas).” To this article certain fundamental objections have been levelled which are said to come from a legal formalism. Legal formalism based on the positivistic school of law (legal positivism) and mechanical legal philosophy considers formalist juridical reasoning as the only method of juridical reasoning irrespective of any external factors and takes the rule of law as dependent on the fulfilment of this method of reasoning. However, professor Herbert Hart, as one of the leading political philosophers of the modern law, while rejecting the theory of the mechanical law, and admitting the defects of the law, holds the view that judges should have innovations in their legal decisions and that judges have certain kind of jurisdiction over the cases. Therefore, this article provides the reader an interpretation of the rule of law on the basis of Hart’s theory of law, which meet the objections levelled at the formalistic nature of the article 167 of the Constitution on the one hand, and it can be regarded as a progressivist approach in facing defects of the rules and laws on the other.

    Keywords: Herbert Hart, article 167 of the Constitution, legal formalism, Positivistic schools of law, legal innovations, defects of law