فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 64 (پاییز 1400)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 64 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مسلم ترکی، ابوالفضل مسعودیان*، مجید منتظری صفحات 1-20

    توسعه شهر نشینی و فعالیت های صنعتی منجر به تغییرات چشمگیری در مشخصات فیزیکی سطح زمین، ترازمندی انرژی و درنتیجه سبب تغییر آب وهوای محلی در شهر های بزرگ شده است. از این رو برای بررسی نقش شهر در تغییر آب وهوای محلی، جزیره ی گرمایی/سرمایی کلان شهرهای ایران مورد سنجش قرار گرفت. در این پژوهش برای ارزیابی جزیره ی گرمایی/سرمایی کلان شهرهای ایران، ابتدا شهر هایی که جمعیتی بیشتر از 500 هزار نفر داشتند؛ انتخاب گردیدند. برای واکاوی شدت جزیره ی گرمایی/سرمایی از داده های دمای رویه ی سنجیده ی مودیس تررا و آکوا در بازه ی زمانی 1381 تا 1396 به صورت روزانه استفاده شد. بدین منظور ابتدا مناطق ساخته شده ی شهری به کمک داده های کاربری اراضی مودیس انتخاب گردید. سپس اختلاف بیشترین و کمترین طول و عرض جغرافیایی شهر به دست آمد و از هر طرف محدوده ی شهر به اندازه ی آن گسترش داده شد تا محدوده ی ناشهر مشخص شود. برای آنکه بتوان جزیره ی گرمایی/سرمایی هر شهر را بر اساس زیبوم شهر مورد سنجش قرار داد از روش نوینی در این پژوهش استفاده شد. بدین صورت که بیشترین فراوانی دما در میان یاخته های ناشهر در هر روز، به عنوان نماینده ی دمای ناشهر انتخاب گردید؛ و شدت جزیره ی گرمایی/سرمایی شهر بر اساس اختلاف تمامی یاخته های شهر از دمای نماینده ی ناشهر به دست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد در روز هنگام در تمامی شهر های ایران به غیر از کلان شهر رشت که در زیمان مرطوب و معتدل خزری قرار دارد، جزیره ی سرمایی با شدت 3/0- تا 1/6- درجه ی سلسیوس تشکیل می گردد. شدت جزیره ی سرمایی روز هنگام در کلان شهرهای واقع در زیمان بیابانی بیشتر است. در شب هنگام بر روی تمامی کلان شهرهای ایران جزیره ی گرمایی با شدت 5/0 تا 3 درجه ی سلسیوس تشکیل می گردد. شدت جزیره ی گرمایی در کلان شهرهای واقع در زیمان بیابانی کمتر از سایر کلان شهرها است؛ و حتی بر روی کلان شهر زاهدان در شب نیز جزیره ی سرمایی ضعیفی تشکیل می گردد.

    کلیدواژگان: جزیره ی گرمایی، سرمایی، سنجنده ی مودیس تررا، سنجنده ی مودیس آکوا، ایران، فراوانی دما
  • علی دلشاد صفحات 21-43

    در عصر حاضر که فناوری مشخصه بارز آن است، خدمات به شکلی یکپارچه در دسترس استفاده کنندگان قرار گرفته است و فناوری به بنیانی برای شکل‏گیری یا تغییر شکل مقصدهای گردشگری تبدیل شده‏است. این توسعه سریع فناوری در گردشگری و علاقه در حال رشد به هوشمندسازی شهرها، توجه مدیران و سیاستگذاران مقصدها را به فرصت هایی که از کاربرد راهبرد هوشمندی ایجاد می‏شود، جلب کرده است. بنابراین، هدف این تحقیق تعیین ابعاد یا مولفه‏های هوشمندی مقصدهای گردشگری شهری، و شاخص‏های سنجش آنها به گونه‏ای است که بر اساس آن بتوان به سنجش هوشمندی مقصدهای گردشگری پرداخت. بر این اساس، گام‏های سه گانه‏ پژوهشی تعیین شده‏اند. در گام اول به احصای مولفه‏های هوشمندی و شاخص‏های سنجش آنها و اعتبارسنجی آنها با استفاده از نظر خبرگان پرداخته شده است. در گام دوم تحقیق با استفاده از ابزار پرسشنامه آنلاین و نظرسنجی از 320 خبره گردشگری در سطح 12 مقصد گردشگری منتخب، علاوه‏بر سنجش میزان هوشمندی، میزان تاثیرگذاری هریک از مولفه‏های هوشمندی تعیین شده است. در گام سوم تحقیق، با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک‏طرفه و آزمون توکی، تفاوت بین میزان هوشمندی مقصدهای گردشگری شهری منتخب در کل و به تفکیک مولفه‏ها تحلیل شده است. بر اساس نتایج تحقیق شش مولفه و پنجاه و هفت شاخص برای سنجش هوشمندی تعیین شدند. همچنین مشخص شد که تفاوت معناداری بین هوشمندی مقصدهای گردشگری شهری وجود دارد و بر آن اساس، قم دارای بیشترین و ساری دارای کمترین میزان هوشمندی است.

    کلیدواژگان: گردشگری، هوشمندی، مقصدهای گردشگری شهری، ایران
  • محمد حجی پور صفحات 45-75

    کارآفرینی در بسیاری از کشورها به عنوان ابزاری کلیدی جهت رشد و توسعه محسوب می شود. کارآفرینی روستایی می تواند نقش مهمی در کاهش نابرابری های فضایی بین مرکز و پیرامون ایفا کند. با توجه به اهمیت کارآفرینی روستایی در فرآیند توسعه، تاکنون در ایران تلاش های زیادی برای رشد و گسترش کارآفرینی در روستاها به انجام رسیده است. علی رغم کوشش های صورت گرفته، یک نکته اساسی این است که کارآفرینی روستایی در ایران با چالش های عمیق و برنامه ریزی نشده ای مواجه است. در راستای کمک به هموار نمودن اقدامات آینده در زمینه توسعه کارآفرینی، هدف تحقیق حاضر این است که به تحلیل پدیدارشناسانه موانع و چالش های زیسته کارآفرینان پس از راه اندازی کسب وکار خود در روستاهای ایران پرداخته شود. این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و توسعه ای است. همچنین به لحاظ ماهیت داده ها از نوع تحقیقات کیفی به شمار می رود. رویکرد منتخب در گردآوری و تحلیل داده ها پدیدارشناسی بوده است. جامعه این پژوهش مشتمل بر کارآفرینان روستایی ملاقات شده در استان های خراسان جنوبی، گیلان و مرکزی در بازه زمانی سال های 97 تا 99 بوده است. پیاده سازی داده ها و تهیه نقشه ساختار مضامین با کمک نرم افزار مکس کیودا نسخه 11 و برای تحلیل مصاحبه ها از روش کلایزی استفاده شده است. بر اساس نتایج، در فضای پساکارآفرینی چالش های روستاییان متاثر از سه عامل و زمینه کلی شامل «شرایط کلان حاکم بر فضای کشور»، «واقعیت های مکانی» و «زمینه یابی شکست فرد در عرصه رقابت» است. چالش های پساکارآفرینی روستایی، تهدید جدی علیه پایداری کسب وکارهای کارآفرینانه و اشتغال زای روستایی به شمار می رود که بخشی از آن تحت کنترل و مدیریت کنش گر (کارآفرین) و بخشی نیز تحت اراده سیاسی و تصمیم گیری تسهیل گران (دولت و حکمرانان محلی) است. حل مشکلات پساکارآفرینی منوط به اقدام هم آهنگ و توامان کنش گران و تسهیل گران است تا در چارچوب یک برنامه-ریزی پایین به بالا و مشارکتی، انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، توسعه روستایی، حیات کارآفرینی، فضای کسب وکار، پدیدارشناسی
  • یاسر معرب، اسماعیل صالحی*، محمدجواد امیری، حسن هویدی صفحات 77-113

    شهرنشینی مداوم در دهه های گذشته، باعث تمرکز بسیار زیاد جمعیت انسانی در این مناطق شده است. در ایران به علت افزایش جمعیت و توسعه سریع و بی نظم شهری، تغییر در کاربری و پوشش اراضی با سرعت در حال وقوع است و پایداری شهرها روز به روز در حال کاهش می باشد. بنابراین درک اثرات رشد شهری بر اکوسیستم و تعیین رابطه پویایی شهری و امنیت اکولوژیکی برای برنامه ریزی موثر شهری و حفاظت از محیط زیست حیاتی است، تا از توسعه پایدار حمایت و پشتیبانی کند.هدف از این تحقیق، پایش و پیش بینی تغییرات کاربری اراضی در دوره 4 ساله(2000-2040) با مدل زنجیره ای مارکوف(CA-Markov) در حوزه لواسانات استان تهران و ارزیابی امنیت اکولوژیک این حوزه در دوره های زمانی مطرح شده است. به منظور بررسی تغییرات کاربری اراضی، از تصاویر ماهواره ای لندست استفاده شد. با توجه به کاربری های موجود در منطقه، پنج کاربری سطوح ساخته شده، اراضی بایر، اراضی مرتع، سطوح آبی و اراضی باغی و کشاورزی مد نظر قرار گرفت. جهت کمی کردن الگوهای سیمای سرزمین در سطح کلاس متریک هایNP، LSI، IJI، CA، PLAND و LPI. و متریک هایNP، LSI، IJI، ED، PD وSPILT در سطح سیمای سرزمین محاسبه شد. نتایج پیش بینی پوشش زمین در سال 2040 نشان می دهددر سطح هر طبقه با ادامه روند کنونی تعداد لکه ها به جز طبقه بایر در سایر طبقات کاهش پیدا خواهد کرد. این پدیده در اراضی ساخته شده به دلیل به هم پیوستن لکه های خرد در سال های قبلی و در سایر طبقات به دلیل از بین رفتن لکه های کوچک خواهد بود که در بیش تر موارد به اراضی ساخته شده تبدیل خواهند گشت و در سطح سیمای سرزمین این تغییرات باعث کاهش تعداد لکه ها، ساده تر و منظم تر شدن شکل و افزایش پیوستگی در سطح سیمای سرزمین خواهد گردید.

    کلیدواژگان: امنیت اکولوژیکی، کاربری اراضی، لواسانات
  • حسین عساکره*، نسرین ورناصری قندعلی صفحات 115-142

    در پژوهش حاضر با استفاده از داده های روزانه 385 ایستگاه سازمان هواشناسی کشور و ایستگاه های وزارت نیرو طی بازه زمانی 2016-1966 رژیم بارشی ناحیه خزری و تغییرات آن مورد بررسی قرار گرفت. نقشه های بارش روزانه با تفکیک مکانی 3×3 کیلومتر ایجاد و مشخصات عمومی بارش ماهانه و سالانه بررسی گردید. به منظور شناسایی رژیم بارش و تغییرات آن، نمایه فصلی بارش برای کل دوره آماری مورد مطالعه و پنج دهه اخیر برآورد شد. نتایج نشان می دهد نمایه فصلی بارش ناحیه خزری بیانگر وجود سه نوع رژیم بارش است. کم ترین وسعت مکانی مربوط به رژیم بارش یکنواخت می باشد، که در بخش های کوچکی از ارتفاعات البرز دیده می شود. گسترده ترین رژیم بارشی مربوط به رژیم یکنواخت با یک فصل مرطوب تر است. این رژیم بارشی، در شرق و غرب ناحیه و جنوب دریای خزر مشاهده می شود. رژیم سوم که به رژیم عمدتا فصلی با یک فصل خشک کوتاه مربوط می باشد، خط ساحلی دریای خزر، بخش هایی از ارتفاعات تالش و بخش کوچکی از شرق ناحیه را پوشش می دهد. نتایج حاصل از بررسی تغییرات رژیم بارشی ناحیه خزری طی پنج دهه اخیر نشانگر این است، مساحت تحت پوشش بارشی رژیم یکنواخت به استثنای دهه چهارم (2005-1995) کاهش چشم گیری داشته است. بخش اعظم ناحیه خزری طی پنج دهه اخیر دارای رژیم بارشی یکنواخت با یک فصل مرطوب تر می باشد. این رژیم بارشی در شرق و غرب ناحیه و جنوب دریای خزر دیده می شود. به سمت دهه های اخیر بر گستره تحت پوشش این رژیم بارشی افزوده و از سهم دو رژیم دیگر کاسته می گردد. رژیم بارشی عمدتا فصلی با یک فصل خشک کوتاه تر، در خط ساحلی دریای خزر، بخش هایی از ارتفاعات تالش و بخش هایی از شرق ناحیه مشاهده می شود. نکته قابل ذکر، تغییرات فراوان این رژیم بارشی در شرق ناحیه است. به طور کلی می توان گفت که، این رژیم بارشی دارای رفتار تناوبی (کاهش-افزایش-کاهش-افزایش) می باشد.

    کلیدواژگان: رژیم بارش، تغییرات رژیم بارش، نمایه فصلی، ناحیه خزری
  • سکینه خاتون محمودی، مرضیه قاسمی* صفحات 135-157

    مطالعه سکونت گاه های انسانی و میزان بهره وری از منابع طبیعی، بخشی از پژوهش های انجام شده در عرصه چشم انداز جغرافیایی است کهدر حیطه جغرافیای تاریخی می باشد . اما در این بررسی ها نوع نگاه انسان به چشم انداز و چگونگی بازتاب آن در آثار انسان ساخت کمتر مورد توجه قرار گرفته است. سفال ها از قدیمی ترین آثار باقی مانده از تمدن های باستانی می باشند که با نقوش متنوعی تزیین شده اند. عناصر محیطی و جغرافیایی از رایج ترین نقوش موجود بر روی این آثار می باشند. شهرسوخته یکی از قدیمی ترین سکونت گاه های انسانی موجود در فلات ایران می-باشد که ظروف سفالی متعددی از آن به دست آمده است. آنچه در این گفتار مورد بحث است، نشان دادن چگونگی بازتاب چشم انداز و عناصر اقلیمی و جغرافیایی بر روی ظروف سفالین شهرسوخته می باشد. لذا در این پژوهش که به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام شده، تلاش گردیده تا بدین پرسش پاسخ داده شود که: عمده ترین تصاویر جغرافیایی و اقلیمی رایج بر روی سفال های شهرسوخته شامل چه مواردی بوده، روی چه پدیده هایی تاکید بیش تری انجام گردیده است؟ جمع آوری اطلاعات در این پژوهش، با استفاده از منابع میدانی و کتابخانه ای انجام گردیده، نمونه های مورد بررسی به شیوه انتخابی از مجموعه آثار موجود در موزه جنوب شرق ایران و آثار مکتوب منتشر شده در این خصوص برگزیده شده اند. نتایج این تحقیق حکایت از آن دارد که: اگرچه در برخی از این آثار هنرمندان ادراک خود از محیط جغرافیایی را به صورت نقشه ای مسطح با شاخصه های برجسته محیطی ترسیم کرده اند، اما در بیش تر موارد، به نمادپردازی از چشم اندازهای محیطی پرداخته اند. به طوری که می-توان گفت: ترسیم چشم انداز در اینگونه آثار را بر اساس اهمیت نمادین آن ها انجام گرفته است.همچنین بررسی کمی نقوش روی سفالینه های شهرسوخته نشان می دهد که تصویرگری از آب و عناصر مرتبط با آن بیش ترین و آثار انسان ساخت کمترین تعداد را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: شهرسوخته، سفال، چشم اندازجغرافیائی، عناصر اقلیمی، عناصر جغرافیایی
  • مهشید گرجی، احمد خادم الحسینی*، مهری اذانی، حمید صابری صفحات 143-164

    امروزه خسارت های فراوان مخاطر ات طبیعی و انسانی به محیط و کالبد شهرها موجب شده است که مفهوم تاب آوری برای کاهش آثار سوانح، به حوزه ای مهم در عرصه مدیریت بحران تبدیل شود.همچنین معضلات ومشکلات بافت فرسوده شهری به دلیل نبود زیرساختهای مناسب شهری و افت عملکرد این بافتها از نظر ابعاد کالبدی یکی از مسایلی است که شهروندان را با مشکلات متعددی مواجه ساخته است . این پژوهش کاربردی و از روش توصیفی_تحلیلی، با هدف شناسایی شاخصها و عوامل موثر بر تاب آوری کالبدی در بافت فرسوده منطقه سه شهر اصفهان و سنجش و ارزیابی میزان تاب آوری کالبدی انجام پذیرفته است. جامعه آماری این پژوهش، خانوارهای ساکن در محله های بافت فرسوده منطقه سه شهر اصفهان است. حجم نمونه در تحقیق، با استفاده از فرمول کوکران،385 معادل خانوار برآورد شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمونهای t تک نمونه ای، آزمون F و تحلیل مسیرمعادلات ساختاری در محیط نرم افزاریSmartPLS3 و SPSS استفاده گردید ونقشه ها در محیط GIS ترسیم وتحلیل شد. نتایج حاصل از آزمون t یک نمونه ای نشان می دهد. که میانگین شاخص کیفیت و تراکم ابنیه ،دسترسی به نهادهای امدادی ومدیریتی وکیفیت خدمات عمومی و زیرساخت های شهری به ترتیب بامیانگین 35/3، 89/2، 9/2، در سطح نامطلوب (05/0>p و میانگین ملاکی کمتراز 67/3) قرار گرفته است.نتایج تحقیق نشان میدهد محله جویباره و احمد آباد به ترتیب، از نظرتاب آوری کالبدی و دسترسی ها دربدترین وبهترین وضعیت و محله های سرتاوه ،امام زاده اسماعیل ،سنبلستان ونقش جهان در رتبه دوم تاب آوری ومحله سرچشمه و شهشهان رتبه سوم تاب آوری قراردارند.. همچنین ضرایب مسیرمعادلات ساختاری ابعادکالبدی کیفیت وابنیه0٫73،امدادی ومدیریتی 0٫925 ، دسترسی و زیرساخت های شهری 0٫878بدست آمده که فرضیات تحقیق را تایید و شاخص کالبدی وزیرساختی دارای رابطه معنادار و تاثیرگذار برتببین تاب آوری بافت فرسوده محلات منطقه سه شهر اصفهان دارند.

    کلیدواژگان: تاب آوری کالبدی، بافت فرسوده، معادلات ساختاری PLS، شهر اصفهان
  • محسن ماهرو بختیاری، خلیل کلانتری*، علی اکبر براتی صفحات 159-175

    توسعه صنایع کشاورزی کوچک مقیاس (کارگاه های تبدیل و فرآوری) می تواند نقش موثری در کاهش ضایعات و بازگرداندن ارزش افزوده محصولات کشاورزی به جامعه محلی داشته و زمینه ساز کاهش فقر و توسعه کشاورزی و به تبع آن توسعه روستایی شود. تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر توسعه کارگاه های فرآوری محصولات باغی در شهرستان دورود و به روش پیمایشی انجام شد. ابزار اصلی جمع آوری داده ها پرسشنامه، روش جمع آوری داده ها مطالعه اسنادی و مصاحبه و جامعه مورد مطالعه باغداران بودند. برای تجزیه و تحلیل و توصیف داده ها علاوه بر آماره های پراکندگی و مرکزیت، از ضریب تغییرات و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد، مولفه های توسعه کارگاه های فرآوری محصولات باغی در پنج گروه اصلی قابل تقسیم بندی هستند. این مولفه ها عبارتند از: عوامل قانونی حمایتی، نظیر آگاه سازی بهره برداران از سیاست ها و برنامه های حمایتی موجود و نیز اطلاع از مقررات و الزامات قانونی در این زمینه؛ عوامل فنی زیرساختی، همانند بهبود دسترسی به جاده ها و زیرساخت ها و وسایل حمل و نقل؛ عوامل فردی انگیزشی، از قبیل انگیزه و علاقه بهره برداران به راه اندازی این قبیل کارگاه ها و تمایل اعضای خانواده برای مشارکت در این کارگاه ها؛ عوامل اجتماعی نظیر امکان جلب مشارکت زنان و دختران در این قبیل کارگاه ها و اقتصادی مانند وجود تقاضا برای محصولات این قبیل کارگاه ها. این عوامل تاثیر زیادی در توسعه کارگاه های فرآوری محصولات باغی در شهرستان دورود داشته و توجه به آنها می تواند زمینه ساز توسعه این کارگاه ها باشد.

    کلیدواژگان: کارگاه های فرآوری کوچک مقیاس، ضایعات محصولات باغی، زنجیره ارزش محصولات باغی، شهرستان دورود
  • رضا علیزاده، حسن ایزدی*، مجتبی آراسته صفحات 177-194

    گردشگری طبیعت محور به عنوان یکی از انواع گردشگری می تواند نقش مهمی در توسعه پایدار مناطق ایفا کند و همچنین اثرات مهمی بر روی ارتقاء سلامت جسمی و روحی گردشگران داشته باشد. شهرستان بندر لنگه از ظرفیت های طبیعی متعددی همچون سواحل شنی، صخره ای و مرجانی منحصربه فرد، جزایر متعدد، گنبدهای نمکی و چشم اندازهای کوهستانی کم نظیر برخوردار است که حاکی از ظرفیت این شهرستان برای توسعه گردشگری طبیعت محور است؛ اگرچه تاکنون از این ظرفیت های بالقوه و بالفعل استفاده موثر نشده است. هدف این پژوهش تدوین راهبردهای توسعه گردشگری پایدار با تاکید بر گردشگری طبیعت محور در منطقه غرب شهرستان بندرلنگه است. بدین منظور، ابتدا عوامل درونی (قوت و ضعف) و بیرونی (فرصت و تهدید) با بهره گیری از تکنیک سوات (SWOT) و نظر متخصصان مشخص گردید و بر اساس آن ها راهبرد های توسعه پایدار منطقه تعیین و درنهایت رتبه بندی راهبردها با استفاده از تکنیک ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی (QSPM) انجام گردید. نتایج نشان می دهد که راهبردهایی همچون فراهم آوردن تجهیزات و تسهیلات گردشگری طبیعت محور در سواحل منطقه، ارایه تجهیزات تفریحات و ورزش های آبی در سواحل منطقه و هدایت گردشگران طبیعت محور استان فارس، جزیره کیش و کشورهای حاشیه خلیج فارس به منطقه، به ترتیب بیشترین امتیازات را به خود اختصاص دادند. یافته های این پژوهش می تواند به منظور برنامه ریزی و توسعه گردشگری طبیعت محور و به دنبال آن دستیابی به توسعه پایدار در این منطقه مدنظر مدیران، تصمیم گیران و برنامه ریزان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، گردشگری طبیعت محور، مناطق ساحلی، استان هرمزگان، شهرستان بندرلنگه
  • علی امیری صفحات 195-218

    یکی از وظایف اصلی جغرافیدانان سیاسی شناسایی و تحلیل پدیده های جغرافیایی است که سازمان سیاسی را تحت تاثیر قرار می-دهند. یکی از مهم ترین این پدیده ها نیروهای مرکزگریز و مرکزگرا در درون کشورها می باشند. این نیروها که به اشکال مختلفی در درون کشورها وجود دارند؛ بارها باعث تجزیه و فروپاشی کشورها یا ادغام و وحدت سیاسی واحدها سیاسی شده اند. در غرب ایران، استان کرمانشاه با توجه به نقش و موقعیت خود، می تواند نقش اساسی در این زمینه ایفا نماید؛ چرا که تقویت فعالیت های مرکزگرا یا مرکزگریز در آن می تواند در غرب ایران و حتی استان های مجاور آن تاثیر فراوانی بر جای بگذارد. لذا، تحلیل پراکنش این نوع نیروها در این استان، مساله پژوهشی پیشروی این تحقیق است.برای انجام این تحقیق از روش کتابخانه ای جهت گردآوری داده ها استفاده شده است. در خصوص تجزیه و تحلیل داده ها، ابتدا بر اساس یک چارچوب مفهومی مرکب از دیدگاه های ریچارد هارتشورن و ژان گاتمن نیروهای مرکزگرا و مرگزگریز مورد شناسایی قرار گرفته اند، و در نهایت با روش کیفی (توصیفی- تحلیلی و هرمنوتیکی) پراکنش و شدت آنها مورد نجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در کنار نیروهای مرکزگرای موجود در استان کرمانشاه، عوامل قومی- زبانی، مذهب و نمادهای قومی در سطح تیوریکی زمینه فعالیت نیروهای مرکزگریز در این استان را فراهم آورده اند و عواملی از قبیل اندیشه سیاسی و سازمان سیاسی- نظامی باعث شکل گیری نیروهای مرکزگریز به شکل عملی در بخش هایی از این استان شده است. به طور کلی، پراکنش نیروهای مرکزگرا و مرکزگریز در سطح استان به سه شکل : ناحیه غرب استان با مرکزگریزی نسبتا بالا، ناحیه مرکزی و جنوبی با مرکزگریزی متوسط و ناحیه شرق با مرکزگریزی نسبتا کم مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: نیروی مرکزگرا، نیروی مرکزگریز، کرمانشاه، ریچارد هارتشورن، ژان گاتمن
  • عقیل خالقی*، رباب نقی زاده صفحات 219-241

    در مطالعه حاضر، نگرش افراد به برنامه ریزی توسعه و ادراکات محیطی آن ها در مورد آسیب ها و پیامدهای برنامه ها در جامعه روستایی بخش مرکزی شهرستان ورزقان بررسی و تحلیل شده است. تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی بوده و در پرتو «روش تحقیق آمیخته» به شیوه طراحی اکتشافی (مدل توسعه ابزار)، دارای دو مولفه روش شناختی (کیفی و کمی) است. در فاز یک با بهره گیری از نرم افزار مکس کیودا و با استفاده از روش کیفی «پژوهش درون نگری هدایت شده» عملکرد ذهن و فکر مشارکت کننده، مشاهده و گزارش شده و سپس در فاز دوم بر اساس نتایج بخش کیفی، به توسعه ابزار با استفاده از معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی با نرم افزار اسمارت پی. ال. اس اقدام شده است. این پژوهش تعداد 30 نفر مشارکت کننده دارد که به صورت نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده اند. نتایج نشان می دهد «به مشارکت نگرفتن ذینفعان در برنامه های توسعه» به همراه «عدم آینده نگری صحیح» از عوامل مهم بروز آسیب های مربوط به مرحله تدوین و «ضعف سازوکارهای نظارتی» از عوامل مهم پیدایش آسیب های اجرای برنامه های توسعه است. با توجه به دیدمان غالب در برنامه های توسعه، نتایج پیامدهای حاصل نشان می دهد علی رغم فعالیت های عمرانی و زیربنایی قابل توجه در روستاها، برنامه های توسعه نتوانسته اند به اهداف مطرح نایل شوند. استفاده نامناسب از فناوری و مقرون به صرفه نبودن آن، نهادینه نشدن مشارکت نظام مند به دلیل ضعف در طراحی و به کارگیری الگویی بهینه در این زمینه، استقرار نامناسب صنایع تبدیلی و توجه ناکافی به گردشگری روستایی به عنوان مهم ترین پیامدهای آسیب های برنامه ریزی توسعه روستایی مطرح در منطقه مورد مطالعه هستند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی روستایی، جغرافیای رفتاری، درون نگری، روش آمیخته، ورزقان
  • حسن محمودزاده*، افسانه نقدبیشی صفحات 243-263

    در دهه های اخیر براثر رشد سریع و بدون برنامه شهرها، مدیریت شهری با مسایل متعددی ازجمله مدل ها و الگوهای گسترش شهری و انتخاب گزینه های بهینه در مکان یابی روبه رو شده است. شهر نیشابور به عنوان دومین شهر پرجمعیت استان خراسان رضوی شناخته می شود. با توجه به کاهش باران و رخ دادن خشک سالی، کشاورزی رونق خود را ازدست داده و اکثر جمعیت روستاها به شهر مهاجرت نموده اند. این عوامل باعث رشد سریع شهر در چند سال اخیر شده است. ازآنجایی که توسعه هر شهر نیازمند امکانات و زیرساخت های مناسب برای پیشرفت آن است، بنابراین شناخت جهت توسعه شهر و سرعت رشد آن باعث پیش بینی بهتر زیرساخت ها و امکانات موردنیاز است.پژوهش توسعه شهری توسط مدل عامل مبنا با استفاده از عوامل تاثیرگذار بر توسعه شهری نیشابور صورت پذیرفته است. این عوامل شامل: موقعیت غالب اجتماعی- مسیر دسترسی- عناصر مطلوب- کیفیت دسترسی به خدمات- حریم سبز و حریم مسیل و نوع کاربری در نظر گرفته شده است. مدل عامل مبنا مجموعه ای از عامل های مستقل با اهداف و قابلیت هایی که در تعامل با یکدیگر هستند تشکیل شده است. برای اعتبار سنجی مدل از روش مارکوف_ سلولی خودکار بر اساس تصاویر ماهواره ای لندست 7 و 8 و برای مدت 17 سال استفاده شده است. بر اساس نتایج شبیه سازی توسعه شهری با استفاده از مدل عامل مبنا مساحت منطقه شهری از سال 2018 تا سال 2035 با نرخ رشد 8/19 درصد افزایش یافته است و در مدل مارکوف_ سلولی خودکار مساحت منطقه شهری از سال 2018 تا سال 2035 با نرخ رشد 1/23 درصد افزایش پیدا خواهد کرد. بر این اساس، این نتایج با یکدیگر تفاوت چندانی ندارند. نتایج بیان کننده آن است که در اجرای این دو مدل برای توسعه شهر نیشابور مدل عامل مبنا نشان دهنده تاثیر زیاد عامل طبقه غالب اجتماعی است و اعتبار مدل عامل مبنا در مقایسه آن با روش مارکوف_ سلولی خودکار دقت قابل قبولی دارد.

    کلیدواژگان: توسعه شهری، مدل سازی عامل مبنا، مدل مارکوف، سلولی خودکار، نیشابور
|
  • Moslem Torki, Abolfazl Masoodian *, Majid Montazari Pages 1-20

    Urban development and industrial activities have led to dramatic changes in the physical characteristics of the land surface, energy balance and, as a result, local climate change in big cities. To investigate heat/cold island intensity, Modis Terra and Aqua data were used to obtain land surface temperature from 2002 to 2016 and all cities with a population of more than 500,000 were selected. Modis land cover data were used to extract urban and non-urban areas. And so the difference between the maximum and minimum latitude and longitude of the urban area was obtained and on every side, the city was expanded to its size To specify the non-urban area. In the next step, a representative temperature of the non-urban had to be selected from non-urban cells. For this purpose, for each day the temperature that had the highest frequency among all cells of the non-urban was selected as the representative temperature of the non-urban. And the urban heat/cold island intensity was obtained from the difference between the Representative temperature of non-urban and all urban cells. The result shows that at the day in all metropolises except Rasht from a cold island. At night, except Zahedan, which has a weak cold island, in the other city form a heat island.

    Keywords: Heat Island, MODIS Terra, MODIS Aqua, Iran
  • Ali Delshad Pages 21-43

    In the present age, which is characterized by technology, services have been made available to users in an integrated manner, and technology has become the basis for the formation or transformation of tourist destinations. This rapid development of technology in tourism and the growing interest in smart cities has attracted the attention of destination managers and policymakers to the opportunities created by the implementation of smart strategies. Therefore, the purpose of this study is to determine the dimensions or components of smartness of urban tourist destinations, and their measurement indicators in a way that can be used to measure the smartness of tourist destinations. Consequently, three research steps are determined. In the first step, the components of smartness and their measurement indicators have been determined and validated using the opinion of experts. In the second step, using an online questionnaire and a survey of 320 tourism experts at the level of 12 selected tourism destinations, in addition to measuring the smartness, the impact of each component of smartness has been determined. In the third step, using one-way analysis of variance test and Tukey test, the difference between the smartness of selected urban tourism destinations in general and by components is analyzed. Based on the research results, six components and fifty-seven indicators for measuring smartness were determined. It was also found that there was a significant difference between the smartness of urban tourist destinations and based on that, Qom has the highest and Sari has the lowest level of smartness.

    Keywords: Tourism, Smartness, Urban tourism destinations, Iran
  • Mohammad Hajipour Pages 45-75

    Given the importance of rural entrepreneurship in the development process, so far in Iran, many efforts have been made to grow and expand entrepreneurship in rural areas. Despite many efforts, rural entrepreneurship in Iran faces deep and unplanned challenges. To help develop entrepreneurship in the future, purpose of this study is to phenomenologically analyze the challenges faced by entrepreneurs after establishing their business in villages of Iran. This research is applied and developmental. It is also a qualitative research in terms of the nature of the data. The chosen approach in data collection and analysis has been phenomenological. The population of this study included rural entrepreneurs met in the provinces of South Khorasan, Gilan and Markazi in the period of 2018 to 2020 years. Colaizzi method and MAXQDA.11 software were used to analyze the interviews. According to the results, in the post-entrepreneurial environment, the challenges of the villagers are affected by three factors and general contexts, including "macro conditions governing the country's space", "spatial realities" and "finding the ground for individual failure in the field of competition". The challenges of rural post-entrepreneurship are a serious threat to the sustainability of rural entrepreneurial businesses and job creation, partly under the control and management of the actor (entrepreneur) and partly under the political will and decision-making of facilitators (government and local governor). Solving post-entrepreneurship problems depends on the coordinated action of both actors and facilitators to be done within the framework of a bottom-up and participatory planning.

    Keywords: political economy, rural development, Entrepreneurial life, Business Space, Phenomenology
  • Yasser Moarrab, Esmaeil Salehi *, Mohamadjavad Amiri, Hasan Hovidi Pages 77-113

    Continuous urbanization over the past decades has caused a large concentration of human population in these areas. Due to the rapid growth of the population and the rapid development of urban disorder in Iran, changes in land use and land cover are occurring rapidly and the sustainability of cities is decreasing day by day. Therefore, understanding the effects of urban growth on the ecosystem and determining the relationship between urban dynamics and ecological security are vital for effective urban planning and environmental protection, to support and support sustainable development.The purpose of this study was to monitor and predict land use changes over a 4 year period (2040-2000) with the Markov Chain Model (CA-Markov) in the Lavasanat Basin of Tehran Province and to evaluate the ecological security of this area over time periods. Landsat satellite imagery was used to investigate land use changes. According to the existing land use in the area, five land uses were considered, barren land, pasture land, irrigated land and agricultural and agricultural land. To quantify the landscape patterns in class metrics of NP, LSI, IJI, CA, PLAND and LPI. And NP, LSI, IJI, ED, PD and SPILT metrics were calculated on the landscape surface.Forecasting results for 2040 shows that at each floor level, the number of spots other than the Bayer floor will decrease with the current trend.

    Keywords: Ecological Security, Land Use, Lavassanat
  • Hossein Asakereh *, Nasrin Varnaseri Gandali Pages 115-142

    In the current study, the daily data of 385 stations under Meteorological Organization and the Ministry of Energy's supervision have been used for the period of 2016-1966. Precipitation regime and its changes of the Iranian Coast of Caspian Sea (ICCS) were studied. At first these stations are used in order to create maps with a spatial resolution of 3 × 3 km and the general characteristics of the monthly and annual precipitation. Then, to determine the precipitation regime and its changes, the seasonal index of precipitation was studied for the whole under investigation period and also the seasonal indices were estimated for the previous five decades. The seasonal precipitation index of the ICCS indicates three types of precipitation regime. The results of the study of the changes in the ICCS's precipitation regime over the last five decades indicate that the lowest spatial extent of the precipitation regime is related to a "Very equable" regime. The area under this regime, except in the fourth decade (1995-2005), has been significantly reduced. The mainly seasonal regime is seen "Rather seasonal with a short drier season", on the coastline of the Caspian Sea, parts of the Talesh heights and parts of the eastern region. It is worth noting that the modest changes in this regime are in the eastern part of the region. In general, it can be said that this periodic diet has a fluctuation behavior of decrease, increase, decrease, increase, respectively

    Keywords: Precipitation Regime, Precipitation Regime Change, Seasonal Index, Caspian region
  • Sakineh Khatoon Mahmoodi, Marzyeh Ghasemi * Pages 135-157

    Studying the human settlements and the range of natural resources consumption is a part of research done in the Geographical landscape field which is part of historical geography. In such studies, however, human’s attitude towards the landscape and the way it reflects in human-made artifacts has not received serious attention yet. Pottery ware, in this regard, is considered the oldest objects remained from ancient civilizations decorated with various motifs. Geographical and environmental elements are among the commonest motifs applied on such ware. Shahr-e Sukhteh in Sistan and Baluchistan Province is an ancient settlement in Iran plateau where many pottery works have been gained in excavations. The way ecological and geographical features reflected on the pottery ware obtained from Shahr-e Sukhteh is the main subject to be discussed in this research. Therefore, the main question would be this: What are the ecologically- and geographically-inspired motifs painted on the pottery from Shahr-e Sukhteh? And which phenomena and features have been particularly emphasized? A qualitative analysis of the motifs shows that although the artists had been occasionally dedicated to the realistic representation of environmental elements, such procedure in most cases has been performed symbolically. Therefore, painting the landscapes on the works had been done according to their symbolic significance.Quantitative study of the motifs on the burnt city pottery shows that the depiction of water and its related elements has the highest number and the man-made works have the lowest number.

    Keywords: Shahr-e Sukhteh, pottery ware, Geographical landscape, environmental elements, Geographical elements
  • Mahshid Gorji, Ahmad Khademolhoseiny *, Mehri Azani, Hamid Saberi Pages 143-164

    descriptive-analytical method, with the aim of identifying indicators and factors affecting physical resilience in the worn-out tissue of the three regions of Isfahan and measuring and evaluating the rate of physical resilience. The statistical population of this study is resident households. The sample size in the study, using the Cochran's formula, was estimated to be 385 household equivalents. Data analysis, one-sample t-test, F-test and path analysis of structural equations in SmartPLS3 and SPSS software were used and maps were drawn in GIS environment. The results of t-test show a sample. The average index of quality and density of buildings, access to relief and management institutions and the quality of public services and urban infrastructure with an average of 3.35, 2.89, 2.9, respectively, at an unfavorable level (p <0.05 and average criterion less than 67.67 The results of the research show that Joybareh and Ahmadabad neighborhoods are in the worst and best condition and neighborhoods of Sertaveh, Imamzadeh Ismail, Sanbolestan and Naghsh Jahan are in the second place in terms of resilience and Sarcheshmeh and Shahshahan neighborhoods, respectively. Third are resilience

    Keywords: Worn texture, PLS structural equations, Isfahan
  • Mohsen Mahroo Bakhtiari, Khalil Kalantari *, Aliakbar Barati Pages 159-175

    The development of small-scale agricultural processing industries (SAI) can play an effective role in reducing waste and returning the added value of agricultural products to the local community and pave the way for poverty alleviation and agricultural development and, consequently, rural development. This study aimed to investigate the factors affecting the development of SAI in Dorud county using survey method. The main tool of data collection was a questionnaire. Data collection method was documentary study and interview and the main population studied was gardeners. To analyze data, in addition to dispersion and centrality statistics, coefficient of variation and confirmatory factor analysis were used. The results of this study showed that the components of the development of SAI can be divided into five main factors. These components include: legal-supportive factors, such as informing users of existing support policies and programs, as well as informing them about legal regulations and requirements. Technical-infrastructural factors, such as improving access to roads and infrastructure and means of transportation. Individual-motivational factors, such as the motivation and interest of the beneficiaries to set up SAIs and the desire of family members to participate. Social factors such as the possibility of attracting women and girls to participate in SAIs, and economic factors such as existing demand for products of SAIs. These factors have a great impact on the development of SAIs in Dorud county.

    Keywords: Small-scale agricultural industries, Horticultural waste, Horticultural value chain, Dorud agriculture
  • REZA ALIZADEH, Hasan Izady *, Mojtaba Arasteh Pages 177-194

    Nature-based tourism as one of the types of tourism can play an important role in the sustainable development of regions and also have important effects on improving the physical and mental health of tourists. Bandar Lengeh County has several natural capacities such as unique sandy, rocky and coral beaches, numerous islands, salt domes and unique mountain landscapes that indicate the proper capacity of this county for the development of nature-based tourism. However, it's potential and actual capacities have not yet been used effectively. The aim of this study is to determine the strategies for the development of sustainable tourism with an emphasis on nature-based tourism in the western region of Bandar Lengeh County. For this purpose, first, the internal factors (strength and weakness) and external (opportunity and threat) were determined using SWOT technique and the opinion of experts and then based on them, the strategies for developing nature-based tourism in the region have been identified, Finally, the strategies were ranked using the quantitative strategic planning matrix (QSPM) technique. The results show that strategies such as providing nature-based tourism equipment and facilities on the region's coasts, providing equipment for water sports and recreation on the region's coasts, and guiding tourists from Fars province, Kish island and the Persian Gulf countries to the region are more important in order than other strategies. The findings of this study can be considered by managers, decision-makers and planners in order to plan and develop nature-based tourism and subsequently achieve sustainable development in this region.

    Keywords: strategic planning, Nature-based tourism, Coastal areas, Hormozgan province, Bandar Lengeh County
  • Ali Amiri Pages 195-218

    One of the main duties of political geographers is to identify and analysis geographical phenomena that affect political organization. One of the most important of these phenomena is centrifugal and centripetal forces within countries. These forces often led to the disintegration of countries or the political unification of political units. In west of Iran, Kermanshah province can play a key role in this field; because strengthening centrifugal or centripetal activities in which can have a great impact in western Iran and even neighboring provinces. Therefore, the analysis of distribution of the forces in this province has been considered as a research issue of this research.In this research, it has been used library method to collect data. Regarding data analysis, first centripetal and centrifugal forces have been identified based on a conceptual framework composed of the views of Hartshorne and Guttmann, and finally their distribution and intensity has been analyzed by qualitative method (descriptive-analytical and hermeneutic).The results show that along with the centripetal forces in Kermanshah province, factors of ethnic-linguistic, religion and ethnic symbols have theoretically provided the context of activity of centrifugal forces in this province and factors such as political thought and political-military organization has practically formed centrifugal forces in parts of the province.In general, the distribution of centripetal and centrifugal forces in the province is observed in three forms: the western part of the province with relatively high centrifugation, the central and southern regions with moderate centrifugation and the eastern region with relatively low centrifugation.

    Keywords: centripetal force, centrifugal force, Kermanshah, Richard Hartshorne, Jean Guttmann
  • Aghil Khaleghy *, Robab Nagizadeh Pages 219-241

    n this study, the attitudes of individuals to development planning and their environmental perceptions about the harms and consequences of programs in the rural community of the central part of Varzeqan county have been studied and analyzed. The research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method and with exploratory design method, it has two methodological components .in phase One, using the qualitative method of "guided introspection research", the performance of the participating mind and thought was observed and reported. Then, in the second phase, based on the results of the qualitative section, the tool was developed using the SEM, using the PLS method. This study has 30 participants who have been selected by snowball sampling. The results show that "non-participation of stakeholders in development programs" along with "lack of proper foresight" are important factors in the development of damages related to the development phase and "weak monitoring mechanisms" are important factors in the emergence of damages in the implementation of development programs. According to the prevailing view in development plans, the results show that despite significant development and infrastructure activities in rural areas, development plans have not been able to achieve the objectives. Inadequate use of technology and its inefficiency, lack of institutionalized systematic participation due to poor design and application of an optimal model in this field, inadequate establishment of conversion industries, and insufficient attention to rural tourism are the most important consequences of rural development planning harms in the study area.

    Keywords: Rural planning, Behavioral geography, Introspection, Mixed method, Varzeqan
  • Hasan Mahmoodzadeh *, Afsaneh Naghdbishi Pages 243-263

    In recent decades due to the rapid and unplanned growth of cities, urban management has been faced with several issues, including models and patterns of urban development and the selection of optimal options for location. Neyshabour is known as the second most populous city in Khorasan Razavi province. Due to reduced rainfall and drought, agriculture has lost its prosperity and most of the rural population has migrated to the city. Urban development research has been done by the ABM model using the factors affecting Neyshabour urban development. These factors include: the dominant position of desirable socio-Access-quality road access to green space and privacy watercourse Services and usage is taken into account. The ABM model is a set of independent factors with goals and capabilities that interact with each other. To validate the model, the Markov-cellular method based on Landsat 7 and 8 satellite images has been used for 17 years. Based on the results of urban development simulation using the ABM, the area of the urban area has increased from 2018 to 2035 with a growth rate of 19.8%, and in the Markov-cellular model, the area of the urban area from 2018 to 2035 with a growth rate of / Will increase by 23%. Accordingly, these results do not differ much from each other. The results show that in the implementation of these two models, The ABM model suggests that social influence is dominant class and carefully detailed model compared with Markov-cellular automation is acceptable

    Keywords: Urban Development, Agent Based Model, CA-Markov model, Neyshabour