فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 55 (تابستان 1400)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 55 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/29
  • تعداد عناوین: 20
|
  • علی غلامعلی*، مهری توتونچیان، جلیل خوشحال صفحات 3-22

    اقتصاد مقاومتی به عنوان یکی از مهم ترین نظریاتی که رهبر انقلاب اسلامی حضرت آیت الله خامنه ای بیان کرده اند، ابعاد فرهنگی مختلفی را در می گیرد که از منظر آموزش همگانی نیازمند بررسی است. به همین دلیل هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی نقش و جایگاه آموزش همگانی در پیاده سازی اقتصاد مقاومتی است. با توجه به هدف پژوهش حاضر، سوالی که مطرح می شود این است: آموزش همگانی از چه راه هایی می تواند باعث تحقق اقتصاد مقاومتی موردنظر رهبر معظم انقلاب اسلامی شود؟ و اینکه مهم ترین مولفه های آموزش همگانی در زمینه پیاده سازی اقتصاد مقاومتی کدام موارد است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد ترویج سبک زندگی اسلامی-ایرانی، اصلاح الگوی مصرف، ترویج گفتمان حمایت از تولیدات داخلی، تقوای اقتصادی و امیدبخشی رسانه ها از مهم ترین شاخصه های آموزش همگانی جهت پیاده سازی اقتصاد مقاومتی هستند. توجه به سبک زندگی اسلامی-ایرانی و بهره گیری از احکام دینی جهت پیاده سازی اقتصاد مقاومتی از طریق خانواده، رسانه های مکتوب و دیداری می تواند اصلاح الگوی مصرف را در سطح خانواده عملی نماید و هم الگویی برای عموم مردم تلقی شود. علاوه بر این، تقوای اقتصادی و تکیه بر تبلیغ و ترویج تولیدات داخلی راهکاری برای پیاده سازی اقتصاد مقاومتی است. روش مورد استفاده در این پژوهش، تحلیل مضمون سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی است که به طور مشخص در زمینه اقتصاد مقاومتی بیان شده است.

    کلیدواژگان: آموزش همگانی، اقتصاد مقاومتی، آیت الله خامنه ای، اصلاح الگوی مصرف
  • حسن عزیزی* صفحات 23-40
    هدف از این پژوهش، مقایسه الزامات محیط زیستی در قراردادهای بالا دستی نفت و گاز در ایران با تاکید بر قراردادهای پس از انقلاب اسلامی است. پرسش اصلی این است که الزامات محیط زیستی در قراردادهای بالادستی نفت و گاز پس از انقلاب اسلامی کدامند و دستاوردهای مثبت انقلاب اسلامی در این حوزه چیست؟ این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی، از طریق مطالعات کتابخانه ای و بررسی اسنادی، به بررسی الزامات محیط زیستی  در قراردادهای بالادستی نفت و گاز پس از انقلاب اسلامی پرداخته و تحول آن نسبت به قراردادهای پیش از انقلاب را تحلیل نموده است. تصویب و ابلاغ سیاست های  کلی محیط زیست توسط مقام معظم رهبری، شامل پانزده سیاست پیشرفته، بزرگ ترین دستاورد محیط زیستی در این زمینه می باشد. مقایسه ملاحظات محیط زیستی IPC  با قانون نفت 1353 گویای آن است که الزامات آن قانون، کلی، ناقص و ناکارآ است و قابل قیاس با مباحث محیط زیستی پیشرو مدل IPC  نیست.
    کلیدواژگان: الزامات محیط زیستی، قراردادهای بالادستی نفتی، انقلاب اسلامی
  • حوریه اسدی حبیب، فاطمه کوپا*، علی پدرام میرزایی، مصطفی گرجی صفحات 41-60

    هدف اصلی این پژوهش بررسی تطبیقی جایگاه دبیران ایرانی در نظام سازی سیاسی خلافت اسلامی و کادرهای متخصص اداری و سازمانی پیش از انقلاب در نظام سازی در یک دهه نخست ج.ا.ا. بوده است. هدف مقاله آن بوده تا با مقایسه دو دوره تاریخی و الگوهای نظام سازی آنها نشان دهد که چگونه تداوم سنت سیاسی می تواند موجب حفظ ساختارهای اداری-بورکراتیک جامعه بشود یا این که با انقطاع در سنت و نهادهای سیاسی، اختلالهای کارکردی را در جامعه موجب گردد. رویکرد مقاله تاریخی-تطبیقی بوده و از روش اسنادی برای جمع آوری داده ها استفاده شده، مقاله در جمع بندی به این نکته رسیده که فرآیند دولت سازی بعد از تحولات انقلابی مستلزم برخی تداومهای ساختاری بوده که در غیاب آنها امکان پذیر نبوده است. براین اساس استقرار و نظم سیاسی نوین امکان پذیر نمی شد مگر با کاربست تجربه سیاسی کادرهای تخصصی نهادها و سازمانهای دولت مدرن که با بصیرت و دقت نظر عقلای انقلاب، از جمله حضرت امام، امکان استفاده از آنها فراهم شد. بی تردید در خلاء چنین امکانی فرآیند تکوین نظم سیاسی در ایران پساانقلابی دچار نقصان می شد و چه بسا بحرانهایی غیرمنتظره و لاینحل را ایجاد می کرد.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، دبیران، دیوان، سیرالملوک، دولت سازی، نظام سازی سیاسی
  • حسین پارسا، محسن رهامی*، مرتضی ناجی زواره صفحات 61-80
    موضوع این مقاله بررسی جایگاه اقرار در جرایم سیاسی و مطبوعاتی (با ماهیت سیاسی) با نگاهی به ادله الکترونیکی و فضای مجازی است. پرسش اصلی مقاله این است که ادله الکترونیکی ناظر بر اقرار متهم به بزه انتسابی، می تواند ادله ای اثباتی ناظر بر مجرمیت او باشد؟ فرضیه پژوهش بر این بوده که به هر حال ادله الکترونیکی نیز می توانند وجه اثباتی داشته باشند. پژوهش با بررسی مفردات مختلف مسئله به این جمع بندی رسیده است که اگر چه ادله الکترونیکی نیز با شرایطی که در بحث عام اقرار آمده است و با توجه به ادله اثبات دعوا و قوانین موضوعه می توانند ناظر بر اقرار متهم به بزه انتسابی باشند، ولی در وجه کیفری با توجه به اصل تفسیر مضیق بسیاری از این دلایل وجه اقراری خودشان را از دست می دهند. روش تحقیق در این مقاله کیفی از نوع توصیفی-تحلیلی است و داده ها به شکل فیش برداری و از طریق کتابخانه ای گردآوری و تجزیه و تحلیل شده اند.
    کلیدواژگان: جرم سیاسی، اقرار، ادله الکترونیکی، ادله اثبات دعوا
  • محمدرضا حبیبی، مسعود راعی دهقی*، فرامرز عطریان صفحات 81-98
    اندیشه سیاسی شیعه و اهل سنت دارای تفاوت ها و شباهت هایی با یکدیگر است. هدف اصلی مطالعه پیشرو، بررسی مقایسه ای نظریه ولایت فقیه در اندیشه امام خمینی (ره)، و نظریه خلافت در اندیشه اخوان المسلمین است که به طور مشخص بر دوره مرسی متمرکز شده است. سوال مطالعه حاضر بدین ترتیب است که مهم ترین تفاوت های موجود در نظریه های ولایت فقیه در اندیشه امام خمینی و جریان سیاسی اخوان المسلمین شامل چه مواردی است؟ یافته های تحقیق حاکی از عدم پذیرش نظام مشروطه مبتنی بر قانون سکولار در اندیشه امام خمینی و پذیرش آن از سوی جریان اخوان المسلمین در زمان محمد مرسی، نفی الگوی غیراسلامی به عنوان جامعه مطلوب در اندیشه امام خمینی و پذیرش الگوی سکولار ترکیه از سوی اخوان المسلمین، وحدت گرایی فراگیر امام خمینی در مقابل، اسلام گرایی شکننده مرسی و پذیرش برخی مبانی سکولاری از سوی مرسی به عنوان مهم ترین تفاوت های موجود میان دو نظریه است. روشی که در تحقیق حاضر استفاده شده است روشی مقایسه ای است که به شیوه توصیفی-تحلیلی است.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، ولایت فقیه، حسن البناء، اخوان المسلمین، خلافت اسلامی
  • ماه نور رئیسی، ملک تاج خسروی* صفحات 99-116
    یکی از راه های دستیابی به نحوه نگرش جوامع نسبت به زن و جایگاه وی در میان قومیت ها، بررسی رسم ورسومات فرهنگی و اعتقادی در بین اقوام مختلف است. یکی از این قومیت ها بلوچ ها هستند. در بین بلوچ ها زن جایگاه ویژه ای دارد .زنان بلوچ همواره در زندگی همگام و همدوش با مردان از هیچ تلاش و کوششی دریغ نورزیده و در این راه به سخت کوشی معروف هستند چنانکه بعدازانقلاب, حضور گسترده زنان در مناصب سیاسی همچون فرماندار،بخشدار،شهردار وغیره قابل ملاحظه است. استان سیستان وبلوچستان یکی ازاستان هایی است که بیشترین مناصب سیاسی زنان رادرکشور دراختیار دارد. این پژوهش با هدف بررسی توانمندسازی و مشارکت فعال زنان بلوچ در فعالیت های  اقتصادی, سیاسی  و اجتماعی در استان سیستان و بلوچستان بعدازانقلاب اسلامی به روش توصیفی - پیمایشی انجام گرفته است. نمونه آماری تحقیق، شامل 210 نفر از فعالین اجتماعی زن بلوچ بوده که به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه و برای تحلیل داده ها از آزمون های Tتک نمونه ای وتحلیل توصیفی استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشانگر آن است  که ساختار فرهنگی و آموزشی منطقه سیستان وبلوچستان در پایین بودن مشارکت زنان بلوچ نقش بسزایی دارد. ساختار فرهنگی واجتماعی دارای بیش ترین و موانع آموزشی دارای کمترین نقش در میزان مشارکت زنان بلوچ در فعالیت های  اجتماعی, سیاسی و اقتصادی هست.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، مشارکت، فعالیت های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، زنان بلوچ
  • مهدی حسنی باقری شریف آباد*، ایمان لطفی نسب، بهناز اژدری صفحات 117-138

    بازار همواره به عنوان یکی از نهادهای تاثیر گذار در تحولات سیاسی و اجتماعی ایران شناخته شده است. این مقاله با هدف بررسی نقش آن در جریانات سیاسی و اجتماعی پس از انقلاب در ایران نوشته شده و برای این منظور، فعالیت های هیات های موتلفه اسلامی را که یکی از تشکل های قدیمی و شاخص بازار است در جریان های سیاسی پس از انقلاب اسلامی و در انتخابات ریاست جمهوری هفت دوره از سال های 1358 تا 1376 را مورد بررسی قرار داده است. روش تحقیق به کار رفته در این مقاله روش توصیفی تحلیلی، و  چارچوب نظری انتخاب شده  نهادگرایی است. نویسندگان در نهایت به این نتیجه رسیده اند که علیرغم باز بودن فضا برای شرکت و رقابت کاندیداهای انتخابی بازار و مشخصا هیات های موتلفه اسلامی در جریان انتخابات گوناگون از سال 1358 تا 1376، این نهاد و جریان های وابسته به آن حضوری حاشیه ای و عمدتا تشریفاتی در انتخابات داشته و هیچ گاه در صدد رقابت جدی با سایر کاندیداها بر نیامده و صرفا به حفظ جایگاه خود در سمت های مدیرتی اقتصادی در کابینه های گوناگون تشکیل شده اکتفا کرده اند.

    کلیدواژگان: بازار سنتی، انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران، هیات های موتلفه اسلامی، نهادگرایی
  • حسین دانش حکمتی، حمید حاجیان پور* صفحات 139-158
    مقاله حاضر به بررسی جایگاه استراتژیک دریای مازندران و تاثیر آن بر روابط بین ایران و روسیه از خلال دو دوره ی تاریخی مهم می پردازد: 1) جنگ جهانی دوم تا پیروزی انقلاب اسلامی؛ 2) از انقلاب اسلامی تا به امروز. سیوال اصلی مقاله بدین قرار است: جایگاه دریای مازندران و به ویژه موقعیت استراتژیک و ژیوپلیتیک آن چرا و چگونه در شکل گیری روابط بین ایران و روسیه سهم عمده ای ایفا کرده است؟ فرضیه ای که بر این مبنا می توان مطرح کرد: علاوه بر اشتراک منافع عینی در حوزه پیرامونی دریای مازندران مانند منابع نفت و گاز و حفظ امنیت و استحکام روابط با سه کشور دیگر حوزه خزر، مولفه های ایدیولوژیک و از جمله به چالش کشیدن قدرت و هژمونی آمریکا در شکل گیری روابط مزبور پس از انقلاب اسلامی ایران، اهمیت خاصی می یابد. نتایج تحقیق نشان می دهد که همیشه یک تعریف متصلب از حوزه پیرامونی دریای مازندران و شکل گیری منافع بر اساس همان تعریف وجود نداشته است؛ بالعکس، روابط پر فراز و نشیب ایران و روسیه، به ویژه در حوزه خزر، بر مبنای درک همجواری استراتژیک از یک سو و بازتعریف منافع مزبور از سوی دیگر همراه بوده است. روش تحقیقی در این مقاله، جمع آوری منابع و اسناد به شیوه کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل داده هاست.
    کلیدواژگان: جنگ جهانی دوم، دریای مازندران، ایران، روسیه، ائتلاف ایران و روسیه
  • محمد ترابی*، اصغر حاتمی نیا، ماشاءالله حیدرپور صفحات 159-176
    در حال حاضر خلیج فارس، به عنوان یکی از آلوده ترین اکوسیستم های آبی، 47 برابر بیشتر از میزان آلودگی آبهای سایر دریاهای جهان معرفی شده و همین امر محیط زیست این منطقه را در معرض خطر شدید قرار داده است. در راستای ضرورت پرداختن به این موضوع حیاتی، مقاله حاضر در صدد پاسخگویی به این سیوال است که براساس نظریه همگرایی منطقه ای کارل دویج و شاخص های آن چگونه می توان سیاستگذاری های محیط زیستی ایران در حوزه خلیج فارس را تبیین کرد؟ به عبارت دیگر این پژوهش روشن خواهد کرد که سیاستگذاری های زیست محیطی ایران تا چه میزان در راستای تقویت همگرایی با سایر دولت های منطقه خلیج فارس بوده و در سیاست گذاری های مربوط به حفاظت از محیط زیست، مقوله همگرایی منطقه ای تا چه میزان مورد توجه سیاستگذاران قرار گرفته است؟ فرضیه این پژوهش آن است که مفهوم همگرایی در اسناد بالادستی و برنامه های پنج ساله توسعه کشور اولویت چندانی ندارد و این مفهوم از اهمیت بالایی در سیاستگذاری کلان کشور برخوردار نیست.
    کلیدواژگان: محیط زیست، خلیج فارس، سیاست گذاری محیط زیستی، همگرایی کارل دویچ
  • پیمان علیدوست ذوقی، ابراهیم چیرانی*، محمدرضا آزاده دل صفحات 177-194

    مقاله حاضر به بررسی و مطالعه بازاریابی رسانه های اجتماعی و هویت اجتماعی برند در صنعت پوشاک ایران با تاکید بر معیارهای شورای عالی انقلاب فرهنگی می پردازد. سیوال اصلی مقاله بدین قرار است: آیا بازاریابی صنعت پوشاک به عنوان یکی از شاخصه های متمایز در دنیای اقتصاد و مدیریت امروز، با معیارهای شورای عالی انقلاب فرهنگی مطابقت دارد؟  و آیا با لحاظ کردن معیارهای مذبور، بازاریابی رسانه های اجتماعی و هویت اجتماعی برندها قادر خواهند بود نقش موثری در رواج الگوهای ملی و بومی از پوشش و سبک زندگی افراد جامعه داشته باشند؟ فرضیه ای که بر این مبنا می توان مطرح کرد این است: در صنعت پوشاک ایران که مبنای آن تاکید بر هویت فرهنگی به خصوص در عصر پرشتاب جهانی شدن می باشد، بین رسانه های اجتماعی و برندها در زمینه ی بازاریابی، روابط متقابل وجود دارد. نتایج تحقیق نشان می دهد که معیارهای موجود در مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان بالاترین نهاد فرهنگی در زمینه ی پوشاک و البسه، می توانند از بازاریابی به عنوان ابزاری قدرتمند جهت فرهنگ سازی در زمینه سبک پوشش و زندگی افراد مطابق با اصول تعیین شده استفاده ببرند.

    کلیدواژگان: برند، رسانه های اجتماعی، هویت اجتماعی، صنعت پوشاک، بازاریابی، شورای عالی انقلاب فرهنگی
  • احمد جمشیدوند، علی آل بویه*، ابومحمد عسگرخانی صفحات 195-214

    این مقاله به دنبال بررسی موانع ساختاری شکل گیری احزاب در ایران و آمریکا بصورت تطبیقی می باشد. سیوال اصلی که این پژوهش بدنبال پاسخ به آن است این است که چه عوامل و مولفه هایی به عنوان موانع مشترک در شکل گیری احزاب در ایران و آمریکا محسوب می شوند؟ فرضیه تحقیق نیز براین اساس است که هر دو کشور دارای موانع ساختاری همچون ساختار انتخاباتی و حکومتی در شکل گیری احزاب می باشند اگرچه تفاوت های ساختاری میان آنها وجود دارد  از زمان پیدایش جوامع دموکراتیک، احزاب جزء لاینفک تحلیل های سیاسی قرار گرفته است. اما، برای تشکیل احزاب همواره موانعی پیش روی آنهاست. برای غلبه بر موانع، می بایست ابتدا آنها شناسایی شوند. این بررسی مبتنی بر نظریه نهادگرایی سیاسی است.یافته های این مطالعه نشان می دهد که «شورای انتخاباتی»، «انتخابات اولیه» و «ساختار روان شناختی» از اصلی ترین موانع احزاب در آمریکا است. در ایران نیز، این موانع شامل «ساختار مطلقه قدرت»، «ناهماهنگی میان توسعه سیاسی و اقتصادی»، «فرامایشی بودن احزاب»، «ضعف جامعه مدنی»، و «گروه های ذی نفوذ»، می شود. روش تحقیق در این مقاله، توصیفی-تحلیلی است و داده ها بصورت کتابخانه ای و اینترنتی و به شیوه فیش برداری جمع آوری می شود.

    کلیدواژگان: احزاب، نظریه نهادگرایی، موانع ساختاری، ایران، آمریکا
  • سعید آرتی، محمدمهدی مرادی خلج* صفحات 215-232

    این مقاله به بررسی علل و چگونگی «وابستگی» در سیاست خارجی محمدرضاشاه پهلوی با تاکید بر سیاست دوپایه نیکسون-کسینجر می پردازد. فرضیه اصلی مقاله این است که سیاست خارجی شاه در دکترین مورد نظر بر مبنای برداشت شاه از هویت ملی و شکل دهی به یک دولت ملی بوده و همین امر به ایتلاف و وابستگی تمام عیار به آمریکا و در نهایت سقوط این دولت انجامید. داده های تحقیق نشان می دهد که شاه تلاش کرد تا یک دولت ملی و یکپارچه ملی برمبنای عناصر سه گانه سکولاریسم، باستان گرایی و غرب گرایی در دنیای دو قطبی تشکیل دهد. لازمه چنین دولتی از دید شاه مسلح کردن تمام عیار آن از طریق آمریکا بوده است که بویژه پس از اعطای جایگاه در دکترین نیکسون محقق شد. همین امر نیز در نهایت یکی از پاشنه آشیل های پهلوی دوم و نقد انقلابیون به آن بوده که به سقوط نظام سلطنتی و پیروزی انقلاب  اسلامی منجر شد. روش تحقیق در این مقاله کیفی از نوع توصیفی-تحلیل است و داده ها از طریق کتابخانه ای و فیش برداری جمع آوری شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی پهلوی دوم، دکترین نیکسون، ائتلاف، وابستگی
  • محمد حسینی، علیرضا گلشنی*، احمد آذین صفحات 233-250
    منظور نصر از سنت، قوانین و نوامیسی است که از مبداء الهی جاری شده، فارغ از حیث زمان و مکان بوده، با رسم، عادت و هرآنچه رنگ و معنای کهنگی و فرسودگی را به ذهن متبادر می کند، متفاوت است. سنت به این معنا، رو در روی مدرنیسم به عنوان نظامی فلسفی و اومانیسم مترتب بر آن قرار میگیرد که حقیقت مطلق را نه از سوی خدا بلکه در سطحی انسانی مطرح می کند. مقاله در صدد پاسخ به دو پرسش می باشد. نخست، نسبت سنت و مدرنیسم براساس نسب چهارگانه منطقی از منظر نصر کدام است؟ دوم، بازتاب اندیشه وی در عرصه ی سیاست و حکومت چگونه است؟ به ترتیب سوالات مذکور، دو فرضیه قابل طرح می باشد. اولا، نسبت سنت و مدرنیسم، تباین است. درثانی، بازتاب اندیشه نصر در عرصه ی سیاست و حکومت، بنیادگرایی به معنای نامتعارف آن است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی است که با گردآوری داده ها از طریق منابع اسنادی و کتابخانه ای تدوین شده است. نتایج نشان از آن دارد که  سنت و مدرنیسم از لحاظ پارادایمیک با هم تفاوتی بنیادین دارند و از دل سنت در عرصه ی سیاسی تنها حکومتی سنتی و بنیادباور بیرون خواهد آمد ولی به معنای نامتعارف آن.
    کلیدواژگان: سید حسین نصر، سنت، مدرنیسم، دین، راست اندیشی و مرجعیت، تباین، سیاست، بنیادگرایی
  • زیبا قهرمانی، علی اکبر خدری زاده*، مهدی گلجان صفحات 251-270

    این مقاله به بررسی  جایگاه تغییرات ساختاری در شکل گیری تشکل های زنان در دوره پهلوی و انقلاب اسلامی می پردازد. فرضیه مقاله این است که با رویکرد تطبیقی، تغییرات ساختاری در دوره پهلوی به گزینشی و دولتی بودن تشکل های زنان منجر شده، درحالی که در جمهوری اسلامی امکان تنوع گفتمانی در شکل گیری تشکل های زنان مشهود است. نتایج تحقیق نشان می دهد پهلوی اول و دوم تلاش می کرد تا احزاب زنان را به سمت مولفه های غیرسیاسی و تحت هدایت معتمدین خود جهت دهی کند. به همین نسبت تشکل های زنانه در دوره پس انقلاب اسلامی از یک طرف در راستای آرمانها و ارزش های اسلامی بوده است و از طرف دیگر علاوه بر تشکل های رشد یافته در بستر گفتمان حاکم در کشور، از دل گفتمان های غیردولتی همچون سکولاریسم نیز ظهور کرده اند. بنابراین به دلیل فضای بازتر سیاسی در جمهوری اسلامی، برعکس دوران پهلوی، تشکل های زنان موفق شدند مناصب سیاسی و مدیریتی و حتی پست های نمایندگی مجلس و وزارتی را نیز بدست بیاورند. روش تحقیق در این مقاله کیفی از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و داده ها به شیوه کتابخانه ای و به شیوه فیش برداری جمع آوری شده است.

    کلیدواژگان: تشکل های زنان، پهلوی، جمهوری اسلامی ایران، جنبش های اجتماعی جدید
  • جواد مقیمی، سوسن صفاوردی* صفحات 271-290
    پژوهش حاضر درصدد است علل انفعال نخبگان سیاسی در دوره پهلوی دوم را مورد بررسی قرار دهد و تاثیر آن را بر بحران کارآمدی و پاسخگویی نشان دهد. بر همین اساس، سوال پژوهش حاضر این است: انفعال نخبگان سیاسی در دوره پهلوی تحت تاثیر چه عواملی بوده و چه تاثیری بر بحران کارآمدی و پاسخگویی در دوره محمدرضا شاه داشته است؟ فرضیه این است: ویژگی های روانی محمدرضاشاه از جمله نیاز به اطاعت، سرسپردگی و پذیرش متملقان از یک سو و همسویی ایدیولوژیکی، منافع مشترک طبقاتی و گروهی نخبگان سیاسی ابزاری، از سوی دیگر باعث انفعال نخبگان سیاسی منتقد و افزایش شکاف میان توده مردم و حکومت شده بود. در واقع یافته های پژوهش حاضر از منظر نخبگانی به شکاف نخبگان سیاسی از جامعه و مردم و پیوند آنان با دستگاه حکومت پهلوی اشاره می کند که در نهایت به گسترش فاصله حکومت از منافع عموم منجر شده بود و پاسخگویی حکومت را از بین می برد که در نهایت به بحران کارآمدی و پاسخگویی منتهی شد. ویژگی های روانی محمدرضاشاه نیز به دلیل خودشیفتگی و تایید اجتماعی از سوی نخبگان ابزاری یکی دیگر از عوامل بحران پاسخگویی است. پژوهش حاضر از روش توصیفی-تحلیلی بهره می برد که در نهایت به شیوه اسنادی و کتابخانه ای به جمع آوری اطلاعات پرداخته است و از منظر تحلیلی به بررسی موضوع می پردازد.
    کلیدواژگان: نخبگان سیاسی، حکومت پهلوی، بحران پاسخگویی، محمدرضا شاه پهلوی، انفعال نخبگان
  • علی هراتیان، بختیار عباسلو*، مهدی منتظر، میترا ضرابی صفحات 291-310

    هر قانون و قاعده ای که به جهان حقوق وارد می شود، فارغ از قضاوت عقل و عدالت نیست.این مقاله با فرض پذیرش عدم بی نیازی حقوق از عدالت مشخص می کند کدام نظریه از مفاهیم ارایه شده از عدالت مدنظر حقوق در تبیین مقرراتش بالاخص بحث جبران خسارت بوده است؟ در واقع عدالت به مثابه ی یک عنصر با مفهوم بی طرفی در حقوق مدنی و تناسب جبران خسارت با زیان وارده در نظر گرفته شده است. تنها قاعده ی ناقض، تناسب توافق طرفین است که عدالت با آن مشکلی ندارد به شرطی که طرفین قرارداد در جایگاه برابری باشند و به محض اینکه نابرابری یا سواسفاده از شرایط یکی از طرفین در میان باشد، عدالت ورود کرده و با نادیده گرفتن توافق و با اعمال قاعده ی بی طرفی به اعمال تناسب بین ضرر وارده با خسارت در نظر گرفته شده می پردازد. در نتیجه عدالت با نقش گسترده ی خود ایجاد کننده ی پتناسیل هایی برای منعطف کردن قوانین و توافقات طرفین قرارداد است. در بحث جبران خسارت دیدگاه تناسب و بی طرفانه داشتن از عدالت مطمح نظر بوده که این مفهوم حتی می توانداز توافق طرفین نیز فراتر رود و به بیانی عدالت برتر از قانون  پدیدار شود. در نتیجه این نظریه رکن مشروعیت و اعتبار بخشیدن به قوانین را هم به عهده بگیرد.

    کلیدواژگان: قرارداد، حقوق مدنی، عدالت، انصاف، کاهش خسارت، نظم عمومی
  • سیامند پویامنش، مهناز گودرزی* صفحات 311-330
    سوال مطرح شده پژوهش حاضر این است که وظایف حاکمیت در نظام اسلامی در زمینه حقوق بشر شامل چه مولفه هایی است؟ و حاکمیت اسلامی چه راهکاری برای گسترش و تعمیق آموزه های حقوق بشری در پیش گرفته است؟ فرضیه مقاله بر این بنا شده است: مسوولیت حمایت به عنوان آموزه نسل جدید حاکمیت، حمایت از حقوق داخلی شهروندان در جامعه اسلامی، توجه به حق حیات و مولفه های آن، و مسوولیت برای حمایت از افراد جامعه در برابر تجاوز و تهدیدات خارجی را به عنوان مولفه های حقوق بشر در نظام اسلامی مورد توجه قرار می دهد. الگوسازی حقوق بشر اسلامی از طریق آموزش شهروندان، تاسیس و راه اندازی نهاد ملی حقوق بشر، تعامل و هم افزایی درونی و بیرونی دستگاه های متولی حقوق بشر اسلامی و تخصیص هزینه های لازم برای برای آموزش و تشریح حقوق نسل جدید از جمله حق بر محیط زیست، حق بر آموزش کودکان و زنان، حقو بر سلامتی، حق بر امنیت انسانی و حق بر بهره مندی از اطلاعات و آگاهی از جمله راهکارهایی است که حاکمیت در نظام اسلامی می تواند در ارتباط با گسترش حقوق بشر به کار گیرد. روشی که در مقاله حاضر استفاده شده است، روش توصیفی و تحلیلی بر مبنای منابع اسنادی و کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، نظام اسلامی، حاکمیت، حاکمیت اسلامی
  • هاشم فرج زاده جبدرقی، علیرضا صابریان*، رضا کهساری صفحات 331-348

    پژوهش حاضر درصدد است تا پیامدهای اجتماعی حرمت را در الگوی اقتصاد مقاومتی مورد بررسی قرار دهد. بنابراین سوال پژوهش حاضر این است که پیامدهای اجتماعی حرمت ربا در اقتصاد مقاومتی شامل چه مواردی است؟ به عبارتی، کاربست نفی و حرمت ربا در اقتصاد مقاومتی، چه نتایج اجتماعی در پی دارد؟ فرضیه نوشتار این است: مقابله با تکاثر ثروت و نفی فاصله طبقاتی، مبارزه با ظلم و فساد در جامعه و همچنین پیشگیری از عدم تعادل در نظام اجتماعی از جمله پیامدهای اجتماعی حرمت ربا در اقتصاد مقاومتی از نظر آیت الله خامنه ای هستند. نتایج نشان می دهد، اگر شیوه های اقتصادی جامعه بر مبنای ربا تداوم یابند، مشکلات و مسایل اجتماعی از جمله فاصله طبقاتی، اشرافیت و تجمل گرایی، انحرافات در نظام اجتماعی و همچنین رذایل اخلاقی بر امور تسلط می یابند. همچنین دین اسلام بر مبنای اعتدال و عدالت محوری بنا شده است و ربا از بین برنده عدالت و اعتدال است. از بین بردن آثار اجتماعی ربا نیازمند از بین بردن این شیوه در مناسبات اقتصادی افراد جامعه است که امروزه وظیفه دستگاه قضایی است که بتواند، تحقق بخش سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی باشد. اجرایی کردن بانکداری بدون ربا یکی از راهکارهای اساسی برای نفی و حرمت ربا در جامعه اسلامی است. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: ربا، اقتصاد مقاومتی، آیت الله خامنه ای، پیامدهای اجتماعی
  • معصومه عطاالهی، حمیدرضا کردلویی*، محسن صیقلی، فریدون رهنمای رودپشتی صفحات 349-368

    پژوهش حاضر به بهینه سازی روند خصوصی سازی در سال‌های پس از انقلاب اسلامی ایران با توجه به نوع اختیارمعامله حقیقی پرداخته است. در سال های اخیر، خصوصی‌سازی در ایران به نتیجه مطلوبی نرسیده است. با توجه به تاثیر خصوصی سازی بر عملکرد مالی شرکت‌های دولتی قبل و بعد از واگذاری آنچه مشخص است این است که درآمد سهم شرکت‌ها و بازده دارایی‌ها و بازده سرمایه شرکت‌ها پس از خصوصی سازی تغییری نکرده و در مجموع پس از خصوصی سازی عملکرد آنها تغییر مطلوبی نکرده است. در این تحقیق روش مطالعه بصورت کیفی انجام شد. بدین صورت که با مصاحبه با خبرگان مالی و مدیران اجرایی شرکت‌های دولتی، مصاحبه هایی انجام گرفت و نتایج مصاحبه ها با استفاده از نرم افزار (MAXQDA2020) مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد که با توجه به پویایی شرایط حاکم بر فعالیت‌های اقتصادی و مالی و به تبع آن افزایش ریسک تصمیم‌گیری در زمینه های سرمایه گذاری ، نیازمند روش‌های ارزشگذاری پیشرفته‌تر هستیم که بتوانیم اطلاعات بیشتری نسبت به روش‌های سنتی ارایه کنیم و روش اختیار واقعی روش مکملی در کنار ارزشگذاری سنتی است .

    کلیدواژگان: خصوصی سازی، ارزشیابی، تبیین الگو، اختیار واقعی، ریسک، ارزیابی پروژه ها، شرکت های دولتی
  • عبدالامیر دیانی نجف آبادی، احمدرضا توکلی*، محسن شکرچی زاده، محمدهادی مهدوی صفحات 369-389

    یکی از مباحث مهم در حوزه فقه سیاسی، جایگاه مصلحت در اداره امور جامعه اسلامی است. با تاسیس نظام سیاسی ج.ا. ایران بر مبنای فقه سیاسی، قاعده مصلحت جایگاه مهمی در اندیشه رهبران آن ایفا می کند. به طور مشخص، امام خمینی (ره) و آیت الله خامنه ای از این قاعده فقهی برای رفع مشکلات جامعه اسلامی بهره برده اند. در این پژوهش به بررسی جایگاه مصلحت در اندیشه سیاسی رهبران ج.ا. ایران پرداخته شده است. پژوهش حاضر این سوال را مطرح می کند که اصل مصلحت در آراء رهبران ج.ا. ایران بر مبنای چه اهدافی در اداره جامعه اسلامی حایز اهمیت است؟ فرضیه ای که می توان مطرح کرد این است که قاعده مصلحت، راهکاری برای حل معضلات نظام اسلامی در داخل و خارج است که هدفی جز در نظر گرفتن مصالح عمومی جامعه و حرکت بر مبنای تعادل و حفاظت از منافع عمومی مردم ندارد. یافته های پژوهش نشان می دهند که میان تعادل به معنای مرکزیت بودن منافع عمومی و قاعده مصلحت با محوریت دفاع از منافع عموم اشتراکاتی وجود دارد. حل معضلات جامعه اسلامی بر مبنای تشخیص رهبر جامعه اسلامی، تنها در صورت رعایت مصالح عمومی، پرهیز از خودسری و همچنین مبنا بودن شریعت قابل توجیه است. چارچوب نظری استفاده شده در پژوهش حاضر، رویکرد تعادل متعلق به روبرتو الکسی است و روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای و اسنادی است.

    کلیدواژگان: مصلحت، نظام اسلامی، امام خمینی (ره)، آیت الله خامنه ای، حاکمیت اسلامی
|
  • Ali Gholam Ali *, Mehri Toutounchian, Jalil Khoshhal Pages 3-22

    Resistance economics, as one of the most important theories expressed by the leader of the Islamic Revolution, Ayatollah Khamenei, encompasses various cultural dimensions that need to be examined from the perspective of public education. Therefore, the main purpose of this study is to investigate the role and position of public education in the implementation of resistance economics. According to the purpose of the present study, the question that arises is: In what ways can public education lead to the realization of the resistance economy desired by the Supreme Leader of the Islamic Revolution? And what are the most important components of public education in the field of implementing resistance economics? Findings show that promoting the Islamic-Iranian lifestyle, reforming the consumption pattern, promoting the discourse of supporting domestic production, economic piety and hope of the media are the most important indicators of public education to implement the resistance economy. Paying attention to the Islamic-Iranian lifestyle and using religious rulings to implement the resistance economy through the family, print and visual media can improve the consumption pattern at the family level and be considered a model for the general public. In addition, economic piety and relying on the promotion of domestic products is a way to implement a resistance economy. The method used in this research is the content analysis of the words of the Supreme Leader of the Islamic Revolution, which is specifically stated in the field of resistance economics.

    Keywords: Public education, resistance economics, Ayatollah Khamenei, consumption pattern reform
  • Hasan Azizi * Pages 23-40
    The purpose of this study is to compare environmental requirements in upstream oil and gas contracts in Iran with emphasis on contracts after the Islamic Revolution. The main question is what are the environmental requirements in the upstream oil and gas contracts after the Islamic Revolution and what are the positive achievements of the Islamic Revolution in this area? This article uses a descriptive-analytical method, through library studies and documentary studies, to study the environmental requirements of upstream oil and gas contracts after the Islamic Revolution and analyze its evolution compared to pre-revolutionary contracts. The adoption and promulgation of general environmental policies by the Supreme Leader, including fifteen advanced policies, is the greatest environmental achievement in this field. Comparing IPC environmental considerations with the Oil Law of 1974 shows that the requirements of that law are general, incomplete and inefficient and are not comparable to the leading environmental issues of the IPC model.
    Keywords: Environmental Requirements, Upstream Oil Contracts, Islamic Revolution
  • Hoorieh Asadi Habib, Fatemeh Kopa *, Ali Pedram Mirzaei, Mustafa Gorji Pages 41-60

    The main purpose of this study is a comparative study of the position of Iranian teachers in the political systematization of the Islamic Caliphate and the specialized administrative and organizational cadres before the revolution in systematization in the first decade of the Islamic Republic of Iran. have been. The purpose of this article is to compare the two historical periods and their systematization patterns to show how the continuation of the political tradition can maintain the administrative-bureaucratic structures of society or cause functional disorders in society by interrupting political traditions and institutions. The approach of the article is historical-comparative and the documentary method is used to collect data. The article concludes that the process of state-building after the revolutionary developments required some structural continuities that were not possible in their absence. On this basis, the establishment of a new political order was not possible except by applying the political experience of specialized cadres of institutions and organizations of the modern government, which could be used with the insight and careful consideration of the intellectuals of the revolution, including Imam Khomeini. Undoubtedly, in the absence of such a possibility, the process of developing political order in post-revolutionary Iran would be flawed and would probably create unexpected and unresolved crises.

    Keywords: Islamic Revolution, Secretaries, Court, Sir al-Muluk, State Building, political systematization
  • Hosain Parsa, Mohsen Rahami *, Morteza Naji Zavareh Pages 61-80
    The subject of this article is to examine the status of confession in political and press crimes (of a political nature) by looking at electronic evidence and cyberspace. The main question of the article is that the electronic evidence regarding the confession of the accused to a misdemeanor can be positive evidence regarding his guilt? The research hypothesis has been that electronic evidence can also have a positive aspect. The study, by examining the various contents of the issue, has concluded that although electronic evidence can also be used to oversee the defendant's confession to a misdemeanor, given the conditions set out in the general discussion and the evidence to prove the case and the laws in question. The criminal aspect Due to the principle of narrow interpretation, many of these reasons lose their confessional aspect. The research method in this article is qualitative of descriptive-analytical type and the data have been collected and analyzed in the form of receipts and through a library.
    Keywords: Political Crime, confession, Electronic Evidence, evidence of litigation
  • Mohammadreza Habibi, Masoud Raeidehaghi *, Faramarz Atrian Pages 81-98
    Shiite and Sunni political thought has differences and similarities. The main purpose of the leading study is a comparative study of the theory of Velayat-e-Faqih in the thought of Imam Khomeini, and the theory of the Caliphate in the thought of the Muslim Brotherhood, which is specifically focused on the Morsi period. The question of the present study is that what are the most important differences in the theories of Velayat-e-Faqih in the thought of Imam Khomeini and the political current of the Muslim Brotherhood? The findings of the study indicate the rejection of the constitutional system based on secular law in Imam Khomeini's thought and its acceptance by the Muslim Brotherhood during the time of Mohamed Morsi, the rejection of the non-Islamic model as a desirable society in Imam Khomeini's thought and the acceptance of the secular model by Turkey. The Muslim Brotherhood, Imam Khomeini's pervasive unity, in contrast to Morsi's fragile Islamism, and Morsi's acceptance of some secular principles are the most important differences between the two theories. The method used in the present study is a comparative method that is descriptive-analytical.
    Keywords: Imam Khomeini, Velayat-e-Faqih, Hassan Al-Banna, Muslim brotherhood, Islamic Caliphate
  • Mahnoor Raeisi, Malektaj Khosravi * Pages 99-116
    One of the ways to achieve the attitude of societies towards women and their position among ethnicities is to study the cultural and religious customs and traditions among different ethnic groups. One of these ethnicities is the Baluchis. Among the Baloch, women have a special place. Baloch women have always spared no effort in living in harmony with men, and in this way they are known for their hard work, such as after the revolution, the widespread presence of women in political positions such as governor, district, The mayor, etc. is remarkable. Sistan and Baluchestan province is one of the provinces that has the most political positions of women in the country. The aim of this study was to investigate the empowerment and active participation of Baloch women in economic, political and social activities in Sistan and Baluchestan province after the Islamic Revolution by descriptive-survey method. The statistical sample of the study included 210 Baloch women social activists who were selected by simple random sampling. A questionnaire was used to collect data and one-sample t-test and descriptive analysis were used to analyze the data. The results of this study indicate that the cultural and educational structure of Sistan and Baluchestan region has a significant role in the low participation of Baloch women. The cultural and social structure has the most and educational barriers have the least role in the participation of Baloch women in social, political and economic activities.
    Keywords: Empowerment, Participation, Social, Political, Economic Activities, Baloch Women
  • Mehdi Hassani Bagheri Sharifabad *, Iman Lotfi Nasab, Behnaz Ajdari Pages 117-138

    The market has always been known as one of the influential institutions in the political and social developments of Iran. This article has been written with the aim of examining its role in the political and social currents after the revolution in Iran. In the presidential elections, he has examined seven periods from 1979 to 1997. The research method used in this article is descriptive-analytical method, and the selected theoretical framework is institutionalism. The authors have finally come to the conclusion that despite the open space for participation and competition of market-selected candidates and specifically the Islamic Coalition delegations during the various elections from 1979 to 1997, this institution and its affiliated currents have a marginal presence. They have mainly been formal in the elections and have never sought to seriously compete with other candidates, and have merely retained their position in economic management positions in the various cabinets formed.

    Keywords: Traditional Bazaar, Presidential Elections of the Islamic Republic of Iran, Islamic Coalition Boards, Institutionalism
  • Hossein Danesh Hekmati, Hamid Hajianpour * Pages 139-158
    The present article examines the strategic position of the Caspian Sea and its impact on relations between Iran and Russia through two important historical periods: 1) World War II until the victory of the Islamic Revolution; 2) From the Islamic Revolution until today. The main question of the article is: the position of the Caspian Sea and especially its strategic and geopolitical position, why and how it has played a major role in shaping relations between Iran and Russia? The hypothesis can be based on this: In addition to sharing objective interests in the Caspian Sea, such as oil and gas resources and maintaining security and strong relations with the other three Caspian states, ideological components, including challenging US power and hegemony in The formation of these relations became especially important after the Islamic Revolution of Iran. The results of the research show that there has not always been a rigid definition of the Caspian Sea periphery and the formation of interests based on the same definition; On the contrary, the tumultuous relations between Iran and Russia, especially in the Caspian Basin, have been based on the understanding of strategic proximity on the one hand and the redefinition of these interests on the other. The research method in this article is to collect sources and documents in a library method and analyze the data.
    Keywords: World War II, Caspian Sea, Iran, Russia, Iran-Russia alliance
  • Mohammad Torabi *, Asghar Hataminia, Mashaallah Haidarpour Pages 159-176
    Currently, the Persian Gulf, as one of the most polluted aquatic ecosystems, is 47 times more polluted than the water of other seas in the world, and this has put the environment of this region in serious danger. In order to address this vital issue, the present article seeks to answer the question that based on Carl Dodge's theory of regional convergence and its indicators, how can Iran's environmental policies in the Persian Gulf be explained? In other words, this study will clarify to what extent Iran's environmental policies are aimed at strengthening convergence with other governments in the Persian Gulf region, and to what extent has the issue of regional convergence been considered by policymakers in environmental protection policies? The hypothesis of this research is that the concept of convergence is not a priority in the upstream documents and five-year development plans of the country, and this concept is not very important in the country's macro-policy.
    Keywords: Environment, Persian Gulf, Environmental policy, Karl Deutsch Convergence
  • Peyman Alidoost Zoghi, Ebrahim Chirani *, MohammadReza Azadeh Del Pages 177-194

    The present article examines and studies the social media marketing and social identity of the brand in the Iranian clothing industry with emphasis on the criteria of the Supreme Council of the Cultural Revolution. The main question of the article is: Does the marketing of the clothing industry, as one of the distinctive features in today's world of economics and management, meet the criteria of the Supreme Council of the Cultural Revolution? And by considering these criteria, will social media marketing and social identity of brands be able to play an effective role in promoting national and indigenous patterns of clothing and lifestyle of people in society? The hypothesis that can be made on this basis is: In the Iranian clothing industry, which is based on the emphasis on cultural identity, especially in the era of rapid globalization, there is a reciprocal relationship between social media and brands in the field of marketing. The results show that the criteria in the approvals of the Supreme Council of the Cultural Revolution as the highest cultural institution in the field of clothing, can use marketing as a powerful tool to create a culture in the field of clothing and lifestyle of people in accordance with established principles.

    Keywords: Brand, Social Media, Social Identity, clothing industry, Marketing, Supreme Council of the Cultural Revolution
  • Ahmad Jamshidvand, Ali AlBouyeh *, AbuMohammad Asgarkhani Pages 195-214

    This article seeks to compare the structural barriers to the formation of parties in Iran and the United States comparatively. The main question that this research seeks to answer is what factors and components are considered as common obstacles in the formation of parties in Iran and the United States? The research hypothesis is also based on the fact that both countries have structural barriers such as electoral and governmental structure in the formation of parties, although there are structural differences between them. Since the emergence of democratic societies, parties have been an integral part of political analysis. However, there are always obstacles to forming parties. To overcome obstacles, they must first be identified. This study is based on the theory of political institutionalism. The findings of this study show that "electoral council", "primary election" and "psychological structure" are the main obstacles for parties in the United States. In Iran, these barriers include "absolute power structure", "inconsistency between political and economic development", "partisanship of parties", "weakness of civil society", and "influential groups". The research method in this article is descriptive-analytical and the data is collected in the form of library and internet by taking fish.

    Keywords: parties, Institutionalist Theory, Structural Barriers, Iran, USA
  • Saeed Arti, MohammadMehdi Moradi Khalaj * Pages 215-232

    This article examines the causes and manner of "dependence" in the foreign policy of Mohammad Reza Shah Pahlavi with emphasis on the Nixon-Kissinger bipartisan policy. The main hypothesis of the article is that the Shah's foreign policy in the doctrine in question was based on the Shah's conception of national identity and the formation of a national government, which led to the alliance and full dependence on the United States and eventually the fall of this government. The research data show that the Shah tried to form a national and unified national government based on the three elements of secularism, archeology and westernism in a bipolar world. Such a government, in the Shah's view, required full armaments through the United States, which was achieved, especially after the Nixon Doctrine. This was ultimately one of the heels of the second Pahlavi Achilles and the revolutionaries' criticism of it, which led to the fall of the monarchy and the victory of the Islamic Revolution. The research method in this article is qualitative descriptive-analytical and the data has been collected and analyzed through library and receipt.

    Keywords: Second Pahlavi Foreign Policy, Nixon Doctrine, Coalition, dependence
  • Mohammad Hosseini, Alireza Golshani *, Ahmad Azin Pages 233-250
    Nasr refers to tradition, laws and nomenclature that originate from the divine origin, regardless of time and place, are different from customs, habits and everything that brings to mind the color and meaning of antiquity and wear and tear. Tradition, in this sense, confronts modernism as a philosophical system and humanism, which presents the absolute truth not on God but on a human level. The article seeks to answer two questions. First, what is the relationship between tradition and modernism based on the four logical genealogies from Nasr's point of view? Second, how is his thinking reflected in politics and government? In order of the mentioned questions, two hypotheses can be proposed. First, the relationship between tradition and modernism is contrasting. Second, the reflection of Nasr's thought in politics and government is fundamentalism in its unconventional sense. The research method is descriptive-analytical, which has been compiled by collecting data through documentary and library sources. The results show that tradition and modernism are fundamentally different from each other in terms of paradigm, and from the heart of tradition in the political arena, only a traditional and fundamentalist government will emerge, but in its unconventional sense.
    Keywords: Seyed Hossein Nasr, Tradition, modernism, religion, Righteousness, Authority, Contrast, Politics, Fundamentalism
  • Ziba Ghahremani, AliAkbar Khedrizadeh *, Mehdi Goljan Pages 251-270

    This article examines the place of structural changes in the formation of women's organizations in the Pahlavi period and the Islamic Revolution. The hypothesis of the article is that with a comparative approach, structural changes in the Pahlavi period have led to the selectivity and governmental nature of women's organizations, while in the Islamic Republic, the possibility of discourse diversity in the formation of women's organizations is evident. The results of the research show that the first and second Pahlavi tried to orient women's parties towards non-political components and under the guidance of their trustees. Similarly, women's organizations in the post-revolutionary period on the one hand have been in line with Islamic ideals and values, and on the other hand, in addition to organizations grown in the context of the ruling discourse in the country, has emerged from non-governmental discourses such as secularism. اند. Therefore, due to the more open political atmosphere in the Islamic Republic, unlike the Pahlavi era, women's organizations succeeded in obtaining political and managerial positions and even parliamentary and ministerial positions. The research method in this article is qualitative descriptive-analytical and the data is collected in a library method and by taking a fish.

    Keywords: Women's Organizations, Pahlavi, Islamic Republic of Iran, New Social Movements
  • Javad Moghimi, Sousan Safaverdi * Pages 271-290
    The present study seeks to examine the causes of passivity of political elites in the second Pahlavi period and to show its impact on the crisis of efficiency and accountability. Accordingly, the question of the present study is: What factors influenced the passivity of political elites in the Pahlavi period and what effect did it have on the crisis of efficiency and accountability in the period of Mohammad Reza Shah? The hypothesis is: Mohammad Reza Shah's psychological characteristics such as the need for obedience, submission and acceptance of flatterers on the one hand and ideological alignment, common class and group interests of instrumental political elites, on the other hand cause the passivity of critical political elites and increase the gap between the masses and Was ruled. In fact, the findings of the present study from an elite perspective point to the gap between the political elites in society and the people and their connection with the Pahlavi government apparatus, which ultimately led to the expansion of government distance from the public interest and destroys government accountability. Which eventually led to a crisis of efficiency and accountability. Mohammad Reza Shah's psychological characteristics are another factor in the crisis of accountability due to narcissism and social approval by the instrumental elites. The present study uses a descriptive-analytical method, which finally collects information in a documentary and library manner and examines the issue from an analytical perspective.
    Keywords: Political elites, Pahlavi Government, Accountability Crisis, Mohammad Reza Shah Pahlavi, Elite Passivity
  • Ali Haratiyan Nejadi, Bakhtiar Abbasloo *, Mehdi Montazer, Mitra Zarabi Pages 291-310

    Not every law and rule that enters the world of law is independent of the judgment of reason and justice. Has there been compensation? In fact, justice is considered as an element with the concept of neutrality in civil rights and the proportionality of compensation for damages. The only infringing rule is the proportionality of the agreement between the parties, with which justice has no problem, provided that the parties to the contract are in an equal position, and as soon as there is inequality or abuse of the terms of one of the parties, justice enters and ignores the agreement. The application of the rule of neutrality applies the proportion between the damage and the intended damage. As a result, justice, with its broad role, creates the potential for flexibility in the laws and agreements of the parties to the contract. In the discussion of compensation, the view of proportionality and impartiality of justice has been considered that this concept can even go beyond the agreement of the parties and appear in the expression of justice above the law. As a result, this theory also assumes the pillar of legitimacy and validation of laws.

    Keywords: Contract, civil rights, Justice, Fairness, damage reduction, Public Order
  • Siamand Pouyamanesh, Mahnaz Goodarzi * Pages 311-330
    The question of the present study is what are the components of the duties of governance in the Islamic system in the field of human rights? And what strategy has the Islamic government taken to expand and deepen the teachings of human rights? The hypothesis of the article is based on: the responsibility of protection as a doctrine of the new generation of government, the protection of the internal rights of citizens in Islamic society, attention to the right to life and its components, and the responsibility to protect members of society against foreign aggression and threats. It pays attention to the components of human rights in the Islamic system. Modeling Islamic human rights through educating citizens, establishing and launching a national human rights institution, interacting and synergizing internal and external bodies in charge of Islamic human rights, and allocating the necessary resources to educate and explain the rights of the new generation, including the right to the environment, the right to Education of children and women, the right to health, the right to human security and the right to benefit from information and awareness are among the strategies that the government in the Islamic system can use in connection with the spread of human rights. The method used in this article is a descriptive and analytical method based on documentary sources and libraries.
    Keywords: Human rights, Islamic system, Sovereignty, Islamic sovereignty
  • Hashem Frajzadeh jabdarghi, Alireza saberian *, Reza Kahsari Pages 331-348

    In the Islamic school of economics, usury has been declared one of the most reprehensible economic methods and forbidden, and the same approach has been considered in other Islamic economic systems, including the resistance economy. On the other hand, considering that every economic system has social dimensions, the present study seeks to examine the social consequences of respect in the model of resistance economy. Therefore, the question of the present study is what are the social consequences of usury in a resistance economy? In other words, what are the social consequences of using negation and sanctity of usury in a resistance economy? The hypothesis of the article is: counteracting the multiplication of wealth and denying class distance, fighting oppression and corruption in society and also preventing imbalances in the social system are among the social consequences of usury in the resistance economy according to Ayatollah Khamenei. The results show that economic models play an important role in society and if the economic practices of society based on usury continue, social problems and issues such as class distance, aristocracy and luxury, deviations in the social system and moral vices on affairs. They master. Also, the religion of Islam is based on moderation and justice, and usury destroys justice and moderation. Eliminating the social effects of usury requires eliminating this method in the economic relations of individuals in society, which today is the duty of the judiciary, which can be a part of the general policies of the resistance economy by referring to the principles of the constitution and acting on religious rulings. Implementing interest-free banking is one of the basic strategies for denying and sanctifying usury in the Islamic society. The present study was conducted using a descriptive-analytical method and citing books and articles related to the discussion and especially referring to the statements of the Supreme Leader of the Islamic Revolution, Ayatollah Khamenei.

    Keywords: usury, resistance economy, Ayatollah Khamenei, social consequences
  • Masoumeh Ataalahi, Hamidreza Kordlouie *, Mohsen Sigholi, Fereydoun Rahnamae Rudposhti Pages 349-368

    The present study optimizes the privatization process in the years after the Islamic Revolution of Iran according to the type of real options. In recent years, privatization in Iran has not achieved the desired result. Considering the effect of privatization on the financial performance of Government-owned Companies before and after privatization, what is clear is that the share income of companies and the return on assets and capital of companies have not changed after privatization and in general the performance of companies has not changed after privatization. In this research, the study method was performed qualitatively. In this way, by interviewing financial experts and executives of Government-owned Companies, interviews were conducted and the results of the interviews were analyzed using MAXQDA 2020 software and coding was done. The most important findings of the research show that due to the dynamics of the conditions governing economic and financial activities and consequently increasing the risk of decision-making in the field of investment, we need more advanced valuation methods that can provide more information than traditional methods. Therefore, the method of real options was used as a complementary method along with traditional valuation. Types of real options used in Government-owned Companies, including expansion or abandonment of the project, and large project managers cannot easily exercise the authority to abandon or expand due to uncertainty. Therefore, the most important components influencing the choice of real options are the value of the company, uncertainty (return fluctuations) and investment costs and denoted price. The results show that the use of the above method shows valuable information from different dimensions of risk and its effect on the financial justification of many strategic decisions of firms at any given time. The results of evaluating the traditional method with the real options method indicate that the net value obtained from the real options approach is higher than the traditional method.

    Keywords: privatization, evaluation, model explanation, real options
  • Abdolamir Dayani najafabadi, Ahmadreza Tavakolli *, Mohsen Shokrchizadeh, MohammadHadi Mahdavi Pages 369-389

    One of the important issues in the field of political jurisprudence is the role and position of expediency in managing the affairs of the Islamic society. Given the establishment of the political system of the Islamic Republic of Iran based on political jurisprudence, the rule of expediency plays an important role in the minds of its leaders. Specifically, the leaders of the Islamic Republic of Iran, Imam Khomeini and Ayatollah Khamenei, have used this jurisprudential rule to solve the problems of Islamic society. Therefore, it is worthwhile in this study to examine the place of expediency in the political thought of the leaders of the Islamic Republic of Iran. The present study raises the question of what is the principle of expediency in the opinions of the leaders of the Islamic Republic of Iran based on what goals are important in the administration of the Islamic society? The hypothesis that can be put forward is that the rule of expediency is a solution to solve the problems of the Islamic system at home and abroad, which has no purpose other than considering the public interests of society and moving on the basis of balance and protection of public interests. Findings show that there are similarities between balance meaning the centrality of public interests and the rule of expediency with the focus on defending the public interest. Accordingly, solving the problems and difficulties of the Islamic society based on the recognition of the leader of the Islamic society can be justified only if the public interests are observed, avoidance of arbitrariness and also the basis of Sharia as a support for the desirable behavior and demands of the people. In Imam Khomeini's political behavior, the appointment of some people to key positions or preventing the appointment of some others, the establishment of the Expediency Council, and in the political behavior of Ayatollah Khamenei, entering into the issue of amending the press law, prevention From performing Hajj during the days of Corona, the focus of which is to defend the public interest and preserve the Islamic system. The theoretical framework used in the present study is the equilibrium approach belonging to Roberto Alexi and the research method is descriptive-analytical and the use of library and documentary sources are among the statements of the leaders of the Islamic Revolution.

    Keywords: expediency, balance, Imam Khomeini, Ayatollah Khamenei, Islamic Republic of Iran