فهرست مطالب

نشریه توانمندسازی سرمایه انسانی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 13، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فریبرز ذوالفقاری نصرآبادی*، رضا نجف بیگی، مهدی باقری صفحات 79-94

    در سال های اخیر، تلاش بسیاری با هدف طرح الگوی مدیریت عملکرد در سازمان ها و بنگاه های دولتی و شبه دولتی صورت گرفته است. به رغم این اقدامات، بسیاری از سازمان ها همچنان بهره وری اندکی دارند، زیرا الگویی کارآمد و موثر ارایه نشده است که بتواند عملکرد را به صورت اصولی و در مسیر اعتلای سازمان، مدیریت کند. هدف این پژوهش شناساندن مدلی از مدیریت عملکرد است که، با بهره گیری از آن، بستر مناسبی برای ایجاد نوآوری و رشد آن در سازمان فراهم آید. به بیانی دیگر، نشان داده می شود که سازمان چگونه می تواند، با به کارگیری نوآوری و قابلیتهای پویا، مدیریت عملکرد خود را ارتقا بخشد. در این پژوهش، ابتدا با نظرخواهی از خبرگان، پرسشنامه پژوهش تدوین و با استفاده از شاخص های CVI و CVR، روایی محتوایی سوالات پرسشنامه بررسی و تایید گردید. سپس 380 پرسشنامه میان جانعه آماری (مدیران و کارکنان سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس) توزیع شد که 292 مورد از آن ها پاسخ و عودت داده شد. داده های جمع آوری شده، با استفاده از نرم افزار SmartPLS و تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری، به همراه تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل و رابطه بین متغیرها بررسی گردید. بر اساس یافته های حاصله از تحلیل های آماری، مشخص شد که هر سه بعد متغیر قابلیتهای پویا (درک، کسب و تغییر) اثرگذاری مثبت و معنا داری در مدیریت عملکرد دارد. در خصوص متغیر نوآوری نیز، هر سه بعد نوآوری (نوآوری در محصول، نوآوری در فرایند و نوآوری در ساختار)، به صورت مثبت و معنا داری بر مدیریت عملکرد اثر دارند.

    کلیدواژگان: سازمان، مدیریت عملکرد، نوآوری، قابلیتهای پویا
  • مریم حسامی، روح الله سمیعی*، فریدون آزما، محمودرضا مستقیمی صفحات 95-102

    هدف پژوهش حاضر طراحی مدل ساختاری تفسیری مدیریت استعداد در صنعت برق کشور بوده است. بنابراین، این تحقیق بر اساس هدف از نوع توسعه ای - کاربردی و بر اساس روش، توصیفی- همبستگی است. تحقیق حاضر بر اساس هدف از نوع توسعه ای - کاربردی و بر اساس روش، توصیفی- همبستگی است. تیم مشارکت کننده تحقیق 10 نفر از خبرگان نظری و تجربی می باشند که به روش هدفمند و تکنیک گلوله برفی انتخاب شده اند. برای این منظور در گام اول عناصر تشکیل دهنده مدل مدیریت استعداد از ادبیات نظری (به روش مرور نظامند) و مصاحبه با خبرگان (تحلیل محتوا) شناسایی شد. خروجی این مرحله شناسایی 36 مولفه در قالب شش بعد اصلی بود. در گام بعدی به منظور برقراری ارتباط و توالی بین ابعاد و ارایه مدل ساختاری شان از روش مدلسازی ساختاری تفسیری بهره گرفته شد که در این روش بر اساس مد نظرات خبرگان و تجزیه و تحلیل های صورت گرفته، مدل مدیریت استعداد احصا گردید. نتایج تحقیق بیانگر آن است که ابعاد جذب استعداد ، توسعه استعداد ،حفظ استعداد ،کشف استعداد و توسعه ظرفیت های درونی افراد در سطح اول و ارزیابی استعداد در سطح دوم قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، مدیریت استعداد، مدلسازی ساختاری تفسیری، مرور نظام مند
  • سید محمدحسین حسینی روش*، حمید اکاتی، مهسا نخعی مقدم صفحات 103-110

    توانمندسازی، آزاد کردن نیروی درونی افراد برای کسب دستاورد های شگفت انگیز است. هدف از این پژوهش ارتباط علی سقف شیشه ای با توانمندسازی کارکنان زن وزارت ورزش و جوانان با میانجیگری عدالت سازمانی بود. نمونه آماری تحقیق را170 نفر از کارکنان زن این سازمان تشکیل دادند. ابزار سنجش پرسشنامه های سقف شیشه ای (احمدی 1394)، توانمندسازی کارکنان (اسپریتزر1992)، عدالت سازمانی (نیهوف و مورمن1993) بود که پایایی پرسشنامه ها به ترتیب 78/0، 80/0، 70/0 به دست آمد، سپس از آزمون t تک نمونه ای جهت مقایسه میانگین ها، از ضریب همبستگی تفکیکی برای بررسی روابط متغیرها باتوجه به نقش کنترلی عدالت سازمانی واز رگرسیون چندگانه برای پیش بینی و تبیین متغیر توانمندسازی استفاده شد. نتایج نشان داد که سقف شیشه ای و عدالت سازمانی می توانند در حد قوی توانمندسازی زنان را پیش بینی کنند. به عبارتی به ازای یک واحد انحراف معیار افزایش در سقف شیشه ای، 23/0- انحراف معیار توانمندسازی کاهش یافت و به ازای یک واحد انحراف معیار افزایش در عدالت سازمانی 79/0 انحراف معیار توانمندسازی افزایش یافت. پیشنهاد میشود در این سازمان اقدامات مثبت حمایتی از زنان صورت گیرد تا با بالا بردن اعتماد به نفس وخودباوری بتوانند سقف شیشه ای را بشکنند و بر توانمندی خود بیفزایند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، سقف شیشه ای، عدالت سازمانی
  • احمد غفارزاده، غلامرضا معمارزاده طهران*، ناصر حمیدی، نبی الله محمدی صفحات 111-128

    بنادر همواره نقش راهبردی در توسعه تجارت داخلی و بین المللی یک کشور ایفاء می نمایند، خواه این کشور در حال توسعه باشد یا توسعه یافته. بنادر به عنوان پایگاه تجارت دریایی در طول چند دهه اخیر تغییرات زیادی داشته اند اما متناسب با این تغییرات، سازمان بنادر و دریانوردی نیز به عنوان متولی اصلی سیاست گذاری در حوزه بندری و دریانوردی باید خود را به سرعت تطبیق دهد و این تطبیق و روند تغییرات و نسل های بنادر در کشور می بایست به سمت و سوی حکمرانی خوب در اداره امور بنادر منتج شود. روند تکاملی حکمرانی بنادر نشان می دهدکه نمی توان یک نسخه واحد را برای اصلاحات حکمرانی در کل بنادر دنیا به کار برد، لذا در این پژوهش سعی بر آن است تا عوامل موثر بر حکمرانی خوب را در سطح سازمانی مورد بررسی قرار دهد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و براساس ماهیت و روش، یک پژوهش توصیفی- پیمایشی است. در این مطالعه، ابتدا به شناسایی عوامل موثر بر حکمرانی خوب با بررسی مطالعات ادبیات گذشته به صورت فراترکیب مبادرت و سپس به پالایش مولفه ها با نظرسنجی از خبرگان با به کارگیری روش دلفی فازی پرداخته و نهایتا برای نشان دادن استدلال علی بین مولفه ها از تکنیک نگاشت شناختی فازی استفاده می گردد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که مولفه های تساوی حقوق و برابری، پاسخگویی و حساب پس دهی و نتیجه گرایی به ترتیب بیشترین درجه مرکزیت را دارا بوده و این نمایانگر اهمیت مولفه های فوق در میان سایر مولفه-های حکمرانی خوب در سازمان بنادر و دریانوردی است.

    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی خوب، دلفی فازی، نقشه نگاشت فازی، سازمان بنادر و دریانوردی
  • امیررضا کیقبادی* صفحات 129-146

    مفهوم پایداری در زنجیره تامین به عنوان بحثی جدید و بسیار تاثیرگذار چندی است که توجه محققین حوزه مدیریت زنجیره تامین را به خود معطوف ساخته است. این مفهوم در صنعت نفت و گاز به دلیل ماهیت آن و خطرات و ریسک های پایداری مربوط به این صنعت، به ویژه خطرات زیست محیطی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در همین راستا، در این پژوهش به دنبال تبیین مدل ارزیابی زنجیره تامین پایدار بر اساس مدل معادلات ساختاری می باشیم. جامعه آماری پژوهش کلیه شرکت های فعال در صنعت نفت و گاز می باشد که از این تعداد، 252 شرکت را به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب و در نهایت 240 پرسشنامه به روش قابل قبول برگشت داده شد. نتایج آزمون فرضیات این پژوهش با استفاده از معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل، حاکی از این بود که متغیرهای عوامل خارجی، تعهد به پایداری و آمادگی مدیریت بر مدیریت زنجیره تامین پایدار در صنعت نفت و گاز ، اثر گذارند، همچنین با عنایت به تحلیل نتایج، میزان تاثیر این عوامل نیز مقایسه شده است، که می تواند دستاوردی نو در صنعت نفت و گاز کشور باشد.

    کلیدواژگان: پایداری، مدیریت زنجیره تامین پایدار، عوامل خارجی، تعهد به پایداری، آمادگی مدیریت صنایع نفت و گاز
  • محمد حیدری گوجانی، مهربان هادی پیکانی*، رضا ابراهیم زاده دستجردی صفحات 147-159

    هدف پژوهش حاضر ارایه مدل توانمندسازهای انعطاف پذیری منابع انسانی در بانک صادرات ایران است . انعطاف پذیری منابع انسانی بر روی استعدادهای چندگانه افراد به وسیله تغییر در تخصص، رفتار و یادگیری آنان تاکیددارد . این تحقیق از نوع تحقیقات ترکیبی)آمیخته(است که در دو فاز کیفی و کمی انجام پذیرفته است. در بخش کیفی از رویکرد پدیدارشناسی استفاده شده و در بخش کمی از رویکرد روایی سنجی استفاده گردید. جامعه آماری تحقیق خبرگان سیستم بانکی و خبرگان مدیریت و کارکنان بانک صادرات ایران می باشند . برای برازش مدل از معادلات ساختاری , تحلیل عاملی تاییدی استفاده گردید که با استفاده از نرم افزار LISREL , Amos و SPSS صورت گرفته است . یافته های تحقیق نشان داد که ترتیب رتبه بندی 6 بعد شناسایی شده توانمندسازهای انعطاف پذیری کارکنان عبارتند از : آموزش و توسعه , ساختار سازمانی , نگرش مدیریتی , نگهداشت کارکنان و جو سازمانی میباشد . نتایج شاخص های برازش مدل کلی ساختاری پژوهش ، مورد تایید بوده است .

    کلیدواژگان: توانمندسازها، انعطاف پذیری منابع انسانی، پدیدارشناسی، معادلات ساختاری، تحلیل عاملی تاییدی
|
  • Fariborz Zolfaghari Nasrabadi *, Reza Najafbeigi, Mahdi Bagheri Pages 79-94

    In recent years, many efforts have been made to design a performance management model in governmental and quasi-governmental organizations and enterprises. Despite these measures, many organizations still have little productivity, because there is no efficient and effective model that can manage performance in a principled way and in the direction of improving the organization. The purpose of this study is to introduce a model which would provide a suitable platform for innovation and its growth in the organization. In other words, it shows how the organization can improve its performance management by using innovation and dynamic capabilities. In this study, the research questionnaire was developed by consulting experts and using CVI and CVR indicators, the content validity of the questionnaire questions was reviewed and confirmed. Then, 380 questionnaires were distributed among Statistical population (managers and employees of Pars Special Economic Energy Zone Organization), of which 292 were answered and returned. The collected data were analyzed using SmartPLS software and structural equation modeling (SEM) technique, along with confirmatory factor analysis. Based on the findings of statistical analysis, it was found that all three dimensions of dynamic capabilities (perception, acquisition and change) have a positive and significant effect on performance management. Regarding the innovation variable, all three dimensions of innovation (product innovation, process innovation and structural innovation) have a positive and significant effect on performance management.

    Keywords: Organization, Performance Management, innovation, Dynamic Capabilities
  • Maryam Hesami, Roohalla Samiee *, Fereydoon Azma, Mahmoodreza Mostaghimi Pages 95-102

    The aim of this study was to design an interpretive structural model of talent management in the country's electricity industry. Therefore, this research is based on the purpose of development-applied type and based on the method, descriptive-correlation. The present research is based on the purpose of development-applied type and based on the method, descriptive-correlation. The research team consists of 10 theoretical and experimental experts who have been selected by purposeful method and snowball technique. For this purpose, in the first step, the constituent elements of the talent management model were identified from the theoretical literature (by systematic review method) and interviews with experts (content analysis). The output of this step was to identify 36 components in the form of six main dimensions. In the next step, in order to establish the relationship and sequence between the dimensions and present their structural model, the interpretive structural modeling method was used. In this method, based on the opinions of experts and analyzes, the talent management model was calculated. The results indicate that the dimensions of talent acquisition, talent development, talent retention, talent discovery and development of internal capacities of individuals were in the first level and talent assessment were in the second level.

    Keywords: Content Analysis, talent management, Interpretive Structural Modeling, Systematic Review
  • Seyed Mohamad Hosein Hoseini Ravesh *, Hamid Okati, Mahsa Nakhaei Moghadam Pages 103-110

    The main objective of this study was to Predicting Empowerment of Female employees of the Ministry of Sport and Youth Based on Glass Ceiling and Organizational Justice. The statistical sampling of research consists of 170 female Employees of Ministry of Sport and Youth. The data collection instrument involved Glass Ceiling questionnaire (Ahmadi,1394), Employees Empowerment questionnaire (Spreitzer,1992), Organizational Justice questionnaire (Niehoff and Moorman, 1993) and Psychological Capital questionnaire (Luthans, 2007). The reliability of questionnaires was obtained as 0.78, 0.80, 0.70 and 0.71 respectively. Then, one sample T-Test was used to compare the means, Discriminant Correlation Coefficient to examine the relationships between variables in terms of the moderating role of organizational justice and Multiple Regression to predict and explain the empowerment variable. The results indicated that glass ceiling and organizational justice can predict women’s levels of empowerment strongly. This means that a unit of standard deviation increase in glass ceiling reduced the standard deviation of empowerment variable to -0.23. Also, a unit of standard deviation increase in organizational justice led to a 0.79 increase in standard deviation of empowerment variable.It is recommended that the Ministry of Sport and Youth take positive measures to support Employees to improve their self-confidence and self-esteem so that they can break Glass Ceiling to increase their empowerment.

    Keywords: Employees Empowerment, Glass ceiling, Organizational Justice
  • Ahmad Ghafarzadeh, Gholamreza Memarzadehtehran *, Naser Hamidi, Nabiollah Mohammadi Pages 111-128

    Ports always play a strategic role in the development of a country's domestic and international trade, whether it is developing or developed. Ports as a base of maritime trade have changed a lot in recent decades, but in line with these changes, the Ports and Maritime Organization, as the main custodian of port and maritime policy, must adapt quickly, and this adaptation and the process of change in the next generations of ports of the country should lead to good governance in the management of port affairs.The evolutionary process of port governance shows that a single version can not be used for governance reforms in all ports of the world, so in this study we try to examine the factors affecting good governance at the organizational level. The present study is a descriptive-survey research in terms of applied purpose and based on its nature and method. In this study, we first identify the factors affecting good governance by examining past literature studies in a hybrid manner and then examine the components by surveying experts using the Fuzzy Delphi method and finally to show the causal reasoning between the components of the technique. Fuzzy Cognitive Mapping is used. Findings indicate that the components of Equal rights and Equity, Responsiveness & Accountability, Defining Outcomes have the highest degree of centrality, respectively, and this indicates the importance of the above components compared to other components of good governance in the Ports and Maritime Organization.

    Keywords: Governance, Good governance, fuzzy Delphi, Fuzzy Cognitive Map, Ports &, Maritime Organization
  • Amirreza Keyghobadi * Pages 129-146

    The concept of supply chain sustainability as a new and very influential discussion has recently attracted the attention of researchers in the field of supply chain management. This concept is of particular importance in the oil and gas industry due to its nature and the risks and risks of sustainability related to this industry, especially environmental hazards. In this regard, in this study we seek to explain the model of sustainable supply chain evaluation based on the structural equation model. The statistical population of the study is all companies active in the oil and gas industry, of which 252 companies were selected as a sample by available sampling method and finally 240 questionnaires were returned by acceptable method. The results of testing the hypotheses of this study using structural equations and LISREL software, indicated that the variables of external factors, commitment to sustainability and management readiness affect sustainable supply chain management in the oil and gas industry, also considering the analysis of the results The impact of these factors has also been compared, which could be a new achievement in the country's oil and gas industry.

    Keywords: Sustainability, Sustainable supply chain management, External Factors, commitment to sustainability, readiness of oil, gas industry management
  • Mohammad Heidari Goujani, Mehraban Hadi Peykani *, Reza Ebrahim Zadeh Dastjerdi Pages 147-159

    The purpose of this study is to present a model of human resource flexibility enablers in Bank Saderat Iran .Human resource flexibility emphasizes the multiple talents of individuals through changes in their expertise, behavior, and learning .This research is a mixed research that has been done in two phases, qualitative and quantitative . In the qualitative part, the phenomenological approach was used and in the quantitative part, the validation approach was used. The statistical population of the study is banking system experts and management experts and employees of Bank Saderat Iran. Structural equations, confirmatory factor analysis were used to fit the model using LISREL, Amos and SPSS software .Findings showed that the ranking order of the 6 identified dimensions of employee flexibility enablers are: training and development, organizational structure, managerial attitude, employee retention and organizational climate. The results of fitting indices of the general structural model of the research have been confirmed.

    Keywords: Enhancements, Human Resource Flexibility, phenomenology, Structural Equations, confirmatory factor analysis