فهرست مطالب

مطالعات جامعه شناختی - پیاپی 58 (بهار و تابستان 1400)

نشریه مطالعات جامعه شناختی
پیاپی 58 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/30
  • تعداد عناوین: 15
|
  • علی فتوتیان*، مهدی صدفی، عبدالحسین کلانتری صفحات 9-28

    این مقاله به رویکرد زروباول پیرامون جامعه شناسی شناختی می پردازد. زروباول در تقابل با رویکردی که جامعه شناسی شناختی را در تقابل با دیدگاه تقلیل گرایانه ای که شناخت را به علم اعصاب می کاهد، با بحث از جایگاه جامعه، فرهنگ و هنجارها در تعین شناخت، رویکرد خود را مطرح می کند اما این مهم باعث نمی شود تا اسیر نسبیت تکثرگرایی شناخت شود. او در جستجوی راهی میان جهان شمولی شناخت و فردگرایی شناختی است تا ضمن آن که از آسیب نسبیت شناخت در امان باشد دچار رویکرد تقلیل گرایانه نشود. این ملاحظات اطلاعاتی در مورد چگونگی فعالیت های مربوط به توجه و عدم توجه به ساختار اجتماعی شکل دهنده مدل های فرآیندی دوگانه شناخت را ارایه می دهند. به این ترتیب، از منظر پدیدارشناختی، موضوع ماهیت یا سرشت پدیده های ذهنی قابل مشاهده (آهسته، منطقی و تعمدی (تعمقی)) و پدیده های ذهنی نامریی و پنهان (سریع، غریزی و آسان) نیست، بلکه آگاهی درباره میثاق های اجتماعی  است.

    کلیدواژگان: شناخت، جامعه شناسی شناختی، زروباول، هنجارهای شناختی، جامعه پذیری شناختی
  • محمد توکل، منصوره خائفی* صفحات 29-58

    این روزها شرکت های استارت آپی بر محور ایده ها و گفتاری رواج پیدا کرده اند که در ذیل آن، شرکت ها و نهادهای دولتی و شبه دولتی نقد می شوند و به عنوان ساختارهای غیررقابتی معرفی می شوند. این ساختارها ظاهرا بهره وری اقتصادی پایینی دارند و نمی توانند محصولات باکیفیت و قیمت مناسب را در اختیار مشتریان خود قرار دهند. از سوی دیگر بیشتر سیاست گذاران و اقتصاددانان بر این باورند که فضاهای تکنولوژی محور به دلیل ساختار مرکزگریز و گسترده خود، توانایی زیادی برای برآورده کردن تقاضای طیف های گسترده ای از سلایق افراد برخوردارند. این در حالی است که کسب و کارهای مبتنی بر اینترنت، به خصوص، شرکت های استارت آپی می توانند این تقاضاهای روزافزون را پاسخ گویند و به رشد اقتصادی کمک کنند. بر اساس ادعای این پژوهش شرکت های استارت آپی با شکل دهی مجدد به سیاست های خصوصی سازی و مقررات زدایی به خصوص در حوزه پولی و توسعه بازارهای مالی، به گسترش گفتار نیولیبرالی کمک کرده اند. این گفتار در چند دهه اخیر در کشورهای مختلف به اشکال نسبتا متفاوتی اجرا شده است؛ ولی باوجود توسعه جغرافیایی ناموزون آن، گرایش کلی به افزودن نابرابری اجتماعی و قراردادن اغلب افراد و طبقات اجتماعی در معرض بحران های مالی تکرارشونده دارد. به این ترتیب در این پژوهش از اشکال گوناگون نقد نیولیبرالیسم برای فهم موقعیت موضوع موردنظر در نسبت با کلیت اجتماعی فعلی استفاده شده است. بر اساس یافته های این پژوهش، مکانیسم های سرمایه دارانه ای که مسیول وضعیت کنونی جهان هستند، به صورت شدیدتری در شرکت های استارت آپی نیز برقرارند و مخاطرات اجتماعی و مالی پیچیده تری را برجا می گذارند.

    کلیدواژگان: شرکت های استارت آپی، تکنولوژی های اطلاعاتی-ارتباطی، نئولیبرالیسم، آنتروپرونر، بنگاه
  • سعیدرضا عاملی، عبدالله بیچرانلو، فرزاد غلامی* صفحات 59-84

    ظرفیت رسانه های اجتماعی باعث شده است که موضوع بحران آب به عنوان بزرگترین مشکل زیست محیطی کشور به یکی از موضوعات مهم در توییتر فارسی تبدیل شود. موضوع این پژوهش، چارچوب بندی پیام های بحران آب بر مبنای رویکرد عدالت زیست محیطی است. سوال پژوهش پیش رو این است که روزنامه نگاران محیط زیست و کنشگران محیط زیست فعال در توییتر چگونه بحران آب را بر اساس عدالت زیست محیطی چارچوب بندی می کنند؟ برای پاسخ به سوال مذکور، صفحه توییتر 30 روزنامه نگار محیط زیست و کنشگر محیطزیستی فعال در توییتر در بازه زمانی 12دی 95 تا 15 خرداد 98 رصد شده و توییت های مرتبط با بحران آب جمع آوری شده است. پس از تعیین موضوع، داده های مرتبط با عدالت زیست محیطی استخراج شده و سپس با روش کیفی تحلیل چارچوب، تحلیل شده است. در فضای توییتر به دلیل غالب بودن نگاه سیاسی در بسیاری موارد از فیک نیوزها برای چارچوب بندی مسایل استفاده شده است اما به دلیل تاثیرگذاری این فیک نیوزها ناچار هستیم که در تحلیل ها به انها نیز توجه داشته باشیم. یافته های پژوهش حاکی از آن است که مهمترین مولفه های مرتبط با چارچوب عدالت اجتماعی در حوزه آب از نگاه روزنامه نگاران محیط زیست عبارتند از: کم توجهی به حقوق قومیت ها یا غفلت از آن در موضوع آب، حاکم بودن الگوی مرکز - پیرامون در طرح های مدیریت آب، بی توجهی به زنان به مثابه قربانیان اصلی بحران آب.

    کلیدواژگان: ارتباطات زیست محیطی، چارچوب بندی، اینترنت، توییتر، بحران آب، عدالت زیست محیطی
  • سمیه بلبلی قادیکلایی*، سهیلا صادقی صفحات 85-116

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه مدل گری و ارایه یک سنخ شناسی از کنش مذکور، مشتمل بر قالب های کلی و تیپ های مختلف مدل گری در میان زنان و دختران جوان فعال در این حرفه انجام شده است. بستر فعالیت کنشگران، عمدتا فضای مجازی است. در این مقاله با توجه به ماهیت کیفی تحقیق، از نظریات حوزه انحرافات اجتماعی، پسافمینیستی، نمایش فرهنگی و تولید فرهنگی نه در مقام نقطه آغاز، بلکه به عنوان مرجع قابل استناد در تمام مراحل تحقیق بهره گرفته شده است. به منظور کشف نظام های ذهنی مختلف کنشگران نیز از روش کیفی و مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته با 32 نفر از فعالان حوزه مدل گری استفاده شده است. در تحلیل داده ها همچنین، روش تحلیل تماتیک مورداستفاده قرار گرفته است. در نتیجه تجزیه و تحلیل داده ها سه قالب کلی مدل گری (فرهنگی، دینی و سیاسی) شناسایی شده است. بر اساس یافته های پژوهش، دو تیپ مدل گری مواجهه ای و خودجوش در قالب فرهنگی طبقه بندی می شوند. همچنین تیپ های مدل گری حرفه ای موقعیت مدار و مدل گری حرفه ای افسارگسیخته در قالب دینی قابل تعریف اند. در نهایت نیز دو تیپ مدل گری انتقادی-اعتراضی و مدل گری محافظه کارانه- عادت گرا ذیل قالب سیاسی شناسایی و طبقه بندی می شوند.

    کلیدواژگان: مدل گری، زنان، مطالعه کیفی، سنخ شناسی، تحلیل تماتیک، فضای مجازی
  • سید مهدی اعتمادی فر، آلاء نجمی* صفحات 117-139

    مسایل نهاد خانواده همواره نظر اندیشمندان دغدغه مند حوزه های مختلف پژوهشی را به خود جلب کرده است و برنامه ریزان و سیاست گذاران اجتماعی حفظ انسجام آن را ضرورتی برای بقای جامعه می دانند. در این میان اگرچه نظام حقوقی ایران همسو با سایر نهاد ها تنظیم روابط کنشگران این عرصه را وظیفه خود دانسته است، پیامدهای نا اندیشیده قواعد حاکم بر آن نه تنها نهاد خانواده بلکه نظام حقوقی را هم با مناقشات جدی رو به رو کرده است. پدیده ازدواج ها و طلاق های کاسب کارانه در سال های اخیر نمونه ای پروبلماتیک از همین امر است. ازدواج هایی که شکل گیری نهاد خانواده را به دنبال ندارند و طلاق هایی که مانع از تداوم خانواده نمی شوند. این پژوهش به میانجی پدیده ازدواج ها و طلاق های کاسب کارانه و در چارچوب نظریات جامعه شناسی حقوق دورکیم برآن بوده است تا نظم اجتماعی- حقوقی حاکم بر نهاد خانواده را مطالعه کرده و با به کار بستن مفاهیم زیمل آن را صور ت بندی کند. تلاش برای فهم قواعد و زمینه های شکل گیری ازدواج ها و طلاق های کاسب کارانه به کمک مشاهده مشارکتی در مجتمع قضایی خانواده (2) تهران، بررسی اسناد قانونی و پرونده های قضایی، در کنار تحلیل مضمون مصاحبه های عمیق صورت گرفته با بیست نفر از کسانی که به صورت مستقیم و غیر مستقیم با این پدیده آشنایی داشتند بیانگر آن است که علی رغم تاکید نظام حقوقی بر برقراری نظم در جامعه؛ با بدل شدن قانون به فرمی فاقد محتوای اجتماعی، نظام حقوقی تاخری نسبت به نظم اجتماعی پیدا کرده است. و در نتیجه با استیفا نشدن حقوق افراد از مجرای نهاد های اجتماعی که قرار است برآورنده نیاز های آنان به گونه ای مشروع باشند ؛ نظام حقوقی در جایگاه مهمترین نهاد اجتماعی فی نفسه برسازنده نظم بحرانی می شود.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی حقوق، ازدواج و طلاق کاسب کارانه، نظم بحرانی، ازدواج و طلاق صوری، فرم حقوقی
  • مهدی حسین زاده یزدی*، سید محسن ملاباشی صفحات 141-161

    علوم در پی شناخت علمی پدیده ها هستند و در اینجا موضوع و روش و غایت علم جایگاه ویژه ای دارند و مبتنی بر پیش فرض های گوناگونی شکل می گیرند. اینجاست که پای پارادایم به بحث باز می شود. جامعه شناسی، علمی چندپارادایمی است و بررسی و نقد این پارادایم ها و پیامدهای نظری شان در پژوهش ها را می توان از وظایف فلسفه علوم اجتماعی برشمرد. زمانی ضرورت چنین بررسی هایی آشکارتر می شود که دریابیم بسیاری از پژوهشگران با پارادایم ها و امتداد آن ها در روش ها و نظریه های جامعه شناسی چندان آشنا نیستند. بی توجهی به این موضوع، پیامدهای گوناگون دارد؛ برای نمونه، نمی توان انتظار دست یافتن به نظریه ای جدید داشت. زمانی حساسیت به این نابسامانی معرفتی افزایش می یابد که موضوع پژوهش ها مسایلی مانند اعتیاد و طلاق و فقر باشند؛ زیرا مردم به شدت با این مسایل دست به گریبان اند و از علوم اجتماعی انتظار دارند بتواند راهکارهایی برای کاستن یا ازبین بردن آن ها بیابد. وقتی چنین هدفی برآورده نمی شود، این پرسش مهم و سرنوشت ساز شکل می گیرد: مشکل اصلی این پژوهش ها چیست؟ ما بر این باوریم که یکی از مشکلات اساسی این پژوهش ها، مسایل روش شناختی است و بر همین اساس، در این مقاله می کوشیم به این پرسش بنیادین پاسخ دهیم که «مقالات طلاق در ایران دچار چه خلاهای روش شناختی هستند» و به این پاسخ ها دست یافتیم: 1. غلبه رویکرد اثباتی؛ 2. نتایج ازپیش معلوم و فقدان معرفت افزایی؛ 3. فقدان پیش بینی و پیشنهاد و کنترل؛ 4. فقدان سنجش بی طرفی ارزشی؛ 5. بی توجهی به نظریه بار بودن مفاهیم.

    کلیدواژگان: پارادایم، روش شناسی، اثبات گرایی، طلاق
  • هوشنگ نایبی*، شیما نظریان صفحات 163-181

    این مقاله می کوشد نشان دهد که افزایش گسترده میزان طلاق پدیده ای اجتماعی است و عامل آن تضعیف روح جمعی و رشد فردگرایی در جامعه مدرن است که باعث می شود ازدواج دیگر بر سنت و خواست جمع استوار نباشد و انسان ها رابطه عاطفی را محور زندگی زناشویی قرار دهند. از اینجاست که سرخوردگی و ناخرسندی از زندگی مشترک ممکن است به طلاق یا طلاق عاطفی منتهی گردد. آن عامل اجتماعی مهمی هم که ممکن است باعث یاس و نارضایتی از زندگی زناشویی گردد، نابرابری قدرت در خانواده است که با رابطه عاطفی که فی نفسه رابطه ای برابر است، در تقابل قرار دارد. آمارهای روند طلاق در جامعه ما و جهان موید همسویی رشد فردگرایی با رشد میزان طلاق است و پیمایش ما از نمونه احتمالی بزرگی از زنان متاهل تهران نیز نشان می دهد که طلاق عاطفی همبستگی نسبتا محکمی با نابرابری قدرت در خانواده دارد و هرچه نابرابری قدرت در خانواده بیشتر باشد، رابطه عاطفی زن با همسر سردتر است.

    کلیدواژگان: طلاق، طلاق عاطفی، فردگرایی، رابطه عاطفی، نابرابری قدرت
  • خدیجه محمدی، همایون مرادخانی*، محمد فرهادی صفحات 183-198

    شهر و محله‌های شهری به‌عنوان فضای زیسته و مکان زندگی، همواره متاثر از فرهنگ و کنش انسانی در حال تحول‌اند. از این رو هویت محله‌ای از ویژگی های ضروری حیات شهری وحاصل کنش ها، تعلقات و انسجام جمعی در مرزبندی محلات است. پژوهش حاضر ناظر بر بررسی این وجه از هویت در محله حکمت آباد شهر کرمانشاه است. روش به کار رفته در این پژوهش کیفی و از نوع اتنوگرافی است. بر اساس یافته‌های این پژوهش، هویت محله‌ای در محله حکمت‌آباد طی فرآیندی از تعامل‌ها شکل گرفته است. افراد هویت خود را با محله می‌شناسند و به آن فضا تعلق دارند، زیرا محله مورد نظر کنش‌های افراد را علی‌رغم نگاه منفی رایج در شهر پذیرا می‌شود و به نوعی از حس سرخوردگی و طرد شدگی آنها می‌کاهد. از این منظر هویت محله‌ای در حکمت‌آباد به معنای تحمل تفاوت‌ها و اهمیت‌دادن به تجربه زیسته آنهاست.

    کلیدواژگان: هویت محله ای، حاشیه نشینی، طرد اجتماعی، تجربه زیسته، حکمت آباد
  • حسین دانش مهر*، پرویز سبحانی صفحات 199-227

    پژوهش حاضر با هدف تبیین بدن مندی و برساخت مردانگی، به تحلیل روایت های مردان از تجربه کردن جراحی های زیبایی می پردازد. بر همین اساس، با استفاده از آرا و نظرات شیلینگ به عنوان متفکر برجسته ی حوزه ی بدن مندی، درصدد ارایه ی چارچوبی مفهومی حول بدن مندی و برساخت مردانگی به منظور پاسخ به سوالات تحقیق برآمدیم. شیلینگ قایل به اهمیت بدن و بدن مندی به عنوان واسطه ی چندبعدی ساخت جامعه است و جراحی زیبایی در عصر زندگی مدرن را ابزاری برای انطباق با محیط پیرامون و تجسم یافتگی سوژه می بیند. این پژوهش با رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحلیل روایت، داده های خود را از طریق صاحبه ی باز با تعداد 20 نفر از مردان ساکن شهر سنندج که یکی از انواع جراحی زیبایی را تجربه کرده بودند و همچنین 4 نفر پزشک متخصص در زمینه ی جراحی زیبایی به عنوان مرجع تایید داده ها گردآوری نموده است. شیوه نمونه گیری در این پژوهش، گلوله برفی بوده و برای تحلیل محتوای مصاحبه ها از تکنیک تحلیل تماتیک استفاده شده است. در مجموع، داده های تولیدشده در قالب 97 مفهوم عمده، 24 مقوله ی محوری و 8 مفهوم اصلی کدگذاری و تحلیل شده اند. مفاهیم اصلی به دست آمده شامل: ساخت بازاندیشانه ی خود، بازنمایی بدن، مدیریت تاثیرگذاری، معاشرت پذیری، خلق تکنولوژیک بدن، روییت پذیری، مردانگی هژمونیک و مدگرایی است. نتایج نشان می دهد که بدن مندی مردانه و برساخت مردانگی در شهر سنندج، متاثر از مولفه هایی چون زوال سنت گرایی و نظارت های سنتی بر مردان، رشد فناوری های ارتباطی نظیر شبکه های اجتماعی در فضای مجازی، دسترسی آسان به تکنولوژی های تغییرشکل بدن، تغییر نگاه جامعه نسبت به مردان ایده آل، ارایه ی تعاریف جدید از مردانگی و زوال مرزبندی های مردانگی است.

    کلیدواژگان: بدن، بدن مندی، مردانگی، برساخت مردانگی، جراحی زیبایی
  • علی یعقوبی چوبری* صفحات 229-252

    اندیشه تلفیقی نقش عمده ای در خلق مفاهیم جدید و بسط استعاری چشم اندازهای نوین دارد. هدف این مقاله تبیین استعاری از تخیل جامعه شناختی آنتونی گیدنز بر پایه نظریه تلفیق مفهومی است. با مطالعه در آثار گیدنز استعاره های عمده وی، با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و الگوی «روند تشخیص استعاره» استخراج و تحلیل شدند. بنیاد اصلی زبان استعاری در اندیشه گیدنز، استعاره های تلفیقی است. او با تبدیل و ترکیب مفاهیم، به استعاره های جدیدی دست یافته است. وی در نظریه ساخت یابی با استفاده از استعاره های تلفیقی و هستی شناختی، علاوه بر سازماندهی نهادها در راستای زمان و مکان بر تلفیق ساختار و عاملیت تاکید می کند. گیدنز در تداوم نگاه تلفیقی در سطح معرفت شناختی معتقد است، زبان صرفا ابزار تحلیل نیست بلکه خود بخشی از کنش اجتماعی محسوب می شود. در سطح روش شناختی نیز  قایل به آمیختگی روش های کمی و کیفی است. گیدنز براین باور است که زندگی اجتماعی انسان مدرن ماهیت ساعت وارگی دارد و آنچه موتور محرکه دنیای مدرن را تشکیل می دهد شتاب بی سابقه تغییرات در سطوح مختلف فردی و اجتماعی است. وی توصیف مجددی از جهان نوین ارایه نمود و آن را با استعاره جاگنات(گردونه خردکننده) «این همانی» کرده و با استعاره ژانوسی[1]  ادغام و مفهوم سازی کرده است که به طور توامان دارای پیامدهای مثبت و منفی است.
     

    کلیدواژگان: استعاره، تلفیق مفهومی، تخیل، آنتونی گیدنز
  • کیهان صفری* صفحات 253-280

    زیست حاشیه ‎نشینان شهری زیر سیطره گفتمان آسیب شناختی قرار گرفته است. پژوهش حاضر می کوشد با تکیه بر تجارب زیسته ساکنان محلی نایسر از زندگی در این ناحیه منفصل شهری در پی شناخت زیست آنان با تاکید بر روایت های خودشان برآید و در پی عدول از گفتمان آسیب شناختی قرار گیرد. محققین با هدف شناخت، توصیف و تشریح این امر از روش کیفی و رویکرد پدیدارشناسی تفسیری استفاده کرده اند. مشارکت کنندگان در مصاحبه 32 نفر از ساکنان نایسر هستند که تحت مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. یافته های حاصل از توصیف و روایت تجربه زیسته ساکنان شامل 7 مقوله اصلی است: تجربه طرد و اضمحلال اجتماعی، تنش های چندوجهی و خشونت روزمره، احساس فقر مزمن، تعلیق تعلق از احساس شرم فضایی، زیست نسیه ای-عاریتی، خیریه ای شدن بقا، انسان زدایی فضایی و زوال زندگی. یافته ها نشان می دهد که وضعیت حاکم بر نایسر و تجربه زیسته ساکنان آن در این ناحیه، بیش از آنکه حاصل انتخاب فردی باشد در پیوند با مکانیسم و منطق روابط نیروها بوده که نایسر را تولید و بازتولید می کنند. در گفتمان حاکم (آسیب شناختی) مکانیسم قدرت و روابط نیروها کنار گذاشته شده است. در حالی که جهان زیست حاشیه نشینان را باید در پیوند با نیروها و مکانیزم هایی خواند که این وضعیت را تولید و بازتولید می کند. ساکنان روایتی درام از تجربه زیسته خود داشتند که ناشی از زوال زندگی اجتماعی و خشونت ساختاری است که روزانه تجربه می کنند و منجر به طرد آنان از زیست جامعه می شود. قدر مسلم این است که این وضعیت و این تجارب زیسته، امری طبیعی نیست و نباید اپوخه شود.
     

    کلیدواژگان: فرودستان، نایسر، پدیدارشناسی، تجربه زیسته، درام های حاشیه
  • عباس فردوسی، زینب نادی، محمدمیثم نادی* صفحات 281-322

    به طور موثق از پیش از انقلاب مشروطه تا به امروز دموکراسی خواهی و مباحث پیرامون آن یکی از مهم ترین مسایل نظری، اجتماعی و سیاسی در ایران محسوب می شود، چنانکه می توان یکی از ریشه ها و زمینه های جنبش های اجتماعی دو قرن اخیر را پیرامون این اصطلاح جستجو کرد، اصطلاحی که بین جریان های فکری و نظری مختلف مناقشه ها و بحث های زیادی را پی افکنده؛ این مقاله در صدد آن است تا با روش تحلیل گفتمان و با استمداد از رهیافت پارادایمی به مناسبات میان حکومت، دین و دموکراسی از دیدگاه چهار نظریه پرداز و روشنفکر ایرانی اعم از شریعتی، بازرگان، مطهری و سروش بپردازد و در نهایت جایگاه و نوع دموکراسی را در پارادایم سیاسی این روشنفکران بازشناسی کند. یافته های حاصل ازپژوهش حاکی از آن است که دموکراسی و نوع حکومت و ارتباط و نسبت های آنها با دین در پاردایم سیاسی روشنفکران اگرچه در برخی موارد دارای شباهت هایی با یکدیگر است، اما با توجه به دلالت های تبیینی، معرفتی و هنجاری در رهیافت پارادایمی، تفاوت ها به اندازه ای است که عامل ارایه انواع دموکراسی و شکل گیری انواع حکومت ها گردیده. مقایسه پارادایم سیاسی برخی روشنفکران با اصول دموکراسی در غرب نیز حکایت از فزونی یافتن تفاوت ها نسبت به تشابهات دارد.

    کلیدواژگان: دموکراسی، حکومت، دین، پارادایم سیاسی، روشنفکران ایرانی، دموکراسی غربی
  • ابراهیم فیاض، روح الله نصرتی، منصور منصوری مقدم صفحات 323-355

    پروژه‌‌های توسعه ای همچون سدسازی پیامد‌های مهمی برای جوامع محلی دارند که می‌تواند دربرگیرنده فرصت‌‌های جدید و بهبود خدمات عمومی تا تخریب محیط زیست، فقر و آوارگی، کوچ اجباری و اسکان مجدد باشند. در مقاله حاضر، با الهام از بن‌مایه‌‌های نظری رویکرد پساتوسع‌های اسکوبار تلاش شده است تغییرات و پیامد‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی یکی از مهم‌ترین پروژه‌‌های سدسازی در شهرستان ایوان در استان ایلام بررسی شود. روش مورد استفاده در این پژوهش روش کیفی اتنوگرافی است. ابزار گردآوری داده‌ها مصاحبه باز و نیمه‌ساخت‌یافته و مشاهده مستقیم بوده است. یافته‌ها نشان می‌دهند که اثرات پروژه سدسازی و برنامه اسکان مجدد در میان اهالی روستای سرتنگ، برای گروه‌‌های مختلف درون جامعه روستایی همگن و یکدست نبوده است و ساختار منسجم و متوازن جامعه روستایی با اجرای پروژه بهم ریخته است و عنصر زمان مولفه کلیدی در درک ارزیابی اثرات اجتماعی و اقتصادی پروژه توسع‌های سدسازی بر بافت جامعه محلی بوده است. تغییرات اقتصادی و اجتماعی اجرای پروژه با گذشت زمان خود را به صورت عمیق‌تر نشان داده است. سوداگری در زمین و مسکن شهری، ناسازگاری فضای زیست جدید با الگوی معیشت روستایی، نادیده گرفتن اشتراک نفع، از بین رفتن نظام همسایگی ارگانیکی و شکل‌گیری روابط همسایگی موزاییکی، ورود پول به جامعه و گسستن شیرازه اجتماعی، کنده‌شدن از مکان و شکل‌گیری حس غربت، شوک پولی و گرایش به مصرف شهری و هویت در خطر و تلاش برای بازیابی آن بخشی از پیامد‌های برنامه توسعه سدسازی در منطقه موردمطالعه بوده است.

    کلیدواژگان: سدسازی، جابه جایی و اسکان مجدد، ارزیابی پیامدها، پروژه توسعه ای، جوامع محلی، پساتوسعه
  • سید محمد الحسینی*، حسین ابوالحسن تنهایی، رضاعلی محسنی صفحات 343-385

    بنیادی ترین هدف نگارنده تبیین جامعه شناختی مسایل اجتماعی در تاریخ ایران به روایت شاهنامه و شناخت درک تفسیری انسان در موقعیت دیالکتیکی خود و جامعه و شیوه خلق موقعیت های جدید است، اینکه چالش های زندگی در جامعه چگونه به فرصتی برای پویایی رشد یا آسیب اجتماعی تبدیل می شود. برای یافتن پاسخ و مطالعه زندگی گروهی و رفتار بشری رویکردی واقع گرایانه یا به قول بلومر «فرود به زمین» بکار بستیم چون دستیابی به معنا و تفسیر ذهنی جامعه اسطوره ای موردنظر فردوسی در شاهنامه از مفهوم آسیب و مسئله اجتماعی به این روش امکان پذیر است، بدین ترتیب پس از بررسی متن شاهنامه و شرح هایی که در این زمینه موجود است بر اساس تکنیک های کدبندی اقدام به این کار و مقوله بندی مفاهیم نمودیم، بر اساس کدبندی ها دریافتیم که در روایت فردوسی از شاهنامه همواره به فرایند دیالکتیکی انسان در حل چالش های زندگی توجه شده و همین مسئله سبب شکل گیری جوامع گردیده است و ساختارهایی که از درون خود موجب نابرابری و تضاد شده اند، در شاهنامه زمان، خرد، دین، ایدیولوژی و تعاملات اجتماعی در برخورد با مسایل بسیار تاثیرگذار است و هرگاه مجموعه عوامل موجب تسهیل گفتمان و مطالبه گری در جامعه بوده مسایل اجتماعی تبدیل به رهیافتی برای رسیدن به جامعه پویا و در غیر این صورت موجب تعارض، شکست و آسیب های اجتماعی گردیده است این تقابل در حوزه ستانده ها یا طبقه فرودست با طبقه فرادست در شاهنامه به وضوح قابل درک است.

    کلیدواژگان: مسئله اجتماعی، آسیب اجتماعی، مواجهه با آسیب، تاریخ اسطوره ای، شاهنامه
  • مریم بختیاریان* صفحات 357-375

    بحران هایی که با ربط غیرمستقیم به بیماری کرونا پدید آمدند با آشکار ساختن ضعف های ساختاری، چالش های زیادی ایجاد کردند به ویژه چالش در برابر این نظر که بهترین موقعیت و راهکار برای استقرار نظم و صلح در جهان، رهبری یک امپراتور جهانی و اعمال یک سیستم واحد است. جهان بحران زده بی نظم تر از همیشه چهره امپراتوری جدید را به این صورت به نمایش گذاشت: یک کاپیتالیسم جهانی با ارزش های نیولیبرالی و با صنعت گرایی و جهانی فاقد ارزش های جهانی که همواره در قالب یک ادبیات آرمان گرایانه برای جلوگیری از جنگ، تامین صلح، ایجاد رفاه، برابری، وحدت و برای حل مشکلات تبلیغ شده است. اما دغدغه اصلی آن کنترل و مدیریت روابط اجتماعی-تکنولوژی از مرکز جامعه جهانی برای حفظ سلسله مراتب بوده است. خروج از سازمان بهداشت جهانی، عدم شفاف سازی اطلاعاتی در زمینه جهش ویروس و مواردی دیگر همچون محروم سازی برخی کشورها از دریافت واکسن و دارو و غیره، هرگز نمی تواند نوعی ارزش جهانی قلمداد شود. این رفتار جامعه جهانی از آنجا که از نظم و قانون و ارزش بی بهره است تحت هیچ نوع عقلانیت سیستمیک و حتی سیستماتیکی قرار نمی گیرد و می توان گفت جامعه جهانی تنها در محدوده ای از آنچه به نفع کاپیتالیسم و نیولیبرالیسم است روابط اجتماعی را جهانی یا عقلانی سازی کرده است. در بحبوحه بحران، بی نظمی و رفتارهای نوپدید می توانند مولفه های مناسبی باشند برای پی بردن به ضعف های پروژه جهانی سازی و تخریب هایی که می توانند نوعی تکامل برنامه ریزی شده ایجاد کنند. در این مقاله با شرح و تبیین گوشه ای از نظریه سیستم های اجتماعی تلاش شده است تصویر روشن تری از الگوی عقلانی جامعه جهانی عرضه شود.

    کلیدواژگان: جهانی سازی، عقلانی سازی، عقلانیت سیستمیک، عقلانیت سیستماتیک، جامعه جهانی، کرونا
|
  • Ali Fotovvatian *, Mahdi Sadafi, Abdolhosein Kalantari Pages 9-28

    This article deals with Zerubbabel's approach to cognitive sociology. Zerubbabel argues against the approach of cognitive sociology in contrast to the reductionist view that reduces cognition to neuroscience by discussing the place of society, culture, and norms in determining cognition, but this does not capture the relativism of cognitive pluralism. He seeks a way between the Cognitive Universalism and Cognitive Individualism so that it does not take a reductionist approach while being safe from the relativism. In his approach to cognitive sociology. These considerations provide information on how activities related to attention and disregard for the social structure shaping dual cognitive process models.

    Keywords: Cognition, Cognitive Sociology, Zerubavel, Cognitive Norms, Cognitive Socialization
  • Mohammad Tavakol, Mansooreh Khaefi * Pages 29-58

    These days, startup companies have been promoted based on ideas and discourses that criticize state-owned and pseudo-state-owned companies and institutions, describing them as non-competitive structures. These structures seem to have little economic efficiency and incapable of providing their customers with high-quality products at reasonable prices. On the other hand, most policymakers and economists argue that technology-based environments have a great capacity to meet the demands of a wide range of tastes, due to their wide, centrifugal structure. This is despite the fact that internet-based businesses, especially startups, can respond to these increasing demands, thus contributing to economic growth. This study will argue that startups have helped to promote the neoliberal discourse by reshaping privatization and deregulation policies, especially in the monetary sphere and the development of financial markets. This discourse has been implemented in quite diverse forms in different countries over the past few decades; but despite its uneven geographical development, it has a general tendency to contribute to social inequality and to expose most individuals and social classes to recurring financial crises. Thus, the present study employs various forms of critique of neoliberalism so as to understand the relevance of the topic in relation to the present society as a whole. The findings suggest that the capitalist mechanisms responsible for preserving the universal status quo are put into practice with more intensity in startups, giving rise to more complicated social and financial risks.

    Keywords: startup companies, Information, Communication Technologies, Neoliberalism, Entrepreneur, Firm
  • Saied Reza Ameli, Abdollah Bicharanlou, Farzad Gholami * Pages 59-84

    The capacity of social media has made the issue of water crisis, as the biggest environmental problem in the country, one of the most important topics on Persian Twitter. The subject of this research is the framing of water crisis messages based on the environmental justice approach. Leading research question is how environmental journalists and environmental activists active on Twitter frame the water crisis on the basis of environmental justice? To answer this question, the Twitter pages of 30 environmental journalists and environmental activists active on Twitter were monitored between 12 December 1995 and 15 June 1998, and tweets related to the water crisis were collected. After determining the subject, data related to environmental justice were extracted and then analyzed by the qualitative method of framework analysis. In Twitter, due to the predominance of political views, in many cases, fake news has been used to frame issues, but due to the effectiveness of these fake news, we have to pay attention to them in the analysis. Findings indicate that the most important components related to the framework of social justice in the field of water from the perspective of environmental journalists are: lack of attention to ethnic rights or neglect in the issue of water, the dominance of the center model Water management, ignoring women as the main victims of the water crisis.

    Keywords: Environmental Communication, Framework, Internet, Twitter, Water Crisis, Environmental Justice
  • Somayeh Bolboli Qadikolaei *, Soheila Sadeghi Pages 85-116

    The goal of the present article is to study the fashion modeling in Iranian society, in order to make a typology of such an action and its scopes among young girls. The platform of activity of the actors is mainly cyberspace. Here due to the qualitative nature of the research theories in the field of social deviations, post-feminism, cultural presentation and cultural production have been used. These theories are not the starting point but can be a reference in all stages of research. In order to explore the different mental systems of actors, qualitative methods and in-depth semi-structured interviews with 32 activists in the field of modeling have been used. Also, thematic analysis is applied to analyze data. As a result of data analysis, three general models of modeling (cultural, religious and political) have been identified. During research two types of modeling, confrontational and self-desired modeling, are recognized in cultural scope. Also, two other types of modeling, professional-conditional and professional-unrestrained, are categorized in religious scope. The last two types of modeling, critical-protestational and conservatively-habitual, are in political scope.

    Keywords: modeling, Women, Qualitative study, Typology, Thematic analysis, cyberspace
  • Seyyed Mehdi E’Temadifard, Ala Najmi * Pages 117-139

    Challenges of Institution of family have always attracted the concerned intellectuals in various research areas, and social planners and policy-makers considered family preservation essential for the society’s survival. Meanwhile, although, along with other institutions, Iran legal system has made itself responsible for adjusting the actors’ relationship in this arena, the unintended consequences of the imposed regulations have sparked controversies not only surrounding institution of family, but also addressing legal system. Phenomenon of business-minded marriages and divorces in recent years is a problematic sample of this case: those marriages which do not lead to the formation of family institution and divorces which do not prevent family survival. This research on the phenomena of business-minded marriages and divorces under Durkheim’s socio theoretical framework aims to investigate the socio-legal order governing the institution of the family to form it through application of Simmel’s notions. Attempts to comprehend the regulations and formation grounds of business-minded marriages and divorces by the help of participatory observation at Tehran Family Judicial Complex 2, examination of the legal deeds and judicial cases besides analysis of the contents of the profound interviews held with twenty interviewees directly or indirectly familiar with this phenomenon suggest that despite the legal system’s emphasis on the maintenance of order in society, once law is converted into a form with no social content, the legal system shall be trivial to social order. Thus, since the rights of individuals would not be met by social institutions that are supposedly expected to satisfy their needs legitimately, as the most prominent social institution, the legal system might be constitutive of critical order in itself.

    Keywords: Sociology of law, business-minded marriage, divorce, critical order, sham marriage, legal form
  • Mehdi Hosseinzadeh Yazdi *, Seyyed Mohsen Molabashi Pages 141-161

    Knowledge seeks the scientific understanding of a phenomena and here, subject, method and purpose, have a special significance. They are formed on the basis of noetic presuppositions, which are called paradigms in brief. Sociology is a multi-paradigm science and study and critique of these paradigms and their theoretical consequences is one of the tasks taking into account by philosophy of the social sciences. The need for such studies becomes even more apparent when we find that many researchers are not so familiar with the noetic presuppositions and paradigms of social sciences methods. Ignoring this paradigmatic system has various consequences; for instance, achieving a new theory can be expected no more. Sentiment to this noetic disorder increases when the research subject is issues such as addiction, divorce and poverty; because people expect the social sciences to be able to find strategies to reduce or remove them. When such a goal is not met, a crucial question arises: What is the main problem of researches in this category? We believe that one of the main problems of these researches is methodological issues. Accordingly, in the present article, we try to answer this basic question that "what methodological gaps are involved in divorce articles in Iran?" we got the following answers:
    Dominance of positive attitude;
    In advance known Results and lack of increasing knowledge;
    Lack of foresight, suggestion and control;
    Lack of value neutrality measurement;
    Disregarding the theoretical nature of concepts.

    Keywords: Paradigm, methodology, positivism, divorce
  • Hoshang Nayebi *, Shima Nazarian Pages 163-181

    This article tries to show that the widespread increase in divorce rate is a social phenomenon and is caused by the weakening of the collective spirit and the growth of individualism in modern society, which makes marriage no longer based on tradition and the collective will. Individualism makes the emotional relationship the base of marriage. Hence, frustration and dissatisfaction with cohabitation can lead to divorce or emotional divorce, and an important social factor that can lead to despair and dissatisfaction with married life is the inequality of power in the family. It is opposite of an emotional relationship, which in itself is an equal relationship. Divorce statistics in our society and the world confirm the association between the growth of individualism and the growth of divorce rate. And our survey of a large probability sample of married women in Tehran shows that emotional divorce has a relatively strong direct correlation with power inequality in the family.

    Keywords: divorce, emotional divorce, Power inequality, Individualism, Emotional Relationship Divorce
  • Khadijeh Mohammadi, Homayoun Moradkhani *, Mohammad Farhadi Pages 183-198

    Cities and urban neighborhoods as lived spaces and places of lives are always changing due to cultural changes and human actions. Thus, neighborhood identity is the legacy of the gamut of actions, belongings as well as collective cohesion so that it can delimit neighborhood. It is also one of the main necessities for urban organization. In this regard, the present survey is done to investigate identity of Hekmatabad neighborhood which is located in Kermanshah. Qualitative method using ethnography. The observation and interview thchnique was used. Interview question are in a friendly dialogue and information is extracted from these conversation.The results indicate that neighborhood identity in Hekmatabad has shaped during several interactive processes. Individuals know their identity through neighborhood to which they belong because neighborhood realizes human actions even if those actions may be different from customs. It also decreases the level of diffidence of individuals. Neighborhood identity in Hekmatabad means to tolerate differences.

    Keywords: neighborhoodidentity, marginalization, socialexclusion, livedexperience, Hekmatabad
  • Ali Yaghoobi * Pages 229-252

    Blending thinking plays a major role in creating new concepts and metaphorical expansion of new perspectives. This article aime is metaphorical explanation of Anthony Giddens' sociological imagination based on the theory of conceptual blending.  By studying Giddens works, his major metaphors were extracted and analyzed using qualitative content analysis method and based on the "Metaphor identification procedure" model. The main foundation of metaphorical language in Giddens's thought is blending metaphors. He has achieved new metaphors by transforming and combining concepts. In the theory of structuration using blending and ontological metaphors, In addition to organizing institutions in terms of time and place, it emphasizes the integration of structure and agency. Giddens believes at the epistemological level, Language is not merely a tool of analysis but itself a part of social action. At the methodological level, he also believes in the blending of quantitative and qualitative methods. Giddens believes that the social life of modern man is time-based, And what drives the modern world is the unprecedented acceleration of change at various individual and social levels. He has presented a redefinition of the modern world and "identify" it with "Juggernaut  metaphor" also has combined and conceptualized with the metaphor of Janus, which has both positive and negative consequences.

    Keywords: Metaphor, Conceptual blending, Structuration, imagination, Anthony Giddens
  • Kayhan Safari * Pages 253-280

    Urban suburban dwellers, lives are  dominated by pathological discourse. The current study tries to rely on the lived experiences of local residents of Naysar from living in this isolated urban area in order to know their lives by emphasizing their own narratives and to seek to deviate from the pathological discourse. Researchers have applied a qualitative method and an interpretive phenomenological approach to identify, describe and explain this. Participants in the interview are 32 Nayser residents who were  in-depth and semi-structured interviewed. Findings from the description and narration of the lived experience of residents include 7 main categories: Experiencing social elimianation and social overthrow, complex tensions and daily violence, feelings of chronic poverty, interuption of dependency from feelings of spatial shame, on- credit -  borrowed life  , becoming a survival Charity, spatial dehumanization and  the decline of life. The findings show that the situation prevailing in Nayser and the lived experience of its inhabitants in this area, rather than the result of individual choice, is related to the mechanism and logic of the relations of forces that produce and reproduce Naysar. In the prevailing (pathological) discourse, the mechanism of power and the relations of forces are left out. The marginalized living world, on the other hand, must be read in relation to the forces and mechanisms that produce and reproduce this situation. Residents had a dramatic narrative of their lived experience that results from the decline of social life and the structural violence they experience on a daily basis, leading to their exclusion from society. . It is certain that this situation and these lived experiences are not natural and should not be Epochéd.

    Keywords: suburb settlement, Naysar, violence, misery, phenomenology, Lived Experience, suburban dramas
  • Abbas Ferdosi, Zaynab Nadi, Mohammadmeysam Nadi * Pages 281-322

    Certainly, democratism and related arguments have been considered as the most important theoretical, social and political matters in Iran from constitution revolution up to now; as this phrase can be searched for the bases and fields of social movements through two recent centuries. The phrase that has been followed by many disputes and arguments among several mental and theoretical courses. This paper tries to study basic and famous works of four Iranian intellectuals including Shariati (Nation and Imamat), Bazargan (Prophetic mission and ideology, outskirts of religion and policy), Motahari (Completion of prophetship, Imamat and leadership) and Soroush (theoretical contraction and expansion of religion) and finally recognizes place and kind of democracy in political paradigm of these intellectuals. Results of the research showed devisable differences between democracy and type of government with religion in political paradigm of these intellectuals regarding explanatory, wise and normal implications’ which lead to talk about several types of democracy and to believe shaping several types of governments in thoughts of them.

    Keywords: Democracy, government, Religion, political paradigm, Iranian Intellectuals, west democracy
  • Ebrahim Fayaz, rouhollah nosrati, Mansour Mansouri Moghadam Pages 323-355

    Development projects such as dams have important implications for local communities, which can include new opportunities and improved public services to environmental degradation, poverty and displacement, forced relocation, and resettlement. In the present article, inspired by the theoretical foundations of Escobar's post-development approach, an attempt has been made to study the changes and social, economic and cultural consequences of one of the most important dam construction projects in Ivan city in Ilam province. The method used in this research is qualitative ethnographic method. Data collection tools were open and semi-structured interviews and direct observation. Findings show that the effects of the dam project and resettlement program among the residents of Sartang village have not been homogeneous for different groups within the rural community and the coherent and balanced structure of the rural community has been disrupted by the project and time is a key component in understanding impact assessment. The social and economic project of dam construction has been on the fabric of the local community. The economic and social changes of the project have become more profound over time. Land and urban housing, incompatibility of new living space with rural livelihood pattern, neglect of common interest, destruction of organic neighborhood system and formation of mosaic neighborhood relations, entry of money into society and breaking of social status, dismemberment and formation of sense of homelessness, Monetary shock and the tendency to urban consumption and identity in danger and efforts to recover it have been part of the consequences of the dam development program in the study area.

    Keywords: Dam construction, relocation, resettlement, Impact assessment, Development project, Local communities, Post-development
  • Maryam Bakhtiarian * Pages 357-375

    The crisis which has been indirectly related to the Corona disease has created a lot of challenges, particularly against this view that the best position and solution for the establishment of order and peace in the world is the leadership of a global emperor and the unit system. This crisis revealed the face of the new empire more than ever: global capitalism with neoliberal values which has been developed in the form of utopian literature that promotes: peace, avoid war, equality, unity, and solving problems. But the main concern is control and management of social—technology relations from the center of the global society to preserve the hierarchy. Departure from the World Health Organization, lack of transparency of information on the field of virus mutation, and other issues such as depriving some countries of receiving vaccines and medicine, etc., can never be considered universal value. This is not an operational procedure subject to systematic or systemic rationality, and it can be said that the world society has made social or economic relations only within a range of what is in favor of capitalism and neoliberalism. During the crisis, order and emergent patterns can be suitable components to detect the weakness of the project of globalization and doubts in the possibility of planned evolution which may create destruction. This paper with the help of a systemic approach is presented a clearer picture of the pattern of globalization and its possibilities.

    Keywords: rationalization, Globalization, Systemic rationality, Systematic rationality, World society, corona