فهرست مطالب

مطالعات حقوق انرژی - سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

نشریه مطالعات حقوق انرژی
سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدرضا افشاری*، سید محمد طباطبائی نژاد، رضا طجرلو صفحات 1-18

    مطابق با نظر قانون گذار،جبران سرمایه گذاری شرکت های نفتی در قراردادهای خدماتی (بیع متقابل و IPC)، مشروط به حصول تولید تجاری میدان و از محل فروش همان تولیدات یا عواید آن خواهد بود. در این راستا قراردادهای بلندمدت فروش نفت به صورت ضمیمه قرارداد بالادستی و برای بازپرداخت هزینه ها و حق الزحمه پیمانکار منعقد می شود. اجرای این قراردادها در طول زمان، تغییر شرایط در بازار داخلی و جهانی، اهمیت به سزای نفت در تامین انرژی و اثرات سیاسی و اقتصادی آن در منطقه و جهان،موجب شده است تا این قراردادها در معرض تغییر قرار گیرند . بنابر اهمیت موضوع، پس از تعیین ماهیت قراردادهای بلند مدت فروش نفت ضمیمه، بررسی اختیار دولت در تغییر آنها و آثار و تبعات این تغییر، از مباحث این تحقیق خواهد بود.در نهایت راه حلی مناسب برای حفظ حقوق سرمایه گذار خارجی ارایه می شود به نحوی که حقوق و انتظارات مشروع او، در عین رعایت حقوق و اختیارات فوق قراردادی دولت، حفظ و تامین شود.

    کلیدواژگان: پیمانکار، تغییر در قرارداد، دولت میزبان، قراردادهای بلندمدت فروش نفت
  • الهام امین زاده*، مهدی آذرنژاد صفحات 19-36
    صنعت گاز طبیعی به طور عمده شامل سه قسمت تولید، انتقال و توزیع است. انتقال توسط خط لوله یا به صورت حمل با کشتی های ال.ان.جی است. در آغاز پیدایش این صنعت، یعنی بین دهه های 1920 و 1930، همه این زنجیره به صورت یکپارچه انجام می شد؛ اما رفته رفته این بخش ها شامل بخش های بالادستی، میان دستی (حمل و انتقال) و    پایین دستی (بازاریابی و فروش)، از یکدیگر جدا شدند. برای مدیریت ریسک های بازار گاز طبیعی استفاده از قراردادهای بلندمدت به عنوان ابزاری برای کاهش هزینه های معاملاتی به کار گرفته می شود. قراردادهای بلندمدت قراردادهای بیش از پنج تا سی سال را دربر می گیرد. قراردادهای یادشده، قراردادهای متداولی در صنعت گاز طبیعی هستند که در دو بخش قراردادهای فروش و قراردادهای انتقال مورد استفاده قرار گرفته اند. ایران به عنوان کشوری دارای ذخایر عظیم نفت و گاز می تواند نقش مهمی در تنظیم بازارهای گاز طبیعی ایفا کند؛ اما متاسفانه به دلایل مختلفی هنوز این ظرفیت به ثمر نرسیده است. مهم ترین قرارداد گاز صادراتی ایران، قرارداد با شرکت بوتاش ترکیه است که دارای مشکلات و مزایای خاص خود است. در این مقاله به تحلیل قراردادهای فروش و انتقال گاز طبیعی از منظر انتقاد ساختاری و راهبردی پرداخته ایم تا ضمن نشان دادن مشکلات استفاده از قرارداد فروش گاز، الگوی سرمایه گذاری و قراردادی بهینه ای را نیز جهت رسیدن به اهداف صادراتی و کاهش معایب فروش گاز ارایه کنیم.
    کلیدواژگان: ‎ ‎‏ قراردادهای بلندمدت، قراردادهای فروش و قراردادهای انتقال گاز طبیعی، قراردادهای ناقص، ‏هزینه های معاملاتی
  • بهرام پشمی*، حجت سلیمی ترکمانی صفحات 37-57

    حوزه نفت و گاز توان تاثیرگذاری مثبت و منفی را در طیف وسیعی از حوزه های تحت پوشش اهداف توسعه پایدار داراست. ازاین رو، این ظرفیت می تواند مجمع کشورهای صادرکننده گاز را به منظور مشارکت در تحقق اهداف توسعه پایدار به بازیگر مهمی بدل سازد. هرچند اهداف توسعه پایدار در کانون اهداف راهبردی بلندمدت این مجمع قرار دارد، اما موفقیت در این خصوص مستلزم رویکردهای چندبخشی و چندرشته ای است که این امر موجب می گردد نقش سایر بازیگران در این زمینه نیز پررنگ شود. مجمع ضمن آگاهی از مسئولیت خود در قبال توسعه پایدار، رویکرد مثبتی درباره اصول پیشگیری، تعهد به همکاری و حمایت از محیط زیست و یکپارچگی و استفاده پایدار از منابع طبیعی و سایر اصول مطرح در امر توسعه پایدار داشته است. همچنین تمرکز این سازمان بر موضوع تغییرات آب وهوایی به عنوان اقدامی کلیدی ارزیابی می گردد؛ چراکه پاسخ به تغییرات آب وهوایی می تواند موجبات پیشرفت سایر اهداف توسعه پایدار را فراهم سازد.

    کلیدواژگان: اصل پیشگیری، اصل یکپارچگی، تغییرات آب وهوایی، گاز طبیعی، محیط زیست
  • مهناز رشیدی*، سید حسین موسوی فر، کیوان اقبالی صفحات 59-74

    ایالات متحده آمریکا در جولای 2020، از طریق صدور قرار توقیف محموله نفت کش های ایرانی در حال حرکت به ونزویلا، درپی ایجاد اختلال در روابط اقتصادی- تجاری ایران با ونزویلا برآمد. مبنای صدور این تصمیم، ادعای ارتباط میان درآمد حاصل از بخش انرژی ایران در فعالیت های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و وابستگی برخی شرکت های نفتی به این نهاد اعلام شد که آمریکا پیش تر، آن را به ادعای تروریستی بودن، در فهرست تحریم های خود قرار داده بود. به دلیل اهمیت این موضوع در منافع ملی کشورمان، وضعیت حقوقی صدور قرار توقیف محموله های نفتی ایران توسط آمریکا از منظر حقوق بین الملل، پرسش اصلی این نوشتار است. نتایج حاصل از مطالعات توصیفی- تحلیلی نگارندگان موید آن است که مبنای این اقدام مغایر با اصول بنیادین حقوق بین الملل بوده و توقیف محموله های نفتی و ممانعت از حرکت آزادانه کشتی ها در تعارض با قواعد حقوق دریاها، مصونیت دولت ها و نیز قواعد حقوق بشری است.

    کلیدواژگان: ‎ ‎‏ تحریم نفتی، تحریم یک جانبه، تحریم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، حقوق بین الملل، قرار ‏توقیف نفت کش های ایران
  • سید محمدحسن رضوی*، مصطفی جعفری همدانی صفحات 75-96

    شرایط اضطراری حادث شده ناشی از اعمال تحریم های اقتصادی، انجام معاملات تجاری از روش های غیرمعمول و غیراستاندارد را گریزناپذیر کرده است. روش هایی مانند استفاده از واسطه ها، روش های غیرشفاف انجام پرداخت های بانکی و تاسیس و استفاده از شرکت های پوششی و کاغذی، بخش ضروری و انکارناپذیر تجارت خارجی ایران در شرایط اعمال تحریم های اقتصادی گردیده است. اما استفاده از الگوی این روش های غیرمعمول برای معاملات فروش نفت خام ایران، تجربه موفقی را پیش روی جامعه حقوقی و دستگاه اداری ایران قرار نمی دهد. دعاوی مطرح شده در دادگاه های ایران بعد از اعمال تحریم های اقتصادی علیه خرید نفت خام ایران در سال 1392، مانند پرونده های فروش نفت خام ایران به آقای بابک زنجانی، بنیاد تعاون ناجا، نیروی انتظامی و صندوق بازنشستگان شرکت ملی نفت، همگی نشان از آن دارد که معاملات نفت خام از ویژگی های متفاوتی برخوردار است. مقاله پیش رو بر آن است به نوع شناسی دعاوی و اختلافات تجاری که در نتیجه اعمال تحریم های اقتصادی بر حوزه معاملات تجارت نفت خام و فرآورده های نفتی کشور تحریم شده ایجاد می گردد پرداخته و راهکارهایی برای جلوگیری و کاهش این نوع از اختلافات پیشنهاد دهد.

    کلیدواژگان: ‎تحریم های اقتصادی، دعاوی و اختلافات تجاری، قرارداد استاندارد خرید وفروش نفت، عدم ‏شفافیت، نقض تحریم ها
  • محمد ساردوئی نسب، سعید نامدار* صفحات 97-118

    انتخاب شیوه مناسب برای حل وفصل اختلافات در صنعت نفت وگاز بسیار مهم است و در میان این شیوه های گوناگون، اگرچه مراجعه به تصمیم کارشناسی در قیاس با سایر روش های حل وفصل اختلاف از استقبال کمتری برخوردار است، اما به خاطر ماهیت فنی برخی موضوعات، سرعت و دقت کارشناسان در امر تصمیم گیری، ارجاع اختلاف به تصمیم کارشناسی اولویت و اهمیت خاصی داشته و در برخی موارد بهترین راه حل ممکن برای فصل خصومت در اختلافاتی همچون تخمین حجم ذخایر، ارزش مالی منافع حاصل از مشارکت و بازنگری در قیمت پایه قراردادهای فروش گاز است. ازاین رو، شناسایی ویژگی های مشترک کارشناسی در دکترین حقوقی و اسناد سازمان های بین المللی و همچنین بررسی امتیازهای ویژه این شیوه در قراردادهای منعقده در صنعت نفت وگاز، می تواند به توسعه و تکامل آن در این نظام قراردادی کمک شایانی کند. مهم ترین چالش بهره گیری از این شیوه، چگونگی اجرای آنها در محاکم دادگستری است که در این مقاله سعی شده با تحلیل مبانی حقوقی مرتبط با اصل آزادی و اعتبار اسناد تنظیمی در خارج از ایران، راهکاری برای اجرای تصمیمات کارشناسی در نظام حقوقی و قضایی ایران ارایه گردد.

    کلیدواژگان: ‎ ‎‏ اصل آزادی اراده، داوری، شیوه های جایگزین حل وفصل اختلافات در صنعت نفت وگاز، ‏قواعد کارشناسی سازمان های بین المللی حل وفصل اختلافات
  • جواد صالحی* صفحات 119-136

    کابل ارتباطاتی زیردریایی ذیل نظام حقوقی کنوانسیون حقوق دریاها قرار دارد. دولت ساحلی یا سایر دولت ها درباره کابل ارتباطاتی زیردریایی در مناطق دریایی مختلف دارای حقوق و منافع خاص هستند. ازاین رو، بررسی ابعاد حقوقی نظریه تقابل اعمال حقوق حاکمه دولت ساحلی با حقوق دولت متقاضی کابل گذاری ارتباطاتی زیردریایی دارای اهمیت است که از اهداف و موضوع این نوشتار است. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی و با اتکا به بایسته های کنوانسیون حقوق دریاهاست، تا به این پرسش پاسخ داده شود که ابعاد حقوقی مداخله دولت ساحلی در کابل گذاری ارتباطاتی زیردریایی سایر دولت ها در مناطق مختلف دریایی چیست؟ یافته های پژوهش نشان می دهد کابل گذاری ارتباطاتی زیردریایی تمام دولت ها در منطقه انحصاری اقتصادی و فلات قاره ذیل مفهوم آزادی دریاها و فارغ از مجوز دولت ساحلی است. دولت ساحلی در این مناطق دارای منافع اقتصادی است، اما مجاز به جلوگیری از کابل گذاری ارتباطاتی زیردریایی سایر دولت ها نیست. این وضعیت، جلوه ای از اعمال حقوق حاکمه دولت ساحلی است. با وجود این، دولت ساحلی در چهارچوب تعهد حفاظت از محیط زیست این مناطق از کابل گذاری ارتباطاتی زیردریایی سایر دولت ها جلوگیری یا مانع تراشی می کند. این عملکرد و تشخیص با شایبه اعمال حاکمیت در راستای تحقق منافع ملی دولت ساحلی در این مناطق همراه است. این وضعیت مشابه اعمال حاکمیت در دریای سرزمینی است که کابل گذاری ارتباطاتی زیردریایی سایر دولت ها در آن ممنوع و منوط به مجوز خاص دولت ساحلی است. بنابراین، کابل گذاری ارتباطاتی زیردریایی سایر دولت ها در منطقه انحصاری اقتصادی و فلات قاره، مشابه دریای سرزمینی نیز تحت تاثیر اراده و اعمال حاکمیت دولت ساحلی است.

    کلیدواژگان: ‏ آزادی دریاهای آزاد، اعمال حقوق حاکمه، دریای سرزمینی، دولت ساحلی، فلات قاره، کابل ‏ارتباطاتی زیردریایی، منطقه انحصاری اقتصادی
  • علیرضا صالحی فر* صفحات 137-153

    این موضوع که خطوط لوله نفت و گاز بین المللی که از دو یا چند کشور می گذرند چگونه باید مورد توصیف حقوقی واقع شوند، مساله ای مورد اختلاف می باشد. به عنوان مثال، این خطوط ممکن است به منزله «مقر دایم» یک شرکت نفت و گاز محسوب شوند و یا اینکه تحت عنوان اموال غیرمنقول توصیف شده و درآمد حاصل از آنها تابع قواعد مربوط به اخذ مالیات از اموال غیرمنقول گردد. بر اساس دیدگاهی دیگر، خطوط لوله نفت و گاز صرفا نقش تسهیل کنندگی دارند و تنها به نقل و انتقال محصولات نفتی و گازی می پردازند و لذا در قیاس با فعالیت های اصلی شرکت های نفتی و گازی نقشی فرعی و غیرمحوری دارند. اتخاذ هر یک از این رویکردها، آثار مالی متفاوتی خواهد داشت. این مقاله می کوشد تا راهکارهایی مناسب جهت کاستن از ابهام ها و تعارض های موجود در زمینه توصیف حقوقی این خطوط لوله ارایه نماید.

    کلیدواژگان: توصیف حقوقی، خط لوله نفت وگاز، مال غیرمنقول، مالیات، مقر دایم
  • محسن صفری، آرش بادکوبه هزاوه* صفحات 155-171

    در موارد بروز اختلاف قراردادی، اصل بر صلاحیت عمومی دادگاه های دادگستری برای رسیدگی به اختلافات است؛ اما درباره اختلافات میان شرکت های اصلی و فرعی وزارت نفت ایران با اشخاص، وجود شیوه نامه حل اختلاف های قراردادی ابهاماتی را برای تشخیص مرجع صالح برای رسیدگی به این اختلافات ایجاد کرده است؛ بدین شرح که: اولا، آیا شرط نمونه حل اختلاف و ماهیت فرایند پیش بینی شده در شیوه نامه های مذکور، خصوصیات داوری را دارد و در نتیجه، تصمیمات هیات حل اختلاف لازم الاجراست؟ ثانیا، بر مبنای مفهوم داوری پذیری، اگر هیات های حل اختلاف، نقش داور را داشته باشند، آیا اجرای شیوه نامه های حل اختلافات قراردادی درباره دعاوی مربوط به اموال متعلق به شرکت های تابعه وزارت نفت و اعتبار تصمیمات هیات حل اختلاف نیازمند رعایت شرایط اصل 139 قانون اساسی است؟ در این مقاله، به صورت مستدل اثبات شده است که: اولا، شرط نمونه و ماهیت فرایند پیش بینی شده در شیوه نامه، متضمن داوری نبوده و ثانیا، در صورت داور تلقی کردن این هیات، داوری درباره اختلافات اموال شرکت های دولتی و نیز اختلافاتی که موضوع آن مستقیما اموال دولتی نیست، مشمول محدودیت اصل 139 قانون اساسی قرار نمی گیرد.

    کلیدواژگان: اموال دولتی، اموال شرکت های دولتی، اموال عمومی، داوری، شیوه نامه حل اختلافات ‏قراردادی، شیوه های جایگزین حل اختلاف، هیات حل اختلاف وزارت نفت
  • صادق عبدی*، امین کریمی صفحات 173-188

    پایان عمر یک میدان نفتی به معنای پایان یافتن هزینه های عملیاتی برای شرکت های درگیر در پروژه نیست و یکی از پرهزینه ترین مراحل هر پروژه نفتی، مرحله برچیدن تاسیسات و تجهیزات نفتی است. این مرحله با توجه به این که آخرین گام در اجرای یک پروژه نفتی است، اصولا پرهزینه و بدون عواید اقتصادی برای شرکت های نفتی است و این موضوع موجب شده است که شرکت های نفتی در موارد متعدد تعهدات خود را در این مرحله نقض کنند. موافقت نامه عملیات مشترک، قالب حقوقی عمده ای است که شرکت های نفتی تحت آن و با مشارکت یکدیگر به اجرای این مرحله می پردازند. بررسی رویکردهای کنونی در صنعت نفت در سطح دنیا و ارایه کاستی های هریک و در مرحله آخر، ارایه پیشنهادهای کاربردی برای جلوگیری از نقض تعهدات، موضوعاتی است که در این مقاله بدان پرداخته خواهد شد. بنابراین، بهبود کارایی و اصلاح برخی از سازوکار های کنونی، روش مناسب تری نسبت به ایجاد و ابداع رویکرد جدید نسبت به این مشکل است.

    کلیدواژگان: ‎ ‎‏ برچیدن تاسیسات نفتی، سند رهنی، صندوق سپرده، موافقت نامه عملیات مشترک، نقض ‏تعهدات
  • علیرضا قاسمی جاوید*، محمدمهدی حاجیان، حمیدرضا علومی یزدی صفحات 189-209

    براساس توصیه موکد امور حقوقی شرکت ملی نفت ایران دال بر مرجح دانستن درج قانون ایران به عنوان قانون حاکم در قراردادهای صادرات گاز، سازوکار قیمت گذاری متداول در این نوع از قراردادها و پذیرش آن از منظر حقوق ایران برای اطراف قرارداد دارای اهمیت است. در قراردادهای صادرات گاز، قیمت براساس تنظیم فرمول و درج شاخص هایی خاص برای مدت قرارداد تعیین و محاسبه قیمت به زمان آینده موکول می گردد. بر طبق قاعده پذیرفته شده در حقوق ایران، مورد معامله باید معلوم و معین باشد و در غیر این صورت به دلیل جهل به ثمن و مبیع و در نتیجه آن غرری شدن عقد بیع، معامله باطل تلقی خواهد شد. نوشتار پیش رو می کوشد تا با تبیین مبانی فقهی و حقوقی ثمن شناور در حقوق داخلی و انطباق نحوه تعیین ثمن در قراردادهای فروش گاز با مبانی یادشده، بررسی کند که آیا قراردادهای فروش گاز با ثمن شناور صحیح است؟ یافته پژوهش نشان می دهد نحوه تعیین ثمن در قراردادهای فروش گاز که در اصطلاح ثمن شناور نامیده می شود، به استناد استدلال، با مبانی حقوق ایران منطبق و قابل پذیرش بوده و خدش ه ای به اعتبار قرارداد وارد نمی کند.

    کلیدواژگان: ثمن شناور، ثمن قابل تعیین، ثمن نامعین، قراردادهای خرید و فروش گاز، قیمت گذاری گاز ‏طبیعی
  • سید ابراهیم متقی، مهدی داودی* صفحات 211-227

    شهروندی از مهم ترین مفاهیمی است که رابطه فرد و جامعه را در قالب حقوق، وظایف و مسئولیت ها بازنمایی و دستیابی هر فرد به منابع اجتماعی و اقتصادی را تعیین می کند. همچنین امروزه انرژی در زندگی بشر اهمیت بسیاری دارد و ارتباط مستقیمی با امنیت اقتصادی در چهارچوب توسعه پایدار؛ امنیت محیط زیستی و درنتیجه، امنیت ملی دارد. بر این مبنا، پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به رابطه میان امنیت انرژی، امنیت ملی و حقوق شهروندی است و ابعاد مختلف امنیت انرژی را که بر حقوق شهروندی تاثیرگذار بوده اند، بر مبنای حقوق مصرح در منشور حقوق شهروندی و سایر اسناد قانونی مورد توجه قرار داده است. طبق این پژوهش، می توان به رابطه مستقیم میان امنیت انرژی و حقوق شهروندی اشاره کرد؛ یعنی با تامین امنیت انرژی، بعدی از حقوق شهروندی محقق شده و محقق نشدن آن به عدم تامین امنیت انسانی و پیامدهایی بر امنیت ملی می انجامد. نتایج نشان می دهد ناامنی انرژی، ازجمله تهدیدات امنیت ملی است که نگاه به آن از منظر حقوق شهروندی می تواند تعهدات دولت ها را در تضمین تحقق آن برجسته تر کند.

    کلیدواژگان: ‎ ‎ ‎امنیت انرژی، امنیت حقوقی، امنیت ملی، توسعه پایدار، حقوق شهروندی، حکمرانی خوب، ‏محیط زیست
|
  • MohammadReza Afshari *, Seyyed Mohammad Tabatabaei Nezhad, Reza Tajarlou Pages 1-18

    According to the legislator, the compensation of oil companies for service contracts (Buyback and IPCs) will be conditioned to gain commercial production of the field and the place of sale of the same products or proceeds. In this regard, long-term contracts for the sale of oil shall be concluded as an attachment of upstream contract and for reimbursement of costs and Contractor fees. The implementation of these contracts over time, changing conditions in the domestic and global markets, the importance of oil in energy supplying, and its political and economic impact on the region and the world, have made these contracts subject to change . Because of importance of the subject, after determining the nature of long-term oil sale contracts, attachment, it will be the subject of this research to examine the authority of the government to change them and the effects and consequences of this change. Finally, an appropriate solution is offered to safeguard the rights of the foreign investor so that his legitimate rights and expectations are safeguarded and upheld, while respecting the government's extra-contractual rights and powers.

    Keywords: Changes of contracts Contractor, Host government, long-term oil sale contracts
  • Elham Amenzadeh *, Mahdi Azarnezhad Pages 19-36
    Long- term contracts as a main tool,in order to mitigate the natural gas market risks, and transaction costs, has been employed. The long- term contracts are those contracts which last for more than at least five years and in some cases it lasts for thirteen years. Such a long run contracts have been using in two sections including sales contracts and transportation contracts. On the one hand, these contracts are in essence complex and on the other hand, the long- term contracts which are employed as a tool of risk allocation. In this article principal contracts indeed sale contracts and transportation contracts being discussed from contracts theory point of view and risk allocation in order to introduce the efficient model for gas exporting gas from Iran to the Eu.
    Keywords: Gas Sales & Transportation Contracts, Long- Term Contract, Incomplete Contracts, transaction costs
  • Bahram Pashmi *, Hojjat Salimi Turkamani Pages 37-57

    The oil and gas sector has the potential to have a positive and negative impact on a wide range of areas covered by the Sustainable Development Goals. Therefore, this potential can make the Gas Exporting Countries Forum an important player in order to participate in achieving the goals of sustainable development. Although the Sustainable Development Goals are at the heart of the Forum's long-term strategic goals, success in this area requires multi-sectoral and multi-disciplinary approaches, which will highlight the role of others in this area. Aware of its responsibility for sustainable development, GECF has taken a positive approach to the principles of prevention, commitment to cooperation and protection of the environment, and the integration and sustainable use of natural resources and other principles of sustainable development. The organization's focus on climate change is also seen as a key step. Because responding to climate change can help advance other sustainable development goals.

    Keywords: principle of prevention, Principle of Integration, climate change, natural gas, environment
  • Mahnaz Rashidi *, Seyed Hossein Mousavifar, Keivan Eghbali Pages 59-74

    In July 2020, the United States of America sought to disrupt Iran's trade and economic relations with Venezuela by issuing a seizure warrant of Iranian oil tankers, which was moving to Venezuela. The decision was based on claims that there was a link between Iran's energy revenues in the activities of the Islamic Revolutionary Guard Corps and the affiliation of some oil companies with this organization, which The United States has previously placed this organization on its sanctions list for claiming to be a terrorist. Due to the importance of this issue in the national interests of our country, the legal status of the issuance of a ban on Iranian oil shipments by the United States from the perspective of international law is the main question of this article. The results of the descriptive-analytical studies of the authors confirm that the basis of this action is contrary to the fundamental principles of international law and the seizure of oil cargo and the prohibition of the free navigation of ships are in conflict with the rules of the International law of the sea, the immunity of states and also the rules of human rights.

    Keywords: Iran Oil-Tanker Seizure Warrant, Oil Sanction, Unilateral Sanction, Islamic Revolutionary Guard Corps Sanction, International law
  • Seyed MohamadHassan Razavi *, Mostafa Jafari Hamedani Pages 75-96

    The emergency which occurs following the imposition of economic sanctions, necessitates the business transactions to be conducted through non-standard and irregular methods. Using front companies, and intermediaries, and non-transparent ways of doing banking payments have become the necessary part of Iran's foreign trade regime following the imposition of economic sanctions. Disputes raised before Iranian courts in relation to sale of Iranian crude oil through these unusual means proves the specific features of oil transactions which using these irregular methods of foreign trade may not corresponds to these specific features, This Article studies the different types of new commercial disputes which are created due to imposition of economic sanctions on sale of oil and oil products and proposes contractual solutions to mitigate the likelihood of these disputes.

    Keywords: economic sanctions, commercial disputes, Standard Transaction of Sale of Oil, Breach of Sanctions, non-transparency
  • Mohammad Sardoueinasab, Saeed Namdar * Pages 97-118

    Choosing the proper method for resolving disputes in the oil and gas industry is important and among these various methods, However, it is less acceptable to refer to an expert-determination than other dispute resolution methods, but because of the technical nature of issues, the speed and accuracy of experts in decision making, referring disputes to expert-determination is of particular priority and importance. And in some cases, such as estimating the volume of reserves, the financial value of the benefits of participating and reviewing the base price of gas sales contracts, It is the best possible solution for resolving disputes. For this reason, identifying common expert characteristics in the legal doctrine and documents of international organizations and also examining the special advantages of this method in contracts concluded in oil and gas industry can help its development in this contractual system. The most important challenge of using this method is how to implement them in the courts of justice. In this article, by analyzing the legal bases related to the principle of free will and validity of regulatory documents outside Iran, an attempt has been made to provide a solution for the implementation of expert-determination in Iranian legal and judicial system.

    Keywords: Alternative methods of resolving disputes in the oil, gas industry, Arbitration, Expert rules of International Organizations Dispute Resolution, Principle of free will
  • Javad Salehi * Pages 119-136

    Submarine communication cables are located under the legal system of the UNCLOS. The coastal state or other states have special rights and interests in connection with submarine communication cables in different maritime areas. In this regard, it is important to examine the legal aspects of the theory of the confrontation between the application of the sovereign rights of the coastal state and the rights of the state seeking the submarine communication cable, which is one of the aims and topics of this article. The research method is descriptive-analytical and relies on the requirements of the Convention on the Law of the Sea to answer the question, what are the legal aspects of coastal state intervention in the submarine communication cable of other states in different maritime areas? The research findings show that submarine communication cable of all states in the Exclusive Economic Zone and the Continental Shelf is the concept of freedom of the seas and free from the permission of the Coastal State. The Coastal State has economic interests in these areas, but is not allowed to prevent submarine communication cable from other states. This situation is a manifestation of the rule of law of the Coastal State.

    Keywords: Submarine Communication Cable, Territorial Sea, Exclusive Economic Zone, Continental Shelf, Exercise of Sovereign Rights, Freedom of the High Sea
  • Alireza Salehifar * Pages 137-153

    The legal characterisation of cross-border oil and gas pipelines remains controversial. It can be said these pipelines shall be considered as “Permanent Establishments” of the oil and gas companies. These pipelines might also be characterised as immovable properties the income of which shall be subject to the rules governing taxation of immovable properties. Pursuant to another view, it can be claimed that oil and gas pipelines only have a facilitating role as they only transport oil and gas products. Thus, it could be discussed that compared to the main activities of oil and gas companies, this facilitating role is of non-central importance for these companies. The adoption of each approach has different financial implications for the companies. This article seeks to put forward some solutions for reducing the ambiguities surrounding the topic and to resolve the conflicts of laws in respect to the characterisation of cross-border oil and gas pipelines.

    Keywords: Immovable properties, Legal Characterisation, Oil, Gas Pipelines, Permanent Establishment, Taxation
  • Mohsen Safari, Arash Badkoubeh Hezaveh * Pages 155-171

    Although in the case of disputes, the principle of general jurisdiction of the Courts has been established for the resolution of disputes, the existence of the Contractual Dispute Resolution Regulation makes some ambiguities to identify the competent authority to settle disputes of main and sub-companies of Iranian Ministry of Petroleum, Firstly, does the clause of dispute resolution and the nature of the resolution board in the above mentioned Regulation have the characteristics of the arbitration?Secondly, if the resolution board is an arbitrator, does fulfillment of the Regulation related in the case of disputes on properties belonging to the Ministry of Petroleum companies necessitates compliance with provisions of Constitutional law article 139?This article proves that firstly, substance of the clause of dispute resolution and stated process of resolution in the Regulation do not encompass the arbitration and secondly, if the board is accounted an arbitrator, disputes on properties of state corporations and disputes of which subjects do not directly pertain to state properties, will not be subject to the limitations mentioned in Constitutional law article 139 and civil procedural law article 457.

    Keywords: alternative dispute resolution, Arbitration, conciliation, Contractual dispute resolution regulation, Properties of state- owned companies, State- owned properties
  • Sadegh Abdi *, Amin Karimi Pages 173-188

    The end of an oil field does not mean the end of operating costs for the companies involved in the project and One of the most costly stages of any oil project is the decommissioning. This step is basically costly and without economic income for oil companies, considering that it is the last step in implementing an oil project and this has led to oil companies in many cases to default their obligations at this stage. The Joint Operating Agreement is the major legal framework under which oil companies will implement this stage in partnership. Examining the current approaches in the oil industry worldwide and surveying the disadvantages of them and finally providing practical suggestions to prevent breaches of obligations are the topics that will be study in this article. The result is that improving the efficiency and modifying some of the current mechanisms is a more appropriate way other than creating a new approach to this problem.

    Keywords: default provision, joint operating agreement, decommissioning phase, trustee fund, Forfeiture provision
  • Alireza Ghasemi Javid *, MohammadMahdi Hajian, Hamidreza Oloumi Yazdi Pages 189-209

    According to the strong recommendation of the legal department of the National Iranian Oil Company, which indicates that the inclusion of Iranian law as the governing law in gas export contracts is preferable, the usual pricing mechanism in this type of contract and its acceptance is important from the perspective of Iranian law. In gas sales contracts, the transaction is based on a price formula including specific indexes for the contract term, and the calculation of the price will be postponed until delivery. According to the rules accepted in jurisprudence and Iranian civil code, the price should be definite and determinate, otherwise, the contract will be considered void and invalid. The present discussion will try to prove the legal validity of determining the price in the future based on the pre-agreed formula in gas sales contracts by explaining the jurisprudential and legal principles of open price in domestic law. The research findings show that the method of determining the price in gas sales contracts, which is called open price, according to the study, is under the principles of Iranian law and acceptable and does not damage the validity of the contract.

    Keywords: Open price, Identifiable price, Undetermined price, Gas sales, purchase agreements, Natural gas pricing
  • Ebrahim Mottaghi, Mehdi Davoudi * Pages 211-227

    Citizenship is one of the most important concepts that represent the relationship between the individual and society in terms of rights, duties and responsibilities and it determines each person's access to social and economic resources. Energy is also very important in human life today and a direct link to economic security in the context of sustainable development, global environmental security and then on national security. Accordingly, the present study seeks to address the relationship between energy security, national security and civil rights and it has considered the various dimensions of energy security that have affected civil rights on the basis of the rights enshrined in the Charter of Civil Rights and other legal documents. Based on this, we can mention the direct relationship between energy security and civil rights. That is, by securing the next energy from civil rights and then we can talk about citizenship rights and its non-fulfillment will lead to a lack of human security and consequences for national security. The results show that energy insecurity is one of the threats to national security, and looking at from the perspective of civil rights can highlight the commitment of governments to ensure its realization.

    Keywords: Energy Security, Citizenship rights, National security, Legal Certainty. Sustainable Development, environment, Good Governance