فهرست مطالب

نشریه ارمغان دانش
سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 147، مهر و آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ناهید درویش زاده، کمال عزیز بیگی*، ظاهر اعتماد صفحات 577-595
    زمینه و هدف

    مصرف غذاهای ترد و عدم رعایت بهداشت تغذیه باعث تخریب هومیوستاز بافت چربی و ترشح فاکتورهای التهابی می شود. تمرین ورزشی هوازی از جمله راهکارهای کنترل کننده التهاب ناشی از بافت چربی است، لذا هدف از این مطالعه تعیین و هم زمان تمرین هوازی و اکتاپامین بر سطوح بافتی انفلامازوم NLRP1، لپتین، پروتئین کربونیل و تغییرات بافت شناسی بافت چربی قهوه ای در رت های تغذیه شده با روغن حرارت دیده عمیق بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی که در سال 1398انجام شد، 40 سر رت نر نژاد ویستار (سن 20 هفته؛ وزن 20 ±350   گرم) به طور تصادفی در گروه های کنترل سالم (تعداد=8)، کنترل مسموم با روغن حرارت دیده (تعداد=8)، مسموم + تمرین هوازی (تعداد= 8)، مسموم + اکتاپامین (تعداد=8) و مسموم + تمرین هوازی + اکتاپامین (تعداد=8) قرار داده شدند. روغن حرارت دیده به صورت خوراکی (گاواژ) و به مدت 4 هفته به رت های مربوطه خورانده شد. دوز مورد استفاده اکتاپامین 81 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت تزریق درون صفاقی (IP) و حل شده با نرمال سالین  9 درصد بود. گروه های تمرینات هوازی نیز به مدت 4 هفته بر روی  نوارگردان با شدت فزاینده در هفته اول 50  درصد توان هوازی تمرین کردند و در هفته آخر شدت تمرین به 65 درصد توان هوازی رسید. میزان غلظت هورمون لپتین، پروتونیل کربونیل با استفاده از روش الیزا و تغییرات بافت چربی قهوه ای با استفاده از روش های رنگ آمیزی هماتوکسیلین_ایوزین و IHC بررسی شد. جهت تعیین تغییرات ژن و پروتئین NLRP1 به ترتیب روش های Real time PCR و ایمونوهیستو شیمی به کار گرفته شدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس دوطرفه و تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     در تمام گروه های مسموم افزایش معنی دار در بیان ژن و پروتئین NLRP1 و هم چنین افزایش مقادیر پروتئین کربونیل و لپتین نسبت به گروه کنترل سالم  مشاهده شد (05/0≤p). نتایج نشان داد که بیان ژن و پروتئین NLRP1 در گروه های مسموم+ تمرین هوازی و مسموم + اکتاپامین کاهش معنی دار نسبت به گروه مسموم دارند(05/0p≤). هم چنین بیان پروتئین NLRP1 در گروه مسموم هوازی + اکتاپامین در مقایسه گروه کنترل مسموم دارای تفاوت معنی دار بود (05/0≤p). در حالی که بیان این ژن در گروه مسموم هوازی+ اکتاپامین تفاوت معنی داری در مقایسه با گروه مسموم نداشت. نتایج حاکی از کاهش معنی دار غلظت پروتئین کربونیل در گروه های مسموم+ تمرین هوازی و مسموم+ اکتاپامین نسبت به گروه مسموم بود، اما این نتیجه در مورد گروه مسموم+ تمرین هوازی + اکتاپامین) مشاهده نشد. غلظت لپتین نیز در گروه های مسموم+ تمرین هوازی، (مسموم+ اکتاپامین و مسموم + تمرین هوازی+ اکتاپامین کاهش معنی دار نسبت به گروه مسموم داشت.

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد استفاده از مکمل اکتاپامین در کنار تمرین ورزشی هوازی با کنترل NLRP1 و کاهش لپتین در کنترل عوامل خطر ناشی از بافت چربی موثر باشند.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، اکتاپامین، لپتین، پروتئین کربونیل، روغن حرارت دیده عمیق
  • مریم آمویی، زهره مشکاتی*، رزیتا نصیری، امیربهادر دخیلی صفحات 596-610
    زمینه و هدف

    سرب از جمله آلاینده های محیطی نوروتوکسیک است که سبب بروز رفتارهای اضطرابی می شود. هدف از پژوهش تعیین و بررسی اثر تمرین هوازی و مکمل غذایی کورکومین بر رفتار اضطرابی و فعالیت حرکتی موش های ماده نژاد بالب سی آلوده به نیترات سرب در آزمون هول بورد بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی که در سال 1398 انجام شد، 42 سر موش ماده از نژاد بالب سی با وزن 3025 گرم از انستیتو پاستور ایران خریداری شد. یک هفته قبل از شروع مطالعه به منظور سازگاری و آشناسازی، موش ها به مدت 10 دقیقه (پنج جلسه) تمرین هوازی با شدت کم را تجربه کردند. سپس به صورت تصادفی به هفت گروه (6 موش در هر گروه) شامل گروه سالم (کنترل)، گروه کنترل منفی دریافت کننده آب مقطر، گروه کنترل منفی دریافت کننده آب مقطر و حلال اتانول، گروه کنترل مثبت دریافت کننده نیترات سرب، گروه دریافت کننده نیترات سرب و تمرین هوازی، گروه دریافت کننده نیترات سرب و مکمل کورکومین و گروه دریافت کننده نیترات سرب، تمرین هوازی وکورکومین  تقسیم شدند. پس از پایان مطالعه برای بررسی رفتار اضطرابی و فعالیت حرکتی حیوانات، آزمون هول بورد گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و جهت مقایسات چندگانه از آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج این پژوهش نشان داد که پس از مصرف خوراکی سرب، تعداد دفعات فرو بردن سر در سوراخ های صفحه هول بورد و زمان تاخیر نسبت به گروه کنترل کاهش یافت (01/0=p)، در حالی که تعداد دفعات عبور از خطوط مثبت (+) صفحه(فعالیت حرکتی) افزایش پیدا کرد (001/0=p)، تزریق مکمل کورکومین، سبب افزایش تعداد دفعات فروبردن سر در سوراخ ها (03/0=p)، افزایش زمان تاخیر (02/0=p) و کاهش تعداد دفعات عبور از خطوط (01/0=p) نسبت به گروه نیترات سرب شد. انجام تمرین هوازی باعث افزایش زمان تاخیر (02/0=p) و کاهش میزان فعالیت حرکتی نسبت به گروه نیترات سرب شد (01/0=p)، ولی در تعداد فروبردن سر داخل سوراخ های صفحه تغییر معنی داری مشاهده نشد. به علاوه انجام تمرینات هوازی هم زمان با تزریق کورکومین موجب فرو بردن بیشتر سر داخل سوراخ ها (001/0=p)، افزایش زمان تاخیر (01/0=p) و کاهش فعالیت حرکتی نسبت به گروه های تجربی شد (01/0=p).

    نتیجه گیری

     به طور کلی می توان نتیجه گرفت که مواجهه با نیترات سرب سبب بروز رفتار اضطرابی می شود. هم چنین تمرین هوازی و مکمل کورکومین می توانند اثر اضطراب زای مواجهه با سرب را تعدیل کنند.

    کلیدواژگان: اضطراب، سرب، کورکومین، تمرین هوازی
  • اقدس کاظمی مهر، مهدی مقرنسی*، سعید ایل بیگی صفحات 611-623
    زمینه و هدف

    شیرسویا به دلیل سرعت جذب بالا و دارا بودن اسیدهای آمینه منبع پروتیینی مناسبی برای سالمندان به حساب می آید. تحقیق حاضر به منظور تعیین و بررسی تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی و مصرف شیرسویا بر نیم رخ لیپیدی، ترکیب بدنی و برخی از عوامل آمادگی جسمانی در زنان سالمند انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی با بهره گیری از طرح پیش آزمون پس آزمون می باشد که در سال 1398 انجام شد، 48 زن سالمند (سن 2/2±65 سال) شهر یاسوج به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در چهار گروه تمرین مقاومتی+ شیر سویا (12 نفر)، تمرین مقاومتی+ دارونما (12 نفر)، شیر سویا (12 نفر) و دارونما (12 نفر) تقسیم شدند. 48 ساعت قبل و بعد از پایان مداخله، سنجش های ترکیب بدنی، آمادگی جسمانی و نمونه خونی انجام شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های شاپیروویلک، تی وابسته، تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی LSD تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     پس از 8 هفته، در گروه های مداخله مقادیر وزن، شاخص توده بدنی، نسبت دور کمر به دور باسن، TG، TC و LDL-C کاهش معنی داری داشت و مقدار HDL-C، افزایش معنی داری داشت (05/0>p)، این در حالی بود که فقط در گروه های تمرین مقاومتی+شیرسویا و تمرین مقاومتی+ دارونما درصد چربی کاهش و قدرت اندام فوقانی، قدرت اندام تحتانی و حداکثر اکسیژن مصرفی افزایش معنی داری یافت (05/0>p).

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد انجام تمرین مقاومتی و مصرف شیرسویا به عنوان یک روش غیر دارویی می تواند از طریق بهبود نیم رخ لیپیدی، ترکیب بدنی و آمادگی جسمانی عامل کارآمدی برای پیشگیری و ارتقاء سلامتی زنان سالمند باشد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، نیم رخ لیپیدی، شیرسویا، ترکیب بدنی، سالمند
  • شیرین حیدرپور، مهران قهرمانی*، صدیقه حسین پور دلاور صفحات 624-633
    زمینه و هدف

    عامل رشد اندوتلیوم عروقی (VEGF) به عنوان قوی ترین و مهم ترین محرک آنژیوژنز باعث افزایش مهاجرت و تکثیر سلول های اندوتلیال و تشکیل شبکه عروقی می شود. بیان این پروتئین در شرایط هیپوکسی به وسیله افزایش بیان عامل ناشی از هایپوکسی(HIF-1) افزایش و رگ زایی را تحریک می کنند. هدف از پژوهش حاضر تعیین و بررسی تاثیر هشت هفته تمرین استقامتی با شدت متوسط بر بیان ژن های HIF-1 وVEGF  عضله قلبی رت های نر مبتلا به آنفارکتوس میوکارد بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی که در سال 1398 انجام شد، 16 سر رت نر نژاد ویستار 10 هفته ای با وزن 250 تا 300 گرم و مبتلا به انفارکتوس میوکارد، در دو گروه تمرین (60 دقیقه به صورت دویدن متناوب روی نوارگردان و هر تناوب شامل 4 دقیقه دویدن با شدت 7065 درصد VO2max و 2 دقیقه ریکاوری فعال با شدت 6050 درصد VO2max پنج روز در هفته و به مدت هشت هفته) و گروه کنترل (بدون مداخله تمرین) قرار گرفتند. بیان ژن های مذکور با روش qRT-PCR مورد بررسی قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون آماری تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج آزمون تی مستقل مربوط به گروه های تجربی و کنترل در شاخص VEGF و HIF-1 عضله قلبی نشان داد که VEGF گروه تمرین به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل (001/0=p) و هم چنین HIF-1 در گروه تمرین نیز  به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل بود (001/0=p).

    نتیجه گیری

    به طورکلی، هشت هفته تمرین استقامتی با شدت متوسط باعث افزایش عوامل موثر در آنژیوژنز در رت های نر نژاد ویستار پس از وقوع آنفارکتوس میوکارد می شود.هایپوکسی حاصل از هشت تمرین استقامتی با شدت متوسط، باعث افزایش HIF-1 شده و این پروتئین نیز بیان ژن VEGF را که مهم ترین محرک آنژیوژنز است افزایش داده و در نهایت باعث افزایش رگ زایی درعضلات قلبی شده است.

    کلیدواژگان: آنژیوژنز، آنفارکتوس میوکارد، تمرین
  • محمد فتحی*، سمیه احمدآبادی صفحات 634-645
    زمینه و هدف

    افزایش بیان فاکتور myoD مشخصه فعال سازی و تکثیر سلول های ماهواره ای در پی محرک های القاء شده در عضلات اسکلتی است، اما به نظر می رسد پاسخ عضلات تند و کند و هم چنین آشکار شدن این نشانگر در اثر محرک های یکسان متفاوت است. بنابراین هدف از این مطالعه تعیین و ارزیابی اثر یک دوره تمرین استقامتی بر بیان ژن myoD در عضله اسکلتی تند و کند انقباض موش های صحرایی نر نژاد ویستار است.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی که در سال 1399 انجام شد، 14 موش صحرایی (با میانگین وزنی 33±294 گرم) از انستیتوی پاستور تهیه و برای همه آنها شرایط طبیعی (دسترسی آزاد به آب و غذا، چرخه تاریکی و روشنایی، دما و رطوبت مناسب) مهیا شد و به صورت تصادفی به دوگروه کنترل (7 سر) و تجربی (7 سر) تقسیم شدند. گروه تجربی 14 هفته فعالیت استقامتی (6 جلسه در هفته، هر جلسه 1 ساعت تمرین استقامتی با سرعت 30 متر [a1] در دقیقه) را اجرا کرده، در پایان 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، بی هوش و تشریح شدند.  از روشReal time RT-PCR  برای تعیین میزان بیان ژن myoD عضله بازکننده دراز انگشتان (EDL) و عضله نعلی استفاده و با استفاده از آزمون آماری تی [a2]  مستقل برای ارزیابی اطلاعات استفاده شد.

    یافته ها

    تمرین استقامتی موجب افزایش معنی دار بیان ژن myoD در عضله بازکننده بلند انگشتان (022/0=p)شد. هم چنین این تغییر در عضله نعلی به طور معنی داری (001/0=p) دیده شد [a3] . [a4]

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج این پژوهش به نظر می رسد فعالیت استقامتی با ایجاد چالش های متابولیکی [a5] موجب افزایش بیان ژن myoD در عضله کند انقباض یعنی عضله نعلی و هم چنین عضلهEDL یعنی عضله تند انقباض می شود.

    کلیدواژگان: فعالیت استقامتی، عضله نعلی، عضله بازکننده
  • منصوره نعیمی تاجدار*، مهدی نمازی زاده، صادق نصری، سید محمدکاظم واعظ موسوی صفحات 646-663
    زمینه و هدف

    فراخوانی مجدد حافظه تحکیم یافته می تواند منجر به بازداری یا به روز شدن و بازتحکیم حافظه شود،  عوامل مختلفی بر عملکرد بازتحکیم حافظه تاثیر دارد. لذا هدف از این مطالعه تعیین و تاثیر تمرین هوازی و تحریک الکتریکی مغز بر بازتحکیم حافظه در شرایط بدون خواب و خواب بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه تجربی که در سال  1398انجام شد،  45 شرکت کننده جوان با دامنه سنی 20تا 25 سال در پژوهش حاضر شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های جمعیت شناختی، کیفیت خواب پترزبورگ، دست برتری ادینبرگ، حافظه وکسلر، آزمون زمان واکنش تطبیق رنگ زنجیره ای، دستگاه تحریک الکتریکی مستقیم جمجمه ای و ساعت ضربان سنج استفاده شد. آزمودنی ها بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب و سپس به صورت تصادفی در سه گروه آزمایشی و کنترل گمارده شدند. آزمودنی ها تکلیف تطبیق رنگ زنجیره ای را در مرحله اکتساب (شش بلوک 100 کوششی) انجام دادند، سپس گروه اول به مدت 30 دقیقه فعالیت بدنی هوازی، گروه دوم به مدت 15 دقیقه تحریک الکتریکی جمجمه و 15 دقیقه فعالیت بدنی هوازی انجام دادند. همه گروه ها 30 دقیقه بعد از انجام مداخله تمرینی، تکلیف تطبیق رنگ زنجیره ای را در یک بلوک 100 کوششی فراخوانی و بعد از یک  و 48 ساعت بعد در آزمون های یادداری شرکت کردند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری تحلیل واریانس یک راهه، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد آزمودنی ها در بلوک تمرینی سوم نسبت به بلوک تمرینی اول و دوم عملکرد بهتری داشتند (05/0≥p). در اجرای آزمون یادداری بعد از 1 ساعت، گروه تمرین هوازی بهترین عملکرد و گروه تمرین ترکیبی ضعیف ترین عملکرد را داشت (05/0≥p). در اجرای آزمون یادداری بعد از 48 ساعت گروه تمرین ترکیبی بهترین و گروه کنترل ضعیف ترین عملکرد را داشت.

    نتیجه گیری

      با توجه به یافته های پژوهش حاضر، انجام فعالیت بدنی هوازی و ایجاد تحریک الکتریکی مغز جهت افزایش عملکرد تحکیم حافظه به افراد توصیه می شود.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، تحریک مغز، پردازش حافظه
  • زهرا کاظمی خوبان، حمید پورشریفی*، علیرضا کاکاوند، معصومه ژیان باقری صفحات 664-683
    زمینه و هدف

    با توجه به تاثیرات ناگوار خشونت خانگی و ترومایی بر سلامت جسمی و روانشناختی زنان ، هدف از مطالعه ی حاضر بررسی تجارب زیستی بعد از تروما در زنان قربانی خشونت خانگی بود. هدف از این پژوهش تعیین و تجارب زیستی بعد از تروما در زنان قربانی خشونت خانگی بود.

    روش بررسی

    در این پژوهش کیفی که با رویکرد تحلیل محتوا در سال 1399 انجام شد، داده ها از طریق تحلیل ثانویه داده ها، مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 50 نفر از زنان قربانی خشونت خانگی به روش تحلیل تماتیک، مورد بررسی قرار گرفت. روش نظریه مبنایی با استفاده از نمونه برداری نظری و در هر مرحله با توجه به تحلیل داده های پیشین از بین زنانی که تمایل به انجام مصاحبه داشتند. داده ها در این مطالعه با روش Corbin و  Strauss تحلیل شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها منجر به استخراج 3 مقوله تبیینی و 20 مقوله تفسیری و 64 مقوله توصیفی گردید که عبارتند از؛ 1. رفتارهای تجربه شده بعد از تروما (رفتارهای تقابلی، رفتارهای انتقام جویانه، روی آوردن به مشروبات و سیگار، تاثیر بر پاسخ های فیزیولوژی، اقدام به خودکشی و رفتارهای منفعلانه)، 2. هیجان های تجربه شده بعد از تروما (عزت نفس پایین، ترس، خشم، نفرت و فقدان لذت در زندگی) و 3. افکارهای تجربه شده بعد از تروما (ترس همیشگی، احساس بی پناهی و بدبختی، آرزوی مردن، نفرت از زن بودن، مقایسه خود با دیگران، نفرت از خود، اندیشیدن به طلاق، آرزوی کشتن همسر، عدم عشق به فرزندان، میل به خیانت، اندیشیدن به خودکشی، بی تفاوتی، ندامت از ازدواج، در فکر انتقام و نفرت از جنس مرد.

    نتیجه گیری

    بر مبنای این نتایج، زنان در معرض خشونت خانگی دچار مشکلات عدیده ای در حوزه رفتار تجربه شده، هیجان های تجربه شده و افکار تجربه شده بعد از تجارب ترومایی قرار دارند. این یافته ها می تواند در ارزیابی خطر، تعیین مسیرهای درمانی و مدیریت خشونت خانگی در زنان قربانی مفید واقع گردد.

    کلیدواژگان: تجارب زیستی، تروما، خشونت خانگی، زنان قربانی
  • الهام رحیمی، علیرضا ماردپور* صفحات 684-700
    زمینه و هدف

    خودکشی یکی از معضلات عمده بهداشت عمومی است و نقش اساسی در به خطر افتادن سلامت روانی جامعه ایفا میکند. یکی از مهم ترین بحران های روانشناختی است که متخصصان سلامت ممکن است در محیط کارشان با آن مواجه شوند. یکی از علل خودکشی افسردگی می باشد که درمان های دارویی و روانی را طلب می کند. یکی از رویکردهای مهم در این خصوص، رویکرد معنی درمانی است. هدف این پژوهش تعیین و تدوین بسته مداخله ای پیشگیری از خودکشی مبتنی بر معنی درمانی و تاثیر آن بر امید به زندگی، افکار خودآیند منفی و افکار خودکشی دانشجویان دختر بود.

    روش بررسی

    این یک مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون می باشد که در سال 1399 انجام شد، پس از بررسی منابع علمی نوشتاری، مصاحبه نیمه ساختار یافته با 10 نفر از متخصصان روانشناسی تدوین بسته آموزشی صورت گرفت. روایی محتوایی بسته تدوین شده بر اساس شاخص لاواشه 94/0 می باشد. در مرحله دوم پژوهش، بسته مداخله ای مبتنی بر معنی درمانی در 10 جلسه تدوین شد. در این بخش از بین دانشجویان 18 تا 25 سال دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، 40 نفر با استفاده از روش در دسترس انتخاب گردید و در دو گروه به طور تصادفی (گروه آزمایش و کنترل) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه مقیاس امید اشنایدر، مقیاس افکار خودآیند منفی ATQ و مقیاس افکار خودکشی بک بود. بر اساس مولفه های استخراج شده از متون علمی و مصاحبه با متخصصان روانشناسی بسته  تدوین شده شامل؛ مولفه های سوق دهنده ای خودکشی (پوچی و بی هدفی حس قربانی بودن آسیب به خود)، پیش گیرنده های خودکشی (معنای زندگی رنج آزادی مسئولیت) و تعالی بخش های زندگی (عشق کار معنویت و اندیشه زدایی) می باشد که در طی 10 جلسه یک ساعته آموزش داده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری لوین و تحلیل واریانس و لامبدای ویلکز تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که بسته تدوین شده مبتنی بر معنا درمانی در افزایش امید به زندگی و کاهش افکار خودآیند منفی اثر بخش است و در کاهش افکار خودکشی معنی دار نبوده است (0001/0=p). روش مداخله تاثیر معنی داری بر نمره کل امید (66/83=F و 0001/0=Sig) تاثیر معنی دار دارد و بر نمره کل افکار منفی (01/49=F و 0001/0=Sig) تاثیر معنی دار دارد. در خصوص تاثیر روش درمانی بر افکار خودکشی، تاثیر معنی داری بر نمره کل افکار خودکشی (63/1=F و20/0=Sig) ندارد و با توجه به نتایج، مجذور اتا نیز تنها توانست 6 درصد واریانس افکار خودکشی را تبیین کند.

    نتیجه گیری

     با توجه به اثر بخشی بسته تدوین شده بر اساس معنا درمانی بر کاهش افکار منفی و افزایش سطح امید، فلذا آموزش این بسته برای دانش افزایی و توانمندسازی دانشجویان در مقابل افسردگی و مولفه های آن توصیه می شود.

    کلیدواژگان: معنی درمانی، افکار خودکشی، افکار خودآیند منفی، امید به زندگی
  • زهرا کامکار، سید حسین سید موسوی*، سید محمود طباطبایی، شیرعلی خرامین صفحات 701-712
    زمینه و هدف

    انگیزش درونی یا خودانگیختگی از نیازهای روان شناختی و تلاش های مبتنی بر  فطرت در جهت رشد، حاصل می شود. وقتی افراد به صورت درونی، با انگیزه باشند به خاطر علاقه و لذتی که از چالش درونی  خود می برند،  اقدام به فعالیت های  خاص می کنند و بر اساس این انگیزه  رفتار می نمایند. لذا هدف از این تعیین و مقایسه خودانگیختگی از دیدگاه  قرآن و روانشناسی بود.

    روش بررسی

    برای انجام این مطالعه توصیفی تحلیلی، با روش کتابخانه ای در سال 1399 انجام شد. این مطالعه با استفاده از دیدگاه های مشاوره ای قرآن پژوهان و روانشناسان به تطبیق و تدوین  مباحث  پرداخته است.

    یافته ها

    انگیزش درونی خلاقیت را افزایش می دهد، فرد زمانی خیلی خلاق می شود که احساس کند عمدتا به وسیله علاقه، خشنودی، رضایت و چالش خود تکلیف دارد نه با  فشارهای بیرونی.  از آنجایی که جامعه ایده آل و پیشرو جامعه ای است که در آن افراد در هر جایگاهی دارای انگیزش های درونی برای انجام مسئولیت های خود  می باشند، اهمیت توجه به خودانگیختگی در افراد روشن می گردد.

    نتیجه گیری

    نتایج  نشان می دهد که هر دو حوزه قرآن و روانشناسی بر انگیزش درونی تاکید داشته است، هرچند در حوزه روانشناسی عوامل مادی و فیزیولوژیکی و شاخص های قابل اندازه گیری زیر بنای بحث انگیزش می باشد. در روانشناسی مفهوم خودانگیختگی به صورت مفاهیم و سازه های اختصاصی از قبیل؛ انگیزش، انگیزه، نیاز، محرک و  هدف به کار رفته است.

    کلیدواژگان: قرآن، روانشناسی، خودانگیختگی، فطرت
  • عبدالله پورصمد، فریبا تدریسی نیک، محمد ملکزاده* صفحات 713-728
    زمینه و هدف

    سندرم پیش از قاعدگی (PMS) علاوه بر کاهش کیفیت زندگی، عملکرد اجتماعی و اقتصادی افراد و زندگی روزانه ایشان را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. لذا هدف از این تحقیق تعیین و بررسی  فراوانی نسبی سندرم پیش از قاعدگی و برخی از عوامل مرتبط در دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی یاسوج بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی که در سال 1396 انجام گرفت، تعداد 193 نفر از دانشجویان خانم دانشگاه علوم پزشکی یاسوج که واجد ملاک های ورود به مطالعه بودند، از طریق نمونه گیری در دسترس از بین تمام رشته ها انتخاب  و مورد بررسی قرار گرفتند. در این تحقیق علاوه بر فرم دموگرافیک، پرسشنامه های غربالگری علایم قبل از قاعدگی (PSST) و فرم کوتاه پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (WHOQOL) مورد استفاده قرار گرفت و پرسشنامه های تحقیق به وسیله شرکت کنندگان تکمیل گردید. داده های جمع آوری شده به وسیله آزمون های آماری مجذور کای، تی و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.

     یافته ها

     در این مطالعه تعداد 73 نفر(8/37 درصد) دچار PMS و 24 نفر (4/12 درصد) دارای اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی (PMDD) بودند. نتایج نشان داد که افراد دارای فعالیت فیزیکی به طور معنی داری کمتر از افراد بدون فعالیت فیزیکی به PMS و یا PMDD مبتلا می شوند (05/0<p). در میانگین توده بدنی شرکت کنندگان در سه گروه از افراد مبتلا به PMS، PMDD و سالم  اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0<p). نتایج نشان داد که میانگین  ابعاد جسمی و روانشناختی کیفیت زندگی در افراد سالم به طور معنی داری از دو گروه مبتلا به PMS و PMMD بالاتر بود (05/0<p).
     

    نتیجه گیری

      با توجه به فراوانی نسبی بالای PMS در دانشجویان دانشگاه، توجه مسیولان دانشگاه به این مساله و حفظ بهداشت روانی دانشجویان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با توجه به ارتباط این بیماری با فعالیت بدنی و ورزش، تشویق دانشجویان به انجام فعالیت های ورزشی و ورزش منظم می تواند شدت علایم و عوارض PMS را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: سندرم پیش از قاعدگی، اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی، کیفیت زندگی، دانشجویان پزشکی
|
  • N. Darvishzadeh, K.Aziz Beigi*, Z. Etemad Pages 577-595
    Background & aim

    Consumption of crunchy foods and lack of nutritional hygiene causes destruction of adipose tissue homeostasis and secretion of inflammatory factors. Aerobic exercise is one of the ways to control inflammation adipose tissue. Therefore, the aim of this study was to investigation the simultaneous effect of aerobic exercise and Octopamine on NLR Family Pyrin Domain Containing 1 (NLRP1), leptin, carbonyl protein of brown adipose tissue changes in rats fed with deep fried oil.

    Methods

    In the present experimental study conducted in 2019, 40 male Wistar rats (age 20 weeks; weight ± 350 20 20 g) were randomly selected in healthy control groups (n = 8), control with heated oil (n = 8). Poisoned + aerobic exercise (number = 8), poisoned + octapamine (number = 8) and poisoned + aerobic exercise + octapamine (number = 8). Heated oil was fed orally (gavage) to the relevant rats for 4 weeks. The dose used was 81 mg / kg octapamine by intraperitoneal (IP) injection and dissolved in 9% normal saline. Aerobic exercise groups also trained on a treadmill for 4 weeks with increasing intensity in the first week of 50% of aerobic power and in the last week the intensity of training reached 65% of aerobic power. Concentrations of leptin, protonyl carbonyl were assessed by ELISA method and brown adipose tissue changes were assessed by hematoxylin-eosin and IHC staining methods. Real time PCR and immunohistochemical methods were used to determine changes in NLRP1 gene and protein, respectively. The collected data were analyzed using two-way ANOVA and independent t-test.

    Results

    In all toxic groups, a significant increase in NLRP1 gene and protein expression was observed, as well as an increase in carbonyl protein and leptin compared to the healthy control group (p≤0.05). The results showed that the expression of NLRP1 gene and protein in the poisoned + aerobic exercise and poisoned + octapamine groups had a significant decrease compared to the poisoned group (p≤0.05). Also, the expression of NLRP1 protein in the toxic-aerobic + octapamine group was significantly different in comparison with the poisoned control group (p≤0.05). while the expression of this gene in the DFO + aerobic + octapamine group did not decrease significantly compared to the toxic group. The results showed a significant difference in the concentration of carbonyl protein in the DFO-aerobic and DFO-octapamine groups compared to the DFO sole group, but this result was not observed in the DFO-aerobic exercise + octapamine. Leptin concentration in the poisoned+aerobic exercise (poisoned+octapamine and poisoned+aerobic exercise + octapamine) groups was significantly reduced compared to the poisoned group.

    Conclusion

    It looked as if that the use of octapamine supplement along with aerobic exercise with control of NLRP1 and reduction of leptin were effective in controlling risk factors for adipose tissue.

    Keywords: Endurance Training, Octopamine, NLRP1, Leptin, Carbonyl Protein
  • M .Amoei, Z .Meshkati*, R .Nasiri, AB .Dakhili Pages 596-610
    Background & aim

    Lead is one of the neurotoxic environmental pollutants that causes anxiety behaviors. The aim of the present study was to investigate the effect of aerobic exercise and curcumin diet supplement on anxiety behavior and locomotor activity of lead nitrate-infected female Balb / c mice in the hole-board test.

    Methods

    In the present experimental study conducted in 2019, 42 female mice weighing 25-30 g were purchased from Pasteur Institute of Iran. One week before the start of the study, the rats underwent low-intensity aerobic exercise for 10 minutes (five sessions) for adaptation and familiarization. Subsequently, they were randomly divided into seven groups of six including healthy group (control), negative control group receiving distilled water, negative control group receiving distilled water and ethanol solvent, positive control group receiving lead nitrate, receiving group Lead nitrate and aerobic exercise, lead nitrate and curcumin supplement group and lead nitrate, aerobic and curcumin exercise were divided. At the end of the study, the Hullboard test was taken to evaluate the anxiety behavior and motor activity of the animals. One-way analysis of variance was used for statistical analysis and Tukey post hoc test was used for multiple comparisons.

    Results

    The results of the present study indicated that after oral administration of lead, the number of times the head was sunk into the holes of the hollow board and the latency was reduced compared to the control group (p=0.01), whereas, the number of times the lines were crossed. Positive (+) page (movement activity) increased (p= 0.001). Curcumin supplementation increased the number of times the head was sunk into the holes (p= 0.03), increased the latency (p = 0.02) and decreased the number of times crossing the lines (p= 0.01) compared to the lead nitrate group. Aerobic exercise increased the latency (p=0.02) and decreased the locomotor activity compared to the lead nitrate group (p=0.01), but no significant change was observed in the number of head dips into the plate holes. In addition, performing aerobic exercises simultaneously with curcumin injection caused more head immersion into the holes (p=0.001), increased latency (p=0.01) and decreased motor activity compared to the experimental groups (p=0.01).

    Conclusion

     In general, it was concluded that exposure to lead nitrate causes anxiety behavior. Also, the aerobic training and curcumin supplementation can moderate the anxious effects of lead nitrate treatment.

    Keywords: Anxiety, Lead, Aerobic training, Curcumin
  • A. Kazemi Mehr, M.Mogharnasi*, S. Ilbeigi Pages 611-623
    Background & aim

    Soy milk is a appropriate source of protein for the elderly as a result of its high absorption rate and amino acids. The present study was performed to determine and evaluate the effect of eight weeks of resistance training and soy milk consumption on lipid profile, body composition and some physical fitness factors in elderly women.

    Methods

    In the present semi-experimental study, 48 elderly women (age 65±2.2 years) in Yasuj, Iran, were selected by targeted sampling method and at that point randomly divided in four groups of resistance training + soy milk (n=12), resistance training + placebo (n=12), soy milk (n=12) and placebo (n=12). Forty-eight hours before and after the intervention, body composition tests, physical fitness and blood samples were taken. Data analysis was performed using dependent t-tests, one-way analysis of variance and LSD follow-up test at a significance level of less than 0.05.

    Results

    After eight weeks, weight, body mass index, waist-to-hip ratio, TG, TC and LDL-C significantly decreased in the intervention groups, but HDL-C significantly increased (p<0.05). It is worth noting that only in the resistance training + soy milk and resistance training + placebo groups, the percentage of fat decreased and the strength of the upper limbs, the strength of the lower limbs and the maximum oxygen consumption increased significantly (p<0.05).

    Conclusion

    It seems that resistance training and consumption of soy milk as a non-pharmacological method can be an effective factor in preventing and promoting the health of elderly women by improving lipid profile, body composition and physical fitness

    Keywords: Resistance Training, Lipid Profile, Soy Milk, Body Composition, Elderly Women
  • SH .Haidarpour, M .Ghahremani*, S .Hosseinpour Delavar Pages 624-633
    Background & aim

    Vascular endothelial growth factor (VEGF) as the strongest and most important stimulant of angiogenesis increases the migration and proliferation of endothelial cells and vascular network formation. The expression of this protein in hypoxia conditions is increased and stimulates angiogenesis by increasing the expression of hypoxia-induced factor (HIF-1). The aim of the present study was to determine the effect of eight weeks of moderate intensity endurance training on the expression of HIF-1 and VEGF genes in the heart muscle of male rats with myocardial infarction.

    Methods

    In the present experimental study conducted in 2019, 16 Wistar male rats of 10 weeks old and mean weight 250-300gr were allocated to two groups of Exercise (60 minutes of interval treadmill running for four minutes with the intensity of 65-70 and two minutes of active rest at 50-60 percent of VO2max for 5 days a week for 8 weeks) and control group (without any training). Real-time PCR was used to assess the expression of genes. Data were analyzed in SPSS18 using independent t test (P≤ 0.05).

    Results

    The results of independent t-test related to experimental and control groups in VEGF and HIF-1 cardiac muscle index indicated that VEGF in the exercise group was significantly higher than the control group (p = 0.001) and also HIF-1 in the exercise group. It was significantly higher than the control group (p = 0.001).

    Conclusion

    In general, eight weeks of moderate intensity endurance training increases the effective factors in angiogenesis in male Wistar rats after myocardial infarction. Hypoxia resulting from eight moderate intensity endurance training increases HIF-1 and on the other hand this protein increased the expression of VEGF gene, which is the most important stimulator of angiogenesis, and ultimately increased angiogenesis in the heart muscle.

    Keywords: Angiogenesis, Myocardial Infarction, Exercise, VEGF, HIF-1
  • M. Fathi*, S .Ahmadabadi Pages 634-645
    Background & aim

    The increase of myoD gene expression is the characteristic of activation and proliferation of satellite cells due to induced stimulus in skeletal muscle. But it seems the fast and slow skeletal muscle response and the appearance of this marker due to stimulus are not similar. Accordingly, the present study aimed to evaluate the effect of endurance training on myoD gene expression in fast and slow skeletal muscle in Wistar male rats.

    Methods

    In the present study conducted in 2020, 14 rats (weight 234±24g) provided from Pasteur Institute and housed under natural conditions (temperature, light/dark (12-h) cycle, with ad Libitum access to food and water). The rats randomly divided to two groups experimental (n=7) and control (n=7); the experimental group performed an endurance training program (30 m/min, 50 min, 6 sessions per week for 14-weeks) on a motorized treadmill, and 48 hours after the end of the last session of endurance activity with the control group were anesthetized and sacrificed, then the soleus and extensor digitorum longus (EDL) muscles were removed. Real-time RT-PCR was used to determine if expression levels of myoD gene. To conclude, the data were analyzed by independent t-test.

    Results

    endurance training induced a significant increase (p=0.022) in EDL myoD gene expression; correspondingly, this modification was observed in soleus muscles (p=0.001)

    Conclusion

    it appeared that endurance training increased the myoD gene expression in soleus (slow-twitch muscle) and EDL (fast-twitch muscle).

    Keywords: Endurance activity, myoD, Extensor Digitorum Longus, Soleus Muscle
  • SM. Naeemi Tajdar*, M .Namazizadeh, S. Nasri, SMK .Vaez Mousavi Pages 646-663
    Background & aim

    Reallocating boosted memory can lead to blocking or updating and re-boosting memory. Various factors affect the performance of memory reinforcement. Therefore, the aim of this study was to determine the effect of aerobic exercise and electrical stimulation of the brain on memory reinforcement in sleepless and sleepless conditions.

    Methods

    45 young participants aged 20 to 25 years participated in the present quasi-experimental study conducted in 2019. Data were collected using demographic questionnaires, Petersburg sleep quality, Edinburgh excellence, Wechsler memory, chain reaction color matching time test, direct cranial electrical stimulation device and heart rate monitor. Subjects were selected based on inclusion criteria and then randomly assigned to three experimental and control groups. The subjects performed the chain color matching task in the acquisition stage (six blocks of 100 attempts), then the first group performed aerobic physical activity for 30 minutes, the second group did 15 minutes of electrical stimulation of the skull and 15 minutes of aerobic physical activity. All groups called the chain color matching task in a 100-item block 30 minutes after the training intervention and participated in the retest tests one and 48 hours later. The collected data were analyzed using one-way analysis of variance, repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test.

    Results

    The results indicated that the subjects performed better in the third training block than the first and second training blocks (p ≥ 0.05). In the retention test after 1 hour, the aerobic exercise group had the best performance and the combined exercise group had the weakest performance (p ≥ 0.05). In performing the retention test after 48 hours, the combined exercise group had the best and the control group had the weakest performance.

    Conclusion

    According to the findings of the present study, aerobic physical activity and electrical stimulation of the brain to increase memory-enhancing performance are recommended.

    Keywords: Physical Activity, Electrical Stimulation of the Brain, Memory Process
  • SZ. Kazemi Khooban, H. Poursharifi*, A. Kakavand, M .Jian Bagheri Pages 664-683
    Background & aim

    Due to the adverse effects of domestic violence and trauma on women's physical and psychological health, the aim of this study was to investigate post-traumatic biological experiences in women victims of domestic violence. The aim of the present study was to determine and post-traumatic biological experiences in women victims of domestic violence.

    Methods

    In the present qualitative study conducted with the content analysis approach in 2021, the data were analyzed through secondary data analysis, semi-structured interviews with 50 women victims of domestic violence by thematic analysis.The basic theory method was collected using theoretical sampling at each stage according to the analysis of previous data from women who wished to do the interview. Data in this study were analyzed by Corbin and Strauss methods.             

    Results

    Data analysis led to the extraction of 3 explanatory categories, 20 interpretive categories and 64 descriptive categories, which were: 1. Post-traumatic behaviors experienced (coping behaviors, vengeful behaviors, turning to alcohol and smoking, affecting physiological responses, suicide attempts, and passive behaviors), 2. Post-traumatic emotions experienced (low self-esteem) , Fear, anger, hatred and lack of pleasure in life) and 3. Thoughts experienced after trauma (constant fear, feeling of helplessness and misery, wishing to die, hating being a woman, comparing oneself with others, hating oneself, thinking about divorce , the desire to kill a wife, lack of love for children, desire for betrayal, contemplating suicide, indifference, remorse for marriage, thinking of revenge and hatred of men.

    Conclusion

    Based on these results, women exposed to domestic violence have many problems in the area of experienced behavior, experienced emotions and thoughts experienced after traumatic experiences. These findings can be useful in assessing the risk, determining treatment pathways, and managing domestic violence in women victims.

    Keywords: Biological experiences, Trauma, Domestic violence, Women victims
  • E. Rahimi, A. Maredpour* Pages 684-700
    Background & aim

    Suicide is one of the most important psychological crises that health professionals may face in their workplace. One of the causes of suicide is depression, which requires medical and psychological treatments. One of the important approaches in this regard is the meaning therapy approach. The aim of the present study was to determine and compile a package of suicide prevention interventions based on the meaning of therapy and its effect on life expectancy, negative spontaneous thoughts and suicidal ideation of female students.

    Methods

    The present quasi-experimental study with pre-test-post-test design was conducted in 2020. After reviewing the scientific and written sources, a semi-structured interview was conducted with 10 psychologists to develop an educational package. The content validity of the package based on Lavasheh index is 0.94. In the second phase of the study, a package of intervention based on meaning therapy was developed in 10 sessions. In this section, from 18 to 25 years old students of Yasuj University of Medical Sciences, 40 people were selected using the available method and randomly divided into two groups (experimental and control groups). The research instruments included Schneider Hope Scale, ATQ Negative Spontaneous Thought Scale and Beck Suicide Thought Scale. Based on the components extracted from scientific texts and interviews with psychologists, the package includes: Components of suicide drive (emptiness and aimlessness - a sense of self-harm), suicide prevention (meaning of life - suffering - freedom - responsibility) and excellence in life (love - work - spirituality and thoughtlessness) during 10 hours of training given. The collected data were analyzed using Levin statistical tests and analysis of variance and Wilkes lambda.

    Results

    Findings indicate that the package based on meaning therapy is effective in increasing life expectancy and reducing negative spontaneous thoughts and has not been significant in reducing suicidal ideation (P = 0.0001). The intervention method has a significant effect on the total score of hope (F = 83.66 and Sig = 0.0001) and has a significant effect on the total score of negative thoughts (F = 49.01 and Sig = 0.0001). Regarding the effect of treatment on suicidal ideation, it did not have a significant effect on the total score of suicidal ideation (F = 1.63 and Sig = 0.20) and according to the results, Eta squared could only explain 6% of the variance of suicidal ideation.

    Conclusion

    Due to the effectiveness of the package developed based on meaning therapy on reducing negative thoughts and increasing the level of hope, therefore, teaching this package to increase knowledge and empower students against depression and its components is recommended.

    Keywords: Meaning therapy - Suicidal thoughts - Negative spontaneous thoughts - Life expectancy
  • Z .Kamkar, SH. Seyed Mousavi*, SM .Tabatabai, SH .Kharamin Pages 701-712
    Background & aim

    Intrinsic motivation or spontaneity arises from psychological needs and instinctual efforts to grow. When people are internally motivated, they engage in specific activities and act on that motivation because of the interest and pleasure they derive from their inner challenge. Therefore, the purpose of the present determination and comparison was spontaneity from the perspective of the Qur'an and psychology.

    Methods

    The present descriptive-analytical study was conducted by library method in 2020. The present study used the perspectives of Quranic scholars and psychologists to apply and compile the topics.

    Reasult

     Intrinsic motivation increases creativity. A person becomes very creative when he feels that he is tasked mainly by his own interest, satisfaction, satisfaction, and challenge, not by external pressures. Since the ideal and progressive society is a society in which people in any position have internal motivations to perform their responsibilities, the importance of paying attention to spontaneity in individuals becomes clear.

    Conclusion

    The results and findings indicated that both the field of Quran and psychology emphasize intrinsic motivation. Though in the field of psychology, material and physiological factors and measurable indicators are the basis of motivation. In psychology, the concept of spontaneity in the form of specific concepts and structures such as; Motivation, motivation, need, stimulus and purpose are used.

    Keywords: Quran, Psychology, spontaneity, Nature
  • A. Poursamad, F. Tadrisi Nik, M .Malekzadeh* Pages 713-728
    Background & aim

    Premenstrual syndrome (PMS) in addition to reducing the quality of life, correspondingly affects the social and economic performance of individuals and their daily lives. The purpose of the present study was to determine the prevalence of PMS and some related factors among female students of Yasuj University of Medical Sciences in 2018.

    Methods

    In the present descriptive-analytic study, 193 female students of Yasuj University of Medical Sciences whom met the inclusion criteria, were selected through convenience sampling. In addition to demographic form, the PSST questionnaire (to screen the premenstrual syndrome) and short form of WHO Quality of Life Questionnaire (WHOQOL) were used. After receiving the ethics code, required permissions, and the informed consent form, the research questionnaires were filled out by the participants. The collected data were analyzed by SPSS software version 21 using descriptive statistics, mean, standard deviation, and Chi square, t-test as well as ANOVA tests.

    Results

    In this study 73 students (37.8%) had PMS and 24 students (12.4%) had PMDD. The results displayed that people with physical activity had significantly less PMS or PMDD than those without physical activity (p <0.05). There was no significant difference in mean body mass index in the three groups of people with PMS, PMDD and healthy (p> 0.05). The results correspondingly indicated that the mean of physical and psychological dimensions of quality of life in healthy people was significantly higher than the two groups with PMS and PMMD (p <0.05).

    Conclusion

    Given the relatively high prevalence of PMS among college students, the attention of university officials to this issue and the development of students’ mental health is important. Due to the association of this disease with physical activity and exercise, encouraging students to do regular exercise can reduce the severity of PMS symptoms and its complications.

    Keywords: Premenstrual syndrome, premenstrual dysphoric disorder, quality of life, Medical students