فهرست مطالب

مدیریت ارتقای سلامت - سال دهم شماره 5 (پیاپی 51، مهر و آبان 1400)

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال دهم شماره 5 (پیاپی 51، مهر و آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پارسا بهمنی، بهنام مکوندی*، رضا جوهری فرد صفحات 1-11
    مقدمه

    رفتارهای پرخطر زمینه سازی بزهکاری در نوجوانان است که شناسایی پیش بین های آن می تواند در اقدامات پیشگیرانه موثر باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین الگوی معادلات ساختاری رفتارهای پرخطر با تنهایی و اعتیاد به شبکه های اجتماعی با میانجیگری فرسودگی تحصیلی در نوجوانان انجام شد. 

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر شیراز در سال 1399 جامعه آماری این پژوهش بودند که 221 تن از آن ها به روش تصادفی طبقه ای مشارکت داشتند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی" (Iranian Adolescents Risk-Taking Scale)، "نسخه سوم مقیاس تنهایی UCLA" (UCLA Loneliness Scale: Version 3)، "پرسشنامه اعتیاد به شبکه های اجتماعی مبتنی بر موبایل" (Addiction to Mobile Questionnaire Based on Social Networks) و "سیاهه فرسودگی مسلش" (Maslach Burnout Inventory) بود. روایی سازه به روش تحلیل عاملی تاییدی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ ابزار ها اندازه گیری شد. داده ها در نرم افزارهای اس پی اس اس  نسخه 24 و اموس نسخه 24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    الگوی پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار بود. همچنین نتایج آزمون بوت استرپ نشان داد که تنهایی با میانجیگری فرسودگی تحصیلی (085/0=β) و اعتیاد به شبکه های اجتماعی با میانجیگری فرسودگی تحصیلی (163/0=β) با رفتارهای پرخطر همبستگی غیرمستقیم و معنادار دارند (05/0>P).

    نتیجه گیری

    رفتارهای پرخطر در نوجوانان با تنهایی، اعتیاد به شبکه های اجتماعی با میانجی گیری فرسودگی تحصیلی قابل پیش بینی است. پیشنهاد می شود که روانشناسان و متخصصان حوزه سلامت به نقش این متغیرها توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: خطرپذیری، تنهایی، نوجوان، شبکه های اجتماعی، فرسودگی
  • ندا گلچین، مالک میرهاشمی*، حسن پاشا شریفی صفحات 12-27
    مقدمه

    ناباروری و سیر درمان آن بر تمام جنبه های زندگی فرد و زوج اثر می گذارد و می تواند باعث اختلالات روانی متعدد شود. هدف از پژوهش حاضر پیش بینی پریشانی های روانشناختی ناباروری بر اساس سرسختی روان شناختی، ذهن آگاهی، نیازهای بنیادی روان شناختی در زنان و مردان نابارور انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی -همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه زنان و مردان نابارور شهر تهران بود.  200 زن و 200 مرد با تشخیص ناباروری اولیه و ثانویه مراجعه کننده به مراکز ناباروری شهر تهران در سال 98 با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند.  جمع آوری داده ها با استفاده از "مقیاس افسردگی، اضطراب، تنش" (Depression, Anxiety, Stress Scale)، "مقیاس سرسختی روانشناختی"(Psychological Hardiness Scale)، "پرسشنامه پنج عاملی ذهن آگاهی"(Five Facet Mindfulness Questionnaire) و " مقیاس ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی" (Basic Psychological Needs Satisfaction Scale) انجام شد. داد ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 تحلیل شد.

    یافته ها

    از بین مولفه های پژوهش، مولفه های مشاهده (12/0-= β)، توصیف (18/0-= β)، عملکرد آگاهانه (24/0-= β)، خودمختاری (22/0-= β) و  شایستگی (33/0-= β) قادر به پیش بینی پریشانی های روان شناختی بودند. بر اساس شاخص ضریب تعیین می توان گفت که به طورکلی متغیرهای موجود در مدل قادر به تبیین 33 درصد (33/0= R2) از واریانس موجود در متغیر پریشانی های روان شناختی می باشند.

    نتیجه گیری

    سرسختی روان شناختی، ذهن آگاهی و نیازهای بنیادی روان شناختی در پیش بینی پریشانی های روانشناختی ناباروری نقش دارند. بنابراین، با آموزش مهارت های لازم در این زمینه می توان در کاهش این امر اقدام کرد. بنابراین، پیشنهاد می شود تیم های بهداشت و سلامت می توانند با آگاهی از این مسایل در درمان و بهبود تنش و پریشانی های روانشناختی افراد نابارور تدابیر بهتری را بیاندیشند.

    کلیدواژگان: پریشانی های روانشناختی ناباروری، سرسختی روان شناختی، ذهن آگاهی، نیازهای بنیادی روانشناختی، ناباروری.
  • لیلا برون*، فرح نادری، علیرضا حیدری، سعید بختیارپور، پروین احتشام زاده صفحات 28-40
    مقدمه

    مرگ یکی از عزیزان از رایج ترین رویدادهای تنش زا است. قبول آن بخصوص در رابطه با کودکان، پیچیدگی های خاصی دارد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی نمایش درمانی و موسیقی درمانی بر تنهایی، اضطراب، کودکان مبتلا به سوگ مراجعه کننده به کلینیک های اهواز انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع  نیمه تجربی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل همه کودکان مبتلا به سوگ مراجعه کننده به کلینیک های روانشناختی شهر اهواز در مقطع زمانی 4 ماه چهارم در سال 1397 به تعداد 93 کودک بودند. تعداد 45 کودک دختر و پسر 9 تا 12 سال دارای علایم سوگ یکی از چهره های دلبستگی دیگر (مانند مادر یا پدر) انتخاب و به شیوه هدفمند انتخاب شدند. سپس به صورت تصادفی از نوع قرعه کشی در گروه های نمایش درمانی، گروه موسیقی درمانی و گروه کنترل (هرگروه 15کودک) جایگزین شدند.جمع آوری داده های پژوهش با پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس تنهایی کودکان"(Children's Loneliness Scale) " و "مقیاس چندبعدی اضطراب کودکان" (Multidimensional Anxiety Scale for Children) انجام گرفت. روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ انجام شد. سپس برای گروه های مداخله، 12 جلسه 90 دقیقه ای نمایش درمانی و 15 جلسه 45 دقیقه ای موسیقی درمانی (هفته ای 2 جلسه برای هر گروه) انجام شد. برای گروه کنترل مداخله ای انجام نگرفت. پس از اتمام مداخله پس آزمون و به فاصله یک ماه بعد پیگیری انجام شد. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 23 تحلیل شد. 

    یافته ها

     بین 2 گروه مداخله و گروه کنترل در 2 متغیر ‎تنهایی و اضطراب، در مرحله پس آزمون و هم در مرحله پیگیری تفاوت معنا دار وجود داشت. همچنین هر 2 گروه نمایش درمانی و موسیقی درمانی و در متغیر ‎تنهایی و اضطراب در پس آزمون و پیگیری تفاوت معنا داری وجود ندارد. بنابراین، هر 2 گروه مداخله در کاهش ‎تنهایی و اضطراب در کودکان مبتلا به سوگ اثربخش بودند (01/0>P). 

    نتیجه گیری

     نمایش درمانی و موسیقی درمانی باعث کاهش ‎احساس تنهایی و اضطراب در کودکان مبتلا به سوگ می شود. پیشنهاد می شود از 2 روش درمانی فوق به عنوان روش های درمانی کمک به مشکلات روانشناختی کودکان مبتلا به سوگ بکار گرفته شود.

    کلیدواژگان: تنهایی، اضطراب، موسیقی درمانی، نمایش درمانی، کودکان مبتلا به سوگ
  • فروزان رستمی*، هانیه فریدونفر صفحات 41-53
    مقدمه

    مهارت های ذهن آگاهی یکی از مفاهیم مهم در افزایش تحمل پریشانی و تعلل ورزی می باشد. هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش واسطه ای ذهن آگاهی در ارتباط بین تحمل پریشانی با تعلل ورزی در بانوان ورزشکار بود.

    روش کار

    روش انجام این پژوهش، توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری در پژوهش حاضر شامل کلیه بانوان ورزشکار منطقه 3 تهران در سال 1396-1395 بودند.350 تن به روش نمونه گیری سهمیه ای و از طریق نمونه گیری در دسترس و برآورد تعداد نمونه از فرمول Tabachnick & Fidell وارد مطالعه شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "سیاهه مهارت های ذهن آگاهی کنتاکی" (Kentaki Inventory Mindfulness Skills)، "مقیاس تحمل پریشانی" (Distress Tolerance Scale) و "مقیاس تعلل ورزی" (Procrastination Scale) بود. روایی و پایایی ابزارها در پژوهش های پیشین تایید شده است. تحلیل داده ها در نرم افزارهای آماری اس پی اس اس نسخه 22 و لیزرل نسخه 80/8 انجام شد.

    یافته ها

    بین مولفه های "سیاهه مهارت های ذهن آگاهی کنتاکی" (مشاهده، توصیف، تمرکز و پذیرش) با    زیرمقیاس های"مقیاس تحمل پریشانی" (تحمل پریشانی هیجانی، جذب شدن به وسیله هیجانات منفی، برآورد ذهنی پریشانی و تنظیم تلاش ها برای تسکین پریشانی) همبستگی مستقیم و معناداری وجود داشت (P<0/05). مسیر تحمل پریشانی به سمت تعلل ورزی معنادار بود (P<0/05 t≥3;). در واقع تحمل پریشانی به طور مستقیم با تعلل ورزی همبستگی دارد. مهارت های ذهن آگاهی نیز بطور مستقیم با تعلل ورزی همبستگی داشت (P<0/05؛ 3>2≤t). همچنین، تحمل پریشانی از راه غیرمستقیم با مهارت های ذهن آگاهی باعث افزایش تعلل ورزی می شود.

    نتیجه گیری

    بین مولفه های "سیاهه مهارت های ذهن آگاهی کنتاکی" با "مقیاس تحمل پریشانی" و "مقیاس تعلل ورزی" در بانوان ورزشکار، همبستگی معناداری وجود داشت. پیشنهاد می شود، دوره های آموزشی که به تشریح تاثیر ذهن آگاهی و تحمل پریشانی در کاهش تعلل ورزی پرداخته شود، برگزار گردد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تحمل پریشانی، تعلل ورزی، ورزشکار
  • هادی ایزانلو، فاطمه شهابی زاده*، سید کاوه حجت، سید عبدالمجید بحرینیان صفحات 54-70
    مقدمه

    خودکشی در بین نوجوانان در حال افزایش است و طبق نظریه شناختی، ناامیدی سبب خودکشی بیماران افسرده است و تکانشگری نیز نقش تعدیلی دارد. لذا هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی "درمان شناختی رفتاری متمرکز بر نشخوار" و "شناخت درمانی مبتنی بر توجه آگاهی" بر ناامیدی و تکانشگری نوجوانان افسرده اقدام کننده به خودکشی است.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه های مداخله و کنترل با پیگیری 2 ماهه بود. جامعه پژوهش شامل نوجوانان افسرده اقدام کننده به خودکشی در واحد اورژانس بیمارستان ثامن الایمه (ع) و بیمارستان امام حسن (ع) بجنورد سال 1398 بود. 30 نوجوان دختر به روش هدفمند و پس از تایید ملاک های شمول انتخاب شدند. سپس به صورت تصادفی ساده در 2 گروه مداخله و یک گروه کنترل قرار گرفتند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه جمعیت شناختی، "سیاهه افسردگی بک-2" (Beck Depression Inventory-II)، "مقیاس تکانشگری" (Impulsiveness Scale) و زیر مقیاس ناامیدی از "مقیاس احتمال خودکشی" (Suicide Probability Scale) استفاده شد. روایی به شیوه همگرا و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ ابزار ها  اندازه گیری شد. گروه های مداخله هر کدام 10 جلسه 60 دقیقه ای درمان دریافت کردند. داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه 25 تحلیل شد. 

    یافته ها

    هر 2 مداخله اثر معناداری بر کاهش ناامیدی (001/0>P ،94/37=F) و تکانشگری (شناختی؛ 001/0>P،29/23=F؛ عدم برنامه ریزی 001/0>P ،63/55=F) و همچنین در زمان پس آزمون (001/0>P) و پیگیری (05/0>P) نسبت به پیش آزمون داشته است، نتایج در طول دوره پیگیری 2 ماهه در هر یک از گروه های مداخله نسبت به دوره پس آزمون نیز پایدار بوده است (05/0<P). 

    نتیجه گیری

    هر 2 مداخله می توانند با شیوه های متفاوتی اما بدون برتری، ناامیدی و ابعاد تکانشگری را کاهش دهند. بنابراین، استفاده از این 2 مداخله در زمان افسردگی و در دوره بحران خودکشی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری متمرکز بر نشخوار، شناخت درمانی مبتنی بر توجه آگاهی، ناامیدی، تکانشگری، نوجوانان دختر
  • اکبر شیخ محمدی دیزجی، آزاده سید عالی نژاد*، سیروس احمدی صفحات 71-82
    مقدمه

    برند باشگاه نقش تعیین کننده ای در سرنوشت باشگاه دارد و عوامل موثر بر ایجاد و تقویت برند در باشگاه های لیگ برتر والیبال متعدد بوده و تاثیر هر کدام از این عوامل نیز متفاوت است. هدف پژوهش حاضر، طراحی و روان سنجی "مقیاس عوامل موثر بر برندسازی باشگاه های لیگ برتر والیبال" بود. 

    روش کار

    روش پژوهش کیفی- کمی (روش شناسی) بود. در بخش کیفی، داده ها به روش مصاحبه نیمه ساختاریافته با 19 تن از کارشناسان ورزشی تیم های لیگ والیبال شهرهای ایران و اعضای هییت علمی رشته های مدیریت ورزشی دانشگاه های آزاد (به روش نمونه گیری گلوله برفی) جمع آوری گردید. در بخش کمی نیز، روایی محتوا به روش کیفی توسط 15 تن از اعضای هییت علمی رشته های مدیریت ورزشی دانشگاه ها سنجیده شد. روایی سازه به روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی هر دو در نمونه ای از 362 تن از اعضای هییت علمی رشته علوم ورزشی، متخصصان والیبال و دانشجویان رشته علوم ورزشی (به روش نمونه گیری در دسترس) سنجیده شد. در نهایت، پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ در نمونه ای از 30 تن از اعضای هییت علمی رشته های مدیریت ورزشی دانشگاه ها که در بخش های قبلی شرکت نکرده بودند، محاسبه گردید. تحلیل داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 26 و آموس نسخه 24 انجام شد.

    یافته ها

    عبارات مقیاس از بخش کیفی طراحی شد. در بخش کمی، روایی محتوای کیفی مورد تایید بود. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، 63 عبارت و 10 زیرمقیاس را نشان داد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز، وجود 10 زیرمقیاس را تایید نمود. پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ برای کل مقیاس 95/0 و برای زیرمقیاس ها 75/0  تا 91/0 بدست آمد.

    نتیجه گیری

    "مقیاس عوامل موثر بر برندسازی باشگاه های لیگ برتر والیبال" با روایی و پایایی تایید شده، طراحی شد. لذا استفاده از آن جهت سنجش عوامل موثر بر برندسازی باشگاه های لیگ برتر والیبال پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: برند، والیبال، لیگ برتر، مقیاس، طراحی و روان سنجی
  • زهرا فریدونی ولاشجردی، شهنام ابوالقاسمی*، جواد خلعتبری، مرتضی ترخان صفحات 83-95
    مقدمه

    اختلال شناختی خفیف، علاوه بر تحمیل هزینه بر سلامت جامعه، خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش می دهد. هدف این پژوهش تعیین اثربخشی "آموزش شوخ طبعی" بر بی قراری و عملکرد شناختی در مردان سالمند مبتلا به اختلال شناختی خفیف بود.

    روش کار

     پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل سالمندان مرد مبتلا به اختلال شناختی خفیف در آسایشگاه خیریه کهریزک استان البرز در سال 1399 بود. نمونه ای شامل 34 مرد سالمند مبتلا به اختلال شناختی خفیف براساس نمره "ارزیابی شناختی مونترال-پایه" (Montreal Cognitive Assessment Basic)  به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به صورت قرعه کشی در 2 گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های جمعیت شناختی، "سیاهه بی قراری کوهن-منسفیلد" (Cohen-Cohen-Mansfield Agitation Inventory) و "ارزیابی شناختی مونترال-پایه"(Montreal Cognitive Assessment Basic) استفاده شد. روایی ابزارها با روش روایی صوری و پایایی آن ها به روش همبستگی همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ انجام شد. گروه مداخله 8 جلسه 90 دقیقه ای، "آموزش شوخ طبعی" براساس "برنامه 7 عادت شوخ طبعی"  (The 7 Humor Habits Program) دریافت کردند. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته ها

     بعد از مداخله، بین نمره گروه های مداخله و کنترل در بی قراری و عملکرد شناختی تفاوت معنادار وجود دارد (P<0/01). پس از کنترل نمره پیش آزمون، تفاوت معناداری بین گروه مداخله با میانگین (80/99) و کنترل با میانگین (08/106) در بی قراری و گروه مداخله (میانگین 76/20) و کنترل (میانگین، 82/16) در عملکرد شناختی مشاهده شد. 

    نتیجه گیری

    "آموزش شوخ طبعی" موجب کاهش بی قراری و افزایش عملکرد شناختی سالمندان مبتلا به اختلال شناختی خفیف شد. لذا  پیشنهاد می شود از "آموزش شوخ طبعی" برای ارتقاء سلامت، بهبود عملکرد فردی و روابط بین فردی سالمندان مبتلا به اختلال شناختی خفیف استفاده شود.

    کلیدواژگان: شوخ طبعی، بی قراری، عملکرد شناختی، اختلال شناختی خفیف، سالمندی
  • لیلا سماعی، فریده اشرف گنجویی*، شیوا آزادفدا، حسین پورسلطانی زرندی صفحات 96-106
    مقدمه

    یکی از مهترین مسائل سازمان ها, برقراری نظام عادلانه ارتقا شغلی بین زنان و مردان است تا فرصت منصفانه  برای مشارکت آن ها در فعالیت های اجتماعی فراهم گردد. لذا پژوهش حاضر به پیش بینی سرمایه روانشناختی بر اساس سقف شیشه ای و عدالت سازمانی در کارکنان زن وزارت ورزش و جوانان در سال 1397-98 می پردازد.

    روش کار

    روش مطالعه حاضر توصیفی- همیستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش 297 تن کارکنان زن وزارت ورزش و جوانان در سال 1398- 1397 بودند. 170 تن از آن ها از طریق جدول مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی ساده از نوع قرعه کشی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار سنجش، پرسشنامه جمعیت شناختی، "پرسشنامه سرمایه روانشناختی" (Psychological Capital Questionnaires)، "پرسشنامه سقف شیشه ای" (Glass Ceiling Questionnaire) و "پرسشنامه عدالت سازمانی"(Organizational Justice Questionnaire) بود. روایی صوری و محتوا به روش کیفی    پرسشنامه ها و همچنین پایایی به روش همبستگی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ بررسی و تایید شد. داده های جمع آوری شده با  نرم افزارهای آماری اس پی اس اس نسخه23 و پی ال اس نسخه 23  تحلیل شد.

    یافته ها

    سقف شیشه ای و عدالت سازمانی توانستند سرمایه روانشناختی کارکنان زن را پیش بینی کنند. حدود 43 درصد از واریانس سرمایه روانشناختی توسط سقف شیشه ای و عدالت سازمانی تبیین شد. به عبارتی، به ازای یک واحد انحراف معیار افزایش در عدالت سازمانی میزان سرمایه روانشناختی 64/0 افزایش یافت و به ازای یک واحد انحراف معیار افزایش در سقف شیشه ای، میزان سرمایه روانشناختی 03/0 افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    سقف شیشه ای و عدالت سازمانی می توانند، سرمایه روانشناختی کارکنان زن را پیش بینی نمایند. پیشنهاد در سازمان های ورزشی دوره های آموزشی برای بهره گیری از تخصص و توانایی زنان، برای کارکنان و مدیران برگزار گردد.

    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، سقف شیشه ای، عدالت سازمانی.
  • سعیده صفری، علی اکبر سلیمانیان*، محمود جاجرمی صفحات 107-120
    مقدمه

    اعتیاد به اینترنت و کاهش ادراک حمایت اجتماعی خانواده در میان نوجوانان موجب آسیب های اجتماعی گسترده ای در سطح جامعه می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش "واقعیت درمانی" بر اعتیاد به اینترنت و ادراک حمایت اجتماعی خانواده در دختران نوجوان انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل 220 تن از نوجوانان دختر متوسطه دوم در استان خراسان شمالی در شهرستان بجنورد در سال 1399بود. 30 تن به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده (قرعه کشی) در یک گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند (در هر گروه 15 تن). ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "آزمون اعتیاد به اینترنت" (Internet Addiction Test) و "مقیاس ادراک حمایت اجتماعی-خانواده" (Perceived Social Support - Family Scale) بود. روایی صوری به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. پیش از شروع مداخله ابزارهای پژوهش توسط گروه ها تکمیل شده بود. گروه مداخله به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش را دریافت کردند و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. پس از اتمام مداخله و انجام پس آزمون، یک ماه بعد نیز ابزارها توسط هر 2 گروه تکمیل شد. سپس در انتهای پژوهش گروه کنترل نیز آموزش ها را دریافت کردند. تحلیل داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 انجام شد.

    یافته ها

    بعد از مداخله، بین گروه مداخله با گروه کنترل، در هر 2 متغیر اعتیاد به اینترنت (02/23=F  و001/0= P) و ادراک حمایت اجتماعی-خانواده  (01/15=F  و001/0= P) تفاوت معنادار وجود داشت.  با توجه به مقادیر اندازه اثر، 45 درصد تغییرات در اعتیاد به اینترنت و 34/0 درصد تغییرات در ادراک حمایت اجتماعی -خانواده ناشی از آموزش "واقعیت درمانی" است (001/0=P).

    نتیجه گیری

    استفاده از آموزش "واقعیت درمانی" در کاهش اعتیاد به اینترنت دختران نوجوان و افزایش ادراک حمایت اجتماعی -خانواده موثر است. پیشنهاد می گردد مشاوران برای ارتقای توانمندی های فردی و کاهش اعتیاد به اینترنت و درک بیشتر حمایت خانواده در نوجوانان از آموزش فوق استفاده کنند.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، اعتیاد به اینترنت، حمایت اجتماعی خانواده
  • مریم عرب زاده، علی زارعی*، عباس خدایاری، محمد پورکیانی، حبیب هنری صفحات 121-132
    مقدمه

    ترویج فرهنگ وقف و گسترش موقوفات نیازمند مشارکت وسیع اجتماعی افراد است و بر بستر آگاهی شکل می گیرد. هدف از پژوهش حاضر تعیین همبستگی توانمندسازی روانشناختی و خلاقیت مدیران ورزشی در جذب خیرین می باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش مدیران و معاونین   سازمان های ورزشی اداره کل ورزش و جوانان استان تهران، مسولین روابط عمومی فدراسیون های ورزشی، مدیران و مسولین ورزش سازمان آموزش و پرورش استان تهران به تعداد 266 تن در سال 1399 بود. نمونه پژوهش شامل بر 157 تن و بر طبق جدول Morgan  & Krejcie  به صورت تصادفی از نوع طبقه ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش شامل اطلاعات جمعیت شناختی، "مقیاس توانمندسازی روانشناختی کارکنان درسازمان های ورزشی کمیته ملی المپیک ایران" (Scale of Psychological Empowerment of Employees in Sports Organizations of the National Olympic Committee of Iran)، "مقیاس عوامل موثر بر جذب خیران و واقفان در حوزه ورزش"  (Scale of Effective Factors on Attracting Charities and Acquaintances in the Field of Sports) و "مقیاس خلاقیت بالقوه و خلاقیت بالفعل" (Creative Potential and Practiced Creative Scale) بود. روایی محتوا به روش کیفی  ابزار ها و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفاکرونباخ بررسی شد. داده ها در نرم افزاراس پی اس اس نسخه 26 و پی ال اس نسخه 3 تحلیل شد. 

    یافته ها

    بر اساس یافته ها مقادیر آماره t برای ارتباط توانمندسازی با جذب خیرین، توانمندسازی با خلاقیت و خلاقیت با جذب خیرین مثبت بوده و در سطح اطمینان 99 درصد معنادار است. همچنین، مقادیر ضرایب استاندارد مسیر توانمندسازی بر جذب خیرین، توانمندسازی بر خلاقیت و خلاقیت بر جذب خیرین مثبت گزارش شد. 

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش توانمندسازی روانشناختی و خلاقیت مدیران ورزشی با جذب خیرین و همچنین توانمندسازی روانشناختی با خلاقیت همبستگی مثبت و معناداری داشت. پیشنهاد می شود با اجرای سازوکارهای مناسب همچون مشارکت در تدوین اهداف سازمانی، سیستم بازخورد عملکرد و تقویت فعالیت های خلاقانه جهت ارتقای خلاقیت و توانمندسازی روانشناختی مدیران ورزشی، زمینه را برای جذب بیشتر خیرین در این عرصه فراهم ساخت.

    کلیدواژگان: ورزش، خلاقیت، توانمندسازی روانشناختی، خیرین
  • فاطمه نظارات*، هاجر تاروردی زاده صفحات 133-144
    مقدمه

    دانشجویان به عنوان رکن اساسی نظام آموزشی کشور، با چالش هایی روبرو هستند. برای شناخت این چالش ها، توجه به ابعاد روانشناختی و اجتماعی دانشجویان نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است. هدف این پژوهش تعیین همبستگی تنظیم شناختی هیجان و آگاهی های فراشناختی با رفتار کمک طلبی در دانشجویان می باشد. 

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز در سال تحصیلی 99-1398 بود. 330 تن از دانشجویان با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. در این مطالعه از پرسشنامه جمعیت شناختی، «پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان» (Cognitive Emotion Regulation Questionnaire)، «سیاهه آگاهی فراشناختی» (Metacognitive Awareness Inventory) و  «پرسشنامه رفتار کمک طلبی» (Help Seeking Behavior Questionnaire) استفاده شد. در مطالعه حاضر به روایی در مطالعات قبلی اکتفا شد و نیز پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ انداز ه گیری شد. دانشجویان به مدت یک ساعت در حضور پژوهشگر به پرسشنامه ها پاسخ دادند. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته ها

     بین مولفه سرزنش خود با مولفه پذیرش کمک طلبی همبستگی منفی و معناداری وجود دارد (05/0>P). و بین مولفه های پذیرش شرایط، تمرکز مجدد مثبت، تمرکز مجدد برنامه ریزی و ارزیابی مجدد مثبت همبستگی مثبت و معناداری با مولفه پذیرش کم طلبی وجود دارد (05/0>P). همچنین مولفه آگاهی فراشناختی با مولفه پذیرش کمک طلبی همبستگی مثبت و معنادار، و با مولفه اجتناب از کمک طلبی همبستگی منفی و معناداری دارد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    تنظیم شناختی هیجان و آگاهی های فراشناختی با رفتار کمک طلبی همبستگی دارد. همچنین رفتار کمک طلبی بر اساس تنظیم شناختی هیجان و آگاهی های فراشناختی پیش بینی می شود. لذا پیشنهاد می شود در ایجاد محیط های حمایتی مناسب جهت تقویت رفتار کمک طلبی دانشجویان و آموزش تنظیم شناختی هیجان و آگاهی های فراشناختی توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، آگاهی های فراشناختی، رفتار کمک طلبی، دانشجویان
  • محمدرضا تقوا*، محمدتقی تقوی فرد، سید مهدی طاهری، سیاوش امیدی نیا صفحات 145-164
    مقدمه

    جایگاه فناوری اطلاعات در هوشمند سازی مدارس در سال های اخیر با شیوع بیماری های همه گیر، از مهم ترین موضوعات مطالعاتی بحث انگیز و چالشی است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر هوشمندسازی مدارس در راستای حفظ سلامت جامعه به هنگام بیماری های همه گیر انجام شده است.

    روش کار

    پژوهش حاضر با تبعیت از پارادایم تفسیری و با رویکرد کیفی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران ارشد و مجریان طرح های مرتبط با فناوری اطلاعات، کارشناسان و مدیران هوشمندسازی مدارس تهران در سال 1400-1399 بودند. تعداد 16نفر به صورت هدفمند انتخاب و در مطالعه مشارکت داشتند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه با استفاده از سوالات باز و نیمه ساختاریافته استفاده شده است. برای روایی پژوهش مقبولیت، انتقال پذیری و تایید پذیری مورد تایید قرار گرفت. برای پایایی، اعتبارپذیری کدگذاری ها بررسی و تایید شد. داده ها با روش تحلیل محتوا و به کارگیری شیوه کدگذاری تحلیل شد.

    یافته ها

     تعداد 221 کد باز استخراج گردید و پس از تجمیع کدها، 43 درون مایه فرعی و 5 درون مایه اصلی به عنوان عوامل موثر بر هوشمندسازی مدارس شناسایی گردید.

    نتیجه گیری

     عوامل موثر بر هوشمندسازی مدارس در راستای حفظ سلامت جامعه شامل مواد یادگیری و یاددهی، فرآیندها، کاربران، فناوری اطلاعات و سواد دیجیتالی است. پیشنهاد می شود از این عوامل به عنوان چارچوبی برای هوشمندسازی مدارس، برای حفظ سلامت جامعه منطبق برای رفع چالش های موجود در نظام آموزشی کشور استفاده شود.

    کلیدواژگان: بیماری همه گیر، تحلیل محتوا، سلامت اجتماعی، مدارس هوشمند، هوشمندسازی مدارس
|
  • Parsa Bahmani, Behnam Makvandi*, Reza Johari Fard Pages 1-11
    Introduction

    High-risk behaviors predispose to delinquency in adolescents, and the identification of their predictions can be effective in preventive measures. The aim of this study was to determine the structural equation modelling of high-risk behaviors with loneliness and social network addiction mediated by academic burnout in adolescents.

    Methods

    The research method was descriptive-correlation. The second-high school students in Shiraz in 2020 were the statistical population of this study, 221 of whom participated in stratified random sampling method. Data collection instruments included demographic questionnaire, "Iranian Adolescents Risk-Taking Scale", "UCLA Loneliness Scale: Version 3", “Addiction to Mobile Questionnaire Based on Social Networks” and the “Maslach Burnout Inventory”. Construct validity was measured by confirmatory factor analysis and internal consistency was measured by Cronbach's alpha coefficient. Data were analyzed in SPSS. 24 and Amos. 24.

    Results

    The proposed model had a good fit. Also, the results of Bootstrap test showed that loneliness with mediation of academic burnout (β=0.085) and addiction to social networks with mediation of academic burnout (β=0.163) have an indirect and significant correlation with high-risk behaviors(P<0.05).

    Conclusions

    High-risk behaviors in adolescents based on loneliness, addiction to social networks can be predicted through mediation of academic burnout. It is suggested that psychologists and health professionals pay attention to the role of these variables.

    Keywords: Risk-Taking, Loneliness, Adolescent, Social Networks, Burnout
  • NEDA GOLCHIN, MALEK MIRHASHEMI*, HASAN PASHA SHARIFI Pages 12-27
    Introduction

    Infertility and its treatment affect all aspects of the life of the individual and the couple and can cause various mental disorders. The aim of this study was to predict the psychological distress of infertility based on psychological toughness, mindfulness, and basic psychological needs in infertile men and women.

    Methods

    The present study is a descriptive-correlational study. The statistical population included all infertile men and women in Tehran. 200 women and 200 men with primary and secondary infertility diagnoses referred to infertility centers in Tehran in 1998 were selected by multi-stage cluster sampling. Data were collected using the Depression, Anxiety, Stress Scale, the Psychological Hardiness Scale, the Five Facet Mindfulness Questionnaire, and the The Basic Psychological Needs Satisfaction Scale was performed. Data were analyzed in SPSS software version 22.

    Results

    Among the components of research, observation components (β = -0.12), description (β = -0.18), conscious practice (β = -0.24), autonomy (β = -0.22) and competence (Β = -0.33) were able to predict psychological distress. Based on the coefficient of determination, it can be said that in general, the variables in the model are able to explain 33% (R2 = 0.33) of the variance in the psychological distress variable.

    Conclusion

    Psychological hardiness, mindfulness and basic psychological needs play a role in predicting the psychological distress of infertility. Therefore, by training the necessary skills in this field, this can be reduced. Therefore, it is suggested that health teams can think of better measures to treat and improve the stress and psychological distress of infertile people with the knowledge of these issues.

    Keywords: Psychological Distress, Psychological Hardiness, Mindfulness, Basic Psychological Needs, Infertility.
  • Lila Broon*, Farah Naderi, Alireza Haidarei, Saeed Bakhtiarpoor, Parvin Ehtesham Zadh Pages 28-40
    Introduction

    The death of a loved one is one of the most common stressful events. There are certain complexities to accepting it, especially in the case of children. The present study was conducted to compare the effectiveness of Drama Therapy and Music Therapy on loneliness, anxiety, and children with grief referred to Ahvaz clinics.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental pretest, posttest with control and follow-up groups. The statistical population of the present study included all children with grief referred to psychological clinics in Ahvaz during the fourth 4 months in 2018 with 93 children. A total of 45 girls and boys aged 9 to 12 years with symptoms of grief of one of the other attachment figures (such as mother or father) were selected and purposefully selected. Then, they were randomly selected by lottery in the drama-therapy, music-therapy and control groups (15 children in each group). Research data were collected using a demographic questionnaire, "Children's Loneliness Scale" and "Multidimensional Anxiety Scale for Children". Content validity and reliability by internal consistency with Cronbach's alpha coefficient was calculated. Then for the subjects of the experimental groups, 12 sessions of 90 minutes of Drama Therapy and 15 sessions of 45 minutes of Music Therapy (two sessions per week for each group) were performed and no intervention was performed for the control group. One month later, the follow-up was performed. The collected data were analyzed in SPSS. 23.

    Results

    There is a significant difference between the intervention and control groups in the two variables of loneliness and anxiety, both in the post-test stage and in the follow-up stage. Also, there is no significant difference between the two groups of Music Therapy and Drama Therapy in the variables loneliness and anxiety after the test and follow-up. Therefore, both intervention groups were effective in reducing loneliness and anxiety in children with grief (P<0.01).

    Conclusions

    Both Drama Therapy and Music Therapy reduced loneliness and anxiety in children with grief. It is suggested that the above two therapies be used to help the psychological problems of children with grief.

    Keywords: Loneliness, Anxiety, Music Therapy, Drama Therapy, Children with Grief
  • Forozan Rostami*, Hanieh Feridoonfar Pages 41-53
    Introduction

    Mindfulness skills are one of the most important concepts in increasing tolerance for anxiety and procrastination. The aim of this study was to determine the mediating role of mindfulness in the relationship between distress tolerance and procrastination in women athletes.

    Methods

    The method of this research is descriptive-correlation. The statistical population in the present study included all female athletes in District 3 of Tehran in 2016-2017. 350 people entered the study through convience sampling and estimating the number of samples from Tabachnick & Fidell formula. Research instruments included: demographic questionnaire, “Kentucky Inventory Mindfulness Skills”, “Distress Tolerance Scale”, and “Procrastination Scale”. The validity and reliability of the instruments were confirmed to previous studies. Data analysis was performed in SPSS. 22 and LISREL . 8.80.

    Results

     Between the components of the “Kentucky Inventory Mindfulness Skills” (observation, description, focus, and acceptance) and the subscales of the “Distress Tolerance Scale” (tolerating emotional distress, absorption by negative emotions, mental distress estimate, and adjust efforts to alleviate anxiety) there was a direct and significant correlation (P<0.05). The path of distress tolerance towards procrastination was significant (P<0.05 t≥3;). Mindfulness skills were also directly correlated with procrastination (P <0.05; 3> 2≤t). Also, distress tolerance indirectly with mindfulness skills increases procrastination.

    Conclusions

    There was a significant correlation between the components of the “Kentucky Inventory Mindfulness Skills”, “Distress Tolerance Scale”, and “Procrastination Scale”. in female athletes. It is suggested that training courses be held to explain the effect of mindfulness and distress tolerance in reducing procrastination.

    Keywords: Mindfulness, Distress Tolerance, Procrastination, Athletes
  • Hadi Izanloo, Fateneh Shahhabizadeh*, Seyed Kaveh Hojjat, Seyed Abdolmajid Bahrainian Pages 54-70
    Introduction

    Suicide is on the rise among adolescents, and according to Cognitive Theory, hopelessness is the cause of suicide in depressed patients, and impulsivity has a moderating role. Therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of "Rumination -Focused Cognitive Behavioral Therapy" and "Mindfulness-Based Cognitive Therapy" on impulsivity and hopelessness of depressed teenage girls attempting suicide.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design with intervention and control groups with 2 months follow-up. The study population included depressed adolescents who attempted suicide in the emergency department of Samenol Aeme (AS) Hospital and Imam Hassan (AS) Hospital in Bojnourd in 2019. 30 teen girl were selected in a purposeful manner after confirming the inclusion criteria. Then they were randomly divided into two intervention groups and one control group. The demographic questionnaire, "Beck Depression Inventory-II", "Impulsiveness Scale" and the “Suicide Probability Scale” were used to collect data. Convergence validity and reliability were measured by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient of instruments. The intervention groups each received 10 sessions of 60 minutes of treatment. Data were analyzed with SPSS. 25. 

    Results

    Both interventions had a significant effect on reducing hopelessness (F = 37.94, P <0.001) and impulsivity (cognitive; F = 23.29, P <0.001; lack of planning F = 55.63, P <0.001) and also in Post-test (P <0.001) and follow-up time (P <0.05) were more than pre-test, and the results were stable compared to the post-test during each two-month follow-up period in each of the intervention groups (P > 0.05).

    Conclusions

    Both interventions can reduce hopelessness and impulsivity in different ways but without superiority. Therefore, it is recommended to use these two interventions in times of depression and in times of suicidal crisis.

    Keywords: Rumination-Focused Cognitive Behavioral Therapy, Mindfulness-Based Cognitive Therapy, Hopelessness, Impulsivity, Teenage Girls
  • Akbar Sheikh Mohammadi Dizaji, Azadeh Seyed Ali Nejad*, Cyrus Ahmadi Pages 71-82
    Introduction

    The brand of the club has a decisive role in the fate of the club and the factors influencing the creation and strengthening of the brand in the clubs of the Premier Volleyball League are numerous and the impact of each of these factors is different. The aim of the present study was to develop and psychometrics "Scale of Factors Affecting the Branding of Volleyball Premier League Clubs"

    Methods

    The research method was qualitative-quantitative (methodological). In the qualitative section, data were collected through semi-structured interviews with 19 sports experts from the volleyball league teams of Iranian cities and faculty members in the fields of sports management at universities. In the quantitative part, content validity was measured qualitatively by 15 faculty members in the fields of sports management in universities. The construct validity was measured by exploratory and confirmatory factor analysis in both a sample of 362 sports science faculty members, volleyball specialists and sports science students (by convenience sampling method). Reliability was calculated by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient in a sample of 30 experts. Data analysis was performed in SPSS .26 and Amos. 24.

    Results

    Developed scale items were derived from the qualitative section. In the quantitative part, the validity of the qualitative content was confirmed. The results of exploratory factor analysis showed 63 items and 10 subscales. Reliability was obtained by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient for the whole scale of 0.95 and for the subscales from 0.91 to 0.75.

    Conclusions

    The "Scale of Factors Affecting the Branding of Volleyball Premier League Clubs" was developed with validity and reliability. Therefore, it is recommended to use it to measure the factors affecting the branding of volleyball premier league clubs.

    Keywords: Branding, Volleyball, Premier League, Scale, Development, Psychometrics.
  • Zahra Fereidounivalashejerdi, Shahnam Abolghasemi*, Javad Khalatbari, Morteza Tarkhan Pages 83-95
    Introduction

    Mild cognitive impairment, in addition to imposing costs on community health, increases the risk of dementia. The aim of this study was to determine the effectiveness of "Humor Training" on agitaion and cognitive function in male elders with mild cognitive impairment.

    Methods

    The present study is a quasi-experimental with pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included elderly men with mild cognitive impairment in Kahrizak Charity  in Alborz province in 2020. A sample of 34 male elders with mild cognitive impairment was purposefully selected based on the “Montreal Cognitive Assessment-Basic” score and randomly assigned to intervention and control groups. Data were collected from demographic questionnaire; “Cohen-Cohen-Mansfield Agitation Inventory” and “Montreal Cognitive Assessment-Basic”. The validity of the instruments was determined by the convergent validity method and their reliability was determined by the internal consistency correlation method by calculating the Cronbach's alpha coefficient. The intervention group received 8 sessions of 90 minutes of "Humor Training" based on "The 7 Humor Habits Program”. Data were analyzed in SPSS .24.

    Results

    After intervention, there was a significant difference between intervention and control groups in agitation and cognitive function (P <0.01). After controlling the pre-test score, there was a significant difference between the intervention group with mean (99.80) and the control with mean (106.08) in agitation and the intervention group (mean 20.76) and control (mean, 16.82) in cognitive function was observed. 

    Conclusions

    "Humor Training" reduced agitation and increased cognitive function in the elderly with mild cognitive impairment. Therefore, it is suggested that "Humor Training " be used to promote health, improve individual functioning and interpersonal relationships in the elderly with mild cognitive impairment.

    Keywords: Humor Training, Agitation, Cognitive Function, Mild Cognitive Impairment, Elderly
  • Leila Samaei, Farideh Ashraf Ganjuei*, Shiva Azadfada, Hossein Poursoltani Zarandi Pages 96-106
    Introduction

    One of the most important issues for organizations is to establish a fair system of career advancement between men and women to provide a fair opportunity for them to participate in social activities. Therefore, the present study was conducted with the aim of predicting psychological capital based on glass ceiling and organizational justice in female employees of the Ministry of Sports and Youth.

    Methods

    The present study is descriptive-correlation. The statistical population of the study was 297 female employees of the Ministry of Sports and Youth in 2018-2019. 170 of them were selected through Morgan Table and simple random sampling method of lottery as a research sample. Measurement instruments were demographic questionnaire, "Psychological Capital Questionnaire", "Glass Ceiling Questionnaire" and "Organizational Justice Questionnaire". The face and content validity were assessed by the qualitative method of the questionnaires as well as the reliability by the internal correlation method by calculating the Cronbach's alpha coefficient. The collected data were analyzed with statistical software SPSS. 23 and PLS. 23.

    Results

    The glass ceiling and organizational justice were able to predict strongly (regression coefficient 0.66) the psychological capital of female employees. About 43% of the variance of psychological capital was explained by the glass ceiling and organizational justice. In other words, for one unit of standard deviation increase in organizational justice, the amount of psychological capital increased by 0.64 standard deviation and for one unit of standard deviation increased in the glass ceiling, the amount of psychological capital increased by 0.03 standard deviation.

    Conclusions

    Glass ceiling and organizational justice can predict the psychological capital of female employees. It is suggested that training courses be held for employees and managers in sports organizations to benefit from the expertise and ability of women.

    Keywords: Glass Ceiling, Organizational Justice, Psychological Capital
  • Saeedeh Safari, AliAkbar Soleimanian*, Mahmoud Jajarmi Pages 107-120
    Introduction

    Internet addiction and reduced perceptions of family social support among adolescents cause widespread social harm in the community. The aim of this study was to determine the effectiveness of " Reality Therapy" training on internet addiction and perceptions of social support -family in teenage girls.

    Methods

    The research method was quasi-experimental and pre-test, post-test and follow-up with the control group. The statistical population of this study included 220 high school girls in North Khorasan province in Bojnourd in 2020. 30 people were selected by convenience sampling method and randomly (lottery) were placed in an intervention and control group (15 people in each group). Research instruments included a demographic questionnaire, the “Internet Addiction Test”, and the “Perceived Social Support - Family Scale”. Face validity was confirmed by qualitative method and reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. Before the intervention, research instruments were completed by the groups. The intervention group received 90 minutes of educational interventions for 8 sessions and the control group was placed on the waiting list for training. After the intervention and post-test one month later, the instruments were completed by both groups. Then, at the end of the research, the control group received training. Data analysis was performed in SPSS. 22.

    Results

    After the intervention, there was a significant difference between the intervention group and the control group in both variables of internet addiction (F= 23/02 and P =0/001) and perceiving the family social support (F=15/01 and P =0/001). According to the effect size values, 45% of the changes in Internet addiction and 0.34% of the changes in the perception of social support -family are due to "Reality Therapy" training (P =0/001). 

    Conclusions

    The use of "Reality Therapy" training is effective in reducing the internet addiction of teenage girls and increasing the perception of social support-family. It is recommended that counselors use the above training to improve individual abilities and reduce internet addiction and better understand family support in adolescents.

    Keywords: Reality Therapy, Internet Addiction, Family Social Support
  • Maryam Arabzade, Ali Zarei*, Abbas Khodayari, Mohammad Pourkiani, Habib Honari Pages 121-132
    Introduction

    Promoting the culture of endowment and expanding endowments requires broad social participation of individuals and is formed on the basis of awareness. The purpose of this study is to determine the correlation between psychological empowerment and creativity of sports managers in attracting donors.

    Methods

    The present study is descriptive-correlational. The statistical population of this study was the managers and deputies of sports organizations (General Department of Sports and Youth of Tehran province, public relations officials of sports federations, managers and sports officials of the Education Organization) of Tehran province in the number of 266 people in 2020. The study sample consisted of 157 people and were selected by stratified random sampling according to Morgan Krejcie &'s table. The instruments used in the study included demographic information, "Scale of Psychological Empowerment of Employees in Sports Organizations of the National Olympic Committee of Iran", "Scale of Factors Affecting the Recruitment of Charities" and the “Scale of Effective Factors on Attracting Charities and Acquaintances in the Field of Sports “ and the “Creative Potential and Practiced Creative Scale”. Content validity was assessed by qualitative method and reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's coefficient. Data were analyzed in SPSS. 26 and PLS. 3 software.

    Results

    The values of t-statistic are positive for the relationship between empowerment and donor attraction, empowerment with creativity and creativity with donor attraction and are significant at 99% confidence level. Also, the values of standard coefficients of empowerment path on attracting donors, empowerment on creativity and creativity on attracting donors were reported positively.

    Conclusions

    Psychological empowerment and creativity of sports managers had a positive and significant correlation with attracting donors as well as psychological empowerment with creativity. It is suggested that by implementing appropriate mechanisms such as participation in the development of organizational goals, performance feedback system and strengthening creative activities to promote creativity and psychological empowerment of sports managers to provide a basis for attracting more donors in this area.

    Keywords: Sports, Creativity, Psychological Empowerment, Donors.​​​​​​​
  • Fatemeh Nezarat*, Hajar Tarverdizadeh Pages 133-144
    Introduction

    Students, as an essential element of the country›s education system, face challenges. To understand these challenges, it is important to pay attention to the psychological and social dimensions of students.  The aim of this study was to determine the correlation between cognitive emotion regulation and metacognitive awareness with help seeking behavior in students.

    Methods

    The present study was descriptive-correlational. The statistical population of this study was all students of Islamic Azad University, Tehran Central Branch in the 2019-2020 academic year. 330 students were selected by cluster random sampling. In this study, demographic questionnaire, «Cognitive Emotion Regulation Questionnaire», «Metacognitive Awareness Questionnaire» and «Help Seeking Behavior Questionnaire» were used. In the present study, the validity of previous studies was sufficient and reliability was measured by internal consistency method by calculating Cronbach›s alpha coefficient. Students answered the questionnaires for one hour in the presence of the researcher. Data were analyzed using SPSS. 24.

    Results

    There is a significant negative correlation between self-blame component and acceptance of help (P <0.05). And there is a positive and significant correlation between acceptance of help-seeking (P <0.05) between the components of accepting conditions, positive refocusing, planning refocusing and positive re-evaluation (P<0.05). Also, metacognitive awareness has a positive and significant correlation with acceptance of help, and a negative and significant correlation with avoidance of help (P <0.05).

    Conclusions

    Cognitive emotion regulation and metacognitive awareness have correlation with help seeking behavior. help seeking behavior is also predicted based on cognitive emotion regulation and metacognitive awareness. Therefore, it is suggested that more attention be paid to creating a supportive environment to strengthen students› help seeking behavior and teaching cognitive emotion regulation and metacognitive awareness.

    Keywords: Cognitive Emotion Regulation, Metacognitive Awareness, Help Seeking Behavior, Students
  • MohammadReza Taghva*, MohammadTaghi Taghavi Fard, Seyed Mehdi Taheri, Siavash Omidinia Pages 145-164
    Introduction

     The role of information technology in smart schools in recent years with the prevalence of epidemics is one of the most controversial and challenging study topics. The aim of this study was to Identify factors influencing the smart schools in order to protect public health against epidemics diseases. 

    Methods

    The present study was conducted following the interpretive paradigm and with a qualitative approach. The statistical population of the study included senior managers and implementers of projects related to information technology, experts and smart managers of Tehran schools in 2020-2021. 16 of the above individuals were purposefully selected and participated in the study.Interviews were used to collect data using open and semi-structured questions. Acceptability, transferability and confirmability were confirmed for the validity of the study. For reliability, the validity of the encodings was checked and verified. Finally, the data were analyzed by content analysis method and using coding method. 

    Results

    221 open codes were extracted and after aggregating the codes, 43 sub-themes and 5 main themes were identified as effective factors on school intelligence.

    Conclusions

    The findings indicate that the factors affecting the intelligence of schools in order to maintain community health include learning and teaching materials, processes, users, information technology and digital literacy. It is suggested that these factors be used as a framework for smartening schools, to maintain the health of a compatible community to address the challenges in the country's education system.

    Keywords: Content Analysis, Epidemic, Intelligence, Smart Schools, Social Health