فهرست مطالب

یافته - سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 89، پاییز 1400)

فصلنامه یافته
سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 89، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/13
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سعید کوه گردزاده، وحید ولی پور ده نو*، مهدیه ملانوری شمسی صفحات 1-14
    مقدمه

     تمرین عملکردی با شدت زیاد به خوبی توسط افراد سالمند قابل اجراست اما اثر این نوع تمرین بر عوامل سرمی مرتبط با سلامت مغزی بررسی نشده است. بنابراین، هدف مطالعه حاضر بررسی اثر تمرین عملکردی با شدت زیاد بر سطوح سرمی BDNF، IGF-1 و VEGF مردان و زنان سالمند بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، تعداد 23 نفر (7 مرد و 16 زن) به دو گروه تجربی (16 نفر) و کنترل (7 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی پروتکل تمرینی که شامل شش حرکت بود را سه جلسه (هر جلسه 25 دقیقه) در هفته، برای هشت هفته انجام دادند. حرکات با شدت تمام برای 30 ثانیه اجرا می شدند. بین هر دور 15 ثانیه و بین هر حرکت 2 دقیقه استراحت وجود داشت. برای تحلیل داده ها از آزمون های t زوجی و کوواریانس استفاده شد و سطح معنا داری 05/0p< تعیین شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در گروه تجربی مقادیر سرمی BDNF (0005/0=p، 37/11+)، VEGF (0005/0=p، 49/7+)، IGF-1 (001/0=p، 91/3+)، LDL (004/0=p، 33/3-) و HDL (004/0=p، 48/7+) به طور معناداری تغییر کرد. در گروه کنترل مقادیر سرمی BDNF (149/0=p، 58/1+)، IGF-1 (486/0=p، 27/0+)، LDL (897/0=p، 14/0+) و HDL (534/0=p، 10/1+) به طور غیرمعنادار و VEGF (010/0=p، 67/0+) به طور معناداری تغییر کرد. نتایج آزمون کوواریانس اختلاف معناداری را بین دو گروه در همه متغیرها نشان داد (05/0>p).

    بحث و نتیجه گیری

    هشت هفته تمرین عملکردی با شدت زیاد در مردان و زنان سالمند، سطوح سرمی عوامل مرتبط با سلامت مغزی را افزایش می دهد. بنابراین، انجام این تمرینات برای بهبود عملکرد مغزی در سالمندان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تمرین عملکردی با شدت زیاد، سالمندی، سلامت مغزی
  • محمدصادق آرمان فر*، شهناز شهربانیان، سمیه یوسفوند، مهدیه کاظمی، سمیه صبوری صفحات 15-30
    مقدمه

    در پایان دسامبر 2019 گسترش یک بیماری عفونی جدید در شهر ووهان چین گزارش شد که رسما توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) به عنوان کووید-19 نامگذاری گردید. این بیماری همه گیر نه تنها میزان بالای مرگ و میر ناشی از عفونت ویروسی را به همراه دارد بلکه سبب فاجعه روانی در سراسر جهان شده است. عدم قطعیت و پیش بینی ناپذیری این بیماری، پتانسیل بالایی برای ترس روانی از سرایت بیماری دارد. برای پیشگیری از شیوع بیشتر کووید-19 ممکن است به دلیل کمبود واکسن، مداخلات غیردارویی، قرنطینه و رعایت فاصله گذاری اجتماعی لازم باشد، اما اجرای این سیاست های بهداشتی علیرغم پیامدهای مثبت، موجب اثرات منفی روانشناختی در سطح جامعه شده است.ترس از بیماری، ترس از مرگ، انتشار اخبار غلط و شایعات و کاهش روابط اجتماعی، سلامت افراد جامعه را تهدید می نماید. هنوز مشخص نیست که تاثیرات این موضوع بر سلامت روانی در چنین دوری گزینی و انزوای طولانی مدت اجتماعی تا چه اندازه و به چه نحوی خواهد بود. بطوریکه احتمالا در دوران پسا کرونا، با شمار زیادی از افرادی که با مشکلاتی مانند اضطراب، وسواس، خود بیمار انگاری، افسردگی و اختلالات روانی دچار شده اند روبرو خواهیم شد. بنابراین با کمک گرفتن از راه حل های مناسب جهت جلوگیری از این پیامدها باید افراد را از حالت تنهایی و درون گرایی به یک وضعیت فعال و پرتحرک تشویق کرد. تحرک بدنی و انجام ورزش منظم و استفاده از تغذیه مناسب یکی از راه های جلوگیری از این گونه اختلالات روانی می تواند باشد.

    کلیدواژگان: کووید-19، اضطراب، سلامت روانی، فعالیت ورزشی، تغذیه
  • ندا بهوندی، فلور خیاطان*، محسن گل پرور صفحات 31-44
    مقدمه

     سردرد اولیه به عنوان یکی از فراگیرترین اختلالات درد، موجب توجه به مشکلات بهزیستی بیماران مبتلا به علایم سردرد اولیه به ویژه در زمینه های کیفیت خواب و انواع باورهای غیرمنطقی شده است. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان متمرکز بر هیجان و مبتنی بر شفقت بر کیفیت خواب و انواع باورهای غیرمنطقی در بیماران مبتلا به علایم سردرد اولیه انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش - پس آزمون با گروه گواه بود. نمونه پژوهش شامل 45 نفر از بیماران مبتلا به علایم سردرد اولیه مراجعه کننده به درمانگاه مغز و اعصاب بیمارستان خاتم الانبیاء تهران بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 15 نفر) قرار داده شدند. گروه های آزمایش تحت درمان متمرکز بر هیجان و درمان مبتنی بر شفقت قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد در مرحله پس آزمون در کیفیت خواب (04/17=F، 2=df و 01/0>p) و انواع باورهای غیرمنطقی (27/77=F، 2=df و 01/0>p)  بین گروه های پژوهش، تفاوت معناداری وجود دارد. نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی نشان داد، درمان متمرکز بر هیجان و مبتنی بر شفقت بر متغیر کیفیت خواب (01/0>p) و متغیر انواع باورهای غیرمنطقی (01/0>p) تاثیر معنادار داشته اند.

    بحث و نتیجه گیری

    درمان متمرکز بر هیجان و مبتنی برشفقت، دو روش درمانی مناسب جهت افزایش کیفیت خواب و کاهش انواع باورهای غیرمنطقی بیماران مبتلا به علایم سردرد اولیه هستند. بیماران با شرکت در جلسات گروهی این دو درمان به راهبردهای مقابله ای به شیوه سازگارانه و مثبت در جهت کنترل هر چه بیشتر حملات و بهبود علایم سردرد دست می یابند.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر هیجان، درمان مبتنی بر شفقت، کیفیت خواب، انواع باورهای غیرمنطقی، علائم سردرد اولیه
  • مریم موسوی، مجتبی فتحی، محمد تقی گودرزی*، سید مهرداد کسائی، علی جعفری حیدرلو صفحات 45-57
    مقدمه

    سرطان کلورکتال یکی از شایع ترین سرطان های دستگاه گوارش در جهان است که شیوع بالایی در افراد میانسال دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی و مقایسه ی تغییرات در سطح سرمی CEA و CA19-9، به عنوان دو تومور مارکر مهم، در تشخیص مراحل مختلف سرطان کلورکتال بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع مطالعات علوم پایه بود، که در آن 67 بیمار بستری مبتلا به سرطان کلورکتال مورد بررسی قرار گرفتند. در ابتدا نمونه های بافتی و نمونه های خون سیاهرگی بیماران جمع آوری  شد. سپس تومورمارکرهای CEA و CA19-9 به روش سنجش فلورسانس وابسته به آنزیم  (ELFA)اندازه گیری شد و تغییرات سلولی با رنگ آمیزی H&E مطالعه شد.

    یافته ها

    از 67 بیمار مبتلا، به ترتیب 6/57 % مرد و 3/43% زن بودند که 7/59% آن ها (40 نفر) بالای 61 سال سن داشتند. شایع ترین محل درگیری بافتی، رکتوم و سیگمویید بود. در فاز حاد بیماری، تعداد گلبول های قرمز (0091/0=P) و سطح هموگلوبین (141/0=P) کاهش یافت، در حالی که تعداد پلاکت ها بدون تغییر باقی ماند (212/0=P). همچنین مقادیر لنفوسیت و نوتروفیل در ابتدا افزایش و سپس کاهش نشان دادند. یافته ها نشان داد که ارتباط معناداری بین این دو تومورمارکر و سطوح بیماری وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج ما نشان داد که اگرچه این مارکرهای توموری، فاکتورهای مناسبی برای تشخیص سرطان کلورکتال در مراحل اولیه ی این بیماری نیستند، ولی از آنها می توان به عنوان دو مارکر مهم برای تشخیص پیشرفت بیماری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سرطان کلورکتال، تومورمارکر، CEA، CA19-9
  • زیبا شوریده، علی اصغر رواسی، رضا نوری*، امیر رشید لمیر صفحات 58-74
    مقدمه

    هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر تمرین های ورزشی مختلف بر عوامل درگیر در انتقال معکوس کلسترول در بیماران در بیماران جراحی بای پس عروق کرونری (CABG) بود.

    مواد و روش ها

    45 بیمار CABG در سه گروه کنترل (12نفر)، تمرین هوازی (15نفر) و تمرین مقاومتی تقسیم شدند. برنامه تمرین هوازی و مقاومتی به مدت هشت هفته با تواتر سه جلسه در هفته انجام شد. متغیرهای های تن سنجی و بیان ژن ABCG4 و سطوح سرمی Apo-A و Apo-B قبل و بعد از دوره تمرینی اندازه گیری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه های مکرر انجام شد و نیز سطح معنا داری 05/0> P در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    تمرین هوازی و مقاومتی به طور معنا داری سبب افزایش بیان ژن ABCG4 نسبت به گروه کنترل شد(001/0=p)، اما بین دو گروه تمرینی اختلاف معنا دار نبود (021/0=p). اختلاف معنا دار در سطوح سرمی Apo-A و Apo-B در هر دو گروه تمرین هوازی و مقاومتی نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (001/0=p). با این حال اختلاف بین گروه تمرین هوازی و مقاومتی برای Apo-A معنا دار (001/0=p)، اما برای Apo-B معنا دار نبود (000/1=p). همچنین نسبت Apo-A به Apo-B برای گروه تمرین مقاومتی نسبت به گروه کنترل اختلاف معنا دار (001/0=p)، اما برای گروه تمرین هوازی معنا دار نبود (000/1=p).

    بحث و نتیجه گیری

    تمرین مقاومتی نسبت به تمرین هوازی، به طور موثرتری سبب بهبود تنظیم کننده های انتقال معکوس کلسترول می شود و انجام تمرین مقاومتی برای تنظیم انتقال معکوس کلسترول توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، تمرین مقاومتی، انتقال معکوس کلسترول، ناقل جعبه ای متصل به آدنوزین تری فسفات
  • فرامرز فرهمند، راضیه السادات موسوی رکن آبادی*، محمودرضا خلوصی، نجمه زارعی جلیانی، مهدی علی بیگی صفحات 75-85
    مقدمه

    ضربه به سر و به دنبال آن، آسیب تروماتیک مغزی یکی از علل اصلی موربیدتی و مورتالیتی در ایران است. هدف از مطالعه حاضر بررسی یافته های سی تی اسکن (CT) مغزی در موتورسواران با آسیب تروماتیک مغزی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی گذشته نگر (تیر-شهریور 1397) تمامی موتور سواران بالای 12 سال با تروما به سر، مراجعه کننده به بخش اورژانس بیمارستان شهید رجایی شیراز که CT اسکن مغزی برای ایشان انجام گرفت، وارد مطالعه شدند. پرونده های پزشکی بایگانی شده بیماران بررسی گردید و فرم جمع آوری داده ها شامل سن، جنس و یافته های مرتبط با ترومای حاد و یافته های تصادفی در CT اسکن مغزی تکمیل شد. سپس داده های به دست آمده مورد آنالیز آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    642 بیمار وارد مطالعه شدند. میانگین سنی در افراد مورد بررسی 12/17±61/33 سال بود. همه بیماران مرد بودند. 51 بیمار (9/7%) دارای یافته غیرطبیعی در CT اسکن مغزی بودند. بیشترین یافته، شکستگی قاعده جمجمه (23%) و شکستگی های خطی جمجمه (17%) بود. هیچ یافته تصادفی (یافته های غیرمرتبط با ترومای حاد) مشاهده نگردید. 8 بیمار (7/15%) با یافته های مثبت در CT اسکن مغزی فوت کردند.

    بحث و نتیجه گیری

    از آنجا که در مطالعه حاضر، تنها 9/7% از بیماران دارای یافته غیرطبیعی در CT اسکن مغزی بودند و با توجه به مقایسه نتایج به دست آمده از این مطالعه با مطالعات مشابه، به نظر می رسد میزان استفاده از CT اسکن مغزی در این مرکز بالا می باشد.

    کلیدواژگان: آسیب تروماتیک مغزی، موتورسوار، سی تی اسکن
  • سجاد محمدبیگی، وحید ولی پور ده نو* صفحات 86-96
    مقدمه

    عوامل سرمی مختلفی در پاسخ به ورزش هوازی عملکرد شناختی افراد سالم را بهبود می دهند، اما میزان تاثیر ورزش هوازی با شدت متوسط بر سطوح آنها بررسی نشده است. بنابراین، هدف مطالعه حاضر بررسی اثر یک جلسه ورزش هوازی با شدت متوسط بر سطوح سرمی BDNF، DCX و DBHB در نوجوانان مرد سه گانه کار در تویسرکان بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، 22 مرد سه گانه کار (سن: 52/0±60/17 سال، وزن: 96/4±74/60 کیلوگرم، قد: 52/5±60/175 سانتی متر) به طور داوطلبانه شرکت کردند. آزمودنی ها در یک جلسه 60 دقیقه دویدن با شدت 13-12 در مقیاس بورگ را انجام دادند. پنج دقیقه پیش و پس از تمرین نمونه خونی از آزمودنی ها گرفته شد. سطوح سرمی BDNF، DCX و DBHB به روش الایزا اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t زوجی استفاده شد و سطح معنی داری 05/0p< در نظر گرفته شد. همچنین، درصد تغییرات نسبت به پیش آزمون محاسبه شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مقادیر سرمی DCX (0005/0=p)، BDNF (0005/0=p) و DBHB (001/0=p) نسبت به پیش آزمون به طور معناداری افزایش یافت. همچنین، به ترتیب سطوح سرمی BDNF (30/21 درصد)، DBHB (95/12 درصد) و DCX (01/12 درصد) بیشترین افزایش را نسبت به پیش آزمون داشتند.

    بحث و نتیجه گیری

     هر سه عامل سرمی BDNF، DCX و DBHB پاسخ مثبت معناداری به ورزش هوازی با شدت متوسط در نوجوانان مرد سه گانه کار می دهند، اما نروتروفین/عامل رشد BDNF تغییرات بیشتری نشان می دهد و به نظر می رسد نقش بیشتری در محافظت عصبی، بهبود حافظه، یادگیری و عملکرد شناختی دارد.

    کلیدواژگان: ورزش هوازی، نروتروفین، DBHB، ورزشکار سه گانه کار
  • محمد کشتکار*، حامد معصومی صفحات 97-105
    مقدمه

    امروزه استفاده از تجهیزات رادیوگرافی دندانی در مراکز دندانپزشکی به علت کاربرد زیاد در تشخیص بیماری های دندانی افزایش یافته است. در نتیجه نگرانی در خصوص در معرض قراگیری مکرر به این سطح دوز تابشی کم در حال افزایش است. بنابراین آگاهی و عملکرد دندانپزشکان در مورد حفاظت در برابر پرتو برای خود و بیمار ضروری است. هدف از این مطالعه ارزیابی دانش و عملکرد دندانپزشکان در رابطه با حفاظت پرتویی است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر اساس یک پرسشنامه در چند شهر ایران انجام شد. بخش اول پرسشنامه، شامل اطلاعاتی در مورد جنسیت، تعداد سال سابقه کار و سابقه شرکت در کارگاه های حفاظت در برابر پرتو بود. بخش دوم، سوم و چهارم به ترتیب شامل سیولاتی در مورد رادیوبیولوژی، حفاظت پرتویی و عملکرد بود.

    یافته ها

    94 دندانپزشک در این مطالعه شرکت کردند. میانگین نمره دندانپزشکان (از 5 نمره) از دانش رادیوبیولوژی، دانش حفاظت پرتویی و عملکرد به ترتیب  1/1 ± 66/2، 01/1 ± 80/2 و 37/1 ± 87/2 بود. نتایج تحلیل پیرسون نشان داد که دانش کلی ارتباط معنی داری با عملکرد دارد (014/0= P). همچنین ارتباط معنی داری بین سابقه شرکت در کارگاه های حفاظت پرتویی و عملکرد وجود دارد (01/0= P).

    بحث و نتیجه گیری

    دانش بیشتر از اثرات پرتوهای یونیزان بر بدن و آگاهی بیشتر از اصول حفاظت پرتویی، به دندانپزشکان در رعایت بهتر اصول عملی حفاظت پرتویی کمک می کند. همچنین شرکت در کارگاه های حفاظت پرتویی باعث افزایش دانش دندانپزشکان و در نتیجه بهبود عملکرد آنها می شود.

    کلیدواژگان: دانش، عملکرد، رادیوگرافی دندانی، حفاظت پرتویی
  • زیور آریاصدر*، ایران داوودی، عبدالکاظم نیسی، مهناز مهرابی زاده هنرمند صفحات 106-120
    مقدمه

    اختلال وسواس-جبری یک بیماری روانی شدید و طولانی مدت است که با رنج قابل ملاحظه و افت عملکرد همراه است. بر این مبنا این پژوهش با هدف بررسی تاثیر درمان شناختی-رفتاری خانواده -محور بر علایم و عملکرد کودکان دارای اختلال وسواس-جبری انجام شد.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش از نوع روش نیمه آزمایشی طرح تک موردی (تک آزمودنی) بود. جامعه آماری این پژوهش، کلیه کودکان دارای اختلال وسواس-جبری در محدوده سنی 7 تا 12 سال مراجعه کننده به مراکز مشاوره و کلینیک های روانپزشکی شهر اهواز در زمستان 1398 (مراحل پیگیری فروردین 1399) بودند. در صورت تایید تشخیص اختلال وسواس- جبری، با روش نمونه گیری در دسترس چهار کودک (و مادران شان) انتخاب و تحت مداخله درمانی 12 جلسه ای شناختی- رفتاری خانواده -محور قرار گرفتند. در این پژوهش از مقیاس ه ای وسواس-جبری ییل براون کودک و تاثیر اختلال وسواس-جبری کودک استفاده و برای تجزیه و تحلیل داده ها، روش های ترسیم دیداری یا تحلیل نمودار گرافیکی، شاخص تغییر پایا و درصد بهبودی بکار گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد شاخص پایا در مرحله درمان و پیگیری برای علایم و عملکرد معنی دار می باشد (05/0<p). درصد بهبودی کلی نیز نشان داد اثربخشی درمان شناختی-رفتاری خانواده - محور بر علایم و عملکرد کودکان دارای اختلال وسواس-جبری بر اساس طبقه بندی بلانچارد برای چهار کودک در مرحله درمان و پیگیری، در طبقه درمان موفق قرار گرفت.

    بحث و نتیجه گیری

    درمان شناختی-رفتاری خانواده-محور می تواند بر علایم و عملکرد کودکان دارای اختلال وسواس- جبری سودمند و کارآمد باشد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری خانواده- محور، عملکرد، کودکان مبتلا اختلال وسواسی-جبری
  • مهناز محمدی*، زینب رضایی، زهرا جمشیدی، الهه طاهری، مختار مختاری صفحات 121-132
    مقدمه

     کم کاری غده تیرویید در بین بیماری های غدد درون ریز شایع ترین بیماری پس از دیابت است. در کم کاری غده تیرویید، سطح ترشح هورمون های تنظیم کننده سوخت و ساز کاهش می یابد. هدف از این مطالعه بررسی اثر عصاره هیدروالکلی زنجبیل به عنوان داروی بالا برنده سوخت و ساز بر میزان گلوکز خون در موش های صحرایی هیپوتیروییدیسم و نرمال می باشد.

    مواد و روش ها

    تعداد 60 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به 6 گروه تقسیم شدند: گروه کنترل ماده ای دریافت نکرد، گروه شاهد، mL 1/ 0 محلول سالین، به مدت 24 روز دریافت کردند، گروه تجربی 1 با دریافت متی مازول به مقدار mg/Kg 60 به مدت 24 روز، دچار هیپوتیروییدیسم شدند. گروه تجربی 2 عصاره هیدروالکلی زنجبیل را به مقدار mg/kg 400 و گروه تجربی 3 و 4 با دریافت متی مازول به مقدار  mg/Kg 60 و همزمان عصاره هیدروالکلی زنجبیل را با دوزهای  mg/kg 200 و 400 به مدت 24 روز دریافت کردند. 48 ساعت پس از آخرین تزریق، نمونه های خون از قلب آن ها جمع آوری شد. میزان گلوگز خون با دستگاه اتوآنالایزر اندازه گیری شد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میزان گلوکز خون در گروه تجربی 1 در مقایسه با گروه کنترل افزایش معناداری داشت که پس از بکارگیری عصاره هیدروالکلی زنجبیل در گروه های تجربی 3 و 4 کاهش معناداری را نشان داد (05/0>P).

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس این نتایج می توان پیش بینی کرد که مصرف زنجبیل، میزان گلوکز خون را در بیماران مبتلا به کم کاری تیرویید کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: کم کاری غده تیروئید، متی مازول، زنجبیل، گلوکز
  • بابک روزبهان، حسین عابدنطنزی*، خسرو ابراهیم، فرشاد غزالیان صفحات 133-148
    مقدمه

     سرطان پستان از شایعترین سرطان ها بوده و با سهم 5/25 % اولین علت عمده مرگ های ناشی از سرطان در میان زنان جهان به شمار می آید. استرس اکسیداتیو و تولید رادیکال های آزاد در بدن به عنوان یکی از مهم ترین دلایل پیشرفت انواع سرطان مطرح هستند. هدف این پژوهش مطالعه تاثیر هشت هفته تمرین هوازی و مصرف آب انار بر سطوح برخی میکرو RNAهای مرتبط با سیستم اکسایشی/ضداکسایشی زنان بهبود یافته از سرطان پستان بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی 40 زن نجات یافته از سرطان پستان با میانگین سنی (95/1 ±45/42) به طور تصادفی به چهار گروه 10 نفری کنترل، تمرین هوازی، آب انار، تمرین هوازی- آب انار تقسیم شدند. گروه های تمرینی هشت هفته و هفته ای سه جلسه، 60 تا 90 دقیقه به تمرین هوازی با شدت 50% تا 70% ضربان قلب هدف پرداختند. گروه های آب انار نیز قبل از هر جلسه تمرین، 100 سی سی آب انار نوشیدند. جهت بررسی متغیرهای پژوهش 48 ساعت قبل و بعد از تمرین از شرکت کننده ها خونگیری شد. MicroRNAs انکوژن مانند miR-21 و miR-15به روش RT-PCR سنجش گردید. جهت بررسی داده ها از آزمون تحلیل واریانس یکطرفه، کوواریانس و آزمون تعقیبی بنفرونی با سطح معناداری 05/0≤p  استفاده شد.

    یافته ها

    هشت هفته تمرین هوازی همراه مصرف آب انار باعث کاهش معنی دار در سطوح سرمی miR-21 (001/0= P) و  miR-155 (001/0= P) زنان نجات یافته از سرطان پستان نسبت به گروه کنترل گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    تمرین هوازی همراه با مصرف آب انار باعث کاهش microRNAs انکوژن مثل miR-21 و miR-155 در زنان نجات یافته از سرطان پستان شد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، آب انار، آنتی اکسیدان، microRNA، سرطان پستان
  • گلبانو بلوری، مهران قهرمانی*، ایرج گرامی نیا، مهدیه نصیری اوانکی صفحات 149-160
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه دو شیوه تمرین تداومی و تناوبی به مدت هشت هفته بر آپلین 13 و فاکتور رشد فیبرو بلاستی در رت های سالمند بود.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق تعداد 30 موش نر سالمند، که به طور تصادفی در سه گروه تمرین تداومی (10 سر)، تمرین تناوبی (10 سر) و گروه کنترل (10 سر) قرار گرفتند. مداخلات به مدت 8 هفته انجام شد. جهت بررسی متغیرهای تحقیق (آپلین 13 و  فاکتور رشد فیبروبلاستی) 72 ساعت قبل و بعد از آخرین جلسه پروتکل 3 میلی لیتر خون از دم موش های نر سالمند خون گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از تحلیل واریانس یک راهه ANOVA و آزمون تعقیبی توکی برای همگن بودن واریانس گروه ها استفاده شد و انجام آزمون های آماری از نرم افزار 17 SPSS در سطح معنی داری 05/0= Pاستفاده شد.

    یافته ها

    آپلین 13 در گروه تمرین تداومی افزایش معنی داری داشت (05/0<p). فاکتور رشد فیبرو بلاستی در گروه تمرین تداومی افزایش معنی داری داشت (05/0<p). آپلین 13 در گروه تمرین تناوبی افزایش معنی داری داشت (05/0<p). فاکتور رشد فیبروبلاستی در گروه تمرین تناوبی افزایش معنی داری داشت (05/0<p). درگروه کنترل تغییر معنی داری مشاهده نشد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد هشت هفته تمرین تداومی و تناوبی باعث افزایش معنی داری در سطوح آپلین 13 و فاکتور رشد فیبرو بلاستی آنژیوژنز موش های نر سالمند شد. بنابراین می توان از این تمرینات و به ویژه تمرین تناوبی به عنوان روشی مناسب برای افزایش رگزایی در سالمندان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تمرین تداومی، تمرین تناوبی، آپلین 13، فاکتور رشد فیبروبلاستی
  • شیرین قاضی، فاطمه قاسمی، افشین بازگیر، سجاد روستا* صفحات 161-168
    مقدمه

    گستردگی پاندمی بیماری کووید-19، سلامت همه افراد را به خطر انداخته است. کارکنان مراقبتهای بهداشتی، به خصوص کارکنان اورژانس و بخش های ویژه بیمارستان همواره در خط اول مبارزه با اینگونه بیماریهای عفونی هستند. هدف از انجام این مطالعه تعیین میزان آگاهی و خودمراقبتی کارکنان بخشهای اورژانس و مراقبتهای ویژه در پیشگیری از بیماری کرونا ویروس جدید (کووید 19) در بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی که به صورت مقطعی در بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد انجام شد، 162پرستار مورد مطالعه قرار گرفتند. شرکت کنندگان با استفاده از نمونه گیری به روش سرشماری، پرسشنامه آنالین طراحی شده را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل و تفسیر شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 12/5 ± 28/32 سال بود که 87 درصد از آنها زن بودند. میانگین نمره آگاهی در بین افراد حاضر در مطالعه 6/2± 5/21 و میانگین نمره خودمراقبتی 1/4± 1/36 بود. 9/87 درصد از افراد شرکت کننده از آگاهی مطلوبی در زمینه پیشگیری از بیماری کووید-19 برخوردار بودند. 2/85 درصد از شرکت کنندگان نیز عملکرد مناسبی در زمینه خودمراقبتی از بیماری کووید-19 داشتند.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان می دهد، وضعیت آگاهی و خودمراقبتی پرسنل اورژانس و بخشهای مراقبت ویژه بیمارستان شهدای عشایر در زمینه پیشگیری از کووید-19 وضعیت خوبی دارد. هرچند در برخی از موارد، برای عملکرد بهتر در زمینه پیشگیری از کووید-19، نیاز به آموزش های بیشتر احساس می شود.

    کلیدواژگان: کووید-19، آگاهی، خود مراقبتی
  • پروین ویسکرمی، مهدی روزبهانی*، سارا ساعدی، عزت الله قدم پور صفحات 169-181
    مقدمه

    بروز اختلالات تکاملی و رفتاری، شایع ترین مشکل در طب کودکان است. رشد مهارت های حرکتی، زبانی و اجتماعی یکی از موضوعات مهم در رشد مهارت های بنیادی در سال های اولیه زندگی است که در صورت عدم ارزیابی مناسب می تواند باعث شیوع اختلالات تکاملی شود. استفاده از ابزارهای استاندارد و دارای روایی و پایایی مناسب از مهمترین مواردی است که باعث دستاوردهای علمی می شود. لذا پژوهش حاضر با هدف ارزیابی رشد حرکتی درشت، حرکتی ظریف، زبان و مهارت های فردی اجتماعی کودکان 6 تا 18 ماهه خرم آباد بر اساس مقیاس دنور2 انجام شد.

    مواد و روش ها

    جامعه مورد مطالعه این پژوهش کلیه کودکان 6 تا 18 ماهه شهرستان خرم آباد بودند که از این جامعه تعداد 120 کودک (55 دختر و 65 پسر) در این مطالعه تحلیلی شرکت داشتند و بوسیله آزمون DDST-ll - مقیاس غربالگری رشدی دنور2- (فرانکنبرگ و دودوس، 1990) مورد ارزیابی رشد حرکتی درشت، حرکتی ظریف، زبان و مهارتهای فردی-اجتماعی قرار گرفتند. نمونه گیری به روش در دسترس انجام شد.

    یافته ها

    بین امتیازات رشد حرکتی درشت و ظریف کودکان خرم آباد و کودکان دنور تفاوت چندانی مشاهده نشد. با این وجود کودکان خرم آباد نسبت به کودکان دنور در رشد مهارتهای فردی -اجتماعی رشد یافته تر بودند ولی در رشد زبان، تاخیر رشدی داشتند.

    بحث و نتیجه گیری

    آزمون DDST ll طیف وسیعی از جنبه های رشدی را از بدو تولد تا 6 سالگی پوشش می دهد، لذا استفاده از آن در مراکز بهداشتی، آموزشی و مشاوره توصیه می شود.

    کلیدواژگان: رشد مهارت های حرکتی، رشد زبان، رشد مهارتهای اجتماعی، آزمون دنور2
|
  • Saeid Kouhgardzadeh, Vahid Valipour Dehnou*, Mahdieh Molanouri Shamsi Pages 1-14
    Background

    High-intensity functional training can be well performed by the elderly; however, the effect of this training on brain-health-related factors has not been studied yet. Therefore, this study aimed to investigate the effect of eight weeks of high-intensity functional training on serum levels of BDNF, IGF-1, and VEGF in elderly men and women.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study included 23 subjects (7 males and 16 females) who were divided into experimental (n=16) and control groups (n=7). The experimental group performed a training protocol consisting of six exercises in three sessions (each session was 25 min) per week for eight weeks. The exercises were performed at all-out intensity for 30 sec. There was a 15-sec rest between each set and a two-min rest between each exercise. Paired samples t-test and ANCOVA were used to analyze the data, and a p-value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The results showed that the serum levels of BDNF (P=0.0005, +11.37), VEGF (P=0.0005, +7.49), IGF-1 (P=0.001, +3.91), LDL (P=0.004, -3.33), and HDL (P=0.004, +7.48) changed significantly in the experimental group. On the other hand, in the control group, serum levels of BDNF (P=0.149, +1.58), IGF-1 (P=0.486, +0.27), LDL (P=0.897, +0.14), and HDL (P=0.534, +1.10) had no significant changes; however, VEGF (P=0.01, +0.67) significantly changed. The results of ANCOVA showed a significant difference between the two groups regarding all variables (P<0.05).

    Conclusion

    Eight weeks of high-intensity functional training in elderly men and women increases the serum levels of brain health-related factors. Therefore, functional training is recommended to improve brain function in the elderly.

    Keywords: High-intensity functional training, Aging, Brain health
  • MohamadSadegh Armanfar*, Shahnaz Shahrbanian, Somayeh Yosefvand, Mahdieh Kazemi, Somayeh Saburi Pages 15-30
    Background

    At the end of December 2019, the spread of a new infectious disease was reported in Wuhan, China, which was officially named coronavirus disease 2019 (COVID-19) by the World Health Organization. The epidemic not only causes high rates of death due to viral infections but also has led to psychological catastrophe worldwide. Uncertainty and unpredictability of this disease have created a high potential for psychological fear of disease transmission. To prevent further outbreaks of COVID-19, it may be necessary to adopt such measures as non-pharmacological interventions, quarantine, and social distancing due to vaccine shortages. However, the implementation of these health policies, despite the positive consequences, has created negative psychological effects on society. Fear of disease, fear of death, spread of false news and rumors, and reduction of social relations threaten the health of people in society. It is not yet clear that how much and to what extent this issue will affect mental health in such long-term social isolation. It is supposed that the post-COVID-19 era will be coincided with the emergence of a large number of individuals with such problems as anxiety, obsession, hypochondriasis, depression, and mental disorders. Therefore, the adoption of appropriate solutions to prevent these consequences would contribute people to be encouraged to move from a loneliness and introversion state to an active and energetic one. Regular physical activity and exercise and proper nutrition can be among the ways to prevent such mental disorders.

    Keywords: COVID-19, Anxiety, Mental health, Exercise, Nutrition
  • Neda Behvandi, Felor Khayatan*, Mohsen Golparvar Pages 31-44
    Background

    Primary headache, as one of the most pervasive pain disorders, has drawn attention to the welfare problems of patients with primary headache symptoms, especially regarding sleep quality and irrational beliefs. This study was conducted to evaluate the effectiveness of emotion-focused therapy and compassion-focused therapies on sleep quality and irrational beliefs in patients with primary headache symptoms.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was conducted with a pretest-posttest control group design. The sample consisted of 45 patients with primary headache symptoms referring to the neurology clinic of Khatam Al-Anbia Hospital in Tehran, Iran. The samples were selected using the purposive sampling method and randomly divided into two experimental groups and one control group (n=15 each). The experimental groups underwent emotion-focused and compassion-focused therapies.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between research groups in the post-test stage regarding sleep quality (F=17.04, df=2, and P<0.01) and irrational beliefs (F=77.27, df=2, and P<0.01). The results of the Bonferroni post hoc test showed that emotion-focused and compassion-focused therapies had a significant effect on sleep quality (P<0.01) and irrational beliefs (P<0.01).

    Conclusion

    Based on the results, emotion-focused and compassion-focused therapies were two appropriate treatments to increase sleep quality and reduce irrational beliefs among patients with primary headache symptoms. Patients, by participating in group sessions of these two therapies, developed adaptive and positive coping strategies to control attacks and improve headache symptoms as much as possible.

    Keywords: Emotion-focused therapy, Compassion-focused therapy, Sleep quality, Irrational beliefs, Primary headache symptoms
  • Maryam Mousavi, Mojtaba Fathi, MohammadTaghi Goodarzi*, Seyed Mehrdad Kassaee, Ali Jafari Heidarloo Pages 45-57
    Background

    Colorectal cancer is one of the most common gastrointestinal cancers worldwide with a high prevalence among middle-aged people. This study aimed to evaluate and compare changes in serum levels of carcinoembryonic antigen (CEA) and carbohydrate antigen 19-9 (CA19-9), as two important tumor markers, in the diagnosis of different stages of colorectal cancer.

    Materials and Methods

    This basic research was conducted on hospitalized patients with colorectal cancer (n=67). At first, tissue samples and venous blood samples were collected from patients. Subsequently, CEA and CA19-9 tumor markers were measured by enzyme-linked fluorescence assay and cellular changes were investigated by hematoxylin and eosin staining.

    Results

    In this study, 57.6% and 43.3% of the patients were male and female, of which 59.7% (40 patients) cases were over 61 years old. The most common sites of tissue involvement were found to be the rectum and sigmoid. In the acute phase of the disease, a decrease was observed in the number of red blood cells (P=0.0091) and the level of hemoglobin (P=0.141); however, the number of platelets remained unchanged (P=0.212). In addition, lymphocyte and neutrophil counts increased at first, while they decreased later. The findings showed that there was a significant relationship between these two tumor markers and disease levels.

    Conclusion

    Our results indicated that although these tumor markers are not suitable factors for the diagnosis of this cancer in the early stages, they can be used as two important markers to diagnose the progression of the disease.

    Keywords: Colorectal cancer, Tumor marker, CEA, CA-19-9
  • Ziba Shoorideh, AliAsghar Ravasi, Reza Nouri*, Amir Rashidlamir Pages 58-74
    Background

    The present study aimed to compare the effect of different exercises on effective factors involved in reverse cholesterol transfer in patients with coronary artery bypass surgery (CABG).

    Materials and Methods

    A number of 45 patients with CABGwere assigned to three groups: control (n=12), aerobic exercise (n=15), and resistance training (n=18). Three aerobic and resistance training sessions were performed per week for eight weeks. Anthropometric variables, expression of ABCG4 gen, as well as the serum levels of Apo-A and Apo-B, were measured before and after the training period. Data were analyzed using repeated measures of ANOVA. A p-value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Aerobic and resistance training significantly increased the expression of ABCG4 gene, compared to those in the control group (P=0.001); nonetheless, there was no significant difference between the two training groups (P= 0.021). Significant differences were observed in serum levels of Apo-A and Apo-B in both aerobic and resistance training groups, compared to those obtained in the control group (P=0.001). However, the difference between aerobic and resistance training groups was significant for Apo-A (P= 0.001), but not for Apo-B (P=1.000). Moreover, the ratio of Apo-A to Apo-B was significantly different for the resistance training group, compared to that in the control group (P= 0.001); nevertheless, it was not significant for the aerobic training group (P=1.000).

    Conclusion

    As evidenced by the results of this study, resistance training improves cholesterol reverse transport regulators more than aerobic training; therefore, resistance training is recommended to regulate reverse cholesterol transfer.

    Keywords: Aerobic training, Resistance training, reverse cholesterol transfer, ATP-binding cassette transporters
  • Faramarz Farahmand, Razieh Sadat Mousavi Roknabadi*, Mahmoudreza Kholousi, Najmeh Zarei Jelyani, Mahdi Alibeigi Pages 75-85
    Background

    Head trauma and subsequent traumatic brain injury are among the main causes of morbidity and mortality in Iran. The present study aimed to assess the abnormal findings of brain computed tomography (CT) scan in motorcyclist patients with traumatic brain injury.

    Materials and Methods

    This retrospective cross-sectional study (July-September 2016) was conducted on all motorcyclist patients over 12 years who were referred for brain CT scan to the Emergency Department of Shahid Rajaei Hospital in Shiraz. Patients' archived medical files were reviewed, and a data collection form including age, gender, and findings related to acute trauma and incidental findings were completed. The obtained data were then statistically analyzed.

    Results

     A total of 642 patients were enrolled. The mean age score of participants was reported as 33.61±17.12 years. All patients were male. A number of 51 (7.9%) patients had abnormal findings in their brain CT scans. The most-reported findings were skull-based (23%) and cranial linear (17%) fractures. No incidental findings (findings unrelated to acute trauma) were found. Moreover, 8 (15.7%) patients died with abnormal findings in their brain CT scans.

    Conclusion

    Since in the present study, only 7.9% of the patients had abnormal findings in their brain CT scan and considering the comparison of the results of this research with those obtained in other similar studies, brain CT scan is highly used in this center.

    Keywords: Computed tomography scan, Traumatic brain injury, Motorcyclist
  • Sajad Mohammadbeygi, Vahid Valipour Dehnou* Pages 86-96
    Background

    Various serum factors in response to aerobic exercise improve cognitive function in healthy individuals; nonetheless, the effect of moderate intensity aerobic exercise on their levels has not been studied. Therefore, the present study aimed to assess the effect of a moderate intensity aerobic exercise on serum levels of Brain-derived neurotrophic factor (BDNF), Doublecortin (DCX), and D-β-hydroxybutyrate (DBHB) in triathlon male adolescents in Tuyserkan.

    Materials and Methods

    A total of 22 triathlon male adolescents (age: 17.60±0.52 years, weight: 60.74±4.96 kg, height: 175.60±5.52 cm) voluntarily participated in this quasi-experimental study. Subjects in one session performed 60 minutes of running with an intensity of 12-13 on the Borg scale. Blood samples were taken from the subjects 5 min before and after training. Serum levels of BDNF, DCX and DBHB were measured by ELISA. To analyze the data, paired samples t-test was used, and a p-value less than 0.05 was considered statistically significant. In addition, the percentage of changes was compared to pre-test.

    Results

    Based on the results, the serum levels of DCX (P=0.0005), BDNF (P=0.0005), and DBHB (P=0.001) increased significantly, compared to those in the pretest. Furthermore, serum levels of BDNF (21.30%), DBHB (12.95%) and DCX (12.01%) had the highest increase, as compared to the pretest, respectively.

    Conclusion

    All three serum factors BDNF, DCX, and DBHB have a significant positive response to moderate-intensity aerobic exercise in triathlon male adolescents. Nevertheless, neurotrophin/growth factor BDNF demonstrates more changes and appears to play a greater role in neuroprotection, improving memory, learning, and cognitive function.

    Keywords: Aerobic Exercise, Neurotrophin, DBHB, Triathlon
  • Mohammad Keshtkar*, Hamed Masoumi Pages 97-105
    Background

    Today, the use of dental radiography equipment in dental centers has increased due to its high application in the diagnosis of dental diseases. As a result, concerns are increasing regarding repeated exposure to this low dose level of radiation. Therefore, the knowledge and practice of dentists about radiation protection are essential for themselves and the patients. This study aimed to assess the knowledge and practice of dentists about radiation protection.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed based on a questionnaire in several cities of Iran. The first part of the questionnaire included such information as gender, years of work experience, and participation in radiation protection workshops. The second, third, and fourth sections consisted of questions on radiobiology, radiation protection, and performance, respectively.

    Results

    In this study, 94 dentists participated, and the mean scores of dentists (out of 5 points) for radiobiology knowledge, radiation protection knowledge, and performance were obtained at 2.66±1.1, 2.80±1.01, and 2.87±1.37, respectively. The results of Pearson analysis showed that general knowledge had a significant relationship with performance (P=0.014). There was also a significant relationship between the history of participation in radiation protection workshops and performance (P=0.01).

    Conclusion

    It was found that more knowledge about the effects of ionizing radiation on the body and more awareness of the principles of radiation protection would help dentists to better observe the practical principles of radiation protection. Also, participating in radiation protection workshops could increase dentists' knowledge, and therefore, improve their performance.

    Keywords: Knowledge, Practice, Dental radiography, Radiation protection
  • Zivar Aryasadr*, Iran Davoodi, Abdolkazem Neissi, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand Pages 106-120
    Background

    Obsessive-Compulsive Disorder (OCD) is a time-consuming and severe mental illness that causes significant distress and impaired functioning. Therefore, this study aimed to investigate the effect of family-based cognitive-behavioral therapy on the symptoms and functions of children with OCD.

    Materials and Methods

    The research plan was single-case or single-subject. The statistical population of this research included all the children with OCD within the age range of 7-12 years who referred to counseling and psychiatric centers in Ahvaz, Iran, in 2020. In total, four children who were diagnosed with OCD were selected by the available sampling method and received family-based cognitive-behavioral therapy intervention in 12 sessions. In this study, the required data were collected using Yale-Brown Child Obsessive-Compulsive Disorder Scale and the Child Obsessive-Compulsive Disorder Impact Scale. Data analysis was performed using visual charting or graphical analysis methods, reliable change index, and percentage of improvement.

    Results

    The results showed that a reliable change index was significant for symptoms and function in treatment and follow-up (P<0.05). Moreover, the percentage of overall improvement showed the effectiveness of family-based cognitive-behavioral therapy on the symptoms and function of children with OCD in treatment and follow-up stages. All four children were in the successful treatment category based on the Classification of Blanchard.

    Conclusion

    Family-based cognitive-behavioral therapy can be beneficial and effective on the symptoms and function of children with OCD.

    Keywords: Children with obsessive-compulsive disorder, Family-based Cognitive-Behavioral Therapy, Function
  • Mahnaz Mohammadi*, Zeinab Rezaei, Zahra Jamshidi, Elahe Taheri, Mokhtar Mokhtari Pages 121-132
    Background

    Hypothyroidism among patients with endocrine glands is the most common disease after diabetes. In hypothyroidism, the secretion of the hormone that regulates the metabolism is reduced. This study aimed to investigate the effect of hydro-alcoholic ginger extract as the drug to increase the metabolism on the amount of glucose in normal and hypothyroidism rats.

    Materials and Methods

    To perform this test, 60 male Wistar rats were divided into six groups, and the control group did not receive any material. The controls received 0.1 mL of saline solution for 24 days. The experimental group 1 received 60 mg/kg of methimazole for 24 days. The experimental group 2 received ginger hydroalcoholic extracts of 400 mg/kg, experimental groups 3 and 4 received methimazole 60 mg/kg and simultaneously ginger hydroalcoholic extract with doses of 200 mg/kg and 400 mg for 24 days, respectively. Moreover, 48 h after the first injection, anesthesia was performed using ether, and the blood sample of their heart was collected. The amount of glucose was measured by an autoanalyzer machine. The collected data was analyzed in SPSS software using ANOVA.

    Results

    There was a significant increase in the amount of glucose in the blood sample of experimental group 1, compared to the control group. A significant decrease was observed in groups 3 and 4 after using hydro-alcoholic ginger extract.

    Conclusion

    Based on the results, it can be predicted that using ginger can decrease the amount of glucose in the blood of patients with hypothyroidism.

    Keywords: Ginger, Glucose, Hypothyroidism, Methimazole
  • Babak Rouzbehan, Hossein Abednatanzii*, Khosro Ebrahim, Farshad Ghazalian Pages 133-148
    Background

    Breast cancer is one of the most common cancers and the first leading cause of cancer death (25.5%) among women across the world. Oxidative stress and overproduction of free radicals are among the most important reasons for the progression of cancers. This study aimed to investigate the effect of eight weeks of aerobic exercise with pomegranate juice on Serum microRNAs levels related to the oxidant/antioxidant system of women recovering from breast cancer.

    Materials and Methods

    In this semi-experimental study, 40 women recovering from breast cancer with a mean age of 42.45±1.95 were randomly assigned into four equal groups (n=10), including control, pomegranate juice, aerobic exercise, and aerobic-pomegranate. The aerobic and aerobic-pomegranate groups performed eight 60-90-min sessions of exercises three times a week with an intensity of 50% to 70% of the target heart rate. The pomegranate juice group received 100 cc of juice before each training session. Blood samples were collected 48 h before and after the intervention. Oncogenic microRNAs, such as miR-21 and miR-155, were assayed by RT-PCR. The obtained data were analyzed using one-way ANOVA, ANCOVA, and Bonferroni post hoc test at a significance level of P≤0/05.

    Results

    In total, eight weeks of aerobic exercise with the consumption of pomegranate juice caused a significant decrease in miR-21 (P=0.001) and miR-155 (P=0.001) levels in women recovering from breast cancer, compared to the control group.

    Conclusion

    Aerobic exercise and consumption of pomegranate juice simultaneously reduced oncogene microRNAs, such as miR-21 and miR-155, in women recovering from breast cancer.

    Keywords: Aerobic exercise, Antioxidants, Breast cancer, microRNA, Pomegranate juice
  • Golbano Bolouri, Mehran Ghahramani*, Iraj Geraminia, Mahdieh Nassiri Avanaki Pages 149-160
    Background

    This study aimed to compare the two methods of continuous and interval training for eight weeks on Aplin 13 and fibroblast growth factor in elderly rats.

    Materials and Methods

    In this study, 30 elderly male rats were randomly divided into three groups of continuous training (n=10), interval training (n=10), and control group (n=10). Interventions were performed for eight weeks. Blood samples (3 cc) were taken from the tails of elderly male rats 72 h before and after the last session of the protocol to evaluate the research variables (Aplin 13 and fibroblast growth factor). One-way analysis of variance was used to analyze the findings, and the Tukey test was utilized for the homogeneity of variance of groups. All statistical tests were performed in SPSS software (version 17) at a significance level of α=0.05.

    Results

    Aplin 13 had a significant increase in the continuous exercise group (P<0.05). Moreover, the fibroblast growth factor was significantly increased in the continuous exercise group (P<0.05). Aplin 13 had a significant increase in the interval exercise group (P<0.05). Fibroblast growth factor was significantly increased in the interval exercise group (P<0.05). No significant changes were observed in the control group.

    Conclusion

    The results of this study showed that eight weeks of continuous and interval training caused a significant increase in the levels of Aplin 13 and fibroblast growth factor in elderly male rats. Therefore, these exercises and especially periodic exercises can be used as a suitable way to increase angiogenesis in the elderly.

    Keywords: Aplin 13, Continuous exercise, Elderly, Fibroblast growth factor, Interval exercise
  • Shirin Ghazi, Fatemeh Ghasemi, Afshin Bazgir, Sajjad Roosta* Pages 161-168
    Background

    The pandemic of coronavirus disease 2019 (COVID-19) has endangered the health of all people. Healthcare workers, especially nurses working in emergency and intensive care wards, are always at the forefront of the fight against such infectious diseases. This study aimed to determine the level of awareness and self-care of staff working in emergency and intensive care wards in prevention from COVID-19 in Shohada-ye Ashayer Hospital, Khorramabad, Iran.

    Materials and Methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted on 162 nurses in Shohada-ye Ashayer Hospital. The samples were selected the census sampling method and completed a designed online questionnaire. The collected data were analyzed and interpreted in SPSS software (version 23).

    Results

    The mean age of participants was obtained at 32.28±5.12 years, and 87% of the subjects were women. The mean scores of knowledge and self-care among the subjects were estimated at 21.5±2.6 and 36.1±4.1, respectively. It was also revealed that 87.9% of the participants had good knowledge regarding the prevention from COVID-19 and 85.2% of the cases had good performance in self-care of COVID-19.

    Conclusion

    The findings of this study indicated that the staff working at the emergency and intensive care wards of Shohada-ye Ashayer Hospital had a good level of awareness and self-care in prevention from COVID-19. However, in some cases, more training is needed to better perform COVID-19 prevention.

    Keywords: COVID-19, Awareness, Self-care
  • Parvin Veiskarami, Mehdi Roozbahani*, Sara Saedi, Ezatolah Ghadam Pour Pages 169-181
    Background

    Developmental and behavioral disorders are highly prevalent health conditions in pediatrics. The development of motor, language, and social skills is one of the important issues in developing fundamental skills during the early years of life which can cause the prevalence of developmental disorders if not properly evaluated. The use of standard tools with proper validity and reliability is one of the most important factors that lead to scientific achievements. Therefore, the present study aimed to evaluate the development of gross motor, fine motor, language, and personal-social skills of children 6 to 18 months in Khorramabad based on the Denver II Developmental Screening Test (DDST II).

    Materials and Methods

    A total of 120 (55 girls and 65 boys) children 6 to 18 months participated in the present study in Khorramabad. DDST II (Frankenburg and Dodds, 1990) was used to assess the development of gross, fine motor, language, and individual-social skills. Sampling was performed using the convenience method.

    Results

    No significant difference was observed between gross and fine motor development scores of children in Khorramabad and Denver. Children in Khorramabad were more mature in developing personal-social skills than those in Denver, however, they had a developmental delay in obtaining language skills.

    Conclusion

    DDST II covers a wide range of developmental aspects from birth to 6 years which is recommended to use in health, educational and counseling centers.

    Keywords: DDST II, Language development, Motor skills development, Social skills development